Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • Incendiu devastator la o gospodărie din Ostra. Au ars casa, adăpostul de animale, mai multe anexe, tone de furaje. Proprietarii au făcut atac de panică
 •  

Incendiu devastator la o gospodărie din Ostra. Au ars casa, adăpostul de animale, mai multe anexe, tone de furaje. Proprietarii au făcut atac de panică

Militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului și ai Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din comunele Ostra și Stulpicani, au intervenit cu cinci autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Ostra, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

La sosirea echipajelor, ardeau casa de locuit și mai multe anexe gospodărești, cu pericol de propagare a flăcărilor la vecinătăți.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical pentru un bărbat (46 de ani) și o femeie (62 de ani), ambii cu atac de panică. Ulterior, după ce li s-a ameliorat starea, cei doi au refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Au ars: interiorul casei de locuit (P+1), cu bunurile aferente, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, acoperișul bucătăriei de vară pe 50 de metri pătrați, adăpostul de animale și depozitul de furaje, pe o suprafață totală de aproximativ 150 de metri pătrați, circa 5 tone de furaje și 10 metri cubi lemn de foc. S-au degradat învelitorile din tablă ale construcțiilor afectate, pereții locuinței, bunuri casnice și altele.

Flăcările au izbucnit din podul bucătăriei de vară, cel mai probabil din cauza efectului termic generat de coșul de fum neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

Incendiul a fost lichidat la ora 1:30, iar pompierii au salvat o anexă (un alt adăpost de animale), din aceeași gospodărie.

Incendiu devastator la o gospodărie din Ostra Au ars casa adăpostul de animale mai multe anexe tone de furaje Proprietarii au făcut atac de panică

Recomandări:

Odată cu răcirea vremii, în scopul prevenirii situațiilor de urgență provocate de coşurile de fum utilizate de populație, pompierii militari suceveni reamintesc cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor:

 • Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;
 • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
 • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
 • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
 • La trecerea prin acoperiş, se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
 • Nu este permis ca burlanele (coșurile) să fie încastrate în elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
 • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
 • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia.

Incendiu devastator la o gospodărie din Ostra Au ars casa adăpostul de animale mai multe anexe tone de furaje Proprietarii au făcut atac de panică

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Prințul Negru ia prizonier un rege francez (1356)
 •  

Prințul Negru ia prizonier un rege francez (1356)

Prințul Negru ia prizonier un rege francez 1356

Războiul de o Sută de Ani începuse în urmă cu 19 ani, când englezii și-au pus pe goană dușmanii francezi, în această zi de septembrie, în bătălia de la Poitiers.

La începutul lunii septembrie, moștenitorul englez al tronului, Eduard, Prințul Negru, a condus o armată de 7 000 de oameni într-o incursiune în afara zidurilor orașului Bordeaux, controlat de englezi, însă în curând, s-a trezit urmărit de regele Ioan al II-lea al Franței, în fruntea unor trupe mult mai numeroase. Cele două armate s-au confruntat pentru scurt timp, în data de 17 septembrie, însă au stabilit un armistițiu pentru a doua zi, duminică.

Această zi de odihnă i-a oferit Prințului Negru timpul necesar să-și organizeze armata pe un teren mlăștinos, unde se întâlnesc râurile Clain și Miosson, în apropierea orașului Poitiers.

Cu zece ani mai înainte, la Crécy, francezii se treziseră într-o situație foarte asemănătoare – depășindu-și numeric adversarii, însă înglodați într-o mlaștină care nu le oferea un teren sigur cailor lor de război. Lipsa de disciplină și precizia arcurilor lungi ale englezilor îi distruseseră pe francezi atunci, la fel cum s-a întâmplat și în această zi, la Poitiers.

Francezii au atacat în mai multe rânduri, de fiecare dată pierzând zeci de cavaleri sub tirul mortal al săgeților englezilor, iar când au forțat și mai mult înaintarea, caii lor s-au împotmolit în mlaștină și pedestrașii englezi iau tras repede jos de pe cai, omorându-i apoi fără să întâmpine rezistență.

Poitiers a fost un dezastru teribil pentru francezi pentru că regele Ioan, cuprins de un avânt donquijotesc, a condus ultima șarjă împotriva englezilor, fiind capturat și dus la Londra, unde a rămas timp de patru ani într-un prizonierat de lux.

La momentul respectiv poate că această bătălie a părut decisivă, dar în realitate a fost vorba doar de o altă etapă a unui război aparent fără sfârșit, care a continuat timp de încă 97 de ani.

Tot la 19 septembrie:

1777: Americanii obțin victoria în bătălia de la Saratoga, în timpul Revoluției Americane.

1812: Mayer Amschel Rothschild, fondatorul Casei Rothschild, moare la Frankfurt.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Prințul Negru ia prizonier un rege francez 1356

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei (FOTO)
 •  

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei (FOTO)

Un grav accident rutier s-a petrecut astăzi dimineață la ora 2:36 pe drumul județean DJ208E în localitatea Valea Bourei. Potrivit ISU Suceava, două autoturisme s-au ciocnit violent toate cele cinci persoane, implicate în accident fiind rănite.

S-au deplasat la fața locului modulele SMURD de la subunitățile pompierilor militari din Fălticeni și Dolhasca, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD, cu sprijinul a trei echipaje de la Serviciul de Ambulanță Județean.

Militarii echipajelor de descarcerare au balizat zona, au deconectat bornele de la bateriile de acumulatori și au verificat eventualele scurgeri de carburanți și lubrifianți, pentru preîntâmpinarea altor situații de urgență.

Nu au fost victime încarcerate, iar după acordarea primului ajutor medical, toți răniții, conștienți și cooperanți, dar cu traumatisme multiple, au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Victimele sunt patru bărbați de 18, 22, 25 și 32 de ani, și o femeie de 19 ani.

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

Cinci tineri au suferit traumatisme multiple în urma coliziunii violente între două mașini la Valea Bourei FOTO

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Suceava News Online
 • Actualizare zilnică (18 septembrie) – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19
 •  

Actualizare zilnică (18 septembrie) – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 18 septembrie a.c., ora 17.00, este următoarea:Actualizare zilnică 18 septembrie evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID19

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

–           Foarte frecvente (≥1/10)  Frecvente (≥1/100 și <1/10) ;

–           Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și <1/100);

–           Rare (≥1/10000 și <1/1.000);

–           Foarte rare (<1/10.000).

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Menționăm că 67 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Din cauza faptului că descărcarea datelor din platforma RENV pentru ultimele 24 ore, respectiv pentru întreaga perioadă a campaniei de vaccinare, nu se poate realiza simultan și instantaneu, apar diferențe privind numărul de doze administrate în ultimele 24h. În intervalul de descărcare a datelor sunt înregistrate dozele administrate în această perioadă scurtă de timp.

1Prin introducerea în RENV a dozelor efectuate în afara României pentru persoanele care au o doză administrată în România (conform OUG 68/2021), numărul total al beneficiarilor vaccinați cu prima doză suferă modificări (scăderi), deoarece aceștia devin persoane vaccinate cu schema completă.

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021;

**Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021;

*** Vaccinul Johnson&Johnson se administrează din data de 4 mai 2021 și este în doză unică.

Actualizare zilnică 18 septembrie evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID19

Actualizare zilnică 18 septembrie evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID19

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Noile restricții din 22 de localități ale județului Suceava pentru prevenirea răspândirii Covid
 •  

Noile restricții din 22 de localități ale județului Suceava pentru prevenirea răspândirii Covid

Noile restricții din 22 de localități ale județului Suceava pentru prevenirea răspândirii Covid

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a stabilit noile restricții care se aplică în 22 de localități ale județului Suceava pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, ca urmare a modificărilor legislative apărute.

Revizuirea măsurilor de restricție s-a făcut având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 990 din 17.09.2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului României nr. 932 din 09.09.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, pentru localitățile Zvoriștea, Ciprian Porumbescu, Cacica, Arbore, Bălcăuți, Gălănești, Șcheia, Rădășeni, Mușenița, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Adâncata, Frătăuții Noi, Marginea, Todirești, Vama, în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile era mai mare de 2/1000 locuitori și mai mică de 3/1000 de locuitori la momentul stabilirii restricțiilor prin Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență adoptate până în prezent, se aplică următoarele măsuri:

a) În aplicarea art. 1, pct. 3 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

b) În aplicarea art. 1, pct. 11 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

c) În aplicarea art. 1, pct. 17 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permit activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

d) În aplicarea art. 1, pct. 19 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani;

e) În aplicarea art. 1, pct. 21 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

f) În aplicarea art. 1, pct. 26 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;

g) În aplicarea art. 1, pct. 29 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;

h) În aplicarea art. 1, pct. 33 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

– dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;

– menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;

– dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;

– aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

i) În aplicarea art. 6, pct. 7 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat în punctul 8), activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

j) În aplicarea art. 9, pct. 14 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, pentru localităţile Botoșana, Horodnic de Jos, Poieni Solca, Horodnic de Sus, Solca, Frătăuții Vechi, în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile era mai mare de 3/1000 locuitori și mai mică de 6/1000 locuitori la momentul stabilirii restricțiilor prin Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență adoptate până în prezent, se aplică următoarele măsuri:

a) În aplicarea art. 1, pct. 51 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

b) În aplicarea art. 1, pct. 81 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

c) În aplicarea art. 1, pct. 121 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

d) În aplicarea art. 1, pct. 171 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permit activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 de persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

e) În aplicarea art. 1, pct. 231 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

f) În aplicarea art. 6, pct. 2 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05:00 – 02:00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

g) În aplicarea art. 6, pct. 3 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

h) În aplicarea art. 6, pct. 10 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

i) În aplicarea art. 9, pct. 51 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

j) În aplicarea art. 9, pct. 101 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Noile restricții din 22 de localități ale județului Suceava pentru prevenirea răspândirii Covid

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Covid. Restricții de funcționare la final de săptămână pentru firmele din cinci localități sucevene
 •  

Covid. Restricții de funcționare la final de săptămână pentru firmele din cinci localități sucevene

Covid Restricții de funcționare la final de săptămână pentru firmele din cinci localități sucevene

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care au fost stabilite restricții de funcționare la final de săptămână pentru firmele din cinci localități localități sucevene unde se înregistrează o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus. Astfel, în hotărârea adoptată astăzi se precizează că „în aplicarea art. 7, alin. (1) din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se instituie obligativitatea pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, din orașul Solca, comunele Botoșana, Frătăuții Vechi, Horodnic de Jos, Poieni Solca, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05:00 – 18:00”.

Covid. Restricții de funcționare la final de săptămână pentru firmele din cinci localități sucevene, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Covid Restricții de funcționare la final de săptămână pentru firmele din cinci localități sucevene

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Suceava și Sucevița intră în scenariul galben. Șcheia și Todirești sunt în „roșu”
 •  

Suceava și Sucevița intră în scenariul galben. Șcheia și Todirești sunt în „roșu”

Suceava și Sucevița intră în scenariul galben Șcheia și Todirești sunt în roșu

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat, astăzi, o hotărâre prin care în mai multe localități din județ vor fi instituite restricții pentru prevenirea răspândirii numărului de cazuri noi de Covid ca urmare a creșterii ratei de infectare la mia de locuitori. Astfel, municipiul Suceava și comuna Sucevița vor intra în scenariul galben, cu o rată de infectare de 2,15, respectiv 2,91 de cazuri la mia de locuitori. Comunele Șcheia și Todirești vor intra în scenariul roșu, cu rate de infectare de 3,05, respectiv 3,22 de cazuri la mia de locuitori. Restricțiile intră în vigoare de pe 20 septembrie 2021, de la ora 00:00 și sunt valabile până pe 3 octombrie 2021, ora 24:00.

Pentru Suceava și Sucevița vor fi impuse următoarele restricții:

a) În aplicarea art. 1, pct. 3 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

b) În aplicarea art. 1, pct. 11 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

c) În aplicarea art. 1, pct. 17 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permit activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

d) În aplicarea art. 1, pct. 19 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani;

e) În aplicarea art. 1, pct. 21 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

f) În aplicarea art. 1, pct. 26 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;

g) În aplicarea art. 1, pct. 29 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;

h) În aplicarea art. 1, pct. 33 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

– dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;

– menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;

– dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;

– aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

i) În aplicarea art. 6, pct. 7 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat în punctul 8), activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

j) În aplicarea art. 9, pct. 14 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Pentru Șcheia și Todirești restricțiile vor fi următoarele:

a) În aplicarea art. 1, pct. 51 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

b) În aplicarea art. 1, pct. 81 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

c) În aplicarea art. 1, pct. 121 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

d) În aplicarea art. 1, pct. 171 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permit activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 de persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

e) În aplicarea art. 1, pct. 231 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

f) În aplicarea art. 6, pct. 2 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05:00 – 02:00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

g) În aplicarea art. 6, pct. 3 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

h) În aplicarea art. 6, pct. 10 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

i) În aplicarea art. 9, pct. 51 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

j) În aplicarea art. 9, pct. 101 din Anexa nr. 3 la HG 932/2021 (modificat și completat), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Suceava și Sucevița intră în scenariul galben Șcheia și Todirești sunt în roșu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cele patru persoane care au agresat un activist de mediu şi un jurnalist într-o pădure privată din Panaci au fost eliberate și sunt cercetate penal
 •  

Cele patru persoane care au agresat un activist de mediu şi un jurnalist într-o pădure privată din Panaci au fost eliberate și sunt cercetate penal

Cele patru persoane care au agresat un activist de mediu şi un jurnalist întro pădure privată din Panaci au fost eliberate și sunt cercetate penal

Cele patru persoane care au agresat un activist de mediu şi un jurnalist într-o pădure privată din Panaci au fost eliberate și sunt cercetate penal. Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a transmis că în cursul zilei de astăzi s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei patru inculpați cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, în cazul a trei persoane și a infracțiunii de purtare abuzivă pentru cel de al patrulea inculpat.

În fapt s-a reținut că pe data de 16 septembrie, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, cei patru inculpați au lovit cu pumnii și picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a mai arătat că una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant.

Totodată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar față de cei patru inculpați.

„Dispunerea acestor măsuri au avut în vedere limitele de pedeapsă ale infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, precum și asigurarea bunei defășurări a urmăririi penale și înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se spune într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei

Cele patru persoane care au agresat un activist de mediu şi un jurnalist întro pădure privată din Panaci au fost eliberate și sunt cercetate penal

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • West Gate Studios: Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15% înainte de începerea noului an școlar. Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor
 •  

West Gate Studios: Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15% înainte de începerea noului an școlar. Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

Începerea unui nou an școlar în context pandemic îi obligă pe studenți să caute locuri mai sigure de cazare pentru perioada studiilor universitare, iar campusurile private devin în acest context o opțiune tot mai căutată. Cererea de spații de cazare în West Gate Studios, primul și cel mai mare campus privat din România cu o capacitate de cazare pentru 1.600 de studenţi şi tineri profesionişti, a crescut cu 15% înainte de începerea noului an școlar, iar gradul de ocupare este estimat să revină în perioada următoare la nivelurile înregistrate în 2019.West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

„Pandemia nu a fost ușoară nici pentru studenți sau pentru tinerii aflați la început de carieră. Primul an universitar după Covid-19 a schimbat modul lor de a învăța și de a socializa, iar acum, la începerea unui nou an școlar în care vor urma cursuri cu predare fizică, în sălile de clasă, tot mai mulți caută soluții pentru a-și proteja sănătatea cât timp locuiesc departe de casă. Opțiunile sunt însă subdimensionate în raport cu cererea, motiv pentru care vedem deja un val de studenți care își asigură spațiul de cazare în perspectiva începerii anului universitar și care pun tot mai mult accent pe confortul, beneficiile și siguranța pe care le oferă campusurile private”, explică Cristian Slave, General Managerul campusului West Gate Studios și unității de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites dezvoltate de Genesis Property.

West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

West Gate Studios oferă atât spații de cazare moderne și confortabile, cât și opțiuni multiple pentru studiu și pentru timpul liber. Ca parte a comunității din campus, tinerii beneficiază de confortul unei locuințe complet mobilate și utilate, de siguranță sporită (monitorizare și pază 24/24), de programe și activități precum competiții sportive, petreceri tematice și workshop-uri. Mai mult, odată cu pandemia, au fost implementate protocoale suplimentare de curățenie și igienizare care vizează creșterea gradului de siguranță sanitară pentru studenți.

Campusul privat situat în West Gate Business District cuprinde 800 de garsoniere și apartamente cu o capacitate totală de 1.600 de locuri, iar studenții au acces la piscină, sală de fitness, un spațiu de evenimente, un restaurant, o bibliotecă, parcare, curățătorie sau la servicii medicale private.

West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

“Componenta offline a vieții de student este foarte importantă în a pregăti viitorii profesioniști de pe piața muncii. Nu putem avea medici, ingineri, arhitecți sau avocați buni fără ca aceștia să aibă o experiență relevantă în viața reală, atât pe plan educațional, în stadiul de învățare și practică, dar și în plan profesional, la început de carieră. Zona online nu poate decât să completeze zona de offline, nu are cum să o înlocuiască. Tocmai de aceea, în campusul privat West Gate Studios, obiectivul nostru a fost întotdeauna să formăm o comunitate dinamică în care studenții să acumuleze experiențe pentru viitorul lor și să se dezvolte în plan personal și profesional”, a mai spus Cristian Slave.West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

Încă din 2015 West Gate Studios este membru al prestigioasei organizații International Houses Worldwide, formată din operatori de campusuri studenţeşti de pe toate continentele, care poartă aceeaşi denumire – International House – şi care împărtăşesc  o misiune similară, anume aceea de “a oferi studenţilor de diferite naţionalităţi şi diverse culturi oportunitatea de a trăi şi învăţa împreună, într-o comunitate a respectului reciproc, înţelegerii şi prieteniei internaţionale”.

West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

West Gate Studios Cererea de spații de cazare pentru studenți a crescut cu 15 înainte de începerea noului an școlar Tinerii caută acum locuințe mai sigure pentru sănătate pe perioada studiilor

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Localitățile Calafindești, Izvoarele Sucevei, Ostra și Șerbăuți singurele care încă rezistă în  fața expansiunii covidului
 •  

Localitățile Calafindești, Izvoarele Sucevei, Ostra și Șerbăuți singurele care încă rezistă în  fața expansiunii covidului

Localitățile Calafindești Izvoarele Sucevei Ostra și Șerbăuți singurele care încă rezistă în fața expansiunii covidului

În județul Suceava s-au raportat 136 de cazuri noi de coronavirus, cu 40 în minus comparativ cu ziua anterioară, după ce au fost făcute 1.599 de teste. Sînt 1.446 de cazuri active, între care 305 la Suceava, unde rata de infectare este de 2,15 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă „scenariul galben”. Cu 140 de cazuri și o incidență de 3,13, Rădăuțiul a intrat în „roșu”. La Fălticeni sînt 84 de cazuri în evoluție, la Cîmpulung – 63, la Șcheia – 45, la Gura Humorului – 39, la Vatra Dornei – 25, la Salcea – 18, la Ipotești – 16, la Moara – 12, la Adîncata – 9, la Pătrăuți – 7, la Bosanci – 3, iar la Mitocu Dragomirnei – 2. Dintre localitățile menționate, rate de „galben” mai sînt la Adîncata, Cîmpulung și Fălticeni, în timp ce la Șcheia incidența este de „roșu”. 4 localități nu au nici un caz de infecție COVID-19 în evoluție, 8 au cîte un caz, 41 au sub cinci cazuri, 27 au sub zece, iar 34 au peste zece cazuri în evoluție. Incidența cumulată a urcat de la 1,55 la 1,64 la mia de locuitori.

Localitățile Calafindești Izvoarele Sucevei Ostra și Șerbăuți singurele care încă rezistă în fața expansiunii covidului

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Casă din Gura Humorului grav afectată de flăcări
 •  

Casă din Gura Humorului grav afectată de flăcări

Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineață la o locuință din orașul Gura Humorului.

Au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului cu două autospeciale de stingere și cu o ambulanță SMURD B2.  La sosirea pompierilor militari ardea interiorul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați cu pericol de propagare la o anexă și la locuința învecinată.

Au ars: interiorul locuinței pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați și podul acesteia pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați. S-au degradat acoperișul și plafonul casei, pereții și alte bunuri din interior.

Cauza de izbucnire a incendiului este efectul termic al curentului electric provocat de un conductor electric defect sau deteriorat.

Din fericire nu s-au înregistrat victime iar pompierii au salvat restul casei de locuit, anexa și locuința învecinată.

Casă din Gura Humorului grav afectată de flăcări

Casă din Gura Humorului grav afectată de flăcări

Casă din Gura Humorului grav afectată de flăcări

Casă din Gura Humorului grav afectată de flăcări

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Terapia intensivă a Spitalului Județean Suceava este din nou plină cu pacienți Covid
 •  

Terapia intensivă a Spitalului Județean Suceava este din nou plină cu pacienți Covid

Terapia intensivă a Spitalului Județean Suceava este din nou plină cu pacienți Covid

Prefectura Suceava a transmis că în cursul zilei de astăzi, în spitalele din județ sunt internate și diagnosticate cu Covid-19 la nivelul județului Suceava este de 351 iar numărul persoanelor suspecte de Covid-19 este de 18. La nivelul județului sunt disponibile 42 locuri libere Covid și 37 locuri pentru zona tampon.

În ultimele 24 de ore au fost internate 45 persoane suspecte de infecție cu Covid – 19, în același interval de timp fiind externate 42 persoane.

Potrivit Prefecturii, din totalul celor 624 pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 172 pacienți sunt diagnosticați cu Covid-19, 12 pacienți sunt în zona tampon și 440 pacienți sunt cu alte afecțiuni (non-Covid). Din cei 172 pacienți diagnosticați Covid-19, trei prezintă forme ușoare, 75 au forme medii ale bolii, 77 prezintă forme grave și alți 17 sunt cu forme grave ce necesită internarea în secția de anestezie și terapie intensivă (11 pacienți ventilați non – invaziv și 3 pacienți intubați, ventilați invaziv)

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava dispune, la această dată, de 312 paturi libere, din care 27 pentru pacienți Covid-19, 267 în sectorul non-Covid și 18 pentru zona tampon.

La unitatea de terapie intenisvă a Spitalului Județean nu mai sunt locuri libere pentru pacienții Covid cu forme grave de boală, după ce ieri era disponibil un pat. Nici terapia intensivă a spitalului din Rădăuți nu mai are paturi pentru pacienții Covid.

Terapia intensivă a Spitalului Județean Suceava este din nou plină cu pacienți Covid

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Analiză Keysfin: Piața de distribuție locală în retail și horeca, nivel record în 2021
 •  

Analiză Keysfin: Piața de distribuție locală în retail și horeca, nivel record în 2021

Cifra de afaceri a distribuitorilor din Retail și HORECA din România a atins nivelul record de 16,6 miliarde de lei în 2020, înregistrând o creștere cu 1,8% față de 2019 și cu 35% față de anul 2015, conform celei mai recente analize Keysfin.

Mai mult, specialiștii Keysfin estimează că piața de distribuție locală în Retail și HORECA va atinge un nou nivel record în anul 2021, de 18 miliarde de lei.

„În ciuda scăderii cu peste o treime a cifrei de afaceri din sectorul Hoteluri & Restaurante, în anul 2020, distribuitorii în Retail și HORECA au reușit să înregistreze niveluri record atât în privința veniturilor, cât și a profitabilității. Evoluția a fost susținută de investițiile din perioada pre-pandemică, de capacitatea de reorganizare și de identificare de noi oportunități și, nu în ultimul rând, de accesarea măsurilor de sprijin propuse de autorități. Pentru anul 2021, estimăm o creștere a pieței cu aproximativ 10%, la peste 18 miliarde de lei, în baza ridicării restricțiilor și a reluării graduale a activității economice, mai ales în sectoarele puternic afectate de pandemie“ a declarat Tudor Malearov, Business Development Manager KeysFin, în cadrul evenimentului „Distribuitori în Retail şi HORECA“.

Evenimentul a fost organizat la Brașov de către Modern Buyer, cu ocazia lansării celei de-a VI-a ediţii a ghidului „Distribuitori în Retail şi HORECA“, realizat în parteneriat cu Keysfin.

Ghidul îşi propune să ofere o imagine cât mai amplă a dinamicii sectorului de distribuţie, fiind astfel prezentați principalii indicatori financiari ai companiilor din distribuția FMCG din România, precum: cifra de afaceri, profitul net, productivitatea, rentabilitatea capitalului, rata rentabilității activelor, dar şi alţi indicatori-cheie, precum: evoluţia portofoliului de produse, aria şi canalele de vânzare acoperite, numărul de clienţi, suprafaţa de depozitare etc.

Analiza pieței de distribuție în Retail și HORECA a cuprins datele a 130 de companii în 2020, dintre care: 9 mari, 87 medii, 33 mici și 1 microîntreprindere. Astfel, în anul 2020, cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generată de companiile medii (57% din total).

În ceea ce privește distribuția geografică, Bucureștiul a generat cea mai mare cifră de afaceri, de aproape 5,2 miliarde de lei (31,1% din total), urmată de companiile înregistrate în județele Prahova (12,1% din total), Cluj (6,8% din total), Bacău (6,6% din total) și Harghita (5,3% din total). Împreună, primele 5 județe au generat 62% din cifra de afaceri a distribuitorilor locali, în 2020

Cei mai mari distribuitori locali

În anul 2020, cel mai mare distribuitor din Retail și HORECA din România a fost Aquila Group, cu o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei (9,1% din total), urmată de Interbrands Marketing & Distribution SRL, care a înregistrat o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei și cea mai mare creștere procentuală, de 45,4% față de anul 2017 și Luzan Logistic SRL, cu o cifră de afaceri de aproximativ 875 milioane de lei.

În continuare, clasamentul a fost ocupat de Punctual Comimpex SRL și Macromex SRL, cea din urmă înregistrând cea mai mare scădere procentuală, de 18,4%, fapt care a dus la coborârea pe poziția a 5-a.

Potrivit analiștilor Keysfin, cei mai mari 10 jucători au acumulat aproape 45% din cifra de afaceri a distribuitorilor locali în anul pandemiei.

Rezultat net record în anul pandemiei

În anul 2020, rezultatul net (Profit net minus Pierdere netă) al distribuitorilor din sectoarele Retail și HORECA a crescut cu 14,1% față de 2019 și cu 43% față de 2015, atingând nivelul record de 424,8 milioane de lei. Totodată, dintre cele 130 de companii analizate, 122 au încheiat anul 2020 pe profit (93,8%) și numai 8 pe pierdere (6,2%).

De asemenea, companiile medii (cele care au înregistrat cea mai mare pondere din cifra de afaceri și au reprezentat cel mai important angajator) au înregistrat un rezultat net pozitiv de 247 de milioane de lei (58% din total), în anul 2020.

Comerțul, avans de peste 10% în 2021

În primul semestru al anului 2021, ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 11,6% față de aceeași perioadă a anului 2020, în timp ce cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a avut o creștere în termeni nominali de 13,2%.

Potrivit datelor preliminare de la Ministerul de Finanțe, aproximativ 214 mii de companii (28% din total) care și-au raportat rezultatele pentru 2020 au avut ca principal domeniu de activitate unul dintre codurile CAEN aferente Comerțului (cu amănuntul și cu ridicata) și au înregistrat cumulat o cifră de afaceri de 623 miliarde de lei (40% din total).

Notă: Piața de distribuție în Retail și HORECA cuprinde 130 de companii relevante care au rezultat în urma analizei calitative detaliate și care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei: 46 Comerț cu ridicata cu excepția celui cu autovehicule (peste 97% dintre companiile analizate).

Analiză Keysfin Piața de distribuție locală în retail și horeca nivel record în 2021

Analiză Keysfin Piața de distribuție locală în retail și horeca nivel record în 2021

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Început de an școlar, pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic C.F „Unirea” din Pașcani: Spania
 •  

Început de an școlar, pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic C.F „Unirea” din Pașcani: Spania

În perioada 5-11 septembrie 2021, șase profesori de  Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Pașcani,  au participat în cadrul proiectului Erasmus + „Fii deștept! Fii prezent!” la cea de-a treia mobilitate, care a avut loc în Spania, la Barcelona.

Această mobilitate a avut drept scop participarea profesorilor la cursul de formare „Managerierea conflictelor, inteligența emoțională si prevenirea bullyingului”.

În timpul formării, cadrele didactice au dobândit competențe privind gestionarea conflictelor,  dezvoltarea inteligenței emoționale,  prevenirea  și diminuarea fenomenului de bullying.

O preocupare permanentă a cursanților a fost însușirea conceptelor privind  inteligența emoțională, formarea unor aptitudini de ascultare activă și comunicare cu elevii. Worshopurile  desfășurate au accentuat importanţa inteligenţei emoţionale în procesul de comunicare dintre profesor și elevi, precum şi în dezvoltarea  aptitudinilor de comunicare a profesorilor. În urma discuțiilor purtate s-a constatat că erorile de comunicare sunt parte din viața noastră și mulți dintre noi realizăm o comunicare defectuoasă. Consecințele unei comunicări slabe au efect negativ, pot duce la resentimente, frustrare și bullying.

Utilizând arta abstractă, profesorii au realizat ateliere practice, au deprins tehnici pentru a forma elevilor o atitudine pozitivă față de ei înșiși, față de alții, au exersat diferite tehnici pentru gestionarea emoțiilor puternice, a stărilor de anxietate și stres. Gestionarea emoţiilor, a autocontrolului, abilitatea de a citi informaţii obținute pe diferite canale de comunicare cu ajutorul empatiei  au reprezentat strategii pentru a preîntâmpina bullyingul.

Ultimele teme abordate în cadrul acestui curs de formare au vizat prezentarea unor metode de educare “life skills” în vederea  pregătirii elevilor pentru viață, dar și realizarea unui proiect pentru îmbunătățirea acestor competențe ale elevilor, cu ajutorul Design Thinking.

Profesor Iuliana Gordin

Început de an școlar pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pașcani Spania

Început de an școlar pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pașcani Spania

Început de an școlar pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pașcani Spania

Început de an școlar pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pașcani Spania

Început de an școlar pe trasee educaționale europene pentru profesorii de la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pașcani Spania

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • În județul Suceva sunt aproape 1.500 de bolnavi Covid. Două localități au rata de inectare de peste 6 la mie
 •  

În județul Suceva sunt aproape 1.500 de bolnavi Covid. Două localități au rata de inectare de peste 6 la mie

În județul Suceva sunt aproape 1500 de bolnavi Covid Două localități au rata de inectare de peste 6 la mie

În cursul zilei de sâmbătă, în județul Suceava sunt 1.446 de cazuri de infecție Covid-19 în evoluție. Conform distribuției cazurilor Covid-19 pe unități administrativ teritoriale, din cele 114 localități, 4 nu au niciun caz de infecție Covid-19 în evoluție, 8 au câte un caz în evoluție, 41 au sub cinci cazuri în evoluție,27 au sub zece cazuri în evoluție iar 34 au peste zece cazuri în evoluție.

Potrivit Prefecturii Suceava, în carantină sunt 2.913 persoane, 263 intrate în ultimele 24 de ore, la care se mai adaugă 1.306 de persoane în izolare, în afara celor aflate în spital.

Cele mai multe cazuri de Covid se înregistrează în Suceava – 305, Rădăuți – 140, Fălticeni – 84, Câmpulung Moldovenesc – 63, Șcheia – 45, Gura Humorului – 39, Frăîtăuții Vechi – 31, Marginea și Siret – 29, Vatra Dornei și Todirești – 25.

Două localități din județ au rata de infectare de peste 6 cazuri de Covid la mia de locuitori, respectiv Horodnic de Jos – 6,05 și Poieni Solca – 6,12.

Nr. crt. UAT Cazuri active 18.09.2021(ultimele 14 zile!!!) Rata de infectări la mia de locuitori (inclusiv focare)
1 Adâncata 9 2,51
2 Arbore 24 2,58
3 Baia 15 0,91
4 Bălăceana 2 0,69
5 Bălcăuți 7 3,08
6 Berchișești 7 1,55
7 Bilca 1 0,24
8 Bogdănești 5 0,97
9 Boroaia 7 1,48
10 Bosanci 3 0,48
1 Botoșana 10 4,46
12 Breaza 2 1,33
13 Brodina 4 0,25
14 Broșteni 5 0,63
15 Bunești 2 0,73
16 Burla 4 1,58
17 Cacica 6 1,38
18 Cajvana 15 1,58
19 Calafindești 0 0,00
20 Capu Câmpului 2 0,80
21 Câmpulung Moldovenesc 63 2,63
22 Ciocănești 4 2,00
23 Ciprian Porumbescu 5 2,18
24 Carlibaba 1 0,51
25 Comanesti 1 0,00
26 Cornu Luncii 7 0,93
27 Cosna 1 0,68
28 Crucea 2 0,50
29 Darmanesti 8 0,83
30 Dolhasca 13 0,96
31 Dolhesti 4 0,80
32 Dorna Arini 1 0,00
33 Dorna Candrenilor 3 0,96
34 Dornesti 11 1,98
35 Dragoiesti 2 0,76
36 Draguseni 2 0,79
37 Dumbraveni 2 0,48
38 Falticeni 84 2,19
39 Fantana Mare 4 1,16
40 Fantanele 3 0,64
41 Forasti 2 0,22
42 Frasin 8 0,61
43 Fratautii Noi 22 2,76
44 Fratautii Vechi 31 4,13
45 Frumosu 7 2,06
46 Fundu Moldovei 3 0,50
47 Galanesti 8 2,53
48 Gramesti 1 0,00
49 Granicesti 3 0,48
50 Gura Humorului 39 2,06
51 Hantesti 2 0,50
52 Hartop 3 0,74
53 Horodnic de Jos 12 6,05
54 Horodnic de Sus 11 2,84
55 Horodniceni 4 1,40
56 Iacobeni 4 1,02
57 Iaslovat 5 1,21
58 Ilisesti 2 0,68
59 Ipotesti 16 1,54
60 Izvoarele Sucevei 0 0,00
61 Liteni 14 1,07
62 Marginea 29 2,44
63 Malini 11 1,02
64 Manastirea Humorului 4 0,52
65 Milisauti 10 1,60
66 Mitocu Dragomirnei 2 0,52
67 Moara 12 1,71
68 Moldova-Sulita 1 0,51
69 Moldovita 3 0,58
70 Musenita 4 2,19
71 Ostra 0 0,00
72 Panaci 4 1,35
73 Paltinoasa 9 1,14
74 Patrauti 7 1,22
75 Partestii de Jos 6 1,05
76 Poiana Stampei 2 0,44
77 Poieni Solca 12 6,12
78 Pojorata 7 2,01
79 Preutesti 8 1,13
80 Putna 4 0,25
81 Radaseni 10 2,46
82 Radauti 140 3,13
83 Rasca 4 0,77
84 Sadova 3 1,15
85 Salcea 18 1,41
86 Satu Mare 4 1,25
87 Siminicea 5 1,03
88 Siret 29 2,29
89 Slatina 6 0,88
90 Solca 10 4,17
91 Straja 6 1,16
92 Stroiesti 9 2,35
93 Stulpicani 7 1,00
94 Suceava 305 2,15
95 Sucevita 13 2,91
96 Șaru Dornei 2 0,48
97 Șcheia 45 3,05
98 Șerbauti 0 0,00
99 Todiresti 25 3,22
100 Udesti 16 1,20
101 Ulma 2 0,91
102 Vadu Moldovei 7 1,55
103 Valea Moldovei 3 0,63
104 Vama 18 2,56
105 Vatra Dornei 25 1,10
106 Vatra Moldovitei 6 1,13
107 Veresti 4 0,40
108 Vicovu de Jos 8 1,01
109 Vicovu de Sus 11 0,51
110 Voitinel 1 0,36
111 Volovat 3 1,57
112 Vulturesti 2 0,84
113 Zamostea 2 0,00
114 Zvoristea 14 2,27
1446 1,64

În județul Suceva sunt aproape 1500 de bolnavi Covid Două localități au rata de inectare de peste 6 la mie

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • John Malkovich îlva interpreta pe Sergiu Celibidache în filmul biografic Cravata Galbenă
 •  

John Malkovich îlva interpreta pe Sergiu Celibidache în filmul biografic Cravata Galbenă

John Malkovich îlva interpreta pe Sergiu Celibidache în filmul biografic Cravata Galbenă

Pentru prima oară în istoria filmului românesc, un actor internațional, nominalizat la Oscar, va interpreta rolul unei personalități românești.

John Malkovich, nominalizat de două ori la premiile Oscar, îl va juca pe Sergiu Celibidache, marele dirijor român, în coproducția româno-britanică Cravata Galbenă. Filmul este produs de Oblique Media și Celi Films. Producătorii sunt Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Titi Rădoaie și James Olivier.

”Cravata Galbena” este un film biografic în care se prezintă viața unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Celibidache a fost un dirijor controversat, extrem de exigent, iubit și detestat în același timp, considerat un geniu de mulți. Viața sa este prezentată în acest film începând cu copilăria sa, până aproape de finalul vieții – de la obscuritate și sărăcie până la succes internațional pe tot mapamondul.

“ Sunt încântat și onorat să am oportunitatea să îl interpretez pe dirijorul Sergiu Celibidache. Un talent unic, el este considerat unul dintre cei mai mari vizionari ai muzicii clasice din ultimul secol. Să îl joc pe Celibidache în ultimii ani ai vieții sale va fi o provocare și o călătorie fascinantă” John Malkovich

Celibidache s-a născut în Roman, Neamț, a trăit la Iași și a fost alungat de acasă de tatăl său când și-a declarat dragostea pentru muzică. După ce a trăit pe străzile Bucureștiului, a ajuns la Berlin în grija compozitorului Heinz Tiessen și a devenit cel mai tânăr dirijor al filarmonicii din Berlin. Și-a continuat cariera pe cele mai mari scene ale lumii fiind considerat un simbol al secolului 20. Refuzul de a face înregistrari, cât și temperamentul său au stârnit nenumărate controverse.

Malkovich, un iubitor al muzicii clasice, îl va juca pe Celibidache în anii maturității. Des Hamilton, câstigător al premiului BAFTA pentru cel mai bun casting în 2011 pentru filmul “Top boy” și câstigător al Casting Society of America în 2019 pentru filmul Jojo Rabbit, este directorul de casting al filmului Cravata Galbenă.

Cravata Galbenă se va filma în România, în primăvara- vara anului 2022, în regia lui Serge Ioan Celebidachi (fiul dirijorului) după un scenariul scris de el și de către James Olivier.

fotograf Jeff Spicer/Getty Images

John Malkovich îlva interpreta pe Sergiu Celibidache în filmul biografic Cravata Galbenă

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, cu „Felii” și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”. Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa la Chișinău
 •  

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, cu „Felii” și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”. Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa la Chișinău

Două dintre cele mai apreciate spectacole ale Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu sunt prezentate zilele acestea la cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești din Chișinău, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va primi, în aceeași perioadă, titlul de doctor honoris causa al Academiei de Studii Economice Moldova.

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău se desfăşoară în perioada 15-29 septembrie 2021, prilej cu care este celebrată și împlinirea unui secol de activitate a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

Publicul din Basarabia se va întâlni cu Ofelia Popii în spectacolul „Felii”, de Lia Bugnar, marți, 21 septembrie. Scenografia & light design-ul spectacolului sunt semnate de Dragoş Buhagiar, coregrafia îi aparține lui Florin Fieroiu, muzica și sound design-ul lui Vlaicu Golcea, iar figuraţia este asigurată de Alexandru Malaicu.

„Felii de viață, felii de iubire, felii de criză, felii de tristețe, felii hilare, felii. Și când cameleonul Ofelia Popii se dezlănțuie între atâtea felii, spectacolul poate, pe bună dreptate, să se numească Ofelii. Nici că putea această piesa a mea să aibă un destin mai norocos”, spune regizorul Lia Bugnar.

Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu și Horia Fedorca vor juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău în spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee. În regia lui Andrei și Andreea Grosu, traducerea Ionuț Grama, scenografia Vladimir Turturică și manager proiect Claudia Maior, producția TNRS este programată în 22 septembrie 2021.

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău este organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Institutului Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, al Ministerului Culturii al României și al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

La Reuniunea de la Chișinău participă importante instituții teatrale din România și Republica Moldova, care prezintă producții teatrale recente.

Teatrul Național Radu Stanca Sibiu la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești cu Felii și Cui ie frică de Virginia Woolf Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa la Chișinău

Teatrul Național Radu Stanca Sibiu la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești cu Felii și Cui ie frică de Virginia Woolf Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa la Chișinău

Teatrul Național Radu Stanca Sibiu la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești cu Felii și Cui ie frică de Virginia Woolf Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa la Chișinău

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Precizări făcute de Harșovschi: doar elevii din învățământul preuniversitar care au domiciliul stabil în municipiul Suceava beneficiază de abonament gratuit la transportul public în comun
 •  

Precizări făcute de Harșovschi: doar elevii din învățământul preuniversitar care au domiciliul stabil în municipiul Suceava beneficiază de abonament gratuit la transportul public în comun

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a făcut o serie de precizări privind gratuitatea transportului în comun la elevii din învățământul preuniversitar. Concret, beneficiază de abonament gratuit doar elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care au domiciliul stabil în municipiul Suceava.

”Școala a început și odată cu ea au apărut și multe întrebări cu privire la gratuitatea abonamentelor pentru elevi. Menționez faptul că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, doar cei cu domiciliul stabil în municipiul Suceava beneficiază de abonament gratuit la transportul public în comun, oferit de Primăria Municipiului Suceava.

Se acordă un singur tip de abonament lunar gratuit, ce este valabil o lună calendaristică, pe toate traseele din interiorul orașului. Acesta se eliberează pe baza buletinului și a adeverinței școlare, la unul dintre punctele:Centru – stația de autobuz (07:00-18:00) și gangul de pe str. Meseriașilor (07:00-15:00);Obcini – stația de autobuz – Bulevardul Academician Vasile Grecu (07:00 – 15:00).

Toți elevii ar trebuie să beneficieze de gratuitate, motiv pentru care, toate primăriile ar trebuie să ofere această facilitate”, a informat Harșovschi.

Precizări făcute de Harșovschi doar elevii din învățământul preuniversitar care au domiciliul stabil în municipiul Suceava beneficiază de abonament gratuit la transportul public în comun

Precizări făcute de Harșovschi doar elevii din învățământul preuniversitar care au domiciliul stabil în municipiul Suceava beneficiază de abonament gratuit la transportul public în comun

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ursul a atacat un taur la Sadova. Proprietarul a reușit să-l alunge
 •  

Ursul a atacat un taur la Sadova. Proprietarul a reușit să-l alunge

O nouă tentativă de atac al unui urs asupra animalelor din gospodăriile populației din zona de munte s-a petrecut vineri seară la Sadova, pe Măgurele. De data asta ținta a fost un taur. Din fericire proprietarul a reușit să alunge ursul. Întâmplarea a fost relatată pe pagina de facebook a lui Daniel Gorban. ”Aseara 21:30, în Sadova, pe Măgurele…Taur tânar surprins de urs. A fost salvat de prezența de spirit a proprietarului care, prin zgomotul ploii, auzind mugetele nefirești ale taurului a alergat către zona din care veneau, reușind să alunge ursul la începutul atacului”, a consemnat suceveanul.

Ursul a atacat un taur la Sadova Proprietarul a reușit săl alunge

Ursul a atacat un taur la Sadova Proprietarul a reușit săl alunge

Ursul a atacat un taur la Sadova Proprietarul a reușit săl alunge

Ursul a atacat un taur la Sadova Proprietarul a reușit săl alunge

Ursul a atacat un taur la Sadova Proprietarul a reușit săl alunge

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌