ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Descopera

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu

29 September 2022 at 13:00
image

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația umană, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord.

Studiul a implicat patru câini din Belfast, Treo, Fingal, Soot și Winnie, și 36 de oameni.

Cercetătorii au colectat mostre de transpirație și respirație de la participanți înainte și după ce au efectuat probleme de matematică dificile. Participanții umani și-au raportat singuri nivelurile de stres înainte și după sarcinile de lucru, iar cercetătorii au folosit doar mostrele în care și ritmul cardiac al oamenilor erau crescute.

Ce s-a întâmplat în timpul studiului?

Câinii au fost învățați cum să caute un miros și să alerteze cercetătorii asupra mostrei corecte. Mostrele cu stres și cele relaxate au fost apoi introduse în studiu, însă cercetătorii nu au știut dacă va fi o pe care câinii o vor putea detecta.

În fiecare sesiune de testare, fiecare câini a primit o mostră relaxată și mostră de stres de la o persoană, fiecare prelevată la patru minute distanță de cealaltă. Toți câinii au putut alerta corect cercetătorii asupra mostrei de stres a fiecărei persoane.

„Ne ajută să înțelegem mai bine relația om-câine”

Clara Wilson, doctorand al Școlii de Psihologie din cadrul universității a explicat că „descoperirile arată că noi, oamenii, producem diferite mirosuri prin transpirație și respirație atunci când suntem stresați și câinii pot simți diferența din mirosul nostru atunci când suntem relaxați, chiar dacă nu ne cunosc”.

„Aceste cercetări subliniază faptul că, de fapt, câinii nu au nevoie de semnale vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest fel și oferă dovezi că, de fapt, doar din respirație și transpirație, fapt ce ar putea fi util în timpul instruirii de câini de terapie sau de asistență”, a adăugat Wilson.

„Ne ajută, de asemenea, să înțelegem mai bine relația om-câine și modul în care câinii ar putea interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a subliniat Wilson, citată de EurekAlert.

„Abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a vedea lumea

„Studiul ne-a făcut mai conștienți de abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a vedea lumea”, a mai spus Wilson.

Cercetările au fost publicate în PLOS ONE, iar studiul a fost desfășurat de Clara Wilson și Kerry Campbell de la Școala de Psihologie.

articolul original.

Orașele mayașe, contaminate cu mercur. Descoperirea tulburătoare făcută de arheologi

29 September 2022 at 12:00
image

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de contaminare cu mercur în orașele mayașe, din cauza utilizării frecvente a mercurului și a produselor care conțin mercur, de către mayașii din perioada clasică, între anii 250 și 1100 d.Hr.

Arheologii au studiat solul și sedimentele de la Chunchumil în Mexicul de astăzi, Marco Gonzales, Chan b’I și Actuncan în Belize, La Corona, Tikal, Petén Itzá, Piedras Negras și Cancuén în Guatemala, Palmarejo în Honduras și Cerén în El Salvador.

Echipa a găsit concentrații care variază de la 0,016 ppm la Actuncan până la un nivel extraordinar de 17,16 ppm la Tikal. Pentru comparație, pragul de efect toxic pentru mercurul din sedimente este definit ca fiind de 1 ppm.

,,Descoperirea mercurului îngropat adânc în soluri și sedimente în este greu de explicat, până când începem să luăm în considerare arheologia regiunii, care ne spune că mayașii foloseau mercur de secole”, a explicat autorul principal al studiului, publicat în revista Frontiers in Environmental science, Dr. Duncan Cook, profesor asociat de geografie la Universitatea Catolică Australiană.

Autorii studiului, publicat în Frontiers in Environmental Science, subliniază faptul că vase sigilate umplute cu mercur ,,elementar” (adică lichid) au fost găsite în mai multe situri mayașe, de exemplu Quiriqua din Guatemala, El Paraíso din Honduras și în fostul mega-oraș Teotihucan din centrul Mexicului.

Ce ascunde solul orașelor mayașe?

În alte locuri din regiunea mayașă, arheologii au găsit obiecte pictate cu

Autorii concluzionează că vechii mayași foloseau frecvent vopsele și pulberi care conțineau mercur pentru decorare. Acesta ar fi putut apoi să se scurgă de pe terase, podele, pereți și ceramică, iar ulterior să se răspândească în sol și în apă.

,,Pentru mayași, obiectele puteau conține ch’ulel, sau forța sufletului, care rezidă în sânge. Prin urmare, pigmentul roșu strălucitor era o substanță neprețuită și sacră, dar, fără ca ei să știe, era și mortală, iar moștenirea sa persistă în solurile și sedimentele din jurul siturilor mayașe antice”, a declarat co-autorul Dr. Nicholas Dunning, profesor la Universitatea din Cincinnati.

Deoarece mercurul este rar în calcarul care stă la baza unei mari părți din regiunea mayașă, ei speculează că mercurul găsit în siturile mayașe ar fi putut fi inițial extras din depozitele cunoscute de la limitele nordice și sudice ale lumii mayașe antice și importat în orașe de către comercianți.

Pericol pentru sănătatea vechilor mayași

Tot acest mercur ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea vechilor mayași. De exemplu, efectele otrăvirii cronice cu mercur includ afectarea sistemului nervos central, a rinichilor și a ficatului și provoacă tulburări de vedere și auz, paralizie și probleme de sănătate mintală, scrie HeritageDaily.

Poate că este semnificativ faptul că unul dintre ultimii conducători mayași din Tikal, Soarele Întunecat, care a domnit în jurul anului 810 d.Hr., este descris în fresce ca fiind patologic obez. Obezitatea este un efect cunoscut al sindromului metabolic, care poate fi cauzat de otrăvirea cronică cu mercur.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă expunerea la mercur a jucat un rol în schimbările și tendințele socioculturale mai, cum ar fi cele de la sfârșitul perioadei clasice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Suedia a descoperit a patra scurgere de gaz pe conductele Nord Stream

29 September 2022 at 11:30
image

Paza de coastă din Suedia a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet, informează Reuters.

Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari descoperite pe 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

„Două dintre aceste patru se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seara purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, Jenny Larsson.

Uniunea Europeană suspectează că a fost vorba de sabotaj

Celelalte două scurgeri se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Deși niciuna dintre cele două conducte nu era folosită în momentul presupuselor explozii, ele erau care se revarsă în Marea Baltică.

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns „robust” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

articolul original.

Elizabeth Taylor: 18 lucruri neștiute despre regina Hollywood-ului  

29 September 2022 at 09:00
image

Ce se poate spune despre Elizabeth Taylor? Suficient de mult cât să tipărim zeci de cărți, dar ne vom rezuma, deocamdată, la o prezentare succintă.

Opt mariaje (dintre care două cu actorul Richard Burton, primul la 18 ani și ultimul la 59 de ani), două premii Oscar pentru cea mai bună actriță, din cinci nominalizări („Butterfield 8”,1960 și „Cui îi este frică de Virginia Woolf”, 1966).

Roluri în aproape 100 de filme, rolul principal în cel mai scump film realizat până în 1963 (Cleopatra, în regia lui Joseph L. Mankiewicz), un film cu un buget de peste 31 de milioane de dolari, pentru rolul său actrița primind un onorariu de 1 milion de dolari, un Oscar Umanitar (1992) pentru lupta pe care a dus-o de-a lungul vieții împotriva SIDA și datorită căreia a fost recompensată cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Doi minunați ochi violet și multe probleme de sănătate

Un premiu pentru întreaga carieră oferit în 1997 de către Societatea actorilor de film din SUA, locul șapte în topul 100 cele mai mari actrițe din toate timpurile, top alcătuit tot de Societatea americană a actorilor de film, patru copii, prietenă foarte bună a lui Michael Jackson, femeie de afaceri (creatoarea mai multor linii de parfumuri și de bijuterii), doi minunați ochi violet și multe probleme de sănătate în ultimii ei 15 ani de viață (atac cerebral, operație de extirpare a unei tumori pe creier, probleme la inimă – care au dus, într-un final, la o operație pe cord), o operație la șold, probleme la coloană, cancer de piele, pneumonie.

Aceasta a fost minunata și frumoasa (1932 – 2011), cea mai răsfățată actriță de la Hollywood și femeia care nu a încetat niciodată să-și caute sufletul pereche.

Unele dintre cele mai bune roluri ale lui Liz Taylor

Se știe că unele dintre cele mai bune roluri ale ei au fost cele jucate în filme precum „Cat on a hot tin roof” (1958), „Who’s afraid of Virginia Woolf” (1966), „Suddenly, last summer” (1959), „Butterflield 8” (1960), „Raintree country” (1957), „Cleopatra” (1963), „Courage of Lessie” (1946), „A place in the sun” (1951), „Giant” (1956) și „The taming of the Shrew” (1967).

Totuși, ce nu se știe despre Liz Taylor?

 1. Înainte să intre în lumea filmului, actrița deținea un stand unde vindea limonadă, în California de Sud.
 2. Era o fană înfocată a serialului ”Lege și Ordine”, film în care au jucat și copiii ei.
 3. S-a convertit la Iudaism în 1959, numele ei de evreică fiind Elisheba Rachel.
 4. Prima întâlnire cu un băiat a avut-o la 16 ani.
 5. Credea despre ea că are picioarele prea scurte.
 6. „Who’s afraid of Virginia Woolf” este filmul despre care a declarat că este cea mai mândră.
 7. Iubea sucul de portocale roșii.
 8. Nu trecea nicio zi fără să se dea cu parfum.
 9. A regretat mereu că fostul ei soț, și marea iubire, actorul Richard Burton nu a câștigat niciodată niciun premiu Oscar.
 10. Declara că nu se teme de bătrânețe.
 11. Se simțea dezgustată de multele speculații și mituri construite în jurul personalității și a vieții ei.
 12. Numele unuia dintre parfumurile ei, Violet Eyes, a fost inspirat de fanii ei de pe Twitter.
 13. Nu a luat niciodată lecții de actorie, deși spunea că unele persoane i-ar fi sugerat lucrul acesta.
 14. Nu îi plăcea să i se spună Liz. „Îmi sună mai mult a șuierat”.
 15. Considera că legătura și comunicarea cu Dumnezeu poate fi realizată oriunde, în orice loc.
 16. Spunea că familia și persoanele afectate de SIDA (o cauză pentru care se dedica în mod constant și cu mult interes) reprezintă ce e mai important în viața ei.
 17. La câteva luni după dispariția actriței, colecția ei de bijuterii a fost vândută pe aproape 116 milioane de dolari.
 18. Elizabeth Taylor spunea, la un moment dat, că înotul cu rechini este „una dintre cele mai palpitante experiențe”. Actrița a înotat pentru prima dată cu rechinii la vârsta de 74 de ani, când, aflându-se într-o excursie în Hawaii, a fost ridicată din scaunul cu rotile și coborâtă într-o cușcă de rechini. Pentru că purta foarte multe bijuterii, ghidul i-a sugerat să și le scoată, deoarece strălucirea și zgomotul produs de ele i-ar putea agita pe rechini. În replică, Elizabeth Taylor a spus „Dar nu-i asta ideea?”.

Diamantul de 1.000.000 de dolari primit cadou de Liz

Cea mai cunoscută bijuterie din colecția de bijuterii a actriței Elizabeth Taylor a fost diamantul intitulat „Burton-Taylor”, pe care fostul soț al frumoasei Liz, actorul Richard Burton, i l-a cumpărat cu ocazia unei licitații contra sumei de 1.100.000 milioane de dolari.

Diamantul, o bijuterie Cartier, i-ar fi fost dăruit lui Jacqueline Kennedy dacă Burton nu l-ar fi depășit pe concurentul său de licitație, .

„Aș fi făcut o criză dacă l-aș fi văzut pe mâna lui Jackie Kennedy”

„Mi-am dorit acel diamant pentru că este extrem de frumos. Și, prin urmare, ar trebui să aparțină celei mai frumoase  femei din lume. Aș fi făcut o criză dacă l-aș fi văzut pe mâna lui Jackie Kennedy sau a Sophiei Loren”, spunea Burton care, prin gestul său, a dorit să-și ceară scuze față de Liz Taylor după ce i-a spus că are mâini urâte.

Inițial, diamantul fusese achiziționat de Casa Cartier, cu suma 1.050.000 de dolari, însă după o înțelegere telefonică dintre reprezentanții Cartier și Richard Burton (care a oferit 50.000 $ peste prețul pietrei), diamantul i-a revenit, în final, actorului.

Mii de persoane au admirat zilnic diamantul lui Liz Taylor

Din convenția încheiată făcea parte și faptul ca diamantul să fie expus în vitrina magazinului de lux Cartier din New York. În acea perioadă, mii de persoane s-au perindat zilnic ca să admire fabuloasa bijuterie ce strălucea din spatele vitrinei magazinului Cartier.

Prima ocazie cu care Elizabeth Taylor și-a etalat a fost evenimentul aniversar al prințesei Grace de Monaco, pentru cei 40 de ani de viață ai ei.

„Nu poți să plângi pe umărul unui diamant”

Bijuteria de 68 de karate a devenit cunoscută cu numele de „diamantul Taylor-Burton”. Atunci când al patrulea soț al actriței, Eddie Fisher, a spus odată că un diamant de 50.000 de dolari ar putea-o face pe Taylor fericită timp de aproximativ patru zile, în replică, Elisabeth Taylor a explicat că materialismul ei nu ar trebui să fie niciodată confundat cu vanitatea.

„Nu poți să plângi pe umărul unui diamant, iar diamantele nu îți vor ține de cald. Dar cu siguranță arată bine când strălucesc la soare”.

Bibliografie:

https://www.today.com/popculture/25-things-you-didnt-know-about-elizabeth-taylor-wbna42231676

https://www.vogue.com/article/elizabeth-taylor-5-things-you-didnt-know

https://www.britannica.com/biography/Elizabeth-Taylor

articolul original.

Varujan Vosganian este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

29 September 2022 at 08:57
image

Scriitorul român de origine armeană, Varujan Vosgaian, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 19:00.

Varujan Vosganian s-a născut pe 25 iulie 1958 la Craiova într-o familie de etnie armeană, supraviețuitoare a Genocidului comis împotriva armenilor din Imperiul Otoman între anii 1915-1923.

Vosganian și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Focșani, unde se stabiliseră bunicii lui după tată. Amintirile copilăriei constituie punctul de plecare al cunoscutului său roman „Cartea șoaptelor”, roman ce a fost nominalizat, trei ani la rând, la Premiul Nobel pentru Literatură.

După finalizarea studiilor medii la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, a absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1982, ca șef de promoție) și Facultatea de Matematică a Universității București (1991). A obținut în 1998 titlul de doctor la Academia de Studii Economice din București, cu o temă privind reforma piețelor financiare.

Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia în 1990 și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Urmărește interviul integral cu Varujan Vosganian, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

articolul original.

Test de cultură generală. Cine a fost al doilea președinte al SUA?

29 September 2022 at 08:00
image

John Adams a fost un susținător al independenței americane față de Marea Britanie, o figură importantă în Congresul Continental (1774-77), autorul Constituției statului Massachusetts (1780), semnatar al Tratatului de la Paris (1783), ambasador la Curtea de la Saint James (1785-88) și prim-vicepreședinte (1789-97) și al doilea președinte (1797-1801) al Statelor Unite.

După ce s-a clasat pe locul al doilea în urma lui George Washington la primele alegeri prezidențiale americane din 1789 și a fost vicepreședintele lui Washington (1789-97), Adams a obținut o victorie la limită în fața lui Thomas Jefferson pentru a fi ales în 1796.

A pierdut apoi în fața lui Jefferson în alegerile prezidențiale din 1800.

Familia lui John Adams își putea urmări descendența până la prima generație de coloniști puritani din Noua Anglie și a adus contribuții majore la viața politică și intelectuală a Statelor Unite timp de peste 150 de ani. Vărul său, Samuel Adams, a fost, ca și John Adams, un pionier al Revoluției Americane. John Quincy Adams, ca și tatăl său, John Adams, a

Cum a ajuns John Adams președinte?

John Adams s-a născut și a crescut în Braintree (acum în Quincy), Massachusetts. Cel mai mare dintre cei trei fii ai fermierului și cizmarului Deacon John Adams, a fost încurajat să aspire la minister și a absolvit Colegiul Harvard (1755). A predat la școala de gramatică timp de trei ani, înainte de a alege cariera de avocat în locul celei de ministru.

După ce a absolvit Colegiul Harvard în 1755, a practicat avocatura în Boston. În 1764 s-a căsătorit cu Abigail Smith, scrie Britannica.

Activ în mișcarea de independență americană, a fost ales în legislativul din Massachusetts și a fost delegat la Congresul Continental (1774-78), unde a fost numit într-un comitet, alături de Thomas Jefferson și alții, pentru a redacta Declarația de Independență.

Mandatul său de președinte a fost marcat de controverse

În perioada 1776-78 a fost numit în numeroase comisii ale Congresului, printre care una pentru crearea unei marine și alta pentru a analiza afacerile externe. A fost diplomat în Franța, Olanda și Anglia (1778-88).

La primele , a primit al doilea cel mai mare număr de voturi și a devenit vicepreședinte sub George Washington.

Mandatul de președinte al lui Adams a fost marcat de controversele legate de semnarea de către acesta a Legii privind străinii și a Legii privind seducerea în 1798 și de alianța sa cu Partidul Federalist conservator.

În 1800 a fost învins pentru realegere de Jefferson și s-a retras pentru a duce o viață retrasă în Massachusetts. În 1812 și-a depășit amărăciunea față de Jefferson, cu care a început o corespondență îndelungată. Amândoi au murit la 4 iulie 1826, la cea de-a 50-a aniversare a Declarației.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Impactul DART cu asteroidul Dimorphos, surprins de un mic satelit italian. Ce s-a văzut?

29 September 2022 at 07:00
image

În urmă cu doar câteva zile, omenirea a reușit să facă ceva de-a dreptul uimitor, la 11 milioane de kilometri departe de Pământ.

După ani întregi de cercetări, misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) de la NASA a lovit din plin asteroidul Dimorphos care orbitează un asteroid mai mare numit Didymos, acestea fiind prima încercare din istorie a omenirii de a schimba traiectoria unui obiect cosmic.

Imaginile cu asteroidul au fost fără precedent, însă coliziunea a fost surprinsă și de un alt observator din spațiul cosmic.

Ce arată imaginile surprinse de satelitul LICIAcube?

Pentru a monitoriza impactul și efectele asupra Dimorphos, un mic satelit de la Agenția Spațială Italiană (ASI), numit Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids (LICIAcube), echipat cu două camere optice, LEIA și LUKE. Înainte de impact, satelitul a fost lansat în spațiul din jur, astfel fiind capabil să surprindă evenimentul cosmic în toată splendoarea sa.

În imaginile date publicității de NASA și ASI, obiectul strălucitor și mare este asteroidul Didymos. În apropiere se pot vedea norii de material creați de Dimorphos în urma impactului cu nava spațială DART. Imaginile ar trebui să dezvăluie cât de mult a fost distrus asteroidul, precum și informații despre compoziția sa.

Ce scop are misiunea DART?

Aceste informații vor ajuta cercetătorii să dezvolte viitoarele misiuni de redirecționare a asteroizilor, astfel perfecționând tehnologia de apărare planetară.

„Acum știința poate începe”, a declarat Katarina Miljkovic, om de știință planetară de la Universitatea Curtin din Australia, citată de Science Alert.

Misiunea DART a fost concepută pentru a testa abilitatea omenirii de a redirecționa un asteroid potențial periculos care s-ar îndrepta direct spre planeta noastră. Un astfel de scenariu s-a dovedit catastrofal în trecut pentru foștii locuitorii ai Pământului.

Cum poate deveni omenirea o specie capabilă de apărare planetară?

În viitor, omenirea ar putea deveni o specie capabilă de , însă pentru asta trebuie să îndeplinim două condiții principale.

„În primul rând, pentru a fi capabil să previi impactul cu un asteroid, trebuie să știi unde se află asteroizii. Noi știm unde sunt asteroizii suficient de mari, la fel ca asteroidul care a ucis dinozaurii. Așadar, este foarte important să facem două lucruri. Trebuie să avem tehnologie cum este DART astfel încât să prevenim un impact, dar trebuie, de asemenea, să încercăm să găsim acești asteroizi astfel încât să înțelegem care este, de fapt, pericolul”, a declarat Terik Daly, om de știință planetară și director adjunct în cadrul echipei DART, într-un pentru DESCOPERĂ.ro.

articolul original.

NATO avertizează Rusia: Utilizarea armelor nucleare va avea „consecinţe severe”

29 September 2022 at 06:30
image

Eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage „consecinţe severe”, a avertizat recent secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o serie de afirmaţii ale liderilor de la Moscova.

„Orice utilizare a armelor nucleare este absolut inacceptabilă, va schimba total caracterul conflictului, iar Rusia trebuie să ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată”, a afirmat Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters.

„Atunci când observăm o astfel de retorică în mod repetat din partea Rusiei este un lucru pe care trebuie să îl luăm în serios şi, prin urmare, transmitem mesajul clar că acest lucru va avea„, a atras atenţia secretarul general al NATO.

„Nu cred că NATO ar interveni direct în conflict”

Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat marţi că Moscova are dreptul de a se apăra dacă ar fi ameninţată existenţa statului. „Să ne imaginăm că Rusia este forţată să utilizeze cea mai de temut armă împotriva regimului ucrainean care se angajase într-un act de agresiune de amploare care este periculos pentru existenţa statului nostru. Nu cred că NATO ar interveni direct în conflict nici măcar în acest scenariu. Demagogii de peste ocean şi din Europa nu vor să moară într-o apocalipsă nucleară”, a afirmat Medvedev, conform agenţiei Reuters.

Rusia pregăteşte anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, după referendumuri pe care Occidentul nu le recunoaşte. Moscova a sugerat că, după anexare, atacurile ucrainene asupra acestor regiuni vor fi considerate atacuri asupra teritoriului rus. Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei.

articolul original.

O reţea uriaşă de propagandă rusă care viza Europa, dezactivată de Facebook

29 September 2022 at 06:00
image

O reţea de dezinformare extinsă, originară din Rusia, a încercat să folosească sute de conturi false de social media şi zeci de site-uri de ştiri false pentru a răspândi ideile Kremlinului despre invazia Ucrainei, a dezvăluit marţi Meta.

Compania, care deţine Facebook şi Instagram, a anunțat că a identificat şi a dezactivat operaţiunea înainte ca aceasta să reuşească să obţină o audienţă mare. Cu toate acestea, Facebook a declarat că a fost cel mai mare şi mai complex efort de propagandă rusă pe care l-a descoperit de la începutul invaziei, potrivit AP.

Operaţiunea a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de ştiri legitime, inclusiv ziarele The Guardian din Marea Britanie şi Der Spiegel din Germania. Cu toate acestea, în locul ştirilor reale raportate de aceste instituţii, site-urile false conţineau link-uri către despre Ucraina. Peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda în Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Ucraina.

Ce spunea propaganda rusă?

Constatările au evidenţiat atât promisiunea companiilor de social media de a-şi supraveghea site-urile, cât şi pericolul pe care dezinformarea continuă să îl reprezinte.

„Video: Falsă înscenare la Bucea dezvăluită!”, susţinea una dintre ştirile false, care acuza Ucraina de masacrarea a sute de ucraineni într-un oraş ocupat de ruşi.

Conturile false de pe reţelele de socializare au fost apoi folosite pentru a răspândi link-uri către ştirile false şi alte postări şi videoclipuri şi Instagram, precum şi pe platforme precum Telegram şi Twitter. Reţeaua a fost activă pe tot parcursul verii.

Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei

„În câteva ocazii, conţinutul operaţiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor ruseşti din Europa şi Asia”, a declarat David Agranovich, directorul Meta pentru dezorganizarea ameninţărilor. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare şi cea mai complexă operaţiune de origine rusă pe care am dezorganizat-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an”.

De la începutul războiului, în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei în încercarea de a slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina. Grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina de organizarea de atacuri, au pus războiul pe seama unor acuzaţii nefondate privind dezvoltarea de arme biologice de către SUA şi au prezentat refugiaţii ucraineni drept criminali şi violatori.

articolul original.

Cum a ajuns populația Germaniei la cel mai ridicat nivel din istorie?

29 September 2022 at 05:00
image

Refugiații care sosesc din Ucraina au contribuit la creșterea populației Germaniei la cel mai înalt nivel istoric, a anunțat Oficiul Federal de Statistică. Peste 84 de milioane de persoane trăiesc în prezent în cea mai populată țară din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume și, după unele măsurători, cea mai îmbătrânită populație.

Totuși, bogăția, cererea de forță de muncă și politica deschisă în materie de imigrație au făcut-o o țintă atractivă pentru migranți chiar înainte ca UE să își deschidă porțile pentru ucrainenii care fug din țara lor după invazia Rusiei din februarie.

O creștere de o amploare comparabilă, legată de un val de refugiați

Într-un raport publicat recent, Oficiul Federal de Statistică a precizat că populația a crescut cu 1% (843.000 de persoane), în prima jumătate a anului 2022. Populația a crescut cu doar 0,1% pe parcursul întregului an 2021.

O creștere de o amploare comparabilă a fost înregistrată doar de trei ori de la reunificarea Germaniei în 1990, și de fiecare dată a fost legată de un val .

Populația feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%

În 1992, refugiații din războiul din fosta Iugoslavie au contribuit la creșterea populației cu 700.000 de persoane. În 2015, Germania a lăsat să intre aproape un milion de refugiați din cauza războiului din Orientul Mijlociu.

a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decât cea masculină, care a crescut cu 0,8%, reflectând faptul că în principal femeile și copiii au fugit din cauza războiului din Ucraina.

articolul original.

Explozia din Marea Baltică, echivalentă cu explozia a 100 de kilograme de dinamită

29 September 2022 at 00:00
image

A doua explozie a conductei din Marea Baltică este echivalentă cu utilizarea a cel puțin „100 de kilograme de dinamită”, susține un seismolog suedez, citat de Sky News.

Cea de-a doua explozie produsă în Marea Baltică este echivalentă unei lovituri provocate de peste 100 de kilograme de dinamită, afirmă un seismolog de la Universitatea Uppsala din Suedia.

„La urma urmei, o explozie este ceva care se extinde în toate direcțiile în același timp, în timp ce un cutremur este o mișcare pe o fisură și generează diferite tipuri de valuri. Nu există nicio îndoială că au fost explozii. S-au folosit cel puțin 100 TNT, dar probabil mai mult”, a declarat seismologul Bjorn Lund.

Scurgeri raportate pe gazoductele Nord Stream 1 și 2

Marți, câteva explozii s-au produs în Marea Baltică, înainte de a fi descoperite scurgeri neobișnuite la două conducte submarine de gaze naturale care merg din Rusia în Germania.

Cele trei scurgeri au fost raportate pe și 2, care sunt umplute cu gaze naturale, deși nu livrează combustibilul în Europa. Cauza exactă a acestor explozii nu a fost încă determinată.

Unii lideri europeni au indicat un posibil sabotaj, având în vedere disputa energetică cu Rusia provocată de războiul din Ucraina. ca urmare, UE a anunțat miercuri că va intensifica protecţia infrastructurii sale energetice în urma incidentelor din Marea Baltică, a declarat şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.

„Toate informaţiile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat”

„Toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigaţie menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat şi de ce, şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistenţa în materie de securitate energetică”, a transmis Borrell într-un comunicat, citat de agenţia Reuters.

Circulaţia navelor a fost oprită în zonele afectate din Marea Baltică, de teama unor noi explozii.

articolul original.

Scurgerile de gaze din Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, rezultatul unor „acţiuni deliberate”

28 September 2022 at 23:00
image

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, sunt rezultatul unor „acţiuni deliberate”, a afirmat marţi seară premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.

„Scurgerile sunt rezultatul unor acţiuni deliberate, nu sunt accidentale”, a declarat Mette Frederiksen, conform cotidianului Le Monde.

Guvernul Danemarcei estimează, pe baza expertizelor, că scurgerile de gaze din 1 şi Nord Stream 2 vor dura „cel puţin o săptămână”.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2

Administraţia de la Washington a anunţat că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în Marea Baltică, iar oficiali din Germania suspectează acte de sabotaj. „Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost depistate de unitatea de intervenţie a apărării daneze”, a transmis Ministerul Apărării de la Copenhaga. Circulaţia navelor a fost oprită în aceste zone din Marea Baltică, de teama unor explozii.

Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile, .

Un act de sabotaj din partea Occidentului

La rândul său, nici Rusia nu a exclus un act de sabotaj din partea Occidentului. „Nu poate fi exclusă nicio variantă”, a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice invocate de Moscova, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancţionarea Rusiei. Deşi nu sunt funcţionale, cele două conducte sunt umplute cu gaz.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Descopera

11 milioane de oameni au rămas fără curent electric în Cuba din cauza uraganului Ian

28 September 2022 at 22:00
image

Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit extremitatea vestică a insulei, a anunțat guvernul cubanez.

Sistemul electric din întreaga insulă nu mai funcționează, au declarat oficialii, după ce una dintre principalele centrale electrice nu a putut fi reparată, potrivit BBC.

Cu sediul în Matanzas, la 100 kilometri est de capitala Havana, Antonio Guiteras este cea mai importantă centrală . Oprirea acesteia înseamnă că, în prezent, nu mai există producție de energie electrică în nicio parte a insulei.

O pană de curent la nivelul întregii insule

Șeful autorității pentru energie electrică a anunțat și el că a avut loc la nivelul întregii insule care a lăsat 11 milioane de persoane în întuneric.

De asemenea, cel puțin două persoane au fost declarate decedate, iar clădirile au fost avariate în toată țara.

Uraganul de categoria trei, cu viteza vântului de până la 195 km/h, se îndreaptă acum spre Florida.

articolul original.

Ghețarii elvețieni trec prin cea mai mare rată de topire din istorie

28 September 2022 at 21:00
image

Ghețarii elvețieni au cea mai mare rată de topire din istorie, iar fenomenul se produce în urma unor valuri consecutive de căldură. Este o experiență șocantă, susțin experții, potrivit CNN.

Ghețarii elvețieni au în prezent cea mai mare rată de topire de la începutul înregistrărilor, în urmă cu mai bine de un secol. Anul acesta au pierdut 6% din volumul lor, adică aproape dublu față de recordul precedent din 2003, a anunțat miercuri organismul de monitorizare GLAMOS.

Topirea a fost atât de extremă în acest an, încât la suprafața au ajuns roci îngropate timp de milenii. De asemenea, au fost recuperate cadavre și resturile unui avion pierdut în Alpi cu zeci de ani în urmă. Alți ghețari mici au dispărut aproape complet.

„Cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”

„Știam, cu ajutorul scenariilor climatice, că se va ajunge la această situație, cel puțin undeva în viitor. Și realizând că viitorul este deja chiar aici, chiar acum, aceasta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”, a declarat, pentru Reuters, Matthias Huss, șeful Rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor (GLAMOS).

Mai mult de jumătate din se află în Elveția, unde temperaturile cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală.

Ghețarii din Alpi vor pierde peste 80% din masa lor actuală până în 2100

Pierderile mari din acest an, care s-au ridicat la aproximativ trei kilometri cubi de gheață, au fost rezultatul unor căderi de zăpadă excepțional de scăzute în timpul iernii, combinate cu .

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, se așteaptă ca ghețarii din Alpi să piardă peste 80% din masa lor actuală până în 2100. Mulți dintre ei vor dispărea indiferent de măsurile de reducere a emisiilor care se iau acum, potrivit unui raport din 2019 al ONU.

articolul original.

Marius Tucă Show începe joi, 29 septembrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

28 September 2022 at 14:40
image

Invitatul zilei este Ion Cristoiu – publicist și scriitor. Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!

articolul original.

Charles Manson, copil infractor, adult criminal 

28 September 2022 at 16:00
image

Charles Milles Manson (12 noiembrie 1934 – 19 noiembrie 2017) a fost un criminal și muzician american care, la sfârșitul anilor ’60, a inițiat și condus gruparea numită „Familia Manson”, un cult ce-și avea baza în California. O parte dintre membrii cultului a comis nouă crime, în locații diferite, în perioada iulie – august 1969.

Adepții comunității lui Manson erau în special tinere care avuseseră probleme cu legea. Manson se prezenta drept reîntruparea lui Iisus și a pus la cale toate crimele pe care le-au săvârșit membrii Familiei Manson, în scopul de a provoca un război rasial între albi și negri, imaginându-și și sperând că persoanele de culoare vor fi cele acuzate de crimă.

Viziunea lui, în care spera să fie liderul unei noi ordini sociale, a fost denumită „Helter Skelter”, după o melodie a lui Beatles pentru care Manson avea o obsesie. Manson și adepții lui locuiau împreună într-o zonă deșertică și erau consumatori de droguri. Prin droguri și felul în care își propovăduia convingerile reușea Manson să își controleze și manipuleze „adoratorii”.

Una dintre cele mai vândute cărți despre crime din istorie

Crimele Familiei Manson au inspirat cartea „Helter Skelter”, scrisă de Vincent Bugliosi și Curt Gentry, și publicată pentru prima dată în Statele Unite în anul 1974. Cartea relatează cazurile lui Manson și ale adepților săi, venind cu detalii despre investigația, arestarea și acuzarea și a celor care l-au urmat în idile sale bolnave și criminale. Este una dintre cele mai vândute cărți despre crime din istorie.

Una dintre celebrele și înfiorătoare crime ale Familiei Manson, care a șocat și oripilat întreaga Americă, s-a produs în 1969, printre victimele asasinilor aflându-se Sharon Tate, tânăra și însărcinata soție a regizorului de film Roman Polanski.

Soția lui Roman Polanksi, ucisă de Family Manson

Titlul cărții, „Helter Skelter”, a fost inspirat, la rândul său, de numele cântecului cu același nume al formației Beatles, nume dat de Manson teoriei sale privind un iminent război rasial pe care și l-ar fi dorit între albi și negri. Cartea a fost un bestseller. În 1975 a câștigat premiul Edgar la categoria „Cea mai bună carte despre crime” și a stat la baza mai multor producții cinematografice. În 2015, an în care a decedat Bugliosi, „Helter Skelter”se vânduse deja în peste 7 milioane de exemplare numai în Statele Unite ale Americii, devenind astfel cea mai vândută carte despre crime din istorie.

Vincent Bugliosi a fost procuror în procesul Manson, proces care a avut loc în 1970. A depus o muncă meticuloasă și în mod profesionist făcută în ceea ce privește cazul Manson, al lui Susan Atkins, Patricia Krenwinkel și a altor membri ai așa numitei Familii Manson. au spus la acea vreme că planul lui Charles Manson era acela de a declanșa un război rasial în Statele Unite.

Seara crimei în care a murit actrița Sharon Tate

Pe 9 august 1969, membrii cultului „Familia Manson”, al cărui lider era criminalul american Charles Manson, omoară cinci persoane în casa regizorului Roman Polanski, din Beverly Hills, California. Printre victimele care nu au avut nicio șansă în fața monștrilor ucigași s-a aflat și tânara soție a regizorului de film Roman Poanski. Actrița Sharon Tate avea doar 26 de ani și era însărcinată în opt luni și jumătate. A fost ucisă cu 16 lovituri de cuțit, iar ulimele ei cuvinte înainte să fie omorâtă ar fi fost „mama….mama”.

Tate, împreună cu prietenii ei și ai lui Roman Polanski (regizorul era plecat în Europa) luam cina împreună în momentul în care adepții Family Manson, la comanda lui Charles Manson, au intrat în casa închiriată a lui Polanski, și i-au împușcat, bătut, înjunghiat și spânzurat pe toți cei prezenți. La mai puțin de două zile după teribila crimă, oamenii lui Manson au comis o nouă crimă, de data această victimele fiind proprietarul unui supermarket, Leno LaBianca, și soția acestuia. Pe abdomenul lui LaBianca criminalii scriseseră cu cuțitul cuvântul „război” și urme de sânge au fost găsite mai apoi pe frigiderul din casă, pe ușa de la intrare și pereții casei lor din Los Angeles.

De ce a fost atacată casa lui Polanski?

Roman Polanski nu a fost, de fapt, ținta intenționată a. Charles Manson, care era un muzician aspirant, a ales casa regizorului deoarece, la un moment dat, încercase, fără succes, să semneze un contract pentru înregistrarea unui album cu un producător care locuiese, înainte, acolo. Chiar dacă nu a participat în mod direct la aceste omoruri, Manson a fost și el acuzat de crimă, mai târziu, pe motiv că și-a influențat adepții și că a condus la acele fapte înfiorătoare.

Cum au fost prinși criminalii?

Inițial, investigatorii nu au făcut nicio legătură între cele două momente criminale, însă în decembrie 1969, membrii Familiei Manson au fost arestați pentru o serie de furturi de mașini și, în timp ce unul dintre infractori era ținut în custodie, a povestit colegilor de celulă despre celelalte crime în care fusese implicat cu Familia Manson.

Charles Manson, copil infractor, adult criminal

Manson s-a născut în Cincinnati, Ohio, în 1934, dintr-o mamă singură care l-a adus pe lume când avea doar 16 ani. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în case de corecție, ajuns acolo în urma mai multor infracțiuni pe care le săvârșea în mod constant, mai târziu, adult fiind, având să-și petreacă aproape toată viața în pușcărie.

Deși inițial a fost condamnat la moarte în 1971, pedeapsa sa a fost comutată în pedeapsa cu închisoare pe viață cu posibilitatea eliberării condiționate, după ce Curtea Supremă de Justiție din California a invalidat pedeapsa cu moartea, în 1972. Și-a ispășit pedeapsa pe viață la închisoarea de stat din California, Corcoran, și a murit la 83 de ani, la sfârșitul anului 2017.

Charles Manson a stat 45 de ani în închisoare, mediu în care a continuat să-și propovăduiască ideile, chiar înființând un cult religios format din evadați și eretici.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/manson-cult-kills-five-people

https://www.nytimes.com/1974/11/17/archives/helter-skelter-manson-meets-the-bug-the-true-story-of-the-manson.html

https://www.mirror.co.uk/news/us-news/sharon-tates-final-words-stabbed-18795695

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-42016704

https://www.britannica.com/biography/Sharon-Tate

articolul original.

Astronomii dezvăluie noi indicii despre misterioasele explozii radio din Univers

28 September 2022 at 14:00
image

Exploziile rapide de unde radio (FRB) sunt explozii cosmice de milisecunde care produc fiecare o energie echivalentă cu producția anuală a Soarelui.

La mai bine de 15 ani de la prima descoperire a impulsurilor de unde radio electromagnetice din spațiul cosmic, natura lor perplexă continuă să surprindă oamenii de știință – iar cercetările publicate recent nu fac decât să adâncească misterul din jurul lor.

Publicate în Nature, noile observații neașteptate ale unei cosmice, realizate de o echipă internațională de oameni de știință – inclusiv de astrofizicianul Bing Zhang de la UNLV – pun la îndoială înțelegerea predominantă a naturii fizice și a motorului central al FRB-urilor.

Observațiile FRB cosmice au fost realizate la sfârșitul primăverii 2021, folosind masivul telescop radio sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) din China.

Echipa, condusă de Heng Xu, Kejia Lee, Subo Dong de la Universitatea Peking și Weiwei Zhu de la Observatoarele Astronomice Naționale din China, împreună cu Zhang, a detectat 1.863 de explozii în 82 de ore pe parcursul a 54 de zile de la o rapide numită FRB 20201124A.

Originea exploziilor de unde radio rapide rămâne necunoscută

„Acesta este cel mai mare eșantion de date FRB cu informații despre polarizare de la o singură sursă”, a declarat Lee.

rapide din galaxia noastră Calea Lactee sugerează că aceasta a provenit de la un magnetar, care este o stea neutronică densă, de mărimea unui oraș, cu un câmp magnetic incredibil de puternic.

Pe de altă parte, originea exploziilor radio rapide cosmologice foarte îndepărtate rămâne necunoscută. Iar cele mai recente observații îi fac pe oamenii de știință să pună la îndoială ceea ce credeau că știu despre ele.

Ceea ce face ca cele mai recente observații să fie surprinzătoare pentru oamenii de știință sunt variațiile neregulate, de scurtă durată, ale așa-numitei ,,măsuri de rotație Faraday”, care reprezintă puterea câmpului magnetic și densitatea particulelor din vecinătatea sursei FRB.

Variațiile au urcat și coborât în primele 36 de zile de observație și s-au oprit brusc în ultimele 18 zile înainte ca sursa să se stingă.

Observațiile i-au nedumerit pe astronomi

„Un astfel de mediu nu este așteptat în mod direct pentru un magnetar izolat. Altceva ar putea fi în vecinătatea motorului FRB, posibil un companion binar”, a adăugat Zhang, potrivit Phys.org.

Pentru a observa galaxia gazdă a FRB-ului, echipa s-a folosit, de asemenea, de telescoapele Keck de 10 m situate la Mauna Kea, în Hawaii. Zhang spune că se crede că magnetarii tineri locuiesc în regiunile active de formare a stelelor dintr-o galaxie cu formare de stele, dar imaginea optică a galaxiei gazdă arată că – în mod neașteptat – galaxia gazdă este o galaxie spirală, bogată în metale, precum Calea noastră Lactee. Locația FRB se află într-o regiune în care nu există o activitate semnificativă de formare a stelelor.

„Această locație nu este în concordanță cu un motor central magnetar tânăr format în timpul unei explozii extreme, cum ar fi o explozie lungă de raze gamma sau o supernovă superluminoasă, progenitori speculați pe scară largă ai motoarelor FRB active”, a declarat Dong.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Câte furnici există pe planetă? 2,5 milioane pentru fiecare om

28 September 2022 at 13:00
image

Cercetătorii au făcut cea mai amănunțită evaluare de până acum a populației globale de furnici, iar totalul estimat este uluitor: 20 de cvadrilioane de furnici, adică aproximativ 2,5 milioane pentru fiecare om.

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, având în vedere cât de prezente sunt aceste insecte și faptul că ele au prosperat încă din epoca dinozaurilor, cea mai veche fosilă de furnică cunoscută datând din perioada cretacică, cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă.

,,Furnicile joacă cu siguranță un rol central în aproape toate ecosistemele terestre”, a declarat Patrick Schultheiss de la Universitatea din Würzburg din Germania și de la Universitatea din Hong Kong, co-autor principal al studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

,,Ele sunt foarte importante pentru ciclul nutrienților, procesele de descompunere, dispersia semințelor de plante și perturbarea solului. Furnicile sunt, de asemenea, un grup de insecte extrem de divers, diferitele specii îndeplinind o gamă largă de funcții. Dar, mai presus de toate, abundența lor ridicată este cea care le face să fie actori ecologici cheie”, a declarat Schultheiss, potrivit The Guardian.

Furnicile au prosperat încă din epoca dinozaurilor

Există peste 12.000 de , care sunt în general de culoare neagră, maro sau roșie și au corpul segmentat în trei părți.

Cu dimensiuni cuprinse între aproximativ 1 mm și aproximativ 3 cm lungime, furnicile locuiesc de obicei în sol, frunze sau plante în descompunere – și, ocazional, în bucătăriile oamenilor.

Furnicile, ale căror rude cele mai apropiate sunt albinele și viespile, sunt native aproape peste tot pe Pământ, cu excepția Antarcticii, Groenlandei, Islandei și a unor națiuni insulare.

,,Am fost uimit de faptul că biomasa furnicilor este mai mare decât cea a mamiferelor și păsărilor sălbatice la un loc și că ajunge la 20% din biomasa umană. Ne oferă o idee despre amploarea impactului lor”, a declarat ecologistul și co-autorul studiului, Sabine Nooten, tot de la Universitatea din Würzburg și Universitatea din Hong Kong.

,,Ingineri ai ecosistemelor”

Cercetătorii și-au bazat analiza pe 489 de studii ale, care acoperă toate continentele pe care trăiesc aceste insecte. S-a constatat că regiunile tropicale găzduiesc mult mai multe furnici decât alte regiuni, iar pădurile și zonele aride se mândresc cu mai multe furnici decât zonele urbane.

Furnicile trăiesc, în general, în colonii, uneori formate din milioane de furnici împărțite în grupuri cu roluri diferite, cum ar fi cele lucrătoare, soldați și regine. Lucrătoarele, toate femele, au grijă de regina mai mare și de puii ei, întrețin cuibul și caută hrană. Masculii se împerechează cu reginele, apoi mor.

,,Majoritatea furnicilor sunt de fapt benefice, chiar și pentru noi, oamenii”, a adăugat Schultheiss.

,,Gândiți-vă la cantitatea de materie organică pe care 20 de cvadrilioane de furnici o transportă, o elimină, o reciclează și o mănâncă. De fapt, pentru buna funcționare a proceselor biologice încât pot fi considerate ingineri ai ecosistemelor.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cercetătorii vor să afle originile domesticirii măgarilor

28 September 2022 at 12:00
image

Măgarii au conturat istoria omenirii, atât ca ajutoare în muncile agricole și la fermă, cât și ca transport în zone greu accesibile.

Pentru a înțelege istoria , echipele de la Centrul de Antropobiologie și Genomică din Toulouse, Franța și oamenii de știință din 37 de laboratoare din întreaga lume au lucrat împreună pentru a construi și analiza istoria genetică a acestui animal.

Au fost studiați 207 măgari contemporani care trăiesc pe toate continentele, precum și rămășițele de la 31 de măgari antici, dar și ale altor 15 ecvide sălbatice.

Măgarii, originari din Africa

Într-un articol publicat în revista Science, cercetătorii dezvăluie faptul că măgarul a fost domesticit pentru prima dată în Africa în anul 5.000 î.e.n., în jurul perioadei în care Sahara a devenit regiunea deșertică pe care o cunoaștem astăzi.

Doar 2.500 de ani mai târziu măgarii și-au părăsit locul de și au ajuns în Europa și Asia, acolo unde această specie ai cărei descendenți există și astăzi.

Cercetătorii vor să afle unde exact au fost domesticiți măgarii

Analizând rămășițele arheologice, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, dovezi ale unei filiații genetice necunoscute anterior aparținând unor în Levant acum 2.000 de ani.

În plus, se crede că influența acestei filiații se extinde cu mult dincolo de regiunea levantină și că, în prezent, fragmente din moștenirea sa genetică pot fi găsite în toată Europa.

Conform EurekAlert, aceste descoperiri necesită noi săpături arheologice pentru a găsi sursa inițială de domesticire în Africa, precum și secvențierea altor genomi timpurii de măgar pe ambele maluri ale Mării Mediterane, pentru a înțelege mai bine rolul acestui animal în istoria comerțului dintre Europa și Africa de Nord.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌