ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Descopera

Ce măsuri iau fermierii europeni în cadrul crizei îngrășămintelor?

5 October 2022 at 00:00
image

Pentru a putea face faţă crizei în creştere a îngrăşămintelor, fermierii europeni renunţă la culturile de seminţe oleaginoase în favoarea celor de mazăre, se pregătesc să-şi reducă efectivele de animale şi recurg la gadgeturi pentru a-şi reduce consumul de îngrăşăminte pe bază de azot.

Conform Bloomberg, eforturile pe care aceştia le fac pentru a folosi mai puţin din nutri­enţii vitali pentru culturi de bază ca grâul şi rapiţa evidenţiază ameninţa­rea continuă pe care criza îngrăşă­mintelor o constituie pentru produc­ţia de alimente.

Multe dintre fabricile de îngrăşă­minte ale Europei s-au închis în con­diţiile în care războiul purtat de Rusia în Ucraina pune presiune pe aprovizionarea cu gaze.

Ce măsuri iau fermierii europeni în criza îngrășămintelor?

Unii fermieri şi-au asigurat îngră­şă­minte pentru culturile de anul a­cesta înainte ca preţurile să urce dra­matic, însă acum aceştia se confruntă cu facturi mult mai mari odată ce încep să planteze pentru următoarea recoltă. Mai mult, scumpirea energiei face mai costisitoare lucrul cu trac­torul şi uscarea cerealelor, riscând să alimenteze şi mai mult inflaţia ali­mentară. „Este imposibil să faci planuri“, arată Adam Nowak, un fermier din Polonia.

a UE a scăzut cu 9% în acest an, iar deşi este prea devreme pentru a şti cum vor fi recoltele de anul viitor, fermierii se vor reorienta probabil către culturi care necesită mai puţine îngrăşă­minte, potrivit lui Vincent Braak, analist la Strategy Grains.

Îngrășămintele pe bază de azot

Criza dă dureri de cap şi crescă­torilor de animale, pentru că mulţi pe păşuni. Vacile produc mai puţin lapte în lipsa dietei potrivite, iar fermierii se tem că vor fi nevoiţi să-şi vândă o parte din efec­tivele de animale.

Fermierul britanic Richard Bramley şi-a redus utilizarea de îngrăşăminte pe bază de azot în ultimele două sezoane şi speră că noi echipamente îl vor ajuta să o reducă şi mai mult. Acesta a cheltuit aproximativ 23.000 de lire sterline pe un senzor care detectează sănătatea plantelor şi aplică nutrienţi doar acolo unde este necesar.
articolul original.

Începe procesul bărbatului acuzat de viol în parlamentul australian

4 October 2022 at 23:00
image

Bărbatul, acuzat că a violat o colegă de serviciu în clădirea Parlamentului australian, este judecat la un tribunal din Canberra. Procesul a început marți și ar putea aduce în boxa martorilor membri importanți ai parlamentului.

Bruce Lehrmann, membru al staffului, este acuzat că a agresat-o sexual pe Brittany Higgins în martie 2019, în biroul unui ministru. Acuzatul, în vârstă de 27 de ani, a pledat nevinovat și neagă că a avut relații sexuale cu reclamanta, potrivit BBC.

Marți, în deschiderea procesului, procurorii au relatat că presupusul incident a avut loc după „o noapte de beție” cu colegii. Potrivit acestora, Lehrmann și Higgins s-au oprit la Casa Parlamentului, unde lucrau amândoi, iar femeia, „puternic intoxicată”, a adormit pe o canapea din biroul unui ministru. Acuzația mai arată că  în timpul partidei de sex și a încercat să se opună.

Bărbatul acuzat de viol în parlamentul australian este judecat

Avocatul apărării, Steven Whybrow, a declarat că relatarea lui Higgins conține lacune și neconcordanțe și i-a îndemnat pe jurați să ignore acoperirea mediatică a cazului.

„El la această prezumție de nevinovăție”, a spus Whybrow.

Procesul are loc la un tribunal din Canberra, ar putea ține până la șase săptămâni și va avea o serie de martori „de profil înalt”.
articolul original.

Cum arată statuia lui Ghandi care a scandalizat India?

4 October 2022 at 22:00
image

Un scandal a izbucnit în India din cauza unei statui folosite în timpul unui festival. Deși semăna cu liderul independenței Mahatma Gandhi, statuia înfățișa un bărbat chel, cu ochelari de soare și un baston. Poliția i-a obligat pe organizatori să adauge statuii perucă și mustață.

Poliția din orașul indian Kolkata a deschis o anchetă în urma acuzațiilor potrivit cărora liderul independenței Mahatma Gandhi a fost reprezentat ca un demon la festivalul Durga Puja, cel mai mare festival din statul Bengalul de Vest, potrivit BBC.

O structură a festivalului care o înfățișa pe zeița hindusă Durga îndreptându-și tridentul spre un bărbat chel, cu ochelari de soare și un baston, a stârnit controverse deoarece semăna cu Mahatma Gandhi, supranumit „părintele națiunii”.

Cum arată statuia lui Ghandi care a stârnit scandalul?

Oficialii de poliție au vizitat locul și le-au cerut organizatorilor să adauge statuii o perucă . Un lider al All India Hindu Mahasabha a declarat pentru ziarul The Hindu că a făcut modificările cu reticență, deoarece poliția „ne-a forțat să facem acest lucru”.

„ a fost îngrădită”, a declarat Chandrachur Goswami.

El a recunoscut că figura demonului are „asemănări fizice cu Gandhi” și a adăugat că nu îl consideră „părintele națiunii”.

Partidele politice din stat au condamnat ferm incidentul, iar un lider al Congresului a depus o plângere la poliție.
articolul original.
Ieri — 4 October 2022Descopera

Cum vrea Australia să protejeze peste 100 de plante și animale în pericol de dispariție?

4 October 2022 at 21:00
image

Peste 100 de animale și plante în pericol de dispariție vor fi protejate cu ajutorul unui plan îndrăzneț lansat de Guvernul Australiei.

Australia anunță un plan îndrăzneț pentru a opri criza extincțiilor speciilor. Guvernul intenționează să oprească pierderea altor specii și să pună capăt statutului său de „capitală mondială a extincției mamiferelor”, anunță autoritățile, potrivit BBC.

Peste 100 de animale și plante amenințate, inclusiv specii emblematice precum koala, vor fi considerate prioritare în cadrul unor noi strategii de protecție. Planul vizează cel puțin o treime din suprafața continentului.

Australia are un plan îndrăzneț pentru protecția faunei și florei amenințate

La începutul acestui an, un raport a constatat că mediul înconjurător din Australia se află într-un declin șocant. Multe animale și plante indigene se confruntă cu diferite amenințări, inclusiv pierderea habitatului, dăunători, schimbări climatice și dezastre naturale mai frecvente și mai distructive.

Ministrul mediului, Tanya Plibersek, a declarat că nevoia de acțiune nu a fost niciodată mai mare.

„Abordarea noastră actuală nu a funcționat. Suntem hotărâți să oferim vieții sălbatice o șansă mai bună”, a declarat Plibersek.

Obiectivul de a înscrie 30% din terenul Australiei pe lista celor protejate de legile naționale de mediu va ajuta speciile și habitatele vulnerabile, a adăugat ministrul Mediului. De asemenea, strategia pe 10 ani vizează îmbunătățirea rezistenței la schimbările climatice, mutarea unor animale în zone , o mai bună monitorizare a populațiilor existente și valorificarea expertizei aborigene privind gestionarea mediului.

Australia are cele mai multe specii pe cale de dispariție

20 de zone cu densitate mare de specii amenințate vor fi vizate în mod special. Printre acestea se numără Insula Kangaroo din Australia de Sud și Munții Albaștri din New South Wales, care au fost devastați de incendii de vegetație în 2019-2020. Printre cele 110 specii care vor fi considerate prioritare se numără leul de mare australian și din lume, Gilbert’s Potoroo, din care au mai rămas doar aproximativ 100 de exemplare.

Ministrul Plibersek a explicat că strategia este răspunsul guvernului la raportul „State of the Environment”, care a constatat că Australia are mai multe specii pe cale de dispariție decât orice alt continent.

Studiul privind sistemele ecologice ale țării a concluzionat că mai mult de jumătate dintre acestea se află într-o stare precară. Amenințările nu sunt gestionate în mod adecvat, ceea ce înseamnă că acestea sunt pe cale să cauzeze și mai multe probleme, se mai arată în raport.
articolul original.

Marius Tucă Show începe miercuri, 5 octombrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

4 October 2022 at 15:50
image

Invitatul zilei este Gen. (R) Silviu Predoiu. Emisiune o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!

articolul original.

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

4 October 2022 at 16:00
image

„Am cea mai nefolositoare meserie, dar rămân la Hollywood pentru că n-am curaj să refuz banii.”

Despre Marlon Brando s-au scris sute, mii de articole care i-au panoramat viața din toate punctele de vedere. A fost un actor foarte apreciat, un bărbat frumos care, la fel ca mulți alții, s-a remarcat și prin prisma nenumăratelor relații intime pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Pentru că, nu-i așa, faima este rezultatul nu doar al talentului de care dispune personajul din centrul scenei, dar și al aventurilor sexuale în care acesta a fost implicat și al munților de bani pe care i-a câștigat. Faima nu este pentru oricine și nu o poate duce oricine. S-a dovedit a fi, uneori, fatală.

Aventură cu Bob Dylan

(n.1924 – d.2004) a fost căsătorit de trei ori și a avut zeci și zeci, poate sute (cine ar reuși o estimare exactă) de relații cu femei, dar și cu bărbați.

Despre homosexualitate, Brando declara într-un interviu: „Homosexualitatea este atât de la modă, încât nici măcar nu mai constituie o știre. Ca mulți alți bărbați, și eu am avut experiențe homosexuale și nu îmi este rușine. Niciodată nu mi-a păsat prea tare de ceea ce crede lumea despre mine. Dar dacă e careva care crede că eu și Jack Nicholson suntem iubiți, să  creadă în continuare. Mi se pare amuzant”.

S-a scris că ar fi avut o aventură cu Bob Dylan și o relație mai îndelungată cu actorul Wally Cox.

Tragedia familiei Brando

Legat de copii, oficial actorul ar fi avut 11 (nu toți proveniți din relațiile cu fostele sale soții), dar și aici informațiile sunt contradictorii deoarece se speculează că numărul copiilor săi ar fi fost mai mare de atât. Zăbovim puțin la acest capitol, amintind că, așa cum viața lovește de multe ori fără să avertizeze, tragediile nu l-au ocolit nici pe celebrul actor care în 1991 și 1995 și-a pierdut doi dintre copii.

În 1991, unul dintre băieții lui Brando, avut cu logodnicul surorii sale, l-a împușcat mortal pe acesta din urmă, fapta fiind taxată cu închisoare. Câțiva ani mai târziu, sora lui, care de ceva vreme avea probleme cu drogurile și alcoolul, suferind, de asemenea, de depresie, s-a sinucis în casa mamei sale.

1 milion de dolari pentru un rol

Marlon Brando a fost un actor cu o viață plină. Bani, faimă, femei, roluri bune… Din cele peste 60 de filme în care a jucat, actorul ar fi făcut o avere de mai bine de 100 de milioane de dolari (cel puțin atât se estimează că ar fi avut la moarte).  Ascensiunea lui la Hollywood a crescut destul de rapid, odată intrat în această lume, ajungând să primească, la un moment dat, chiar și 1 milion de dolari pentru rolul dintr-un film. Un actor cameleonic. Se adapta cu ușurință oricărui tip de rol. A rămas în memoria tuturor ca Don Vito Corleone  din „The Godfather”, filmul lui Francis Ford Coppola, care i-a adus, de altfel, Oscarul pentru cel mai bun actor.

De ce a refuzat Marlon Brando Oscarul?

Interesant este faptul că actorul nu a acceptat acest trofeu și nici nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor. Gestul său era un protest față de felul în care erau tratați și portretizați în filme, la acea vreme, nativii americani. De altfel, la petrecerea Oscarurilor, care s-a ținut pe 27 Martie 1973, Marlon Brando a trimis-o pe actrița indigenă Sacheen Littlefeather în locul lui tocmai pentru a refuza premiul.

În momentul în care prezentatorul, actorul Roger Moore, a dorit lui Littlefeather, aceasta l-a respins, spunând că Marlon Brando nu a dorit să primească trofeul, citind, mai apoi, o declarație scrisă de actor. Printre altele, Brando transmitea: „Comunitatea filmelor a fost la fel de responsabilă ca oricare altcineva pentru felul în care a degradat imaginea indienilor, ironizându-le caracterul și descriindu-i ca fiind sălbatici, ostili și răi.”

Marlon Brando, implicat în numeroase campanii sociale

Activistul Brando a fost implicat în campanii sociale timp îndelungat, deseori apărând public și vorbind despre cauzele pe care le susținea. Prin declarația sa scrisă pentru Oscaruri și-a exprimat sprijinul vizavi de Mișcarea Indienilor Americani (MIA), făcând referire la o situație prezentă în orașul Dakota de Sud, în care mai mulți membri MIA ar fi fost capturați abuziv de forțele militare americane.

Discursul a avut un impact negativ asupra publicului, iar Littlefeather, care atunci avea 26 de ani, a declarat ulterior momentului că actorul John Wayne a trebuit să fie reținut de agenții de securitate, pentru a nu o agresa în culise, asta în timp ce alte persoane îi arătau gesturi jignitoare.

Scuze venite după jumătate de secol

Anul acesta, la aproape 50 de ani de la incidental mai sus descris, Academia de artă și științe cinematografice (instituție profesională de onoruri și recunoaștere a meritelor, fondată în anul 1927) a transmis un comunicat prin care își cerea scuze, în mod oficial, actriței Sacheen Littlefeather.

„Abuzul și insultele pe care l-ați îndurat cu acea ocazie au fost nedrepte și nejustificate. Povara emoțională pe care ați avut-o și costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. De prea mult timp, curajul de care ați dat dovadă a rămas neapreciat și nerecunoscut. Pentru asta, vă oferim atât cele mai sincere scuze, cât și reala noastră admirație”. Această scrisoare a fost publicată în momentul în care se anunțase prezența actriței amerindiană la Muzeul Oscarurilor.

În replică, Littlefeather (acum în vârstă de 75 de ani) a spus „Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani. Trebuie să ne păstrăm simțul umorului legat de acest subiect. Umorul este mijlocul nostru de supraviețuire. Dar îmi încălzește inima să văd cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Oscarul, acum 50 de ani”

Marlon Brando a murit în 2004, la 80 de ani, în urma unei insuficiențe respiratorii cauzate de fibroză pulmonară. Dublu premiat la Oscar (primul trofeu l-a câștigat în 1954 pentru rolul din „On the Waterfront”), printre filmele cu success la public în care a jucat se numără „Viva Zapata”, „The Wild One”, „Last Tango in Paris”, „A streetcar named desire”, „Julius Caesar” și multe altele.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/marlon-brando-declines-best-actor-oscar

https://www.theguardian.com/film/2022/aug/16/academy-awards-apologises-to-sacheen-littlefeather-for-marlon-brando-oscars-moment

https://www.britannica.com/biography/Marlon-Brando

articolul original.

Lansarea misiunii Artemis I, amânată pentru jumătatea lunii noiembrie. De ce a fost anulată încercarea din octombrie?

4 October 2022 at 15:00
image

Mult așteptata lansare a rachetei Space Launch System (SLS) de la NASA a fost amânată pentru jumătatea lunii noiembrie după ce NASA a anulat planurile de lansare din 27 septembrie din cauza uraganului Ian.

Agenția spațială americană a anunțat recent că ca încerca să lanseze misiunea Artemis I între 12 și 27 noiembrie, potrivit unui anunț pe blogul NASA.

Deși a existat o șansă ca următoarea încercare de să aibă loc în octombrie, planurile au fost în cele din urmă abandonate după ce NASA a decis să aducă racheta înapoi în Clădirea de Asamblare a Vehiculului (VAB) pentru a fi protejată de furtună. NASA a securizat cu succes racheta după o călătorie de ore bune până la VAB.

NASA a transmis că „nu au existat pagube la sistemele de zbor Artemis”

Atunci când în statul american Florida era de categoria 4, însă și-a pierdut din forță și a devenit o furtună tropicală până când a ajuns la Centrul Spațial Kennedy. NASA a transmis că „nu au existat pagube la sistemele de zbor Artemis” și că instalațiile au suferit doar „o intruziune minoră a apei”.

Misiunea Artemis I va trimite capsula fără echipaj Orion în jurul Lunii, astfel deschizând calea pentru viitoare misiuni care vor aduce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară.

Ce s-a întâmplat la prima încercare de lansare a misiunii Artemis I?

Prima încercare de lansare a agenției americane a fost anulată după ce a suferit probleme la motoare, în timp ce a doua încercare a fost afectată de o scurgere însemnată care a avut loc în timp ce inginerii umpleau racheta cu hidrogen lichid răcit.

Testele ulterioare la sistemul de alimentare al rachetei au arătat că scurgerea era încă prezentă, însă la un nivel mai „gestionabil”, potrivit The Verge.

Acum, racheta s-a întors la VAB, iar NASA a anunțat că „va fi pregătită pentru inspecții adiționale”. De asemenea, Sistemul de Încetare a Zborului, folosit de Forțele Spațiale pentru a distruge racheta în cazul în care se va abate de la traseul stabilit, va fi retestat.

articolul original.

Cum se mișcă bacteriile? Cercetătorii și-au dat seama abia după 50 de ani

4 October 2022 at 14:00
image

Privind printr-un microscop de înaltă tehnologie la proteine congelate rapid, cercetătorii tocmai au rezolvat un mister vechi de 50 de ani: au aflat cum se mișcă bacteriile și inamicul lor antic, arheea.

? Știm de multă vreme că bacteriile folosesc o mică „coadă” încolăcită numită flagel, dar detaliile despre modul în care apendicele lor subțiri își iau forma ondulată pentru a le împinge înainte nu au fost înțelese până acum.

În celulele animale, flagelii funcționează precum cozile, cu care suntem mai familiarizați, bătând înainte și înapoi pentru a propulsa corpul înainte. Dar celulele aparținând bacteriilor și arheelor unicelulare au flageli în formă de tirbușon care nu pot genera împingere prin simpla mișcare dintr-o parte în alta, scrie Science Alert.

În schimb, aceste mici cozi se rotesc ca o elice. Cozile par a fi capabile să se întindă și să se contracte într-o oarecare măsură, permițându-le microbilor să creeze diferite forme de undă cu rotațiile lor. Rotațiile pot, de asemenea, schimba direcțiile.

Cum se mișcă bacteriile?

Flagelii bacteriilor, cât și ai arheelor, sunt compuși din aceleași subunități repetate ale proteinei flageline. Cu toate acestea, tipul de flagelin găsit în coada arheei este mai asemănător cu cel găsit într-un alt tip de proeminență celulară găsit în bacterii numite pili.

Biofizicianul Mark Kreutzberger și colegii lui de la Universitatea din Virginia au folosit tomografia crio-electronică pentru a examina structura moleculară a filamentelor flagelare la un nivel aproape atomic în bacteriile în formă de tijă Escherichia coli și arheea Saccharolobus islandicus.

Cercetătorii au văzut că, la bacterii, filamentele proteice ar putea exista în 11 stări diferite și în 10 stări diferite la arhee. O combinație a acestor stări face ca structura în ansamblu să capete forma sa încolăcită , în ciuda diferențelor din structura proteinelor.

Structura foarte spiralată rezultată este atât de stabilă încât poate rezista la solicitări de torsiune, păstrându-și forma ondulată în timp ce este rotită, adică până când flagelul își schimbă direcția de rotație.

Evoluția convergentă

La E. coli, înotul drept implică rotația în sens invers acelor de ceasornic. Dar atunci când bacteriile schimbă direcția de rotație a cozii, forțele impuse flagelului îi modifică structura, strângând unul sau mai multe dintre filamente și slăbind spiralele într-o formă semi-circulară sau ondulată.

Rotindu-și cozile în sens orar, bacteriile trec de la înotul înainte la rostogolire.

Aceste schimbări induse de direcție nu au fost observate la arhee, deși modificarea condițiilor lor de mediu prin adăugarea de sare sau acid a modificat structura flagelilor lor.

În ciuda diferențelor de structură și a faptului că au evoluat independent, natura a modelat atât flagelii bacteriilor, cât și pe ai arheelor pentru a avea, în esență, aceeași formă și funcție, un bun exemplu de .

Un studiu util pentru viitor

„Ca și în cazul păsărilor, liliecilor și albinelor, care au toate aripile dezvoltate independent pentru zbor, evoluția bacteriilor și a arheelor a dus către o soluție similară pentru înot la ambele”, explică biochimistul Edward Egelman, de la Universitatea din Virginia, SUA.

„Noile noastre cunoștințe vor ajuta la deschiderea drumului către tehnologii care ar putea fi bazate pe astfel de elice în miniatură”, a spus el.

Această cercetare a fost publicată în Cell.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Broaștele negre de la Cernobîl arată evoluția în plină acțiune

4 October 2022 at 13:00
image

Accidentul de la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din 1986 a generat cea mai mare eliberare de material radioactiv în mediu din istoria omenirii. Impactul expunerii acute la doze mari de radiații a fost sever pentru mediu și populația umană. Dar la mai bine de trei decenii de la accident, Cernobîl a devenit una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa. O gamă diversă de specii pe cale de dispariție își găsesc refugiu astăzi acolo, incluzând urși, lupi și râși. Însă noi ne vom concentra pe broaștele negre de la Cernobîl.

Radiațiile pot deteriora materialul genetic al organismelor vii și pot genera mutații nedorite. Cu toate acestea, unul dintre cele mai interesante subiecte de cercetare de la Cernobîl este încercarea de a detecta dacă unele specii se adaptează de fapt la viața printre radiații.

Ca și în cazul altor poluanți, radiațiile ar putea fi un factor selectiv foarte puternic, favorizând organismele cu mecanisme care le măresc supraviețuirea în zonele contaminate cu substanțe radioactive, scrie IFL Science.

Broaștele negre de la Cernobîl

Cercetările de la Cernobîl au început în 2016. În acel an, aproape de reactorul nuclear avariat, au fost detectați mai mulți brotăcei răsăriteni (Hyla orientalis) cu o nuanță neobișnuită de negru. Specia are în mod normal o colorație dorsală verde strălucitor, deși ocazional pot fi întâlniți indivizi mai întunecați.

Melanina este responsabilă pentru culoarea închisă a multor organisme. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că această clasă de pigmenți poate reduce și efectele negative ale radiațiilor ultraviolete. Și rolul său protector se poate extinde și asupra radiațiilor ionizante, așa cum a fost demonstrat la ciuperci.

Melanina absoarbe și disipează o parte din energia radiației. În plus, poate elimina și neutraliza moleculele ionizate din interiorul celulei, cum ar fi speciile reactive de oxigen. Aceste acțiuni fac mai puțin probabil ca indivizii expuși la radiații să sufere mai departe leziuni celulare, mărindu-le astfel șansele de supraviețuire.

Un studiu despre melanină

După ce au fost detectate în 2016, cercetătorii au decis să studieze rolul colorării melaninei în fauna sălbatică de acolo. Între 2017 și 2019, oamenii de știință au examinat în detaliu colorarea brotăceilor răsăriteni în diferite zone din nordul Ucrainei.

În acei trei ani, a fost analizată culoarea pielii dorsale a peste 200 de broaște mascul capturate în 12 iazuri de reproducere diferite. Aceste localități au fost distribuite de-a lungul unui gradient larg de contaminare radioactivă. Acestea au inclus unele dintre cele mai radioactive zone de pe planetă, dar și patru locuri din afara zonei de excludere a Cernobîlului și cu niveluri de radiație de fond folosite ca controale.

Studiul rezultat, publicat în Evolutionary Applications, dezvăluie că brotăceii răsăriteni de la Cernobîl au o culoare mult mai închisă decât broaștele capturate în zonele de control din afara zonei. După cum au văzut cercetătorii în 2016, unii sunt chiar negri.

Această colorare nu este legată de nivelurile de radiație pe care broaștele le experimentează astăzi și pe care le putem măsura la toți indivizii. Culoarea închisă este tipică broaștelor din interiorul sau din apropierea zonelor cele mai contaminate la momentul accidentului.

Cum au evoluat broaștele negre de la Cernobîl?

Rezultatele studiului sugerează că broaștele negre de la Cernobîl ar fi putut suferi un proces de evoluție rapidă ca răspuns la radiații. În acest scenariu, acele broaște cu o culoare mai închisă la momentul accidentului, care în mod normal reprezintă o minoritate în populațiile lor, ar fi fost favorizate de .

Broaștele întunecate ar fi supraviețuit mai bine radiațiilor și s-ar fi reprodus cu mai mult succes. Au trecut peste 10 generații de broaște de la accident și un proces clasic, deși foarte rapid, de selecție naturală ar putea explica de ce aceste broaște întunecate sunt acum tipul dominant pentru speciile din Zona de excludere a Cernobîlului.

Studiind broaștele negre de la Cernobîl facem un prim pas pentru o mai bună înțelegere a rolului protector al melaninei în mediile afectate de . În plus, acest lucru deschide porțile către aplicații promițătoare în domenii atât de diverse precum gestionarea deșeurilor nucleare și explorarea spațiului.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Marilyn Monroe, cea mai sexy blondă din istorie, dar poate și cea mai tristă

4 October 2022 at 12:06
image

Marilyn Monroe, sex-simbolul secolului XX, a trăit puțin, dar intens. A iubit și a fost iubită. Venerată, invidiată, admirată.

A jucat în 29 de filme (între anii 1946 – 1961), a fost recompensată cu un trofeu Globul de Aur pentru prestația din comedia „Some like it hot” (1960), producțiile în care a fost distribuită actrița încasând peste 200 de milioane de dolari.

La momentul morții, actrița deținea o avere de 10 milioane de dolari, din averea ei, cei mai mulți bani revenindu-le profesorului de actorie al lui Monroe, Lee Strasberg, și soției acestuia.

„Hollywood este un loc în care ești plătit cu 50 de dolari pentru un sărut și 50 de cenți pentru sufletul tău”

Faima starului american a depășit-o pe a oricărui reprezentant al divertismentului acelei perioade.

A fost una dintre cele mai îndrăgite, controversate, frumoase, populare, sexi femei din istorie. „Fiecare dintre noi este o stea și merită șansa de a străluci”, spunea Marilyn Monroe.

Copilăria lui Marilyn Monroe

S-a născut pe 1 Iunie 1926, la Los Angeles, numele ei real fiind . Nu a avut parte de cea mai liniștită și mai fericită copilărie. Din cauza căderilor nervose și a schizofreniei de care suferea, mama ei (Gladys Pearl Monroe Baker Eley, editor de film la un studio cinematografic) era deseori internată în spital, copila ajungând în nenumărate rânduri fie în grija statului, fie în cea a unor părinți adoptivi (12 familii s-au ocupat de creșterea ei).

Cine i-a dat numele Marilyn Monroe?

S-a căsătorit când avea doar 16 ani, în 1942, cu unul dintre colegii de muncă de la fabrica de aeronave unde era angajată, cei doi având să divorțeze la scurt timp după cel de-al doilea război mondial.

În 1944, a fost descoperită din întâmplare de fotograful David Conover care, atras de frumusețea ieșită din comun a tinerei, i-a oferit o ședință foto pentru revista „Yank”, ocazie ce a reprezentat un start bun în cariera ei de modeling. Doi ani mai târziu, cunoscându-l pe regizorul Ben Lyon, apar adevăratele oportunități. Acesta îi deschide drumul în cinematografie şi, totodată, îi sugerează să-şi schimbe numele în Marilyn Monroe.

După apariții destul de scurte și neimportante în câteva dintre filmele realizate de studiourile Fox și Columbia, Monroe rămâne fără serviciu și este nevoită să revină la sedințele foto cu care se obișnuise deja. Au urmat, apoi, alte roluri, mici și ele, dar reușind, cu timpul, să își construiască imaginea de zeiță sexy a micului și marelui ecran și devenind, de la un moment dat, un star internațional, actrița adulată și adorată de atâția fani.

Următorii doi soți, un sportiv și un dramaturg

În 1954, s-a căsătorit cu jucătorul de baseball Joe DiMaggio, însă mariajul celor doi s-a destrămat după nici un an.

Cum faima sa actoricească începea să șchiopăteze, Monroe a decis să studieze actoria cu Lee Strasberg, în cadrul Actors’ Studio din New York. Palmaresul vedetei s-a înmulțit la scurt timp cu două roluri noi, „The Seven Year Itch” (1955) și „Bus Stop” (1956), aceste filme confirmându-i râvnitul statut de actriță de comedie talentată.

În 1956, are loc cea de-a treia căsătorie a starului hollywoodian, de data aceasta, alesul este un dramaturg – celebrul Arthur Miller. Primul rol de film care i-a adus critici apreciative ca „actriță serioasă” a fost cel din „Some Like It Hot” (1959), iar ultimul film în care a jucat, drama „The Misfits” (1961), fusese scrisă de Miller special pentru Monroe, chiar dacă în timpul producției, căsătoria lor era în declin. Cei doi au divorțat în 1961.

Moartea sex-simbolului american

În 1962, Monroe începe filmările unei noi producții – comedia „Something’s Got to Give”, însă din cauza faptului că lipsește în mod frecvent de la înregistrări, în luna iunie, actrița este exclusă din distribuție. Între timp, se consumă și momentul celebrei și comentatei scene în care îi cântă „La mulți ani” președintelui american John F. Kennedy, în cadrul unei gale aniversare dedicate acestuia. La câteva luni după acest episod, este găsită moartă în camera propriei case, vestea șocând o lume întreagă. Zeița blondă de la Hollywood nu mai era.

Oficial, decesul a fost înregistrat ca sinucidere survenită în urma unei supradoze de somnifere. Cu toate acestea, s-au scris mai apoi tone de articole și cărți cu speculații pe tema morții actriței, teorii ale conspirației și scenarii mai mult sau mai puțin veridice. Marilyn avea 36 de ani când a murit și, până în acel moment, mai încercase de patru ori să-și ia viața.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Marilyn Monroe

Nu este foarte cunoscut faptul că actrița suferea de balbism (boala bâlbâielii) încă din copilărie, problemă care ar fi incomodat-o adesea în industria din care făcea parte. Astfel că la ședințele de logopedie pe care le frecventa, a fost antrenată de terapeuți să adopte un stil gutural de vorbire pentru a-și acoperi și pentru a depăși bâlbâielile.

Marilyn Monroe era un fan înfocat al cântăreței de jazz Ella Fitzgerald și după o discuție avută în 1955 cu Charlie Morrison, proprietarul prestigiosului club de noapte Mocambo, a reușit să-i rezerve artistei un concert. Acesta a reprezentat un moment foarte important pentru Fitzgerald, chiar decisiv în cariera ei, performanța din acea seară fiind o dovadă clară că „Doamna jazzului american” și-a meritat pe deplin locul pe scenele din cele mai exclusiviste locații americane. Mulți critici muzicali au declarat, mai apoi, că actul de solidaritate și prietenie făcut de Monroe a fost deschizător de drumuri, încurajând și alți proprietari de cluburi de noapte să aducă pe scenelor lor tot mai mulți artiști de culoare.

De ce a vrut să aibă o relație cu Albert Einstein?

A vrut să aibă o relație cu Albert Einstein doar pentru amuzament. Conform unui articol publicat în LA Times, actrița Shelly Winters, care fusese colega de camera a lui Monroe în anii 20, a dezvăluit faptul că la un moment dat amândouă s-au amuzat pe seama unei liste pe care o făcuseră. Listă cu bărbații pe care i-ar fi dorit în pat doar…pentru a se distra. Printre ei, Monroe l-ar fi menționat și .

„Nu am apucat niciodată să o întreb câți a bifat de pe lista ei, listă în care era prezent și Albert Einstein. Însă, după moartea lui Marilyn, am observat că exista pe pianul ei alb, o poză cu autograful lui Einstein”, declarase Winters pentru LA Times.

S-a convertit la iudaism înainte de a se căsători cu dramaturgul Arthur Miller

Înainte de a se căsători cu autorul cărților „The death of a salesman” și „The crucible” în 1956, Marilyn a decis să se convertească la iudaism. S-au căsătorit după ce Monroe s-a convertit la noua religie, actorul și regizorul Lee Strasberg fiind cel care a condus-o pe mirasă la altar, în cadrul evenimentului care fusese descris ca fiind o ceremonie intimă evreiască. Rochia pe care a purtat-o ​​pentru în ziua în care i-a cântat „La mulți ani” lui John F. Kennedy, în 1962, era atât de strâmtă, încât a trebuit să fie modificată și cusută pe ea.

Peter Lawford a fost ultima persoană care a interacționat cu actrița înaintea morții ei. Cei doi au vorbit la telefon, convorbirea încheindu-se astfel: „Îi spun rămas bun lui Pat (soția lui Lawford), la revedere președinte (John F. Kennedy) și…te salut și pe tine pentru că ești drăguț).

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Marilyn-Monroe

https://www.euronews.com/culture/2022/08/04/six-lesser-known-facts-about-iconic-hollywood-star-marilyn-monroe

articolul original.

Premiul Nobel pentru Fizică 2022, acordat lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger

4 October 2022 at 09:51
image

Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost acordat unor cercetători din domeniul mecanicii cuantice, respectiv Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger.

Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au desfășurat fiecare experimente fără precedent folosind stările inseparabilității cuantice, adică atunci când două particule se comportă ca o unitate singulară chiar și atunci când sunt separate. Astfel, rezultatele celor trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică 2022 au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informația cuantică.

„Devine tot mai clar faptul că un nou tip de tehnologie cuantică își face apariția. Putem vedea că cercetările laureaților cu stările de inseparabilitate cuantică sunt foarte importante, dincolo de întrebările fundamentale despre interpretarea mecanicii cuantice”, a declarat Anders Irbäck, președinte al Comitetului Nobel pentru Fizică, potrivit unui comunicat de presă al Fundației Nobel.

O singură persoană a primit Premiul Nobel pentru Fizică de două ori

Sezonul Premiilor Nobel 2022 a debutat luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.

În total, 115 de Premii Nobel pentru Fizică au fost acordate între 1901 și 2021, iar 47 de Premii Nobel pentru Fizică au fost acordate doar unui singur laureat.

De-a lungul timpului, patru femei au primit distincția, Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963, Donna Strickland în 2018 și Andrea Ghez în 2020.

O singură persoană, John Bardeen, a primit de două ori. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Fizică a fost Lawrence Bragg, care avea 25 de ani în 1915, atunci când i-a fost acordată distincția împreună cu tatăl său.

Marie Curie și Pierre Curie au primit împreună Premiul Nobel pentru Fizică

Cel mai bătrân al Premiului Nobel pentru Fizică a fost Arthur Ashkin, care avea 96 de ani atunci când a primit prestigiosul premiu.

Marie Curie și Pierre Curie au primit împreună Premiul Nobel pentru Fizică în 1903. Marie Curie a primit Nobelul pentru Fizică pentru a doua oară în 1911, de data aceasta pentru Chimie. De asemenea, una dintre fiicele lor, Irène Joliot-Curie, a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1935 alături de soțul său, Frédéric Joliot.

Fiecare diplomă a Premiului Nobel este o operă de artă unică, fiind creadă de cei mai de seamă artiști și caligrafi suedezi și norvegieni, potrivit paginii oficiale a organizației Premiilor Nobel.

Alfred Nobel a lăsat în testamentul său instrucțiuni precise

La data de 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel a lăsat în testamentul său instrucțiuni precise pentru ca cea mai mare parte din avere să fie folosită pentru o serie de premii, anume Premiile Nobel. Așa cum a scris marele savant în testament, o parte avea să fie destinată „persoanei care avea să facă sau invenție în domeniul fizicii”.

Astfel, Alfred Nobel a lăsat mare parte din averea sa, peste 31 de milioane de coroane suedeze (SEK), pentru a fi convertită într-un fond și investită. Venitul generat de acele investiții avea să fie „distribuit anual sub forma unor premii pentru cei care în anul precedent au adus cel mai mare beneficiu umanității”.

Pentru anul 2022, suma stabilită pentru fiecare Premiu Nobel în parte este de 10 milioane coroane suedeze (SEK), sau aproximativ 900.000 de dolari.

articolul original.

Ce înseamnă, de fapt, să mori de bătrânețe?

4 October 2022 at 09:00
image

Recent publicatul certificat de deces al Reginei Elisabeta conține, la rubrica „cauza morții”, o mențiune oarecum ciudată prin simplitatea ei: moartea de bătrânețe.

este o sintagmă des folosită în vorbirea de zi cu zi. Dar cine moare de fapt de bătrânețe, medical vorbind, în secolul XXI?

O cauză atât de vagă a morții nu ridică doar întrebări despre cum a murit cineva, ci poate fi, de asemenea, dificilă pentru familia și cei dragi lăsați în urmă.

Cauzele generale de deces sunt numeroase

Principalele cauze de deces în Anglia și Țara Galilor sunt demența și boala Alzheimer; boli cardiace; boli cerebrovasculare (cum ar fi accidentul vascular cerebral); cancer; și COVID-19.

Alte cauze notabile includ boli cronice ale căilor respiratorii inferioare (cum ar fi astmul); gripa; și pneumonia, scrie Medical Xpress.

De fapt, „bătrânețea” drept cauză a morții, alături de descrierea vagă de „fragilitate”, este adesea trecută la „simptome, semne și condiții nedefinite”.

Această categorie se află în primele zece cauze de deces. Dar acest lucru este în prezent cu mult sub COVID-19 și, în medie, pe o perioadă de cinci ani, sub gripă și pneumonie.

Moartea de bătrânețe

Moartea de bătrânețe are o istorie lungă. A fost o cauză principală de deces în secolul al XIX-lea, alături de descrierea vagă „găsit mort”.

La mijlocul secolului al XIX-lea, înregistrarea morții cuiva a trecut de la cleric la laic, prin Births and Deaths Registration Act 1836 (în Regatul Unit).

A existat apoi publicația reper „Bertillon Classification of Causes of Death” (Clasificarea Bertillon a cauzelor morții), scrisă de statisticianul și demograful francez Jacques Bertillon.

Filosoful canadian Ian Hacking a scris că a muri de orice altceva decât ceea ce era pe lista oficială era „ilegal, de exemplu, să mori de bătrânețe”.

De ce este importantă cunoașterea cauzei morții cuiva?

Am putea spune că este puțin exagerat. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea nu era ilegal să mori de bătrânețe?

Ceea ce sugerează acest lucru este că furnizarea unei este importantă, deoarece este un instrument valoros pentru urmărirea tendințelor mortalității la diferite niveluri ale populației.

În cele din urmă, „bătrânețea” a devenit o expresie folosită în ultimă instanță pentru a descrie o cauză necunoscută a morții. Sau a devenit utilă atunci o persoană a murit din cauza unui număr mai mare de complicații, dar în situațiile în care nu era practic sau etic să se comande o autopsie pentru a găsi cauza exactă a morții.

Lipsa de alinare

Celălalt motiv pentru care „bătrânețea” a fost rar folosită drept cauză a morții în secolele XX și XXI a fost că nu oferă nicio alinare familiilor decedaților.

Cercetările arată că familiile doresc informații despre cum a murit persoana iubită, nu numai pentru aceasta că poate fi utilă pentru gestionarea propriilor probleme de sănătate, ci și pentru că oferă un motiv pentru moartea persoanei iubite.

O cauză necunoscută a morții poate exacerba durerea și trauma, mai ales dacă decesul a fost brusc sau neașteptat. Cercetătorii au susținut de mult timp că familiile formează relații continue cu persoana iubită după ce aceasta moare. Constatarea modului în care a murit este o parte a modului în care membrii familiei lăsate în urmă își gestionează durerea și îl comemorează pe decedat.

Cum se ajunge la moartea de bătrânețe?

Am putea spune că a cere mai multe informații despre cum a murit regina la vârsta de 96 de ani este doar o cerință macabră. De asemenea, am putea decide că familia regală merită intimitate în jurul detaliilor intime ale morții reginei.

Cu toate acestea, o cauză specifică de deces a unei persoane care a trăit o viață privilegiată și care a murit la o vârstă înaintată, de exemplu, ne poate spune multe despre cum să ducem o care să se încheie cu o moarte liniștită.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul LASER?

4 October 2022 at 08:00
image

Laser-ul este un dispozitiv care produce un fascicul intens de lumină coerentă (lumină compusă din unde care au o diferență constantă de fază).

Numele său, un acronim derivat de la ,,light amplification by stimulated emission of radiation” (amplificare a luminii prin emisie stimulată de radiații), descrie modul în care este produs fasciculul.

în 1960 de Theodore Maiman (născut în 1927) pe baza lucrărilor anterioare ale lui Charles H. Townes, a folosit o tijă de rubin.

Lumina cu o lungime de undă adecvată, provenită de la o lanternă, a excitat atomii de rubin la niveluri de energie mai ridicate.

Când a fost construit primul laser?

Atomii excitați s-au dezintegrat rapid la energii ușor mai scăzute (prin reacții fonice) și apoi au căzut mai lent la starea fundamentală, emițând lumină la o anumită lungime de undă.

Lumina tindea să ricoșeze înainte și înapoi între capetele lustruite ale tijei, stimulând o emisie suplimentară.

Laserul și-a găsit aplicații valoroase în microchirurgie, în cititoarele de compact-discuri, în comunicații și în holografie, precum și pentru găurirea în materiale dure, alinierea în forarea tunelurilor, măsurarea la distanță și cartografierea detaliilor fine.

modelată de regulile mecanicii cuantice, care limitează atomii și moleculele la a avea cantități discrete de energie stocată care depind de natura atomului sau moleculei.

Emisia laserului, modelată de regulile mecanicii cuantice

Cel mai scăzut nivel de energie pentru un atom individual apare atunci când toți electronii săi se află pe cele mai apropiate orbite posibile de nucleul său, scrie Britannica.

Această condiție se numește stare fundamentală. Atunci când unul sau mai mulți dintre electronii unui atom au absorbit energie, aceștia se pot deplasa pe orbite exterioare, iar atomul este denumit atunci ,,excitat”.

Stările excitate nu sunt, în general, stabile. Pe măsură ce electronii coboară de la niveluri de energie mai mari, la niveluri de energie mai mici, ei sub formă de lumină.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Oamenii au lăsat o cantitate uriașă de gunoi pe Marte, deși nu au pășit niciodată pe Planeta Roșie

4 October 2022 at 07:00
image

Cu toții suntem uimiți de eforturile impresionante ale omenirii în ultimii 46 de ani de a explora planeta Marte. Fiecare nouă știre despre Planeta Roșie ne reaprinde uimirea. La fel de uimiți, însă în sens negativ, ar trebui să fim și de faptul că am lăsat în urmă foarte mult gunoi pe Marte.

Potrivit unui eseu scris de cercetătorul postdoctoral Cagri Kilic, de la West Virginia University, deșeurile lăsate pe Marte au ajuns să cântărească peste 7.000 de kilograme.

Într-un fel, nu este surprinzător să aflăm că am lăsat . La urma urmei, bucăți misterioase de deșeuri i-au uimit recent pe cercetătorii NASA și pe oamenii din întreaga lume, ca până la urmă agenția spațială să realizeze că erau doar fragmente de plasă de la o aterizare anterioară.

Dar având în vedere modul în care am tratat Pământul, impactul nostru tot mai mare asupra vecinului planetar ar trebui să facă să ne simțim rușinați, scrie Futurism.

De ce lăsăm atât de mult gunoi pe Marte?

Potrivit lui Kilic, resturile de pe Marte provin din trei surse principale: componente aruncate, inactive și nave spațiale prăbușite.

Unul dintre motivele pentru care au rămas atât de multe resturi în urmă este metoda actuală de aterizare pe suprafața planetei. Pentru a intra și a trece în siguranță prin atmosferă, o navă spațială vine îmbrăcată într-un scut termic de unică folosință și deschide o parașută pentru a încetini înainte de a se apropia de sol.

Toate aceste lucruri sunt aruncate. Chiar și roverele active lasă în urmă bucăți de componente; de exemplu, și-a pierdut mici bucăți din roți.

Nave spațiale prăbușite

O formă de gunoi pe Marte adesea trecută cu vederea sunt navele spațiale inactive, majoritatea aterizatoare. În prezent, 9 astfel de aparate zac în nisipurile deșertului marțian. De aceea, în analiza lui Kilic, ele „s-ar putea să fie considerate mai degrabă relicve istorice decât gunoi”.

În plus, între 2 și 4 nave spațiale prăbușite zac undeva pe suprafața Planetei Roșii, o amintire solemnă că aterizarea acolo este o sarcină dificilă, care necesită o execuție planificată meticulos.

Poluarea în sine nu este mare, dar principala preocupare a oamenilor de știință de la NASA este că ar putea aduce probleme pentru misiunile actuale și viitoare. Ultimul lucru pe care și l-ar dori este ca niște gunoaie să se încurce într-un rover de ultimă generație precum Perseverance. Există, de asemenea, amenințarea de a contamina probele colectate de rover, dar până acum, acest risc este considerat a fi scăzut.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cum să reduci factura la energie electrică și gaz? Iată câteva sfaturi practice

4 October 2022 at 06:30
image

Specialiștii unei companii au realizat un set de 15 măsuri de reducere a facturilor la energie electrică și gaz și de economisire a energiei, la nivel individual și instituțional.

Specialiștii Bankwatch România propun:

1. Analizați și comparați ofertele furnizorilor de și gaz și alegeți variantele de contracte care vi se potrivesc cel mai bine, în funcție de obiceiurile de consum.

2. Înlocuiți toate becurile, atât cele cu incandescență, cât și cele tip halogen, cu becuri LED de calitate; becurile LED au o durată de utilizare garantată de 20 ani și, chiar dacă investiția poate fi mai mare la început, se amortizează în câteva luni (în funcție de mărimea spațiului/locuinței și de numărul de becuri folosite), mai ales acum, în anotimpul rece.

3. De fiecare dată când plecați dintr-o încăpere, stingeți lumina.

4. În spațiile nefolosite temporar, fie că sunt clădiri de birouri, clădiri administrative, spații comerciale sau rezidențiale, setați termostatul la 15-17 grade Celsius.

5. Setați termostatul sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care erați obișnuiți. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru locuitorii din zonele temperate sunt de 18 grade Celsius, la interior, în anotimpul rece.

6. Înlocuiți electrocasnicele vechi cu modele de ultimă generație care au un consum de curent mult mai mic, au mod de funcționare ECO și unele sunt chiar programabile.

7. Nu folosiți simultan cei mai mari consumatori din incintă (birou/locuință). Identificați electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie și prioritizați înnoirea lor.

8. Scoateți din priză toate aparatele pe care nu le folosiți. Analizele realizate au stabilit că, și atunci când sunt în stand-by, electrocasnicele consumă aproximativ 30% din energia folosită pentru funcționare.

9. Solicitați montarea de contoare inteligente pentru electricitate, gaz, dar și pentru apă de către companiile de furnizare. Aceste modele au o mare acuratețe în măsurarea consumului, sunt fiabile și, datorită citirii la distanță în perioada recomandată, vi se reale, nu estimate.

10. Montați baterii cu aeratoare pentru economie la apa caldă menajeră (dar și pentru economii importante de apă). Bateriile cu senzori sunt o variantă și mai bună.

11. Setați temperatura apei calde la maximum 50-55 grade Celsius.

12. Reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale pot duce la o economie de până la 30% la facturile de utilități.

13. Optați pentru tâmplărie termopan de calitate, cu triplu vitraj. Astfel vor fi mult diminuate pierderile de căldură.

14. Fiți proactivi, chiar dacă blocul/casa în care locuiți și clădirea instituției unde lucrați nu sunt izolate termic. Cereți reprezentanților asociației de proprietari, primăriei, dacă e cazul conducerii administrative să facă demersuri pentru înscrierea în programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Cu toate obstacolele birocratice, de la dependență energetică și facturi uriașe pentru energie, la autonomie și chiar statut de prosumator este o evoluție necesară și urgentă.

15. Potențialul de utilizare a resurselor regenerabile pentru producerea energiei curate este foarte mare în România (solar, eolian, geotermal etc.). Luați în calcul, pe lângă economiile la facturi din prezent, investițiile pe termen lung în panouri fotovoltaice/pompe de căldură.

În ce privește instituțiile publice, acestora li se recomandă renovarea accelerată a clădirilor, precum și înlocuirea becurilor în clădirile instituțiilor publice. De exemplu, numai Palatul Parlamentului are un consum de energie electrică echivalent cu cel al unui oraș mai mic din România, precum Buftea, datorat și celor 120.000 de becuri cu care este iluminat.

Alte măsuri sunt setarea termostatului sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care au fost obișnuiți angajații în celelalte sezoane reci. Economie se poate face și la apa caldă folosită în instituțiile publice, chiar dacă nu așa drastic cum a anunțat Primăria Capitalei, însă se poate reduce temperatura. Stingerea becurilor, oprirea calculatoarelor și a celorlalte aparate electrice la terminarea programului de lucru.

articolul original.

Cum va fi vremea? Urmează zile cu frig, apoi maxime de 23 de grade Celsius

4 October 2022 at 05:00
image

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea până pe 16 octombrie. Ne aşteaptă câteva zile reci, apoi vremea va intra într-un proces de încălzire, cu maxime de 23 de grade Celsius, după care temperaturile coboară la 18 -20 de grade.

Meteorologii au emis recent prognoza pentru perioada 3 – 16 octombrie.

Vremea va fi rece în primele zile, cu medii ale maximelor între 16 și 19 grade și ale minimelor între 5 și 10 grade, dar se va încălzi treptat, astfel că în intervalul 6 – 11 octombrie maximele se vor situa între 20 și 23 de grade mediate regional, iar minimele între 6 și 10 grade.

BANAT

Ulterior, valorile termice nu vor mai avea variații semnificative, se vor situa în jurul celor caracteristice perioadei, cu maxime de 18…20 de grade și minime de 8…10 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată la începutul primei săptămâni și în cea mai mare parte a celei de a doua.

CRIŞANA

În primele două zile din interval vremea va fi mai rece decât în mod caracteristic datei, cu medii ale maximelor în jurul a 16 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel că, în perioada 5 – 9 octombrie acestea se vor situa între 18 și 23 de grade, după care, până în 16 octombrie vor ajunge la 18…19 grade.

se vor situa între 8 și 10 grade mediate regional, mai scăzute în 5 și 6 octombrie, spre 5…6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 5 și 6 octombrie și din nou în intervalul 12 – 16 octombrie.

TRANSILVANIA

Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai scăzute decât în mod caracteristic datei, astfel că mediile maximelor vor fi de 14…15 grade, dar din 5 octombrie și până în 9 octombrie vor crește treptat și se vor situa între 6 și 22 de grade. În a doua săptămână acestea vor mai scădea ușor și se vor menține la 18…20 de grade mediat regional.

Minimele termice se vor situa în medie între 4 și 8 grade, mai scăzute, spre 2…4 grade în 6 și 7 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele două zile și din nou în a doua
săptămână a perioadei estimate.

MARAMUREŞ

Deși în primele două zile, va intra într-un proces de încălzire până în data de 9 octombrie, astfel că mediile maximelor vor porni de la 14…16 grade și vor ajunge la 20…22 de grade. În a doua săptămână de prognoză vor mai scădea ușor, astfel încât vor coborî, mediat regional, până în jurul a 17 grade.

Temperaturile minime vor fi în scădere, pornind de la 8 grade și atingând 4 grade în data de 6 octombrie, apoi vor crește ușor și se vor situa, în medie, între 6 și 8 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în 3, 4 octombrie și din nou între 12 și 16 octombrie.

MOLDOVA

Vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 16 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie și cele mai ridicate în 8 octombrie. La începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice vor scădea și se vor situa în jurul normelor climatologice, cu temperaturi maxime, în medie, de 18…20 de grade.

Temperaturile nocturne nu vor avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 5 și 8 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 4 octombrie și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

DOBROGEA

Valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative pe parcursul intervalului, iar media maximelor se va situa între 19 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori la începutul primei săptămâni. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 9 și 12 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul perioadei.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 3 și 4 octombrie și din nou spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

MUNTENIA

La începutul primei săptămâni vremea va fi ușor mai rece decât în mod obișnuit, media maximelor va fi de 18…21 de grade, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie, iar spre sfârșitul acesteia valorile termice vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor de 22…23 de grade. În a doua săptămână din interval valorile termice vor scădea ușor și vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic, media maximelor urmând a se situa în jurul a 21 de grade.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 6 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în 5 octombrie și cele mai ridicate după 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile din interval și din nou la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

OLTENIA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 18 și 20 de grade, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste mediile climatologice în a doua parte a primei săptămâni, cu o medie a maximelor în jurul a 22 de grade.

Valorile termice vor scădea în a doua săptămână, iar media maximelor va fi de 19…20 de grade, valori apropiate de normalul termic. Temperaturile nocturne vor avea mici variații în prima parte a intervalului și vor fi cuprinse în medie între 6 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în 5 și 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima zi și în ultima săptămână din interval.

LA MUNTE

Vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 4 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori în 3 și 4 octombrie, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul a 14 grade, urmând ca la începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice să scadă, iar media maximelor să se situeze în jurul a 10…11 grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între -1 și 6 grade, cu cele mai căzute valori în 4 și 5 octombrie. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în primele 3 zile ale intervalului și din nou în a doua săptămână.

articolul original.

I-a uimit pe toţi cu raţionamentele sale logice. Românul care în liceu îşi ajuta familia din bursa de studiu, iar la 27 de ani era unul dintre marii matematicieni ai lumii

4 October 2022 at 04:25
image
La data de 4 octombrie 1873 s-a născut matematicianul Gheorghe Ţiţeica, considerat unul dintre fondatorii geometriei diferenţiale centro-afine; este unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti; a fost membru al Academiei Române şi vicepreşedinte al acestui for (iunie 1924 – iunie 1925) (m. 5 februarie 1939).

Gheorghe Ţiţeica s-a născut la Turnu-Severin, la 4 octombrie 1873. Tatăl său, Radu Ţiţeica, originar din Buzău, era mecanic de vapor, iar mama sa, Stanca, s-a ocupat de creşterea copiilor: un băiat şi trei fete.

Gheorghe a urmat şcoala primară în oraşul natal, iar liceul la Craiova, unde a început să se remarce pentru interesul acordat matematicii. A fost premiant de mic şi i-a uimit pe toţi cu uşurinţa cu care învăţa şi prin raţionamentele sale logice. De asemenea, la examenul de bacalaureat de la 1 septembrie 1892 s-a evidenţiat prin răspunsurile date.

Din bursa de studii „Eufrosin Poteca“, pe care a primit-o la liceu, precum şi din meditaţii, şi-a ajutat familia, după moartea timpurie a tatălui său.

A intrat pe primul loc la Şcoala Normală Superioară din Bucureşti şi apoi a urmat secţia matematici la Facultatea de Ştiinţe de la Universitatea din Bucureşti. Dintre profesorii de acolo, cel mai mult l-a impresionat Spiru Haret, despre a cărui viaţă şi operă va scrie mai târziu.

În 1895 obţine licenţa în matematici şi este numit profesor suplinitor la Seminarul „Nifon”. În anul următor, după ce promovează examenul de capacitate pentru profesorii universitari de matematică, pleacă la studii la Paris, fiind al patrulea român la École Normale Supérieure.

Imediat după susţinerea tezei de doctorat se reîntoarce în ţară. În toamna anului 1899 i se încredinţează cursul de Calcul diferenţial şi integral la Universitatea din Bucureşti, devenind, un an mai târziu, în 1899, profesor agregat la catedra de Geometrie analitică şi trigonometrie sferică. Avea 27 de ani. A împletit activitatea didactică cu cea de cercetare, pentru care a avut o adevărată chemare.

Fost student al profesorului francez Gaston Darboux, Gheorghe Ţiţeica s-a ocupat în special cu studiul reţelelor din spaţiul cu n dimensiuni, definite printr-o ecuaţie a lui Laplace. Este creator al unor capitole din geometria diferenţială proiectivă şi afină, unde a introdus noi clase de suprafeţe, curbe şi reţele care îi poartă numele. Prin numeroasele lucrări de matematică elementară şi de popularizare a ştiinţei, pe care le-a publicat de-a lungul întregii sale vieţi, a contribuit la ridicarea nivelului învăţământului matematic din România.

Împreună cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu şi V. Cristescu, a înfiinţat revista Gazeta matematică, iar cu G.G. Longinescu publicaţia Natura pentru răspândirea ştiinţelor. Cu D. Pompeiu a editat revista Mathematica.

Datorită lucrărilor sale de geometrie diferenţială, publicate în diferite periodice de profil, devine celebru în lumea ştiinţifică şi este ales ca preşedinte al secţiei de geometrie la diferite congrese. A fost ales membru corespondent sau membru al mai multor academii din mai multe ţări. În mai multe rânduri a fost ales preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice şi al Societăţii Române de Ştiinţe. Astfel, la 15 mai 1913 devine membru titular al Academiei Române, în 1928 vicepreşedinte, iar în anul următor secretar general al prestigiosului for ştiinţific.

El a fost tatăl fizicianului Şerban Ţiţeica.

S-a stins din viaţă pe 5 februarie 1939, în Bucureşti, la vârsta de 66 de ani.

Surse: Prof. Gheorghe Manolea, Wikipedia

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 4 octombrie:

1923 – S-a născut actorul american de film Charlton Heston. Este cunoscut pentru rolurile sale din “Planeta maimuţelor” (1968) şi „Ben Hur” (1959)( (m. 5 apr. 2008)

1943 – S-a născut actorul şi cântăreţul Florian Pittiş, actor la Teatrul “L. S. Bulandra” („Hamlet”, „Câinele grădinarului”, „Cântec despre mine însumi”); a fost, de asemenea, realizator de emisiuni radio (d. 5 august 2007)

1970 – A încetat din viaţă Janis Joplin, legendă a muzicii rock (n. 19 ianuarie 1943)

1993 – Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a aprobat aderarea României ca membru cu drepturi depline al organismului european

1999 – Pictorul francez expresionist Bernard Buffet s-a sinucis, la 71 de ani. Este autorul a peste 8.000 de tablouri, realizate în cincizeci de ani de carieră (n. 10 iul 1928)

2007 – A murit senatorul PSD Antonie Iorgovan. Între anii 1992-1996, a îndeplinit demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României. A fost supranumit „Părintele Constituţiei” (n. 9 aug 1948)

2009 – A murit cântăreaţa argentiniană Mercedes Sosa; a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album folk în 2000 („Misa Criolla”), 2003 („Acústico”) şi în 2006 („Corazón Libre”).

articolul original.

Papa Francisc: „Să lăsam armele să tacă!”. Cea mai puternică predică de la începutul războiului

4 October 2022 at 00:00
image

Papa Francisc l-a implorat pentru prima dată în mod direct pe președintele rus Vladimir Putin să oprească „spirala de violență și moarte” din Ucraina, afirmând duminică faptul că această criză riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile.

A fost cea mai puternică predică a Papei Francisc, de la începtul războiului, dedicată Ucrainei, în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru, scrie Reuters.

Papa Francisc a condamnat ultima anexare a celor patru părți din Ucraina de către Putin, considerând-o contrară dreptului internațional. El l-a îndemnat pe Putin să se gândească la propriul popor în cazul unei escaladări.

„Să lăsam armele să tacă!”. Ce a mai conținut mesajul Papei Francisc?

Un oficial de la Vatican a declarat că discursul Suveranului Pontif a fost atât de sumbru încât a amintit de un apel radiofonic la pace al Papei Ioan al XXIII-lea în 1962, în timpul crizei rachetelor din Cuba.

A fost pentru prima dată când Papa Francisc, care a condamnat deseori invazia Rusiei în Ucraina și moartea și distrugerile pe care le-a provocat, a făcut un apel personal atât de direct către Putin.

Spunând că a fost bântuit de „râurile de sânge și lacrimi care au fost vărsate în aceste luni”, Papa Francisc i-a cerut, de asemenea, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis la orice „propunere serioasă de pace”.

El a făcut un apel urgent „în numele lui Dumnezeu” pentru încetarea conflictului și a spus că este „absurd” ca lumea să riște un conflict nuclear.

Suveranul Pontif și-a postat mesajul și pe rețelele sociale

„Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul popor”, a spus Papa Francisc.

„De cealaltă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la o propunere serioasă de pace”, a mai spus el.

Ulterior, pe Twitter ambele apeluri adresate celor doi lideri, în rusă și ucraineană.

Vorbind la două zile după ce Putin a proclamat anexarea a aproape o cincime din Ucraina și a plasat regiunile sub umbrela nucleară a Rusiei, Francisc a subliniat, de asemenea, dreptul tuturor țărilor la „suveranitate și integritate teritorială”.

Occidentul condamnă anexările făcute de Rusia în Ucraina

„Să lăsăm armele să tacă și să căutăm condițiile pentru negocieri capabile să ducă la soluții care să nu fie impuse prin forță, ci convenite, juste și stabile. Și astfel vor fi dacă se vor baza pe respectarea valorii sacrosancte a vieții umane, precum și a suveranității și integrității teritoriale a fiecărei țări, precum și a drepturilor minorităților și a preocupărilor legitime. Deplâng cu tărie situația gravă creată în ultimele zile, cu noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional. Într-adevăr, aceasta crește riscul de escaladare nucleară până la temerile privind consecințele incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a spus Suveranul Pontif.

Kievul și aliații săi occidentali au condamnat anexările lui Putin ca fiind ilegale, iar că forțele sale vor continua lupta pentru a recuceri tot teritoriul ucrainean ocupat de forțele rusești.

Duminică, Ucraina a revendicat controlul total al centrului logistic din estul țării, Lyman, cea mai importantă victorie a Kievului pe câmpul de luptă din ultimele săptămâni.
articolul original.

Ce orașe din România angajează cei mai mulți IT-iști?

3 October 2022 at 23:00
image

Bucureştiul, Clujul şi Timişul angajează aproape 70% dintre IT-iştii din România, conform calculelor ZF realizate pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în total, în România lucrau circa 142.000 de persoane în sectorul de IT la nivelul anului 2021, dintre care aproape 98.000 erau în Bucureşti, Cluj şi Timiş.

De altfel, aici sunt şi cele mai mari salarii ale IT-iştilor .

Ce orașe angajează cei mai mulți IT-iști?

În Bucureşti, un IT-ist câştigă mai mult de 9.000 de lei net, în Cluj se apropie şi ele de valoarea de 9.000, iar în Timiş salariile IT-iştilor erau de aproape 7.800 de lei la nivelul anului 2021.

„Salariile pentru personalul IT&C sunt mai mari în Cluj şi Timiş decât în Bucureşti, fenomen explicat prin numărul mai mic de specialişti din Cluj şi Timiş faţă de cererea mare din partea companiilor”, a spus Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de recrutare Elite Searchers.
articolul original.
❌