Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriRFI Presa internaţională
 • Va putea Ursula von der Leyen să-și ducă la îndeplinire planurile ambițioase?
 •  

Va putea Ursula von der Leyen să-și ducă la îndeplinire planurile ambițioase?

Va putea Ursula von der Leyen săși ducă la îndeplinire planurile ambițioase

”Europa se recuperează”, titrează Libération folosind, deloc întâmplător un termen comun limbajului medical.

”Omul puternic al Uniunii Europene nu mai este Angela Merkel, care pleacă, ci Emmanuel Macron, care rămâne, cel puțin până în luna mai a anului viitor.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ia act de acest lucru și, având în vedere lungul interregn german care urmează să aibă loc după alegerile federale din 26 septembrie, joacă în mod clar cu Franța dacă este să judecăm după discursul său.

Toate temele care sunt aproape de inima președintelui francez au fost într-adevăr explorate în timpul acestui exercițiu anual: suveranitate europeană, autonomie strategică, independență industrială, reforma guvernanței economice și sociale a UE și lupta împotriva fraudei fiscale. Suficient pentru a-i face plăcere șeful statului francez”, observă Libération .

Mesaje clare către Franța

În timp ce Le Figaro remarcă faptul că discursul anual al oricărui președinte al Comisiei rămâne un exercițiu ingrat și cel mai adesea se transformă într-o lungă enumerare:

”Ursula von der Leyen nu a putut evita această capcană la Strasbourg, în hemiciclul plin doar pe trei sferturi. Ea a și-a anunțat, de asemenea, intenția de a organiza un summit privind apărarea, împreună cu Emmanuel Macron în prima jumătate a anului 2022, sub președinția franceză.

Această ieșire a provocat multă mirare la Bruxelles. Este cel puțin neobișnuit ca un președinte al Comisiei să convoace un summit. Această sarcină revine președintelui Consiliului European - în acest caz, Charles Michel.

Ambasadorul Suediei a făcut cunoscut faptul că primul său ministru o va chestiona pe președinta von der Leyen, iar cel neerlandez și-a exprimat și el uimirea, a declarat o sursă. Inițiativa este cu atât mai surprinzătoare cu cât un summit pe probleme europene de apărare este deja programat pentru martie 2022”.

Pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, von der Leyen a înregistrat un moment de triumf mult așteptat:

„Din ianuarie, executivul UE - și în special liderul său - s-au confruntat cu critici acerbe, de exemplu pentru că UE  a rămas în spatele Marii Britanii și SUA în privința vaccinării. Cu timpul, însă, a devenit clar că strategia lui von der Leyen a fost cea corectă. Nu numai că rata de vaccinare este acum mai mare decât în ​​SUA, dar UE a vândut sau a cedat o cantitate egală de doze de vaccin țărilor terțe, reafirmându-și angajamentul față de o economie deschisă. Aceasta, spre deosebire de SUA”.

Dar care sunt pârghiile reale ale Comisiei?

Jurnaliștii austrieci de la Der Standard, cred că „Von der Leyen este acum, și pe bună dreptate, o ancoră într-o Europă cufundată în criză - cu atât mai mult după plecarea Angelei Merkel. Guvernele se încurcă din ce în ce mai mult în egoismele naționale. Ea susține ceea ce este comun tuturor statelor, nu doar prin programe, investiții gigantice în reconstrucție, protecția climei și creștere. Ceea ce este cu adevărat nou este empatia cu care se adresează direct cetățenilor. Niciun șef al Comisiei nu a încurajat vreodată tinerii continentului atât de pozitiv, atât de optimist”.

În schimb, cotidianul neerlandez De Volkskrant atrage atenția că „Liderilor europeni le place să vorbească în cuvinte mari. Ceea ce este de obicei mai puțin clar este modul în care intenționează să-și atingă obiectivele înalte.

Discursul despre Starea Uniunii a fost, de asemenea, dezamăgitor în această privință. Von der Leyen însăși spune că slăbiciunea militară și diplomatică a Europei nu se datorează lipsei de capacitate, ci lipsei de voință politică din partea statelor membre.

O armată europeană nu poate fi înființată la Bruxelles. Dacă se va ajunge vreodată la asta, va fi rezultatul dezvoltărilor geopolitice care vor forța acest lucru. Dar atunci Europa trebuie să fie pregătită. Aici are dreptate von der Leyen”, scrie ziarul din Țările de Jos. (Sursa: Eurotopics). 

În cele din urmă, crede Deutsche Welle, ceea ce Ursula von der Leyen va putea realiza ”va depinde de noile guverne din Germania, după alegerile din septembrie, respectiv din Franța, după alegerile din mai anul viitor - de modul în care acestea se vor raporta la UE și la provocările cu care se confruntă blocul comunitar”.

Va putea Ursula von der Leyen săși ducă la îndeplinire planurile ambițioase

Va putea Ursula von der Leyen săși ducă la îndeplinire planurile ambițioase

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Londra amână controalele vamale, sub presiunea penuriei. Exportatorii din UE sunt în avantaj
 •  

Londra amână controalele vamale, sub presiunea penuriei. Exportatorii din UE sunt în avantaj

Londra amână controalele vamale sub presiunea penuriei Exportatorii din UE sunt în avantaj

Politico observă că, ”deși Marea Britanie a părăsit piața unică a UE la sfârșitul anului trecut, guvernul Regatului Unit a eșalonat introducerea controalelor asupra mărfurilor importate, cum ar fi produsele alimentare, pentru a permite companiilor să se adapteze. Aceasta, spre deosebire de Bruxelles, care a pus imediat în funcțiune operațiunile de control.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, a anunțat marți că declarațiile și controalele vamale complete vor fi introduse la 1 ianuarie 2022, și nu la 1 octombrie 2021, cum se stabilise inițial. Certificatele sanitare la export, prevăzute pentru luna viitoare, nu vor mai fi necesare până la 1 iulie 2022, împreună cu certificate fitosanitare și verificările fizice ale produselor alimentare și plantelor proaspete de la punctele de control la frontieră.

Frost a declarat că amânările sunt necesare, deoarece pandemia și presiunile globale asupra lanțului de aprovizionare au afectat în special sectorul agroalimentar și au cauzat lipsa anumitor produse din Marea Britanie”.

Bloomberg notează că industria logistică a Regatului Unit a avertizat cu privire la deficitul de profesioniști veterinari necesari pentru a furniza documentația și, de asemenea, cu privire la lipsa de pregătire a infrastructurii în porturile Marii Britanii pentru a face față noilor controale vamale.

În timp ce postul francez de știri LCI comentează că, ”La ieșirea din Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit avea speranța unei plecări fără întoarcere. Dar, după pandemie, va trebui să așteptăm ceva mai mult înainte de a vedea aplicate toate condițiile”.

Probleme agravate de lipsa forței de muncă

Les Echos titrează: ”Sub stres, Regatul Unit nu vrea să-și penalizeze și mai mult companiile”.

Cotidianul francez observă că problemele economiei britanice  sunt amplificate de lipsa forței de muncă, în special în transportul rutier, unde se estimează că lipsesc 100.000 de șoferi: ”Din cauza pandemiei și a Brexitului, care au făcut dificilă obținerea de noi permise de ședere, mulți dintre acești lucrători, în special cei din Europa de Est, s-au întors în țările lor”.

The Guardian notează că exportatorii din Marea Britanie au fost afectați de birocrație, controale suplimentare și costuri, de la Brexit încoace. Toate controalele la frontiere au fost implementate de UE în ianuarie, în timp ce exportatorii din UE pot desfășura un comerț aproape fără probleme în Marea Britanie:

”Logistics UK, care reprezintă inclusiv supermarketurile, consideră că această a doua modificare a planului pentru controalele importurilor nu face decât să crească incertitudinea.

Alte organizații patronale au solicitat o „viză alimentară și agricolă de 12 luni” pentru lucrătorii din UE, pentru a se depăși lipsa cronică de personal.

Există o îngrijorare la Bruxelles cu privire la ceea ce unii spun că este tonul belicos adoptat de David Frost în dosarul Irlandei de Nord.

Oficialii UE vor să evite ca problema să devină un fotbal politic în timpul sezonului conferințelor partidelor britanice.

Maroš Šefčovič, comisarul european care supraveghează problemele legate de Brexit, le-a spus deputaților europeni într-o ședință privată de luni că UE va prezenta noi propuneri ca parte a „unui pachet substanțial spre sfârșitul lunii septembrie sau a doua săptămână a lunii octombrie, după conferința conservatoare”.

Šefčovič a declarat că UE se va concentra pe problemele cu care se confruntă cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord, mai degrabă decât pe cerințele specifice ale Regatului Unit.

El a adăugat că poate vedea soluții la unele dintre probleme, inclusiv în privința documentelor vamale și controalelor la carne și produse lactate.

Comisarul a precizat însă că remarcile recente ale lui Frost au sugerat că s-ar putea să nu fie suficient pentru a evita o nouă criză în legătură cu acordul de retragere și aranjamentele pentru Irlanda de Nord”.

Londra amână controalele vamale sub presiunea penuriei Exportatorii din UE sunt în avantaj

Londra amână controalele vamale sub presiunea penuriei Exportatorii din UE sunt în avantaj

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Alegerile din Germania și consecințele pentru Europa
 •  

Alegerile din Germania și consecințele pentru Europa

Alegerile din Germania și consecințele pentru Europa

Les Echos observă că „preocupările (în special cele din Franța) sunt exact opusul a ceea ce erau acum 30 de ani. Teama că o Germanie prea puternică ar putea domina Europa a cedat locul îngrijorărilor că o Germanie cu conducători slabi va fi incapabilă să joace rolul așteptat de la ea într-un nou context geopolitic global. Cu alte cuvinte, am trecut de la frica legată de „prea multă Germanie” la teama de o „Germanie prea mică”, ceea ce ar însemna „o Europă prea mică”. ”

Parisului i-ar plăcea SPD

Irish Times crede că o cancelarie SPD ar fi de dorit din perspectiva pariziană:

„Un guvern condus de Olaf Scholz ar transforma pactul de stabilitate și creștere într-un nou„ pact de durabilitate ”, cu propuneri pentru o salarizare minimă în UE și o asigurare pentru șomaj. Având la dispoziție un acord global de impozitare minimă, Olaf Scholz, ministrul de finanțe aflat în funcție, pledează pentru votul majoritar asupra chestiunilor fiscale în cadrul UE, mai degrabă decât pentru unanimitatea actuală. Astfel, Parisul consideră că un cancelar precum Scholz ar fi mai în ton cu președintele său pro-activ, reformist. Oficialii francezi se tem că motorul franco-german al UE nu va supraviețui unui alt cancelar CDU cu o abordare prudentă și reactivă ”, este de părere ziarul irlandez.

Problemele campaniei CDU/CSU

În Polonia, Gazeta Wyborcza vede o schimbare în tendințele de popularitate, după cea de-a doua dezbatere TV, ca fiind foarte puțin probabilă:

„Atacul candidatului creștin-democrat asupra social-democratului a fost disperat. Nici nu a fost surprinzător. Afacerea Wirecard a fost agățată de politicianul SPD de mai bine de un an, dar cu toate acestea nu i-a afectat popularitatea. Unul din trei cetățeni îl vede pe Scholz drept cancelar; pe Laschet doar unul din zece. Alegătorii se așteptau ca, aflându-se cu pistolul la tâmplă, Laschet să-și atace nemilos rivalul. Însă consilierii îl avertizaseră în prealabil pe Scholz să rămână calm în fața atacurilor și să nu comită greșeli. Și tocmai asta a făcut”, conchide ziarul polonez.

Campania conservatorilor, care se bazează pe avertismentele privind un fiasco al guvernului de stânga nu dă rezultate, consideră ziarul italian La Repubblica:

„Conform ultimelor sondaje, cartea pe care a jucat-o CDU / CSU, cu riscul unui„ val roșu”- o coaliție guvernamentală între social-democrați, verzii și partidul de stânga Die Linke - nu funcționează. Germanii fie nu cred că se va întâmpla, fie nu sunt îngrijorați în mod deosebit de perspectiva unui guvern progresist. Și par să fi înțeles că Olaf Scholz, care provine din aripa dreaptă a SPD, nu are intenția de a intra într-o alianță cu partidul de stânga. Dar trebuie să păstreze această opțiune deschisă pentru a nu se vedea slăbit la negocierea cu liberalii.”

În timp ce Der Spiegel prevede schimbări majore, inclusiv în sistemul fiscal, dacă social-democrații vor prelua Cancelaria:

„Conservatorii se tem foarte mult că vor pierde puterea și pe bună dreptate. Die Linke, partid de stânga, este bine poziționat pentru a face parte din guvernul german în cazul în care favoritul sondajelor, social-democratul Olaf Scholz, va câștiga.

Conservatorii se tem că, odată instalat un guvern de centru-stânga, vor exista schimbări serioase, dar și necesare, pe probleme cheie, cum ar fi inechitatea socială sau schimbările climatice, a spus pentru Der Spiegel liderul formațiunii Die Linke, înainte de a afirma că partidul său se va angaja și în impozitare. Este clar că stânga îi va face pe ultra-bogați să plătească mai mult”, a spus acesta.

Alegerile din Germania și consecințele pentru Europa

Alegerile din Germania și consecințele pentru Europa

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • A semnat Lukașenko pierderea suveranității în beneficiul Rusiei?
 •  

A semnat Lukașenko pierderea suveranității în beneficiul Rusiei?

A semnat Lukașenko pierderea suveranității în beneficiul Rusiei

Acordul cu Moscova ar putea include sistemul de rachete S-400 de ultimă generație, informează Deutsche Welle. Îmbrăcat în haine militare, Lukașenko a vizitat duminică exercițiile militare Zapad.

El a lăudat trupele ruse și bieloruse și a spus că împreună, cele două națiuni sunt pregătite să contracareze „agresiunea hibridă” a Occidentului.

Lukașenko a ales Moscova

Conform ziarului german Tagesspiegel,  „UE nu este naivă. Știa că prelungirea sancțiunilor îl va împinge pe Lukașenko spre alegerea între schimbarea cursului, organizarea de noi alegeri și apropierea de Occident sau o alianță dictatorială cu Putin.

Lukașenko a ales Moscova. El consideră că aceasta este cea mai bună opțiune pentru a rămâne la putere. Putin are adevărata putere în Belarus. Asta nu trebuie să însemne că următorul pas va fi unificarea cu Rusia. Dar Putin îi va arăta constant lui Lukașenko cât de dependent este ”. (Sursa: Eurotopics)

The Moscow Times scrie la rândul său că Rusia și Belarus au lansat exerciții militare care implică aproximativ 200.000 de angajați, unul dintre cele mai mari din ultimii ani.

Exercițiile masive au zguduit o serie de țări din UE, Polonia introducând o stare de urgență de-a lungul frontierei sale de est, pentru prima dată de la căderea comunismului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat cu privire la posibile „provocări” și a declarat că exercițiile sunt unul dintre motivele pentru care Varșovia a introdus starea de urgență.

În ajunul exercițiului, Putin a spus că manevrele nu sunt „îndreptate împotriva nimănui”, iar Lukașenko a dat aceeași asigurare duminică.

”Ne pregătim să ne apărăm pământul. Uniunea ruso-bielorusă nu are nevoie de teritorii suplimentare”, a mai spus acesta.

Putin este așteptat în capitala bielorusă Minsk să semneze o serie de acorduri de integrare pe 4 noiembrie, iar Lukașenko a declarat că cei doi vor purta discuții și luna viitoare”, mai scrie The Moscow Times.

A impresiona pentru a descuraja

Pentru Le Figaro, prin exercițiul  „Zapad”, Moscova vrea să zguduie NATO:

”Dincolo de agenda politică poloneză, exercițiul catalizează toate fanteziile. Potrivit observatorilor occidentali, Zapad, care înseamnă ”vest” în rusă, se încadrează în calendarul militar al Kremlinului împreună cu exercițiile Vostok („est”), Tsentr („centru”) sau Kavkaz („Caucaz”).

Cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din 17-19 septembrie, Putin ar avea toate motivele să-și intimideze rivalii.

Un alt exercițiu-surpriză din apropierea granițelor ucrainene, desfășurat în  primăvară, a provocat transpirații reci la Kiev.

Mulți și-au amintit că în 2014, mișcările de trupe serviseră ca preludiu pentru invadarea Crimeei.

În mod evident, nu va fi cazul împotriva Poloniei. Cu toate acestea, exercițiul vine după protestele din Belarus din 2020, ca semn de solidaritate.

Manevrele militare fac parte dintr-un dialog strategic. Este vorba de a impresiona pentru a descuraja”.

Revista americană National Interest se întreabă dacă nu cumva Lukașenko a semnat deja pierderea suveranității Belarusului:

”Planurile pentru o astfel de integrare au fost prezentate cu intermitențe încă din 1999, când Belarus și Rusia au format o Uniune în care încearcă să coopereze oarecum, dar nu în totalitate, spre deosebire de UE.

Dar temerile că Rusia va încerca să absoarbă Belarusul au persistat și, de mai multe ori, au provocat proteste din partea bielorușilor.

Rusia consideră în mod clar că o prezență militară robustă în Belarus este crucială pentru interesele sale de securitate națională.

În 2021 s-a înregistrat un număr record de exerciții militare desfășurate de Rusia , culminând cu Zapad 2021.

Această creștere a activității militare de-a lungul granițelor vestice ale Rusiei reflectă disconfortul Moscovei față de creșterea eforturilor NATO în ceea ce Moscova consideră a fi străinătatea apropiată.

De partea sa, Lukașenko a rezistat mult timp presiunii Rusiei de a transporta îngrășăminte din Belarus prin porturile rusești, preferând în schimb opțiunea mai ieftină și mai ușoară de a le exporta, prin Letonia și Lituania.

Dar, în urma sancțiunilor occidentale, el a cedat cererilor lui Putin.

Pentru unii analiști, militarizarea rusă a Belarusului este o dovadă că Putin a reușit să-l subordoneze complet pe Lukașenko.

El a fost un ghimpe pentru Moscova timp de de zeci de ani și, într-adevăr, se pare că acum este lipsit de pârghii. Dar reputația lui Lukașenko de maestru-jucător încă nu este pe deplin consumată”, crede revista americană.

A semnat Lukașenko pierderea suveranității în beneficiul Rusiei

A semnat Lukașenko pierderea suveranității în beneficiul Rusiei

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Emma Răducanu i-a ”confiscat” lui Cristiano Ronaldo prima pagină a presei britanice
 •  

Emma Răducanu i-a ”confiscat” lui Cristiano Ronaldo prima pagină a presei britanice

Emma Răducanu ia confiscat lui Cristiano Ronaldo prima pagină a presei britanice

„Talentul celest care face istorie”, titrează Sky News.Tânăra de 18 ani din Bromley a învins-o pe canadiana Leylah Fernandez, în vârstă de 19 ani, în două seturi la US Open.Emma Raducanu a făcut istorie devenind prima câștigătoare britanică de turneu de Mare Slem de la victoria Virginiei Wade la Wimbledon în 1977.

Le Monde nu uită să amintească faptul că „biletele sale de avion erau rezervate doar până la finalul calificărilor”! Dar, în cele din urmă, Emma Raducanu a plecat sâmbătă, 11 septembrie, la sfârșitul celor trei săptămâni petrecute la New York, cu trofeul având gravat numele său.

”Uluitor”, este adjectivul folosit de Le Figaro.

”Născută în Toronto, din mamă chineză și tată român, Emma Raducanu evoluează sub culorile britanice, de când familia sa s-a stabilit în sudul Londrei, la Bromley, pe când ea avea 2 ani. A mers pe primul teren de tenis, locul ei de joacă, la 5 ani.La New York, britanica a trecut toate obstacolele fără să tremure. 20 seturi. 20 de seturi câștigate. Și e abia al doilea turneu major. Stupefiant.

Victoria lui Raducanu a reușit chiar să-l facă să dipară pe Cristiano Ronaldo de pe primele pagini ale ziarelor britanice de duminică, chiar dacă starul fotbalistic a marcat de doua ori la revenirea la Manchester United”.

Daily Express a găsit un joc de cuvinte: „Absolutely Emm-ens!” În timp ce The Telegraph proclama: „A făcut-o!”

Motocros?

Emma Răducanu nu era nici măcar adolescentă când a fost nevoită să ia o decizie importantă privind viitorul ei.

A fost o alegere pe care a făcut-o cu strângere de inimă, notează BBC.

”Încurajată de tatăl ei, Ian (născut Ion), să încerce mai multe sporturi - prin care echitație, înot și baschet - Emma a fost cel mai mult atrasă de motocros.

Ascensiunea lui Răducanu a fost puternic influențată de tatăl său român, Ion și de mama sa chineză, Renee. Ambii lucrează în sistemul financiar și s-au mutat din Toronto la Londra când fiica lor avea doar doi ani.

Forul care guvernează tenisul britanic a luat-o pe Emma sub aripa sa de la o vârstă fragedă, tânăra fiind trimisă în tabere și turnee în străinătate înainte de a progresa prin grupele de vârstă.

Chiar dacă acest sprijin a fost crucial, influența părinților ei continuă să fie evidentă prin modul în care Emma rămâne concentrată pe teren și cu picioarele pe pământ în afara sa”.

Inevitabilă...

Iar The Guardian amintește cum ”Emma Raducanu a apărut pe teren zâmbind la prima sa finală de Grand Slam, a răspuns la vuietul mulțimii cu un gest blând al mâinii stângi.Ne-a făcut semn că nu trebuie să ne îngrijorăm. În cea mai intensă arenă, pe un teritoriu neexplorat, tânăra de 18 ani a câștigat primul titlu de Grand Slam și cel mai important lucru a fost că, din primul moment până în ultimul, cu doar unul sau două momente de ușoară îndoială, victoria a părut inevitabilă.

Părinții lui Raducanu, care lucrează amândoi în servicii financiare, au dorit întotdeauna ca ea să-și termine educația.

Chiar și când turneul WTA a fost reluat după pauza de cinci luni cauzată de pandemie, în august 2020, ea a rămas acasă pentru a se concentra asupra școlii, decizie care a dat roade luna trecută când a primit un A * la matematică, cea mai bună notă posibilă și un A în economie”.

Revista Time scrie că acum trei luni, ea era încă elevă. Acum, Regina îi trimite o notă de felicitare:”Răducanu a câștigat primul său titlu major doar la al doilea turneu de Grand Slam: a ajuns în turul patru la Wimbledon în iulie, la doar câteva săptămâni după terminarea examenelor școlare.

Recunoaște că, dacă cineva i-ar fi spus înainte de Wimbledon că va fi campioană de Grand Slam până la sfârșitul verii, nu ar fi crezut. Deși, pe măsură ce se apropia de finală, a început să simtă apropierea unei victorii...”

Emma Răducanu ia confiscat lui Cristiano Ronaldo prima pagină a presei britanice

Emma Răducanu ia confiscat lui Cristiano Ronaldo prima pagină a presei britanice

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Conservatorii germani pierd teren în sondaje. Mai pot inversa tendința?
 •  

Conservatorii germani pierd teren în sondaje. Mai pot inversa tendința?

Conservatorii germani pierd teren în sondaje Mai pot inversa tendința

Printre cele opt institute de sondare care au publicat intențiile de vot pentru alegerile legislative germane din 26 septembrie, Allensbach era singurul, până acum, în care CDU-CSU se afla încă în frunte, amintește Le Monde.

Publicarea ultimului său sondaj, de miercuri, 8 septembrie, era așadar așteptată cu nerăbdare.

Și rezultatul său este un motiv de îngrijorare pentru CDU-CSU, deoarece s-a văzut pentru prima dată depășit de SPD în barometrul produs de acest institut pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung.

În acest sondaj efectuat între 1 și 7 septembrie cu 1.258 de subiecți, SPD este la 27% (+ 3 puncte față de săptămâna trecută), CDU-CSU la 25% (- 1), Verzii la 15,5% (- 1,5) , partidul de extremă dreapta AfD la 11% (+ 0,5). Partidul Liberal-Democrat FDP este cotat la 9,5% (- 1) și partidul de stânga Die Linke la 6% (staționar).

Allensbach rămâne institutul care acordă CDU-CSU cel mai mare scor (25%, în timp ce ceilalți îl plasează între 19 și 23% în ultimele lor barometre).

Dar faptul că și acest venerabil institut, fondat în 1948, cel mai vechi din Germania, i-a situat pe conservatori în spatele SPD este o veste foarte proastă pentru Armin Laschet.

Domnul „Scholz-o-mat”

Les Echos comentează la rândul său că nu foarte carismaticul Olaf Scholz, liderul SPD, conduce cursa, la 63 de ani.

Tonul monoton al discursurilor sale l-a ridicat. Ceea ce a făcut ca revista „L'Express”, să-i dea porecla „Scholz-o-mat” (automatul).

”Nu suntem aici pentru a ne distra, Armin Laschet ar fi trebuit să înțeleagă asta – este mesajul. O criză de chicoteli în timpul unui discurs al președintelui Steinmeier în zona afectată de inundații din iulie a cauzat prăbușirea ratingurilor liderului de centru-dreapta.

După ce a intrat în guvernul de coaliție al Angelei Merkel în 2018 în calitate de ministru al finanțelor și vicecancelar, Scholz a diminuat rapid speranțele de „laxitate” legate de apartenența sa la SPD: „Un ministru de finanțe german rămâne un ministru de finanțe german”. Nimeni nu o putea spune mai bine ", scrie ziarul economic francez.

Nici ziarul polonez Gazeta Wyborcza nu crede că CDU mai poate ajunge din urmă rivalul său de centru-stânga:

„Este adevărat că acum 16 ani, candidatul SPD, Gerhard Schröder, a reușit să răstoarne scorul. La începutul campaniei din 2005, triumful creștin-democraților și al candidatului lor, Angela Merkel, părea inexorabil. Partidului i s-au atribuit peste 40% din intențiile de vot, cu zece puncte înaintea SPD. În cele din urmă, Schröder a redus distanța la doar un punct și apoi a trecut în față. Trebuie spus că Schröder avea construcția unui lider carismatic care știe să se impună, ceea ce nu putem spune nici despre Merkel, nici despre Laschet. ” (Sursa: Eurotopics)

Moștenirea Merkel: istoria își ia timp ca să judece

În Germania, Der Spiegel vorbește despre moștenirea Angelei Merkel în acest context politic totuși tulbure.

”Ascensiunea ei a fost o ironie a istoriei: o femeie din est care conduce Occidentul prin cea mai mare criză a sa. Pe lângă amenințările nevăzute care i-au caracterizat mandatul, a existat un alt fenomen semnificativ în ultimele două decenii: democrațiile liberale din Europa, America de Nord și Australia s-au văzut profund zguduite.

Această răsturnare a început exact acum 20 de ani, cu atacurile teroriste islamiste din 11 septembrie 2001 și a continuat cu noua agresivitate a Rusiei, creșterea rapidă a Chinei ca superputere și încercarea eșuată de occidentalizare a unor părți ale lumii musulmane în Irak și în Afganistan.

Nici Occidentul nu a fost într-o formă deosebit de bună din interior: Brexit, Donald Trump, populismul de dreapta în multe țări, întrebările majore adresate modului de viață și economiei occidentale de criza financiară și schimbările climatice, îndoielile că democrațiile liberale sunt suficient de eficiente pentru a putea combate pandemiile.

Toți acești factori au afectat încrederea în sine a principalelor alianțe occidentale, Uniunea Europeană și NATO.

Sarcina lui Merkel era să găsească răspunsuri - în primul rând pentru Germania, dar și pentru Europa și lume. Nu va fi clar timp de câțiva ani, sau chiar decenii, cât de bine și-a făcut treaba. Istoria își ia adesea timp înainte de a judeca.

Nu este posibil să se determine toate consecințele acțiunilor Merkel - acestea ar putea fi reevaluate la un moment dat în viitor, prin prisma a ceea ce vor fi făcut succesorii ei."

Conservatorii germani pierd teren în sondaje Mai pot inversa tendința

Conservatorii germani pierd teren în sondaje Mai pot inversa tendința

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Comisia europeană se împrumută ”verde”
 •  

Comisia europeană se împrumută ”verde”

Comisia europeană se împrumută verde

Europa este gata să sară direct în finanțarea ecologică, titrează ziarul francez cu profil economic Les Echos.

”Obligațiunile verzi reprezintă ultimul pas înainte de emisiile lunare pe piețe care ar trebui să înceapă. Suma care va fi emisă până la sfârșitul anului rămâne de definit.

Comisia intenționează să strângă până la 250 de miliarde de euro în cinci ani, sau o treime din cele 750 de miliarde de euro prevăzute de planul european de redresare ca răspuns la criza sănătății.

Dacă va reuși, va deveni cel mai mare emitent din lume”, scrie ziarul francez.

Banii la control

Financial Times notează că Bruxelles va emite „obligațiuni verzi Covid” ca parte a efortului de recuperare postpandemie. Și astfel își dorește să devină cel mai mare emitent de datorii ecologice din lume.

Ca parte a programului său de obligațiuni verzi, Comisia va examina planurile de cheltuieli ale statelor membre UE pentru a asigura investitorii că încasările vor fi utilizate pentru finanțarea activității cu adevărat durabile.

Guvernele trebuie să cheltuiască cel puțin 37% din totalul fondurilor de recuperare pentru îndeplinirea obiectivelor ecologice, precum eficiența energetică, transportul și protecția naturii.

Țările UE trebuie să avizeze periodic Bruxelles-ul cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii, comisia raportând investitorilor cu privire la finanțare în fiecare an.

”Avem un cadru foarte robust pentru a oferi investitorilor confirmarea că investițiile lor sunt cu adevărat ecologice”, a declarat un oficial al UE pentru FT.

Și Il Sole 24 Ore remarcă faptul că Bruxellesul va folosi aceste informații pentru a le arăta investitorilor modul în care veniturile din obligațiunile verzi au fost utilizate pentru finanțarea tranziției ecologice. Un audit independent va verifica declarația de alocare, iar un raport de impact va fi publicat în fiecare an începând din toamna anului 2023, continuă cotidianul italian .

Diviziuni între membri

Dar tocmai problema energiei divizează statele membre, atrage atenția ziarul belgian Le Soir.

În ceea ce privește aceste obligațiuni verzi, „proiectele energetice legate de nuclear și gaze naturale vor fi excluse, indiferent de rezultatele dezbaterilor încă în desfășurare” relatează ziarul belgian.

Și, după cum remarcă EU Observer „marii furnizori de energie, chiar și companiile de petrol și gaze naturale, ar putea utiliza finanțarea obligațiunilor verzi pentru proiecte eoliene sau solare, menținând în același timp, sau chiar crescându-și investițiile în infrastructura fosilă”.

Și Le Figaro amintește că banii strânși pe piețe prin acest mecanism "nu vor putea în niciun caz să finanțeze investițiile în energie nucleară".

Pe de altă parte, se vor putea finanța centralele electrice pe gaz „în anumite condiții pentru a oferi o soluție de tranziție în producția de energie”. Ceea ce îi irită pe susținătorii energiei nucleare, care îi evidențiază avantajele climatice, deoarece nuclearul emite foarte puțin CO2.

Planul european de redresare prevede că fiecare stat membru trebuie să utilizeze 37% din fonduri pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Sunt planificate nouă categorii de investiții, inclusiv energia curată, eficiența energetică (cum ar fi izolarea clădirilor) și transportul durabil, notează ziarul francez. (La realizarea acestei rubrici a fost folosită ca sursă publicația Toute L'Europe).

Comisia europeană se împrumută verde

Comisia europeană se împrumută verde

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ce legătură au Leonardo di Caprio, ”diamantele curate” și tranziția verde europeană
 •  

Ce legătură au Leonardo di Caprio, ”diamantele curate” și tranziția verde europeană

Ce legătură au Leonardo di Caprio diamantele curate și tranziția verde europeană

În trei ani, hidrogenul verde urmează a fi produs la scară industrială în Bazinul Ruhr, pe ruinele sectorului carbonifer german, scrie Der Spiegel.

Reporterii revistei ajung la Lingen, acolo de unde liniile electrice și conductele de gaz converg din toate direcțiile.

Cablurile aduc energie electrică din parcurile eoliene din Marea Nordului. Conducte de gaz care merg direct în parcurile industriale din Ruhr.

Această combinație de rețele de electricitate și gaze va face din Lingen o adevărată putere a viitorului.

Uzinele chimice și siderurgice din regiune nu vor mai funcționa cu cărbune, petrol și gaze naturale, ci cu hidrogen verde, produs din vânt și soare și fabricat în Lingen.

Dacă totul merge așa cum a fost planificat, în trei ani va exista aici un electrolizator de 100 de megawați, cel mai mare din Germania de astăzi. Acesta va face posibilă fabricarea hidrogenului în cantități industriale.

Coșurile de fum și-au pus amprenta în zona Ruhr de aproape două sute de ani. Industria cărbunelui și oțelului a făcut odată din Germania principala putere economică a continentului. Dar de mai bine de treizeci de ani, regiunea a fost sinonimă cu declinul, pierderea locurilor de muncă și temerile pentru viitor.

Sectorul energetic pare ideal plasat pentru noile provocări: există puține domenii de activitate în care presiunea pentru schimbare să fie atât de puternică.

După explozia centralei nucleare de la Fukushima, din 2011, Germania a decis să iasă rapid din această tehnologie riscantă. Astăzi, țara trebuie să oprească nu numai centralele nucleare, ci și centralele pe cărbune și să umple golul cu energii regenerabile. O experiență unică, notează Der Spiegel.

Diamante ”curate”obținute cu energie solară

În timp ce în Spania, energia solară este folosită pentru producerea diamantelor, după cum aflăm din EL Pais:

Diamantele vor fi fi realizate în curând de compania Diamond Foundry, din Silicon Valley care a ales localitatea Trujillo din Extremadura pentru a „crește” prețioasele pietre prețioase.

Cu Leonardo DiCaprio în calitate de investitor și consilier, compania Diamond Foundry a făcut din tehnologia solară cheia alegerii locației sale pentru noul său proiect de fabrică de diamante.

Pe lângă faptul că sunt unele dintre cele mai prețioase bijuterii din lume, diamantele sunt folosite și în industrie datorită proprietăților lor ca semiconductor, cu potențialul de a transporta de un milion de ori mai mult curent electric decât siliciul.

Dezavantajul este că natura are nevoie de mii de ani pentru a forma un diamant subteran. Acum, însă, companii de tehnologie precum Diamond Foundry au reușit să „crească” pietrele, folosind reactoare cu plasmă care reproduc condițiile de presiune și căldură necesare pentru crearea pietrei prețioase.

Aceste diamante - care sunt eliberate de conotațiile negative asociate adesea cu cele extrase din intestinele pământului, așa cum arată și filmul lui Leonardo DiCaprio,  Diamantul Sângeriu - sunt gata în șase până la zece săptămâni.

Dar întregul proces necesită cantități mari de energie, pe care compania dorește să o procure din surse regenerabile.

Motivat de ceea ce a învățat din rolul său din filmul din 2006, care a dezvăluit legăturile dintre mineritul de diamante și finanțarea conflictelor din Africa, DiCaprio s-a implicat în susținerea noilor tehnologii.

O tehnologie care, iată, va poposi în orașul istoric spaniol de aproximativ 9.000 de locuitori care tocmai a fost reconfirmat ca fundal pentru noile episoade ale prestigioasei serii HBO Game of Thrones, mai scrie El Pais.

Europa are nevoie de tot mai multă electricitate

În orice caz, Europa trebuie să-și dubleze producția de energie electrică până în 2050, avertizează ziarul francez Ouest-France:

Cu electricitate fără carbon și dezvoltarea investițiilor în sectorul semiconductorilor, Europa face eforturi pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră și pentru a nu rămâne în urmă în lumea digitală.

Odată ce și-a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de 1990, până în 2030, Europa nu are de ales. Trebuie să-și regândească întregul model economic. Aceasta înseamnă dublarea producției de energie electrică în 2050, după cum reamintește Thierry Breton, comisarul responsabil cu piața internă.

De asemenea, va fi necesar să creștem capacitățile eoliene de zece ori și să multiplicăm de opt sau nouă ori panourile fotovoltaice. Un subiect sensibil în toate statele membre.

Iar Thierry Breton crede că va fi dificil ca tranziția să se facă fără energia nucleară, care reprezintă 25% din producția europeană de energie electrică.

Ce legătură au Leonardo di Caprio diamantele curate și tranziția verde europeană

Ce legătură au Leonardo di Caprio diamantele curate și tranziția verde europeană

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • China limitează drastic accesul copiilor la jocurile video. Este măsura aplicabilă?
 •  

China limitează drastic accesul copiilor la jocurile video. Este măsura aplicabilă?

China limitează drastic accesul copiilor la jocurile video Este măsura aplicabilă

Le Monde este de părere că  ”ar trebui să fim atenți și să nu zâmbim, ca în fața unei ciudățenii a unui stat totalitar, dornic să modeleze mintea oamenilor printr-o cenzură necruțătoare.

Această decizie ar putea marca un moment de cotitură într-o industrie care a devenit imensă.

Piața globală a jocurilor video totalizează venituri globale de 300 de miliarde USD în 2020, mai mult decât filmul și muzica la un loc.

Problema pentru industria jocurilor video este că această decizie chineză este doar o expresie caricaturală a unei preocupări care traversează întreaga lume - și anume dependența celor mai tineri.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat tulburările generate de jocuri drept o boală reală, cu consecințe asupra sănătății, educației și socializării.

Potrivit sondajelor, doar câteva procente dintre adepți sunt afectați, dar numărul acestora a crescut dramatic odată cu răspândirea jocurilor mobile multiplayer online.

Subiectul a fost pe masă de mult timp, dar decizia chineză ar putea crește nivelul de conștientizare”, scrie Le Monde.

Dar poate Beijingul să-i împiedice pe copii să se joace ?

Este întrebarea din titlul analizei revistei Fortune:

”China are peste 720 de milioane de jucători și aproximativ 110 milioane dintre ei au sub 18 ani, spune Daniel Ahmad, analist de jocuri la Niko Partners.

Guvernul Chinei a oscilat mult timp între susținerea culturii jocurilor și reprimarea ei. După o creștere explozivă a jocurilor la începutul anilor 2010, în 2017, cel mai mare ziar de stat din China, Ziarul Poporului, a atacat companiile de jocuri, inclusiv Tencent, pentru că ofereau „otravă” societății chineze,  distorsionând valorile chineze.

În 2019, China a introdus reguli care restricționează accesul celor sub 18 ani la cel mult de 1,5 ore pe zi în timpul săptămânii și trei ore în weekend.

Cu toate acestea, 2020 a fost cel mai de succes an al industriei chineze a jocurilor, iar piața jocurilor mobile a crescut la 29 de miliarde dolari în venituri anuale, cu 31% mai mult față de anul anterior, potrivit Niko Partners”.

Analiștii citați de CNBC cred, de asemenea, că vor exista efecte limitate pe termen lung asupra giganților jocurilor.

Potrivit Tencent jucătorii cu vârsta sub 16 ani au reprezentat doar 2,6% din veniturile sale pe piața jocurilor din China.

Iar companiile de jocuri online au început să lanseze noi metode pentru a se asigura că regulile se respectă .

Unii copii chinezi folosesc însă cărți de identitate false, în timp ce unele site-uri ilegale vând programe prin care se pot genera aleatoriu numere de identificare pentru adulți.

Și dacă adulții sunt problema?

Pentru belgienii de la L’Echo,  încercarea de a reduce consumul de jocuri video este legitimă. Dar felul în care autoritatea chineză a ales să protejeze copiii este, cel puțin, uimitor.

”Interzicerea jocurilor video pentru copii este direct legată de obiceiurile părinților. Și, pe această parte, probabil că trebuie făcute eforturi.

Potrivit studiilor, numărul mediu de ore petrecute de adulți în fața unui ecran variază între 30 și 50 pe săptămână. Ceea ce, în orice caz, este prea mult”.

China limitează drastic accesul copiilor la jocurile video Este măsura aplicabilă

China limitează drastic accesul copiilor la jocurile video Este măsura aplicabilă

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • ”Nebuloasa din Afganistan”: convergența de interese dintre talibani și statul islamic
 •  

”Nebuloasa din Afganistan”: convergența de interese dintre talibani și statul islamic

Nebuloasa din Afganistan convergența de interese dintre talibani și statul islamic

Revista amintește că ISIS și-a asumat responsabilitatea pentru atentatul sinucigaș de la Kabul din 26 august:

”Dar există suspiciuni puternice asupra facțiunii talibane responsabile parțial de securitatea din Kabul, rețeaua Haqqani. Pentru că în cele din urmă, de aceste acte au beneficiat chiar talibanii, în măsura în care au accelerat plecarea străinilor și au compromis evacuări viitoare.

Primul și cel mai evident obiectiv a fost uciderea afganilor și descurajarea acestora de a mai încerca să fugă prin aeroport - sau chiar să asigure închiderea aeroportului în sine.

Rețeaua Haqqani este o organizație teroristă, ostracizată de lumea internațională, cu legături vechi cu Al-Qaida.

Auzim adesea că talibanii și ISIS se află în conflict. Administrația Biden s-a bazat parțial pe această idee, bizuindu-se pe talibani pentru a asigura securitatea operațiunilor de evacuare, împotriva posibilelor atacuri ISIS.

Talibanii însă sunt compuși din mai multe facțiuni. Fiecare are liderul său, propria structură și controlează o porțiune din teritoriul afgan. Dușmanii lor sunt aceiași: fostul guvern afgan al lui Ashraf Ghani și Occidentul.

Rețeaua Haqqani funcționează ca un clan și este formată din frați, veri și noi membri integrați prin căsătorii. O altă parte cheie a rețelei Haqqani este însuși liderul Khalil Haqqani, considerat drept un emisar al talibanilor în Al-Qaida.

Natura tulbure a relației ISIS cu rețeaua Haqqani, dar și cu grupările teroriste pakistaneze, este un semn distinctiv al cooperării tacite între mai multe organizații teroriste.

Dar ce se va întâmpla după plecarea Occidentului? Atacul de la Kabul este doar începutul coșmarului din Afganistan. Iar talibanii vor folosi acest atac pentru a reduce la tăcere libertățile civililor afgani în numele securității”, scrie Foreign Policy.

Principala problemă a talibanilor

Newsweek dezvăluie că Anas Haqqani, înalt oficial taliban, a dezvăluit, în exclusivitate, planul grupului său de a securiza Afganistanul, inclusiv în provincia rebelă Panjshir, dar și de a câștiga recunoaștere mondială pentru Emiratul Islamic care a fost restabilit în întreaga țară.

Anas Haqqani este cel mai tânăr fiu al fostului lider de gherilă Jalaluddin Haqqani și fratele lui Sirajuddin Haqqani, comandantul adjunct adjunct al talibanilor și care în prezent controlează influenta rețea Haqqani.

Grupul a fost catalogat de Statele Unite ca organizație teroristă, dar influența sa a crescut semnificativ de la retragerea SUA și victoria talibanilor .

După cum notează Newsweek, prima provocare a guvernării talibanilor vine din partea diverselor miliții care ridică steagul fostei Alianțe a Nordului, grupare care a rezistat împotriva talibanilor în timpul primei preluări a puterii, din anii 1990. Iar gruparea din nord ține sus și steagul republicii susținute de SUA .

Spre o forță europeană de intervenție?

Pe continentul nostru, Le Monde deplânge faptul că europenii sunt dezarmați după șocul afgan:

”Întrunindu-se joi, 2 și vineri, 3 septembrie, în Slovenia, pentru un consiliu informal planificat de mult, miniștrii apărării și de externe au încercat să tragă lecțiile evenimentelor din Afganistan. Și să reînvie, într-un fel sau altul, o idee: cea a creării unei forțe militare de intervenție rapidă.

Este suficient să spunem că ideea, prezentată a doua zi după tragedia de la Kabul, este departe de a fi consensuală: Parisul susține principiul, dar Berlinul ar prefera o „coaliție de țări voluntare”, capabilă să acționeze în caz de urgență, mai degrabă decât să creeze o structură integrată.

Cu toate acestea, Charles Michel, președintele Consiliului European, a susținut consolidarea capacității de acțiune a celor 27.

Iar Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a deplâns incapacitatea europenilor de a angaja trupe pentru a asigura aeroportul din Kabul și a insistat asupra „suveranității” sau „autonomiei strategice europene”.

Dar cu ce ​​rezultat, având în vedere dorința multor state membre de a nu lua nicio inițiativă ce ar putea apărea ca o concurență între Uniunea Europeană și NATO?

Cu toate acestea, criza lovește inima UE, care a fost construită până acum sub adăpostul umbrelei americane, mai întâi în fața Uniunii Sovietice.

În ultimele două decenii, europenii și-au făcut datoria - cu excepția Irakului, unde Franța și Germania au refuzat să se aventureze.

Retragerea americană, definitivă și dureroasă poate, prin urmare, să ajute la schimbarea cursului”, scrie ziarul francez.

Nebuloasa din Afganistan convergența de interese dintre talibani și statul islamic

Nebuloasa din Afganistan convergența de interese dintre talibani și statul islamic

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Inflația din zona euro a depășit așteptările, dar vârful încă nu a fost atins
 •  

Inflația din zona euro a depășit așteptările, dar vârful încă nu a fost atins

Inflația din zona euro a depășit așteptările dar vârful încă nu a fost atins

Euronews raportează că în luna august, sectorul energetic a înregistrat cea mai mare creștere anuală a prețurilor, cu 15,4%, cu mult înaintea bunurilor industriale. Dintre țările mai mari din zona euro, Germania a cunoscut o inflație deosebit de mare, la fel ca și Spania. Italia și Franța au rămas sub medie.

Rata de 3%, cea mai mare din zona euro de la sfârșitul anului 2011, a depășit obiectivul Băncii Centrale Europene de 2%, deși banca consideră că inflația este temporară.

Economiștii spun că inflația ridicată se datorează probabil redeschiderii economiilor și problemelor de aprovizionare, care ar putea dispărea anul viitor. Guvernatorii Băncii Centrale Europene se vor întâlni pe 9 septembrie.

Pentru Wall Street Journal, creșterea inflației va testa disponibilitatea Băncii Centrale Europene de a lăsa economia să se încingă.

Inflația din zona euro a atins în august cel mai înalt nivel din aproape un deceniu, pe fondul semnelor că lipsa semiconductorilor și a altor componente importante de producție împinge prețurile în sus.

The Guardian notează că, deși economiștii cred că BCE va continua programul său de stimulare  post-pandemie, saltul prețurilor ar putea provoca o oarecare anxietate.

Germania dă tonul

Ziarul german Bild vorbește despre un adevărat ”șoc pentru Germania”, cu o inflație de 3,9% în august, cea mai mare de la ajunul crizei financiare din 2008. Ziarul  se întreabă care va fi soarta economiilor cetățenilor.

”Scenariul cel mai rău: rate ale dobânzii negative, o politică monetară ultra-neconvențională, cheltuieli publice necontrolate și inflație, care are ca rezultat reducerea valorii economiilor”.

Și Deutsche Welle este de acord că asistăm la cea mai mare inflație pe care Republica Federală a înregistrat-o în mai bine de un sfert de secol, un nivel mai ridicat fiind consemnat în decembrie 1993, când inflația atingea 4,3%:

”Prețurile de consum în cea mai mare economie europeană și-au continuat tendința ascendentă în ultimele luni, pe fondul creșterii costurilor la energie și alimente, precum și al anulării reducerii temporare a taxei pe valoarea adăugată, măsură introdusă anul trecut, prin care s-a urmărit atenuarea efectelor economice nocive ale pandemiei, prin stimularea consumului intern. 

În intervalul 1 iulie – 31 decembrie 2020, ca parte a unui pachet de stimulare economică, marea coaliție de la Berlin a decis să scadă cotele TVA de la 19% la 16%, respectiv de la 7% la 5%.

Economiștii se așteaptă ca prețurile de consum să continue să crească în lunile următoare, dar consideră că este vorba de un fenomen temporar.

Lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de cererea care mai întâi s-a prăbușit și apoi a revenit rapid, ceea ce a făcut ca prețurile să devină volatile. 

Bancherii centrali susțin și că factorii care duc la majorarea prețurilor vor dispărea odată ce economia globală se va normaliza - când întreprinderile afectate de pandemie vor reveni la capacitate maximă și problemele lanțurilor de aprovizionare vor fi rezolvate.

Mai sceptici, alți experți sunt încredințați că inflația ridicată va dura mai mult decât spune banca centrală. 

Totuși, inflația poate aduce beneficii exportatorilor, făcând ca produsele lor să fie mai accesibile atunci când sunt evaluate în alte monede.

Totodată, inflația poate crește marjele de profit și reduce datoria în termeni reali.

Inflația poate fi în avantajul celor care au luat credite, deoarece valoarea ajustată la inflație a datoriilor lor restante se reduce”.

Vârful va veni în lunile următoare

După cum observă Le Figaro, subiectul ar putea „provoca o nemulțumire din ce în ce mai mare în rândul oamenilor, care simt cu adevărat creșterea prețurilor”, se teme Carsten Brzeski, economist la ING din Frankfurt.

Acesta din urmă a fost printre puținii care au anticipat un scenariu inflaționist la începutul anului.

”Condus de Germania, acest scenariu se materializează cu mult peste așteptări. Și acesta este doar începutul.

Se așteaptă ca mișcarea să câștige avânt în lunile următoare. Inflația ar putea merge spre 5% în această toamnă în Germania și spre 3,4% în zona euro, înainte de a cădea din nou anul viitor”, susține economistul citat de ziarul francez.

Această nouă situație ar putea duce la câteva nopți de nesomn pentru guvernatorii Băncii Centrale Europene. Și o provocare pentru Christine Lagarde, președintele BCE.

De la începutul anului, BCE a trebuit deja să își ridice succesiv prognoza inflației pentru 2021 de la 1% la 1,5% și apoi la 1,9%”.

Inflația din zona euro a depășit așteptările dar vârful încă nu a fost atins

Inflația din zona euro a depășit așteptările dar vârful încă nu a fost atins

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • COVID-19: de la ”varianta Mu” la noile medicamente așteptate în curând
 •  

COVID-19: de la ”varianta Mu” la noile medicamente așteptate în curând

COVID19 de la varianta Mu la noile medicamente așteptate în curând

După cum transmite Agenția France Presse, OMS a declarat că mutația indică un risc de rezistență la vaccinuri și a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a o înțelege mai bine.

Există o îngrijorare largă cu privire la apariția de noi mutații virale, deoarece ratele de infecție sunt din nou în creștere la nivel global, varianta Delta extrem de transmisibilă predominând - în special în rândul celor nevaccinați - și în regiunile în care măsurile antivirus au fost relaxate.

The Guardian transmite că oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice sunt deosebit de dornici să afle dacă varianta Mu este mai transmisibilă sau cauzează boli mai grave decât varianta Delta care este dominantă în mare parte a lumii.

Potrivit Forbes, de când noua variantă a fost identificată pentru prima dată în Columbia, în ianuarie 2021, au existat „rapoarte sporadice” de cazuri și focare în America de Sud și Europa.

”În timp ce prevalența globală a Mu în cazurile de Covid-19 secvențiate a scăzut sub 0,1%, OMS spune că prevalența sa a crescut constant în Columbia și Ecuador, unde este acum responsabilă de aproximativ 39% și respectiv 13% din infecții.

Toți virușii se modifică în timp și majoritatea mutațiilor au un impact mic sau inexistent asupra comportamentului lor.

OMS ține evidența „variantelor de interes”, care prezintă mutații ce ar putea afecta transmisibilitatea, rezistența la vaccinuri și severitatea bolii. Mu este a cincea variantă de interes monitorizată de OMS din martie.

Dar în timp ce țările bogate acumulează provizii pentru campaniile de rapel, multe regiuni ale lumii nu au avut încă șansa de a începe vaccinarea. Acoperirea limitată a vaccinului și răspândirea rapidă constituie un mediu ideal pentru apariția de noi variante de virus”, scrie revista americană.

Succesul vaccinării în Europa și noile medicamente anti-Covid 19

Succesul prea discret al Europei – titrează Le Point, cu referire la atingerea pragului de 70% adulți vaccinați în Uniunea Europeană.

Câte nu se spuneau la începutul anului despre „fiasco-ul european de sănătate”. Ei bine, UE tocmai a trecut pragul de 70% vaccinați, o realizare.

În ianuarie, ploua cu critici la adresa întârzierii vaccinării pe pământ european. Mai ales că americanii aveau trei săptămâni înainte ...

Se poate discuta orice, dar este un succes incontestabil care maschează, totuși, diferențe semnificative între anumite state membre.

Și o putem spune imediat: Bulgaria, cea mai săracă țară, a eșuat total!

Climatul vieții sale politice este otrăvit de două alegeri legislative eșuate și ilizibile. Doar 20% dintre bulgari sunt complet vaccinați  față de 72,5% în Franța, 70,6% în Germania, 76,7% în Spania.

Din nou, vedem că Europa de Est și Centrală rămâne puțin în urmă față de Europa de Vest. Dacă Bulgaria este un dezastru, nici situația din România (cu 31,9% din populație vaccinată) nu este de invidiat. Și vorbim de două dintre cele mai sărace state.

Franța - 75%

În acest context, Le Monde scoate în evidență succesul Franței, care va trece în curând peste pragul de 50 de milioane de vaccinuri, sau o rată de vaccinare de aproximativ 75%:

„Țara, adesea prezentată ca o națiune de rebeli, se descurcă mai bine decât Regatul Unit, un pionier și campion îndelungat al Europei. Franța stă mai bine decât Germania, Statele Unite și chiar Israelul, pentru un timp dat ca exemplu.

Această grabă asupra centrelor de vaccinare după discursul prezidențial ilustrează un paradox francez. Reticenți față de autoritate, critici cu privire la ordonanțele infantilizante, cetățenii, despre care se spune că sunt obosiți de discursuri politice, l-au auzit pe cel al președintelui, până la punctul de a-i respecta în mare măsură instrucțiunile. De parcă ar avea nevoie de un cuvânt de sus pentru a recepta mizele reale ale vaccinării”.

Iar Le Figaro notează că, în timp ce atenția este centrată pe vaccinuri, laboratoarele continuă să caute medicamente.

Unul dintre tratamentele viitoare pentru Covid ar putea fi francez. Laboratorul Xenothera, aflat la Nantes, lucrează la un medicament bazat pe anticorpi policlonali destinat pacienților cu Covid moderat pentru a evita, în special, transferul la terapie intensivă. Rezultatele studiilor de fază 2 pentru acest tratament cu injecție în doză unică, sunt de așteptat să fie disponibile la sfârșitul lunii.

Pe plan global, la sfârșitul lunii august 2021, 318 tratamente și vaccinuri se aflau în faza 2 sau 3 a dezvoltării clinice. Printre acestea, mai multe medicamente sunt în vizor, cu speranța de a fi comercializate în următoarele luni.

COVID19 de la varianta Mu la noile medicamente așteptate în curând

COVID19 de la varianta Mu la noile medicamente așteptate în curând

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • După Angela Merkel, castelul german Meseberg își așteaptă noii chiriași
 •  

După Angela Merkel, castelul german Meseberg își așteaptă noii chiriași

După Angela Merkel castelul german Meseberg își așteaptă noii chiriași

”Sfârșitul erei Merkel lasă deja un mare gol în politica europeană”, este de părere La Croix.

”După șaisprezece ani de stabilitate, plecarea cancelarului seamănă îndoieli în rândul creștin-democraților. De asemenea, dă peste cap întregul peisaj politic german, chiar la nivel european.

Criticată pentru întrebările pe care le lasă deschise în Afganistan sau Europa de Est, după o vizită finală la Kremlin și în Ucraina, Angela Merkel rămâne un caz unic în Uniunea Europeană pentru longevitatea sa la putere.

Stabilitatea i-a adus un grad ridicat de popularitate printre europeni. 

Conform unui sondaj YouGov, francezii au opinii pozitive în proporție de 67% , pentru cei 16 ani de prezență a Angelei Merkel în funcția de cancelar. Ei se situează în fața suedezilor ( cu 64%), dar în spatele spaniolilor (78%) sau al danezilor (75%).

În cele din urmă, cei mai puțin convinși sunt britanicii (46%). Contrar convingerilor Angelei Merkel, aceștia își urmăresc acum interesele și își planifică viitorul în afara UE”, scrie ziarul francez.

Și ziarul britanic The Guardian remarcă ”Bătălia de 16 ani a Angelei Merkel cu forțele centrifuge ale politicii”:

”Pe parcursul a 16 ani, ea și-a dedicat cea mai mare parte a energiei politice către anularea crizelor care ar fi putut scăpa de sub control.

Când Merkel își va face curat în biroul de la cancelarie, ea va fi egalat recordul deținut anterior de mentorul ei, „cancelarul etern”, Helmut Kohl.

Spre deosebire de toți cei șapte predecesori de sex masculin, ea va renunța, din proprie voință, la sfârșitul unui mandat complet .

Altfel, nivelurile sale de popularitate rămân fenomenale.

Merkel a reușit să-și păstreze puterea mutând Uniunea Creștină Democrată (CDU) din zona conservatoare în centrul spectrului politic, intrând în coaliții atât cu partidul de centru-dreapta liberal-democrat (FDP), cât și cu partidul de centru-stânga social-democrat (SPD).

Criticii spun că prețul succesului lui Merkel a fost o eroziune a peisajului politic: prin cooptarea politicilor și programelor altor partide, ea a făcut partidele tradiționale ale Germaniei din ce în ce mai indistincte.

CDU s-a străduit să apară ca un front unit pe măsură ce a început să se apropie de era post-Merkel: personalitățile din interiorul partidului se tem însă că o înfrângere la votul din septembrie ar putea arunca forța dominantă a politicii germane postbelice într-o criză existențială care ar putea culmina cu o divizare între centriști și conservatorii din linia dură”.

 ”Un Camp David la costuri mai reduse” – iată caracteristicile reședinței de relaxare a liderilor germani, scrie Politico:

”Francezii au Fort Brégançon, o cetate medievală spectaculoasă, pe o insulă mediteraneană. Americanii au  Camp David, o proprietate întinsă, renumită pentru frumusețea peisajului montan.

Germanii au Schloss Meseberg.

Este adevărat, Camp David a fost locul unde a fost planificată parțial invazia Normandiei, unde s-au întâlnit Eisenhower și Hrușciov, unde liderii israelian și egiptean au fost de acord să facă pace.

Reședința oficială a cancelarului german, Schloss Meseberg, un castel baroc din secolul al XVIII-lea situat într-un mic sat de 150 de suflete de la nord de Berlin, nu are aceeași greutate.

Castelul de pe malul lacului, cu coloanele sale impunătoare și acoperișul înalt de mansardă, este fără îndoială o reședință minunată. Dar într-o țară renumită pentru castele uluitoare, acesta se remarcă mai curând prin simplitatea sa.

Și chiar aceasta a fost intenția. Berlinul dorea o reședință care să reflecte etosul modest al liderilor săi.  Angela Merkel, la urma urmei, este cunoscută pentru că își face adesea cumpărăturile la supermarket.

Într-o țară care nu se simte în largul său cu ideea propriei puteri globale, o astfel de modestie se potrivește și imaginii de sine a Germaniei - ca un jucător geopolitic modest.

Meseberg nu a fost niciodată menit să beneficieze de toate caracteristicile luxoase de care se bucură adesea alți lideri mondiali: nu există piscină, nici teren de golf, nici teren de tenis.

Cu toate acestea, Merkel, nu a folosit Meseberg ca pe propriul său refugiu, preferând să-și reîncarce bateriile la casa sa de la țară din Brandenburg, în care a crescut.

Și, deși rămâne de văzut dacă următorul cancelar al Germaniei va folosi mai mult locul, ceea ce a atras mai multă atenție în Germania este o problemă banală:  banii contribuabililor cheltuiți pentru întreținerea acestuia.

Potrivit guvernului, întreținerea costă 5 milioane de euro anual. Dar din 2015 până în 2018, doar supravegherea din partea  poliției a costat 15,4 milioane.

O organizație numită Federația Germană a Contribuabililor, care încearcă să monitorizeze cheltuielile excesive ale guvernului, a inclus castelul în așa-numită „carte neagră”

"Dacă guvernul federal dorește să continue să opereze castelul,  ar trebui să dezvolte un concept despre modul în care acesta poate fi folosit mai frecvent în viitor",  spune asociația.

Cu toate acestea, localnicii din Meseberg spun că satul lor a beneficiat mult de pe urma existenței acestei reședințe”.

După Angela Merkel castelul german Meseberg își așteaptă noii chiriași

După Angela Merkel castelul german Meseberg își așteaptă noii chiriași

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ce se va întâmpla în Afganistan după retragerea americană?
 •  

Ce se va întâmpla în Afganistan după retragerea americană?

Ce se va întâmpla în Afganistan după retragerea americană

Timpul presează, atrage atenția La Croix:

”Odată atinsă data limită de 31 august, soldații americani nu vor mai garanta securitatea aeroportului din Kabul, iar afganii amenințați de răzbunarea talibanilor nu vor mai găsi refugiu.

Negocierea unei astfel de „zone sigure” cu talibanii promite a fi delicată, dar în niciun caz imposibilă. Talibanii sunt dornici să arate că pot conduce țara și nu vor să transmită mesajul că operațiunea de evacuare va fi reluată imediat după retragerea SUA. Ei trebuie să aibă grijă de comunicarea lor, pentru a arăta că nu este aceeași operațiune, subliniind, fără îndoială, aspectul umanitar”,  cred experții consultați de ziarul francez.

Aceste ore pot fi considerate drept cele mai  periculoase din întreaga operațiune de evacuare, consideră la rândul său publicația germană Die Zeit:

”Există un risc semnificativ de atacuri teroriste. Totuși, în ultimele zile, mai mulți înalți oficiali talibani au afirmat public că afganii ar putea continua să părăsească țara pe căi legale”.

În timp ce BBC reamintește că ”numai luni dimineața, cel puțin cinci rachete au zburat peste capitala afgană, dar au fost oprite înainte de a-și atinge ținta”.

Așadar, ce se va întâmpla după 31 august?

„Departamentul de Stat al SUA a publicat duminică o declarație semnată de aproximativ 100 de țări, precum și de NATO și Uniunea Europeană, în care pretindea că au primit „ garanții ” de la talibani că persoanele cu drept de călătorie ar putea părăsi încă țara”, scrie The Guardian.

Iar La Stampa se întreabă în ce măsură talibanii sunt gata să negocieze cu guvernele pe care le-au luptat în trecut:

”Au vreun interes să facă acest lucru? Dacă da, ce obiective urmăresc? Sunt pregătiți să dialogheze și să facă concesii, acum sau mai târziu? De asemenea, este necesar să ne întrebăm în legătură cu gradul de control pe care talibanii îl vor exercita, pentru a ști dacă se poate vorbi despre un guvern demn de acest nume - independent de recunoașterea formală acordată de alte state".

Pe aceeași temă, La Repubblica subliniază rolul important al țărilor musulmane:

„Putem vorbi despre Qatar, în primul rând. În ultimii ani, statul din Golf a găzduit negocieri între Statele Unite și talibani la Doha, arătând că ar putea găzdui și cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu și ar putea oferi refugiu în același timp.

Întrucât Qatarul este principalul garant al Frăției Musulmane, dar și un aliat strategic al Ankarei, aceasta înseamnă că Turcia rămâne singura țară NATO capabilă să funcționeze concret în Afganistan”, este de părere ziarul italian.

Turcia ridică un zid la granița cu Iranul

În orice caz, Turcia ia măsuri concrete împotriva refugiaților afgani, observă revista franceză Le Point:

”Președintele Recep Tayyip Erdogan a promis să pună capăt  fluxului de migranți, prin construcția unui zid la granița cu Iranul. La fel ca în toate țările europene, Recep Tayyip Erdogan este influențat de opinia publică, în mare parte ostilă refugiaților.

Două treimi dintre turci se declară în favoarea închiderii granițelor în fața migranților afgani, potrivit unui sondaj recent.

La începutul lunii august, violențele au izbucnit într-un cartier din Ankara, unde localnicii i-au atacat pe sirieni și afacerile lor. Acest tip de incident a devenit frecvent, alimentat de escaladarea discursului coaliției islamo-naționaliste aflate la guvernare dar și al opoziției”.

Președintele Erdogan a spus într-un discurs televizat că „Turcia nu are nicio datorie, nicio responsabilitate sau obligație de a deveni depozitul Uniunii Europene în materie de migranți”.

După criza din 2015 – amintește Le Point - UE a semnat un acord cu Ankara în martie 2016 pentru a combate imigrația ilegală în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro. În iunie anul trecut, Bruxelles a trimis o nouă tranșă de 3 miliarde de euro. Iar Germania și Marea Britanie și-au exprimat sprijinul pentru ideea unei noi cooperări cu Turcia.

Ce se va întâmpla în Afganistan după retragerea americană

Ce se va întâmpla în Afganistan după retragerea americană

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Retragerea din Afganistan, management de un amatorism grotesc (Der Spiegel)
 •  

Retragerea din Afganistan, management de un amatorism grotesc (Der Spiegel)

Retragerea din Afganistan management de un amatorism grotesc Der Spiegel

Haosul și baia de sânge din Kabul i-ar putea paraliza președinția lui Biden, este de părere revista germană Der Spiegel.

”Autoritatea politică a unui președinte depinde întotdeauna de încrederea americanilor în abilitățile sale de conducere. Acum, însă, lumea se uită la omul de la Casa Albă care a împins retragerea cu o viteză atât de mare, în parte, pentru că dorea ca soldații săi să se întoarcă acasă înainte de a 20-a aniversare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Devine clar că rațiunea a fost sacrificată pe altarul acestui simbolism. Și nu doar afganii rămași plătesc prețul.

Managementul, de un amatorism grotesc, slăbește, de asemenea, o administrație americană care a promis, atunci când a preluat funcția în ianuarie, că-și va asuma un rol mai puternic pe scena mondială.

Rațiunea lui Biden pentru retragerea rapidă a fost, de asemenea, eliberarea resurselor pentru problemele cu adevărat presante din politica globală: o Chină în ascensiune care dorește să își impună regulile pe tot globul; sau Rusia, care subminează democrațiile occidentale cu armatele sale de troli online.

Dar cine ar trebui să creadă în leadership-ul unui guvern american care se împiedică, inutil, într-un asemenea haos?”

O primă criză

Le Monde discută cu diplomatul american James F. Jeffrey, director al programului pentru Orientul Mijlociu la Wilson Center din Washington și fost ambasador în Turcia, apoi trimis special al Statelor Unite pentru Siria și în coaliția internațională împotriva organizației Statul Islamic.

El vorbește despre o primă criză și un prim eșec pentru administrația Biden.

”Administrația Biden nu a reușit să implice și să informeze în mod eficient țările aliate care aveau trupe angajate la sol în Afganistan. Administrația Biden a petrecut mai mult timp vorbind cu sine însăși.

Fiecare administrație își ratează prima sa criză. Cu toate acestea, există o experiență. Acest tip de scene haotice se întâmplă în toate situațiile de război foarte rapide, cu mase de oameni în mișcare.

Publicul american vrea însă ca acest război să se termine.

CNN va găsi cu siguranță, la Jalalabad sau în altă parte, un judecător fermecător amenințat de talibani, cerând să fie evacuat, cerând un elicopter american. Dar americanii vor trăi cu asta, iar Biden va supraviețui, cu excepția cazului în care există victime militare sau cetățeni americani abandonați. Dar sunt destul de sigur că talibanii vor ca toți americanii să fie evacuați”, spune diplomatul american pentru Le Monde.

Jihadismul va continua să câștige teren în Afganistan, se teme publicația poloneză Polityka: 

„Triumful lui David (talibanii) asupra Goliatului (America) s-a dovedit a fi un instrument excelent pentru recrutarea musulmanilor din întreaga lume pentru jihad. Și eliberarea a mii de extremiști închiși de guvernul pro-occidental demis a oferit Al-Qaeda și milițiilor Statului Islamic luptători disponibili. Ambele grupuri erau în conflict cu talibanii, dar se presupune că ar putea ajunge la o înțelegere și să coopereze în această nouă situație. ” (Sursa: Eurotopics).

Le Figaro vorbește despre organizația Statului Islamic din Khorasan, o amenințare pentru talibani:

”Cunoscută pentru radicalismul și violența sa extremă, filiala Daesh din Asia Centrală profită acum de retragerea jalnică a Statelor Unite pentru a-și spori prestigiul.

Atacul de la porțile aeroportului din Kabul, care a ucis joi treisprezece militari americani arată limitele capacității sau dorinței talibanilor de a controla grupurile jihadiste care sunt mai extremiste și mai internaționaliste decât ei”.

Dar o rup talibanii cu adevărat cu mișcările teroriste?

Tocmai acest relativism ar putea explica precauția pakistaneză, crede revista The Diplomat:

”Pakistanul încă nu a recunoscut oficial puterea talibanilor la Kabul și a spus că dorește să aștepte recunoașterea concertată din partea puterilor regionale și internaționale: Turcia, China și Statele Unite.

Pakistanul se uită la evacuarea haotică a refugiaților cu teama că va trebui să se ocupe singur de această chestiune, odată cu retragerea SUA. Dar, de asemenea, așteaptă clarificări în privința cooperării talibanilor cu grupurile armate. Cu toate acestea, odată cu eliberarea în această săptămână a unui număr mare de luptători jihadiști de către talibani, Pakistanul este îngrijorat”. (Sursa: Courrier International).

Retragerea din Afganistan management de un amatorism grotesc Der Spiegel

Retragerea din Afganistan management de un amatorism grotesc Der Spiegel

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Este posibil să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei
 •  

Este posibil să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei

Este posibil să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei

Revista științifică Nature este cea care preia apelul oamenilor de știință care în ianuarie au întreprins o misiune de 28 de zile la Wuhan.

”Discuțiile științifice dintre echipele internaționale și chineze în timpul acestei misiuni au fost intense. Cantități mari de informații au fost schimbate pe baza muncii efectuate”.

Totuși, oamenii de știință amintesc că au avut la dispoziție un timp limitat pentru studii pe teren la Wuhan și un mandat limitat:

”Originea de laborator a virusului a reprezentat o ipoteză prea importantă pentru a nu fi luată în seamă.

Dar partea chineză a fost și este încă reticentă să împărtășească date brute (de exemplu, pentru cele 174 de cazuri identificate în decembrie 2019), invocând îngrijorări legate de confidențialitatea datelor pacienților.

Căutarea originilor SARS-CoV-2 se află într-un moment critic. Există dorința de a avansa atât din partea echipei internaționale a OMS, cât și a echipei chineze. Dar fereastra se închide rapid în ce privește fezabilitatea biologică a urmăririi oamenilor și animalelor în interiorul și în afara Chinei.

Anticorpii SARS-CoV-2 scad, astfel încât colectarea de eșantioane suplimentare și testarea persoanelor care ar fi putut fi expuse înainte de decembrie 2019 vor avea randamente diminuate.

Fermele chineze de animale sălbatice angajează milioane de oameni (14 milioane, conform unui recensământ din 2016) și au furnizat mamifere vii orașelor din China, inclusiv Wuhan.

Ca răspuns la pandemie, multe dintre aceste ferme sunt acum închise, iar animalele au fost sacrificate, ceea ce face din ce în ce mai dificil de găsit orice dovadă a originilor coronavirusului”, avertizează oamenii de știință în revista Nature.

Citește și: ”China refuză o nouă anchetă a OMS pe teritoriul său”

”China ascunde informații”

”Cercetătorii au întâlnit diverși profesioniști din domeniul sănătății, dar nu au avut acces la toate datele pe care și le-ar fi dorit”, conchide ziarul elvețian Le Temps.

Iar Wall Street Journal, acuză Beijingul că nu a furnizat suficiente informații:

”Raportul subliniază importanța îndemnului la adresa Chinei de a  împărtăși rezultatele de laborator, probele genomice și alte date care ar putea arunca o lumină suplimentară asupra originilor virusului. (...) Dacă China nu oferă acces la anumite date, nu vom putea niciodată să aflăm cu adevărat ce s-a întâmplat", declară pentru Wall Street Journal un înalt oficial american.

Washington Post notează că agențiile de informații americane vor încerca în zilele următoare să declasifice anumite documente. Mulți oameni de știință, activiști și politicieni au declarat că raportul neconcludent al administrației Biden cu privire la originile pandemiei Covid „demonstrează necesitatea unor investigații suplimentare, chiar dacă acest lucru ar  aduce Statele Unite pe un teren geopolitic sensibil”.

Pentru că, așa cum amintește Libération, teoria unui accident de laborator din Wuhan, China, a revenit în dezbaterile din SUA din ultimele luni. Și apelurile pentru o investigație mai aprofundată s-au înmulțit în cadrul comunității științifice. China, care se opune cu înverșunare ipotezei originii de laborator, a acuzat Washingtonul de răspândirea teoriilor „conspirației”.

Un raport american neconcludent

După cum transmite BBC, rumorile continuă în jurul teoriei scurgerilor de laborator, concentrându-se asupra institutului de virologie Wuhan, unde echipa OMS a petrecut ceva timp intervievând cercetătorii.

"Dacă vorbim despre un accident în acel laborator, atunci ar trebui să avem exact același virus în laborator pentru a fi eliberat accidental. Dar nu am găsit nicio indicație în acest sens", afirmă unul dintre experții consultați de BBC.

Cu toate acestea, alți oameni de știință ar dori să examineze baza de date cu viruși deținută de laborator, care a fost scoasă din online pe 12 septembrie 2019.

Pe fondul dezbaterii privind scurgerile de laborator, președintele Joe Biden a ordonat serviciilor secrete americane să își desfășoare propria anchetă.

Însă raportul transmis președintelui săptămâna aceasta nu a reușit să stabilească dacă virusul a apărut în mod natural sau ca urmare a unui accident de laborator.

Între timp, este posibil să nu găsim niciodată „pacientul zero” în cazul pandemiei Covid-19. Și fără studii mai aprofundate, nu există nicio șansă să se ajungă la o concluzie cu privire la chestiunea vitală: modul în care un virus de la un liliac a declanșat o pandemie care continua să provoace boală, moarte și haos economic în întreaga lume”.

Este posibil să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei

Este posibil să nu aflăm niciodată adevărata origine a pandemiei

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Schimbările climatice, pe o pantă amenințătoare. Ne va salva tehnologia?
 •  

Schimbările climatice, pe o pantă amenințătoare. Ne va salva tehnologia?

Schimbările climatice pe o pantă amenințătoare Ne va salva tehnologia

După cum notează Politico, schimbările climatice au înrăutățit inundațiile devastatoare din Europa din iulie, dar au fost doar un factor declanșator al catastrofei.

Potrivit autorilor studiului, precipitațiile extreme au depășit aproape tot ce știam în acea regiune înainte. Există mai mulți factori care au dus la această catastrofă, cum ar fi  ploaia care a căzut pe solul deja îmbibat, într-o regiune în care au fost îndepărtate obstacolele naturale împotriva inundațiilor pentru a face loc agriculturii sau dezvoltării urbane. Toate acestea au agravat inundațiile.

Problema oamenilor de știință este dată de dificultatea unor previziuni cu privire la regiuni restrânse.

Aceste provocări i-au împins pe oamenii de știință pe un nou teritoriu, în timp ce încercau să evalueze acumulările de nori de vară. Asta a însemnat utilizarea pentru prima dată a modelelor privind convecția - sau creșterea căldurii și umezelii .

Astfel de analize vor deveni mai obișnuite pe măsură ce vor fi disponibile mai multe și mai multe simulări, sunt se părere oamenii de știință citați de Politico.

Pagube de zeci de miliarde de euro

Pe tema aceluiași raport, ziarul francez Libération scrie că efectele devastatoare - secete, incendii sau inundații - sunt deja resimțite în întreaga lume:

”În 14 și 15 iulie, inundațiile puternice cauzate de ploile torențiale au ucis cel puțin 190 de persoane în Germania și 38 în Belgia.

Germania va trebui să aloce 30 de miliarde de euro reconstrucției zonelor afectate de dezastru. Evenimentul a plasat problema urgenței climatice în centrul dezbaterii publice, cu câteva săptămâni de alegerile de la sfârșitul lunii septembrie pentru succesiunea cancelarului Angela Merkel.

Potrivit evaluării oamenilor de știință, probabilitatea unui episod precum cel din iulie în Europa de Vest este de o dată la 400 de ani. Dar astfel de dezastre vor „deveni și mai frecvente” dacă încălzirea continuă, susține studiul.

Prin urmare, este „important să știm cum să reducem vulnerabilitatea la aceste episoade și impactul acestora, a subliniat unul dintre autori. Pentru că din păcate, oamenii sunt deseori pregătiți ... dar pentru dezastrul anterior”, conchide ziarul francez.

  Orientul Mijlociu, aproape de a deveni de nelocuit

Revista americană Foreign Policy atenționează că Orientul Mijlociu devine literalmente nelocuibil:

”Aceasta este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Dar este, de asemenea, una dintre cele mai puțin echipate pentru a face față provocării.

În iunie, Kuweitul a înregistrat o temperatură de peste 53 grade Celsius, în timp ce Oman, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au înregistrat și ele peste 50 de grade. Iranul a înregistrat aproape 51 de grade.

Vestea cea mai rea este că ne aflăm doar la începutul unei tendințe. Orientul Mijlociu se încălzește de două ori mai mult decât media globală și până în 2050 va fi cu 4 grade Celsius mai cald comparativ cu nivelul de 1,5 grade, pe care oamenii de știință l-au prescris pentru salvarea umanității.

Institutul Max Planck din Germania consideră că multe orașe din Orientul Mijlociu ar putea deveni literalmente nelocuibile înainte de sfârșitul secolului.

Iar regiunea, devastată de război și marcată de sectarism, este prost pregătită pentru a face față provocărilor care îi amenință existența colectivă.

Aceste țări sunt conduse de guverne ineficiente, autocrați sau clerici, au infrastructura energetică degradată și deficiențe structurale adânc înrădăcinate, care blochează inovația tehnologică în domeniul energiei regenerabile.

Experții spun că reformele politice și economice care întăresc instituțiile și încurajează întreprinderile să gândească liber sunt esențiale pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a asigura trecerea la energie curată în Orientul Mijlociu”, citim în Foreign Policy.

Ne salvează tehnologiile?

În timp ce Le Figaro vorbește despre inovațiile care i-ar putea ajuta pe oameni să depășească impasul:

”Astăzi, mașinile electrice sunt propulsate de bateria litiu-ion, dar firmele franceze lucrează la tehnologia  pentru așa-numita baterie „solidă”,  care ar putea fi accesibilă în 2026-2028.

Atunci vom putea atinge autonomia de 1000 km  pentru mașinile personale.

Deoarece are capacitatea să stocheze energie, hidrogenul fără carbon (produs din energie regenerabilă sau energie nucleară) va fi unul dintre principalii vectori energetici după 2030 pentru produse chimice sau pentru industrie și transporturi grele.

De zeci de ani, cercetătorii au încercat să genereze energie asemănătoare stelelor, prin fuziunea nucleară. Proiectul internațional de anvergură Iter, cu sediul în sudul Franței, este așteptat să își atingă obiectivul de realizare a fuziunii cu puțin înainte de 2040. Multe alte inițiative publice și private mai mici promit rezultate în decurs de 10-20 de ani”.

Schimbările climatice pe o pantă amenințătoare Ne va salva tehnologia

Schimbările climatice pe o pantă amenințătoare Ne va salva tehnologia

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Heiko Maas: Americanii au stabilit momentul retragerii, vina principală este a lui Trump
 •  

Heiko Maas: Americanii au stabilit momentul retragerii, vina principală este a lui Trump

Heiko Maas Americanii au stabilit momentul retragerii vina principală este a lui Trump

”Motivul misiunii Afganistan a fost dat de atacurile din 11 septembrie 2001. Misiunea NATO trebuia să garanteze că nu vor mai fi comise atacuri teroriste de pe solul afgan. Dar odată ce acest scop a fost atins, misiunea a continuat. Dintr-o dată, a fost vorba despre viitorul Afganistanului. Era treaba noastră să păstrăm pacea?

Era treaba noastră să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate? Și oare, aceasta include și exportul formei noastre de guvernare? Acest lucru a eșuat cu siguranță în Afganistan.

 În Europa, va trebui să ne gândim la consolidarea pilonului european în NATO. Realitatea este că americanii decid multe lucruri și noi le urmăm pentru că nu suntem deloc capabili să îndeplinim misiuni internaționale dificile fără Statele Unite.

Eșecul din Afganistan nu trebuie să ducă la un refuz complet de a ne asuma responsabilitatea în politica externă și de securitate. Dar nici nu trebuie să permitem să se întâmple un nou Afganistan”, a spus ministrul german pentru Der Spiegel.

Întrebat cine dintre liderii americani a greșit mai mult în raport cu Afganistanul, Donald Trump sau Joe Biden, Heiko Maas a răspuns:

”Administrația Trump a exclus nu doar guvernul afgan de la negocierile cu talibanii, ci și partenerii săi de alianță internațională. Rezultatul a fost că Statele Unite - și, prin urmare, toate celelalte trupe străine, de asemenea – ar fi trebuit să părăsească Afganistanul până la începutul lunii mai a acestui an.

După schimbarea de la Casa Albă, ne-am alăturat Marii Britanii, Franței și altor aliați NATO pentru a întreba administrația  Joe Biden ce se va întâmpla ca urmare a acestei decizii. Și toți partenerii erau în favoarea legării retragerii de respectarea anumitor condiții, mai degrabă decât de a respecta un calendar concret.

Americanii au ales să definească un moment specific pentru retragere, una dintre justificări fiind că războiul ar putea izbucni cu talibanii dacă trupele străine ar rămâne în Afganistan începând din luna mai. Noi ne-am imaginat retragerea SUA în mod diferit. Dar vina pentru această dezvoltare o are predecesorul lui Biden”, a spus ministrul german de externe în interviul pentru Der Spiegel.

Este părăsirea Afganistanului o urmare a răzbunării geografiei?

După cum scrie Le Figaro, fiasco-ul poate fi explicat prin prevalența ideologiei în deciziile aliaților, care a mers mână în mână cu ignorarea unor particularități de pe teren.

Geograful Fabrice Balanche, lector de geografie la Universitatea din Lyon 2 și cercetător asociat la Institutul Washington , amintește că Afganistanul este o țară muntoasă, cu văi adânci separate de trecători: este o țară compartimentată.

”Acest lucru pune în mod evident o problemă pentru toate puterile care doresc să se aventureze aici. Relieful extrem de dificil face țara greu de controlat.

Iar această compartimentare fizică are și o latură umană, socială. Țara are diferite grupuri etnice care locuiesc în văi: paștunii, uzbecii, tadjicii. Aceste grupuri etnice sunt ele însele împărțite în clanuri și triburi, care sunt concurente.

Nici măcar autoritatea centrală din Kabul, atunci când exista, nu a reușit vreodată să stabilească controlul direct asupra populației.

Conflictul nu a fost neapărat pierdut dinainte. Dar o armată occidentală, precum armata americană, se confruntă cu mari dificultăți în această situație. A avut toate necazurile posibile care au împiedicat-o să controleze teritoriul.

Spre comparație, Irak este o țară formată în mare parte din câmpii întinse, așa că a fost mai ușor în această privință, dar armata SUA s-a confruntat în Afganistan cu o cultură pe care nu o înțelegea”, spune expertul pentru ziarul francez.

Referindu-se la operațiunea de transport aerian din Afganistan, The Times crede că aceasta trebuie continuată :

„Termenul stabilit de președintele Biden pentru retragerea totală până la 31 august este arbitrar și impracticabil. Guvernele occidentale ar trebui să declare că trupele și personalul diplomatic vor rămâne în Afganistan până când vor fi evacuați toți cetățenii lor și toți afganii cu permise de călătorie care vor să plece. A părăsi Kabul fără a ne descărca de această datorie de onoare față de afganii care au ajutat forțele NATO de peste 20 de ani ar fi o trădare”. (Sursa: Eurotopics)

Pe aceeași temă, ziarul belgian De Standaard comentează:

„Chiar dacă talibanii sunt încă la fel de nemiloși ca în timpul ultimei perioade de guvernare, ei au și interesul să vadă țara revenind la o anumită formă de normalitate cât mai curând posibil. Menținerea economiei fără fluxul de bani care a alimentat guvernul destituit nu va fi un lucru ușor. Dacă rezultatul va fi disperarea sau chiar foamea, talibanii nu vor putea scăpa de responsabilitate”. (Sursa: Eurotopics)

Heiko Maas Americanii au stabilit momentul retragerii vina principală este a lui Trump

Heiko Maas Americanii au stabilit momentul retragerii vina principală este a lui Trump

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • A fost Platforma Crimeea un succes?
 •  

A fost Platforma Crimeea un succes?

A fost Platforma Crimeea un succes

După cum comentează EU Observer, evenimentul fusese menit să reprezinte un spectacol de solidaritate din partea Occidentului în ce privește încetarea ocupației rusești a peninsulei.

”Dar Franța, Germania și Italia au dezamăgit Ucraina prin retrogradarea în ultimul moment a delegațiilor lor, de la nivel de ministru de externe la reprezentanți de rang mai mic...”

Potrivit surselor EU Observer, ”decizia a determinat speculații la Kiev potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel a fost de acord să facă acest lucru după ce a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin, în discuții care au vizat și sprijinul Rusiei într-o posibilă criză a refugiaților afgani”.

Agenția France Presse (AFP) notează că tătarii din Crimeea  și-au făcut simțită prezența la summitul de luni:

”Soarta tătarilor din Crimeea a fost una dintre problemele de top la reuniunea inaugurală a Platformei Crimeea, un summit internațional convocat de Ucraina pentru a crește presiunea asupra Rusiei cu privire la anexarea peninsulei.

Etnicii ruși, care formează majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Crimeea, susțin anexarea, dar tătarii din Crimeea, care reprezentau aproape 15%, s-au opus preluării de către Moscova.

Se estimează că 30.000 de tătari din Crimeea au fugit din peninsulă începând cu 2014. Unii dintre cei care au rămas s-au confruntat cu o represiune  dură din partea autorităților ruse, care au interzis principalul organism reprezentativ al tătarilor ca și unele grupuri religioase. Aproximativ 80 de tătari au fost condamnați și 15 activiști au dispărut, potrivit Amnesty International”.

De partea sa, agenția rusă TASS îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a caracterizat Platforma Crimeea drept un ”eveniment anti-rus” și a subliniat că Moscova nu acceptă astfel de afirmații în legătură cu Crimeea.

Agenția rusă notează: ”După lovitura de stat susținută de Vest, care a avut loc în Ucraina în februarie 2014, autoritățile din Crimeea și orașul Sevastopol au organizat un referendum, în care 96,7% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre alegătorii de la Sevastopol au ales să se separe de Ucraina și să se reunească cu Rusia”.

Merkel nu a reușit să liniștească temerile ucrainenilor

În contextul reuniunii de la Kiev, comentatorii vorbesc și despre vizita efectuată de Angela Merkel la Moscova și apoi în capitala Ucrainei.

Angela Merkel a făcut vineri ultima sa vizită de stat la Moscova. Apoi a călătorit la Kiev și l-a întâlnit pe președintele Zelensky. Dar ea nu a rămas la summit-ul Platformei Crimeea privind viitorul peninsulei anexate – remarcă Eurotopics.

În timp ce Le Monde consideră că obiectivul Angelei Merkel în vizita de la Kiev, la două zile după ce a fost primită de Vladimir Putin la Moscova, a fost liniștirea ucrainenilor.

”Dar în ciuda comentariilor sale cu privire la cele trei probleme principale care afectează relațiile ucrainene-ruse - Nord Stream 2, războiul din Donbass și soarta Crimeei - ea nu a reușit cu adevărat.

În ce privește Crimeea, cancelarul german chiar i-a dezamăgit  pe ucraineni, prin faptul că nu a rămas pentru conferința internațională, ținută în ajunul celei de-a 30-a aniversări a independenței. 

Merkel a fost reprezentată de ministrul economiei, Peter Altmaier, și nu așa cum era prevăzut, de ministrul afacerilor externe, Heiko Maas, reținut oficial de evenimentele din Afganistan.

Aceasta a dat sentimentul că Berlinul nu vrea să se implice în acest dosar pe cât de mult ar fi putut”, este de părere Le Monde.

Succesorul lui Merkel va trebui să rămână ferm în privința Rusiei, atrage atenția Frankfurter Allgemeine Zeitung:

„Chestiunea ucraineană va rămâne o prioritate. Recenta intimidare militară din partea lui Putin și încercările sale de a contesta legitimitatea Ucrainei îi trădează viziunea asupra țării. Merkel a adoptat sancțiuni hotărâte ca reacție la anexarea Crimeii și probabil că s-a evitat ceea ce putea fi cel mai rău. Succesorul său va trebui să rămână la fel de ferm".

A fost Platforma Crimeea un succes

A fost Platforma Crimeea un succes

💾

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌