ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 September 2022Spotmedia

Avem de-a face cu o revoltă masivă, cu multe chipuri, a maselor italiene. În România, linia suveranistă ar putea veni de la diaspora – Interviu video

26 September 2022 at 21:10

Alegerile din Italia au reprezentat o revoltă masivă, cu multe chipuri, a maselor italiene, în primul rând împotrivă împotriva UE și a oficialilor UE. Iar Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că popoarele vor să fie ascultate, cer securitate economică, afirmă prof. univ. dr. Andrei Țăranu.

citizencitizen

Într-un interviu pentru spotmedia.ro, prof. Țăranu a explicat că “Giorgia Meloni și partidul său Fratelli d’Italia sunt cu adevărat conservatori, spre deosebire de Salvini, care e populist. Fratelli a sprijinit întotdeauna mișcările anti-rusești, are o componentă puternică anticomunistă, anti-Rusia, anti-Putin”.

În Romania, AUR este un partid slab, care comunică prost și are un electorat extrem de volatil, dar pot să apară alte mișcări de protest mult mai radicale, eurosceptice, suveraniste în primul rând. Iar linia ar putea să vină din Italia, din Spania, de la diaspora românească foarte de dreapta, a arătat prof. Țăranu.

După Ungaria, nu chiar de neașteptat, după Suedia, iată că a venit și impactul italian prin victoria... și asta e chiar prima întrebare. Victoria cui? A extremei drepte, a populismului, a conservatorismului? Pentru că toate sunt invocate în funcție de propriile convingeri, inclusiv în România.
citizencitizen

Se întâmplă că tocmai m-am întors din Italia și vă spun că sunt toate la un loc. Avem de-a face cu o revoltă masivă, cu multe chipuri, a maselor italiene.

Este, în primul rând, revolta împotriva UE și a oficialilor UE. Pentru că senzația Italiei, a șasea economie a lumii și a treia economie a UE, este că a fost și este în continuare înșelată de structurile europene.

Revolta că s-a simțit lăsată singură în fața valului de migranți, singură în fața pandemiei în primele luni, când a fost cea mai lovită de coronavirus.

citizencitizen

Avem această retorică a Giorgiei Meloni, dar și a lui Salvini, legată de cei lăsați în urmă. Senzația Italiei este că ea se prăbușește din punct de vedere economic, cu 160% datorie publică, și nu numai, că nimeni nu o ajută, dar i se cere să accepte imigranți mai mult decât li se cer Franței și Germaniei.

În al doilea rând, avem un fenomen despre care i-am întrebat pe toți amicii mei, marea majoritate cadre didactice și studenți în Napoli și la Palermo, și nimeni n-a știu să-mi răspundă, în afară de mafie și finanțări foarte serioase.

Cum se face că un personaj atât de toxic cum este Silvio Belusconi a ajuns să fie cuiul lui Pepelea într-o guvernare care nu anunță nimic bun nici măcar pentru italieni?

Silviu Belusconi și cei din jurul lui reprezintă dreapta extrem liberală, cu foarte mulți bani și care plătește din nord în sud, anumite cartiere, anumite zone, ca să le asigure voturi.

Este aproape incredibil cum în zonele cele mai sărace din Palermo, unde e clară verticala puterii din partea mafiei, să votezi Forza Italia, oamenii aceia neavând nimic de-a face cu Belusconi. Avem foarte multe secvențe sociale care au condus la acest deznodământ terifiant pentru multă lume.

Există și varianta că victoria dreptei, mai ales a dnei Meloni, înseamnă, de fapt, victoria valorilor tradiționale creștine, în frunte cu familia tradițională. Este și aceasta o componeneta a rezultatului de ieri?

Da, indiscutabil. Doar că nici guvernarea anterioară nu a fost una progresistă. Partidul Democrat este de centru-stânga, cu foarte multe asemănări cu PSD-ul românesc, câteodată cu accente populiste.

Mișcarea  LGBTQ în Italia nu este atât de puternică precum în nordul Europei sau în Franța. Fără discuții însă că împotriva Mișcării Cinci Stele (M5S) s-a ridicat Biserica Catolică.

Este la fel ca în Polonia, oarecum ca în Ungaria, o “conspirație” a catolicilor care, odată cu dispariția în 1992 a Partidului Democrat Creștin, s-au orientat mai mult sau mai puțin spre Forza Italia și au creat niște rețele care au importanța lor în mediul rural.

Totuși, în mediu rural din zonele predilect sărace ale Italiei nu s-a votat masiv cu aceste partide, haideți să le spunem, de dreapta, ci tot M5S, care s-a păstrat cât a putut de bine, având în vedere felul în care a apărut, faptul că nu este un partid în sensul științific al cuvântului, ci o mișcare de protest la adresa lui Berlusconi.

Deci acestea au fost mai mult niște baloane de săpun care au avut micul lor impact.

Da, o câștigat coaliția de dreapta, are în jur de 45%, dar fiecare din partide are un scor relativ mic. Fratelli d'Italia are 22 - 25 % încă nu știm exact care este totalul.

E un sistem mixt în care grupul care câștigă cele mai multe voturi primește o primă electorală ca să facă guvernarea. Asta pentru că totdeauna a fost o fărâmițare masivă a partidelor din Italia, ceea ce a condus și conduce la un sistem foarte volatil.

Din nou fac apel la ceea ce știu din Italia: marea majoritate a italienilor sunt convinși că această coaliție nu va dura mai mult de un an.

Care este semnalul către UE, care ar fi lecția de înțeles și aplicat?

Semnalul foarte clar e adresat Comisiei Europene și birocrației de la Bruxelles. Senzația multor italieni, dar și a multor suezdezi, polonezi, maghiari, de ce nu și români, este că există un fel de superioritate tehnocratică, care face ca popoarele să nu mai fie ascultate.

Sigur, multe din lucrurile pe care le vor popoarele nu sunt bune. Dacă ați face un sondaj în România sau în Polonia ați vedea câți oameni își doresc pedeapsa cu moartea. 

Birocrația ar trebui să accepte că este nevoie de mai multă politică, ceea ce ar fi trebuit să înțeleagă din 2016, odată cu Brexitul: că sistemul acesta nu o să poată funcționa la nesfârșit.

State ca România sau Bulgaria sunt legate intim de UE pentru că stau cu mâna întinsă după bani europeni. Cetățenii își arată mai ușor frustrările, politicienii însă nu prea îndrăznesc.

Însă partidele astea de protest, cum sunt democrații suedezi, cu e Liga lui Salvini, mai mult decât Fratelli d'Italia, mișcările din Franța, arată că cetățenii au o problemă cu UE în țările bogate.

Suedezii, de exemplu, simt că sistemul lor, care era foarte incluziv, foarte social, a fost perturbat de UE. În mod paradoxal, deși sunt populiști, democrații suedezi vor întoarcerea la Suedia socială dinainte de UE. Paradoxal sau nu, italienii, la fel ca francezii, au nevoie de niște state mult mai sociale, mult mai protective cu ei ca cetățeni.

Modelul european este încă neo-liberal, care nu lasă ca moneda euro să fie trimisă pe câmpii ca să ajute grupuri sociale.

Paradoxul îi face pe tot mai mulți să voteze această dreaptă, conservatorism social, împotriva modelelor clasice, care, fără discuții, au o componentă democratică mai puternică.

Deci votează mai multă dreaptă ca să obțină mai multă stângă?

Asta pentru când deja termenii dreapta și stânga nu mai sunt atât de ușor de manipulat. În știința politică, dreapta a însemnat securitate, în timp ce stânga a însemnat libertate.

Din nefericire, anticomunismul a schimbat complet raporturile. Și în felul ăsta ajungi să crezi că, de exemplu, Dodon ar fi de stânga, deși el e prin excelență conservator.

Oamenii au nevoie de securitate economică, o cer, iar UE nu o poate oferi din motive ușor de înțeles, pentru că s-ar transforma într-o imensă Grecie din 2010 într-un timp foarte scurt.

Și așa, măsurile sociale luate în pandemie, când s-a aruncat cu bani, își arată acum colții prin inflație.

Sigur că da, deși trebuie spus că e o criză în generalizată de reașezare a faliilor tectonice într-un nou conflict între Vest și lumea orientală.

Războiul din Ucraina cu efectele lui economice are o contribuție în aceste rezultate?

Nu cred. Giorgia Meloni și partidul său Fratelli d’Italia sunt cu adevărat conservatori, spre deosebire de Salvini, care e populist. Fratelli a sprijinit întotdeauna mișcările anti-rusești, are o componentă puternică anticomunistă, anti-Rusia, anti-Putin.

Deci cred că războiul din Ucraina nu a afectat aproape deloc dezbaterea. Interesant e că italienii au fost divizați ideologic între cei care l-au susținut Putin și cei care sunt împotriva războiului. Nu sunt mulți cei pentru Ucraina.

Întrebarea este despre război: ce face Putin este un război drept sau nedrept?

Ați spus că România, ca toate țările estice, este legată financiar de UE. Există totuși riscul ca acest val de contestare a UE să se ridice și în România având ca vârf de lance AUR, deocamdată singurul pe care îl avem, ceea ce nu înseamnă că așa va și rămâne?

Din fericire, AUR este un partid slab, care comunică prost și are un electorat extrem de volatil. A fost votat masiv în pandemie din cauza restricțiilor. Electoratul AUR nu este stabil, cum este electoratul PSD, de exemplu, pe care îl poți măsura în sondaje, te poți duce să-l vezi în mediul lui natural. Deci din punctul ăsta de vedere nu mi-aș face griji.

Problema este, cum foarte bine ați spus, că pot să apară alte mișcări de protest mult mai radicale decât AUR, eurosceptice, suveraniste în primul rând.

Și, așa cum s-a întâmplat și în cazul AUR, linia ar putea să vină din Italia, din Spania, diaspora noastră este înspăimântător de la dreapta, din punctul meu de vedere. La Milano, am o studentă care susține cu toată inima Forza Italia, deși este partidul cel mai puternic împotriva imigrației și mai ales a celei intracomunitare.

Dar, la fel ca în cazul Brexitului, sunt foarte mulți conaționali care au plecat acolo și vor să închidă ușa după ei. E foarte interesant cum va reacționa societatea românească de acasă.

Mă gândesc și la faptul că pe seama UE sunt puse insistent și cu succes niște acuzații foarte grave, de tipul: ne vor obliga să mâncăm gândaci, ne vor obliga să facem duș câte doi, din cauza lor plătim cel mai mare preț al gazelor etc.

Sunt fără discuții niște infodemii trimise de Rusia putinistă și pe care le vehiculează nu doar în România. Problema nu e atât cum oprești propagarea lor, cât, în special, motivele pentru care oamenii tind să creadă.

Pentru asta ai nevoie de educație. Dar când tu te pregătești să faci o lege a educației care este o “minunăție” nu te aștepți că societatea nu va crede bazaconii în continuare, mai ales în cazul unor adolescenți și tineri care sunt expuși la mediul virtual enorm de mult.

Cum se vă translata asta în opțiunea de vot?

Inclusiv în Italia, persoanele info-dematice, lovite de “viruși” de genul ăsta, se duc foarte rar la vot. Intră în bulele lor radicalizate și au impresia că nu au cu cine să voteze. Ei  sunt radicalizați, din nefericire, dar încă nu există vehiculul radicalizării lor.

Colegul meu Alfred Bulai a făcut o cercetare foarte interesantă legată de valorile pe care le au tinerii și a descoperit un lucru foarte interesant: tinerii cu atitudinea cea mai autoritară au dimensiunea ideologică cea mai slabă, adică nu înțeleg prea bine care sunt valorile pe care, de fapt, ar trebui să le apere.

Și atunci devin reactivi și prin asta autoritari. Aici UE ar putea lucra. Există un proiect de foarte mare succes, Erasmus, probabil cel mai bun lucru gândit vreodată de UE.

Cel puțin la nivelul educației, ar fi foarte bine și împotriva acestor mișcări dacă ar exista măcar o discuție de curriculum comun. Dacă l-am echilibra într-un sens european probabil am avea succes mai mult decât dacă în curriculum național tot introducem materii, liceul este sufocant și nu mai înveți nimic.

articolul original.
Ieri — 26 September 2022Spotmedia

Faimosul chirurg din Timişoara, reţinut pentru şpagă, a primit bani de 6 ori într-o singură săptămână

26 September 2022 at 20:21
By: -

Marian Gaşpar, şeful Secţiei de Chirurgie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, este acuzat că a primit șpagă de 6 ori într-o singură săptămână.

citizencitizen

A fost reținut pentru 24 de ore, după ce de dimineaţă a fost prins în flagrant delict.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș informează, luni seara, că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de chirurg pentru luare de mită în formă continuată.

Mai exact, chirurgul ar fi luat mită, în perioada 19.09 - 26.09.2022, de la șase pacienți sau de la aparținători ai acestora. Este vorba despre "sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro și 2.000 euro", potrivit procurorilor citaţi de Mediafax.

citizencitizen

Chirurgul va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiș.

Marian Gaşpar este unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi cardiologi din Timişoara, iar din 2003 este şef de secţie la Institutul de Boli Cardiovasculare.

articolul original.

Poşta şi-a cumpărat ATV-uri, iar Garda de Mediu îşi ia drone şi camere video de corp

26 September 2022 at 19:06
By: -

Două achiziţii importante au fost anunţate luni pentru modernizarea instituţiilor statului.

citizencitizen

Este vorba despre patru ATV-uri pentru Poşta Română şi echipamente de monitorizare şi control pentru comisariatele Gărzii de Mediu.

Să le luăm pe rând.

Poşta Română

Poşta Română a achiziţionat deja cele patru ATV-uri, pentru a livra mai uşor în zone de munte, greu accesibile. Astfel, începând de astăzi, poştaşii din judeţele Alba, Suceava, Bihor şi Cluj vor distribui colete pe ATV.

Cele patru ATV-uri au venit însoţite de patru seturi de echipamente de protecţie pentru poştaşii conducători (cască, mănuşi, genunchiere şi veste reflectorizante) şi au costat 99.000 de lei + TVA.

citizencitizen

”ATV-urile vor oferi versatilitate poştaşilor, mai ales pe traseele off-road, În plus, acestea vor reduce din timpul de lucru şi vor simplifica traseele pe care pe care salariaţii noştri le au de parcurs pentru a ajunge la adresele izolate”, precizează instituţia.

ATV-urile sunt marca LINHAI, model PROMAX 570, au capacitate de transport de două locuri şi capacitate de încărcare de 204 kg. Sunt dotate cu un cârlig de remorcare, având capacitate de tractare de 200 kg.

Garda de Mediu

citizencitizen

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat că a fost semnat un contract de finanţare din PNRR, în valoare de 13 milioane de euro, pentru dotarea cu echipamente de monitorizare şi control a celor 43 de comisariate judeţene ale Gărzii de Mediu.

Echipamentele vor fi folosite pentru creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor, o vizibilitate sporită în traseul real al transporturilor de deşeuri şi, implicit, reducerea cantităţilor de deşeuri transportate ilegal.

Vor fi achiziţionate, printre altele, 8 sisteme de scanare a camioanelor, 271 de camere video de bord, 16 drone şi 709 camere video purtate pe corp.

”Una din ţintele propuse prin proiect este ca, până la finele lui 2025, să fie efectuate primele 400 de misiuni de monitorizare şi control cu echipamentele achiziţionate”, a afirmat Tánczos Barna pe Facebook.

articolul original.

Fuga ruşilor se vede din satelit. Cozile sunt kilometrice la graniţe (Foto&Video)

26 September 2022 at 18:39

Imaginile din satelit oferite de Maxar Technologies arată cozi nesfârşite de maşini pe partea rusă a graniţei cu vecina Georgia.

citizencitizen

Maxar Technologies susţine că imaginile arată maşini care se întind pe aproximativ 16 kilometri şi adaugă că ”aglomeraţia în trafic a continuat probabil mai la nord de zona fotografiată”.

Foto: Maxar Technologies via CNN

Potrivit CNN, în imaginile de pe reţelele de socializare de la punctul de trecere a frontierei dintre Rusia şi Georgia se văd luni cozi lungi de maşini, staţionate printr-o trecătoare de munte.

Imagini surprinse din dronă arată sute de vehicule care s-au îngrămădit la graniţă.

citizencitizen

Martorii spun că ruşii aşteaptă până la 48 de ore pentru a trece în Georgia.

VIDEO: 🇷🇺🇬🇪 Russians flock to Georgia border after military call-up

Russian vehicles flock to cross the border after President Putin announced a partial mobilisation. Regional Russian authorities say 2,300 private vehicles were waiting to enter Georgia at one crossing. pic.twitter.com/OIXB2T5NEP

— AFP News Agency (@AFP)
September 26, 2022

Cozile s-au format la graniţa cu Georgia, după anunţul făcut săptămâna trecută de către preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la o mobilizare parţială pentru a lupta în Ucraina.

Sute de oameni se îndreaptă spre punctul de trecere pe jos, trăgând după ei valize.

Georgia 🇬🇪 is allowing Russians 🇷🇺 to cross the border by foot: Hundreds of Russians appear to have abandoned their transport and are making a massive line to walk into Georgia.

Earlier, the border was shown to have a multi-kilometer long line of cars seeking to enter Georgia. pic.twitter.com/DZWenoe5D4

— Jason Jay Smart (@officejjsmart)
September 26, 2022

Pe fondul afluxului brusc, ”am presat guvernul să introducă vize şi/sau să închidă graniţele”, a declarat pentru CNN un politician de opoziţie din Georgia, Nona Mamulashvili.

Şi în Finlanda e invazie de ruşi

citizencitizen

Un număr record de ruși au intrat şi în Finlanda în weekend, potrivit poliției de frontieră.

Numărul lor a fost dublu față de duminica precedentă.

Duminică, 8.314 ruși au intrat în Finlanda pe granița terestră, a transmis Matti Pitkäniitty, șeful departamentului de afaceri internaționale al poliției de frontieră, citat tot de CNN.

Incluzând bilanţul de sâmbătă, 16.886 de ruși au intrat în Finlanda, iar cei mai mulți sunt „în tranzit spre alte țări", a adăugat el.

Finlanda și Rusia au o graniță terestră comună care se întinde pe o lungime de 1.340 de kilometri.

articolul original.

Danemarca raportează o scurgere de gaz în Marea Baltică, lângă ruta Nord Stream 2

26 September 2022 at 17:45
By: -

Danemarca a raportat, luni, o scurgere de gaz în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică, aflată în apropierea gazoductului rusesc inactiv Nord Stream 2.

citizencitizen

Autoritatea maritimă daneză a sfătuit navele să se îndepărteze de zonă, potrivit agenției Interfax.

Scurgerea de gaz, situată la sud-est de insula daneză Bornholm, „este periculoasă pentru traficul maritim” și „navigația este interzisă pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată”, a arătat autoritatea maritimă.

Deși conducta nu este folosită pentru importul de gaz, este totuși umplută, a informat dpa.

Un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 a declarat că a fost detectată o pierdere de presiune într-o conductă, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate.

citizencitizen

Scurgerea vine cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, Baltic Pipe, care leagă resursele de gaze norvegiene cu Danemarca şi Polonia. În primă fază, gazoductul va transporta 2-3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

articolul original.

De la Kremlin, la AUR. Cine se bucură de victoria extremei drepte din Italia

26 September 2022 at 14:54

În timp ce Occidentul privește cu precauție rezultatul alegerilor din Italia, unde partidul post-fascist Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni a primit încrederea pentru a forma noul guvern, felicitările nu au încetat luni să curgă de la cei care sunt în război mai mult sau mai puțin deschis cu UE.

citizencitizen

Primul care a dat tonul a fost premierul ungar Viktor Orban, bucurându-se că are acum în Italia „prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune faţă de Europa”.

Și premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat „marea victorie” a post-fascismului şi extremei drepte italiene, sugerând, cu ajutorul unor emoticoane, că cele două ţări vor fi puternice împreună.

Și Kremlinul a reacționat, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

citizencitizen

„Suntem pregătiți să salutăm orice forță politică ce poate depăși retorica impusă, plină de ură împotriva țării noastre, și poate dezvolta relații mai constructive cu Rusia”, a spus Peskov.

Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreaptă Vox din Spania, s-a bucurat de asemenea pentru victoria lui Meloni, spunând că „milioane de europeni își pun speranțele în Italia, care arată calea spre o Europă liberă și mândră, formată din națiuni suverane care pot coopera pentru prosperitatea și securitatea tuturor”, arată The Guardian.

citizencitizen

Din Franța, Jordan Bardella, liderul formațiunii Adunarea Națională, s-a bucurat că italienii și-au luat destinul în propriile mâini și i-au dat șefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen „o lecție de umilință”.

Și Marine Le Pen a comentat pe același ton: „Poporul italian a decis să-și ia destinul în propriile mâini și au votat un guvern de patrioți și suverani. Felicitări, Giorgia Meloni și Matteo Salvini, pentru că ați rezistat amenințărilor antidemocratice și arogante ale UE și ați obținut această victorie”.

După-amiază, din România a transmis un mesaj și partidul extremist AUR, părând o compilație a tuturor mesajelor anterioare.

„Poporul italian a decis să își ia soarta în propriile mâini și să propulseze la putere un guvern patriotic! Alegerile parlamentare din Italia sunt o lecție pe care italienii o dau tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Nicio amenințare, indiferent din partea cui vine, nu poate să îngenuncheze democrația, nu poate să se opună voinței cetățenilor.

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni merită felicitări pentru că a rezistat amenințărilor venite din partea liderilor Uniunii Europene. Datorită determinării lor și pentru că au pus pe primul loc interesele poporului pe care îl reprezintă, Giorgia Meloni și aliații săi au condus coaliția pe care o reprezintă către o mare victorie.

Poporul italian și-a luat soarta în propriile mâini, a dat dovadă de curaj și a decis pentru binele său, așa cum este normal într-o țară democratică, în care voința oamenilor este respectată. Felicitări și mult succes membrilor coaliției câștigătoare”, a transmits Alianța pentru Unirea Românilor.

Extrema dreaptă din Italia a câștigat alegerile parlamentare care au avut loc duminică, iar Giorgia Meloni ar putea deveni astfel prima femeie premier al țării.

articolul original.

Ziua 215. Ucrainenii au prins un criminal de la Bucea şi Moscova un spion japonez

26 September 2022 at 20:00

Referendumurile din teritoriile ocupate ale Ucrainei continuă și în ziua 215 de război, însă Putin își pierde din aliați. Unul dintre statele prietene tocmai l-a informat că nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei.

citizencitizen

Între timp, continuă și mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin. A început însă haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare şi al exodului de cetăţeni, care fac tot ce pot să fugă din Rusia.

Primii soldați ruși chemați au început să sosească deja la bazele militare. Iar unii dintre ei s-au și revoltat. În orașul siberian Ust-Ilimsk, un rus l-a împușcat mortal pe comandantul militar al unui birou de înrolare, după ce anterior i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina.

citizencitizen

Serviciul de securitate ucrainean susține că a prins un soldat rus care a comis crime de război la Bucea, iar FSB spune că a capturat un spion japonez care e consul în Rusia.

Pe front, trupele rusești au lansat noi atacuri, dar nici ucrainenii nu se lasă mai prejos și își continuă contraofensiva.

Mișcări pe front

 • Atac în Odesa - Două drone lansate de forțele rusești în regiunea ucraineană Odesa au lovit obiective militare și au provocat un incendiu, a declarat luni comandamentul de sud al forțelor ucrainene. „Ca urmare a unui incendiu pe scară largă și a detonării de muniție a fost organizată evacuarea populației civile", a precizat comandamentul într-o declarație pe Telegram.
 • Alte gropi comune - Președintele Volodimir Zelenski a spus că mai multe gropi comune au fost găsite în Izium, regiunea Harkov „Am găsit încă două gropi comune, morminte mari cu sute de oameni”, a declarat Zelenski.
 • Ucraina anchetează o presupusă groapă comună situată în nord-estul ţării, la mai puţin de 3 km de frontiera cu Rusia. Locul e o instalaţie industrială de crescut păsări, situată în apropiere de Kozacea Lopan. În timpul ocupaţiei din ultimele luni, armata rusă a folosit instalaţia pe post de hangar, pentru a-şi ascunde tancurile. Autorităţile ucrainene au evocat ”până la 100 de corpuri” găsite aici.
 • Contraofensiva Ucrainei - Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat luni că forțele ucrainene au ucis duminică 43 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, un sistem de artilerie autopropulsat și nouă vehicule blindate.
 • Au prins un criminal - Serviciul de securitate ucrainean susține că un soldat rus, capturat în timpul luptelor din regiunea Herson în această lună, a fost legat de o atrocitățile comise la Bucea, lângă Kiev, în martie.

Mobilizarea parțială și referendumuri

 • Mobilizare haotică - "Mobilizarea parţială" a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare şi al exodului de cetăţeni care fug din Rusia. Numărul rușilor care au intrat duminică în Finlanda a fost dublu față de duminica precedentă, a anunțat poliția de frontieră finlandeză. Anunţul mobilizării a declanşat demonstraţii împotriva războiului în întreaga ţară, care au fost rapid reprimate de poliţie. Cel puţin 1.472 de protestatari au fost reţinuţi în zeci de oraşe din Rusia.
 • Kremlinul a recunoscut greşeli, intervenite în procesul de mobilizare şi a subliniat că deocamdată nu se închid frontierele, în contextul manifestaţiilor şi exodului de bărbaţi ruşi în străinătate. Autorităţile au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti nu va viza decât persoanele cu experienţă militară sau competenţe căutate. Dar s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experienţă, precum şi a studenţilor.
 • Primii ruși mobilizați au spus prezent - Primii soldați ruși chemați la mobilizarea parțială a Rusiei au început să sosească la bazele militare, a anunțat Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.
 • Revolta rușilor - Un bărbat rus l-a împușcat pe comandantul militar al unui birou de înrolare dintr-un oraș siberian, după ce anterior i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina. Incidentul a avut loc în orașul Ust-Ilimsk. Potrivit unor surse, comandantul a murit.
 • Dictatorii îi amenință pe fugari - „Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (…). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a spus Alexander Lukașenko, la o reuniune cu Putin neanunțată anterior, ce a avut loc la Soci.

Diplomație anti-Putin

 • Un aliat al Rusiei nu recunoaște referendumurile - Kazahstanul, stat vecin şi aliat al Rusiei, a anunțat că nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală.
 • Maia Sandu amenință cu retragerea cetățeniei - Republica Moldova ar putea retrage cetăţenia în cazul acelor persoane care merg să lupte de partea Rusiei în Ucraina, după ce au fost chemate la arme întrucât deţin şi cetăţenia rusă, a anunţat luni preşedintele moldovean Maia Sandu.
 • Putin vrea respect - „Să ne trateze cu respect”, a răspuns Putin, întrebat de Lukașenko ce mai trebuie să facă liderii europeni.
 • Exerciţii militare de mare amploare - Numeroase state NATO au iniţiat exerciţii aeriene şi balistice în Marea Baltică. Exerciţiul "Ramstein Alloy 2022" se desfăşoară, luni şi marţi, în Marea Baltică, fiind găzduit de Letonia. La exerciţii participă militari din Ungaria, Germania, Cehia, Italia, Turcia, Marea Britanie, Estonia, Letonia, Lituania, precum şi din Finlanda (care vrea să intre în NATO).
 • Consulul spion - Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunţat, luni, reţinerea consulului japonez din oraşul Vladivostok sub acuzaţia de spionaj. Diplomatul nipon ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient rus. Consulul a fost declarat persona non grata şi urmează să fie expulzat.
articolul original.

Tătarii din Crimeea sunt vânați pentru mobilizare: E pedeapsa primită pentru că nu respectă Rusia

26 September 2022 at 14:27
By: -

Membrii grupului etnic care trăiește în peninsula anexată de Rusia s-au opus din 2014 politicii expansioniste a Moscovei, iar acum plătesc prețul pentru nesupunerea lor.

citizencitizen

După ce Vladimir Putin a anunțat "mobilizarea parțială" în Rusia, familii din toată țara au fost nevoite să se despartă de bărbații chemați la arme. Minoritățile etnice, îndeosebi cele din regiunile slab populate, sunt mai afectate. Au apărut informații despre o mobilizare ridicată în Buriatia și în republicile din nordul Caucazului, iar acum în Crimeea se întâmplă același lucru.

Comunitatea tătarilor musulmani din Crimeea reprezintă aproximativ 13% din populația peninsulei. Nu există o prezentare oficială a modului în care se face mobilizarea, dar au apărut tot mai multe dovezi care sugerează că tătarii din Crimeea au fost vizați în mod disproporționat, scrie The Guardian.

citizencitizen

Potrivit activiștilor de la organizația Crimea SOS, 90% din ordinele de mobilizare din regiune au fost transmise tătarilor, iar acțiunea îi vizează disproporționat pe membrii acestei etnii care s-a expus fățiș autorităților ruse după anexarea peninsulei, în 2014.

"Peste tot, în fiecare oraș, am auzit că majoritatea celor mobilizați sunt tătari din Crimeea și știm că sunt vizate în mod special zonele cu populație predominant tătară. Va fi o catastrofă pentru noi și ne va lua ani de zile să ne vindecăm", a spus o activistă.

citizencitizen

Vineri, Volodimir Zelenski a acuzat tactica Moscovei, denunțând "efortul conștient de a distruge națiunea tătară din Crimeea".

Tamila Tașeva, înalta reprezentantă pentru Crimeea a președintelui Ucrainei, a declarat că ea crede că Rusia îi vizează deliberat pe tătari: "Tătarii din Crimeea sunt cel mai puțin loial segment al populației Rusiei și e clar că ei au fost foarte încurajați de recentul succes militar ucrainean. Acum sunt pedepsiți".

Tașeva, care este tătăroaică din Crimeea, spune că a primit zeci de informații de la membrii comunității cărora polițiștii le-au înmânat ordinele: "Oamenii se panichează, nu știu ce să facă".

Ea îi sfătuiește pe cei mobilizați să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie. "Dar, normal, suntem îngrijorați că ar putea fi împușcați de ruși pe la spate", a explicat ea, adăugând: "Din păcate, rușii nu-s atât de proști să-i pună pe tătari în același regiment".

Acum comunitatea este dominată de un sentiment de deznădejde și panică. Unii încearcă să fugă din Crimeea, însă cel mai apropiat aeroport e la distanță mare și persistă zvonul că podul peste strâmtoarea Kerci care face legătura cu Rusia va fi închis.

"Ăsta e singurul subiect de discuție acum. Cum să fugi, cum să te ascunzi, cum să ieși din Rusia. Ieri am fost la o aniversare și nimeni nu vorbea despre altceva. Nimeni nu zâmbea, nu era fericit. Toți erau deprimați, femeile aveau ochii în lacrimi", a spus activista.

Tătarii consideră de secole că peninsula Crimeea este teritoriul lor, dar au devenit o minoritate după ce Rusia a preluat controlul asupra regiunii în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei Ecaterinei a II-a. În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, Stalin a deportat aproape toată populația în Asia Centrală, acuzând-o de colaborare cu naziștii. În anii '80, cei mai mulți au primit permisiunea de a se întoarce.

Russian invasion of Ukraine has started not on Feb 24: firstly, they invaded Crimea 8 years ago.🇷🇺 has a long story of attempts to govern the peninsula by сhasing free people of Crimean Tatars, including 1944 genocide and repressions after 2014. So, is Crimea 🇷🇺? @United24media: pic.twitter.com/tv6YP9gMwX

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
September 23, 2022

Amintirea încă vie a persecuțiilor îndurate i-a făcut pe tătari foarte ostili la anexarea Crimeii de către Rusia, în urmă cu opt ani. Autoritățile ruse au tot încercat să-i coopteze pe liderii comunității, dar cei mai mulți au refuzat să colaboreze, astfel că a început o campanie de hărțuire și de pedepsire, iar Moscova a declarat ilegală autoritatea tătarilor, mejlis. Mulți dintre membrii acesteia au primit interdicția de a intra în peninsulă, iar acum trăiesc la Kiev sau în alte părți.

"Mai întâi au încercat să ne cumpere, apoi au încercat să ne reprime, iar acum văd mobilizarea ca pe un mod de a scăpa de noi", a rezumat Tașeva strategia rușilor.

Zeci de tătari au fost deținuți politic, iar de la începerea războiului, în februarie, presiunile și arestările au continuat să crească, autoritățile ruse fiind obsedate de riscul de sabotaj al acestei populații neloiale.

La începutul lunii septembrie, poliția din Crimeea a arestat șase invitați la o nuntă și pe organizatorul evenimentului, după ce DJ-ul a pus o melodie ucraineană. Autoritățile ruse au considerat că este o ofensă, după ce au anunțat că oricine își va exprima public sprijinul față de Ucraina va fi reținut.

T.D.

articolul original.

Doctorița rusoaică ce-i ajută pe ucrainenii răniți de bombele lui Putin

26 September 2022 at 13:35

O femeie născută în Rusia care a făcut medicina la Moscova și apoi a emigrat în Canada a venit în Ucraina ca să ajute victimele bombardamentelor. A făcut asta pentru că îl ura pe Putin și pentru că nu era suficient să stea acasă și să posteze pe Facebook împotriva acestuia.

citizencitizen

Elena Bulakhtina se întorcea de la clinica medicală când o bombă cu fragmentare a căzut din cer. La câteva secunde după prima bubuitură au urmat alte câteva, în timp ce bucăți de metal zburau șuierând prin aer. Bulakhtina s-a aruncat imediat la pământ, apoi a fugit spre subsolul clinicii în timp ce o a doua bombă exploda. Apoi, a căzut și a treia.

Atacul rușilor s-a produs marți după-amiază, în Hrușivka, o comună liniștită din nord-estul Ucrainei, situată la aproximativ opt kilometri de granița cu Rusia, relatează The Guardian.

citizencitizen

Nu toată lumea a avut noroc când au început să cadă bombele. Câțiva localnici se aflau lângă un generator la care își puteau încărca telefoanele mobile și să-și citească mesajele. Un pensionar, Nikolai Koliienko, stătea pe o bancă în fața casei sale. A fost ucis pe loc. O femeie de 50 de ani, Vera Șevțova, a fost și ea ucisă.

"N-am putut face nimic pentru ei. Bătrânul avea multiple răni provocate de șrapnel. L-am lăsat. Avem niște reguli de triaj", a explicat Bulakhtina. În schimb, i-a ajutat pe cei rămași în viață, printre care și un băiat de zece ani, Andrii Seidnuk, lovit la cap de un fragment metalic.

"Acum se scrie istoria"

citizencitizen

"Nu sunt paranoică, dar oriunde mă duc, mă uit spre cer. Te uiți tot timpul să vezi dacă vine ceva spre tine. Dacă te lovește, nu mai poți să faci nimic. Iar dacă nu, te arunci la pământ și apoi fugi", a povestit Bulakhtina.

Clinica s-a umplut cu copii care plângeau și adulți disperați. "Știu doar că îngrijeam un băiat cu un hanorac verde. Abia mai respira. O colegă i-a bandajat capul. Nu aveam nimic pentru copii", a povestit doctorița, adăugând că, în lipsă de oxigen, au pornit ventilatorul din cameră. "A fost tot ce am putut să facem pentru el", a spus ea.

Pe măsură ce treceau minutele, tot mai multe victime erau aduse. Printre acestea, o adolescentă cu o bucată de șrapnel înfiptă în partea superioară a brațului, o femeie de 40 de ani cu cinci copii cu o rană la abdomen și un pensionar cu hemoragie arterială. Zeci de pacienți au fost trimis la Harkov, aflat la 100 de kilometri distanță. Băiatul de zece ani a ajuns într-o secție de neurologie, iar vineri starea lui era gravă.

"Fiul meu era un băiat deștept. Îi plăcea gimnastica. Obișnuia să se plimbe singur. Când s-a produs explozia, am încercat să-l găsesc. Strigam: 'Andrii! Andrii! A văzut cineva un băiat într-un hanorac verde? Iar medicii mi-au zis ce s-a întâmplat'", a povestit tatăl lui Seidnuk, Denis, în timp ce fuma o țigară în fața clinicii. Sora mai mică a băiatului și mama lor, Olga, au scăpat tefere.

Copleșită de imaginile copiilor răniți, Elena Bulakhtina va părăsi infernul din Ucraina, luna viitoare, când se va întoarce acasă, în Canada. Doctorița născută în Rusia spune că îl disprețuia pe Putin și a decis să-și folosească cunoștințele de medic în Ucraina. "Acum se scrie istoria. Am vrut să fac ceva, în loc să stau acasă și să postez toată ziua 'Fuck Putin' pe Facebook", a spus ea.

Rusia, un stat terorist

Rusia a folosit de la începutul războiului bombe cu fragmentare împotriva civililor din Ucraina, astfel că tragedia din Hrușivka a fost, păstrând proporțiile, o repetare a ororilor din Mariupol, unde mii de oameni au murit în primăvară după tirurile de rachete trase de forțele ruse.

Rușii au ocupat în martie Hrușivka, o mică localitate cu 1.000 de locuitori, cu o școală, câteva magazine și un iezer de pescuit. Forțele ucrainene i-au atacat în urmă cu două săptămâni, în cadrul contraofensivei prin care Kievul a eliberat aproape toată regiunea Harkov. Acum linia frontului s-a mutat mai încolo, în orașul Kupiansk, unde se dau lupte intense.

Marți, un fuior de fum negru a început să se ridice de pe un deal de lângă Hrușivka. Aproape de nicăieri, un tanc ucrainean a țintit trupele ruse care se ascundeau într-o pădure, la vreo doi kilometri de râul Oskil. Apoi s-a auzit zgomotul puternic al sistemului american de rachete HIMARS.

Un medic și fost soldat britanic care folosește porecla Fish a spus că rușii au încercat să spargă linia frontului, dar fără succes. El a arătat câteva fragmente de șrapnel, adunate după bombardamentul de marți. A tratat răniții pe întuneric, iluminându-le rănile cu o frontală și cu telefonul mobil.

"În aprilie mă uitam la televizor, în UK. Am văzut acești copii suferind în Kiev și am decis să vin și să ajut", a explicat el. "Nu există nicio justificare pentru ca niște copii să fie prinși în asta. E inuman și deplorabil", a adăugat.

El și alți voluntari au tratat rănile soldaților ucraineni printre ruinele unei școli, întinzându-i pe paleți din lemn și agățând perfuziile pe balustradele scărilor.

Stas Iaramenko, anestezist, acuză tactica Kremlinului: "Rusia e un stat terorist. Folosesc șantajul nuclear. Vor să negociem în termenii lor."

Ucraina nu are de ales, trebuie să câștige acest război, consideră el: "Uitați-vă la ce s-a întâmplat în 1930. Stalin a adus foametea în Ucraina și i-a împușcat pe poeții și compozitorii noștri."

Chiar în afara satului, un grup de refugiați din Kupiansk s-a adăpostit sub un pasaj rupt. Alexii Mitutianov, în vârstă de 38 de ani, a relatat că se dau lupte dure în oraș și în împrejurimi, mai ales în timpul zilei. Nu există electricitate sau gaze, iar cele trei magazine care au rămas deschise au terminat aproape toată marfa. Iar ceea ce a mai rămas este extrem de scump, a spus el.

Localnicii au organizat un marș pro-ucrainean pe 9 martie, după ce trupele ruse au intrat în oraș. În jur de 150 de oameni s-au strâns în Piața Constituției, care înainte purta numele lui Lenin. "Am fluturat steagul Ucrainei. Imediat, un soldat rus m-a înșfăcat. N-am avut timp să protestez. Am stat în închisoare în următoarele luni", a povestit Mitutianov.

Sute de oameni au fost ținuți în beciurile poliției. Gardienii erau recrutați din rândurile separatiștilor pro-ruși din autointitulata Republică Populară Lugansk. Îi băteau după program, cu bețele din lemn și țevi metalice. "Erau mai răi ca rușii", a spus acesta. Au scăpat când au trupele ucrainene au intrat în oraș. "Sunt terminat și n-am niciun plan", a mărturisit el.

articolul original.

Atac armat la o școală din centrul Rusiei soldat cu zeci de morți și răniți (Video)

26 September 2022 at 09:20
By: -

Zeci de persoane au fost ucise sai rănite, inclusiv copii, într-un atac armat într-o şcoală din Ijevsk, capitala Republicii Udmurtia, anunţă luni Ministerul rus de Interne.

citizencitizen

„În acest stadiu, ştim despre şase morţi şi 20 de răniţi. Poliţiştii au găsit corpul bărbatului care a deschis focul. Potrivit informaţiilor noastre, el s-a sinucis”, a anunţat într-o postare pe Telegram ministerul, pentru ca mai apoi bilanțul oficial să urce la 13 morți, între care 7 copii, și 21 de răniți.

🇷🇺 ALERTE - Fusillade dans une école à #Ijevsk, dans le centre de la Russie, au moins six morts et 20 blessés. Des enfants figurent parmi les victimes. Le tireur s'est suicidé (TASS). pic.twitter.com/YRnDEY65SQ

— Infos Françaises (@InfosFrancaises)
September 26, 2022

Guvernatorul regiunii a anunţat, vizibil emoționat, din faţa Şcolii nr. 88 din Ijevsk, în timp ce în spatele său se vedea personal medical intrând în fugă în clădire, că întâi a fost ucis paznicul, după care atacatorul a început să tragă în copii.

citizencitizen

„O persoană neidentificată a intrat în şcoală şi l-a ucis pe paznic, după care a deschis focul în instituţie asupra copiilor. Evacuarea s-a terminat iar tot perimetru este încercuit”, a anunţat Aleksandr Brecealov în această înregistrare video, precizând că Garda Naţională rusă, Serviciul rus de Securitate (FSB) şi „autorităţile însărcinate cu ancheta” se aflau la faţa locului.

Ijevsk, un oraş cu aproape 650.000 de locuitori, este capitala Republicii Udmutia, situată în centrul Rusiei, imediat la vest de Maivul Ural, care desparte Rusia europeană de cea asiatică.

citizencitizen

Odinioară extrem de rare, atacuri armate sângeroase, mai ales în şcoli, tind să devină tot mai numeroase în Rusia, de câţiva ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi denunţă un fenomen importat din Statele Unite şi un efect pervers al globalizării.

articolul original.

Tratamentul pe care l-a îndurat un britanic capturat de ruși: L-au torturat și cu „metoda telefonului”

26 September 2022 at 09:06

Un prizonier de război britanic a povestit cum a fost torturat de separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.

citizencitizen

John Harding, un bărbat în vârstă de 59 de ani, pare mult îmbătrânit după prizonieratul în Ucraina. Urmele torturii s-au impregnat pe chipul și pe corpul său.

După ce a fost prins de forțele separatiste din regiunea estică Donețk, britanicul a fost dus într-un centru al MGB, echivalentul serviciului secret rus FSB, urmașul temutului KGB. Timp de nouă zile, a fost ținut într-o celulă de doi metri pe trei, de unde era scos doar pentru interogatoriile din biroul procurorului, relatează Sky News.

citizencitizen

Harding este unul dintre cei cinci britanici eliberați recent, în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, operațiune intermediată de prințul saudit Mohammed bin Salman și, potrivit mai multor informații, de oligarhul rus Roman Abramovici.

De profesie inginer, el a venit din Sunderland în Ucraina ca medic militar pentru a-i instrui pe soldații ucraineni cum să folosească echipamentul de prim-ajutor. Când a început invazia, în februarie, rușii au ajuns aproape de baza lor și s-au refugiat toți în combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol. Acolo au rezistat câteva săptămâni asediului trupelor ruse, iar în cele din urmă s-au predat în luna mai, după ce au rămas fără muniție. Apoi a început calvarul.

citizencitizen

Harding a fost dus într-un centru de detenție unde a fost torturat zilnic. Rușii l-au bătut de cinci sau șase ori, „ca să se distreze". „Cred că am fost de cinci sau șase ori în biroul procurorului și mă băteau când mă duceau și când mă aduceau", a povestit el.

Ultima bătaie, care a durat cam o jumătate de oră, a fost cruntă: l-au încătușat cu brațele la spate și l-au întins pe podea, apoi cel puțin patru gardieni l-au călcat în picioare, lovindu-l în piept, coaste, rinichi și în față. „Unul s-a suit pe șolduri și a început să sară. Cred că i-am scos din sărite fiindcă nu obișnuiam să urlu când mă băteau", a povestit el.

Torționarii foloseau o metodă sadică de tortură: prizonierilor li se ordona să formeze un număr, iar apoi aceștia primeau un șoc electric. „Destul de inventiv", a spus Harding.

El s-a temut de câteva ori că va fi ucis. "Aveam un sentiment… că dacă te-ar lovi până mori nu i-ar deranja. De mai multe ori m-am gândit că e mai bine să se termine odată. Am crezut că așa se va întâmpla. Și ei doar continuau asta, lungind-o inutil. Dacă e să te omoare, mai bine să se termine. Le plăcea. Eram pregătit pentru cel mai rău scenariu și probabil ajunsesem în punctul în care nu mai vedeam nicio scăpare", a mărturisit el.

În urma torturii, Harding a suferit o fractură de stern, a avut dureri crunte de coccis, mai multe coaste fracturate și o leziune a nervului la un braț.

Rușii îi dădeau foarte puțină mâncare și apă. Când nu-l băteau, cea mai mare parte a timpului o petrecea ascultându-i pe gardieni. Celula era supravegheată cu o cameră video și el încerca să nu adoarmă. „Dacă vedeau că nu te miști puțin, veneau, iar dacă te prindeau dormind, te luau la bătaie".

După nouă zile în centrul de detenție, a fost dus într-o închisoare civilă, unde a fost tratat mai bine. Aici a rămas câteva luni, până într-o noapte, când împreună cu ceilalți patru prizonieri britanici, a fost suit într-un camion al trupelor ruse.

Când și-a dat seama că au trecut de ceva timp granița în Rusia, singurul lui gând era unde or să-i îngroape pentru ca trupurile lor să nu fie descoperite vreodată. La un moment dat, camionul s-a oprit, iar Harding și prietenii lui, Aiden Aslin, Dylan Healy, Andrew Hill și Shaun Pinner, au fost dați jos și urcați într-un avion. Ferestrele erau acoperite, iar ei tot nu știau unde îi duceau. Au primit de mâncare, în timp ce zborul a continuat o vreme. „Apoi cineva ne-a zis că suntem deasupra Egiptului. În sfârșit, am crezut pentru prima oară că n-o să murim", a povestit el. În sfârșit, erau liberi.

These heroes are coming back home: POWs released today by Russia:
John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, Sean Pinner and Aiden Aslin (UK); Matthias Gustavsson (Sweden);
Vekoslav Prebig (Croatia); Saadoun Brahim (Morocco);
Alexander Druke and Andy Hune (USA). https://t.co/hnjqXGYxYQ

— londoneuromaidan (@londonmaidan)
September 21, 2022

Pe Harding îl așteaptă acum luni de tratamente și de consiliere psihologică. Experiența din Ucraina se adaugă la activitatea sa bogată în teatrele de conflict. A fost mai întâi în Gerogia, iar în 2015 s-a dus în nordul Siriei, unde s-a alăturat trupelor kurde în lupta cu Statul Islamic.

El subliniază că a venit în Ucraina ca medic militar: „Sunt luptător pentru libertate, nu mercenar. Părerea mea e că nu contează de ce vin oamenii aici, cât timp rezultatele sunt valide. Ce nu este în regulă e când oamenii vin să omoare oameni. Deși face parte din job, nu trebuie să fie un factor motivant".

articolul original.

„Bucătarul lui Putin” recunoaște că el a înfiinţat grupul de mercenari Wagner. Până acum dădea în judecată pe oricine spunea asta

26 September 2022 at 08:34

Omul de afaceri rus, Evgheni Prigojin, apropiat al Kremlinului cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, a recunoscut că el a înfiinţat grupul de mercenari Wagner, în 2014, când „a început genocidul populației ruse din Donbas”.

citizencitizen

Declarația lui Prigojin a fost publicată de serviciul de presă al companiei Concord, care îi aparține, ca răspuns la o solicitare din partea publicației Notebook, potrivit Meduza.io.

Prigojin a spus că în 2014, împreună cu mulți alți oameni de afaceri, s-a dus la terenurile de antrenament unde se aflau „cazaci” (grup multietnic, în majoritate de origine slavă - n.red) și „a încercat să dea bani” pentru a „recruta un grup care să meargă în Ucraina să-i protejeze pe ruși”. Apoi a decis să formeze un grup pe cont propriu.

citizencitizen

Prigojin spune că a zburat la unul dintre terenurile de antrenament, a curățat armele vechi, și a găsit „specialiști” care să îl ajute. Din acel moment, afirmă omul de afaceri, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioți, care a căpătat ulterior numele „Wagner”.

„Doar datorită curajului lor, eliberarea multor alte teritorii a devenit posibilă, iar soarta republicilor Lugansk și Donețk s-a schimbat radical”, a declarat el.

Potrivit omului de afaceri, luptătorii Wagner, care nu știau decât să „lupte” și să-i protejeze pe cei defavorizați, „s-au aflat întotdeauna într-o poziție precară”. Potrivit acestuia, în ultimii opt ani, toți au încercat să arunce cu noroi asupra grupului, dar și asupra sa, iar „jurnaliştii curioși” au căutat doar informații negative.

citizencitizen

Prigojin spune că este mândru că „a reușit să apere dreptul luptătorilor Wagner de a proteja interesele țării lor”. El i-a numit pe membrii grupului „eroi” care au apărat „poporul sirian și alte popoare din țările arabe”, precum și „africanii și latino-americanii săraci” și „au devenit unul dintre stâlpii patriei noastre”.

Întrebat de jurnaliști de ce a negat anterior legătura cu grupul, iar acum își recunoaște implicarea, omul de afaceri a spus: ”Multă vreme am evitat loviturile multor adversari cu un singur scop principal: ca să nu-i pun în pericol pe cei care stau la baza patriotismului rus”.

Anterior, Evgheni Prigojin a negat orice implicare în grupul Wagner și a dat în judecată jurnaliştii care au afirmat aceste lucruri. În iulie 2022, în urma publicării de către Meduza a unei anchete asupra mercenarilor ruși din Ucraina, Prigojin a cerut deschiderea procedurilor penale împotriva autoarei anchetei, Lilia Yapparova, și a directorului editorial al Meduza, Tatyana Yershova.

articolul original.

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici din Timişoara, prins în flagrant când lua șpagă

26 September 2022 at 08:02
By: -

Şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, Marian Gaşpar, este acuzat de luare de mită. Medicul ar fi fost prins în flagrant, în timp ce lua 1.000 de euro.

citizencitizen

Ofiţerii DGA fac, luni, percheziţii în biroul său de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, iar medicul a fost dus la audieri, potrivit News.ro.

Surse apropiate anchetatorilor citate de Opinia Timișoarei susțin că medicul ar fi cerut 1.000 de euro unui pacient pentru o operație și că nu ar fi pentru prima oară când ar fi luat mită pentru intervenții.

Marian Gaşpar este unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi cardiologi din Timişoara, iar din 2003 este şef de secţie la Institutul de Boli Cardiovasculare.

citizencitizen
articolul original.

O țară apropiată Rusiei nu va recunoaște referendumurile lui Putin din Ucraina

26 September 2022 at 07:49

Kazahstanul, unul dintre partenerii apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a declarat luni Ministerul de Externe al națiunii din Asia Centrală.

citizencitizen

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene deținute în mare parte de forțele ruse, ca parte a unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei, scrie Reuters.

Occidentul spune însă că este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul în țară. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina „o operațiune militară specială”.

„În ceea ce privește organizarea de referendumuri… Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov.

citizencitizen

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, a spus Smadiyarov.

Referendumurile organizate în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, au început vineri și se încheie marţi.

articolul original.

Tentativă de răpire a ministrului belgian al Justiţiei. 4 persoane au fost arestate

26 September 2022 at 04:08
By: -

Patru suspecţi au fost arestaţi în acest weekend în Regatul Ţărilor de Jos în cadrul anchetei privind o tentativă de răpire a ministrului belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, care a dat vina pe „mafia drogurilor”.

citizencitizen

Ministrul, de asemenea primar al localităţii Kortrijk, s-a adresat sâmbătă seara locuitorilor acestui oraş din Flandra de Vest care participau la un bal municipal, într-un mesaj video difuzat duminică de radioul şi televiziunea publică RTBF, notează AFP.

El a spus că a primit un telefon joi de la procurorul federal Frédéric Van Leeuw. "M-a avertizat în legătură cu un proiect de răpire care mă viza", a declarat ministrul în acest mesaj video, adăugând că nu a dorit să anuleze festivităţile pentru "a nu da credit mafiei drogurilor".

citizencitizen

Parchetul federal belgian a anunţat că ministrul a fost plasat sub supravegherea întărită a poliţiei şi că patru suspecţi au fost arestaţi în Olanda. A fost solicitat transferul lor în Belgia.

O sursă judiciară a confirmat pentru AFP că o armă automată a fost descoperită într-un vehicul reperat în apropierea locuinţei ministrului la Kortrijk.

Cotidianul flamand Het Laatste Nieuws a raportat că în autovehiculul suspect, înmatriculat în Olanda, au fost găsite arme de foc, printre care pistoale kalaşnikov şi sticle pline cu benzină.

citizencitizen

Ministrul a reacţionat pe reţelele sociale, afirmându-şi hotărârea de a continua lupta împotriva "crimei organizate". "Nu ne vom pleca niciodată în faţa violenţei", a subliniat el.

Premierul belgian, Alexander De Croo, a denunţat o "ameninţare absolut inacceptabilă". "Nu vom fi intimidaţi de nimeni", a scris el pe Twitter.

articolul original.
Before yesterdaySpotmedia

Retrăim minciuna de aur a comunismului. „Am fost educați să fim niște șobolani paranoici” – Interviu cu Mădălin Hodor

25 September 2022 at 21:09

Comunismul ne-a învățat fuga de responsabilitate și să ne mințim singuri. Oamenii sunt foarte dispuși să renunțe la libertatea de a gândi, de a acționa pentru că pur și simplu nu știu ce să facă cu ea. Regimul comunist a avut la bază o minciună de aur: statul face totul pentru tine. Statul în rolul divinității benevolente. Tu nu trebuie să te preocupi de nimic, nu trebuie să gândești. Modelul acesta cred că a rămas foarte seducător pentru foarte mulți români, afirmă Mădălin Hodor, de 22 de ani istoric în cadrul CNSAS.

citizencitizen

Cei mai mulți dintre români sunt foarte mulțumiți cu o imagine a Securității creată de Securitatea însăși, arată Mădălin Hodor în partea a doua a interviului pentru spotmedia.ro:

“Pasul unu - ne-a învățat frica. Pasul doi - frica și paranoia este în voi. Am fost educați să fim niște șobolani paranoici. Securitatea a reușit să imprime în mințile tuturor românilor care au trăit în comunism conștiința omiprezenței și omniscienței ei.”

Din nefericire, însă, afirmă Mădălin Hodor, deconspirarea a fost ratată: “nu ar trebui să fie doar despre a pedepsi, ci ar fi trebuit să ne vindece de Securitate. Asta era, cred eu, ținta onestă”.

citizencitizen

De aceea stereotipurile imprimate de securitate supraviețuiesc. “Acum câțiva ani aș fi spus cu mâna pe inimă că tinerii sunt speranța că vom depăși comunismul și securismul. Astăzi sunt mai degrabă sceptic”.

Prima parte a interviului cu Mădălin Hodor, despre Securitate, SRI, legile securității și paranoia: "Societatea românească nu a luat niciodată în serios deconspirarea"

Ați spus că societatea românească nu a fost deloc interesată de subiectul deconspirării. În același timp vorbiți de paranoia Securității care ne bântuie. Nu e aici un paradox?
citizencitizen

Un paradox explicabil. Societatea nu este interesată de partea concretă pe care o descoperim ca urmare a deconspirării Securității, nu este interesată să-și revizuiască niște idei și niște percepții. Nu este interesată să iasă din mantrele moștenite, nu vrea să afle ce a fost Securitatea cu adevărat.

Nu înțelege că pe acest subiect cunoașterea evoluează, că istoricii adevărați își revizuiesc analiza pe măsură ce studiază mai multă arhivă, pe măsură ce se consolidează anumite lucruri. Asta e o problemă. Ca și cum ai avea pretenția că ce ai învățat în clasa a patra despre Ștefan cel Mare va rămâne veșnic istoria oficială.

Unii sunt foarte iritați și se supără rău când mai exprim în spațiul public câte o opinie care nu coincide cu ceea ce cred ei despre Securitate, despre comunism în general.

De fapt, ei sunt foarte mulțumiți cu o imagine a Securității pe care au moștenit-o în 1990, o imagine creată în mare parte de Securitatea însăși, înainte de ‘89. Nu au nevoie de altceva, ba chiar resping violent orice altă opinie.

Securitatea nu a fost doar o poliție politică, în sensul strict. Ea a creat și cadrul social. A modificat psihologia, a modificat modul în care oamenii se raportează la realitate la instituții, la societate, unii la alții, modul în care oamenii trăiesc viața. Ar trebui să fie analizat și înțeles acest experiment social involuntar.

În 1989 nu erau mai mult de 15.000 de ofițeri de Securitate. Cu tot cu trupe de Securitate și ce mai aveau, maximum 40.000 de oameni. Pentru ca 15.000 de oameni să controleze o societate de 23 de milioane, soluția genială în simplitatea ei a fost că, practic, cei 23 de milioane s-au controlat între ei.

Securitatea a trăit, și-a hrănit puterea și și-a creat imaginea de infailibilitate și control total foarte mult din fantasmele și paranoia pe care le-a sădit în noi.

A fost un proces îndelungat. A început cu instalarea comunismului, cu anii ‘50 și teroarea efectivă, în care Securitatea a ucis, a băgat în închisoare, a exterminat și a creat frica foarte concretă. Pasul unu. Ne-a învățat frica.

Erau oameni care dispăreau, erau împușcați, erau băgați în lagăre de muncă. Deci o teroare cât se poate de directă. După eliberarea deținuților politici în 1964, forma asta de control s-a schimbat.

Securitatea nu a devenit mai bună, mai umană, pentru că - vezi Doamne -, au plecat alogenii și au venit românii, cum spun unii. Complet fals! S-a schimbat rețeta fricii. Securiștii s-au perfecționat în control, au evoluat, au învățat în anii ‘70 și ‘80 cum să exercite frica fără ca efectiv să mai fie nevoiți să o și aplice.

Abuzurile sigur că au continuat, au apărut și internările în azile psihiatrice sau alte metode foarte brutale, dar în mare teroarea din anii ‘50 n-a mai fost exercitată.

Nu mai era nevoie, intrase deja în soft.

Exact! Pasul doi. Frica și paranoia este în voi. Erau generațiile care deja se născuseră în comunism și e foarte important că Securitatea a fost doar o piesă, importantă, dar nu singura, din sistem.

Proiectul regimului comunist a fost unul complet. Omul era format de la naștere până la moarte de partid, scoală, aparatul administrativ, justiția, armata, colectivele de la locul de muncă. Securitatea avea doar rolul acela de a-i punea pe linie pe cei care ieșeau un pic în afară.

Ca să mențină această teroare, Securitatea trebuia să fie foarte prezentă prin autocenzură, paranoia că ești urmărit, că orice faci, orice spui, e unul care trage cu urechea.

Imaginați-vă ce s-a întâmplat în anii 90 cu generațiile de oameni crescuți în felul ăsta. Ele au fost și sunt încă active, au dus greu în România, au votat, au educat generațiile următoare transmițându-le inconștient rețeta fricii și paranoii. Ce i-a învățat Securitatea ei au predat mai departe.

De asta teoriile conspirației prind atât de bine în România. Absolut orice enormitate în România este crezută în masă.

Sigur că teorii ale conspirației sunt peste tot. Dar în România e ceva specific. Și cei care cred în ele nu sunt neapărat oameni cu educație precară. Dimpotrivă, unii sunt oameni care reprezintă elite profesionale, oameni foarte educați.

De ce?

Pentru că există acest germen sădit, dacă vreți, în ADN-ul nostru și vorbesc inclusiv de generația mea. Eram un adolescent în 1989 când a căzut comunismul, dar și eu sunt afectat. Știu foarte bine asta.

Îmi aduc aminte niște lucruri pe care le-am trăit înainte de 1989 și îmi dau seama că unele lucruri pe care le fac și le gândesc sunt cumva determinate de un anumit tip de gândire care provine de atunci.

Prima lecție pe care o primeai când mergeai la școală era că nu trebuie să ai încredere în nimeni și să ai grijă ce vorbești cu colegii tăi, copii de 6-7 ani la fel ca tine. Am fost educați să fim ascunși, să ne ferim, să nu spunem niciodată ce gândim.

Am fost educați să fim niște șobolani paranoici. Securitatea a reușit să imprime în mințile tuturor românilor care au trăit în comunism conștiința omiprezenței și omniscienței ei.

Deci cărăm după noi o legendă care încă ne alterează comportamentul și gândirea, dar refuzăm adevărul prozaic care ar destramă legenda?

Cumva, simplificând desigur, e ca și cum am fi fost pacienți într-un spital de nebuni. La un moment dat, porțile s-au deschis și noi am ieșit în libertate purtând după noi această boală, fără să fim conștienți că o avem.

Dar văd și oameni foarte tineri care nu au apucat spitalul de nebuni și care par a avea totuși aceeași boală. "Securist" este o acuzație foarte la modă indiferent de vârstă.

Boala securismului s-a transmis din generație în generație și, aș vrea să fie foarte clar, am avut și niște motive cât se poate de reale pentru asta.

La fel ca în cazul oricărei teorii a conspirației se pleacă de la o substanță reală, care este ulterior pervertită.

Care e substanța reală?

Că a existat un sistem de control prin care regimurile politice succesive din România, ajutate de foști ofițeri de securitate și folosind metodele fostei Securități, au încercat să refacă, știu eu, centrele de putere existente înainte de 1989.

Au existat abuzuri, au existat etape și etape, lucrurile nu au fost liniare. Tentația serviciilor secrete de a-și extinde puterea este una naturală în societățile slabe. Și va continua. Și au fost momente când au făcut-o fără doar și poate și asta nu poate fi negat de nimeni. Seducția puterii absolute a funcționat de minune.

Exemplul cel mai la îndemână a fost regimul Băsescu, când cadrul creat pentru a stârpi marea corupție a dat mâna liberă procurorilor și SRI. Nu spun că vreunul dintre cei urmăriți era nevinovat, dar modul în care s-a procedat a forțat limitele normale și legale ale unei democrații.

Deși a rezolvat punctual marea corupție prin oprirea mogulilor Vântu și Voiculescu, pe termen lung a șubrezit atât imaginea DNA, cât și pe cea a SRI, care au devenit Binomul. Și nu în mod cu totul nejustificat. 

O consecință devastatoare a fost că în chestiunea anticorupției s-a tras frâna de mână pentru că riscul de abuz devenise mai mare decât câștigul pentru societate.

Iar acum SRI nu mai face nici măcar ce îi permite legea.

Da. Acum suflă și în iaurt. Ba chiar există și un fel de supărare. Se simt ca acel câine pe care îl asmuți asupra hoțului după care îi reproșezi că l-a mușcat cam tare.

Corupția era endemică și ajunsese un pericol de a destabiliza țara cu consecințe majore. Eram Ucraina sau Moldova cu Vântu și Voiculescu la conducere. Dar odată depășit momentul, nu mai trebuia menținut formatul. Doar că le-a plăcut puterea. Serviciile nu au ce căuta vreodată în justiție pentru că un câștig aparent este pe termen lung o lovitură dată democrației.

Foștii securiștii, cum sunt cei care fac parte din Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, se află la originea multora dintre fake news-urile naționaliste, antieuropene, dacopate, putiniste propagate în societate?

Teoriile etnocentriste au fost de bază în propaganda regimului Ceaușescu. Ofițerii de securitate au fost promotori ai acestui tip de ideologie, să facă acest tip de educație era în fișa postului lor.

Era ceea ce credeau pentru că asta învățau la școlile de Securitate. Deci cu siguranță că foști ofițeri de securitate sunt printre cei care susțin lucrurile alea, cred în ele.

Legenda antisovietismului Securității e complet falsă. Securitatea a fost obedientă, era parte dintr-un sistem politico-militar foarte clar - Tratatul de la Vașovia. Dacă nutreau vreo rusofobie, cu siguranță nu și-au manifestat-o înainte de 1989.

Acum se uită la Putin ca la o versiune îmbunătățită a ceea ce consideră ei că ar fi un conducător patriot. Cu siguranță foștii securiști și-ar dori la conducerea României un Putin care să imprime o politică naționalistă dură, să ceară teritorii în dreapta și în stânga, să ia niște măsuri draconice, să fluture steagurile tricolore peste tot, că la asta se reduce ideea lor despre patriotism.

Sunt doar niște dinozauri care își macină frustrările în asociații și comemorări sau au poziții încă de influență în societate, economică mai ales, dar și politică?

Marea majoritate sunt niște dinozauri într-o lume cu totul străină, iar ceea ce propagă e viziunea de dinainte de ’89: "România este o țară extrem de bogată, cu un potențial mult peste potențialul celorlalți din lume, dar o conspirație mondială care ne împiedică să atingem acest potențial.

Această conspirație ne menține într-o stare de subdezvoltare și sclavagism, ne umilește, ne impune tot felul de lucruri pe care nu ar trebui să le facem: să mâncam gândaci, să facem duș câte doi, ne mărește prețul la energie, ne stinge becurile".

Toate relele astea, adevărate sau false, sunt puse pe pe seama acestor dușmani externi. Acesta era discursul Securității din anii ’80. Nimic în plus, nimic în minus.

Rezerviștii din acea epoca nu mai au cine știe ce influență, dar discursul și mentalitatea iată că au supraviețuit mult mai bine. Securitatea a murit, dar Securismul a supraviețuit. Este, cum am mai spus, cadoul otrăvit pe care ni le-a lăsat Securitatea.

Cum se face că generațiile tinere, cu acces nelimitat la lumea largă, au mușcat și ele din acest cadou?

Explicațiile simple sunt cele mai ușor de acceptat. Dacă vine mama și îți spune că răul e din cauza securiștilor ăștia care conduc România, ți se pare că așa este. Normal.

Am văzut la politicieni foarte tineri, școliți în străinătate, cu diplome pe bune, discursuri demne de anii ’80. Și nu doar discursuri, ci un mod de a gândi și de a se raporta la societatea românească. M-am speriat efectiv.

Acum câțiva ani aș fi spus cu mâna pe inimă că tinerii sunt speranța că vom depăși comunismul și securismul. Astăzi sunt mai degrabă sceptic.

E îngrijorător că nu reușim să spargem această boală. Și ne întoarcem mereu și mereu și mereu la aceleași chestiuni.

De ce?

Deconspirarea Securității nu ar trebui să fie doar despre a pedepsi, ci ar fi trebuit să ne vindece de Securitate. Asta era, cred eu, ținta onestă.

Deconspirarea trebuia să ne învețe ce a fost Securitatea, care erau metodele ei, să avem o radiografie a lucrurilor înainte de ’89. Să ne înțelegem boala, să ne putem trata  și să scăpăm odată de ea.

Deci pe de o parte, ne bântuie legenda, fantoma, pe de alta parte aud tot mai multă nostalgie comunistă, inclusiv la persoane educate, realizate profesional.

Nostalgia față de perioada comunistă are mai multe explicații în general, cel mai adesea incapacitatea de adaptare la societatea de azi, față de care acești oameni au un sentiment de respingere.

Am văzut oameni care se declară anticomunișți, sunt înduioșați de soarta deținuților politici, dar în același timp repetă propagandă ceaușistă de cel mai jos nivel. Pentru mine e o chestie de neînțeles. Frizează absurdul.

Dar pe mulți pare să nu îi deranjeze. Pare să nu îi deranjeze că elogiază legionari și așa-ziși sfinți ai închisorilor cu pistolul la brâu ca fiind niște simboluri ale anticomunsimului, nu îi deranjează să repete obsesiv niște sloganuri pe care ei le cred anticomuniste, dar care sunt direct din propaganda naționalistă a lui Ceaușescu.

Dacă le atragi atenția, devii imediat securist sau mai știu eu ce. Puținătatea minții acestor oameni și ai celor care sar tot timpul să îngroașe valul urii fără să înțeleagă nimic mă lasă mai mereu fără replică.

E foarte răspândită nostalgia după disciplină, ordinea  din comunism, specifică și ușor de obținut în orice regim concentraționar, de altfel.

Nu cred că noi am ajuns să înțelegem democrația, ce presupune ea. Oamenii sunt foarte dispuși să renunțe la libertatea de a gândi, la libertatea de a acționa pentru că pur și simplu nu știu ce să facă cu ea. E că și cum efortul de a gândi singuri i-ar incomoda. Mai bine cu turma.

Sunt persoane extrem de confuze atunci când trebuie să ia o decizie personală și nu le spune nimeni ce să facă. Nu sunt obișnuiți să își asume nimic.

Regimul comunist a avut la bază o minciună de aur: statul face totul pentru tine. Statul în rolul divinității benevolente. Tu nu trebuie să te preocupi de nimic, nu trebuie să gândești.

De la naștere până la moarte totul este foarte aranjat, viața ta e predestinată: grădiniță, școală, eventual facultate, repartiție, producție, căsătorie, intrare în partid, copii, apartament de la stat, defilare, crești copiii și mori.

Iar de toate astea se ocupă statul. El spune ce trebuie să mănânci, cu ce trebuie să te îmbraci, unde trebuie să mergi în vacanță, cât costă kwh, ce televizor ai, ce mașină ai. Îți spune și ce să visezi noaptea.

Modelul acesta cred că a rămas foarte seducător pentru foarte mulți români.

„Să ne dea” statul, a fost expresia preferată în comunism și mulți se simt astăzi orfani de această obișnuință. Așteaptă și după 30 de ani să li se dea, să li se facă. Există un impersonal „să se..” când vine vorba de idei, dar când vine vorba de făcut: „să facă…alții”.

Alegerile noastre politice din anii 90 au fost influențate masiv de chestiunea asta. Am căutat imediat și automat un alt Ceaușescu. Am spus într-un podcast că Iliescu a fost versiunea îmbunătățită a lui Ceaușescu. Exact aia am vrut.

Venea Rațiu cu democrația? Adică să ne apucăm să ne gândim singuri? Pentru foarte mulți români democrația este similară cu degringolada, cu dezordinea și lipsa de predictibilitate.

Asta merge până și în viața personală. Când iau decizii proaste, mulți nu recunosc că ei au făcut, ei au greșit. Nu, nu ei sunt de vină, de vină sunt statul, serviciile, altcineva.

Comunismul ne-a învățat  fuga de responsabilitate și să ne mințim singuri. Iar democrația înseamnă exact opusul: multă responsabilitate și asumare.

Nu știu dacă suntem în stare în momentul ăsta.

articolul original.

Procuror reclamat la CNCD de o judecătoare pentru discriminarea mamelor și a copiilor – (Document exclusiv)

26 September 2022 at 13:19

Procurorul Sorin Lia, șef cu delegație al Parchetului Judecătoriei Corabia, co-președinte la Asociației Inițiativa pentru Justiție, a fost reclamat la CNCD de către o judecătoare care îl acuză de discriminare împotriva anumitor categorii de mame și copii.

citizencitizen

Presa a publicat recent o postare a procurorului Sorin Lia referitoare la buna reputație a unei judecătoare.

De menționat că buna reputație este o condiție pentru intrarea și menținerea în magistratură. Prin Decizia 187/2021, CCR a cerut ca legiuitorul să definească precis criteriile în funcție de care este evaluată buna reputație.

În sesizarea la CNCD, judecătoarea reclamantă arată că procurorul Sorin Lia a încălcat disp. art. 2 alin. 5 din OG 137/2000 și astfel a creat un cadru degradant, atât în ceea ce privește o femeie care a născut un copil pe care îi crește singură, precum și din perspectiva copiilor aflați în această situație. (...)

citizencitizen

În conținutul mesajului se regăsesc elemente de discriminare ce vizează un grup de persoane - respectiv femeile care au născut copii cu privire la care paternitatea nu este legal stabilită. Această categorie de femei, din punctul de vedere al persoanei reclamate, nu beneficiază de bună reputație.

Apreciez că în cauză este incidentă și discriminarea  din perspectiva copilului, între copii născuți din căsătorie sau cu privire la care tatăl își asumă paternitatea și copii născuți în afara căsătoriei cu privire la care paternitatea nu este asumată.”

citizencitizen

Aici sesizarea integrală.

I-am solicitat procurorului Sorin Lia un punct de vedere în privința acestei sesizări la CNCD, pe adresa de email a Parchetului Corabia și prin mesaj pe Facebook.

La câteva minute după ce am primit de la PJ Corabia confirmarea primirii solicitării (vineri 23 sept ora 13.36) dl procuror Lia a postat pe Facebook (ora 16.21) un text explicativ pentru postarea reclamată, cu trimitere la patru complicate spețe ipotetice.

In urma cu câteva zile, propuneam unor colegi și colege câteva spete de etică și aveam in plan sa pornesc discuția de la...

Publicată de
Lia Sorin
pe 
Vineri, 23 septembrie 2022

Peste alte câteva minute dl procuror Lia a răspuns la solicitarea de a formula un punct de vedere cu o trimitere la această postare.

Anul acesta, procurorul Sorin Lia a candidat pentru un loc în CSM, ocazie cu care s-a prezentat astfel:

“Sunt procuror din anul 2011 și am grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, candidând de la parchetele de pe lângă judecătorii pentru un loc în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Sunt absolvent al Academiei de Poliție București, promoția 2004.

Din anul 2011 până în anul 2018 am lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar din anul 2018 am ocupat funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, în prezent fiind prim procuror delegat la aceeași unitate de Parchet.”

Așadar, dl Lia încasează salariu de procuror în cadrul PICCJ, dar muncește efectiv la Pachetul Judecătoriei Corabia, soluționând spețe de complexitatea celor aflate în competența acestui nivel de jurisdicție.

Sorin Lia este unul dintre candidații învinși în primul tur care au cerut organizarea unui al doilea tur al alegerilor pentru CSM. L-a pierdut și pe acesta.

Surse judiciare susțin că în postarea reclamată dl Lia ar fi vizat o anume judecătoare de la Curtea de Apel Craiova care, cu câteva zile înainte, pronunțase o achitare într-un dosar intrumentat de dl procuror Lia, inclusiv pe motiv că supravegherea operativa din dosar a fost efectuata fără încuviințarea unui judecător. De asemenea, judecătoarea a reținut în cuprinsul deciziei că a fost folosit un colaborator neautorizat și au fost făcute cumpărări neautorizate.

Am solicitat un punct de vedere privind postarea procurorului Sorin Lia și de la celălalt co-președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, procurorul militar Bogdan Pîrlog.

În răspunsul său, dl Pîrlog neagă existența grupului pe care a fost făcută postarea, susține că nu știe despre existența postării redată în presă, minimalizează subiectul și preferă o atitudine agresivă față de demersul jurnalistic. "Subiectul nu mă interesează", spune dl procuror Pîrlog despre afirmațiile colegului său, acuzat la CNCD că a discriminat mame și copii. Aici integral răspunsul dlui co-președinte AIJ Bogdan Pîrlog.

articolul original.

Familia tinerei ucisă de Poliție în Iran povestește teroarea prin care a trecut: A fost torturată și insultată

25 September 2022 at 18:41
By: -

Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani din Iran care a fost ucisă în bătaie de Poliţie pentru modul cum era îmbrăcată, a fost „torturată și insultată” înainte de a muri, spune verișorul ei.

citizencitizen

Primul membru al familiei tinerei care a vorbit cu presa occidentală a povestit ce s-a întâmplat înainte de moartea acesteia. Într-un interviu în exclusivitate pentru Sky News, Erfan Mortezaei a declarat că verișoara sa, Mahsa Amini, a devenit "vocea furiei poporului iranian".

În orele dinaintea morții sale, tânăra de 22 de ani fusese reținută de poliția morală pentru că purta haine necorespunzătoare. El a declarat că tânăra a mers la cumpărături în Teheran cu rudele, inclusiv cu fratele ei, Ashkan, moment în care s-a lovit de poliția morală.

citizencitizen

"Când au văzut-o pe Mahsa, au decis că hijab-ul ei nu era purtat corect. Ashkan a încercat să le explice că nu se aflau în orașul lor natal și că erau străini în Teheran. În timpul ciocnirii, ofițerii l-au pulverizat cu spray paralizant pe Ashkan și au forțat-o pe Mahsa să urce în dubă și să o ducă la secția de poliție morală”, a povestit el.

Mortezaei a declarat că un martor care se afla în dubă a povestit familiei ce s-a întâmplat în continuare. "În timpul călătoriei spre secția de poliție a fost torturată și insultată", a spus el.

citizencitizen

După ce a ajuns la secția de poliție, Amini a început să își piardă vederea și a leșinat. El a spus că a fost nevoie de 30 de minute pentru ca cei de la ambulanță să ajungă la ea și de o oră și jumătate până când a ajuns la spital.

"Există un raport de la spitalul Kasra [din Teheran] care spune clar că în momentul în care a ajuns la spital era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoție cerebrală în urma unei lovituri la cap", a adăugat verișorul tinerei.

El a spus că au existat presiuni asupra familiei din partea autorităților pentru a apărea la televiziunea iraniană, precum și eforturi de a-i reduce la tăcere pe părinții și fratele ei. Potrivit lui Mortezaei, Amini nu a avut nicio implicare în politică, în ciuda afirmațiilor făcute în unele mass-media susținute de guvernul iranian.

De asemenea, a adăugat că familia ei, prin intermediul său, solicită comunității internaționale să îi vină în ajutor și să se asigure că regimul este tras la răspundere pentru moartea tinerei de 22 de ani.

Mahsa Amini, de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran. Moartea sa în spital, 3 zile mai târziu, a declanşat demonstraţii nocturne din principalele oraşe ale Iranului.

Televiziunea de stat iraniană a sugerat că 26 de protestatari și polițiști au fost uciși de la izbucnirea violențelor de la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce alte rapoarte au avansat cifra de 41.

Protestele provocate de moartea ei s-au transformat în unele dintre cele mai grave proteste din ultimii ani din țară, zeci de persoane fiind ucise, în timp ce autoritățile încearcă să reprime tulburările.

articolul original.

O bombă de 100 de kilograme din al Doilea Război Mondial a fost găsită într-o pădure din Cluj-Napoca

25 September 2022 at 17:45
By: -

O bombă din al Doilea Război Mondial a fost găsită, duminică seara, într-o pădure din Cluj-Napoca.

citizencitizen

Mai exact, a fost vorba despre o bombă de aviație de 100 de kilograme găsită întâmplător de două persoane în Pădurea Făget, în apropiere de drumul Sfântul Ion.

Pirotehniștii au ridicat bomba, care urmează să fie distrusă în condiții de maximă siguranță în cadrul unei misiuni specifice.

„Vă reamintim faptul că aceste elemente de muniție sunt extrem de periculoase. Astfel, în cazul în care sunt descoperite, recomandăm populației să apeleze numărul de urgență 112”, transmite ISU Cluj.

citizencitizen
articolul original.
❌