ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Descopera

Cafeneaua londoneză care a trecut testul timpului, împlinind 136 de ani

4 February 2023 at 10:00
image

Există o anumită nostalgie care se agață de Soho din Londra; „Nu este ceea ce a fost cândva” este un refren aproape constant. Strada Carnaby, renumită pentru moda sa nonconformistă din anii ’60, este acum plină de lanțuri de magazine. Multe dintre cele mai insalubre locuri ale zonei au dispărut de mult, iar în locul lor se află în mare parte restaurante, care vin și pleacă. Ritmul schimbării este rapid și nu toate schimbările sunt rele. Însă cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores a trecut testul timpului.

Totuși spiritul boem nu a părăsit Soho în totalitate. Încă există câteva locuri care rezistă, chiar dacă se luptă cu urmările pandemiei și cu inflația ridicată din Marea Britanie. Situația le-a pus la încercare chiar și pe cele mai puternice dintre magazinele cochete din Soho. După peste 90 de ani de activitate, îndrăgita cofetărie „I Camisa” tocmai a scăpat de închidere în ianuarie.

Iar peste drum de cofetărie, pe Old Compton Street se află un loc care este și mai vechi. Algerian Coffee stores s-a deschis în 1887 sub proprietatea unui cetățean algerian, acum amintit doar ca domnul Hassan.

Cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores are o poveste incredibilă

Ulterior, a fost vândută unui belgian în anii 1920, apoi unui englez în anii 1940. Fiica lui s-a căsătorit cu un italian, Paul Crocetta, ale cărui fiice Marisa și Daniela administrează astăzi magazinul. În ciuda numeroaselor naționalități care administrează magazinul, acesta și-a păstrat întotdeauna numele.

„Am lucrat aici, probabil, toată viața mea, de când am învățat să merg”, spune Marisa Crocetta.

„Eu și sora mea (eram) aici în fiecare sâmbătă, făcând treburi foarte importante… sau așa am fost făcute să credem. Avem normă întreagă, împreună, aici probabil vreo 30 de ani. Aceasta este casa noastră”, a spus ea, potrivit CNN.

O selecție specială de cafea

În spatele vitrinei aglomerate cu gust a magazinului, plină cu cafetiere și ceainice, Marisa, Daniela și tatăl lor, Paul, vând peste 80 de tipuri de boabe de cafea și 120 de ceaiuri din întreaga lume, inclusiv din locuri care nu sunt cunoscute pentru cultivarea cafelei, cum ar fi Australia și Malawi.

Unele sunt „victorii sigure”, spune Crocetta, „nu vom renunța niciodată la ele”. Altele sunt obținute prin intermediul emisiunilor alimentare și al rețelei lor de contacte. Sunt strict produse pe care nu le-ați găsi la un , după cum recunoaște Crocetta, cu care această mică afacere nu ar putea concura.

Dimensiunile mici ale Algerian Coffee Stores ascund o influență nemaipomenită. Deși nu poate pretinde că este cea mai veche cafenea din capitală (acest titlu îi aparține probabil lui The Jamaica Wine House, cel mai recent nume al unui loc din City of London care servește cafea din 1652), magazinul a câștigat o reputație în rândul cunoscătorilor de cafeină, care umplu în mod regulat spațiul redus.

„De multe ori îți poți da seama dacă este cineva nou în magazin, pentru că intră, se uită în jur și uneori exclamă ‘wow’. Sunt uimiți”, spune Crocetta.

Cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores, un simbol al Soho

Deși doar unul sau două magazine din Soho ar putea precede Algerian Coffee Stores (patiseria Maison Bertaux, fondată în 1871, de exemplu), coproprietara este reticentă ca magazinul să fie etichetat drept „istoric”.

„Nu ne vedem neapărat ca un simbol sau ceva de genul acesta. Cu toată sinceritatea, eu, sora mea și tatăl meu ne vedem doar ca pe un magazin”, spune ea.

Cu toate acestea, ei sunt prea conștienți că sunt excepționali. „Soho în sine s-a schimbat complet în ultimii, aș spune, chiar și 10 ani”, spune Crocetta. Totuși, cafeneaua londoneză Algerian Coffee Stores nu are de gând să modifice o formulă câștigătoare pentru a se alinia cu mulți dintre vecinii săi mai noi.

„Nimeni nu vrea (ca noi) să înfrumusețăm cafeneaua… oamenii vor să rămână așa cum este. Cred că este important să păstrăm vechea Londra și o parte din istorie în viață, pentru că dacă totul este nou și modern, totul începe să arate la fel”, spune Crocetta.

Vechea cafenea livrează și internațional

În ciuda al Soho, nu doar londonezii își iau cafeaua de pe Old Compton Street. „Trimitem cafea în toată lumea”, spune Crocetta.

„Nu este un lucru nou”, adaugă ea, evidențiind un vechi semn care face publicitate pentru comandă prin poștă la nivel mondial. „Este, evident, ceva ce se întâmplă de la începutul magazinului”. Astăzi este mai probabil ca comenzile să vină de pe site-ul lor web decât prin scrisoare semnată, iar în vremuri economice dificile, Crocetta spune că comenzile internaționale ajută la susținerea afacerii.

Având în vedere existența unei piețe online vaste și variate, de ce clienții încă apelează la un retailer independent vechi de 136 de ani?

„S-ar putea să dorească să sprijine magazinul. Ne cunosc și ne plac. Le plac unele dintre cafele: avem câteva amestecuri de casă pe care nu le puteți găsi nicăieri altundeva”, spune Crocetta.

„Suntem oarecum uimiți de sprijinul pe care îl primim de la clienții noștri din toată Marea Britanie și din întreaga lume. Pot să cred că o parte este prăjirea, o parte suntem noi, și o parte este cafeaua pe care o oferim. Este minunat”, a conluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cum se formează cărbunele?

4 February 2023 at 09:00
image

Oamenii au ars cărbune timp de milioane de ani. Odată cu Revoluția Industrială, cărbunele a devenit o sursă majoră, atât de electricitate, cât și de încălzire globală. Dar de unde vine cărbunele? Studiind modul în care se formează această resursă, oamenii de știință pot afla despre trecutul său îndepărtat, dar și la ce să se aștepte atunci când ard cărbuni diferiți.

Cărbunele se formează în momentul în care plantele de mlaștină sunt îngropate, compactate și încălzite astfel încât să devină roci sedimentare printr-un proces numit carbonizare.

„În esență, cărbunele reprezintă plante fosilizate”, a spus expertul în petrologie, James Hower, de la Universitatea Kentucky, SUA. Crearea acestor plante fosile implică „o mulțime de accidente geologice”, a spus Hower, potrivit Live Science.

Cum se formează cărbunele?

a început cu plantele în viață. „Atunci când copacul este încă în viață, nu poate fi distrus prin ardere și nici nu poate să fie invadat de insecte. Toate aceste lucruri vor apărea în înregistrările privind cărbunele”, a explicat Hower.

Urmele de polen, frunzele, rădăcinile și chiar excrementele gândacilor în cărbune, pot fi folosite la reconstruirea ecosistemelor antice. De exemplu, pagubele provocate de incendii oferă indicii despre climatele antice. Ulterior, plantele mor.

„Dacă un cărbune este conservat, asta îți spune ceva despre mediul înconjurător. Dintre toți cărbunii pe care îi vedem acolo, un procent foarte, foarte mare provine din mlaștini”, a spus James Hower.

Carbonizarea, un proces posibil doar în mediile propice turbei

Este puțin probabil ca plantele de pe versanții montani sau din deșerturi să devină cărbune, deoarece aceste medii nu sunt propice pentru formarea turbei.

Asta se întâmplă pentru că, atunci când plantele din zonele umede mor, acestea sunt acoperite de apă și protejate de oxigen. Prin urmare, acestea nu se descompun la fel de repede cum ar face-o pe un teren uscat. În schimb, plantele formează straturi de turbă pe fundul umed al mlaștinii. Această turbă, care este uneori un precursor al cărbunelui, are propria sa istorie îndelungată: găzduiește insecte, ciuperci, bacterii și chiar rădăcini de copaci care sapă, toate acestea contribuind în cadrul unui proces numit formare a turbei.

„Orice strat pe care îl vedem într-un cărbune ar putea fi un produs de zeci, sute sau mii de ani”, a spus Hower.

Rolul și influența mineralelor în formarea cărbunelui

Mineralele care se infiltrează din apă în turbă sau care se formează prin reacții chimice sunt, de asemenea, capturate în cărbune. Cărbunele de argilă de foc din estul statului Kentucky conține elemente de pământ rare, provenite dintr-o erupție vulcanică de acum milioane de ani; Departamentul de Energie al SUA finanțează, în prezent, tehnologii pentru a extrage aceste elemente din deșeurile de cărbune, care să fie utilizate în panouri solare, mori de vânt și baterii.

Dar mineralele din cărbune cauzează, de asemenea, probleme. Turba expusă la apa de mare, de exemplu, conține adesea mai mult sulf. Arderea cărbunelui cu sulf are un cost uman suplimentar. În timp ce exploatarea cărbunelui și inhalarea fumului de cărbune sunt, în general, periculoase, cărbunele cu conținut ridicat de sulf poate fi mai susceptibil să ardă spontan în mine și, de asemenea, poate fi legat de boli de inimă.

Nu toată turba devine cărbune

Nu toată turba se transformă în cărbune; o parte se erodează sau se usucă. Pentru a începe procesul de carbonizare, turba trebuie să fie acoperită de ceva anorganic, cum ar fi nămolul din delta unui râu larg.

De-a lungul timpului geologic, turba este îngropată și mai mult. Munții se erodează și umplu văile râurilor, iar pădurile cresc deasupra. De-a lungul a milioane de ani, noi munți se ridică. În timpul acestor milenii, turba se descompune și se transformă treptat în cărbune datorită a două elemente: presiunea și căldura.

Cărbunele produce de două ori mai mult CO2 decât gazele naturale

Majoritatea cărbunilor au o vechime cuprinsă între 60 de milioane și 300 de milioane de ani.

În general, cărbunele produce de două ori mai mult dioxid de carbon pe kilowatt oră decât gazele naturale și de 90 de ori mai mult , potrivit Departamentului de Energie al SUA.

„Emisiile provenite de la cărbune și de la procesele industriale implicate de cărbune nu au fost, evident, bune pentru climă. Aceasta este realitatea în care trăim”, a declarat Hower.

articolul original.

Singurul interviu filmat cu „părintele Big Bang”, Georges Lemaître, regăsit după 60 de ani

4 February 2023 at 08:00
image

Singurul interviu filmat cunoscut cu fizicianul și preotul catolic Georges Lemaître, supranumit „părintele Big Bang” deoarece el a propus inițial teoria, a fost găsit într-o filmare care a fost pierdută cu aproape 60 de ani în urmă.

Singurul interviu video cunoscut cu fizicianul belgian Georges Lemaître, în care vorbește despre nașterea universului, a fost redescoperit la aproape 60 de ani după ce a fost pierdut.

Lemaître (1894-1966) a fost profesor de fizică la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, din Belgia, și preot catolic practicant. În 1927, el a fost prima persoană care a propus că mișcarea galaxiilor departe de Pământ era un semn că universul se extinde, ceea ce a fost ulterior confirmat observațional de astronomul american Edwin Hubble.

Lemaître a fost, de asemenea, primul care a derivat Legea lui Hubble, care afirmă că galaxiile se îndepărtează de Pământ cu viteze proporționale cu distanța, chiar dacă Hubble a primit tot meritul în acel moment. Uniunea Astronomică Internațională a redenumit ideea în Legea Hubble-Lemaître în 2018, potrivit Live Science.

Singurul interviu filmat cu părintele Big Bangului a fost redescoperit

În 1931, Lemaître a propus „ipoteza atomului primordial” pentru a explica expansiunea universului; acesta a afirmat că universul a început de la un singur punct și mai târziu a inspirat ceea ce cunoaștem acum ca teoria Big Bangului.

Filmarea redescoperită îl prezintă pe Lemaître discutând ideile sale cu jurnalistul Jérôme Verhaeghe în timpul unui interviu TV belgian care a fost difuzat pe 14 februarie 1964. Un mic fragment al interviului, de aproximativ două minute, a fost disponibil la scară largă timp de zeci de ani, dar videoclipul complet de 20 de minute a fost considerat a fi pierdut după ce rola de film care conținea filmarea a dispărut la scurt timp după difuzarea interviului.

Dar această rolă, se pare, a fost pur și simplu rătăcită.

Pe 29 decembrie 2022, postul național al Belgiei pentru comunitatea vorbitoare de limba flamandă a țării, Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT), a republicat videoclipul după ce a fost descoperit în arhivele sale.

Rola de film fusese pierdută pentru că i-a fost aplicată o etichetă greșită și pentru că numele lui Lemaître a fost scris greșit pe etichetă, ceea ce a făcut ca căutarea ei să fie  precum cea a unui „ac într-un car cu fân”, au scris reprezentanții VRT într-o declarație tradusă. (Flamanda, cunoscută și sub denumirea de flamandă olandeză, este una dintre cele trei limbi oficiale ale Belgiei; este vorbită de oamenii care trăiesc în regiunea Flandra, din nordul țării.)

Despre ce se vorbește în interviu?

În interviu, Georges Lemaître vorbește în franceză, iar videoclipului i-au fost adăugate subtitrări în flamandă. Într-o nouă lucrare, încărcată pe 19 ianuarie pe serverul de preprint ArXiv, o echipă de cercetători a tradus interviul în engleză pentru a-l face accesibil unui public mai larg.

„Din câte știm noi, acesta este singurul interviu video al lui Georges Lemaître care există”, au scris cercetătorii în lucrare.

Videoclipul începe cu răspunzând la o întrebare necunoscută care probabil a fost pusă de Verhaeghe în timpul introducerii. Deși nu este clar la ce se referă aceste remarci de deschidere, Lemaître se cufundă curând în modul în care ipoteza sa despre atomul primordial a fost diferită de modelul Stării de Echilibru (ideea că universul se extinde mereu, dar menține o densitate medie constantă, fără început sau sfârșit) care era perspectiva preferată despre cosmos la acea vreme.

Lemaître vorbește pe larg despre rivalul său Sir Fred Hoyle, un fizician englez care a fost unul dintre cei mai cunoscuți și înverșunați susținători ai modelului Stării de Echilibru, dar care a inventat accidental și termenul „Big Bang”. Deși Lemaître spune în mod repetat în timpul interviului că Hoyle greșește, părintele Big Bangului remarcă că are „cea mai mare admirație” pentru munca colegului său.

Modelul Stării de Echilibru

Lemaître explică că modelul Stării de Echilibru ar putea funcționa doar dacă hidrogenul necesar pentru a face stelele ar apărea „ca o fantomă” de nicăieri, ceea ce, a susținut el, ar fi contrar principiului conservării energiei, adică ideea că , nici distrusă, ci doar transformată dintr-un tip în altul, lucru pe care l-a descris drept „practic cel mai sigur și mai solid lucru din fizică”.

În schimb, susține Lemaître în videoclip, expansiunea ar putea fi urmărită până la „dezintegrarea întregii materii existente într-un atom”, care a creat „un spațiu în expansiune umplut de o plasmă” printr-un „proces pe care ni-l putem imagina vag”.

Părintele Big Bangului discută, de asemenea, lucrările și ideile mai multor academicieni renumiți, incluzându-i pe matematicianul francez Élie Cartan, astrofizicianul englez Edward Arthur Milne și Sir James Hopwood Jeans, fizician, astronom și matematician englez care a fost un alt susținător al modelului Stării de Echilibru.

În timpul interviului, Lemaître spune că detectarea razelor cosmice (particule de înaltă energie sau aglomerări de particule care se mișcă prin spațiu aproape cu viteza luminii, pe care Lemaître le-a descris poetic drept „razele artificiilor primordiale”) ar avea un rol important în dovedirea teoriei sale. (Lemaître a murit la scurt timp după ce a aflat despre descoperirea radiației cosmice de fond cu microunde, descoperire care a avut loc la doi ani după interviu și a fost prima dovadă majoră că avea dreptate.)

Părintele Big Bangului credea că teoriile începutului universului nu contrazic creația Dumnezeiască

a fost, de asemenea, întrebat dacă teoriile sale contrazic opiniile sale religioase, dar el a explicat că cercetarea sa nu a implicat niciun „motiv religios ascuns” și că „începutul (universului) este atât de inimaginabil” și „atât de diferit de starea actuală a lumii” încât el nu vedea niciun motiv pentru care ar fi infirmat implicarea lui Dumnezeu în creație.

Cercetătorii care au tradus transcrierea franceză în engleză sunt încântați că au avut un rol în a face singurul interviu filmat al lui Lemaître mai accesibil comunității astronomice și publicului.

„Dintre toți oamenii care realizat cadrul cosmologiei cu care lucrăm acum, există foarte puține înregistrări ale modului în care au vorbit despre munca lor”, spune Satya Gontcho A Gontcho, autoare principală a studiului, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley al Departamentului de Energie din California.

„Să aud modul de exprimare și cum se discutau lucrurile… a fost ca o întoarcere în timp”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume

4 February 2023 at 07:30
image

Francezul Bernard Arnault (73 de ani), colecționar de artă, investitor și om de afaceri, este cel mai bogat om din lume, averea sa ridicându-se la aproape 200 de miliarde de dolari.

Bernard Arnault este acţionarul majoritar al LVMH, cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume care deţine în portofoliu 75 de branduri printre care Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora și Tiffany & Co. LVMH, cu sediul la Paris, are peste 170.000 de angajați și afaceri anuale de 64 miliarde de euro.

Cu un total de 171 de miliarde de dolari, averea lui Arnault a eclipsat-o recent, în luna decembrie a anului 2022, pe cea de 164 de miliarde de dolari a CEO-ului Tesla, Elon Musk, potrivit Bloomberg Billionaires Index, după ce, cu puțin timp în urmă, Arnault trecuse deja pe primul loc, detronându-l pe Musk în din lume, top realizat de Forbes. (Bloomberg este cel mai important furnizor mondial de știri și informații financiare).

L-a întrecut pe Elon Musk

Născut în Roubaix, în nordul Franței, pe 5 martie 1949, Arnault a absolvit prestigioasa École Polytechnique, o școală de inginerie din Paris. Și-a început cariera în compania de construcții a familiei, Ferret-Savinel, devenind președinte în 1978, după promovări succesive.

Șase ani mai târziu, a speculat un moment important pe piața afacerilor din Franța, înțelegând că guvernul francez căuta un nou investitor care să preia Boussac Saint-Freres, o companie producătoare de textile (cea mai importantă în acest domeniu până în anul 1969). Deși falimentară, Boussac Saint-Freres deținea un element cheie – Christian Dior – celebra casă de modă franceză.

Arnault a achiziționat compania, reușind să o revitalizeze și să-i redea profitul orientându-se către o strategie de dezvoltare a companiei prin lansarea grupului în afacerile cu bunuri de lux, devenind în scurt timp, lider mondial în acest segment de produse.

Christian Dior, asul din mânecă

Banii sunt doar o consecință. Întotdeauna spun echipei mele: „Nu vă faceți griji prea mult în privința profitabilității. Dacă îți faci treaba bine, profitabilitatea va veni.”

În 1989, Arnault a cumpărat un pachet acționar majoritar al LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), la doi după ce grupul fusese format prin fuziunea brandurilor de lux Louis Vuitton și Moët Hennessy. De atunci, Bernard Arnault deține funcția de președinte și CEO al companiei.

Atunci când am preluat Louis Vuitton, toată lumea mi-a spus: „Este deja atât de mare, de cunoscută – tu ce poți face mai mult?” Și de atunci, am înmulțit acel succes de zece ori.

În ultimele trei decenii, Arnault a transformat LVMH într-o mare putere a bunurilor de lux, cu 75 de etichete care vând vinuri, băuturi spirtoase, piese vestimentare, articole din piele, parfumuri, cosmetice, ceasuri, bijuterii, călătorii și sejururi de lux. În 1992, Bernard Arnault a deschis primul magazin din China, iar în ianuarie 2021, LVMH a integrat grupului său de companii celebra firmă producătoare de bijuterii de lux, Tiffany & Co, achiziția costând aproape 16 miliarde de dolari.

Sunt înconjurat de creativitate. Partea distractivă este că încerc să transform creativitatea în realitate transpusă în afacerile mele peste tot în lume. Iar pentru a face acest lucru, trebuie să fii conectat cu inovatori și designeri, dar și să le faci ideile viabile și concrete. 

A donat 200 milioane de euro pentru Notre Dame

Dincolo de sfera legată de mega afacerile pe care le conduce, Bernard Arnault și-a dedicat o mare parte din timp și fani acțiunilor filantropice, mai ales în domeniul artei și a culturii. În 2019, grupul LVMH a donat 200 de milioane de euro (212 de milioane de dolari) pentru a ajuta la reconstruirea Notre Dame, după ce un incendiu masiv a devastat catedrala din Paris. În același timp, LVMH a pus la dispoziția statului francez și a autorităților competente, în perioada incidentului, o echipă formată din specialiști arhitecți și experți financiari pentru a ajuta în eforturile de reconstruire a catedralei, dar și în cele de strângere de fonduri.

Arnault, care a deținut de mai multe ori titlul de cel mai bogat om din Europa, este destul de discret cu viața sa privată și nici nu e mare amator de expunere pe rețelele  de socializare. În octombrie a.c., magnatul și-a vândut avionul personal după ce aparatul lui de zbor a intrat în vizorul activiștilor care luptă împotriva schimbărilor climatice și care îl criticau frecvent pe rețelele de socializare.

Într-adevăr, după toate aceste povești, grupul a avut un avion și l-a vândut. Rezultatul este că acum nimeni nu poate să vadă unde mă duc deoarece închiriez avioanele private.

Timp de jumătate de ani, două conturi de pe Twitter – @i_fly_Bernard și @laviondebernard au monitorizat zborurile și emisiile de carbon ale avionului deținut de miliardar.

Bernard Arnault se află la cea de-a doua căsnicie și are cinci copii, toți deținând diverse roluri și poziții în cadrul companiilor pe care le administrează tatăl lor.

Helene Mercier (n.1960), soția lui Arnault, este o cunoscută pianistă de origine canadiană. Cei doi s-au întâlnit prima dată la un eveniment privat în 1989 și s-au căsătorit în 1991. Au împreună trei copii.

Surse:

https://www.hitc.com/en-gb/2022/12/15/who-is-bernard-arnaults-wife-children-and-family-of-worlds-richest-person/

https://edition.cnn.com/2022/12/14/business/bernard-arnault-richest-person/index.html

https://www.britannica.com/biography/Bernard-Arnault

articolul original.

Îngheț record în SUA. Sute de mii de locuitori au rămas fără curent electric

4 February 2023 at 07:00
image

Un îngheț record este așteptat în nord-estul SUA, în timp ce mii de persoane din sudul țării rămân fără curent electric după o furtună de gheață, scrie BBC.

Furtuna ar putea veni cu viteze ale vântului care ar putea provoca degerături în mai puțin de 10 minute, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie.

Locuitorii din Pennsylvania până în Maine sunt îndemnați să își limiteze timpul petrecut în aer liber.

Un stat în stare de urgență și cel puțin opt morți

Boston, care anticipează vânturi cu temperaturi sub zero grade, se află în stare de urgență.

Temperaturile din New York și din alte orașe mari sunt, de asemenea, așteptate să atingă între -13 până la -17 grade Celsius până sâmbătă.

Cel puțin opt persoane au murit din cauza vremii în ultimele zile.

Peste 500.000 de persoane au rămas fără curent electric în Texas, Arkansas, Tennessee și Mississippi, potrivit poweroutage.us.

Peste 700 de zboruri au fost anulate

Furtuna de gheață din regiune a obligat companiile aeriene americane să anuleze mii de zboruri.

Peste 700 de zboruri au fost anulate joi dimineață, pe lângă cele 2.300 anulate în ziua precedentă, aeroporturile din Dallas și Austin fiind cele mai afectate.

Un amestec de ploaie înghețată și polei

Furtuna a adus un amestec de în partea central-sudică a SUA, răspândindu-se din Tennessee până în Texas. Peste 12 milioane de persoane, inclusiv în Dallas, Fort Worth, Little Rock și Memphis, s-au aflat sub avertizare de furtună de gheață până joi. Se așteaptă ca gheața să se topească vineri, odată cu creșterea temperaturilor.

Acest fenomen meteorologic a fost cauzat de trecerea unui front rece arctic care se îndrepta spre sud, unde s-a lovit de aerul cald și umed dinspre Golful Mexic.

articolul original.

Patru capre rare ar fi fost mâncate de directorul unei grădini zoo

4 February 2023 at 06:00
image

Directorul unei grădini zoologice din Mexic este acuzat că a ucis patru capre pigmeu și le-a mâncat la o petrecere de Crăciun.

Autoritățile au început o anchetă și au descoperit că unele dintre animalele din colecția din orașul Chilpancingo, situat în sudul țării, ar fi fost vândute, tranzacționate sau mâncate la ordinul directorului Jose Ruben Nava. Printre animale sunt și patru capre care au fost ucise și gătite pentru un banchet de sfârșit de an.

„Aceste patru animale au fost sacrificate și gătite în incinta grădinii zoologice și au fost servite ca hrană la petrecerea de sfârșit de an. Acest lucru a pus în pericol sănătatea persoanelor care le-au mâncat, deoarece aceste animale nu erau potrivite pentru consumul uman”, a declarat Fernando Ruiz Gutierrez.

Patru capre rare ar fi fost mâncate de cel care le îngrijea

Departamentul de stat a declarat că o zebră a fost schimbată pentru unelte, iar cerbii și vitele din rasă rară au fost comercializate unor persoane private.

Directorul a fost înlocuit din funcție la 12 ianuarie, în urma morții unei căprioare.

Mexicul are de mult timp o problemă cu achiziționarea ilegală de animale exotice de către cetățeni privați. Traficanții de droguri din Mexic au construit menajerii private de lei, tigri și alte animale sălbatice.

articolul original.

Ziua în care România a devenit unul dintre sateliţii Moscovei. Ce prevedea TRATATUL înrobitor

4 February 2023 at 05:35
La 4 februarie 1948, a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno-sovietic, care consacra satelizarea României de către URSS.

La 4 februarie 1948 reprezentanṭii unei Românii ocupate de trupe sovietice semnau la Moscova Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală cu U.R.S.S., cu valabilitate de 20 de ani. Printre prevederile sale înrobitoare era prevăzută ṣi obligativitatea consultării guvernului sovietic în toate problemele de politică externă.

Prin acest act, România era împiedicată să promoveze o politică externă proprie; relațiile sale diplomatice cu alte state în afară de cele „frățești” deveneau inexistente. Cel puțin până la mijlocul anilor ‘50, izolarea țării noastre a fost aproape completă. Orice decizie sovietică era îndeplinită fără cârtire. Un prim exemplu de aliniere a fost în 1948, atunci când a avut loc ruptura dintre sovietici și iugoslavi. Evenimentul a transformat România într-unul dintre principalele centre ale campaniilor împotriva lui Tito.

Bineînṭeles că nu s-a putut vorbi și scrie atunci despre ceea ce a reprezentat cu adevărat pentru noi tratatul cu U.R.S.S.. Propaganda comunistă s-a lățit în toate gazetele prezentând lucrurile ca într-o oglindă de bâlci. Revista Secolul Radiofoniei nu a scăpat nici ea neatinsă. În numărul din 8 februarie 1948 îṣi făcea „datoria”, cu un articol semnat Al. C. Constantinescu. Mijloacele de „convingere” erau aceleași… cu o singură scăpare: prim-vicepreşedintele Consiliului de Miniştri, Viaceslav Molotov era numit „domn”, semn că la acea dată grija de a folosi termenul „tovarăṣ” încă nu devenise un reflex.

„Sute de mii de oameni au ieșit în calea delegaṭiei române revenită de la Moscova după încheierea Tratatului de prietenie, colaborare ṣi asistenṭă mutuală cu Uniunea Sovietică. Entuziasmul cu care aceste sute de mii de oameni au aclamat pe cei care au semnat Tratatul dovedeṣte că întreg poporul român priveṣte acest Tratat ca pe unul dintre cele mai însemnate acte din istoria sa. […]

De pe vremea turcilor, atunci când plăteam tribut Înaltei Porṭi, până pe vremea lui Antonescu, atunci când puseserăm bogățiile ṣi viețile noastre la dispoziția lui Hitler, raporturile cu marile puteri capitaliste au fost acelea de supuși faṭă de stăpâni. Uniunea Sovietică bazează raporturile sale cu celelalte popoare pe principiul egalității depline și respectului reciproc al independenṭei ṣi suveranităṭii. Faptul acesta nu e întâmplător. El izvorăște din însăși alcătuirea statului sovietic care a desființat exploatarea omului de către om și a deslănțuit, astfel, forțele creatoare ținute în lanțurile egoismului particular de către societatea capitalistă. […]

Tratatul sovieto-român va constitui o nouă barieră puternică în calea oricăror planuri ale unei noi agresiuni ṣi a imperialismului cotropitor„ – a spus d-l Molotov în discursul ṭinut cu ocazia semnării Tratatului. Această nouă barieră e cu atât mai puternică cu cât exprimă și convingerea profundă a poporului român că numai unindu-și forțele cu acelea ale marilor popoare sovietice poate fi apărată pacea ṣi garantată independența și suveranitatea popoarelor”, se preciza în articolul semnat de Al. C. Constantinescu.

Mai jos găsiţi prevederile „TRATAT-ului din 4 februarie 1948 de prietenie, colaborare şi asistenţă între Republica Populară Româna şi Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice”, publicat în Monitorul Oficial nr. 45, din 24 februarie 1948:

Prezidiumul Republicii Populare Romane şi Prezidiumul Sovietului Suprem al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, Dorind sa consolideze raporturile prieteneşti dintre România şi Uniunea Sovietică,
În dorinta de a întreţine strânsă colaborare dintre ele, în interesul intaririi pãcii şi securităţii generale, în conformitate cu scopurile şi principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Încredinţaţi ca întreţinerea prieteniei şi a bunei vecinătăţi dintre România şi Uniunea Sovietica, corespunde intereselor vitale ale popoarelor ambelor State, şi va contribui în chipul cel mai bun la desvoltarea lor economică,
Au hotãrât în acest scop sa încheie prezentul Tratat şi au numit în calitate de împuterniciţi ai lor:
Prezidiumul Republicii Populare Romane pe d-l Dr. Petru Groza, Preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române,
Prezidiumul Sovietului Suprem al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pe d-l Viaceslav Mihailovici Molotov, loctiitor al Preşedintelui Consiliului de Miniştri şi Ministru al Afacerilor Străine al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, care, dupã ce au schimbat deplinele puteri, gãsite în buna şi cuvenită forma, au convenit, asupra celor ce urmează:

ART. 1

Înaltele Părţi Contractante se obliga să ia în comun toate măsurile care se află la dispoziţia lor, pentru înlăturarea oricărei ameninţări de repetare a agresiunii din partea Germaniei sau oricărui alt Stat care s-ar uni cu Germania, direct sau în oricare ală formă.

Înaltele Părţi Contractante declară că intenţionează sa participe în modul cel mai sincer la toate acţiunile internaţionale, având drept tel asigurarea pãcii şi securitãţii popoarelor şi vor aduce intreaga lor contribuţie la realizarea acestor înalte sarcini.

ART. 2

În cazul când una din Inaltele Pãrţi Contractante va fi antrenata într-un conflict armat cu Germania, care ar incerca să reînoiască politica sa de agresiune, sau cu oricare alt Stat, care, direct sau în oricare altă formă, s-ar uni cu Germania în politica sa agresivă, atunci cealaltă Înaltă Parte Contractantă va da imediat Părțtii Contractante, antrenate în conflict, ajutor militar şi de alta natura, prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa.
Prezentul Tratat va fi înfăptuit în concordanta cu principiile Chartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.

ART. 3

Fiecare dintre Înaltele Părţi Contractante se obliga sa nu încheie nici o alianta şi sa nu ia parte la nici o coalitie şi nici la acţiuni sau mãsuri îndreptate impotriva celeilalte Înalte Pãrţi Contractante.
ART. 4

Înaltele Pãrţi Contractante se vor consulta între ele cu privire la toate chestiunile internaţionale importante, care ating interesele celor doua părţi.

ART. 5

Înaltele Părţi Contractante declara ca vor acţiona în spiritul prieteniei şi al colaborării, în scopul dezvoltării mai departe şi al întăririi legăturilor economice şi culturale dintre ambele State, urmând principiile respectului reciproc față de independența şi suveranitatea lor, precum şi al neamestecului în treburile interne ale celuilalt Stat.

ART. 6

Prezentul Tratat va rămâne în vigoare timp de 20 de ani, de la data semnării lui. Dacă una din Înaltele Părţi Contractante, la sfârşitul acestei perioade de 20 de ani, nu declara cu un an înaintea acestui termen dorinta sa de a denunta Tratatul, acesta va rămâne în vigoare pe încă o durata de 5 ani, şi astfel de fiecare dată, până când una din Înaltele Părţi Contractante nu va preaviza în scris cu un an înainte de expirarea perioadei de 5 ani în curs, intenţia sa de a face să înceteze valabilitatea lui.

Prezentul Tratat intră în vigoare imediat după semnarea lui şi urmează a fi ratificat în termenul cel mai scurt cu putință. Schimbul instrumentelor de ratificare se va face la Bucureşti, în timpul cel mai apropiat.

Drept care împuterniciţii au semnat prezentul Tratat şi au aplicat sigiliile lor.
Întocmit la Moscova la 4 Februarie 1948, în 2 exemplare, fiecare în limbile romana şi rusa, ambele texte având putere egala.

Din împuternicirea Prezidiumului Republicii Populare Romane
Dr. PETRU GROZA

Din împuternicirea Prezidiumului Sovietului Suprem, al U. R. S. S.
V. MOLOTOV”

Surse: Rador, Monitorul Oficial

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 4 februarie:

1544 – Filip Moldoveanul a tipărit, la Sibiu, „Catehismul românesc”.

1789 – George Washington a fost ales, de către Colegiul Electoral, primul preşedinte al SUA.

1809 – S-a născut poetul Vasile Cârlova (m.18 septembrie 1831).

1849 – A încetat din viaţă Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeţi ai începuturilor literaturii române, a cărui lirică este, aproape în întregime, erotică (n. 1777).

1861 – În Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia şi Louisiana au decis înfiinţarea Confederaţiei Statelor Americii.

1900 – S-a născut poetul francez Jacques Prevert (m. 11 aprilie 1977)

1902 – S-a născut aviatorul Charles A. Lindberg care, la data de 20-21 mai 1927, a realizat primul zbor New York-Paris (m. 26 august 1974)

1906 – S-a născut astronomul Clyde W. Tombaugh. A descoperit, în 1930, planeta Pluto (m. 1997)

1906 – S-a născut, la Constanţa, Nicolae Georgescu-Roengen, economist şi matematician, membru de onoare al Academiei Române. A emigrat în SUA (m. 31 octombrie1994, Nashville, SUA)

1910 – S-a născut Alfred Mendelsohn, compozitor, dirijor şi pedagog. (m. 9 mai 1966).

1926 – S-a născut Tudor George, poet şi traducător („Balade singaporene”, „Ierbarul amorului”) (m. 10 ianuarie 1992)

1929 – S-a născut pictorul şi sculptorul Constantin Piliuţă (m. 4 mai 2003).

1932 – S-a născut Mioara Avram, personalitate de renume a lingvisticii româneşti (m. 2004)

1934 – Echipajul român de bob, de două persoane (Al. Frim şi V. Dumitrescu), cucereşte titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveţia.

1945 – Au început lucrările Conferinţei de la Yalta (Crimeea), în cadrul căreia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice. Yalta este, de obicei, asociată cu împărţirea sferelor de influenţă între marile puteri.

1947 – Ministrul de Externe al Marii Britanii a semnat Tratatul de pace cu România.

1970 – A fost publicat romanul „Love Story” de Erich Segal.

1974 – A încetat din viaţă compozitorul şi pianistul Mihail Andricu, membru al Academiei Române, considerat unul dintre întemeietorii şcolii muzicale simfonice de inspiraţie folclorică din ţara noastră (n. 22 decembrie 1894).

1986 – A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor ’20 (n. 12 septembrie 1895)

1988 – A încetat din viaţă Alexandru Căprariu, poet, eseist şi publicist. (n. 20 decembrie 1929)

1998  – Danemarca a ratificat aderarea ţărilor din Europa de Est la NATO.

2001 – A încetat din viaţă compozitorul francez de origine română, Iannis Xenakis. El şi-a pus amprenta asupra muzicii contemporane prin folosirea în special a efectelor electronice şi a teoriilor matematice. (n. 1922, la Brăila).

2002 – A încetat din viaţă scriitoarea elveţiană de limbă germană, originară din România, Aglaja Veteranyi („De ce fierbe copilul în mămăligă”, „Raftul cu ultimele suflări”) (n. 1962).

articolul original.

O mașină Tesla a izbucnit în flăcări în timp ce rula pe autostradă

4 February 2023 at 01:00
image

Un autovehicul Tesla a izbucnit în flăcări în timp ce se deplasa pe o autostradă din statul american California, potrivit Sacramento Metro Fire District.

Autovehiculul Tesla se deplasa pe autostradă până atunci când șoferul a observat fum negru care iese din șasiu. Din fericire, șoferul a reușit să tragă pe dreapta și să iasă din autovehicul, dar flăcările au continuat să se intensifice, făcând scrum partea din față a mașinii, potrivit Futurism.

Un echipaj de pompieri a folosit cricuri ca să expună partea inferioară a Tesla și să stingă incendiul provocat . Stingerea acestuia a necesitat însă un efort considerabil.

Incendiile provocate de bateriile litiu-ion, greu de stins

În decurs de o oră, a fost nevoie de 22.000 de galoane de apă de la trei mașini de pompieri pentru a domoli flăcările, deoarece celulele au continuat să ardă.

„Pentru referință, un vehicul cu combustie tradițională complet implicat poate fi stins cu o singură mașină de pompieri cu o capacitate de 2.640 de galoane de apă”, a scris districtul.

Incendiile provocate de bateriile litiu-ion sunt notorii pentru dificultatea de fi stinse. Pe lângă faptul că au în componență materiale combustibile și inflamabile, cum ar fi grafitul și electroliții, catozii acestora eliberează și oxigen pe măsură ce continuă să ardă, ceea ce face ca incendiile să se alimenteze singure.

De ce a luat foc bateria mașinii Tesla?

Deocamdată, nu este clar de ce bateria Tesla a luat foc spontan, mai ales că, potrivit pompierilor, vehiculul nu a fost deteriorat înainte de incendiu.

De obicei, un incendiu al unei baterii cu litiu este provocat de o coliziune, dar un scurtcircuit sau temperaturi excesiv de ridicate ar putea, de asemenea, să provoace arderea unei baterii.

Mașinile . În 2019, după mai multe relatări care au ținut prima pagină a ziarelor despre mașini Tesla parcate, care au luat foc fără avertisment, producătorul auto a lansat o actualizare de software pentru a îmbunătăți siguranța bateriilor.

articolul original.

„Mama perlelor”, un fenomen rar surprins deasupra Scoției

4 February 2023 at 00:00
image

Meteorologii au surprins imagini uimitoare cu nori rari cunoscuți drept „mame perlelor”, care s-au format la mare înălțime deasupra Scoției. 

Astfel de nori tind să se formeze la temperaturi extrem de scăzute, mai sus de regiunile polare, dar au fost observați recent de meteorologii afiliați BBC din Aberdeenshire, Highlands și Moray, în Scoția, potrivit The Guardian.

Cunoscuți și ca nori stratosferici polari, „Mama perlelor” este una dintre cele mai frumoase formațiuni care pot fi văzute pe cerul amurgului. Norii și-au căpătat denumirea de la culorile pastelate irizate, produse de lumina Soarelui, care se difractă în jurul micilor cristale de gheață din interiorul lor.

Cum se formează „Mama perlelor”?

Aproape toți norii se formează în troposferă, care se află la o înălțime de peste 9.000 de metri și 15.200 de metri deasupra suprafeței Pământului. Dar norii stratosferici polari se formează mai sus, în stratosferă, la 20.000 de metri și 30.000 de metri. Pentru că stratosfera este atât de uscată, temperaturile trebuie să fie extrem de reci, sub minus 78 de grade Celsius, pentru ca umezeala să se transforme în , care formează norii stratosferici polari.

Norii sunt o priveliște mai comună în timpul iernilor scandinave sau canadiene, acolo unde atmosfera se poate răci până la temepratura necesară, dar observațiile sunt rare în Marea Britanie, unde este mai cald și există latitudini mai mici.

Norii stratosferici polari apar în Marea Britanie atunci când se răspândește spre sud din cauza unei schimbări în vortexul polar, vânturile de iarnă cu putere de uragan care circulă la aproximativ 48 de metri înălțime în stratosferă.

O priveliște inedită înainte de răsărit și după apus

se văd cel mai bine în timpul amurgului, adică cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui și după apusul acestuia, când Soarele se află la cel mult șase grade sub orizont. Întrucât norii sunt atât de sus, aceștia sunt încă iluminați de Soare și apar astfel în culori izbitoare și strălucitoare pe cerul mai întunecat din jur.

„În acest moment, vortexul polar, care de obicei este mai mult spre pol, este puțin deplasat spre Marea Britanie, astfel că există acel aer rece în stratosferă care permite formarea acestor nori. Faptul că acești nori se formează la momentul potrivit și în locul potrivit, fără alți nori care să împiedice observarea lor, este ceea ce îi face atât de rari în Marea Britanie”, a declarat meteorologul Tom Tobler.

articolul original.

Cât va mai dura iarna? Iată ce a prezis cârtița Phil

3 February 2023 at 23:00
image

Iarna va dura încă șase săptămâni. Cel puțin asta a prezis recent cârtița Phil, care a fost surprinsă atunci când a intrat în vizuină după ce și-a văzut umbra, potrivit Sky News. Ziua cârtiței sau Groundhog Day a fost celebrată în data de 2 februarie.

Conform unei tradiții care datează din 1887, dacă Phil își vede umbra atunci când intră în vizuină înseamnă că vor mai fi încă șase săptămâni de iarnă – dar dacă nu, SUA se pot aștepta la o primăvară timpurie.

și-a dezvăluit predicția anuală a vremii, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Cârtiței din Pennsylvania.

Micuța creatură blănoasă a fost chemată din vizuină în zori de către pentru a le dezvălui celor prezenți predicția cu privire la iarnă.

Ziua Cârtiței din Pennsylvania atrage mii de oameni

Conform tradiției, dacă Phil își vede umbra, înseamnă că vor mai fi încă șase .

Dacă însă nu o vede, înseamnă că primăvara va sosi mai devreme.

Evenimentul anual de la Gobbler’s Knob, la aproximativ 65 de mile (105 km) de Pittsburgh, atrage mii de oameni în fiecare an pentru a urmări desfășurarea procedurilor.

Această tradiție își are originea într-o legendă germană despre un rozător cu blană și, potrivit înregistrărilor care datează din 1887, Phil a prezis iarna de peste 100 de ori.

Al treilea an consecutiv în care Phil prezice încă șase săptămâni de iarnă

Cu toate acestea, organizatorii au declarat că nu există date pe zece ani, din cauza lipsei de evidență.

Este al treilea an consecutiv în care Phil a prezis încă șase săptămâni de iarnă, după ce și-a văzut umbra în 2021 și 2022.

Tradiția a dat naștere și unui film, Groundhog Day, în care un meteorolog, interpretat de Bill Murray, este trimis la Punxsutawney pentru o misiune, doar pentru a se trezi în fiecare dimineață și a retrăi aceeași zi, iar și iar.

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Descopera

Ozzy Osbourne și-a anulat din nou turneul european. Ce mesaj a transmis fanilor?

3 February 2023 at 22:00
image

Ozzy Osbourne și-a anulat turneul european din motive de sănătate. Mai mult, postarea muzicianului se încheie cu un mesaj care „miroase” a rămas bun în general, de la concerte.

„Este probabil unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am avut vreodată să le împărtășesc fanilor mei. După cum știți, am avut un accident grav acum patru ani, care mi-a cauzat leziuni la coloana vertebrală”, a anunțat legendarul muzician.

Fostul lider al Black Sabbath a explicat că nu are forța necesară pentru a susține un turneu: „Singurul meu obiectiv în ultimii ani a fost să revin pe scenă. Vocea mea este în regulă, dar după trei operații, tratament cu celule stem, ședințe nesfârșite de fizioterapie și, recent, chiar și cu tratamentul revoluționar HAL, corpul meu rămâne slăbit”.

Fostul lider al Black Sabbath și-a amânat turneul pentru a treia oară

, care nu a mai concertat din 2018, a amânat acest turneu european din 2019, mai întâi din cauza sănătății sale, apoi din cauza pandemiei.

„Sunt cu adevărat emoționat de cât de răbdător ați așteptat cu biletele cumpărate cu mult timp în urmă, dar am ajuns la concluzia că nu sunt fizic în măsură să fac turneul european, deoarece nu aș putea face călătoria necesară. Ideea de a-mi dezamăgi fanii mă devastează mai mult decât vă puteți imagina vreodată.”

Ozzy Osbourne suferă de Alzheimer

Pe lângă accidentul care i-a afectat coloana vertebrală, artistul de 74 de ani .

Postarea lui Ozzy Osbourne se încheie cu un mesaj care „miroase” a rămas bun de la concertele din întreaga lume: „Nu mi-am imaginat niciodată să-mi închei zilele de turneu așa. Echipa mea se gândeşte unde aş putea cânta fără a fi nevoit să călătoresc din oraş în oraş şi din ţară în ţară”.

articolul original.

Imagini incredibile arată planete care înconjoară o stea la peste 130 de ani-lumină de Terra

3 February 2023 at 18:00
image

Noi imagini dezvăluite de astronomi arată patru puncte de lumină care se mișcă în cercuri concentrice parțiale în jurul unui disc negru aflat. Ceea ce vedem este, de fapt, un sistem planetar.

Cele patru puncte sunt exoplanete, iar discul negru este steaua, aflată la 133,3 ani-lumină distanță de Pământ. Cercurile parțiale reprezintă mișcările lor orbitale, un interval de timp compilat în urma a 12 ani de observații, conform Science Alert.

Steaua se numește HR8799, iar în 2008 exoplanetele sale au format primul sistem pe care astronomii l-au văzut direct. De atunci, astronomul Jason Wang de la Universitatea Northwestern l-a urmărit cu mult interes.

Cum descoperă astronomii exoplanete?

„De obicei, plantele pe orbite sunt dificil de observat. De exemplu, nu este evident că Jupiter sau Marte orbitează în jurul Soarelui nostru, deoarece trăim în același Sistem și nu avem o vedere de la înălțime. Evenimentele astronomice se întâmplă fie prea repede, fie prea încet pentru a fi filmate. Dar aceste imagini arată planetele care se mișcă pe o scară de timp umană. Sper că le permite oamenilor să se bucure de ceva minunat”, a spus Wang.

Numărul actual de , adică planete din afara Sistemului Solar, este de peste 5.200, dar majoritatea dintre acestea nu au fost văzute niciodată.

Astronomii găsesc exoplanete în principal prin metode indirecte, studiind efectul pe care exoplaneta îl are asupra stelei gazdă. Scăderi regulate și slabe în lumina stelei indică o exoplanetă orbitală care trece între noi și stea; schimbările slabe în lungimea de undă a luminii stelei indică interacțiunea gravitațională dintre exoplanetă și stea.

Din când în când, totuși, mai avem și noroc. Exoplanetele sunt suficient de mari și de separate de steaua lor, iar sistemul este orientat în așa fel încât, dacă lumina stelei este blocată sau ascunsă (de aceea HR8799 apare ca un disc negru), le putem vedea ca mici pete de lumină însoțitoare.

12 ani de observații, văzuți în 4,5 secunde

Dar Wang și echipa sa au adunat suficiente date de observare a lui HR8799, astfel încât să obțină o înregistrare în timp. „Poate fi dificil să explici nuanțele științei prin cuvinte. Dar arătând știința în acțiune îi ajută pe alții să înțeleagă importanța acesteia”, a spus Wang.

Observațiile au fost colectate cu ajutorul Observatorului W. M. Keck, iar Wang a aplicat optica adaptivă ca să corecteze efectul de distorsiune al atmosferei terestre.

Cei 12 ani de observații au fost accelerați în doar 4,5 secunde.

Scurtul clip este explicat de astrofizician. Astfel, cercul negru din centru este steaua tânără, cu o existență de 30 de milioane de ani, cu o masă de aproximativ 1,5 ori mai mare și o strălucire de 4,9 ori mai mare decât cea a Soarelui.

Exoplaneta aflată cel mai în interior este HR8799e, cu o masă de 7,4 Jupiteri, care orbitează la o distanță de 16,25 de ori mai mare decât separarea dintre Pământ și Soare, pentru o perioadă orbitală de 45 de ani. Oamenii de știință au reușit să analizeze lumina de pe această exoplanetă pentru a determina că este un pui de , afectat de furtuni.

Ce mase au exoplanetele descoperite?

Îndepărtându-ne spre exterior, HR8799d are masa a 9,1 Jupiteri și orbitează la 26,67 unități astronomice pentru o perioadă orbitală de 100 de ani.

HR8799c are o masă de 7,8 Jupiteri și orbitează la o distanță de 41,4 unități astronomice (doar puțin mai mare decât distanța dintre Soare și Pluto) pentru o de 190 de ani. Oamenii de știință au descoperit că aceasta are apă în atmosferă. Totodată, HR8799b are o dimensiune de 5,7 Jupiteri, cu o separare de 71,6 unități astronomice și o perioadă orbitală de 460 de ani.

articolul original.

Primate ciudate trăiau într-un întuneric total în Arctica, în urmă cu 52 de milioane de ani

3 February 2023 at 17:00
image

Cu 52 de milioane de ani în urmă, pe vremea când Arctica era caldă și mlăștinoasă, dar încă învăluită în bezna iernii polare de șase luni, două primate mici cutreierau teritoriul. În încercarea continuă de supraviețuire, primatele își foloseau mușchii maxilarului pentru a mesteca vegetația de la Polul Nord, potrivit unui nou studiu.

Cele două primate, care au aparținut genului Ignacius și care au primit denumirile  I. dawsonae și I. mckennai, erau mici, cântărind aproximativ două kilograme. Acestea sunt cele mai timpurii exemplare de primate care au trăit în Arctica, potrivit noului studiu publicat în jurnalul PLOS One.

Constatările se bazează pe o analiză a maxilarului și a dinților găsiți în Insula Ellesmere din nordul Canadei.

Climatul cald și umed cândva existent în nord

„Dacă te gândești la rudele lor moderne, fie că este vorba de primate sau lemuri zburători, acestea sunt printre cele mai adaptate la tropice și iubitoare de vreme caldă dintre toate mamiferele, așa că acestea ar fi ultimele mamifere pe care te-ai aștepta să le vezi acolo, la nord de Cercul Polar”, a declarat autorul principal al studiului, Christopher Beard, paleontolog de vertebrate la Universitatea din Kansas, SUA, potrivit Live Science.

Cele două specii au trăit în Eocen (cu 56 de milioane de ani până la 33,9 milioane în urmă), o perioadă de încălzire planetară intensă. La acel moment, nu existau la poli, iar insula Ellesmere ar fi avut un climat cald și umed, potrivit autorului coordonator al studiului, Kristen Miller, de la Universitatea din Kansas.

O modificare survenită în timpul supraviețuirii

Principala provocare pentru animalele care trăiesc atât de departe în nord este . În astfel de condiții, este probabil ca vegetația să fie rară în timpul acelor ierni lungi și întunecate, așa că cercetătorii presupun că animalele arctice din genul Ignaceous au supraviețuit probabil cu alimente greu de mestecat, cum ar fi semințe sau scoarță de copac.

Pentru a face din aceste alimente o sursă de hrană, maxilarul animalelor era intens solicitat, ceea ce și cercetătorii au descoperit la fosile. Animalele erau, de asemenea, mult mai mari decât din sud.

„Cinci kilograme nu pare o greutate foarte mare, dar în comparație cu strămoșii acestor indivizi, este gigantic. Rudele apropiate cu aceste animale pe care le găsim în Wyoming sunt de mărimea veverițelor”, a spus Beard.

O posibilă migrare spre Arctica de azi

În ecologie, există în general o tendință generală numită „regula lui Bergmann”. Potrivit acesteia, cu cât animalele trăiesc mai departe de ecuator, cu atât tind să fie mai mari. Dimensiunea este o adaptare obișnuită la temperaturi mai scăzute.

Încălzirea din Eocen a permis multor specii să își mute aria de răspândire spre nord, o tendință pe care ecologiștii o observă acum în rândul speciilor moderne din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.

Pe măsură ce planeta se încălzește, mai multe specii vor coloniza probabil Arctica, dar, ca în cazul lui Ignacius, multe dintre ele nu se vor limita la colonizare, ci se vor diversifica în noi specii odată ajunse acolo.

articolul original.

Asimetria bizară a asteroizilor lui Jupiter ar putea fi, în sfârșit, explicată

3 February 2023 at 16:00
image

Jupiter nu este singur de-a lungul traiectoriei sale orbitale în jurul Soarelui. Două roiuri gigantice de asteroizi au fost prinse în interacțiunea gravitațională dintre gigantul gazos și steaua noastră, conducându-l și urmărindu-l pe Jupiter.

Între aceste roiuri, cunoscute în mod colectiv sub numele de troieni, am identificat până în prezent peste 12.000 de asteroizi, dar există un mister curios care i-a nedumerit pe oamenii de știință: Roiul din frunte, cunoscut drept „grupul lui Achilles” sau L4, are semnificativ mai mulți asteroizi decât troienii din urmă sau L5 („tabăra troiană”), chiar dacă ambele grupuri par la fel de stabile.

Acum, o echipă de oameni de știință are un răspuns, anume o schimbare față de Soare în primele zile ale Sistemului Solar. Mai exact, trecerea de la o apropiere mai mare la orbita sa actuală.

„Noi propunem că o migrație rapidă spre exterior, în ceea ce privește distanța față de Soare, a lui Jupiter poate distorsiona configurația roiurilor troiene, rezultând orbite mai stabile în roiurile L4 decât în cel L5”, spune astronomul Jian Li de la Universitatea Nanjing din China.

Jupiter nu este singur de-a lungul traiectoriei sale orbitale în jurul Soarelui

„Acest mecanism, care a indus temporar traiectorii de evoluție diferite pentru cele două grupuri de asteroizi care , oferă o explicație nouă și naturală pentru observația imparțială, conform căreia asteroizii din L4 sunt de aproximativ 1,6 ori mai mulți decât asteroizii din L5.”

L4 și L5 se referă la punctele Lagrange, stabile din punct de vedere gravitațional care apar în timpul interacțiunilor cu două corpuri. Fiecare sistem cu două corpuri are cinci puncte Lagrange, în care interacțiunea gravitațională dintre cele două corpuri se echilibrează cu forța centripetă necesară pentru ca un corp mic să se deplaseze cu ele.

Trei dintre aceste puncte se află de-a lungul liniei care leagă cele două corpuri mari. Celelalte două, L4 și L5, se află pe traiectoria orbitală a celui mai mic dintre cele două corpuri, L4 în față și L5 în spate.

Grecii și troienii lui Jupiter, conform deceniilor de cercetare, ar trebui să fie la fel de numeroși. Cele două populații au proprietăți aproape identice legate de stabilitatea și capacitatea lor de supraviețuire, însă grecii sunt mult mai numeroși decât troienii. Pentru a afla de ce, Li și colegii săi au decis să modeleze evoluția timpurie a lui Jupiter pe baza a ceea ce se numește instabilitatea timpurie a planetei gigant.

Jupiter s-ar fi format într-o locație diferită

Această teorie sugerează că într-o locație diferită de poziția sa actuală, dar a fost scos afară de o perturbare gravitațională de la un alt corp planetar la începutul istoriei Sistemului Solar.

Ipoteza Grand Tack, care ar putea rezolva mai multe probleme legate de Sistemul Solar, sugerează că Jupiter s-a deplasat spre Soare și apoi a ieșit din nou la distanța la care se află în prezent.

Modelul echipei sugerează că Jupiter a migrat mai mult spre exterior decât spre interior.

Acesta este un scenariu diferit față de un studiu din 2019, care a constatat că asimetria a fost rezultatul exclusiv al unei migrații spre interior, dar se aliniază mai bine cu ipoteza Grand Tack.

Modelul, în forma sa actuală, este un punct de plecare destul de interesant, dar cercetătorii notează că este relativ rudimentar.

Sistemul Solar deține mistere încă nerezolvate

Lucrarea actuală nu a luat în considerare nici efectele potențiale ale lui Saturn, Uranus sau Neptun. Pentru un rezultat mai precis, aceste corpuri ar putea fi incluse, scrie ScienceAlert.

Iar identificarea mai multor troieni va oferi o descriere mai exactă a populației acestor obiecte, ceea ce va ajuta, de asemenea, la rafinarea analizelor viitoare, spun cercetătorii. Dar linia de investigație pare promițătoare.

„Caracteristicile Sistemului Solar actual dețin mistere încă nerezolvate în ceea ce privește formarea și evoluția timpurie a acestuia”, spune astronomul Nikolaos Georgakarakos de la Universitatea New York Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite.

„Capacitatea de a simula cu succes un eveniment dintr-o etapă timpurie a dezvoltării Sistemului Solar și de a aplica aceste rezultate la întrebări din zilele noastre poate fi, de asemenea, un instrument cheie în timp ce astrofizicienii, precum și alți cercetători lucrează pentru a afla mai multe despre începuturile lumii noastre.”

Cercetarea a fost publicată în Astronomy & Astrophysics.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Telescopul Webb a surprins în acțiune formarea timpurie a galaxiilor

3 February 2023 at 15:00
image

Astronomii de la Cosmic Dawn Center au dezvăluit natura celei mai dense regiuni de galaxii observate cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb în Universul timpuriu.

Aceștia au descoperit că este probabil progenitoarea unei galaxii masive, asemănătoare Căii Lactee, observată într-un moment în care aceasta încă se asamblează din galaxii mai mici. Descoperirea coroborează înțelegerea noastră privind modul în care

Conform înțelegerii noastre actuale privind formarea structurilor din Univers, galaxiile se formează într-o manieră ierarhică, cu structuri mici care se formează mai întâi în Universul foarte timpuriu, iar mai târziu fuzionează pentru a construi structuri mai mari. Aceasta este predicția teoriilor și a simulărilor pe calculator și este verificată prin observații ale galaxiilor în diferite epoci din istoria Universului.

Pentru a observa asamblarea primelor structuri, trebuie să privim cât mai departe în timp și, prin urmare, cât mai departe posibil. Dar aceste surse sunt foarte mici și foarte slabe, iar detectarea lor necesită tehnologii avansate.

Cea mai densă regiune de galaxii din Universul timpuriu

Într-un nou studiu, a fost detectat progenitorul timpuriu al ceea ce astăzi va fi evoluat probabil într-o galaxie masivă, de mărimea Căii Lactee. Acest grup de galaxii mai mici, denumit CGG-z5, a fost descoperit prin intermediul programului de observare numit ,,CEERS” cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb, și este văzut când Universul avea doar 1,1 miliarde de ani, adică 8% din vârsta sa actuală, scrie Phys.org.

CGG-z5 a fost descoperit cu ajutorul codului GalCluster, care a fost creat de Nikolaj Sillassen, student la masterat la Cosmic Dawn Center (DAWN).

,,Am dezvoltat softul în timpul studiilor mele pentru a detecta acest tip de structuri, iar acum l-am aplicat la datele din programul CEERS”, spune Nikolaj Sillassen, care a găsit deja un grup similar, dar mai apropiat, în timp ce testa softul.

Nu se știe, desigur, care va fi exact ,,viitorul” CGG-z5. Mai degrabă decât să formeze o singură galaxie, s-ar putea ca grupul să evolueze mai târziu într-un mare roi de galaxii. O altă posibilitate este că membrii grupului nu sunt în realitate atât de apropiați precum pare, ci fac parte dintr-o structură filamentară pe care noi o observăm întâmplător de la un capăt la altul.

,,Am capturat procesul de asamblare a galaxiilor mici într-o galaxie masivă”

,,Pentru a înțelege mai bine natura și evoluția lui CGG-z5, am căutat structuri similare în simulări hidrodinamice la scară largă”, spune Aswin Vijiayan, cercetător postdoctoral la Cosmic Dawn Center, care a efectuat analiza simulărilor din cadrul studiului. ,,Am găsit 14 structuri care se potrivesc îndeaproape cu proprietățile fizice ale grupului nostru observat CGG-z5, iar apoi am urmărit evoluția acestor structuri de-a lungul timpului în simulări, de la începutul Universului, până în epoca actuală.

Deși desfășurarea exactă a evoluției acestor 14 structuri este diferită, toate au împărtășit aceeași soartă: Aproximativ între 0,5 și 1 miliard de ani mai târziu, ele fuzionează pentru care, în momentul în care Universul are jumătate din vârsta sa actuală, au mase comparabile cu cea a Căii Lactee.

,,Având în vedere predicțiile simulărilor, este, prin urmare, tentant să speculăm că și sistemul CGG-z5 va urma o cale evolutivă similară și că am capturat procesul de asamblare a galaxiilor mici într-o singură galaxie masivă”, spune Shuowen Jin.

Studiul este publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Creierul cefalopodelor, remarcabil de asemănător cu cel uman. Ce au observat cercetătorii?

3 February 2023 at 14:00
image

Oamenii de știință care au observat celulele nervoase conectate înăuntrul ochilor unui calamar aflat în dezvoltare au descoperit ceva remarcabil. Creierul cefalopodelor evoluează în mod independent pentru a se dezvolta în același fel în care o face și creierul uman.

Descoperirea, făcută cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluție, concentrate pe retina embrionilor de „calamar cu aripioare lungi” (Doryteuthis pealeii), a dezvăluit că, în ciuda a 500 de milioane de ani de evoluție divergentă, schema fundamentală pentru modul în care evoluează creierii complecși și sistemele nervoase ar putea fi aceeași la o gamă largă de specii, potrivit Live Science.

, o clasă de animale marine care include caracatițele, calamarii și sepiile, a reprezentat multă vreme un subiect fascinant în rândul biologilor. Spre deosebire de majoritatea nevertebratelor, aceste animale posedă o memorie remarcabilă, folosesc instrumente ca să rezolve probleme, excelează în camuflare și reacționează cu oarecare curiozitate, plictiseală sau chiar cu o răutate jucăușă față de cei din jur. Cefalopodele pot și să viseze, dacă se iau în considerare unduirile de culori care le străbat pielea în timp ce dorm.

Inteligența avansată se bazează pe mecanisme de dezvoltare asemănătoare

În prezent, un nou studiu, publicat recent în jurnalul Current Biology sugerează că părțile-cheie ale formulei pentru inteligența avansată, cel puțin pe Pământ, rămân aceleași.

„Constatările noastre au fost surprinzătoare, deoarece mult timp s-a crezut că o mulțime din ceea ce știm despre dezvoltarea sistemelor nervoase ale vertebratelor este specific acestei linii genealogice. Dar observând faptul că procesul este foarte similar, ceea ce ne-a fost sugerat este că aceste două linii au creat independent sisteme nervoase mari, folosind aceleași mecanisme. Ceea ce sugerează asta este că aceste mecanisme, aceste instrumente pe care animalele le folosesc în timpul dezvoltării, pot fi importante pentru construirea unor ”, a spus autorul principal al studiului, Kristen Koenig, biolog molecular la Universitatea Harvard, din SUA.

Camerele microscoapelor au surprins cum se dezvoltă neuronii calamarilor

Ca să studieze dezvoltarea creierilor embionilor de calamar, cercetătorii au folosit coloranți fluorescenți pentru a marca un tip special de celule stem numite celule progenitoare neuronale, înainte să studieze modul în care acestea se dezvoltă, cu ajutorul unor fotografii realizate cu camerele de microscop. Camerele au privit retina, acolo unde se află aproximativ două treimi din țesutul neuronal al calmarului.

La fel ca la vertebrate, cercetătorii au observat că celulele progenitoare ale calmarilor s-au aranjat într-o structură numită epiteliu pseudostratificat – o structură lungă și dens compactă care se formează ca o etapă crucială în creșterea unui țesut mare și complex. Cercetătorii au observat că dimensiunea, organizarea și mișcarea nucleului structurii erau remarcabil de asemănătoare cu aceleași epitelii neuronale de la vertebrate.

O varietate de microARN-uri comune

Aceasta nu este singura dată când oamenii de știință au observat că planuri neurologice comune.

La fel ca oamenii, caracatițele și calmarii au, de asemenea, o mare varietate de microARN-uri (molecule mici care controlează modul în care sunt exprimate genele), care se găsesc în interiorul țesutului lor neuronal.

articolul original.

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor

3 February 2023 at 13:00
image

O echipă de cercetători afiliată la o serie de instituții din Spania, care lucrează cu un coleg din Portugalia și cu un altul din Austria, a descoperit un număr mare de cranii de animale plasate de neandertalieni într-o peșteră spaniolă în urmă cu mai bine de 40.000 de ani.

Într-o lucrare publicată în revista Nature Human Behavior, grupul descrie locul unde au fost găsite craniile, starea lor și teoriile despre motivul pentru care craniile au fost plasate în peșteră.

Peștera Cueva Des-Cubierta, situată în Regiunea Madrid din Spania, a fost descoperită în 1978. De atunci, arheologii au vizitat și studiat peștera pe mai multe niveluri, deoarece a devenit clar că grupurile de Neanderthal au folosit situl pentru desfășurarea ritualurilor.

Diferite cranii de animale, dar și alte schelete, au fost găsite în peștera spaniolă

În peșteră au fost găsite oase și unelte, dar și rămășițele unui copil de Neanderthal. În acest nou studiu, cercetătorii au urcat la al treilea nivel al peșterii pentru a vedea dacă neanderthalienii l-au folosit și pe acesta, notează Phys.org.

Cercetătorii au descoperit mai multe oase de animale împrăștiate pe podea, pe lângă un sortiment de erbivore mari. Cercetătorii au descoperit că craniile au fost îndepărtate cu grijă de corpuri și au fost „lucrate” în diferite moduri folosind unelte și, în unele cazuri, foc.

Cranii ieșite din comun

O temă comună la aceste cranii a fost afișarea unor trăsături proeminente, . Majoritatea craniilor aparținuseră cândva zimbrilor sau bourilor, bovine dispărute. Dar au fost găsite și craniile a cinci cerbi masculi (cu coarne) și doi rinoceri. Descoperirea rinocerilor a fost o surpriză majoră, iar cercetătorii au ales să-l numească pe unul dintre ei Rosendo, după celebrul star rock spaniol.

Echipa notează că găsirea unei astfel de colecții de cranii sugerează că care le-au adus în peșteră au avut în minte și altceva în afară de mâncare. Craniile erau mari și grele și ar fi furnizat puțină hrană, sugerând că prezența lor în peșteră a servit unui alt scop. Cercetătorii sugerează că ar fi putut reprezenta trofee de vânătoare.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Nivelul scăzut de alfabetizare afectează sănătatea mintală

3 February 2023 at 12:30
image

Oamenii cu un nivel scăzut de alfabetizare se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală, iar asta se întâmplă peste tot în lume, potrivit unei noi cercetări efectuate de Universitatea East Anglia (UEA). 

Studiul, recent publicat în jurnalul Mental Health and Social Inclusion, este primul analizează legătura dintre alfabetizare și sănătatea mintală.

Conform cercetătorilor, 14% din populația lumii este încă puțin sau deloc alfabetizată, iar studiul constată că acești oameni sunt mult mai predispuși să sufere de probleme mintale, cum ar fi singurătatea, depresia și anxietatea.

Lipsa alfabetizării, o problemă care afectează în mod disproporțional femeile

Echipa de la Departamentul de Psihologie Clinică și Terapii Psihologice (CPPT) al UEA spune că rezultatele cercetării afectează în mod disproporționat femeile, care reprezintă două treimi din populația analfabetă a lumii, potrivit EurekAlert.

„În ciuda creșterii ratelor de alfabetizare în ultimii peste 50 de ani, există încă un număr estimativ de 773 de milioane de adulți, la nivel mondial, care nu pot să citească sau să scrie. Ratele de alfabetizare sunt scăzute în țările în curs de dezvoltare și în cele cu o istorie a conflictului, iar femeile sunt afectate în mod disproporțional”, a spus dr. Bonnie Teague.

„Știm că oamenii cu o educație mai bună tind să aibă rezultate sociale mai bune în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, un salariu bun și posibilitatea de a-și permite alimentație și condiții de trai mai bune. Să nu știi reprezintă un obstacol pe tot parcursul vieții, iar acești oameni rămân adesea blocați în sărăcie sau sunt mai predispuși la comiterea de infracțiuni”, a continuat dr. Bonnie Teague.

Un nivel scăzut de alfabetizare, asociat cu probleme de sănătate mintală

Totodată, un nivel este asociat cu o sănătate mai precară, boli cronice și speranță de viață mai mică.

Echipa a analizat date din 19 studii care au măsurat atât alfabetizarea, cât și sănătatea mintală. Aceste studii au avut loc în nouă țări diferite (SUA, China, Nepal, Thailanda, Iran, India, Ghana, Pakistan și Brazilia) și au implicat aproape două milioane de participanți.

„Ceea ce am găsit este o asociere semnificativă între alfabetizare și sănătatea mintală în mai multe țări. Oamenii cu un nivel de alfabetizare mai scăzut prezintă dificultăți mai mari de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Nu putem spune cu certitudine că alfabetizarea scăzută cauzează o mai precară, însă există o asociere puternică”, a spus dr. Lucy Hunn, care a realizat această analiză sistematică ca parte a doctoratului său în psihologie clinică la UEA.

Doctoranda a subliniat că pot exista mai mulți factori care au un impact asupra sănătății mintale și care au, de asemenea, un impact asupra alfabetizării. De exemplu, sărăcia sau traiul într-o zonă cu un istoric de conflict. Cu toate acestea, ceea ce arată datele este că, până și în aceste locuri, se observă o sănătate mintală mai proastă pentru cei care nu au competențe de alfabetizare.

articolul original.

Inhalarea gazelor de eșapament schimbă structura creierului, arată noi cercetări

3 February 2023 at 12:00
image

Inhalarea unui aer poluat ar putea avea un impact asupra creierului nostru. Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia (UBC) și de la Universitatea Victoria, din Canada, au descoperit că inhalarea gazelor de eșapament poate schimba modul în care este conectat creierul în decurs de doar două ore.

Descoperirile s-au bazat pe un studiu efectuat pe 25 de adulți sănătoși, aleși întâmplător, care au fost expuși la poluarea cauzată de mașini, în condiții de laborator. Într-o altă etapă, participanții au fost expuși la aer curat filtrat. Studiul a fost publicat în jurnalul Environmental Health.

Creierul a fost scanat atât înainte, cât și după experiment. După ce participanții au fost expuși la aer poluat, creierii lor au arătat o conectivitate redusă în rețeaua modului implicit (DMN), un set de regiuni ale creierului interconectate, care sunt cele mai active atunci când ne implicăm în gândirea profundă, cum ar fi introspecția și amintirile, potrivit Science Alert.

Inhalarea unui aer poluat, asociat cu probleme de memorie și  performanță

Studii anterioare au făcut legătura între modificarea conectivității cerebrale și scăderea memoriei de lucru și a performanțelor profesionale.

„Este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege complet impactul acestor schimbări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea de muncă a oamenilor”, a spus neuropsihologul Jodie Gawryluk, de la Universitatea Victoria.

Consecințe asupra sănătății publice

Vestea bună este că schimbările observate în studiu au fost temporare și au revenit la normal odată ce a început să circule prin plămâni.

În condițiile în care 99% din lume respiră , consecințele asupra sănătății publice ar putea fi profunde.

Studiul actual a avut în vedere doar ale mașinilor, dar este posibil să existe și alte forme de poluare a aerului, care acționează chiar mai rapid, având, totodată, efecte mai nocive.

articolul original.
❌