ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023STIRIPESURSE

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică arată că Iranul nu respectă angajamentele sale

4 February 2023 at 00:52
inspectori aiea

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind activitatea nucleară a Iranului arată că autorităţile de la Teheran nu își îndeplinesc obligațiile asumate în temeiul unui Tratat de neproliferare nucleară, au declarat reprezentanţii SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei într-un comunicat comun de vineri, scrie Rador.

Organizația de supraveghere a activităţilor nucleare a ONU a criticat miercuri Iranul pentru că a făcut o schimbare nedeclarată a interconexiunii dintre cele două cascade de centrifuge avansate care îmbogățesc uraniul la o puritate de până la 60%, aproape de calitatea necesară pentru fabricarea armelor, la uzina sa din Fordow.

Iranul nu este de acord cu poziția AIEA

Autorităţile iraniene au spus că poziția AIEA cu privire la activitatea nucleară din ţara lor nu este corectă. "După cum a afirmat Agenția, această schimbare nenotificată este în contradicție cu obligațiile Iranului asumate în temeiul Acordului Cuprinzător de Salvgardare", au afirmat reprezentanţii celor patru țări în declarația lor comună.

articolul original.

Circulația este restricționată în județele Bihor (pe DN1H) și Alba (pe DN75) din cauza cantității mari de zăpadă și a vântului puternic cu ninsori

4 February 2023 at 00:36
meteo alert

Circulația autovehiculelor de mare tonaj este restricționată pe DN 1H, pe tronsonul Peștiș-Şinteu, în județul Bihor, și pe DN 75, Nucet-Arieșeni, în județul Alba, din cauza ninsorii abundente, a viscolului și a vizibilității reduse. Decizia a fost luată de CNAIR și Poliția Rutieră, se precizează într-un comunicat, informează Rador.

În contextul în care zona de munte și 26 de județe din Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat, nordul Olteniei și estul Moldovei se află până mâine sub incidența unei avertizări cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la conducătorii auto să adapteze viteza la condițiile de trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

articolul original.

România a cheltuit o sută de milioane de euro cu cazarea și hrana ucrainenilor - Banii se decontează de la UE

4 February 2023 at 00:21
refugiati

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțează, prin Programul Operațional Capital Uman, anunță, vineri, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază și sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.

Banii vor fi decontați de la Uniunea Europeană:

Apelul va fi lansat luni, 6 februarie.

„În permanență de la izbucnirea conflictului, România a acționat sub spiritul solidarității, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorități. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni și mulți dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operațional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanțări în urma unui demers comun cu autoritățile de management pentru identificarea posibilităților concrete de finanțare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puțin dezvoltate: Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

Potrivit MIPE, se finanțează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaților intrați în România prin punctele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, fie ei cetățeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 euro pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România. Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecție temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanță de urgență adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară – AP9, cu o valoare de 100 milioane euro. Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asigurați din Fondul social european, iar diferența din bugetul de stat.

articolul original.

Canada a aplicat noi sancțiuni unor indivizi și organizații din Rusia, iar autoritățile de la Moscova spun că vor răspunde

4 February 2023 at 00:14
rusia canada

Canada a instituit vineri sancțiuni împotriva a 38 de persoane și a 16 entități despre care a transmis că sunt "complici în traficul de dezinformare și propagandă rusă", determinând o promisiune rapidă de represalii din partea autorităţilor de la Moscova. Printre persoanele și entitățile vizate se numără grupul mass-media de stat rus MIA Rossiya Segodnya și cântărețul Nikolai Baskov, care au cântat la un concert prorăzboi la Moscova, a anunțat Ministerul canadian de Externe într-un comunicat, anunță Rador.

"Războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina se bazează pe minciuni și înșelăciune. Operațiunile rusești de dezinformare au inclus celebrități și așa-zise organizații de știri pentru a prelua punctele de vedere ale Kremlinului și a încerca să justifice atrocitățile care au loc în Ucraina", se arată în comunicat. Canada, una dintre cei mai vocale susținătoare internaționale ale Ucrainei, a impus sancțiuni împotriva a aproape 4.000 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus începând din 2014.

Oleg Stepanov, ambasadorul Rusiei în Canada, a declarat că administraţia Moscova va reacționa la sancțiuni pe bază de reciprocitate. "Vom răspunde oricărei acțiuni neprietenoase, de care am luat act cu regret, din partea actualelor autorități canadiene", a declarat el pentru agenția de presă rusă RIA

articolul original.

Burkina Faso: trupul fostului președinte Thomas Sankara va fi reînhumat în capitala țării

4 February 2023 at 00:03
Burkina Faso

Guvernul de tranziţie din Burkina Faso a anunţat că rămăşiţele fostului preşedinte Thomas Sankara şi ale altor 12 apropiaţi politici ai acestuia - toţi asasinaţi în 1997 - vor fi reînhumate în cursul lunii acesteia în capitala ţării, Ouagadougou, scrie Rador.

Liderul revoluţionar a fost ucis în timpul unei lovituri de stat. Succesorul său, Blaise Compaoré, a fost găsit vinovat de complicitate la crime, anul trecut.

articolul original.
Ieri — 3 February 2023STIRIPESURSE

Surpriză totală pentru polițiștii rutieri - La volan era copilul minor, în spate părinții beți

3 February 2023 at 20:52
Land Rover

Un cuplu a fost învinuit de rele tratamente aplicate minorilor, după ce un băiat, în vârstă de 14 ani, ar fi fost găsit la volanul unui Land Rover care nu a oprit la semnalul polițiștilor, relatează BelfastLive.

Adolescentul a fost arestat alături de părinții săi în County Tyrone, Irlanda de Nord, la sfârșitul săptămânii trecute.

Poliția a susținut că părinții se aflau și ei în vehicul în acel moment și că erau „beți”.

Un bărbat, în vârstă de 59 de ani, și o femeie de 49 de ani au fost acuzați de mai multe infracțiuni, și s-au prezentat, luni, la Tribunalul din Enniskillen în legătură cu incidentul, care s-a petrecut pe 29 ianuarie, relatează BelfastLive.

Tânărul de 14 ani a fost arestat, însă a fost eliberat pe cauțiune.

Ofițerul a încercat să-l tragă pe dreapta pe șoferul vehiculului Land Rover Discovery, a transmis poliția Mid Ulster, joi, 2 februarie, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

„Weekendul trecut a fost unul plin de activitate pentru polițiștii din Mid Ulster. În timp ce se deplasa la un alt incident, un echipaj din Dungannon a dat peste acest Land Rover Discovery”, se arată în postare.

„După ce au pus la îndoială modul în care era condusă mașina, au încercat să o tragă pe dreapta. La activarea luminilor albastre, șoferul nu a oprit și a încercat să plece.

Vehiculul a intrat pe Newell Road înainte de a urca pe o bordură și de a se opri. După ce au vorbit cu șoferul, ofițerii au descoperit că la volan se afla un copil de 14 ani”, conform poliției.

articolul original.

Poliția din SUA a dat-o iar în bară: Confundat cu un hoț, un bărbat care curăța locuința bunicii moarte a fost împușcat

3 February 2023 at 20:46
Washington sua politie sua

Un tânăr a murit la doar 28 de ani după ce a fost confundat cu un hoț și împușcat de polițiști. S-a întâmplat în Wyoming, Ohio (SUA). Poliția se apără spunând că tânărul încerca să fugă din zonă cu o dubă, anunță Mediafax.

Joe Frasure Jr. a fost împușcat cel puțin o dată în cap luni. A fost transportat la Centrul Medical al Universității din Cincinnati, unde a murit ulterior.

Un vecin a dat alarma la poliție

Poliția a spus că ofițerii l-au suspectat pe Frasure că e hoț după ce un vecin a reclamat că cel puțin două persoane încearcă să intre într-o locuință care trebuia să fie goală. Când au ajuns acolo, spune poliția, tânărul de 28 de ani și tatăl său încercau să părăsească zona cu o dubiță. S-au tras focuri de armă asupra dubei când vehiculul „a accelerat rapid și aproape a lovit un ofițer”, a adăugat poliția.

"Este o tragedie pentru toți cei implicați", a declarat șeful poliției locale, Brooke Brady, conform CNN.

Familia contrazice varianta agenților

Familia contrazice versiunea poliției, spunând că tânărul se afla în apartament pentru a-l curăța după moartea bunicii sale și că nu a avut intenția de a-i lovi pe polițiști.

"Vreau răspunsuri. Vreau imaginile de pe camera de supraveghere și tot ce este necesar", a declarat mama victimei, Lisa Fisher, pentru WLWT, afiliată CNN.

A fost deschisă o anchetă în acest caz, deși ofițerii implicați nu au fost încă identificați.

articolul original.

Mărturia unui supraviețuitor din autocarul groazei: Șoferul a ațipit, două secunde a durat! (Video)

3 February 2023 at 20:38

Un tânăr din Bihor, aflat în autocarul cu români care mergea spre Italia și care s-a răsturnat în Slovenia, a povestit clipele cumplite prin care a trecut. Tragedia s-a soldat cu trei morți și patru persoane rănite grav.

Conform Bihoreanul, bărbatul a scăpat cu câteva răni ușoare la mâini, pentru că a încercat să spargă parbrizul autocarului pentru a se evacua, alături de alți pasageri.

„Majoritatea dormeau când s-a produs accidentul. Șoferul a ațipit și a ieșit de pe autostradă. Două secunde a durat totul. Eu am fost printre primii care au încercat să spargă parbrizul, să putem să ne evacuăm. Am fost rănit ușor, cu tăieturi de la sticlă. Sunt ușor lovit la mâna dreaptă, dar cel mai important este că sunt în viață”, a povestit bărbatul pentru sursa citată.

Acesta mergea în Italia, în concediu, însă mulți dintre ceilalți pasageri se întorceau la locurile de muncă. Autocarul a plecat de la Nădlac spre Italia și transporta în total 25 de pasageri, toți români. Totodată, martorul a mai precizat că ar fi fost și trei sau patru șoferi.

Tragedia a avut loc pe autostrada A1 din Slovenia

Un grav accident rutier s-a petrecut vineri dimineață pe o autostradă din Slovenia, provocând moartea a trei români și rănirea altor patru.

Ministerul Afacerilor Externe a comuncat că Ambasada României la Ljubljana, Republica Slovenia, a fost notificată de către autoritățile locale cu privire la producerea unui accident rutier la data 3 februarie 2023, pe autostrada A1, între localitățile Garčiani-Murska Sobota, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, care transporta 32 de cetățeni români spre Italia.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri în regim de urgență, pentru a obține informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate, precum și cu privire la circumstanțele producerii accidentului.

Totodată, o echipă mobilă consulară din cadrul Ambasadei României la Ljubljana s-a deplasat la fața locului pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români implicați în accident.

Potrivit datelor preliminare disponibile, în urma accidentului, trei cetățeni români au decedat, iar alți patru au fost transportați de urgență la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri de specialitate.

De asemenea, ceilalți 25 de pasageri se află într-o locație a Agenției Drumurilor din Murska Sobota, unde le-au fost puse la dispoziție băuturi calde și alimente, urmând să fie preluați de un autocar al companiei de transport pentru continuarea călătoriei.

articolul original.

Zelenski cere demilitarizarea Rusiei - Sancţiunile ar trebui să aibă obiectivul de a garanta că Moscova nu îşi poate reconstrui capacităţile militare

3 February 2023 at 20:33
zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei ar trebui să aibă obiectivul de a garanta că Moscova nu îşi poate reconstrui capacităţile militare, notează Rador.

Liderul ucrainean a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflaţi în capitala ucraineană cu prilejul unui summit UE-Ucraina.

articolul original.

Ucraina 'trebuie să se pocăiască de păcatele vechi și să corecteze crimele actuale' – liderul partidului de guvernământ din Georgia atacă dur Ucraina

3 February 2023 at 20:26
georgia osetia abhazia

După cererea Kievului ca Mihail Saakașvili să fie predat Ucrainei, aflat în stare gravă în timp ce se află într-o închisoare georgiană, Tbilisi a spus că Ucraina trebuie mai întâi „să se pocăiască de păcatele sale" pentru a critica autoritățile georgiene, transmite liderul partidului de guvernământ din Georgia Irakli Kobahidze, relatează publicația Novosti-Gruzia, potrivit presei ucrainene.

Nemulțumirile liderului din Georgia

"Înainte ca reprezentanții autorităților ucrainene să vorbească despre orice, ei trebuie să se pocăiască de păcatele vechi, să corecteze crimele actuale și abia apoi să treacă la altceva", a declarat deputatul georgian. Potrivit acestuia, Ucraina "l-a ținut pe criminalul Saakașvili în țara sa de ani de zile" și se presupune că în Ucraina există încă "aproximativ o duzină de criminali proeminenți, inclusiv cei implicați în tortură și crime similare", care au fost deja condamnați în Georgia. "Mai mult decât atât, unii dintre acești criminali dețin poziții foarte înalte în autoritățile ucrainene", a adăugat Kobahidze, dar nu a dat nume.

Anterior, președintele georgian Salome Zurabishvili a declarat că detenția fostului președinte georgian Mihail Saakașvili nu determină perspectivele europene ale țării.

Consiliul Europei: E „deținut politic!”

Consiliul Europei a cerut anul trecut eliberarea lui Saakaşvili şi a afirmat că îl consideră drept "deţinut politic". Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a calificat tratamentul aplicat lui Saakaşvili drept "aparentă răzbunare politică".

Întorcându-se clandestin în Georgia înaintea alegerilor locale de la începutul lunii octombrie 2021, Mihail Saakaşvili fusese arestat imediat pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru "abuz de putere", sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.

articolul original.

Atac sângeros - Bătrână de 90 de ani, sfâșiată de câinele din curte, a intervenit elicopterul SMURD

3 February 2023 at 16:18
caine

O femeie de 90 de ani, din Dâmbovița, care locuia singură, a fost la un pas să fie mâncată de vie de câinele din curte. Femeia locuia singură și avea în bătătură un câine, care nu a mai creat probleme până acum. Animalul a tăbărât pe biata femeie și i-a sfâșiat fața și mâinile.

Nenorocirea s-a petrecut, vineri, în comuna dâmbovițeană Hulubești. Femeia de 90 de ani s-a dus să dea mâncare câinelui maidanez pe care îl avea în curte, dar animalul s-a năpustit asupra sa, anunță adevarul.ro.

Strigătul disperat al femeii a fost auzit de un vecin

Gemetele de durere ale femeii au fost auzite de către un vecin, care a dat fuga în gospodăria bătrânei. La fața locului au ajuns salvatorii. Femeia a fost transportată de un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din București, iar Poliția a deschis un dosar penal în acest caz.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor și Poliția Locală își pasează responsabilitatea pentru moartea cumplită a Anei, care a fost sfâșiată de o haită de câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6 al Bucureștiului.

Prima instituție este responsabilă cu monitorizarea și strângerea câinilor maidanezi, iar cea de-a doua ar trebui să-i amendeze pe stăpânii care nu și-au microcipat și sterilizat animalele sau care nu îi țin pe proprietăţi private bine îngrădite.

Polițiștii au dat amenzi de zeci de mii de lei

Poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor Dâmbovița au dat şapte amenzi, în valoare de 20.500 de lei, în urma unei acţiuni de verificare a modului în care se respectă legislaţia privitoare la câinii agresivi şi cei fără stăpân. Controale au fost făcute în Târgovişte, Titu, Zidurile şi Brăneşti.

Câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum și câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor - care sunt considerați cei mai agresivi câini.

În Dâmbovița sunt înregistrați aproape 600 de astfel de exemplare.

„Poliţiştii au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân şi prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, anunţă IPJ Dâmboviţa.

Oamenii legii l-au amendat pe un bărbat de 41 de ani, din localitatea Zidurile, proprietarul unor câini periculoşi, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a microcipa animalele şi de a le înregistra la Asociaţia Chinologică Română. De asemenea, acesta nu a respectat obligaţiile referitoare la interdicţia de reproducere a animalelor din categoria câinilor periculoşi neînregistraţi.

Alte două sancţiuni contravenţionale au fost aplicate unei femei în vârstă de 48 de ani, pentru că nu a microcipat şi nu a sterilizat câinii pe care îi avea şi pentru că a lăsat în libertate ori fără supraveghere animale care pot prezenta pericol.

articolul original.

Balonul buclucaș tensionează din nou relațiile dintre Washington și Beijing: Antony Blinken şi-a amânat călătoria în China

3 February 2023 at 16:11
balon spionaj

Potrivit relatărilor de presă de vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, își va amâna vizita în China, după ce un balon chinezesc de spionaj a fost detectat zburând deasupra Statelor Unite. Antony Blinken nu a vrut ca acest incident să domine întâlnirile cu oficialii chinezi, a raportat ABC News, citând un oficial american al cărui nume nu a fost dezvăluit. Bloomberg News a relatat că vizita în China a secretarului de stat va fi amânată.

Balonul buclucaș

China a făcut un apel la calm, în privinţa informaţiilor potrivit cărora un balon chinez de supraveghere se deplasează în spaţiul aerian american şi canadian.

Un oficial al Pentagonului a declarat că balonul a intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite cu două zile în urmă şi a zburat peste mai multe punte importante.

Ministerul chinez de Externe a comunicat că speculaţiile şi agitaţia nu ajută ajungerea la o soluţie, până când faptele vor fi clare.

Apel la calm

“O verificare este în curs”, a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, apreciind că “a face speculaţii şi a tensiona lucrurile, înainte chiar ca faptele să fie stabilite, nu ajută la o soluţionare corespunzătoare a dosarului”.

articolul original.

Cod galben de vreme rea emis de meteorologi: viscol și ninsoare puternică / recomandări de la IGSU

3 February 2023 at 16:03
oameni pe strada iarna frig viscol

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a recomandată şoferilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, în contextul atenţionării god galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care este valabilă până duminică, la ora 18.00, informează NEWS.RO.

„Va ninge temporar şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăşi 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută. În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă”, arată postarea de pe pagina de Facebook a IGSU.

Astfel, IGSU recomandă şoferilor următoarele:

- Evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

- Înainte de plecare, şoferii să se asigure că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă - anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.

- Să urmărească la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

- Să evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

- Să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

„Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro”, mai arată sursa citată.

articolul original.

Bill Gates îl 'înțeapă' pe Elon Musk: Miliardarul ar prefera să plătească pentru vaccinuri decât să călătorească pe Marte

3 February 2023 at 15:54
Bill Gates

Miliardarul Bill Gates a declarat că ar prefera să plătească pentru vaccinuri decât să călătorească pe Marte, despre care nu crede că este o bună utilizare a banilor.

"De fapt, este destul de scump să mergi pe Marte. Poți să cumperi vaccinuri împotriva rujeolei și să salvezi vieți cu 1.000 de dolari pentru fiecare viață salvată", a declarat el pentru BBC.

Cofondatorul Microsoft crede, de asemenea, că inteligența artificială va transforma "destul de dramatic" umanitatea.

El a spus: "Ne va ajuta să analizăm întrebări medicale și științifice. Nu este vorba doar de roboți, ci ne va ajuta și să citim și să scriem.

"De fapt, s-au înregistrat mai multe progrese în acest domeniu decât pe partea de robotică. Ambele ne vor oferi o productivitate mult mai mare."

Bill Gates, sperietoare pentru conspiraționiști

Bill Gates a vorbit, de asemenea, despre surpriza sa de a deveni imaginea teoriilor conspirației în timpul pandemiei Covid-19.

"Nu mă așteptam la asta", a spus el, referindu-se la sugestiile că a profitat de pe urma virusului sau că l-a declanșat el însuși.

"În timpul pandemiei, au existat zeci de milioane de mesaje care spuneau că eu am provocat-o intenționat sau că urmăresc oamenii. Este adevărat că sunt implicat în vaccinuri, dar sunt implicat în vaccinuri pentru a salva vieți."

"Aceste mesaje au cam inversat acest lucru. Cred că oamenii caută "bau-bau-ul" din spatele cortinei, explicația prea simplistă. Malevolența este mult mai ușor de înțeles decât biologia."

Relația cu Jeffrey Epstein

Gates a vorbit, de asemenea, despre cum, la fel ca mulți alți filantropi, l-a întâlnit pe Jeffrey Epstein, infractor sexual și finanțator.

"Sunt cu siguranță mai atent acum decât atunci când am făcut asta. Fac un pic mai multă diligență. S-ar putea să fac din nou o greșeală. Sunt în lume și nu încerc să fiu un recluzionist."

"După standardele bunicii mele, sunt nebun"

Gates, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ca fiind cea mai bogată persoană din lume, a donat zeci de miliarde de dolari pentru cauze filantropice, care vizează adesea sănătatea globală, în special a copiilor.

În prezent, el își împarte timpul între schimbările climatice și eradicarea malnutriției și a unor boli precum poliomielita și malaria.

La întrebarea dacă este cumpătat în viața personală, Gates a spus: "Nu am un dulap gigantic. Nu port bijuterii. Când despachetez un cadou, nu iau ambalajul și îl împăturesc pentru a-l folosi din nou. Bunica mea nu a aruncat niciodată în viața ei o pungă de hârtie sau vreun șnur pe un pachet. Așa că, după standardele ei, sunt nebun."

Bill Gates a divorțat de soția sa, Melinda, în mai 2021. Când a fost întrebat dacă i-ar plăcea să găsească din nou dragostea, el a spus: "Sigur, nu sunt un robot".

articolul original.

Directorul Transgaz, după anunțul lui Klaus Iohannis: 'Coridorul Sudic va fi unul de tranzit și va aduce prestigiu României!'

3 February 2023 at 15:50
Transgaz

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a explicat importanța strategică a României în Coridorul Sudic.

„Odată cu finalizarea construcției Turkstream 2 în Bulgaria și Serbia și devenind funcțional de la 1 ianuarie 2021, transportul de gaze pe Coridorul Transbalcanic, pe traseul clasic, cum veneau gazele din Rusia, s-a oprit. Atunci, în primăvara – vara anului 2021 ne-am gândit să transformăm Coridorul Transbalcanic. Am mers în delegații la Baku să le povestim la azeri despre ce e vorba, iar ulterior la turci. După am discutat cu bulgarii și am operaționalizat acest coridor, care în etapa asta, acum, se pot transporta prin el 3,5 miliarde de mc gaze naturale prin Negru Vodă și 1,5 miliarde mc prin Ruse-Giurgiu”, a spus Ion Sterian pentru infofinanciar.ro.

„Producția României este astăzi de 9,3 miliarde mc, în prima fază va scădea, va ajunge în jurul a 8,5 – 9 miliarde de mc, iar gazele care vin din Marea Neagră, exact 8-9 miliarde de mc, vor acoperi integral necesarul de consum al României. Acest coridor va fi unul de tranzit care va aduce prestigiu României și securitatea gazelor pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și centrul Europei: Ungaria, Slovacia, Polonia, Austria, Cehia, etc. România este într-o poziție foarte privilegiată astăzi pentru că am investit foarte mult în infrastructura de transport gaze. Se văd rezultatele investițiilor în infrastructura de transport gaze și rolul României în regiune, ca un hub important care poate să asigure securitate energetică și aprovizionarea cu gaze din surse diversificate pentru țările anterior menționate”, explică Ion Sterian.

Anunțul lui Klus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a pus accent, în timpul unui discurs susținut la Baku, pe investițiile pe care România le-a realizat în domeniul transportului de gaze naturale. Transgaz a jucat un rol esențial pentru că a colaborat cu Grecia, Bulgaria și Ungaria pentru a dezvolta Coridorul Vertical.

„Memorandumul de Înţelegere actualizat şi semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecţional între sudul şi centrul Europei, prin România, îmbunătăţind securitatea furnizării în toată regiunea. (…) Începând din ianuarie 2022 şi ca urmare a investiţiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers. Acest lucru oferă o alternativă pentru lanţul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria şi România, dar şi mai departe pentru pieţe în aval. (…) Conducta de gaz care conectează reţeaua românească de gaz cu capitala Chişinău a fost dată în folosinţă în octombrie 2021 şi este acum pe deplin funcţională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept”, a declarat Iohannis, conform Agerpres.

articolul original.

Three Romanian nationals killed in road accident in Slovenia

3 February 2023 at 12:29
accident rutier

Three Romanian nationals have died and four others were rushed to the hospital following a road accident in Slovenia, according to the Romanian Foreign Ministry (MAE).

MAE says that the Romanian Embassy in Ljubljana, Slovenia, was notified by local authorities about a road accident on February 3, 2023, on the A1 highway, between the towns of Garciani-Murska Sobota, in which a coach registered in Romania carrying 32 Romanian nationals to Italy was involved, told Agerpres.

The embassy undertook emergency measures to get additional information about the identity and state of health of the affected persons, as well as about the circumstances of the accident. At the same time, a mobile consular team from the Romanian Embassy in Ljubljana went to the scene to provide consular assistance to the Romanian citizens involved in the accident.

According to preliminary data, as a result of the accident, three Romanian citizens died and four others were rushed to a medical facility for specialist care. The remaining 25 passengers are at a location of the Road Agency in Murska Sobota, where hot drinks and food were provided to them, and they will be picked up by a coach to continue their journey.

MAE says that prior to the notification, no assistance requests were received by the diplomatic mission in connection with this accident. An investigation by the Slovenian authorities into this accident is ongoing.

The Embassy of Romania in Ljubljana keeps in touch with the local authorities regarding the developments in the state of health of the injured, being ready to provide consular assistance and help with the repatriation of the dead bodies and the issuance of death certificates.

articolul original.

INGHA: Râuri din vestul ţării, sub Cod galben de inundaţii

3 February 2023 at 12:25
avertizare hidrologica galben cod

Hidrologii au instituit Cod galben de inundaţii pe râurile din patru bazine hidrografice, începând de vineri seara până duminică, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, informează Agerpres.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INGHA), în intervalul 3 februarie, ora 23:00 - 5 februarie, ora 12:00, sub incidenţa Codului galben se vor afla râurile din următoarele bazine hidrografice: Bega - bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Chizătău (judeţul Timiş), Pogăniş - bazinul situat în amonte de acumularea Cadar Duboz (judeţul Caraş Severin), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Caraş (judeţul Caraş Severin).

Specialiştii INHGA menţionează că, în urma precipitaţiilor prognozate, propagării şi cedării apei din stratul de zăpadă, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

De asemenea, există riscul producerii de viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

"Deoarece există riscul creşterii rapide a nivelului apei, recomandăm vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii", avertizează INHGA.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o informare meteo de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării şi o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol la munte, în 26 de judeţe, ambele valabile până duminică după-amiaza.

Potrivit ANM, în intervalul 3 februarie, ora 10:00 - 5 februarie, ora 18:00, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20-30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a ţării.

Vântul va prezenta local şi temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

"De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice", atrag atenţia meteorologii.

De asemenea, în perioada 3 februarie, ora 20:00 - 5 februarie, ora 18:00, temporar va ninge şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 de metri vântul va depăşi 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30-40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Judeţele care vor intra sub Codul galben de ninsori sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

articolul original.

Un bărbat a fost arestat după ce ameninţase cu comiterea unui atac într-un TGV

3 February 2023 at 12:22
tgv

Un bărbat a fost arestat vineri după ce a ameninţat că va comite un atac în timp ce călătorea cu un tren de mare viteză în estul Franţei, transmite Reuters.

Surse din poliţie au declarat că individul a ameninţat că va arunca în aer trenul sau pe el însuşi. Deocamdată nu există suspiciuni că ar fi fost vorba despre o motivaţie teroristă, fiind investigată sănătatea mintală a bărbatului, informează Agerpres.

''În această dimineaţă, un ofiţer de poliţie a arestat un individ periculos la bordul unui TGV în Moselle. Felicitări lui!'', a scris ministrul de interne francez Gerald Darmanin pe Twitter.

Poliţistul în cauză se afla în afara orelor de serviciu, potrivit surselor citate.

În Franţa, poliţiştii aflaţi în afara programului de lucru au permisiunea de a purta armă de foc în trenuri, ca parte a unei strategii guvernamentale privind ''călătoria pentru a proteja''.

articolul original.

Alegeri mai transparente - Parlamentul European adoptă reguli mai stricte privind publicitatea politică

3 February 2023 at 12:21
Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat joi, la Bruxelles, un raport în care susţine numeroase modificări ale regulilor propuse privind publicitatea politică pentru a face alegerile şi referendumurile mai transparente şi mai rezistente la interferenţe. Raportul elaborat de eurodeputatul francez Sandro Gozi (Renew) a fost adoptat cu 433 voturi pentru, 61 împotrivă şi 110 abţineri, indică un comunicat al PE, conform AGERPRES.

Reguli mai stricte privind publicitatea politică

Raportul exprimă sprijinul ferm pentru poziţia de negociere propusă de Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor a PE şi dă undă verde negociatorului principal al PE în acest dosar, Sandro Gozi, să înceapă discuţiile cu reprezentanţii statelor membre în vederea unui acord în timp util pentru alegerile europene din 2024.

Prin modificările aduse de eurodeputaţi propunerii Comisiei, numai datele cu caracter personal furnizate în mod explicit pentru publicitatea politică online pot fi utilizate de furnizorii de publicitate. Prin urmare, microvizarea, o strategie care utilizează date de consum şi demografice pentru a identifica interesele unor anumite persoane, nu va fi posibilă.

Parlamentul European a introdus alte dispoziţii pentru a reglementa în continuare activitatea mai amplă de vizare, cum ar fi interzicerea generală a utilizării datelor minorilor.

Eurodeputaţii au propus ca entităţilor din afara UE să li se interzică finanţarea publicităţii politice în Uniunea Europeană. Pentru a determina locul în care este stabilită o astfel de entitate, autorităţile relevante ar trebui să ia în considerare locul în care se află operatorul de date final al acestei entităţi.

De asemenea, membrii PE au propus schimbări semnificative pentru a se asigura că cetăţenii, autorităţile şi jurnaliştii au acces uşor la informaţiile privind publicitatea politică. Printre alte propuneri, aceştia pledează pentru crearea unui registru online pentru toate reclamele politice online şi datele conexe.

Ar trebui facilitat accesul la informaţii cu privire la cine finanţează un material publicitar, la costul acestuia şi la originea finanţării. Alte informaţii care ar trebui publicate includ, de asemenea, dacă un material publicitar a fost suspendat pentru încălcarea normelor, ce grupuri specifice de persoane au fost vizate şi ce date cu caracter personal au fost utilizate în acest scop, precum şi numărul de vizualizări şi interacţiuni cu materialul publicitar. Eurodeputaţii urmăresc să acorde jurnaliştilor un drept specific de a obţine astfel de informaţii.

Eurodeputaţii introduc posibilitatea aplicării unor sancţiuni periodice pentru o încălcare repetată şi obligaţia marilor furnizori de servicii de publicitate de a-şi suspenda serviciile timp de 15 zile cu un anumit client în cazul unor încălcări grave şi sistemice. Comisia va putea introduce sancţiuni minime la nivelul UE.

Textul adoptat consolidează, de asemenea, competenţele autorităţilor naţionale şi permite Comitetului european pentru protecţia datelor să preia o anchetă privind o încălcare şi să asigure respectarea normelor.

„Această lege nu va ucide publicitatea politică”

"Există prea multe interferenţe nejustificate în procesele noastre democratice. În calitate de legiuitori, avem responsabilitatea de a combate acest lucru, dar şi de a ne asigura că dezbaterea rămâne deschisă şi liberă. Această lege nu va ucide publicitatea politică, în ciuda zvonurilor răspândite de marile platforme online. Nici nu ne va afecta libertatea de exprimare. Aceasta va limita doar publicitatea politică abuzivă", a declarat miercuri, în plenul PE, raportorul Sandro Gozi.

În următoarea perioadă vor începe negocierile între Parlamentul European şi preşedinţia Consiliului UE, al cărei mandat de negociere a fost adoptat în decembrie anul trecut.

articolul original.
❌