ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022STIRIPESURSE

Ungaria, mesaj pentru România după ce Austria a votat împotriva aderării la Schengen

9 December 2022 at 09:57
ungaria steag

Controalele la frontieră vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie 2023 pe porţiunea de graniţă de 344 de kilometri dintre Ungaria şi Croaţia, ca urmare a aprobării integrării Croaţiei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul de interne ungar Bence Retvari, transmite MTI, conform AGERPRES. El a amintit şi de beneficiile pe care le-ar aduce aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Această schimbare va impulsiona turismul şi transportul dintre cele două ţări, a declarat presei oficialul ungar după ce Consiliul UE a aprobat intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen.

De asemenea, poliţiştii care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi, a adăugat el.

Oficialul ungar a notat că şi România şi Bulgaria au fost foarte aproape de a adera la Schengen, doar două voturi despărţindu-le de aprobare.

Retvari a subliniat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea la Schengen nu doar a Croaţiei, ci şi a României şi Bulgariei, ceea ce, pe lângă întărirea relaţiilor economice, poate creşte şi nivelul de protecţie a frontierelor externe ale UE.

În plus, aderarea României ar facilita trecerea graniţei pentru etnicii maghiari care trăiesc în României, a mai notat oficialul ungar.

articolul original.

Târg cu meşteri, anticari şi artişti la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

9 December 2022 at 09:55
muzeul taranului

Zeci de meşteri mari, cei mai pricepuţi olari, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori vin din toate zonele ţării cu lucruri frumoase, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, începând de vineri până duminică, de la ora 10.00 la 18.00, informează News.ro.

La târgul Cadouri de Crăciun, puteţi admira şi cumpăra: jucării, nuieluşe, măşti, ii, podoabe, opinci, scoarţe, coşuri de nuiele, străchini, oale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genţi, alambicuri, blidare, copăiţe, sărăriţe, piperniţe, găvane, lingurare, linguri, împletituri din pănuşe, oale, scăunaşe, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, clopoţei, zurgălăi, dar şi cozonaci, mere, miere, plăcinte, cofeturi, plante medicinale, ţuică.

Sâmbătă, 10 decembrie, între orele 11.00-16.00, vizitatorii târgului vor putea asista la o animaţie muzicală cu Marian Sandu şi Taraful din Teleorman, unii dintre puţinii lăutari care mai excelează în interpretarea cântecelor de dragoste de pe Vlaşca şi Teleorman. Aceşti muzicieni, ce îşi asumă cu fermitate repertorii şi stiluri străvechi, sunt ca o veste bună într-o lume ce pare să-şi abandoneze încet-încet tradiţiile muzicale.

Preţul biletului de intrare la târg: adulţi - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi, studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 3 lei.

Intrarea la târg se face prin strada Monetăriei.

articolul original.

Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă: De unde cumperi carne în siguranță

9 December 2022 at 09:54
carne

content-image

Românii consumă multă carne, în special cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Conform tradițiilor și obiceiurilor, în luna decembrie se taie porcul și se pregătesc specialități. Jumări, cârnați și caltaboși sunt preparate întâlnite în aproape toate gospodăriile.

Persoanele de la oraș, care nu taie porcul în această perioadă, se reorientează și cumpără preparatele necesare de la măcelării și supermarketuri. Acestea din urmă au o ofertă foarte diversificată. În cadrul acestora poți găsi chiar și jumătăți de porc, dar și anumite părți dintr-unul. Nu lipsesc nici cârnați și caltaboși gata preparați. Nu îți mai rămâne decât să-i gătești după bunul plac.

La tăierea porcului sunt necesare o serie de analize pentru a verifica dacă a fost contaminată carnea cu vreo bacterie. Aceste analize sunt realizate de toți furnizorii de carne de porc, astfel că produsele din magazine sunt sigure. Într-un catalog Penny în care sunt prezentate ofertele săptămânii poți găsi cele mai avantajoase oferte. În ceea ce privește carnea proaspătă, Penny a început o colaborare cu măcelăriile românești încă din anul 2013. Prin intermediul acestora supermarketul oferă clienților carne proaspătă și de calitate.

Cum păstrezi carnea la frigider

Carnea crudă trebuie păstrată pe raftul de jos al frigiderului. În caz contrar, aceasta ar putea să picure peste alte alimente și să provoace o contaminare încrucișată.

Dacă ai carne congelată și vrei să o dezgheți lent, apelează la următorul truc. Pune carnea pe o farfurie sau într-un recipient în frigider. Astfel eviți contaminarea cu alte alimente depozitate în frigider. În plus, este o metodă foarte bună de decongelare, însă și foarte lentă.

Carnea crudă nu poate fi păstrată foarte mult timp în frigider. Aceasta se alterează rapid și poate strica și alte alimente.

Indiferent de tipul de carne crudă, timpul de păstrare la frigider nu trebuie să fie mai lung de 3-4 zile. În ceea ce privește depozitarea la congelator, perioada poate fi mult mai lungă, de până la 12 luni.

Sunt însă și produse pe care nu este indicat să le păstrezi la frigider mai mult de 1-2 zile. Organe precum ficat sau inimă și carnea tocată, nu trebuie păstrate mai timp la frigider. În caz contrar, ele pot să altereze și să strice și alte preparate din frigider. Pentru a prelungi durata de păstrare a cărnii este necesar să o depozitezi în congelator. Aici o poți păstra în siguranță. Când vrei să o gătești trebuie să-ți recomandăm și metode de decongelare.

Carnea trebuie congelată cât mai repede. Atunci când vrei să o gătești este bine să decongelezi cu o zi înainte. Astfel îți ajunge timpul pentru a alege un proces de decongelare lent. Chiar dacă congelarea produselor este rapidă, decongelarea trebuie să fie lentă. Poți să decongelezi prin introducerea produsului în frigider. Astfel, carnea se decongelează într-un proces lent și într-un mediu sigur. Nu uita însă să pui carnea pe o farfurie sau într-un vas. Astfel nu îți vei murdări frigiderul.

Nu este recomandat să introduci carnea congelată într-un cuptor cu microunde. Unele gospodine lasă carnea la decongelat direct pe blatul din bucătărie. Nu uita însă să acoperi vasul, astfel carnea nu fi contaminată.

Indiferent de unde îți procuri carne pentru acest Crăciun, este foarte important să o păstrezi la rece conform indicațiilor. În caz contrar, aceasta se poate altera mai repede decât îți imaginezi.

articolul original.

S-a băgat marfă la Moscova: iranienii au trimis noi drone Rusiei. Urmează un nou asalt în Ucraina

9 December 2022 at 09:54
drona iran

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, vineri, că Rusia a primit probabil o reaprovizionare cu drone iraniene de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni, relatează The Guardian.

Statul major ucrainean a anunţat, marţi, că a doborât cel puţin paisprezece drone de tip Shahed-136, se menţionează în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina. Ultima dată când un avion Shahed-136 a fost doborât în Ucraina a fost pe 17 noiembrie, precizează raportul, informează News.ro.

De asemenea, oficialii ucraineni au spus, miercuri, că s-au folosit drone kamikaze de fabricaţie iraniană pentru atacuri în regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 09 December 2022

Find out more about the UK government's response:
https://t.co/8lSxWhSXeO

???????? #StandWithUkraine ???????? pic.twitter.com/C9RUY80d8v

— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) December 9, 2022
articolul original.

Substanţe anabolizante şi băuturi alcoolice care urmau să fie introduse ilegal în ţară

9 December 2022 at 09:49
poliția de frontieră

Autorităţile din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit în ultimele două zile 320 de comprimate şi patru fiole de substanţă anabolizantă şi 613 litri de băuturi alcoolice, ce urmau să fie introduse ilegal în ţară, ascunse în bagajele unor persoane care tranzitau frontiera. informează Agerpres.

Conform unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul Teritorial de Frontieră (ITPF) Iaşi, pe data de 7 decembrie, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, conducând un microbuz înmatriculat în Rebublica Moldova, un bărbat cu cetăţenie română şi moldovenească, în vârstă de 37 de ani, iar în baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport şi persoanei, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, ascunsă şi nedeclarată, în bagajul personal al tânărului cantitatea de 300 de comprimate de DANABOL.

Substanţa este inclusă în lista substanţelor interzise prevăzută în Legea 104/2008.

Totodată, potrivit sursei citate, pe data de 8 decembrie, într-un microbuz care efectua o cursă ocazională Republica Moldova - Marea Britanie au fost depistate substanţe anabolizante şi băuturi alcoolice nedeclarate.

"În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, persoanelor şi coletelor transportate, ocazie cu care echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit, în bagajele însoţite de doi cetăţeni din Republica Moldova, ascunsă şi nedeclarată, cantitatea totală de 613 litri de băuturi alcoolice: vin spumant, vin de masă şi băuturi spirtoase, de provenienţă Republica Moldova, iar într-un colet neînsoţit, 20 comprimate şi patru fiole de diferite substanţe, conţinând substanţe incluse în lista substanţelor interzise prevăzute în Legea 104/2008", precizează comunicatul ITPF Iaşi.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii tuturor bunurilor descoperite, în valoare totală de aproximativ 7.000 de lei şi sancţionarea contravenţională a celor doi bărbaţi în posesia cărora s-au descoperit băuturile alcoolice cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, fiecare.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în privinţa celor doi conducători auto sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea ori scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de substanţe dopante de risc, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

'Substanţe chimice veşnice' care distrug sănătatea vor fi interzise de UE începând cu 2023

9 December 2022 at 05:16
gatit-mancare

Concentraţiile pentru patru aşa-numite ''substanţe chimice veşnice'' din alimente, care prezintă un pericol pentru sănătate, vor fi restricţionate începând cu 2023, a anunţat miercuri Comisia Europeană, citată de Agerpres.

Aceste substanţe sunt utilizate într-o gamă variată de produse prevăzute cu un înveliş rezistent la apă şi pete, cum ar fi tigăi pentru gătit, pelerine de ploaie, covoare şi spumă pentru stingerea incendiilor.

Ele pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltării fetusului şi a nou-născutului, precum şi asupra colesterolului, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

''Astăzi, facem încă un pas pentru a spori nivelul de siguranţă alimentară în Uniunea Europeană şi de a-i proteja mai bine pe cetăţeni de substanţele chimice nocive'', a menţionat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, într-o declaraţie.

PFAS sunt cunoscute şi sub denumirea de ''substanţe chimice veşnice'' întrucât compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural. ''Utilizarea lor pe scară largă şi persistenţa lor în mediu au dus la contaminări extinse ale mediului'', mai precizează Comisia Europeană pe site-ul său.

Noile reguli urmează să se aplice din 2023 şi vizează substanţele sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acidul perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorononanoic (PFNA) şi acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS).

articolul original.

Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina: noapte de foc în două dintre regiunile anexate de Putin/ Video

9 December 2022 at 05:07
donetk

Armata ucraineană afirmă că aşezările din estul regiunii Doneţk şi nord-estul regiunii Harkov au fost ţinta unor atacuri intense ale ruşilor, relatează CNN.

”(Sunt) peste 20 de atacuri de la lansatoare de rachete multiple (ruseşti) asupra poziţiilor trupelor noastre şi aşezărilor de pe linia frontului”, a afirmat Armata, informează News.ro.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a spus că forţele ruseşti menţin linia frontului de-a lungul graniţei dintre regiunile Harkov şi Lugansk şi că au bombardat aproape o duzină de aşezări în cursul zilei de joi.

Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale din Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că în părţile din nordul Harkovului, oraşele recent recuperate de forţele ucrainene, în apropiere de graniţa cu Rusia, sunt bombardate constant, inclusiv Vovceansk.

”Localităţile apropiate de linia frontului din sectorul Kupiansk sunt constant sub bombardamente”, a spus el, insistând că nu există perspectiva unei contraofensive a ruşilor. ”Avem destule forţe şi mijloace în această şi în alte regiuni pentru a respinde duşmanul”, a adăugat el.

Mai la sud, linia frontului din Doneţk continuă să fie bombardată intens în aproape 20 de zone, potrivit Armatei, în special în jurul Bakhmut şi . Luptele din regiune au devenit un război de uzură, care include atacuri cu mortiere, cu tancuri, artilerie şi explozibili aruncaţi din drone, cu cea mai mare parte a zonei rurale marcate de cratere.

Nicuna dintre părţi nu are vreun câştig teritorial semnificativ în ultimele luni în acea zonă a liniei frontului.

Statul Major a afirmat că în regiunile din sud Zaporojie şi Dnipro, 22 de aşezări au fost atacate, dintre care două de aeronave ruseşti. De asemenea, au fost atacuri ale tancurilor şi artileriei ruseşti în aproape 20 de aşezări din zonele recent eliberate ale regiunii Herson, pe malul vestic al fluviului Nipru.

#Avdiivka #Avdiyivka #Donetsk #Donbas #orcsareevil #RussianWarCrimes #russiaisateroriststate #shell #war_in_ukraine #UkraineUnderAttaсk #PutinWarCriminal #Fascism #UkraineWillWin #FreedomUkraine russian fascists bombarded Avdiivka with thermal or phosphorus bombs. Burn in hell . pic.twitter.com/iwzSMVhvx4

— ShadowofLight (@Shadowww66666) December 9, 2022
articolul original.

Volodimir Zelenski: Sunt sigur că teroarea minelor se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiunea din Ucraina

9 December 2022 at 04:58
deminare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară că a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, de unde ruşii s-au retras, şi a spus că este încredinţat că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.

„Sunt sigur. Acest lucru se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiune - teroarea minelor, care este chiar mai crudă şi mai meschină decât cea cu rachete, pentru că nu există un sistem anti-mină care să distrugă cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a arătat Zelenski în mesajul său video transmis ca în fiecare seară ucrainenilor.

El a spus că a semnat decretele pentru decorarea post-mortem a patru poliţişti ale căror vieţi au fost curmate de minele ruseşti, miercuri, în regiunea Herson. „Au făcut totul pentru siguranţa ucrainenilor. Se întorceau după îndeplinirea uneia dintre sarcinile lor - au scos arme şi muniţii dintr-o ascunzătoare a ocupanţilor, multe dintre ele fiind lăsate în regiunea Herson - când poliţiştii au dat peste mine-capcană”, a relatat preşedintele.

El a arătat că aceasta este forma de teroare rusă cu care ucrainenii se vor confrunta în anii ce vor urma şi a arătat că sunt peste 170 de mii de kilometri pătraţi de teritoriu periculos. „Teroriştii încearcă în mod deliberat să lase în urmă cât mai multe capcane mortale. Mine terestre îngropate, mine-capacană cu fir, clădiri, maşini şi infrastructură minate”, a enumerat Zelenski.

El a spus că Marea Britanie, Canada, Japonia, Slovacia se numără printre ţările care ajută Ucraina în operaţiunile de deminare. „Ambasadorii şi donatorii United24 şi mulţi alţii înţeleg cât de important este ca Ucraina să nu fie lăsată singură cu problema teritoriului minat de ocupanţi”, a menţionat Volodimir Zelenski

El a spus că împreună cu partenerii europeni şi americani lucrează la un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei. „Aşteptăm şi alte decizii, în special în ceea ce priveşte schemele de eludare a sancţiunilor anti-război, inclusiv cele financiare şi energetice”, a subliniat Zelenski.

Preşedintele a anunţat că Ucraina pregăteşte pentru zilele următoare „mai multe evenimente importante”, având ca priorităţi protejarea şi restabilirea drepturilor ucrainenilor şi reconstrucţia ţării. „Săptămâna viitoare va fi destul de importantă pentru Ucraina în ceea ce priveşte aceste două sarcini”, a spus Volodimir Zelenski fără a da detalii.

articolul original.

UE lansează facturarea electronică pentru companii

9 December 2022 at 04:57
factura electronica

''În vremuri economice dificile precum cele prin care trecem, finanțele publice au nevoie de venituri fiscale solide pentru a sprijini atât serviciile noastre publice, cât și muntele de investiții pentru tranziția verde și digitală și securitatea energetică. În același timp, cetățenii cer echitate fiscală și acțiuni puternice împotriva fraudei și evaziunii fiscale", a declarat comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, prezentând noul pachet de inițiative UE pentru alinierea sistemului fiscal la lumea digitală și pentru îmbunătățirea și digititalizarea TVA-ul pentru întreprinderi.

Comisia Europeană lansează facturarea electronică pentru întreprinderile care operează transfrontalier în UE. Noul sistem de raportare introduce comunicarea digitală în timp real pentru a intensifica lupta împotriva fraudei, în special împotriva așa-numitelor fraude de tip ''carusel''. Trecerea la facturarea electronică va contribui la reducerea fraudei în materie de TVA cu până la 11 miliarde de euro pe an și va reduce costurile administrative și de conformitate pentru companiile europene cu peste 4,1 miliarde de euro pe an în următorii zece ani. potrivit estimărilor UE, relatează ANSA preluat de Rador.

În 2020, țările UE au pierdut 93 de miliarde de euro sub formă de venituri din TVA, dintre care un sfert poate fi atribuit direct fraudei. ''Aceste pierderi sunt în mod clar dăunătoare finanțelor publice'', subliniază Bruxelles-ul, indicând că acțiunile propuse astăzi, precum facturarea electronică, ''vor ajuta statele membre să colecteze cu până la 18 miliarde mai multe venituri din TVA pe an''.

Comisia UE lansează, de asemenea, noi reguli de transparență fiscală pentru toți furnizorii de criptomonede: indiferent de dimensiunea sau sediul lor, aceștia vor fi obligați să raporteze toate tranzacțiile efectuate de clienții rezidenți în UE. "Autoritățile fiscale nu dispun în prezent de informațiile necesare pentru a monitoriza veniturile obținute cu ajutorul cripto-activelor, care pot fi tranzacționate cu ușurință peste granițe. Acest lucru le limitează sever capacitatea de a se asigura că impozitele sunt plătite efectiv" ceea ce face ca "cetățenii europeni" să piardă "venituri fiscale importante'' , subliniază Bruxelles-ul.

Italia este pe primul loc în UE în termeni absoluți la necolectarea TVA-ului: în 2020, diferența era de 26,2 miliarde (20,8%). Urmează Franța cu 14 miliarde în valoare absolută (8%) și Germania cu 11,1 miliarde, valoare echivalentă cu 4,8%. În termeni procentuali, Italia este precedată de Malta (24,1%) și de România (35,7%). În 2019, diferența dintre TVA-ul colectat și TVA-ul așteptat de Italia a fost de 31,08 miliarde, ceea ce înseamnă un procent de 21,8%.

articolul original.

Topul sărăciei: Eurostat anunță că România, Bulgaria și Ungaria plătesc cele mai mici salarii

9 December 2022 at 04:48
EUROSTAT

Costul orar mediu al forţei de muncă în UE era de 28,9 euro în 2020, iar cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în Bulgaria şi România, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate costuri orare ale forţei de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în 2020 în Luxemburg (47,7 euro), Danemarca (45,7 euro) şi Belgia (40,5 euro), iar cele mai scăzute în Bulgaria (6,6 euro), România (8,2 euro) şi Ungaria (9,8 euro).

Cel mai ridicat nivel, înregistrat în Luxemburg, este de 7,3 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria, în timp ce în 2016 cel mai ridicat nivel, înregistrat în Danemarca, era de 9,5 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria.

Disparităţile sunt semnificativ mai reduse când vine vorba de costul orar mediu al forţei de muncă exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS). Acest indicator variază de la 11,9 în Bulgaria la 36,1 în Luxemburg.

articolul original.

Încep execuțiile în Iran: Un prim protestatar a fost deja spânzurat și alte 80 de persoane riscă aceeasi pedeapsă

9 December 2022 at 01:06
Mohsen Shekari

Iranul a executat joi primul protestatar reținut, care a fost condamnat pentru că a rănit cu un cuțit un agent de securitate și a închis o stradă din capitala Teheran, informează iranintl.com.

Zeci de protestatari reținuți sunt acuzați sau au fost condamnați pentru acuzații care prevăd pedeapsa cu moartea conform legilor islamice iraniene.

Protestele la nivel național care au izbucnit după moartea iraniencei kurde Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie, reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia în 1979.

Agenția de știri Tasnim, afiliată Gardienilor Revoluției, a identificat persoana executată ca fiind Mohsen Shekari, dar nu a oferit mai multe detalii. Acțiunile specifice pe care Tasnim le-a menționat ca motive pentru condamnarea la moarte a lui Shekari nu pot fi verificate în mod independent.

Până în prezent, aproximativ 500 de civili au fost uciși de forțele de securitate și cel puțin 18.000 au fost arestați. În timp ce mulți dintre ei au fost eliberați între timp, aproximativ 1.500 sunt acuzați de fapte penale.

Luni, Gardienii Revoluției au lăudat sistemul judiciar dur pentru poziția sa dură și l-au încurajat să emită sentințe rapide și decisive pentru inculpații acuzați de "corupție pe pământ" sau Moharebeh, un termen islamic-arabic care înseamnă "luptă împotriva lui Dumnezeu". Ambele concepte sunt termeni vagi din punct de vedere juridic, lăsând judecătorii clerici să condamne la moarte oameni fără un proces real, adesea fără avocați ai apărării și în spatele ușilor închise. Inculpații nu au posibilitatea de a contesta probele statului sau de a prezenta martori.

Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar, Masoud Setayeshi, a anunțat marți că cinci persoane acuzate de uciderea unui membru al miliției Basij, Rouhollah Ajamian, au fost condamnate la moarte, într-un verdict pe care îl pot contesta.

O înregistrare audio secretă a Gardienilor Revoluției, publicată săptămâna trecută de un grup hactivist, a dezvăluit că până la 80 de deținuți riscă să fie condamnați la moarte.

Amnesty International a declarat că autoritățile iraniene cer pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane în ceea ce a numit "procese false menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul".

"Autoritățile iraniene trebuie să anuleze imediat toate sentințele de condamnare la moarte, să se abțină de la a solicita impunerea pedepsei cu moartea și să renunțe la toate acuzațiile împotriva celor arestați în legătură cu participarea lor pașnică la proteste", a declarat organizația.

Republica Islamică, care nu permite niciodată protestele disidenților, a respins pe deplin legitimitatea actualei mișcări populare. În schimb, oficialii săi au acuzat Statele Unite și aliații săi că au fomentat tulburările. Recent, comandantul Gardienilor Revoluției de la Teheran a declarat că SUA a cheltuit 55.000 de miliarde de dolari împotriva Republicii Islamice, fără să țină cont de faptul că suma reprezintă de două ori PIB-ul anual al SUA.

articolul original.

Rusia a expulzat o femeie cu cetăţenie americană

9 December 2022 at 01:03
Rusia steag

Sarah Krivanek, o cetățeană americană a cărei expulzare a fost ordonată de o instanță din Rusia din cauza unei dispute domestice, a părăsit Rusia, informează Rador.

Sarah Krivanek, care se afla la bordul unui avion ce urma să părăsească aeroportul Domodedovo din Moscova, joi seara târziu, a spus că zbura spre Los Angeles via Dubai.

articolul original.

Iran: Comandantul unei secții de poliţie a fost arestat după ce un bărbat a fost împuşcat mortal

9 December 2022 at 00:57
hacker-iran

Un comandant de secţie de poliţie din nordul Iranului a fost arestat în legătură cu moartea unui bărbat, împuşcat în timp ce sărbătorea înfrângerea echipei naţionale de fotbal a Iranului în Cupa Mondială de către echipa Statelor Unite, anunță Rador.

Un avocat al familiei bărbatului ucis a fost cel care anunţat că a fost arestat şeful secţiei de poliţie din oraşul Bandar Anzali.

articolul original.

Bucureşti: Campanie de informare privind poluarea

9 December 2022 at 00:41
poluare Bucuresti

Aproape 2.900 de bucureșteni mor anual din cauza poluării, potrivit unui monitorizări a Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și platformei Aerlive.ro, anunță Rador.

La campania de informare desfășurată de cele două organizații neguvernamentale în București s-au alăturat cinci medici specialiști care au furnizat date despre problemele pulmonare, cardiace, pediatrice sau oncologice cauzate de poluarea cu particule poluante PM 2.5 și PM 10. În cadrul campaniei, efectele poluării asupra sănătății umane, finanțată de la bugetul local, au fost informați asupra riscurilor și soluțiilor aproape 300 de mii de bucureșteni, dar și lideri ai administrațiilor locale sau parlamentari.

articolul original.

A fost descoperit mecanismul care favorizează apariţia cancerului la prostată

9 December 2022 at 00:27
cancer prostata

Oamenii de ştiinţă au descoperit un mecanism care favorizează dezvoltarea cancerului de prostată. Noutatea descoperirii acestui mecanism constă în faptul că, dacă este dezactivat, permite oprirea creșterii celulelor canceroase. Descoperirea este rezultatul unui studiu publicat în revista Nature Structural & Molecular Biology și coordonat de Claudio Sette, profesor titular de anatomie umană la Facultatea de Medicină și Chirurgie a Universității Catolice, împreună cu Pamela Bielli, profesor de anatomie umană la Universitatea din Tor Vergata și condus de Marco Pieraccioli de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Catolice - Fundația Spitalului Universitar Agostino Gemelli IRCCS.

Conform rezultatelor obținute, ''în centrul acestui mecanism se află două molecule, numite Sam68 și XRN2, care favorizează proliferarea celulelor prostatei prin dereglarea unei molecule cheie, ARN-ul mesager (molecule care conțin codul genetic pentru sinteza de proteine, aceleași care au devenit celebre pentru că stau la baza vaccinurilor anti-Covid), relatează Il Messaggero citat de Rador.

Experții au descoperit în detaliu cum se produce această dereglare a ARN-ului mesager: Sam68 și XRN2 se aşază pe ARN-ul mesager și astfel, favorizează producerea de ARN-uri mai scurte și mai eficiente care provoacă proliferarea tumorii.

''Întrucât o clasă de medicamente numite oligonucleotide antisens (un fel de plasturi genetici care aderă la ARN-urile mesagere și le dezamorsează) este deja în uz clinic împotriva unor boli, emitem ipoteza că acest mecanism molecular oncogen ar putea fi prevenit prin dezvoltarea unor oligonucleotide antisens specifice. Prin urmare, soluţia constă în a dezvolta instrumente care să blocheze activitatea Sam68 și XRN2 și astfel, să dezamorseze mecanismul molecular oncogen. Desigur, mai avem multă cale de făcut în această direcție'', a explicat profesorul Sette.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022STIRIPESURSE

Meteorologii au emis Cod galben de ceaţă în judeţele Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Tulcea

8 December 2022 at 21:29
ceață

Meteorologii au emis, joi noapte, atenţionări Cod galben de ceaţă pentru judeţele Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Tulcea, unde vizibilitatea va fi redusă sub 200 de metri şi, izolat, chiar sub 50 de metri, scrie news.ro.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis atenţionări tip nowcastind Cod galben de ceaţă, pentru judeţele Constanţa (zona continentală), Tulcea (zona continentală), Iaşi şi Vaslui.

În zonele menţionate, se va semnala, local, ceaţă care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

Atenţionările sunt valabile până la ora 5.00.

articolul original.

Bărbat din Constanța, arestat preventiv după ce a tăiat cu flexul seiful concubinei şi a furat 15.000 de dolari

8 December 2022 at 21:26
arestat maini inchisoare catuse

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru furt calificat după ce a sustras 15.000 de dolari prin tăierea cu flexul a unui perete al seifului pe care îl avea în casă concubina sa, a informat, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Înainte de a comite jaful, individul a scos din funcţiune sistemul de alarmă ce era montat la locuinţa femeii, potrivit Agerpres.

"La data de 01.11.2022, în intervalul 08,40 - 13,00, inculpatul G.M., aflat în locuinţa concubinei sale, L.C., din localitatea Valu lui Traian, judeţul Constanţa, a scos din funcţiune sistemul de alarmă cu care este prevăzut imobilul, iar apoi a tăiat cu un flex peretele unui seif din care a sustras suma de 15.000 de dolari americani", se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Conform sursei citate, după comiterea faptei, inculpatul a părăsit teritoriul ţării, fiind reţinut pe 6 decembrie, ulterior revenirii sale în România.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestării preventive a bărbatului, pe o perioadă de 30 de zile.

articolul original.

După Austria, și Franța anunță măsuri de protecție: Prezervativele vor fi gratuite pentru tinerii între 18 și 25 de ani

8 December 2022 at 21:24
prezervativ

Accesul la prezervativele masculine va fi gratuit în farmacii pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani începând cu 1 ianuarie, a anunțat joi Emmanuel Macron, pe fondul unei recrudescențe a infecțiilor cu transmitere sexuală, transmite France24.

"În farmacii, prezervativele vor fi gratuite pentru tinerii între 18 și 25 de ani. Aceasta va începe la 1 ianuarie. Este o mică revoluție în materie de prevenție", a lansat președintele Republicii în cadrul unei sesiuni a Consiliului Național de Refondare (CNR) dedicată sănătății tinerilor, la Fontaine-le-Comte, lângă Poitiers (Vienne).

Costul acestei măsuri nu a fost cuantificat în acest stadiu.

Dar această măsură este încă necunoscută: doar 21% dintre minori și 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt la curent cu ea, potrivit Elysée.

Cu toate acestea, numărul de infecții cu transmitere sexuală, în special Chlamydia și gonoreea, este în creștere în rândul tinerilor, în special în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani (+45% între 2017 și 2019), potrivit datelor Președinției. În 2021, numărul de noi diagnostice de infectare cu HIV a stagnat, de asemenea, la aproximativ 5.000.

Până în 2030, obiectivul este "zero noi infecții cu HIV" și eliminarea ITS "ca probleme majore de sănătate publică", conform obiectivelor stabilite în timpul precedentului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron.

Papilomavirus

Printre alte progrese necesare în ceea ce privește "sănătatea sexuală a tinerilor", șeful statului a menționat vaccinarea adolescenților - fete și băieți - împotriva infecțiilor cu papilomavirus, legate de apariția mai multor tipuri de cancer, în special al uterului.

"Este o muncă uriașă de informare. Trebuie să o ducem în școli, trebuie să ne intensificăm eforturile și vom face această investiție", a pledat el.

"Nu exclud posibilitatea unei vaccinări obligatorii atunci când toate acestea vor fi puse în aplicare și vom avea recomandările științifice corecte", a insistat el.

În Franța metropolitană, acoperirea vaccinală a adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani împotriva acestor infecții este estimată la 43,6%, potrivit unui studiu al agenției Santé Publique France publicat la sfârșitul lunii noiembrie. Această cifră este "departe de obiectivul de 60%" stabilit în planul de combatere a cancerului 2014-2019, notează SPF. Cifra scade, de asemenea, la mai puțin de 10% în rândul băieților tineri, a precizat Emmanuel Macron.

La CNR, care a reunit profesioniști și asociații, participanții au cerut o campanie națională de vaccinare destinată adolescenților și părinților acestora.

În ceea ce privește educația sexuală, "nu suntem buni la acest subiect. Realitatea este foarte, foarte departe de teorie. Trebuie să facem o treabă mult mai bună în ceea ce privește formarea profesorilor noștri, (...) trebuie să creștem gradul de conștientizare", a spus șeful statului francez.

Bugetul asigurărilor sociale, adoptat săptămâna trecută de Parlamentul francez, prevede, de asemenea, contracepție de urgență gratuită pentru toate femeile, fără prescripție medicală. De asemenea, intenționează să facă posibilă depistarea anumitor infecții cu transmitere sexuală fără prescripție medicală pentru toată lumea, iar pentru cei sub 26 de ani, gratuit.

Sinuciderea tinerilor

Președintele a avut, de asemenea, o lungă discuție cu specialiști în psihiatrie infantilă pe tema sinuciderii în rândul tinerilor, la bordul unui autobuz care se deplasează în departamentul Vienne pentru a se întâlni cu adolescenții.

"Este un fenomen care ne îngrijorează foarte mult", a explicat profesorul Ludovic Gicquel, șeful secției de psihiatrie a copiilor și adolescenților de la spitalul Laborit din Poitiers.

În departamentul Vienne, cel puțin zece tineri s-au sinucis de la începutul anului, de trei până la patru ori mai mulți decât în trecut, a precizat el, subliniind "precaritatea psihologică" a adolescenților de la epidemia Covid-19 și "interactivitatea digitală care nu îi ajută să găsească resurse pentru a se liniști".

CNR, inițiat de Emmanuel Macron, reunește aleși, profesioniști, sindicate și asociații pentru a încerca să reformeze Franța prin consultare.

articolul original.

Finlanda ar lua în considerare acordarea de autorizaţii de export de arme către Turcia, pentru a obţine sprijinul în aderarea la NATO

8 December 2022 at 21:18
steag Finlanda

Finlanda ar lua în considerare acordarea de autorizaţii de export de arme către Turcia, de la caz la caz, a anunţat ministrul finlandez al apărării, joi, în timpul unei vizite la Ankara, într-un efort de a obţine sprijinul Turciei pentru aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, relatează Reuters.

Finlanda şi Suedia au solicitat ambele să se alăture alianţei în mai în urma invadăriiUcrainei de către Rusia, dar cererile lor necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Numai Turcia, vechi membru al NATO, se opune aderării lor, acuzând ţările nordice că găzduiesc militanţi kurzi, potrivit Agerpres.

Ministrul apărării Antti Kaikkonen a spus că nici Finlanda şi nici Suedia nu au în vigoare embargouri generale asupra armelor impuse Turciei, dar că Finlanda a îngheţat noile permise de export în 2019 după ce Ankara a iniţiat o ofensivă terestră în zonele kurde din nordul Siriei.

"În principiu, este posibil ca în continuare unele permise să poată fi acordate", a declarat Kaikkonen după întâlnirea cu omologul său turc Hulusi Akar. Cererile vor fi procesate de la caz la caz pe măsură ce ajung, a adăugat el.

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Ankarei, ca o condiţie pentru a se asigura de sprijinul Turciei pentru cererea sa la NATO, a declarat marţi ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

Ungaria trebuie de asemenea să ratifice cererile ţărilor nordice.

articolul original.
❌