Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • „Vioara lui Noe”, pe canalele din Veneția. Muzica este dedicată victimelor Covid
 •  

„Vioara lui Noe”, pe canalele din Veneția. Muzica este dedicată victimelor Covid

Vioara lui Noe pe canalele din Veneția Muzica este dedicată victimelor Covid

O barcă inedită a devenit atracția principală la Venezia. Instrumentul plutitor, botezat „Vioara lui Noe, circulă, începând de sâmbătă, 18 septembrie, pe canalele lagunei italiene și îi încântă pe turiștii aflați la plimbare cu gondolele. Grupul de muzicieni explică faptul ideea simbolizează renașterea după Covid, iar cântecele lor sunt dedicate victimelor pandemiei, scrie Deutsche Welle.

„Vioara lui Noe” este dotată cu strune și arcuș, însă acordurile de muzică clasică răsună pe canalele din Veneția, nu într-o sală de concerte.

Vasul, construit de meșterul venețian Livio De Marchi, are 12 metri lungime și patru lățime. Ambarcațiunea a fost testată cu succes, iar sâmbătă a plecat „în concert” pe canale.

Meșterul a lucrat intens în timpul pandemiei și spune că ideea sa este dedicată victimelor coronavirusului.

Veneția, reguli pentru reglementarea turismului

Autoritățile capitalei regiunii Veneto intenționează să impună o taxă de acces pentru vizitatori, a informat Bloomberg, luna trecută. Măsura ar urma să intre în vigoare din vara viitoare, iar biletul va costa între 3 și 10 euro. Cei care și-au rezervat cazarea la un hotel nu vor trebui să achite taxa.

În iulie, Venezia a interzis intrarea navelor de croazieră în lagună pentru a proteja site-ul de supraaglomerare, ceea ce a fost un un prim pas în efortul de reglementare a turismului. Măsura a intrat în vigoare în august.

Foto: Profimedia

Vioara lui Noe pe canalele din Veneția Muzica este dedicată victimelor Covid

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Tragerea Loto 6/49 din 19 septembrie 2021. Report de peste 860.000 de euro la categoria I
 •  

Tragerea Loto 6/49 din 19 septembrie 2021. Report de peste 860.000 de euro la categoria I

Tragerea Loto 649 din 19 septembrie 2021 Report de peste 860000 de euro la categoria I

Astăzi, 19 septembrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Numerele câștigătoare vor fi afișate după ora 18.15.

Loto 6 din 49:

Loto 5 din 40:

Joker:

Noroc Plus:

SuperNoroc:

Noroc:

Rezultatele Loto 6/49 din 16 septembrie 2021

La tragerile loto de joi, 16 septembrie, Loteria Română a acordat peste 22.400 de câștiguri în valoare totală de peste 1,92 milioane lei.

Loto 6 din 49: 9, 12, 25, 13, 32, 40

Loto 5 din 40: 8, 14, 31, 26, 19, 20

Joker: 31, 7, 34, 25, 29 +2

Noroc Plus: 0 8 1 8 6 8

SuperNoroc: 2 8 5 5 1 6

Noroc: 7 7 8 3 9 9 6

Report în valoare de 4,26 milioane lei la tragerea Loto 6/49 din 19 septembrie 2021

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de aproximativ 4,26 milioane lei (peste 860.700 de euro), iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de aproximativ 2,3 milioane lei (peste 464.700 de euro). 

La Joker, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 30 milioane lei (peste 6 milioane de euro), iar la categoria a II-a se înregistrează un report în valoare de aproximativ 169.500 de lei (peste 34.200 de euro).

La Loto 5/40 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 126.500 de lei (peste 25.500 de euro), iar la categoria a II-a este în joc un report în valoare de peste 16.800 de lei. La Super Noroc este în joc la categoria I un report în valoare de aproximativ 208.700 de lei (peste 42.100 de euro).

Când s-a câștigat ultimul mare premiu la Loto 6/49

La tragerea Loto 6/49 de joi, 12 august 2021, s-a câștigat premiul de categoria I. 

Biletul a fost jucat la agenția 07-019 din Bucecea, județul Botoșani, a informat Loteria Română într-un comunicat.

Biletul norocos la Loto 6/49 a fost completat cu o variantă simplă, prețul tichetului fiind de 5,50 de lei.

Tragerea Loto 649 din 19 septembrie 2021 Report de peste 860000 de euro la categoria I

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Petrecere cu peste 25.000 de tineri la Madrid, la începutul noului an universitar. Poliția nu a reușit să disperseze mulțimea
 •  

Petrecere cu peste 25.000 de tineri la Madrid, la începutul noului an universitar. Poliția nu a reușit să disperseze mulțimea

Petrecere cu peste 25000 de tineri la Madrid la începutul noului an universitar Poliția nu a reușit să disperseze mulțimea

Aproximativ 25.000 de tineri au participat sâmbătă, 18 septembrie, la o uriașă petrecere în aer liber la Madrid, la începutul anului universitar, în ciuda interdicțiilor impuse în contextului pandemiei de coronavirus. Poliția nu a reușit să disperseze mega-sărbătoarea, la care s-au revărsat râuri de alcool, scrie ziarul elvețian Blick.

„Fără avertisment prealabil din partea universităților și fără timp pentru pregătirea unei operațiuni adecvate, dizolvarea unei adunări de aproximativ 25.000 de oameni a fost o sarcină aproape imposibilă”, a transmis poliția din Madrid.

Agenții au fost neputincioși în fața ecenimentului. Supranumite „botellones”, petreceri în aer liber la care se consumă alcool, aceste întâlniri sunt convocate, de obiecei, prin intermediul rețelelor sociale.

În fotografiile difuzate pe internet, numeroși tineri dansează și beau alcool în Ciudad Universitaria din Madrid. Aproape nimeni nu purta mască.

#L6NaltatensionLos botellones son siempre en Cataluña y Euskadi igual que la ocupación fué solo con carmena, lo he visto muchas veces en TV.

Ayer en el Madrid de Almeida miles de jóvenes libres quedaron por la noche para leer el Quijote y recitar poemas de Garcilaso de la vega. pic.twitter.com/PBdzFZpA6e

— javi (@escarvasopas) September 18, 2021

Sin palabras.pic.twitter.com/3G0secBj4H

— Enfermera Saturada 🦖 (@EnfrmraSaturada) September 18, 2021

Întrucât poliția nu a reușit să oprească petrecerea, ofițerii au rămas la fața locului pentru a se asigura că totul decurge fără probleme.

A existat, de asemenea, o petrecere botellones în aer liber și în Barcelona, cu 8.000 de tineri reuniți în campusul Universității Autonome, așa cum a declarat rectorul universității.

„Dezgustător”, a scris jurnalistul spaniol Euprepio Padula pe Twitter, după ce a postat un videoclip de la Mdrid. El afirmă că „botellones” au fost interzise de mulți ani.

Esto es un auténtico asco. 25.000 personas, 25.000 montando un botellón descomunal. Es vergonzoso.Los botellones están prohibidos desde hace años y ahora son parte de la vida de las ciudades sin que se le ponga freno. NO QUIERO ESTA ABERRACIÓN. pic.twitter.com/EeaNKl4Zhs

— Euprepio Padula (@EuprepioPadula) September 18, 2021

Spania a ridicat acum multe măsuri de restricție anti-Covid, dar oamenii trebuie să poarte, în continuare, măști în aer liber dacă nu pot ține respecta distanța de 1,5 metri.

Manifestațiile cu un număr mare de persoane sunt interzise.

Numărul de noi infecții a scăzut în prezent în Spania. Incidența este de 91 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Campania de vaccinare este, de asemenea, foarte avansată – mai mult de 75% dintre iberici sunt complet vaccinați.

Foto: Twitter

Petrecere cu peste 25000 de tineri la Madrid la începutul noului an universitar Poliția nu a reușit să disperseze mulțimea

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cât timp i-a luat președintelui Klaus Iohannis să intre într-o Dacia Spring electrică
 •  

Cât timp i-a luat președintelui Klaus Iohannis să intre într-o Dacia Spring electrică

Cât timp ia luat președintelui Klaus Iohannis să intre întro Dacia Spring electrică

Klaus Iohannis a testat noul Duster automatic și Dacia Spring electrică, sâmbătă, 18 septembrie, la terenul de golf de la Pianu din județul Alba. După festivitatea de premiere a Cupei Paul Tomiță la golf, eveniment susținut de grupul Dacia Renault, șeful statului a plecat de la teren cu un model electric al producătorului de la Mioveni. Președintele, 1,92 metri, a avut nevoie de 21 de secunde pentru a se urca la volan în automobilul care are o înălțime de 1,51 metri și o gardă la sol de 15 cm, scrie Alba24.

Președintele și-a făcut apariția la evenimentul de golf de la Pianu de sâmbătă la ora 15.00, la volanul unei Dacia Spring electrică.

Iohannis a condus mașina electrică de la ieșirea de pe Autostrada Sibiu – Sebeș din zona Pianu de Jos până la terenul de golf Paul Tomiță.

După ce i-a salutat pe organizatori și pe participanți, președintele a făcut un test drive cu noua Dacia Duster cu cutie automată.

După ceremonia de decernare a premiilor pentru câștigătorii turneului de golf de la Pianu, președintele a mai socializat câteva minute cu organizatorii și cu reprezentanții autorităților locale și județene, apoi a părăsit evenimentul tot la bordul unui autoturism Dacia Spring electric.

Dacia Spring electrică are o înălțime de 1,51 metri și o gardă la sol de 15 cm.

Președintelui Klaus Iohannis, 1,92 metri, nu i-a fost prea ușor să intre în micuța mașină electrică Dacia Spring.

A avut nevoie de 21 de secunde pentru a se instala la volanul primului autoturism full electric produs de Dacia, a cronometrat portalul local Alba24.

Cât timp ia luat președintelui Klaus Iohannis să intre întro Dacia Spring electrică

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Costurile strategiei „zero COVID” a Chinei: copilul de numai patru ani care stă singur, izolat în spital
 •  

Costurile strategiei „zero COVID” a Chinei: copilul de numai patru ani care stă singur, izolat în spital

Costurile strategiei zero COVID a Chinei copilul de numai patru ani care stă singur izolat în spital

Îmbrăcat din cap până în picioare într-un costum alb, un copil de patru ani, care poartă un rucsac pe jumătate din mărimea corpului său, merge singur pe coridorul unui spital din China spre încăperea în care urma să i se facă o tomografie. Este infectat cu coronavirus și este singur. Scena a fost surprinsă de o asistentă medicală la un spital din orașul Putian, epicentrul celui mai recent focar de COVID din China, provocat de varianta Delta. Imaginile au devenit virale pe rețelele sociale chinezești în această săptămână, relatează CNN.

Copilul de patru ani urma să intre în carantină de unul singur. Totul, ca parte a strategiei „zero COVID”, adoptată de China în lupta cu pandemia. „Mă doare inima”, este unul dintre comentariile de la videoclipul publicat pe Weibo, platforma chineză asemănătoare lui Twitter.

„Am ochii în lacrimi”, notează un alt utilizator al rețelei.

A 4-year-old kid — who tested positive (asymptomatic) for COVID-19 — in Putian (莆田), Fujian province, is being taken away for quarantine by himself. Putian is where a major outbreak is happening at the moment. pic.twitter.com/7op6qnCQSC

— Byron Wan (@Byron_Wan) September 14, 2021

Videoclipul reamintește într-un mod crunt care sunt costurilor umane ale politicii „zero COVID” a Chinei, care a ajutat țara să țină sub control de mai multe ori răspândirea virusului. Strategia constă în plasarea unor cartiere întregi în lockdown, testarea a milioane de rezidenți în câteva zile și izolarea rapidă a persoanelor infectate și a celor care au intrat în contact direct cu acestea, în spații special amenajate.

Potrivit autorităților locale, în orașul Putian, 57 din cele 129 de cazuri de COVID raportate recent sunt la copii mai mici de 12 ani. Iar pentru a preveni transmiterea virusului, copiii de grădiniță care sunt infectați sunt separați de părinți și duși în izolare.

Într-o conferință de presă de joi, reprezentanții guvernului din Putian au precizat că regulile privind controlul pandemiei interzic pacienților cu COVID să fie însoțiți de cineva în timpul tratamentului sau izolării, dar dacă un copil și părintele lui sunt infectați, spitalul poate încerca să facă astfel încât ei să fie internați în aceeași secție.

Zhu Xiaqing, asistenta care a surprins imaginile cu copilul de patru ani intrat în carantină, a declarat pentru ziarul local Fujian Health Daily că a început să plângă atunci când a văzut sosind o ambulanță plină de copii, toți îmbrăcați în costume de protecție. Ambulanța a ajuns târziu la spital pentru că un copil nu voia să plece de acasă și a plâns timp de două ore înainte de a fi luat de lângă părinți.

La sosire, copiii au mers singuri să li se facă tomografii. Unii erau atât de mici, încât nu se puteau urca pe masa de scanare și trebuiau să fie ridicați de un medic, a mai povestit asistenta.

„Copiii nu ar fi trebuit să fie supuși unor astfel de măsuri extreme de carantină. Acesta este costul social al abordării de toleranță zero față de COVID”, spune Jin Dongyan, virolog la Universitatea din Hong Kong.

La spitalul din Putian, cadrele medicale au găsit diverse modalități de a-i consola pe copiii infectați. Au decorat saloanele de izolare și coridoarele cu picturi cu personaje din desene animate și le-au pus la dispoziție cărți și jucării și chiar s-au jucat cu ei. Dar uneori, nu este de ajuns.

„În timpul zilei, s-ar putea să fie în regulă, dar noaptea, copiii vor fi încă speriați!”, a comentat un alt utilizator al platformei Weibo.

Strategia zero COVID se bucură încă de un sprijin larg în rândul populației chineze, în condițiile în care mulți s-au obișnuit cu beneficiile asociate vieții fără COVID și sunt speriați de virus, parțial din cauza relatărilor din presa de stat despre efectele pandemiei din alte țări.

„Succesul abordării stricte este parțial construit pe frica publicului. (…) Modul corect este de a spune oamenilor adevărul despre necesitatea de a coexista cu virusul, care este singura modalitate durabilă”, spune virologul Jin Dongyan, care adaugă că această abordare ar putea să mai funcționeze o perioadă, însă China nu poate rămâne închisă pentru totdeauna.

Joi, autoritățile din China a anunțat că au vaccinat complet, cu seruri produse pe plan local, un miliard de persoane, ceea ce reprezintă 71% din populația sa de 1,4 miliarde.

Costurile strategiei zero COVID a Chinei copilul de numai patru ani care stă singur izolat în spital

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Coronavirus în România, 19 septembrie. Aproape 800 de pacienţi COVID sunt la ATI
 •  

Coronavirus în România, 19 septembrie. Aproape 800 de pacienţi COVID sunt la ATI

Coronavirus în România 19 septembrie Aproape 800 de pacienţi COVID sunt la ATI

România a ajuns la 1.144.893 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, după ce, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 5.388 noi îmbolnăviri.

 • La ora 13:00, Grupul de Comunicare Strategică va anunța noile cazuri de îmbolnăviri, numărul actualizat de decese și situația pe județe.

Cel mai recent bilanț arată 97 de noi decese, număr care urcă totalul deceselor COVID în România la 35.456.

6.980 pacienți cu COVID se află în prezent internați în spitalele din România, iar 798 dintre aceștia se află la Terapie Intensivă, cu forme severe. Din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Din totalul cazurilor raportate la nivel național de la începutul pandemiei, 1.078.434 de pacienți au fost declarați vindecați, conform celui mai recent raport al Grupului de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul țării, 26.229 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.372 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 55.174 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 343 de persoane.

Cum au evoluat numărul de cazuri noi și numărul testelor efectuate în ultimele zile:

Coronavirus în România 19 septembrie Aproape 800 de pacienţi COVID sunt la ATI

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Libertatea
 • O tânără de 20 de ani, infectată cu COVID, a murit la două zile de când a născut prematur
 •  

O tânără de 20 de ani, infectată cu COVID, a murit la două zile de când a născut prematur

O tânără de 20 de ani infectată cu COVID a murit la două zile de când a născut prematur

O tânără în vârstă de 20 ani a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, la aproape o săptămână de când era internată cu COVID. Cu două zile înainte de deces, tânăra a născut prematur, informează publicaţia locală Bistriţeanul.

Tânăra, însărcinată în 30 de săptămâni, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița în data de 11 septembrie, unde a fost internată direct în Secția Covid, fiind infectată cu noul coronavirus.

În ziua următoare, tânăra de 20 de ani a fost transferată la Anestezie-Terapie Intensivă, după ce starea ei s-a înrăutățit. Viitoarea mămică necesita intubare, iar acest lucru nu era posibil fără ca copilul să se nască. A născut prematur prin cezariană, însă la două zile de la naştere organismul a cedat.

„Pacienta avea 20 de ani și a fost internată în data de 11 septembrie, direct pe Secția Covid. Starea sa s-a înrăutățit, iar în ziua următoare a fost transferată la ATI. Din cauza faptului că starea ei s-a înrăutățit s-a decis să se facă cezariană”, a explicat pentru sursa citată, Florin Lazăr, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Bebeluşul născut prematur a fost transferat cu un elicopter la o clinică de specialitate din Cluj-Napoca. Acesta a fost testat pentru Covid-19, cu test rapid și cu test PCR, iar rezultatul este negativ.

O tânără de 20 de ani infectată cu COVID a murit la două zile de când a născut prematur

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Imagini spectaculoase la iMapp Bucharest 2021. Cine este câştigătorul ediţiei
 •  

Imagini spectaculoase la iMapp Bucharest 2021. Cine este câştigătorul ediţiei

Imagini spectaculoase la iMapp Bucharest 2021 Cine este câştigătorul ediţiei

Jonas Denzel, regizor și artist vizual, creator de instalații de lumină, video mapping și film documentar, este câştigătorul celui mai mare eveniment de new media art din România și în top 3 concursuri de video mapping la nivel internațional, iMapp Bucharest 2021.

La ediția din acest an, șase echipe internaționale, premiate la festivaluri de renume din Germania, Japonia, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Ungaria și România, şi-au disputat titlul iMapp Bucharest 2021. Lucrările acestora au fost proiectate pe fațada Palatului Parlamentului de 23.000 mp.

Câştigătorul ediţiei din acest an este Jonas Denzel. Potrivit organizatorilor, acesta este câștigătorul ultimei ediții a festivalului Genius Loci Weimar din Germania. Jonas Denzel este regizor și artist vizual, creator de instalații de lumină, video mapping și film documentar. Este cunoscut în multe orașe din Germania și Statele Unite ale Americii pentru proiectele sale realizate pentru spații publice.

În deschiderea evenimentului, pe scena din Piața Constituției a mixat DJ CS84 și a concertat trupa Subcarpați.

„A VII-a ediție a evenimentului iMapp Bucharest, cu tema – ”THE SHOW MUST GO ON”, a prezentat domenii de impact în societatea contemporană (arta, muzica, sportul, educația și turismul), care au capacitatea de a se reinventa și de a asigura efervescența și dinamismul unei vieți care ne-a lipsit tuturor atât de mult. Cei mai buni artiști de video mapping, câștigători ai festivalurilor partenere, au reinterpretat fațada Palatului Parlamentului prin lucrări artistice care utilizează lumina, tehnologia și muzica pentru a reda viziunea proprie asupra temei”, au transmis organizatorii.

Foto: Dumitru Angelescu

Imagini spectaculoase la iMapp Bucharest 2021 Cine este câştigătorul ediţiei

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Filmuleț amuzant postat de Ambasada Suediei, după ce Klaus Iohannis a îndemnat românii să joace golf
 •  

Filmuleț amuzant postat de Ambasada Suediei, după ce Klaus Iohannis a îndemnat românii să joace golf

Filmuleț amuzant postat de Ambasada Suediei după ce Klaus Iohannis a îndemnat românii să joace golf

Klaus Iohannis a încurajat românii să joace golf, „un sport deloc exclusivist” - cum a spus șeful statului, iar reacţiile din mediul online nu au întârziat să apară. Ambasada Suediei a postat un filmuleţ amuzant cu un jucător de golf alergat de un pui de elan, după îndemnul preşedintelui, scrie realitatea.net.

Ambasada Suediei din București a postat pe Facebook un filmuleț amuzant în care un pui de elan aleargă un jucător de golf chiar pe terenul de joc. Postarea vine la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a încurajat românii să joace golf.

Golful se poate practica la orice vârstă şi încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii.

Klaus Iohannis:

Potrivit preşedintelui, golful este un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi.

Ambasada Suediei este recunoscută pentru postările amuzante de pe reţelele de socializare.

Filmuleț amuzant postat de Ambasada Suediei după ce Klaus Iohannis a îndemnat românii să joace golf

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cei mai înalți oameni din lume încep să scadă în înălțime. Explicațiile specialiștilor
 •  

Cei mai înalți oameni din lume încep să scadă în înălțime. Explicațiile specialiștilor

Cei mai înalți oameni din lume încep să scadă în înălțime Explicațiile specialiștilor

Olanda a fost timp de zeci de ani țara cu cea mai înaltă populație din lume, însă oamenii de știință au constatat că olandezii încep să scadă în înălțime, potrivit unui studiu al Institutului de Statistică și al Institutului Național de Sănătate Publică, citat de CNN și The Guardian.

Deși înălțimea olandezilor a crescut în ultima sută de ani, cercetarea arată că bărbații născuți în această țară în 2001 sunt cu un centrimetru mai scunzi decât cei din 1980, în timp ce pentru femei, diferența de înălțime dintre cele două generații este de 1,4 centrimetri.

Potrivit sursei citate, este posibil ca olandezii născuți în 1980 să facă parte din cea mai înaltă generație, în condițiile în care înălțimea medie a bărbaților era de 183,9 cm, cu 8,3 cm mai înalți decât cei născuți în 1930. Cu o întălțime medie de 170,7 cm, femeile născute în 1980 erau semnifiativ mai înalte decât cele care au venit pe lume în 1930, și aveau 165,4 cm.

În cadrul studiului, au fost analizați 719.000 de olandezi cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani. Ca reper a fost folosită întâlțimea medie de la vârsta de 19 ani.

De ce scad olandezii în înălțime

Motivul scăderii în înălțime are, parțial, legătură cu nivelurile crescute de imigrație, aici ajungând grupuri din populații mai mici ca înălțime.

Totuși, „creșterea a stagnat și la generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda, dar și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații sută la sută olandezi nu au mai crescut, iar la femei tendința este de scădere”, mai arată rezultatele cercetării.

În aceste condiții, oamenii de știință iau în calcul și alte posibile cauze ale acestui fenomen. O explicație ar putea avea legătură cu prăbușirea economică din 2007, crede dr. Gert Stulp, de la Facultatea de Științe Comportamentale și Sociale a Universității din Groningen

”Poate că aspecte precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în alte condiții, mai precare, decât generațiile anterioare”, a explicat specialistul.

Dr. Gert Stulp mai precizează că scăderea în înălțime ar putea avea legătură și cu alimentația generațiilor actuale.

Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțini nutrienți importanți pentru creștere. Se crede că acesta este motivul pentru care americanii scad în înălțime: diete mai sărace, mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți. O altă speculație este că scăderea înălțimii ar putea fi cauzată de faptul că mai mulți oameni exclud din diete produsele de origine animală. Dar, din nou, nu există dovezi clare în acest sens.

Dr. Gert Stulp:

Cu toate acestea, ocupă primul loc la nivel mondial pentru creșterea în înălțime din ultimii 70 de ani, cu diferențe semnificative între datele din 1950 și 2020.

Dacă aproximativ 3% din cei din generația 1930-1934 aveau o înălțime de cel puțin 190 cm, în 2020 mai mult de 20% dintre olandezi au cel puțin 190 cm, iar 7% au peste 195 cm.

În anii 1950, 42% dintre bărbații tineri aveau mai puțin de 175 cm, în timp ce în 2020, doar 12% dintre tinerii olandezi sunt mai mici de 175 cm.

Cât despre femei, mai puțin de 2% din generația 1930-1934 a atins o înălțime de 180 cm, iar printre cele născute în 1980, aproape 10% au ajuns cel puțin la această înălțime.

Foto: EPA

Cei mai înalți oameni din lume încep să scadă în înălțime Explicațiile specialiștilor

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • O femeie a murit după ce a fost bătută în recepția unei pensiuni din Sinaia
 •  

O femeie a murit după ce a fost bătută în recepția unei pensiuni din Sinaia

O femeie a murit după ce a fost bătută în recepția unei pensiuni din Sinaia

O femeie în vârstă de 47 de ani a fost bătută de către însoţitorul său, în timp ce făceau formalităţile de cazare, la o pensiune din Sinaia. În urma loviturilor, femeia a decedat. Agresorul a fugit, dar a fost prins de poliţişti în oraşul Comarnic, informează News.ro.

Poliţiştii au fost anunţaţi în jurul orei 16:40 că o femeie în vârstă de 47 ani a fost agresată de către un bărbat, iar în urma loviturilor primite aceasta a intrat în stare de inconştienţă.

„La faţa locului s-a deplasat echipa operativă, iar în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele două persoane intenţionau să se cazeze în respectiva societate, însă a izbucnit un conflict între cei doi, bărbatul lovind femeia cu pumnii în zona capului, iar la scurt timp după incident victima a decedat”, a transmis Poliţia Judeţeană Prahova.

Bărbatul a fugit de la faţa locului, însă a fost identificat de către poliţişti la scurt timp pe raza oraşului Comarnic. În momentul în care a fost prins, agresorul avea o alcoolemie de peste 1,40 grame la mie alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii au mai descoperit că bărbatul avea permisul de conducere suspendat. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

O femeie a murit după ce a fost bătută în recepția unei pensiuni din Sinaia

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • O mașină a intrat într-o terasă din orașul francez Fontainebleau. Șase persoane, rănite
 •  

O mașină a intrat într-o terasă din orașul francez Fontainebleau. Șase persoane, rănite

O mașină a intrat întro terasă din orașul francez Fontainebleau Șase persoane rănite

O femeie se afla la volanul mașinii care a lovit sâmbătă după-amiază mai mulți oameni care stăteau la o terasă din apropierea Castelului Fontainebleau, în departamentul Seine-et-Marne. Șase persoane au fost rănite în urma incidentului, dintre care două au suferit leziuni grave, potrivit postului francez BFMTV și publicației Le Point.

Conform martorilor, inițial, mașina a mers înapoi, după care șoferița a accelerat în direcția terasei.

Femeia a fost reținută. Ea nu figura în evidențele Poliției, însă era cunoscută cu probleme psihice.

Primarul din Fontainebleau, Frédéric Valletoux, a declarat pentru BFMTV că femeia a fost dusă la secția de urgențe a spitalului din Melun, unde mai fusese internată.

„Era șocată, nu vorbea, plângea. Într-un prim dialog, Poliția nu a putut să obțină nicio informație de la ea”, a adăugat edilul.

La fața locului au fost mobilizate mai multe forțe de intervenție, inclusiv un elicopter al securității civile, au mai precizat martorii.

Une voiture vient de foncer dans la terrasse du café en face de chez nous à Fontainebleau, il y a la police et les pompiers pic.twitter.com/CBuXJhP9Un

— Marion Ottaviani (@Sookiebird) September 18, 2021

Foto: Hepta

O mașină a intrat întro terasă din orașul francez Fontainebleau Șase persoane rănite

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • „Vă vom găsi oriunde vă ascundeți!”. Sute de persoane LGBTQ vor să fugă din Afganistan de frica talibanilor
 •  

„Vă vom găsi oriunde vă ascundeți!”. Sute de persoane LGBTQ vor să fugă din Afganistan de frica talibanilor

Vă vom găsi oriunde vă ascundeți Sute de persoane LGBTQ vor să fugă din Afganistan de frica talibanilor

„Situația se înrăutățește în fiecare zi. Teama de represalii face parte din viață noastră acum și sunt atât de stresată, încât nici măcar nu pot să dorm", a declarat Rabia Balkhi pentru CNN,. În ciuda faptului că s-a născut într-o țară cu o lungă istorie de discriminare a populației LGBTQ, familia a acceptat-o ​​ca lesbiană. Numai că, spune tânăra, noua conducere talibană a dezlănțuit un val de violență fizică și teroare asupra populației gay și transgender din țară.

Rabia, studentă de 20 de ani, este doar una dintre sutele de persoane LGBTQ din Afganistan care cere ajutor din afara țării pentru a scăpat de regimul taliban. „Talibanii au informații exacte despre fiecare familie de aici”, a spus ea.

Balkhi se teme că și familia ei ar putea fi atacată sau ucisă din cauză că a ascuns cu bună știință o persoană LGBTQ. Incapabilă să doarmă de teamă să nu fie descoperită, ea crede că, dacă talibanii o vor găsi, o vor ucide cu pietre.

Hasan, alt membri al comunității, spune a primit un apel de la un număr necunoscut. I s-a spus că a fost căutat pentru că este LGBTQ: „Nu vorbi prea mult, te vom găsi oriunde te-ai afla”.

Doi activiști LGBTQ din afara Afganistanului au declarat pentru CNN că au liste separate fiecare cu sute de nume de persoane care vor să fugă din țară.

Mai multe persoane declară că au despre prieteni, parteneri și membri ai comunității lor care au fost atacați și violați. Balkhi a declarat chiar că un bărbat gay din cartierul ei a fost violat, după ce a fost găsit de talibani.

Unii membri ai comunității LGBTQ au declarat pentru CNN că s-au ascuns în subsoluri de săptămâni întregi și își urmăresc telefoanele pentru orice mesaj care i-ar ajuta în tentativa de a pleca din țară. Alții au declarat că sunt singuri, izolați și nu mai au alimente.

De trei săptămâni, Hilal, activist al comunității, se ascunde în subsolul casei unui prieten. Fostul student a spus că nu are bani, mai are puțină mâncare și e sigur că nu va putea niciodată să se întoarcă la casa familiei sale.

Suntem LGBT. Nu este vina noastră. A fost scris ca atare în destinul meu, în spiritul meu … Nimeni nu poate schimba acest lucru. Tot ce pot face este să mă omoare.

Hilal:

Toți au afirmat că se simt abandonați de comunitatea internațională. Ei spun că au nevoie de ajutor pentru a scăpa de luptătorii talibani înainte de a fi descoperiți.

„Jurnaliștii, activistele pentru drepturile femeilor nu au făcut nimic pentru noi. Vom fi uciși dacă nu vom fi evacuați”, a spus Hilal.

„Bacha posh” și burqa, tacticile de fentare ale talibanilor

Mai multe organizații și activiști cu care CNN a vorbit caută modalități de extragere în siguranță a persoanelor LGBTQ din Afganistan, dar, până în prezent, nu a fost găsită nicio cale sigură.

Rainbow Railroad este un ONG care ajută persoanele LGBTQ din întreaga lume să scape de persecuții. Directorul executiv Kimahli Powell a declarat că evacuarea persoanelor LGBTQ din Afganistan a fost și este deosebit de grea, deoarece sunt adesea singuri, ascunși și nu pot fi contactați.

Unii dintre ei sunt atât de disperați încât sunt victima unor escrocherii, inclusiv o ofertă de vize ugandeze false care a dat multor indivizi o speranță falsă.

Ritu Mahendru, un avocat pentru drepturile omului, a declarat că cel puțin o femeie transgender i-a spus că își lasă barba să crească și se îmbracă ca un bărbat pentru a nu atrage atenția. Tradiția, una străveche, se numește „Bacha posh”.

Balkhi a spus că lesbienele ca ea au un avantaj față de alte persoane LGBTQ, întrucât unele femei își ascund fața în public și sunt capabile să-și mascheze identitatea sub burqa, haina care le acoperă complet corpul și fața.

Luna trecută, ea și familia ei au mers la aeroportul din Kabul, în speranța că vor urca într-un zbor de evacuare, dar au fost oprite de talibani. Balkhi a spus că li s-a spus că niciun afgan nu avea voie să intre în aeroport și, când au încercat să treacă de filtre, au fost amenințați cu biciul până când au plecat.

„Mulți afgani LGBTQ își pierd speranța și îmi spun că cerșesc mâncare sau mor de foame”, adaugă ea.

Încă nu este clar cât de sever vor aplica talibanii legea Sharia stricte împotriva cetățenilor LGBTQ din Afganistan.

Se va aplica lapidarea?

Nu a fost făcută nicio declarație oficială, dar într-un interviu acordat ziarului Bild, un comandant taliban al unei închisori a spus că există doar două pedepse pentru homosexualitate: lapidarea sau zdrobirea sub un zid.

Legea Sharia se va aplica așa cum o cunoaștem noi – dacă cineva comite un păcat, pedeapsa este, de obicei, tăierea mâinii. Dacă au o soție sau un soț și comit adulter, pedeapsa va fi moartea. Acum așteptăm ca liderii noștri să decidă conform cărții noastre sfinte.

Mawlawi fazel Rahim Mahaz, noul director al închisorii Pul-e-Charkhi din Kabul:

„Execuțiile vor avea loc într-un loc public, o să chemăm oamenii acolo. Sute sau mii de persoane vor fi adunate acolo, la lapidare”. a avertizat șeful închisorii.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru CNN că nu sunt încă decizii oficiale în ceea ce privește populația LGBTQ: „Când va fi ceva, vă vom ține la curent”.

Legea Sharia împarte infracțiunile în două categorii generale: infracțiunile „hadd”, care sunt infracțiuni grave cu pedepse stabilite, și infracțiunile „tazir”, unde pedeapsa este lăsată la aprecierea judecătorului.

Când au condus ultima oară țara, între 1996 și 2001, talibanii, care au revenit la putere în Afganistan după campania fulgerătoare de luna trecută, au impus legea Sharia, dar cu o interpretare radicală a legii islamice.

De-a lungul timpului, talibanii au introdus noi pedepse, pe baza legii Sharia. Execuțiile celor bănuiți de adulter, de exemplu, erau publice, pe stadioane.

CNN-News18 a scris că, în 1999, o mamă afgană a șapte copii a fost executată, pentru uciderea soțului ei, pe stadionul Ghazi Sport, în fața a 30.000 de spectatori. Înainte de execuție, a fost închisă timp de trei ani și torturată, dar a refuzat să pledeze vinovată pentru a-și proteja fiica.

ONU s-a pronunțat împotriva morții prin lapidare, spunând că „reprezintă tortură, pedeapsă crudă, inumană, degradantă”, iar organismele internaționale și grupurile pentru drepturile omului au amendat problema respectării drepturilor omului în legea Sharia.

Cum era în regimul trecut

Un raport al Departamentului de Stat SUA din 2020 referitor la Afganistan a notat că persoanele LGBTQ se confruntă cu „discriminare, agresiune și viol”, fiind hărțuite, iar unele chiar arestate de autorități.

„Homosexualitatea a fost percepută pe scară largă ca un subiect tabu și indecent”, se spune în raport.

Și în timpul guvernului anterior, relațiile sexuale între persoane de același gen erau ilegale și se pedepseau cu până la doi ani de închisoare.

Aceste legi nu au fost puse mereu în aplicare, iar persoanele LGBTQ erau susceptibile șantajului și abuzului, potrivit unui raport al guvernului britanic publicat în 2013.

Persoanele LGBTQ cu care a vorbit CNN au spus că, înainte de preluarea talibanilor, se confruntau în mod regulat cu discriminarea, abuzuri verbale și amenințarea cu violența fizică, dar „exista un loc în societate și pentru noi”. Balkhi a spus că avea o iubită, pe care putea să o vadă, în secret, în weekend.

Nemat Sadat, un autor afgan LGBTQ care locuiește în SUA, a declarat că homosexualii, lesbienele și transgenderii au ajutat viața culturală afgană să înflorească în cei 20 de ani de la ultima guvernare a talibanilor.

„Persoanele transgender au dominat industria machiajului și au lucrat ca artiști de machiaj … Au existat concerte și prezentări de modă și toate acestea au fost dominate de comunitatea LGBTQ”, a spus el.

Foto: EPA

Vă vom găsi oriunde vă ascundeți Sute de persoane LGBTQ vor să fugă din Afganistan de frica talibanilor

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • O femeie din Vaslui, salvată la limită după ce a căzut într-o fosă septică adâncă de 6 metri. „S-a născut a doua oară”
 •  

O femeie din Vaslui, salvată la limită după ce a căzut într-o fosă septică adâncă de 6 metri. „S-a născut a doua oară”

O femeie din Vaslui salvată la limită după ce a căzut întro fosă septică adâncă de 6 metri Sa născut a doua oară

Două echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui au intervenit sâmbătă seara pentru salvarea unei femei în vârstă de 50 de ani care a căzut într-o fosă septică din comuna Muntenii de Sus, localitatea Satu Nou. Intervenția pompierilor a extrem de dificilă, având în vedere că un capac de beton de peste 100 de kilograme a căzut peste femeie, oprindu-se la câțiva centrimetri de aceasta.

Potrivit reprezentanților ISU Vaslui, căderea femeii a fost una accidentală. Aceasta culegea prune dintr-un copac aflat în apropierea fosei și stătea pe capacul acesteia. La un moment dat, nefiind bine fixat, capacul s-a balansat, iar femeia a căzut în fosă. Peste ea, și capacul.

„Fosa era amenajată într-o fostă fântână adâncă de șase metri, cu un diametru de 80 de centimetri. La sosirea echipajelor de intervenție, femeia era căzută în fosă, fiind conștientă și cooperantă. Ea acuza dureri la membrele inferioare. Capacul de beton s-a oprit la doar 10 centimetri de aceasta. Intervenția a fost una foarte dificilă, pentru că exista riscul ca acel capac să cadă peste ea și peste colegul nostru coborât în fosă și să-i strivească pe amândoi. După această salvare, victima poate spune că s-a născut a doua oară”, a precizat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui

Femeia a fost asigurată cu un ham și a fost scoasă în siguranță la suprafață, pompierii ridicând și capacul fosei în același timp.

La fața locului a sosit și un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului Vaslui pentru a acorda primul ajutor. Potrivit cadrelor medicale, femeia nu a suferit leziuni, fiind doar foarte speriată. Ea nu a fost transportată la spital.

O femeie din Vaslui salvată la limită după ce a căzut întro fosă septică adâncă de 6 metri Sa născut a doua oară

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Klaus Iohannis: Golful, un sport deloc exclusivist. Încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport
 •  

Klaus Iohannis: Golful, un sport deloc exclusivist. Încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport

Klaus Iohannis Golful un sport deloc exclusivist Încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport

Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat românii să descopere golful, un sport deloc exclusivist, care oferă ocazia de a petrece mai mult timp în natură, mai ales în contextul pandemic, informează Agerpres.

„Mă bucur să întâlnesc aici atâţia oameni pasionaţi de golf, un sport care nu este deloc exclusivist şi care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mişcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi”, a transmis şeful statului la un eveniment organizat cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiţă” şi prezentării noii versiuni Dacia Duster.

Golful se poate practica la orice vârstă şi încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacţii.

Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis a arătat că performanţa sportivă inspiră şi îi motivează pe oameni să fie mai buni. Întrebat când jucat ultima dată golf, Iohannis a spus că în urmă cu câteva săptămâni, tot la Pianu de Jos.

„Terenul acesta este foarte bun şi foarte frumos, este un teren în mijlocul naturii. Foarte multă natură, foarte multe zone lăsate sălbatice. Privelişti foarte frumoase şi un teren foarte bine întreţinut. Este enorm de mult de lucru pentru a întreţine un astfel de teren”, a afirmat şeful statului.

Terenul de golf de la Pianu de Jos este primul de acest gen amenajat în România după 1989, în localitatea natală a lui Paul Tomiţă, cel care l-a învăţat acest joc pe regele Mihai. Clubul de Golf „Profesor Paul Tomiţă” a fost înfiinţat în 1995. Aici a avut loc, în 2001, primul turneu de golf din România de după 1989.

Klaus Iohannis Golful un sport deloc exclusivist Încurajez pe cât mai mulţi să descopere acest frumos sport

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Eleva din Marea Britanie care a fugit ca să se alăture ISIS imploră iertare: „Nu știam că e un cult al morții”
 •  

Eleva din Marea Britanie care a fugit ca să se alăture ISIS imploră iertare: „Nu știam că e un cult al morții”

Eleva din Marea Britanie care a fugit ca să se alăture ISIS imploră iertare Nu știam că e un cult al morții

Shamima Begum, în vârstă de 22 de ani, una dintre cele trei eleve care au părăsit Londra, în 2015, pentru a se alătura grupului terorist Stat Islamic, în Siria, s-a confesat într-un interviu acordat televiziunii britanice ITV, în emisiunea „Good Morning Britain”. 

Fosta „mireasă” ISIS, Shamima Begum, acum în vârstă de 22 de ani, spune că atunci când a decis să părăsească Marea Britanie, la 15 ani, alături de alte două prietene, pentru a se alătura grupului terorist Stat Islamic în Siria, era o adolescentă care nu știa ce face. 

„Nu ştiam că ISIS vrea să preia controlul lumii”

Într-un interviu pentru Good Morning Britain, tânăra spune că a fost manipulată să se alăture ISIS. „Am crezut că mă alătur unei comunităţi islamice. Mi s-a spus că trebuie să plec din Marea Britanie pentru că acolo nu pot fi o bună musulmană. Credeam că mă voi mărita, că voi avea copii şi voi duce o viaţă în cel mai pur stil islamic. Ştiam că e război, dar nu în zonele în care sunt femei şi copii. Credeam că voi fi în siguranţă, nu ştiam că ISIS vrea să preia controlul lumii”, spune Shamima Begum, în apărarea ei, potrivit sursei citate. 

De asemenea, tânăra, care se află acum într-o tabără de refugiați din nordul Siriei, de unde a acordat și interviul televizat, a cerut iertare, mărturisind că regretă foarte mult decizia. 

„Mai degrabă aș muri”, a spus ea, decât să se întoarcă înapoi în ISIS, despre care habar n-avea că e „un cult al morții”. 

„Îmi pare extrem de rău pentru toţi cei care au avut de suferit din cauza ISIS, nu sunt de acord şi nu încerc să justific nimic din ce au făcut. Nu poate fi justificat în niciun fel să omori oameni nevinovaţi în numele religiei. Aş dori să-mi cer iertare, îmi pare foarte rău. Rog publicul britanic şi oamenii din Marea Britanie să mă ierte pentru că am făcut o greşeală la o vârstă atât de fragedă”, a adăugat ea.

I s-a luat cetățenia

Cetățenia britanică a fostei „mirese” ISIS a fost revocată în 2019, la decizia Secretarului de Stat din cadrul Ministerului de Interne al Marii Britanii, Sajid Javid. Rudele Shamimei Begum declarau atunci că sunt „dezamăgite” de decizia Secretarului de Stat și că vor lua toate măsurile legale pentru a-și aduce fata acasă.

În același interviu, Shamima Begum a făcut un apel către premierul britanic Boris Johnson, căruia i-a transmis că este gata să meargă în fața instanței, dacă acest lucru este necesar pentru a putea reveni în Marea Britanie. 

Tânăra, care susține că nu a avut un rol activ în violențele și actele teroriste comise de ISIS, se oferă să-i ajute pe britanici să lupte împotriva terorismului, prin împărtășirea propriei experiențe cu extremiștii religioși. 

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, declara, în februarie 2019, că oricare britanici care au plecat în Siria și vor să se întoarcă, trebuie să fie pregătiți să fie interogați, investigați și posibil urmăriți penal, potrivit BBC News. 

De asemenea, într-un alt interviu pentru BBC, Shamima Begum reiterează că „poate fi utilă societății” și că ar fi păcat să fie lăsată să „putrezească” într-o tabără pentru refugiați.  

– Reporter BBC: Regreți că te-ai alăturat ISIS?– Shamima Begum: Sigur, voi regreta acest lucru pentru tot restul vieții mele. Fie că se vede sau nu pe fața mea, mă macină pe dinăuntru. Nu mai pot dormi din această cauză.

– De ce regreți că te-ai alăturat ISIS?– Pentru că ISIS distruge viețile oamenilor. Mi-a distrus viața mie și familiei mele, iar acum va trebui să trăiesc cu asta. 

– Cum te simți când te gândești că făceai parte dintr-o grupare care a comis genocid, care a înfăptuit crime, care a lansat atacuri în lume?– Sincer, mi se face rău. Mă face să mă urăsc. 

– Dacă nu s-ar fi destrămat ISIS, ți-ai mai regreta decizia? – Cu siguranță. Dacă aș fi plecat spontan și ISIS și-ar fi recâștigat teritoriul și întreaga putere, tot aș fi spus „bine că nu sunt acolo, în acel iad”. Mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat de acolo.

– Unii oameni pot să creadă că ți-ai schimbat opinia acum doar pentru că nu mai faci parte din ISIS, pentru că nu mai poți fi în „califatul islamic”. – Am această opinie de mult timp, numai că acum am suficientă încredere pentru a exprima această opinie, a declarat tânăra. 

Shamima Begum a avut trei copii

Shamima Begum, Amira Abase și Kadiza Sultana aveau 15, respectiv 16 ani când au părăsit Regatul Unit în februarie 2015 pentru a deveni „mirese” ISIS. Ele au zburat în Turcia, după ce le-au spus părinților că ies în oraș, iar ulterior au trecut granița în Siria.

Shamima Begum a povestit, în mai multe interviuri, că după ce au ajuns în orașul sirian Rakka, au stat într-o casă pentru mirese nou-venite. 

Dar după ce s-a aflat că ele sunt fetele despre care se vorbea la televizor în toată lumea, au fost separate de grup pentru că au fost suspectate că ar fi spioni. 

„Am aplicat pentru a mă căsători cu un luptător vorbitor de limbă engleză, cu vârsta între 20 și 25 de ani”, își amintește tânăra. 

Zece zile mai târziu s-a căsătorit cu un olandez de 27 de ani, care s-a convertit la islam. Cei doi au rămas împreună timp de trei ani, până când au fugit din Baghuz – ultimul teritoriu controlat de ISIS în Siria de est – în februarie 2019. 

Soțul ei s-a predat unui grup de militari din trupele siriene în momentul în care au plecat, iar ea a ajuns într-o tabără de refugiați din nordul Siriei. Ambele prietene ale fetei, Amira Abase și Kadiza Sultana, au murit în timpul unor bombardamente. 

Shamima a mărturisit și că a avut trei copii care i-au murit la vârste fragede. Primul ei copil, o fată, a murit la vârsta de un 1 și 9 luni și a fost îngropată în Baghuz. Cel de-al doilea copil a murit din cauza malnutriției. Și-a dus copilul la spital, dar „nu erau disponibile medicamente și nu era suficient personal medical”. Când a ajuns în tabăra pentru refugiați, la vârsta de 19 ani, Shamima era din nou însărcinată, în nouă luni. Nici cel de-al treilea copil nu a reușit să supraviețuiască, după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie. 

Eleva din Marea Britanie care a fugit ca să se alăture ISIS imploră iertare Nu știam că e un cult al morții

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Anunțul Simonei Halep la trei zile după ce s-a căsătorit
 •  

Anunțul Simonei Halep la trei zile după ce s-a căsătorit

Anunțul Simonei Halep la trei zile după ce sa căsătorit

Simona Halep s-a căsătorit pe 15 septembrie cu Toni Iuruc, iar în ultimele zile a postat pe conturile sale de pe rețelele sociale mai multe imagini din timpul ceremoniei. Astăzi, jucătoarea de tenis a publicat pe Twitter două fotografii, dintre care una alături de proaspătul său soț, prin care își anunță fanii că a devenit oficial „doamnă”.

„Officially a Mrs”, a scris Simona în dreptul imaginilor în care apare în ținuta pe care a purtat-o la petrecerea de după cununia civilă, o rochie albă, accesorizată o fundă neagră în zona pieptului, o creație a designer-ului Oscar de la Renta.

Într-o oră, postarea Simonei Halep a primit peste 4.000 de aprecieri.

Officially a Mrs ❤️😊 pic.twitter.com/HjGG8RDIEL

— Simona Halep (@Simona_Halep) September 18, 2021

În vârstă de 29 de ani, Simona Halep s-a căsătorit miercuri la Constanța cu omul de afaceri Toni Iuruc, cu care trăiește o poveste de dragoste de doi ani. Petrecerea, la care au fost invitate 300 de persoane, a fost organizată la un local de lux din stațiunea Mamaia.

Sportiva a luat numele soțului său, astfel că acum în buletin va fi Simona Halep-Iuruc.

Simona, care ocupă acum locul 11 WTA, spune că vrea să mai joace tenis de performanță încă 2-3 ani și că şi-ar dori să ajungă din nou în topul primelor 10 jucătoare ale lumii.

„Mai vreau să joc 2-3 ani. Trei ani cu puţin noroc. Să vedem cum o să fiu cu accidentările, îmi doresc tare mult să mai ajung în top 10, nu ştiu dacă se va mai întâmpla”, a spus Simona Halep, la lansarea platformei TennisWin, o reţea socială dedicată iubitorilor de tenis, potrivit Agerpres.

Foto: twitter.com/Simona_Halep

Anunțul Simonei Halep la trei zile după ce sa căsătorit

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Zeci de oameni fără mască la evenimentele din București, deși purtarea ei e obligatorie. Ce spun organizatorii și Primăria
 •  

Zeci de oameni fără mască la evenimentele din București, deși purtarea ei e obligatorie. Ce spun organizatorii și Primăria

Zeci de oameni fără mască la evenimentele din București deși purtarea ei e obligatorie Ce spun organizatorii și Primăria

Mai multe evenimente în aer liber au loc în Capitală, cu mii de participanţi, în ziua în care autoritățile din București au anunţat noi restricții anti-COVID. Acestea se aplică de duminică, după miezul nopții, însă măsurile încă în vigoare impun și ele purtarea măștii la astfel de manifestații. Aproximaxtiv 6.000 de participanţi au luat startul la The Color Run, însă doar o parte au purtat mască.

„Dâmboviţa Delivery”, „The Color Run Night 2021″ şi „IMapp Bucharest – Winners League” sunt cele trei evenimente care au ocupat principalele bulevarde din Capitală, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noilor restricţii anti-COVID, anunţate de CMBSU.

Potrivit măsurilor CNSU, valabile de la 1 august, activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt vaccinați sau au test negativ.

Aproape 6.000 de participanţi s-au înscris în cursa „The Color Run”, conform unui membru al echipei de organizare a evenimentului. Potrivit acestuia, toată lumea care este implicată în eveniment este vaccinată ori testată, inclusiv voluntarii.

„Am avut două filtre, unul în care se verifica dovada vaccinării sau a testării, iar altul unde se oferea brăţara de acces în zona evenimentului”, precizează sursa din cadrul echipei de organizare.

Având în vedere că este un eveniment în aer liber masca nu este obligatorie, dar noi am impus nişte reguli. Când se face accesul, toată lumea este obligată să poarte mască. Oricum, toţi participanţii au primit în kitul de participare o eşarfă, care funcţionează şi pe post de mască. Ea nu este obligatorie în momentul alergării, dar în momentul startului noi le recomandăm să poarte mască, pentru că atunci se fac aglomerări. După start pot alerga fără mască.

Membru al echipei de organizare The Color Run:

Contactată de Libertatea, Manuela Dediu, reprezentanta biroului de presă al Primăriei Capitalei, partener al evenimentului Color Run, a precizat că Primăria nu are capacitatea legală de control cu privire de aplicarea regulilor anti-COVID. „Poliţia trebuie să urmărească dacă organizatorul le respectă. La evenimentul nostru din Piaţa Constituţiei, IMapp Bucharest – Winners League, scrie foarte clar că este obligatorie purtarea măştii”, a adăugat aceasta.

„Accesul este permis, în conformitate cu normele în vigoare, exclusiv persoanelor care prezintă documente care să ateste că se încadrează în una dintre următoarele: sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; au efectuat un test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și pot prezenta rezultatul negativ certificat al acestuia, nu mai vechi de 72 de ore; au efectuat un test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și pot prezenta rezultatul negativ certificat al acestuia, nu mai vechi de 48 de ore; se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2″, se arată pe pagina evenimentului The Color Run privind condiţiile de acces.

Restricții în București, după ce rata de infectare a trecut de 2 la mie

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat sâmbătă, 18 septembrie, noi restricţii anti-COVID, după ce rata de infectare din București a depășit valoarea de 2 la mie pentru a doua zi consecutiv. Măsurile intră în vigoare pe 19 septembrie, la ora 0.00.

Principalele decizii din cadrul CMBSU:

 • este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru
 • este permisă desfășurarea orelor de educație fizică doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție
 • competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între persoane, doar pentru persoanele vaccinate cu schema completă sau cu test negativ COVID
 • participarea la cinematografe, teatru sau concerte este permisă cu până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.
 • spectacolele, concertele și alte evenimente culturale în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru persoanele vaccinate cu schema completă sau cu test negativ COVID.

Zeci de oameni fără mască la evenimentele din București deși purtarea ei e obligatorie Ce spun organizatorii și Primăria

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • În ziua cu un nou maxim de cazuri COVID al valului patru, doar 10.200 de oameni s-au vaccinat în România
 •  

În ziua cu un nou maxim de cazuri COVID al valului patru, doar 10.200 de oameni s-au vaccinat în România

10.184 de persoane s-au vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Numărul este în scădere cu peste 3.000 de vaccinări față de vineri, 17 septembrie, și se înregistrează în ziua în care, la nivel național, numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 5.388.

Din cele aproape 10.200 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore, 7.689 au primit prima doză, iar 2.495 s-au prezentat a rapel.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate 5.369.655 de persoane, iar 5.252.185 au îndeplinit schema completă de imunizare.

Cel mai folosit vaccin, în ultimele 24 de ore, a fost serul Pfizer/BioNTech, ales de 4.054 de persoane pentru prima doză și administrat la rapel în cazul altor 2.310. Urmează vaccinul Johnson & Johnson, folosit în cazul a 3.502 de persoane, acesta fiind singurul care se administrează în doză unică.

Alte 275 de persoane au fost vaccinate cu serul Moderna, dintre care 126 cu prima doză și 149 la rapel, în timp ce vaccinul AstraZeneca a fost ales 43 de persoane, dintre care doar 7 pentru vaccinarea cu doza inițială.

În ziua cu un nou maxim de cazuri COVID al valului patru doar 10200 de oameni sau vaccinat în România

Potrivit datelor CNCAV, în ultimele 24 de ore, la nivel național, a fost înregistrată o reacție adversă după administrarea vaccinului Pfizer.

De la începutul campaniei de vaccinare, au fost consemnate, în total 17.100 de reacții adeverse, ceea ce reprezintă 1,72 la 1.000 de doze administrate.

Tabel situatie vaccinari_18.09.2021Numărul de persoane vaccinate în ultimele șapte zile:

În contextul în care se înregistrază o creștere constantă a cazurilor de infectare cu coronavirus, în timp ce ritmul vaccinărilor continuă să fie scăzut, autoritățile au decis ca Certificatul verde digital să fie obligatoriu în toate zonele unde rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori.

Decizia a fost aprobată de Guvern în ședința de vineri, 17 septembrie, și prevede că certificatul care atestă vaccinarea anti-COVID, testarea ori trecerea prin boală trebuie să fie prezentat de cei care vor să aibă acces la nunți, botezuri, meciuri, în sălile de sport, în cinematografe sau restaurante în localitățile în care rata incidenței depășește pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Potrivit celei mai recente analize săptămânale publicată, astăzi, de Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI), pragul de 3 la mie a fost depășit până acum în 115 localități din România.

În ziua cu un nou maxim de cazuri COVID al valului patru doar 10200 de oameni sau vaccinat în România

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌