ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023STIRIPESURSE

Ucraina: un voluntar american a murit în urma urma unui atac cu rachetă în Bahmut

4 February 2023 at 05:30
Pete Reed

Un voluntar american a fost ucis în timp ce se afla pe linia frontului în Ucraina, la doar câteva săptămâni după sosirea în ţară, confor, The Guardian. Pete Reed, în vârstă de 34 de ani, a fost ucis joi în timp ce ajuta la evacuarea civililor, când vehiculul său a fost lovit de o rachetă în Bahmut, oraş din est, care a devenit scena unor confruntări intense, anunță news.ro.

Potrivit Kyiv Independent, bombardamentele au rănit aproximativ cinci persoane. În ultimele săptămâni, Bahmut şi oraşul învecinat Soledar au fost vizate de bombardamente intense şi de atacuri la sol din partea trupelor ruse şi a mercenarilor Wagner.

Reed, care era paramedic, s-a alăturat Global Outreach Doctors în ianuarie în calitate de director de ţară al organizaţiei umanitare non-profit de voluntariat pentru Ucraina, potrivit CEO-ului GoDoc, Andrew Lustig, care a detaliat experienţele lui Reed. Reed a ajuns în Ucraina în a doua săptămână a lunii ianuarie.

articolul original.

SUA vor folosi bani confiscați de la un oligarh rus pentru a reconstrui Ucraina

4 February 2023 at 05:21

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP, citat de Agerpres.

"Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei", a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie. Această sumă va merge către Departamentul de Stat "pentru a sprijini poporul ucrainean", a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.

I s-au confiscat  5,4 milioane de dolari

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer "în valoare de 5,4 milioane de dolari" pentru "reconstruirea Ucrainei"."Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite", a scris el pe Twitter.

Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de "încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa", potrivit Washingtonului.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, SUA au anunţat în numeroase rânduri sancţiuni împotriva companiilor sau cetăţenilor ruşi. Ele vizează în special îngheţarea posibilelor active ale unor astfel de persoane pe teritoriul SUA şi interzicerea tuturor interacţiunilor acestora cu băncile americane.

articolul original.

Sărbătorile zilei de 4 februarie - Sfinții Isidor Pelusiotul și Avramie

4 February 2023 at 05:17
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 4 februarie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfinţit Mc. Avramie

Greco-catolice
Sf. cuv. Isidor Pelusiotul

Romano-catolice
Sf. Gilbert, pr.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 4 februarie.

S-a născut în Alexandria, în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450) şi era rudă cu arhiepiscopii Alexandriei, Teofil şi Sfântul Chiril. A primit o educaţie solidă, atât în domeniile profane - filosofia, retorica -, cât şi în cele duhovniceşti.

Sfântul Isidor a ales încă de tânăr viaţa monahală, intrând într-o mănăstire din muntele Pelusiului.

"El a fost bărbat desăvârşit în bunătăţi, preot şi egumen, cu viaţa şi cu înţelepciunea slăvit şi cinstit de toţi. Despre el vorbeşte Evagrie, istoricul bisericesc, când zice: 'Împărăţind Teodosie, Isidor Pelusiotul era în mare cinste, de a cărui slavă ieşită din lucrurile şi cuvintele lui se auzise departe şi era lăudat de gurile tuturor. Acesta şi-a obosit trupul cu ostenelile atât de mult, încât vedeau toţi că are viaţă îngerească. Trăind în chipul vieţii monahiceşti şi al gândirii de Dumnezeu, era totdeauna şi înaintea tuturor pildă, spre a fi urmat; el a scris multe cuvinte foarte folositoare'". (Vieţile Sfinţilor)

Viaţa îmbunătăţită a Sfântului Isidor şi lucrarea sa sunt cunoscute, căci "Multe lucrări, pline de mult folos sunt scrise de dânsul, dar mai ales epistolele lui către diferite persoane - pline de dumnezeiescul har şi de omeneasca înţelepciune, aproape zece mii -, în care tălmăceşte toată dumnezeiasca Scriptură şi îndreaptă obiceiurile tuturor oamenilor". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul Isidor a fost puternic luptător împotriva ereticilor, gata să moară pentru dreapta credinţă.

"Aceasta este arătat din cuvintele lui, căci scriind către un Terasie, hulitorul, zice: 'Te întreb pe tine, cel ce ne ocărăşti pe noi şi te arăţi aspru judecător: de te-ar pune împăratul asupra cetăţii, ca să o păzeşti, iar tu ai vedea zidul surpându-se şi sfărâmându-se, ca să se facă lesnicioasă intrarea vrăjmaşilor în cetate, au doară n-ai sta împotrivă cu toate uneltele şi armele, oprind spargerea zidului şi nelăsând intrarea vrăjmaşilor? Aceasta ai face ca şi cetatea şi pe tine însuţi să te poţi apăra de vrăjmaşi, iar a ta credinţă şi osârdnică supunere să o arăţi către împăratul. Dar nouă, pe care Dumnezeu ne-a pus dascăli Sfintei Sale Biserici, nu ni se cade să stăm cu tărie împotriva lui Arie, care, nu numai că a ridicat război asupra drept-credincioasei turme a lui Hristos, ci şi pe mulţi i-a pierdut? Eu pentru această pricină nu ţin seamă de nici o primejdie, ci mai bine doresc aceasta, ca adică toate primejdiile să le pătimesc pentru dreapta credinţă' ". (Vieţile Sfinţilor)

A fost un mare admirator al Sfântului Ioan Gură de Aur şi în acelaşi timp apărător al său. Când Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit pe nedrept de pe scaunul patriarhal al Constantinopolului, Sfântul Isidor i-a scris arhiepiscopului Alexandriei, Teofil, şi împăratului Arcadie, pe care l-a sfătuit să pună capăt intrigilor urzite împotriva Sfântului Ioan.

După moartea Sfântului Ioan Gură de Aur, l-a îndemnat prin scrisorile sale pe Sfântul Chiril Alexandrinul, care a urmat după Teofil, să scrie numele Sfântului Ioan în dipticele bisericeşti, ca al unui sfânt mărturisitor, ce a pătimit pentru adevăr multe răutăţi de la oameni.

A scris şi împăratului Teodosie, învăţându-l să se îngrijească de pacea bisericească, şi l-a îndemnat să convoace la Efes cel de-al treilea Sinod Ecumenic (431). (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

articolul original.

Regizorul iranian Jafar Panahi a fost eliberat din închisoare

4 February 2023 at 05:13
Jafar Panahi

Regizorul iranian Jafar Panahi, unul dintre cei mai premiaţi realizatori ai ţării sale, a fost eliberat din închisoarea Evin din Iran, relatează BBC. Panahi, în vârstă de 62 de ani, a fost fotografiat în timp ce părăsea închisoarea. El a fost eliberat la două zile după ce a intrat în greva foamei în închisoare. Regizorul a anunţat că refuză orice mâncare, băutură şi medicamente până la ieşirea din închisoare, scrie news.ro.

Jafar Panahi a fost arestat împreună cu regizorul Mohammad Rasoulof şi cu colegul său Mostafa Aleahmad pentru „tulburarea ordinii publice”. Aceştia sunt acuzaţi că au încurajat protestele după prăbuşirea unei clădiri în mai, care a ucis 43 de persoane.

În ultima vreme, autorităţile iraniene au efectuat numeroase arestări, printre care o personalitate a mişcării de reformă Mostafa Tajzadeh, reţinut vineri şi acuzat de „activităţi împotriva securităţii statului”.

Acuzații de propagandă împotriva regimului

Artistul disident Jafar Panahi a fost arestat şi apoi condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi o interdicţie de 20 de ani de a regiza sau scrie filme, de a călători sau chiar de a vorbi în presă. Cu toate acestea, a continuat să lucreze şi să trăiască în Iran.

El a fost condamnat pentru „propagandă împotriva regimului”, după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 împotriva realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Republicii Islamice.

Jafar Panahi a obţinut Leul de Aur în 2000 pentru „The Circle”, Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018 cu „Three Visages”, la trei ani după Ursul de Aur la Berlin cu „Taxi Teheran”.

articolul original.

43 de obiective din București și alte orașe din România vor fi luminate în portocaliu pentru Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului

4 February 2023 at 05:06
Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului

Pentru al treilea an consecutiv, Asociaţia Magic, partener al The Union for International Cancer Control (UICC), iniţiatoarea World Cancer Day, contribuie la această mobilizare mondială, cu scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă copiii cu afecţiuni oncologice şi de a informa publicul despre impactul acestei boli în viaţa unei familii şi despre importanţa prevenţiei, anunță Agerpres.

Asociaţia Magic îşi propune, cu această ocazie, să colecteze şi să transmită mesaje de încurajare tuturor copiilor care se luptă cu cancerul.

Clădirile din Bucureşti ce vor fi luminate sunt: Arcul de Triumf, Primăria Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional I.L. Caragiale , Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, CREART - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Palatul Primăverii, Palatul Regal, Biblioteca Naţională a României, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Cercul Militar Naţional, Academia de Studii Economice Bucureşti, Muzeul Antipa, Turnul de Telecomunicaţii Speciale, Bucureşti Mall, Hotel Sheraton, Hotel Novotel, Hotel Hilton (Centrul Vechi), Hotel Triumf, Hotel Marmorosch, Sky Tower, Podul Mihai Bravu, Sala Palatului, Palatul Victoria - Guvernul României.

În Braşov, lumina portocalie va fi proiectată pe Primărie, Literele de pe Tâmpa, Casa Sfatului - Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, în Cluj - pe Casa de Cultură a Studenţilor "Lucian Blaga", UBA şi în Sibiu - pe Primărie şi Podul Minciunilor.

La Suceava, vor fi luminate în portocaliu Teatrul 'Mihai Vişniec', Spitalul Judeţean de Urgenţă "SF. Ioan cel Nou", Cetatea de Scaun a Sucevei, iar la Oradea - Palatul Episcopal, Primăria Oradea şi Podul Centenarului.

Primăria din Iaşi, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, Spitalul Orăşenesc din Târgu Neamţ, Statuia lui Petrache Lupu şi Primăria Maglavit din judeţul Dolj sunt alte obiective luminate sâmbătă în portocaliu.

Cancerul este a doua cauză majoră de deces din lume şi cauza principală de deces în rândul copiilor şi adolescenţilor. 10 milioane de oameni mor, anual, de cancer - mai mult decât de HIV/SIDA, malarie şi tuberculoză, la un loc, arată sursa citată.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

În lume, se înregistrează anual aproximativ 300.000 de cazuri noi în rândul copiilor cu vârsta între 0 şi 19 ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2035, numărul mondial de cazuri de cancer s-ar putea dubla şi aproximativ 40% din populaţia globului se va confrunta cu această boală, la un moment dat în viaţă.

Prin prevenţie, detectarea cancerului în fază incipientă şi tratament, ar putea fi salvate în fiecare an 3,7 milioane de vieţi - adulţi şi copii.

4 februarie, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, şi 15 februarie, Ziua Mondială a Copiilor Bolnavi de Cancer, sunt portavoci în campania împotriva cancerului, care reunesc în această luptă cercetători, medici, pacienţi, guverne, organizaţii non-guvernamentale şi mass-media, pentru a creşte gradul de conştientizare a acestui flagel, pentru a spori prevenţia şi pentru acces egal la diagnosticare şi tratament.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (World Cancer Day) a fost organizată pentru prima dată în lume în anul 2006. World Cancer Day este o iniţiativă a UICC şi mobilizează în fiecare an, pe 4 februarie, persoane fizice, instituţii şi organizaţii din întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra bolii secolului - cancerul. Una dintre modalităţile de a transmite publicului larg mesajul de luptă împotriva cancerului este luminarea în portocaliu a clădirilor simbol din întreaga lume.

Asociaţia Magic, partener UICC

Din 2021, Asociaţia Magic a devenit partener UICC, punând astfel şi România pe harta mobilizării globale de World Cancer Day.

"Dacă sâmbătă seară, în drumurile voastre, vă iese-n cale vreo clădire îmbrăcată Magic în lumină portocalie - culoarea răsăritului şi-a apusului, a spiritualităţii şi a bărcilor de salvare -, faceţi-i o fotografie şi postaţi-o pe conturile voastre de socializare, cu #MakeTimeToCare #WorldCancerDay şi #AsociaţiaMagic, pentru a aduna laolaltă toată susţinerea şi speranţa pentru familiile care se luptă cu cancerul", a afirmat Andreea Nechita, preşedinte Asociaţia Magic, citată în comunicatul transmis, vineri, AGERPRES.

Mesaje de solidaritate se pot transmite şi pe reţelele de socializare, prin postarea fotografiei cu rama digitală dedicată care se poate descărca de pe https://asociatiamagic.ro/WorldCancerDay/.

Asociaţia Magic a debutat în 2014, cu taberele MagiCAMP, şi în prezent include 12 proiecte prin care sunt ajutaţi peste 10.000 de copii cu afecţiuni grave şi familiile lor, oferindu-le suport social şi emoţional, sprijin financiar şi material, prin implicarea a peste 2.000 de voluntari, zeci de mii de donatori, sute de parteneri şi sponsori.

articolul original.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică arată că Iranul nu respectă angajamentele sale

4 February 2023 at 00:52
inspectori aiea

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind activitatea nucleară a Iranului arată că autorităţile de la Teheran nu își îndeplinesc obligațiile asumate în temeiul unui Tratat de neproliferare nucleară, au declarat reprezentanţii SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei într-un comunicat comun de vineri, scrie Rador.

Organizația de supraveghere a activităţilor nucleare a ONU a criticat miercuri Iranul pentru că a făcut o schimbare nedeclarată a interconexiunii dintre cele două cascade de centrifuge avansate care îmbogățesc uraniul la o puritate de până la 60%, aproape de calitatea necesară pentru fabricarea armelor, la uzina sa din Fordow.

Iranul nu este de acord cu poziția AIEA

Autorităţile iraniene au spus că poziția AIEA cu privire la activitatea nucleară din ţara lor nu este corectă. "După cum a afirmat Agenția, această schimbare nenotificată este în contradicție cu obligațiile Iranului asumate în temeiul Acordului Cuprinzător de Salvgardare", au afirmat reprezentanţii celor patru țări în declarația lor comună.

articolul original.

Circulația este restricționată în județele Bihor (pe DN1H) și Alba (pe DN75) din cauza cantității mari de zăpadă și a vântului puternic cu ninsori

4 February 2023 at 00:36
meteo alert

Circulația autovehiculelor de mare tonaj este restricționată pe DN 1H, pe tronsonul Peștiș-Şinteu, în județul Bihor, și pe DN 75, Nucet-Arieșeni, în județul Alba, din cauza ninsorii abundente, a viscolului și a vizibilității reduse. Decizia a fost luată de CNAIR și Poliția Rutieră, se precizează într-un comunicat, informează Rador.

În contextul în care zona de munte și 26 de județe din Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat, nordul Olteniei și estul Moldovei se află până mâine sub incidența unei avertizări cod galben de ninsori însemnate cantitativ și viscol, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la conducătorii auto să adapteze viteza la condițiile de trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

articolul original.

România a cheltuit o sută de milioane de euro cu cazarea și hrana ucrainenilor - Banii se decontează de la UE

4 February 2023 at 00:21
refugiati

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțează, prin Programul Operațional Capital Uman, anunță, vineri, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază și sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.

Banii vor fi decontați de la Uniunea Europeană:

Apelul va fi lansat luni, 6 februarie.

„În permanență de la izbucnirea conflictului, România a acționat sub spiritul solidarității, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorități. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni și mulți dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operațional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanțări în urma unui demers comun cu autoritățile de management pentru identificarea posibilităților concrete de finanțare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puțin dezvoltate: Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

Potrivit MIPE, se finanțează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaților intrați în România prin punctele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, fie ei cetățeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 euro pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România. Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecție temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanță de urgență adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară – AP9, cu o valoare de 100 milioane euro. Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asigurați din Fondul social european, iar diferența din bugetul de stat.

articolul original.

Canada a aplicat noi sancțiuni unor indivizi și organizații din Rusia, iar autoritățile de la Moscova spun că vor răspunde

4 February 2023 at 00:14
rusia canada

Canada a instituit vineri sancțiuni împotriva a 38 de persoane și a 16 entități despre care a transmis că sunt "complici în traficul de dezinformare și propagandă rusă", determinând o promisiune rapidă de represalii din partea autorităţilor de la Moscova. Printre persoanele și entitățile vizate se numără grupul mass-media de stat rus MIA Rossiya Segodnya și cântărețul Nikolai Baskov, care au cântat la un concert prorăzboi la Moscova, a anunțat Ministerul canadian de Externe într-un comunicat, anunță Rador.

"Războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina se bazează pe minciuni și înșelăciune. Operațiunile rusești de dezinformare au inclus celebrități și așa-zise organizații de știri pentru a prelua punctele de vedere ale Kremlinului și a încerca să justifice atrocitățile care au loc în Ucraina", se arată în comunicat. Canada, una dintre cei mai vocale susținătoare internaționale ale Ucrainei, a impus sancțiuni împotriva a aproape 4.000 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus începând din 2014.

Oleg Stepanov, ambasadorul Rusiei în Canada, a declarat că administraţia Moscova va reacționa la sancțiuni pe bază de reciprocitate. "Vom răspunde oricărei acțiuni neprietenoase, de care am luat act cu regret, din partea actualelor autorități canadiene", a declarat el pentru agenția de presă rusă RIA

articolul original.

Burkina Faso: trupul fostului președinte Thomas Sankara va fi reînhumat în capitala țării

4 February 2023 at 00:03
Burkina Faso

Guvernul de tranziţie din Burkina Faso a anunţat că rămăşiţele fostului preşedinte Thomas Sankara şi ale altor 12 apropiaţi politici ai acestuia - toţi asasinaţi în 1997 - vor fi reînhumate în cursul lunii acesteia în capitala ţării, Ouagadougou, scrie Rador.

Liderul revoluţionar a fost ucis în timpul unei lovituri de stat. Succesorul său, Blaise Compaoré, a fost găsit vinovat de complicitate la crime, anul trecut.

articolul original.
Ieri — 3 February 2023STIRIPESURSE

Surpriză totală pentru polițiștii rutieri - La volan era copilul minor, în spate părinții beți

3 February 2023 at 20:52
Land Rover

Un cuplu a fost învinuit de rele tratamente aplicate minorilor, după ce un băiat, în vârstă de 14 ani, ar fi fost găsit la volanul unui Land Rover care nu a oprit la semnalul polițiștilor, relatează BelfastLive.

Adolescentul a fost arestat alături de părinții săi în County Tyrone, Irlanda de Nord, la sfârșitul săptămânii trecute.

Poliția a susținut că părinții se aflau și ei în vehicul în acel moment și că erau „beți”.

Un bărbat, în vârstă de 59 de ani, și o femeie de 49 de ani au fost acuzați de mai multe infracțiuni, și s-au prezentat, luni, la Tribunalul din Enniskillen în legătură cu incidentul, care s-a petrecut pe 29 ianuarie, relatează BelfastLive.

Tânărul de 14 ani a fost arestat, însă a fost eliberat pe cauțiune.

Ofițerul a încercat să-l tragă pe dreapta pe șoferul vehiculului Land Rover Discovery, a transmis poliția Mid Ulster, joi, 2 februarie, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

„Weekendul trecut a fost unul plin de activitate pentru polițiștii din Mid Ulster. În timp ce se deplasa la un alt incident, un echipaj din Dungannon a dat peste acest Land Rover Discovery”, se arată în postare.

„După ce au pus la îndoială modul în care era condusă mașina, au încercat să o tragă pe dreapta. La activarea luminilor albastre, șoferul nu a oprit și a încercat să plece.

Vehiculul a intrat pe Newell Road înainte de a urca pe o bordură și de a se opri. După ce au vorbit cu șoferul, ofițerii au descoperit că la volan se afla un copil de 14 ani”, conform poliției.

articolul original.

Poliția din SUA a dat-o iar în bară: Confundat cu un hoț, un bărbat care curăța locuința bunicii moarte a fost împușcat

3 February 2023 at 20:46
Washington sua politie sua

Un tânăr a murit la doar 28 de ani după ce a fost confundat cu un hoț și împușcat de polițiști. S-a întâmplat în Wyoming, Ohio (SUA). Poliția se apără spunând că tânărul încerca să fugă din zonă cu o dubă, anunță Mediafax.

Joe Frasure Jr. a fost împușcat cel puțin o dată în cap luni. A fost transportat la Centrul Medical al Universității din Cincinnati, unde a murit ulterior.

Un vecin a dat alarma la poliție

Poliția a spus că ofițerii l-au suspectat pe Frasure că e hoț după ce un vecin a reclamat că cel puțin două persoane încearcă să intre într-o locuință care trebuia să fie goală. Când au ajuns acolo, spune poliția, tânărul de 28 de ani și tatăl său încercau să părăsească zona cu o dubiță. S-au tras focuri de armă asupra dubei când vehiculul „a accelerat rapid și aproape a lovit un ofițer”, a adăugat poliția.

"Este o tragedie pentru toți cei implicați", a declarat șeful poliției locale, Brooke Brady, conform CNN.

Familia contrazice varianta agenților

Familia contrazice versiunea poliției, spunând că tânărul se afla în apartament pentru a-l curăța după moartea bunicii sale și că nu a avut intenția de a-i lovi pe polițiști.

"Vreau răspunsuri. Vreau imaginile de pe camera de supraveghere și tot ce este necesar", a declarat mama victimei, Lisa Fisher, pentru WLWT, afiliată CNN.

A fost deschisă o anchetă în acest caz, deși ofițerii implicați nu au fost încă identificați.

articolul original.

Mărturia unui supraviețuitor din autocarul groazei: Șoferul a ațipit, două secunde a durat! (Video)

3 February 2023 at 20:38

Un tânăr din Bihor, aflat în autocarul cu români care mergea spre Italia și care s-a răsturnat în Slovenia, a povestit clipele cumplite prin care a trecut. Tragedia s-a soldat cu trei morți și patru persoane rănite grav.

Conform Bihoreanul, bărbatul a scăpat cu câteva răni ușoare la mâini, pentru că a încercat să spargă parbrizul autocarului pentru a se evacua, alături de alți pasageri.

„Majoritatea dormeau când s-a produs accidentul. Șoferul a ațipit și a ieșit de pe autostradă. Două secunde a durat totul. Eu am fost printre primii care au încercat să spargă parbrizul, să putem să ne evacuăm. Am fost rănit ușor, cu tăieturi de la sticlă. Sunt ușor lovit la mâna dreaptă, dar cel mai important este că sunt în viață”, a povestit bărbatul pentru sursa citată.

Acesta mergea în Italia, în concediu, însă mulți dintre ceilalți pasageri se întorceau la locurile de muncă. Autocarul a plecat de la Nădlac spre Italia și transporta în total 25 de pasageri, toți români. Totodată, martorul a mai precizat că ar fi fost și trei sau patru șoferi.

Tragedia a avut loc pe autostrada A1 din Slovenia

Un grav accident rutier s-a petrecut vineri dimineață pe o autostradă din Slovenia, provocând moartea a trei români și rănirea altor patru.

Ministerul Afacerilor Externe a comuncat că Ambasada României la Ljubljana, Republica Slovenia, a fost notificată de către autoritățile locale cu privire la producerea unui accident rutier la data 3 februarie 2023, pe autostrada A1, între localitățile Garčiani-Murska Sobota, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, care transporta 32 de cetățeni români spre Italia.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri în regim de urgență, pentru a obține informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate, precum și cu privire la circumstanțele producerii accidentului.

Totodată, o echipă mobilă consulară din cadrul Ambasadei României la Ljubljana s-a deplasat la fața locului pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români implicați în accident.

Potrivit datelor preliminare disponibile, în urma accidentului, trei cetățeni români au decedat, iar alți patru au fost transportați de urgență la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri de specialitate.

De asemenea, ceilalți 25 de pasageri se află într-o locație a Agenției Drumurilor din Murska Sobota, unde le-au fost puse la dispoziție băuturi calde și alimente, urmând să fie preluați de un autocar al companiei de transport pentru continuarea călătoriei.

articolul original.

Zelenski cere demilitarizarea Rusiei - Sancţiunile ar trebui să aibă obiectivul de a garanta că Moscova nu îşi poate reconstrui capacităţile militare

3 February 2023 at 20:33
zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei ar trebui să aibă obiectivul de a garanta că Moscova nu îşi poate reconstrui capacităţile militare, notează Rador.

Liderul ucrainean a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflaţi în capitala ucraineană cu prilejul unui summit UE-Ucraina.

articolul original.

Ucraina 'trebuie să se pocăiască de păcatele vechi și să corecteze crimele actuale' – liderul partidului de guvernământ din Georgia atacă dur Ucraina

3 February 2023 at 20:26
georgia osetia abhazia

După cererea Kievului ca Mihail Saakașvili să fie predat Ucrainei, aflat în stare gravă în timp ce se află într-o închisoare georgiană, Tbilisi a spus că Ucraina trebuie mai întâi „să se pocăiască de păcatele sale" pentru a critica autoritățile georgiene, transmite liderul partidului de guvernământ din Georgia Irakli Kobahidze, relatează publicația Novosti-Gruzia, potrivit presei ucrainene.

Nemulțumirile liderului din Georgia

"Înainte ca reprezentanții autorităților ucrainene să vorbească despre orice, ei trebuie să se pocăiască de păcatele vechi, să corecteze crimele actuale și abia apoi să treacă la altceva", a declarat deputatul georgian. Potrivit acestuia, Ucraina "l-a ținut pe criminalul Saakașvili în țara sa de ani de zile" și se presupune că în Ucraina există încă "aproximativ o duzină de criminali proeminenți, inclusiv cei implicați în tortură și crime similare", care au fost deja condamnați în Georgia. "Mai mult decât atât, unii dintre acești criminali dețin poziții foarte înalte în autoritățile ucrainene", a adăugat Kobahidze, dar nu a dat nume.

Anterior, președintele georgian Salome Zurabishvili a declarat că detenția fostului președinte georgian Mihail Saakașvili nu determină perspectivele europene ale țării.

Consiliul Europei: E „deținut politic!”

Consiliul Europei a cerut anul trecut eliberarea lui Saakaşvili şi a afirmat că îl consideră drept "deţinut politic". Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a calificat tratamentul aplicat lui Saakaşvili drept "aparentă răzbunare politică".

Întorcându-se clandestin în Georgia înaintea alegerilor locale de la începutul lunii octombrie 2021, Mihail Saakaşvili fusese arestat imediat pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru "abuz de putere", sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.

articolul original.

Atac sângeros - Bătrână de 90 de ani, sfâșiată de câinele din curte, a intervenit elicopterul SMURD

3 February 2023 at 16:18
caine

O femeie de 90 de ani, din Dâmbovița, care locuia singură, a fost la un pas să fie mâncată de vie de câinele din curte. Femeia locuia singură și avea în bătătură un câine, care nu a mai creat probleme până acum. Animalul a tăbărât pe biata femeie și i-a sfâșiat fața și mâinile.

Nenorocirea s-a petrecut, vineri, în comuna dâmbovițeană Hulubești. Femeia de 90 de ani s-a dus să dea mâncare câinelui maidanez pe care îl avea în curte, dar animalul s-a năpustit asupra sa, anunță adevarul.ro.

Strigătul disperat al femeii a fost auzit de un vecin

Gemetele de durere ale femeii au fost auzite de către un vecin, care a dat fuga în gospodăria bătrânei. La fața locului au ajuns salvatorii. Femeia a fost transportată de un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din București, iar Poliția a deschis un dosar penal în acest caz.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor și Poliția Locală își pasează responsabilitatea pentru moartea cumplită a Anei, care a fost sfâșiată de o haită de câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6 al Bucureștiului.

Prima instituție este responsabilă cu monitorizarea și strângerea câinilor maidanezi, iar cea de-a doua ar trebui să-i amendeze pe stăpânii care nu și-au microcipat și sterilizat animalele sau care nu îi țin pe proprietăţi private bine îngrădite.

Polițiștii au dat amenzi de zeci de mii de lei

Poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor Dâmbovița au dat şapte amenzi, în valoare de 20.500 de lei, în urma unei acţiuni de verificare a modului în care se respectă legislaţia privitoare la câinii agresivi şi cei fără stăpân. Controale au fost făcute în Târgovişte, Titu, Zidurile şi Brăneşti.

Câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum și câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor - care sunt considerați cei mai agresivi câini.

În Dâmbovița sunt înregistrați aproape 600 de astfel de exemplare.

„Poliţiştii au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân şi prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, anunţă IPJ Dâmboviţa.

Oamenii legii l-au amendat pe un bărbat de 41 de ani, din localitatea Zidurile, proprietarul unor câini periculoşi, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a microcipa animalele şi de a le înregistra la Asociaţia Chinologică Română. De asemenea, acesta nu a respectat obligaţiile referitoare la interdicţia de reproducere a animalelor din categoria câinilor periculoşi neînregistraţi.

Alte două sancţiuni contravenţionale au fost aplicate unei femei în vârstă de 48 de ani, pentru că nu a microcipat şi nu a sterilizat câinii pe care îi avea şi pentru că a lăsat în libertate ori fără supraveghere animale care pot prezenta pericol.

articolul original.

Balonul buclucaș tensionează din nou relațiile dintre Washington și Beijing: Antony Blinken şi-a amânat călătoria în China

3 February 2023 at 16:11
balon spionaj

Potrivit relatărilor de presă de vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, își va amâna vizita în China, după ce un balon chinezesc de spionaj a fost detectat zburând deasupra Statelor Unite. Antony Blinken nu a vrut ca acest incident să domine întâlnirile cu oficialii chinezi, a raportat ABC News, citând un oficial american al cărui nume nu a fost dezvăluit. Bloomberg News a relatat că vizita în China a secretarului de stat va fi amânată.

Balonul buclucaș

China a făcut un apel la calm, în privinţa informaţiilor potrivit cărora un balon chinez de supraveghere se deplasează în spaţiul aerian american şi canadian.

Un oficial al Pentagonului a declarat că balonul a intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite cu două zile în urmă şi a zburat peste mai multe punte importante.

Ministerul chinez de Externe a comunicat că speculaţiile şi agitaţia nu ajută ajungerea la o soluţie, până când faptele vor fi clare.

Apel la calm

“O verificare este în curs”, a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, apreciind că “a face speculaţii şi a tensiona lucrurile, înainte chiar ca faptele să fie stabilite, nu ajută la o soluţionare corespunzătoare a dosarului”.

articolul original.

Cod galben de vreme rea emis de meteorologi: viscol și ninsoare puternică / recomandări de la IGSU

3 February 2023 at 16:03
oameni pe strada iarna frig viscol

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a recomandată şoferilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, în contextul atenţionării god galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care este valabilă până duminică, la ora 18.00, informează NEWS.RO.

„Va ninge temporar şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăşi 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută. În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă”, arată postarea de pe pagina de Facebook a IGSU.

Astfel, IGSU recomandă şoferilor următoarele:

- Evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

- Înainte de plecare, şoferii să se asigure că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă - anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.

- Să urmărească la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

- Să evite atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

- Să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

„Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro”, mai arată sursa citată.

articolul original.

Bill Gates îl 'înțeapă' pe Elon Musk: Miliardarul ar prefera să plătească pentru vaccinuri decât să călătorească pe Marte

3 February 2023 at 15:54
Bill Gates

Miliardarul Bill Gates a declarat că ar prefera să plătească pentru vaccinuri decât să călătorească pe Marte, despre care nu crede că este o bună utilizare a banilor.

"De fapt, este destul de scump să mergi pe Marte. Poți să cumperi vaccinuri împotriva rujeolei și să salvezi vieți cu 1.000 de dolari pentru fiecare viață salvată", a declarat el pentru BBC.

Cofondatorul Microsoft crede, de asemenea, că inteligența artificială va transforma "destul de dramatic" umanitatea.

El a spus: "Ne va ajuta să analizăm întrebări medicale și științifice. Nu este vorba doar de roboți, ci ne va ajuta și să citim și să scriem.

"De fapt, s-au înregistrat mai multe progrese în acest domeniu decât pe partea de robotică. Ambele ne vor oferi o productivitate mult mai mare."

Bill Gates, sperietoare pentru conspiraționiști

Bill Gates a vorbit, de asemenea, despre surpriza sa de a deveni imaginea teoriilor conspirației în timpul pandemiei Covid-19.

"Nu mă așteptam la asta", a spus el, referindu-se la sugestiile că a profitat de pe urma virusului sau că l-a declanșat el însuși.

"În timpul pandemiei, au existat zeci de milioane de mesaje care spuneau că eu am provocat-o intenționat sau că urmăresc oamenii. Este adevărat că sunt implicat în vaccinuri, dar sunt implicat în vaccinuri pentru a salva vieți."

"Aceste mesaje au cam inversat acest lucru. Cred că oamenii caută "bau-bau-ul" din spatele cortinei, explicația prea simplistă. Malevolența este mult mai ușor de înțeles decât biologia."

Relația cu Jeffrey Epstein

Gates a vorbit, de asemenea, despre cum, la fel ca mulți alți filantropi, l-a întâlnit pe Jeffrey Epstein, infractor sexual și finanțator.

"Sunt cu siguranță mai atent acum decât atunci când am făcut asta. Fac un pic mai multă diligență. S-ar putea să fac din nou o greșeală. Sunt în lume și nu încerc să fiu un recluzionist."

"După standardele bunicii mele, sunt nebun"

Gates, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții ca fiind cea mai bogată persoană din lume, a donat zeci de miliarde de dolari pentru cauze filantropice, care vizează adesea sănătatea globală, în special a copiilor.

În prezent, el își împarte timpul între schimbările climatice și eradicarea malnutriției și a unor boli precum poliomielita și malaria.

La întrebarea dacă este cumpătat în viața personală, Gates a spus: "Nu am un dulap gigantic. Nu port bijuterii. Când despachetez un cadou, nu iau ambalajul și îl împăturesc pentru a-l folosi din nou. Bunica mea nu a aruncat niciodată în viața ei o pungă de hârtie sau vreun șnur pe un pachet. Așa că, după standardele ei, sunt nebun."

Bill Gates a divorțat de soția sa, Melinda, în mai 2021. Când a fost întrebat dacă i-ar plăcea să găsească din nou dragostea, el a spus: "Sigur, nu sunt un robot".

articolul original.
❌