Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Monitorul de Botoșani

FAKE NEWS în numele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. IGSU face apel la cetățeni

27 May 2023 at 18:46
FAKE NEWS în numele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență IGSU face apel la cetățeni

Un FAKE NEWS despre măsurile de autoprotecție pentru populație în cazul contaminării radioactive, lansat în numele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a ajuns să fie distribuit masiv. Reprezentanții IGSU se delimitează de această informație și fac un apel către cetățeni pentru ca aceștia să se informeze doar din surse oficiale. „Mesajul din imaginea de sus (n.r.- vezi imaginea) nu aparține Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Având în vedere sesizările primite din partea cetățenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicației WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecție pentru populație în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din țară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informații care se înscriu în spectrul datelor de tip Fake News. Mai mult, adresa de contact a instituției noastre nu este cea menționată în textul mesajului”, informează reprezentanții IGSU.

În acest sens, pentru combaterea dezinformării, reprezentanții IGSU fac un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și să verifice datele și informațiile primite prin diferite canale de comunicare.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Goană nebună pe șosea surprinsă cu radarul. Un tânăr „zburda” cu aproape 200 de kilometri pe oră

27 May 2023 at 18:36
Goană nebună pe șosea surprinsă cu radarul Un tânăr zburda cu aproape 200 de kilometri pe oră

Astăzi, 27 mai 2023, polițiștii Biroului Rutier au surprins cu aparatul radar, pe drumul județean D.J. 207 N, în localitatea Curtești, un autoturism care rula cu 195 km/h.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, la volanul acestuia se afla un tânăr de 20 de ani, care s-a ales cu o amendă de 1305 lei, Ca măsură complementară, polițiștii au dispus reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 120 de zile, tânărului fiindu-i eliberată dovadă fără drept de circulație.

„Vă reamintim faptul că respectarea limitei de viteză reduce riscul de accidente rutiere și este responsabilitatea fiecărui conducător auto să respecte regimul de viteză stabilit pentru sectorul de drum pe care circulă, precum și regulile de circulație”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Cu cât viteza de deplasare este mai mare, cu atât timpul de reacție în fața unui obstacol sau unei situații neprevăzute este mai mic și poate conduce la producerea unui eveniment nedorit.

Reprezentanții IPJ spun că polițiștii rutieri vor fi prezenți în continuare cu aparatele radar pe drumurile din județ.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Banca Națională lansează o monedă din aur și una din argint

Reporter: Georgiana Șaramet
27 May 2023 at 16:09

Banca Naţională a României a anunțat că, începând cu data de 29 mai 2023, va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 175 de ani de la Revoluția Română din 1848.

Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite debroşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limba română, engleză şifranceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Aversul, monedei din aur redă monumentul Eroilor Pompieri din București, stema României, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2023”. Fața monedei de argint va avea aproape aceleași elemente, diferită va fi doar valoarea nominală, pe cea de argint se va trece ,,10 LEI”.

Reversul comun al monedelor din aur și argint prezintă portretele și numele revoluționarilorpașoptiști, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu, și inscripțiile „REVOLUTIAROMANA” și „1848”.

Prețul de vânzare

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Monedele din aur și argint cu tema 175 de ani de la Revoluția Română din 1848 au puterecirculatorie pe teritoriul României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica https://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.

Banca Națională lansează o monedă din aur și una din argint Banca Națională lansează o monedă din aur și una din argint Banca Națională lansează o monedă din aur și una din argint Banca Națională lansează o monedă din aur și una din argint

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Cântec, dans și voie bună, la Zilele orașului Darabani (video)

Reporter: Raluca Panţiru
27 May 2023 at 15:21

Sute de dărăbăneni s-au adunat la Stadionul „Chirica Pușcașu” pentru a sărbători Zilele Orașului. Evenimentul din acest an a fost unul cu adevărat special, pe scenă urcând mari nume ale muzicii românești și nu doar. Tot în cadrul evenimentului organizat de primăria orașului Darabani au fost premiate zeci de cupluri care au celebrat 50 de ani de căsătorie. 

Evenimentul a fost prezentat de Liviu Andronic, directorul Școlii Populare de Arte din Botoșani.

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani videoPrezente la deschiderea sărbătorii au fost și oficialitățile județului, printre care prefectul Sorin Cornilă, senatorul Lucian Trufin și deputații Costel Șoptică și Dan Șlincu și inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc.

Joi seară dărăbănenii au cântat alături de Ion Paladi, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Oana Tomoiaga, Paul Ananie, Mihaela Tabură și Lilia Roșca.

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Un alt moment artistic așteptat cu nerăbdare de dărăbăneni a fost reprezentația titanului muzicii folclorice Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii din Chișinău”. Pentru reprezentațiile de pe scenă dărăbănenii i-au răsplătit pe artiști cu ropote de aplauze.

Dar mai prejos nu s-au lăsat nici tinerii artiști locali. Membrii ansamblul „Stejărelul”, coordonat de profesorul Mirel Dascălu, a susținut un moment de excepție de cântec și dans popular. Dar și tinerele artiste Ecaterina Maxim, Casiana Țugui și Denisia Sănduleac, adolescenta care a fost la Românii au Talent, au încântat publicul cu vocile lor suave.

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video“E o zi de Sărbătoare, Înălțarea Domnului, zi în care toți dărăbănenii sărbătoresc așa cum se cuvine zilele orașului. Poate e cea mai importantă zi din an pentru noi, ținem la acest aspect și ne dorim foarte mult ca toți invitații noștri să petreacă alături de noi cu multă voie bună”, a transmis primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci.

Pompierul SAM, alături de copii

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani videoSărbătoarea a continuat și vineri, 26 mai, cu activități dedicate celor mici. A fost prezent pompierul „SAM”, Echipajul canin M.A.I, echipajul poliției rutiere și celor de la frontieră, dar spectacol au făcut și copiii de la Școala Populară de Arte, coordonați de Zina Andronic.

Pompierii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că e vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani videoPirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații. Totodată, le-au vorbit despre cum trebuie să se comporte în cazul în care descoperă muniție neexplodată.

Copiii au aflat și în ce situații pompierii intervin cu autospecialele de stingere cu apă și spumă și descarcerare, dar și cum se folosește fiecare accesoriu.Viteza, forța și rezistența le-au fost testate prin parcurgerea unui traseu tehnico-aplicativ.Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la această misiune, alături de pompierul Sam.

Dacă joi seară a dominat muzica populară, vineri seară concertul a adunat zeci de tineri care au dorit să-și asculte solistul preferat. Este vorba despre Satoschi, cunoscut în rândul tinerilor. Dar spectacol a făcut și celebra trupă AZUR care a încântat publicul cu piesele cântate.

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video

Cântec dans și voie bună la Zilele orașului Darabani video

💾

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Concursul “Prietenii Pompierilor” și-a desemnat câștigătorii. Cine sunt laureații ediției din acest an

27 May 2023 at 14:09

120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”. Organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, concursul s-a desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv din municipiul Botoșani și a reunit la start 12 echipaje de la unități de învățământ din municipiul Botoșani, Pomârla, Lozna, Concești, Leorda și Roma.

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și apreciere a pericolelor generate de situațiile de urgență, precum și pentru dezvoltarea unor calități precum iniţiativa, spiritul de echipă, curajul și disciplina. Echipajele, formate din câte nouă membri și o rezervă, au avut de trecut o probă teoretică, cu întrebări din domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, o pistă cu obstacole și o ştafetă de 400 m, cu obstacole.

În urma rezultatelor obținute, clasamentul se prezintă astfel:

La categoria fete

Locul I – Școala Gimnazială nr 1. Leorda

Locul II – Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla

Locul III – Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani

La categoria băieți/mixt

Locul I – Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Lozna

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Locul III – Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla.

Competiția s-a încheiat cu o festivitate de premiere la care au participat și o parte dintre oficialii județului, printre care s-au aflat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Echipele clasate pe primele trei locuri au fost recompensate cu diplome, medalii și cupe.

În calitate de câștigători ai etapei județene, echipajul băieți /mixt al Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popovici” Lozna și echipajul fete al Școlii Gimnaziale nr. 1 Leorda, vor reprezenta județul Botoșani la etapa națională a concursului „Prietenii Pompierilor”, care se va desfășura la Râmnicu-Vâlcea, în luna iulie.

Organizatorii au adresat felicitări tuturor elevilor care au participat și instituțiilor de învățământ din care aceștia au făcut parte: Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla, Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Lozna, Școala Gimnazială nr.1 Concești, Școala Gimnazială nr. 1 Leorda, Școala Gimnazială nr. 1 Roma, Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani și Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani.

Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an Concursul Prietenii Pompierilor șia desemnat câștigătorii Cine sunt laureații ediției din acest an

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌