ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022STIRIPESURSE

Ucraina: Bilanțul morților din regiunea Herson după retragerea forţelor ruse în urmă

27 November 2022 at 02:20
herson war

Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul. "Bombardamentele ruseşti zilnice distrug oraşul şi ucid locuitorii paşnici. În total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson după retragere", a declarat şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, într-o postare pe Facebook.

"Mulţi oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale ţării. Însă mulţi locuitori rămân în casele lor şi trebuie să le oferim cea mai mare siguranţă posibilă", a continuat el, spunând că poliţia este din nou la datorie în regiune.

Săptămâna trecută, un înalt oficial a declarat că Ucraina va începe în curând evacuarea persoanelor care doresc să părăsească regiunea. Klimenko a mai spus că anchetatorii au înregistrat un total de 578 de crime de război comise de trupele ruse şi complicii acestora în regiune. Moscova respinge în mod obişnuit acuzaţiile că forţele sale au comise abuzuri asupra civililor.

De asemenea, dpa informează că cel puţin 13 persoane au fost rănite sâmbătă în urma reluării atacurilor cu rachete asupra oraşului industrial ucrainean Dnipro de către forţele ruse. "Patru dintre ei sunt în spital, inclusiv un tânăr de 17 ani", a declarat guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe canalul său Telegram.

Există suspiciuni că mai multe victime se află sub dărâmăturile clădirilor rezidenţiale. Potrivit autorităţilor, un total de şapte clădiri rezidenţiale au fost avariate în urma atacului, iar un depozit a fost distrus.

În afară de Dnipro, sâmbătă a mai fost atacat orăşelul Ciasiv Yar din regiunea Doneţk. În Ciasiv Yar, aflat sub control ucrainean, trei persoane au fost rănite după ce un bloc de apartamente a fost lovit, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Pavlo Kirilenko.

articolul original.

Luna misterioasă din Sistemul nostru Solar ce ne-ar putea ajuta să găsim viața extraterestră

27 November 2022 at 02:02
luna enceladus

Luna înghețată a lui Saturn, Enceladus, ar putea răspunde la o întrebare ce ne framânta de mult: Suntem singuri? Cu oceanul său interior și gheizerele de gheață de apă care se aruncă la zeci de kilometri în spațiu și care se presupune că ar conține ingredientele pentru viață, această mică lună ar putea fi o țintă principală pentru viitoarele misiuni, anunță descopera.ro.

Însă Enceladus nu este singura locație din Sistemul nostru Solar cu gheizere active, deoarece o altă lună mică, aflată în apropierea marginii Sistemului Solar, are și ea caracteristici similare.

Este vorba despre cea mai mare lună a lui Neptun, Triton, care a fost vizitată o singură dată de Voyager 2 al NASA, în 1989. Dar sunt oare gheizerele de pe Triton singurele caracteristici care o fac o țintă bună pentru astrobiologie și pentru găsirea vieții dincolo de Pământ?

Triton, vizitată o singură dată de Voyager 2 al NASA în 1989

„Triton ar putea fi o lume oceanică, o lună care are o crustă de gheață solidă peste un ocean de apă lichidă la subsol”, a declarat Candice Hansen-Koharchek, un cercetător planetar care a fost reprezentant asistent al Experimentului Voyager Imaging Team în timpul misiunilor Voyager.

„Dacă acesta este cazul și dacă într-o zi vom putea ajunge la acel ocean și vom găsi viață, acest lucru ar extinde zona locuibilă la Centura Kuiper, nu doar la Sistemul Solar interior. Acest lucru are implicații profunde, atât în Sistemul nostru Solar, cât și la exoplanete.”

Datorită gheizerelor sale, pe care Voyager 2 le-a identificat sub forma unor dungi întunecate, Triton este doar al treilea corp planetar cunoscut din Sistemul Solar care este activ din punct de vedere vulcanic, în afară de Pământ și de Io, cea mai interioară lună a lui Jupiter, scrie Inverse.

Spre deosebire de gheizerele de pe Enceladus, despre care se crede că sunt cauzate de încălzirea prin maree, gheizerele de pe Triton sunt rezultatul încălzirii solare, unde lumina slabă a soarelui care ajunge pe lună face ca azotul înghețat de la suprafață să se topească încet și, în cele din urmă, să erupă.

Triton orbitează în jurul lui Neptun, aproape de marginea Sistemului Solar

Geologia activă explică, de asemenea, lipsa craterelor de pe suprafața sa și se pare că Triton deține o altă caracteristică similară cu cea a Pământului.

Voyager 2 este singura navă spațială care a vizitat Triton, dar o altă misiune NASA cunoscută sub numele de TRIDENT a fost selectată ca finalistă în 2020 pentru a explora Triton de aproape pentru prima dată din 1989, dar în cele din urmă a fost respinsă în runda finală de selecție de către NASA în 2021.

„Trident ar fi stabilit existența unui ocean subteran – primul pas în recunoașterea unei lumi oceanice”, a declarat Hansen-Koharchek. Deocamdată, Triton orbitează în jurul lui Neptun, aproape de marginea Sistemului Solar, cu gheizerele sale active, o atmosferă de azot și un posibil ocean interior.

articolul original.

Statele Unite ridică o parte din sancțiuni după acordul la care au ajuns guvernul şi opoziţia din Venezuela

27 November 2022 at 01:41
sua venezuela steag

Executivul american a salutat sâmbătă acordul la care au ajuns guvernul şi opoziţia din Venezuela, considerându-l un pas important în direcţia corectă, şi a autorizat gigantul petrolier Chevron să îşi reia parţial activităţile de extracţie a petrolului în această ţară, informează AFP, citat de Agerpres.

Reprezentanţi ai regimului de la Caracas şi ai opoziţiei politice venezuelene au reluat discuţiile joi, la Ciudad de Mexico, ajungând sâmbătă la un acord de etapă în privinţa protecţiei sociale care va permite în special eliberarea fondurilor venezuelene blocate în străinătate cu scopul de a finanţa proiecte sociale.

"Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a saluta reluarea negocierilor", a declarat un înalt oficial american sub protecţia anonimatului.

După anunţul acordului, Departamentul Trezoreriei a autorizat Chevron să repornească parţial operaţiunile societăţii mixte deţinute în parteneriat cu compania de stat Petroleos de Venezuela (PdVSA), asigurându-se totodată că "PdVSA nu primeşte niciun venit din vânzările de petrol realizate de Chevron", care nu poate relansa alte activităţi cu PdVSA.

Această ridicare parţială a sancţiunilor "reflectă politica pe termen lung a Statelor Unite, care vizează o ridicare a sancţiunilor condiţionată de progrese concrete în atenuarea suferinţei poporului venezuelean şi pentru a sprijini revenirea democraţiei", potrivit declaraţiei Departamentului Trezoreriei.

Un înalt oficial al administraţiei americane a precizat că restul sancţiunilor "rămân în vigoare şi Statele Unite continuă să le aplice cu fermitate şi să tragă la răspundere pe oricine ar încălca legea americană, ar fi implicat în corupţie sau în nerespectarea statului de drept în Venezuela".

În plus, persoanele şi companiile americane sunt de acum autorizate să furnizeze anumite tipuri de bunuri şi servicii în Venezuela, cu precizarea că persoanele străine care vor participa la aceste tranzacţii nu vor fi supuse sancţiunilor americane.

Discuţiile au fost reluate în luna mai, odată cu relaxarea anumitor sancţiuni americane, în special ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia şi a efectelor războiului asupra preţului petrolului, ceea ce a determinat Statele Unite să îşi reconsidere poziţia faţă de Caracas. Executivul american a recunoscut public că hidrocarburile venezuelene ar putea fi utile pe piaţa internaţională.

articolul original.

Hochei | Cele trei echipe româneşti au obţinut victorii sâmbătă în Erste Liga

27 November 2022 at 01:17
erste liga

Toate cele trei echipe româneşti au obţinut victorii sâmbătă în Erste Liga la hochei pe gheaţă, în meciurile jucate pe propriile patinoare, anunță Agerpres.

Campioana en titre, Sport Club Miercurea Ciuc, a învins liderul Budapest Jegkorong Akademia HC cu 3-2 (0-1, 2-1, 1-0).

David Stach şi Balazs Szabolcs Peter (2) au marcat pentru ciucani, în timp ce pentru oaspeţi au înscris Krisztian Nagy şi Joni Jesperi Viikila.

Corona Braşov s-a impus clar în faşa formaţiei UTE cu 7-3 (3-2, 3-1, 1-0), golurile ''lupilor'' fiind reuşite de Albert Zaghidulin, Radim Valchar, Pavlo Borisenko, Connor Sullivan Sills, Jaren Michael van Wormer, Samuel Owen Williams şi Roberto Gliga. Pentru budapestani au punctat Collin Shirley (2) şi Patrik Kiss.

ACSH Gheorgheni a trecut de FTC-Telekom cu 4-3 (0-1, 2-0, 2-2). Sebastyen Sylvestre, Peter Vincze, Tamas-Robert Sarpatki şi Jimi Jalonen au înscris pentru harghiteni, iar golurile lui Ferencvaros au semnate de Aku Kestila, Daniel Laszlo Boros şi Rasmus Kulmala.

Clasament

  • 1. Budapest Jegkorong Akademia HC 39 puncte (18 jocuri)
  • 2. ACSH Gheorgheni 37 (17)
  • 3. DVTK Jegesmedvek 28 (16)
  • 4. Sport Club Miercurea Ciuc 28 (17)
  • 5. DEAC Debrecen 27 (18)
  • 6. Corona Braşov 25 (17)
  • ...
articolul original.

Trotinetele electrice se vor închiria la Paris doar cu buletinul: Măsura luată de companii pentru a evita o posibilă interdicţie

27 November 2022 at 01:01
trotineta electrica

Pentru a evita o interdicţie ce pare iminentă, companiile care închiriază trotinete electrice la Paris şi-au înăsprit regulamentele de funcţionare, a anunţat vineri presa franceză, citată de DPA, potrivit Agerpres.

Începând de luni, utilizatorii care folosesc trotinete electrice în capitala Franţei vor trebui să îşi scaneze cărţile de identitate atunci când se înregistrează. Măsura a fost impusă întrucât companiile de închiriere au dorit să se asigure că doar adulţii pot să folosească aceste dispozitive şi că utilizatorii problematici vor putea fi identificaţi mult mai uşor, a raportat cotidianul Le Parisien.

Măsura ar trebui, de asemenea, să uşureze punerea sub acuzare pentru încălcări ale normelor de trafic în care sunt implicaţi conducătorii de trotinete electrice, vehicule care, la Paris, vor primi numere de înmatriculare începând din luna decembrie.

Companiile de închiriere intenţionează totodată să trimită un număr de două ori mai mare de angajaţi pentru a ridica trotinetele nefolosite şi care au fost abandonate pe străzi şi în pieţe publice, stânjenind circulaţia pietonilor şi a şoferilor.

Confruntându-se cu ameninţarea unei interdicţii, trei companii de închiriere au prezentat Primăriei din Paris un pachet de măsuri ce vizează reducerea haosului provocat de trotinetele electrice în traficul parizian.

Reprezentanţii municipalităţii au exprimat deja o serie de îngrijorări care au legătură cu numărul mare al accidentelor rutiere, trotinetele abandonate în zonele publice, utilizatorii care nu respectă regulile de trafic şi impactul generat de aceste vehicule asupra mediului.

articolul original.
Ieri — 26 November 2022STIRIPESURSE

FOTO Fotbaliștii sârbi au afişat un banner controversat cu harta statului Kosovo, iar autoritățile de la Priștina cer FIFA să intervină

26 November 2022 at 21:50

FIFA a deschis sâmbătă o procedură disciplinară împotriva Federaţie de Fotbal din Serbia, după ce jucătorii sârbi au afişat în vestiar un banner controversat cu harta statului Kosovo.

Bannerul reprezintă un contur al hărţii statului Kosovo, zugrăvit în culorile steagului Serbiei, peste care este scris ”Nu vom renunţa niciodată”. El a fost afişat în vestiarul echipei Serbiei înaintea meciului disputat joi, în compania Braziliei, la această ediţie a Cupei Mondiale, scrie news.ro.

Vineri, Federaţia de Fotbal din Kosovo (FFK) a înaintat o plângere către FIFA, acuzând Serbia de ”retorică şovinistă”, iar organismul care guvernează fotbalul mondial a deschis o procedură, urmând să anunţe care vor fi deciziile luate în acest caz.

Kosovo este membră a UEFA şi a FIFA din anul 2016, dar UEFA a decis că Serbia şi Kosovo nu pot fi adversare în preliminariile Cupei Mondiale sau ale Campionatului European din cauza tensiunilor existente între cele două ţări.content-image

articolul original.

Le-a dat cu terenul în cap, la Pula: Campioana României la futsal a fost umilită, în Liga Campionilor, de Anderlecht, scro 0-9

26 November 2022 at 21:44
futsal

CS United Galaţi a fost surclasată de formaţia belgiană Anderlecht Bruxelles, cu scorul de 9-0 (3-0), sâmbătă, în ultimul său meci din Grupa D a turului de elită al Ligii Campionilor la futsal, găzduită de oraşul croat Pula.

Campioana României se înclinase anterior cu 2-6 în faţa deţinătoarei trofeului, Barca, şi cu 2-5 în faţa echipei locale, MNK Futsal.

Pentru Anderlecht au marcat Gréllo (05'51'', 32'37''), Diogo (07'19'', 27'26''), Franko Jelovcic (13'41''), Dragan Tomic (23'02'', 39'43'' - penalty), Steven Dillien (27'46'') şi Vlăduţ Dudău (34'48'', autogol).

United a început cu următorul ''cinci'': Toni Toniţa - Constantin Burdujel (căpitan), Octavian Cireş, Andrei Crăciun, Daniel Araujo. Rezerve au fost: Alin-Robert Cârdei - Marius Arhire, Vlăduţ-Alexandru Dudău, Robert Crişan, Florin Ignat, Rareş Oană, Daniel-Cosmin Petică, Matei Boşneagă.

În celălalt meci al zilei, Barca a dispus cu 7-2 de MNK Futsal.

Anderlecht a ocupat primul loc, cu 7 puncte (+10), urmată de Barca, 7 p (+9), MNK Futsal, 3 p, United, 0 p. Câştigătoarea grupei s-a calificat la turneul final, care va avea loc în perioada 4/5-6/7 mai.

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit cum va fi făcută NOUA Lege a pensiilor: 'Vom CORECTA'

26 November 2022 at 21:41
Marius Budai
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a făcut anunțul așteptat de milioane de pensionari. Este vorba despre noua Lege a pensiilor.
articolul original.

Cod galben de ceaţă pentru mai multe judeţe

26 November 2022 at 21:35
ceata

Meteorologii au emis avertizări cod galben de ceaţă pentru mai multe judeţe, valabile până duminică la ora 05.00.

Potrivit ANM, este cod galben de ceaţă în judeţele Arad, Timiş, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman;

”Se vor semnala: local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului”, anunţă ANM.

Avertizările sunt valabile până la ora 05.00.

articolul original.

Unde s-ar putea ascunde Putin în cazul în care ar lansa un atac nuclear

26 November 2022 at 21:31
Vladimir Putin negocieri

Încă din primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, conducerea politico-militară a Rusiei și canalele de propagandă ale Kremlinului amenință Kievul cu atacuri asupra centrelor sale de decizie.

Mai mult, din când în când, dictatorul rus amenință în mod explicit întreaga lume cu atacuri nucleare, susținând că aceasta nu este o cacealma.

Întrucât Putin însuși este „centrul de luare a deciziilor” în Rusia, cu siguranță își ia măsuri pentru a supraviețui nesăbuinței de a recurge la atacuri nucleare în Ucrainei. Analizând informații scurse din serviciile secrete și relatări de presă, The New Voice of Ukraine prezintă trei buncăre în care s-ar putea ascunde Putin.

Unul dintre cele mai vechi buncăre din Rusia se află chiar sub Kremlin. Existența acestui buncăr a fost dezvăluită acum câteva decenii de către serviciile secrete americane. Este vorba de buncărul nr. 1, situat la o adâncime de 200-300 de metri. Acesta este „probabil unul dintre cele mai fortificate adăposturi subterane din Rusia”, scrie The New Voice of Ukraine. Buncărul nr. 1 ar fi fost construit în deceniul 1950-1960, în contextul primelor teste nucleare ale Uniunii Sovietice. De atunci, infrastructura sa a fost îmbunătățită și adaptată în mod constant. Se presupune că acesta ar trebui să fie locul de conducere a țării în cazul unui conflict armat, în special nuclear.

Un alt buncăr, aproape similar, se află lângă Universitatea de Stat „Mihail Lomonosov” din Moscova. Cele două adăposturi speciale sunt interconectate prin intermediul unui sistem de cale ferată subterană cu numele de cod Metro-2. Această cale ferată duce și către alte locații strategice, cum ar fi Aeroportul Vnukovo din Moscova. Conform unei estimări a Departamentului american al Apărării, buncărul de sub Kremlin și cel de lângă Universitatea de Stat „Mihail Lomonosov” ar putea asigura supraviețuirea a circa 10.000 de persoane timp de câteva luni după un posibil atac nuclear.

Un al treilea buncăr se află sub reședința de stat de la Novo-Ogariovo, acolo unde locuiește Vladimir Putin. „Putin a stat în buncărul său pe tot parcursul pandemiei. Vorbim de buncăr în sens figurat. Este casa lui din Novo-Ogariovo, de unde comunică cu un cerc extrem de limitat de oameni”, spune opozantul rus Ilia Ponomariov.

articolul original.

Accident în Timiș cu cinci victime

26 November 2022 at 17:19
accident rutier

Cinci persoane, între care o fetiţă în vârstă de 8 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, în urma unui accident care a avut loc la ieşirea din municipiul Timişoara spre Arad.

Biroul de presă al Poliţiei Timiş a informat că un microbuz în care se aflau nouă persoane, condus de un bărbat în vârstă de 46 de ani, a ieşit de pe Aleea Agronomiei pe Calea Aradului, iar şoferul nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani, care circula regulamentar pe Calea Aradului dinspre Arad spre Timişoara.

În urma impactului, au rezultat cinci victime, respectiv şoferii, o fetiţă de opt ani, pasageră în autoturism, şi două femei, pasagere în microbuz.

Din primele informaţii, cele cinci persoane sunt rănite uşor.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Ecologiștii cer Guvernului să verifice dacă Enel a respectat contractul de privatizare și să controleze investițiile făcute de aceștia

26 November 2022 at 17:19
sigla PER - Partidul Ecologist Roman

Partidul Ecologist (PER)  cere ca statul român să verifice dacă Enel a respectat contractul de privatizare precum și investițiile făcute de aceștia. Solicităm să se facă o diferențiere între contoarele achiziționate de cetățeni, transformatoare și investițiile reale, propriu- zise, pe care Enel și le-a asumat în contract, se spune în comunicatul remis presei de Biroul Permanent Național al PER.

Italienii au câștigat prin 2005, primul proces de privatizare a energiei în România, ale fostelor Electrica Banat și Dobrogea, și ulterior, a Electrica Muntenia Sud. Presa vremii a scris în privința acestor "privatizari strategice" că planează suspiciunea neîndeplinirii obligațiilor din contractele de privatizare dar și alte controverse. Prin 2014,  cel care a pus bazele Enel în România s-a sinucis, "dispariţia bruscă a lui Matteo Cassani în împrejurări încă neelucidate, ridică tensiunea la maximum în legătură cu activitatea Enel în România."

Peste ani, statul român anunța că vrea să dea în judecată grupul italian de utilități Enel pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, ulterior divizată în Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, și să le ceară italienilor despăgubiri pentru dividendele pe care, în opinia autorităților române, Enel ar fi trebuit să le acorde statului din profiturile celor două companii pentru anul 2012, conform contractului de privatizare. Prin 2017, Enel a pierdut procesul cu țara noastră, la Curtea de Arbitraj de la Paris, urmând ca aceștia să plătească României 401 milioane de euro.

Zilele trecute, Enel anunța că se retrage din România anul viitor, neprecizând clar la ce active va renunța.

articolul original.

Sancțiuni împotriva Rusiei: Polonia așteptă acordul Germaniei pentru a forța cumpărarea unei rafinării deținute de Rusia

26 November 2022 at 17:16
conducta drujba

Polonia vrea să obţină sprijinul Germaniei pentru a aplica sancţiunile UE asupra secţiunii polono-germane a conductei de ţiţei Drujba, astfel încât Varşovia să poată renunţa la un acord de cumpărare a petrolului rusesc anul viitor fără a plăti penalităţi, au spus două surse familiare cu discuţiile, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Sursele au mai spus că cele două ţări se apropie de un acord ca Polonia să coordoneze livrările maritime de petrol către Germania, prin Gdansk şi o parte din Drujba, pentru a facilita achiziţionarea de către Polonia a rafinăriei Schwedt, deţinută de Rusia, din Germania.

UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc pe rute maritime începând cu 5 decembrie, dar Drujba este în prezent scutită de sancţiuni. Aceasta reprezintă o problemă pentru rafinatorul polonez PKN Orlen, care are o înţelegere pe termen lung pentru achiziţionarea de petrol rusesc prin conductă şi ar trebui să plătească penalităţi pentru a încălca contractul.

Dacă UE ar impune sancţiuni Drujba, sau cel puţin secţiunii sale de nord, care aprovizionează Polonia şi Germania, ambele ţări ar putea să iasă din angajamentele lor de import de petrol rusesc fără penalităţi.

Secţiunea de sud a conductei aprovizionează Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă care, spre deosebire de Polonia şi Germania, ar avea dificultăţi să îşi diversifice importurile de petrol.

Potrivit surselor, Ministerul polonez al Climei şi Ministerul german al Economiei se află în etapa finală a discuţiilor privind un memorandum de înţelegere privind logistica petrolului, care ar putea debloca fluxurile non-ruseşti şi ar putea ajuta rafinăria poloneză să-şi urmărească interesul pentru Schwedt.

Germania îşi menţine angajamentul să nu mai folosească petrolul rusesc din 2023 şi lucrează la o soluţie cu Polonia pentru a asigura aprovizionarea cu Schwedt, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei la Berlin.

Îndeplinirea angajamentelor Poloniei şi Germaniei de a opri cumpărarea petrolului rusesc necesită o reglementare la nivelul UE şi ambele ţări cooperează pentru a realiza acest lucru, a declarat vineri Ministerul polonez al Climei.

Germania a pus Schwedt sub o tutelă de şase luni, fără să naţionalizeze rafinăria şi caută modalităţi de a o aproviziona cu petrol.

Polonia şi Germania au promis în primăvară că vor încerca să pună capăt importurilor de petrol ruseşti prin partea nordică a Drujba până la sfârşitul anului, dar Orlen rămâne legată de contractul său cu compania rusă de petrol şi gaze Tatneft.

Rafinăria poloneză a nominalizat provizii pentru Drujba pentru 2023, aşa cum este stipulat în contract, dar acestea s-ar opri dacă conducta ar fi lovită de sancţiuni, a spus una dintre surse.

Orlen a refuzat să comenteze vineri. Compania şi-a redus deja dependenţa de petrolul rusesc la 30% din necesarul său, înlocuindu-l cu livrări din Arabia Saudită şi Norvegia, printre altele.

Ziarul Kommersant a scris la începutul acestei luni că Orlen a depus o cerere către operatorul rus de conducte petroliere Transneft pentru furnizarea a 3 milioane de tone de petrol Poloniei prin Drujba, în 2023.

Controlul asupra Schwedt, care faprovizionează şi vestul Poloniei, ar spori capacitatea de rafinare a lui Orlen şi controlul asupra fluxurilor de petrol şi a produselor sale din regiune cu active în Polonia, Republica Cehă, Lituania şi Germania.

articolul original.

Șefa anticorupției din Moldova susține public că habar nu are unde se afla oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc

26 November 2022 at 17:08
Veronica Dragalin

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, declară că autoritățile noastre nu dețin informații oficiale, confirmate, despre locul aflării fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Asta chiar dacă, anterior, mai mulți oficiali au declarat că Plahotniuc s-ar ascunde în Ciprul de Nord, transmite Unimedia.info.

„Ca procuror în SUA am avut cazuri în care aveam fugari. De exemplu, unul se afla în China și noi știam că China nu-l va extrăda. Dar eu ca procuror, știam viața lui destul de bine și știam cât de mult îi plăcea lui să meargă în Las Vegas să cheltuie milioane de dolari la cazinou, în fiecare weekend și avea copii în Los Angeles. Eu eram satisfăcută, că această persoană nu va putea călca niciodată în SUA, nu-și va vedea copiii sau nepoții și va suferi.

Dacă oamenii pleacă într-un colț al lumii, în jurisdicții care nu cooperează, noi nu putem să mergem încolo, să-i luăm cu forța.

Nu, nu știm locul aflării lui Vladimir Plahotniuc”, a declarat Veronica Dragalin la Cutia Neagră de la TV8.

Republica Moldova a cerut repetat Interpolului să-l dea în căutare pe Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre dosarul Metalferos.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns. Plahotniuc se află, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, după cum afirmă experții.

articolul original.

Moldovenii se declară îngrijorați de prețuri, război și sărăcia din țară

26 November 2022 at 16:59
moldoveni

Moldovenii au devenit mai puțini îngrijorați de corupție, iar prețurile mari, războiul din Ucraina și sărăcia au ajuns în topul preocupărilor, arată datele celui de al 4-lea Barometru privind situația politică din Moldova și relația cu România, produs comun IDIS Viitorul și CBX Research.

Majoritatea respondenților au spus că sunt preocupați de prețuri, transmite Știri. Printre preocupările moldovenilor intră și războiul, sărăcia, viitorul copiilor și criza financiară/gazelor.

Corupția a coborât câteva trepte.


articolul original.

Raport independent: Acte de rasism, misoginie şi hărţuire au fost comise de membri ai Brigăzii de pompieri din Londra

26 November 2022 at 13:48
LFB brigada de pompieri din londra

Potrivit unui raport independent, acte de rasism, misoginie şi hărţuire au fost comise de membri ai Brigăzii de pompieri din Londra, comportamente pe care comandantul lor le-a recunoscut vineri şi care vor fi tratate de acum înainte "cu o toleranţă zero", informează AFP.

Brigada pompierilor din Londra (LFB) a comandat anul trecut o anchetă independentă după sinuciderea unui pompier de 21 de ani, care declarase că a fost hărţuit de colegii lui de serviciu din cauza originilor lui caraibiene.

Având la bază peste 2.000 de mărturii ale unor foşti şi actuali membri ai brigăzii, această anchetă a dezvăluit "o misoginie şi un rasism instituţionalizate", a declarat pe Twitter Nazir Afzal, fost procuror şi coordonatorul raportului, care urmează să fie făcut public în curând, potrivit Agerpres.

Printre fragmentele citate în mass-media britanice figurează şi exemplele unui pompier musulman căruia unii dintre colegi îi strecurau şuncă şi cârnaţi în buzunarele paltonului, unei femei a cărei cască a fost umplută cu urină, al unei alte femei ironizate de colegii ei de sex masculin din cauza greutăţii sale corporale prin imitarea zgomotelor făcute de un camion care mergea cu spatele, precum şi cel al unui pompier de culoare care a găsit în vestiarul său o frânghie cu un laţ deja făcut.

"Raportul conţine descrieri despre comportamente şocante şi experienţe dureroase care s-au întâmplat de-a lungul anilor", în special faţă de femei, persoane provenite din minorităţi etnice şi persoane LGBTQ+", a reacţionat LFB într-un comunicat.

"Nu există loc pentru discriminare, hărţuire şi intimidare în rândul brigăzii noastre şi, începând de astăzi, va fi foarte clar pentru agenţi care comportamente sunt inacceptabile şi care sunt consecinţele lor", a adăugat comandantul LFB, Andy Roe. El doreşte să reconstruiască "încrederea în rândul agenţilor şi în rândul comunităţilor pe care trebuie să le servim".

"Fapte odioase"

În conformitate cu cele 20 de recomandări ale raportului, Andy Roe a declarat că va implementa "o toleranţă zero" şi cu sancţiuni imediate, o mai bună preluare a mărturiilor despre eventuale comportamente nepotrivite, obligaţia agenţilor de a purta camere video asupra lor atunci când se deplasează spre locuinţele oamenilor şi cursuri de formare profesională pentru responsabilizarea pompierilor în legătură cu astfel de subiecte.

Brigada pompierilor şi a echipajelor de intervenţie din Londra este cea mai importantă din Regatul Unit, cu 5.000 de pompieri, din care mai puţin de 500 sunt femei şi doar 500 provin din rândul minorităţilor etnice, potrivit raportului.

Ancheta trebuie să devină "un moment decisiv" pentru pompierii din Londra, a reacţionat vineri primarul din capitala britanică, Sadiq Khan, într-un comunicat, considerând "odioase" faptele evidenţiate în raport.

El şi-a exprimat "sprijinul total" pentru comandantul LFB în încercarea acestuia de a implementa schimbările promise în rândurile pompierilor londonezi.

Cu toate acestea, reprezentanţii Sindicatului pompierilor britanici s-au declarat sceptici, sâmbătă, în privinţa schimbărilor promise de comandantul LFB.

"Ne-am exprimat de multă vreme îngrijorările legate de numeroasele probleme ridicate în acest raport şi rămânem sceptici în legătură cu schimbările pe care conducătorii noştri le vor implementa faţă de propriile comportamente", a transmis sindicatul Fire Brigades Union (FBU) într-un comunicat.

Potrivit sindicatului FBU, "raportul arată că agenţii se tem de consecinţe dacă vorbesc deschis despre astfel de fapte".

Luna trecută, un alt raport denunţase rasismul instituţionalizat din sistemul judiciar britanic, care se regăseşte în deciziile pronunţate şi în absenţa diversităţii din cadrul profesioniştilor din justiţie.

Raportul care a vizat LFB aminteşte totodată de scandalul care a pătat reputaţia Poliţiei din Londra la sfârşitul anilor 1990, odată cu publicarea în 1999 a unui raport care a evidenţiat un rasism instituţionalizat în cadrul său.

articolul original.

Ucraina a reluat alimentarea cu energie electrică la Herson

26 November 2022 at 13:46
steag herson

Adjunctul șefului de stat major al președintelui Volodimir Zelenski, Kyrylo Timosenko, a declarat pe 26 noiembrie că energia electrică va fi furnizată mai întâi infrastructurii critice a orașului și apoi caselor rezidenților.

Trupele ucrainene au intrat în Herson pe 11 noiembrie, la două zile după ce Rusia și-a declarat retragerea. Herson, un oraș cu o populație antebelică de aproape 300.000 de locuitori, a fost singura capitală regională cucerită de Rusia.

Curând, forțele ruse au început să bombardeze orașul.

Forțele ruse au efectuat 17 atacuri asupra orașului Herson pe parcursul zilei de 24 noiembrie folosind artilerie și lansatoare de rachete multiple. Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici, a raportat că șapte persoane au fost ucise și 21 au fost rănite în urma atacurilor Rusiei asupra orașului.

„Astăzi este o altă pagină teribilă din istoria orașului nostru erou”, a spus Ianușevici pe Telegram.

Din cauza atacurilor Rusiei asupra orașului recent eliberat, autoritățile ucrainene au început evacuarea pacienților din spitalele din Herson.

articolul original.

Sebastian Burduja vrea toleranță zero în cazul plagiatului: Ministrul amintește de codul de onoare de la Stanford

26 November 2022 at 13:37
Sebastian Burduja

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că în cazul plagiatului ar trebui să fie toleranţă zero şi a dat un exemplu, la Stanford, unde există un cod de onoare şi dacă un student este prins că a copiat este exmatriculat. Burduja consideră că în România ar trebui reglementat exact ce înseamnă plagiat şi până unde pot fi acceptate erorile de citate, anunță News.ro.

Sebastian Burduja a explicat, sâmbătă, la emisiunea Insider politic de la Prima Tv, că la Stanford nu există toleranţă pentru copiat sau plagiat, iar în cazul plagiatului şi în România ar trebui să fie toleranţă zero.

”Vă pot spune experienţa de la Stanford şi de la Harvard. La Stanford, la primul examen, 200 şi ceva de colegi, profesorul iese din sală. Ne dă subiectele şi iese din sală. Mi-am pus întrebarea, ce Dumnezeu se întâmplă. Mi-am amintit când fusesem admis şi prima săptămână în campus ne-a fost pus la dispoziţie codul de onoare al universităţii. La examen profesorul nu stă în sală. Şi nu sunt doar doi ochi care se uită la tine, cum sunt în România, sunt toţi colegii tăi care se asigură că este un proces corect. În patru ani de zile nu s-a întâmplat decât o singură dată şi sancţiunea a fost exmatricularea. La fel şi în cazul plagiatului, toleranţă zero”, a declarat Burduja.

Ministrul Digitalizării a fost întrebat cât de confortabil este cu un premier acuzat de plagiat, la fel cu ministul de Interne, el subliniind că deocamdată sunt doar acuzaţii la adresa celor doi.

”Suntem încă pe tărâmul unor acuzaţii. Ele trebuie tranşate în instanţă. Fiecare, cine este subiectul unor asemenea acuze, trebuie să îşi caute dreptatea şi să vedem adevărul. Îi cunosc bine pe ambii şi pe alţii care sunt acuzaţi şi sunt convins că nu au nicio problemă să îşi apere cauza”, a susţinut Burduja.

Întrebat, de asemenea, dacă crede că premierul a plagiat, ministrul Digitalizării a precizat că nu a văzut date certe în acest sens.

”Eu nu am văzut date certe în acest sens. Sunt foruri care trebuie să se pronunţe. Că vorbim de sistemul de justiţie, ştiu că este o decizie a Curţii Constituţionale, este un subiect complex şi este... am văzut premieri, miniştri care au trecut prin asemenea acuzaţii. Ele trebuie tranşate. Eu am încredere în justiţia română şi nu aş specula. Cei îndreptăţiţi ar trebui să se pronunţe. Ce spune legea, asta trebuie să aplicăm. La Stanford şi la Harvard sunt reguli stricte de citare. Nu ştiu în ce măsură în România se respectă lucrurile astea, adică este un cadru clar, cum să citezi lucrări, exact ce să faci în asemenea speţe. Poate că autorităţile ar trebui să reglementeze clar de acum încolo ce eroare de citare, plagiat tehnic sau tot felul de alţi termeni...”, a adăugat Sebastian Burduja.

articolul original.

De teamă să nu fie spionate, SUA interzic oficial echipamentele de telecomunicaţii chineze

26 November 2022 at 13:26
telecomunicatii economie

Autoritatea americană de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor (FCC) a anunţat vineri că interzice echipamente şi servicii de telecomunicaţii furnizate de cinci companii chineze, printre care Huawei şi ZTE, informează AFP, potrivit Agerpres.

Decretul vizează companii considerate o ameninţare la securitatea naţională a SUA şi priveşte vânzarea oricărui nou produs pe teritoriul american, nemaipermiţând obţinerea autorizaţiei de intrare pe piaţă.

Măsura vizează Huawei şi ZTE, supuse deja şi în trecut unor reguli similare, precum şi Dahua şi Hikvision, care furnizează echipamente de supraveghere video, şi Hytera, specializată ăn echipamente radio.

Produsele deja autorizate de FCC vor continua să existe pentru moment.

"Aceste noi reguli reprezintă o parte importantă a acţiunilor adoptate pentru a proteja poporul american împotriva ameninţărilor la adresa securităţii naţionale care implică echipamente de telecomunicaţii", a declarat preşedinta FCC, Jessica Rosenworcel, citată într-un comunicat.

Autoritatea de reglementare analizează de asemenea posibilitatea de a reevalua autorizaţiile deja acordate, precum şi procedurile de revizuire a interdicţiilor anunţate.

Continuând o politică a predecesorului său republican Donald Trump, preşedintele democrat Joe Biden a adoptat o poziţie fermă faţă de companiile chineze de telecomunicaţii, suspectate de spionaj în favoarea Beijingului.

articolul original.
❌