ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Descopera

Cine a fost Malcolm X? „Sunt pentru adevăr, indiferent cine-l rostește”

30 September 2022 at 16:00
image

Malcolm Little (19 mai 1925 – 21 februarie 1965) este una dintre cele mai mari și mai influente personalități afro-americane din istorie, omul care ani de-a rândul a vorbit despre albii din America în cei mai aspri termeni condamnându-i pentru crimele și violențele împotriva americanilor de culoare.

Unii l-au văzut ca pe un eliberator, un avocat al drepturilor celor de culoare, un om carismatic și curajos, alții l-au considerat agitator, rasist, acuzându-l că prin discursurile sale îndemna populația de culoare la violență.

Malcolm Little (devenit mai târziu Malcolm X) a reprezentat liderul comunității musulmane negre din New York. Parcursul său până a ajunge la acest statut a fost unul tumultuos.

Hărțuiți de Ku Klux Klan

Malcolm Little s-a născut în 1925 în Omaha Nebraska, într-o familie cu părinți care simpatizau mișcarea lui Marcus Garvey, făcând parte din organizaţia Universal Negro Improvement Association (UNIA). Țelul lui Marcus Garvey, activist Jamaican (1887 – 1949) era acela al înfrățirii şi Africanilor  într-o mare ierarhie rasială. Așadar, urmând filosozia lui Garvey, părinții lui Malcolm își educau copiii să se mândrească cu originile lor și să fie independenți față de albi.

Din această cauză, familia lui Malcolm Little era în mod constant victima organizației rasiste extremiste Ku Klux Klan care le-a ars casa, atunci când Malcolm avea doar 4 ani, motiv pentru care Malcolm împreună cu familia lui au fost nevoiți să se mute în Michigan unde, din nou, s-au confruntat cu probleme rasiale, de data aceasta hărțuitorii fiind Black Legion, o ramură a KKK.

Este „irealist pentru un negru să aspire la profesia de avocat”

Între timp, patru dintre unchii săi au fost omorâți de către rasiștii albi, iar tatăl lui a fost ucis în urma unui accident rutier (cel puțin asta spune varianta oficială), însă bănuielile s-au îndreptat mereu către membrii Black Legion. Din cauza stresului și a presiunilor psihice, mama lui Malcolm Little a fost internată într-un spital de boli mintale, acolo unde a stat 24 de ani. În acest timp, toți copiii familiei au fost despărțiți și trimiși la diferite orfelinate.

La școală, Malcolm era un elev bun. Inteligent. Însă a renunțat la orice formă de învățământ în momentul în care un profesor alb i-ar fi spus că este „irealist pentru un negru să aspire la profesia de avocat” (acestea erau aspirațiile tânărului Malcolm), potrivit Britannica.

De la infractor, la propovăduitor

Așadar, după câțiva ani petrecuți în Michigan și Boston, la vârsta de 18 ani, Malcolm se mută în Harlem, unde începe să aibă o viață promiscuă. Se apucă de jocuri de noroc, trafic cu droguri, jafuri și chiar conduce rețele minore de prostituție, stil de viață care-i atrage probleme majore, fiind condamnat pentru prima dată la vârsta de 21 de ani, cu închisoare între 8 și 10 ani. În timpul detenției, începe transformarea lui Malcolm.

Primește tot felul de scrisori despre Nation of Islam, o organizație americană care lupta pentru independența negrilor și refuza noțiunea de superioritate a albilor. Deși inițial respingea ideea de religie, la modul general, Malcolm a fost convins de perspectivele ideologiei pe care tocmai o descoperea, acceptând până la urmă să devină membru al acestei organizații.

Se informa, se documenta, citea foarte multe cărți și îi trimitea scrisori liderului Nation of Islam, Elijah Muhammad, omul care îi îndemna pe adepții lui să renunțe la numele lor de familie spunând că acestea erau de fapt numele unor foști proprietari de sclavi.

Astfel Malcolm Little a devenit Malcolm X și, după ce a fost eliberat condiționat, în 1952, a plecat la Chicago pentru a-l vizita pe liderul organizației.

Activist de succes

În 1953, este numit ministru asistent al Templului Numărul Unu al Naţiunii Islamului din Detroit, iar din 1957 conduce  Templul Numărul Şapte din Harlem, extinzându-i baza confesională.  Notorietatea lui Malcolm crește odată cu spiritul său de activist. Până în anul 1963, atrage în interiorul Natiof of Islam peste 30.000 de noi membri.

Devine purtător de cuvânt la nivel naţional pentru Nation of Islam, iar datorită popularității sale și a aparițiilor din media scrisă și televizată, și pe plan international, iar intern ajunge de la un moment dat să aibă o reputație mai mare chiar decât a liderului Elijah Muhammad.

Trece la islamismul sunnit

Relația dintre Malcolm X și Elijah Muhammad și, implicit, afinitatea sa pentru politica internă a organizației din care făcea parte ajung într-un punct critic. Care sunt motivele? În 1963, Malcolm află că Elijah Muhammad avea relaţii cu şase femei și chiar cu unele dintre surorile lui, în urma acestor legături rezultând și copii, ceea ce îl determină pe Malcolm să părăsească organizația din care făcuse parte până atunci și respinge învățăturile ei, dar nu renunță la statutul lui de musulman, îmbrățișând Islamul sunnit și înființând – Muslim Mosque.

În 1964, Malcolm X pleacă la Mecca în pelerinaj,experiență revelatoare pentru el care-i schimbă viziunile și discursul public. Astfel că, „oamenii blonzi şi cu ochi albaştri” devin „frații lui” pledând din acel moment pentru unitate şi integrare între Afro-Americani şi albi, ceea ce, evident, produce mari nemulțumiri în rândul reprezentanților Nation of Islam care plănuiesc să-l asasineze.

Moartea lui Malcolm X

Pe 21 februarie 1965, în timp ce se pregătea de discursul pregătit pentru Ogranisation of Afro American Unity din Manhatan, Malcolm X este omorât, fiind răpus de 12 gloanțe.  Deși acuzații au fost trei dintre reprezentanții Nation of Islam, documentarul „Who Killed Malcolm X?”, din 2020, merge pe teza propusă de Abdur-Rahman Muhammad (activist și jurnalist de investigație), conform căreia FBI ar fi colaborat la asasinarea activistului, a cărui politică radicală continua să fie controversată. (La vremea asasinării lui, Malcolm era sub supravegherea NYPD și FBI).

La funerariile sale se estimează că au participat peste 30.000 de oameni.

articolul original.

Primul crater de impact descoperit în Spania

30 September 2022 at 14:00
image

Primul crater de impact probabil din Spania a fost identificat în provincia sudică Almeria. Descoperirea a fost prezentată recent la Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 de către Antonio Sánchez Garrido de la Universitatea din Almeria.

Deși în jur de 200 de structuri de impact au fost identificate în lume, studiul din cazul de față este primul care identifică semne ale unui în Peninsula Iberică.

Descoperirea este rezultatul a 15 ani de cercetări efectuate de o echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea din Almeria, Centrul Astrobiologic din Madrid, Universitatea din Lund și Universitatea din Copenhaga.

Ce dovezi există pentru craterul de impact din Spania?

„Noi credem că evenimentul de impact a avut loc în urmă cu 8 milioane de ani. Am investigat numeroase aspecte de geologie, mineralogie, geochimie și geomorfologie în regiune. Bazinele din Alhabia și Tabernas sunt pline cu sedimente care datează din urmă cu 5 până la 23 de milioane de ani, iar acestea se suprapun cu alte roci metamorfice mai vechi. Mare parte din structura de impact este îngropată, însă eroziunea a expus-o și a permis studierea sa”, a explicat profesorul Sánchez Garrido.

Craterul în sine ar avea un diametru de aproape 4 kilometri, fiind înconjurat de o structură mai mare de aproape 20 de kilometri, acolo unde impactul a cauzat prăbușirea stratelor sedimentare, arată EurekAlert.

Dovezi pentru craterul de impact includ diverse exemple, cum ar fi un tip de rocă sedimentară cu fragmente mari cimentate într-o matrice fin granulată.

Intensitatea impactului s-ar fi situat între 10 și 30 gigapascali

Rocile prezinte semne ale deformării sub, care s-ar fi situat între 10 și 30 gigapascali.

„Dacă descoperirea craterului va fi confirmată, aceasta nu ar fi interesantă doar din punct de vedere științific, dar și din perspectiva faptului că ar fi un element de atracție turistică pentru provincia Almeria”, a adăugat profesorul Sánchez Garrido.

Un studiu despre craterul de impact din Spania poate fi accesat AICI.

articolul original.

Uraganul Ian a rupt insule întregi din statul american Florida și a „pliat drumurile ca un acordeon”

30 September 2022 at 13:00
image

Uraganul Ian a lovit Golful de Coastă al Florida, devastând regiunea cu vânturi puternice și averse atât de extreme încât, precum un tsunami, a secătuit de apă țărmurile din Tampa Bay pe măsură ce și-a intensificat puterea.

Deși pagubele continuă să fie analizate, portretul distrugerii cauzate de uraganul Ian este deja îngrijorător. Milioane de locuințe și afaceri au fost inundate și au rămas fără curent electric, iar uraganul a fost atât de puternic încât a făcut bucăți un pod care face legătura între Lee County’s Sanibel și Insulele Captiva, insule care găzduiesc mii de gospodării.

, precum și alte câteva, pot fi acum accesate doar cu barca, un adevărat coșmar pentru echipele de intervenție și salvare, precum și pentru locuitorii evacuați care acum doresc să se întoarcă acasă.

Drumurile care duceau la un pod au fost „pliate ca un acordeon”

Potrivit presei locale, o bucată semnificativă din pod, cunoscut drept Sanibel Causeway, a fost ruptă complet, în timp ce drumurile care duceau la pod au fost „pliate ca un acordeon”. Digul spre Insula Pine, o altă insulă de barieră din zonă, este, de asemenea, impracticabil.

„Județele Lee și Charlotte sunt pur și simplu în afara rețelei publice la acest moment”, a declarat Ron DeSantis, guvernatorul statului american Florida, adăugând că, potrivit presei, încă este incert cât de mulți oameni se află pe insulele afectate, potrivit Futurism.

Amploarea devastării cauzate de uraganul Ian

„Suntem conștienți de mai multe apeluri de la oameni izolați din cauza . Cu toate acestea, nu putem reacționa momentan din cauza condițiilor de mediu”, a explicat Ben Abes, director al siguranței publice din județul Lee.

Deși ce a fost mai rău a trecut, amploarea devastării cauzate de abia acum începe să ia contur.

„Va fi o perioadă foarte dificilă, în următoarele câteva luni. Eforturile de salvare și recuperare vor fi complexe, vor fi costisitoare și va fi nevoie de eforturi concentrate din partea statului federale și agențiilor guvernamentale locale și a sectorului privat”, a precizat Roger Desjarlais, manager al județului Lee.

articolul original.

„El Lidero Maximo” Fidel Castro. Cum reușea să controleze mințile oamenilor?

30 September 2022 at 12:00
image

Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut pe 13 august 1926, într-o familie înstărită. Tatăl sau, Angel Castro, un emigrant spaniol din Galicia, se îmbogățise în timpul Marii Depresiuni (1929 – 1933) cultivând trestie de zahăr la ferma sa din Biran, Provincia Oriente. Mama lui Castro fusese servitoarea lui Angel Castro, femeie cu care a avut șapte copii, printre care și Fidel.

Copil și adolescent fiind, Castro era interesat de istorie, geografie și mai ales de sport. În 1945 s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității Havana (Cuba), afirmându-se ca student activist și simpatizând cu tot felul de grupuri de tineri violenți.

În 1947 a devenit membru al Partidului Poporului Cubanez, al căruit fondator era politicianul Eduardo Chibas, una dintre personalitățile care l-au inspirat profund pe Castro.

Președinte timp de jumătate de secol

timp de 49 de ani, fiind perioada care a desemnat cea mai îndelungată șefie din America Latină și din lume, cu excepția celei în care a domnit Regina Elisabeta (70 de ani). Începând cu anul 2008, Fidel Castro a cedat puterea fratelui său Raul, din cauza unor probleme de sănătate, iar în ultimii ani ai vieții s-a retras din toate funcțiile de conducere. A murit la vârsta de 90 de ani, în anul 2016.

Până și în ultimul ceas, Castro a continuat să își susțină idealurile socialiste, în același timp cerându-le apropiaților să-i continue țelurile și năzuințele comuniste. La moartea sa, emigranții cubanezi care se refugiaseră de-a lungul timpului în Statele Unite ale Americii au sărbătorit momentul, în timp ce o mare parte a populației din Cuba îl regreta și îl plângea amarnic.

Indiferent cât de admirat sau cât de detestat a fost, Fidel Castreo se numără printre personalitățile de excepție ale secolului XX. A fost unul dintre cei mai vânați oameni din istorie, supraviețuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat care îl priveau în mod direct.

Adept convins al socialismului, toată viața sa a luptat pentru „dreptate și independența Cubei”, în vreme ce ura capitalismul și lumea industrială, considerându-le odioase.

A intrat în Guiness Book

Castro era un bun orator, vorbea liber ore în șir, fără să simtă nevoia vreunei surse de inspirație. Era foarte hotărât, înflăcărat și convins de ceea ce spunea, reușind astfel să îi impresioneze în special pe tineri. Fidel Castro a intrat în Cartea Recordurilor cu discursul său de 4 ore și 29 de minute pe care l-a ținut în cadrul unei reuniuni ONU, pe 29 septembrie 1960.

De asemenea, recordul său pentru cel mai lung discurs a fost atins în Cuba, 7 ore și 10 minute, în anul 1986, la Havana, cu ocazia celui de-al treilea Congres al.

„Răbdare invincibilă. Disciplină de fier. Forța imaginației îi permitea să depășească imprevizibilul”, spunea despre Castro cine altul decât bunul său prieten, scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez (câștigător al Premiului Nobel pentru Liberatură în anul 1982).

Pe de-o parte a dat, pe de alta a luat

Fidel Castro este revoluționarul care a participat la răsturnarea regimului lui Fulgencio Batista (a condus Cuba între 1933 – 1944 și 1952 – 1959) și care a contribuit la transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică, devenind președintele țării în anul 1976.

Odată cu instalarea sa în funcția de președinte al țării, Fidel Castro a propus câteva reforme care păreau a fi promițătoare – mijlocește accesul oamenilor de rând la sistemul de sănătate și la cel educațional prin impunerea gratuității, însă, sub multe alte aspecte, Castro a reușit să stopeze evoluția economică a statului cubanez, venind cu tot felul de condiții de austeritate care afectau traiul de zi cu zi al locuitorilor țării. Hrana și curentul, de exemplu, fuseseră raționalizate.

Săraci și naivi

Din cauza embargoului instituit în SUA și a faptului că decisese încă de la început închiderea tuturor magazinelor și a întreprinderilor private, în Cuba scăzuse foarte mult producția, iar o mare parte a populației era obligată să muncească din greu pentru a stimula economia.

Cu toate aceste probleme, carisma lui Fidel Castro era atât de puternică încât reușea, în continuare, să vrăjească populația Cubei, deși oamenii se scăldau în sărăcie și trăiau sub tot felul de restricții.

Obsesia pentru tehnologia de contraspionaj

În cartea ”Viața secretă a lui Fidel Castro”, scrisă de garda sa de corp, Juan Reinaldo Sanchez, care s-a aflat sub serviciile dictatorului cubanez timp de 17 ani, acesta vorbește despre sistemul pe care îl aplica Fidel Castro și care trăda obsesia lui exagerată pentru control.

Sanchez dezvăluie informații despre ansamblul invincibil pe care și-l clădise în timp liderul comunist în jurul său, din acest ansamblu făcând parte, de exemplu, mii de soldați dispuși în 3 cercuri concentrice care-i asigurau securitatea pesronală dar și numeroasele mijloace și tehnici de spionaj și contraspionaj din cele mai performante.

Absolut toată industria Cubei, toate ministerele, toate instituțiile, cele mai mici și mai neînsemnate școli de la periferiile orașelor sau din sate erau controlate, supravegheate intens, astfel încât orice informație, orice bârfă, orice vorbă negativă la adresa lui Fidel Castro era interceptată și ajungea la sursa principală – președintele Castro – în mai puțin de 24 de ore.

Cum reușea Fidel Castro să controleze mințile oamenilor?

Fidel Castro avea o caracteristică fundamentală. Și anume, capacitatea de a manipula. Îi manipula pe toți. Pe cei din jurul lui, pe cei cu care intra în contact în scopuri diplomatice, președinți, oameni politice, diverse personalități, de la scriitori la economiști.

Era un om extrem de oportunist care știa exact să găsească momentul potrivit pentru a obține ceea ce dorea, când dorea. Castro era un fel de vrăjitor al vorbelor, altfel nu se explică cum un popor întreg aproape îl venera în condițiile în care oamenii simpli trăiau într-un adevărat regim de austeritate.

Bogat în privat, modest în public

Fidel Castro, spunea fosta lui gardă de corp Juan Reinaldo Sanchez, avea o viață dublă. Deși în public se erija într-un om cu o personalitate modestă, un om simplu și asumat, în privat era cu totul și cu totul altfel. Deloc modest, deloc simplu. Deținea 20 de case, iahturi și insule private, potrivit Britannica.

În Cuba, viața lui privată era cel mai bine păstrat secret. Cu toate acestea, un lucru, cel puțin, era sigur despre viața sa intimă. Îi plăceau femeile. De toate vârsele, categoriile, culorile, dimensiunile. Era devorator de femei, a fost căsătorit de două ori, are cel puțin 9 copii, iar apetitul său pentru femei îi atrăsese porecla de „Armăsarul”.

articolul original.

Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă

30 September 2022 at 11:54
image

Echipa DESCOPERĂ.ro, cel mai traficat site de popularizare a științelor din România, caută coleg/colegă pentru rolul de Redactor Web cu experiență în presă și în mediul online.

Așadar, dacă ai privit cu sufletul la gură și dacă te amuzi teribil atunci când vezi cum merg tardigradele pe diferite suprafețe, te așteptăm în echipa DESCOPERĂ.RO!

Cerințe importante:

 • Cunoștințe de limba română – nivel avansat;
 • Cunoștințe de limba engleză – nivel mediu;
 • Experiență în redactarea de știri;
 • Abilități de scriere și editare pentru mediul online;
 • Abilitatea de a verifica sursele;
 • Abilitatea de a selecta articole interesante , istorie, natură și tehnologie cu potențial de viralizare;
 • Cunoștințe despre platformele de socializare;
 • Dorința de a învăța și a se adapta lucrului în echipă.

Nice to have:

 • Cunoștințe SEO nivel de bază;
 • Experiență cu platforma WordPress;
 • Pasiune pentru știință, istorie, natură și tehnologie.

Cerințele postului:

 • Identificarea subiectelor de interes și redactarea articolelor
 • Promovarea articolelor pe rețelele de socializare;
 • Gestionarea paginilor social media DESCOPERĂ.ro.

Așteptăm CV la: [email protected]; [email protected]

articolul original.

Certificatul de deces al Reginei Elisabeta, publicat. Care este cauza oficială a morții?

30 September 2022 at 11:30
image

Cauza morții reginei a fost dezvăluită odată cu publicarea unui extras din certificatul de deces. Elisabeta a II-a a murit din cauza vârstei înaintate, scrie în documentul preluat de Sky News.

Autoritățile britanice au făcut public un extras din certificatul de deces al Reginei, care dezvăluie acesteia.

Registratorul general pentru Scoția, Paul Lowe, a confirmat că decesul Majestății Sale Regina a fost înregistrat în Aberdeenshire la 16 septembrie.

Vârsta înaintată a reprezentat cauza morții

În document mai scrie că vârsta înaintată a reprezentat cauza morții.

a murit în Scoția și a fost înmormântată în Anglia, la Capela St. George de la Castelul Windsor.

articolul original.

„Nocturna bibliotecilor”, sărbătorită la Biblioteca Metropolitană București

30 September 2022 at 11:00
image

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti organizează vineri, 30 septembrie, „Nocturna bibliotecilor”, o noapte cu activități menite să transforme vizita la bibliotecă într-o experiență culturală inedită.

Proiectul se va desfășura în trei filiale BMB: Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, Filiala „Dimitrie Cantemir” și Filiala „Marin Preda”.

La Sediul Central „Mihail Sadoveanu” va avea loc vernisajul expoziției „Culorile Bucovinei”, o colecție FormArt Gallery, care poate fi vizitată în perioada 30 septembrie – 07 octombrie 2022.

Seara se va încheia cu filme și piese de teatru

Programul continuă cu piesa „Hänsel și Gretel”, interpretată de Teatrul de păpuși „Licurici”, urmată de un atelier de lectură și o serie de jocuri pentru copii, inclusiv o vânătoare de comori cu cărți drept premii.

Filiala „Marin Preda” a pregătit jocuri interactive cu tematică psihologică și de societate, un atelier de creativitate, călătorii prin galaxii și un concurs de ghicitori premiat. Seara se va încheia cu vizionare de.

Atelier de dezvoltare personală pentru copii și adulți

Filiala „Dimitrie Cantemir” va organiza și un atelier de dezvoltare personală dedicat atât copiilor, cât și adulților. Totodată, cei prezenți își vor putea etala talentele muzicale printr-o sesiune de karaoke.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București.

articolul original.

Test de cultură generală. Ce măsoară contorul Geiger?

30 September 2022 at 08:00
image

Contoarele Geiger folosesc procesul natural de ionizare pentru a detecta și măsura nivelurile de radiații.

Un contor Geiger, cunoscut și sub numele de tub Geiger-Muller, este un instrument ieftin și util, utilizat pentru a detecta și măsura rapid radiațiile.

Există două tipuri de radiații, neionizante și ionizante. Radiațiile neionizante, cum ar fi microundele, au suficientă energie pentru a scutura atomii, dar nu suficient de multă pentru a le desprinde electronii și a le schimba compoziția.

Pe de altă parte, radiațiile ionizante pot deposeda atomii de electronii lor, într-un proces numit ionizare. Ca urmare, se formează o pereche de ioni – un atom încărcat pozitiv și un electron încărcat negativ. procesul natural de ionizare pentru a detecta și măsura radiațiile. Dispozitivul găzduiește un gaz stabil în interiorul camerei sale.

Atunci când este expus la particule radioactive, acest gaz se ionizează. Acest lucru generează un curent electric pe care contorul îl înregistrează pe o perioadă de 60 de secunde.

Un instrument ieftin și util

Există mai multe tipuri diferite de particule radioactive care cauzează ionizare, cunoscute ca radiații alfa, beta sau gama. Cu toate acestea, contoarele Geiger nu pot face diferența între diferitele tipuri de radiații.

Expunerea la radiații ionizante poate fi dăunătoare pentru sănătatea umană. Atunci când acest tip de radiație intră în contact cu moleculele de ADN din celulele vii, natura sa energetică poate perturba, deteriora sau altera ADN-ul. Expunerea de scurtă durată la unele forme de radiații, cum ar fi razele X pentru examinările medicale, nu provoacă riscuri imediate pentru sănătate.

Cu toate acestea, expunerea prelungită poate duce la mutații în ADN și poate produce cancere. Așadar, neprețuit pentru evaluarea unei potențiale surse de radioactivitate

Tipuri de radiații ionizante

Particulele de radiație alfa conțin doi protoni și doi neutroni, cum ar fi nucleul unui atom de heliu. Ele sunt grele și se mișcă lent și pot fi blocate de o bucată de hârtie sau de un strat subțire de piele. Acest lucru le face semnificativ mai puțin periculoase decât alte tipuri de radiații.

Particulele de radiații beta sunt electroni de mare energie. Acestea sunt particule relativ ușoare, aproximativ o miime din masa unui proton. Sursele naturale de radiații beta sunt elementele care se dezintegrează radioactiv, cum ar fi uraniul sau actiniul.

Radiațiile gamma, denumite și raze gamma, sunt o formă de radiație electromagnetică similară cu razele X. Emite fotonii (particule de radiație electromagnetică) cu cea mai mare energie din spectrul electromagnetic. Razele gamma sunt foarte penetrante și pot trece cu ușurință prin corp pentru a provoca daune.

Cum a fost creat contorul Geiger?

conceptualizat și proiectat de fizicienii germani Hans Wilhelm Gieger și de fizicianul britanic Ernest Rutherford, în 1908. Creația lor inițială putea detecta doar particule alfa.

Cei doi și-au folosit contorul pentru a studia particulele alfa și, în 1911, au publicat rezultatele mai multor experimente revoluționare, cum ar fi experimentul cu folia de aur, care a dezvăluit în cele din urmă lumii nucleul atomilor.

Între 1925 și 1928, Geiger și doctorandul său Walter Muller au îmbunătățit sensibilitatea contorului pentru a detecta toate tipurile de radiații ionizante.

Designul contorului Gieger-Muller a rămas relativ neschimbat în contoarele Gieger utilizate astăzi, scrie LiveScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Adevărul despre apa de pe Marte! Astronomii explică un fenomen uimitor

30 September 2022 at 07:00
image

Astronomii de la Cornell cred că reflexiile luminoase de sub suprafața Polului Sud al planetei Marte nu sunt neapărat dovezi ale apei lichide, ci mai degrabă straturi geologice.

„Pe Pământ, reflexiile atât de strălucitoare sunt adesea un indiciu al apei lichide, chiar și al unor lacuri îngropate”, a declarat Dan Lalich, cercetător asociat. ,,Dar pe Marte, opinia predominantă a fost că ar trebui să fie prea rece pentru ca lacuri similare să se formeze”. Dar rămâne faptul, a spus Lalich, că reflexia luminoasă există și necesită o explicație, scrie EurekAlert.

Lalich a creat simulări cu straturi compuse din patru materiale – atmosferă, gheață de apă, gheață de dioxid de carbon (CO2) și bazalt – și a atribuit fiecărui strat o permitivitate corespunzătoare, o proprietate intrinsecă a materialului care descrie interacțiunea acestuia cu radiația electromagnetică care trece prin el.

Simulările care au folosit trei straturi – două straturi de CO2, separate de un strat de gheață prăfoasă – au produs reflexii la fel de strălucitoare ca cele observate în realitate.

Cercetătorii detaliază explicația lor alternativă în Nature Astronomy.

Apa lichidă ar putea avea implicații importante pentru vârsta calotei polare

„Am folosit straturi de CO2 încorporate în gheața de apă, deoarece știm că există deja în cantități mari în apropierea suprafeței calotei glaciare”, a declarat Lalich.

„În principiu, însă, aș fi putut folosi straturi de rocă sau chiar gheață de apă deosebit de prăfuită și aș fi obținut rezultate similare. Ideea acestei lucrări este într-adevăr că, de fapt, compoziția straturilor bazale este mai puțin importantă decât grosimea și separarea straturilor”.

„Din modele, cercetătorii au stabilit că grosimea straturilor și distanța dintre ele au un impact mai mare asupra puterii de reflexie decât compoziția straturilor. Deși nicio stratigrafie simplificată din lucrare nu poate explica fiecare observație, am demonstrat că este posibil să se creeze reflexii luminoase”.

Nu există apă lichidă pe Marte?

Este important să ne dăm seama ce nu , a spus Lalich, deoarece miza este atât de mare. „Dacă există apă lichidă, poate că există viață, sau poate că am putea să o folosim pentru viitoarele misiuni umane pe Marte”.

Apa lichidă ar putea avea, de asemenea, implicații importante pentru vârsta calotei polare, încălzirea internă a planetei Marte și modul în care a evoluat clima planetei în trecutul geologic recent – iar Lalich nu o exclude în totalitate.

„Niciuna dintre lucrările pe care le-am făcut nu infirmă posibila acolo jos”, a declarat Lalich.

„Credem doar că ipoteza interferenței este mai consistentă cu alte observații. Nimic, în afară de o forare, nu ar putea dovedi că oricare dintre cele două părți ale acestei dezbateri are dreptate sau nu în mod definitiv.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Conducta Nord Stream 1 ar putea fi „inutilizabilă” pentru totdeauna

30 September 2022 at 06:30
image

Conducta Nord Stream 1 ar putea fi scoasă definitiv din uz ca urmare a incidentului în care a fost implicată, anunță surse guvernamentale germane, citate de Sky News.

Temerile că gazoductul Nord Stream 1 ar putea fi inutilizabil pentru totdeauna, în urma unor scurgeri majore în Marea Baltică, sunt din ce în ce mai mari.

Dacă scurgerile de la cele două conducte nu vor fi reparate rapid, cantități mari de apă sărată și vor provoca coroziune, au explicat surse guvernamentale pentru ziarul Tagesspiegel.

Puțin probabil ca Nord Stream să mai transporte gaz către Europa

Seismologii au anunțat marți că mai multe explozii s-au produs în Marea Baltică. Ulterior, au fost descoperite scurgeri masive la două conducte submarine de gaze naturale care leagă Rusia de Germania.

Cele trei scurgeri au fost raportate pe conductele și 2, care sunt umplute cu gaze naturale.

În prezent, conductele nu livrează combustibilul în Europa. Totuși, din cauza avariilor este puțin probabil ca sistemul să mai poată transporta gaz către Europa în această iarnă, chiar dacă ar apărea voința politică de a pune conductele în funcțiune. De asemenea, există riscul să nu mai poată fi reparate dacă nu se intervine rapid, potrivit analiștilor.

articolul original.

Un medicament acționează împotriva bolii Alzheimer! „Este un moment istoric”

30 September 2022 at 06:00
image

Un medicament experimental a încetinit ritmul de declin al memoriei și al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, în ceea ce este descris ca fiind un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

După 18 luni, declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat acest medicament, dezvoltat de Eisai și Biogen, a fost redus cu 27% față de cei care au primit un tratament placebo.

Este o schimbare modestă în ceea ce privește rezultatele clinice, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament poate modifica traiectoria bolii, notează The Guardian.

„Moment istoric” pentru cercetarea în domeniul Alzheimer

„Acesta este un moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenței, deoarece este primul studiu de fază 3 al unui care reușește să încetinească cu succes declinul cognitiv”, a declarat Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK: „Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru o spune clar: dacă se intervine din timp, se poate avea un impact asupra modului în care evoluează oamenii”.

În cadrul studiului, la care au participat aproximativ 1.800 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numit lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că acesta a redus plăcile toxice din creier și a încetinit declinul memoriei pacienților.

Câți dintre pacienți au prezentat efecte secundare?

Aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat, inclusiv umflături sau hemoragii cerebrale, iar aproximativ 3% dintre aceștia au prezentat efecte secundare simptomatice.

Rezultatele oferă un impuls pentru ipoteza potrivit căreia îndepărtarea din creier a depozitelor lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta poate întârzia avansarea bolii.

O serie de medicamente anterioare s-au dovedit a reduce cu succes nivelurile de amiloid din creier, dar fără nicio îmbunătățire a rezultatelor clinice.

Se așteaptă ca Eisai și Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA și Europa până la sfârșitul anului.

articolul original.

Marius Tucă Show – ediție specială vineri, 30 septembrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

30 September 2022 at 05:12
articolul original.

Charles Richter, iniţiatorul celebrei scări de magnitudine Richter, a devenit seismolog dintr-o ”eroare”

30 September 2022 at 04:32
image
La 30 septembrie 1985 a încetat din viaţă seismologul american Charles Richter, iniţiatorul scării de magnitudine Richter (n. 1900).

Charles Francis Richter şi-a petrecut mare parte din viaţă în California, într-o zonă vulnerabilă din punctul de vedere seismic şi a realizat studii în domeniu la Universitatea din Stanford, fiind în acelaşi timp familiarizat şi cu datele şi cercetările Laboratorului de seismologie din Pasadena.

Într-unul dintre rarele interviuri pe care le-a oferit, Charles Richter a mărturisit că a devenit interesat de seismologie dintr-o “fericită eroare”. “Sincer vă spun, a fost un accident. În timp ce lucram pentru lucrarea de doctorat despre fizică teoretică,  doctorul Robert Milikan m-a chemat la dânsul în birou şi mi-a spus că laboratorul de seismologie caută un fizician. Chiar dacă nu eram în domeniu mi s-a parut interesant. În scurt timp am renunţat la activitatea mea şi m-am alăturat echipei de seismologi în 1927”.

Scara Richter a fost creată în 1935, de Charles Richter şi Beno Gutenberg, de la California Institute of Technology şi indică energia eliberată în centrul unui seism. Este o scară logartmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este gradată de la 1 la 9, iar intensitatea cutremurelor se exprimă în numere fracţionare.

În 1956, Richter şi Beno Gutenberg, geolog şi seismolog german, lucrând împreună la Institutul de Tehnologie din California, pe baza unei hărţi precise a repartiţiei cutremurelor în zonă, au îmbunătăţit metoda de măsurare a magnitudinii, ţinând cont şi de undele de volum, a căror viteză de propagare depinde de structura terestră, acestea fiind observate pe o durată de 20 de secunde.

Deoarece scara Richter este o scară logaritmică, o modificare cu un grad este corelată cu o modificare de 10 ori a amplitudinii undelor seismice şi de aproximativ 30 de ori a energiei care este eliberată de un cutremur. Richter a propus astfel măsurarea magnitudinii seismelor, pe baza amplitudinii maxime a undelor seismice, înregistrate pe o seismogramă.

Seismografele înregistrează iniţial undele primare, de suprafaţă, care sunt cele mai rapide, paralele cu direcţia de propagare, fiind cele care însoţesc zgomotul care se poate auzi la începutul unui cutremur. Undele secundare sunt transversale, perpendiculare pe sensul de propagare al undei, şi nu se propagă în medii lichide fiind înregistrate de aparatura seismică mai târziu decât undele primare. Undele de volum pot urma trasee foarte diferite în interiorul pământului, în funcţie de structura geologică locală, de aceea nu ajung în acelaşi timp, la aceeaşi distanţă, la suprafaţă.

Limitarea scării Richter este confirmată de cutremurele devastatoare de peste 9.0 grade, care au avut loc în ultima sută de ani în Kamtceatka (Rusia) în 1952, în Chile mai 1960, în Alaska în 1964, în Sumatra decembrie 2004, al patrulea ca forţă distructivă dintre toate cele cunoscute până acum, în Japonia pe coasta Pacificului în 2011.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 30 septembrie:

1791 – A avut loc la Viena premiera operei „Flautul fermecat” de Mozart.

1924 – S-a născut scriitorul Truman Capote: „Harfa de iarbă”, „Cu sânge rece”, „Mic dejun la Tiffany” (m. 25 august 1984).

1931 – S-a născut Dem Rădulescu, actor de teatru, film şi televiziune, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără: seria „B.D.”, „Veronica”, „Primăvara bobocilor”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Secretul lui Bachus”. S-a stins din viaţă în Bucureşti, pe 17 septembrie 2000.

1955 – A murit, într-un accident de maşină, actorul James Dean, sex-simbol al anilor ’50: „Rebel fără cauză”, „La est de Eden” (n. 8 februarie 1931).

1955 – A încetat din viaţă Мihail Cehov, actor, regizor şi scriitor rus (n. 1891).

2005 – Ziarul danez Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi ale profetului Mahomed. Una din caricaturi îl viza pe acesta cu un turban sub formă de bombă cu fitil, asociindu-l astfel pe profet cu terorismul. În religia musulmană reprezentarea profetului este interzisă.

articolul original.

Ce cred liceenii români despre educația sexuală?

30 September 2022 at 00:00
image

Șapte din zece liceeni consideră că educația sexuală este un subiect tabu în România, iar 42% consideră acest subiect tabu și în familia din care provin, potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Fragile Story TIme – Despre Adolescență, alegeri informate și sănătate”.

70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este în continuare un subiect tabu în societatea din România și își doresc introducerea cursurilor de educație pentru sănătate sexuală în școli, conform studiului desfășurat de Tineri pentru Tineri, în parteneriat cu asociația Fragile Society, în cadrul proiectului pilot „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”.

că principalele motive pentru care își doresc introducerea orelor de sănătate sexuală în programa școlară sunt legate de nevoia de informare, comunicare, cunoaștere și autocunoaștere. Mai mult, aceștia sunt de părere că pentru o dezvoltare armonioasă au nevoie de suport, mai ales că își doresc să fie ascultați, înțeleși și încurajați să ia alegeri care îi definesc, în acord cu propriile nevoi.

Educația sexuală, un subiect tabu în familie

Atunci când vine vorba de familie, mai mult de 42% dintre liceeni au declarat că este un subiect tabu în familia din care provin. În ceea ce privește educarea pe teme de sănătate sexuală, 61% dintre liceeni sunt de părere că responsabilitatea revine părinților, în timp ce 17% o atribuie educatorilor specializați, iar 15% școlii. Pentru acești tineri, cele mai importante surse de informare sunt familia, mass-media și/sau internetul, urmate de social media. În cazul unei probleme din spectrul sănătății reproducerii, cei mai mulți dintre respondenți au spus că ar apela la părinți, apoi la medicul de familie sau la un specialist.

Acest proiect, pe care organizatorii își doresc să îl extindă la nivel național, vine în contextul în care, în 2020, peste 44% dintre fetele din Uniunea Europeană cu vârsta de până la 15 ani care au născut sunt din România – 731 de tinere, dintr-un total de 1.645 la nivel european, conform Eurostat. Deși aceste numere sunt în scădere, datele Institutul Național de Statistică arată că în 2021 au fost înregistrate în evidența medicilor de familie 631 de cazuri de sarcină la minore cu vârsta de până la 15 ani, dar și 7.800 de cazuri de sarcină la fete cu vârsta între 15 și 19 ani.

„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită”

„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită și fiecare tânăr să îți atingă potențialul maxim, iar pentru asta e necesar ca adolescenții să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Programul care a ajuns la elevii din licee le-a oferit contextul de a se gândi la parcursul lor în viață și i-a ajutat să se cunoască și să înțeleagă mai bine mediul în care trăiesc. Împuternicirea adolescenților pentru a deveni educatori între egali este o formulă care se dovedește eficientă în programele de educație pentru sănătatea sexuală și creează poli de influență în grupurile de tineri pentru promovarea comportamentelor responsabile, în toate aspectele vieții”, a spus Alexandra Mihalache (Miroslav), coordonator activități Tineri pentru Tineri.

Studiul a fost implementat în cadrul proiectului „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”, desfășurat în perioada aprilie – iunie 2022 în 9 licee din București și județul Ilfov. Prin intermediul acestuia, 626 de liceeni au participat la ateliere de informare și educare privind sarcina și parentalitatea în adolescență.

articolul original.

Sfinxul şi Babele din Bucegi, câştigate definitiv de județul Dâmboviţa

29 September 2022 at 23:00
image

Sfinxul şi Babele din Bucegi au fost câştigate definitiv de județul Dâmboviţa în instanță, anunță preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

„Victorie pentru Dâmbovița! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunț că aparțin județului Dâmbovița!”, a anunțat Corneliu Ştefan pe Facebook.

Potrivit acestuia, problema teritorială asupra celor două monumente, aflate în comuna Moroeni, „a fost tranșată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări”.

Disputa pentru Sfinxul şi Babele a început în urmă cu mai mulţi ani

„Disputa dintre județul nostru și Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, adaugă preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Procesul dintre și Prahova pentru Sfinxul şi Babele a început în urmă cu mai mulţi ani, iar Curtea de Apel Piteşti a respins miercuri recursurile declarate de autorităţile din Prahova. Decizia este definitivă.

articolul original.

Uraganul Ian a lăsat peste 2 milioane de americani fără energie electrică

29 September 2022 at 22:00
image

Peste 20 la sută dintre clienți au rămas fără energie electrică în toată Florida, au anunțat autoritățile americane care monitorizează ravagiile făcute de uraganul Ian, potrivit CNN.

Peste 2.300.000 de clienți din Florida nu aveau energie electrică la începutul zilei de joi, potrivit PowerOutage.us. Asta înseamnă aproximativ 21% din toți clienții din stat.

Douăsprezece districte raportează că peste jumătate dintre clienții nu au .

Zonele cele mai afectate de uraganul Ian

Zonele cele mai afectate sunt cele aflate în calea uraganului Ian din sud-vest, centru și nord-est.

miercuri, iar americanii se așteaptă la distrugeri uriașe. Numeroase comunități au fost deja inundate, iar autoritățile au evacuat oameni, au blocat căile ferate, aeroporturile și drumurile și au închis școlile și alte instituții.

articolul original.

SUA și națiunile aliate nu vor recunoaşte „niciodată” anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia

29 September 2022 at 21:00
image

Statele Unite şi naţiunile aliate nu vor recunoaşte „niciodată” anexarea de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul de Stat american, Antony Blinken.

„Noi şi numeroase alte ţări am fost foarte clari: nu vom recunoaşte niciodată de către Rusia”, a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Franţa şi Israelul au semnalat deja, conform cotidianului Le Monde, că nu vor recunoaşte referendumurile de anexare a regiunilor ucrainene.

Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 nu vor recunoaşte rezultatele referendumurilor

Autorităţile proruse Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson au organizat referendumuri privind unirea cu Rusia, iar Administraţia de la Moscova pregăteşte anexarea teritoriilor.

Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi nici anexarea acestora de către Rusia.

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Descopera

George Washington: Generalul, președintele, omul politic, eroul

29 September 2022 at 16:00
image

George Washington (1732 – 1799) a fost primul președinte american și singurul șef de stat american care a întrunit toate voturile electoratului (30 aprilie 1789), comandant al Armatei Continentale, președinte al Convenției Constituționale și fermier de succes.  

George Washington a fost investit de două ori în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu ocazia primelor alegeri (30 aprilie 1789), congresul american votase în favoarea unui salariu de 25.000 de dolari pe an pe care ar fi urmat să-l primească Washington.

Acesta, însă, având deja o situație materială foarte bună, a refuzat inițial oferta de altfel extrem de generoasă pentru perioada respectivă. Pe de altă parte, avea principii și ținea la imaginea lui de funcționar public dezinteresat.

Cea mai înaltă funcție în stat, accesibilă doar persoanelor bogate?

După insistențele congresului, însă, Washington a decis să accepte acest salariu care-i fusese oferit, motivul fiind unul nu neapărat ușor de dedus. Președintele american a dorit să evite un posibil precedent în care cea mai înaltă funcție în stat ar fi fost considerată accesibilă doar persoanelor bogate.

În primul său mandat, Washington s-a concentrat în special asupra formării instituţiilor statului şi a elaborării Declaraţiei Drepturilor care completează Constituţia SUA.

A stabilit cutuma celor două mandate prezidențiale

l-a exercitat între 1792 – 1797, nu cu foarte mare entuziasm, după terminarea acestuia refuzându-l pe al treilea.

Prin respingerea participării la un al treilea mandat prezidențial, George Washington a inițiat obiceiul care, mai târziu, avea să devină lege prin Amendamentul 22 la Constituție, de maximum două termene al oricăriu președinte american.

După ce a ieșit din politică, s-a retras definitiv pe plantaţia sa de la Mount Vernon, acolo unde a murit în anul 1799.

Discursul de rămas bun al lui George Washington

A fost una dintre cele mai reprezentative declarații politice legate de principiile și de valorile politice americane. Punctele esențiale pe care le transmite prin discursul său făcând trimitere la importanța uniunii naționale, la valoarea constituției, la puterea și domnia legii și, de asemenea, atrăgea atenția asupra aspectelor negative ale partidelor politice și a adevărurilor pe care orice republican trebuie să și le însușească și să le respecte.

Un alt enunț al discursului face referire la pericolul la care s-ar expune statul american prin alianța cu alte puteri ale lumii, declarând că ar trebui să se concentreze doar pe propriile interese, promovând în același timp ideea de prietenie cu alte țări și susținând comerțul extern, însă fără implicații în războaiele altor națiuni.

Ce spunea George Washington despre Europa?

„Cea mai importantă regulă de conduită pentru noi, în privința politicii externe, este extinderea cât mai mare a relațiilor economice și întreținerea unei relații politice cât mai sporadice. Față de anagajamentele pe care ni le-am luat, acestea trebuie îndeplinite cu bună-credință. Dar aici să ne oprim! Europa are un set se interese primare care pentru noi nu înseamnă nimic. Deci, Europa va fi continuu implicată în controverse care sunt străine de interesele noastre. Nu este, deci, înțelept să se ne implicăm în vicisitudinile obișnuite ale politicii europene, ale obișnuitelor sale combinații și animozități.” (George Washington)

Ce trebuie să știi despre George Washington:

 1. S-a remarcat în timpul Războiului de 7 ani (1756 – 1763);
 2. În 1769, înaintează parlamentului o propunere care-i aparținea prietenului său George Mason, prin care îndemna la boicotul mărfurilor englezești dacă legile Townshend emise nu sunt retrase. (Legile Townshend constituiau o serie de măsuri nepopulare, ce fuseseră adoptate de Parlamentul britanic în anul 1767 și care impozitau mărfurile importate în coloniile americane – taxele erau impuse pe porțelanul britanic, sticla, plumbul, vopseaua, hârtia și ceaiul importate în colonii). Aceste acte normative nu erau pe placul parlamentului american, fapt care sporise animozitățile și tensiunile dintre Marea Britanie și coloniștii americani, fiind, de altfel, un precursor al războiului revoluționar);
 3. În 1775, Washington revine în fruntea armatei pentru cucerirea independenței;
 4. Rolul lui George Washington a fost decisiv în organizarea armatei americane și hotărâtoare pentru obținerea independenței Statelor Unite ale Americii;
 5. Era neînfricat în luptele pe care le conducea. Pe câmpul de luptă, în timp ce soldații și ofițerii din armata condusă de el erau secerați, George Washington nu ezita să preia comanda și să se alăture liniei întâi. În timp ce călărea de-a lungul șirurilor de soldați, Washington căuta să-i liniștească pe oameni și să-i încurajeze;
 6. Acțiunile îndrăznețe ale lui Washington au salvat Revoluția Americană de două ori. După o serie de înfrângeri usturătoare, în fața armatei britanice, în New York și New Jersey, armata continentală și cauza militarilor americani păreau a apune, în decembrie 1776. În timp ce majoritatea generalilor băteau în retragere pentru a se asigura pe timpul iernii, Washington avea în minte un cu totul alt plan. În 25 decembrie 1776, în timpul nopții, organizează un contraatac, conducând cu neînfricare armata americană peste râul Delaware, reușind să captureze în Trenton, New Jersey, peste 1000 de mercenari germani, soldați de elită care luptau în armata britanică. La începutul lunii ianuarie, armata americană în frunte cu generalul Washington marchează victoria de la Princeton. Două victorii, da, însă insuficiente pentru câștigarea războiului. După o reorganizare a armatei sale, dar fără succes pentru americani, britanicii înfrâng trupele lui Washington în bătălia de la Brandwine (11 septembrie 1777), Washington, între timp, pierde 2500 de oameni care mor de frig și de boli (retrași în Valley Forge, decembrie 1777, pentru șase luni) , Washington dă lovitura de grație britanicilor în 1781, după ce francezii le permit americanilor să încercuiască și să atace armata britanică în Virginia, predarea britanicilor la Yorktown (octombrie 1781) marcând sfârșitul majorității ostilităților;
 7. Nu a abuzat niciodată de putere, în ciuda funcțiilor importante pe care le-a deținut (general, președinte). În calitate de președinte, într-o perioadă în care nu existau limite de mandat și mulți ar fi fost doritori să-și exercite funcția de șef de stat pe o perioadă cât mai lungă, Washington a demisionat din funcția de președinte după încheierea celui de-al doilea mandat – creând un precedent important care a durat până la mijlocul secolului al XX-lea;
 8. Capitala SUA a fost botezată după numele președintelui Washington, la fel ca multe școli sau alte instituții americane, poduri și parcuri. Astăzi, portretul fostului președinte apare pe ambele fețe ale bancnotei de 1 dolar american;
 9. Ca fapt divers, Washington avea un stil de viață aristocratic, fiind pasionat de vânătoarea de vulpi;
 10. În testamentul său, scris cu câteva luni înainte să moară, George Washington a lăsat directive în ceea ce privește emanciparea tuturor sclavilor pe care îi avea, odată cu moartea soției sale, Martha Washington. Astfel, cei 123 de slavi, urmau să fie eliberați.

Bibliografie:

https://www.mountvernon.org/george-washington/10-things-you-really-ought-to-know-about-george-washington

https://www.britannica.com/biography/George-Washington

articolul original.

Originea vieții pe planetele similare Pământului, cât se poate de probabilă

29 September 2022 at 14:00
image

Existența vieții pe Pământ ne spune ceva despre probabilitatea ca abiogeneza – originea vieții din substanțe anorganice – să apară în altă parte. Aceasta este o dilemă care îi încurcă de ceva timp pe oamenii de știință.

Un argument acceptat pe scară largă de către astrofizicianul de origine australiană Brandon Carter susține că efectul de selecție al propriei noastre existențe pune constrângeri asupra observațiilor noastre.

Din moment ce a trebuit să ne aflăm pe o planetă pe care a avut loc abiogeneza, atunci nu se poate deduce nimic despre probabilitatea doar pe baza acestor cunoștințe.

O nouă lucrare a lui Daniel Whitmire, un astrofizician care în prezent predă matematica, susține că, de fapt, Carter a folosit o logică greșită.

Deși teoria lui Carter a fost acceptată pe scară largă, Whitmire susține că aceasta suferă de ceea ce este cunoscut sub numele de ,,problema dovezilor vechi” în teoria confirmării, care este folosită pentru a actualiza o teorie sau o ipoteză în lumina noilor dovezi, scrie Phys.org.

O dilemă a astronomilor

După ce a dat câteva exemple despre modul în care această formulă este folosită pentru a calcula probabilitățile și despre rolul pe care îl joacă dovezile vechi, Whitmire trece la ceea ce el numește analogia concepției.

,,Cineva ar putea susține, ca și Carter, că eu exist indiferent dacă concepția mea a fost grea sau ușoară și, prin urmare, nu se poate deduce nimic despre faptul că a mea concepție a fost grea sau ușoară doar din existența mea”.

În această analogie, ,,greu” înseamnă că s-a folosit contracepția. ,,Ușor” înseamnă că nu a fost folosită nicio contracepție. În studiul publicat în International Journal of Astrobiology, Whitmire atribuie în fiecare caz, valori acestor propoziții.

Existența vieții pe Pământ, o dovadă veche

,,Totuși, existența mea este o dovadă veche și trebuie tratată ca atare. Când se face acest lucru, concluzia este că este mult mai probabil ca a mea concepție să fi fost ușoară. În cazul de interes al abiogenezei, este același lucru. este o dovadă veche și, la fel ca în analogie, probabilitatea ca abiogeneza să fie ușoară este mult mai probabilă.”

Cu alte cuvinte, dovezile existenței vieții pe Pământ nu au o valoare neutră în argumentarea existenței vieții pe planete similare.

Ca atare, viața noastră sugerează că este mai probabil ca viața să apară pe alte – poate chiar pe recentul ,,super-Pământ”, LP 890-9b, descoperit la 100 de ani lumină distanță.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌