ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 December 2022Spotmedia

Reacții dure la Sofia, după anunțul Olandei privind blocarea admiterii Bulgariei în Schengen

4 December 2022 at 21:57
By: -
image

”În loc de solidaritate, Bulgaria primeşte cinism”, ”cel mai bun cadou de Crăciun pentru eurosceptici”, ”nu e poziţia Europei”, ”statele occidentale dovedesc ipocrizie şi duplicitate”, „să boicotăm Olanda”, sunt reacţiile oficialilor de la Sofia, începând cu preşedintele Rumen Radev, după ce Olanda a anunţat că se opune admiterii Bulgariei în spaţiul Schengen, relatează Novinite.

Preşedintele Radev: În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism

„În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism!”, a scris preşedintele Rumen Radev (foto) pe pagina sa de Facebook cu ocazia deciziei guvernului Olandei de a bloca admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen.

Radev a amintit de moartea a trei poliţişti bulgari care păzeau frontiera externă a Uniunii Europene.

”Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a sugerat în mod inadmisibil că această graniţă ar putea fi trecută cu 50 de euro”, a spus şeful statului.

Vicepreşedintele Bulgariei: Ţările de Jos au oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor

Vicepreşedintele Iliana Yotova a criticat decizia guvernului olandez de a bloca admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen. Ea a transmis politicienilor bulgari un mesaj potrivit căruia această decizie nu trebuie să devină un argument pentru noi conflicte politice interne.

„Cred că cea mai bună şi clară reacţie a avut-o preşedintele Radev şi definiţia pe care a dat-o a atitudinii cinice într-un cuvânt exprimă caracteristicile acestei situaţii. Olanda a oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor, partidelor populiste din Europa şi celor care nu vor o Europă puternică. Prin decizia lor, tolerează standarde duble în Europa, ceva care nu este în centrul creării Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbim de valori precum solidaritatea, precum empatia, precum ajutorul reciproc şi respectul reciproc”, a declarat ea.

Ministrul Afacerilor Interne: Insinuarea Olandei că poate fi trecută frontiera pentru 50 de euro este ofensatoare

Bulgaria face eforturi extraordinare pentru a garanta securitatea partenerilor săi”, a precizat viceprim-ministrul şi ministru al Afacerilor Interne Ivan Demerdzhiev.

Ivan Demerdzhiev evidenţiază eforturile Bulgariei şi ale forţelor de securitate de a păzi graniţa pentru a îndeplini toate cerinţele partenerilor săi europeni şi defineşte drept „extrem de ofensatoare insinuările că pentru 50 de euro poţi trece graniţa”.

Ministrul mai aminteşte că Bulgaria a trecut cu succes prin două controale consecutive sub conducerea Comisiei Europene, care s-au încheiat cu rapoarte care afirmă categoric că ţara îndeplineşte toate cerinţele legislaţiei Schengen.

„Preţul pentru apartenenţa noastră la Schengen nu poate fi demnitatea poliţiştilor bulgari! Nu suntem pregătiţi să plătim un asemenea preţ!” afirmă viceprim-ministrul Ivan Demerdzhiev.

Ministrul bulgar al justiţiei: Rutte ar trebui să fie atent, ceea ce a spus nu este poziţia Europei

"Bulgaria va intra în Schengen în câteva zile sau în câteva luni. Preşedintele a reacţionat ferm şi la timp. Sugestia lui Rutte că pentru 50 de euro ar putea fi trecută graniţa este ridicolă. Bulgarii au murit pentru a ne proteja nu doar pe noi, ci şi pe ei. Rutte ar trebui să fie atent. Acest lucru nu va trece atât de uşor", a declarat ministrul interimar al justiţiei Krum Zarkov pentru BTV.

"Nu este vorba de emoţie, este de bine. Tot ce se spune este făcut. Nu mă aşteptam la o asemenea reacţie. Facem mulţi paşi în această direcţie. Este o luptă constantă. Nu vreau să lupt împotriva corupţiei pentru Olanda, ci pentru noi. Ceea ce a spus Mark Rutte nu este poziţia Europei. Comisia Europeană la cel mai înalt nivel, Parlamentul European şi toate statele membre, cu excepţia unuia, sunt de partea Bulgariei", a adăugat el.

Zarkov a subliniat că respectă poziţia Olandei, dar aceasta trebuie exprimată într-un mod care să nu pună sub semnul întrebării demnitatea şi viaţa poliţiştilor bulgari.

"Ţările de Jos nu au dreptul să nu ne dorească în Schengen. Modul în care au făcut-o este absolut inacceptabil, nejustificat din punct de vedere politic şi juridic", a subliniat ministrul Justiţiei.

Europarlamentar: Statele occidentale dovedesc ipocrizie şi duplicitate refuzându-ne intrarea în Schengen

„Problema intrării Bulgariei în Schengen nu este una tehnică – Bulgaria a îndeplinit demult toate criteriile necesare. Problema  este o decizie economică şi politică şi aici asistăm la ipocrizia şi duplicitatea extremă a unora dintre ţările occidentale. De 11 ani, Bulgaria şi România se află în afara spaţiului Schengen din motive pur economice - astfel încât să poată opri camioanele transportatorilor noştri şi să împiedice concurenţa”, a declarat europarlamentarul Angel Djambazki pentru Nova TV după ce olandezii au decis să blocheze admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen.

„Reţineţi această ipocrizie când UE ne-a explicat că nu ar trebui să ţinem o ţară (Macedonia de Nord) în afara aderării, pentru că nu era european şi nu era o valoare europeană, iar de 11 ani încoace ţările occidentale menţin Bulgaria şi România ca ţări de mâna a doua. Evident, nu este vorba despre criterii tehnice”, a adăugat el.

„Nu există solidaritate. Şi nu va fi. Aceasta este înţelegerea valorilor europene. Două standarde, două cercuri de ţări, unul interior, acestea sunt ţări albe, iar celelalte din cercul exterior, o zonă gri din care să vină forţa de muncă ieftină. Aşa privesc politicienii din ţări precum Ţările de Jos şi Austria”, a afirmat europarlamentarul.

Un lider de partid propune ca Bulgaria să boicoteze Olanda

Liderul celei mai mici forţe politice reprezentate parlamentar „Ascensiunea bulgară” - Stefan Yanev - a anunţat pe profilul său de Facebook că grupul parlamentar al partidului va înainta o propunere de decizie în Adunarea Naţională, obligând premierul Bulgariei să voteze împotriva tututror iniţiativelor Olandei ca măsură de reciprocitate faţă de politica autorităţilor de la Haga faţă de Bulgaria în ceea ce priveşte  blocarea apartenenţei la spaţiul Schengen.

articolul original.
Ieri — 4 December 2022Spotmedia

Accident cu un minor la volan: Un tânăr de 16 ani a murit și doi de 13 și 14 ani sunt grav răniți

4 December 2022 at 21:19
By: -
image

Un tânăr în vârstă de 16 ani a murit iar alţi doi adolescenţi, cu vârste de 13, respectiv 14 ani, sunt foarte grav răniţi după ce maşina condusă, potrivit primelor date, de tânărul de 16 ani a derapat pe drumul naţional 64.

Accidentul a avut loc în zona Valea Mare din oraşul Băbeni, județul Vâlcea, unde autoturismul condus de unul dintre minori s-a izbit de un cap de pod. 

Accident mortal la Babeni, pe DN 64… la volan se afla un minor, iar pasageri alti doi copii. Unul a decedat, ceilalti sunt raniti grav.

Publicată de
Se intampla in Valcea
pe Duminică, 4 decembrie 2022
https://fb.watch/hcNy4GXRry/

Persoana care a sunat la 112 a anunţat că în maşină a rămas blocat unul dintre tineri, în timp ce alţi doi au fost aruncaţi din habitaclu în urma impactului. 

Ajunşi la faţa locului, salvatorii au găsit toate cele trei victime, adolescenţi cu vârste de 13, 14 şi 16 ani, inconştiente.

Tânărului de 16 ani, care din primele date s-ar fi aflat la volan, i s-au făcut manevre de resuscitare, însă fără rezultat.

Ceilalţi doi adolescenţi au fost transportaţi la spital.

articolul original.

Cutremur în Vrancea, de aproape 4 grade

4 December 2022 at 21:05
By: -
image

Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara în Vrancea, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a fost la ora 21:39, la adâncimea de 85 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 79km S de Bacău, 96 km E de Brașov, 106 km NV de Galați, 112 km NV de Brăila, 118 km NE de Ploiești, 157 km SV de Iași, 167 km N de București, 189 km NE de Pitești, 202 km SV de Chișinău și 207 km E de Sibiu.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

articolul original.

Ucraina și țările baltice reacționează nervos la propunerea lui Macron

4 December 2022 at 19:46
By: -
image

Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfârşitul anului trecut, solicitare care apoi, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 - adică înaintea extinderii Alianţei către Est - şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.

Această temă a fost acum readusă în atenţie de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Într-un interviu acordat postului TF1, înregistrat în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în SUA, liderul de la Elysee a apreciat că Europa trebuie să-şi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi Occidentul în ansamblu trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

''Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm - aşa cum a spus mereu preşedintele Putin - este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia'', a explicat Macron, potrivit Reuters.

''Această temă va face parte din temele asupra păcii, aşadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliaţii şi statele membre şi cum vom da garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor'', a sugerat mai departe preşedintele francez.

Dar propunerea sa a fost primită la Kiev cu critici puternice.

Cineva doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

În loc de Nuremberg - să semnăm un acord şi să ne strângem mâna?”, a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după al Doilea Război Mondial.

La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere.

''Lumea civilizată are nevoie de ''garanţii de securitate'' în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin'', a scris Podoliak, de asemenea pe Twitter.

Responsabili ai statelor baltice s-au arătat şi ei în dezacord cu sugestia lui Macron.

''Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă inocentă'', consideră vicepremierul leton Artis Pabriks, citat de Financial Times.

La rândul său, fostul ministru lituanian de externe Linas Linkevicius a susţinut tot pe Twitter că în prezent ''Rusia are toate garanţiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii'', iar ''dacă cineva doreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-şi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească încă o dată''.

Negocierile de pace, blocate

În timp ce războiul din Ucraina intră în a zecea lună negocierile ruso-ucrainene sunt în continuare blocate, conform tuturor părţilor.

SUA şi ceilalţi aliaţi ai Ucrainei afirmă că preşedintele Zelenski este cel căruia îi revine decizia asupra termenilor în care ar fi dispus să negocieze cu Moscova, care însă consideră că Washingtonul i-a impus Kievului retragerea de la masa negocierilor în speranţa că ajutorul militar occidental va permite Ucrainei să încheie conflictul prin înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă.

Deocamdată, Zelenski condiţionează orice noi discuţii cu Rusia de retragerea trupelor acesteia din Ucraina şi nici preşedintele american Joe Biden nu se arată deschis unor discuţii cu Putin.

articolul original.

Donald Trump cere desființarea Constituției SUA

4 December 2022 at 17:06
By: -
image

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden, relatează agenţia EFE.

Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă.

În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că ''Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat'' s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o ''fraudă masivă'' la alegerile din 2020.

''O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie'', a apreciat Trump.

Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. ''Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară'', a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden.

Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit ''Arhivele Twitter''.

Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor.

Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

articolul original.

A murit actorul Cornel Ciupercescu, cel care l-a interpretat excepțional pe Nicolae Bălcescu

4 December 2022 at 15:28
By: -

A murit actorul Cornel Ciupercescu, la vârsta de 77 de ani, cel care îl interpreta excepțional în filme pe Nicolae Bălcescu.

Trecerea în neființă a artistului a fost anunțată de Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat din anul 1990.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, la clasa profesorului George Carabin (promoția 1970), Cornel Ciupercescu a avut numeroase roluri la Teatrul Municipal Ploiești - Rică Venturiano în „O noapte furtunoasă” (de I.L. Caragiale, regia Marcel Anghelescu), Valère în „Avarul” (de Molière, regia Harry Eliad), Malcolm în „ Macbeth” (de William Shakespeare, regia Aureliu Manea), dar și la Teatrul de Stat Târgu Mureș - Boze în „Pădurea împietrită” (de Sherwood Anderson, regia Gh. Harag), Tase în „Un individ suspect” (de Sterea Popovici, regia Eugen Marcus).

Din anul 1990, a fost actor al Teatrului Evreiesc de Stat, timp de aproape trei decenii, în roluri precum Saladin, în „Nathan înțeleptul” de G. E. Lessing, regia Grigore Gonța, Gaston Schmaltz, în „Povestea unei bănci particulare”, de Friedrich Dürrenmatt, regia Kincses Elemer, Golem, în „Golem”, de H. Leivik, regia Cătălina Buzoianu sau Ulrich von Hutten, în „Elogiul nebuniei”, de Dumitru Solomon, regia Ion Cojar.

Cornel Ciupercescu a avut și o carieră cinematografică de excepție, în rolul lui Nicolae Bălcescu (Nicolae Bălcescu, în „La răscrucea marilor furtuni”, regia Mircea Moldovan) sau Frâncu Slătineanu, în „Castelul din Carpați”, regia Stere Gulea.

Foto: captură YouTube

Înmormântarea va avea loc marți, 6 decembrie, de la ora 11, la Cimitirul Bellu.

articolul original.

Tot mai multe proteste și greve în Marea Britanie. Serviciile publice ar putea fi asigurate cu armata

4 December 2022 at 14:19
By: -
image

Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii din instituţii esenţiale, precum Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), ar intra în grevă, a anunţat duminică preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, relatează Reuters.

Regatul Unit se confruntă deja cu acţiuni de protest împotriva creşterii facturilor la energie. Sâmbătă, militanţi din mai multe organizaţii neguvernamentale au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Londra, Manchester, Liverpool şi alte oraşe britanice.

Guvernul de la Londra le-a cerut în mod repetat lucrătorilor să renunţe la acţiunile de protest, explicând că nu îşi poate permite să majoreze salariile pentru a putea acoperi creşterea inflaţiei şi că, în orice caz, eventualele majorări ale remuneraţiilor ar antrena o sporire a preţului carburanţilor şi, ulterior, a preţului final, în dauna consumatorilor înşişi.

''Mesajul nostru către sindicate este să spunem 'nu este momentul pentru grevă, este momentul pentru a încerca să negociem'. Dar în absenţa acestui lucru, pentru guvern este important să aibă planuri de rezervă'', a explicat Nadhim Zahawi într-o declaraţie pentru Sky News.

Publicaţia Sunday Times a relatat că guvernul condus de premierul Rishi Sunak (foto), care se confruntă cu numeroase probleme economice, ar putea revitaliza planurile ce prevăd limitarea activităţilor greviste în rândul angajaţilor din sectorul public, inclusiv al personalului NHS, profesorilor şi pompierilor.

articolul original.

Ziua 284: Rusia nu mai poate folosi drone kamikaze, demolări masive în Mariupol, Zelenski critică UE

4 December 2022 at 21:33
image

Ziua 284 de război a început cu un mesaj critic al lui Volodimir Zelenski la adresa Uniunii Europene, care a decis ca prețul petrolului rusesc să fie plafonat la 60 de dolari pe baril. Președintele ucrainean spune că liderii europeni au dat dovadă de slăbiciune și finanțează nu doar războiul, dar și propria destabilizare.

Experții americani în domeniul informațiilor susțin că în următoarele luni va exista un ritm redus al luptelor din Ucraina, focusul ambelor tabere fiind să se reaprovizioneze. Ei subliniază însă că nu există dovezi ale unei voințe ucrainene reduse de a rezista, în ciuda atacurilor asupra rețelei electrice și a altor infrastructuri critice pentru iarnă.

Nu același lucru se poate spune despre Rusia, unde tot mai puțini cetățeni susțin războiul și tot mai mulți se declară pentru inițierea negocierilor de pace.

Situația pe front

 • Bombardamente în Harkov - Liderul administrației regionale din Harkov a anunțat că rușii au bombardat districtul Kupianski. Au fost avariate mai multe case și drumuri, dar nu au fost raportate victime.
 • Drone kamikaze cu probleme - Rusia nu mai atacă cu drone kamikaze iraniene în ultima perioadă din cauză că sunt făcute din plastic și nu funcționează la temperaturi negative, însă mai are stocuri considerabile, pentru când condițiile meteo se vor îmblânzi, avertizează ucrainenii.
 • Rușii nu mai vor război - Serviciile britanice scriu despre faptul că sondajele din Rusia arată că tot mai puțini cetățeni se declară pro-război. Mai exact, 55% dintre ruși vor negocieri de pace și doar 25% sprijină în continuare războiul.
 • Războiul încetinește - Directorul National Intelligence, Avril Haines, a declarat că atât armata ucraineană, cât și cea rusă, vor încerca să se reaprovizioneze și să se realimenteze, astfel că luptele zilnice vor încetini în următoarele luni.
 • Zelenski critică UE - Președintele Volodimir Zelenski a criticat decizia UE de a limita la 60 de dolari pe baril prețul petrolului rusesc: „Este un buget chiar confortabil pentru un stat terorist. Este o poziție de slăbiciune și e doar o chestiune de timp până când vor trebui impuse mecanisme mai dure. Dar e păcat că tot acest timp va fi pierdut. Cu 60 de dolari/baril, Rusia va primi în jur de 100 de miliarde de dolari pe an. Acești bani nu vor fi folosiți doar pentru război, ci pentru a destabiliza exact acele țări care acum evită deciziile serioase”.
 • Mariupolul e dărâmat - Imaginile din satelit arată că în Mariupol au loc demolări masive. Până acum peste 2.200 de blocuri au fost puse la pământ. Orașul a fost bombardat masiv, până când regimenul Azov s-a predat. Majoritatea clădirilor nu mai puteau fi locuite în condiții de siguranță.
 • 500 de localități fără energie - 507 localităţi din opt regiuni ale Ucrainei sunt întrerupte de la alimentarea cu energie electrică, duminică, după săptămâni de atacuri aeriene ruse asupra reţelei electrice, a declarat un oficial al Ministerului de Interne. Regiunea Harkov este cea mai afectată, cu 112 sate izolate. Alte 90 de sate au rămas fără electricitate în regiunile Doneţk şi Herson, împreună cu altele din regiunile Nikolaev, Zaporojie şi Lugansk.

Alte informații relevante

 • Ucraina livrează speranță - Prima navă încărcată cu 25 de tone de cereale ucrainene a ajuns în Etiopia. „Trimitem mâncare. Trimitem speranță”, a scris pe Twitter Zelenski.
 • Sancțiuni pentru preoți - Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autorităţile de ocupaţie ruse sau au justificat invadarea de către Moscova.
articolul original.

Prințul Harry s-a deghizat în Spider-Man pentru copiii militarilor uciși în luptă: Hai, distrați-vă! (Video)

4 December 2022 at 12:34
By: -
image

Prinţul Harry a îmbrăcat costumul de super-erou pentru o cauză nobilă. Ducele de Sussex s-a costumat în Spider-Man pentru a se adresa copiilor care şi-au pierdut un părinte în slujba armatei britanice.

„Crăciunul este o perioadă în care ne este foarte dor de cei dragi, iar asta e normal”, a spus el, ascuns în spatele costumului său roşu şi albastru, potrivit unui videoclip postat sâmbătă pe YouTube. „Şi este posibil să ne simţim vinovaţi că ne distrăm fără părinţii noştri. Dar sunt aici să vă asigur că părinţii noştri vor întotdeauna să ne distrăm”.

Acest videoclip este rezultatul unei colaborări dintre Prinţul Harry şi organizaţia de caritate Scotty's Little Soldiers, care sprijină copiii soldaţilor care au murit slujind în armata britanică.

„Nu vă simţiţi vinovaţi", continuă el. „Aveți voie să vă distrați de minune, mai ales cu cei de la Scotty's Little Soldiers. Aşa că hai, distrați-vă... şi Crăciun fericit", a încheiat el, scoţându-şi masca pentru a-şi dezvălui faţa.

Nu este prima dată când Prinţul Harry, care şi-a pierdut mama la vârsta de 12 ani, colaborează cu Scotty's Little Soldiers. În 2019, soţul lui Meghan Markle a postat un videoclip similar în care apărea ca Moş Crăciun.

După cum relatează revista People, Scotty's Little Soldiers a fost creat în 2010 de Nikki Scott, la un an după ce soţul ei, caporalul Lee Scott, a murit în Afganistan. Prinţul Harry a cunoscut-o în 2017 la un eveniment la Buckingham.

Asociaţia sprijină copiii prin educaţie, prin organizarea de evenimente (în special petrecerea lor anuală de Crăciun) sau oferindu-le cadouri şi, de asemenea, îi ajută pe părinţii îndoliaţi.

articolul original.

Iranul dă înapoi după luni de proteste sângeroase. A fost desființată „poliția moralității”, care vâna femeile îmbrăcate „inadecvat”

4 December 2022 at 11:41
image

Procurorul general iranian a anunțat că a fost desființată „poliția moralității”, responsabilă cu supravegherea și sancționarea femeilor care încălcau „codul vestimentar”.

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh, citat de Agerpres.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran, reprimat sângeros de autorități și soldat cu zeci de morți.

Potrivit legislației republicii islamice, bazată pe interpretarea legilor Sharia, femeile sunt obligate să-și acopere capul cu un jihab (eșarfă) și să poarte haine lungi și largi care să le acopere formele corpului.

Pedepsele pentru încălcarea regulilor merg de la avertisment sau amendă până la închisoare sau biciuire.

Pe 13 septembrie, Masha Amini a fost reținută de poliția moralității pe o stradă din Teheran pentru că purta eșarfă pe cap, dar își lăsase părul la vedere. A fost agresată pentru că a opus rezistență, lovită cu capul de mașina de intervenție, apoi dusă la un centru de detenție unde a intrat în comă.

După trei zile, s-a stins din viață la spital. Autoritățile au negat că ar fi fost bătută, dar imaginile difuzate pe rețelele de socializare atestă brutalitatea poliției moralității.

Cum funcționa „poliția moralității”

Gasht-e Ershad (patrulele de îndrumare) erau unități speciale ale poliției care aveau sarcina de a se asigura că morala islamică este respectată. Acestea erau împuternicite să-i aresteze pe cei, dar mai ales pe cele care nu erau considerate îmbrăcate potrivit.

Patrulele aveau șase membri - patru bărbați și două femei - și acționau îndeosebi în zonele cu trafic pietonal mare și în locurile în care se aduna multă lume.

„Ni se spune că motivul pentru care lucrăm în poliția moralității este de a proteja femeile. Fiindcă dacă nu se îmbracă corect, atunci bărbații pot fi provocați și le pot face rău", explica un ofițer al acestor unități pentru BBC, la finalul lunii septembrie.

În 1983, parlamentul iranian a decis că femeile care nu poartă corect eșarfa pe cap să fie pedepsite cu 74 de lovituri de bici. Recent, pedeapsa a fost extinsă cu 60 de zile de închisoare.

De atunci, autoritățile au întărit legile, dar femeile de toate vârstele le încalcă frecvent purtând în public haine mulate și eșarfele lăsate pe spate.

articolul original.

Adolescent fără permis, prins cu focuri de armă de polițiști

4 December 2022 at 11:17
By: -
image

Poliţiştii botoşăneni au folosit armamentul din dotare pentru prinderea unui şofer care nu a oprit la semnal, pe drumul comunal 56 A, în comuna Corni.

„Echipajul de poliţie a pornit în urmărirea acestuia, somând în mod repetat conducătorul auto să oprească, însă acesta nu s-a conformat, motiv pentru care au fost executate trei focuri cu arma din dotare, atât în plan vertical cât şi înspre autovehicul, fără a fi rănită vreo persoană”, a anunţat IPJ Botoşani.

Doar după ce au fost trase focurile de armă, şoferul a oprit maşina și atunci poliţiştii au aflat că la volan se afla un tânăr de 18 ani, care nu avea permis.

El a fost reţinut pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de conducere fără permis.

articolul original.

Final de vacanță bară la bară și sute de radare pe drumurile țării. Ce rute alternative pot fi folosite

4 December 2022 at 10:38
image

Turiștii care au petrecut minivacanța de 1 Decembrie pe Valea Prahovei au început să se întoarcă acasă, astfel că deja se merge bară la bară pe DN 1, pe sensul spre Bucureşti. De asemenea, aglomeraţie este și pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, unde s-au format coloane de autovehicule.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, sunt recomandate mai multe rute ocolitoare, pentru a asigura fluența traficului.

Astfel, de la ora 11:15, polițiștii deja au început să devieze circulaţiei de pe DN 1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe DN 1A Săcele - Cheia - Ploieşti.

De asemenea, de la aceeaşi oră, se aplică şi devierea, la nivel de recomandare, a traficului de pe DN 73A Râşnov - Predeal, pe DN 73, fie către Braşov şi apoi spre Cheia pe DN 1A, fie către Piteşti pe DN 73 şi apoi spre Bucureşti pe autostrada A1

La ora 12:00 deja era aglomerație mare între staţiunile Predeal şi Buşteni, traficul fiind intens şi pe DN 73A, dinspre Pârâul Rece spre intersecţia cu DN 1.

La crearea aglomerației a contribuit și carambolul de dimineață, când 17 mașini, inclusiv o ambulanță, s-au ciocnit între Brașov și Predeal, în localitatea Dârste.

Iată ce rute alternative pot fi folosite pentru DN 1 Braşov - Ploieşti - Bucureşti:

 • DN 1A Braşov - Cheia - Ploieşti - A3 - Bucureşti;
 • DN 73 Râşnov - Câmpulung - Piteşti - A1 - Bucureşti;
 • DN 73 Râşnov - Câmpulung - DN 72A - Târgovişte;
 • DN 71 Sinaia - Târgovişte - Bucureşti.

Aglomeraţie și pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea - Sibiu, unde s-au format coloane de autovehicule

De asemenea, Centrul Infotrafic anunţă aglomeraţie și pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea - Sibiu, unde s-au format coloane de autovehicule în zona localităţilor Deduleşti, Milcoiu, Mălureni, Lazaret şi Tălmaciu, pe sensul către Piteşti.

Poliţiştii se află în teren şi acţionează pentru fluidizarea traficului.

Sute de radare pe șoselele țării

De altfel, Poliţia Rutieră a anunțat că s-a mobilizat la nivelul întregii țări pentru acest final de weekend prelungit.

„Se va acţiona, la nivel naţional, cu o medie de 1.500 de poliţişti rutieri şi peste 300 de aparate radar pentru prevenirea încălcării normelor rutiere şi ca toţi participanţii la trafic să ajungă cu bine la destinaţie”, au declarat, duminică după amiază, oficiali ai Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit acestora, încă de la debutul acţiunii au fost constatate încălcări ale legislaţiei rutiere, fiind descoperiţi, puţin după miezul zilei, inclusiv şoferi aflaţi sub influenţa alcoolului.

Poliţiştii le recomandă şoferilor să adapteze viteza la condiţiile de drum şi de trafic, dar şi să respecte regulile de circulaţie.

articolul original.

SUA vor ca UE să se distanțeze de China, dar Bruxellesul are alte planuri

4 December 2022 at 07:33
By: -
image

Statele Unite şi-au intensificat retorica fermă împotriva Chinei şi vor ca Europa să le urmeze exemplul, dar blocul comunitar nu îşi poate permite să facă acelaşi lucru, relatează CNBC.

Administraţia americană s-a concentrat în special pe China, făcând ca subiectul să fie o trăsătură dominantă a discuţiilor internaţionale, la scurt timp după preluarea mandatului preşedintelui Joe Biden.

Comentariile şi acţiunile au crescut în ultimele luni. De exemplu, secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat miercuri că Beijingul a devenit o ameninţare tot mai mare pentru companiile americane.

Acest mesaj a fost împărtăşit şi recunoscut în Europa.

Potrivit informaţiilor disponibile sugerează că oficialii americani le-au spus omologilor europeni să ia în considerare utilizarea restricţiilor de control al exporturilor în China.

Departamentul pentru Comerţ al SUA nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC, joi.

În octombrie, SUA au impus restricţii asupra accesului Chinei la anumite tehnologii dezvoltate de SUA. Dar, în timp ce Uniunea Europeană a numit China drept „un rival strategic”, în diferite ocazii, ea urmăreşte o abordare diferită faţă de cea a SUA.

„UE încearcă să-şi creeze propria strategie pentru China, care să fie distinctă de SUA. Această strategie se referă la reducerea riscurilor relaţiei, mai degrabă decât decuplarea”, a declarat joi Anna Rosenberg, director de geopolitică la Amundi Asset Management.

Decuplarea se referă la separarea legăturilor economice dintre cele două superputeri. Dar, pentru UE, acest lucru nu este în interesul ei.

Datele biroului de statistică al Europei au arătat că China a fost al treilea cel mai mare cumpărător de bunuri europene şi cea mai importantă piaţă pentru produsele UE importate în 2021.

Importanţa Chinei ca piaţă pentru Europa devine şi mai relevantă într-un moment în care economia sa are probleme din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„În timp ce SUA încearcă să tragă UE în direcţia sa pentru a se distanţa de China, UE este dornică să menţină legăturile economice cu China. Această dorinţă este accentuată de consecinţele economice ale războiului care vor afecta economiile europene mai acut anul viitor”, a spus Rosenberg.

Hosuk Lee-Makiyama, director al think tank-ului European Center for International Political Economy, a mai spus pentru CNBC că „există o mulţime de cereri suspendate” în China din cauza politicii sale stricte privind Covid-19 şi „Europa nu are multe pieţe” pentru a face faţă.

El a adăugat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat China joi, probabil pentru a încerca să negocieze ca Europa să fie „în fruntea cozii” atunci când Beijingul îşi va relaxa măsurile împotriva Covid-19.

Cancelarul german Olaf Scholz a călătorit şi el în China la începutul lunii noiembrie.

„Vedem că relaţia UE-China se îmbunătăţeşte de fapt pe termen scurt, iar călătoria actuală a lui Michel, atât de aproape după vizita lui Scholz în China, este o dovadă pentru acest lucru”, a spus Rosenberg.

Acest lucru vine într-un moment în care relaţia dintre UE şi SUA se înrăutăţeşte puţin.

Lee-Makiyama a spus că „relaţia transatlantică este cea mai proastă din ultimii 20 de ani”.

Oficialii europeni s-au plâns de subvenţiile de stat pe care administraţia americană le propune pentru a sprijini adoptarea maşinilor electrice.

UE a spus că acest lucru contravin normelor comerciale internaţionale şi reprezintă o ameninţare pentru companiile europene.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a purtat discuţii cu Biden joi, sperând să rezolve unele dintre aceste diferenţe şi să evite o nouă dispută comercială.

articolul original.

Vulcanul Semeru a început să erupă (Video)

4 December 2022 at 07:09
By: -
image

Vulcanul indonezian Semeru de pe insula Java a erupt duminică dimineața, aruncând cenușă de 1,5 km în aer.

Agenția indoneziană de atenuare a efectelor dezastrelor, BNPB, citată de Reuters, a avertizat locuitorii să nu desfășoare nicio activitate pe o rază de 5 km de centrul erupției și să nu se apropie la 500 de metri de malurile râurilor din cauza riscului de curgere a lavei.

Agenția japoneză de meteorologie a declarat că monitorizează posibilitatea producerii unui tsunami în această zonă după erupție, a relatat postul public de televiziune NHK.

Vulcanul a început să erupă la ora 2:46 a.m. (1946 GMT, sâmbătă), a precizat BNPB într-un comunicat. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat nori gri de cenușă în zonele din apropiere.

BNPB nu a reacționat la avertismentul Japoniei privind riscul de tsunami.

インドネシア ジャワ島東部 スメル火山で頻発している溶岩崩落型火砕流の最新映像。
YouTube CCTV SEMERU配信 LIVE SEMERU HARI INI status level III(siaga)より 12月4日11時12分~28分JST 8倍速 pic.twitter.com/VSaFu8IbVu

— 塩井宏幸 (@HiroyukiShioi)
December 4, 2022

Autoritățile indoneziene au distribuit măști locuitorilor din zonă, a precizat BNPB într-un comunicat, adăugând că activitatea vulcanică a rămas la nivelul III, sub cel mai înalt nivel, IV.

Cu 142 de vulcani, Indonezia are cea mai mare populație la nivel global care trăiește în apropierea unui vulcan, inclusiv 8,6 milioane de locuitori pe o rază de 10 km.

articolul original.

Pregătiri pentru încoronarea lui Charles. Cea mai sacră dintre coroane a fost dusă la modificat (Foto)

4 December 2022 at 06:30
By: -

Coroana Sf. Edward, piesa centrală a bijuteriilor monarhiei britanice, a părăsit Turnul Londrei, unde este de obicei expusă publicului, pentru a fi modificată pentru încoronarea regelui Charles al III-lea pe 6 mai, a anunţat sâmbătă Palatul Buckingham.

Deosebit de grea de purtat – mai mult de două kilograme -, deşi a fost transformată în 1911, această coroană este „cea mai importantă şi cea mai sacră dintre toate coroanele”, conform descrierii ei făcute pe site-ul palatului regal.

Folosită doar pentru încoronări - purtată ultima dată în 1953 de regina Elisabeta a II-a -, ea a fost făcută pentru cea a lui Charles al II-lea în 1661, pentru a înlocui coroana medievală care a fost topită de parlamentari în 1649 după execuţia lui Charles I.

Foto: site The Royal Family

Această coroană din aur masiv este încrustată cu pietre semipreţioase, în special rubine, ametiste şi safire, şi ornată cu o tocă de catifea violetă, tivită cu blană de hermină. Este expusă împreună cu bijuteriile coroanei, care atrag peste un milion de vizitatori în fiecare an.

Coroana a părăsit Turnul Londrei pentru ca „lucrările de modificare" să poată începe, potrivit Palatului Buckingham, presa evocând o redimensionare.

Fără a fi o replică exactă a coroanei medievale dispărute - despre care se ştie că ar fi aparţinut regelui Edward Confesorul (secolul al XI-lea) - are cele patru cruci, cele patru flori de crin şi două arcade.

Foto: site The Royal Family

Coroana imperială

În timpul ceremoniei, Charles al III-lea va purta, de asemenea, Coroana imperială de stat pe care monarhii o poartă în mod tradiţional când ies pe uşile Westminster Abbey.

Creată pentru încoronarea regelui George al VI-lea - tatăl Elisabetei a II-a - în 1937, această coroană de ceremonial este folosită şi la deschiderea anului parlamentar.

Cântărind cu puţin peste un kilogram pentru o înălţime de 31,5 centimetri, această coroană impunătoare este încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine.

Foto: site The Royal Family

Devenit rege odată cu moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie, Charles, care a împlinit 74 de ani pe 14 noiembrie, va fi încoronat într-o ceremonie „îndreptată spre viitor", fiind înrădăcinată, în acelaşi timp, „în lunga tradiţie şi fastul monarhiei", conform Palatului Buckingham.

Potrivit presei britanice, încoronarea, marcată de o sărbătoare legală pe 8 mai, va fi mai scurtă şi mai puţin costisitoare decât cea a mamei sale. Acesta din urmă a durat mai bine de trei ore, în prezenţa a 8.251 de invitaţi.

articolul original.

Elon Musk bănuiește că angajați ai Twitter au interferat în alegerile din Brazilia

4 December 2022 at 06:04
By: -
image

Proprietarul Twitter, Elon Musk, a declarat sâmbătă, fără a furniza dovezi, că este posibil ca personalul companiei de social media să fi acordat preferinţă candidaţilor de stânga în timpul alegerilor din Brazilia din acest an, transmite Reuters.

Musk a finalizat achiziţionarea Twitter pe 27 octombrie, cu doar câteva zile înainte de turul secund al scrutinului prezidenţial din Brazilia, când titularul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a fost învins de candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

„Am văzut o mulţime de tweet-uri îngrijorătoare despre recentele alegeri din Brazilia”, a scris Musk pe Twitter, când a fost întrebat de un utilizator despre alegeri posibil „manipulate” de conducerea anterioară a companiei.

„Dacă acele tweet-uri sunt corecte, este posibil ca personalul Twitter să  fi acordat preferinţă candidaţilor de stânga”, a adăugat miliardarul.

La începutul acestui an, Bolsonaro l-a găzduit pe Musk la o întâlnire în statul brazilian Sao Paulo, când a numit preluarea Twitter de către miliardarul american „o suflare de speranţă” şi l-a numit „o legendă a libertăţii”.

Atât Lula, cât şi Bolsonaro au folosit pe scară largă Twitter în timpul campaniilor lor. Unii aliaţi ai lui Bolsonaro - inclusiv cel mai votat candidat la Camera inferioară a Congresului, Nikolas Ferreira - au avut conturile suspendate prin hotărâri judecătoreşti după al doilea tur de scrutin, pentru contestarea rezultatelor alegerilor.

articolul original.

Miting la Budapesta, după ce au fost concediați profesori care au cerut salarii mai mari. Mii de elevi, profesori și părinți, în stradă (Foto)

3 December 2022 at 19:55
By: -
image

Mii de profesori, elevi și părinți au protestat sâmbătă în capitala Ungariei în semn de solidaritate cu profesorii concediați de la cele mai importante licee din Budapesta pentru că au făcut o grevă pe care guvernul a considerat-o ilegală, relatează Reuters.

Profesorii au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari și o soluție la lipsa tot mai mare de cadre didactice. De asemenea, profesorii au cerut dreptul la grevă, restricţionat de guvernul Orban după un protest național al profesorilor din luna ianuarie a acestui an.

Mai mulți profesori de la trei importante licee din Budapesta au fost concediați miercuri printr-un ordin al Ministerului de Interne pentru că s-au alăturat demonstrațiilor și nu au ținut cursuri.

Elevii au afișat pancarte cu mesaje precum „Jos mâinile de pe profesorii noștri” și „Rușine lui Orban” la mitingul de la Budapesta, în timp ce unii elevi au organizat o veghe de 24 de ore, timp de o săptămână, la Ministerul de Interne, care are responsabilitatea pentru educație.

„Acesta este doar un război psihologic... dar noi nu suntem într-un război, eu sunt profesoară”, a declarat Maria Nemes, o profesoară de engleză în vârstă de 50 de ani, care a fost concediată cu efect imediat în această săptămână de la Liceul Karinthy Frigyes. După aproape 20 de ani de predare, ea câștigă aproximativ 600 de euro pe lună.

Orban se confruntă cu o provocare din ce în ce mai mare, în condițiile în care inflația depășește 20%, în timp ce guvernul său este încă blocat în discuții cu Uniunea Europeană cu privire la finanțarea înghețată pe fondul unei dispute privind statul de drept.

Guvernul a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va plăti fondurile de redresare ale UE, majorările salariale urmând să fie acordate pe o perioadă de 3 ani.

Ministerul de Interne a declarat miercuri pentru agenția de știri de stat MTI că profesorii concediați au comis o încălcare gravă a obligațiilor lor de funcționari publici, iar măsura a servit interesele elevilor.

„Acești profesori au fost aleși la întâmplare, nu poți vedea logica cu adevărat de ce acei opt profesori... acesta este un mijloc de intimidare”, a declarat Anna Strbka, una dintre studentele care au organizat priveghiul la minister.

articolul original.
Before yesterdaySpotmedia

Marea Britanie: Mai multe sedii de instituții, companii și magazine, ocupate de protestatari. Oamenii își ard facturile (Video)

3 December 2022 at 19:38
By: -

Militanţi ai mai multor grupuri ale societăţii civile au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Marea Britanie, în semn de protest împotriva creşterii facturilor la energie, relatează dpa.

Potrivit mişcărilor Don’t Pay UK şi Fuel Poverty Action, militanţi ai lor s-au instalat de dimineaţă cu pături, saci de dormit şi sticle cu apă caldă în holul companiei energetice Scottish Power din Glasgow, o altă demonstraţie fiind prevăzută să aibă loc mai târziu în cursul zilei la British Museum din centrul Londrei şi care este sponsorizat de British Petroleum.

Foto: Facebook Don’t Pay UK

Un al treilea grup se pregătea să ocupe centrul comercial Westfield din Stratford, în estul Londrei, iar alte proteste mai erau prevăzute la un centru comercial din Manchester, precum şi la Liverpool, Brighton şi Bristol.

Can’t pay..
Won’t pay…
Don’t pay…

Britons Burn Energy Bills To Protest Soaring Prices

Thousands marched in London and other UK cities on Saturday over the high cost of living..

The collapsing of the society and economy is breathtaking…. And it’s all over Europe now . pic.twitter.com/NQFUmiJrPb

— Zaid Hamid (@ZaidZamanHamid)
October 2, 2022


Grupurile de protest cer guvernului să ia imediat măsuri în ce priveşte criza energiei şi a costului vieţii prin introducerea Energiei pentru toţi (Energy for All), definită ca o cantitate de energie „universală şi gratuită care să acopere necesităţile oamenilor” şi care poate fi suportată de stat prin „încetarea subvenţionării din banii contribuabililor a combustibililor fosili, o taxă excepţională mai eficientă aplicată companiilor energetice şi tarife mai mari pentru consumul energetic al locuinţelor de lux”.

Protests continue in the UK over skyrocketing energy bills and living costs

Demonstrators gathered at various spots to demand government support for citizens facing a bleak winter pic.twitter.com/pNBWxJiO1l

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency)
December 3, 2022

„Oamenii obişnuiţi nu mai pot continua să plătească factura crizelor create de cei bogaţi, e timpul ca marii poluatori şi profitorii să-şi achite partea”, a spus Stuart Bretherton, coordonatorul campaniei Fuel Poverty Action.

Foto: Facebook Fuel Poverty Action
articolul original.

Amenda primită de un bărbat care a sunat la 112 să anunțe o bombă, după care a revenit cu scuze

3 December 2022 at 16:03
By: -
image

Un bărbat din judeţul Călăraşi a sunat la numărul pentru apeluri de urgenţă 112, anunţând că în zona în care a fost amenajat târgul de Crăciun din municipiul Călăraşi se află o bombă, după care a revenit cu scuze și s-a ales cu amendă.

Potrivit datelor furnizate sâmbătă de Poliţia judeţeană Călăraşi, un prim apel la 112 a fost primit vineri, la ora 20:20, când un bărbat a anunţat că în incinta târgului de Crăciun din Călăraşi a fost amplasată o bombă, la scurt timp, apelantul a revenit, anunţând că a fost vorba despre o glumă. 

Persoanele care se aflau în târg la momentul anunțării bombei au fost evacuate.

Bărbatul care a sunat a fost identificat, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, din comuna Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi.

„Cel în cauză a fost sancţionat conform O.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic Pentru Apeluri de Urgenţă, cu amendă în valoare de 4.000 de lei”, informează Inspectoratul de Poliţie Călăraşi.

articolul original.
❌