Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 18 September 2021Cronica de Severin
 • Programul meciuri 16-imi Cupa României
 •  

Programul meciuri 16-imi Cupa României

Programul meciuri 16imi Cupa României

marți, 21 septembrie 2021, ora 15:00Șomuz Fălticeni – FC Voluntarimarți, 21 septembrie 2021, ora 16:00Minaur Baia Mare – Politehnica Iașimarți, 21 septembrie 2021, ora 18:45Petrolul Ploiești – U Craiova 1948 SAmarți, 21 septembrie 2021, ora 21:30CS Mioveni – Rapid

miercuri, 22 septembrie 2021, ora 16:00Campionii FC Argeș – FC Botoșanimiercuri, 22 septembrie 2021, ora 16:30CSM Slatina – Dunărea CălărașiFK Csikszereda – Chindia TârgovișteUnirea Slobozia – Politehnica TimișoaraConcordia Chiajna – Gaz Metan MediașFC Buzău – Academica ClinceniCA Oradea – FC Hermannstadtmiercuri, 22 septembrie 2021, ora 18:45Farul Constanța – Sepsi OSK Sfântu Gheorghemiercuri, 22 septembrie 2021, ora 21:30CS Hunedoara – FCSB

joi, 23 septembrie 2021, ora 16:00ACSO Filiași – UTA Aradjoi, 23 septembrie 2021, ora 18:45Ripensia Timișoara – Dinamojoi, 23 septembrie 2021, ora 21:30Universitatea Craiova – CFR Cluj

Meciurile din 8-imile Cupei României se vor decide tot pe baza urnelor

În funcție de rezultatele înregistrate în 16-imile competiției KO, meciurile din faza următoare, a optimilor, vor fi stabilite prin tragere la sorți pe baza celor două urne pe care s-au decis și partidele din 16-imi.Dacă o echipă din Urna B elimină o echipă din Urna A, atunci aceasta îi va lua locul în Urna A. Echipele din Urna B care au meci direct (de exemplu CS Mioveni – Rapid sau CA Oradea – FC Hermannstadt) vor face parte la următoarea tragere la sorți tot din Urna B.

Componența urnelor pe baza cărora s-au decis 16-imile Cupei României:

Urna 1: FCSB, Universitatea Craiova, FC Botoșani, Chindia Târgoviște, UTA, Gaz Metan Mediaș, Dinamo, Poli Iași, Dunărea Călărași, Poli Timișoara, Petrolul.

Urna 2: FC Voluntari, CFR Cluj, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Academica Clinceni, Farul, Campionii FC Argeș, FC Hermannstadt, U Craiova 1948 SA, Rapid, CS Mioveni, FK Csikszereda, FC Buzău, Ripensia, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, CSM Slatina, Minaur Baia Mare, ACSO Filiași, CA Oradea, CS Hunedoara, Șumuz Fălticeni.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Tratamentul la domiciliu – o practică răspândită în toate țările UE, la noi încă așteaptă normele de punere în aplicare
 •  

Tratamentul la domiciliu – o practică răspândită în toate țările UE, la noi încă așteaptă normele de punere în aplicare

Tratamentul perfuzabil/injectabil la domiciliu al pacienților, practică folosită în toate țările UE, nu poate deocamdată fi pus în aplicare și pentru pacienții cu boli rare din România, deși are beneficii semnificative asupra sistemului de sănătate și asupra vieții pacienților. În România, există un acord al CNAS pentru acest tip de îngrijire, dar nu avem încă normele de punere în aplicare, decât pentru pacienții care prezintă o limitare a autonomiei. De altfel, pacienții au nevoie de mai mult sprijin și din partea Ministerului Sănătății, mai ales acum în perioada de pandemie, când spitalele sunt supra-aglomerate și riscul de infectare cu COVID la pacienții cronici trebuie menținut cât mai redus.

Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut webinarul Share Experience, cu tema tratamentul la domiciliu, iar speakeri au fost specialiști în sănătate din Europa – Lut de Baere, președinta Fabry International Network și Mihaela Dan, medic pneumolog în Franța.

Ambele au prezentat beneficiile tratamentului la domiciliu, dovedite prin studii și experiența unor țări din Occident:

 • Scăderea considerabilă a costurilor: spitalele nu mai găzduiesc atât de mulți pacienti și implicit numărul de locuri disponibile în spital este mai mare.
 • Calitatea vieții pacienților crește acolo unde există această posibilitate de tratament. Ei se simt mai în siguranță în confortul casei lor și înțeleși. În plus, câștigă timp și autonomie, decid singuri ora tratamentului și nici nu au costuri suplimentare sau probleme de logistică de genul transport, parcare, cazare etc.
 • Medicii din spitale au mai mult timp pentru activitatea de la spital și sunt mai disponibili.
 • Scade riscul infecțiilor intraspitalicești și infectării cu COVID din spitale.
 • Copiilor bolnavi, faptul că sunt tratați acasă și nu la spital, le oferă o senzație de normalitate și reduce riscul unor discriminări / stigmatizări la școală.
 • Crește aderența la tratament – adică sunt șanse mai mari ca pacienții să urmeze mai bine tratamentul dacă îl fac acasă, decât dacă ar trebui să meargă la spital.

De altfel, un studiu făcut în Franța printre pacienți, a arătat că tratamentul la domiciliu este mai confortabil, mai puțin stresant, mai eficient și are un impact negativ mai scăzut asupra vieții de familie.

Mihaela Dan susține această alternativă și prin prisma demersurilor luate de Franța, țara unde locuiește, care este mult mai avansată față de România, unde abia facem primii pași în această direcție. În timp ce Asigurarea Națională de Sănătate (organism public) din Franța asigură 100% din costurile necesare unui pacient ce are o boală rară și se tratează acasă și până la 90% pentru restul patologiilor în colaborare cu asiguratori privați, în România, nimeni nu acoperă nimic. „Sistemul trebuie să devină mai mult proactiv și nu doar reactiv. Educarea și informarea tuturor actorilor implicați poate ușura lărgirea acestui cadru de tratament”. spune Mihaela Dan.

Pașii care ar trebui făcuți de România pentru punerea în practică a tratamentului la domiciliu:

 • Realizarea unei baze de date cu pacienții care au nevoie de îngrijire la domiciliu
 • Crearea unor recomandări pentru utilizarea sigură și eficientă a medicamentelor
 • Etichetare / nomenclatură locală
 • Dorința autorităților de a face schimbări în sistem
 • Crearea unor echipe multidisciplinare – perfuziile la domiciliu necesită de obicei coordonarea între mai multe entități, inclusiv pacienți, medici, planificatori de externare de la spitale, farmaciști, asistenți medicali etc.

„Credem că tratamentul la domiciliu, împreună cu utilizarea mai largă a resurselor de telemedicină, ar fi avantajoase pentru pacienți. Tratamentul cu perfuzii la domiciliul pacienților eligibili este sigur și are un impact pozitiv asupra calității vieții. Desigur, trebuie să fie respectată alegerea pacientului dacă să primească sau nu tratament la domiciliu. Pacienții trebuie să fie informați pe deplin în prealabil cu privire la toate riscurile și beneficiile. El sau ea trebuie să fie de acord cu această propunere.” spune Lut de Baere.

„Îngrijirea la domiciliu este un subiect de actualitate, mai ales pentru pacienții cu boli grave și complexe. Noi am făcut demersuri pentru asigurarea tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu boli rare. Există cadru legislativ care permite acest lucru în perioada pandemiei și sperăm să fie extins și după pandemie.“ spune Dorica Dan.

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociației Române de Cancere Rare, susținut de Novartis, Janssen și Pfizer și are ca scop schimbul de experiență între specialiști în sănătate din mai multe țări din Europa.

„Colaborarea companiei Novartis cu organizațiile de pacienți se bazează pe convingerea că avem responsabilitatea de a cunoaște dificultățile reale pe care le întâmpină pacienții și de a îi ajuta să depășească aceste bariere. În demersul lor de a susține pacienții pe tot traseul pe care îl parcurg, de la diagnostic la tratament și, mai departe, pe parcursul procesului de vindecare, aceste organizații au nevoie de susținere. Novartis se implică activ în diverse proiecte ale asociațiilor de pacienți, de la cele educative, până la îmbunătățirea asistenței medicale sau programe suport pentru pacienți.” spune Rialda Răduc, Patient Strategy Head Oncology Novartis.

Tratamentul la domiciliu o practică răspândită în toate țările UE la noi încă așteaptă normele de punere în aplicare

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Comunicat de presă WWF-România „Cornul și laptele”, pentru prima dată, din surse locale și ecologice
 •  

Comunicat de presă WWF-România „Cornul și laptele”, pentru prima dată, din surse locale și ecologice

Comunicat de presă WWFRomânia  Cornul și laptele pentru prima dată din surse locale și ecologice

Apple-picking in orchard in the old saxon village of Viscri, Transylvania, Romania

Comunicat de presă WWFRomânia  Cornul și laptele pentru prima dată din surse locale și ecologiceComunicat de presă WWFRomânia  Cornul și laptele pentru prima dată din surse locale și ecologiceWWF-România și Primăria Municipiului Brașov fac apel la producătorii locali să depună oferte în cadrul licitației până pe 22 septembrie

Brașov/București, 16 septembrie – Pentru prima dată, copiii din școlile și grădinițele de stat și cele particulare acreditate din orașul Brașov vor primi în pachețelul cu alimente produse provenite și de la producători locali și ecologici, în cadrul programului „Cornul și laptele”. Acest început de schimbare în alimentația publică, pentru susținerea sustenabilității de mediu, antreprenoriatului agricol local și sănătății publice, vine în contextul unei colaborări între WWF-România și Primăria Municipiului Brașov.

Este primul an când produsele din programul „Cornul și laptele” nu vor mai fi alese în funcție de prețul cel mai mic, ci în funcție de raportul calitate-preț (50%-50%). Se va urmări ca:

– cel puțin 10% dintre produse să fie certificate ecologic,

– cel puțin 30% să vină de la producători, fermieri, cooperative și asociații locale,

– iar minim 10% să vină prin lanțuri scurte de distribuție adică direct de la producător sau prin maxim un intermediar.

Produsele care se vor acorda gratuit sunt cornuri, lapte proaspăt și mere, câte două zile pe săptămână, biscuiți uscați câte trei zile pe săptămână, și iaurt – o zi pe săptămână.

 Achizițiile publice verzi – un instrument-cheie în dezvoltarea locală sustenabilă

 Conform Comisiei Europene, volumul de cheltuieli suportate de autoritățile guvernamentale din UE pentru bunuri, servicii și lucrări publice ajunge la circa 14% din GDP-ul UE, adică o valoare de 1.8 trilioane Euro anual[1]. Cu alte cuvinte, „autoritățile publice din Europa sunt consumatori majori. Utilizându-se de această forță de cumpărare în favoarea bunurilor, serviciilor și lucrărilor prietenoase cu mediul, pot contribui semnificativ la un model de consum și producție durabil. […] Deși achizițiile publice verzi reprezintă un instrument voluntar, ar putea avea un rol-cheie în eforturile UE de a avea o economie mai eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor. Ar putea ajuta la stimularea unei mase critice de cereri pentru bunuri și servicii mai durabile care altfel ar fi mai dificil de pus pe piață. Așadar, achizițiile publice verzi reprezintă un stimulent puternic pentru eco-inovație”[2].

Aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor. Ar însemna deci o investiție majoră, directă, în economiile locale și în alte modele de producție și business, în ton cu provocările cu care ne confruntăm la nivel de societate – abandonul mediilor rurale și al fermelor, probleme de sanatate generate de calitatea alimentelor, criza climatică și cea a pierderii naturii. Conceptul este însă insuficient cunoscut și utilizat de către funcționarii publici cu atribuții în realizarea achizițiilor.

Misiunea WWF la acest capitol este să declanșăm schimbări sistemice în modul în care se achiziționează alimente pentru programele și unitățile de alimentație publică. Vrem ca acestea să fie aprovizionate cu prioritate din lanțuri scurte alimentare (producători locali) și din ferme care folosesc practici de producție „curate”. Prin acest proiect-pilot la nivelul orașului Brașov, ne propunem să facem primul pas în această direcție. Pentru ca impactul benefic să crească armonios este însă nevoie ca această abordare să fie replicată și în alte zone alte țării și de asemenea să fie extinsă și la achiziționarea din bani publici a altor tipuri de produse, servicii sau lucrări – clădiri publice, transport public, locuri de joacă, papetărie, evenimente etc.

Această inițiativă a debutat în cadrul programului Bursele de Inovare Cluj, realizat de Centrul Cultural Clujean în proiectul Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Mai multe detalii pot fi găsite aici: https://wwf.ro/ce-facem/achiziii-publice-verzi-hrana/.

Informații suplimentare privind procedura de achiziții:

 Pentru producătorii care nu au mai participat vreodată la licitația pentru acest program, iată care sunt pașii pentru a face acest lucru:

 • Înregistrați-vă în platforma electronică SEAP: https://www.e-licitatie.ro/pub, la înregistrare/recuperare – Ofertant (cont nou). Pentru a finaliza înregistrarea trebuie să urmați pașii menționați în secțiunea de înregistrare ofertant. În cadrul platfomei, pe prima pagină, există materiale de instruire pentru ofertant – Manual untilizare ofertant.
 • Descărcarea certificatului digital după primirea acestuia pe adresa de email. Pentru a descărca certificatul digital aveți nevoie de user-ul și parola din procesul de înregistrare.
 • După ce v-ați înregistrat, accesați linkul https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100127149 cu procedura de licitație pentru programul „Cornul și laptele”. Sau dați click pe butonul Ultimele anunțuri publicate.
 • Ofertantul trebuie să parcurgă cerințele documentației de atribuire (Caiet de Sarcini, fișa de date, DUAE, model contract și formulare) și să completeze DUAE – Documentul Unic de Achiziție European care reprezintă o declarație pe propria răspundere a ofertantului potrivit căreia nu se află într-una dintre situațiile de excludere prevăzute de legislația natională și îndeplinește criteriile de calificare si selecție precizate de autoritatea/entitatea contractantă în fișa de date a achiziției, precum și, după caz, respectă regulile și criteriile obiective care au fost stabilite; apoi încarcați în platformă Oferta tehnică și Oferta financiară, astfel cum este menționat în documentația de atribuire.

Un producător poate licita separat pentru fiecare tip de produs (lot) din program – fructe, cornuri și biscuiți, lapte și  iaurt – sau pentru mai multe, în funcție de tipul de produse pe care le are disponibile.

Termenul limită pentru participarea la licitație este 22 septembrie 2021, orele 15.00.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Mihaela Frățilă, Expert achiziții și dezvoltare comunitară în cadrul biroului WWF din Brașov: mfratila@wwf.ro, 0730098101

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

 Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: wwf.ro.

[1] Sursa: https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/Buying-Green-Handbook-3rd-Edition.pdf

[2] Sursa: https://ec.europa.eu/environment/gpp/index_en.htm

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriCronica de Severin
 • ANUNȚ REFERITOR LA DEPUNEREA DECLARAȚIEI PRIVIND BENEFICIARII REALI
 •  

ANUNȚ REFERITOR LA DEPUNEREA DECLARAȚIEI PRIVIND BENEFICIARII REALI

9 SEPTEMBRIE 2021

1. Vă reamintim că, la 1 octombrie 2021, se împlinește termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, prevăzut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 43/2021 pentru prelungirea termenului de depunere a declarației anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice, prevăzut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

2. Totodată, reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina asociațiilor și fundațiilor, precum și a persoanelor juridice înregistrate în registrul comerțului, termenul până la care se depune declarația privind beneficiarii reali pentru societățile înregistrate în registrul comerțului până la data intrării în vigoare a legii referite, cu excepția celor prevăzute la art. 56 alin. (1¹), este de maximum 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

 • Pentru a evita apariția unor erori la înscrierea datelor din declarațiile pe proprie răspundere in Registrul Beneficiarilor Reali, recomandăm tehnoredactarea acestora.
 • Declarația privind beneficiarii reali poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și poate fi transmisă la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier.
 • În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, recomandăm ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali să se facă în principal prin portalul de servicii (portalul de servicii al ONRC). De asemenea, declarațiile se pot depune prin e-mail (adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondență (poștă/curier).
 • Declarația anuală privind beneficiarii reali se poate depune și personal la oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunalul unde persoana juridică are sediul social,  în spații special amenajate în acest sens.!!!

În vederea îndeplinirii obligațiilor menționate la articolele precizate, aveți posibilitatea de a bifa pe formularul-tip „Declarația privind beneficiarii reali”, ambele casete, atât cea corespunzătoare depunerii declarației anuale, cât și cea prevăzută de dispozițiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu completările și modificările ulterioare.!

Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.! (art. 57 din Legea nr. 129/2019) 

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Probe la sistemul de termoficare
 •  

Probe la sistemul de termoficare

Probe la sistemul de termoficareÎn perioada 04.10.2021-08.10.2021, S.P.A.E.T. va demara procesul de încarcare a instalaîiei de încălzire din punctele termice și a retelelor de distributie , în vederea realizarii probelor tehnologice premergatoare sezonuluienergetic 2021-2022.În acest sens, cetățenii sunt rugați ca, până la data de 01/10/2021 sa ia toate măsurile ce se impun pentru evitarea problemelor care se pot ivi la instalațiile din interiorul imobilelor.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Sprijin financiar pentru împăduriri
 •  

Sprijin financiar pentru împăduriri

Sprijin financiar pentru împăduriri

Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că, în perioada 15 septembrie 2021 – 28 februarie 2022, se primesc Cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” (sesiunea 6/2021), aferentă Măsurii 8, Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Alocarea financiară pentru sesiunea 6/2021 este de 6.537.930 euro.

Potenţialii beneficiari parcurg următoarele etape premergătoare depunerii cererii de sprijin:

 •  Identificarea cu sprijinul APIA a suprafeţelor care urmează a fi împădurite,
 • Elaborarea proiectului tehnic de împădurire de către persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate (costurile aferente acestor servicii se vor plăti la prima cerere de plată),
 • Obţinerea avizului Gărzii Forestiere pentru proiectul tehnic de împădurire; în vederea avizării, proiectul tehnic de împădurire se depune la Garda Forestieră cu cel puţin 10 zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA

Solicitantul sprijinului financiar trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în schema de ajutor de stat și detaliate în Ghidul Solicitantului.Prin această schemă se acordă sprijin financiar pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecţie.Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime, după cum urmează:Primă de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (Prima 1), care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire – acordată pentru toţi beneficiarii schemei,Primă anuală (Prima 2), pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi – acordată în funcţie de categoria de beneficiar și tipul de teren.Beneficiarii schemei pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi formele asociative ale acestora. Deţinătorii de terenuri agricole şi neagricole proprietate a statului şi/sau deţinătorii de terenuri agricole şi/sau neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora, beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1.”Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 și Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a angajamentului, este de 7.000.000 euro.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • https://www.cronicadeseverin.ro/?feed=rss2
 •  

https://www.cronicadeseverin.ro/?feed=rss2

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • CE Oltenia – decarbonatare, deriva, dezinteres… (II)
 •  

CE Oltenia – decarbonatare, deriva, dezinteres… (II)

Am primit pe adresa redacției un link si un comentariu interesant.

O vorbă din bătrâni spune că orice naș își are nașul. Vorba se adeverește și în cazul ”nașului” CEO (a se citi Daniel Burlan) și al nașului său de cununie (nimeni altul decât cel mai de ”succes” afacerist gorjean, Nicolae Sarcină). Pentru mai multe detalii accesați…

DCE Oltenia decarbonatare deriva dezinteres IIe fapt e vorba de această fotografie, în care nașul Sarcină se pupă cu finul Burlan (sau invers ?!?!?!).

Am apelat la sursele noastre din CEO care ne-au confirmat situația: în poză este Daniel Burlan, actualul preşedinte al Directoratului, cel care s-a aflat şi la conducerea fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia – SNLO, acum parte din Complex. Acesta a lucrat înainte de a ocupa actuala funcţie la firmele omului de afaceri Nicolae Sarcină, care este şi naşul de cununie al directorului Burlan. Şi, din nou întâmplător, acelaşi Burlan, s-a cocoţat în vârful piramidei CEO cu sprijinul deputatului Vîlceanu.

Oricum, Daniel Burlan nu şi-a uitat vechii colaboratori şi susţinători şi chiar le asigură cele mai profitabile contracte de lucrări şi prestări servicii la nivelul unor cariere miniere ale CEO.

Vorbim aici de vechile obiceiuri: mai negociază unele contracte cu firmele lui Nicolae Sarcină şi cu cele ale familiei deputatului liberal Dan Vîlceanu, care acum au exclusivitate; mai cumpără sute de tone de calcar de la firmele fratelui lui Dumitru Iacob – unul dintre directorii Complexului; mai acordă unele proiecte de investiţii la capacităţi care, conform Planului de restructurare, vor fi închise începând cu 2021; mai negociază cu chinezii realizarea marelui grup de 600 MW, dar nimeni nu le spune că cei din Comisia Europeană au impus măsuri pentru reducerea producţiei de energie electrică pe bază de lignit; mai prelungesc anual, în schimbul a câtorva miliarde de lei, contractele de pază cu firmele de casă, ai căror angajaţi au păzit şi pe cei din “mafia cărbunelui” atunci când sustrăgeau sute de tone de lignit, cu complicitatea unor poliţişti, dar fără ca responsabilii CEO să sesizeze lipsa vreunui kilogram de cărbune.

SUCCES NIC COM  Voluntari, TPSUT Motru, TREFO Rovinari, UZITMET INDUSTRY Rovinari şi UZITMET TEHNOLOGY 2020 Rovinari le regăseşti frecvent pe listele de contracte şi pe cele de decontări, iar ultimele trei, care sunt administrate de rudele deputatului Dan Vîlceanu, au încasat în perioada 2019-2020 peste 38 milioane lei. Aşa se explică şi faptul că, în ultimul timp, Dan Vîlceanu a devenit un ferm apărător al intereselor CEO şi militează public pentru menţinerea mineritului în Bazinul Oltenia, lucru foarte bun pentru Complex, dar şi mai profitabil pentru deputat.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • APIA – Plăți pentru motorină
 •  

APIA – Plăți pentru motorină

APIA Plăți pentru motorinăAgenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 87.413.469,00 lei pentru un număr de 10.925 beneficiari.

Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2021 este de 1,572 lei/litru în conformitate cu art.2, alin (33 ) din H.G.nr.409/2021.

Cantitățile de motorină care beneficiază de ajutor de stat au fost aprobate prin Ordinul MADR nr.176/2021.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Important !
 •  

Important !

– în numerar sau card bancar, la punctele de încasare ale Direcției de Impozite si Taxe Locale Dr. Tr. Severin, – în Str. Veterani, nr. 57 (Târgul Veterani); – pe Str. Walter Mărăcineanu, nr. 1 (Piața Sârbilor); – pe Bld. Carol I, nr. 4 (Palatul Culturii Teodor Costescu). – prin virament bancar cu Ordin de plată în contul Primăriei Municipiului Drobeta Turnu Severin: RO62TREZ46121360206xxxxx– electronic, prin platforma disponibilă la adresa de internet www.ghiseul.ro.

Atenție

Pentru persoanele care nu au depus declarațiile de autoimpunere, obligația de plată se va stabili din oficiu, pentru fiecare imobil deținut, pe baza estimării unui număr de 7 persoane. Persoanele juridice vor fi facturate cu 2 tone de deșeuri pe lună!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Programul Ligii 1 la fotbal
 •  

Programul Ligii 1 la fotbal

Etapa 1 (16 iulie)

Dinamo – FC VoluntariCFR Cluj – FC U Craiova 1948Sepsi – Academica ClinceniRapid – Chindia TârgovișteGaz Metan Mediaș – CS MioveniUTA – ViitorulUniversitatea Craiova – FC ArgeșFC Botoșani – FCSB

Etapa 2FCSB – Universitatea CraiovaFC Argeș – UTAViitorul – Gaz MetanCS Mioveni – RapidChindia Târgoviște – SepsiAcademica Clinceni – CFR ClujFC U Craiova 1948 – DinamoFC Voluntari – FC Botoşani

Etapa 3CFR Cluj – ChindiaSepsi – CS MioveniRapid – ViitorulDinamo – Academica ClinceniGaz Metan – FC ArgeşUTA – FCSBUniversitatea Craiova – FC BotoşaniFC Voluntari – FC U Craiova 1948

Etapa 4Viitorul – SepsiFC Argeş – RapidFCSB – Gaz MetanFC Botoşani – UTACS Mioveni – CFR ClujChindia Târgoviște – DinamoAcad. Clinceni – FC U Craiova 1948Universitatea Craiova – FC Voluntari

Etapa 5Dinamo – CS MioveniCFR – ViitorulSepsi – FC ArgeșRapid – FCSBGaz Metan – BotoșaniU Craiova 1948 – ChindiaUTA – Universitatea CraiovaFC Voluntari – Academica Clinceni

Etapa 6

Viitorul – DinamoFC Argeș – CFR ClujFCSB – SepsiFC Botoșani – RapidCS Mioveni – U Craiova 1948Universitatea Craiova – Gaz MetanChindia – Academica ClinceniUTA – FC Voluntari

Etapa 7Dinamo – FC ArgeșCFR Cluj – FCSBSepsi – FC BotoșaniU Craiova 1948 – ViitorulRapid – CS Universitatea CraiovaAcademica Clinceni – CS MioveniGaz Metan – UTAFC Voluntari – Chindia

Etapa 8FCSB – DinamoFC Botoșani – CFR ClujFC Argeș – U Craiova 1948Universitatea Craiova – SepsiViitorul – Academica ClinceniUTA – RapidCS Mioveni – ChindiaGaz Metan – FC Voluntari

Etapa 9Dinamo – FC BotoșaniU Craiova 1948 – FCSBCFR Cluj – Universitatea CraiovaAcademica Clinceni – FC ArgeșSepsi – UTAChindia – ViitorulRapid – Gaz MetanVoluntari – CS Mioveni

Etapa 10Universitatea Craiova – DinamoFC Botoșani – U Craiova 1948FCSB – Academica ClinceniUTA – CFR ClujFC Argeș – ChindiaGaz Metan – SepsiViitorul – CS MioveniRapid – FC Voluntari

Etapa 11

Dinamo – UTAU Craiova 1948 – Universitatea CraiovaAcademica Clinceni – FC BotoșaniChindia Târgovişte – FCSBCFR Cluj – Gaz MetanCS Mioveni – FC ArgeșSepsi – RapidFC Voluntari – Viitorul

Etapa 12Gaz Metan – DinamoUTA – U Craiova 1948Universitatea Craiova – Acad. ClinceniFC Botoșani – Chindia TârgovișteFCSB – CS MioveniRapid – CFR ClujFC Argeș – ViitorulSepsi – FC Voluntari

Etapa 13Dinamo – RapidU Craiova 1948 – Gaz MetanAcademica Clinceni – UTAChindia – Universitatea CraiovaCS Mioveni – FC BotoșaniViitorul – FCSBCFR Cluj – SepsiFC Voluntari – FC Argeș

Etapa 14Sepsi – DinamoRapid – U Craiova 1948Gaz Metan – Academica ClinceniUTA – ChindiaUniversitatea Craiova – CS MioveniFC Botoșani – ViitorulFCSB – FC ArgeșCFR Cluj – FC Voluntari

Etapa 15Dinamo – CFR ClujU Craiova 1948 – SepsiAcademica Clinceni – RapidChindia Târgoviște – Gaz MetanCS Mioveni – UTAViitorul – Universitatea CraiovaFC Argeș – FC BotoșaniFC Voluntari – FCSB

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 700 de lei lunar pentru fiecare copil al unui deȚinut Închis 10 ani În temniȚele comuniste
 •  

700 de lei lunar pentru fiecare copil al unui deȚinut Închis 10 ani În temniȚele comuniste

La mai bine de trei decenii de la Revolutia Romana din 22 decembrie 1989, persecutatii politic ai regimului totalitar si urmasii lor au parte de o lege cu caracter reparatoriu.Astfel, la Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea de drepturi persoanelor care au fost persecutate politic dupa 6 martie 1945, precum si celor deportate sau constituite in prizonieri, in anul 2020 statul a venit cu o serie de completari in care au fost introdusi si urmasii gradul I ai celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, care vor primi o indemnizatie importanta. Cum mentionam, Legea nr. 130/2020 are caracterul unei solutii reparatorii fata de urmasii celor care au avut de suferit nevinovati prin ani grei de detentie, de aceea s-a considerat ca fiecare an de detentie sa fie compensat material cu suma de 700 de lei pe luna pentru fiecare urmas al persecutatului. Singura exceptie o reprezinta copii nascuti dupa venirea din inchisoare sau prizonierat a parintelui, acestia din urma avand dreptul la o indemnizatie lunara la jumatate din suma de care ar fi beneficiat parintele sau decedat. Pana la aceasta lege, urmasii nu primeau nicio indemnizatie, fiind doar propusa printr-un proiect de lege doar una simbolica, de 500 de lei pe luna, proiect care a fost abandonat. Spre exemplu, daca un detinut politic a stat dupa gratii 15 ani, atat el cat si copiii sai, indiferent de numarul lor, primesc o indemnizatie de 10.500 de lei pe luna. Daca acelasi detinut a lasat acasa cinci copii, care sunt astazi in viata, statul plateste lunar 52.500 de lei acelei familii.La o detentie de 10 ani, suma de care beneficiaza copiii detinutului politic este de 7.000 de lei lunar. Fiecare dintre persoanele care se afla in situatia aceasta poate afla ce indemnizatie primeste inmultind numarul de ani de detentie cu 700 de lei.Din luna martie 2021, Agentiile Judeteane pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) au inceput sa plateasca compensatii catre beneficiarii acestei legi care au depus dosare complete.La nivel national, la momentul de fata mai sunt in plata 29.000 de beneficiari ai Decretului Lege 118, adica persecutati politic si se apreciaza ca numarul total al noilor beneficiari ar putea egala sau depasi aceasta cifra, situatia fiind in evolutie, pentru ca nu toata lumea a aflat inca de aceasta lege.Indemnizatiile acestei categorii sunt platite de la bugetul de stat si nu cel de de pensii, care se bazeaza pe principiul contributivitatii.Potrivit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, in arhivele tarii s-au gasit aproximativ 93.000 de fise de fosti detinuti politici ce au trecut prin inchisori si lagare de munca, in perioada 1945-1989. Totusi, se estimeaza ca numarul real al condamnatilor politic depaseste jumatate de milion, avand in vedere ca multi au fost incarcerati fara procese, iar actele lor de detentie nu au fost intocmite. Documentele oficiale furnizate de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania arata ca peste 3.800 de detinuti politici au murit in puscariile comuniste in perioada 1945-1964, din care 137 condamnati la moarte si executati.Potrivit legii, “constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru fapte savarsite inainte de data de 6 martie 1945 sau dupa aceasta data si care au avut drept scop impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat in data de 6 martie 1945”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Amenzi pentru angajatorii care nu plătesc salariaţilor indemnizaţia aferentă concediilor medicale
 •  

Amenzi pentru angajatorii care nu plătesc salariaţilor indemnizaţia aferentă concediilor medicale

O.U. nr. 74/30 iunie 2021 pentru modificarea și completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, pentru modificarea art. 299 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 645 din 30 iunie. Ordonanța include și prevederi menite să responsabilizeze persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există risc epidemiologic ridicat. Românii care intră în concediu de carantină după ce au călătorit în țări cu risc epidemiologic ridicat beneficiază de doar cinci zile plătite de la bugetul de sănătate, în loc de 14.(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 3.500 lei la 6.000 lei;b) cele prevăzute la alin. (3), cu amendă de la 6.000 lei la 11.000 lei;c) cea prevăzută la alin. (4), cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate;d) cea prevăzută la alin. (5), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.La alin.(1) este vorba de persoanele asigurate și ANOFM, care au obligația de a pune la dispoziția organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative și actele de evidență necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizațiilor suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Alin.(2) vizează obligația de plată lunară indemnizației, refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și gestionarea numărului de zile de concediu medical pe fiecare asigurat și pe fiecare afecțiune. La alin.(3) este vorba de eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Potrivit alin.(4), constituie contravenție desfășurarea activității de către persoanele care au mai mulți angajatori, la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt sau ceilalți angajatori a prezentat certificat de concediu medical.Alin. (5) prevede că este contravenție nerespectarea de către medicii curanți a obligației prevăzute la art. 14^1 alin. (1), respectiv întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care persoana asigurată are obligația să îl respecte, în cazurile în care se eliberează certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. În forma de bază a OUG 158/2005, articolul 47 prevede că sunt contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la articolul 36 alineatul (3): refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor; calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor; eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Potrivit art. 48, contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.Față de forma în vigoare, acestea cresc cu 1.000 de lei, dar până la sfârșitul lunii iulie se aplică prevederile articolului 48, (1), potrivit căruia contravenţiile prevăzute la articolul 47 se sancţionează după cum urmează: cele prevăzute la alin. (1) şi (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; cele prevăzute la alin. (3), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • În atenţia absolvenţilor de învățământ promoţia 2021 !
 •  

În atenţia absolvenţilor de învățământ promoţia 2021 !

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2021 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de agențiile pentru ocuparea forței de muncă în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime).Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților în evidenţele agenţiilor teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt:– actul de identitate;– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;– curriculum vitae;– declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate;– acord de utilizare a datelor cu caracter personal.Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj în cazul în care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat.În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor stabilită prin regelementările normative în vigoare.În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.Alte informații privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare.Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la sediul AJOFM Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin, bulevardul Carol I nr 3, telefon: 0252 / 319029, e-mail: ajofm.mh@anofm.gov.ro .

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Propuneri noi privind circulaţia pe drumurile publice
 •  

Propuneri noi privind circulaţia pe drumurile publice

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede anumite completări ale articolelor din capitolul VI care reglementează infracţiunile şi pedepsele aplicate, după cum urmează:După punctul 23 de la alineatul (1) al articolului 102, se introduce un nou punct, punctul 231, care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată Iăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului Iăsat la dispoziţia pietonilor”. După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată Iăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului Iăsat la dispoziţia pietonilor”. Această încadrare a faptei prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare. Sancţiunea pentru această încălcare a regulilor este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă.Clasele de sancţiuni sunt:clasa I: 2/3 puncte-amendă;clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.Ca să intre în vigoare trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌