Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriInformația de Transilvania

Grevă generală pe termen nelimitat, în Învățământ, de luni, 22 mai! Examenele elevilor, în pericol?

Reporter: Adrian Bilanici
22 May 2023 at 06:38

Veşti proaste pentru părinţii a peste 3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă! Greva generală din învăţământ, care începe luni 22 mai, are şanse mari să fie prelungită pe termen nelimitat. Sindicaliştii n-au fost mulţumiţi de negocierile de ieri de la Guvern. Liderii Coaliţiei le-au oferit profesorilor debutanţi 2.000 de lei în plus pe an şi creşteri de salarii de maximum 8% pentru personalul nedidactic. Oferta a fost refuzată, aşa că peste 220.000 de dascăli şi personal auxiliar din învăţământ nu vor ţine cursuri. 

Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanții județeni ai sindicatelor din educație, a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli, din data de 22 mai, ora 8:00, scrie Edupedu.ro

„Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest. Nu este o perioada – ei sunt cei care hotărăsc”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, la ieșirea de la negocierile cu premierul și mai mulți miniștri, plus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Pe lângă stimulentele financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate Guvernul a mai anunțat că „își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu”.

La întâlnirea cu liderii sindicali din Învățământ au participat, din partea Guvernului, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode. A fost prezent și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinte PSD și co-președinte al coaliției de Guvernare. Șeful Secretariatului General al Guvernului, Marian Neacșu, a fost și el la ședință.

150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din personalul auxiliar nu vor avea activitate de astazi în şcoli şi grădiniţe. Premierul le-a explicat în spatele uşilor închise sindicaliştilor că este cel mai prost moment pentru grevă din ultimii 10 ani, pentru că se produce instabilitate atunci când se schimbă un guvern cu altul.  

„Este absolut greu de explicat copiilor. În preajma examenelor, venim acum şi întărim această emoţie cu o situaţie care poate să degenereze într-o grevă generală”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. 

Guvernul a anunţat, printr-un comunicat: „Ne-am asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie, să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.”

Grevă generală pe termen nelimitat în Învățământ de luni 22 mai Examenele elevilor în pericolGrevă generală pe termen nelimitat în Învățământ de luni 22 mai Examenele elevilor în pericol

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ziua internaţională a muncii… “1 Mai muncitoresc, bine-mi pare să chiulesc”!

Reporter: Adrian Bilanici
1 May 2023 at 08:36
Ziua internaţională a muncii 1 Mai muncitoresc binemi pare să chiulesc

În peste 90 de ţări din întreaga lume, la data de 1 mai este serbată Ziua internaţională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor.

1 Mai este zi nelucrătoare în România și în alte state. În multe alte ţări, însă, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti, conform Wikipedia.

Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Ziua de 1 Mai este considerată şi în România sărbătoare legală.

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, de sărbătoare internaţională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, şi după 1 mai 1886”, sugerându-se organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia.

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranţi, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000. În timpul unei demonstraţii, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaţilor de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliţia a intervenit, 4 protestatari au fost împuşcaţi şi mulţi alţii au fost răniţi scrie ZF.ro.

În seara aceleaşi zile, a fost organizată o nouă demonstraţie în Piaţa Haymarket. Din mulţime, o bombă a fost aruncată spre coloana de poliţişti. Au fost răniţi 66 de poliţişti, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliţia a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câţiva mortal. În urma acestor evenimente, 8 lideri anarhişti, care aparţineau unei mişcări muncitoreşti promotoare a tacticilor militante, violente, au fost judecaţi. Muncitorii din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franţa şi Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. În urma procesului, 7 dintre aceştia au fost condamnaţi la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viaţă) şi unul la 15 ani închisoare. Şapte ani mai târziu, o nouă investigaţie i-a găsit nevinovaţi pe cei 8.

💾

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Asociația Acces La Viitor anunță lansarea a două ediții de proiecte educaționale: ,,1st JOB – Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni” și ,,EcoSalvatorii, EcoPlantează!”

Reporter: Adrian Bilanici
24 April 2023 at 12:38
Asociația Acces La Viitor Satu Mare anunță lansarea a două ediții de proiecte educaționale: ,,1st JOB – Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni” și ,,EcoSalvatorii, EcoPlantează!”. 35 de unități școlare, 150 de cadre didactice și peste 2.500 de elevi din județul Satu Mare sunt angrenați în cele două campanii ce au ca rol, orientarea profesională a liceenilor pe de-o parte și formarea unui caracter ecoprotectiv de cealaltă parte.
Alături de partenerii de proiect: Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Satu Mare și Shopping Satu Mare vrem să oferim:
– tinerilor sătmăreni, de +16 ani, un start bun în viață, dându-le șansa de a fi activi în vacanța de vară, oferidu-le posibilitatea de a alege un job de vară, experiența unui stagiu de practică, cursuri de calificare sau continuarea studiilor universitare;
– tuturor copiilor sătmăreni statutul de EcoSalvatori. Alături de coordonatorii lor, cadre didactice și sub îndrumarea Liderilor EcoSalvatori, aceștia vor desfășura mai multe activități cu profil ecologic ce să-i reconecteze cu natura și să-i formeze ca viitori Gardieni ai Mediului Înconjurător.
Ce facem pentru ei:
Ambele proiecte urmează același tipar: de informare, formare și aplicare. Prima etapă se realizează prin intermediul școlilor înscrise în proiect, respectiv a colaboratorilor, a cadrelor didactice, urmând ca următorul stadiu să se desfășoare sub îndrmarea voluntarilor Asociației Acces La Viiitor, pe platforma online dedicată activităților de proiect în grupurile de pe Facebook: #1st JOB și #EcoSalvatorii. La final, ne întâlnim la Shopping City Satu Mare unde:
 – În 12 mai 2023:  are loc ,, 1st JOB  – Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni” un târg de oportunități de carieră pentru liceenii sătmăreni pe trei profile de ofertare: Job (locuri de muncă sezoniere sau stagii de practică); Edu (oferte educaționale ale Universităților) și Skill (oferte de cursuri de calificare) și un seminar susținut de Speakeri Motivaționali, Traineri și Mentori.
– În 10 iunie 2023: celebrăm Ziua Mediului alături de EcoSalvatori într-o paradă a EcoPălăriilor.
Ce puteți face dumneavoastră pentru ei:
Să vă alăturați acestei inițiative și să ne promovați cauza, pentru că împreună putem contribui la un start pozitiv în activitatea profesională a tinerilor sătmăreni și putem aduce beneficii mediului înconjurător prin și mai mulți EcoSalvatori.
Ce poate face comunitatea: 
Să îi susțină și să vină alături ei. Pentru cei ce vor să își aducă oferta la #1stJOB, îi așteptăm până în 12.05.2023 să se înscrie la contact@acceslaviitor.ro. Participarea este gratuită.
Cei ce însă vor să se dedice bunului trai al Planetei, îi invităm alături de EcoSalvatarori la Marșul lor.
Vă mulțumim și vă dorim tuturor, o primăvară frumoasă!
Cu stimă și respect,
Otilia Matioc
Proiect Manager
0742 607 994

Asociația Acces La Viitor

Asociația Acces La Viitor anunță lansarea a două ediții de proiecte educaționale1st JOB Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni și EcoSalvatorii EcoPlanteazăAsociația Acces La Viitor anunță lansarea a două ediții de proiecte educaționale1st JOB Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni și EcoSalvatorii EcoPlanteazăAsociația Acces La Viitor anunță lansarea a două ediții de proiecte educaționale1st JOB Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni și EcoSalvatorii EcoPlanteazăAsociația Acces La Viitor anunță lansarea a două ediții de proiecte educaționale1st JOB Cariere Express pentru Liceenii Sătmăreni și EcoSalvatorii EcoPlantează

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Izmir – Perla Mării Egee, explorată de delegatia Lic. Tehn. “Constantin Brancusi” Satu Mare, în cadrul proiectului Erasmus+ Stand up for Environment

Reporter: Adrian Bilanici
17 March 2023 at 09:33

Zâmbete, prieteni dragi, elemente de cultura și civilizație, dezbateri pe teme de mediu, peisaje fabuloase, toate au reprezentat ingredientele mobilității Erasmus desfășurată in  perioada 06-10.03.2023 de către  o delegație a Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Satu Mare în Izmir, Turcia.

Delegația liceului a fost compusă din elevii: Bereș Octavian Vasile, Tarța Maya Vanda, Palincaș Alex, Czinka Adam,  Kasza Szilvia și Csengeri Mark respectiv profesorii: director adj. prof. Olivia Pop – coordonator de proiect și prof. dr. Laura Marina. Aceasta a fost cea de-a patra mobilitate din cadrul proiectului Erasmus +”Stand up for Environment”, proiect coordonat de d-na dir. adj. prof. Olivia Pop. Alături de România și Turcia, țara gazdă, au participat reprezentanții școlilor partenere din Italia, Portugalia și Lituania. Proiectul este axat pe protecția mediului și dezvoltarea durabilă a acestuia. Proiectul de parteneriat Erasmus+ ”Stand up for Environment”, se înscrie într-un demers de dezvoltare durabilă în care elevii sunt, deopotrivă, actori și responsabili în domeniul protejării mediului înconjurător. În Europa, protecția mediului este în centrul preocupărilor comunitare și geopolitice.

În cadrul acestei mobilități, atât elevii, cât și profesorii, au învățat nenumărate elemente legate de tematica proiectului, precum și despre cultura si civilizația locală respectiv și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză și competențele IT. Activitățile au fost axate pe protec­ția mediului. Mobilitatea a fost, așadar, axată pe reciclarea creativ-artistică, iar activitățile care i-au impresionat pe elevii sătmăreni au fost atelierele de lucru creative în cadrul cărora elevii au fost împărțiți pe grupe, astfel că au lucrat alături de elevi din celelalte țări partenere. De asemenea, au vizitat central meteorologic din Izmir în vederea protejării mediului înconjurător, precum si  obiectivele turistice din Izmir, portul si au avut oportunitatea de a intra intr-o moschee. De asemenea, au realizat o vizita la ultima locuința Feciorei Maria de pe Efes, precum si ruinele vechiului oraș Efes, satul tradițional Silince.

Printre obiectivele acestui proiect se află: dezvoltarea autonomiei elevilor, prin activități care să le dezvolte încrederea în sine; dezvoltarea, în rândul elevilor și profesorilor, a inițiativei și dorinței de a fi buni cetățeni la nivel local, național precum și cetățeni europeni activi (dinamici, voluntari, altruiști etc.); formarea și dezvoltarea competențelor lingvistice; inițierea unor mijloace și căi prin care elevii și profesorii să implementeze activități legate de protejarea mediului, în spiritul unei vieți durabile.

În concluzie, mobilitatea desfășurată a fost o experiență de învățare în context non-formal,  prin care elevii și profesorii au descoperit istoria și cultura locală, au fost fascinați de cadrul natural și biodiversitatea specifică. Mai mult, datorită interacțiunii dintre elevi la activitățile organizate, aceștia și-au dezvoltat atât competențele în domeniul științelor, cât și competențele de comunicare în limba engleză.

Considerăm că toți participanții la aceste activități au realizat că mediul înconjurător este un mecanism viu și complex, de a cărui integritate și bună funcționare depinde întreaga activitate umană și că noi, oamenii, suntem responsabili de protejarea lui.

Acest proiect Erasmus+ este cofinanțat de Uniunea Europeană din fonduri Europene. Următoarea mobilitate se va desfășura în luna mai 2023 la școala parteneră din Italia.

Izmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for EnvironmentIzmir Perla Mării Egee explorată de delegatia Lic Tehn Constantin Brancusi Satu Mare în cadrul proiectului Erasmus Stand up for Environment

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

SALAJ: O investiție de 8,4 milioane de euro inaugurată la Vârșolț!

Reporter: Redactia:
1 March 2023 at 08:54
SALAJ O investiție de 84 milioane de euro inaugurată la Vârșolț

O investiție de 8,4 milioane de euro, bani primiți prin Compania Națională de Investiții, a fost inaugurată la Vârșolț. Este vorba de sala de sport, un obiectiv important în comună, care a trecut de-a lungul timpului și prin unele probleme cu fostul constructor. În cele din urmă, contractul a fost reatribuit firmei Avril, care s-a ocupat de lucrări într-un mod profesionist până în cel mai mic detaliu. Inaugurarea sălii de sport din Vârșolț a avut loc in 13 ianuarie. La eveniment a fost prezent și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, dar și primarul din Băile Tușnad, deputatul Seres Denes, senatoarea Irina Kovacs, viceprimarul din Zalău, Fazakas Nicolae și numeroși primari din județul Sălaj scrie salajulliber.ro.

Investiția de la Vârșolț este una din cele 14 finanțate prin Compania Națională de Investiții în comună. Deputatul Seres Denes, liderul UDMR Sălaj a felicitat administrația publică din Vârolț, condusă de primarul Breda Lajos, subliniind faptul că la Vârșolț s-au făcut investiții importante – apă, canalizare, instituții publice moderne.

sursa: salajulliber.ro

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌