Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Gazeta de Nord Vest

Proiectul inedit TSD, #Caravana_Educației ediția a II-a a ajuns azi în județul Satu Mare, de această dată în orașul Tășnad!

Reporter: Gazetanord-vest
27 May 2023 at 16:23
Proiectul inedit TSD CaravanaEducației ediția a IIa a ajuns azi în județul Satu Mare de această dată în orașul Tășnad 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞𝐢 se desfășoară în perioada 02.05-01.06.2023, oferindu-le elevilor claselor a VIII-a un set de 10 meditații 𝐆𝐑𝐀𝐓𝐔𝐈𝐓𝐄 la limba română și matematică în perspectiva examenului de Evaluare Națională.
Proiectul inedit TSD CaravanaEducației ediția a IIa a ajuns azi în județul Satu Mare de această dată în orașul Tășnad
Proiectul inedit TSD CaravanaEducației ediția a IIa a ajuns azi în județul Satu Mare de această dată în orașul TășnadProiectul inedit TSD CaravanaEducației ediția a IIa a ajuns azi în județul Satu Mare de această dată în orașul Tășnad Profesorii implicați în proiect participă voluntar, sprijinind astfel elevii aflați în pragul primului examen important din viața lor. Elevii au susținut azi în Caravana Educației două ore recapitulative, atât la limba și literatura română, cât și la matematică.
Proiectul inedit TSD CaravanaEducației ediția a IIa a ajuns azi în județul Satu Mare de această dată în orașul Tășnad

~Mulțumim pentru întreg sprijinul acordat, președintelui PSD Satu Mare – Mircea Govor, vice-președinților Consiliului Județean – Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, primarului orașului Tășnad – Adrian Farcău, doamnei inspector școlar general adjunct – Mariana Sălăgean, tuturor inspectorilor școlari și cadrelor didactice implicate.

Proiectul inedit TSD CaravanaEducației ediția a IIa a ajuns azi în județul Satu Mare de această dată în orașul Tășnad

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Depistat la volan, deși avea permisul de conducere suspendat

Reporter: Gazetanord-vest
27 May 2023 at 12:28

Poliţiştii de frontieră sătmăreni cercetează un bărbat din Suceava după ce, la ieșirea din țară, s-a constatat că acesta se afla la volanul mașinii deși dreptul de a conduce i-a fost suspendat.

Ieri, 26 mai a.c., în jurul orei 23.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni, județul Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de ieșire din ţară, un bărbat în vârstă de 36 de ani, din județul Suceava. Acesta conducea un autovehicul marca Renault Traffic, înmatriculat în România.

Colegii care au efectuat controlul documentelor i-au solicitat bărbatului și permisul de conducere, iar la verificări au constatat că bărbatului i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce, urmând ca la final să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

Depistat la volan deși avea permisul de conducere suspendat

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Zece tone de haine și saltele uzate, oprite la intrarea în țară

Reporter: Gazetanord-vest
27 May 2023 at 12:25

Poliţiştii de frontieră sătmăreni, în cooperare cu lucrători din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, nu au permis intrarea în ţară a unui automarfar încărcat cu 10 de tone de bunuri second-hand.

Vineri, 26 mai a.c., în jurul orei 10.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în România un cetățean român, în vârstă de 28 de ani, din județul Botoșani, conducând un automarfar înmatriculat în România.

Mijlocul de transport era încărcat cu 10 tone de haine și saltele second-hand, provenite de la o firmă din Austria, ce urmau să ajungă în județul Maramureș.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transfer de deşeuri, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu îndeplinesc condițiile legale (șoferul nu a putut prezenta certificatul de dezinsecție).

Drept urmare, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

Zece tone de haine și saltele uzate oprite la intrarea în țară

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

FOTOGALERIE. Eroii neamului, comemorați la Acâș și Sanislău

Reporter: Gazetanord-vest
27 May 2023 at 12:19

În cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare”, joi 25 mai 2023 și vineri 26 mai 2023 au avut loc activități de cinstire a memoriei ostașilor români ce s-au jertfit pentru Patrie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe meleaguri sătmărene.

Manifestările s-au desfășurat la mormintele eroilor români din Acâș și Sanislău.

Au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Satu Mare, ai Consiliului Județean Satu Mare , primari și viceprimari, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști militari, ai asociațiilor de pensionari, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi, ai Poliției de Frontieră, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Direcției pentru Cultură, ai Inspectoratului Școlar Județean, elevi și profesori, localnici.

Au avut loc activități de cinstire a militarilor români căzuți în bătăliile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în luptele din octombrie 1944.

În comuna Acâș, joi 25 mai 2023 au fost cinstiți cei 8 eroi înhumați în cimitirul Bisericii Ortodoxe.

în comuna Sanislău, s-au desfășurat manifestările de azi , 26 mai 2023 din cadrul Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului” au avut loc în patru locații, la cinci morminte de război :

În cimitirul ortodox din satul HOREA, unde sunt înmormântați trei eroi necunoscuți.

La marginea DJ 196 C, în pădurea dintre localitățile Horea și Sanislău, la mormântul ostașului român Marin Neacșu din județul Olt

În cimitirul ortodox din Sanislău, la două morminte comune de război în care sunt înhumați eroii: Pătran Dănilă, Mihai Dofton, Valeriu Ștefănescu și Ioan Ceașu.

La mormântul comun de război situat în cimitirul din satul Marna Nouă, unde își dorm somnul de veci: doi militari români necunoscuți.

Protocolul manifestărilor a constat în intonarea imnului de stat, ceremonial religios, alocuțiuni, program artistic, depuneri de coroane și jerbe și s-a finalizat de fiecare dată cu audierea piesei cântate la trompetă ”Liniștea” – Silenzio.

Inițiatorii și partenerii Programului ”Comemorarea Eroilor Neamului în județul Satu Mare” mulțumesc autorităților locale din comunele Acâș și Sanislău precum și locuitorilor implicați pentru modul în care au asigurat buna desfășurare a activităților.

GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !

FOTOGALERIE Eroii neamului comemorați la Acâș și Sanislău FOTOGALERIE Eroii neamului comemorați la Acâș și Sanislău FOTOGALERIE Eroii neamului comemorați la Acâș și Sanislău FOTOGALERIE Eroii neamului comemorați la Acâș și Sanislău FOTOGALERIE Eroii neamului comemorați la Acâș și Sanislău FOTOGALERIE Eroii neamului comemorați la Acâș și Sanislău

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA: DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

Reporter: Gazetanord-vest
26 May 2023 at 15:15

                       

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

            De Valeriu Ioan

Ni s-a suspendat Contractul de Muncă … document care atestă activitatea din câmpul muncii ca profesori cu grade și ani de vechime efectivă în învățămînt! Așa ar putea suna unul din ofurile multor profesori din învățământul preuniversitar din România, într-un refren nedorit de pronunțat.

            De ce?

Pentru că am îndrăznit să spunem în conștiință și vocal că  tratamentul de terapie intensivă, fără medicamentele de bază prin care sistemul românesc de învățământ încearcă să fie vindecat, nu este bun și în folosul societății

Oare divizarea actorilor principali din învățământul românesc: profesori-elevi-părinți, este provocată numai de ”băieții deștepți din spatele ușilor închise de la ultimul etaj al PUTERII”, care nu vor tinere generații educate și pregătite pentru viață; sau o parte din vină o purtăm și noi … ceilalți cetățeni, în parte?

După ani de studii universitare, cu zeci de examene, inspecții tematice și de grad, noi profesorii am ajuns să ne simțim descurajați și părăsiți, considerați străini într-o societate pe care ne-am angajat să o servim în calitate de dascăli.

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

        Oare suntem singuri, cei care gândim și simțim la fel?

Doamna Sanda Nește este profesor inginer  în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Nord – Vestul României, Colegiul Național  „Ioan Slavici” din Satu Mare, fiind lideră de sindicat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

Se vorbește în permanență despre colapsul acestui sistem.

       Din păcate, nu este vina cadrelor didactice pentru această situație. Dimpotrivă, noi cerem în permanență modernizarea învățământului, schimbarea programelor școlare, a planurilor-cadru, etc. Încă lucrăm după programe școlare din 2009, manuale vechi cu informații neactualizate „din 1900 toamna”. Cât a evoluat tehnologia, câte descoperiri au fost făcute și de care nu se ține cont la realizarea manualelor?

Dotarea unităților de învățământ este de asemenea depășită

      Toate acestea țin de guvernare, de guverne. Și totuși, avem foarte mulți olimpici nu doar la nivel național, ci și internațional. Specialiștii români, pregătiți de aceste cadre didactice, atât de blamate, sunt recunoscuți și așteptați în întreaga lume.

Pe de altă parte, din păcate, un număr tot mai mare de  absolvenți sunt tot mai slab pregătiți. Vorbim atât de mult despre gradul uriaș de analfabetism funcțional din România.

 Am ajuns să avem 4.000 de profesori necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre

         Profesia aceasta nu este atractivă pentru tineri, oricât ar fi de pasionați, având în vedere condițiile de muncă, dar mai ales salariile atât de mici. Nici contextul social nu ne ajută în profesia noastră. Mediul social, social-media, nu oferă modele pozitive, nu mai avem o scară a valorilor în Romania în acest moment. Uneori, nici familiile nu își aduc prea mult o contribuție pozitivă. Statutul profesorului trebuie reabilitat din toate punctele de vedere. Creșterea salariilor profesorilor ar mobiliza nu doar pe cei din sistem, ci ar aduce în viitor tineri bine pregătiți la catedră.  Ar crește cu siguranță și calitatea învățământului care s-ar traduce, în timp, în copii și viitori adulți educați. Este primul pas, cel mai important, către o Românie prosperă, pe care cu toții ne-o dorim.”

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

         ”Bună ziua, mă numesc Veronica Pereni și sunt laborant la Colegiul Național „Ioan Slavici” din anul 1995. Ca laborant, pregătesc materiale didactice pentru orele de fizică (diferite aparate, truse), chimie (vase de laborator, substanțe chimice, aparate specifice), biologie (truse de disecție,  microscoape,  mulaje, planșe); pregătind materiale didactice adecvate orelor de practică pedagogică pentru elevii din clasele cu profil pedagogic. Fac parte din comisiile care organizează la nivel de unitate Olimpiadele școlare pe plan județean și național, Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională, asigurând logistica examenelor, iar de cele mai multe ori sunt desemnată persoana responsabilă cu supravegherea audio-video a diverselor examene. De asemenea organizez și coordonez activitatea personalului de îngrijire și pază, desfășurând activități de administrare a școlii, fiind din anul 2020 și liderul de sindicat a Federației Educației Naționale ”Spiru Haret” la nivelul colegiului. Îmi desfășor cu foarte multă dragoste și empatie munca de zi cu zi împreună cu și printre elevi și colegii mei.

Adesea se spune că noi oamenii învățăm tot timpul, că  învățarea există pe tot parcursul vieții și nu are o destinație finală, iar ducația începe în familie prin dăruire, încurajare și multă, multă iubire. Apoi, formarea continuă în grădiniță, școală, unde educatorii, învățătorii, profesorii prin vocația, dăruirea și măiestria lor ne șlefuiesc pentru viață. Primele modele pentru copii sunt părinții și profesorii.

Este necesară nu numai acumularea de cunoștințe cu caracter pur teoretic, ci și transpunerea lor în planul trăirii concrete.

        Cum am putea oare să ne așteptăm ca elevii noștri, tinerii adulți de mâine, să fie performanți, adaptabili, empatici, iubitori, inovativi, motivați, dacă sunt formați într-un sistem oprimat, în care modelele lor sunt supuse umilinței sistematice?

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

(Titlul lucrării ,,Nu vă lăsați profesorii să fie călcați în picioare!,, – desen pe foaie A4  realizat în markere cu vopsea. Maria Tămaș – clasa a VII a B – elevă la Școala Gimnazială ,,Mircea Eliade,, – Satu Mare)

       VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

Ei bine, doar o Românie care va investi cu adevărat în educație va reuși să aibă tineri educați care să ia decizii sănătoase atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor. Redați demnitatea angajaților din educație! Redați educației respectul pe care îl merită! Altfel, vom avea pentru copiii noștri o societate a nonvalorilor!”

”Și totuși există iubire” …

 … și totuși ceea ce până ieri părea o ”joacă de copii” a  câtorva mii de profesorași nebăgați în seamă de guvernanți, joi, 25 mai a.c., hotărârea lor a ajuns până la capătul răbdărilor, a format o parte dintr-o frumoasă pagină de unitate națională.

Hotărârea cadrelor didactice de a merge mai departe ”până-n pânzele albe”, a fost întărită în urma întâlnirii de dialog dintre cele trei confederații sindicale: Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” cu  miniștrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, din seara zilei de 24 mai a.c., unde reprezentanții guvernului au promis că Guvernul ”va oferi în luna iunie a acestui an, suma de 1.000 de lei, sumă forfetară care urmează să intre pe un card pe modelul cardului de energie. Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, în luna iunie; 1.500 de lei pentru personalul didactic și cel didactic auxiliar, în luna octombrie, dintre care 500 de lei e suma forfetară, iar 1.000 de lei reprezintă bani pentru susținerea unor activități didactice” (cfr. https://www.euronews.ro/).

        ”Bani pentru markere și hârtie de xerox … bătaie de joc față de noi…”

         Fraza reprezintă una din miile de reacții apărute în spațiul public lansate de cadrele didactice, în vreme ce Președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar – filiala Satu Mare, Sergiu Tâlvâr a trimis o scrisoare liderului național Marius Nistor cu următorul text:

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

         Implicit, demersul nostru are principii pedagogice care vădesc educarea respectului, a demnității și a responsabilității elevilor noștri. Nimic nu este întotdeauna la îndemână, nimic din ceea ce facem acum nu este un drum bătut și răzbătut, însă, dacă trebuie ca participarea noastră la “viața cetății” să treacă printr-un protest, suntem aici să îndreptăm coloana vertebrală indiferent de mărimea abuzului la care suntem supuși, indiferent de nedreptățile la care am asistat prea mult resemnați. SIP Satu Mare rămâne în grevă.”

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

                            În loc de concluzii

        Mă bucur că fac parte dintr-o categorie profesională majoritar unită și că am posibilitatea să-mi strig (măcar atât), cu demnitate și-n unire cu alți colegi, nemulțumirile pe care împreună le-am strâns de foarte mulți ani încoace.  Sper ca aceste cuvinte să declanșeze vremuri de trezire, în care să vedem că ”A EXPLODAT MĂMĂLIGA”, parafrazând o expresie lansată în timpul Revoluției din ’89 din  balconul Operei Române de Ioan Chiș (cfr. https://malinbot.wordpress.com/).

Dragi guvernanți și parlamentari … fiți atenți la strigătul celor care au tăcut și înghițit timp de peste 33 de ani umilințe și dispreț, fiind călcați în picioare repetat și fără scrupule de foști elevi ajunși cu multe drepturi, dar fără obligații. Fără ei, România nu ar fi creeat un Mihai  Eminescu, un George Enescu, un Brâncuși, etc. Fără ei, dumneavoastră nu ați fi ajuns oameni mari, în stare să citiți și să dezbateți legi, să vă calculați salariile, indemnizațiile și pensiile speciale.

Redați-ne demnitatea în societate. Dar nu prin voucere sau prin ”bănuți de acadele” … ci prin recunoașterea la justa valoare a ceea ce suntem, dascăli și formatori de viitor.

Până nu-i prea târziu.

Cu respect.

UN DASCĂL!

    SPONSORUL EDIȚIEI:

VERTICALI PENTRU ROMÂNIA DE VEGHE LA CĂPĂTÂIUL UNUI SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT MURIBUND

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌