ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022STIRIPESURSE

Un pas înainte pentru planetă: soluții pentru deșeurile alimentare în 2022

24 June 2022 at 23:03
bucatari

Planeta noastră se confruntă cu provocări fără precedent în ceea ce privește protecția mediului și schimbările climatice, iar îngrijorările legate de acestea determină tot mai mulți consumatori să acorde o atenție sporită impactului pe care alegerile lor de consum îl au asupra mediului. Această preocupare nu se aplică însă și prevenirii risipei alimentare.

Conștientizarea schimbărilor climatice a format o generație de consumatori mai responsabili, care încearcă să facă alegeri mai bune. Pornind de la produsele pe care le cumpără, de la mobilier până la alimente, acest trend este în continuă dezvoltare pe măsură ce Millenials și Gen Z, cele mai tinere generații, încep să intre pe piața de consum.

Cu tot acest interes crescut pentru produse tot mai sustenabile, risipa alimentară rămâne însă o problemă majoră. Organizația Națiunilor Unite sărbătorește pe 29 septembrie Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare, un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a transforma și de a reechilibra modul în care alimentele sunt produse și consumate. Cu toate acestea, milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gropile de gunoi din întreaga lume, conform datelor furnizate de ONU[1].

Câtă mâncare risipim?

Într-o lume în care numărul persoanelor care suferă din cauza foametei este în continuă creștere, tone de alimente se irosesc în fiecare zi. România se află la mijlocul clasamentului european al țărilor care aruncă mâncare la coșul de gunoi, raportat la numărul de kilograme pe cap de locuitor. Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că fiecare român risipește în medie 70 de kilograme de alimente pe an.

Aproape jumătate din risipa alimentară înregistrată de țara noastră provine din gospodăriile individuale, în timp ce sectorul retail produce 7% din aceste deșeuri. Deși veniturile românilor sunt mult mai mici, iar aproximativ 40% dintre acestea sunt cheltuite pe mâncare, nivelul risipei alimentare din România se apropie de media europeană.

Cu prețuri în continuă creștere pentru produse alimentare de bază, impactul asupra planetei ne obligă să acționăm rapid și să găsim soluții pentru viitorul apropiat. Acesta este motivul pentru care oamenii, sectorul privat și autoritățile, trebuie să colaboreze pentru a face o schimbare. Cu scopul de a răspunde nevoii urgente de acțiune și de a aduce soluțiile mai aproape de consumatori, retailerul suedez IKEA și-a declarat public, încă din 2017, obiectivul de a reduce cu 50% risipa de alimente în restaurantele sale prin operațiuni proprii.

content-image

Prevenirea risipei alimentare - alegeri sustenabile și soluții pentru oameni și planetă

Autoritățile, companiile și asociațiile pot contribui la adoptarea unui comportament responsabil de prevenire a risipei alimentare prin campanii de informare și conștientizare cu privire la efectele pe termen lung ale acesteia. Motiv în plus deoarece produsele alimentare aruncate generează poluare și acumulări de deșeuri greu de gestionat.

Există numeroase modalități prin care producătorii de alimente, retailerii și restaurantele pot contribui la reducerea problemelor cauzate de risipa alimentară. Adoptarea unei atitudini responsabile la cumpărături, depozitarea adecvată, verificarea datei de expirare și un stil de gătit creativ “din resturile” zilei precedente reprezintă pași importanți pentru reducerea risipei alimentare.

Revenind la exemplul IKEA, retailerul suedez promovează măsuri specifice de reducere și prevenire a risipei alimentare, oferind sfaturi și sprijin atât pentru clienți, cât și pentru angajați. Atât în magazinele fizice, cât și online, IKEA promovează si implementează campanii dedicate prevenirii risipei și valorificării surplusului alimentar.

Diferite cercetări arată faptul că depozitarea corectă a alimentelor este unul dintre cele mai eficiente instrumente de reducere a risipei. Utilizarea recipientelor etanșe, menținerea temperaturii scăzute a frigiderului și congelarea produselor înainte de data de expirare sunt soluții simple, la îndemâna tuturor. Astfel de soluții sunt prezente și la IKEA care oferă o varietate de recipiente și dispozitive de depozitare care pot contribui la reducerea risipei alimentare. Resturile alimentare depozitate în condiții corespunzătoare și în recipiente transparente, care asigură vizibilitate, au șanse crescute să fie folosite mai rapid.

content-image

Reducerea risipei alimentare – sisteme inteligente și grijă pentru comunitate

De multe ori ne confruntăm cu imposibilitatea de a preveni risipa alimentară. Însă cum putem reduce cantitatea de mâncare care va ajunge la groapa de gunoi?

Tehnologia oferă o serie de soluții. Parte din acțiunile de implementare a strategiei de sustenabilitate ale companiei suedeze s-au concentrat pe măsurarea risipei de alimente din restaurante pentru a găsi soluții de minimizare a deșeurilor alimentare. IKEA și-a propus să reducă la jumătate risipa alimentară până la sfârșitul anului 2022 în toate magazinele din lume, acesta fiind un pas esențial în drumul companiei către o dezvoltare circulară și pozitivă din punct de vedere climatic, până în 2030.

Cu ajutorul Food Waste Watcher, un program bazat pe inteligență artificială, angajații cântăresc și înregistrează alimentele aruncate în fiecare zi. Până la jumătatea anului 2021, IKEA a reușit să salveze datorită acestei schimbări aproape 6 milioane de kilograme de alimente. În România, retailerul suedez a redus deșeurile alimentare cu 50% până la sfârșitul anului financiar 2021. În cazul în care porțiile pregătite în restaurante depășesc necesarul zilnic, donarea acestora este o alternativă utilă. IKEA România a donat de multe ori mâncarea gătită în restaurante către centrele de asistență socială, ajungând astfel la persoane din medii defavorizate.

Analiza comportamentelor consumatorilor, dar și reducerea impactului asupra mediului au accelerat un nou trend pentru o alimentație sănătoasă, iar cererea pentru produse alimentare pe bază de plante este în continuă creștere. Pe lângă beneficiile asupra sănătății, mâncarea pe bază de plante are un impact pozitiv asupra planetei prin amprenta de carbon redusă față de produsele din carne, de la producție până la descompunerea deșeurilor la groapa de gunoi. IKEA a creat o gamă de alimente vegetale savuroase, cum ar fi chifteluțele și hot-dog-ul vegetarian, dar și gustări cu fructe, amestecurile de nuci și smoothie-urile de ovăz, toate fiind produse care pot fi cu ușurință luate acasă.

Risipa alimentară este o problemă majoră care poate fi rezolvată de fiecare dintre noi, devenind mai responsabili. Implicarea și cooperarea dintre autorități și companii, fie că este vorba de start-up-uri sau de mari corporații, rămâne un pas deosebit de important în tranziția către o lume fără deșeuri alimentare care pun în pericol siguranța mediului și, în același timp, viața oamenilor.


[1] UNEP Food Waste Index Report 2021 [disponibil aici]

articolul original.

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: 'A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație'

24 June 2022 at 22:48
Serbia Kosovo

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, potrivit portalului Alo.

„Uniunea Europeană a decis să nu mai pretindă că există reguli uniforme pentru toți cei care doresc să adere la această organizație. Ucraina a devenit candidat la aderarea [la UE] în ciuda faptului că nu îndeplinește standardele care sunt aplicate cu atâta grijă țărilor din Balcani. Ucraina a sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație, nu a trebuit să lupte împotriva corupției, să îndeplinească criteriile în domeniul justiției sau să [implementeze] reforme economice”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, pentru a obține acest statut, Kievul a avut nevoie doar „să se ciocnească cu Rusia”.

Joi, la summitul UE, s-a decis acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. După decizia summitului, aceasta trebuie să fie certificată în mod oficial de Parlamentul European.

articolul original.

Alertă | Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat de instanță - 'Impactul asupra pieței imobiliare și bancare este enorm'

24 June 2022 at 22:00
PMB primaria capitalei

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, documentul pe care s-a bazat toată dezvoltarea urbanistică a orașului în ultimii 20 de ani, a fost anulat. Decizia luată de Tribunalul București, este în primă instanță, urmează recursul, informează Antena 3.

PUG-ul a fost aprobat fără 8 din cele 22 de avize cuprinse în hotărârea de aprobare nr. 269/2000.

„Șocant: planul urbanistic general (PUG) al Capitalei a fost anulat de tribunal.

Precizez că acest PUG a fost emis în decembrie 2000. Deci, acum 22 de ani! Acțiunea în anulare s-a formulat în anul 2018…

Impactul asupra pieței imobiliare și bancare este enorm. O să revin asupra chestiunii, pentru că are legătură cu activitatea oengistă a actualului primar general. Deocamdată, e destul de clar că industria de resort este grav pusă în pericol”, scrie avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook.

articolul original.

Turcia iese la atac după summitul UE la care a participat și Iohannis: 'Decizii părtinitoare, lipsite de contact cu realitatea'

24 June 2022 at 21:51
turcia ue

Vineri, Ministerul turc de Externe a emis o declarație în care a calificat deciziile luate împotriva Ankarei la summitul UE din 23-24 iunie de la Bruxelles drept tendențioase și neconforme cu realitatea.

"Poziția care a fost afișată față de țara noastră la summitul UE este regretabilă", se arată în comunicat. "Deciziile luate cu privire la aceasta sunt părtinitoare, lipsite de perspectivă și lipsite de contact cu realitatea", se arată în poziția MAE turc.

Ministerul turc de Externe, în special, a calificat drept inacceptabile încercările UE "de a legitima tezele care contrazic legea și tezele maximaliste în ceea ce privește Mediterana de Est și Marea Egee", ceea ce înseamnă că la Bruxelles au luat partea Greciei în chestiunile privind reglementarea în Cipru, frontierele maritime și aeriene, insulele disputate din bazinul Mării Egee și militarizarea acestora. "Aceste decizii nu numai că nu contribuie la soluționarea problemei, dar dăunează și stabilității regionale", a declarat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

În același timp, Ankara ar fi salutat statutul Ucrainei și al Republicii Moldova de candidați la UE, dar consideră ciudat faptul că Uniunea nu a început aceleași negocieri cu Albania, Macedonia și nu oferă Bosniei statutul de candidat la statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce este în interesul întregii regiuni.

Relațiile dintre Turcia și Grecia, membră a UE, au escaladat după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a efectuat o vizită în Statele Unite în luna mai, în timpul căreia a cerut insistent să nu se vândă avioane de luptă americane F-16 către Ankara. Președintele Erdogan a răspuns spunând că Mitsotakis "nu mai există" pentru el. În urma acestui fapt, Ankara s-a retras din acordul privind organizarea de reuniuni ale Consiliului strategic bilateral la nivel înalt.

În ultimele zile, autoritățile turce au cerut în mod repetat Greciei să renunțe la politica de militarizare a insulelor din Marea Egee, amenințând cu măsuri de retorsiune. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia ar putea iniția o discuție în cadrul ONU privind suveranitatea insulelor disputate dacă Grecia nu încetează să încalce statutul de demilitarizare a acestora. Ankara consideră că acțiunile Atenei contravin acordurilor de pace de la Lausanne (1923) și Paris (1947), potrivit cărora Grecia a primit un grup de insule și nu trebuie să amplaseze baze și arme pe ele.

articolul original.

Deutsche Lufthansa AG anulează 3.100 de zboruri pe măsură ce numărul cazurilor de Covid continuă să crească

24 June 2022 at 21:45
Lufthansa

Deutsche Lufthansa AG anulează un total de 3.100 de zboruri după ce valul de infecţii cu coronavirus a agravat deficitul de personal, creând un haos în industria călătoriilor aviatice din Europa, pe măsură ce perioada crucială a vacanţelor de vară începe, scrie Bloomberg, citat de ZF.

Compania aeriană emblematică a Germaniei a anunţat vineri că va abandona 2.200 de rute interne şi europene în iulie şi august, pe lângă cele 900 de anulări dezvăluite la începutul acestei luni. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din capacitatea transportatorului în acea perioadă, potrivit unui purtător de cuvânt. Acţiunile Lufthansa au scăzut cu până la 3,4% la Frankfurt.

Cererea de călătorii a revenit dramatic în Europa odată cu ridicarea restricţiilor. Cu toate acestea, un nou focar de Covid-19 -- deşi mai puţin mortal decât valurile anterioare -- provoacă absenţe tot mai mari de la locurile de muncă, agravând lipsa acută de personal, potrivit Mediafax.ro.

Tulburările în creştere ale forţei de muncă, pe măsură ce lucrătorii caută creşteri salariale pentru a ţine pasul cu inflaţia, cresc tensiunile acumulate recent de grevele din cadrul companiilor aeriene, inclusiv în rândul Ryanair Holdings Plc şi British Airways de la IAG SA.

Situaţia actuală aduce cu sine o nouă lovitură pentru industria aviaţiei europene, care a fost printre cele mai afectate în timpul pandemiei, companiile aeriene şi aeroporturile pierzând miliarde de euro după ce virusul a izbucnit în întreaga lume. Transportatorii au redus personalul în timpul crizei de sănătate şi au întârziat să se reconstruiască, îngrijoraţi de rezistenţa vânzărilor de bilete.

articolul original.

VIDEO Joe Biden șterge pe jos cu judecătorii de la Curtea Supremă, după decizia de a revoca dreptul la avort: Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară

24 June 2022 at 18:11
joe biden

Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort al americancelor aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi, deplânge vineri preşedintele democrat, Joe Biden, într-un discurs la Casa Albă, în care îndeamnă ambele tabere la manifestaţii ”paşnice”, relatează BBC News.

”Violenţa nu este acceptabilă niciodată”, subliniză el, ”ameninţările şi intimidarea nu sunt vorbe”, scrie news.ro.

„Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară", a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii, despre care a spus că duce țara înapoi cu 150 de ani.

El le spune femeilor că ştie că ele urmează să se confrunte cu ”situaţii incredibil de dificile. Eu vă aud. Vă susţin. Sunt alături de voi”, subliniază el.

Şeful statului american subliniază că femeile din state în care există restricţii ale avortului sunt libere să călătorească în alte părţi ale ţării pentru a avorta.

”Administraţia mea va apăra acest drept fundamental”, dă el asigurări, subliniind că niciun ofcial nu va putea opri o femeie să călătorească.

Biden dă asigurări, de asemenea, că administraţia sa va ”proteja accesul la medicaţie, de exemplu contracepţia”.

El anunţă că va proteja accesul la medicamente pentru avort, aprobate de către autorităţi în urmă cu 20 de ani.

Însă, avertizează el, în opinia sa, ”mortalitatea maternă va creşte în America” în urma hotărârii Curţii Supreme.

Biden a promis că va continua să lupte pentru drepturile reproductive și i-a îndemnat pe alegători să trimită în Congres oameni care vor să lucreze pentru a impune dreptul la avort.

„În această toamnă, Roe este pe buletinul de vot. Libertățile personale sunt pe buletinul de vot”, a spus Biden, referindu-se la decizia istorică din 1973, Roe vs Wade, care a făcut ca avortul să fie legal la nivel național.

Biden a cerut ca eventualele proteste să rămână pașnice.

articolul original.

Percheziții la traficanții de droguri: Polițiștii au găsit sute de plante de canabis și au săltat un individ care vindea cocaină pentru 20.000 de euro

24 June 2022 at 18:07
droguri canabis cocaina

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, împreună cu procurorii DIICOT Arad, au făcut şapte percheziţii domiciliare la persoane care se ocupau cu traficul de droguri. În cadrul percheziţiilor au fost găsite sute de plante de cannabis şi diferite instalaţii. Două persoane au fost arestate preventiv.

În cadrul percheziţiilor, într-una din locaţii, poliţiştii şi procurorii din Arad au descoperit o cultu[a indoor.

”Au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare, la unul dintre imobile, fiind descoperită o cultură indoor de cannabis. În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, 310 plante de cannabis în diferite stadii de dezvoltare, în cantitate totală de aproximativ 63 de kilograme masă verde, mai multe instalaţii artizanale, transformatoare, lămpi de căldură, precum şi 2 telefoane mobile. La data de 23 iunie a.c., în baza probatoriului administrat, 2 persoane, de 37 şi 43 de ani, au fost reţinute, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc”, transmite IPJ Arad.

Vineri cele două persoane au fost prezentate magistraţilor Tribunalului Arad, care au dispus arestarea preventivă.

Pe de altă parte, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Craiova a fost prins de poliţiştii doljeni în timp ce vindea cocaină, în schimbul a 20.000 de euro. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

IPJ Dolj a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorul DIICOT Craiova, au realizat o acţiune de prindere în flagrant delict, într-un dosar penal de trafic de droguri de mare risc.

“Acţiunea de prindere în flagrant delict a fost efectuată în municipiul Craiova, unde, un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Craiova, a fost prins în momentul în care ar fi pus, spre vânzare, 250 de grame de cocaină, în schimbul a 20.000 de euro”, se arată în comunicat.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind prezentat apoi instanţei care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

articolul original.

Staţiunea Buziaş se promovează cu cea mai lungă colonadă din Europa, construită pentru împăratul Franz Iosef şi împărăteasa Sisi

24 June 2022 at 18:04
Staţiunea Buziaş

Cea mai lungă colonadă din Europa, construită la Buziaş în anul 1875 pentru împăratul Franz Iosef şi împărăteasa Sisi, se pregăteşte să primească turiştii în anul 2023, când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, iar actualul sezon estival este un bun prilej pentru promovarea staţiunii balneoclimaterice, inclusiv prin evenimente culturale, gastronomice şi de divertisment.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) în judeţul Timiş, Delia Barbu, a anunţat că sâmbătă, 25 iunie, este programat un moment de teatru, care reproduce fragmentul de istorie în care s-a născut Colonada din Buziaş, protagonişti fiind cei doi soţi imperiali, în timp ce muzica de fanfară îi va însoţi cu un concert de promenadă, potrivit Agerpres.ro.

"La doar 30 de kilometri de Timişoara, unde se poate ajunge şi cu trenul, plecând din Gara de Nord Timişoara, staţiunea Buziaş este pregătită să-şi primească oaspeţii, sâmbătă. Nu vor lipsi degustările de vin de Silagiu, preparate locale servite în Crama Aramic, la prânz, un spectacol de muzică populară şi dansuri tradiţionale interpretate de membrii Ansamblului Izvoraşul. Sunt pregătite mai multe evenimente de promovare turistică organizate de municipalitate cu scopul de a creşte numărul de vizitatori în zonă", spune Delia Barbu.

Activităţile încep la ora 11,00, în parc, unde se va încropi un târg al mai multor producători locali din zonă - apicultori, crescători de mangaliţa, producători de pâine - care vor oferi gratuit spre degustare produse locale, însoţite de vinuri de Silagiu. Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară.

Acţiunea de promovare a oraşului Buziaş face parte din Proiectul de promovare turistică a Banatului de sud, de sud-vest, a Banatului Montan şi a Clisurii Dunării de Caraş-Severin, derulat de Asociaţia Mariam Med.

Staţiunea Buziaş face parte din Ruta Naţională Cultural Turistică "Pe urmele împărătesei Sisi".

La 2 septembrie 1898, împăratul Franz Joseph, înconjurat de o suită de miniştri şi generali austrieci, a coborât în gara Buziaş. Din această clipă istorică, modesta localitate de pe apa Surgaşului începe să cunoască faimă şi strălucire. Pentru 50 de ani, "Perla Banatului" va fi şi "perla" Europei Centrale, prin frumuseţe şi eleganţă, până în 1948. Un loc cu un aer considerat miraculos, cu ape şi emanaţii de gaze benefice sănătăţii, staţiunea era în acea perioadă în rând cu localităţi similare ca Karlovy Vary, de pe Coasta Dalmaţiei sau din Italia.

articolul original.

Politicienii români primesc lecții de la cei americani: Barack Obama, Hillary Clinton și Nancy Pelosi îi umilesc pe judecătorii de la Curtea Supremă

24 June 2022 at 18:01
obama clinton

Lidera majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a catalogat vineri drept o ''jignire'' şi o ''palmă'' dată femeilor decizia Curţii Supreme a SUA care a anulat jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort, relatează agenţiile internaţionale de presă.

La polul opus, liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, a calificat această decizie drept una ''curajoasă şi corectă'' şi a denunţat ''atacurile'' democraţilor la adresa judecătorilor Curţii Supreme.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a reacţionat de asemenea favorabil, afirmând că decizia ''este conformă Constituţiei şi restabileşte drepturile acolo unde trebuiau să fie de mult timp''.

În schimb, predecesorul său democrat Barak Obama a susţinut că instanţa supremă a SUA a ''atacat libertăţile esenţiale a milioane de americani'', iar fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton consideră hotărârea Curţii Supreme ca ''un pas înapoi pentru drepturile omului şi drepturile femeii''.

Despre ''un mare pas înapoi'' prin această decizie a vorbit şi premierul britanic, Boris Johnson, în timp ce omologul său canadian, Justin Trudeau, a catalogat hotărârea Curţii Supreme a SUA drept ''oribilă''.

Această instanţă, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic 'Roe v. Wade' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Cu o majoritate de 6 judecători conservatori la 3 progresişti, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Patru state din componenţa SUA, respectiv Missouri, Kentucky, Louisiana şi Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după acest verdict că interzic avortul, alte 22 fiind aşteptate să facă anunţuri similare curând. În schimb, statul New York a anunţat că menţine dreptul la avort şi a invitat femeile care doresc să recurgă la întreruperi de sarcină să vină pentru acest lucru în statul New York.

Alte trei state progresiste, respectiv California, Oregon şi Washington, au anunţat că se angajează împreună să apere dreptul la avort.

articolul original.

Dominic Fritz sfidează cea mai importantă acțiune a statului, iar Timișoara riscă să piardă sume uriașe: Avertismentul lansat de șeful INS

24 June 2022 at 17:53
Dominic Fritz

Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, pune în pericol viitorul municipiului! Edilul refuză să pună la dispoziție recenzori pentru cea mai importantă acțiune a statului român în 2022, Recensământul Populației și Locuințelor. Deși legea îl obligă, Fritz nu a adus un număr suficient de recenzori. Dacă populația Timișoarei va scădea, conform recensământului, asta înseamnă că banii primiți de la Guvern, precum și eventuale fonduri europene, vor fi mai puțini decât nevoile reale ale municipiului. Avertismentul a fost lansat chiar și de către președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei. Acesta reamintește că legea obligă primarii să asigure numărul necesar de recenzori care să culeagă datele statistice de la fiecare locuitor al orașului.

Chiar dacă în prima etapă a recensământului, Timișul s-a aflat între primele din țară la autorecenzare, lucrurile s-au schimbat în această etapă, cea a recenzării față în față, din cauza numărului mic al recenzorilor. Cea mai mare problemă este în Timișoara unde sunt neacoperite 70 de sectoare din cele 341; în medie un sector cuprinde 450 de locuințe. Este obligația primăriei să asigure un număr suficient de recenzori care să poată culege de pe teren datele necesare recensământului, spune președintele INS, Tudorel Andrei.

„În județul Timiș, mai ales în Timișoara, gradul de recenzare este unul mic, este unul sub posibilitățile acestui județ care e unul din județele mari, importante ale României. Pentru a avea recenzori, primarii au o obligație prin lege. Recensământul nu este o activitate benevolă, nu este o activitate bazată pe voluntariat, ci pe o lege națională și pe o lege europeană. Pentru a intra în teren cu recenzori, avem nevoie, în primul rând, de potențiali recenzori pe care să îi pregătească Direcția Teritorială de Statistică. Din păcate, la această dată avem un deficit mare de recenzori, dar încă nu este o situație critică. Timp încă este suficient, dar asta ar însemna ca în următoarele două-trei zile, fiecare primar să își îndeplinească obligațiile legale și să asigure numărul necesar de recenzori direcțiilor de statistică.”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Șeful INS spune că inclusiv funcționarii publici din primărie ar putea fi mobilizați pentru această acțiune, scrie expressdebanat.ro.

„Nu aș vrea să dau sfaturi, dar ar trebui să avem în vedere câteva aspecte: la această acțiune pot participa inclusiv funcționarii publici din primării, întrucât cadrul legal permite desfășurarea unei asemenea acțiuni de către funcționari publici. În al doilea rând, trebuie să avem în vedere că este o acțiune plătită și… nu simbolic. Personal consider că putem avea numărul de recenzori în următoarele zile, dar cu o singură condiție: primarii să se implice să își îndeplinească obligațiile legale.”, a explicat Tudorel Andrei.

Sunt mai multe riscuri pentru Timișoara, în cazul în care nu va avea un procent cât mai mare de persoane recenzate.

„O subestimare a populație înseamnă bani mai puțini de la bugetul național, de la viitoarele finanțări europene, imposibilitatea atragerii unor proiecte întrucât infrastructura este stabilită în raport cu numărul de locuitori, în raport cu gradul de dotare al locuințelor. (…) Sancțiunea vine de la alegători, în primul rând. Dacă prin estimări ai o populație de o anumită dimensiune și tu ai o populație mai mică în urma recensământului, vei avea votul în 2024, vei avea mai puțini consilieri locali, vei avea mai puține fonduri de la bugetul național sau de la bugetul european ș.a. În afara sancțiunilor care pot fi aplicate, este sancțiunea locuitorilor întrucât este o imagine nu tocmai potrivită în rândul alegătorilor dacă ai o subestimare a populației.”, a mai spus Tudorel Andrei.

La nivel național, autoritățile estimează că în ultimii 10 ani populația României s-a redus cu 1,1 milioane de locuitori. Există însă 6 județe cu o creștere a populației rezidente, iar județul Timiș se numără printre acestea. Celelalte sunt Ilfov, Iași, Brașov, Sibiu și Cluj.

„Dacă datele colectate în cadrul recensământului nu vor confirma această creștere este un lucru neplăcut pentru județ, întrucât noi avem estimări. Realitatea va fi cea prezentată de rezultatele pe care le avem în urma culegerii datelor din teren. Dar eu sunt sigur că autoritățile locale se vor mobiliza și vor asigura o recenzare exhaustivă a populației și a locuințelor la nivelul județului.”, a concluzionat președintele INS.

În Timiș, puțin peste jumătate din populație e recenzată. Spre comparație, în Botoșani – peste 80%, iar județe precum Teleorman, Covasna, Harghita, Călărași, Vrancea sau Brașov sunt deja la peste 70% din populație recenzată. Etapa recenzării din ușă în ușă se încheie în 17 iulie.

articolul original.

Casa Albă anunță că NATO a luat în colimator China

24 June 2022 at 12:42
China-NATO

Casa Albă a declarat joi că noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China, inclusiv practicile sale economice, transmite Reuters.

"În urmă cu mai puţin de un an, miniştrii apărării pentru prima dată în cadrul NATO au menţionat China în comunicat", a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al SUA, informează Agerpres. 

"Aşadar, se bazează pe ceea ce cândva au fost discuţii şi deliberări cu aliaţii despre ameninţarea pe care o reprezintă China la adresa securităţii internaţionale, mult dincolo doar de regiunea indo-pacifică".

Preşedintele Joe Biden pleacă sâmbătă pentru a se întâlni cu alţi lideri ai G7 la reuniunea din sudul Germaniei. Se va îndrepta apoi către Madrid pentru un summit la care se aşteaptă ca NATO să anunţe planurile de extindere a forţelor sale în Europa de Est, iar Washingtonul măsuri pentru consolidarea securităţii europene.

articolul original.

Primarul Buzăului a scăpat de acuzaţiile DNA privind o posibilă fraudă cu fonduri europene: 'Nu avea cum să fie altfel'

24 June 2022 at 12:35
Constantin Toma

Procurorii anticorupţie de la DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti, care au făcut cercetări cu privire la proiectul european pentru reabilitarea a trei străzi din Buzău, au dispus clasarea cauzei. Într-un document transmis Primăriei municipiului Buzău procurorii DNA au dispus o soluţie de clasare constatând că "faptele nu există"

Sesizarea de la care a fost deschis dosarul, mai întâi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, transferat apoi la DNA Ploieşti nu se confirmă şi astfel lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere din municipiul Buzău pe bani europeni pot continua.

Primarul Constantin Toma a organizat vineri o conferinţă de presă pentru a anunţa decizia procurorilor DNA despre care spune că o anticipa

„ Nu avea cum să fie altfel. Totul a fost cât se poate de legal, verificat şi răsverificat de atâţia oameni din diverse instituţii. Mulţumesc procurorului de caz pentru că, iată, a fost un tip corect şi a respins acea plângere penală ", a spus primarul Constantin Toma, potrivit news.ro.

În sesizarea iniţială care a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău iar ulterior a ajuns la DNA Ploieşti se arata că „autoritatea locală  din cadrul proiectului menţionat ar fi emis o autorizaţie de construire pentru modernizarea străzii Transilvaniei fără a avea eliberat aviz de la IPJ Buzău-Serviciul Rutier. Această autorizaţie ar fi ajutat Primăria Buzău să obţină nelegal fonduri europene în valoare de 88.000000 lei".

În urma anchetei a rezultat că Primăria Buzău a obţinut din anul 2021  patru avize la Serviciul Rutier al IPJ Buzău cel pentru strada Transilvaniei datând din decembrie 2021.

În urma unei adrese a DNA Ploieşti care anunţa că face cercetări pentru presupuse fapte de corupţie, AMPOR a decis suspendarea rambursărilor din fonduri europene în proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere din municipiul Buzău.

articolul original.

Dodon: E interesant cum țări mari ca Marea Britanie pleacă din UE, iar Moldova cu mari probleme se grăbește să intre

24 June 2022 at 12:32
Igor Dodon

Ex-președintele țării, Igor Dodon, a venit cu o reacție după ce astăzi, Parlamentul European a votat pentru statutul de candidat la aderare pentru R. Moldova și Ucraina.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dodon, a declarat că nu crede că R. Moldova va deveni membră a UE în viitorul apropiat, transmite Știri.md.

"Eu cred că cei de la guvernare își pregătesc deja discursurile despre ziua istorică în legătură cu obținerea statutului de țară candidată la UE. Dar noi avut deja astfel de „zile istorice” în 2014, când a fost semnat Acordul de Asociere și s-a finalizat cu nimic pentru R. Moldova.", a comentat Igor Dodon.

Totodată, ex-șeful statului a menționat că Uniunea Europeană ar putea să nu fie în 5-10 ani.

"Eu nu cred că R. Moldova va deveni membră a UE în timpul apropiat. Posibil și nici Uniunea Europeană să nu fie în 5-10 ani. Voi vedeți ce se întâmplă în UE, de exemplu astăzi guvernul pro-european al Bulgariei a fost demis. Eu cred că crizele politice se vor adânci în această țară. Vor cădea mai multe guverne în timpul apropiat.

Când așa țări importante și puternice precum Marea Britanie părăsesc UE, iar Moldova, cu problemele ei nerezolvate, inclusiv cele teritoriale, se grăbește, cred că acest lucru nu este corect", a mai declarat Dodon.

articolul original.

Pe placul conspiraționiștilor care profețesc trecerea la veganism: Mai puțină carne în meniul summitului G7 din Germania

24 June 2022 at 12:30
grupul g7

Liderii reuniți pentru summitul G7 care va avea loc în sudul Germaniei în acest weekend ar avea în mod normal toate motivele să se aștepte la specialități bavareze somptuoase, precum Schweinshaxe, un cotlet de porc suculent, și o mulțime de alte mâncăruri cu carne. Dar nu și de data aceasta, scrie Reuters. Sustenabilitatea este cuvântul de ordine în acest an, nu doar pentru acest summit, ci pentru toate reuniunile internaționale pe care le găzduiește Germania. Iar ceea ce este bun pentru mediu este mai puțin bun pentru fanii bucătăriei germane, în mod tradițional bazată pe carne, scrie Mediafax.

"Există mai puțină carne în meniu la toate reuniunile G7", a spus un ministru la începutul acestui an. "Ministerul de Externe insistă". Verzii ecologiști sunt al doilea partid ca mărime în coaliția tripartită a cancelarului Olaf Scholz, iar toți miniștrii partidului sunt dornici să pună o amprentă ecologică pe politicile lor.

În cazul portofoliului ministrului de externe al Verzilor, Annalena Baerbock, acest lucru se extinde la summiturile internaționale. Mulți agronomi susțin că mâncatul cărnii este un lux pe care omenirea și-l poate permite din ce în ce mai puțin - emisiile totale de gaze cu efect de seră rezultate din creșterea și consumul de carne de vită pot fi de 200 de ori mai mari decât cele rezultate din nuci sau legume rădăcinoase. Berlinul nu va face publice meniurile liderilor decât după reuniune, dar tendința este clară din meniul deja anunțat pentru miile de angajați și jurnaliști care vor participa la reuniunea alpină.

"Accentul va fi pus pe mâncăruri vegane și vegetariene de sezon", a declarat guvernul cu privire la producția așteptată de la cei 50 de bucătari ai evenimentului. "Carnea și peștele sunt considerate în mod deliberat doar "adaosuri"."

Liderii din Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Italia și Japonia vor avea, fără îndoială, probleme mai importante în minte decât bucătăria.

În condițiile în care livrările de gaz rusesc se diminuează pe fondul invaziei Moscovei în Ucraina, ministrul economiei, Robert Habeck, un ecologist, a fost nevoit să acorde o amânare a opririi centralelor germane pe cărbune.

articolul original.

Mircea Geoană, discurs de prezidențiabil: 'Pentru România, integrarea în NATO şi UE, la fel de importante ca Marea Unire'

24 June 2022 at 12:22
Mircea Geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Cluj, că integrarea României în NATO şi UE sunt momente istorice la fel de importante ca Marea Unire şi Mica Unire.

"Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar din punct de vedere militar şi de securitate România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale, cum o are Germania sau Belgia. Nu avem niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are NATO deja în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. (...) În NATO şi UE este familia naturală a României (...), este casa noastră. (...) Integrarea noastră în NATO şi UE reprezintă - şi va fi în cartea de istorie - un moment la fel de important ca Marea Unire sau Mica Unire, pentru că este de fapt o schimbare de paradigmă, pentru prima dată România are ca aliat şi partener întreg Occidentul democratic", a afirmat Mircea Geonă, la o dezbatere organizată de Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), informează Agerpres.

În aceeaşi dezbatere, el a spus că lumea, umanitatea, trece prin transformări fără precedent.

"Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societăţii umane din istoria speciei noastre. Niciodată nu am avut atât de mulţi factori cumulativi, structurali. (...) Avem o anumită criză a democraţiei şi a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, şi inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominaţie a Europei în planul ideilor şi a valorilor; democraţia s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici şi în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversaţie cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democraţia, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, şi ca în orice altceva în care nu investeşti energie, dragoste şi atenţie, riscă să rămână în spatele aşteptărilor opiniei noastre publice.

În domeniul economic, pe lângă marea revoluţie tehnologică, avem o conversaţie puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că şi modelul economic trebuie regândit", a argumentat Mircea Geoană.

UBB şi Institutul Aspen România au organizat, vineri, dezbaterea cu tema "Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României", dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi rectorul UBB, prof univ dr Daniel David.

articolul original.

A fost descoperită cea mai mare baterie din lume. Răstoarnă toate codurile microbiologiei

24 June 2022 at 07:16
Thiomargarita magnifica cea mai mare bacterie

Cea mai mare bacterie din lume, de 5.000 de ori mai mare decât rudele sale și cu o structură mult mai complexă, a fost descoperită în Guadelupa, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science.

"Thiomargarita magnifica" măsoară până la doi centimetri, seamănă cu o "geană" și răstoarnă codurile microbiologiei, a declarat pentru AFP Olivier Gros, profesor de biologie la University of the West Indies și coautor al studiului.

În laboratorul său din campusul Fouillol din Pointe-à-Pitre, cercetătorul prezintă cu mândrie o eprubetă care conține mici filamente albe. În condițiile în care dimensiunea medie a unei bacterii este de doi până la cinci micrometri, aceasta "se vede cu ochiul liber, o pot lua cu o pensetă!”

În 2009, cercetătorul a observat pentru prima dată bacteria în mangrovele din Guadelupa. "La început am crezut că este orice altceva decât o bacterie, pentru că ceva de doi centimetri lungime nu poate fi o bacterie”, spune el.

Destul de curând, tehnicile de descriere celulară cu ajutorul microscopiei electronice au arătat că era într-adevăr un organism bacterian. Dar cu o astfel de dimensiune, spune profesorul Gros, "nu aveam siguranța că este vorba de o singură celulă" - o bacterie fiind un microorganism unicelular.

Un biolog de la același laborator a dezvăluit că aceasta aparține familiei Thiomargarita, un gen de bacterii despre care se știe deja că utilizează sulfurile pentru a se dezvolta. Iar lucrările efectuate la Paris de un cercetător de la CNRS sugerează că avem de-a face cu "o singură celulă", explică profesorul Gros.

„La fel de mare precum Everestul”

Convinși de descoperirea lor, echipa a încercat o primă publicare într-o revistă științifică, care a fost însă abandonată. "Ni s-a spus: "Este interesant, dar avem nevoie de mai multe informații pentru a vă crede", deoarece dovada nu era suficient de solidă din punct de vedere al imaginii", își amintește biologul.

Jean-Marie Volland, un tânăr cercetător post-doctoral de la University of the West Indies, a devenit primul autor al studiului publicat în revista Science. După ce nu a reușit să obțină un post de profesor-cercetător în Guadelupa, tânărul de 30 de ani a zburat în Statele Unite, unde a fost recrutat de Universitatea din Berkeley. Când s-a dus acolo, avea în minte să studieze "bacteriile incredibile" cu care era deja familiarizat.

"Ar fi ca și cum aș întâlni un om la fel de mare ca Muntele Everest", și-a spus el însuși. În toamna anului 2018, a primit un prim pachet trimis de profesorul Gros la institutul de secvențiere a genomului din cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory, administrat de universitate.

Provocarea a fost în esență tehnică: să reușească să redea o imagine a bacteriei ca întreg, grație "analizelor microscopice tridimensionale, la o mărire mai mare".

În laboratorul american, cercetătorul a avut acces la tehnici de ultimă generație. Ca să nu mai vorbim de un sprijin financiar semnificativ și de "accesul la cercetători experți în secvențierea genomului", recunoaște cercetătorul, care descrie această colaborare SUA-Guadalupa drept o "poveste de succes".

Imaginile sale 3D dovedesc în sfârșit că întregul filament este într-adevăr o singură celulă.

articolul original.

Simona Halep - Bianca Andreescu, duel de foc la Bad Homburg. De la ce oră se joacă meciul

24 June 2022 at 07:12
Halep Andreescu

Simona Halep, locul 19 WTA şi cap de serie numărul 4, va evolua, vineri, în semifinalele turneului de categorie WTA 250 de la Bad Homburg, contra sportivei canadiene cu origini româneşti Bianca Andreescu, locul 63 mondial, scrie news.ro.

Meciul nu va avea loc mai devreme de ora 15.30.

Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, în 2019, când s-a impus jucătoarea din România.

În cealaltă semifinală se întâlnesc sportivele franceze Alize Cornet şi Caroline Garcia.

articolul original.

Emmanuel Macron: Europa a dat un semnal foarte puternic pentru Rusia. Este o decizie istorică

24 June 2022 at 07:06
Volodimir Zelenski Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că decizia de astăzi de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat la UE trimite "un semnal puternic Rusiei", potrivit CNN.

"Mesajul care este trimis astăzi foarte clar. (..) Este un mesaj foarte puternic, coerent cu ceea ce Europa noastră, încă din prima zi a conflictului, a ştiut să facă. Adică reacţionarea rapidă, într-un mod istoric şi unitar. Prin sancţiuni, două zile mai târziu şi de şase ori de atunci încoace. Prin sprijin macroeconomic, militar şi financiar pentru Ucraina. Şi acum prin acest gest politic", a declarat Macron, informează News.ro.

"Această Europă puternică şi unită a fost la înălţimea sarcinii", a adăugat el.

"În sens mai larg, astăzi, este o perspectivă europeană pe care o recunoaştem Ucrainei, Moldovei şi Georgiei. Ceea ce este un semnal foarte puternic pentru Rusia şi în contextul geopolitic pe care l-am menţionat şi alegerea făcută pentru Ucraina şi Moldova de a primi acest statut de candidat la Uniunea Europeană", a mai spus Macron.

Preşedintele Franţei a arătat că ”datorăm acest lucru poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea teritorială”.

”Şi o datorăm, de asemenea, Moldovei în ceea ce priveşte situaţia sa politică, a tentativelor de destabilizare prin care trece, şi generozitatea de care a dat dovadă în contextul pe care tocmai l-am menţionat", a completat Macron.

Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles, a acordat joi statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel, o decizie care marchează începutul unui proces îndelungat şi complex în vederea unei aderări, relatează AFP.

articolul original.

Cozmin Gușă, după moartea lui Leluț Vasilescu: 'Era un bărbat cu suflet de copil'

24 June 2022 at 07:06
cozmin gusa

Leluț Vasilescu alias „Megastarul” a încetat din viață. El a fost membru fondator al trupei Compact. Analistul politic Cozmin Gușă a fost prieten cu el și susține că avea un suflet de copil.

„Cei care nu l-ați cunoscut gândiți-vă la un om cu o veselie debordantă, un prieten fidel așa cum v-ați dori să aveți, un bărbat cu suflet de copil. Dumnezeu să-l aibă în paza sa! Drum bun prieten drag!”, a punctat Gușă.

articolul original.
❌