ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022STIRIPESURSE

Cuba: Un nou cod penal intrat în vigoare. Tentativele de răsturnare a sistemului comunist, pot fi pedepsite cu moartea

2 December 2022 at 00:18
Cuba

Un nou cod penal a intrat în vigoare în Cuba, ca urmare a sporirii protestelor acolo. Codul majorează pedepsele pentru delicte împotriva securităţii de stat, ca şi numărul faptelor pasibile de pedeapsa cu moartea, informează Rador.

Introducerea noului cod penal a generat deja îngrijorări serioase printre organizaţiile pentru drepturile omului, cu privire la potenţialul său de a limita încă şi mai mult activismul social şi jurnalismul independent pe insulă. Noul cod include, de exemplu, o clauză care declară ilegală finanţarea străină pentru jurnaliştii independenţi. Guvernul cubanez susţine că noul cod penal este conform noii Constituţii şi include noi măsuri de pedepsire a violenţei domestice şi a delictelor împotriva mediului. Cu toate acestea, şi alte delicte, mai ales cele considerate de a stat tentative de răsturnare a sistemului comunist, pot fi pedepsite cu moartea.

articolul original.

Zelenski, măsuri stricte în zona spirituală: Scoate în afara legii toate organizaţiile religioase care au legătură cu Rusia

2 December 2022 at 00:03
zelenski biserica

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că organizaţiile religioase care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii în Ucraina, iar oficialii din domeniul securităţii naţionale îşi vor intensifica activitatea de "contracarare a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în spaţiul religios din Ucraina", anunță news.ro.

"Astăzi a avut loc o şedinţă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, şedinţă în cadrul căreia am analizat numeroase fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor", a declarat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis, seara, către ucraineni.

"Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean - n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca "niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior".

De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezenţa unei legături bisericeşti-canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei riscă să fie scoasă în afara legii.

Zelenski a amintit şi de situl mănăstirii Kiev-Pecersk, care de curând a făcut obiectul unor percheziţii ale forţelor de securitate, suspiciunea fiind că adăposteşte sabotori şi armament rusesc. Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev - în traducere, Mănăstirea Peşterilor din Kiev - este o comoară culturală ucraineană şi sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei. Zelenski a anunţat că s-a decis "verificarea prezenţei temeiurilor legale şi a respectării condiţiilor de folosire de către organizaţiile religioase a proprietăţii situate pe teritoriul patrimoniului istoric şi cultural naţional Kiev-Pecersk". Înalţii prelaţi ar putea fi, astfel, evacuaţi din complex.

„Toate organismele responsabile de asigurarea securităţii naţionale trebuie să intensifice măsurile de identificare şi combatere a activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în mediul religios din Ucraina. Şi să aplice sancţiuni personale - numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai anunţat preşedintele ucrainean.

„Prin aceste decizii, garantăm independenţa spirituală a Ucrainei. (...) Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean”, a justificat Volodimir Zelenski măsurile luate.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puţin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinului acordat separatiştilor din Donbas.

În luna mai, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ţine de Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kirill, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina. Gestul se pare, însă, că nu a convins că aceste legături sunt cu adevărat rupte.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, Patriarhul Constantinopolului, de a forma o biserică independentă de Moscova, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală. Majoritatea ucrainenilor aparţin de această biserică.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14%, în special din estul ţării, erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

articolul original.

Macron este de părere că orice negociere cu Rusia trebuie să includă şi conducerea de la Kiev

1 December 2022 at 23:50
macron

Preşedintele Biden a spus că doreşte să vorbească cu Vladimir Putin numai dacă liderul rus îşi menifestă dorinţa de a pune capăt războiului din Ucraina, anunță Rador.

Joe Biden a vorbit la o conferinţă de presă desfăşurată în compania omologului său francez, aflat într-o vizită de stat în SUA. Preşedintele Emmanuel Macron a spus că orice negociere cu Rusia trebuie să includă şi conducerea de la Kiev: "Nu îi vom îndemna niciodată pe ucraineni să facă un compromis care să nu fie acceptabil pentru ei, pentru că nu va exista niciodată o pace sustenabilă. Dacă dorim o pace sustenabilă, trebuie să respectăm dreptul ucrainenilor de a decide momentul şi condiţiile în care vor negociacu privire la teritoriul şi viitorul lor".

articolul original.

Aplicarea integrală a acqui-ului Schengen în România, Bulgaria și Croația se află pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne

1 December 2022 at 23:36
schengen

Aplicarea integrală a acqui-ului Schengen în România, Bulgaria și Croația se află pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, informează Rador.

Miniștrii justiției și afacerilor interne din Uniunea Europeană vor analiza stadiul implementării măsurilor convenite în aceste trei țări care aspiră să adere la zona de liberă circulație și își propun să adopte decizii în această privință. Conform agendei publicate pe pagina de internet a Consiliului, miniștrii vor evalua starea generală a spațiului Schengen și se vor axa pe combaterea traficului de migranți și pe legăturile dintre sistemele informatice.

articolul original.

France Presse scrie că specialiștii din Ucraina nu mai fac față: jumătate din infrastructura energetică rămâne avariată

1 December 2022 at 23:26
intreruperi energie

Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă avariată. Zeci de angajați din energie au fost uciși și răniți, spun cei de la compania DTEK. O companie energetică privată din Ucraina a declarat că 40% din infrastructura electrică a țării este avariată, în timp ce atacurile rusești continuă să vizeze alimentarea. Milioane de oameni au rămas fără energie electrică sau cu energie intermitentă din octombrie, în timp ce Rusia s-a concentrat asupra sistemului energetic ucrainean.

"Rusia a distrus 40% din sistemul energetic ucrainean cu atacuri teroriste cu rachete. Zeci de lucrători din domeniul energiei au fost uciși și răniți", a declarat compania DTEK într-un comunicat pe rețelele de socializare.

"Inginerii electricieni fac tot ceea ce este posibil și imposibil pentru a stabiliza situația în ceea ce privește aprovizionarea cu energie", a declarat compania, potrivit Agenției France-Presse, adăugând că echipele lucrează "zi și noapte".

9 persoane au fost confirmate ca fiind decedate marți, potrivit autorităților, în condițiile în care s-au înmulțit incidentele în care ucrainenii încearcă să găsească surse alternative de energie, inclusiv generatoare și butelii de gaz, ambele putând fi periculoase.

În urmă cu câteva zile, directorul celei mai mari companii private de electricitate din Ucraina avertiza că întreaga rețea de electricitate a Ucrainei riscă să cedeze. Maxim Timchenko a declarat pentru BBC că jumătate din rețeaua de electricitate a țării este deja grav avariată, iar încă un alt atac de amploare ar putea face sistemul de electricitate să cedeze definitiv.

articolul original.
Ieri — 1 December 2022STIRIPESURSE

Francezii își predau la poliție armele fără permis, în cadrul unei campanii de strângere a armelor de foc fără licență

1 December 2022 at 18:26
pistol, impuscat, arma

Posesorii francezi de arme de foc și-au predat armele la punctele de colectare ale poliției din întreaga țară în această săptămână, în cadrul unei campanii de strângere a armelor de foc fără licență, deseori moșteniri care zac în poduri sau sunt uitate în dulapuri, scrie Reuters.

Deținerea de arme de foc în Franța nu este nici pe departe la fel de răspândită ca în Statele Unite, de exemplu, iar infracțiunile cu arme de foc sunt relativ rare, însă Franța dorește să limiteze numărul de arme de foc deținute ilegal - până la șase milioane, potrivit estimărilor autorităților, potrivit Mediafax.

Puști, pistoale, muniții, chiar și cuțite și grenade, au fost predate în 300 de puncte de colectare din Franța de la începutul campaniei Ministerului de Interne, la 25 noiembrie.

Cei care aduc armele nu riscă nicio sancțiune. Ei pot fie să le înregistreze, fie să le lase la poliție.

Până miercuri, 65.000 de arme de foc fuseseră predate, împreună cu 1,6 milioane de gloanțe și alte proiectile.

"Această campanie are loc pentru a-i ajuta pe francezi să predea aceste obiecte care sunt destul de incomode pentru majoritatea", a declarat comandantul poliției, Florence Gavello, la punctul de colectare din Nisa. "Când vorbim cu ei, sunt destul de fericiți că ... scapă de ele".

Campania se încheie vineri, după care armele colectate vor fi fie predate muzeelor, fie distruse.

articolul original.

Scandal în Parlamentul Quebecului: Deputații unui partid au refuzat jurământul de loialitate față de Regele Charles al III-lea

1 December 2022 at 18:25
parlament quebec

Trei membri ai Parti Québécois (PQ) care au refuzat cu fermitate să depună jurământul de învestitură în fața regelui Carol al III-lea li s-a interzis joi să-și preia mandatul în legislativul provinciei canadiene Quebec.

Cei trei membri ai grupului PQ au încercat să ia loc în Salon bleu din cadrul Adunării Naționale în cursul dimineții, dar au fost refuzați, potrivit Global News.

Pentru a sta în legislativul din Quebec, deputații aleși din Quebec trebuie să depună două jurăminte de loialitate: unul față de poporul din Quebec și altul - așa cum prevede Constituția canadiană - față de rege.

În noiembrie, președintele demisionar François Paradis a decis că toți deputații aleși trebuie să depună jurământul față de rege, în caz contrar riscând să fie expulzați din legislativ.

Liderul PQ, Paul St-Pierre Plamondon, a cerut în repetate rânduri președintelui nou numit, Nathalie Roy, să reconsidere decizia predecesorului său.

La scurt timp după ce a fost respins, liderul PQ a postat pe Twitter pentru a spune că a prezentat sergentului de arme actele oficiale care confirmă alegerea sa în legislativ și medalia pentru depunerea jurământului de loialitate față de poporul Quebecului.

"O voi lăsa pe purtătoarea de cuvânt să o analizeze și să își exercite discreția", a scris St-Pierre Plamondon. "Este timpul ca lucrurile să se schimbe".

În interiorul legislativului, Roy a declarat că decizia de a interzice intrarea PQ-ului a fost definitivă și nu a putut fi atacată.

De când și-au câștigat locurile în alegerile din 3 octombrie, cei trei deputați PQ au luat poziție împotriva a ceea ce consideră jurământul "umilitor" față de rege. Între timp, ceilalți 122 de membri ai legislativului au depus cu toții jurământul.

Premierul Quebecului, François Legault, a declarat reporterilor la începutul zilei de joi că guvernul său va depune săptămâna viitoare o moțiune pentru abolirea jurământului față de rege.

After a minute long conversation with the National Assembly’s Sergeant-at-Arms, the three PQ MNAs are barred from entering the assembly room because they’ve refused to swear an oath to the King of England. pic.twitter.com/FPPUOOyAId

— Dan Spector (@danspector) December 1, 2022
articolul original.

CM 2022: Japonia - Spania, echipele de start

1 December 2022 at 18:24
cupa mondiala qatar

Echipele de start pentru meciul dintre selecţionatele Japoniei şi Spaniei, care are loc joi seara, pe Khalifa International Stadium din Ar-Rayyan, în Grupa E a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar:

Japonia: 12. Shuichi Gonda - 3. Shogo Taniguchi, 4. Kou Itakura, 22. Maya Yoshida (căpitan) - 14. Junya Ito, 17. Ao Tanaka, 13. Hidemasa Morita, 5. Yuto Nagatomo - 15. Daichi Kamada, 25. Daizen Maeda, 11. Takefusa Kubo. Selecţioner: Hajime Moriyasu.
Rezerve: 1. Eiji Kawashima, 23. Daniel Schmidt - 2. Miki Yamane, 6. Wataru Endo, 7. Gaku Shibasaki, 8. Ritsu Doan, 9. Kaoru Mitoma, 10. Takumi Minamino, 16. Takehiro Tomiyasu, 18. Takuma Asano, 19. Hiroki Sakai, 20. Shuto Machino, 21. Ayase Ueda, 24. Yuki Soma, 26. Hiroki Ito.
Spania: 23. Unai Simon - 2. Cesar Azpilicueta, 16. Rodri, 4. Pau Torres, 14. Alejandro Balde - 9. Gavi, 5. Sergio Busquets (căpitan), 26. Pedri - 12. Nico Williams, 7. Alvaro Morata, 21. Daniel Olmo. Selecţioner: Luis Enrique.
Rezerve: 1. Robert Sanchez, 13. David Raya - 3. Eric Garcia, 6. Marcos Llorente, 8. Koke, 10. Marco Asensio, 11. Ferran Torres, 15. Hugo Guillamon, 17. Yeremy Pino, 18. Jordi Alba, 19. Carlos Soler, 20. Dani Carvajal, 22. Pablo Sarabia, 24. Aymeric Laporte, 25. Ansu Fati.

Arbitru: Victor Gomes (Africa de Sud); arbitri asistenţi: Zakhele Siwela (Africa de Sud), Souru Phatsoane (Lestoho); al patrulea oficial: Salima Mukansanga (Rwanda)

articolul original.

CM 2022: Costa Rica - Germania, echipele de start

1 December 2022 at 18:22
qatar world cup

Echipele de start pentru meciul dintre selecţionatele Costa Ricăi şi Germaniei, care are loc joi seara, pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa E a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar:

Costa Rica: 1. Keylor Navas (căpitan) - 6. Oscar Duarte, 19. Kendall Waston, 3. Juan Pablo Vargas - 4. Keysher Fuller, 5. Celso Borges, 17. Yeltsin Tejeda, 8. Bryan Oviedo - 20. Brandon Aguilera, 12. Joel Campbell - 11. Johan Venegas. Selecţioner: Luis Fernando Suarez.
Rezerve: 18. Esteban Alvarado, 23. Patrick Sequeira - 2. Daniel Chacon, 7. Anthony Contreras, 9. Jewison Bennette, 10. Bryan Ruiz, 13. Gerson Torres, 14. Youstin Salas, 16. Carlos Martinez, 21. Douglas Lopez, 22. Ronald Matarrita, 24. Roan Wilson, 25. Anthony Hernandez, 26. Alvaro Zamora.
Germania: 1. Manuel Neuer (căpitan) - 6. Joshua Kimmich, 15. Niklas Suele, 2. Antonio Rudiger, 3. David Raum - 21. Ilkay Gundogan, 8. Leon Goretzka - 10. Serge Gnabry, 14. Jamal Musiala, 19. Leroy Sane - 13. Thomas Muller. Selecţioner: Hans-Dieter Flick.
Rezerve: 12. Kevin Trapp, 22. Marc-Andre ter Stegen - 4. Matthias Ginter, 5. Thilo Kehrer, 7. Kai Havertz, 9. Niclas Fuellkrug, 11. Mario Goetze, 16. Lukas Klostermann, 17. Julian Brandt, 18. Jonas Hofmann, 20. Christian Guenter, 23. Nico Schlotterbeck, 24. Karim Adeyemi, 25. Armel Bella Kotchap, 26. Youssoufa Moukoko.

Arbitru: Stephanie Frappart (Franţa); arbitri asistenţi: Neuza Ines Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Mexic); al patrulea oficial: Said Martinez (Honduras)

articolul original.

Cătălin Cherecheș, mesaj emoționant de 1 Decembrie: Mi-aș dori să-i văd și pe maghiarii din Transilvania aici, lângă noi, lângă români!

1 December 2022 at 18:20
Catalin Chereches

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a declarat, în fața locuitorilor orașului că și-ar dori ca anul viitor să îi vadă și pe maghiarii din Transilvania sărbătorind 1 Decembrie alături de români.

Dragostea față de oameni se manifestă prin sănătate, educație și grija față de cei care ne-au dat viață, le-a transmis Cătălin Cherecheș românilor de Ziua Națională a României.

„Respectați militari, dragi copii, dragi părinți, dragi bunici, dragi români, e ziua Națională a României și trebuie să ne întrebăm ce am făcut de mai bine de 100 de ani de când în mod formal România există. Și avem două simboluri sub care stăm noi, românii. Două simboluri pe care s-a așezat statul român. Crucea creștină și memorandumul, care înseamnă demnitatea poporului român. Demnitatea poporului român o vindem astăzi altora pe bani foarte puțini, dar de cele mai multe ori o dăm gratis. Crucea am sfărâmat-o în foarte multe bucăți și suntem singurul popor din Europa care e așezat în două state și, mai mult decât atât, statul-mamă, România, a și recunoscut celălalt stat, Republica Moldova, și noi suntem mândri că suntem uniți, că suntem români.

Îi aplaudăm pe toți cei care de 100 de ani încoace conduc România și au împărțit-o bucată cu bucată. Avem crucea creștină și știm foarte bine că Preasfinția Sa Iustin și-ar fi dorit foarte mult, dar nu poate să încalce rigorile mai înalților săi să-l aducă și pe Preasfințitul Vasile, episcopul greco-catolic, așa cum s-a întâmplat și acum 104 ani la Alba Iulia, când și greco-catolicii și ortodocșii au fost reprezentați și au fost umăr la umăr, cruce lângă cruce. Dar sfărâmăm crucea și sub cruce înseamnă că nu avem grijă nici de copiii noștri, nici de bătrânii noștri pentru că a respecta crucea înseamnă să ai și credință în Dumnezeu, dar să ai și dragoste față de oameni. Iar dragostea față de oameni se manifestă prin sănătate și educație și prin grija pe care o avem pentru cei care ne-au dat viață și pentru cei care duc viața noastră mai departe”, a declarat Cătălin Cherecheș, potrivit romaniatv.net.

Cătălin Cherecheș și-a exprimat, de asemenea dorința ca, anul viitor, în 2023, de Ziua Națională a României, maghiarii din Transilvania să se bucure alături de români de semnificația acestei sărbători.

Avem încredere că România are niște bărbați care, cu arma în mână, și care nu au nume pentru că ei sunt azi militari români și poate mâine vor fi niște eroi necunoscuți. Îi ei avem încredere și speranță avem în copiii noștri, dar e o speranță pe care o lăsăm să alunece din ce în ce mai în jos, pe Instagram, Tik Tok și alte lucruri care ne aratîă cât de îndepărtați putem să fim de drumul drept, de drumul creștin, de drumul spre lumină.

Dumnezeu să binecuvinteze România. La mulți ani, români! Mi-aș dori foarte mult să sărbătorim și ziua românilor odată cu Ziua Națională a României și, totodată, pe lângă cei tineri îmbrăcați în straiele noastre naționale, populare, pentru că suntem un popor primitor și tolerant, care a primit cu brațele și inima deschisă pe cei care au venit aici. Mi-aș dori să îi văd și pe maghiarii din România, din Transilvania, din Baia Mare în portul lor aici, lângă noi, lângă români. E o Românie în care cu toții trăim ca și frații. Îi invit anul viitor alături de noi ca să ajungem la Ziua Națională a tuturor românilor. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a declarat Cătălin Cherecheș în fața locuitorilor din Baia Mare.

articolul original.

Rusia condamnă în termeni duri decizia Germaniei pe tema Holodomorului: 'Încearcă să-şi rescrie istoria... îşi minimalizează propria vinovăţie'

1 December 2022 at 15:24
Serghei Lavrov

Rusia a anunţat joi că decizia Parlamentului german de a recunoaşte foametea din Ucraina din 1932-1933 ca genocid impus de sovietici a fost o provocare anti-rusă şi o încercare a Germaniei de a ascunde trecutul nazist, relatează The Guardian.

Într-o decizie salutată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, parlamentarii germani au adoptat miercuri o rezoluţie prin care declară că moartea prin înfometare a milioane de ucraineni – Holodomorul – a fost un genocid.

În noiembrie 1932, liderul sovietic Iosif Stalin a trimis poliţia pentru a confisca toate cerealele şi animalele de la fermele ucrainene recent colectivizate, inclusiv seminţele necesare pentru plantarea următoarei culturi. Milioane de ţărani ucraineni au murit din cauza foametei în lunile următoare din cauza a ceea ce istoricul de la Universitatea Yale Timothy Snyder numeşte ”crimă în masă în mod clar premeditată”.

Rusia a respins joi afirmaţia că Holodomorul a fost un genocid şi a precizat că milioane de oameni din alte părţi ale Uniunii Sovietice, inclusiv în Rusia, au avut de suferit.

”Există o altă încercare de a justifica şi de a promova o campanie – care este organizată în Ucraina şi sponsorizată de Occident – de demonizare a Rusiei şi de asmuţire a etnicilor ucraineni împotriva ruşilor”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

”Germanii încearcă să-şi rescrie istoria... îşi minimalizează propria vinovăţie şi tulbură memoria naturii fără precedent a nenumăratelor crime comise de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, se mai arată în comunicat.

Ministerul rus de Externe a acuzat Parlamentul german că ”a reînviat ideologia fascistă a urii şi discriminării rasiale şi că a încercat să se absolve de responsabilitatea crimelor de război” prin adoptarea declaraţiei.

articolul original.

Romania's Lipizzan horse breeding tradition inscribed in UNESCO list

1 December 2022 at 15:16
unesco

The Ministry of Culture announced on Thursday that Romania's Lipizzan horse breeding tradition was inscribed on UNESCO's Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, told Agerpres.

According to the ministry, UNESCO's Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, meeting in Rabat, Morocco, decided to inscribe in the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity Lipizzan horse breeding traditions from seven countries - Austria, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Italy, Romania, Slovakia, Slovenia and Hungary - where the heritage has been active and uninterrupted.

"Romania owes its inscription to research carried out by Ioana Baskerville of the Ministry of Culture's National Committee on Safeguarding the Intangible Cultural Heritage, which enjoyed constant specialist support and expertise from the Romsilva National Forestry Corporation - the Directorate for Growth, Exploitation and Improvement of Horses at the Ministry of the Environment, Waters and Forestry, which manages Romania's two largest stud farms of Lipizzani horses: Sambata de Jos, located in the village of Sambata de Jos, Brasov County, and Beclean in the town of Beclean, Bistrita-Nasaud County."

The ministry says that the modern Lipizzan horse bred was created in 1580 in the town of Lipizza, in today's Slovenia.

"The beginnings of the breed in Romania go as far back as the 18th century, with the expansion of this breed through the system of stud farms and remount depots of the Habsburg Empire. The Romanian tradition of breeding these horses started in 1874 as a result of moving herds of the imperial stud at Mezohegyes, in today's Hungary, to an imperial estate at Sambata de Jos, in the Olt Valley. On October 8, 1920, Romania establishes the Sambata de Jos state stud farm using for this purpose mainly horses from breeders in the villages of Sarii Fagarasului, located in the vicinity of the stud farm. Today at the Sambata de Jos stud farm, 7 of the 8 lines of the breed are bred, which makes it one of the most important Lipizzan stud farms in the world. The popularity of the Lipizzaners has been kept up in time thanks to their majestic and commanding presence, endurance, intelligence and devotion to people."

This new element of the national intangible cultural heritage, the ministry says, is represented by a set of knowledge, practices and skills related to the breeding, brooming and training of Lippizaners in Romania passed on mainly orally from generation to generation through direct experience, adding to these a series of cultural and social practices developed by breeding communities as part of certain equestrian rituals, events, competitions (endurance, traction, dressage) and specific traditional crafts (horseshoeing, saddlery, grooming) that include the presentation and promotion of this horse breed.

"The important and meritorious presence of Romania in this file, at the invitation of experts from partner countries, has confirmed the relevance of this tradition in Romania and the efforts of the government that supported the core of the tradition of breeding Lippizzaners for more than a century."

articolul original.

Iohannis cere coaliției de guvernare măsuri 'imediate' pentru creșterea nivelului de trai / Video

1 December 2022 at 15:16
iohannis dezbatere

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat joi partidele politice, într-un discurs susținut la Palatul Cotroceni de Ziua Națională a României, să ia măsuri care să crească veniturile populației pentru că românii vor rezultate „imediate”.

  • „Romania este un pilon de securitate si o tara stabila care a facut progrese semnificative si reforme consistente in domeniul justitiei. Aceasta realitate este recunoscuta de Comisia Europeana care a dat unda verde ridicarii MCV pentru tara noastra, este inca o dovada ca Romania se dezvolta accelerat si este membru al marii familii europene. In anii care vor urma avem multe de facut sa cladim o tara prospera care sa aiba o voce ferma. Cetatenii au in mod firesc mari asteptari de la clasa politica mai ales in aceasta perioada dificila. Ne aflam deja pe un drum plin de schimari, de reforme, un proces pe care eu il vad ireversibil dar romanii au nevoie de progrese cat mai tangibile si imediate pentru cresterea bunastarii si nivelului de trai. Tara noastra ale la dispozitie fonduri prin PNRR si prin alte programe europene pentru a produce schimbarile necesare si indemn autoritatile sa utilizeze toate instrumentele disponibile”, a declarat șeful statului.
articolul original.

Video | Klaus Iohannis vorbește despre pericole, de Ziua Națională: Războiul a generat o escaladare a extremismelor și a discursului urii

1 December 2022 at 15:13
image

Pre;edintele Klaus Iohannis a vorbit, în discursul de la recepția de Ziua Națională, de la Palatul Cotroceni, despre provocările care apar în situații de criză.

"Dificultățile ne întăresc și dau semnificație mesajului Zilei Naționale, și anume că în momentele majore ale istoriei suntem solidari.

Sărbătoarea ne găsește într-un context legat de războiul din Ucraina. Războiul a declanșat o criză de securitate, energetică, umanitară. A generat o escaladare a extremismelor și  a discursului urii. Libertatea de mișcare, egalitatea în fața legii sunt atuuri ale unei societăți democratice. Șrtim cât de prețioase sunt toate acestea.

Sunt libertăți și drepturi care trebuie apărate, care se câștiogă greu și se pierd mai ușor. Izolaționsimul este perfid și periculos pentru că găsesc teren fertil în perioade de criză. Oamenii cad mai ușoor pradă acestor lucruri", a spus Klaus Iohannis.

articolul original.

Patinoar artificial ecologic, fără gheaţă, deschis în municipiul Hunedoara

1 December 2022 at 15:06
patinoar artificial ecologic

Un patinoar ecologic, care nu foloseşte gheaţă, dar pe care se poate aluneca cu patinele pentru că este acoperit cu o răşină specială, a fost deschis joi în municipiul Hunedoara, cu ocazia Zilei Naţionale a României, informează Agerpres.

Patinoarul este amplasat în zona Pietonalei Corvin, în apropierea Casei de Cultură a oraşului.

"Patinoarul montat anul acesta aproape de bradul împodobit din faţa Casei de Cultură este unul ecologic, dar poate fi utilizat purtând patine obişnuite. Pentru a aluneca pe suprafaţa de 200 mp nu e nevoie de gheaţă - implicit nici de folosirea energiei electrice pentru a menţine gheaţa, deoarece suprafaţa este din teflon acoperit de o răşină specială, care asigură alunecarea în bune condiţii", a informat administraţia locală.

Tarifele pentru cei care doresc să patineze sunt aceleaşi ca în anii trecuţi: 7 lei închirierea de patine, 7 lei accesul pe patinoar.

Copiii cu vârste de până la 15 ani au gratuitate la folosirea patinoarului şi plătesc doar închirierea patinelor.

Până la sosirea vacanţei de iarnă patinoarul va funcţiona de luni până joi între orele 16,00 - 21,00, vinerea, între 14,00 - 21,00, iar sâmbăta şi duminica între orele 12,00 - 21,00.

Pe durata vacanţei şcolare de iarnă patinoarul va fi deschis zilnic între orele 12,00 - 21,00.

articolul original.

Sebastian Burduja, mesaj de Ziua Naţională: 'Patriotismul este suma paşilor pe care îi facem în fiecare zi pentru România'

1 December 2022 at 10:56
Sebastian Burduja

Patriotismul este suma paşilor pe care îi facem în fiecare zi pentru România, de la lucrurile mici la visurile mari, a afirmat, joi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, de Ziua Naţională, potrivit Agerpres.

"'N-am făcut noi toţi, cu atâta sânge, o Românie Mare, pentru ca ea să nu fie tare şi prosperă în noile ei graniţe, cu dragoste pentru toţi cetăţenii buni ai statului, cu mândrie pentru neamul pe care-l reprezentăm, cu credinţă în misiunea lui istorică', spunea Ionel Brătianu, întâiul ctitor al României Mari. Da, 1 Decembrie 1918 a fost un miracol înfăptuit de oameni care au iubit România mai mult decât orice şi au ridicat-o mai sus decât oricând. Datoria noastră astăzi este să le continuăm lucrarea şi să ne străduim cu toţii în fiecare zi, nu doar de Ziua Naţională, să lăsăm în urma noastră o ţară mai bună, într-o lume mai bună", a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că "patriotismul este suma paşilor pe care îi facem în fiecare zi pentru România, de la lucrurile mici la visurile mari".

"Dincolo de greutăţile vremurilor, lumina care străpunge întunericul ne arată calea. E timpul ca cei care îşi doresc să aprindă lumina în şi pentru România să vorbească mai tare decât cei care vor să o stingă. Pentru că nimic nu se poate zidi fără speranţa şi credinţa că se poate, că lupta asta are un sens (cel mai frumos dintre toate), că nimic nu este în zadar, că nu suntem cu nimic mai prejos decât alţii. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români de pretutindeni", transmite Burduja.

articolul original.

Romania National Day/Speaker Ciolacu: We stand chance to fully accomplish our European dream, join Schengen

1 December 2022 at 10:54
Marcel Ciolacu

The hope of this nation lies in its children, Chamber of Deputies Speaker Marcel Ciolacu writes in his National Day message, affirming that "we have an extraordinary chance to fully accomplish our European dream and join Schengen."

"The hope of this nation lies in its children! Delia, a wonderful 10-year-old girl, offered me today a tricolor brooch shaped like Romania, made with her own hands. I will wear it today with great pride, thinking of the energy of this generation that will take Romania where it deserves and belongs. Just like 104 years ago, when the generation of that time understood that only through unity we can fulfill our dream of living together in one country," Ciolacu wrote on Facebook.

The current generation took over a country destroyed by communism and led it to the European Union and NATO, the Speaker goes on to note, adding that "we have an extraordinary chance to fully accomplish the European dream and join the Schengen Area."

"It only depends on us! For Delia, for all the children of this nation, we too must stand united and overcome all the challenges we are subjected to by an illegal war right near our borders and all the overlapping crises it has caused. We have this duty, so that the future generation can build on a much more solid foundation! Many happy returns, Romania! Many happy returns, Romanians!," Marcel Ciolacu concludes. AGERPRES

articolul original.

Premierul Spaniei, vizat în mod direct de o bombă: Poliția a interceptat un pachet cu exploziv

1 December 2022 at 10:51
Pedro Sanchez

O scrisoare cu conținut exploziv care îl viza pe șefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a fost interceptată de poliția spaniolă, informează postul spaniol de televiziune RTVE. Acest lucru ar fi avut loc pe 24 noiembrie.

"Pachetul a fost trimis prim-ministrului prin poștă obișnuită. El a fost identificat de ofițerii de securitate în biroul premierului", a relatat postul de televiziune.

Acesta este al patrulea caz din ultima vreme când coletele periculoase ajung la adresele structurilor guvernamentale, militare, strategice și diplomatice din Spania.

Anterior, joi, angajații serviciilor speciale spaniole au găsit un dispozitiv exploziv într-o poștă, al cărui destinatar este Centrul spaniol de comunicații prin satelit.

La amiază două colete suspecte au ajuns la Ambasada Ucrainei din Madrid, precum și la fabrica din Zaragoza, care este implicată în dezvoltarea și producția de echipamente militare pentru infanterie. Primul colet a fost adresat ambasadorului ucrainean. Angajatul ambasadei care a deschis coletul a fost rănit la mână în urma exploziei.

De asemenea, joi dimineață, agenţii de securitate de la baza aeriană Torrejón de Ardoz din Madrid au detectat pe scaner un pachet cu bombă trimis prin poştă Centrului de Sateliţi, care este situat în aceste unităţi militare .

articolul original.

Gheorghe Popescu: Să luptăm împreună pentru performanţă, numai aşa ne putem mândri cu ţara noastră

1 December 2022 at 10:50
gica popescu

Fostul căpitan al echipei naţionale a României, Gheorghe Popescu, a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale în care a afirmat că numai luptând împreună ne putem mândri cu ţara noastră, potrivit Agerpres.

"Cu toţii 'jucăm' în aceeaşi echipă şi ne dorim ce-i mai bun pentru ea. Să luptăm împreună pentru performanţă, numai aşa ne putem mândri cu ţara noastră în fiecare zi. Nu doar astăzi: Hai, România! În special astăzi: La mulţi ani, România!", a scris actualul preşedinte al clubului Farul Constanţa în mesajul postat pe contul său personal de Facebook.
La rândul său, fostul internaţional Gheorghe Hagi a redistribuit prin intermediul paginii personale un mesaj publicat pe contul oficial de Facebook al clubului Farul: "La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!".

Component al "Generaţiei de aur", Dorinel Munteanu (54 de ani) a urat românilor de Ziua Naţională să fie mereu uniţi şi demni.

"Să îţi reprezinţi ţara este o mare mândrie pentru orice român. Din fericire, eu am avut privilegiul de a îmbrăca tricoul echipei naţionale a României, de a purta tricolorul peste tot în lume şi de a cânta imnul nostru drag cu toată dragostea de ţară. Astăzi, de 1 Decembrie, repunem în prim plan unitatea ca valoare de nepreţuit ce a reprezentat bravul nostru popor. Să fim mereu uniţi şi demni pentru naţiunea noastră", a notat pe Facebook, Dorinel Munteanu, cel care deţine recordul de selecţii al primei reprezentative, 134.

articolul original.
❌