ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Descopera

Aplicația TikTok a fost dată în judecată de statul american Indiana

9 December 2022 at 07:00
image

Populara aplicație de socializare TikTok a fost dată în judecată de statul american Indiana. Autoritățile americane susțin că aplicația a încălcat legile statului privind protecția consumatorilor, potrivit BBC.

Procurorul general din Indiana, Todd Rokita, a acuzat compania mamă a TikTok, ByteDance, că a încălcat legile statului. Două procese au fost începute miercuri. Prima plângere arată că aplicația expune utilizatorii tineri la conținuturi nepotrivite. În cealaltă plângere, Rokita susține că TikTok nu dezvăluie potențialul guvernului chinez de a accesa informații sensibile ale consumatorilor.

„ este un lup în blană de oaie. Cât timp TikTok are permisiunea de a înșela și de a induce în eroare consumatorii din Indiana cu privire la riscurile la care sunt supuse datele lor, acești consumatori și viața lor privată sunt o pradă ușoară”, scrie în documentele depuse în instanță și citate de BBC.

Acuzația SUA arată că TikTok promovează conținut inadecvat

Plângerea mai arată că algoritmul aplicației promovează o varietate de conținut inadecvat, „reprezentând alcool, tutun și droguri, conținut sexual, nuditate și teme sugestive, dar și blasfemie intensă”.

Statul Indiana solicită un ordin judecătoresc pentru stoparea acestor practici și sancțiuni civile împotriva companiei pentru „comportamentul său incorect și înșelător”. Rokita a precizat că procesele din Indiana sunt primele lansate de un stat american împotriva ByteDance.

Protejarea datelor utilizatorilor din SUA, o temă de discuție

Luna trecută, șeful FBI a declarat că TikTok reprezintă o problemă de securitate națională. Directorul Chris Wray a declarat în fața Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanților din SUA că legislația chineză cere, în esență, companiilor să „facă tot ceea ce dorește guvernul în ceea ce privește schimbul de informații sau servind drept instrument al guvernului chinez”.

Administrația Biden poartă discuții cu oficialii TikTok de luni de zile, în încercarea de a ajunge la un acord de securitate națională pentru a proteja datele sutelor de din SUA.

articolul original.

Ce a făcut Elon Musk din birourile Twitter?

9 December 2022 at 06:00
image

BBC a primit fotografii ale unor spații de birouri ale Twitter care au fost transformate în dormitoare, pe care autoritățile din San Francisco le investighează ca o posibilă încălcare a codului construcțiilor.

Una dintre imagini arată o cameră cu un pat dublu, inclusiv un dulap și papuci.

Un fost lucrător a declarat că noul șef al Twitter, , a stat la sediul central de când a cumpărat firma.

Ce a făcut Elon Musk din birourile Twitter?

Luna trecută, acesta a trimis un e-mail tuturor angajaților Twitter în care le spunea că „vor trebui să fie extrem de duri” pentru a reuși.

Department of Building Inspection din San Francisco a confirmat că investighează posibile încălcări în urma unei plângeri.

Musk a declarat că orașul atacă companiile pentru că oferă paturi „angajaților obosiți”. Într-un tweet, acum șters, Musk a postat că va lucra și va dormi în birou „până când org va fi reparat”.

BBC a primit, de asemenea, imagini cu canapele de la Twitter folosite ca paturi.

O altă sală de conferințe are un ceas deșteptător și un tablou plasat deasupra unui pat improvizat.

Schimbările petrecute în companie de când a fost preluată de Musk

Luna trecută, domnul Musk – care a finalizat preluarea Twitter în octombrie – a trimis un e-mail tuturor angajaților companiei în care spunea că vor trebui să lucreze „ore lungi la intensitate mare”.

„Doar o performanță excepțională va constitui o notă de trecere”, a scris el.

Scott Wiener, senator al statului California, a declarat miercuri pentru BBC: „Acum îi obligă [pe muncitori] să doarmă la Twitter. Este clar că nu-i pasă cu adevărat de oameni. Nu-i pasă de oamenii care lucrează pentru el”.

Un oficial al Departamentului de Inspecție a Construcțiilor a declarat pentru CBS News, partenerul american al BBC: „Trebuie să ne asigurăm că imobilul este folosit conform destinației”.

Forbes a dezvăluit povestea „micului și tristului dormitor din sala de conferințe de la sediul recent depopulat al companiei”, notând că este o îmbunătățire aparentă a aranjamentului cu sacul de dormit pe podea postat pe Twitter de un angajat.

Potrivit Bloomberg, dormitoarele ar fi, de asemenea, destinate să găzduiască și de la alte companii deținute de Musk adus pentru a lucra la Twitter.

articolul original.

Panica creată de introducerea primului tramvai electric în Bucureşti. Avea culoarea verde. Circulă şi astăzi tot pe acelaşi traseu

9 December 2022 at 05:35
La 9 decembrie 1894 pe strazile Bucureştiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.
Primele tramvaie, cele trase de cai, au apărut la New York în 1859. În Europa ajung în 1860, în Anglia şi Belgia şi în 1865 în Franţa. În Bucureşti, tramvaiul îşi face pentru prima dată simţită prezenţa în anul 1868. La 24 iulie în acel an, Consiliul comunal primea o cerere din partea cavalerului de Gyra prin care i se propunea primăriei înfiinţarea unui “drum de fier american”. Nu s-a ajuns la niciun acord.
Pe la 1871, o societate englezească a obţinut autorizaţia de a-şi instala pe unele străzi linii de fier pe care urmau să circule tramvaiele lor trase de cai. Primăria a semnat actul de concesiune nr. 6495 din 3/15 iulie prin care unui anume Harry Hubert de Mervee Slade i se dădea drept de construcţie şi exploatare vreme de 45 de ani pentru un drum de fier. Anul următor, în primăvară, bucureştenii descopereau cu uimire primele tramvaie care erau de culoare galbenă şi aveau înscris pe ele The Bukarest Tramways. Cele trei linii instalate circulau pe următoarele trasee, după cum urmează: 1) Bariera Mogoşoaiei – Calea Moşilor (prin str. Fântânei, Teatrul Naţional, Sf. Gheorghe, Hotel Atena, str. Romană); 2) Şoseaua Bonaparte – Calea Călăraşi (via Şcoala Comercială, Sfântu Gheorghe); 3) Sfântu Gheorghe – Calea Văcăreşti, potrivit hetel.ro.
Primul tramvai electric de la noi, avea culoarea verde, purta numărul 14 şi circula de la Cotroceni la Obor, străbătând oraşul de la est la vest. Existau 8 vagoane cu motor şi opt remorci.
Pe la 1890, municipalitatea mai acorda unei societăţi belgiano-olandeze, dreptul de a înfiinţa şi exploata patru linii de tramvai cu cai şi o linie de tramvaie electrice. În acest scop s-a construit la Grozăveşti, pe un teren donat de primărie şi aflat pe malul Dâmboviţei, o uzină electrică. După îndelungi tergiversări legate de modul în care trebuiau amplasate cablurile de curent, (subteran, ori pe stâlpi) linia electrică a fost terminată abia în 1893.
La 9 decembrie 1894 se consideră că s-ar fi dat în folosinţă primul tramvai electric. La început capătul de linie de la Obor se afla la Şcoala Iancului, apoi linia s-a tot prelungit până la Mătăsari, apoi la Agricultori, pentru a ajunge în final la bariera Pantelimon. Chiar şi astăzi după mai bine de un secol, linia tramvaiului 14, cu unele mici excepţii, respectă o parte din acest traseu. Dar să vedem ce itinerariu străbătea tramvaiul 14: Pleca de la Uzina Electrică, mergea pe Splaiul Independenţei, trecea Dâmboviţa pe Podul Domniţa Maria, traversa Bulevardul Regina Elisabeta via Splaiul Gării Centrale şi îşi continuă drumul pe bulevardele Academiei, Carol I şi Pache Protopopescu.
Au existat numeroase voci împotriva introducerii tramvaielor electrice, argumentele lor erau că România era o ţară eminamente agrară. Caii care trăgeau vagoanele de tramvai, aveau nevoie de fân, paie, ovăz etc, adică tot ce produce agricultura. De prezenţa cailor depind o serie de oameni şi meşteşuguri care riscau să dispară. Dispariţia cailor însemna dispariţia hamurilor, potcoavelor, biciurilor s.a.m.d. Şi veterinarii Bucureştiului erau loviţi de această măsură.
În Monitorul Comunal, nr. 45 din 1900, scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea combătea aceste argumente hilare: “România, ţară eminamente agricolă, aceasta este o banalitate, toată lumea vede că e o necesitate absolută ca ţara noastră să nu mai rămână pe viitor eminamente agricolă (…) A vorbi de cele câteva clăi de fan pe care le consumă caii Primăriei aceasta nu este o argumentaţie ci confuzie. Cele 2-3 mii de cai ai oraşului e o bagatelă pentru bogăţia ţării. Mai sunt şi alte ţări care produc mult fân şi cresc multe vite aşa este de pildă Elveţia consideraţiunea aceasta n-a împiedicat-o câtuşi de puţin de a adopta tracţiunea electrică pentru tramvaiele lor”.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 9 decembrie:
1608 – S-a născut John Milton, poet şi publicist, participant la Revoluţia burgheză din Anglia (poeme epice de inspiraţie biblică: „Paradisul pierdut”, „Paradisul regăsit”) (m. 8 noiembrie 1674)
1717 – S-a născut Johann Jachim Winckelmann, estetician („Istoria artei în Antichitate”) (m. 8 iunie 1768)
1878 – S-a născut marele Duce Mihail, fratele ultimului ţar al Rusiei (m. 10 iulie 1918)
1878 – S-a născut Emil Haţieganu, om politic şi jurist, membru de onoare al Academiei Române (m. 13 mai 1959)
1894 – În Bucureşti a circulat primul tramvai electric
1916 – S-a născut Kirk Douglas, actor. În 1996 i s-a decernat Premiul Oscar pentru întreaga activitate („Spartacus”, „Champion”)
1941 – China declară război Japoniei, Germaniei şi Italiei
1991 – Au început lucrările reuniunii de la Maastricht (Olanda) a ţărilor membre ale Comunităţii Europene, în cadrul căreia conducătorii celor 12 ţări membre urmau să decidă asupra viitoarei configuraţii politice a continentului european. Tratatul de uniune pe care cei 12 îl aveau în vedere prevedea crearea unei monede unice şi o schiţă de politică externă comună pentru Europa de după Maastricht
1993  – La Tiraspol, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi cinci patrioţi români au primit pedepse cu închisoarea, între 2 şi 15 ani. Sentinţele nu au admis recursul. În România au avut loc acţiuni de protest faţă de tratamentul aplicat patrioţilor români în autoproclamata Republică Nistreană. Parlamentul, Guvernul, preşedintele ţării şi cele mai multe dintre partidele politice au luat atitudine oficial faţă de această sentinţă
1994  – A avut loc summit-ul Uniunii Europene de la Essen, la care au participat şefi de stat şi de guverne din cele 12 state membre Uniunea Europeana, precum şi din cele trei ţări care urmau să adere la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1995 (Austria, Finlanda şi Suedia). Comisia Europeană a dezbătut la Essen iniţiativele politice, economice şi comerciale ale Uniunea Europeana  faţă de estul Europei şi faţă de alte regiuni ale lumii.
2010 – A încetat din viaţă saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia „Moody’s Mood for Love”. În 2007 a fost recompensat de Kennedy Center din Washington cu distincţia Living Jazz Legend Award (n. 26 martie 1925).
articolul original.

Care a fost cuvântul cel mai căutat pe Google la nivel mondial în 2022?

9 December 2022 at 01:00
image

Cuvântul „wordle” se află pe primul loc ca fiind cel mai căutat termen Google la nivel global și în SUA în 2022.

Oamenii au căutat în acest an noi definiții de cuvinte în Google, căutând termeni precum tacit, cacao și foray, impulsionați de Wordle, relatează BBC.

Căutările au fost dezvăluite de gigantul tehnologic în raportul său anual Year in Search.

Cuvântul cel mai căutat pe Google în 2022

Lansat de inginerul de software american Josh Wardle în 2021, simplitatea jocului a generat o pasiune în masă.

Utilizatorii au la dispoziție maximum șase încercări pentru a ghici cuvântul zilei. Este întotdeauna un cuvânt din cinci litere, iar cuvântul este același pentru toată lumea.

Wordle a devenit atât de popular încât de la jucătorii care căutau răspunsuri au afectat alte tendințe de căutare de top pe Google. Șapte dintre primele 10 definiții de cuvinte căutate în 2022 au fost răspunsuri Wordle, inclusiv cacao, homer, canny, foray, trove, saute și tacit.

Ce alte cuvinte au mai căutat internauții?

, în septembrie, a intrat în top cinci în ceea ce privește interesul global pentru căutări la nivel mondial. Ucraina a fost al treilea cel mai căutat termen.

În ceea ce privește celebritățile, Johnny Depp a ajuns în fruntea topului de căutare în rândul actorilor, în urma procesului de defăimare intentat de acesta împotriva lui Amber Heard în timpul verii.

Depp a fost urmat de Will Smith, care a ținut prima pagină a ziarelor după ce l-a pălmuit pe Chris Rock în direct pe scenă, în fața a milioane de telespectatori care au urmărit gala premiilor Oscar.

Serena Williams a apărut pe locul doi în topul celor mai căutați sportivi din SUA, fiind în centrul atenției datorită anunțului de retragere și a furtunii mediatice care a urmat ultimelor momente petrecute de Williams la ultimul său turneu US Open.

Iar utilizatorii Google din SUA au arătat un interes deosebit pentru îmbogățirea rapidă. Numerele jocurilor de loterie Mega Millions și Powerball s-au aflat pe primele 10 locuri în topul căutărilor de interes în SUA și la nivel global.

articolul original.

Iată cum poți simula impactul unui asteroid chiar în orașul tău

9 December 2022 at 00:00
image

Pentru toți amatorii de disperare existențială, un website de amuzament poate realiza o simulare a impactului unui asteroid chiar în orașul doritorilor.

Site-ul se numește Asteroid Launcher și vă permite să simulați cu exactitate modul în care asteroidul ar putea distruge locul ales.

Aplicația, creată de dezvoltatorul Neal Agarwal (care are talentul de a dezvolta proiecte fascinante bazate pe date), este impresionant de detaliată.

O simulare a impactului unui asteroid este interesantă și, totodată, înfricoșătoare

În această puteți selecta compoziția asteroidului, alegând dintre fier, aur, piatră etc. Apoi alegeți diametrul și, nu în cele din urmă, unghiul și viteza cu care să lovească pământul.

Site-ul va oferi estimări extrem de precise în ceea ce privește numărul de victime și nivelul de distrugere, ținând cont de dimensiunea craterului rezultat al impactului, precum și de mingea de foc, unda de șoc, vitezele vântului de tip mega-tornadă și de care se produc în urma unui astfel de impact.

Deși este cu siguranță înfricoșător să punem în perspectivă un impact dintre un asteroid și Pământ, unele dintre detaliile oferite de aplicație, chiar dacă pot fi alarmante, sunt cu siguranță interesante.

Ce informații oferă website-ul?

De exemplu, simulatorul nu vă va spune doar câți oameni sunt vaporizați la impact sau arși în mingea de foc. De asemenea, vă va spune câți oameni ar putea suferi sau ale urechii ca urmare a undei de șoc, ca să nu mai vorbim de toate sufletele ucise de marile viteze ale vântului.

Înfricoșător? Desigur. Dar și destul de fascinant. În orice caz, ar putea fi un instrument solid pentru a genera sprijin public pentru NASA, scrie Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Banca centrală a Australiei a crescut ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

8 December 2022 at 23:00
image

Banca centrală a Australiei a majorat marți ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani și și-a menținut estimarea potrivit căreia sunt necesare mai multe majorări pentru a tempera inflația, o poziție considerată ușor pesimistă de către piețe, scrie Reuters.

Încheind ultima sa ședință de politică monetară din acest an, Reserve Bank of Australia (RBA) a majorat rata de dobândă cu 25 de puncte de bază, până la 3,1%, a opta majorare în tot atâtea luni.

Într-o declarație asemănătoare în mare parte cu altele din ultimele luni, guvernatorul Philip Lowe a declarat că boardul se așteaptă să majoreze în continuare ratele dobânzilor în perioada următoare, deși a adăugat că nu se află pe un curs prestabilit.

Ratele dobânzilor ar putea să fie în continuare majorate

„Mărimea și momentul viitoarelor creșteri ale vor continua să fie determinate de datele primite și de evaluarea de către consiliu a perspectivelor privind inflația și piața muncii”, a declarat Lowe.

Banca centrală se va reuni din nou în februarie, când va decide în privința politicii după o pauză de sfârșit de an, pentru a evalua impactul celui mai agresiv ciclu de înăsprire din ultimele decenii.

Un nou raport va fi publicat în ianuarie

Raportul trimestrial, care va fi publicat în ianuarie, ar trebui să arate că indicatorul a fost de aproximativ 8% în trimestrul al patrulea față de anul precedent, conform previziunilor băncii centrale.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Descopera

Autoritățile din Letonia au închis ultimul canal de televiziune independent din Rusia

8 December 2022 at 22:00
image

Autoritățile din Letonia au decis să închidă un post rusesc de televiziune din cauza reportajelor despre războiul din Ucraina. Este vorba despre ultimul canal de televiziune independent din Rusia, TV Rain, care se închide după mai puțin de cinci luni de emisie, potrivit BBC.

Canalul, cunoscut sub numele de Dozhd în limba rusă, a fost acuzat că difuzează conținut care susține în Ucraina. Postului TV i s-a ordonat să își înceteze emisia pe 8 decembrie.

Reprezentanții TV Rain au calificat acuzațiile drept „nedrepte și absurde” într-o postare pe rețelele de socializare. Totodată, ei au anunțat că se vor supune ordinului, dar postul va continua să emită pe YouTube.

Canalul tv rusesc a fost amendat cu 10.000 de euro

Consiliul Național al Presei Electronice (NEPLP), autoritatea de reglementare a mass-media din Letonia, a explicat că decizia de revocare a fost luată „în legătură cu amenințările la adresa securității naționale și a ordinii publice”.

Canalul a fost blocat în Rusia la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce Moscova a invadat Ucraina.

Mulți angajați au fugit atunci din Rusia, iar ulterior au început să lucreze la reconstrucția postului în străinătate. Este una dintre numeroasele instituții media independente care și-au mutat operațiunile în afara Rusiei sau le-au suspendat de la invazie.

La începutul acestei luni, NEPLP a amendat canalul cu 10.000 de euro pentru că a afișat o hartă în care Crimeea ocupată era prezentată ca făcând parte din teritoriul Rusiei.

O abatere anterioară a dus la avertizarea postului de televiziune rusesc

De asemenea, canalul a fost cenzurat pentru că a numit „armata noastră” într-un reportaj despre modul de aprovizionare a recruților. Ca urmare, unul dintre angajați a fost concediat.

Serviciul de securitate de stat (VDD) a investigat incidentul și a anunțat că a avertizat în repetate rânduri cu privire la „diversele riscuri generate de așa-numita presă independentă din Rusia care își relochează activitatea în Letonia”.

VDD a mai spus că riscurile includ posibilele legături ale reprezentanților mass-media cu serviciile de informații din Rusia.

articolul original.

De unde provine oxigenul care face posibilă existența vieții pe Pământ?

8 December 2022 at 18:00
image

Oxigenul din atmosfera Pământului face ca acesta să fie o planetă locuibilă. 21% din atmosferă conține acest element vital vieții. Totuși, în trecutul îndepărtat – până în epoca neoarheiană, în urmă cu până la 2,8 miliarde de ani – oxigenul era aproape absent pe Terra.

O nouă cercetare propune o nouă posibilitate interesantă, care spune că cel puțin o parte din a provenit dintr-o sursă tectonică, prin mișcarea și distrugerea scoarței terestre.

Studiul a fost inițiat de cercetătorul postdoctoral în Științele Pământului David Mole, de la Universitatea Laurențiană din Sudbury, Canada, de profeosrul Adam Charles Simon, profesorul Arthur F. Thurnau, Științele Pământului și ale Mediului, Universitatea din Michigan și cercetătorul postdoctoral în Științele Pământului și ale Mediului, Xuyang Meng, de la Universitatea din Michigan, SUA.

Pământul arhaic

Era arheiană reprezintă o treime din istoria planetei noastre – de acum 2,5 miliarde de ani până acum 4 miliarde de ani, potrivit IFLScience.

Acest Pământ era o lume a apei, acoperită cu oceane verzi, învăluită într-o ceață de metan și lipsită complet de viață pluricelulară. Un alt aspect străin omenirii a fost natura activității sale tectonice.

În cazul Pământului modern, activitatea tectonică este numită „tectonica plăcilor”, prin care scoarța oceanică – stratul exterior al Pământului, aflat sub oceane – se scufundă în mantaua Pământului (zona dintre scoarța și nucleul Pământului) în punctele de convergență numite zone de subducție. Cu toate acestea, există o dezbatere considerabilă cu privire la faptul că tectonica plăcilor a funcționat în epoca arheiană.

O caracteristică a zonelor moderne de subducție este asocierea lor cu magme oxidate. Aceste magme se formează atunci când sedimentele oxidate și apele de fund – apa rece și densă din apropierea fundului oceanului – sunt introduse în mantaua Pământului. Acest lucru produce magme cu un conținut ridicat de oxigen și apă.

Rocile magmatice au oferit indicii cu privire la oxigenul de pe Pământ

Cercetătorii au colectat probe de roci granitoide cu o vechime de până la 2,6 de milioane de ani din subprovincia Abitibi-Wawa a Provinciei Superior – cel mai mare continent arhiean conservat, care se întinde pe o distanță de peste 2000 de kilometri de la Winnipeg, Manitoba, până în extremitatea estică a Quebecului. Acest lucru le-a permis să investigheze nivelul de oxidare al magmelor generate de-a lungul erei neoarheiene.

„Măsurarea stării de oxidare a acestor – formate prin răcirea și cristalizarea magmei sau a lavei – este o provocare. Este posibil ca evenimentele ulterioare cristalizării să fi modificat aceste roci prin deformare, îngropare sau încălzire ulterioară”, au declarat cercetătorii.

Astfel, cercetătorii au analizat un mineral din cristalele de zirconiu al rocilor magmatice. Cristalele de zirconiu pot rezista la temperaturile și presiunile intense ale evenimentelor de post-cristalizare. Acestea păstrează indicii despre mediile în care s-au format inițial și oferă vârste precise pentru rocile în sine.

„Am reușit să măsurăm cu succes fugacitatea oxigenului din magma arheiană originală – care reprezintă, în esență, cantitatea de oxigen liber din aceasta”, a explicat echipa de cercetători.

Subducția arhaică ar fi putut fi un factor vital în oxigenarea Pământului

Aceste noi descoperiri indică faptul că magmele oxidate s-au format într-adevăr în epoca neoarheiană acum 2,7 miliarde de ani. Datele arată că lipsa oxigenului dizolvat în rezervoarele oceanice arheiene nu a împiedicat formarea de magme oxidate, bogate în sulf, în zonele de subducție. Oxigenul din aceste magme trebuie să fi provenit dintr-o altă sursă și, în cele din urmă, a fost eliberat în atmosferă, potrivit cercetătorilor.

Deși mecanismul exact nu este clar, apariția acestor magme sugerează că procesul de subducție, în care apa oceanică este adusă la sute de kilometri în interiorul planetei noastre, generează oxigen liber. Acesta oxidează apoi mantaua suprapusă.

Studiul nostru arată că subducția arheiană ar fi putut fi un factor vital, neprevăzut, în oxigenarea Pământului, în primele „zvâcniri” de oxigen de acum 2,7 miliarde de ani și, de asemenea, în Marele Eveniment de Oxidare. Acesta a marcat o creștere a oxigenului atmosferic cu două procente în urmă cu 2,45 până la 2,32 miliarde de ani.

Din câte știm, Pământul este singurul loc din Sistemul Solar – trecut sau prezent – cu tectonică în plăci și subducție activă. Acest lucru sugerează că studiul ar putea explica parțial lipsa oxigenului și, în cele din urmă, a vieții și pe celelalte planete stâncoase în viitor.

Noul studiu a fost publicat în Nature Geoscience.

articolul original.

Codul secret al împăratului Carol al V-lea, descifrat după cinci decenii. Ce secrete ascundea?

8 December 2022 at 17:00
image

O echipă de cercetători francezi a descifrat un cod vechi de cinci secole, care dezvăluie un presupus complot francez, prin care se pregătea uciderea împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman și Rege al Spaniei.

Carol a fost unul dintre cei mai puternici bărbați ai secolului al XVI-lea, conducând un vast imperiu care a cuprins o mare parte din Europa de Vest și America, în timpul domniei sale de 40 de ani.

Echipa de cercetători de la laboratorul Loria, din Franța, a avut nevoie de șase luni ca să descifreze epistola scrisă în 1547 de către împărat pentru ambasadorul său din Franța, potrivit Science Alert.

„Scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”

Tumultuoasa perioadă a fost marcată de o succesiune de între Spania și Franța, condusă la acel moment de Francisc I al Franței, conducătorul Renașterii, care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia. Scrisoarea de la Carol al V-lea către Jean de Saint-Mauris a fost uitată vreme de cinci secole în colecțiile bibliotecii Stanislas, Nancy, din Franța.

Cecile Pierrot, un criptograf de la Loria, a auzit pentru prima dată de existența scrisorii în timpul unei cine, în 2019, iar după mai multă cercetare, a reușit să o găsească în 2021.

„Purtând semnătura lui Carol al V-lea, scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”, a declarat criptograful Cecile Pierrot.

Descifrarea codului împăratului, un proces extrem de laborios

În urma unei munci minuțioase efectuate de computere, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea. „Cuvinte întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care veneau după consoane cu semne, a spus Pierrot, o inspirație venită probabil din limba arabă.

Descoperirea a avut loc în iunie, atunci când Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar echipa cu ajutorul istoricului Camille Desenclos.

„A fost o muncă minuțioasă și de lungă durată, dar a fost într-adevăr o descoperire care s-a produs într-o singură zi, în care, dintr-o dată, am avut ipoteza corectă”, a adăugat Pierrot.

O altă scrisoare de la Jean de Saint-Mauris, în care destinatarul mâzgălise pe margine o formă de cod de transcriere, a ajutat, de asemenea.

Teama lui Carol al V-lea de a fi ucis, un fapt descifrat din scrisoare

Desenclos a spus că a fost „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a putut-o citi timp de cinci secole.” Acesta „confirmă starea oarecum degradată” în 1547 dintre Francis I și Carol al V-lea, care a semnat un tratat de pace cu trei ani mai devreme”, a mai spus Desenclos.

Relațiile ar fi rămas tensionate între cei doi, cu multiple încercări ale acestora de a-și slăbi puterea unul altuia, potrivit istoricului. Ca urmare a acestora, una dintre informațiile dezvăluite privește un complot de asasinat , care se spunea că se pregătea în Franța, a spus Desenclos.

Cercetătorii speră acum să identifice și alte scrisori între împărat și ambasadorul său „pentru a avea o imagine de ansamblu a strategiei lui Carol al V-lea în Europa”.

articolul original.

Astronomii au descoperit un gigant gazos cu o densitate mai mare decât cea a Pământului

8 December 2022 at 16:00
image

După ce au efectuat măsurători ale unei exoplanete foarte tinere, de mărimea lui Jupiter, numită HD-114082b, oamenii de știință au descoperit că proprietățile sale nu se potrivesc perfect cu niciunul dintre cele două modele populare de formare a planetelor gigant gazos. Pur și simplu, este mult prea grea pentru vârsta sa.

„Comparativ cu modelele acceptate în prezent, HD-114082b este de două-trei ori prea densă pentru un gigant gazos tânăr, cu o vârstă de numai 15 milioane de ani”, explică astrofizicianul Olga Zakhozhay de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Germania.

Orbitând în jurul unei stele numite HD-114082 la aproximativ 300 de ani lumină distanță, exoplaneta a făcut obiectul unei campanii intense de colectare de date.

Cu o vârstă de doar 15 milioane de ani, HD-114082b este una dintre cele mai vreodată, iar înțelegerea proprietăților sale ar putea oferi indicii cu privire la modul de formare a planetelor – un proces care nu este pe deplin înțeles.

Pentru o caracterizare completă a unei exoplanete sunt necesare două tipuri de date, în funcție de efectul pe care îl are asupra stelei sale gazdă.

HHD-114082, una dintre cele mai tinere exoplanete descoperite vreodată

Datele de tranzit sunt o înregistrare a modului în care lumina unei stele se diminuează atunci când o trece prin fața ei. Dacă știm cât de strălucitoare este steaua, această atenuare slabă poate dezvălui dimensiunea exoplanetei.

Datele privind viteza radială, pe de altă parte, reprezintă o înregistrare a modului în care o stea se clatină în loc ca răspuns la atracția gravitațională a exoplanetei. Dacă cunoaștem masa stelei, atunci amplitudinea oscilației sale ne poate oferi masa exoplanetei.

Timp de aproape patru ani, cercetătorii au colectat observații ale vitezei radiale ale HD-114082. Folosind datele combinate de tranzit și de viteză radială, cercetătorii au determinat că HD-114082b are aceeași rază ca Jupiter – dar are o masă de 8 ori mai mare decât a lui Jupiter.

Aceasta înseamnă că exoplaneta are o densitate de aproximativ două ori mai mare decât cea a Pământului și de aproape 10 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

Exoplaneta are o densitate de aproape 10 ori mai mare decât cea a lui Jupiter

Dimensiunea și masa acestei exoplanete tinere înseamnă că este foarte puțin probabil să fie o planetă stâncoasă foarte mare. Limita superioară pentru acestea este de aproximativ 3 raze terestre și 25 de mase terestre.

Există, de asemenea, o gamă foarte mică de densități în cazul exoplanetelor stâncoase. Peste acest interval, corpul devine mai dens, iar gravitația planetei începe să rețină o atmosferă semnificativă de hidrogen și heliu.

HD-114082b depășește cu mult acești parametri, ceea ce înseamnă că . Dar astronomii nu știu cum a ajuns în acest fel.

„Credem că planetele gigantice se pot forma în două moduri posibile”, spune astronomul Ralf Launhardt de la MPIA. „Ambele au loc în interiorul unui disc protoplanetar de gaz și praf distribuit în jurul unei stele centrale tinere.”

Cele două moduri sunt denumite „început la rece” sau „început la cald”. Într-un start la rece, se crede că exoplaneta se formează, pietricică cu pietricică, din resturile din discul care orbitează în jurul stelei.

O planetă stâncoasă foarte mare?

Bucățile sunt atrase, mai întâi electrostatic, apoi gravitațional. Cu cât capătă mai multă masă, cu atât crește mai repede, până când devine suficient de masivă pentru a declanșa o acumulare accelerată de hidrogen și heliu, cele mai ușoare elemente din Univers, rezultând un înveliș gazos masiv în jurul unui nucleu stâncos.

Având în vedere că gazele pierd căldură pe măsură ce cad spre nucleul planetei și formează o atmosferă, aceasta este considerată o opțiune relativ rece.

Un început fierbinte este, de asemenea, cunoscut sub numele de instabilitate a discului și se crede că apare atunci când o regiune de instabilitate în vârtejul din disc se prăbușește direct în sine sub acțiunea gravitației.

Corpul rezultat este o exoplanetă complet formată care nu are un nucleu stâncos, unde gazele își păstrează mai multă căldură, scrie ScienceAlert.

Exoplanetele care experimentează un început rece sau un început fierbinte ar trebui să se răcească în ritmuri diferite, producând caracteristici distincte pe care ar trebui să le putem observa.

„Nu înțelegem foarte bine formarea planetelor gigantice”

Cercetătorii spun că proprietățile lui HD-114082b nu se potrivesc cu modelul începutului la cald. Dimensiunea și masa sa sunt mai degrabă compatibile cu o acumulare a nucleului. Dar chiar și așa, este încă prea masiv pentru dimensiunea sa. Fie are un nucleu neobișnuit de dur, fie se întâmplă altceva.

„Este mult prea devreme pentru a abandona noțiunea de început fierbinte”, spune Launhardt. „Tot ce putem spune este că încă nu înțelegem foarte bine formarea planetelor gigantice.”

Exoplaneta este una dintre cele trei exoplanete mai tinere de 30 de milioane de ani pe care le cunoaștem, pentru care astronomii au obținut măsurători ale razei și masei. Până acum, toate trei par să nu fie compatibile cu modelul instabilității discului.

„Este interesant modul în care rezultatele noastre se alimentează în teoria formării planetelor. Ele ne ajută să ne îmbunătățim cunoștințele despre cum cresc aceste planete gigantice și ne spun unde se află lacunele înțelegerii noastre.”

Cercetarea a fost publicată în Astronomy & Astrophysics.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei a fost instalat

8 December 2022 at 15:00
image

Construcția lui Linglong One, primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei a început în provincia Hainan din sudul țării, potrivit Televiziunii Centrale a Chinei (CCTV), relatează Global Times. Acesta este un reactor multifuncțional cu apă sub presiune.

China National Nuclear Corporation construiește Linglong One pe baza cercetării independente și a drepturilor de proprietate intelectuală ale Chinei.

Pentru că a fost făcut pentru a satisface diferitele nevoi energetice ale zonei, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că a Chinei este și primul reactor de acest gen din lume.

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a început să fie montat

Odată finalizat, potrivit World Nuclear News, reactorul Changjiang ACP100 va produce anual un miliard de kilowați-oră de energie electrică, suficient pentru a satisface nevoile a 526.000 de gospodării. Reactorul este proiectat pentru energie electrică, încălzire, abur sau desalinizare a apei de mare.

Potrivit CCTV, „insula nucleară” din centrul centralei nucleare este Linglong One. Cercetările arată că infrastructura mai importantă (cum ar fi vasul sub presiune și generatorul de abur al ) va fi construită în viitor.

În cât timp va fi finalizat proiectul?

Proiectul Linlong One, a cărui dezvoltare a început în iulie 2021, este lăudat pentru nivelul ridicat de securitate, construcția rapidă și implementarea adaptabilă, printre alte beneficii.

Abia în luna aprilie 2022, fosa reactorului din oțel a fost instalată pentru proiectul demonstrativ de reactor modular mic multifuncțional ACP100 (SMR) la centrala nucleară Changjiang din provincia insulară chineză Hainan. Construcția este estimată a fi finalizată în 58 de luni.

Cine realizează proiectul?

Proiectul este un joint venture între trei mari companii: China National Nuclear Power, o subsidiară a CNNC, care este proprietarul și operatorul; Institutul de Energie Nucleară din China, care se ocupă de proiectarea reactorului; și China Nuclear Power Engineering Group, care se ocupă de construirea centralei.

Shanghai Boiler Works Limited furnizează vasul reactorului, o filială CNNC furnizează generatoarele de abur, iar Dongfang Electric Corporation furnizează alte componente interne ale reactorului pentru instalația de demonstrație.

Reactorul ar putea furniza energie distribuită, dar și pentru alte nevoi, cum ar fi încălzire industrială, încălzire regională, desalinizarea apei de mare etc. Un miliard de kilowați-oră de electricitate poate fi produs de fiecare set Linglong One, care are o capacitate de putere de 125.000 de kilowați.

Primul reactor de pe „Insula nucleară” a Chinei arată preocuparea crescută a țării față de energia curată

Linglong One ilustrează investițiile sporite ale Chinei în proiecte energetice, nu numai pentru că națiunea își intensifică eforturile de a asigura aprovizionarea cu energie în cazul unei pene de curent, ci și pentru că China promovează în mod activ trecerea la surse de energie ecologice și cu .

Potrivit datelor de la Administrația Națională a Energiei, China și-a crescut investițiile în proiecte energetice cu 16,7% în primele opt luni ale acestui an.

Linglong One ar putea servi drept proiect demonstrativ, potrivit lui Lin Boqiang, șeful Centrului Chinez pentru Cercetare în Economie Energetică de la Universitatea Xiamen. El a remarcat totuși că un dezavantaj al reactorului compact este că, datorită capacității sale, comercializarea este dificilă, notează Interesting Engineering.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Câinii simt atunci când avem cea mai mare nevoie de afecțiunea lor

8 December 2022 at 14:00
image

Câinii, indiferent dacă sunt dresați special pentru terapie sau sunt, pur și simplu, prietenii de acasă cu chef de joacă, au un impact pozitiv semnificativ asupra vieții oamenilor pentru că simt când avem nevoie de afecțiune.

Numai 10 minute petrecute în compania unui cățel poate reduce durerea pacienților, arată ultima cercetare în domeniu, citată de Colleen Dell, profesor coordonator de la Universitatea Saskatchewan din Canada. Cercetarea a fost concentrată în jurul beneficiilor pe care le aduce un patruped în viața oamenilor care suferă după moartea cuiva apropiat.

De cele mai multe ori, oamenii nu se pot exprima cu ușurință cu privire la greutățile prin care trec atunci când trec printr-o suferință. Iar durerea după moartea cuiva drag se manifestă în mod diferit la fiecare dintre noi. Asta înseamnă, în egală măsură, că nici ceilalți nu știu cum pot ajuta un suferind, notează CNN.

Misiunea perfectă pentru un cățel? Îmbrățișează fără așteptări

În astfel de situații, și oferi sprijin și dragoste, spune Colleen Dell. De regulă, după un eveniment nefericit, familia și prietenii ar trebui să fie prezenți pentru a îmbrățișa și a asculta fără a vorbi prea mult. Dar misiunea pare perfectă și pentru un cățel care, din fericire, nu judecă și nici nu are alte așteptări.

Iar atunci când un proprietar de câine a dezvoltat o relație strânsă cu patrupedul, acesta poate intui de multe ori emoțiile omului său. Concret, animalul știe când este momentul să își îmbrățișeze stăpânul.

Mulți oameni care au pierdut pe cineva drag au mărturisit că atunci când revin în casa goală după o zi plină sunt cuprinși de durere. Aici, un câine poate face diferența.

„Să te ridici din pat și să ieși la plimbare cu patrupedul este incredibil de dificil. Câinii știu foarte bine să trăiască prezentul și asta ne ajută și pe noi. Ne ajută să nu ne mai gândim la trecut – și nici prea mult la viitor. Tot ce vor ei este să iasă afară la plimbare acum și vor să se joace tot acum”, a mai explicat cercetătorul.

Decizia privind adopția unui câine trebuie cântărită

Totuși, dacă trecem printr-o durere și am vrea ca un necuvântător să ne fie sprijin de nădejde în aceste momente, sunt anumiți factori la care trebuie să ne gândim înainte de decizie.

Dell subliniază că e important să ne gândim cum s-ar integra patrupedul în viața noastră și cum ne-ar fi nouă existența cu o prezență nouă în cămin.

„Relația pe care o avem noi cu un animal este foarte diferită de cea pe care o avem cu oamenii. Sunt multe părți bune, dar există, de asemenea, și dezavantaje”, a subliniat sursa citată.

se poate transforma într-o situație din care toată lumea are de câștigat, dar ne ajută mult să ne facem temele și să găsim soluția care să ni se potrivească, înainte de a aduce un cățel în casa noastră, mai punctează Colleen Dell.

articolul original.

Cercetătorii au descoperit „trucul” prin care bacteriile evită antibioticele

8 December 2022 at 10:00
image

Cercetătorii tocmai au surprins modul în care bacteriile evită antibioticele; se pare că bacteriile folosesc un truc nemaivăzut până acum.

Talentul supărător al bacteriilor de a dezvolta rezistență la antibiotice este o amenințare în creștere rapidă pentru sănătate. Această capacitate are origini străvechi și le permite infecțiilor bacteriene rezistente la medicamente, cum ar fi MRSA și gonoreea, să ucidă 1,3 milioane de oameni la nivel global în fiecare an.

Aceste superbacterii ajung chiar și în animale sălbatice, cum ar fi delfinii și urșii.

Bacteriile evită antibioticele într-un mod ingenios

Când , microbii mutanți pot fura gene unul de la altul, transmițând rapid tacticile de rezistență: strategiile includ inactivarea directă a antibioticelor, prevenirea acumulării antibioticelor în sistemele lor sau schimbarea țintelor antibioticului, astfel încât medicamentele să nu mai fie eficiente.

În parte din cauza utilizării excesive a antibioticelor, superbacteriile au acumulat multiple tactici de rezistență, ceea ce le face extrem de dificil de tratat.

„Această nouă formă de rezistență este nedetectabilă în condițiile utilizate în mod obișnuit în laboratoarele de patologie, ceea ce îngreunează munca clinicienilor de a prescrie antibiotice care vor trata eficient infecția, ceea ce poate duce la rezultate foarte slabe și chiar la moarte prematură”, explică cercetătorul de boli infecțioase Timothy Barnett, de la Telethon Kids Institute din Australia.

Streptococul de grup A

Microbiologul Kalindu Rodrigo, tot de la Telethon Kids Institute, și colegii săi au descoperit acest nou mecanism în timp ce investigau modul în care răspunde la antibiotice streptococul de grup A.

Această bacterie provoacă în mod obișnuit dureri în gât și infecții ale pielii, dar poate duce și la infecții sistemice, cum ar fi scarlatina și sindromul de șoc toxic, scrie Science Alert.

„Bacteriile trebuie să-și producă propriul acid folic pentru a crește și a provoca boli. Unele antibiotice funcționează prin blocarea acestei producții de acid folic pentru a opri creșterea bacteriilor și a trata infecția”, explică Barnett.

„Studiind un antibiotic prescris în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor cutanate cu streptococ de grup A, am găsit un mecanism de rezistență în care, pentru prima dată, bacteriile au demonstrat capacitatea de a lua acid folic direct de la gazda umană atunci când nu îl puteau produce ele însele”, continuă Barnett.

Prin urmare, Streptococcus a dobândit acid folic deja procesat din exteriorul său; aceste molecule sunt abundente în corpurile noastre.

Bacteriile evită antibioticele folosind o genă pe care o posedă și oamenii

Procesul ocolește complet acțiunea sulfametoxazolului, un antibiotic care inhibă sinteza acidului folic în bacterii, medicamentul devenind ineficient.

Rodrigo și echipa au identificat cel puțin : thfT. Aceasta codifică o parte din sistemul de recoltare a acidului folic, nu diferit de cel al oamenilor, deoarece nici noi nu putem produce acid folic și trebuie să-l obținem din alimente.

Prin urmare, bacteriile Streptococcus cu această genă au găsit o modalitate de a absorbi acidul folic și de a submina sulfametoxazolul.

În laborator, streptococul de grup A cedează la antibioticele sulfametoxazol, deoarece nu are o altă sursă accesibilă de acid folic.

În acest caz, bacteriile evită antibioticele doar atunci când provoacă o infecție reală în corpul nostru. Asta înseamnă că încă nu există o modalitate ușoară de a detecta această rezistență la antibiotice în laboratoarele de patologie.

Rezistența la antibiotice, mai variată decât se credea

Acest mecanism sugerează că rezistența la antibiotice este mult mai variată decât au realizat anterior cercetătorii și subliniază necesitatea de a stabili tratamente mai diverse împotriva bacteriilor.

„Din păcate, bănuim că acesta este doar vârful aisbergului, am identificat acest mecanism în streptococul de grup A, dar probabil că va fi o problemă mai amplă pentru alți agenți patogeni bacterieni”, spune Barnett.

Înțelegerea acestor mecanisme este primul pas către posibilitatea de a le testa și de a le contracara prin prescrierea altor clase de antibiotice.

„Este esențial să rămânem cu un pas înaintea provocărilor rezistenței antimicrobiene și, în calitate de cercetători, ar trebui să continuăm să explorăm modul în care se dezvoltă rezistența agenților patogeni și să proiectăm și terapii rapide și precise”, îndeamnă Rodrigo.

Această cercetare a fost publicată în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Care este prima lună din an care are 30 de zile?

8 December 2022 at 09:00
image

Știm că anul este alcătuit din 12 luni și că acestea au fie 30 – 31 de zile. Însă, puțini știu care este prima lună din an care are 30 de zile. Este vorba despre aprilie, a patra lună a calendarului gregorian.

Numele său provine probabil din latinescul aperire („a se deschide”), o posibilă referire la mugurii plantelor care se deschid în această perioadă a anului la Roma.

Luna, care alcătuiește anul așa cum îl știm noi, reprezintă o măsură de timp ce corespunde sau aproape corespunde duratei de timp necesare Lunii, satelitul natural al Pământului, pentru a orbita o singură dată în jurul planetei noastre.

Luna sinodică, sau ciclul complet văzute de pe Pământ, are o lungime medie de 29,530588 zile solare medii (ceea ce reprezintă în medie 29 zile, 12 ore, 44 minute și 3 secunde).

Denumirea lunii aprilie provine din latinescul aperire – „a se deschide”

Cu toate acestea, din cauza perturbațiilor de pe orbita Lunii, lungimile tuturor lunilor astronomice variază ușor.

Luna siderală reprezintă timpul necesar pentru ca în același loc pe fundalul stelelor, adică, în medie, 27 zile, 7 ore, 43 minute și 12 secunde. Diferența dintre lungimile sinodice și siderale se datorează mișcării orbitale a sistemului Pământ-Lună în jurul Soarelui.

În plus, în ceea ce privește perioada calendaristică, luna este derivată din lunație – adică timpul care trece între Lunile noi succesive (sau alte faze ale Lunii), scrie Britannica.

Ce reprezintă cele 12 luni ale anului?

Un total de 12 lunații însumează 354 de zile și reprezintă, aproximativ, un an.

Prin urmare, unele popoare primitive foloseau pentru a stabili anul calendaristic.

Așa cum este evident, anul bazat pe Lună (și un calendar derivat din acesta) nu poate fi corelat cu precizie cu un an bazat pe Soare, iar utilizarea continuă a Lunii în calendarul gregorian al timpurilor moderne este doar o recunoaștere a avantajului lunar ca diviziune calendaristică.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

INTERVIU EXCLUSIV – Cea mai frumoasă hartă a Universului. Cum a fost creată și cum ne ajută?

8 December 2022 at 08:00
image

Doi cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, SUA au creat cea mai frumoasă hartă a Universului, iar DESCOPERĂ.ro a vorbit cu unul dintre ei! Nikita Shtarkman este programator, designer 3D și specializat în știința computerelor. Alături de profesorul Brice Ménard, a creat cea mai detaliată și frumoasă hartă a Universului cunoscut. În cadrul unui interviu exclusiv pentru site-ul DESCOPERĂ.ro, Shtarkman a vorbit despre cât de departe a ajuns omenirea și cum ne poate ajuta o astfel de hartă a Universului cunoscut.

DESCOPERĂ.ro: Mulțumesc că ți-ai rupt puțin timp din programul încărcat pentru a vorbi cu noi astăzi. Este o reală oportunitate și un privilegiu pentru noi. Numele meu este Ioana și sunt redactorul-șef al DESCOPERĂ.ro, cel mai mare site științific din România. Astăzi vom discuta cu Nikita Shtarkman, unul dintre cercetătorii care au ajutat la crearea celei mai frumoase hărți a Universului de până acum. Așadar, bine ai venit! În primul rând, vreau să te întreb: Cât timp a durat să creați această cunoscut pe care o putem vedea astăzi?

Nikita Shtarkman: Sigur, mulțumesc pentru introducerea frumoasă. Eu am început să lucrez cu Brice Ménard în urmă cu trei sau patru ani, iar de atunci am tot lucrat la hartă, dar cu întreruperi. El lucrează la hartă de aproape șase ani, sau poate chiar mai mult, de unul singur.

Cum a fost creată cea mai frumoasă hartă a Universului?

DESCOPERĂ.ro: Așadar, au trecut ani buni până când ați ajuns aici. Și câți oameni au fost implicați în proiect? Doar tu și profesorul Brice Ménard?

Nikita Shtarkman: Da, dar trebuie să menționăm faptul că toate datele au fost luate de la Sloan Digital Sky Survey (SDS). Așadar, noi nu am colectat date; noi doar am fost norocoși să găsim o modalitate de a le folosi.

DESCOPERĂ.ro: Așa cum am înțeles, fiecare punct reprezintă o galaxie reală pentru care oamenii de știință au colectat date, iar harta include, de asemenea, găuri negre regăsite în centrul galaxiilor. Poți să ne ghidezi puțin prin hartă și să ne spui cum s-a concretizat totul?

Nikita Shtarkman: Sigur, eu nu sunt astrofizician, astfel că nu am cele mai bune informații în acest caz. În esență, fiecare galaxie este studiată de un telescop, iar pozițiile sunt incluse într-un catalog, iar noi reunim toate aceste cataloage de la diferite telescoape folosite de oamenii de știință. Apoi putem să le includem într-o hartă. Găurile negre sunt, de fapt, în centrul galaxiilor. Nu le poți vedea, dar poți vedea galaxiile. Iar acum, folosind toate acele poziții, putem să creăm o hartă cu toate galaxiile cunoscute din Univers. Asta am făcut noi prin combinarea tuturor cataloagelor.

Harta ajunge tocmai până la marginea Universului observabil

DESCOPERĂ.ro: Oricine dorește să vadă cu ochii săi această hartă frumoasă, poate accesa site-ul vostru (The Map of the Universe) și poate vedea că harta ajunge tocmai până la marginea Universului observabil. Cu toate acestea, chiar înainte să ajungem la marginea Universului, putem observa un spațiu întunecat și gol. Ne poți explica ce reprezintă? Este asta o regiune a Universului pentru care noi încă nu avem date?

Nikita Shtarkman: Da, acel spațiu reprezintă „Evul Întunecat” (the Dark Ages). Eu nu sunt astrofizician, astfel că nu pot răspunde cel mai bine la această întrebare, însă din câte am înțeles eu acela este un spațiu pentru care nu avem prea multe date și este chiar în apropierea începutului, pentru că ne uităm înapoi în timp.

DESCOPERĂ.ro: Am avut și eu suspiciunea asta, dar am vrut doar să o confirmi și tu. Așadar, această nouă hartă a Universului poate fi o modalitate inedită pentru ca studenții să învețe totul despre spațiu, galaxii, găuri negre și Big Bang. A fost acesta unul dintre motivele pentru care tu și profesorul Menard ați decis să creați această hartă?

Nikita Shtarkman: Da, viziunea lui a fost să creeze ceva…  Cred că multe dintre cercetările astrofizicienilor sau astronomilor sunt dificile de înțeles pentru necunoscători. Cercetările sunt în mare parte pentru alți astrofizicieni sau astronomi. El a vrut să creeze ceva de care publicul să se bucure, ceva ușor de înțeles și ceva ce poți atârna pe perete și de care poți fi mândru. Cam acesta a fost scopul nostru. Cred că probabil din acest motiv a ales să lucreze cu mine, pentru că eu nu sunt astrofizician.

DESCOPERĂ.ro: E minunat, mulțumesc! În opinia ta, știu că ai spus că nu ești astrofizician, dar ai o anumită perspectivă în acest caz, având în vedere că ai participat la acest proiect. Crezi că hărțile de acest fel pot să ne ajute în căutarea vieții extraterestre?

Nikita Shtarkman: Cred că este interesant de văzut cum reacționează oamenii. Exită o oarecare inevitabilitate; există atât de multe galaxii. Dar nu știu dacă poți folosi harta noastră pentru a arată . Dar vom vedea.

Putem vedea pentru prima oară întregul spațiu cosmic cunoscut!

DESCOPERĂ.ro: Există multe cazuri în care astronomi amatori au găsit ceva cu ajutorul datelor de la NASA sau alte instituții spațiale. Așadar, posibilitățile sunt infinite. Pentru mine, cel mai notabil aspect al acestui proiect este faptul că putem vedea pentru prima oară întregul spațiu cosmic cunoscut. Având în vedere faptul că Universul continuă să se extindă, cum ne ajută această hartă în acest moment?

Nikita Shtarkman: Aș spune că această hartă nu va fi atât de mult folosită pentru cercetări, mai degrabă pentru sprijin vizual. Așadar nu cred că această hartă poate duce la noi cercetări în privința extinderii cosmosului. Harta este mai degrabă un infografic a ceea ce știm deja. Nu cred că orice potențiale noi descoperiri vor fi consecințe ale hărții. Eu sper că oamenii vor fi interesați după ce vor vedea harta. Asta aș spune eu.

DESCOPERĂ.ro: Acesta pare să fie rezultatul cel mai predictibil al proiectului. Am citit că există, de fapt, mai multe date astronomice disponibile, însă nu a fost posibilă includerea lor în această hartă 2D. Ne poți spune cum ați ales ce date să includeți?

Nikita Shtarkman: Aceasta a fost una dintre provocări. Sunt tone de date. Există milioane de galaxii pe care le-am fi putut include. Ceea ce a trebuit să facem a fost să devenim editori și să găsim „o felie” care putea să descrie Universul într-un mod simplu și frumos. Așadar, mare parte din munca noastră a fost crearea mai multor „felii” diferite și să vedem ce fel de analiză putem realiza asupra fiecărei „felii” astfel încât să o facem mai frumoasă. Am inclus aproximativ 200.000 [de galaxii], ceea ce reprezintă o cincime sau chiar mai puțin din setul complet de date. Tocmai de aceea a durat atât de mult. Am încercat să găsim „bucata” potrivită de date pe care să o prezentăm publicului.

„Eu vreau ca oamenii să fie curioși”

DESCOPERĂ.ro: Și, desigur, pentru că datele se actualizează în mod continuu. Cercetătorii continuă să găsească tot mai multe galaxii și informații despre exoplanete și așa mai departe. Așadar, pentru mulți oameni, Universul este un concept dificil de înțeles. Cum ne pot ajuta hărțile de genul acesta să înțelegem mai bine cosmosul?

Nikita Shtarkman: Eu mă uit la această hartă și nu cred că înțeleg ceva mai bine, mai degrabă sunt uimit de ceea ce pot face oamenii. Eu cred că demonstrează capabilitățile oamenilor. Am avut dintotdeauna hărți. Am avut hărți cu orașe, apoi cu țări, astfel că am avut acest proces continuu; hărți din ce în ce mai cuprinzătoare. Harta aceasta îmi arată distanța parcursă până acum, faptul că putem vedea până la începuturile timpului, cu ajutorul tuturor telescoapelor noastre. Asta mă impresionează pe mine.

DESCOPERĂ.ro: Mulțumesc! Cât despre experiența ta și procesul creării acestei noi hărți, care ar fi concluzia? Ce ți-ai dori ca oamenii să aibă în vedere atunci când explorează harta pe site-ul vostru?

Nikita Shtarkman: Eu vreau ca oamenii să fie curioși, cred că asta vreau cel mai mult cu această hartă. Și sper să se întâmple asta. Cam asta ne-am dorit noi. Nu am vrut să fie ceva prin care să bombardăm cu informații pe care nu prea poți să le înțelegi. Tocmai de aceea site-ul a fost conceput așa cum este. A fost gândit să arate foarte curat, iar dacă ești interesat de ceva poți face click și poți ajunge la mai multe informații.

DESCOPERĂ.ro: Într-adevăr, [site-ul] este foarte interactiv. Prima dată când am intrat, am fost foarte încântată. Ilustrațiile sunt uimitoare, iar explicațiile sunt îndeajuns încât să te facă și mai curios. Putem să ne așteptăm la o versiune actualizată a hărții? Sau trebuie să așteptăm mai multe date?

„Am spus cu încredere Da, pot să fac asta!

Nikita Shtarkman: Noi am actualizat site-ul săptămânal. Eu și Brice am lucrat la multe actualizări interesante; tocmai am adăugat și o vedere mai apropiată a galaxiilor. Cât despre o versiune cu adevărat actualizată, următoarea generație a hărții va fi creată probabil atunci când va exista o cantitate vastă de noi date, dar nu știu cât de mult va schimba ceea ce vedem deja, dacă asta are logică.

DESCOPERĂ.ro: Are logică. Ne poți spune cum ai ajuns să fii implicat într-un astfel de proiect? Așa cum ai spus, nu ești astrofizician, dar ai o experiență considerabilă în știința computerelor și programare. Așadar, cum ai ajuns să fii implicat?

Nikita Shtarkman: Am fost foarte norocos. Am primit un e-mail pentru un stagiu la departamentul de astrofizică de la Johns Hopkins. Asta s-a întâmplat în timpul verii; căutam să fac ceva. Anunțul de practică părea interesant, dar nu explica exact despre ce e vorba. Așadar, am aplicat și apoi, atunci când am ajuns la interviu, odată ce am realizat că este vorba despre cartografierea Universului, am spus cu încredere „Da, pot să fac asta!”, chiar dacă nici nu știam dacă pot încerca să fac așa ceva. Cam așa am ajuns să fiu implicat, probabil a fost vorba mai mult de noroc.

DESCOPERĂ.ro: Și probabil ai avut parte de un mentor bun, pentru că profesorul Brice Ménard are mai mult de-a face cu astrofizica și astronomia.

Nikita Shtarkman: Absolut! La fiecare întâlnire am aflat un nou secret al Universului despre care nu știam.

DESCOPERĂ.ro: Așadar, veți continua cartografierea Universului sau aveți alte planuri?

Nikita Shtarkman: Momentan, încă lucrăm la acest proiect, tocmai pentru că putem face atât de multe. L-am publicat, iar în loc să rămânem în pană de idei, ne-au venit tot mai multe. Dar avem și alte proiecte la care lucrăm și sper să le ducem până la capăt.

DESCOPERĂ.ro: Ai putea să ne dai câteva detalii? Are legătură cu cartografierea Universului sau este ceva complet diferit? Sau nu ai voie să ne spui?

Nikita Shtarkman: Este ceva total diferit. Cred că mare parte din munca pe care o facem are de-a face cu cartografierea, dar nu am niciun „teaser”. Mai degrabă explorăm idei.

DESCOPERĂ.ro: Sunt curioasă. Ați inclus date de la în această hartă?

Nikita Shtarkman: Nu, nu am folosit date de la James Webb. Am folosit doar Sloan Digital Sky Survey (SDS) și cred că toate imaginile de pe site sunt de la Hubble.

„Nu pot promite nimic, dar cred că vom continua să lucrăm la hartă”

DESCOPERĂ.ro: Așadar, ne-ai spus că actualizați în mod constant harta. Crezi că va veni un moment în care veți spune „asta e tot ce putem face”?

Nikita Shtarkman: Eu cred că probabil vom trece mai departe la alte proiecte, asta depinde în mare parte de Brice și ce dorește el să facă. Dar cel puțin pentru moment, avem multe lucruri de îmbunătățit și multe lucruri de făcut la site. Nu pot promite nimic, dar cred că vom continua să lucrăm la hartă.

DESCOPERĂ.ro: Iar eu voi continua să verific site-ul în mod constant. Cred că putem încheia aici. Mulțumesc foarte mult pentru că ai vorbit cu noi. Și îmi pare rău pentru problemele tehnice de la început. Așadar, acest interviu va apărea mâine pe site, iar eu ți-l voi trimite. Chiar dacă este în limba română, îmi doresc să poți vedea produsul final. Și poate o să vorbești despre faptul că ai participat la un interviu în România, Europa de Est, destul de interesant. Mulțumim pentru că te-ai trezit devreme ca să vorbești cu noi. Mult succes!

Nikita Shtarkman: Mulțumesc foarte mult! A fost un interviu grozav!

articolul original.

5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Qatar, gazda Cupei Mondiale

8 December 2022 at 07:30
image

Pentru prima dată în istorie, o țară din Orientul Mijlociu găzduiește un campionat mondial de fotbal. Qatar, al treilea producător de gaz la nivel mondial și important producător de petrol, a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru cel mai urmărit eveniment al anului care se desfășoară din 20 noiembrie și până în 18 decembrie a.c.

Una dintre cele mai bogate țări din lume, Qatar este un stat mic, având o suprafață de 11.427 km și 2,7 milioane de locuitori, dintre care doar 10% sunt cetățeni qatarezi. Cu ocazia Cupei Mondiale FIFA, cifra populației se va modifica vizibil, așteptându-se ca pe parcursul evenimentului reprezentat de cel mai mare turneu de fotbal din lume, numărul locuitorilor să crească cu peste 30%.

Din 2010, an în care țara a fost seleționată să găzduiască , Qatar a fost implicată în mai multe scandaluri și controverse, începând cu preocupările internaționale privind condițiile improprii de muncă ale muncitorilor aduși în micul stat din Golful Persic pentru a construi, printre altele, stadioane și şosele, condiții care ar fi cauzat moartea a mii de oameni (numărul estimat este de 6500 de oameni proveniți din India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka și Bangladesh), și până la discuții legate de siguranța reprezentanților minorității LGBTQ în țara în care homesexualitatea este pasibilă cu moartea.

Cu toate acestea, Qatar a depus toate eforturile necesare pentru crearea unei imagini impecabile în timpul competiției de fotbal. Dar, iată cinci dintre lucrurile bine de știut despre Qatar.

1. Qatar este unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ

Qatar are o temperatură medie de vară de între 35 de grade Celsius și 50 de grade Celsius. Căldurile insuportabile au fost și motivul pentru care organizatorii Cupei Mondiale au decis să plaseze turneul de fotbal în noiembrie, când temperaturile sunt mai ponderate decât în timpul verii.

Totuși, chiar și în această perioadă, este destul de călduroasă, astfel că organizatorii au pus la punct și au instalat pe terenurile de fotbal sisteme de răcire (eficiente din punct de vedere energetic) care asigură temperaturi de aproximativ 20 de grade Celsius.

Lipsa terenurilor arabile și a precipitațiilor, schimbările climaterice au cauzat, în ultimii ani, o creștere alarmantă a temperaturilor în Qatar, autoritățile implementând sisteme de aer condiționat în multe dintre spațiile în aer liber (terenuri de sport sau terasele restaurantelor).

2. Qatarul este sinonim cu diversitatea

Chiar dacă este o țară mică, în Qatar trăiesc oameni reprezentând numeroase etnii lingvistice și culturale. Limba oficială a țării este araba, a doua limbă cea mai folosită, engleza, însă pot fi auzite și limbi precum hindi, malayamul, urdu, farsi plus altele din Asia de Sud și de Sud-Est. De asemenea, islamul nu este singura religie a țării, Qatarul găzduind minoritari budiști, hinduși, copți egipteni și adepți ai credinței Bahá’í.

Imigranții reprezintă 94% din forța de muncă a Qatarului, cifrele oficiale estimând că șapte din 10 qatarieni sunt cetățeni care au emigrat din țări precum India, Pakistan, Nepal și Iran. Majoritatea lucrează în meserii sau în locuri de muncă necalificate.

Deși în momentul în care și-a depus candidatura pentru , Qatar a pledat în favorea sa invocând și motivul diversității culturale și rasiale, țara a primit critici din partea diferitelor organizații pentru drepturile omului care au semnalat în principal problema muncitorilor implicați în construcțiile stadioanelor, majoritatea migranți, spunând că aceștia s-au confruntat cu abuzuri, discriminare și furturi în ceea ce privește salariile care li se cuveneau, scrie National Geographic.

3. Este o lume a bărbaților

Qatarul are cel mai mare raport dintre bărbați și femei din lume, bărbații depășind numărul femeilor cu aproape trei la unu. Această cifră a crescut din anii 1970, în mare parte din cauza dependenței Qatarului de lucrătorii migranți, cei mai mulți fiind bărbați.

În Qatar, legile și obiceiurile locale conservatoare au creat un mediu în care discriminarea și violența împotriva femeilor au devenit aproape comune, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului. Femeile, scrie National Geographic, au nevoie de permisiunea bărbaților pentru a călători în străinătate sau pentru a se căsători.

Cu toate acestea, opresiunea nu este singura realitate pe care o trăiesc femeile din Qatar, acestea câștigând în timp progrese pe plan educațional, al drepturilor civile și politice. În plus, în premieră pentru Cupa Mondială, anul acesta au fost introduse printre arbitri și femei.

4. Este cea mai bogată țară din lume

Cu un PIB estimat, în 2021, la 179,6 miliarde de dolari, Qatar este cunoscută ca având una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, reprezentând aproximativ 85% din exporturile țării și 70% din veniturile naționale totale.

Avantajată de poziționarea sa geografică pe rute comerciale importante, Qatar a jucat un rol major în comerțul antic. În afară de aceste resurse naturale (pe lângă exporturile de petrol, importante fiind și exporturile de oțel și îngrășăminte), comerțul turistic a contribuit și el semnificativ la cuferele naționale.

Însă economia Qatarului este departe de a fi perfectă, bazându-se pe forța de muncă expată pentru a-și menține motorul economic în funcțiune. Guvernul nu percepe niciun impozit qatarienilor, făcându-i să se bucure pe deplin de veniturile lor, împreună cu asigurarea națională de sănătate pe care guvernul o sponsorizează.

5. Qatar este o țară mică

Chiar mai mică decât trei județe românești, dar are ambiții mari, lucrând temeinic și investind fără număr în dezvoltarea continuă a țării și a promovării imaginii pe plan internațional. Toate stadioanele care găzduiesc meciurile Cupei Mondiale se află la o distanță de aproximativ 33 de kilometri de centrul orașului, dar Qatar a cheltuit considerabil, în ultimii ani, în infrastructură pentru a le facilita vizitatorilor la Mondiale, dar și propriilor cetățeni, deplasarea în cele mai bune condiții cu ajutorul transportului în comun la suprafață, dar și în subteran.

Dacă în Doha, oraș în care trăiesc 1,5 milioane de oameni, pot fi admirate zone luxoase, insule artificiale, zgârie-nori, muzee fascinante, mall-uri imense (unul dintre ele este amenajat având ca inspirație frumoasa Veneție), restul țării este formată din dune spectaculoase, formațiuni de piatră și forturi vechi. Singura frontieră terestră a Qatarului este cu Arabia Saudită, la sud, restul teritoriului fiind înconjurat de Golful Persic și Bahrain, potrivit FinancesOnline.

Ca formă de guvernământ, Qatar este monarhie constituțională, șeful statului fiind Emirul Tamim Bin Hamad Al Thani (din 25 iunie 2013), iar șeful guvernului, șeicul Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani (din 28 ianuarie 2020).

articolul original.

Disney a creat un AI pentru a schimba automat vârsta actorilor

8 December 2022 at 07:00
image

Obsesia Disney pentru tehnologia de „întinerire” este în creștere, iar acum a dezvoltat un instrument AI care poate modifica automat vârsta actorilor.

Instrumentul, numit Face Re-aging Network, sau FRAN, este capabil să schimbe pentru a-i face mai tineri sau mai bătrâni și promite să accelereze drastic procesele de efecte vizuale care durează săptămâni întregi când sunt întreprinse manual.

Unele dintre aceste procese manuale necesită pictarea minuțioasă a fiecărui cadru 2D al feței unui actor sau înlocuirea unui actor cu o marionetă digitală.

Vârsta actorilor ar putea fi modificată mult mai ușor

Dar folosind FRAN, inteligența artificială face cea mai mare parte a activității și în mod crucial „completează tehnicile tradiționale de modificare a vârstei, care funcționează deja bine în producția de filme”, au scris cercetătorii Disney într-o lucrare.

FRAN arată mult mai convingător decât modelele AI precedente, care aveau probleme cu mișcarea. La prea multă mișcare sau la un unghi prea ciudat, artefactele începeau să se strecoare și să dispară șocant, iar o față își putea pierde identitatea devenind prea generică.

Instrumentul AI proiectat de Disney funcționează prin suprapunerea modificărilor, cum ar fi ridurile, în anumite părți ale feței pe care le detectează că ar trebui să fie mai bătrâne sau mai tinere, lăsând în același timp părțile rămase nealterate.

Instrumentul face acest lucru pe straturi separate, permițându-le artiștilor să modifice și să adauge la rezultate manual. În acest scop, Disney susține că FRAN este „gata de producție”, notează Futurism.

Un instrument imperfect, dar cu un mare potențial

Dar pentru ca FRAN să fie atât de eficient, cercetătorii a trebuit mai întâi să-și creeze propria bază de date cu mii de fețe generate aleatoriu, pe care apoi le-au modificat folosind instrumentele existente de modificare a vârstei. Volumul imens de și apoi modificate care au rezultat a oferit o mulțime de material de antrenament pentru FRAN.

Oricât de impresionant ar fi, FRAN nu este perfect. , nu înseamnă doar acumularea de riduri, iar FRAN pare să se chinuie să surprindă nuanța incredibilă a procesului. De asemenea, FRAN pare să abordeze în mare măsură de-îmbătrânirea pur și simplu făcând pielea subiecților săi mai fină, ceea ce poate ajunge cu ușurință în tărâmul excesului.

Dar FRAN nici nu trebuie să fie perfect. Le-ar putea oferi artiștilor VFX un avans masiv, economisind săptămâni, dacă nu luni, de muncă și milioane de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cât se cheltuie în lume pentru masa de Crăciun?

8 December 2022 at 06:00
image

Familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de rețeaua socială de investiții eToro în 12 țări de pe trei continente.

eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale bucătăriei tradiționale de Crăciun și a constatat că mâncarea festivă tipic germană, care constă în friptură de gâscă și garnituri, inclusiv șuncă, mere și ceapă, va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gâscă costând aproape 57 de euro.

La celălalt capăt al spectrului costurilor, mâncarea tradițională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obișnuite – inclusiv smântână și ardei iute – și cozonac făcut în casă ar costa o familie de patru persoane doar 26 de euro.

În ce țară se cheltuie cel mai mult pentru preparatele de sărbători?

Potrivit studiului eToro, în timp ce familiile germane au cea mai scumpă cină de Crăciun, câteva națiuni consumatoare de păsări au costuri la fel de ridicate. Familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide și ceapă. Excepție face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cină tradițională de Crăciun britanică, cu curcan și garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.

Ben Laidler, strategul piețelor globale la eToro, a declarat: „Familiile din întreaga lume resimt cu toții impactul prețurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflația deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.

Datele privind prețurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaționiste sunt locale, existând diferențe mari de costuri între țări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiționale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, prețurile resimțind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de . S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun.”

Clasamentul celor mai scumpe mese de Crăciun

1 Germania – Gâscă și garnituri – 66,70 euro
2 Spania – Curcan și garnituri – 60,90 euro
3 Italia – Tortellini în supă – 47,68 euro
4 Olanda – Ruladă de porc – 45,12 euro
5 SUA – Curcan și garnituri – 44,31 euro
6 Franța – Curcan și garnituri – 41,06 euro
7 Australia – Grătar – 34,80 euro
8 Danemarca – Friptură de porc – 34,34 euro
9 Marea Britanie – Curcan și garnituri – 32,48 euro
10 Polonia – Colțunași cu varză murată și ciuperci cu borș – 30,39 euro
11 Norvegia – Friptură de porc – 26,80 euro
12 Romania – Sarmale cu mămăligă și cozonac – 25,87 euro

Cu puțin peste România, gospodăriile din Norvegia se vor bucura de a doua cea mai ieftină dintre țările incluse în studiu – o masă festivă norvegiană cu friptură de porc și garniturile clasice va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.

La nivel mondial, inflația prețurilor la alimente a crescut puternic în acest an, ultima cifră a inflației alimentare din UE fiind de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.

articolul original.

Hortensia Papadat-Bengescu, tânăra educată la pension care a îngrijit mai apoi în gară soldaţii răniţi. Ulterior a devenit una dintre cele mai mari scriitoare

8 December 2022 at 05:36
image
La 8 decembrie 1876, s-a născut scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu. Ea avut o contribuţie importantă la modernizarea romanului românesc.

Fiica generalului Dimitrie Bengescu şi a profesoarei Zoe (născută Ştefănescu), nepoata gen. G. Bengescu-Dabija, junimist, studiază, în perioada 1887–1894, la pensionul pentru domnişoare „Bolintineanu” din Bucureşti.

Căsătoria, la 20 de ani, cu magistratul Nicolae Papadat (pe care îl va urma în numeroase transferuri prin ţară) şi viaţa de familie (avea cinci copii) i-au întârziat cariera literară. Una dintre şederi a fost la Focşani, unde soţul ei a fost preşedintele tribunalului local. Aici, în calitate de soră de caritate la Crucea Roşie, Hortensia Papadat-Bengescu a îngrijit, în timpul Primului Război Mondial, în Gara din Focşani, soldaţii bolnavi.

Debutul literar, precedat în 1912 de articole în presa de limbă franceză şi în 1913 de versuri lipsite de valoare şi proză poematică, şi-l va face, practic în 1919, la vârsta de 43 de ani, cu un volum de proze scurte, Ape adânci, salutat de Garabet Ibrăileanu şi Tudor Vianu. În acelaşi an a devenit membru fondator al cenaclului „Sburătorul”, al cărui mentor spiritual a fost Eugen Lovinescu.

Foarte mândră de această realizare, Hortensia Papadat-Bengescu afirma: „Aparţin acum unei grupări literare. Acei ce nu cunosc gustul izolării, nu cunosc nici preţul unei ambianţe”. Toate scrierile sale vor fi citite mai întâi în cenaclu şi apoi publicate, cu puternică susţinere din partea criticului literar.

Următorul an se dovedeşte a fi unul de bun augur pentru ea: acum publică prozele Sfinxul şi Romanul Adrianei şi este pusă în scenă piesa Bătrânul.

Din 1923 devine membră a Societăţii Autorilor Dramatici Români. La îndemnul lui E. Lovinescu, evoluează spre o proză „obiectivă”, fapt vizibil în ciclul familiei Hallipa: Fecioarele despletite (1926), Concert din muzică de Bach (1927), Drumul ascuns (1933), Rădăcini (1938) şi Străina (1948, pierdut), o incisivă cronică a societăţii realizată cu mijloacele narative ale literaturii proustiene.

„Romanele ciclului Hallipa […], deşi scrise la intervale mari de timp şi relativ independente unul de altul, alcătuiesc a doua noastră cronică de familie, după aceea a lui Duiliu Zamfirescu, şi trebuie considerate împreună”, afirma istoricul literar Nicolae Manolescu.

Din 1933, se stabileşte în Bucureşti. În 1936 primeşte Marele Premiu al Societăţii Scriitorilor Români, iar în 1946, Premiul Naţional pentru proză.

În ultima perioadă a vieţii se îmbolnăveşte grav şi, în afară de nuvela autobiografică Spovedanie, păstrată în manuscris, toate celelalte proiecte literare rămân neterminate.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 8 decembrie:

1626 – S-a născut Regina Christina (1644–1654), protectoare a culturii şi ştiinţei; la curtea ei a trăit, în ultimii ani ai vieţii, René Descartes, pe care l-a protejat; în 1645, prin grija ei, a fost tipărit primul ziar suedez. A abdicat în favoarea lui Carol X Gustav (m. 19.04.1689)

1860 – S-a născut generalul Ion Dragalina, erou al primului război mondial, căzut la datorie în prima linie a frontului, în Valea Jiului (m. 24.10.1916)

1862 – S-a născut Georges Leon Jules Marie Feydeau, dramaturg (piesa „Puricele”) (m.5 iunie 1921)

1865 – S-a născut compozitorul Jan Sibelius, creator al şcolii muzicale naţionale (m. 1957)

1876 – S-a născut Constantin I. Moisil, istoric, considerat întemeietorul numismaticii româneşti (m. 20 octombrie 1958)

1903 – A încetat din viaţă compozitorul Gavriil Musicescu (n. 20 martie 1847)

1908 – S-a născut Nicolae Julea, compozitor român de muzică simfonică (m. 11 iunie 1986)

1923 – A încetat din viaţă Joseph Pothier, călugăr şi savant, reformator al muzicii ecleziastice culte

1927 – A încetat din viaţă Paul Gore, istoric şi om politic, membru de onoare al Academiei Române (n. 27 iulie 1875, Chişinău)

1933 – S-a născut regizorul de teatru şi film Alecu Croitoru, membru al Academiei Tiberina din Roma. Unul dintre ultimele sale filme „Viaţă dăruindu-le” (1944), a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul „Ezercitti e popoli”, Roma

1943 – S-a născut James Douglas „Jim” Morrison, solistul celebrei formaţii „The Doors” (m. 3 iulie 1971)

1972 – A încetat din viaţă Ieronim Şerbu, prozator şi memorialist, fondator, alături de Dan Petraşincu, al revistei „Discobolul” (n. 1 decembrie 1911)

1980 – John Lennon, membru al formaţiei „Beatles”, a fost asasinat de Mark David Chapman, unul dintre fanii lui (n. 9 octombrie 1940).

1991 – În România a avut loc referendumul privind Constituţia

1991 – A fost adoptată „Declaraţia de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI)”, care consfinţea desfiinţarea Uniunii Sovietice. Hotărîrea a fost luată de cei trei preşedinţi de state – Boris Elţîn (Rusia), Leonid Kravciuc (Ucraina) şi Stanislav Ciucekievici (Belarus)

1996 – A încetat din viaţă Marin Sorescu, poet şi dramaturg distins cu Premiul Herder pe anul 1991, membru al Academiei Române; în perioada 1993-1995 a fost ministru al Culturii (volumul de poezii „La lilieci”, piese de teatru „Iona”, „A treia ţeapă”) (n. 19 februarie1936).

articolul original.
❌