Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriInformatorul Moldovei

Emoții și exemple de pasiune și dăruire în formarea armonioasă a generațiilor viitoare

Reporter: informatorul
16 May 2023 at 20:02

Festivalul concurs Mai cu Folk a reunit pe scena din celebrul Parc Copou din Vaslui tinere talente din România și din străinătate. Au cântat și au încântat publicul copii și tineri îndrumați de instructori care fac munca din pasiune. O prestație deosebită și o prezență aparte a fost ansamblul Mini Folk de la Școala Mihail Sadoveanu din Vaslui, instruit de profesoara Mihaela Fluieraș. Implicarea în actul didactic, pasiunea pentru frumos și grija pentru viitorul copiilor, se văd mereu în orice activitate inițiază acest cadru didactic implicat profund în profesia domniei sale. În peisajul cețos al învățământului românesc mai sunt oameni implicați, oameni care fac din munca didactică un scop în viață, iar asta dă speranțe că viitorul e pe mâini bune.

Spuneam că într-o sâmbătă de mai a început festivalul concurs Mai cu Folk organizat de Primăria Vaslui. Numai ce începuse să lumineze mai cu puetere soarele de primăvară și festivalul, unicat în zonă, ba chiar și-n România, a început. Emoțiile copleșeau atmosfera frumoasă de primăvară. Copii și tineri, tremurând de emoție, așteptau să încânte publicul prezent. Festivalul a început cu categoria individual. Au urmat ansamblurile. Erau ca niște buchete de flori îmbujorate de razele soarelui de primăvară.

O prezență aparte a fost ansamblul Minifolk Junior. Profesoara Mihaela Flueraș învață copiii să cânte la chitară din pasiune. Probabil a fost singurul profesor pentru învățământul primar care a avut ansamblu în concurs. Restul erau instructori profesioniști care veneau de la școli private de muzică. Făcând repetiții numai câte o oră pe săptămână, după orele de curs, copiii de la ansamblul Minifolk Junior și profesoara lor au avut o prestație deosebită, clasându-se pe locul 3 într-o competiție în care au intrat ansambluri și interpreți individuali instruiți la școli private de muzică.

Emoții și exemple de pasiune și dăruire în formarea armonioasă a generațiilor viitoare

Mai spunem doar că astfel de oameni merită aprecierile tuturor, pentru că se implică în creșterea armonioasă a viitoarelor generații. Într-o societate în derivă, marcată de scandaluri și mizerii, oameni care fac munca din pasiune și copii care întrețin speranța într-un viitor frumos, normal, reprezintă pata de culoare, reprezintă viața adevărată. Pe larg în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Școala astăzi este compatibilă cu societatea în care trăim; nici mai bună nici mai rea

Reporter: informatorul
16 May 2023 at 20:00
Școala astăzi este compatibilă cu societatea în care trăim nici mai bună nici mai rea

Cadrele didactice au nevoie să fie motivate pentru că formează viitorul țării.

La centru sunt proteste. Cadrele didactice își exprimă public nemulțumirile. Învățământul a fost mereu persecutat. Care o fi cauza e imposibil de precizat. Președintele României și-a asumat cică un proiect care vizează învățământul. În afară de titlul pompos, România Educată, mai nimic s-a văzut până jos, la catedră. Noile legi ale învățământului sunt în Parlament. Ministresa Ligia Deca, om de casă al președintelui Iohanis, vorbește foarte frumos despre învățământ ascunzând gunoiul sub preș. România Educată cu profesori săraci, ca să evităm a le spune muritori de foame sau bătuți de elevi și înjurați de părinți o să fie la anul și la mulți ani, după cum spune o veche vorbă românească. În 2017, pe timpul guvernării PSD, s-a dat o lege care stipulează creșteri de salarii. Dacă în alte domenii s-au aplicat legile guvernului PSD din 2017-2018 la profesori s-a spus „pas”. Până să plece PSD de la putere, prin „voința străzii”, legile au fost aplicate, în ceea ce privește salarizarea. După ce au venit la putere liberalii, useriștii și alții, legea a fost încălcată și majorările salariale în cazul profesorilor au tot fost amânate. Astăzi situația este la fel și din acest motiv au ieșit în stradă sindicatele din învățământ.

În plan local e liniștea dinaintea furtunii. Actul de învățământ se derulează oarecum normal, pentru că dascălii, în marea lor majoritate, fac munca din pasiune. Chiar sunt interesați de „produsul” muncii lor.

Văzând tensiunile de la nivel central, am ales la întâmplare un inspectorat școlar pentru a lua pulsul învățământului, la firul ierbii cum s-ar spune, acum pe final de an școlar. La Inspectoratul Școlar Vaslui am găsit o echipă ambițioasă. Surprinzător, pentru că în unele perioade pe la aceste instituții erau tot felul de găști politice, care lucrau orice altceva și deloc pentru învățământ.

Profesor de științe socio-umane, cu multe specializări la activ, inspectorul școlar general adjunct de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Andrei Huiban a vorbit în termeni optimiști despre prezentul și viitorul învățământului pe aceste meleaguri. „În plan local e liniște aș spune, fiecare își face treaba, dar e clar că legea salarizării în învățământ trebuie respectată. Sunt oameni pregătiți în sistem care-și fac treaba. Apar și mici probleme, care țin de toți, aș putea spune. E nevoie ca părinții să se implice, alături de cadrele didactice și atunci succesul este garantat”, spune continuare profesorul Huiban. Au fost multe discuții publice legate de „poticnelile” unor cadre didactice la examenele de titularizare, respectiv de notele mici pe care le obțin. Apoi, un alt subiect este legat de gradul de promovabilitate în unele școli din județ. „Ca peste tot sunt și uscături în branșă, dar cazurile sunt puține. Problema este că domeniul învățământului este mai puțin atractiv în România. Spun foarte clar că mulți absolvenți foarte buni preferă să plece în străinătate sau să lucreze altceva decât să vină în învățământ, din cauza faptului că salariile sunt mici. Fiecare tânăr visează la o întemeierea unei familii, iar pentru asta vrea o casă a lui. Cu salariul primit la catedră, mai ales ca debutant, e imposibil de realizat aceste obiective și atunci preferă să plece după salarii mai mari, chiar dacă mulți nu lucrează în domeniul pentru care s-au specializat. E o mare problemă aici și nu e de astăzi ori de ieri. E nevoie ca profesorii să fie salarizați corespunzător muncii depuse și atunci situația se schimbă radical”, mai spune inspectorul Huiban. Continuare în ediția print a regionalului Informatorul Moldovei.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Ziua Internațională a Familiei aduce în atenție cât de importantă este această instituție divino-umană

Reporter: informatorul
16 May 2023 at 19:53
Ziua Internațională a Familiei aduce în atenție cât de importantă este această instituție divinoumană

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a vorbit despre importanța familiei într-o zi deosebită la nivel internațional, dând sfaturi înțelepte: „Preamăriţi pe Dumnezeu Tatăl Care a gândit familia constituită dintr-un bărbat, Adam şi o femeie, Eva şi pe Mântuitorul Iisus Hristos Care a binecuvântat-o şi a sfinţit-o întru Duhul Sfânt, ca prin Taina Sfintei Cununii cei doi să devină un singur trup, unit fizic şi spiritual!

Nu desconsideraţi familia, prima şi cea mai importantă instituţie divino-umană, prin care sunteţi chemaţi la împreună-lucrare creatoare cu Dumnezeu!

Căutaţi modele de familii creştine care au urmat modelul legăturii dintre Hristos şi Biserică şi urmaţi-le pilda!

Nu uitaţi de sfinţenia familiei şi de motivele care v-au unit în faţa lui Dumnezeu şi nu daţi curs intrigilor mărunte, pentru că ceea ce Dumnezeu a unit omul nu trebuie să despartă!

Stăpâniţi pământul prin naşterea de prunci, pe care să-i înfăţişaţi lui Dumnezeu ca dar, precum Ana pe Samuel, botezându-i în numele Preasfintei Treimi!

Asiguraţi-le celor din familie cele necesare traiului, prin muncă cinstită, ca astfel să se poată dezvolta în mod armonios şi sănătos trupeşte şi sufleteşte!

Acordaţi copiilor voştri timpul necesar, cu dragoste şi îndelungă răbdare, în vederea creşterii lor întru Domnul şi vegheaţi-le neîncetat devenirea!

Cultivaţi fidelitatea dintre voi în adevăr, înţelegere şi deplină sinceritate, singurele care vă garantează iubirea întemeiată pe credinţa voastră în Dumnezeu!

Sfinţiţi-vă viaţa prin post, mărturisire şi rugăciune, prin Liturghie şi Euharistie, prin slujire şi fapte bune!

Deschideţi uşa inimilor voastre şi primiţi-L pe Hristos Domnul, Care să vă dăruiască mântuirea casei, precum odinioară vameşului Zaheu din cetatea Ierihonului!”. Printr-o rezoluţie din anul 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite ca fiind Ziua Internaţională a Familiei.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Moașele joacă un rol important în economia generală a sistemului sanitar românesc

Reporter: informatorul
16 May 2023 at 19:50
Moașele joacă un rol important în economia generală a sistemului sanitar românesc

Asociația Moașelor Independente și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București au încheiat recent un protocol de colaborare pentru promovarea profesiei de moașă și a programului de studii superioare pentru specializarea „Moașe” din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală (FMAM) în rândul viitorilor candidați.

În cadrul acestui parteneriat, Asociația Moașelor Independente oferă persoanelor interesate să urmeze Facultatea de Moașe sprijin gratuit pentru admitere, pregătire individuală sau de grup cu profesori de Biologie, acces la materialele aprobate de studiu pentru examen, precum și sesiuni de mentorat alături de moașe cu experiență, dar și sprijin pentru accesarea programelor de studii și schimb de experiență cu alte țări.

„Este clar o deschidere și o înțelegere a rolului important pe care îl joacă această meserie în economia generală a sistemului sanitar românesc. Urmează, în luna mai, la nivelul Facultății de Moașe și Asistenți Medicali din cadrul UMF «Carol Davila», reacreditarea studiilor de licență pentru Asistență medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie, Tehnică dentară și Moașe și sperăm într-o creșterea a numărului de locuri la această specializare, actualmente fiind de 15 locuri. Noi am vrea cel puțin dublarea acestui număr. Se dorește, de asemenea, un semnal pentru universitățile din G6, cât și pentru celelalte facultăți de pe teritoriul României. Cred că trebuie să fie un început de drum pentru a crește numărul de moașe în România pentru a avea o mortalitate și o morbiditate în scădere fiindcă, trebuie să recunoaștem, suntem aproape fruntași în această direcție”, a declarat decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu, în cadrul conferinței de presă de la lansarea parteneriatului la sediul UMF „Carol Davila” din București. „Important este să avem adresabilitate, important este să promovați această inițiativă a colegelor noastre și a universității, care își dovedește încă o dată deschiderea pentru învățământul medical indiferent de categoria la care ne referim. Ne-am asumat această responsabilitate și această misiune, am constatat cu bucurie că facultăți din țară, din cadrul universităților tradiționale, respectiv Timișoara și Craiova, ne urmează exemplul și sper să-l urmeze și să deschidă aceste studii de licență, să le promoveze așa cum trebuie. Este important să vină un număr mare de studenți, este o facultate în care se intră cu examen, nu pe bază de dosar fiindcă trebuie să existe un triaj, trebuie să avem o calitate a actului de învățământ și o calitate a celor care intră în aceste programe de învățământ”, a mai declarat decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală. Continuare în ediția tipărită a regionalului Informatorul Moldovei.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Serbarea florilor la Vaslui

Reporter: informatorul
16 May 2023 at 19:47
Serbarea florilor la Vaslui

Nici bine nu s-a încheiat un weekend plin de muzică și emoție, că ne îndreptăm energic spre un altul, în care vom aduce vasluienilor și culoare, și parfum.

        În perioada 19-21 mai, Primăria municipiului Vaslui organizează în Centrul Civic cea de-a VII-a ediție a evenimentului Serbarea Florilor, la care participă 39 de producători și 7 instituții publice din țară (Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, primăriile din Iași, Ploiești, Bârlad și Huși, Direcția Silvică Vaslui, Goscom Vaslui).

Vineri, 19 mai, de la ora 10.00, producătorii de materiale dendrofloricole vor oferi spre vânzare bulbi, flori în ghivece și o varietate generoasă de plante, iar instituțiile publice expozante în foaierul Casei de Cultură ne vor încânta simțurile cu modalități inedite de aranjare a florilor.

        Tot vineri, 19 mai, de la ora 10.00 la Centrul Cultural Alexandra Nechita va avea loc Conferința tinerilor, eveniment marcant la care, în urma dezbaterilor, se va emite rezoluția tinerilor reprezentați în Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret (CCPT) pentru realizarea Strategiei pentru tineret a municipiului Vaslui.

        Sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 20.00 Centrul civic va atrage vizitatori prin culoarea și parfumul Serbării florilor, iar de la ora 09.00 Centrul Cultural Alexandra Nechita va reverbera de acordurile muzicale din Concursul județean de interpretare pianistică PIANO FORTE, ediția I. Alături de Primăria și Consiliul Local Vaslui, între organizatori se numără și Asociația Duo Art Parfeni&Trufia și Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Vaslui.

        Duminică, Serbarea florilor din Centrul Civic se va încheia la orele 13.00, însă vasluienii sunt așteptați în Parcul Copou unde, începând cu ora 17.00 Rapsodia Vasluiului va susține spectacolul folcloric Flori de mai și voie bună, dedicat sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena.

        Iată, așadar, o ofertă generoasă de activități culturale, artistice și de socializare pe care Primăria municipiului Vaslui o aduce în atenția locuitorilor orașului nostru.

Purtător de cuvânt, Prof. Clitemnestra Geanina Tofan

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌