Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriMoinesteanul
 • 2 programe regionale de prevenire a cancerului de sân și col uterin în Bacău și alte 11 județe din regiunile Nord Est și Sud Est
 •  

2 programe regionale de prevenire a cancerului de sân și col uterin în Bacău și alte 11 județe din regiunile Nord Est și Sud Est

2 programe regionale de prevenire a cancerului de sân și col uterin în Bacău și alte 11 județe din regiunile Nord Est și Sud Est

Institutul Regional de Oncologie Iasi și Fundația Enable România derulează, în parteneriat, 2 programe regionale de prevenire a cancerului de sân (ONCOFEM) și, respectiv, a cancerului de col uterin (ONCOPREV), cu o finanțare totală de peste 18 milioane de euro provenită din fonduri europene și fonduri ale Ministerului Sănătații.

Cele două proiecte au atras finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Ambele proiecte sunt implementate pe o perioadă de 42 de luni, începând cu luna iulie 2020, în cadrul campaniei „Fii responsabilă de sănătatea ta!” și se adresează unui număr total de peste 200.000 de femei din care minim 107.000 de femei aparținând grupurilor vulnerabile.

Programul regional ONCOFEM - PREVENTIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE SÂN beneficiază de o finanțare de aproximativ 8 milioane de euro și este implementat în cele 12 județe ale celor două regiuni de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est: Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț și, respectiv, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea.

Programul regional ONCOPREV – PREVENTIE, DEPISTARE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE COL UTERIN beneficiază de o finanțare de aproximativ 10 milioane de euro și este implementat în cele 6 județe ale regiunii de dezvoltare Nord-Est: Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț.

”ONCOFEM și ONOPREV sunt 2 programe de screening pentru depistarea cancerului de sân și, respectiv, al cancerului de col uterin, ce urmăresc sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, în vederea facilitării participării la tratamente precum consiliere psihologică, peer-to-peer suport și alte servicii necesare.Conform specialiștilor, cancerul de sân este pe locul I între cancerele depistate la femei, iar în peste 80% din cazuri, cancerul de sân este diagnosticat în stadii avansate. În același timp, cancerul de col uterin este al doilea în lume ca frecvenţă în patologia tumorală la femei din cauza diagnosticării tardive a bolii, deoarece româncele nu își fac în mod regulat testele de screening. Întrucât ambele tipuri de cancer sunt tratabile în faze incipiente, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân și al cancerului de col uterin, se îmbunătățește rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar și de col uterin, se incurajează tratamentul medical și de suport, precum și îmbunătățirea capacității sistemului sanitar de control al cancerului. Prin sprijinirea Institutului Oncologic Regional Iași în implementarea proiectelor și atragerea grupurilor țintă, am încercat să ne aducem contribuția la creșterea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare a grupurilor vulnerabile.”, a declarat Radu Gelu Onișoru, director al departamentului de formare profesională și fonduri europene Centrul Diecezan Caritas Iași și colaborator privat al Fundației Enable România.

Responsabilitațile Fundației Enable România în cadrul celor două proiecte regionale cuprind coordonarea activitaților grupurilor țintă, identificare și gestionare a grupului țintă, oferirea de servicii psihologice femeilor din grupurile țintă, cât și gestionarea și coordonarea activităților în calitate de partener în proiect.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • „Cu petardele nu te joci!” - Campanie anti obiecte pirotehnice
 •  

„Cu petardele nu te joci!” - Campanie anti obiecte pirotehnice

Cu petardele nu te joci Campanie anti obiecte pirotehnice

Și în acest an polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău prin Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfășoară activități pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice şi pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Scopul acţiunii este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.

În acest sens, polițiștii vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activitățile vor beneficia și de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, precum și al colegilor de la prevenirea criminalității. Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 1. între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 2. la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
 3. la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
 4. la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 5. în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
 6. pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
 7. la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor) pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători) sau alte destinații tehnice, utilizarea necorespunzătoare a acestora fiind sancționată conform Legii nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Barbat din Zemeș cercetat pentru deținere ilegală de arme
 •  

Barbat din Zemeș cercetat pentru deținere ilegală de arme

Barbat din Zemeș cercetat pentru deținere ilegală de arme

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bacău au efectuat pe 17 noiembrie o percheziţie domiciliară pe raza comunei Zemeş, ocazie cu care, la locuinţa unui bărbat de 64 ani, au fost identificate ca fiind deţinute ilegal, o puşcă de vânătoare confecţionată artizanal şi 12 cartuşe de vânătoare.

Bunurile identificate au fost confiscate în vederea continuării cercetărilor, iar bărbatului i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

În aceeași zi, poliţiştii au organizat o acţiune si pe raza comunei Dofteana, ocazie cu care au depistat în flagrant un tânăr de 24 ani din localitate, care avea asupra sa o armă neletală supusă autorizării, deţinută ilegal. Și în această cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

Moinesteanul.ro

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 7 localități din județul Bacău au depășit pragul de 3 persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori
 •  

7 localități din județul Bacău au depășit pragul de 3 persoane infectate cu COVID-19 la mia de locuitori

7 localități din județul Bacău au depășit pragul de 3 persoane infectate cu COVID19 la mia de locuitori

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău a prezentat o listă cu localitățile din județ unde incidența cumulată a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în ultimele 14 zile (28.09.2020 –11.10.2020) a depășit media de 3/1000 de locuitori.

Astfel, pe listă se regăsesc următoarele localități:

 1. Municipiul Bacău
 2. Comuna Filipești
 3. Comuna Hemeiuș
 4. Comuna Itești
 5. Comuna Letea Veche
 6. Comuna Măgura
 7. Comuna Sarata

De asemenea DSP a publicat și o centralizare a localităților în care numărul de infectări este între 1 si 3 la 1000 de locuitori:

 1. Municipiul Onești
 2. Buhuși
 3. Târgu Ocna
 4. Comuna Bârsănești
 5. Comuna Cașin
 6. Comuna Fărăoani
 7. Comuna Gârleni
 8. Comuna Roșiori
 9. Comuna Săucești
 10. Comuna Târgu Trotuș
 11. Comuna Zemeș

Sursa: DSP Bacău

Moinesteanul.ro

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 291 de elevi de la Școlile Gimnaziale Nicolae Bălcescu și Șolonț continuă învățarea cu Digitaliada
 •  

291 de elevi de la Școlile Gimnaziale Nicolae Bălcescu și Șolonț continuă învățarea cu Digitaliada

291 de elevi de la Școlile Gimnaziale Nicolae Bălcescu și Șolonț continuă învățarea cu Digitaliada

291 de elevi de la Școlile Gimnaziale Nicolae Bălcescu și Șolonț, din județul Bacău, continuă programul Digitaliada în anul școlar 2020-2021, în laboratoare digitale complet echipate cu tablete pentru ca fiecare elev să poată lucra individual, cu laptop pentru profesor și videoproiector pentru clasă. Ei fac parte din cei peste 30.000 de elevi, profesori și părinți înrolați în platforma Digitaliada „Învățare și testare online”, sistem de management  școlar care oferă utilizatorilor acces gratuit la module dedicate pentru teste, teme, videoconferințe și rapoarte de activitate.

‚‚Școala noastră a fost privilegiată, pentru că am avut șansa să beneficiem de o pregătire de 4 ani despre cum se poate realiza eficient educația digitală. Foarte importante pentru noi au fost dotările oferite școlii și echipa de proiect care ne-a monitorizat, sprijinit  și ajutat în permanență. Suntem pregătiți de provocările noului an școlar, iar Digitaliada este aliatul nostru în a aduce bucuria învățării pentru toți elevii.’’ - Dir. Costel Dudău, Școala Șolonț, Jud. Bacău.

Fundația Orange a adaptat desfășurarea programului Digitaliada la noile condiții de învățare la distanță, în contextul în care întregul proces educațional se transformă. Astfel, școlile gimnaziale Nicolae Bălcescu și Șolonț, deja familiarizate cu instrumentele digitale, au putut implementa din ziua zero, odată cu suspendarea cursurilor, învățarea la distanță prin intermediul platformei Digitaliada „Învățare și testare online”. În plus, Fundația Orange a oferit spre folosință tabletele utilizate în cadrul programului Digitaliada, elevilor cu situații dificile din cele 50 de școli în care se desfășoară programul.

Programul Digitaliada este liderul educaţiei digitale în România, cu o experiență de 4 ani în implementarea metodelor digitale în procesul de predare-învăţare-evaluare la clasă. Pionieratul şi experienţa Digitaliada au făcut ca tranziţia forţată la învăţământul la distanţă să fie una mai puţin stresantă pentru profesorii Digitaliada care erau familiarizaţi cu platforma şi cu utilizarea metodelor digitale.  “În noul an școlar le vom oferi, în continuare, tot sprijinul elevilor, părinților, profesorilor și directorilor prin resursele, echipamentele și formările Digitaliada, pentru ca educația să continue la clasă sau la distanță. În județul Bacău am organizat deja webinarii pentru 144 de profesori de diferite discipline, pentru utilizarea platformei Digitaliada Învățare și testare online și pregătim alte noutăți și resurse pentru anul care abia începe. ” - Amalia Fodor, director Fundația Orange.

În mod special, pentru a veni și mai mult în sprijinul învățării online, clienții Orange beneficiază de trafic de date gratuit, pe tot parcursul anului școlar 2020-2021, la accesarea platformei interactive „Învățare și testare online”, dar și a celor peste 2000 de resurse educaționale din www.digitaliada.ro. Totodată, webinariile dedicate platformei “Învățare și testare online” vor continua pe tot parcursul anului școlar 2020-2021.

Digitaliada este un program de educație digitală care se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale și care își propune încurajarea folosirii tehnologiei la clasă pentru îmbunătățirea performanței școlare în învățământul preuniversitar. 6000 elevi, din cele 50 de școli din mediul rural incluse în program învăță în laboratoare digitale complet echipate cu peste 1900 de tablete și alte 120 de echipamente IT. Oricine este interesat de predarea și învățarea cu ajutorul tehnologiei digitale are la dispoziție, în mod gratuit, platforma online www.digitaliada.ro și poate aplica la concursul de materiale digitale #Digitaliada, care încurajează dezvoltarea de materiale educaționale în limba română.

Pentru a-i pregăti pe elevi pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit până acum, în cele cinci ediții Digitaliada, 2,6 milioane euro.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌