Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • SpaceX: Cei patru pasageri privaţi au revenit pe Terra după trei zile în spaţiu. Zburând cu o viteză de aproximativ 28.000 kilometri pe oră, ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi
 •  

SpaceX: Cei patru pasageri privaţi au revenit pe Terra după trei zile în spaţiu. Zburând cu o viteză de aproximativ 28.000 kilometri pe oră, ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi

Primii patru turişti spaţiali ai capsulei SpaceX au revenit pe Terra sâmbătă seară după ce au petrecut trei zile în spaţiu, încoronând cu succes prima misiune orbitală din istorie fără astronaut profesionist la bord, notează AFP.

SpaceX Cei patru pasageri privaţi au revenit pe Terra după trei zile în spaţiu Zburând cu o viteză de aproximativ 28000 kilometri pe oră ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi
Capsula Dragon

Capsula Dragon a rezistat coborârii vertiginoase datorită scutului său termic, apoi a fost frânată de patru paraşute uriaşe. Amerizarea în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei, a avut la ora prevăzută, 23.06 GMT (19.06 ora locală).

"A fost o călătorie deosebită pentru noi şi asta abia începe", a spus căpitanul, miliardarul Jared Isaacman, la scurt timp după amerizare, al cărui scop a fost să deschidă mai mult porţile spaţiului.

O navă a companiei SpaceX a recuperat apoi capsula, înainte ca trapa să fie deschisă. Cei patru pasageri, cu zâmbete până la urechi şi fluturându-şi braţele în aer în semn de bucurie, au ieşit după aceea unul câte unul.

Ei urmau să fie transportaţi cu elicopterul la Centrul Spaţial Kennedy, de unde au decolat miercuri seara cu o rachetă Falcon 9, şi unde se vor reîntâlni cu familiile lor. "Felicitări, Inspiration4", a scris pe Twitter după amerizare Elon Musk, patronul SpaceX, folosind numele oficial al misiunii.

Cei patru novici - Jared Isaacman, care a închiriat misiunea, şi alţi trei americani - au petrecut trei zile pe orbită în jurul Pământului, călătorind dincolo de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), până la 590 kilometri altitudine.

Scopul declarat al misiunii a fost acela de a marca un moment de cotitură în democratizarea spaţiului, demonstrând că de acum Cosmosul este la fel de accesibil echipajelor care nu au fost selectate şi pregătite de ani de zile, aşa cum sunt astronauţii.

Jared Isaacman, în vârstă de 38 de ani, este patronul unei companii de servicii financiare şi un pilot experimentat. El a plătit SpaceX zeci şi zeci de milioane de dolari pentru a trăi aceste momente (preţul exact nu a fost dezvăluit).

El a oferit trei locuri unor necunoscuţi: Hayley Arceneaux, asistentă medicală de 29 de ani devenită americanca cea mai tânără care a mers vreodată în spaţiu, Sian Proctor, o geoloagă de 51 de ani, şi Chris Sembroski, 42 de ani, un veteran al forţelor aeriene americane.

sursa agerpres

SpaceX Cei patru pasageri privaţi au revenit pe Terra după trei zile în spaţiu Zburând cu o viteză de aproximativ 28000 kilometri pe oră ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi

SpaceX Cei patru pasageri privaţi au revenit pe Terra după trei zile în spaţiu Zburând cu o viteză de aproximativ 28000 kilometri pe oră ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 19 septembrie - Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene
 •  

19 septembrie - Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

La 19 septembrie este aniversată Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene. În 1916, în timpul manevrei de la Flămânda, executată de Armata 3-a, a fost doborât primul avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, conform www.mapn.ro.

19 septembrie Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene
19 septembrie - Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

Primele unităţi specializate ale Armatei Române în lupta contra aeronavelor datează din 1916, anul apariţiei artileriei antiaeriene ca tip de armă distinct, cu rol, misiuni şi structură specifice. La 15 august 1916, a fost înfiinţat Corpul Apărării Antiaeriene având ca obiectiv apărarea Capitalei, conform www.forter.ro.

Dată fiind importanţa folosirii în luptă a mijloacelor de atac din aer şi de apărare împotriva acestora, această armă a cunoscut o evoluţie rapidă, prin dotarea Corpului Apărării Antiaeriene cu mijloace noi, prin stabilirea obiectivelor militare şi civile care impuneau apărare antiaeriană şi prin repartizarea mijloacelor în funcţie de importanţa strategică a obiectivelor de interes deosebit.

Artileria antiaeriană a participat, în cadrul Armatei Române, la luptele Primului Război Mondial, în Capitală şi în împrejurimi, pe Valea Prahovei, în Dobrogea, în Braşov, Turnu Severin, în campaniile din Est şi din Vest. Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus schimbări majore privind organizarea, înzestrarea şi întrebuinţarea în luptă a artileriei antiaeriene, determinate de evoluţia şi de rolul tot mai importante ale capabilităţilor aeriene ale adversarului. Dezvoltarea acestei arme a continuat în perioada postbelică. A fost nevoie de o adaptare ulterioară contextului geopolitic post-război rece. După integrarea României în NATO, în 2004, apărarea antiaeriană a cunoscut un rol aparte în ansamblul de apărare colectivă al Alianţei Nord Atlantice, unităţi specifice ale Armatei Române participând la exerciţii comune cu state aliate şi partenere.

Programul de înzestrare al Armatei Române cuprinde şi o importantă componentă de apărare aeriană, respectiv sistemul de rachete sol-aer PATRIOT cu bătaie mare, destinat Forţelor Aeriene Române. Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României îşi va creşte capacitatea defensivă şi de descurajare pentru o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte integrantă a spaţiului aerian al NATO. Achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)". La 26 februarie 2020, a fost finalizată procedura legală de achiziţie a primelor trei sisteme de rachete "HIMARS" prin semnarea scrisorii de ofertă şi acceptare la sediul Ministerului Apărării Naţionale, potrivit MApN. Legea nr 46/2018 pentru realizarea "Capabilităţii de sprijin de foc indirect" aferentă programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare" a fost adoptată, la 21 februarie 2020, de Camera Deputaţilor, for decizional, şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 23 februarie 2020. Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, indică MApN.

sursa agerpres

19 septembrie Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

19 septembrie Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021TVR
 • Actorul Miltos Yerolemou din Game of Thrones este la Timişoara. Face parte dintr-un juriu și s-a întâlnit elevii de la Liceul "Ion Vidu"
 •  

Actorul Miltos Yerolemou din Game of Thrones este la Timişoara. Face parte dintr-un juriu și s-a întâlnit elevii de la Liceul "Ion Vidu"

Fanii serialului Urzeala Tronurilor au avut ocazia să îl întâlnească, la Timişoara, pe actorul britanic Miltos Yerolemou, celebru pentru rolul Syrio Forel, din faimosul serial. Elevii de la Liceul Ion Vidu din Timişoara au avut parte chiar şi de o întrevedere cu actorul. Game of Thrones a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai urmărit serial din lume.

Actorul Miltos Yerolemou, prezent la Timișoara
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Prezent la Timișoara, unde face parte din juriul Festivalului Internațional de Film "Galactic Imaginarium", actorul Miltos Yerolemou a explicat tainele celebrului moment de dans pe apă din Urzeala Tronurilor.

Miltos Yerolemou, actor: "O să predau tehnica de coregrafie cu spadă și o să vorbesc despre experiențele mele cu coregrafii de luptă, așa că mă bucur foarte mult să fac parte din acest festival".

Amabil, actorul a răspuns răbdător la întrebările elevilor care studiază actoria de la Liceul "Ion Vidu" din Timișoara. Tinerii fani ai serialului au fost entuziasmați de experiență.

Fanii actorului britanic îl pot întâlni pe Miltos  Yerolemou la o sesiune de autografe desfășurată duminică, în parcul din localitatea timișeană Dumbrăvița.

Actorul Miltos Yerolemou din Game of Thrones este la Timişoara Face parte dintrun juriu și sa întâlnit elevii de la Liceul quotIon Viduquot

Actorul Miltos Yerolemou din Game of Thrones este la Timişoara Face parte dintrun juriu și sa întâlnit elevii de la Liceul quotIon Viduquot

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Coronavirusul a lovit în plin grădina zoologică din capitala Statelor Unite și a infectat întreaga populație de feline mari
 •  

Coronavirusul a lovit în plin grădina zoologică din capitala Statelor Unite și a infectat întreaga populație de feline mari

Toți cei 6 lei și 3 tigri care trăiesc la grădina zoologică din Washington DC au COVID, au anunțat reprezentanții instituției.

Feline cu COVID
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Animalele au fost testate după ce, în ultima săptămână, gardienii au observat că și-au pierdut pofta de mâncare, tușesc și sunt letargice.

Cel mai probabil, au fost infectate de un îngrijitor asimptomatic.

Felinele sunt tratate cu medicamente antiiflamatorii și antibiotice pentru a preveni riscul de pneumonie.

Responsabilii grădinii zoo au spus că publicul nu este în pericol, dată fiind distanța considerabilă dintre habitatul felinelor și vizitatori.

În lunile următoare, la grădina din Washington DC va începe și vaccinarea anti-COVID a animalelor, campanie demarată deja în mai multe astfel de instituții din SUA.

Coronavirusul a lovit în plin grădina zoologică din capitala Statelor Unite și a infectat întreaga populație de feline mari

Coronavirusul a lovit în plin grădina zoologică din capitala Statelor Unite și a infectat întreaga populație de feline mari

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Guvernul de la Paris și-a rechemat ambasadori din SUA și Australia după ce ambele țări au încheiat un pact de stabilitate cu Marea Britanie
 •  

Guvernul de la Paris și-a rechemat ambasadori din SUA și Australia după ce ambele țări au încheiat un pact de stabilitate cu Marea Britanie

Tensiuni diplomatice între Franța și parteneri istorici. Guvernul de la Paris și-a rechemat ambasadori din SUA și Australia după ce ambele țări au încheiat un pact de stabilitate cu Marea Britanie.

Tensiuni diplomatice
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Pentru Franța, asta înseamnă o pagubă economică majoră, pentru că Hexagonul avea un contract substanțial cu Australia pentru construcția de submarine convenționale, care a fost astfel anulat.

Pactul de stabilitate încheiat cu Marea Britanie prevede livrarea de tehnologie nucleară pentru submarine construite de statul de la antipozi.

SUA și Australia regretă decizia Parisului de a-și rechema ambasadorii pentru consultări.

Administrația de la Washington a anunțat că, în zilele ce vor urma, această neînțelegere va fi rezolvată prin dialog.

Guvernul de la Paris șia rechemat ambasadori din SUA și Australia după ce ambele țări au încheiat un pact de stabilitate cu Marea Britanie

Guvernul de la Paris șia rechemat ambasadori din SUA și Australia după ce ambele țări au încheiat un pact de stabilitate cu Marea Britanie

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Dâmboviţa şi malul său au devenit, pentru două zile, un pol în promovarea dezvoltării durabile
 •  

Dâmboviţa şi malul său au devenit, pentru două zile, un pol în promovarea dezvoltării durabile

Bucureştenii sunt invitaţi la plimbări pe apă cu canotca, ateliere de construcţie de machete de bărci, la consultări publice privind rolul râului într-o comunitate şi la ore de educaţie rutieră. Totul într-o încercare de a face paşi în direcţia unei vieţi mai sănătoase, mai prospere şi mai incluzive.

Copiii, dar și adulții s-au lăsat convinși să încerce o apropiere mai mare de râul care le traversează orașul. La Dâmbovița Delivery, timp de două zile, se pot plimba gratuit cu canotci și pot afla cum se construiesc acestea. Pontoane plutitoare și alte obiecte de mobilier urban au fost instalate în zona Timpuri Noi - Mihai Bravu, într-o încercare de a face spațiul mai prietenos pentru pietoni și iubitori ai apei.

Orice ajutor pentru extinderea spațiului verde e binevenit, cum ar fi plantarea de flori de toamnă în jardinierele de pe pasarelele de peste Dâmbovița. O invitație la implicare, adresată oricărui trecător.

Dezvoltarea durabilă nu înseamnă doar o grijă mai mare pentru natură și pentru conservarea ei, ci o conviețuire mai armonioasă între toți oamenii. Tururile cu văzători și nevăzători pot fi un pas înainte în direcția bună.

Lecțiile dezvoltării durabile sunt cel mai ușor învățate de cei mici, oricând dornici să coopereze pentru a construi ceva împreună.

Festivalul Dâmbovița Delivery este parte a Săptămânii Europene de Dezvoltare Durabilă 2021 în România.

Săptămâna viitoare vor fi organizate și ateliere de economie, de educație pentru prevenirea risipei alimentare, dar și evenimente dedicate dezvoltării de afaceri sustenabile.

Dâmboviţa şi malul său au devenit pentru două zile un pol în promovarea dezvoltării durabile
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Retragerea autorizației City Insurance produce un adevărat cutremur în domeniul asigurărilor auto. Ordonanțe în pregătire pentru a atenua impactul prăbușirii companiei. Cinci companii au scumpit polițele RCA în ultimele zile
 •  

Retragerea autorizației City Insurance produce un adevărat cutremur în domeniul asigurărilor auto. Ordonanțe în pregătire pentru a atenua impactul prăbușirii companiei. Cinci companii au scumpit polițele RCA în ultimele zile

Ieşirea de pe piaţă a celui mai mare asigurător auto din România trimite o undă de şoc pe piaţa de asigurări. Pentru că milioanele de şoferi asiguraţi la City Insurance sunt pe bună dreptate îngrijoraţi, guvernul pregăteşte două ordonanţe de urgenţă care să atenueze impactul prăbuşirii companiei. Una dintre ele prevede facilităţi pentru preluarea poliţelor RCA de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, fără întârzieri la plata daunelor. Cealaltă ar urma să introducă un tarif de referinţă în domeniul reparaţiilor auto, de care depind şi preţurile RCA.

Retragerea autorizației City Insurance produce un adevărat cutremur în domeniul asigurărilor auto.

Trei milioane de români, adică 40% din șoferii țării, vor fi nevoiți să-și găsească alt asigurator în următoarele 6 luni.

Unii cred că au rămas neasigurați, iar alții bănuiesc ilegalități. Cu toții însă se tem că prețul RCA va exploda odată cu falimentul City.

Prețul a crescut pe fondul problemelor financiare de la City Insurance. Cinci companii au scumpit polițele RCA în ultimele zile - cu până la 400 de lei pentru polițele pe 6 luni și 600 de lei pentru cele pe un an.

Autoritățile spun că încearcă să mențină echilibrul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că toate polițele clienților City rămân valabile și vor fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Chiar dacă există suspiciuni de fraudă în activitatea City Insurance, specialiștii cred că motivul principal pentru care compania a ajuns în pragul falimentului este practica prețurilor prea mici, mai mici chiar decât tariful de referință stabilit de ASF pentru polițele RCA.

Sunt însă și alți factori implicați, inclusiv prețurile adesea foarte mari la reparațiile auto.

Autoritățile vor să introducă un tarif de referință și pentru reparațiile auto.

Nemulțumiți, reprezentanții service-urilor susțin că o astfel de măsură îngrădește libertatea pieței.

Între timp, apar problemele practice. Unele service-uri auto spun nu mai vor să lucreze cu asigurații la City până când situația se va limpezi.

Retragerea autorizației City Insurance produce un adevărat cutremur în domeniul asigurărilor auto Ordonanțe în pregătire pentru a atenua impactul prăbușirii companiei Cinci companii au scumpit polițele RCA în ultimele zile
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Livada de meri cu autoservire de la Frumușița, Galați. Accesul este gratuit, iar culegătorii pot pleca acasă cu toate merele pe care le pot strânge
 •  

Livada de meri cu autoservire de la Frumușița, Galați. Accesul este gratuit, iar culegătorii pot pleca acasă cu toate merele pe care le pot strânge

Lecţie de generozitate la Galaţi, unde proprietarul unei livezi a deschis porţile celor care vor să culeagă gratuit mere pentru acasă. Părinţii şi copiii pot petrece astfel o zi în natură. În plus, rămân cu fructele delicioase, numai bune pentru suc, gem sau compot. Cei mai încântaţi au fost cei mici: s-au jucat, au urcat în pomi şi au mâncat mere pe săturate.

Situată la aproximativ 40 km de Galați, livada de la Frumușița se întinde pe un hectar și are mai multe soiuri de meri.

Vestea despre oferta horticultorului s-a dus în tot Galațiul, așa că livada s-a umplut de lume incă de la primele ore ale dimineții.

Cum mere sunt destule în livadă, doritorii sunt așteptați și duminică la cules.

Livada de meri cu autoservire de la Frumușița Galați Accesul este gratuit iar culegătorii pot pleca acasă cu toate merele pe care le pot strânge
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • John Malkovich îl va interpreta pe legendarul dirijor Sergiu Celibidache în pelicula "The Yellow Tie"
 •  

John Malkovich îl va interpreta pe legendarul dirijor Sergiu Celibidache în pelicula "The Yellow Tie"

Actorul american John Malkovich îl va interpreta pe legendarul dirijorul român Sergiu Celibidache în pelicula ''The Yellow Tie'', informează revista de specialitate Variety.

John Malkovich îl va interpreta pe legendarul dirijor Sergiu Celibidache în pelicula quotThe Yellow Tiequot
John Malkovich / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Având la bază un scenariu scris de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, şi de scenaristul şi actorul James Olivier, pelicula biografică va documenta viaţa lui Celibidache ca unul dintre cei mai controversaţi dirijori ai vremurilor sale, considerat în acelaşi timp genial, dar şi nebun de lumea convenţională a muzicii clasice.

Filmul va fi regizat de fiul dirijorului.

Celibidache, născut în România, a fost alungat din casa familiei în adolescenţă, după ce a anunţat că doreşte să urmeze o carieră în domeniul muzicii clasice. După ce o perioadă a trăit pe străzi, a devenit, în urma unui concurs, cel mai tânăr dirijor al Filarmonicii din Berlin şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai secolului al XX-lea. Era recunoscut pentru faptul că nu dorea să lanseze discuri cu muzica sa, întrucât, susţinea el, nu ar avea acelaşi efect în afara sălilor de concerte.

Pelicula urmează să fie filmată în România în primăvara şi vara lui 2022, cu Malkovich în rolul lui Celibidache în perioada de maturitate a compozitorului. Castingul pentru versiunea din tinereţe a muzicianului este încă în desfăşurare.

''Sunt încântat şi onorat că mi s-a dat oportunitatea de a-l interpreta pe dirijorul Sergiu Celibidache'', a declarat Malkovich. ''Un talent unic şi singular, este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice din secolul trecut. Portretizarea lui în anii de maturitate va fi o călătorie provocatoare şi fascinantă''.

''The Yellow Tie'' este o coproducţie internaţională între România, prin Oblique Media Film, şi Marea Britanie, prin Celi Films.

Filmul va fi produs de Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobriţoiu, Titi Rădoaie şi James Olivier.

Sursa: Agerpres

John Malkovich îl va interpreta pe legendarul dirijor Sergiu Celibidache în pelicula quotThe Yellow Tiequot

John Malkovich îl va interpreta pe legendarul dirijor Sergiu Celibidache în pelicula quotThe Yellow Tiequot

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Dr. Adriana Pistol: Dacă nu contribuie comunitatea, la sfârșitul lunii octombrie vom depăși 15 mii de cazuri pe zi
 •  

Dr. Adriana Pistol: Dacă nu contribuie comunitatea, la sfârșitul lunii octombrie vom depăși 15 mii de cazuri pe zi

Medicul Adriana Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a avertizat sâmbătă că, la sfârşitul lunii octombrie, numărul cazurilor noi de coronavirus va depăşi 15.000 zilnic dacă oamenii nu se vor vaccina şi nu vor respecta măsurile de protecţie.

Dr Adriana Pistol Dacă nu contribuie comunitatea la sfârșitul lunii octombrie vom depăși 15 mii de cazuri pe zi
Dr. Adriana Pistol / FOTO: Autor: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Potrivit medicului, dublarea numărului de cazuri în ultimele 7 zile are drept cauză acoperirea vaccinală insuficientă şi nerespectarea măsurilor de protecţie.

"Cu doar 30% acoperire vaccinală în populaţia generală din punct de vedere epidemiologic, nu poţi să controlezi evoluţia unei epidemii, indiferent de ce natură ar fi aceasta. (...) Al doilea motiv este că avem deja o transmitere comunitară extinsă, la nivelul întregii ţări, o nouă tulpină de virus, tulpina Delta, care are o rata de transmisibilitate mult mai crescută faţă de tulpinile cu care ne-am confruntat în valurile anterioare. Al treilea motiv este nerespectarea în totalitate, acolo unde ar fi fost nevoie, a măsurilor de distanţare fizică, a portului măştii şi a celorlalte măsuri de igienă", a declarat medicul într-o conferinţă de presă.

Adriana Pistol face apel la întreaga societate să contribuie la stoparea pandemiei, atrăgând atenţia că instituţiile singure nu pot rezolva situaţia.

"Atragem atenţia tuturor că este momentul în care să apelăm la ceea ce putem face fiecare dintre noi, că nu doar aparatul instituţional poate să rezolve o astfel de situaţie, ci întreaga comunitate trebuie să-şi aducă aportul la rezolvarea acestei situaţii prin o atitudine voluntară, individuală de a limita mobilitatea şi contactul în spaţii aglomerate cu foarte multe persoane şi nu în ultimul rând vaccinarea. (...) Din calculele făcute de noi, dacă această participare a tuturor la managementul acestei situaţii nu se va petrece, undeva la sfârşitul lunii octombrie vom depăşi 15.000 de cazuri pe zi. Ceea ce nu am avut în valurile anterioare (...) pentru că vorbim de o tulpină virală, cu o rată mai mare de transmisibilitate. (...) Dacă, din punct de vedere voluntar, fiecare dintre noi decidem să ne protejăm (...) sperăm că previziunea pe care am făcut-o să nu o vedem îndeplinită", a adăugat Adriana Pistol.

Sursa: Agerpres

Dr Adriana Pistol Dacă nu contribuie comunitatea la sfârșitul lunii octombrie vom depăși 15 mii de cazuri pe zi

Dr Adriana Pistol Dacă nu contribuie comunitatea la sfârșitul lunii octombrie vom depăși 15 mii de cazuri pe zi

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Control judiciar pentru 4 bărbați care au agresat în județul Suceava doi jurnaliști și un activist de mediu
 •  

Control judiciar pentru 4 bărbați care au agresat în județul Suceava doi jurnaliști și un activist de mediu

Decizie surprinzătoare a procurorilor în cazul jurnaliştilor agresaţi într-o pădure de lângă Vatra Dornei, în timp ce documentau un material despre tăierile ilegale de lemn. Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a decis cercetarea sub control judiciar a celor 4 bărbaţi reţinuţi iniţial. 12 persoane au fost duse la audieri la sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei după incidentul şocant.

Incidentul violent a avut loc joi după-amiază. Un activist de mediu și doi cameramani care filmau un reportaj despre tăierile ilegale de pădure au fost agresați cu furci și topoare de un grup de localnici din comunele Şaru Dornei şi Panaci.

Echipamentul video al jurnaliștilor și toate înregistrările au fost distruse, iar cei trei au fost bătuți crunt.

Regizorii Radu Mocanu și Mihai Dragolea și activistul de mediu Tiberiu Boşutar au depus plângere penală, iar 4 persoane au fost reținute vineri pentru lovire sau alte violențe și purtare abuzivă.

Dar procurorii au decis să le elibereze sub control judiciar.

"În fapt s-a reţinut că, în ziua de 16.09.2021, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, judeţul Suceava, cei patru inculpaţi au lovit cu pumnii şi picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant. (...) Dispunerea acestor măsuri au avut în vedere limitele de pedeapsă ale infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, precum şi asigurarea bunei desfăşurări a urmăririi penale şi înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, citat de Agerpres.

Cei patru bărbați reținuți după agresiune au vârste cuprinse între 24 și 44 de ani, iar unul dintre ei este chiar lucrător silvic.

În urma incidentului, autoritățile au declanșat mai multe controale. Este vizat inclusiv modul în care au intervenit polițiștii.

Surse din ancheta susțin că, după cercetarea întregului probatoriu, cel mai probabil, procurorii vor extinde verificările și pentru alte fapte, inclusiv pentru amenințare și distrugere.

CUVINTE CHEIE
activist de mediu, greenpeace, jurnalişti bătuţi, jurnalisti batuti cosna, jurnalisti batuti panaci, jurnalisti batuti suceava, mihai dragolea, radu mocanu, tăieri ilegale, taieri ilegale cosna, taieri ilegale panaci, tiberiu boșutar
Articole pe aceeaşi temă
• Agresorii pădurarului din Dâmbovița, arestați preventiv. Decizia nu este definitivă
• Trei persoane au fost reținute pentru agresarea pădurarului din Dâmbovița. Ministrul Mediului le-a mulțumit public celor care sunt în prima linie a luptei cu hoţii de lemne
• Autoritățile anunță că transporturile de lemne vor fi supravegheate video, inclusiv cu drone. Bilanț după 6 luni de funcționare a SUMAL 2.0, sistemul de urmărire în timp real a trasabilității lemnului din pădure până la fabrică
Control judiciar pentru 4 bărbați care au agresat în județul Suceava doi jurnaliști și un activist de mediu
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă: Cursuri online în 3 unități de învățământ care sunt în curs de reabilitare și la o grupă a unei grădinițe, unde un cadru didactic a fost confirmat cu coronavirus
 •  

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă: Cursuri online în 3 unități de învățământ care sunt în curs de reabilitare și la o grupă a unei grădinițe, unde un cadru didactic a fost confirmat cu coronavirus

Cursurile continuă în format online la trei unităţi învăţământ şi o grupă a unei grădiniţe, potrivit unei hotărâri luate astăzi de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care aprobă scenariile de funcţionare.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă Cursuri online în 3 unități de învățământ care sunt în curs de reabilitare și la o grupă a unei grădinițe unde un cadru didactic a fost confirmat cu coronavirus
Școală în pandemie / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Din cele opt unităţi şcolare care îşi desfăşurau activitatea în sistem online, aprobate prin Hotărârea CMBSU nr. 52 din 12.09.2021, rămân în sistem online un număr de trei unităţi şcolare, din motive de infrastructură şi resurse existente", prevede hotărârea.

Astfel, cursurile vor continua online pentru Grădiniţa nr. 133, Şcoala Gimnazială nr.124 şi Şcoala Sanitară Postliceală VITA.

Subprefectul Capitalei, Antonela Ghiţă, a precizat într-o declaraţie de presă că aceste unităţi sunt în curs de reabilitare. Ea a informat că, iniţial, termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost 20 septembrie, însă a venit o solicitare de la Inspectoratul Şcolar, în sensul că perioada pentru terminarea lor va fi mai lungă.

Antonela Ghiţă a mai spus că o grupă a Grădiniţei nr. 269 va intra în sistemul online pe motiv că un cadru didactic a fost confirmat cu COVID-19.

Sursa: Agerpres

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă Cursuri online în 3 unități de învățământ care sunt în curs de reabilitare și la o grupă a unei grădinițe unde un cadru didactic a fost confirmat cu coronavirus

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă Cursuri online în 3 unități de învățământ care sunt în curs de reabilitare și la o grupă a unei grădinițe unde un cadru didactic a fost confirmat cu coronavirus

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Președintele Klaus Iohannis: Încurajez guvernul și mediul de afaceri să mențină un dialog permanent, mai orientat spre rezultate
 •  

Președintele Klaus Iohannis: Încurajez guvernul și mediul de afaceri să mențină un dialog permanent, mai orientat spre rezultate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că, în ciuda pandemiei, firmele s-au pregătit şi s-au adaptat corespunzător pentru continuarea activităţilor economice în siguranţă. El a încurajat guvernul şi mediul de afaceri să menţină un dialog permanent, "mai constructiv şi mai orientat spre rezultate".

Președintele Klaus Iohannis Încurajez guvernul și mediul de afaceri să mențină un dialog permanent mai orientat spre rezultate
Președintele Klaus Iohannis / FOTO: www.presidency.ro

"Am urcat astăzi la volanul noului Duster, o maşină produsă în România şi deja celebră în Europa. Chiar şi în condiţiile pandemiei am apreciat modul în care în industrie şi în economie, în general, firmele s-au pregătit şi s-au adaptat corespunzător pentru continuarea activităţilor economice în condiţii de siguranţă. Ştiu că v-a fost greu tuturor (...), însă mă bucur că împreună am reuşit să trecem peste ce a fost mai greu, în principal datorită vaccinării care a atenuat în mare măsură criza. Totuşi, unele probleme ale lanţului de aprovizionare, şi nu mă refer aici doar la situaţia componentelor electronice, şi-au pus amprenta deja pe prima jumătate a acestui an. Dacă luăm doar exemplu Daciei Duster, vânzarea a aproape 2 milioane de maşini în ultimii 12 ani reflectă cu certitudine menţinerea unei poziţii privilegiate în rândul preferinţelor clienţilor", a spus Iohannis la evenimentul organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf "Paul Tomiţă" şi prezentării noii versiuni Dacia Duster, în comuna Pianu, judeţul Alba.

El a exprimat certitudinea că industria auto românească "poate mai mult".

"Încurajez guvernul şi mediul de afaceri să menţină un dialog permanent, mai constructiv şi mai orientat spre rezultate. Dacă ne referim la sport, performanţa nu se poate obţine fără bani. Sportul românesc are mare nevoie de politici publice mai bine ţintite, de resurse de infrastructură modernă şi accesibilă, dar mai ales de implicare la toate nivelurile de organizare administrativă, economică şi socială", a afirmat şeful statului.

Acesta a subliniat că dezvoltarea economică nu se poate face fără investiţii, nu doar cele financiare.

"Dincolo de alocarea de fonduri pentru cercetare-dezvoltare sau de programe precum Rabla şi Rabla Plus, industria auto românească, la fel ca întreaga economie naţională, are nevoie de stabilitate şi predictibilitate şi de un sprijin din partea statului mai adaptat noii realităţi post-criză. Totodată sunt în asentimentul oamenilor de afaceri din România care susţin, pe bună dreptate, nevoia de stabilitate şi predictibilitate", a susţinut preşedintele Iohannis.

Sursa: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis Încurajez guvernul și mediul de afaceri să mențină un dialog permanent mai orientat spre rezultate

Președintele Klaus Iohannis Încurajez guvernul și mediul de afaceri să mențină un dialog permanent mai orientat spre rezultate

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Robert Glință, un nou record național la 50 m spate
 •  

Robert Glință, un nou record național la 50 m spate

Înotătorul român Robert Glinţă a stabilit un nou record naţional în proba de 50 de metri spate (bazin de 25 de metri), vineri, la Napoli, în meciul al şaptelea al circuitului profesionist ISL (International Swimming League), a anunţat CS Dinamo.

Robert Glință un nou record național la 50 m spate
Robert Glință / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Glinţă, care a înotat pentru echipa Iron a fost cronometrat cu timpul de 23 sec 03/100 (primul loc), în prima rundă a probei de 50 m spate pentru combinezoane, a fost al doilea în runda a doua (23 sec 93/100), dar a câştigat finala, cu 24 sec 02/100, în faţa americanului Coleman Stewart, 24 sec 22/100.

Joi, în proba clasică de 50 m spate de la Napoli, Glinţă a terminat pe locul secund, în 23 sec 25/100, după Stewart, 23 sec 12/100, iar vineri a fost tot al doilea la 100 m spate, cu 50 sec 31/100, după acelaşi Stewart, 49 sec 31/100.

Sursa: Agerpres

Robert Glință un nou record național la 50 m spate

Robert Glință un nou record național la 50 m spate

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Grădiniță cu toaletă improvizată și fără apă curentă. Se întâmplă într-un sat din Vrancea. Copiii îşi fac nevoile la oliţe şi se spală pe mâini într-un lighean
 •  

Grădiniță cu toaletă improvizată și fără apă curentă. Se întâmplă într-un sat din Vrancea. Copiii îşi fac nevoile la oliţe şi se spală pe mâini într-un lighean

Ca pe vremea bunicilor. Aşa arată multe dintre toaletele de la grădiniţele din mediul rural. Un astfel de exemplu am găsit într-un sat din Vrancea, unde copiii îşi fac nevoile la oliţe şi se spală pe mâini într-un lighean. Apa e adusă din vecini şi e ţinută în găleți. Construcția unui grup sanitar a început în urmă cu 2 ani, însă nu a avansat prea mult, din lipsa banilor.

14 copii merg la grădinița din comuna Tătăranu. Cel mai greu le este când trebuie să meargă la baie. Totul este improvizat. Există un vas de toaletă, însă este legat la o fosă septică temporară, care nu funcționează prea bine. Așa că cei mici folosesc olițe.

Nu există nici chiuvetă, iar copiii se spală toți într-un lighean. Asta deși conducta de apă curentă ajunge până la clădirea grădiniței.

În urmă cu mai bine de 2 ani s-a început, cu bani de la bugetul de stat, construcția unui grup sanitar pentru grădiniță, însă până acum s-a făcut doar fundația.

Primăria susține că ar avea nevoie de nu mai puțin de 30 de mii de euro ca să finalizeze grupul sanitar la grădinița din sat și că, dacă nu primește alți bani de la guvern, bugetul local nu poate susține singur investiția. Cel puțin, nu anul acesta.

Copiii din comuna Tătăranu nu sunt singurii în această situație dificilă. În Vrancea, jumătate dintre școli și grădinițe funcționează fără aviz sanitar, cu toalete în curte, fără apă sau canalizare.

Grădiniță cu toaletă improvizată și fără apă curentă Se întâmplă întrun sat din Vrancea Copiii îşi fac nevoile la oliţe şi se spală pe mâini întrun lighean
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Razie în Bucureşti. Au fost verificate aproximativ 150 de autoturisme, legitimate peste 180 de persoane şi aplicate sancțiuni contravenționale de aproape 9 mii de lei
 •  

Razie în Bucureşti. Au fost verificate aproximativ 150 de autoturisme, legitimate peste 180 de persoane şi aplicate sancțiuni contravenționale de aproape 9 mii de lei

Acțiune de amploare, azi noapte, a Poliției Capitalei. Forțe de ordine publică, poliție rutieră, dar și luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale au organizat mai multe puncte de control în București.

Au fost verificate aproximativ 150 de autoturisme și legitimate peste 180 de persoane. Au fost constatate și aplicate sancțiuni contravenționale de aproape 9 mii de lei pentru încălcări ale Codului Rutier și a unor norme de conviețuire socială.

5 persoane au fost conduse la sediul unei subunități de poliție, după ce în autoturismul în care se aflau au fost găsite mai multe telefoane mobile, a căror proveniență nu a putut fi stabilită.
Razie în Bucureşti Au fost verificate aproximativ 150 de autoturisme legitimate peste 180 de persoane şi aplicate sancțiuni contravenționale de aproape 9 mii de lei
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • BUCUREŞTI | Accident grav pe Șoseaua Olteniței. Patru persoane rănite, două încarcerate
 •  

BUCUREŞTI | Accident grav pe Șoseaua Olteniței. Patru persoane rănite, două încarcerate

Grav accident, azi noapte, în Capitală. 4 persoane au ajuns la spital, în urma tamponării a două autoturisme, pe Șoseaua Olteniței. Două victime au fost scoase de pompieri, dintre fiarele contorsionate.

Accidentul s-a petrecut aproape de miezul nopţii, într-o intersecţie de pe Şoşeaua Olteniţei. Şoferul unui autoturism a ieşit de pe o stradă laterală , fără să se asigure.

Martorii spun că pe linia de tramvai venea cu viteza, un bolid de lux. Şoferul a pierdut controlul, iar maşina a derapat şi cu partea laterală spate a lovit în plin autoturismul care ieşise de pe strada secundară. Impactul a fost violent.

Două persoane au avut nevoie de ajutorul pompierilor de la descarcerare pentru a fi scoase dintre fiare.

Circulaţia în zonă s-a desfăşurat cu dificultate mai bine de două ore. Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală.

BUCUREI Accident grav pe Șoseaua Olteniței Patru persoane rănite două încarcerate
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ședinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti. Capitala a ajuns la o rată de incidență de 2,33 la mia de locuitori
 •  

Ședinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti. Capitala a ajuns la o rată de incidență de 2,33 la mia de locuitori

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis în şedinţa de astăzi să menţină obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ pentru cei care staţionează în acest perimetru.

Declarații la Prefectura București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

"A rămas purtarea obligatorie a măştii pe o distanţă de 50 de metri de către persoanele care staţionează în jurul şcolilor. Suplimentar, a fost specificată o normă din Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi Sănătăţii care legiferează că, la peste 2 la mie, orele de educaţie fizică vor avea loc doar în spaţiu deschis, fără purtarea măştii", a spus subprefectul Capitalei Antonela Ghiţă.

Ea a menţionat că restul hotărârii CMBSU cuprinde prevederi din HG 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 10 septembrie.

La nivelul Municipiului Bucureşti, rata de incidenţă COVID-19 cumulată la 14 zile este, sâmbătă, de 2,33 la mia de locuitori.

Ședinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti Capitala a ajuns la o rată de incidență de 233 la mia de locuitori

Ședinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti Capitala a ajuns la o rată de incidență de 233 la mia de locuitori

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ | A murit cântăreţul Dorin Anastasiu. A fost câștigătorul “Cerbului de argint” alături de Angela Similea, acum 50 de ani
 •  

DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ | A murit cântăreţul Dorin Anastasiu. A fost câștigătorul “Cerbului de argint” alături de Angela Similea, acum 50 de ani

S-a stins din viață unul dintre cei mai șarmanți soliști din muzică românească, Dorin Anastasiu. În urmă cu mai bine de 50 de ani, artistul scria istorie pe scena Cerbului de Aur. Alături de Angela Similea, reprezenta România la festivalul de la Brașov și câștiga trofeul "Cerbul de argint". Artistul avea 78 de ani.

DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ A murit cântăreţul Dorin Anastasiu A fost câștigătorul Cerbului de argint alături de Angela Similea acum 50 de ani
DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ A murit cântăreţul Dorin Anastasiu A fost câștigătorul Cerbului de argint alături de Angela Similea acum 50 de ani
Dorin Anastasiu

Artistul a lansat cunoscutele melodii "Nu pleca", împreună cu Mihaela Runceanu, și "Într-un oraș, într-un tramvai". În ciuda vârstei înaintate, solistul, care și-a dus discret viața, a rămas aproape de marea sa iubire, muzica.

Vreme îndelungată a fost profesor de canto și dicție pentru copii și adolescenți care şi-au dorit  o carieră muzicală.

Artistul s-a născut la Craiova, pe 6 iulie 1943. Eleganţa de mai târziu a evoluţiei scenice se datorează în bună parte faptului că între 1954-1957 a urmat cursurile Şcolii de coregrafie, la Bucureşti. Tot în Capitală absolvă cursurile Liceului “Ion Neculce” şi, în 1967, ale Facultăţii de Instalaţii din cadrul Institului de Construcţii. La şcoala populară de artă urmează atât cursurile clasei de teatru, cât şi cele de muzică uşoară.

În 1966 obţine premiul I la Festivalul naţional studenţesc, în 1967 debutează la radio, iar în anul următor la TV. Din această clipă înregistrează peste o sută de creaţii ale celor mai cunoscuţi compozitori ai noştri. După un premiu II la festivalul internaţional de la Soci (URSS), în 1968, cu o piesă de George Grigoriu, în 1969 câştigă premiul I de interpretare la Mamaia, cu două piese de Alexandru Mandy, drept care este desemnat să reprezinte România la ediţia din anul următor a «Cerbului de aur».

DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ A murit cântăreţul Dorin Anastasiu A fost câștigătorul Cerbului de argint alături de Angela Similea acum 50 de ani

A fost nelipsit mult timp pe scena festivalului de la Mamaia. A cântat cu succes la mari manifestări muzicale în Polinia sau Mongolia, a întreprins turnee în zeci de ţări: URSS, Germania, Tunisia, Austria, Camerun, Polonia, Congo, Bulgaria, Spania, Israel. A colaborat cu Teatrul de revistă «C. Tănase» şi a fost rând pe rând angajat la Teatrul «Ion Vasilescu», Estrada Armatei, Teatrul «Al. Davila» din Piteşti (cu care a obţinut premiul I de interpretare la Festivalul naţional al teatrelor de revistă de la Constanţa).

A jucat în câteva filme artistice de lung metraj şi dublează frecvent vocea unor personaje în filmele de desene animate. A fost redactor, profesor şi prezentator la emisiuni de succes de la TVR şi Antena 1.

În domeniul discografic, pe lângă apariţia pe numeroase discuri de autor şi colective se mândreşte cu succesul albumului său «Bună seara, Iglesias!». Între cele mai cunoscute şlagăre ale sale se numără melodia lui Jolt Kerestely «Într-un oraş, într-un tramvai».

Este căsătorit cu Doina Anastasiu,  reputată regizoare de montaj la televiziune. Fiica lor, Raluca Anastasiu, talentată cântăreaţă (a făcut parte din «Şcoala vedetelor»), este stabilită în Marea Britanie.

DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ A murit cântăreţul Dorin Anastasiu A fost câștigătorul Cerbului de argint alături de Angela Similea acum 50 de ani

DOLIU ÎN MUZICA ROMÂNEASCĂ A murit cântăreţul Dorin Anastasiu A fost câștigătorul Cerbului de argint alături de Angela Similea acum 50 de ani

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌