Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • Fondul Proprietatea: administratorii puși de Popescu sunt cei care au scăzut profitul Salrom în 2020 de 7 ori
 •  

Fondul Proprietatea: administratorii puși de Popescu sunt cei care au scăzut profitul Salrom în 2020 de 7 ori

Fondul Proprietatea administratorii puși de Popescu sunt cei care au scăzut profitul Salrom în 2020 de 7 ori

Franklin Templeton International Services S.À R.L, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic („Administratorul Fondului”) al Fondului Proprietatea S.A. („Fondul”) își exprimă dezamăgirea față de schimbarea membrilor consiliului de administrație al Salrom. Mandatul noului consiliu va începe la 1 octombrie 2021. Stabilitatea și soliditatea companiilor de stat, precum și dezvoltarea viitoare a acestor companii sunt de o importanță capitală pentru economia românească, iar succesul lor este un rezultat direct al calității persoanelor numite în funcțiile cheie de supraveghere și conducere.

Fondul Proprietatea consideră că această decizie riscă să dăuneze companiei și pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă și evaluarea opțiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj. De fapt, persoanele numite acum de acționarul majoritar în consiliul de administrație al Salrom nu sunt altele decât cele care au deținut aceste funcții în 2020, un an în care profitul Salrom a scăzut de aproape șapte ori și în care veniturile din exploatare au scăzut cu 36%. Este o întrebare legitimă dacă acestea sunt persoanele potrivite pentru a contribui la listarea companiei sau pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la exploatarea zăcămintelor de grafit, o resursă vitală pentru tranziția energetică globală.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „De mulți ani, Fondul Proprietatea a tras semnale de alarmă și a repetat adesea că transparența, continuitatea și profesionalismul sunt necesare pentru dezvoltarea economică a companiilor de stat românești. Vedem că aceste condiții nu sunt îndeplinite de noua compoziție a consiliului de administrație al Salrom. În opinia noastră, membrii consiliului care tocmai au fost schimbați aveau calitățile necesare pentru a dezvolta un program de investiții durabile pentru Salrom, îndeplineau criteriile de guvernanță corporativă pe care și le-a asumat statul român și ar fi putut asigura stabilitatea necesară pentru a atinge obiectivele listării companiei la bursă și dezvoltării acesteia. Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic, ca echipele de conducere și consiliile să fie selectate în conformitate cu principiile guvernanței corporative, luând în considerare profesionalismul și expertiza, și să fie evaluate pe baza rezultatelor obținute pentru companie și toate părțile interesate.”

Fondul Proprietatea continuă să sprijine actualul consiliu de administrație și conducerea Salrom, datorită bunei înțelegeri a afacerilor companiei, demonstrate prin introducerea măsurilor de eficientizare la nivelul companiei și inițierea de proiecte de investiții care sprijină creșterea pe termen lung a acesteia. Dacă sunt viabile din punct de vedere comercial, proiectele de investiții ar trebui să fie realizate de companie, deoarece înseamnă mai multe investiții în beneficiul tuturor părților interesate: angajați, comunități locale și acționari.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Curentul
 • VIDEO: DNA anchetează banii dați de Tudorache la RTV, Realitatea, LUJU, B1, Digi și Lazarus Live
 •  

VIDEO: DNA anchetează banii dați de Tudorache la RTV, Realitatea, LUJU, B1, Digi și Lazarus Live

VIDEO DNA anchetează banii dați de Tudorache la RTV Realitatea LUJU B1 Digi și Lazarus Live

La preluarea mandatului de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat sumele cheltuite de Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate a Consiliului Local Sector 1 pentru promovarea unui clip care prezenta o machetă de spital. Astfel, 300.000 de euro au fost cheltuiți de fostul primar Daniel Tudorache pentru o investiție care se află în faza de licitații, la televizor fiind prezentată o machetă ca un spital funcțional.

Cea mai mare sumă a primit-o postul de televiziune B1TV,100.050 Euro pentru 667 spoturi, apoi Realitatea Tv cu 100.000 de euro, site-ul Luju a primit 50.000 de euro, Luis Lazarus Live a primit 30.000 de euro pentru promovare, Romania TV și Digi24 câte 69.000 de lei pentru 75 de spoturi.

Clotilde Armand a anunțat astîzi că „procurorii DNA au deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1 și a administrației PSD. Este vorba despre modul în care o companie înființată de fostul primar & angajații primărie au încheiat, printre altele, contracte de sute de mii de euro cu principalele televiziuni de știri și cu mai multe site-uri apropiate de PSD pentru a face publicitate unei machete de spital.
Urmărirea penală pentru: trafic de influență, abuz în serviciu, fals și constituire de grup infracțional organizat.
De asta sunt unii pesediști atât de disperați și vor să ne demită. Pentru că nu mai curg banii cetățenilor către televiziunile și firmele lor de casă. Nu-i nimic. Nu ne lăsăm. Mergem tot înainte. Până la capăt.”, promite Armand.
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriCurentul
 • Tudor Chirilă: Ia zi, Lucian Bode incompetentule şi coadă de topor ce eşti
 •  

Tudor Chirilă: Ia zi, Lucian Bode incompetentule şi coadă de topor ce eşti

Tudor Chirilă Ia zi Lucian Bode incompetentule şi coadă de topor ce eşti

Tudor Chirilă a transmis un mesaj adresat preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Florin Cîţu şi liderilor celor mai mari partide, după incidentul dintr-o pădure din Bucovina, unde un activist de mediu şi doi jurnalişti au fost bătuţi de 20 de peroane înarmate cu topoare, în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de pădure.

„Dincolo de impactul emotional sporit (pe Mihai Dragolea îl cunosc personal, a regizat documentarul Regii Pandemiei) sunt furios şi mă simt îngrozitor să ştiu că suntem la mâna unei mafii care nu mai are scrupule şi nici frică într-o ţară scăpată de sub control. Ia ziceţi Florin Cîţu, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Dacian Cioloş, Dan Barna, Kelemen Hunor, Tánczos Barna, Ludovic Orban ce faceţi voi CONCRET ca să stopaţi genul ăsta de linşaje?”,a scris Tudor Chirilă într-o postare pe pagina sa de Facebook. El critică şi Parlamentul României şi Camera Deputaţilor pe care le acuză că ar proteja mafia pădurilor în loc să ia măsuri pentru stoparea abuzurilor forestiere. „Parlamentul României – Camera Deputatilor ce aţi legiferat ca să stopaţi abuzurile forestiere? Cât o să mai permiteţi, prin tăcere şi inacţiune, protejarea mafiei pădurilor? Ce faceţi CONCRET ca oamenii care luptă să demaşte jaful ăsta generalizat să nu rişte să moară filmând?(…) Ia zi, Lucian Bode incompetentule şi coadă de topor ce eşti, că ai două ministere de forţă pe mână, dar nu faci decât să execuţi ordine, ce te opreşte să reformezi ministerul de interne şi să îl umpli de oameni care aplică legea? Măcar pe aia strâmbă şi şchioapă? Ce?” a mai scris Tudor Chirilă, conform sursei citate.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Guvernul a aprobat noi măsuri restrictive
 •  

Guvernul a aprobat noi măsuri restrictive

Guvernul a aprobat noi măsuri restrictive

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 17 septembrie 2021, printr-o Hotărâre, noi măsuri pentru desfășurarea unor activități în condiții de siguranță sanitară.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

În concret normele adoptate sunt următoarele:

1. în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție;

2. organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție;

3. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

4.organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății;

5. organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;

6. în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane;

7. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

8. activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

9. activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

10. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului;

11. activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00;

12. activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

13. activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activități cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă)  au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Hotărârea aprobată astăzi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Excepție fac prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» care vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lucian Bode chemat la audieri
 •  

Lucian Bode chemat la audieri

Lucian Bode chemat la audieri

În urma incidentului de o gravitate extremă soldat cu agresarea a doi jurnalişti şi a unui activist de mediu care filmau un documentar internaţional despre tăierile de păduri din România, Iulian Bulai, vicelider al grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, îl invită la audieri pe ministrul de Interne, Lucian Bode.

„În urma violentului atac asupra jurnaliştilor petrecut la Suceava, am decis invitarea la Comisia de cultură, arte şi mijloace de informare în masă, a ministrului de interne, Lucian Bode. Securitatea jurnaliştilor este importantă. Poliţia şi Jandarmeria trebuie să ia măsuri cu precădere pentru categoriile sociale şi profesionale expuse riscului la violenţă. Protecţia jurnaliştilor este o problemă la nivel european, iar statul român trebuie să ia în serios această provocare. Sper ca ministrul să dea curs acestei invitaţii. Avem obligaţia de a susţine şi de a proteja jurnaliştii. De meseria lor depinde deschiderea şi libertatea întregii societăţi”, declară deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, este invitat la audieri marţi, ora 15.30.

În contextul în care s-au înmulţit, în ultimul timp, incidentele violente în care sunt implicaţi activişti de mediu, jurnalişti şi simpli cetăţeni îngrijoraţi de soarta pădurilor din România, iar anchetele desfăşurate de autorităţi nu au avut rezultate concrete, USR PLUS a reiterat, în cursul zilei de vineri, solicitarea de a fi înfiinţată de urgenţă o Direcţie specializată în investigarea infracţiunilor de mediu, „DNA-ul pădurilor”. Proiectul, iniţiat de USR încă din timpul legislaturii trecute şi blocat, în 2020, de Guvernul PNL la Curtea Constituţională, a fost, practic, din nou sabotat prin demiterea ministrului Stelian Ion.

Politicienii să înceteze a mai proteja Mafia pădurilor, iar forţele de ordine să-şi facă datoria de a-i apăra pe cetăţenii cinstiţi ai României!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cîțu a anunțat cine va fi noul ministru al Sănătății
 •  

Cîțu a anunțat cine va fi noul ministru al Sănătății

Cîțu a anunțat cine va fi noul ministru al Sănătății

Florin Cîţu a declarat că există şanse „mult mai mari” ca USR PLUS să revină în Guvernul pe care îl conduce, decât ca PNL şi UDMR să formeze un guvern cu susţinere minoritară în Parlament. El a catalogat drept „nefericită” situaţia în care USR PLUS ar decide să nu revină în Guvern.

„Eu cred că sunt şanse mult mai mari să revenim la guvernare cu USR decât cu un Guvern minoritar. Partidul Naţional Liberal a spus deja varianta votată în unanimitate, inclusiv de Ludovic Orban, de susţinere a premierului în funcţie şi a demersurilor premierului pentru a reface coaliţia. Deci aici nu este niciun dubiu, Partidul Naţional Liberal s-a exprimat şi se va exprima din nou după 25 septembrie şi acolo vor fi mult mai multe voturi decât în BPN”, a afirmat Florin Cîţu, joi seară, la TVR.

Citește și Doar medic specialist, Nelu Tătaru vrea să devină medic primar anul viitor

Primul ministru a catalogat drept „nefericită” situaţia în care USR PLUS ar decide să nu revină în Guvern. În această situaţie, Cîţu l-ar propune pe Nelu Tătaru pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Asta deși în mandatul lui au fost ascunși mii de morți de COVID-19, descoperiți de fostul ministru Vlad Voiculescu care a și fost demis de Cîțu din acest motiv.„Nelu Tătaru este un foarte bun profesionist şi a arătat anul trecut că a putut să gestioneze o perioadă foarte dificilă. În plină criză, a gestionat foarte bine Ministerul Sănătăţii. Este un profesionist bun, dacă se ajunge acolo, bineînţeles că este o propunere foarte bună pentru un ministru al Sănătăţii. Dar această discuţie trebuie să o am împreună cu partenerii de la UDMR să vedem cum facem, dacă, în cazul nefericit, spun eu, în care cei de la USR decid să nu mai participe la guvernare”, a afirmat premierul.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Virgil Popescu a numit în locul unui cadru universitar în CA la Salrom un multiplu condamnat penal
 •  

Virgil Popescu a numit în locul unui cadru universitar în CA la Salrom un multiplu condamnat penal

Virgil Popescu a numit în locul unui cadru universitar în CA la Salrom un multiplu condamnat penal

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că Virgil Popescu, ministrul Energiei și interimar la Economie a schimbat toată conducerea Salrom, imediat după ce USR-PLUS au ieșit de la guvernare. Năsui arată că noul administrator de la Salrom este Nicolae Tulici, om care a avut până acum trei condamnări penale, inclusiv pentru trafic de infuență.

”Vechea clasă politică coruptă revine în forță.

Mai țineți minte la începutul anului când s-a încercat un tun imobiliar la compania de stat Salrom? (https://cutt.ly/Salrom-control)

Pe scurt la începutul anului se pregătea un tun imobiliar prin care Salrom pleca din sediul pe care îl avea închiriat pe mai mulți ani și se muta într-un imobil închiriat la rândul lui de Lido SA (o altă companie de stat) și pe care ea îl subînchiria mai departe de la o firmă Oscar Downstream. Rezultatul este că Salrom ar fi trebuit să plătească toată chiria pe tot restul anilor unde stătea deja. Dar, deodată trebuia să o plătească și pentru sediul nou. De ce era o prioritate mare pentru Salrom să-și schimbe sediul? Pentru că la astfel de închirieri mari se iau comisioane. În caz că nu vă sună cunoscut numele Oscar Downstream, este compania care a încercat anul trecut printr-un lobby fioros să monopolizeze piața de distribuție a produselor energetice printr-o lege trecută în parlament și atacată cu succes de USR la CCR. Încrengătura e mare, dar scriem mai multe altă dată.

Am dejucat planul acesta păgubos pentru compania publică, dar avantajos pentru conducere, la începutul anului. Ca răsplată am primit, la vremea, aceea un nou val de atacuri în presă. Evident, nu m-am lăsat intimidat.

Am numit un nou Consiliu de Administrație, profesionist, care a reușit într-un timp record să pună foarte multe proiecte corecte și bune pe picioare. Cel mai cunoscut fiind să facă primii pași pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier. Și a mai reușit, printre altele, să crească profitul companiei cu ~70% și să demareze procedurile pentru relansarea pe piață a sării fabricate în România.

Cu cine credeți că a fost înlocuit Consiliul de Administrație profesionist de la Salrom acum câteva zile?

Fix cu cei care căpușau compania în liniște și au încercat să dea marele tun imobiliar explicat mai sus.

Haideți să vedem cine sunt proaspeții numiți de ministrul interimar:

1) Domnul Petrică Lucian Rusu, PNL-ist care a făcut schimbarea de la Echipa Orban la Echipa Cîțu. A fost secretar de stat PNL, consilier parlamentar și a lucrat în Direcția Județeană de Tineret Iași. Înainte de asta a fost director la grupul Tinmar, unde patron e domnul Augustin Oancea, cel care a preluat afacerile domnului Ioan Nicolae (aflat în pușcărie) și care apare în dosarul DIICOT privindu-i pe șefii ruși de la Rompetrol și pe Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo. Domnul Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy.

2) Domnul Nicolae Tulici, PNL Sălaj. Este juristul grupului, are multiple condamnări penale. A fost condamnat la amendă penală pentru fals intelectual, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, un an de închisoare și 2 ani de supraveghere judiciară pentru că a condus beat. În prezent, domnul Tulici este anchetat de DIICOT în dosarul de furturi de utilaje agricole „Borșa”.

3) Domnul Cătălin Paraschiv, fost consilier județean PNL Galați, încheie lista conducerii Salrom.

Iată cum statul revine la normal. Oamenii profesioniști sunt dați la o parte, iar în locul lor revin băieții pe care îi știm cu toții.

Știți când a fost semnat ordinul de ministru prin care au fost numiți cei de mai sus în conducerea Salrom? Fix în seara zilei în care am plecat din minister. Înțeleg că ordinul a fost scris noaptea.

Nu le pasă de ce fac sau de ce credem despre ei. Vechea clasa politică coruptă știe că alegerile sunt abia peste 4 ani. Până atunci toate acestea se vor uita. Așa că nu ratează nicio ocazie de căpușare a banilor contribuabililor, mai ales în așteptarea congresului de partid. Congres care trebuie cumpărat cu bani.

Noi avem parte de taxe mari pe muncă, suntem campioni europeni la taxarea muncii pe salarii mici. Împotriva Zero Taxe pe Salariul Minim apar toți bugetarii de lux să ne spună că nu sunt bani să-i lăsăm celor care muncesc. Nu e adevărat. Banii noștri sunt luați de vechea clasă politică coruptă, oameni rodați de 31 de ani pe acest furt.”, scrie Claudiu Năsui.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Luci Ervin trimis în judecată de DNA. Instituția a refuzat să se constituie parte civilă
 •  

Luci Ervin trimis în judecată de DNA. Instituția a refuzat să se constituie parte civilă

Luci Ervin trimis în judecată de DNA Instituția a refuzat să se constituie parte civilă

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

LUCI ERVIN, la data faptei director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Banat, în prezent director adjunct în cadrul A.B.A. Banat, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

GAL AURICA MARIA, la data faptei director economic în cadrul A.B.A. Banat,SÎRBU VASILE, la data faptei consilier juridic în cadrul A.B.A. Banat,MANGU (fostă Popescu) OLIVIA GABRIELA, la data faptei angajat al Biroului Achiziții din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Timiș (subunitate a A.B.A. Banat),VRĂȘMAȘ ELENA – SIMONA la data faptei economist în cadrul Biroului Achiziții S.G.A. Timiș, (subunitate a A.B.A. Banat),pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:Inculpatul Luci Ervin, în calitate de director al A.B.A. Banat, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat, fără o necesitate reală, efectuarea mai multor achiziții directe de produse (echipamente de protecție, scule și materiale sanitare), de la o societate comercială agreată, la prețuri supraevaluate. În demersul său infracțional, ce ar fi avut loc în perioada mai – iulie 2013, inculpatul Luci Ervin ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au avizat documentele justificative ale achizițiilor.Concret, achizițiile respective, în valoare totală de 599.332 lei, au fost posibile deoarece, prin acțiunile lor, inculpații ar fi divizat un contract în mai multe părți distincte, cu valori mai mici, pentru a evita aplicarea procedurilor de organizare a licitației publice.A.B.A. Banat ar fi plătit în mod nejustificat pentru aceste achiziții suma de 599.332 lei (inclusiv TVA), sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului instituției publice, întreaga cheltuială fiind efectuată fără bază legală. Corelativ, ca urmare a încheierii și derulării cumpărărilor directe susmenționate s-ar fi creat pentru societatea agreată un folos nepatrimonial necuvenit în valoare de 207.731 lei (inclusiv TVA).În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei cinci inculpați.Conducerea A.B.A. Banat a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Fost șef al serviciului secret al Armatei condamnat cu suspendare după ce și-a făcut casă din banii MApN
 •  

Fost șef al serviciului secret al Armatei condamnat cu suspendare după ce și-a făcut casă din banii MApN

Fost șef al serviciului secret al Armatei condamnat cu suspendare după ce șia făcut casă din banii MApN

Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general – maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

Instanţa a mai dispus ca generalul să stea 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale.

Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.

Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • CCR va decide soarta moțiunii de cenzură după Congresul PNL
 •  

CCR va decide soarta moțiunii de cenzură după Congresul PNL

CCR va decide soarta moțiunii de cenzură după Congresul PNL

Judecătorii Curții Constituționale au lăsat termen părților până pe data de 29 septembrie să formuleze puncte de vedere în speța conflictului instituțional dintre Guvern și Parlament. În acest context, o decizie a judecătorilor Curții Constituționale va veni abia după Congresul PNL din 25 septembrie.

”Referitor la cererea presedintelui Senatului de solutionarea a conflictului dintre Guvern si prim-ministru, pe de o parte, si Parlamentul, pe de alta parte, s-a stabilit ca pana la 29 septembrie partile sa isi exprime punctul de vedere. Termenul pentru sedinta de judecata se stabileste ulterior. Art. 34 -36 din Legea 47/1992.”, arată un comunicat al Curții Constituționale.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Atenție! OUG privind testarea din bani proprii poate fi contestată doar la CCR de Avocatul Poporului
 •  

Atenție! OUG privind testarea din bani proprii poate fi contestată doar la CCR de Avocatul Poporului

Atenție OUG privind testarea din bani proprii poate fi contestată doar la CCR de Avocatul Poporului

Conform legislației din România, orice acțiune în instanță împotriva unei ordonanțe de urgență este inadmisibilă, iar la Curtea Constituțională, doar Avocatul Poporului poate depune contestație.

Astfel, anunțul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” că vor da în judecată statul dacă angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să facă teste Covid-19 pe banii lor, este egal cu zero.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – avertizează Guvernul României că va ataca în justiţie orice act prin care angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19”, se menţionează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale.

Acestea subliniază că, înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajaţii din învăţământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-şi plătească testele, premierul „ar trebui să lectureze” Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: „Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi”.

„Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul şi-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populaţie, cifră care conducea la imunizarea de masă”, spun sindicaliştii.

Ei consideră că, dacă Executivul îşi respecta obiectivul şi, prin campaniile publice, determina 70% din populaţia României să se vaccineze, se ajungea la imunizarea de masă şi nu mai eram sub ameninţarea valului 4 al pandemiei.

„Eşecul guvernanţilor nu trebuie decontat de angajaţii din învăţământ. Având în vedere cele prezentate mai sus şi ţinând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât şi imoral”, precizează reprezentanţii celor două organizaţii sindicale.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cîțu a acceptat propunerea lui Tătaru: personalul medical nevaccinat se va testa din banii proprii sau nu va mai putea lucra
 •  

Cîțu a acceptat propunerea lui Tătaru: personalul medical nevaccinat se va testa din banii proprii sau nu va mai putea lucra

Cîțu a acceptat propunerea lui Tătaru personalul medical nevaccinat se va testa din banii proprii sau nu va mai putea lucra

Premierul Florin Cîţu a declarat că Guvernul intenţionează să adopte o propunere prin care personalul medical care nu e vaccinat anti-COVID-19 să se testeze periodic pe propria cheltuială. Proiectul a fost discutat într-o primă lectură, dar vor mai urma și alte discuții. Ieri consilierul premierului, Nelu Tătaru, a anunțat că nu mai vrea stimulente pentru vaccinare și va propune pentru personalul esențial obligativitatea vaccinării sau testarea din banii proprii, urmând ca celor care nu se supun să li se îngrădească dreptul la muncă.

Proiect al Guvernului ce vizează cadrele medicale nevaccinateÎntrebat miercuri, după ședința de Guvern, dacă Executivul va aproba în perioada următoare o Ordonanţă de Urgenţă prin care să impună testarea personalului medical nevaccinat anti-COVID-19, Florin Cîțu a răspuns: „Mergem în această direcţie. Vom vedea care e cea mai bună măsură, clar vom cere testare. Înţeleg că personalul medical e deja vaccinat 70%, dar vom dori să fie testaţi (cei nevaccinaţi – n.r.). Vom vedea cea mai bună variantă”.

Cîțu a mai spus că, în acest moment, varianta e ca testarea să fie suportată de cadrele medicale ce nu doresc să se vaccineze: „E o primă lectură, mai dezbatem, aşteptăm şi alte soluţii din altă parte”.

Florin Cîțu a ținut apoi să precizeze că dacă testele vor costa, vaccinul, în schimb, e și va rămâne gratuit.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Câți km de autostradă se puteau face cu banii cheltuiți de Guvern pentru combaterea COVID-19
 •  

Câți km de autostradă se puteau face cu banii cheltuiți de Guvern pentru combaterea COVID-19

Câți km de autostradă se puteau face cu banii cheltuiți de Guvern pentru combaterea COVID19
Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București demonstrează cu cifre că pandemia de coronavirus din țara noastră a costat cât 400 de kilometri de autostradă.
„În lipsa transparenței guvernamentale, care mi se pare un lucru absolut normal într-o țară normală, am încercat și eu un calcul economic al costului pandemiei.
Până acum, de la începutul pandemiei, au fost prelucrate la nivel național un număr total de 9.296.903 teste RT-PCR și un număr total de 2.740.386 de teste rapide antigenice.
Dacă luăm un cost mediu de 50 EUR pentru fiecare test RT-PCR și de 15 EUR pentru fiecare test antigen rezultă un total de:
506 milioane EUR doar pe testarea populației. Jumătate de miliard de EUR.
La aceste teste și la acest calcul se adaugă apoi tratamentul celor circa 1.122.000 de persoane infectate până acum în România. În medie, tratamentul pentru persoanele infectate este estimat în jurul a 2.500 lei – 3.000 lei / zi de spitalizare și de circa 10.000 lei / zi pentru cei care sunt internați la terapie intensivă. Au murit în jur de 35.000 de persoane până acum. Presupunem că la ATI au ajuns în jur de 50.000. Spitalizarea la ATI în medie este de 14 – 21 de zile. Spitalizarea pentru un pacient fără reacții grave este de 7 zile. Să presupunem că 20% din 1.122.000 au fost spitalizați (nu am găsit cifrele exacte):
Suma de 3,024 miliarde EUR formată din:
– 220.000 pacienți fără forme grave x 7 zile x 600 EUR/zi
– 50.000 pacienți cu forme grave ATI (35.000 din ei au decedat) x 21 zile x 2000 EUR/zi
Dacă mai luăm în calcul și zilele de muncă pierdute de cei internați, costul crește și mai mult.
Până acum au fost administrate circa 10 milioane de doze de vaccin. Costul mediu al unei doze de vaccin ar fi de 17 EUR / doză (inițial Pfizer a fost 15,5 EUR și a crescut recent la 19,5 EUR; inițial Moderna a fost 19 EUR și a crescut recent la 21,5 EUR), rezultând suma totală de:
– 170 milioane EUR costul vaccinului.
Desigur, noi am importat mai multe doze, o parte din ele donându-le și altor țări.
Rotunjit, până acum, doar testarea, tratamentul și vaccinarea celor infectați ne-a costat suma de circa 4 miliarde EUR. Echivalentul a circa 400 de kilometri de autostradă.
Și costurile continuă să crească…
Aș vrea să văd însă un calcul de acest tip în timp real pe site-ul guvernului. Cu toate componentele sale detaliate la leu. Cu link-uri cu contractele semnate de spitale pe fiecare seringă și mască. Poate la următoarea pandemie… Sau la următorul val…
Desigur, puteți să rafinați voi acest calcul cu informațiile suplimentare pe care le găsiți…”, a scris Păun pe contu său de Facebook.
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Marin Anton, fost deputat PNL, 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de Euro
 •  

Marin Anton, fost deputat PNL, 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de Euro

Marin Anton fost deputat PNL 5 ani de închisoare pentru o mită de 53 milioane de Euro

Marin Anton, fost deputat PNL și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti la cinci ani închisoare, fiind acuzat că a primit, în 2009, când era secretar de stat, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni. În ianuarie 2019, Marin Anton a fost demis din funcția de președinte al PNL Giurgiu, după ce afirmase că familia lui va vota cu PSD dacă acest partid va da ordonanța privind amnistia.De asemenea, instanţa a dispus ca lui Marin Anton să-i fie confiscată suma de 22.760.654 de lei.

În acelaşi dosar, Mihai Adrian Ionescu, fost director general adjunct al Direcţiei de Coordonare şi Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România SA şi fost consilier al ministrului Transporturilor, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2009, se afla în derulare un contract modernizare a Aeroportului Internațional Henri Coandă, în cadrul căruia, în executarea actului adițional nr. 9/07.12.2007, începuse proiectarea unui nou terminal. Statutul țării noastre de membru al UE, precum și perspectiva aderării la spațiul Schengen impunea o reactualizare a obiectivului de investiții, concomitent cu aprobarea, la nivelul ministerului transporturilor și infrastructurii a unor indicatori tehnico-economici actualizați.Compania internațională care avea de executat lucrările la noul terminal predase proiectul și întreaga documentație către beneficiar – Compania Națională Aeroporturi București (C.N.A.I.B.) la finalul anului 2008 și urma ca aceasta din urmă să se ocupe de obținerea avizelor și aprobărilor necesare demarării lucrărilor.Cu toate că C.N.A.I.B. a înaintat solicitarea de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici încă de la începutul lunii februarie 2009, până în luna iunie 2009, la nivelul Ministerului transporturilor și infrastructurii nu se luase încă vreo decizie, iar din cauza lipsei de finanțare, lucrările pe șantierul Otopeni stagnau.

În aceste împrejurări, în perioada iunie – noiembrie 2009, inculpatul Anton Marin, în calitatea menționată mai sus, a acceptat promisiunea și ulterior, a primit, de la reprezentantul filialei din România a companiei internaționale care avea în executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor în cauză), suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor.Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru a aviza, în perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documentația privind obiectivul de investiții “Dezvoltare și Modernizare Aeroport Internațional București – Otopeni (…)”, nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizați ai obiectivului de investiții menționat mai sus, precum și aprobarea continuării lucrărilor și a finanțării obiectivului respectiv.Ca urmare a acestor demersuri, proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat, fiind emisă Hotărârea de Guvern nr. 852/2009, act administrativ necesar pentru încheierea actului adițional nr. 10 din data de 21.08.2009 la contractul din data de 30.04.1992 pentru Dezvoltarea și Modernizarea Aeroportului Internațional București – Otopeni, având ca părți Compania Națională Aeroportul Internațional Henri Coandă – București și societatea omului de afaceri.Banii au fost primiți de inculpatul Anton Marin prin intermediul unei societăți comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.

Inculpatul Anton Marin a beneficiat de ajutorul inculpatului Ionescu Adrian Mihai care, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu reprezentantul companiei internaționale, i-a specificat acestuia “pretențiile” primului inculpat precum și modalitatea de remitere a banilor. Astfel, între compania internațională și societatea controlată de inculpatul Anton Marin a fost încheiat un contract de subantrepriză, suma de 22.760.654 lei fiind achitată prin transfer bancar, în perioada 23 iulie – 20 noiembrie 2009, și reprezenta contravaloarea unor lucrări de organizare șantier care nu au fost executate în realitate.Suma de bani obținută în modalitatea de mai sus a fost folosită în interesul firmei unde inculpatul Anton Marin era asociat.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului Anton Marin.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Nelu Tătaru nu mai vrea stimulente pentru vaccinare, ci obligativitate, testare sau concediere
 •  

Nelu Tătaru nu mai vrea stimulente pentru vaccinare, ci obligativitate, testare sau concediere

Nelu Tătaru nu mai vrea stimulente pentru vaccinare ci obligativitate testare sau concediere

Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului, a declarat marți, 14 septembrie, la DigiFM, că va discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru persoanele din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi, informează Digi24.Obligativitatea imunizării ar trebui impusă, crede fostul ministru al sănătății, și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați. „Persoanele din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau la testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul premierului, după ce am făcut o evaluare a stării actuale. Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul.Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât primul sau al doilea val”, a declarat Tătaru.

„În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere și situația din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim și la acest lucru. Trebuie să înțelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual”, spune Tătaru.

Cadrele didactice intră la activități considerate esențiale, susține Tătaru, la fel polițiștii, pompierii sau jandarmii. „În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantați, imunodeprimați”, a completat consilierul premierului pe probleme de sănătate publică.Ce măsuri ar putea fi luate în cazul celor care refuză imunizarea Întrebat ce se întâmplă dacă o astfel de persoană nu face nici vaccinul, nici testul, Tătaru spune că se ia inclusiv în calcul să i se interzică dreptul la muncă: „În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere și situația din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim și la acest lucru. Trebuie să înțelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual”.Tătaru a anunțat, în studioul Digi24, că va face aceste propuneri miercuri, 15 septembrie, la întâlnirea Comisiei inter-ministeriale care stabilește strategia de combatere a pandemiei.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Viorel Hrebenciuc, alintat duios Javra, 3 ani de închisoare cu executare
 •  

Viorel Hrebenciuc, alintat duios Javra, 3 ani de închisoare cu executare

Viorel Hrebenciuc alintat duios Javra 3 ani de închisoare cu executare

Alintat duios de prieteni Javra, Viorel Hrebenciuc s-a lansat pe piața traficului de influență în vremea cuplului Iliescu-Năstase. Până în 2004, Hrebenciuc era împărat: cei care aveau intrare la el se duceau să-i scape de pușcărie. Dialogurile se purtau cam așa:-Ce ai?-Delapidare, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Până la 22 de ani.-Cât e prejudiciul?-400.000 de dollari-Dai 500.000 și scapi.-Cum, 125%?-Păi oricum tre să plătești prejudiciul și 25% e ca să nu stai 12-15 ani la pârnaie. Mă suni.Asta se întâmpla deoarece premierul în funcție atunci, Adrian Năstase nu-l deranja cu nimic. Parchetul General condus de Ilie Botoș la fel. Iar PNA-ul condus de Amarie era o glumă sinistră(adică de stânga). Doar invers, Javra îl deranja pe premier: Hrebenciuc suna ziariștii partizani din presă și le spunea: ”și nu uita să adaugi, Adrian Năstase cel alintat duios Bombonel”.

Viorel Hrebenciuc (68 de ani) a fost condamnat definitiv marți de Curtea de Apel București la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV. Laura Georgescu, fosta șefă a DNA, condamnată la 4 ani și 4 luni de închisoare. Gheorghe Ștefan Pinalti – 4 ani și 6 luni închisoare. Narcisa Iorga – 3 ani de închisoare cu suspendare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, președinta CNA, autoritatea națională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenți), retragerea licenței audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de inculpatul Ștefan Gheorghe.În consecință, a fost emisă decizia nr.483/2013, în care, după o elaborată expunere de motive și considerații de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV a încălcat dispozițiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancțiune prevăzută de lege într-o asemenea situație fiind retragerea licenței.Ulterior datei de 17 septembrie 2013, inculpata Iorga Narcisa – Clementina, membru al C.N.A., l-a îndrumat pe inculpatul Ștefan Gheorghe să apeleze la cunoștințele sale din mediul politic, pentru a influența votul pe care ceilalți membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestația pe care postul TV respectiv intenționa să o formuleze.În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze și capaciteze, pentru ca aceștia, la rândul lor, să îi influențeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să își exercite influența și autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizați de Narcisa Iorga, s-a numărat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.Ca urmare a indicațiilor primite, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A) ca instituția să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv.În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, inculpatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe inculpata Laura Georgescu ca instituția pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influența și autoritatea pe care le deținea, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv Național, organul de conducere și de decizie al partidului.Ca urmare a acestor acțiuni, după numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru și 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenți), precizându-se doar că argumentele conținute în contestația depusă de postul de televiziune sancționat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se țină cont dacă există un punct de vedere al specialiștilor din cadrul CNA, care să constate dacă susținerile din contestație sunt temeinice și legale.Prin acțiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activității C.N.A., prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența.Astfel, au fost afectați implicit și ceilalți operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenței neloiale, cât și a încrederii în corectitudinea desfășurării activității de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual și să aplice legislația specifică.În perioada 2013 – 2014, în calitatea sa de președinte al C.N.A., inculpata Laura Georgescu a fost cea care a instigat, la întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului C.N.A. și care au fost soluționate prin sancționarea a 11 posturi de televiziune.În acest sens, în perioada respectivă, președinta C.N.A. Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori.În unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc.În cazul unuia dintre posturile tv sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în cursul anului 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, din dispoziția inculpatei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.Urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate cu peste 600.000 lei.

Minuta de ședință:

Decizia penală nr.943/A din 14.09.2021 – În baza art. 421 pct. 1 lit.b C.proc.pen. respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Hrebenciuc Viorel, Ştefan Gheorghe şi de apelantele părţi civile Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii S.A., S.C. Etno Folclor Media S.R.L., S.C. Real Top Media TV S.R.L. împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*.În baza art. 421 pct. 2 lit.a C.proc.pen. admite apelurile declarate de apelanţii Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpata Iorga Narcisa Clementina şi partea responsabilă civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului împotriva sentinţei penale nr. 1959/24.12.2019 pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală în dosarul nr. 25140/3/2015*, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond:Majorează cuantumul pedepsei rezultante aplicate inculpatului Ştefan Gheorghe de la 3 ani şi 9 luni închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare.În baza art. 861 C.pen. (1968) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatei Iorga Narcisa Clementina pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit în condiţiile art. 862 C.pen. (1968). În baza art. 863 alin. (1) C.pen. (1968) pe durata termenului de încercare, inculpata trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune Bucureşti; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În baza art. 863 alin. (3) lit. a) C.pen. (1968) impune inculpatei să desfăşoare o activitate neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de120 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 sau Administraţiei Domeniului Public Sector 6. Datele prevăzute art. 863 alin. (1) lit. b), c) şi d) C.pen. (1968) se comunică Serviciul de probaţiune Bucureşti. În baza art. 71 alin. (5) C.pen. (1968) pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.Respinge acţiunile civile exercitate de părţile civile S.C. ANTENA 3 S.A. şi S.C. Nașul, Prieteni de Pretutindeni și Asociatii S.A. împotriva părţii responsabile civilmente Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Înlătură obligarea în solidar, în baza art. 1357 C.civ. ?i art. 1373 C.civ., a părţii responsabile civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului cu inculpata Georgescu Laura-Corina la plata către partea civila S.C. ANTENA 3 S.A. a sumei de 20 000 lei cu titlu de despăgubiri civile şi la plata, către partea civila S.C. Na?ul, Prieteni de Pretutindeni ?i Asocia?ii S.A., a sumei de 10 000 lei cu titlu de despăgubiri civile.Înlătură obligarea în solidar, în baza art. 274 alin. (1) C.proc.pen., a părţii responsabile civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului cu inculpata Georgescu Laura-Corina la plata sumei de 25 000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.În baza art. 275 alin. 2, 4 C.proc.pen. obligă pe apelanţii inculpaţi Georgescu Laura Corina, Viorel Hrebenciuc, Ştefan Gheorghe, pe apelantele părţi civile Naşul, Prietenii de pretutindeni şi asociaţii S.A., S.C. Etno Folclor Media S.R.L., S.C. Real Top Media TV S.R.L. la plata sumei de 1000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de apelantul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de apelanta inculpată Iorga Narcisa Clementina şi de apelanta parte responsabilă civilmente Consiliul Naţional al Audiovizualului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14.09.2021.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Gheorghiță: un infectat cu varianta Delta poate infecta în două luni 390.000 de persoane față de 256 în cazul variantei Alfa
 •  

Gheorghiță: un infectat cu varianta Delta poate infecta în două luni 390.000 de persoane față de 256 în cazul variantei Alfa

Gheorghiță un infectat cu varianta Delta poate infecta în două luni 390000 de persoane față de 256 în cazul variantei Alfa

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit marți, 14 septembrie, în cadrul conferinței săptămânale despre stadiul campaniei de imunizare la COVID, despre creșterea îngrijorătoare a numărului de infectări – azi au fost raportate aproape 4.000 de cazuri. Președintele CNCAV a atras din nou atenția că singura modalitate de a ne proteja de o formă gravă a bolii este vaccinarea.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:

 • Astăzi, din păcate avem peste 3.900 de cazuri, vorbim de o rată de pozitivare a testelor de circa 8,2%. În perioada următoare creșterea cazurilor se va menține, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri.
 • Varianta Delta a devenit dominantă inclusiv în România. Unul din doi români nu are nicio protecție față de această boală, în sensul în care nu au fost vaccinați și nu au istoric de trrecere prin boală.
 • Chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă este de peste 50%, sunt sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție.
 • Mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de protecție, masca, igiena și vaccinarea.
 • Un număr din ce în ce mai mare de persoane ajung la ATI într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă un fenomen absolut îngrijorător. Peste 80% la cazurile diagnosticate sunt persoane nevaccinate și peste 92% diun decese sunt la persoane nevaccinate.
 • În spațiul public se transmit mesaje incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate și fac infecții asimptomatice care contribuie la răspândirea virusului. Din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt extrem de atente la riscul de infecție. Faptul că vedem peste 80% dintre pacienți nevaccinați se traduce și printr-un comportament la risc, o percepție redusă a riscului de infectare.
 • Tendința este să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire. Comparativ cu varianta Alpha, când rata de reproducere a virusului era de circa 2, la varianta Delta, rata bazală de reproducere este de 5 în medie. După opt cicluri repetitive de transmitere de la un caz cu varianta Alpha se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta – în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate.
 • Este un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, pentru că varianta Delta este mult mai contagioasă și într-o populație nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenție se răspândește extrem de ușor.
 • Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt. În cazul persoanelor care au făcut prima doză cu un anumnit timp de vaccin și care din varii motive au amânat decizia de vaccinare cu a doua doză, este foarte important să completăm schema de vaccinare chiar dacă am depășit intervalul recomandat de timp. Niciodată nu e târziu să facem doza doi.
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Parlamentul European cere sancționarea României pentru nerespectarea deciziei CJUE în cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT
 •  

Parlamentul European cere sancționarea României pentru nerespectarea deciziei CJUE în cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT

Parlamentul European cere sancționarea României pentru nerespectarea deciziei CJUE în cauza Coman Hamilton și Asociația ACCEPT

Parlamentul European (PE) a adoptat cu 387 voturi pentru, 123 de abțineri și 161 voturi împotrivă Rezoluția privind drepturile LGBTIQ în Europa, care reprezintă un semnal politic puternic către Comisia Europeană și statele membre UE. Rezoluția cere, printre altele, respectarea dreptului la viață de familie și căsătorie, recunoașterea statutului parental pentru persoanele LGBTI și  protejarea acestora de discriminare, hărțuire și violență. Parlamentul European atrage atenția și asupra țării noastre, cerând „Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său repetat de a respecta hotărârea CJUE în speța Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT și pentru lipsa remediilor legale care au obligat reclamanții să se adreseze la CEDO pentru apărarea dreptului lor și compensații.” (punctul 10 al Rezoluției PE).

Adrian Coman și Clai Hamilton au fost recunoscuți ca soți și, implicit, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de Curtea Constituțională a României (CCR) în vara anului 2018. Mai mult, aceste două decizii reprezintă cele mai importante precedente juridice stabilite în ultimul deceniu pentru egalitatea persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană și în România. Decizia CJUE, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex  în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România. Decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii.

În ultimii trei ani, ambele decizii au fost ignorate de puterea executivă, legislativă și judecătorească. Instanțele, care ar fi trebuit să soluționeze cazul de discriminare inițiat de Adrian, Clai și ACCEPT împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului pentru Afaceri Interne, au eșuat. Judecătoria Sector 5 și Tribunalul București au invocat din oficiu excepții procedurale, clamând o aberantă lipsă de interes a părților pentru rezolvarea cauzei, în loc să aplice deciziile instanțelor superioare. Astfel, judecătorii celor două instanțe au negat accesul nostru la justiție și la o soluție pentru problema de fond: imposibilitatea soților Coman-Hamilton de a locui ca familie în România, din cauza refuzului IGI de a emite în 2013 un permis de ședere pentru Clai (cetățean american), motivând discriminatoriu că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării. În urma eșecului justiției la nivel național, soții Coman-Hamilton și Asociația ACCEPT s-au adresat CEDO, procesul debutant pe 1 martie 2021. CEDO va dezbate încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție.

„Solicităm Guvernului României aplicarea de urgență a tuturor deciziilor CJUE și CEDO care au constatat că România încalcă drepturile persoanelor LGBTI în domeniul liberei circulații, vieții de familie, recunoașterii juridice a identității de gen, libertății întrunirilor publice și protecției față de infracțiuni motivate de homofobie și transfobie. Aplicarea acestor măsuri, concret, înseamnă elaborarea de legislație și politici publice, în cooperare cu societatea civilă LGBTI, pentru a stopa aceste violări de drepturi. Respectarea acestor decizii e o componentă esențială a statului de drept, garantat prin Constituție și monitorizat în continuare de partenerii noștri europeni, ” a declarat Teodora Roseti Ion Rotaru, directoare executivă a ACCEPT.

În tot acest timp, practica autorităților nu s-a schimbat; Parlamentul nu a reglementat parteneriatul civil și Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în materia liberei circulații pentru cetățenii europeni. Această din urmă problemă este analizată și de Comisia Europeană, care a declanșat în august 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României, ultimul pas înainte de declanșarea procedurii judecătorești la CJUE pentru încălcarea legislației UE prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prin procedura de pre-infringement se încearcă un dialog cu statul, înainte de a fi trimis în judecată de către Comisia Europeană.

Rezoluția cuprinde o altă prevedere, cea de la punctul 8, prin care i se cere Comisiei Europene „să propună (o) legislație care să impună tuturor statelor membre să recunoască adulții menționați într-un certificat de naștere eliberat într-un alt stat membru ca părinți legali ai copilului, indiferent de sex sau starea civilă a adulților și solicită tuturor statelor membre să recunoască căsătoriile sau parteneriatele înregistrate în alt stat membru”.

Votul de aseară este un mesaj clar transmis de Uniunea Europeană către instituții și statele membre de a avansa în reglementarea unor legi și politici publice care să asigure drepturi egale pentru persoanele LGBTI. Această rezoluție continuă acțiunile PE pentru egalitate LGBTI, precum rezoluția Parlamentului European din martie 2021 care declară spațiul Uniunii Europene o „Zonă de Libertate pentru Comunitatea LGBTIQ”. Comisia Europeană aplică deja de un an Strategia pentru Egalitate Persoanelor LGBTIQ adoptate în luna noiembrie 2020. Asociația ACCEPT salută aceste inițiative ale Uniunii Europene prin care se urmărește ca toți cetățenii europeni să beneficieze de drepturi egale, indiferent de indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Anca Dragu: sunt hărțuită de aripa Cîțu din PNL
 •  

Anca Dragu: sunt hărțuită de aripa Cîțu din PNL

Anca Dragu sunt hărțuită de aripa Cîțu din PNL

Președinta Senatului, Anca Dragu, declară într-un interviu la RFI că încearcă împreună cu șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să convoace plenul reunit al Parlamentului, pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. Ea afirmă de asemenea că este hărțuită de PNL-aripa Cîțu, care ar vrea s-o demită de la șefia Senatului.

Anca Dragu spune că sesizarea CCR de către Guvernul Cîțu nu poate opri parcursul moțiunii de cenzură: ”Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de față din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moțiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moțiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituție, după trei zile de la citire, moțiunea trebuie să intre în dezbatere și vot. Atenție, Constituția spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală și atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, șapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (…). Dar pentru votul pe moțiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toți parlamentarii. Cu siguranță, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL și PSD nu vor să participe în acest proces”. Citește continuarea pe rfi.ro.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌