ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 November 2022Descopera

Ce arme cu rază lungă ia în considerare SUA să trimită în Ucraina?

29 November 2022 at 06:00
image

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing privind furnizarea către Ucraina de bombe de precizie ieftine, de mici dimensiuni, montate pe rachete deja disponibile.

Acest lucru va permite Kievului să lovească mult în spatele liniilor ruse, în timp ce Occidentul se străduiește să satisfacă cererea pentru mai multe arme, scrie Sky News.

Ucraina are nevoie disperată de arme mai sofisticate, în condițiile în care , iar stocurile militare ale SUA și ale aliaților se reduc.

Ce se gândește SUA să trimită în Ucraina?

Sistemul propus de Boeing, Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ o jumătate de duzină de planuri de priducere de noi tipuri de muniție pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, potrivit unor surse din industrie.

GLSDB ar putea fi livrată încă din primăvara anului 2023, potrivit unui de agenția de presă Reuters și de trei persoane familiarizate cu planul. Sisstemul combină bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele găsindu-se deja în stocurile americane.

articolul original.

Ziua în care „Căpitanul” a fost asasinat

29 November 2022 at 05:30
image
În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat în pădurea Tâncăbeşti, din apropierea Bucureştiului

Corneliu Zelea Codreanu (1899 – 1938) a fost liderul partidului Garda de Fier, cunoscut şi sub numele de Legiunea Arhanghelului Mihail, Mişcarea Legionară sau  „Cămăşile Verzi”. Membrii organizaţiei i-au atribuit liderului lor titlul de „Căpitanul”.

În 1923, Codreanu fondează, împreună cu A. C. Cuza, Liga Apărării Naţionale Creştine (L.A.N.C.), partid antidemocrat şi antisemit. Din cauza unor disensiuni apărute în L.A.N.C., Corneliu Zelea Codreanu se desprinde de mişcare şi, împreună cu Ion Moţa, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici, fondează în 1927, mişcarea paramilitară „Legiunea Arhanghelul Mihail”, fiind inspirat de o icoană din închisoarea Văcăreşti.

În urma acuzaţiilor făcute de Nicolae Iorga, Codreanu este trimis în instanţă pentru ultraj adus unui demnitar în exerciţiul funcţiunii. Condamnat la şase luni de detenţie, în luna mai 1938 este rejudecat şi condamnat la zece ani de muncă forţată.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 Codreanu este omorât, împreună cu alţi 13 legionari (Nicadorii şi Decemvirii), de jandarmii care i-au transportat pe deţinuţi la închisoarea Jilava. Incidentul a avut loc în pădurea Tâncăbeşti, din apropierea Capitalei. Motivul oficial invocat a fost încercarea de evadare, dar din mărturiile participanţilor reiese că asasinarea celor 14 legionari a fost executarea unui ordin dat de Carol al II-lea, fapt care face din acest asasinat o crimă de stat. Trupurile neînsufleţite au fost arse cu acid şi înhumate în fortul Jilava.

În urma dispariţiei „Căpitanului”, Legiunea s-a scindat în două tabere inamice, „simiştii”, gruparea majoritară condusă de Horia Sima şi „codreniştii”, conduşi de Ion Zelea Codreanu (tatăl).

„Suprimarea „Căpitanului” şi arestarea principalilor fruntaşi ai mişcării au dus la dezorganizarea Legiunii şi la propulsarea la rangul întâi a unui mediocru complotist, Horia Sima”, afirma Neagu Djuvara în O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri (ed. a XI-a, Humanitas, Bucureşti, 2010).
Garda de Fier devenise extrem de „incomodă” pentru regele Carol, iar autorităţile au găsit diverse motive pentru a-i trimite la închisoare pe liderii acesteia. Hitler însuşi ceruse aducerea legionarilor la putere, ceea ce ar fi însemnat pentru Carol sfârşitul regimului instaurat doar cu câteva luni înainte. Astfel că şeful statului a decis decapitarea Mişcării Legionare: eliminarea lui Corneliu Zelea Codreanu.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 29 noiembrie:

1780 – A încetat din viaţă împărăteasa Maria Theresia a Austriei (n. 1717)

1797 – S-a născut compozitorul Gaetano Donizetti („Elixirul dragostei”, „Lucia di Lammermoor”) (m. 8 aprilie 1848)

1880 – S-a născut jurnalistul şi scriitorul N.D.Cocea (m. 1 februarie 1949)

1924 – A încetat din viaţă compozitorul Giacomo Puccini, cunoscut ca cel mai de seamă reprezentant al şcolii cunoscută sub numele de verism („Tosca”, „Madame Butterfly”, „Turandot”) (n. 22 decembrie 1858)

1924 – S-a născut actorul Mihai Mereuţă: „Liceenii Rock ‘n’ Roll”, „Ecaterina Teodoroiu”, „Pe aici nu se trece” (m.1 aprilie 2003).

1974 – A încetat din viaţă istoricul Ion Nestor, membru corespondent al Academiei Române (n. 25 august 1905)

1981 – A încetat din viaţă actriţa Natalie Wood: „Splendoare în iarbă”, „Rebel fără cauză” (n. 20 iulie 1938)

1986 – A încetat din viaţă actorul american Cary Grant (n.1904)

1989 – Partidul comunist din Cehoslovacia renunţă la monopolul puterii.

1989 – A încetat din viaţă regizorul Ion Popescu Gopo, personalitate a filmului de animaţie, preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România în perioada 1968-1989; din filmografie: „Scurtă istorie”, „S-a furat o bombă” (n. 1 mai 1923)

1992 – A avut loc prima vizită a unei comisii a Parlamentului României la Chişinău. Parlamentarii celor două ţări au discutat despre accelerarea integrării economice, despre sincronizarea legislaţiei şi crearea unui spaţiu cultural comun pentru cele două ţări. S-a convenit să se constituie o comisie interparlamentară Bucureşti-Chişinău, cu un număr egal de parlamentari din România şi Moldova şi care să activeze alternativ în cele două ţări.

1993 – A fost asasinat interpretul de muzică uşoară Ioan Luchian Mihalea, întemeietor al grupurilor muzicale „Song” şi „Mini Song” (n. 15 decembrie 1951)

1994 – A încetat din viaţă scriitorul Titus Popovici, membru corespondent al Academiei Române (n. 16 mai 1930)

2004 – Pakistanul a testat o rachetă nucleară.

2011  – A încetat din viaţă regizorul Alexandru Tocilescu, a montat piese ca „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, „Elizaveta Bam”, „Comedie roşie”, „Casa Zoicăi”, „Eduard al III-lea”, „Sfârşit de partidă”, „Comedie roşie”; printre filmele regizate se numără „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Ultima haltă în Paradis” (2002) şi „Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981); a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale şi premiul pentru cea mai bună regie cu piesa „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO (n. 27 iulie 1946).

articolul original.

Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza în mai puțin de două ore

29 November 2022 at 01:00
image

Un aparat care permite depistarea în mai puțin de 2 ore a germenilor care determină tuberculoza se află la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Prin metodele tradiționale, rezultatul era obținut după trei săptămâni.

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată.

Un spital din Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza rapid

”Este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore. Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obținerii rezultatului, în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar și specificitate ridicată și un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte ușor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori.

Milioane de oameni suferă de tuberculoză

„Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu și robust pentru a fi introdus și utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Două dintre sistemele aflate sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.

articolul original.

Poliția dintr-un oraș american ar putea folosi roboți pentru a ucide suspecții

29 November 2022 at 00:00
image

Un proiect de politică propus de Departamentul de Poliție din orașul american San Francisco (SFPD) i-ar permite departamentului să folosească roboți care ucid suspecții, fiind primul departament din regiune care obține aprobarea în cazul în care proiectul va trece de Consiliul de Supraveghere.

Deși utilizarea forței prin intermediul roboților nu a fost niciodată strict interzisă, nici nu a fost acceptată până acum în San Francisco, așa că propunerea este un eveniment marcant în utilizarea roboților pilotați de la distanță.

Mișcarea face obiectul unor critici puternice față de adăugarea de armament la roboți, printre care se numără condamnarea la scară largă a propunerii și chiar un proces în curs din partea Boston Dynamics, după ce o altă companie a montat o mitralieră pe unul dintre câinii săi robot.

Potrivit propunerii Departamentului de Poliție, politica va permite utilizarea de , pilotați de la distanță, fără echipaj, dar numai în circumstanțe specifice.

Cum arată propunerea Poliției din San Francisco?

„Roboții enumerați în această secțiune nu vor fi utilizați în afara antrenamentelor și simulărilor, reținerilor penale, incidentelor critice, circumstanțelor urgente, executării unui mandat sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, se arată în propunere, potrivit IFL Science.

„Roboții vor fi folosiți ca opțiune de forță mortală doar atunci când riscul de pierdere a vieții pentru membrii publicului sau ofițeri este iminent și depășește orice altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD”, mai arată propunerea.

Propunerea prezintă anumiți roboți care vor fi autorizați pentru utilizare, inclusiv o serie de platforme mici de eliminare a bombelor și de recunoaștere. De notat, include masivul REMOTEC F6A, un robot de eliminare a dispozitivelor explozive improvizate de mare rezistență, cu un braț robotic mare, și QinetiQ TALON, care poate fi echipat cu mai multe .

Iterațiile anterioare ale propunerii spuneau că „Roboții nu vor fi folosiți ca utilizare a forței împotriva niciunei persoane”, conform publicației Mission Local. Cu toate acestea, acestea au fost eliminate de atunci în favoarea formulării care descrie scenarii specifice în care ar putea fi folosită forța.

Cum pot fi folosiți acești roboți care ucid suspecții?

Există răspunsul evident de a monta o armă pe el, dar singurul beneficiu al acestui lucru este faptul că nu mai este plasat un om în calea gloanțelor. Mai frecvent utilizate sunt plasate pe un robot sau pe o dronă, care fie sunt aruncate aproape de un combatant, fie întregul vehicul este aruncat în aer pentru a elimina amenințarea.

Astfel de drone au fost folosite în conflictul din Ucraina, iar una a fost folosită în 2016 de către departamentul de poliție din Dallas pentru a arunca un exploziv asupra unui lunetist în prima ucidere realizată prin intermediul unui robot de către un departament de poliție american.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Aproape jumătate din populația lumii încă mai crede în vrăjitorie

28 November 2022 at 23:00
image

A trecut de mult vremea arderii vrăjitoarelor pe rug, totuși, în ciuda incursiunilor făcute de viziunea științifică asupra lumii începând din Evul Mediu, un nou studiu dezvăluie că peste 40% dintre oameni își păstrează credința în vrăjitorie.

În timp ce prevalența acestor superstiții învechite variază foarte mult între țări, cercetătorii identifică mai mulți factori culturali, politici și economici care par să încurajeze astfel de credințe.

Răspunsurile a peste 140.000 de persoane din 95 de țări și teritorii au fost compilate într-un singur set de date masiv, permițându-le autorilor studiului să picteze o imagine amplă despre din întreaga lume.

Credința în vrăjitorie, încă foarte răspândită în lume

În total, 43% dintre participanți au fost de acord cu afirmația potrivit căreia „anumiți oameni pot arunca blesteme sau face vrăji care fac să i se întâmple lucruri rele cuiva”.

„Un calcul simplu bazat pe datele privind populația adultă dă un rezultat de aproape un miliard de credincioși în vrăjitorie doar în cele 95 de țări din eșantion, cu siguranță o numărare insuficientă din cauza sensibilității întrebării, cel puțin pentru unii respondenți”, scriu cercetătorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să explice că, în timp ce unele țări sunt un focar de credințe în vrăjitorie, altele găzduiesc o populație mai rațională.

De ce mai cred oamenii în vrăjitoare?

De exemplu, în timp ce doar 9% dintre suedezi au spus că vrăjitoria este credibilă, 90% dintre oamenii din Tunisia au recunoscut că cred în vrăjitoare, arată IFL Science.

În loc să respingă pur și simplu aceste convingeri pe motiv că sunt neîntemeiate, autorii studiului încearcă să clarifice și să înțeleagă funcția socială a credinței în vrăjitorie.

„De-a lungul veacurilor, scopul cel mai evident al credinței în vrăjitorie a fost de a oferi o explicație finală pentru evenimentele nefericite din viața oamenilor și, astfel, de a ajuta la depășirea lor”, explică cercetătorii.

În consecință, ei constată că astfel de convingeri sunt „corelate cu expunerea la anumite șocuri, cum ar fi seceta agricolă și șomajul”. Cercetătorii mai spun că conceptul de vrăjitorie ajută la „menținerea ordinii și a coeziunii în absența unor mecanisme eficiente de guvernare” și, prin urmare, este „mai răspândit în țările cu instituții slabe”.

În același timp, ei observă că „aceste funcții potențiale sau beneficii, probabil, au un cost mare de distrugere a țesutului social, și stagnare economică”.

Cum pot fi convinși oamenii să renunțe la credința în vrăjitorie?

Analizând diferite abordări pentru combaterea acestor daune, autorii studiului spun că simpla încercare de a-i educa pe oameni despre falsitatea vrăjitoriei ar putea avea consecințe neplăcute neprevăzute. De exemplu, ei observă că, deși o persoană ar putea înțelege pe deplin că bolile sunt cauzate de mușcăturile de țânțari, aceeași persoană încă i-ar putea atribui vrăjitoriei șansele de a fi mușcată.

În mod similar, cercetătorii avertizează împotriva interzicerii unor astfel de credințe, deoarece acest lucru ar putea spori temerile ca vrăjitoarele să fie „eliberate” și protejate de noile legi.

Cea mai bună abordare, potrivit autorilor studiului, este, prin urmare, să se concentreze pe construirea de instituții sociale care să ofere o , protejându-i pe oameni de dezastrele fizice și economice și reducând astfel nevoia pentru credința în vrăjitorie ca strategie de coping.

Studiul este publicat în jurnalul PLOS ONE.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

China, pregătită să invadeze piața auto din Europa

28 November 2022 at 22:00
image

Cu toată lumea bună din businessul occidental fugind de ea şi înflăcărată de spirit naţionalist, Rusia a reînviat o celebră marcă auto sovietică, Moskvici.

Dar primul model, ieşit de pe liniile de asamblare ale unei foste fabrici Renault, seamănă izbitor de mult cu unul al unui binecunoscut constructor chinez de automobile, JAC. Este chiar identic şi nimeni nu contestă că şi componentele au cel mai probabil ştampila „made in China“ pe ele. Situaţia nu surprinde, având în vedere blocajele impuse de Vest economiei ruseşti, dar şi imensa ofensivă chineză în industria auto globală şi mai ales europeană.

Era în 2012 când Great Wall Motors – nume cât se poate de simbolic – lansa operaţiunile de producţie auto în Bulgaria. Era prima fabrică de maşini pe care un producător din China o deschidea în Uniunea Europeană. Planurile erau măreţe, chinezii vizând inclusiv exporturi, ce-i drept că mai întâi în cele mai sărace ţări ale Europei. Până la urmă, şi Bulgaria avea cea mai ieftină forţă de muncă din UE.

Vânzările de maşini în UE, la minime istorice

Planurile au venit în cea mai proastă perioadă posibilă, cu vânzările de maşini în UE la minime istorice. Dar către investiţiile chinezeşti era maximă. Incursiunile Chinei în industria europeană nu erau ceva nou, pentru că în 2010 Geely Holding preluase Volvo de la Ford. Însă erau investiţii exotice şi oarecum suspecte. Fiat a acuzat în 2006 Great Wall că i-a copiat cu modelul Peri micuţul Panda.

În 2012 un alt constructor auto chinez, BYD, a venit în Bulgaria, dar pentru a produce autobuze electrice. După doar un an, BYD a plecat.

Litex Motors, cum a ajuns să se numească proiectul Great Wall din Bulgaria, a rezistat doar până în 2017. Se pare că maşinile chinezeşti nu respectau standardele UE de siguranţă şi mediu. Dar, între timp, companiile chinezeşti din industria auto s-au recalibrat, şi-au creat un adevărat ecosistem de furnizori în Europa, iar acum niciun mare constructor de maşini european nu mai poate trăi fără ele, mai ales când vine vorba de .

China se pregăteşte să invadeze piaţa auto europeană

Pe deasupra, China se pregăteşte să invadeze piaţa auto a UE cu maşini electrice. Pot urma uşor şi fabrici de maşini, după modelul ofensivei europene în China. Holdingul de stat polonez creat pentru lansarea primului brand auto autohton a anunţar recent că s-a aliat cu Geely, viitorul furnizor al platformei viitoarei maşini electrice poloneze Izera.

Cu Geely s-a aliat şi colosul francez Renault, dar pentru producţia şi furnizarea de motoare hibride şi cu combustie internă. Francezii au o lungă istorie de colaborare cu companii din China, cu episoade fericite şi altele mai puţin fericite.

Parteneriatele cu companiile chineze sunt esenţiale

Parteneriatele cu companiile chineze sunt esenţiale pentru orice constructor european dacă vrea să producă în China pentru ca aşa cere legea acolo. Dar multe alianţe nu au legătură cu această obligativitate. Sindicatele franceze au fost înfuriate de decizia Renault de a contrui versiunea electrică a Dacia în China, maşina fiind vândută în Europa. Renault a avut un parteneriat şi cu Dongfeng pentru construirea de maşini pe benzină sub brandul Renault, dar francezii s-au retras din el în 2020. Însă cu Dongfeng a ţinut legătura CEO-ul din China al Renault, iar rezultatul este un start-up nou-nouţ, BeyonCa, axat pe modele de lux de maşini electrice destinate pieţei chineze.

De asemenea, Dongfeng a avut o aventură romantică şi cu Peugeot. Geely, pe lângă Volvo, are participaţii la colosul german Daimler (aproape 10%) şi mai nou la Aston Martin.

Câteva branduri chinezeşti sunt deja prezente în Europa

Imperiul european al Geely se extinde. Cu Daimler, care deţine Mercedes, chinezii au tot felul de parteneriate, inclusiv în domeniul electromobilităţii.

Zvonurile spun că anul viitor Geely va intra şi pe piaţa de vânzări auto europeană, cu modelul electric premium Geometry C. Debutul şi-l va face în Ungaria, Cehia şi Slovacia. La Daimler este acţionar, cu o cotă de 10%, şi BAIC, o altă companie auto chineză.

Câteva branduri chinezeşti sunt deja prezente cu vânzări în Europa, mai ales în sectorul electric, printre acestea putând fi menţionate Nio, XPeng, BYD, Great Wall, Hongqi şi BAIC.

Un sistem de schimb de baterii

Nio a venit cu un sistem de schimb de baterii. Adică şoferul unei maşini electrice Nio în loc să aştepte pentru a încărca acumulatorii maşinii cu electricitate pur şi simplu schimbă în mai puţin de cinci minute bateriile goale cu unele încărcate.

Compania chineză intenţionează să producă staţii de schimb de baterii în Ungaria.

Un studiu recent al PwC estimează că până în 2025 ar putea fi vândute în Europa până la 800.000 de maşini „made in China“, cea mai mare parte electrice. Dar nu toate vor fi de la producători chinezi, o parte, mai mică, fiind vânzări ale companiilor europene ca VW sau Renault care produc în China. PwC a calculat că până în 2030 constructorii chinezi pot ajunge la o cotă din piaţă electrică europeană de până la 8%. Europenii domină, totuşi. Însă nu au ajuns aici fără ajutorul partenerilor chinezi, care le furnizează, printre altele, baterii. O serie în creştere de producători chinezi de baterii îşi construiesc fabrici în Europa, mai ales în est, fiind furnizori pentru mărcile occidentale. Dar lor le-ar putea urma şi producători chinezi de maşini electrice, unul, BYD, având parte de un mare interes din partea guvernelor central şi est-europene la Salonul Auto de la Paris din octombrie. Aiways, producător de maşini electrice din China, vehicula la începutul anului ideea de a-şi construi o fabrică în Germania. În urmă cu câţiva ani, JAC, cei care fac Moskviciul chinezesc, tatonau în urmă cu câţiva ani Bulgaria pentru o uzină. Între timp, s-au aliat cu VW.

articolul original.
Ieri — 28 November 2022Descopera

O nouă terapie împotriva coșmarurilor a fost descoperită

28 November 2022 at 18:00
image

În timpul unui coșmar, inima ne bate mai repede, transpirăm și suntem panicați, după care ne trezim speriați.

În vreme ce unii dintre noi au parte de vise urâte de câteva ori pe an, sunt oameni care, din cauza traumelor, a stresului post traumatic, a anxietății și depresiei, trec prin astfel de experiențe în fiecare noapte. Iar pe termen lung, episoadele au efecte negative asupra somnului și, în ultimă instanță, asupra sănătății.

Aproximativ 4% dintre adulții din Statele Unite ale Americii sunt diagnosticați cu tulburări ale somnului, potrivit CNN, care citează date ale American Academy of Sleep Medicine. Tratamentul pentru această tulburare include terapia reducerii stresului, consilierea sau prescrierea de medicamente.

Însă soluția „de aur” exersării imaginilor, o formă de exercițiu comportamental care ajută oamenii să își reimagineze coșmarurile și să le găsească finaluri fericite.

Sunetele neutre ajută la reimaginarea coșmarului

Însă medicii subliniază că nu toți pacienții au avut rezultate favorabile în urma acestei forme de terapie. Dar acum un nou studiu vine cu altă soluție care ar putea ajuta în această privință: prin redarea unui sunet, rezultatele au fost mai bune în ce privește .

„Din câte știu eu, acesta este primul studiu clinic și terapeutic care țintește activarea memoriei pentru a accelera și răspunde unei terapii”, a spus dr. Lampros Perogamvros, psihiatru și coordonatorul studiului derulat la Universitatea din Geneva, Elveția.

La rândul lui, dr. Timothy Morgenthaler, de la American Academy of Sleep Medicine, a spus că rezultatele obținute sunt foarte promițătoare. Medicul nu a fost parte a studiului menționat anterior.

„Se pare că pornind un sunet în timpul fazei REM (mișcarea rapidă a ochilor), este augmentat efectul terapiei exersării, care reprezintă un standard și poate unul dintre cele mai eficiente terapii non-farmaceutice de la acest moment. Rezultatul ar trebui repetat. Am fost entuziasmat cu privire la această nouă posibilitate”, a spus Morgenthaler.

Terapia împotriva coșmarurilor, în patru pași

Terapia exersării imaginilor cuprinde patru pași de bază care pot fi învățați într-o singură zi. În primă fază, pacienții sunt rugați să scrie fiecare detaliu al coșmarului. Ulterior, aceștia vor trebui să rescrie visul cu o evoluție pozitivă asigurându-se, în acest fel, că finalul va fi unul fericit. După aceste etape, începe practica. Visul rescris trebuie repetat de la 5 la 20 de minute zilnic, până când este deja asimilat de circuitele creierului. Odată ce este încadrat, este timpul să fie pus în acțiune noul vis, chiar înainte de a merge la culcare.

În noul studiu, 18 persoane cu astfel de tulburări au ascultat un sunet neutru – tonurile pianului – în timp ce își reinventau coșmarurile. Alte 18 persoane au rescris visul, însă fără pian. Ambele grupuri au avut la finalul experimentului, însă cel care a ascultat și sunetul pianului a avut aproape de 4 ori mai puține vise urâte.

Cercetările trebuie să continue, însă datele obținute până acum par a fi promițătoare pentru a veni cu o tehnică ce va ajuta mulți oameni.

articolul original.

Arheologii au descoperit cel mai vechi mormânt egiptean, orientat spre solstițiul de iarnă

28 November 2022 at 17:00
image

O echipă de arheologi de la Universitatea din Malaga (UMA) și de la Universitatea din Jaen (UJA), a dezvăluit cel mai vechi mormânt din Egiptul Antic orientat spre solstițiul de iarnă.

Mormântul (denumit nr. 33) este situat în necropola din Qubbet el-Hawa, un sit care se afl[ pe malul vestic al Nilului, vizavi de orașul Aswan.

În trecut, Qubbet el-Hawa a fost un loc extrem de important. El a servit drept loc de odihnă pentru nobili și preoți din regatele vechi și mijlocii ale Egiptului antic.

Arheologii care era orientat spre răsăritul soarelui la solstițiul de iarnă, scăldând interiorul în lumină. Acesta era destinat să adăpostească statuia unui guvernator din orașul Elefantina.

Ce adăpostea, de fapt, mormântul scos la lumină?

pentru prima dată între anii 2008 și 2018 și se crede că este locul de înmormântare al guvernatorului Heqaib-ankh, care a trăit în timpul dinastiei a XII-a, în jurul anului 1830 î.Hr.

Studiile realizate de UMA cu ajutorul Dialux Evo, un software care poate reproduce poziția soarelui în raport cu orizontul în antichitate, sugerează că egiptenii erau capabili să calculeze poziția stelei Pământului și orientarea razelor sale pentru a-și proiecta monumentele, scrie HeritageDaily.

Mormântul a fost excavat pentru prima dată între 2008 și 2018

Potrivit unui articol publicat în revista științifică Mediterranean Archaeology and Archaeometry, calcularea orientării capelei funerare și a locației statuii guvernatorului se făcea cu ajutorul unui stâlp de un metru lungime de două cuburi, un pătrat și niște veșminte.

ntregul ciclu solar, legat de ideea de renaștere. În timp ce solstițiul de iarnă însemna începutul victoriei luminii solare asupra întunericului, solstițiul de vară coincidea, în general, cu începutul inundațiilor anuale ale Nilului, prin urmare ambele evenimente aveau un simbolism important legat de învierea guvernatorului decedat”, a explicat un cercetător de la Universitatea din Malaga.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Astrofizicienii au rezolvat un vechi mister al găurilor negre supermasive

28 November 2022 at 16:00
image

Ne imaginăm găurile negre ca niște abisuri întunecate – și, din punct de vedere tehnic, este adevărat, dar efectul lor asupra spațiului din jurul lor produce unele dintre cele mai strălucitoare lumini din Univers. Iar fizicienii tocmai au făcut un pas mai aproape de a înțelege de ce.

Gaura neagră supermasivă numită Markarian 501 se află în inima unei galaxii aflate la 457 de milioane de ani-lumină depărtare și aruncă în spațiu jeturi de particule încărcate cu o viteză apropiată de cea a luminii. În acest proces, aceste particule emit raze X puternice și, deoarece jeturile sunt îndreptate spre Pământ, astronomii au o vedere excelentă.

Recent, datele obținute de la un telescop spațial destul de nou au ajutat o echipă de astrofizicieni să descopere mecanismele care fac ca aceste jeturi să strălucească mai puternic decât 100 de miliarde de sori.

O echipă condusă de Universitatea din Turku, Finlanda care a observat galaxia, și-a publicat lucrările în revista Nature.

Gaura neagră supermasivă Markarian 501 aruncă în spațiu jeturi de particule

Undele de șoc pot transforma câmpul magnetic al unei găuri negre într-un accelerator gigantic de particule, au descoperit astrofizicianul Ioannis Liodakis de la Universitatea din Turku (Finlanda) și colegii săi, iar acest lucru alimentează radiații cu raze X extraordinare.

precum Markarian 501 sunt mâncători înăscuți, dar dezordonați. În timp ce se ospătează cu gaz și praf, ele aruncă și o parte din hrană la o parte, aruncând gazul încărcat electric, numit plasmă, în spațiu cu viteze uriașe. Iar atunci când plasma în mișcare rapidă se lovește de norii de gaz mai lenți din afara discului de acreție al găurii negre, coliziunea produce unde de șoc puternice.

Atunci când electronii care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii sunt împinși într-o direcție diferită de un câmp magnetic, aceștia emit ceea ce se numește radiație de sincrotron. Acesta este motivul pentru care jeturile strălucesc atât de puternic, potrivit lui Liodakis și colegilor săi.

Razele X din jeturi s-au dovedit a fi foarte polarizate, ceea ce înseamnă că toate undele luminoase erau orientate în aceeași direcție, potrivit Inverse.

Cele mai multe găuri negre supermasive se află în stare latentă

Liodakis și colegii săi au folosit date de la telescopul spațial Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) al NASA pentru a măsura cât de polarizată este lumina jeturilor lui Markarian 501. IXPE a fost lansat cu doar câteva săptămâni înaintea telescopului spațial James Webb.

Deoarece câmpurile magnetice joacă un rol în polarizarea luminii, măsurarea polarizării este o modalitate bună de a înțelege structura câmpurilor magnetice din jurul unor obiecte precum pulsarii, stelele neutronice și

Dacă radiația de sincrotron ar proveni de la turbulențe aleatorii din jeturi, fizicienii nu s-ar aștepta ca razele X să fie polarizate. Dar lumina pe care a văzut-o IXPE este de fapt foarte polarizată.

Acest lucru sugerează că unda de șoc din plasmă a creat un câmp magnetic, care acționează ca un accelerator uriaș de particule, accelerând electronii într-o nouă direcție și făcându-i „să scuipe” raze X în acest proces.

Câmpurile magnetice joacă un rol în polarizarea luminii

Cele mai multe găuri negre supermasive se află în stare latentă în centrul galaxiilor lor. Cele care încă se hrănesc activ cu gaz și praf sunt rare. Iar cele care produc jeturi relativiste sunt și mai rare.

Doar câteva dintre aceste jeturi sunt îndreptate spre Pământ, ceea ce face ca Markarian 501 să facă parte dintr-un grup foarte mic și foarte interesant de găuri negre supermasive.

Misiunea IXPE va dura cel puțin încă un an, iar Liodakis și colegii săi intenționează să folosească telescopul spațial pentru a afla mai multe despre mecanica din spatele strălucitoarelor jeturi relativiste ale lui Markarian 501.

Ei sunt foarte atenți la „explozii”, momente în care jeturile deja strălucitoare se aprind și mai tare decât de obicei, supermasivă este mai activă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Oamenii de știință sunt la un pas de a rezolva misterele exoplanetelor

28 November 2022 at 15:00
image

În prezent, numărul de exoplanete confirmate se ridică la 5.197 în 3.888 de sisteme planetare, cu alte 8.992 de candidate care așteaptă confirmarea.

Majoritatea au fost planete deosebit de masive, de la giganți gazoși de mărimea lui Jupiter și Neptun, care au raze de aproximativ 2,5 ori mai mari decât cea a Pământului. O altă populație semnificativă din punct de vedere statistic a fost reprezentată de planete stâncoase care măsoară aproximativ 1,4 raze ale Pământului (,,Super-Pământuri”).

Acest lucru reprezintă un mister pentru astronomi, în special în ceea ce privește exoplanetele descoperite de venerabilul telescop spațial Kepler.

Dintre cele peste 2.600 de planete descoperite de Kepler, există cu o rază de aproximativ 1,8 ori mai mare decât cea a Pământului – la care ei se referă ca la ,,valea razei”.

Numărul de exoplanete confirmate se ridică la 5.197

Un al doilea mister se referă la planetele vecine de dimensiuni similare găsite în sute de sisteme planetare cu orbite armonioase, scrie Inverse.

Într-un studiu condus de Universitatea Rice, o echipă de astrofizicieni oferă un nou model care explică interacțiunea forțelor care acționează asupra planetelor nou-născute și care ar putea explica aceste două mistere.

După cum descriu în lucrarea lor de cercetare, apărută recent în Astrophysical Journal Letters, echipa a folosit un supercomputer pentru a rula un model de migrație planetară care a simulat primii 50 de milioane de ani de dezvoltare a sistemului planetar.

În modelul lor, discurile protoplanetare de gaz și praf interacționează, de asemenea, cu planetele care migrează, trăgându-le mai aproape de stelele lor părintești și blocându-le în lanțuri orbitale rezonante.

Noi oportunități pentru cercetătorii de exoplanete

În câteva milioane de ani, discul protoplanetar dispare, rupând lanțurile și provocând instabilități orbitale care fac ca două sau mai multe

În timp ce modelele de migrație planetară au fost folosite pentru a studia sistemele planetare care au păstrat rezonanțe orbitale, aceste descoperiri reprezintă o premieră pentru astronomi.

Rezultatele lor indică faptul că coliziunile din sistemul TRAPPIST-1 au fost comparabile cu impactul care a creat sistemul Pământ-Lună.

Aceste descoperiri prezintă oportunități pentru cercetătorii de exoplanete, care se vor baza pe telescopul spațial James Webb pentru a efectua observații detaliate ale sistemelor de exoplanete.

Cu ajutorul suitei sale avansate de optici, imagini în infraroșu, coronografe și spectrometre, Webb și alte telescoape de generație următoare vor caracteriza ca niciodată până acum.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Durata de viață a albinelor a scăzut cu 50% în ultimele cinci decenii

28 November 2022 at 14:00
image

Durata de viață a albinelor care produc miere, ținute într-un mediu controlat în laborator, este astăzi cu 50% mai mică decât era în urmă cu 50 de ani, arată un studiu desfășurat de entomologii de la Universitatea Maryland din SUA.

Atunci când oamenii de știință au modelat efectul duratei de viață mai scurte din zilele noastre, rezultatele au corespuns cu tendințele de creștere a pierderilor de colonii și de reducere a producției de miere observate de apicultorii americani în ultimele decenii.

Rotația coloniilor este un factor acceptat în apicultură, deoarece coloniile de albine îmbătrânesc și mor în mod natural. Însă, în ultimul deceniu, apicultorii din SUA au raportat pierderi mari, fapt ce a dus la înlocuirea mai multor colonii pentru a continua operațiunile. În încercarea de a înțelege ce s-a întâmplat, cercetătorii s-au concentrat asupra factorilor de stres din mediul înconjurător, a bolilor, paraziților, a expunerii și a nutriției.

Scăderea duratei de viață a albinelor, explicată prin factori genetici

Acesta este primul studiu care arată un declin general al care produc miere, potențial independent de factorii de stres din mediul înconjurător. Studiul sugerează că genetica ar putea influența tendințele mai largi observate în industria apicolă.

„Izolăm albinele din viața de colonie chiar înainte să iasă adulți, așa că orice le reduce durata de viață se întâmplă înainte de acest moment. Acest lucru introduce ideea unei componente genetice. Dacă această ipoteză este corectă, asta indică și o posibilă soluție. Dacă putem izola anumiți factori genetici, atunci poate că le vom putea reproduce astfel încât să obținem albine mai longevive”, a declarat Anthony Nearman, doctorand în cadrul Departamentului de Entomologie și autor principal al studiului.

Cum a început analizarea albinelor de laborator?

Nearman a observat pentru prima dată scăderea duratei de viață în timp ce desfășura un studiu împreună cu profesorul asociat de entomologie Dennis van Engelsdorp privind protocoalele standardizate pentru creșterea albinelor adulte în laborator.

Nearman evalua efectul suplimentării dietei de apă cu zahăr a albinelor din cuști cu apă plată pentru a imita mai bine condițiile naturale, atunci când a observat că, , durata medie de viață a albinelor din cuștile sale era la jumătate față de cea a albinelor din cuști din experimente similare din anii 1970.

„Atunci când am trasat durata de viață în timp, mi-am dat seama că există de fapt acest efect uriaș. Protocoalele standardizate pentru creșterea albinelor în laborator nu au fost cu adevărat formalizate până în anii 2000, așa că ai crede că durata de viață ar fi mai lungă sau neschimbată, pentru că ne perfecționăm în acest domeniu, nu? În schimb, am văzut o dublare a ratei mortalității” a spus Nearman.

Ce urmează pentru a stabili cu exactitate cauza scăderii duratei de viață a albinelor?

Deși un laborator este un mediu diferit de o colonie, înregistrările istorice ale albinelor ținute în laborator sugerează o durată de viață similară cu cea a albinelor din colonii, iar oamenii de știință presupun, în general, că factorii izolați care reduc durata de viață într-un mediu o vor reduce și în altul, potrivit Phys.org.

Nearman și van Engelsdorp au observat că albinele păstrate în laborator ar putea fi supuse unui fel de contaminare virală de nivel scăzut sau de expunere la pesticide în timpul stadiului lor larvar, atunci când clocesc în stup și albinele lucrătoare le hrănesc. Dar albinele nu au prezentat simptome evidente ale acestor expuneri.

Următorii pași vor fi compararea tendințelor în ceea ce privește durata de viață a albinelor de miere în SUA și în alte țări. Dacă vor găsi diferențe în ceea ce privește longevitatea, cercetătorii pot izola și compara factorii potențiali care contribuie, cum ar fi genetica, utilizarea pesticidelor și prezența virusurilor în stocurile locale de albine.

articolul original.

O confruntare istorică, Petre P. Carp se opune Regelui Ferdinand: „Am trei fii, îi dau Majestății Voastre să se bată şi să moară, iar eu…”

28 November 2022 at 13:00
image

Dezbaterile din cadrul Consiliului de Coroană din 27 august 1916 au fost deosebit de intense și dramatice. Liderul conservator Petre P. Carp s-a opus cu toată forța argumentelor hotărârii Regelui Ferdinand I prin care România intra în Primul Război Mondial de partea Antantei: „Am trei fii, îi dau Majestății Voastre să se bată şi să moară. Iar eu mă voi ruga lui Dumnezeu ca armata română să fie bătută… ”

În august 1916, România se afla într-un punct de cotitură în istoria sa, iar drumul pe care trebuia să îl urmeze era plin de riscuri și incertitudini.

După doi ani de neutralitate, timp în care Marile Puteri au exercitat presiuni asupra autorităților de la București, România decide să intre în război de partea Antantei. Din 1914 și până în 1916, prim-ministrul Ionel Brătianu a dus negocieri lungi și anevoioase cu reprezentanții Antantei, pentru a asigura României îndeplinirea cerințelor pentru care țara intra în război.

Obiectivul principal? Eliberarea românilor din Transilvania

Obiectivul principal era de sub opresiunea Austro-Ungariei. Odată semnate convențiile politice și militare între România și Antanta, hotărârea de a intra în război trebuia adusă la cunoștința conducătorilor politici și a opiniei publice.

Pentru acest scop a fost convocat Consiliul de Coroană din 27 august 1916. Întrunirea a avut loc la Palatul Cotroceni, fiind invitați cei mai importanți oameni politici ai țării. La întâlnire au participat membrii Consiliu de Miniștri: Ion I.C. Brătianu, Emil Costinescu, Emil Porumbaru, Vasile Morțun, Alexandru Constantinescu, Alexandru Radovici, dr. C. Anghelescu, Victor Antonescu și I.G. Duca. Reprezentanții Parlamentului au fost: M. Ferechide, președintele al Camerei Deputaților, C. F. Robescu, cel care-l înlocuia pe B. Missir, președintele Senatului, care lipsea din țară. Nu au lipsit nici foștii președinți ai Consiliului de Miniștri: Teodor Rosetti, P.P. Carp și Titu Maiorescu. Șefii de partide, Take Ionescu, Nicoale Filipescu și Alexandru Marghiloman, dar și foștii președinți ai Corpurilor Legiuitoare, Costică Olănescu și C. Cantacuzino-Pașcanu, au fost și ei prezenți.

De la neutralitate, la război

Mulți dintre cei invitați și-au adus aminte de Consiliul de Coroană din vara anului 1914. Era însă o mare diferență. În 1914, Regele Carol I convocase Consiliul pentru a decide dacă România urma să intre în război sau să rămână neutră. În 1916, hotărârea de a intra în război de partea Antantei era deja luată, iar Regele Ferdinand solicita sprijinul întregii clase politice pentru o decizie care era deja parafată.

„Pentru toți inițiații, Consiliul de Coroană a fost numai o formalitate constituțională care a consimțit hotărârea intrării noastre în război. Condițiunile și data intrării în acțiune fuseseră fixate prin Convenţia ultrasecretă, încheiată în ziua de 4 august (stil vechi, n.n.). Convenţia fusese semnată în casa lui Vintilă Brătianu, din strada Aurel Vlaicu, de către Ionel Brătianu în numele României și de Poklevski-Koziell, ministrul Rusiei, în numele celor patru mari Puteri (Franţa, Anglia, Italia și Rusia), de față fiind, în afară de semnatari, Vintilă Brătianu, I.G. Duca, C. Diamandi și Bebe Brătianu. (…) Brătianu voia să adoarmă astfel vigilența Austro-Germaniei în vederea faimosului nostru atac bruscat”, notează în memoriile sale Constantin Argetoianu.

Regele Ferdinand I: România nu poate lupta alături de Puterile Centrale

Discuțiile din cadrul Consiliului au fost marcate de schimbul tăios de replici dintre Regele Ferdinand I și liderul conservator Petre P. Carp. În fapt, a fost o ciocnire virulentă între partizanii celor două mari orientări, securitatea națională sau unitate națională. Antanta sau Puterile Centrale? Rusia sau Germania? Cu o încredere, luciditate și stăpânire de sine, care nu îl caracterizau, Regele Ferdinand a cerut sprijinu-l celor prezenți.

Iată cum relatează acest moment unul dintre participanții la Consiliu, I.G. Duca: „Regele Ferdinand a spus că a convocat pe marii ţării nu ca să le ceară un sfat, căci hotărârea lui este luată, ci ca să le ceară sprijinul. În situația actuală, neutralitatea nu mai este cu putință, România trebuie să ia o hotărâre şi să aleagă. Soarta războiului înclină înspre Înțelegere, dar oricum ar fi, România nu poate lupta alături de Puterile Centrale, căci ar însemna să mergem împotriva întregii evoluțiuni istorice a neamului nostru. Regele a arătat pe urmă că, spre a se ajunge la o atare hotărâre, a trecut prin încercările cumplite, pe care desigur le pricepem, dar că, având în vedere numai interesele țării a cărei Coroană o poartă, s-a învins pe sine însuși. Precum cauza cea dreaptă a învins în el, are nestrămutată convingere că va învinge în acest război și că astfel, din jertfele ce ne așteaptă, va ieși îndeplinirea idealului nostru naţional”. După acest discurs, Regele Ferdinand i-a solicitat lui Petre P. Carp șă iși spună opina. Acesta a refuzat și a spus că va vorbi după ce primul-ministru și „reprezentanții partidelor” își vor preciza opinia.

Petre P. Carp: „Am trei fii, îi dau Majestății Voastre să se bată şi să moară. Iar eu mă voi ruga lui Dumnezeu ca armata română să fie bătută…”

Atunci când a luat cuvântul, „a vorbit cu o rară violență, în fond și în formă, prezicând pieirea României și a Coroanei într-un război alături de Rusia. Nu vedea scăpare pentru noi decât alături de Puterile Centrale”, rezuma Constantin Argetoianu discursul susținut de liderul conservator.

Discursul lui P.P. Carp, prin duritatea și stilul tăios, i-a șocat pe toți cei prezenți. Iată ce nota, despre discurs, I.G. Duca, ministru al Instrucțiuni Publice și Cultelor: „ne întrebam cu toții, mai ales noi care asistasem şi la Consiliul de la Sinaia, ce va mai spune bătrânul protagonist al alianței germane. Carp a întrecut însă toate așteptările şi toate închipuirile noastre. A fost, ca la Sinaia, lapidar, tăios, energic, dar pe când atunci era solemn şi profetic, acuma era încruntat şi crispat de mânie”.

„Din acest război va ieși sau egemonia germană, sau egemonia rusească”

Apoi Duca a ținut să relateze câteva fraze din argumentația conservatorului: „Din acest război va ieși sau egemonia germană, sau egemonia rusească. Egemonia germană înseamnă pentru noi mântuirea, cea rusească sfârşitul, fiindcă vom sta în drumul Rusiei către Constantinopole. Iată de ce nu putem, oricum ar fi şi în orice împrejurări, să fim decât împotriva Rușilor. (…) Dealtminteri, Sire, acesta nu este numai interesul țării, el este şi interesul dinastiei. Să nu-și închipuiască Majestatea Voastră că o Rusie învingătoare va tolera vreodată în România o dinastie Hohenzollern. (…) Iată de ce, Sire, datoria Majestății Voastre este să se opună cu orice chip unei asemenea politici nefaste şi să rămână credincioasă, subliniind cuvântul alături de Germania. (…) Dealtminteri, la ce folos toată această discuție, văd că nu mai e locul să argumentăm şi să convingem. Hotărârile sunt luate. Lingușitorii Tronului au învins. (…) Cât despre mine, nu e același lucru. Nu îmi puteți cere nici sprijin pentru o politică pe care o cred a însemna pieirea României. Am un ziar, «Moldova», de mâine chiar îl voi închide. Am în jurul meu câțiva prieteni, le voi cere îndată să se împrăștie. Am trei fii, îi dau Majestății Voastre să se bată şi să moară. Iar eu mă voi ruga lui Dumnezeu ca armata română să fie bătută… căci numai astfel România va putea să fie scăpată!”.

Regele Ferdinand îi răspunde lui Carp: Dinastia va urma soarta țării, învingătoare cu ea sau învinsă cu ea. Dinastia mea este română

Replica nu s-a lăsat așteptată și s-a ridicat la înălțimea provocărilor lansate de Petre P. Carp.

„Ați greșit şi adineauri”, i-a spus Regele, după ce a încercat să-l facă pe P.P. Carp să-şi retragă cuvintele despre înfrângerea armatei, „când ați vorbit de interesele Dinastiei, nu cunosc decât interesele țării. În conștiința mea aceste două interese se confundă. Dacă m-am hotărât să fac acest pas grav, e fiindcă, după matură chibzuință, eu am ajuns la convingerea adâncă şi nestrămutată că el corespunde cu adevăratele aspirațiuni ale neamului a căror răspundere o port în ceasul de față. Dinastia va urma soarta țării, învingătoare cu ea sau învinsă cu ea. Deoarece, mai presus de toate, să știți, domnule Carp, că Dinastia mea este română. Rău ați făcut când ați numit-o străină, germană. Nu, e românească! Românii nu au adus aici pe unchiul meu, Regele Carol, ca să întemeieze o dinastie germană la gurile Dunării, ci o dinastie națională, şi revendic pentru casa mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredințat-o”. Apoi, l-a finalul întâlnirii, Regele Ferdinand i-a spus lui Carp: „Știu că Hohenzollernii n-au obiceiul să fie învinși, de aceea, prima victorie am repurtat-o asupra mea”.

articolul original.

William Shakespeare: „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus”

28 November 2022 at 12:30
image

A fi sau a nu fi: aceasta e întrebarea. / Mai nobil e să-nduri în cuget, oare, / Săgeţi şi prăştii ale-ursitei rele, / Sau apucând o armă tu sa curmi al Restriştilor noian? / Să mori, să dormi… Nimic mai mult. / Şi printr-un somn să ştii / Că pui sfârşit durerii sufleteşti / Şi-atâtor mii de alte suferinţe / Ce sunt a cărnii parte. / E-o-ncheiere / Chiar foarte de dorit. / Să mori, să dormi. / Să dormi, dar cine stie? / Să visezi! Aici e greul! / Căci în somnul morţii, / Când ai scăpat vremelnicul caier, / Ce vise-atunci ai să mai poți visa? / E tocmai ce ne-ndeamnă-a şovăi, / Şi-aici e teama care dă năpastei / Un trai atât de lung. / Cine-ar mai sta / Să rabde biciul şi dispreţul lumii, / Despoticul bun-plac, zăbava legii, / Sfidările din partea celor mândri, / Durerea dragostei ne-mpărtășite, / Trufia stăpânirii şi-njosirea, / Prin cei nemernici, a destoiniciei, / Când poate să-şi dea singur dezlegarea / C-un vârf de jungher? / Cine şi-ar mai duce / Povara vieţii-n geamăt şi sudori / De n-ar fi groaza tainei ce urmează / Şi-acel hotar necunoscut de unde / Nu-i călător să se fi-ntors vreodată, / Şi care zdruncina voinţa noastră, / Făcându-ne să suferim mai lesne / Urgiile de-aici decât să tindem / Spre altele pe care nu le ştim. / Ast gând pe toţi ne face-a fi mişei. 

Fragmentul, lesne de ghicit, este extras din actul III al tragediei „Hamlet”, una dintre cele mai cunoscute, mai vândute și mai jucate opere ale lui William Shakespeare, scriere în care autorul a dat naștere celebrului citat, tirada filosofică  A fi sau a nu fi, aceasta e-ntrebarea.

Hamlet a fost scrisă în 1603 și reprezintă cea mai lungă piesă a lui  – are 29.551 de cuvinte. A inspirat scenariile a zeci de piese de teatru și filme, nume mari de actori jucându-l pe Hamlet, personajul principal din această capodoperă a literaturii universale, printre ei numărându-se Ralph Fiennes, Richard Burton, Mel Gibson, Keanu Reeves, Jude Law, Christopher Walken, Ian McKellen, Daniel Day-Lewis, David Tennant, Ethan Hawke, Kenneth Branagh, Laurence Olivier, Derek Jacobi și Benedict Cumberbatch.

Căsătorie grăbită de o sarcină de trei luni

(n. 23 aprilie 1564 – d. 23 aprilie 1616), dramaturg și poet englez, poetul național al Angliei, Poetul din Avon, Lebăda din Avon, așa cum deseori a mai fost numit, este considerat a fi cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Opera sa (majoritatea scrisă între 1585 și 1613, tradusă mai târziu în toate limbile pământului) include 38 de piese de teatru (cele mai importante comedii și tragedii din literatura universală) 154 de sonete și peste 150 de poeme.

Shakespeare s-a născut la Stratford-upon-Avon în 1564, în perioada Dinastiei Tudorilor, într-o familie înstărită care avea opt copii. Deși nu se cunosc foarte multe detalii despre prima parte a vieții lui – chiar și data exactă a nașterii a rămas un mister – se crede totuși a scriitorul a avut parte de o educație aleasă, fiind dat la școli prestigioase. În 1582, William s-a căsătorit cu fiica unui fermier, Anne Hathaway (cu opt ani mai mare decât el), iar la momentul nunții, Anne era însărcinată în trei luni. Au avut împreună trei copii, o fată Susanna și gemenii Hamnet și Judith.

Zona crepusculară din viața lui Shakespeare

Există o perioadă de timp în care Shakespeare pare că a intrat într-o gaură neagră, având în vedere faptul că între anii 1585 – 1592 nu știe nimeni ce s-a întâmplat cu scriitorul. Biografii săi au constatat consternați dispariția documentelor istorice în perioada menționată – 1585, anul în care a fost înregistrat botezul gemenilor săi, și 1592, anul în care dramaturgul Robert Green l-ar fi jignit într-unul din pamfletele sale, acuzându-l de plagiat și numindu-l pe Shakespeare un corb parvenit împodobit cu penele noastre, ceea ce sugerează că până la acea dată Shakespeare era deja cunoscut în lumea teatrală Londoneză.

Despre această perioadă de șapte ani dispărută în neant istoricii spun, speculează că Shakespeare ar fi lucrat ca și profesor, ar fi studiat dreptul, ar fi călătorit în Europa continentală sau chiar s-ar fi alăturat unei trupe de actori care trecuse prin Stratford. De asemenea, potrivit unei relatări din secolul al XVII-lea, Shakespeare ar fi fugit din orașul natal după ce a ucis căprioare pe moșia unui bogătaș, fiind acuzat de braconaj.

A inventat cuvinte și expresii

Se crede că William Shakespeare este autorul care mai mult decât orice alt scriitor din istorie, inventând – sau, cel puțin, popularizând – diferiți termeni și expresii care încă apar și sunt uzitate în conversațiile de zi cu zi: asasinare (folosit pentru prima dată în piesa Macbeth), năucit (folosit în Îmblânzirea scorpiei), sensul de atunci al cuvântului fiind asociat cu efectul orbitor al soarelui asupra ochilor, cu sânge rece (King John), încăierare (cuvânt folosit pentru prima dată în Antoniu și Cleopatra), nu tot ce strălucește este aur, mort de-a binelea, dragostea este oarbă. Tot lui Shakespeare i se atribuie inventarea numelor Olivia, Miranda, Jessica și Cordelia, care au devenit comune de-a lungul anilor, dar și a numelor Nerissa și Titania, care nu s-au popularizat precum celelalte.

În mai multe documente moștenite din timpul vieții lui William Shakespeare, numele lui de familie apare scris în peste 80 de moduri diferite: de la Shappere la Shaxberd, iar în cele câteva documente proprii care i-au supraviețuit, scriitorul a semnat cu abrevieri precum Willm Shakp, Willm Shakspere și William Shakspeare.

Blestemul de pe mormânt

William Shakespeare a murit pe 23 aprilie 1616, la vârsta de 52 de ani. Am spune astăzi, la doar 52 de ani, dar pentru epoca lui, când speranța medie de viață varia între 30 și 40 de ani, s-ar putea considera că Shakespeare a trăit „ceva”. Ca multe alte detalii legate de viața învăluită de mister a lui Shakespeare, nu se știe cu exactitate nici care a fost motivul morții acestuia, deși în scrierile cuiva din anturajul său ar fi fost menționat faptul că autorul s-a îmbolnăvit după o noapte în care băuse peste măsură Ben Jonson. Puțin ciudat este faptul că Shakespeare ar fi avut timp să-și conceapă chiar și un epitaf, pe piatra funerară fără nume fiind scris un text care „sună” a blestem. Prieteni buni, în numele Mântuitorului, feriți-vă/Să săpați în pulbere ce-aici s-a ferecat/Căci binecuvântat va fi omul ce trece pe lângă pietre în tăcere/Și blestemat să fie acela care mișcă fără minte-aceste oase ale mele.

Câteva dintre cele mai importante opere ale lui Shakespeare sunt  – Antoniu și Cleopatra, Romeo și Julieta, Hamlet, MacBeth, Visul unei nopți de vară, Othello, Regele Lear, Titus Andronic, Negustorul de la Veneția, Îmblânzirea Scorpiei, Soțiile vesele din Windsor, Furtuna, Richard al III-lea etc.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/William-Shakespeare

https://www.history.com/news/10-things-you-didnt-know-about-william-shakespeare

https://primaryfacts.com/6957/hamlet-facts-about-the-william-shakespeare-play/

articolul original.

Modificările cerebrale în cazul autismului, mai profunde decât se știa până acum

28 November 2022 at 12:00
image

Modificările cerebrale în cazul autismului sunt mult mai profunde decât se știa până acum, potrivit unui studiu. Acestea apar în tot cortexul cerebral și nu doar în anumite zone despre care se crede că afectează comportamentul social și limbajul, potrivit unui nou studiu condus de University of California, Los Angeles (UCLA). Studiul îmbunătățește semnificativ înțelegerea oamenilor de știință cu privire la modul în care tulburarea de spectru autist (TSA) progresează la nivel molecular.

Studiul, publicat recent în revista Nature, reprezintă un efort cuprinzător de caracterizare a ASD, la nivel molecular. În timp ce afecțiunile neurologice precum Alzheimer sau Parkinson au patologii bine definite, autismul și alte tulburări psihice au prezentat în timp o caracterizare inexactă. Acest fapt a creat dificultăți în dezvoltarea unor tratamente mai eficiente.

Noul studiu identifică schimbările la nivelul creierului în aproape toate cele 11 regiuni corticale analizate, indiferent dacă acestea sunt regiuni de asociere critice – cele implicate în funcții precum raționamentul, limbajul, cogniția socială și flexibilitatea mintală – sau regiunile senzoriale primare, potrivit Science Daily.

Analizarea profundă a creierului în cazul autismului

Dr. Daniel Geschwind, profesor de genetică umană, neurologie și psihiatrie la UCLA și autorul al studiului, a explicat că cercetătorii au reușit să analizeze în detaliu creierul persoanelor cu autism, după o serie de eforturi efectuate de peste zece ani.

„Acest studiu reprezintă punctul culminant a mai bine de un deceniu de muncă a membrilor din laborator, care a fost necesar pentru a efectua o astfel de analiză cuprinzătoare a creierului autist. Suntem în sfârșit pe cale să căpătăm o imagine asupra stării creierului, , a persoanelor diagnosticate cu autism. Acest lucru ne oferă o patologie moleculară care, la fel ca în cazul creierului afectat de boli precum Alzheimer, Parkinson și accident vascular cerebral, indică un punct de plecare pentru înțelegerea mecanismelor bolii, care va accelera dezvoltarea de terapii care să modifice boli”, a spus autorul studiului, dr. Daniel Geschwind, profesor de genetică umană, neurologie și psihiatrie la UCLA.

În urmă cu puțin peste un deceniu, Geschwind a condus primul demers de identificare a patologiei moleculare, concentrându-se asupra a două regiuni ale creierului: lobul temporal și lobul frontal.

Pentru noul studiu, cercetătorii au examinat expresia genelor în 11 regiuni corticale prin secvențierea ARN-ului din fiecare dintre cei patru lobi corticali principali. Aceștia au comparat mostre de țesut cerebral obținute după deces de la 112 persoane cu TSA cu țesuturi cerebrale sănătoase.

Modificările ARN din creier, o cauză a apariției autismului

În urma studiului, cercetătorii au găsit dovezi puternice că este îmbogățit într-un anumit modul neuronal care are o expresie mai scăzută în tot creierul. Asta indică ideea că modificările ARN din creier sunt probabil cauza TSA, mai degrabă decât un rezultat al tulburării.

Unul dintre următorii pași constă în posibilitatea cercetătorilor de a folosi abordările computerizate ca să dezvolte terapii bazate pe inversarea modificărilor expresiei genice pe care cercetătorii le-au descoperit în TSA, potrivit profesorului de genetică umană, neurologie și psihiatrie la UCLA, dr. Daniel Geschwind.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Nature.

articolul original.

Cum afectează mucegaiul sănătatea oamenilor?

28 November 2022 at 11:00
image

Mucegaiul apare adesea în interiorul locuințelor, în special în toalete sau subsoluri, iar prezența sa poate fi extrem de periculoasă. Condițiile precare de trai au arătat că expunerea la mucegai ar putea afecta sănătatea unui om și poate provoca moarte, după ce, în noiembrie 2022, un copil de doi ani din Marea Britanie a murit, ca urmare a expunerii la mucegai, potrivit medicului legist Joanne Kearsley.

Ideea că mucegaiul este dăunător sănătății umane nu este o chestiune nouă, însă, se pare că acesta ar putea deveni mai periculos în anii ce urmează, un rezultat al schimbărilor climatice și al instabilității crescute de pe piețele energetice mondiale, potrivit IFL Science.

Inundațiile, vremea umedă, temperaturile ridicate și pătrunderea apei în locuințe sunt deja factori în creștere, din cauza crizei climatice. Aceste condiții sunt ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Ce este mucegaiul?

o structură pe care o pot dezvolta unele ciuperci și care iau adesea un aspect întunecat asemănător unui puf, cu un miros de înțepător.

Mucegaiul se dezvoltă în locurile în care există multă umiditate, cum ar fi acoperișurile care au scurgeri, ferestrele, țevile de apă, zonele inundate și încăperile umede, cum ar fi toaletele. Dacă peretele unei camere prezintă mai multe pete întunecate, sunt șanse mari să fie vorba de mucegai.

Cum apare și cum se împrăștie mucegaiul?

Apariția mucegaiului este pusă de specialiști pe seama sporilor pe care locurile umede îi emit. Pentru a se reproduce și dispersa, mucegaiul „pompează” sporii microscopici în spațiul din jur.

Pentru majoritatea oamenilor, expunerea la acești spori poate duce la simptome precum nas înfundat, respirație șuierătoare și mâncărimi ale ochilor. În același timp, efectele expunerii la mucegai poate deveni mai serioasă pentru oamenii cu astm, afecțiuni respiratorii, sisteme imunitare slabe sau alergii specifice.

Unele dintre efectele asupra sănătății provin din reacțiile inflamatorii la sporii de mucegai, pe care organismul îi recunoaște ca fiind corpuri străine. Unele mucegaiuri produc, de asemenea, micotoxine, care pot fi dăunătoare sau letale pentru oameni atunci când expunerea este suficient de mare.

Unele tipuri comune de mucegai de interior includ Cladosporium, Aspergillus și Penicillium (aceeași substanță din care provine penicilina). Există adesea o mare îngrijorare în jurul – Stachybotrys chartarum – din cauza puternicelor micotoxine pe care le poate produce. Cu toate acestea, culoarea nu este un indiciu solid al cât de periculos poate fi un mucegai și nu există un test disponibil pe scară largă pentru a dovedi dacă S. chartarum este prezent într-o casă.

Inundațiile, vremea umedă, temperaturile blânde și pătrunderea apei în case sunt deja în creștere din cauza crizei climatice, iar aceste condiții sunt ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Cum să scapi de mucegai?

Există câteva lucruri pe care le poți face ca să reduci riscul expunerii la mucegai, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Pentru început, încearcă să abordezi problema umidității, care stă la baza apariției mucegaiului. De asemenea, poți arunca obiectele mucegăite din zonele de locuit, inclusiv covoare, gresie etc.

Dacă este posibil, încearcă să menții spațiul cât mai uscat și bine ventilat.

Un caz istoric: decesul a cărui cauzalitate este pusă pe seama expunerii la mucegai

În noiembrie 2022, un caz foarte mediatizat a concluzionat că Awaab Ishak, în vârstă de doi ani, a murit ca urmare a expunerii la mucegai în apartamentul familiei sale din Rochdale, Marea Britanie. Povestea tragică a ridicat tot felul de probleme sociale – de la sărăcie la rasism instituțional – dar a evidențiat, de asemenea, impactul subapreciat al efectelor asupra

În urma acestui caz istoric, au existat apeluri serioase pentru creșterea gradului de conștientizare a expunerii la mucegai, despre care mulți anticipează că va deveni o povară tot mai mare în următoarele decenii.

„Moartea tragică a lui Awaab va fi, și ar trebui să fie, un moment definitoriu pentru sectorul locuințelor în ceea ce privește creșterea cunoștințelor, creșterea gradului de conștientizare și o înțelegere mai profundă în legătură cu problema umezelii și a mucegaiului”, a declarat medicul legist principal Joanne Kearsley în cadrul anchetei privind moartea lui Ishak.

articolul original.

Un dispozitiv minuscul reproduce interfața dintre țesutul uterin și celulele placentei la începutul sarcinii 

28 November 2022 at 10:00
image

Oamenii de știință au conceput un dispozitiv minuscul, pe care l-au numit „un organ pe un cip”, care reproduce începutul unei sarcini, atunci când embrionul se implantează în mucoasa uterină. 

Noua tehnologie a fost descrisă în detaliu într-un raport publicat în 2022 în revista Nature Communications.

Micul dispozitiv este făcut dintr-un cauciuc de silicon transparent, același material folosit în crearea anumitor lentile de contact. Acesta are două camere: una care ține celulele placentei și cealaltă pentru vasele de sânge 3D minuscule, conform Live Science.

Cum a fost folosit dispozitivul pentru înțelegerea funcționării celulelor umane?

Între cele două camere se află o barieră care imită țesutul uterin ce s-ar afla sub un embrion implantat în uter.

În experimente, echipa a folosit dispozitivul ca să observe cum trofoblastul – celula care ajută embrionul să se atașeze de uter și care face parte din placentă mai târziu – migrează către uterine, înainte de implantarea embrionului.

Celulele care căptușesc vasele de sânge ajută, de fapt, trofoblastul  în călătoria sa spre schimbul de gene și secretă diverse proteine. Cu ajutorul noului sistem, cercetătorii au putut observa acest proces.

„Sistemul nostru de implantare pe cip a fost modelat în studiu de interacțiunile dintre mamă și țesutul placentei în care se află copilul”, a spus unul dintre autorii studiului, dr. Monica Maingi, profesor asociat de obstetrică și ginecologie și director al secției de endocrinologie reproductivă și infertilitate la Spitalul Universității din Pennsylvania, SUA.

Rolul fiecărei celule din corp a fost bine determinat în urma experimentului

Dr. Maingi a explicat că scopul cercetării a fost acela de a descoperi rolul fiecărui tip de în raport cu modul în care lucrează corpul în timpul incipient al unei sarcini.

„Motivul pentru care am abordat această chestiune a fost pentru că oamenii sunt unici în ce privește modul în care se atașează  și în interfața dintre celulele materne și cele placentare. Acum, după ce am demonstrat relevanța acestui sistem, putem să ne uităm la tipurile individuale de celule și să înțelegem mult mai bine ce face fiecare tip de celulă în parte”, a spus dr. Maingi pentru Penn Medicine News.

articolul original.

Test de cultură generală. Câte stomacuri au vacile?

28 November 2022 at 09:00
image

Hrănindu-se în întregime cu iarbă și alte produse vegetale similare, vacile au stomacuri uriașe care ocupă o parte semnificativă din fiziologia lor. Dar câte stomacuri au vacile?

Răspunsul la întrebarea „?” ar putea părea complicat, dar de fapt este simplu: vacile au un singur stomac, dar acesta este împărțit în 4 compartimente.

Cele patru compartimente ale stomacului unei vaci se numesc: ierbar (sau burduf), ciur, foios și cheag. Fiecare parte a stomacului descompune alimentele pentru a-i permite organismului să extragă fiecare nutrient.

Câte stomacuri au vacile și de ce?

Vacile nu au patru stomacuri. Vacile au un stomac cu patru compartimente, iar acest lucru se întâmplă deoarece acestea mănâncă într-un mod diferit față de noi, potrivit North American Nature.

Oamenii sunt mâncători versatili care pot mânca plante și animale în timp ce scot cantitățile necesare de zahăr din pereții celulari ai alimentelor consumate.

Cu toate acestea, nu putem obține energie din iarba crudă și vegetația densă deoarece sistemele noastre digestive nu sunt echipate pentru a descompune .

Vacile sunt clasificate ca rumegătoare, ceea ce înseamnă că se hrănesc cu plante greu de digerat, cum ar fi iarba. Sistemele lor digestive trebuie să fie suficient de fiabile și de eficiente pentru a descompune astfel de alimente.

Plantele nu sunt un aliment hrănitor pentru vaci

Vacile regurgitează și își mestecă din nou hrana, descompunând-o în continuare și extrăgând mai mulți nutrienți.

Faptul că depind de nutrienții din iarbă este motivul pentru care vacile au un stomac cu patru compartimente, spre deosebire de majoritatea animalelor, care au doar un compartiment.

Deși iarba este dieta principală a unei vaci, multe alte frunze și plante fac, de asemenea, parte din dieta lor. Problema cu iarba este că nu este ușor digerabilă și nici foarte hrănitoare atunci când este consumată în cantități mici.

Vacile trebuie să consume cantități mari de iarbă pentru a obține nutrienții necesari. Acestea petrec mult mai mult timp la pășunat decât petrec carnivorele când vânează.

Vacile s-au adaptat la opțiunile alimentare din habitatul lor

Deși multe mamifere mănâncă fructe sau frunze tinere moi, nu există suficiente fructe disponibile pentru animalele mari, cum ar fi vacile, deoarece nu sunt o specie care .

Cu toate acestea, vacile pot extrage eficient nutriția maximă chiar și din alimente de calitate mediocră. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul timpului, vacile au evoluat într-un mod care le-a permis să mănânce plante mai rezistente.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Roverul Perseverance a descoperit roci misterioase, ascunse într-un lac marțian antic

28 November 2022 at 08:00
image

Roverul Perseverance al NASA a analizat recent o sumedenie de roci marțiene care par ciudat de familiare – cum ar fi locul în care fluxurile vulcanice întâlnesc Oceanul Pacific în Hawaii, sau unde se întâlnesc cu Oceanul Atlantic în Islanda.

Această zonă, numită formațiunea Séítah, este scena celei mai noi investigații privind apa care probabil a trecut prin această regiune cu miliarde de ani în urmă.

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021. După coborârea sa palpitantă și debutul însoțitorului său, elicopterul Ingenuity, misiunea a început să își exploreze noua casă din craterul Jezero.

Oamenii de știință cred că această zonă a adăpostit cândva un lac antic. Deloc surprinzător, acest lucru face din crater o țintă principală pentru cei care se întreabă dacă

În plus, există un mister în jurul modului în care au apărut rocile din Jezero.Oamenii de știință cred că Séítah s-a format atunci când o foaie groasă de lavă sau o cameră de magmă s-a răcit, dar cercetătorii nu știu ce a produs condițiile de topire în primul rând. Odată răcită, roca a intrat în contact cu puțină apă, în condiții care ar fi putut fi posibil să fie locuibile pentru microorganisme.

Formațiunea Séítah, scena celei mai noi investigații de pe Marte

Trocul de rocă de la Jezero apare în trei noi studii. Două studii sunt publicate în Science Advances, iar un alt studiu este publicat în Science. Printre constatări, o echipă a descoperit că rocile ar putea păstra biosemnături – dacă acestea există.

Séítah este un cuvânt Navajo (Diné) care înseamnă „în mijlocul nisipului”. Și, deși Marte pare a fi uscat și arid, formațiunea deltaică de pe partea vestică a lui Jezero sugerează că un curent a țâșnit într-un mediu mai umed decât cel pe care îl vedem astăzi.

A existat o anumită interacțiune între condițiile umede și cele vulcanice. „Formațiunea Séítah este un corp de roci care s-a format prin răcirea fie a unei foi groase de lavă, fie a unei camere de magmă care se afla încă sub pământ”, spune Michael Tice, geobiolog și autorul principal al unei lucrări, pentru Inverse. „Nu știm deocamdată de unde a provenit lava sau magma.”

olivină, un material vulcanic verzui care se găsește și pe Pământ. Oamenii de știință au emis ipoteze cu privire la ceea ce a creat olivina, deoarece misiunile orbitale ar putea identifica cantități mari din spațiu.

Printre posibilele explicații pentru prezența sa se numără topirea în urma impactului cu un meteorit și depozitele de cenușă vulcanică.

Olivina, un material vulcanic verzui care se găsește și pe Pământ

„Olivina este un mineral comun și important în tipurile de roci magmatice (bazalt și gabbro) care pot fi găsite pe Pământ în crusta oceanică și în locuri precum Hawaii și Islanda”, spune Tice.

„Olivina este interesantă din mai multe motive, dar în cazul nostru, este importantă deoarece tinde să reacționeze mai rapid cu apa decât alte minerale care apar în mod obișnuit împreună cu aceasta, astfel încât ne poate spune multe despre orice apă care a trecut printr-o rocă”, adaugă el.

În cazul Perseverance, cercetătorii au aflat că olivina a fost doar ușor alterată de apă, care avea o temperatură scăzută și care ,,s-a infiltrat prin fundul craterului”, spune Tice.

Chiar și cu dovezi ale celor două etape ulterioare de trecere a apei, aceste faze arată o alterare mult mai mică a rocilor decât ceea ce ar fi de așteptat în mod obișnuit pentru roci similare de pe Pământ, transmite Inverse.

„Încă nu știm cum s-a format această materie organică misterioasă”

„Condițiile din rocă în timpul fiecărei perioade în care apa a migrat prin ea ar fi putut susține mici comunități de microorganisme, iar multe dintre noile minerale care s-au format pot păstra dovezi de viață”, spune Tice.

Dar un alt studiu arată că în apa lui Jezero au existat la un moment dat niște substanțe chimice neplăcute. Un grup în special, numit perclorați, este rar pe Pământ. Oamenii de știință au găsit urme ale acestei săruri în olivina dintr-un grup de roci de lângă Séítah, numit Máaz. Viața, așa cum o cunoaștem, ar fi avut dificultăți în a exista cu această substanță chimică.

„Încă nu știm cum s-a format acea materie organică, dar vom ști mult mai multe atunci când mostrele noastre vor ajunge înapoi pe Pământ”, spune Tice.

Următoarea este Mars Sample Return, în cadrul căreia NASA și Agenția Spațială Europeană vor trimite roboți care vor aduce mostre pe Planeta Roșie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Traficul de la orele de vârf ar putea fi descongestionat cu Inteligență Artificială

28 November 2022 at 07:30
image

În vacanțe, dar și din ce în ce mai des în viața de zi cu zi, șoferii întâlnesc porțiuni de traseu pe care se înaintează foarte lent sau aproape deloc fără niciun motiv aparent. Cercetătorii spun că problema sunt chiar șoferii, însă un nou sistem de Inteligență Artificială (AI) ar putea elibera traficul de la orele de vârf.

Șoferii pur și simplu nu fac o treabă bună în a naviga în condiții de trafic dens, dar un experiment din Nashville care folosește inteligența artificială are potențialul de a schimba lucrurile.

În cadrul experimentului, mașini special echipate au reușit să ușureze pe Interstate-24, a declarat cercetătorul Daniel Work.

Pe lângă scăderea frustrării șoferilor, Work a spus că o conducere mai puțin oprită înseamnă economii de combustibil și, prin extensie, mai puțină poluare.

Traficul de la orele de vârf ar putea fi descongestionat cu o nouă tehnologie

Profesorul de inginerie civilă și de mediu de la Universitatea Vanderbilt face parte dintr-un grup de ingineri și matematicieni de la universitățile din SUA care au studiat problema ambuteiajelor fantomă după ce un simplu experiment din Japonia din urmă cu mai mulți ani a arătat cum se dezvoltă acestea.

Cercetătorii de acolo au pus aproximativ 20 de șoferi pe o pistă circulară și le-au cerut să conducă cu o viteză constantă. În scurt timp, traficul a trecut de la un flux lin la o serie de opriri și porniri, relatează Tech Xplore.

„Ambuteiajele fantomă sunt create de șoferi ca tine și ca mine”, a explicat Work.

O persoană calcă frâna dintr-un motiv oarecare. Persoana din spatele ei are nevoie de o secundă pentru a răspunde și trebuie să frâneze și mai tare. Următoarea persoană trebuie să frâneze și mai tare decât precedenta. Valul de frânare continuă până când multe mașini se opresc. Apoi, pe măsură ce traficul se degajă, , provocând mai multă frânare și încă un blocaj.

„Știm că frânarea bruscă a unei mașini poate avea un impact uriaș”, a spus Work.

Experimentul de acum a arătat că câteva mașini care merg încet și constant ar putea, de asemenea, influența traficul de la orele de vârf; în mai bine.

Cum a decurs experimentul?

Experimentul a folosit 100 de mașini care au mers în bucle pe o secțiune de 24 de kilometri a I-24 de la aproximativ 6 a.m. până la 9:45 a.m. în fiecare dimineață. Pornind de la premisa că dacă 5% dintre mașinile de pe șosea ar acționa împreună, ar putea reduce prevalența ambuteiajelor fantomă, cercetătorii au echipat acele 100 de mașini pentru a comunica fără fir, trimițând informații de trafic înainte și înapoi.

Mai mult, oamenii de știință s-au folosit și de controlul adaptiv al vitezei de croazieră, care este deja o opțiune pentru multe vehicule noi. Această tehnologie îi permite șoferului să seteze ca mașina să navigheze la o anumită viteză, dar mașina încetinește și accelerează automat după cum este necesar pentru a păstra o distanță de siguranță față de mașina din față.

În experiment, controlul adaptiv al vitezei de croazieră a fost modificat pentru a reacționa la fluxul general de trafic, inclusiv la ceea ce se întâmpla cu mult înainte, folosind inteligența artificială.

Luarea deciziilor pentru mașini a avut loc pe două niveluri, a spus Work. La nivel de nor, informațiile despre condițiile de trafic au fost folosite pentru a crea un plan general de viteză. Acest plan a fost apoi transmis mașinilor, care au folosit algoritmi de inteligență artificială pentru a determina cea mai bună acțiune de luat.

Cercetătorii au reușit să evalueze efectul pe care l-au avut mașinile conectate asupra fluxului de trafic de dimineață folosind o porțiune specială de 6 km de I-24 echipată cu 300 de senzori montați pe stâlpi.

Eliberând traficul de la orele de vârf se poate obține și o economie de combustibil

Experimentul recent s-a bazat pe o lucrare a lui Work și a colegilor săi efectuată în 2017 la Universitatea din Arizona. Acest lucru a repetat experimentul japonez, de data aceasta cu o singură mașină cu conducere autonomă aruncată în amestec. Mașina cu conducere autonomă a fluidizat traficul astfel încât s-a frânat cu 98% mai puțin. Acest lucru a dus la o creștere cu 40% a eficienței și la o creștere cu 14% a distanței parcurse.

Cercetătorii încă analizează datele din acest experiment, dar Work a spus că „a demonstrat că aceste blocaje pot fi reduse prin tehnologiile noi pentru vehicule automatizate pe care le-am dezvoltat. Este incontestabil faptul că tehnologia auto îmbunătățită poate reduce semnificativ blocajele fantomă atunci când este implementată la scară mare”.

Totuși, el a avertizat că tehnologia nu va elimina brusc aglomerația din traficul de la orele de vârf.

„Când sunt mai multe mașini pe drum decât poate suporta drumul, va exista întotdeauna aglomerație. Dar tehnologia poate face ca aglomerația să fie mai suportabilă”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
❌