Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • Hoți de porumb prinși cu ajutorul dronei
 •  

Hoți de porumb prinși cu ajutorul dronei

Hoți de porumb prinși cu ajutorul dronei
Hoți de porumb prinși cu ajutorul dronei
foto agrointel.ro

Un fermier din județul Botoșani și-a recuperat porumbul furat cu ajutorul polițiștilor. Pentru prinderea făptașilor, fermierul s-a folosit însă și de drona pe care o avea. Cazul a ieșit la iveală după ce publicația online Agrointel a prezentat întreaga poveste.

De loc din Podriga, Dumitru Chiaburu cultivă mai multe suprafețe de teren cu tot felul de culturi. Zilele trecute, el a mers la o suprafață de teren cultivată cu porumb și a realizat că hoții au dat iama în lan. A sunat la poliție, după care a ridicat drona pe care o avea pentru a verifica zona, reușind să-i observe pe hoții care fugeau cu căruța plină de porumb. „Din păcate, în comuna Știubieni sunt și astfel de specimene care fură și distrug munca oamenilor. Mulțumesc Poliției Române! A durat doar treizeci de minute și au fost prinși!”, a povestit fermierul pe pagina sa de socializare.

Fermierul s-a arătat deranjat, nu de paguba produsă de hoți, ci de faptul că aceștia efectiv au călcat cu căruța o suprafața importantă de porumb pe care l-au distrus.

Hoți de porumb prinși cu ajutorul droneiHoți de porumb prinși cu ajutorul droneiHoți de porumb prinși cu ajutorul dronei

Articolul precedentPrieteni cu Eminescu: Petru Missir (de la „România Jună” la „Junimea” din Iași)
Hoți de porumb prinși cu ajutorul dronei
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Prieteni cu Eminescu: Petru Missir (de la „România Jună” la „Junimea” din Iași)
 •  

Prieteni cu Eminescu: Petru Missir (de la „România Jună” la „Junimea” din Iași)

Prieteni cu Eminescu Petru Missir de la România Jună la Junimea din Iași

„Singur, fără prieteni, sfiicios și neștiind bine nemțește – își amintește Petru Missir în O pagină din istoria «României June». Societatea studenților români din Viena –, astfel m’am găsit rătăcit în toamna anului 1874 între miile de studenți ai Universității din Viena” (în: „Convorbiri Literare”, anul XXV, nr. 11-12, 1 martie 1892, p. 1087). Missir venise la Universitatea din Viena, asemeni multor altor români, pentru studii juridice, după ce absolvise liceul la Iași. Doctoratul în drept îl va lua însă la Universitatea din Berlin, în 1879.

La venirea lui Missir, „România Jună” funcționa, cu această denumire și cu statut nou, de trei ani: „la 25 martie 1871 cu rescriptul nr. 7.165 Locotenența (Austriei – n.n. – A.S.) a aprobat statutele noii societăți” (E. Glodariu, Asociaţiile culturale ale tineretului studios român din Monarhia Habsburgică: 1860-1918, Cluj-Napoca, 1998, p. 42). Missir descoperise societatea datorită unui anunț: „Pe tabla neagra a anunciurilor între multe limbi străine, am dat de un anunciu românesc: România Jună își deschidea ședințele” (Missir, p. 1087). În stilul său plin de umor, recunoscut de contemporani, Missir reconstituie momentul intrării sale în „România Jună”:

„În vara anului 1874 președintele comitetului D-l Drd. Pamfil Dan publicase statutele societății și un raport anual cu o ortografie fonetică. Camarazii noștri ardeleni deprinși a vedea publicațiile societății tipărite cu ortografie etimologică au considerat aceasta ca o trădare și s’au hotărât a deschide o campanie de rĕsturnare încontra comitetului întreg.

Venisem deci in mijlocul unei lupte parlamentare în toată regula. Resultatul a și fost căderea comitetului la alegerile următoare din Mai 1875. Atunci confrații noștri din Bucovina în semn de protestare s’au retras din societate.

Astfel ortografia fonetică a rĕsturnat un comitet, ear cea etimologica care a ajuns la putere în Mai 1875, a alungat din sînul societății pe camarazii noștri bucovineni.

Fie-mi permis să adaug că am intrat și eu în noua combinație etimologică însă cu condiția expresă ca sa rĕmân fonetic.

Condiția a fost primită dar n’a fost respectată – la fiecare pas simțeam că mĕ urmăreste la spate un u  etimologic – din Missir devenisem Missiru”.

Missir trecea drept „autor de aforisme, apărate cu mult foc de el însuşi”

Ajuns la „Junimea” din Iași în 1880, odată cu A.I. Philippide, Xenofon Gheorghiu și N. Mihalcea (Săteanu, Figuri din „Junimea”, Iași, 1932, p. 297), Missir va iscăli, alături de  Negruzzi, Pogor, Gane, Culian, Naum, Vârgolici, Pompiliu și Creangă, o telegramă, prin care semnatarii doreau trai lung și prosperitate „României June”: pe  17 iunie 1882 „România Jună” organizase o serbare în cinstea societății „Junimea” și a „Convorbirilor Literare” (I.C. Panțu, „Cartea” lui Maiorescu. Amintiri din viața de student, în: „Gazeta Transilvaniei”, nr. 36, 17 februarie/2 martie 1910,  p. 2).

În „Junimea”, Missir trecea drept  „autor de aforisme, apărate cu mult foc de el însuşi (…). În urmă, autor de scrieri știinţifico-literare. (…) junimist înfocat. Râsul lui e aşa de grozav, încât Lambrior zicea că seamănă cu un clocot: «Clocoteşte Missir!» însemnează că râde” (I: Negruzzi, Amintiri din Junimea, București, p. 297). Sintagma care sublinia spiritul „foarte vesel, viu, guraliv și combativ” al lui Missir  îi aparținea lui Lambrior și proba „ilaritatea provocată de vre-o anecdotă, farsă sau prostie, a atins culmile…” (C. Săteanu, p. 265). Școala „zeflemistă” o urmase la P.P. Carp, împreună cu Bobeică și A.C.Cuza (Săteanu, p. 77), dar se pare că tocmai Missir, atunci când spunea vreo anecdotă, „totdeauna uita tocmai sfârșitul” (I. Suchianu, Diverse însemnări și amintiri,  București, 1933, p. 53).

La a XIX-a aniversare a „Junimii”, P. Missir împreună cu N. Gane „au aranjat o reprezentație de păpuși și Missir era cel care dădea semnalul începând să cânte ca păpușarii veritabili:

Păpuși dela Huși

Cu capul cât un căuș;

Păpușele boierești

Tot să stai să le privești”.

În dialoguri umoristice – relatează Săteanu – apăreau păpușa cu barbișon (Maiorescu), păpușa cu plete mari (Bodnărescu), „pântecosul” Creangă, „pudicul Naum”, „Pogor cu o perină”, Negruzzi cu un car cu minciuni, șeful caracudei (Pompiliu), păpușa cheală (Carp), parodiind ședințele Junimii (Săteanu, p. 370).

Petru Missir a rămas unul dintre cei mai devotați junimiști

Pe seama „Junimii” este pusă și implicarea în politică –  și în special politica partidului conservator –  a lui Petru Missir: marea majoritate a celor care „intrară la Junimea, nu făceau politică, nici nu aveau idei concepute politice; era natural ca încetul cu încetul ei sa împrumute ideile politice ale d-lor Maiorescu, Carp, Th. Rosetti, Negruzzi. Era întâiul contingent politic al grupului; cu alte cuvinte contingentul literar de la Junimea forma cel dintâiu contingent politic, când Junimea începu a face politică.

Așa se explică că (…) d-nii Naum, Culianu, Grigore Buicliu, Petru Missir, etc., etc., sunt junimiști” (G. Panu, Amintiri dela „Junimea” din Iași, Vol. I, București, 1910,  p. 237).

Și tot prin „Junimea” începuse a scrie și „critice și articole de polemică literară”, „ a căror specialitate o avusese mai întâi Maiorescu şi Carp, iar mai târziu Xenopol, Panu, Vârgolici, Lambrior şi la urmă de tot Philippidi, Missir şi alţii” (Negruzzi, p. 160). E suficient să amintim în acest context polemica Missir – Macedonschi.

Negruzzi îl remarca și pentru talentul de conferențiar: „din noii conferențiari C. Dimitrescu și P. Missir se deosebeau prin talentul lor” (p. 211).

Petru Missir a rămas unul dintre cei mai devotați junimiști. „Cu timpul Societatea noastră literară se schimbase. Pe la anii 1880–’85 Junimea înfăţişa un cu totul alt aspect decât la început”, scria Iacob Negruzzi (p. 241), Missir însă era, în continuare, prezent cu regularitate la ședințele societății (p. 241-242), fapt confirmat și de G. Panu (Volumul II, p. 385).

Și „după strămutarea junimiștilor  și a Junimei la București”, Petru Missir „nu se depărtează de la direcția inculcată în suflete de Junimea. Simbolizează în Iași, pentru viitor, nucleul junimist”, scria, în Necrolog,  A. St. Mandrea (în: „Adevărul”, 17 iulie 1929).

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu

Prieteni cu Eminescu Petru Missir de la România Jună la Junimea din Iași

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Nuntă îndoliată după un accident mortal
 •  

Nuntă îndoliată după un accident mortal

Nuntă îndoliată după un accident mortal

Un eveniment care se dorea a fi o sărbătoare pentru un cuplu din oraș și familiile acestora, s-a transfornat într-o tragedie.

Un bătrân, musafir la o nuntă ce a avut loc sâmbătă noapte, a fost accidentat la scurt timp după ce a plecat de la eveniment. Tragedia a avut loc duminică dimineață, puțin după ora patru. Victima, un bătrân de 85 de ani, a fost lovită de un autoturism, pe strada IC Brătianu, în apropiere de restaurantul Rediu, unde fusese nunta. Bătrânul a încercat să traverseze strada prin loc neregulamentar, dar a fost lovit în plin de mașina condusă de un tânăr de 19 ani. La fața locului a fost solicitată o ambulanță, iar echipajul SMURD cu medic a ajuns în scurt timp. Bătrânul era întins pe asfalt, fără semne vitale, cu multiple traumatisme severe. “Manevrele de resuscitare au fost începute imediat de către echipajul medical, chiar la fața locului. Din păcate, fără răspuns, după aproximativ 40 de minute fiind declarat decesul”, a precizat medicul primar în medicină de urgență Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Cazul a intrat în atenția poliției, la fața locului ajungând un echipaj de criminaliști, care au început cercetările. Oamenii legii urmează să stabilească exact modul de producere și gradul de vinovăție al celor implicați în accident. Aceștoa au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Vom reveni cu amănunte!

Foto: Arhiva

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont
 •  

Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont

Sfintii Mucenici Trofim Savatie si Dorimedont

TOATE DREPTURILE REZERVATE. TEXTELE ȘI FOTOGRAFIILE SUNT PROPRIETATEA TITULARILOR DE COPYRIGHT ȘI NU POT FI REPRODUSE FĂRĂ ACORDUL SCRIS AL ACESTORA.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Suceava. Cei patru bărbați reținuți inițial pentru agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu au fost eliberați
 •  

Suceava. Cei patru bărbați reținuți inițial pentru agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu au fost eliberați

Suceava Cei patru bărbați reținuți inițial pentru agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu au fost eliberați
Așa arăta activistul de mediu Tiberiu Boșutar după întâlnirea cu oamenii care „desfășurau activități legale” în pădure, cum spune ministrul de interne Marius Bode. Foto - Obiectiv de Suceava

Procurorul de caz a dispus sâmbătă ca patru indivizi implicaţi în agresarea a trei persoane ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de păduri să fie eliberați și plasați sub control judiciar, după ce anterior au fost reținuți.

„În fapt s-a reţinut că, în ziua de 16.09.2021, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, judeţul Suceava, cei patru inculpaţi au lovit cu pumnii şi picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant.  Totodată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar faţă de cei patru inculpaţi”, potrivit unui comunicat de presă

Reamintim, cele trei persoane care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România au fost bătute de aproximativ 20 de agresori într-o pădure din județul Suceava.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat sâmbătă că incidentul de la Suceava, unde doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi, este “regretabil şi de neacceptat”, dar şi de neînţeles, întrucât “cei care exploatau masa lemnoasă acolo s-a dovedit că o făceau legal”. Ministrul citează doar un raport al Gărzii Forestiere Suceava, fără să aibă alte surse de informații. Premierul Cîțu a precizat că e posibil ca după o evaluare a acțiunii poliției după agresiune să trimită Corpul de control la Suceava

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Monitorul de Botoșani
 • Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional! (Galerie FOTO)
 •  

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional! (Galerie FOTO)

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

CSM Botoșani a debutat cu dreptul în noua ediție a Diviziei A Serie A la handbal masculin. Elevii lui Florin Ciubotariu au învins fără emoții Poli Iași cu scorul de 31-18 (14-7).Partida a contat pentru prima etapă a campionatului și s-a disputat în Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiu.Următorul joc al botoșănenilor va avea loc sâmbăta viitoare în deplasare la Suceava cu rivala CSU.

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

Victorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional Galerie FOTO

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Malul Prutului a fost ecologizat de AJVPS
 •  

Malul Prutului a fost ecologizat de AJVPS

Malul Prutului a fost ecologizat de AJVPS
Articolul precedent114 cazuri de Covid în ultimele 24 ore. O femeie și-a pierdut viața
Articolul următorVictorie facilă pentru CSM Botoșani la startul noului sezon competițional! (Galerie FOTO)
Malul Prutului a fost ecologizat de AJVPS

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 114 cazuri de Covid în ultimele 24 ore. O femeie și-a pierdut viața
 •  

114 cazuri de Covid în ultimele 24 ore. O femeie și-a pierdut viața

114 cazuri de Covid în ultimele 24 ore O femeie șia pierdut viața

Autoritățile sanitare au raportat astăzi faptul că, în ultimele 24 de ore, 114 persoane au fost diagnosticate cu Covid19 în județ. Cele mai multe, respectiv 51, au fost depistate în municipiul Botoşani. În acest context rata de infectare a ajuns la 2,15 cazuri la mia de locuitori. În municipiul reşedinţă de judeţ, în ultimele 14 zile 256 de persoane au fost diagnosticate cu Covid19.

Patru localităţi din judeţ se află în scenariul roşu din cauza numărului mare de bolnavi. Este vorba despre Roma, unde indicele este 5,35, Corni cu 3,80, Curtești cu 3,03 şi Tudora cu 5,22. Alte 14 localităţi, respectiv Botoşani, Flămânzi, Blândești, Dângeni, Havârna, Hlipiceni, Mihai Eminescu, Mileanca, Nicşeni, Răchiţi, Sulița, Vlădeni, Vorona şi Vorniceni sunt în scenariul galben. La nivel judeţean incidenţa este de 1,38 de cazuri la mia de locuitori, după ce, în ultimele două săptămâni, 632 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2.

Viață luată de Covid

În ultimele 24 de ore a fost înregistrat și un deces din cauza Covid19. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 81 de ani din Dorohoi. Aceasta era internată pe Secția de boli infecțioase din Dorohoi și suferea și de insuficiența respiratorie acută și demență. Femeia nu era vaccinată.

De la debutul pandemiei până în prezent 15.135 de botoșăneni au fost diagnosticați cu Covid19. Dintre aceștia 13.582 s-au vindecat, iar alți 736 au pierdut lupta cu boala. În prezent la nivelul județului sunt active 817 cazuri active.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială (video)
 •  

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială (video)

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială video

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Moldova au fost prezenți, la Botoșani, pentru a afla detalii despre rețeaua de asistență medicală comunitară, considerată cea mai performantă din țară.

Imnul național al Republicii Moldova a sunat în Sala ”Nicolae Iorga” a Prefecturii cu ocazia întâlnirii pe care prefectul Dan Nechifor a găzduit-o în această săptămână între specialiștii din sănătate de pe ambele maluri ale Prutului.

O delegație a Ministerului Sănătății din țara vecină a fost prezentă la Botoșani pentru a afla noi detalii despre rețeaua de asistență medicală comunitară, urmărind să înființeze o rețea similară în Republica Moldova. 76 din cele 78 de unități administrative din Botoșani sunt acoperite prin asistenți medicali comunitari, cu un procent de 97%, rețeaua fiind considerată cea mai performantă din țară. Coordonată de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, aceasta a fost prezentată musafirilor moldoveni de Carmen Horodincu, specialistul DSP care se declară mândră de eficiența echipei de asistenți medicali comunitari din județ. ”Este o echipă cu care ținem aproape în orice moment, avem oricând legătura cu ceea ce este în teren, astfel încât, cu tot neprevăzutul și atât câtomenește este posibil, să se ofere real și prompt serviciile medicale pentru toate persoanele vulnerabile.”, a explicat Carmen Horodincu.

Întâlnirea a avut loc în contextul unui proiect finanțat prin intermediul Programului Operațional Comun România –Republica Moldova 2014 – 2020, implementat de fundația românească ”Star Of Hope”, în parteneriat cu direcțiile de sănătate publică din Botoșani, Iași și Vaslui, cu Ministerul Sănătății și fundația ”Copil Comunitate, Familie” din Republica Moldova.

Prin proiectul demarat în toamna 2020, familiile cu copii cu vârsta până la trei ani și femeile însărcinate în ultimul trimestru sunt principalii beneficiari țintă, crescând, așadar accesul lor la servicii multiple și net superioare. Asistenții specialiști efectuează zilnic vizite la domiciliu în 10 comune ale județului pentru a monitoriza copiii și familiile lor, pentru a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite. Folosind strategii promovate de Organizația Mondială a Sănătății, proiectul este mai mult decât necesar, aceasta pentru că, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare, care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie și dezvoltare în propria comunitate. Indicatorii arată că modelul asigură o sănătate mai bună a mamei și copilului, o pregătire mai bună pentru școală, o siguranță crescută a copilului și poate preveni riscuri sociale și medicale.

”Specialiștii moldoveni speră ca proiectul „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” să fie continuat de un altul care să permită Republicii Moldova să urmeze modelul românesc și să înființeze o rețea proprie de asistenți medicali comunitari. Iată că putem fi și deschizători de drumuri.”, a explicat prefectul Dan Nechifor după întâlnirea transfrontalieră.

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială video

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială video

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială video

Reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Moldova veniți la Botoșani să învețe despre asistența socială video

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Pompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizare
 •  

Pompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizare

Pompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizare

Pet-uri, ambalaje din plastic şi hârtie, cutii, sticle şi alte resturi menajere, aruncate la întâmplare, au fost strânse de pompierii botoșăneni în urma participării la “Ziua Națională de Curățenie”. Acțiunea s-a desfășurat astăzi, în zona pădurilor Lebăda, Gorovei și gării Săveni.

Pompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii au răspuns astfel invitației Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, care derulează acest proiect la nivel local, și împreună cu alți voluntari, au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la protejarea naturii și păstrarea unui mediu curat și sănătos. Zonele în care s-au deplasat pompierii au fost ecologizate, iar gunoaiele găsite au fost adunate și depozitate în saci de unică folosință. „Participarea pompierilor la această activitate a avut ca scop și promovarea acțiunilor bazate pe spirit civic și voluntariat, aceștia participând la toate campaniile dedicate mediului înconjurător”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. <<Curățenie în toată țara, într-o singură zi>>- este motto-ul sub care s-au desfășurat, anul acesta, acțiunile de ecologizare.

Pompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizareLa rândul lor, și jandarmii botoșăneni au participat la Ziua de Curățenie Națională. „Ploaia mocănească din această dimineață nu ne-a împiedicat să luăm la pas Pădurea Rediu, în încercarea de a-i reda farmecul natural, prin eliberarea de deșeurile abandonate printre arbori. Expresia <<Gunoi lași, gunoi găsești>> și-a pierdut acum puțin din semnificație prin implicarea voluntarilor. Sperăm ca zonele ecologizate prin eforturile participanților la această campanie să rămână curate pentru cât mai mult timp și să motiveze oamenii să depoziteze deșeurile casnice doar acolo unde le este locul, adică în spațiile special amenajate”, a arătat Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Pompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizarePompierii și jandarmii botoșăneni au participat și ei la campania națională de ecologizare

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Patru bărbați reținuți la Suceava după agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu
 •  

Patru bărbați reținuți la Suceava după agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu

Patru bărbați reținuți la Suceava după agresarea a doi jurnaliști și a unui activist de mediu

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, au fost reţinuţi în urma agresării a doi jurnalişti şi a unui activist de mediu care realizau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din judeţul Suceava, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

„Peste 30 de poliţişti din cadrul IGPR şi IPJ Suceava au desfăşurat activităţi investigative şi de cercetare penală, în sistem integrat, fiind depuse diligenţele necesare pentru exprimarea şi obţinerea calităţii procesuale a victimelor, dar şi pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Au fost continuate activităţile de cercetare în teren, pentru completarea materialului probator cu suportul structurilor criminalistice şi s-au desfăşurat activităţi investigative complexe, pentru stabilirea cercului de suspecţi şi individualizarea gradului de participaţie penală”, precizează IPJ Suceava într-un comunicat transmis sâmbătă.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că 12 persoane au fost conduse la audieri la sediul Poliţiei din Vatra Dornei, iar, la finalul activităţilor procedurale, patru bărbaţi, domiciliaţi în comunele Şaru Dornei şi Panaci, au fost reţinuţi pentru 24 de ore fiind cercetaţi pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe şi purtare abuzivă.

Cei patru bărbaţi au fost încarceraţi în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei şi apoi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ecologizare pe ploaie. Prefectul județului a ieșit în teren, în ciuda vremii nefavorabile
 •  

Ecologizare pe ploaie. Prefectul județului a ieșit în teren, în ciuda vremii nefavorabile

Ecologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabile

Chiar dacă organizatorii campaniei „Let’s do it, Romania!” au decis suspendarea acțiunii derulate în județul Botoșani, din cauza vremii nefavorabile, prefectul județului, Dan Nechifor, împreună cu colegii din Instituția Prefectului, Serviciul de Pașapoarte, cu specialiști din Direcția Silvică și Garda de Mediu au ieșit în teren, încă de dimineață, la o acțiune de salubrizare în pădurea Baisa.

Ecologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabileEchipați cu mănuși și saci, ei au adunat peste 20 de saci de deșeuri reciclabile care urmau să fie transportați la centrele de valorificare a materialelor refolosibile. Deșeurile au fost adunate atât de pe marginea drumului european E58, cât și de pe potecile din pădure.

Ecologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabileEcologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabileEcologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabileEcologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabileEcologizare pe ploaie Prefectul județului a ieșit în teren în ciuda vremii nefavorabile

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Încă un pas făcut de edili pentru cumpărarea Casei Ankele
 •  

Încă un pas făcut de edili pentru cumpărarea Casei Ankele

Încă un pas făcut de edili pentru cumpărarea Casei Ankele

Peste câteva zile conducerea primăriei va primi raportul întocmit după evaluarea tehnică a Casei Ankele. „În funcţie de expertiza tehnică, vom desemna o comisie care să demareze negocierile. Dacă lucrurile sunt în ordine şi putem trage concluzia că această clădire este într-o stare acceptabilă, venim cu un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru achiziţia imobilului”, a declarat primarul Cosmin Andrei. Edilul speră ca aleşii municipali să nu aibă obiecţii în privinţa cumpărării Casei Ankele.

„Îmi doresc foarte mult să se pronunţe consilierii municipali pe acest subiect, să nu fie voturi împotrivă, asta dacă suma este în acord cu aşteptările noastre, pentru că nu putem oferi chiar orice sumă pe acea clădire. Trebuie însă să ţinem cont de faptul că este o clădire emblematică pentru municipiu”, a mai spus Cosmin Andrei.

„Nu-mi doresc un al doilea teatru în Centrul Istoric”

La jumătatea lunii iunie, Cosmin Andrei afirma că procedura vizând cumpărarea acestui imobil nu mai poate fi tergiversată. „Este un proces anevoios, cu mulţi bani, cu multă patimă, dar eu cred că această intenţie se va materializa. Poate contează un pic şi preţul în toată discuţia asta, dar consilierii au tot spus că sunt de acord. Au mai fost discuţiile cu expertiza, că am spus noi că nu cumpărăm oricum. Că vrem să vedem ce cumpărăm. O să venim cu expertiza, chiar dacă imobilul este afectat şi ar trebui consolidat, cum intuim noi, expertiza ar trebui să influenţeze preţul. Dacă proprietarul acestui imobil vrea o sumă foarte mare, şi din expertiză reiese că trebuie să mai băgăm în clădire încă de trei ori pe atâta, trebuie să scadă preţul. Nu este rea expertiza şi o să-o facem cât de repede putem. Sută la sută facem expertiza anul acesta”, a explicat primarul.

Edilul îşi doreşte ca în acest an să fie demarată procedura de negociere în vederea cumpărării. „Dacă mă vor mandata consilierii municipali, voi negocia să plătim în rate, în termen cât mai lung, să nu fie o povară pe bugetul primăriei. În primă fază, imobilul trebuie reabilitat. Dincolo de faptul că poate trebuie reabilitat la structura de rezistenţă. Nu-mi doresc un al doilea teatru în Centrul Istoric. Iar despre destinaţie nu aş discuta acum, că sunt atât de multe păreri, atât de multe sfaturi. Important este să avem o clădire frumoasă, a noastră, după care să-i căutăm o destinaţie în acord cu aşteptările”, a concluzionat Cosmin Andrei.

În urmă cu opt ani CL a dat avizul pentru această achiziţie

Consilierii municipali şi-au dat avizul de principiu încă din anul 2013 pentru cumpărarea acestui imobil. În 2015, la solicitarea primăriei, Casa Ankele a fost evaluată la 465.714 euro, echivalentul a 2,056 de milioane de lei. Proprietarul clădirii s-a arătat dispus să primească banii în cinci ani.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că primăria va cumpăra Casa Ankele, iar acolo va fi mutată Poliţia Locală. Anunţul a fost foarte bine primit de către botoşănenii, care aşteaptă de foarte mulţi ani ca zona să fie repusă în valoare, mai ales că nu sunt multe oraşe în ţară care să aibă asemenea zone emblematice, încărcate de istorie.

La finalul anului 2016, viceprimarul Marian Murariu a propus ca imobilul să fie expertizat. De atunci lucrurile s-au blocat, iar expertiza nu a mai fost făcută. Primarul Cătălin Flutur motiva că primăria nu poate să expertizeze cu bani de la bugetul local o clădire care nu-i aparţine, în timp ce Marian Murariu răspundea că îşi menţine părerea că trebuie făcută o expertiză tehnică înainte de a achiziţiona Casa Ankele, mai ales că zona Centrului Istoric prezintă cel mai mare pericol din punct de vedere seismic.

Anii au trecut şi cumpărarea Casei Ankele a rămas tot la faza de intenţie. Din păcate, răfuielile politice din deliberativul local au consumat timp şi energie şi au fost mai importante decât dorinţa botoşănenilor ca municipalitatea să cumpere şi să pună în valoare acest monument istoric.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Campania „Let’s Do It, Romania!” a fost suspendată
 •  

Campania „Let’s Do It, Romania!” a fost suspendată

Campania Let</div>
<span class= articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Doliu în învățământul dărăbănean
 •  

Doliu în învățământul dărăbănean

Doliu în învățământul dărăbănean

Învăţământul dărăbănean este în doliu după ce profesorul Constantin Martiniuc, cel care a îndrumat generaţii întregi de elevi în tainele fizicii, s-a ridicat la ceruri. Acesta s-a stins după o grea suferință la vârsta de 67 de ani.

Profesorul Constantin Martiniuc a predat pe parcursul carierei la liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani, acesta fiind și director în perioada 1999-2001, predând doar la această unitate de învățământ până când a ieșit la pensie, în anul 2019. Un om calm, răbdător și mereu cu zâmbetul pe buze. Așa este descris profesorul de fizică de către cei ce l-au cunoscut, dar și de foștii elevi.

Profesorul Constantin Martiniuc va fi condus pe ultimul drum duminică, 19 septembrie, la prânz.

Dumnezeu să-l odihnească!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Bătrână moartă după ce a verificat butelia cu o flacără
 •  

Bătrână moartă după ce a verificat butelia cu o flacără

Bătrână moartă după ce a verificat butelia cu o flacără

Bătrâna din comuna Todireni, transferată în stare critică la Bucureşti, s-a stins din viaţă în braţele medicilor.

În vârstă de 81 de ani, din satul Cernești, femeia a ajuns la spital în urmă cu câteva săptămâni după ce şi-a montat singură butelia şi a verificat dacă sunt scăpări de gaze cu un chibrit. „Femeia a ajuns în serviciul nostru cu arsuri de gradul II-III pe 53% din suprafața corpului. Pe membrele inferioare, abdomen și un membru superior”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Medicii botoşăneni au încercat imediat să o trimită într-un spital de arşi, însă nu s-a putut găsi niciun loc liber timp de 48 de ore, cât timp a stat internată pe secţia de reanimare la Botoşani.

Abia după două zile medicii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au găsit un loc, astfel că femeia a fost preluată cu un elicopter de pe terenul Unităţii Militare 01189, după care transferată, pe calea aerului, la spitalul din capitală.

Din păcate, starea acesteia a devenit mult prea gravă, medicii fiind nevoiţi să constate decesul, după ce mai multe organe interne au cedat.

– Tudor CHIRIAC

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Vlad Plăcintă – „Casa Nicolae este salvarea părinţilor şi bunicilor străzii”
 •  

Vlad Plăcintă – „Casa Nicolae este salvarea părinţilor şi bunicilor străzii”

Vlad Plăcintă Casa Nicolae este salvarea părinţilor şi bunicilor străzii

Vlad Plăcintă, preşedintele Asociaţiei „Salvează o Inimă”, a anunţat că asociaţia pe care o conduce se implică în modernizarea Casei Nicolae, aflată în comuna Frumuşica, un proiect derulat de Asociaţia HAPPY. Casa Nicolae va deveni cămin pentru zeci de persoane fără adăpost, însă, pentru aceasta, este nevoie de implicarea oamenilor care cred în puterea faptelor bune.

„Am luat decizia să ne implicăm ca organizație în modernizarea Casei Nicolae din Comuna Frumușica Județul Botoșani.

Donează și tu nu rămâne indiferent: https://bit.ly/2XopM8N

Fotografia de mai jos este reală și nu mi-am imaginat niciodată că în secolul XXI să fie persoane să trăiască în așa condiții.

Bolnavi, neputincioși și obosiți de anii pe care îi duc în spate, pentru ei viaţa independentă nu mai este posibilă. Am pierdut mulți <părinți,  frați, surori, bunici> pe stradă. Au fost bătuți, agresați, batjocoriți,  înfometați….sfârșitul unora a fost crunt, tragic, violent , la fel ca și lupta lor de supraviețuire noapte de noapte pe stradă. Am decis să schimbăm acest lucru – Casa Nicolae este salvarea părinților și a bunicilor străzii! Nu suntem aici pentru a judeca și condamna pe nimeni, suntem pentru a ajuta, a înțelege și a proteja”, a transmis Vlad Plăcintă.

Persoanele care doresc să sprijine acest proiect pot dona orice sumă în conturile Asociaţiei „Salvează o Inimă”.

Denumire entitate:  Asociaţia “Salvează o Inimă”

Cod de înregistrare fiscală:  31015982

Cont (IBAN) bancar:

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont Euro: RO28BTRLEURCRT00W8287001

CONT USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

COD SWIFT: BTRLRO22

COD BIC: BTRL

REVOLUT: 0752.753.540

Banca Transilvania Botoşani

La mențiune plată/detalii plată trebuie specificat – Casa Nicolae.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Actorii Teatrului „Vasilache” prezenți la un Festival organizat în Ucraina
 •  

Actorii Teatrului „Vasilache” prezenți la un Festival organizat în Ucraina

Actorii Teatrului Vasilache prezenți la un Festival organizat în Ucraina

În această perioadă Actorii Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani participă la al IV-lea Festival Internațional de Monodramă, după prezența la Bacău, în 2019, Mongolia – Ulan Bator (2019) şi Albania – Korça (2021). De data aceasta, festivalul se desfășoară la Ujhorod, Ucraina, în perioada 17-23 septembrie.

Piesa pe care actorii o vor prezenta în cadrul Festivalului Internațional de Teatru monolog, intitulat „Monologuri pentru seară”, este „Să nu ne răzbunați”, o adaptare de Ionuţ Poclid, regia şi scenografia sunt semnate de Silvia Răileanu şi Mirela Nistor, iar din distribuție face parte actrița Silvia Răileanu. Voce text aparține lui Cezar Amitroaei, iar montajul şi procesarea video lui Florin Petrosceac.

„Piesa <Să nu ne răzbunați> a mai fost prezentată în urmă cu trei ani la Bacău, la Gala Star, unde a obținut premiul <Dinu Apetrei>, dar a fost prezentată și în cadrul festivalului de la Ulan Bator, Mongolia, în 2019, unde Silvia Răileanu și Mirela Nistor, au obținut premiul pentru regie”, declara recent Marius Rogojinschi, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”, Botoșani.

În cadrul Festivalului vor fi prezente trupe de teatru din diverse țări, cum ar fi Slovacia, Ungaria, Moldova, Armenia sau Brazilia. Festivalul Internațional de Teatru monolog este organizat de Consiliul orașului Ujhorod și Editura Ziarului YASNO.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Începe campania Let’s Do It, Romania! la Botoșani
 •  

Începe campania Let’s Do It, Romania! la Botoșani

Începe campania Let</div>
<span class= articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌