Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriMedica Academica
 • Farmaceutica REMEDIA, în Top 10 al randamentelor pe bursă pe ultimii 10 ani
 •  

Farmaceutica REMEDIA, în Top 10 al randamentelor pe bursă pe ultimii 10 ani

Farmaceutica REMEDIA în Top 10 al randamentelor pe bursă pe ultimii 10 aniAcțiunile Farmaceutica REMEDIA (RMAH) au înregistrat în ultimii zece ani randamente de dividende foarte bune la Bursa de Valori București, care o situează în Top 10 companii listate, într-o companie selectă în care conduc Nuclearelectrica, Romgaz și Conpet.

Randamentul de dividend al acțiunilor distribuitorului de medicamente și produse farmaceutice a fost de 6,14% ca medie pe ultimii 10 ani (locul 9), într-un context general de scădere a randamentelor, inclusiv în fruntea clasamentului. După randamentul pe dividend pe ultimii trei ani Farmaceutica REMEDIA este depășită numai de Nuclearelectrica, Conpet și Transilvania Broker de asigurare, înaintea Biofarm și Antibiotice Iași. Desigur, aceste randamente depășesc cu mult dobânzile acordate de băncile comerciale la depozitele la termen, făcând din RMAH o excelentă oportunitate de investiție financiară.

Aceste concluzii sunt rezultatul unei analize făcute de societatea de intermediere bursieră Prime Transaction, cu scopul de a identifica acțiunile care merită urmărite pe Bursa de Valori de la București, analiză publicată și de Ziarul Financiar în 10 august 2021.

Profităm de acest prilej pentru a invita investitori, partenerii, colaboratorii, precum și persoane care fac investiții financiare să devină acționari la Farmaceutica Remedia, întărind, odată în plus, buna colaborare de până acum sau demarând una nouă.

Farmaceutica REMEDIA SA, prezentă de 30 de ani pe piaţa farma și de 25 ani la BVB, operează în prezent 25 de unități proprii de retail în opt județe (în special în județele Hunedoara, Alba și Sibiu) și distribuția engross prin Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics SRL, prin șapte centre logistice la nivel național, care oferă servicii auxiliare – logistice, înregistrări, marketing și promovare medicală.

Conform rezultatelor financiare publicate recent, REMEDIA a realizat în semestrul I al anului 2021 un profit net de 4,2 milioane lei, la o cifră de afaceri de 218 milioane lei, fiind orientată spre dezvoltarea distribuției de medicamente și a serviciilor logistice la nivel național.

Roboți pentru farmacii

Începand cu 2021 REMEDIA a deschis o nouă direcție de afaceri prin livrarea către piața din România de “roboți pentru farmacii”, în colaborare cu compania Becton Dickinson Rowa din Germania. Echipamentele asigură automatizarea proceselor din farmacii, spitale și clinici, depozite farmaceutice, digitalizarea și eficientizarea distribuției și vânzării de produse farmaceutice. (https://www.youtube.com/watch?v=ynGfHZHoPYg)

În prezent sunt instalați peste 10.000 de roboți de farmacie BD Rowa în peste 50 de țări, din Noua Zeelandă până în America de Sud, firma BD Rowa fiind în prezent lider mondial de soluții pentru stocarea și eliberarea medicamentelor.

În curând va fi inaugurată prima farmacie din România cu procese asistate de un “robot pentru farmacii”, ca soluție de vânzare digitală, la sediul REMEDIA din Bulevardul Metalurgiei 78, sector 4, București.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Pacienții nepandemici
 •  

Pacienții nepandemici

Pacienții nepandemiciPandemia a capacitat interesul tuturor, de la spectrul politic la spectrul media, de la amatori la profesioniști în diversele domenii ale sănătății, de la specialiști la profani.

Dincolo de adevăruri crude, manipulări, news-uri și fake-news-uri, bani și lipsa lor, adevăr, distorsiune sau direct minciună, de realitate și numai imagine, dincolo de fel și fel de profitori de război, sunt milioane de pacienți care nu au mai ajuns la medic, care nu s-au tratat decât cu informații cu o mare încărcătură emoțională, de multe ori sinistră, care au renunțat, din diverse motive, obiective sau emoționale, sau din cauza încrederii zdruncinate în sistemul medical să mai meargă la medic. Mulți dintre noi – inclusiv eu – am văzut prieteni sau apropiați cu cancer care nu s-au putut trata în 2020 în spital și ale căror zile au fost, în consecință, mai puține.

Chiar dacă nimeni nu mai neagă acum existența Sars Cov-2, faptul că acesta există și a determinat această pandemie nu înseamnă că toate celelalte boli au dispărut, că nu mai avem afecțiuni cardiace, hepatice, intestinale, renale, cancere, alte boli pulmonare, alți microbi și virusuri. Nu mai vorbim de afecțiunile psihice, cărora văd cum li se adresează acum tot felul de mesaje de încredere, menite să mai restabilească din psihicul zdruncinat al multora dintre noi.

Unde mai e linia subțire dintre normal și patologic?! Cine mai e sănătos?! Câți de fapt sunt bolnavii planetei?! Câtă încredere mai putem avea în statistica de partid și de stat?! Unde e boala căreia înainte îi spuneam simplu, răceală?! Cine profită dacă pandemia devine normalitate?! – sunt numai câteva dintre sutele de întrebări care se pot pune cu îndreptățire, pentru a mai micșora din dimensiunea paradoxală a lumii în care trăim.

Parafrazându-l pe Malraux, cred căSecolul următor va fi moral sau nu va fi deloc!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Prof. Daniela Bartoș: Factorii de risc cardiovascular
 •  

Prof. Daniela Bartoș: Factorii de risc cardiovascular

Prof Daniela Bartoș Factorii de risc cardiovascularDeciziile în privința managementului riscului cardiovascular, atât în prevenția primară, cât și în cea secundară, se bazează pe profilul complet al factorilor de risc cardiovascular (FRCV). Se stabilește riscul cardiovascular total ca fiind riscul de evenimente cardiovasculare fatale într-o perioadă de timp predefinită.

Factorii de risc cardiovascular se clasifică în: modificabili (hipertensiune arterială, fumat, obezitate, dislipidemie, diabet zaharat) și nemodificabili (sex, vârstă, ereditate). Există factori de risc majori (cresc riscul de boală cardiovasculară într-o manieră înalt semnificativă) şi factori de risc contribuitori (asocierea cu riscul cardiovascular este mai puțin semnificativă). De asemenea, se clasifică în factori de risc noi (homocisteina, lipoproteina (a), factori proinflamatori sau protrombotici) și clasici. Ghidul european de prevenție a bolilor cardiovasculare recomandă pentru estimarea riscului de deces de cauză cardiovasculară la 10 ani utilizarea diagramei SCORE. Screening‑ul factorilor de risc cardiovascular este recomandat la bărbații adulți de peste 40 ani şi la femeile de peste 50 de ani sau post-menopauză.1,2

Factorii de risc cardiovascular clasici

Determinarea profilului lipidic reprezintă o etapă importantă în evaluarea riscului cardiovascular al oricărui pacient. Studiile epidemiologice au stabilit o relație directă între valorile serice ale colesterolului total, morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară. Determinarea fracțiunii LDL‑colesterol reprezintă elementul esențial al profilului lipidic; reducerea concentrației serice a LDL‑colesterol se asociază cu reducerea marcată a riscului de deces coronarian, infarct miocardic nonfatal, accidente vasculare cerebrale, proceduri de revascularizare. Studiile epidemiologice și clinice au demonstrat că pentru o reducere cu 30 mg/dl a nivelului LDL-colesterol se înregistrează o reducere cu 30% a riscului cardiovascular.2,3

Pacienții diabetici au un risc de infarct miocardic acut sau de accident vascular cerebral de două-trei ori mai crescut, independent de alți factori de risc cardiovascular. Controlul optim al diabetului zaharat conduce la scăderea complicațiilor cardiovasculare; fiecare reducere de 1% a valorii HbA1c a determinat scăderea cu 14% a riscului cardiovascular. Metforminul trebuie folosit ca terapie de primă linie, dacă este tolerat și nu este contraindicat.4

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor major de risc cardiovascular, cu o incidență în creștere. Tensiunea arterială sistolică trebuie scăzută până la < 140 mmHg (și TA diastolică < 90 mmHg) la toți pacienții hipertensivi. Estimarea riscului folosind diagrama de risc SCORE este recomandată ca cerință minimă la fiecare pacient hipertensiv. Există dovezi că afectarea subclinică de organ este un predictor independent al mortalității de cauză cardiovasculară. În prevenția primară, reducerea valorilor TA prin modificarea stilului de viață și tratament farmacologic are un impact important asupra reducerii mortalității cardiovasculare.5 Sedentarismul este asociat cu o creștere a riscului cardiovascular de 1,5 ori față de persoanele active. Orice tip de activitate fizică este asociat cu o reducere a riscului de boli cardiovasculare prin multiple mecanisme: menținerea greutății corporale adecvate, creșterea HDL-colesterol, scăderea trigliceridelor, creșterea diametrului coronarelor, ameliorarea captării de oxigen de către miocard. Obezitatea reprezintă factor de risc cardiovascular major, cu prevalență în creștere în țările dezvoltate. Astfel, scăderea în greutate se asociază cu efecte benefice pe tensiunea arterială și dislipidemie.

Fumatul crește riscul cardiovascular prin creșterea colestrolului total, scăderea HDL-colesterol, creșterea fibrinogenului circulant, activarea plachetară și leucocitară, disfuncție endotelială, creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, vasoconstricție arterială. Fumatul reprezintă un factor de risc major pentru boala aterosclerotică. Oprirea fumatului scade riscul de AVC sau IMA.1,2

Factorii de risc cardiovascular recent descriși

Homocisteina reprezintă un factor de risc cardiovascular recent descris, pacienții cu nivel plasmatic crescut având un risc aterosclerotic crescut la nivelul arterelor coronare, cerebrale și periferice. Cauza principală a homocisteinemiei este cea genetică, prin mutațiile genei MTHFR de tip C677T, respectiv A1298C.

Lipoproteina (a) reprezintă un factor de risc cardiovascular independent moderat, care favorizează aterogeneza și trombogeneza.

Dintre markerii inflamatori, cea mai studiată a fost proteina C reactivă. Astfel, hs-PCR a fost utilizată ca marker independent de apreciere a evenimentelor recurente la pacienții cu sindroame coronariene acute sau boală coronariană stabilă. Factorii hemostatici asociați cu risc cardiovascular crescut sunt: fibrinogenul, factorul VII activ, inhibitorul activatorului plasminogenului, factorul von Willebrand, activatorul tisular al plasminogenului.2,6

În prezent, ghidul european recomandă utilizarea unor scoruri de risc bazate pe studii populaționale mari (scorul Framinghan), adaptate unor regiuni geografice specifice (scorul Score). În România se aplică scorul pentru țări cu risc cardiovascular crescut.1

Bibliografie:

 1. Perk Joep, Guy De Backer, Gohlke Helmut, et al. 2012 ESC/ERS European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, European Heart Journal 2012;
 2. Ginghina C, Mic tratat de cardiologie – Factorii de risc cardiovascular, Editura Academiei Romane, Editia a II-a, Bucuresti, 2018, 175-189;
 3. Catapano L Alberico, Graham Ian, Guy De Backer, et al. 2016 ESC/ERS Guidelines for the Management of Dislipidaemias, European Heart Journal 2016
 4. Ryden Lars, Grant Peter, Anker Stefan, et al. 2013 ESC/ERS Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD, European Heart Journal 2013;
 5. Mancia Giuseppe, Fagard Robert, Narkiewicz Krzystof, et al 2013 ESC/ERS Guidelines for the management of arterial hypertension, European Heart Journal 2013;
 6. Ganguly Paul, Alam Sreyoshi Fatima, Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease, European Heart Journal 2015.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Experți în sănătate: A treia doză de vaccin nu este încă necesară
 •  

Experți în sănătate: A treia doză de vaccin nu este încă necesară

Experți în sănătate A treia doză de vaccin nu este încă necesarăUn grup de experți de nivel mondial din domeniul sănătății au subliniat, într-un articol publicat în revista Lancet, că nu sunt de acord cu faptul că o mare parte a populației Statelor Unite ar avea nevoie de o a treia doză din oricare dintre vaccinurile anti-Covid disponibile, potrivit Fierce Pharma. Aceștia au menționat că informațiile pentru a susține strategia unei doze ”booster” sunt preliminare și dificil de interpretat. Pe de altă parte, dozele de vaccin ar putea salva mai multe vieți dacă ar fi distribuite către alte națiuni care nu au reușit să administreze nici măcar prima doză la nivelul întregii populații, au menționat experții.

De fapt, a administra o doză ”booster” populației prea devreme sau prea des poate avea propriile consecințe, au afirmat autorii articolului, având în vedere că unele vaccinuri au fost asociate unor efecte adverse rare, cum ar fi cazuri de miocardită, întâlnită după administrarea vaccinurilor ARN mesager.

”Dacă o a treia doză cauzează efecte adverse semnificative ar putea apărea implicații în ceea ce privește acceptarea vaccinurilor, dincolo de subiectul Covid-19”, au menționat oamenii de știință subliniind că administarea la întreaga populației a unei doze ”booster” ar trebui realizată doar dacă sunt dovezi clare că aceasta este decizia potrivită. În anumite situații, un ”booster” ar putea fi necesar, au spus autorii articolului; de exemplu, la persoanele cu sistem imunitar compromis care ar putea să nu răspundă adecvat la regimul dozei duble (Pfizer/Moderna) sau al unei doze singulare (Johnson&Johnson). Oricum, nu se cunoaște deocamdată dacă astfel de persoane imunodeprimate ar putea avea un beneficiu ca urmare a unei a treia doze a aceluiași vaccin sau a unui vaccin diferit.

Dozele ”booster” ar putea fi necesare la nivelul populației generale pe măsură ce variantele de virus evoluează, însă dovezile actuale nu arată că acestea ar putea aduce un beneficiu în prezent.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Părinții cu Covid-19 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor
 •  

Părinții cu Covid-19 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor

Părinții cu Covid19 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lorÎncepând de astăzi, 13 septembrie 2021, unităţile sanitare cu paturi care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric pot asigura asistenţa medicală pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte şi cazuri confirmate de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă şi este posibilă externarea acestuia, dar însoţitorul copilului necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al însoţitorului împreună cu şeful de secţie au obligaţia de a organiza transferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, sau, într-o altă unitate sanitară.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • “Pe cărări de munte!” cu pacienții hemofilici
 •  

“Pe cărări de munte!” cu pacienții hemofilici

Pe cărări de munte cu pacienții hemofiliciPacienți cu hemofilie vor face o excursie pe munte pentru a atrage atenția asupra faptului că un pacient hemofilic poate avea o viață normală, cu ajutorul unui tratament corect, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Naționale a Hemofilicilor din România.

Hemofilicii din România dispun acum de o finanţare mai bună, hemofilia beneficiază de un protocol mai apropiat de nevoile pacienţilor, un număr mai mare de medici preocupaţi şi care reuşesc să trateze mai bine pacienţii iar hemofilicii ştiu mai bine şi mai multe mulţumită programelor de educaţie şi informare desfăşurate de asociaţiile de pacienţi.

“Un pacient cu hemofilie care are acces la tratament poate avea o viață normală – este ceea ce spunem și auzim de foarte mulți ani! Iar noi am început să o și demonstrăm încă din 2017, anul în care am lansat campania « Zero sângerări ». Şi, de atunci, o facem din ce în ce mai mult, iar anul acesta suntem și mai curajoși: plecăm în aventură pe munte! Vrem să arătăm că, într-adevăr, cu acces adecvat la tratament putem avea o viață normală “, afirmă Nicolae Oniga, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România (ANHR).

Tinerii care participă la această aventură s-au antrenat aproape o lună de zile pentru a fi în cea mai bună formă, iar astăzi, 10 septembrie, pleacă din Sibiu, unde au ajuns ieri, către traseul Păltiniș – Refugiul Cânaia – Vârful Cindrel – Lacul Iezerul Mare şi se întorc pe 12 septembrie.

Băieţii pot parcurge acest itinerar fiindcă beneficiază de tratament profilactic încă din 2014 şi, astfel, au cât mai puţine sau chiar zero sângerări.

ANHR atrage atenția că următorii pași care trebuie făcuţi în atingerea ţintei de zero sângerări sunt asigurarea creşterii accesului la tratament şi uniformizarea acestuia pe întreg teritoriul ţării, continuarea alinierii acestuia la norme europene, atât din punct de vedere al tehnologiilor disponibile cât şi al standardelor de tratament și crearea registrului național al pacienților hemofilici.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • APCR: Pacienții cu cancer și cei cu HIV/SIDA, cei mai afectați de subfinanțare și instabilitatea politică
 •  

APCR: Pacienții cu cancer și cei cu HIV/SIDA, cei mai afectați de subfinanțare și instabilitatea politică

APCR Pacienții cu cancer și cei cu HIVSIDA cei mai afectați de subfinanțare și instabilitatea politicăCriza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienții cronici din România în ceea ce privește accesul la terapii. Criza politică actuală acutizează situația, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanțarea necesară, și odată cu el și a pacientului cronic, rămas fără tratamente, atrage atenția Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) într-o scrisoare deschisă adresată partidelor politice din țară. Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA; pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei.

Lipsa fondurilor destinate acestor programe naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România. Unu din patru pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii lor, iar dacă autoritățile nu iau măsuri acum acest număr va crește considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV.

Reglementarea distribuirii medicației la domiciliu, tergiversată

Factorul politic pune viața pacienților cronici în pericol, atrage atenția APCR. Sunt pacienți, care în fiecare săptămână sunt chemați de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele (de exemplu, pacient din Tecuci, obligat să vină la spital pentru ridicarea tratamentului în fiecare săptămână, la București; in situația acestui pacient, se regăsesc absolut toți pacienții); acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport – pe care nu toți și le pot permite (se creează risc de abandon și eșec terapeutic), dar și un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2. Și în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicației la domiciliul pacientului cronic).

Trebuie menționat faptul că, întreruperea tratamentului chiar și pentru una, două zile, la pacienții cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog). Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți COVID-19.

În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă.

”Facem apel încă o data la politicieni din Guvernul României, să înceteze orice mascarada politică și să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntâmpina un nou Val de decese cauzate de cinismul si lipsa lor de empatie, dar și de lipsa finanțării si a politicilor coerente din sănătate. Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil 260353 (11.7‰) la 297345 (13.4‰), iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgențe, numărul deceselor va crește și mai mult. De asemenea, reamintim autorităților Rezoluția Parlamentului European din 20 mai 2021 referitoare la accelerarea progreselor și combaterea inegalităților în vederea eradicării SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030 și necesitatea asigurării nivelului de cheltuieli și mobilizarea resurselor necesare pentru a atinge obiectivele pentru 2025 în toate statele membre ale UE”, scrie APCR în documentul adresat partidelor politice.

Alianța Pacienților Cronici din România va semnala situația curentă Parlamentului European, și își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cât și de Legile in vigoare ale României și UE.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Regina Maria, partener UNTOLD
 •  

Regina Maria, partener UNTOLD

Regina Maria partener UNTOLDLaboratoarele rețelei de sănătate Regina Maria sunt partenerul oficial pentru testarea împotriva COVID-19 a participanților la festivalul UNTOLD, potrivit unui comunicat de presă. Ediția 2021 a festivalului are loc între 9-12 septembrie, în Cluj-Napoca.

„Încă de la începutul pandemiei, am depus toate eforturile pentru a diminua efectele negative ale situației actuale. A venit momentul în care căutăm soluții pentru ca lucrurile să revină la normal, în condiții de siguranță. Poziția noastră în Cluj este deja consolidată, avem o Rețea extinsă pregătită să deservească un eveniment de o asemenea amploare precum este festivalul UNTOLD”, au explicat reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria.

Regina Maria oferă participanților un preț special pentru testare în baza biletului de festival. Testarea antigen va costa 70 de lei, iar prețul pentru testarea RT-PCR este 210 lei.

Testul antigen are o valabilitate de 48 de ore, iar rezultatul negativ va fi marcat printr-o brățară de triaj epidemiologic, care va permite accesul  în festival. Testarea RT-PCR are valabilitate 72 de ore și pe baza rezultatului negativ se generează certificatul verde.

Participanții pot realiza testele antigen rapide sau RT-PCR atât în locațiile proprii ale Rețelei, cât și în două centre mobile, organizate special pentru a asigura fluxurile necesare. Rețeaua pune astfel la dispoziție 3 policlinici, 4 puncte de recoltare proprii, o caravană mobilă, situată în proximitatea festivalului, la Hotel Napoca, și un centru mobil de testare situat la Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • CEO AstraZeneca: Nu vă grăbiți cu a treia doză de vaccin anti-Covid
 •  

CEO AstraZeneca: Nu vă grăbiți cu a treia doză de vaccin anti-Covid

CEO AstraZeneca Nu vă grăbiți cu a treia doză de vaccin antiCovidPascal Soriot, CEO AstraZeneca, a afirmat că e posibil ca a treia doză de vaccin anti-Covid să nu fie necesară pentru întreaga populație în Marea Britanie și că decizia de a grăbi administrarea peste tot la nivelul țării a boosterului riscă să pună și mai multă presiune pe sistemul național de sănătate (NHS), potrivit The Telegraph.

”Trebuie să cântărim dovezile clinice oferite de administrarea vaccinului la populație (”real world”) înainte de a lua o decizie informată asupra celei de-a treia doze”, a spus Soriot, adăugând că mobilizarea sistemului pentru un nou program de administrare care nu este neapărat necesar ar putea adăuga o povară inutilă pe parcursul lunilor de iarnă.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fete, extinsă până la 18 ani
 •  

Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fete, extinsă până la 18 ani

Vaccinarea gratuită antiHPV pentru fete extinsă până la 18 aniMinistrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a explicat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Centrul Medical Emerald, acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie
 •  

Centrul Medical Emerald, acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie

Centrul Medical Emerald acreditat de Societatea Europeană de CardiologieCentrul Medical Emerald a fost recent acreditat de către Societatea Europeană de Cardiologie, prin Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară (ESC-EACVI), fiind primul laborator de rezonanță magnetică cardiovasculară din Sud-Estul Europei care primește această recunoaștere, potrivit unui comunicat de presă.

Această acreditare oferă Centrului Medical Emerald posibilitatea de a desfășura proiecte de cercetare și studii clinice, precum și desfășurarea unor stagii de pregătire în colaborare cu Societatea Europeană de Cardiologie. Astfel, tinerii cardiologi din România sau din străinătate pot beneficia de pregătire (stagii de fellowship) alături de echipa medicală Emerald la noi în țară.

Din octombrie, departamentul de imagistică cardiovasculară din Emerald lansează o nouă investigație – Angio-CT coronarian prin instalarea unui aparat computer tomograf de ultimă generație alături de o echipă de specialiști radiologi și cardiologi, completând astfel paleta de investigații de diagnostic pentru afecțiunile cardiovasculare.

Rezonanța magnetică cardiovasculară (Cardio-RM) este cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcției inimii, o scanare nedureroasă și inofensivă, ce permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X, în timpul acesteia fiind preluate peste 1500 de imagini de pe inimă. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii.

Este indicată în cazul următoarelor patologii: Insuficiență cardiacă, Cardiomiopatie hipertrofică, Miocardită, Fibroză miocardică, Cardiomiopatie dilatativă, Displazie aritmogenă de ventricul drept, Bloc de ramură stângă, Extrasistole ventriculare, Aritmii ventriculare, Resincronizare cardiacă, CRT, Talasemie, Hemocromatoză, Amiloidoză, Boala Fabry, Regurgitare aortică, Insuficiență aortică. La Emerald se efectuează și rezonanță magnetică cardiacă de stres, o investigație nouă în Romania, dar foarte utilizată în celelalte țări europene, dedicată unor patologii speciale, cum ar fi: Boală cardiacă ischemică, Infarct miocardic acut, Cardiopatie ischemică, Angină pectorală, Stenturi coronariene, Bypass aorto-coronarian.

De la lansarea centrului, echipa Emerald a efectuat peste 1500 de investigații CARDIO-RM pentru pacienți din 30 de centre medicale din 14 orașe din țară, colaborând la rezolvarea acestor cazuri cu  peste 100 de medici cardiologi. Aproximativ 200 de investigații au fost realizate gratuit, beneficiarii fiind cazuri sociale în care investigația prin rezonanță magnetică a avut un rol crucial în stabilirea diagnosticului, modularea tratamentului și a prognosticului pacientului.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Paracetamolul, best-seller Zentiva în România. Grupul de companii și-a crescut cu 10% cifra de afaceri
 •  

Paracetamolul, best-seller Zentiva în România. Grupul de companii și-a crescut cu 10% cifra de afaceri

Paracetamolul bestseller Zentiva în România Grupul de companii șia crescut cu 10 cifra de afaceriGrupul de companii Zentiva a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 514,1 mil. lei în semestrul 1 din 2021. Avansul vânzărilor pentru Zentiva SA a fost 17%, în timp ce Labormed Pharma Trading (fosta Alvogen România, acum parte din grupul de companii Zentiva în România) a raportat o evoluție de 22% pentru prima jumătate a anului versus aceeași perioadă a anului 2020, potrivit unui comunicat de presă Zentiva. Grupul de companii țintește consolidarea portofoliului prin lansări din diverse domenii terapeutice, inclusiv cardiovascular, oncologie, aparat respirator și diabet, se arată în comunicatul de presă respectiv.

În prima jumătate a anului 2021, cele două fabrici ale grupului Zentiva din București, fabrica Zentiva și fabrica Labormed, și-au majorat producția cu 20% în unități galenice până la un volum de 2,2 miliarde de unități galenice. Paracetamolul continuă să determine cea mai mare majorare a volumului de producție, ca urmare a comenzilor pentru piața internă, fiind secondat de produse pentru export ca urmare a licitațiilor câștigate pe piața germană. La exporturi, terapiile durerii și cele pentru hiperplazia benignă de prostată reprezintă cea mai mare pondere, de 47%, din toate volumele distribuite pe piețele internaționale.

Compania a continuat investițiile în capacitățile industriale, alocând pentru perioada menționată 13,8 mil. lei, tranșe aferente resurselor alocate pentru creșterea capacităților de producție.

„Distorsionările produse de pandemie sunt vizibile în diverse forme, inclusiv în evoluția consumului de medicamente pentru terapii care adresează afecțiuni frecvente, precum cele cardiovasculare și respiratorii. În perioada de la debutul pandemiei și până acum, pacienții cardiovasculari, oncologici precum și alți pacienți cu afecțiuni cronice, nu au luat constant tratamentele sau nu au putut beneficia de asistența medicală uzuală din cauza restricțiilor. Afecțiunile respiratorii uzuale de tipul răcelilor aproape că au lipsit în condiții de distanțare și restricții. În ciuda acestui context, Grupul Zentiva învestește în dezvoltare, tehnologii de producție de ultimă generație, își adaptează și dezvoltă portofoliul cu obiectivul de a susține nevoile sistemelor de sănătate din România și Europa, prin creșterea  accesului pacienților la medicamente generice de înaltă calitate. Vom continua de asemenea să ajutăm la creșterea conștientizării importanței controalelor medicale și a continuării tratamentului pentru afecțiunile cronice. Nu în ultimul rând, ne concentrăm pe sustenabilitatea activității noastre, pe impactul acțiunilor noastre. Acționăm astăzi pentru un viitor sustenabil, în special în ceea ce privește mediul social și mediul înconjurător”, a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. și Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice esențiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie,  urologie, terapia durerii și pentru sistemul nervos. În prezent, grupul Zentiva exportă din România în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia, Rusia, Belarus și altele.

În România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1300 de persoane, dintre care aproximativ 800 în operațiunile industriale (de producție). Zentiva este lider în volume pe piața totală (medicamente cu și fără prescripție) și lider în volume și în valoare al pieței de medicamente generice din România (medicamente cu prescripție, generice).

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Medicament pentru insuficiența cardiacă
 •  

Medicament pentru insuficiența cardiacă

Medicament pentru insuficiența cardiacăRezultatele integrale ale studiului de referinţă de fază III EMPEROR-Preserved au demonstrat că empagliflozin generează o reducere fără precedent, de 21%, a riscului relativ pentru obiectivul primar compozit  de mortalitate cardiovasculară și spitalizare din cauza insuficienţei cardiace la adulții cu insuficiență cardiacă şi fracție de ejecție păstrată (ICFEp) comparativ cu placebo, potrivit unui comunicat de presă al companiei farmaceutice Boehringer Ingelheim. Beneficiul a fost independent de valorile fracţiei de ejecţie sau de statusul diabetului zaharat, poziţionând empagliflozin drept primul şi singurul compus care îmbunătăţeşte semnificativ rezultatele pentru întregul spectru de pacienţi cu insuficienţă cardiacă. Rezultatele au fost prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie (ESC 20212) şi publicate în The New England Journal of Medicine.

Analiza obiectivelor secundare din studiu a evidenţiat că empagliflozin a redus, de asemenea, cu 27% riscul relativ de primă spitalizare şi de spitalizare recurentă din cauza insuficienţei cardiace şi a încetinit semnificativ procesul de deteriorare a funcţiei renale.

“În cazul persoanelor cu ICFEp, realitatea până în prezent este că nu există niciun tratament dovedit clinic pe care să îl putem oferi şi care să aibă un impact semnificativ asupra afecţiunii lor,” a declarat Prof. Stefan Anker, investigator principal în cadrul studiului EMPEROR-Preserved şi medic cardiolog la Charité Berlin, Germania. “Aceste date înseamnă o nouă speranţă pentru milioane de pacienţi cu ICFEp. Rezultatele obiectivului principal au fost, de asemenea, îmbunătăţite la toate subgrupurile de pacienţi din studiu, femei şi bărbaţi, pacienți cu şi fără diabet zaharat, indiferent de valorile fracţiei de ejecţie şi parametrii de funcţionare renală. Acest lucru evidenţiază spectrul larg al eficacităţii empagliflozin şi potenţialul său impact general asupra insuficienței cardiace”, a explicat acesta.

Peste 60 de milioane de persoane la nivel mondial suferă de insuficienţă cardiacă şi aproximativ jumătate dintre acestea au ICFEp, cunoscută şi ca insuficienţă cardiacă diastolică.  ICFEp a fost descrisă drept afecţiunea pentru care există cea mai mare nevoie medicală de tratament din medicina cardiovasculară, având în vedere prevalenţa acesteia, rezultatele nefavorabile şi absenţa terapiilor dovedite clinic până în prezent.

“Insuficienţa cardiacă este o problemă de sănătate gravă şi complexă şi o cauză majoră a spitalizărilor”, a afirmat Waheed Jamal, M.D., vice-preşedinte al corporaţiei şi director al departamentului de Medicină Cardio-metabolică” din cadrul Boehringer Ingelheim. “Riscul de deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă creşte cu fiecare internare în spital şi pe măsura deprecierii funcţiei renale. Studiul de referinţă EMPEROR-Preserved dovedeşte că empagliflozin aduce un beneficiu semnificativ, ceea ce constituie o veste binevenită şi incredibil de incitantă, atât pentru comunitatea medicilor, cât şi pentru cea a pacienţilor”, a menționat acesta.

Beneficiile demonstrate în studiul EMPEROR-Preserved sunt similare cu cele observate în studiul EMPEROR-Reduced, în care empagliflozin a scăzut semnificativ, cu 25%, riscul pentru obiectivul primar compozit  de deces cardiovascular sau spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, în comparaţie cu placebo, la adulţi cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă (ICFEr).  Împreună, aceste studii demonstrează beneficiile empagliflozin pentru pacienţi din toate  de categoriile de insuficienţă cardiacă.

Empagliflozin este în prezent indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat. În plus, empagliflozin este aprobat în Uniunea Europeană şi SUA pentru tratamentul adulților cu insuficiență cardiacă cronică simptomatică, cu fracție de ejecție redusă (ICFEr). Boehringer Ingelheim intenţionează să depună cereri de autorizare la nivel global şi pentru alte indicaţii în domeniul insuficienţei cardiace către agenţiile de reglementare, în 2021. Cercetările continuă, urmărind efectele empagliflozin asupra ratelor de spitalizare pentru insuficienţă cardiacă şi asupra mortalităţii la pacienţi care au suferit anterior un infarct miocardic (atac de cord) şi au risc înalt de insuficienţă cardiacă.  Empagliflozin este de asemenea investigat în prezent pentru indicaţia de boală cronică renală.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Concedii și indemnizații de sănătate până la vindecare pentru marii arși
 •  

Concedii și indemnizații de sănătate până la vindecare pentru marii arși

Concedii și indemnizații de sănătate până la vindecare pentru marii arșiPacienții cu arsuri grave vor beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, s-a decis printr-o ordonanță a Guvernului, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Totodată, noile modificări prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii. Ordonanța a fost elaborată de Ministerul Sănătății și CNAS cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății.

Aceasta a fost constituită în luna mai a anului curent, ca organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastică, ATI, boli infecțioase, epidemiologie, recuperare medicală, medicină de urgență).

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Tichete de masă și loterie pentru stimularea vaccinării
 •  

Tichete de masă și loterie pentru stimularea vaccinării

Tichete de masă și loterie pentru stimularea vaccinăriiPersoanele care se vaccinează cu schemă completă împotriva Covid-19 vor beneficia de vouchere în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă, potrivit unei ordonanțe aprobate de Guvernul României, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS). Cheltuielile aferente tichetelor se suportă din bugetul MS.

Tot ca măsură pentru stimularea vaccinării, va fi organizată o loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă. Astfel, după emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot înscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, în cadrul căruia Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta funcționalitatea de înscriere. Condițiile privind înscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pentru anul 2021, prima extragere este prevăzută a avea loc în luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum și procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Fondul anual de premiere, precum și repartizarea acestuia se stabilește de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar extragerile sunt organizate de către Compania Națională „Loteria Română” S.A.

De asemenea, prin ordonanța adoptată de Guvern, se corelează măsurile instituite de România cu privire la verificarea și eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boală, în conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), în special cu principiile proporționalității și nediscriminării. Astfel, noile modificări prevăd că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate și pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

De asemenea, a fost creat cadrul legal astfel încât măștile de protecție acordate de Ministerul Sănătății și nedistribuite de la nivelul direcțiilor de sănătate publică, respectiv al autorităților publice locale, să poată fi repartizate inspectoratelor școlare județene, conform solicitărilor acestora, în vederea distribuirii lor către elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Tratarea târzie a unei carii costă de trei ori mai mult decât în stadiu incipient
 •  

Tratarea târzie a unei carii costă de trei ori mai mult decât în stadiu incipient

Tratarea târzie a unei carii costă de trei ori mai mult decât în stadiu incipientPacienții care amână tratarea unei carii ajung, în final, să plătească de trei ori mai mult, iar durata intervențiilor crește chiar și de patru ori, afirmă dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont în cadrul clinicii Trident, potrivit unui comunicat de presă. Doar 26% din români au fost în ultimele 6-12 luni la medicul stomatolog, motivul principal fiind durerile sau afecțiunile care deja nu mai pot fi ignorate.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 60% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare.

„Adresabilitatea către medicul stomatolog încă de la vârste mici a crescut și acest lucru poate fi interpretat ca o falsă creștere a numărului de copii cu probleme dentare. Ele au existat dintotdeauna, doar că până nu demult au fost neglijate, datorită mitului că „dinții de lapte se schimbă și nu trebuie tratați”, idee pe care încercăm să o demontăm. Motivele pentru care apar cariile sunt evident igiena necorespunzătoare și alimentația neadecvată, precum și lipsa controlului stomatologic periodic, care poate preveni apariția lor sau, în unele situații, în care sunt descoperite carii în stadiu incipient, putem preveni apariția complicațiilor”, a explicat dr. Ramona Hlandan.

Igiena orală a copiilor trebuie începută încă de dinainte de apariția primului dinte.

„Cea mai frecventă afecțiune dentară care apare la copii este caria dentară, cu toate complicațiile care pot deriva din ea și care afectează atât dinții de lapte cât si dinții permanenți. De asemenea, întâlnim destul de frecvent traumatisme dentare, în special la copiii mici, care nu au un echilibru foarte bun. Dizarmoniile dento-maxilare sunt și ele foarte frecvente, fiind reprezentate în special de înghesuiri dentare, dar și de spațieri, în unele cazuri”, a afirmat dr. Hlandan.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în România există un număr de 454 de cabinete stomatologice școlare pentru peste 6.100 de unități de învățământ deschise. Fără o atenție special îndreptată către sănătatea orală a copiilor, atât din partea părinților, dar și a sistemului public, cele mai des întâlnite probleme pot evolua în afecțiuni majore.

„Cele mai grave afecțiuni sunt traumatismele dentare, de la simpla fractură a coroanei, cu sau fără afectarea pulpară (a nervului), până la avulsiile dentare, reprezentate prin ieșirea completă a dintelui din alveolă. Acestea sunt situațiile în care părinții se prezintă de urgență cu copiii la cabinetul stomatologic. O altă afecțiune gravă este reprezentată de abcesul dentar, o complicație a cariei, care alarmează părinții întrucât apare durerea și umflătura în dreptul dintelui,” a adugat medicul stomatolog.

Medicul stomatolog recomandă ca până la vârsta de șase ani copiii să fie verificați de părinți cu privire la periajul dinților. O altă problemă ține și de mijloacele auxiliare de igienă orală. Doar 15% dintre copii folosesc ața dentară, 29% apa de gură, iar mai puțin de 50% dintre respondenți își schimbă periuța la 3 luni de zile. Aceste mijloace de întreținere și îngrijire ale danturii ar trebui să fie introduse către copii cât mai din timp, recomandă dr. Ramona Hlandan. De asemenea, vizita la medicul stomatolog trebuie să se repete la fiecare șase luni.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Farmacia socială plătește diferența la rețetele compensate pentru vârstnici vulnerabili
 •  

Farmacia socială plătește diferența la rețetele compensate pentru vârstnici vulnerabili

Farmacia socială plătește diferența la rețetele compensate pentru vârstnici vulnerabiliPrima farmacie socială din România, aflată în Târgu Mureș, a semnat un parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș pentru asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate a unui număr de 62 de persoane persoane vârstnice, cu venituri mici și dependențe de îngrijire la domiciliu din evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș.

„Scopul principal al acestui protocol este asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate, prin intermediul angajamentului Farmaciei Sociale de a suporta integral, din profitul realizat, restul de plată pentru cazurile sociale luate în evidență de către Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. La momentul semnării acestui protocol, un număr de 62 de persoane vârstnice, beneficiari ai serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, aflate în evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, cu venituri mici, vor fi beneficiarii direcți ai acestui protocol. În funcție de amploarea angajamentului asumat, avem în plan extinderea acest demers și la nivelul celorlalte servicii aflate în subordinea Direcției noastre,” a declarat Andreia Moraru, Director Executiv al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș.

Recent, Farmacia Socială a obținut autorizația prin Direcția de Sănătate Publică Mureș, a unui centru de testare antigen Covid19 care va funcționa începând cu luna septembrie a.c. Toți pensionarii cu venituri mici, sub 1000 lei lunar, beneficiază de gratuitate în cadrul acestui centru. Pentru această nouă activitate, a fost  amenajat un spațiu distinct de spațiul farmaciei care va fi utilizat doar pentru testarea antigen, cu teste puse la dispoziție de Ministerul Sănătății. Orice persoană interesată se va putea programa telefonic, începând cu data de 30.08.2021, la numărul de telefon 0265/311511 sau pe site-ul www.farmaciasociala.ro, taxa de testare antigen fiind în cuantum de 50 de lei. Tuturor pacienților li se va elibera un certificat cu rezultatul testului, recunoscut de Ministerul Sănătății și celelalte instituții, conform legislației actuale.

„Este nevoie de tine pentru a face bine!”

În luna Mai 2021 s-a înființat prima farmacie socială din România, situată în centrul Comunei Sângeorgiu de Mureș, la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș. Pe lângă autorizația din partea Ministerului Sănătății, Farmacia Socială a obținut în iunie 2021, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, atestatul de “întreprindere socială” , astfel respectând întocmai criteriile economiei sociale, conform art. 8 alin.(4) din Legea nr. 219/2015, alocând minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare. Sloganul farmaciei spune tot despre conceptul în jurul căruia a luat naștere această idee: “Este nevoie de tine pentru a face bine!”, altfel spus este nevoie de ajutorul oferit de fiecare dintre noi pentru a ajuta cât mai multe cazuri sociale. Fiecare pacient care cumpără un produs ajută implicit întreprinderea socială la atingerea obiectivelor sale.

“Pentru noi, profit nu înseamnă neapărat bani! Profit înseamnă satisfacția de a ajuta pacienții aflați în situații dificile. Farmacia Socială este prima farmacie din România care respectă principiile economiei sociale și astfel reușim zilnic conversia profitului financiar în profit social. Proiectele ambițioase nu se opresc aici, Farmacia Socială are ca obiective strategice pentru următorul an să finanțeze distrugerea medicamentelor expirate preluate gratuit de la pacienți, lansarea unei bănci de medicamente administrată exclusiv de un farmacist, în parteneriat cu un ONG, pentru ca oamenii să poată dona medicamentele încă în termen de valabilitate și care pot fi folosite de persoane în nevoie, deschiderea unui punct de lucru într-o comunitate izolată, înființarea unui centru mobil de screening de sănătate și lansarea unei publicații periodice pentru a crește nivelul de educație sanitară al comunității”, a afirmat Marius Dumitrescu, antreprenor social și administratorul farmaciei.

Începând cu luna august, Farmacia Socială livrează gratuit la domiciliu, cu ajutorul voluntarilor, medicamente necesare pacienților cu dificultăți de deplasare care locuiesc în municipiul Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș și localitățile limitrofe.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Medicii de familie pot administra la domiciliu vaccin anti-Covid
 •  

Medicii de familie pot administra la domiciliu vaccin anti-Covid

Medicii de familie pot administra la domiciliu vaccin antiCovidLa solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a reglementat vaccinarea împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, precum și activitatea de vaccinare în ambulatoriile de specialitate, potrivit unui comunicat de presă. Potrivit actului normativ, pentru activitatea de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 60 de lei/inoculare.

Pentru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalelor, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 40 de lei/inoculare. Tarifele includ şi consultaţia medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale.

„Am creat cadrul legal pentru ca un număr semnificativ de persoane să poată fi imunizate de către medicul de familie la domiciliu. Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile. Pentru vaccinarea la domiciliu, am crescut tariful cu 50%, la 60 de lei/inoculare, de la 40 de lei/inoculare cât este la cabinet, diferență menită să acopere cheltuielile de deplasare. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice poate începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a proteja mai bine acele persoane care au şi cel mai mare risc de a se îmbolnăvi şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Cele două măsuri sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Burse de merit pentru studenții la medicină, voluntari în pandemie
 •  

Burse de merit pentru studenții la medicină, voluntari în pandemie

Burse de merit pentru studenții la medicină voluntari în pandemieFurnizorul de servicii medicale MedLife a oferit burse de merit pentru cinci dintre studenții la medicină care au făcut voluntariat în spital și DSP în perioada pandemiei de Covid-19, potrivit unui comunicat de presă. MedLife i-a prezentat pe cei cinci studenți în cadrul dezbaterii “Susținem eroii din spatele eroilor”, de la Festivalul de Film și Istorii (FFIR). Aceștia au povestit despre cele mai grele momente, primul contact cu spitalul și suferința oamenilor, dar și despre optimismul pe care îl au și dorința de a face bine.

”În martie 2020 eram la DSP, când nu erau cazuri, doar persoane care veneau din zone cu risc. Am văzut multă suferință și oameni care au trecut prin situații dificile. Au fost cele mai intense luni, însă aș lua-o de la capăt fix la fel, pentru că am învățat o groază de lucruri”, a spus Cosmina Stoican, studentă UMF “Carol Davila” București, voluntar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și DSP.

Primul lucru care l-a impresionat au fost sunetele, a spus Adrian Neculai, student UMF “Carol Davila” București, voluntar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta: ”pacienți tușind, care plângeau, nu numai de durere fizică, cât datorită impactului emoțional, toți eram speriați pentru că eram la începutul pandemiei. Abia așteptam rezidențiatul și să plec din țară. În pandemie am realizat că se pot face multe lucruri și dacă plecăm rând pe rând, aici nu prea mai are cine să rămână”.

”Una dintre lecțiile cele mai importante este evoluția, în special a tehnologiei. Cu cât avansăm în cercetare, cu atât putem să gestionăm mult mai bine o pandemie. Am învățat cu toții să apreciem interacțiunea cu cei din jur, când distanțarea a fost impusă, pentru că doar alături de oameni putem continua, cine este singur suferă. Cel mai greu moment a fost când tatăl meu a fost spitalizat și mi-a arătat cât de importantă e vaccinarea la un om de vârstă mijlocie clinic sănătos, care a avut o forma destul de dură a bolii. Încerci să faci tot ce se poate și speri”, a spus Cristian Presu, Președinte Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină.

Lavinia Prodan (student Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, voluntar la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea) consideră că nu există suficientă educație medicală și că oamenii trebuie să înțeleagă că e mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm, mai ales pentru a nu ajunge în situații dificile. Apoi, din punct de vedere economic, este mult mai ieftin să le prevenim, decât să le tratăm.

Teodor Marian (student UMF “Griogore T. Popa” Iași, voluntar la secția UPU-SMURD Sf. Spiridon Iași) își amintește că prima lui tură a fost de 12 ore într-o duminică, pe 6 decembrie. ”La UPU am putut ajuta medicii copleșiți de numărul mare de pacienți, pentru că veneau și cazuri cu Covid și alte patologii. În ianuarie aveam sesiune și mergeam și la examene și la spital, am fost obosit, dar știam că asta e ceea ce mi-am ales, îmi place și o să fac toată viața”, a spus acesta.

”Nu mi-a fost teamă că aș putea lua virusul, ci mi-a fost teamă că i-aș fi putut îmbolnăvi pe ceilalți și m-aș fi simțit foarte vinovată. A fost greu, pentru că cei mai mulți pacienți erau temători, ajungeau în zona roșie și nu știau cum vor ieși de acolo”, a explicat Andreea Cosor, (studentă UMF “Carol Davila” București, voluntar la Spitalul Județean de Urgență Slobozia pe secția A.T.I. COVID-19).

Peste 1500 de studenți au mers în prima linie și au ajutat medicii și pacienții, prin voluntariat.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌