ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022STIRIPESURSE

Biden încearcă să evite o grevă feroviară. Cere Congresului să adopte imediat o nouă legislaţie

29 November 2022 at 03:46
Biden umbra

Preşedintele Biden a cerut luni Congresului să ia măsuri pentru a evita o grevă feroviară iminentă care ar putea declanşa perturbări majore în lanţul de aprovizionare al naţiunii în plin sezon al cumpărăturilor de sărbători, transmite Daily Mail, citat de news.ro.

În contextul în care legislatorii se întorc la Capitoliu pentru o scurtă perioadă de trei săptămâni între Ziua Recunoştinţei şi Crăciun, Biden a cerut ca aceştia să aprobe acordul provizoriu dintre lucrătorii feroviari şi operatori, negociat în septembrie. După cum a precizat Biden, o grevă feroviară ar "devasta economia noastră" şi ar putea lăsa fără locuri de muncă până la 765.000 de persoane. Preşedintele a precizat că ar putea afecta chiar şi aprovizionarea cu apă potabilă, precum şi creşterea animalelor şi agricultura.

Întreprinderile din toată ţara ar putea fi nevoite să îşi închidă porţile fără acces la proviziile de care au nevoie, iar economia americană ar putea pierde 2 miliarde de dolari pe zi.

Căile ferate de navetişti şi Amtrak ar fi, de asemenea, afectate, deoarece acestea folosesc adesea liniile deţinute de căile ferate de marfă. Acordul provizoriu din septembrie oferea o creştere salarială de 24% pentru lucrătorii feroviari, beneficii de sănătate şi concedii medicale.

Opt sindicate feroviare şi-au ratificat acordurile, dar patru sindicate feroviare se află din nou la masa negocierilor după ce au respins acordurile cu căile ferate. BIden a făcut apel la Congres să "lase deoparte politica şi diviziunea partizană şi să ofere rezultate pentru poporul american". Congresul ar trebui să trimită acest proiect de lege pe biroul meu cu mult înainte de 9 decembrie, astfel încât să putem evita întreruperile'.

articolul original.

Sărbătorile zilei de 29 noiembrie - Sfinții Mucenici Paramon și Filumen/ Sf. Cuv. Pitirun

29 November 2022 at 03:44
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 29 noiembrie

Ortodoxe
Sf. Mc. Paramon şi Filumen; Sf. Cuv. Pitirun

Greco-catolice
Sf. m. Paramon şi Filumen

Romano-catolice
Sf. Saturnin, ep. m.

Sfântul Mucenic Paramon este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 noiembrie.

Sfântul Paramon a suferit moarte martirică în timpul împăratului roman Decius (249-251).

Persecuţia declanşată de Decius (249-251) împotriva creştinilor a fost una dintre cele mai aspre din Imperiul Roman. În această perioadă, într-o regiune din zona de răsărit a imperiului, au fost întemniţaţi 370 de creştini, care au fost duşi la templul zeului Poseidon şi obligaţi să jertfească idolului. Dar n-au putut fi înduplecaţi, nici cu îmbunări, nici cu îngroziri.

Trecând prin acel loc şi văzând atâta mulţime de mucenici pregătiţi pentru moarte, Sfântul Paramon a strigat cu glas mare: "O, cât de mulţi drepţi sunt înjunghiaţi fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet şi muţi". (Vieţile Sfinţilor)

"Acestea zicându-le în auzul tuturor, a pornit în calea sa. Iar voievodul, auzind aceste cuvinte ale lui Paramon, s-a aprins de mânie şi a poruncit slugilor ca îndată să-l ajungă şi să-l omoare pe acesta. Iar fericitul Paramon, neştiind acea poruncă a voievodului, mergând pe calea sa, iată l-au ajuns slugile păgâne ale necuratului voievod şi l-au prins pe el. Şi mai întâi, trăgîndu-i limba din gură, care mustrase şi ocărâse pe chinuitorul voievod, au străpuns-o cu trestii ascuţite. Apoi i-au înfipt, în toate mădularele lui alte trestii, după care l-au săgetat cu suliţele". (Vieţile Sfinţilor)

Sfântului Paramon au urmat şi cei 370 de creştini, înjunghiaţi după ce au fost mult chinuiţi lângă templul păgân. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

articolul original.

S-au decis: SUA au aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei. Care este suma contractului

29 November 2022 at 03:36
steag Finlanda

Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie Finlandei pentru un total de 323 de milioane de dolari, a anunţat luni Departamentul de Stat, în contextul în care această ţară tradiţional nealiniată se pregăteşte să adere la NATO, scrie AFP, citat de Agerpres.

Guvernul finlandez doreşte să achiziţioneze 40 de rachete tactice şi 48 de bombe ghidate pentru a-şi echipa flota aeriană de luptă, iar această vânzare de echipamente sensibile trebuia să fie aprobată anterior de guvernul american, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Racheta AIM 9X Block II, cunoscută sub numele de Sidewinder, este o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acţiune ghidată în infraroşu, produsă de Raytheon. AGM-154 JSOW (Joint standoff weapon) este o bombă ghidată de precizie cu rază medie de acţiune, care permite tiruri la distanţă de securitate (standoff), fabricată tot de Raytheon. "Acest proiect de vânzare va întări politica externă şi securitatea naţională a Statelor Unite ameliorând securitatea unui partener de încredere care este un factor important de stabilitate politică şi progres economic în lume", a subliniat Departamentul de Stat în document.

Dacă va fi confirmată, această vânzare de arme "va îmbunătăţi capacităţile aer-aer şi aer-sol ale Finlandei" care nu va avea "nicio dificultate să le integreze în forţele sale armate". În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatura comună pentru a se adera la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară. Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toţi, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

articolul original.

Video | Cerere inedită în căsătorie în Argeș. Un pompier și-a cerut iubita de soție 'la înălțime'

29 November 2022 at 03:31
pompieri - ISU

Cerere inedită în căsătorie în Argeș. Un pompier în vârstă de 27 de ani şi-a cerut iubita de soţie „la înălțime”, în timpul unui exercițiu legat de riscul unor cutremure în zona de nord a județului, anunță Mediafax.

Exercițiul a avut loc în localitățile Câmpulung, Lerești și Schitu Golești.

Un pompier și-a așteptat iubita pe o clădire la 10 metri cu un buchet de flori. Când tânăra reprezentantă a ISU Argeș a fost urcată cu o platformă, pompierul a îngenunchiat în faţa iubitei sale şi a întrebat-o dacă vrea să îi fie soție.

Tânăra emoționată a dat din cap în semn de "da".

Pompierul are 27 de ani, iubita lui 22 și amândoi lucrează la ISU Argeș. Se iubesc de aproximativ 2 ani.

articolul original.

Tratatul New Start: Întâlnirea ruso - americană a fost amânată pe termen nelimitat

29 November 2022 at 03:30
sua rusia

Reuniunea prevăzută între ruşi şi americani pentru a discuta posibila reluare a inspecţiilor lor în cadrul tratatului New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, a fost amânată pe termen nelimitat, a anunţat luni diplomaţia rusă, notează AFP, citat de Agerpres.

"Sesiunea Comisiei consultative bilaterale privind Tratatul ruso-american Start, programată iniţial la Cairo în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie, nu va avea loc la datele indicate", a făcut cunoscut Ministerul rus de Externe, citat de agenţia TASS. "Evenimentul este amânat pentru o dată ulterioară", a adăugat sursa.

Potrivit Washingtonului, Moscova nu a justificat amânarea reuniunii de la Cairo. "Nu am primit un răspuns real de la ruşi cu privire la motivul pentru care au amânat-o", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby.

El a adăugat că speră că discuţiile vor fi reluate "cât mai repede posibil". "Este important nu doar pentru cele naţiunile noastre, este important pentru restul lumii", a insistat purtătorul de cuvânt. Această amânare intervine în luna a noua a ofensivei ruse din Ucraina şi într-un context în care tensiunile dintre Moscova şi Occident sunt maxime.

Anunţând reuniunea la începutul lui noiembrie, Washingtonul a spus că speră într-o întâlnire "constructivă", subliniind importanţa dialogului în pofida conflictului din Ucraina, cu scopul de a "reduce riscurile".

Ultima reuniune a acestei comisii consultative datează din octombrie 2021. Rusia a anunţat la începutul lui august suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la bazele sale militare în temeiul tratatului New Start, pretinzând că acţionează ca răspuns la obstacolele americane în calea inspecţiilor similare ruse în Statele Unite.

Tratatul New Start este cel mai recent acord bilateral de acest gen care leagă cele două mari puteri nucleare ale lumii. Semnat în 2010, acesta limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de focoase desfăşurate de ambele părţi, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele. În ianuarie 2021, Vladimir Putin l-a prelungit pe cinci ani, până în 2026, reaminteşte AFP.

articolul original.

Anunțul lui Zelenski: Olanda și Ucraina pregătesc tribunalul care îi va judeca pe torţionarii ruşi

28 November 2022 at 23:42
zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că Ucraina lucrează, la diferite niveluri, la crearea unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva ţării sale, iar Olanda oferă asistenţă Kievului în acest sens, anunță news.ro.

"Am discutat astăzi (luni, 28 noiembrie - n.r.) despre acest lucru cu miniştrii de externe ai ţărilor partenere. Şeful Biroului prezidenţial, Andrii Iermak, a participat la conferinţa desfăşurată în Franţa. Acolo lucrează membrii grupului de lucru pe tema creării unui tribunal. Procurorul general Andrii Kostin şi prima doamnă a Ucrainei au reprezentat ţara noastră în Marea Britanie astăzi - acolo a avut loc o conferinţă privind combaterea violenţei sexuale în timp de război. Domnul Kostin se pregăteşte să se întâlnească mâine (marţi - n.r.) la Berlin cu miniştrii de justiţie din G7. Subiectul principal al tuturor acestor evenimente este responsabilitatea Rusiei pentru război şi teroare", a spus Volodimir Zelenski.

„Am vorbit cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte. Apropo, Ţările de Jos oferă asistenţă substanţială Ucrainei în pregătirea tribunalului pentru agresiune şi în stabilirea adevărului despre toţi criminalii şi torţionarii ruşi. Ucraina este recunoscătoare pentru acest lucru. Am auzit un semnal foarte important din partea domnului prim-ministru Rutte - un semnal despre anul viitor. Sprijinul pentru statul nostru nu va face decât să crească”, i-a asigurat preşedintele Zelenski pe conaţionalii săi în mesajul zilnic transmis luni seara.

El a anunţat că în doar o săptămână, inamicul a tras de 258 de ori asupra a 30 de localităţi din regiunea Herson, iar armata rusă a avariat staţia de pompare care furniza apă în Mikolaiv (Nikolaiev).

"Ei bine, ce se poate spune despre ei? Aceasta este adevărata esenţă a acestor «tovarăşi» care au preluat controlul Rusiei. După 20 de ani de domnie, o mare parte din propriul lor stat este într-o asemenea stare de devastare, ca şi cum acolo ar fi avut loc un război. Dar nu este un război, se întâmplă doar pentru că au venit ei. Ei nu sunt capabili de nimic altceva decât de devastare. Asta este tot ceea ce lasă în urmă. Iar ceea ce fac acum împotriva Ucrainei este încercarea lor de a se răzbuna. De a se răzbuna pentru faptul că ucrainenii s-au apărat în mod repetat de ei”, a arătat Zelenski.

El le-a promis ucrainenilor că Ucraina nu va fi niciodată un loc al devastării. "Ucraina nu va accepta niciodată ordine de la aceşti «tovarăşi» de la Moscova. Vom face totul pentru a restabili fiecare lucru, fiecare casă, fiecare întreprindere distrusă de ocupanţi”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a spus că a vorbit luni despre nevoile de protecţie şi reconstrucţie ale Ucrainei cu miniştrii de externe din şapte ţări din Europa de Nord - Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Norvegia, Islanda. "Le-am mulţumit pentru această vizită comună în Ucraina - un gest de sprijin şi solidaritate care este foarte important în acest moment. Avem acorduri privind continuarea cooperării în domeniile apărării şi energiei, în proiectele de reconstrucţie a statului nostru şi în sfera sancţiunilor", a arătat preşedintele ucrainean.

articolul original.

Zelenski: România se numără printre ţările care sprijină iniţiativa 'Cereale din Ucraina'

28 November 2022 at 23:26
zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită "Cereale din Ucraina" (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene, anunță news.ro.

"Volumul fondurilor acumulate pentru iniţiativa noastră «Cereale din Ucraina» este în creştere şi depăşeşte deja 180 de milioane de dolari americani. Aceasta este deja una dintre cele mai mari iniţiative umanitare ucrainene din punct de vedere istoric. Şi va fi şi mai mare”, a anunţat luni Volodimir Zelenski în mesajul său video transmis în fiecare seară.

”Austria, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Qatar, Letonia, Lituania, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, SUA, Turcia, Ungaria, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Elveţia, Suedia, Uniunea Europeană şi-au anunţat deja contribuţia financiară, tehnică sau logistică la iniţiativa Grain From Ukraine - este o participare semnificativă. La care se adaugă Republica Coreea, iar Japonia - încă din primele zile. Şi, de asemenea, NATO. Şi, bineînţeles, ONU”, a enumerat Volodimir Zelenski.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care participă”, a transmis preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a vorbit prima dată despre această iniţiativă ucraineană la 18 noiembrie, apoi a lansat-o oficial sâmbătă, 26 noiembrie, printr-un summit internaţional privind securitatea alimentară, la care au participat, direct sau online, participanţi din peste 30 de state. Programul ”Cereale din Ucraina” este prezentat drept o iniţiativă umanitară, care are drept scop salvarea de la foamete a milioane de oameni.

”Acest program prevede achiziţionarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni şi trimiterea lor în ţările din Africa şi Asia care se află în pragul foametei. Acest lucru va permite organizarea sprijinului internaţional pentru agricultura ucraineană, protejarea suprafeţelor cultivate, susţinerea producţiei, îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare şi găsirea unor clienţi internaţionali care să garanteze achiziţionarea de produse alimentare ucrainene”, au transmis oficialii Preşedinţiei din Ucraina.

Aflat vineri la o conferinţă în Lituania, preşedintele Klaus Iohannis a spus că până acum autorităţile de la Bucureşti au facilitat intrarea a aproape 3 milioane de ucraineni în România şi au facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale ucrainene prin România. ”Sprijinul României pentru Ucraina va rămâne multidimensional şi cuprinzător, acţionând pe mai multe direcţii: politică, economică, inclusiv reconstrucţia, financiară, umanitară, prin instrumentele de drept internaţional, căutarea responsabilităţii şi combaterea impunităţii, transporturi şi agricultură. În ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei, am arătat că este mare nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale şi că România este pregătită să facă parte din acest efort” a spus Iohannis.

articolul original.

Americanii salută împlinirea a 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic SUA-România

28 November 2022 at 23:15
sua romania steag

Înaintea vizitei la Bucureşti a secretarului american de stat Antony Blinken, pentru a participa la Consiliul Nord-Atlantic la nivelul miniştrilor de externe din ţările membre NATO, Departamentul american de Stat salută împlinirea a 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic cu România, anunță Rador.

Este subliniată, între altele, contribuţia României la operaţiunile multinaţionale şi ale Alianţei Nord-Atlantice, faptul că ţara noastră găzduieşte mai multe structuri militare ale NATO şi mai multe formaţiuni militare americane, inclusiv scutul antirachetă de la Deveselu.

În contextul războiului din Ucraina, Departamentul de Stat de la Washington salută modul în care a acţionat ţara noastră primind milioane de ucraineni care au fugit din calea trupelor ruse şi asigurând nodul logistic de la Suceava pentru ajutoarele internaţionale destinate Ucrainei. Este menţionată şi contribuţia României, care a facilitat exportul aproximativ şase milioane de tone de cereale din Ucraina.

articolul original.

S-a anunțat culoarea anului 2023: Semnifică trandrețe și feminitate!

28 November 2022 at 23:01
culori

Ești pasionată de industria modei și-ți place să fii la curent cu noile tendințe în materie de piese vestimentare? Ei bine, anul 2022 este pe sfârșite, ceea ce devine prilejul perfect pentru stiliști și casele de modă să lanseze colecțiile pentru anul viitor. Dacă te întrebi care este culoarea anului 2023, care se va regăsi în majoritatea ținutelor, află că violetul se află pe lista preferințelor estetice. Nuanța lavandei este alternativa care va oferi un plus de strălucire fiecărui stil, fie că e vorba de opțiuni office, elegante sau casual. Oferă, de asemenea, o gamă variată de semnificații:

Tandrețe - Lavanda este un simbol al seducției, tocmai datorită mirosului puternic pe care îl emană.

Feminitate - Evidențiază cu succes orice siluetă și, odată integrată într-o ținută, inspiră delicatețe și gingășie, două atribute specific feminine.

Unicitate - Pe vremuri, culoarea lavandei era purtată cu precădere de capetele încoronate pentru a-și exprima statutul. Astăzi, nuanța a rămas o modalitate numai bună pentru a ieși în evidență prin autenticitate și eleganță.

Vitalitate - Nuanța integrează tonuri calde, dar suficient de viguroase pentru a marca noile începuturi.

Creativitate - Lavanda este recunoscută pentru proprietățile benefice pe care le oferă organismului. Stimulează bunăstarea și momentele de relaxare.

articolul original.

Iran | Oficialii recunosc: Sute de persoane au fost ucise în timpul protestelor din Iran

28 November 2022 at 22:53
proteste iran

Un general al Gărzilor Revoluţionare din Iran a anunţat pentru prima dată public numărul victimelor ucise în timpul protestelor antiguvernamentale, generat de moartea tinerei Mahsa Amini în custodia poliţiei, anunță Rador.

Generalul Amir Ali Hajizadeh a declarat că peste 300 de persoane au fost ucise în timpul protestelor, inclusiv membri ai forţelor de securitate şi cetăţeni iranieni care nu erau implicaţi în demonstraţii. Activiştii şi organizaţiile pentru drepturile omului susţin că peste 450 de persoane au fost ucise, inclusiv 60 de membri ai forţelor de securitate.

articolul original.
Ieri — 28 November 2022STIRIPESURSE

Bărbat lovit de tren în Cluj-Napoca - A fost transportat în stare gravă la spital

28 November 2022 at 19:48
ambulanta urgente

Un bărbat de 46 de ani a fost lovit, luni, de un tren, în Cluj-Napoca, şi a fost transportat în stare gravă la spital, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, informează Agerpres.

"Intervenţie la un accident feroviar petrecut pe strada Kovari Laszlo. Pompierii din cadrul Detaşamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident feroviar petrecut în apropiere de strada Kovari Laszlo din Cluj-Napoca. Apelul de urgenţă a venit la ora 19,50, iar salvatorii au găsit la faţa locului un bărbat de 46 de ani, semiconştient, care prezenta multiple traumatisme", precizează informarea transmisă de ISU Cluj.

Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spital.

"Ulterior, acesta a devenit inconştient, fiind intubat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă de la Detaşamentul 2 şi transportat în stare gravă la spital. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare, alături de ambulanţa SMURD", mai precizează sursa citată.

articolul original.

Cine nu e cu noi e împotriva noastră: UE va sancţiona naţiunile terţe care evită aplicarea măsurilor contra Rusiei

28 November 2022 at 19:45
sanctiuni

Consiliul Uniunii Europene a decis, luni, adoptarea unui mecanism care va permite adoptarea de acţiuni contra naţiunilor terţe care evită aplicarea sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei, informează cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

Consiliul UE a decis în unanimitate că evitarea sancţiunilor impuse Rusiei reprezintă o "infracţiune", conform Preşedinţiei cehe a instituţiei europene. Decizia va permite sancţionarea cetăţenilor şi entităţilor din state terţe care nu respectă sancţiunile.

"UE a răspuns cu determinare la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei contra Ucrainei. A adoptat sancţiuni fără precedent împotriva economiei Rusiei şi pentru contracararea capacităţilor de continuare a agresiunii. Pentru a avea succes, aplicarea sancţiunilor necesită un efort constant, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că va fi stopată orice tentativă de evitare a sancţiunilor", a declarat Pavel Blazek, ministrul Justiţiei din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

articolul original.

ANAF modifică Declarația unică pentru 2023 - DOCUMENT

28 November 2022 at 19:44
Dcelaratia unica

ANAF modifică Declarația unică pentru anul viitor, asta în condițiile în care au existat câteva acte normative de modificare a Codului fiscal. Termenul rămâne același: 25 mai.

Să nu uităm că noul plafon de anul viitor se stabilește în funcție de salariul minim, momentan anunțat ca fiind 3.000 de lei. După ce apare în Monitorul Oficial o să revenim cu un text.

Proiect Declarația unică 2023 - click pentru a deschide

Revenind, modificările Codului Fiscal din acest an au vizat, în principal, următoarele aspecte:

• modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în sensul în care, începând cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil;

• reglementarea unor obligaţii fiscale pentru persoanele fizice care obţin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, respectiv pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 lei, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;

• modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice.

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

• modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate”,

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

Practic, noua Declarație unică vizează aspectele menționate mai sus.

articolul original.

Vlad Voiculescu se gândește la scaunul de primar general și îl urechează pe Nicușor Dan

28 November 2022 at 19:38
Vlad Voiculescu

Liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre Nicuşor Dan, că i se pare că în bună măsură face ce trebuie, fără să fie exaltat de dinamica cu care se întâmplă lucrurile în primărie. Voiculescu a dat asigurări că USR va avea candidat la primăria Capitalei, iar despre varianta ca acesta să fie Nicuşor Dan a spus să i se pună întrebarea peste 6 luni, anunță News.ro.

Întrebat dacă ia în calcul o candidatură la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu a afirmat: ”Cu siguranţă voi rămâne în politică şi vă voi anunţa. Cu siguranţă, USR va avea candidat la Primărie. O să vedem dacă vom avea candidat propriu”.

Liderul USR Bucureşti a precizat că ”mai e destul timp, şi ceea ce e important în momentul acesta este ca toată lumea să îşi vadă de treabă”.

Despre Nicuşor Dan, Vlad Voiculescu a spus: ”Mi se pare că în bună măsură face ce trebuie, fără să fiu exaltat de dinamica cu care se întâmplă lucrurile în primărie”.

Întrebat dacă Nicuşor Dan ar putea fi candidatul USR la Primăria Capitalei, în 2024, Voiculescu a răspuns: ”Întrebaţi-mă peste şase luni”.

articolul original.

Directorul artistic al Festivalului Enescu, Cristian Măcelaru: 'Evenimentul va cuprinde între 90 şi 100 de concerte doar în Bucureşti'

28 November 2022 at 19:36
Festival George Enescu

Directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", Cristian Măcelaru, a anunţat luni că ediţia 2023 a evenimentului va cuprinde între 90 şi 100 de concerte doar în Bucureşti, celebrul dirijor amintind, printre noutăţile festivalului, şi revenirea pe scena Operei Naţionale din Capitală a unei montări Oedipe.

"Avem un număr total de concerte între 90 şi 100 în Bucureşti, apoi vor fi în multe alte oraşe din ţară şi mai multe. (...) 29 de concerte care sunt în Sala Mare a Palatului, 27 de concerte la Ateneu, 13 concerte de la miezul nopţii, o serie de concerte care a fost foarte bine primită, opt concerte din seria concertelor 'Enescu şi contemporanii', 10 concerte în seria orchestrelor din România, de fapt în totalitate sunt 11 orchestre din România care vor fi prezentate în festival, inclusiv Opera", a spus Măcelaru, la conferinţa de presă dedicată anunţării oficiale a programului ediţiei 2023 a Festivalului Internaţional "George Enescu", potrivit Agerpres.

În total, ediţia de anul viitor a Festivalului Enescu va reuni peste 40 de orchestre din 16 ţări diferite şi peste 40 de dirijori. Printre marii artişti (peste 150 de solişti de renume) şi orchestrele care vor fi prezente în festival, Cristian Măcelaru i-a amintit pe soprana Aida Garifullina, pianistul Igor Levit, violonistul Augustin Hadelich, pianista Martha Argerich, violonistul Renaud Capuçon, soprana Valentina Naforniţă, dirijorii Zubin Mehta, Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Klaus Mäkelä, Kent Nagano, Cristian Mandeal, Cristian Badea, precum şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig, WDR din Koln, Orchestra simfonică Göteborg, Liszt Chamber Orchestra, The Manchester Camerata, dar şi Vienna Philharmonic, Concertgebouw Symphony, London Symphony, l'Orchestre National de France, Israel Philharmonic, oaspeţi tradiţionali ai festivalului.

Dintre operele care vor fi prezentate în concert la ediţia de anul viitor se numără "Oedip" de George Enescu, "Otello" de Verdi, "The Fairy-Queen" de Purcell, "Saint François d'Assise" de Messiaen, "Le Grand Macabre" de Ligeti, "Pelleas şi Melisande" de Debussy, a precizat Măcelaru.

El a informat că ediţia 2023, desfăşurată sub sloganul "Generozitate", va reuni şi patru concerte speciale, noi, "care se axează pentru a da accesul unei generaţii foarte tinere la concerte".

"Patru concerte tematice făcute special în parteneriat cu Teatrul Odeon în care vom prezenta lucrări în fiecare săptămână a festivalului în care încurajăm copiii să îşi aducă părinţii la concert. Iar acest lucru va fi detaliat în program, veţi vedea", a spus Măcelaru.

Sunt programate concerte şi la Cluj Napoca, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Bacău, Botoşani. "Suntem în discuţii. Continuăm", a adăugat Măcelaru.

"Cum am mai tot spus şi în trecut, mi-aş dori ca fiecare persoană să îşi aleagă un concert la care să vină. Măcar unul să guste şi să primească darul artei pe care noi îl oferim cu generozitate. 'În muzică, în artă, în literatură, nimic nu e într-adevăr al tău, decât atunci când îl dăruieşti altcuiva'. Nu v-am spus cine era autorul acestui citat, dar cred că deja bănuiţi: George Enescu", a încheiat Cristian Măcelaru.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a salutat organizarea ediţiei 2023 a Festivalului Enescu, despre care a apreciat că poate fi considerat printre cele mai importante evenimente de acest fel din lume.

"Festivalul Enescu, fără să exagerăm, este unul din cele mai mari festivaluri de muzică din lume, dacă nu cel mai mare, iar lansarea lui este întotdeauna un moment de mare emoţie şi, din punctul nostru de vedere, al autorităţii, un moment de mare responsabilitate. (...) Sperăm să avem invitaţi spectatori nu numai din Bucureşti, din România, ci şi din foarte multe locuri din lume, să vină să se bucure, să aprecieze muzica lui Enescu şi nu numai şi, de ce nu, să cunoască mai multe despre România", a spus Romaşcanu.

Ministrul a amintit că Festivalul Enescu a fost nominalizat la The International Opera Awards şi a dat asigurări că ediţia viitoare "va avea cel mai mare buget pe care l-a avut până acum acest eveniment din partea Ministerului Culturii".

"Îmi doresc foarte tare şi sper să reuşesc să avem şi alţi sponsori faţă de cei enumeraţi, avem promisiuni de bani însemnaţi din zona privată, (...) iar la sfârşitul probabil lunii februarie-martie vom şti exact pe câţi bani ne putem baza. (...) Suntem într-o situaţie de crize suprapuse, dar sunt convins că o vom scoate la capăt cum trebuie", a mai spus Lucian Romaşcanu.

Directorul interimar al ARTEXIM, Cristina Uruc, a anunţat că pentru ediţia 26 a festivalului biletele individuale vor fi puse în vânzare începând cu 1 februarie 2023, la ora 12,00.

"Dar până atunci, pentru a permite un acces cât mai mare al publicului la posibilitatea de achiziţiona un abonament în festival, în data de 30 noiembrie va debuta campania de achiziţionare a abonamentelor. Se va desfăşura sub formă de loterie, ca anul trecut, cu câteva modificări. De data aceasta persoanele care se vor înscrie în perioada 30 noiembrie - 9 decembrie vor primi un cod de identificare pe care îl vor putea urmări online la tragerea la sorţi. În momentul în care vor fi extraşi, vor primi un alt cod cu care vor putea achiziţiona până la patru abonamente", a spus Uruc.

Ea a mai arătat că tragerea la sorţi va avea loc la Ateneu, pe 12 decembrie, la ora 12,00, în faţa unei comisii formată din trei persoane, trei membri - reprezentanţi ARTEXIM, reprezentant Eventim şi un notar public.

"Această loterie va fi difuzată online. Dacă vor rămâne abonamente disponibile, pentru că noi ne-am gândit la acest număr de patru maxim pe care un beneficiar în utilizator le poate achiziţiona, dacă vor mai rămâne bilete, se va trece la lista de aşteptare", a completat Uruc.

Totodată, Cristina Uruc a mai informat că la ediţia 2023 a Festivalului Enescu vor fi reluate tradiţionalele concerte din Piaţa Festivalului.

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va sprijini organizarea festivalului.

"Primăria Municipiului Bucureşti este un partener constant al festivalului. Contribuim şi la ediţia de anul viitor şi cu tot ceea ce putem să vă ajutăm suntem aici să o facem", a spus edilul.

articolul original.

Ucraina se pregătește să primească energie elctrică din România: A fost efectuat un import de probă de un megawatt

28 November 2022 at 16:56
energie electrica

Compania ucraineană de tranzacţionare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone.

"Importul de electricitate poate deveni un instrument suplimentar pentru stabilizarea sistemului energetic al Ucrainei", se arată într-un comunicat al EKU postat pe site-ul său.

articolul original.

CM 2022: Brazilia - Elveţia 0-0, la pauză

28 November 2022 at 16:56
qatar 2022

Selecţionatele Braziliei şi Elveţiei sunt la egalitate, 0-0, la pauza meciului care are loc luni seara, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

articolul original.

NATO2022Bucharest/Stoltenberg: A message of the meeting should be the need to step up provision of air defence systems

28 November 2022 at 16:50
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Russian President Vladimir Putin is "trying to use winter as a weapon of war" against Ukraine, NATO Secretary General Jens Stoltenberg said on Monday, adding that he expects one of the messages of the NATO foreign ministers' meeting in Bucharest to be the need to step up the provision of air defence systems, told Agerpres.

"What we have seen over the last weeks is horrific attacks against Ukrainian cities, critical infrastructure and also residential areas. What we see is that president Putin is trying to destroy the power system, the gas infrastructure and basic services for the Ukrainian people. And by doing that when we enter winter demonstrates that President Putin is now trying to use the winter as a weapon of war against Ukraine. This is horrific and we need to be prepared for more attacks," said Stoltenberg.

He added that NATO allies have stepped up support for Ukraine with air defense systems, and that one of the messages of the meeting in Bucharest is expected to be the need to step up this aid.

"NATO allies have stepped up their support to Ukraine with additional air defense systems. Allies are providing advanced air defence systems and different systems that can both address the threats posed by various types of drones, but also cruise and ballistic missiles. I expect that one of the messages from the foreign ministers meeting here in Bucharest will be to further step up the provision of air defence systems, as well as spare parts, training and ammunition to the different air defence systems because we need to help Ukraine defend itself against this horrific type of war," said Stoltenberg.

The statements were made at a joint news conference with President Klaus Iohannis at the Cotroceni Presidential Palace in Bucharest.

articolul original.

Îndemnul lui Nicolae Ciucă: 'Să nu mai vorbim atât de des în termeni negativi despre România'

28 November 2022 at 16:50
ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, că este nevoie de „trecerea de la politică măruntă la marea politică”:

  • Poporul român a fost greu încercat de-a lungul istoriei. Dar am rezistat, am perseverat, am supraviețuit și ne-am dezvoltat. Cel mai mare rău al istoriei noastre moderne a fost reprezentant de toate regimurile autoritare și totalitare din secolul al XX-lea, în frunte cu marea eroare comunistă. Ca urmare a acestor regimuri totalitare care au acoperit o jumătate de secol, poporul român și instituțiile statului trebuie să ardă etape, să genereze o ruptură de ritm, o recuperare a decalajului pe care îl avem față de Occident, o linie directă spre viitorul pe care îl merităm și o accelerare a dezvoltării României. Misiunea noastră trebuie să fie națiunea română ca națiune europeană, un popor format din indivizi liberi, deopotrivă cetățeni români și europeni, cu drepturi și libertăți garantate, respectați în țară și în străinătate. În esență, misiunea noastră trebuie să fie demnitatea națiunii române
  • Nu suntem singuri în această lume. Prin aderarea României la UE și NATO, teritoriul național a devenit un teritoriu cu multiple garanții de securitate. Putem să înțelegem cât de importantă este apartenența noastră la NATO și UE dacă ne uităm cu atenție la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
  • Misiunea noastră trebuie să fie integrarea accentuată în spațiul de libertate și prosperitate occidental, inclusiv prin aderarea la Spațiul Schengen. Aderarea la Spațiul Schengen este un obiectiv național strategic. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a îndeplini acest obiectiv
  • Planul nostru comun, la care suntem chemați să construim cu toții, pentru că toți, mai ales în această sală, reprezentăm cetățenii României și așteptările lor și putem consolida uniunea din care facem parte. Iar cetățenii așteaptă ca politicienii să se lupte pentru interesul național al României. Noi românii suntem egali în drepturi cu orice alți cetățeni europeni. Vă propun să nu mai vorbim atât de des în termeni negativi despre România. La noi este totul rău de 30 de ani, deși progrese importante au existat, la noi nu merge nimic, noi suntem mai prejos decât alții. Haideți să credem mai mult în România! Un succes al României nu este doar al Puterii, ci și al Opoziției! Bucuriile, ca și neîmplinirile, sunt ale noastre, ale tuturor
  • Sper că toată lumea este de acord că modernizarea României nu se poate face în afara UE și a investițiilor din fonduri europene. Ca atare, trebuie să acționăm în consecință. La 104 ani de la Marea Unire, la 32 de ani de la căderea regimului comunist și la 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, parcurgem un moment istoric de mare responsabilitate, crucial pentru viitorul națiunii noastre. Acum avem șansa istorică să finalizăm marile proiecte restante pentru modernizarea statului român, prin accelerarea integrării în Uniunea Europeană și prin investițiile pe care Planul Național de Redresare și Reziliență le cuprinde pentru următorii ani. Ca să îndeplinim aceste obiective de țară trebuie să facem trecerea de la politică măruntă la marea politică. Trebuie să acționăm ca adevărați oameni de stat, cu înțelepciune, responsabilitate și moderație pentru a nu pierde un moment istoric unic pentru dezvoltarea României”.
articolul original.
❌