ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022TVR

Trimisul special al TVR în Ucraina, Alexandru Costache: Întâlnirea cu Nadia a fost cea mai emoționantă. În două momente chiar am fost în pericol. În Bahmut te lua cu groază, pe fundal se auzeau explozii foarte dese

4 December 2022 at 19:34
image

"Situația rămâne extrem de dificilă și de riscantă, pentru că așa cum le-au distrus rușii ucrainenilor jumătate din infrastructura energetică, pot să le distrugă și cealaltă jumătate. De altfel, autoritățile de la Kiev sunt pregătite pentru ceea ce numesc ei 'complete shutdown', 'un total blackout', o cădere, o pană generală de electricitate și de căldură. De aceea au făcut și acele corturi, se numesc puncte ale invincibilității, ale indestructibilității ucrainenilor, unde oamenii care nu au căldură sau electricitate pot merge să ia un ceai cald, să se încălzească, să-și încarce bateria la telefon, să comunice, pentru că există internet din rețeaua Starlink. Așadar, situația rămâne extrem de dificilă, mai ales în condițiile în care se așteaptă scăderi de temperatură cu mult sub zero", a explicat Alexandru Costache.

Trimisul special a subliniat că au fost mai multe momente care l-au marcat.

"Cel puțin pentru mine, întâlnirea cu acea fetiță, Nadia, Nadiușa cum îi spunea bunicul ei, a fost cea mai emoționantă. Nu aveai cum să nu îți dea lacrimile când o priveai, pentru că era foarte mică, foarte frumușică și foarte tristă. Avea o privire foarte, foarte tristă. Era imposibil să nu îți dea lacrimile", rememorează el.

Au fost două momente în care echipa Știrilor TVR trimisă în Ucraina a fost în pericol.

"În Herson, a doua zi, când am fost pe 23 noiembrie, miercurea trecută, se auzeau explozii foarte puternice. Din fericire, în acea zi nu au fost morți sau răniți, însă a doua zi, noi am plecat spre Donbas, pe 24 noiembrie, au fost 17 atacuri ale rușilor în Herson, 7 civili au fost uciși și 21 de persoane au fost rănite. Era realmente periculos. Iar al doilea moment și mai periculos din punctul meu de vedere a fost în Bahmut - acolo era un peisaj urban apocaliptic, te lua cu groază pur și simplu când vedeai străzile acelea cu clădirile în ruină, cabluri atârnând, niște fortificații, oameni care (...) treceau pe stradă ca niște fantome, iar pe fundal se auzeau explozii foarte dese de artilerie, dar și zgomot de mitraliere. Era pur și simplu îngrozitor. De altfel, acolo, realmente, mie mi-a fost foarte frică", a recunoscut Alexandru Costache.

"Ne-am relaxat în momentul în care am ajuns în piața centrală, unde se împărțeau ajutoare și acolo erau foarte mulți localnici, mulți dintre ei în vârstă, ați văzut că făceau și glume pe seama noastră, că eram foarte speriați, ei, acolo ne-am relaxat pur și simplu când am văzut atâția oameni la un loc", a explicat trimisul special al TVR în Ucraina.

articolul original.

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanții de securitate pentru încheierea războiului. Voci vehemente: ''Rusia are toate garanţiile dacă nu atacă sau nu îşi ocupă vecinii''

4 December 2022 at 18:24
Emmanuel Macron la TF1 / FOTO: Captură twitter.com/EmmanuelMacron

Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfârşitul anului trecut, solicitare care, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei, în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate. Washingtonul a considerat inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 - adică înaintea extinderii Alianţei către Est - şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.

Această temă a fost acum readusă în atenţie de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Într-un interviu acordat postului TF1, înregistrat în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în SUA, liderul de la Elysee a apreciat că Europa trebuie să-şi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi că Occidentul în ansamblu trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

''Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm - aşa cum a spus mereu preşedintele Putin - este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia'', a explicat Macron, potrivit Reuters.

''Această temă va face parte din temele asupra păcii, aşadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliaţii şi statele membre şi cum vom da garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor'', a sugerat preşedintele francez.

Au terme de ma visite d’État aux États-Unis d’Amérique, je réponds aux questions de TF1 : https://t.co/jndIjtdjfF

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
December 3, 2022

Propunerea sa a fost primită la Kiev cu critici puternice.

''Cineva doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?'', a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ''În loc de Nuremberg - să semnăm un acord şi să ne strângem mâna?'', a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după Al Doilea Război Mondial.

The denuclearized and demilitarized so-called russia is the best guarantee of peace for Europe and the world.

P.S. The only guarantee is the humanism of the European judicial system, The Hague verdict does not provide for the death penalty.

— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov)
December 4, 2022

La rândul său, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere. ''Lumea civilizată are nevoie de 'garanţii de securitate' în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin'', a scris Podoliak pe Twitter.

Civilized world needs "security guarantees" from barbaric intentions of post-Putin Russia...It will be possible only after tribunal, conviction of war authors and war criminals, imposition of large-scale reparations and bloody clarification of ru-elites "who is the one to blame?"

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M)
December 4, 2022

Responsabili ai statelor baltice s-au arătat şi ei în dezacord cu sugestia lui Macron.

''Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă inocentă'', consideră vicepremierul leton Artis Pabriks, citat de Financial Times.

Includes part of my comment about Macron’s position. https://t.co/tiArZosnvx

— Artis Pabriks (@Pabriks)
December 4, 2022

La rândul său, fostul ministru lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a susţinut tot pe Twitter că, în prezent, ''Rusia are toate garanţiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii'', iar ''dacă cineva doreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-şi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească încă o dată''.

#Russia has all security guarantees if it doesn’t attack, annex or occupy its neighbors. If anyone wants to create a new security architecture that allows a terrorist state to continue its methods of intimidation, they should think again, it will jot fly. https://t.co/EqLpGNjwmb

— Linas Linkevicius (@LinkeviciusL)
December 4, 2022

În timp ce războiul din Ucraina intră în a zecea lună, negocierile ruso-ucrainene sunt în continuare blocate, conform tuturor părţilor.

SUA şi ceilalţi aliaţi ai Ucrainei afirmă că preşedintele Volodimir Zelenski este cel căruia îi revine decizia asupra termenilor în care ar fi dispus să negocieze cu Moscova.

Kremlinul consideră că Washingtonul i-a impus Kievului retragerea de la masa negocierilor în speranţa că ajutorul militar occidental va permite Ucrainei să încheie conflictul prin înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă.

Deocamdată, Zelenski condiţionează orice noi discuţii cu Rusia de retragerea trupelor acesteia din Ucraina şi nici preşedintele american Joe Biden nu se arată deschis unor discuţii cu Putin cu condiționalități din partea Kremlinului.

Sursa: Agerpres

articolul original.

Victorie clară pentru echipa de handbal CSM București în Liga Campionilor: 30-24 cu Ferencvaros

4 December 2022 at 18:11
CSM București, victorie în Liga Campionilor / FOTO: www.facebook.com/CSMBOfficial

Prima repriză a aparţinut echipei oaspete, care a condus cu 3-1 şi 5-3, apoi s-a desprins la 8-5, iar la pauză avea un avans de un gol, 11-10.

CSM Bucureşti a făcut diferenţa în repriza secundă, după o serie remarcabilă începută în min. 48, la scorul de 20-21, şi încheiată în min. 58, la scorul de 27-21, pentru ca la final să câștige cu 30-24 meciul cu Ferencvaros.

Cristina Neagu a fost şi de data aceasta cea mai bună de pe teren, cu 14 goluri marcate. Pentru ''tigroaice'' au mai punctat şi Elizabeth Omoregie 6 goluri, Crina Pintea 4, Malin Larsen Aune 2, Grace Zaadi Deuna 2, Alexandra Dindiligan 1, Siraba Dembele Pavlovic 1, Ema Alivodic 1.

Marie Skurtveit Davidsen a apărat 12 şuturi, încheind cu un procentaj bun, de 36,36%.

Pentru ''Fradi'' au înscris Antje Angela Malestein 5 goluri, Emily Bolk 4, Andrea Lekic (ex-CSM) 4, Alicia Stolle 3, Greta Marton 3, Dragana Cvijic (ex-CSM) 2, Zita Szucsanszki 1, Katrin Gitta Klujber 1, Szandra Szollosi-Zacsik 1.

Meciul a fost arbitrat de bosniacii Aleksandar Jovic şi Nedim Arnautovic, iar delegat EHF a fost olandezul Ferdinand van der Helm.

În celelalte meciuri ale grupei, Vipers Kristiansand, deţinătoarea trofeului, a surclasat-o pe DHK Banik Most cu 43-21, sâmbătă, în deplasare, iar duminică, SG BBM Bietigheim a remizat acasă cu Brest Bretagne Handball, 25-25, în timp ce Krim Mercator Ljubljana a pierdut pe teren propriu în faţa formaţiei Odense Handbold, cu 23-29.

Pe 10 decembrie, CSM va juca revanşa cu Ferencvaros, în deplasare.

Clasament
1. Vipers Kristiansand 11 puncte (+46)
2. CSM Bucureşti 11 (+28)
3. SG BBM Bietigheim 10
4. Odense Handbold 8
5. FTC-Rail Cargo Hungaria 7
6. Brest Bretagne Handball 5
7. Krim Mercator Ljubljana 4
8. DHK Banik Most 0.

Sursa: Agerpres

articolul original.

"Imperiul Roman, Tehnologia Învingătorilor": Uluitoarea tehnică militară din Roma antică, într-o expoziție la Cluj Napoca

4 December 2022 at 17:38
image

Zeci de exponate, în mărime naturală sau redusă, sunt expuse la Cluj-Napoca. Sunt prezentate tehnici militare și echipamente, care au făcut din armata romană o putere de temut pe câmpul de luptă. Una dintre atracții este armura folosită de gladiatori, dar și scuturile și formația de scuturi, denumită "Ţestoasa", pe care vizitatorii, mari și mici, le pot vedea cum arată de aproape.

Exponatele au fost reconstruite de specialiști artizani ai Muzeului "Leonardo da Vinci" din Italia, respectând întocmai schițele originale.

Imperiul Roman a dominat lumea antică aproape 1.000 de ani, reușita fiind datorată politicii sale expansioniste și, în special, tehnicilor avansate de luptă. Pe lângă cele de luptă corp la corp, mașinării nemaivăzute pentru acea vreme, pentru operațiunile de ofensivă și atac, sau nenumărate tehnici, adaptate la aproape orice situație.

Pe lângă tehnica militară, expoziția prezintă și tehnologiile civile care au contribuit decisiv la progresul societății romane.

Expoziția rămâne deschisă până pe 23 decembrie la Casa de Cultura ,,Dumitru Fărcaș'' din Cluj-Napoca.

articolul original.

Concert caritabil la Cluj, pentru a-i ajuta pe vârstnici să treacă mai ușor iarna

4 December 2022 at 17:35
image

Lemnele pentru foc, atât de necesare zi de zi, lipsesc adeseori. La Gherla, am întâlnit-o pe doamna Maria, care are 72 de ani. Ne-a vorbit, cu zâmbetul pe buze, dar tristețea i se simțea în glas.

Implicarea comunității este foarte importantă în proiectele Asociației "Oastea Domnului Gherla". La unul dintre evenimentele caritabile, elevi talentați au pregătit colinde spre bucuria tuturor. Intrarea a fost liberă, însă cine a vrut să ofere un sprijin a putut face donații.

Tinerii au organizat și un târg caritabil la intrarea în cinematograful din Gherla.

Asociația își propune, printre altele, să cumpere lemne de foc pentru 45 de vârstnici.

articolul original.

Dispută între Clotilde Armand și ministrul Culturii pentru Casa Miclescu

4 December 2022 at 17:30
image

Casa Miclescu se află pe Bulevardul Kiseleff, într-o zonă exclusivistă a Capitalei. Proprietarii au deschis un proces în care cer declasarea  imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a declanșat procedurile pentru exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică, însă demersul ar fi blocat de Ministerul Culturii: "Pentru o asemenea procedură este nevoie de un aviz al ministerului Culturii și dl. Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidențial în locul Casei Miclescu, n-ar fi întârziat un asemenea aviz."

Contactat în mai multe rânduri pentru a ne oferi un punct de vedere, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a fost de găsit. De curând însă, acesta a declarat pentru o publicație online că nu face decât să respecte legea: „Un sigur comentariu, pentru cei care sunt cu adevărat interesați: nu pot încălca legea nici măcar pentru dna Armand. Pentru dumneaei e probabil standard de acțiune, nu e cazul Ministerului Culturii."

O poziție susținută și de către specialiștii în patrimoniu.

Ciprian Plăiașu, specialist în patrimoniu: "Ministrul Culturii ar încălca legea dacă ar spune că da, ok, expropriem. Expropriem în baza a ce? Pentru că nu mai este monument istoric. O instanţă s-a pronunţat că nu mai este monument istoric. Până nu vine următoarea, nu are nimeni voie să ia vreo decizie."

Dincolo de dispută, un lucru este sigur: imobilul se degradează tot mai mult, chiar sub ochii noștri.

În prezent, Casa Miclescu este abandonată și parțial ruinată. Acoperișul central s-a prăbușit complet, iar la etaj, pe alocuri, din tavan au rămas numai grinzile.

Puține persoane știu că aceasta a fost construită în stil neoromânesc după planurile arhitectului Ion Mincu la începutul secolului XX și este cunoscută pentru că în anii '70 a găzduit filmarea unor scene ale peliculei „Felix și Otilia".

articolul original.

EXCLUSIV Ucraina, așa cum au filmat-o jurnaliștii TVR. De la peisajul apocaliptic din Bahmut și casele fără căldură și electricitate, la copiii orfani și la românii care luptă pe frontul ucrainean

4 December 2022 at 17:23
image

Toată Ucraina a fost în beznă după cele 7 atacuri cu rachete și drone rusești asupra infrastructurii critice. La Kiev, Andrei, producătorul nostru local, stătea pe întuneric atunci când a ajuns echipa TVR.

Ucraina rezistă și prin Femeile de Oțel -  mamele, iubitele și surorile luptătorilor de la Azovstal, care îi plâng pe cei uciși, îi caută pe cei disppruți și îi așteaptă cu inima strânsă pe cei aflați încă în captivitate la ruși. Speră ca la următorul schimb de prizonieri să ajungă acasă.

La Nikolaev, alarma aeriană îți dădea fiori.  Un bloc a fost chiar rupt în  două de o rachetă rusească pe 11 noiembrie, chiar în ziua eliberării Hersonului. Aici, lângă dărâmături, am întâlnit-o pe Olena.

"Vreau să mulţumesc României. [...] Soţul m-a trimis în România. Mulţumesc mult românilor pentru tot ceea ce fac, pentru că ei fac pentru noi totul. Mulţumim, mulţumesc!"

Tanchiștii din regiunea Nikolaev ne-au spus povestea uluitoare a unui tanc lovit de grenade, intrat în derivă către pozițiile rusești. Camarazii au crezut că atacă, l-au urmat în luptă și au eliberat un sat ocupat.

În Herson, am întâlnit-o pe Nadia, o fetiță frumoasă și tristă. Își pierduse părinții în război. Trecea cu bunicul prin Piața Svoboda.

În estul țării, rușii au făcut o obsesie să cucerească orașul Bahmut. Lângă front, printre ruine, în zgomotul asurzitor al exploziilor, fără apă, curent și căldură, se încăpățânează să trăiască însă oameni. Mai au puterea să și râdă.

După ororile războiului, un cățel, Patron, aduce ceva pozitiv. Un exemplu de curaj pentru copii, pentru întreaga lume.

Există și români care luptă pe front în Ucraina. Vasile Palamariuc și Adrian Medvedi din Cernăuți își apără cu arma în mână țara în care s-au născut și unde își cresc copiii, Ucraina lor.

articolul original.

Vulcanul Semeru a erupt în Indonezia. 2000 de persoane au fost evacuate

4 December 2022 at 13:16
image
Erupție vulcanică în Indonezia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Localnicii de la poalele Muntelui Semeru, situat în estul insulei Java, unde este cel mai înalt punct la 3.676 de metri, au fugit pe măsură ce norul de cenuşă înalt de 1,5 km se apropia. Potrivit serviciilor de urgenţă, aproape 2.000 dintre aceştia au fost evacuaţi.

Centrul pentru Vulcanologie şi Prevenirea Dezastrelor Geologice (PVMBG) a ridicat nivelul de alertă din jurul Muntelui Semeru de la trei la patru, cel mai înalt nivel, a declarat purtătorul de cuvânt al centrului, Hendra Gunawan pentru Kompas TV.

articolul original.

Daea: România va avea în 2022 cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani. Ne asigurăm necesarul pentru consumul intern şi disponibilităţi pentru export

4 December 2022 at 13:04
Ministrul Agriculturii, Petre Daea / FOTO: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Acesta a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

"La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export", a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, "când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp", însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

"Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români", a transmis Petre Daea.

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

"La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României", a spus el.

Oficialul MADR a menţionat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care "seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară".

"A fost un an foarte dificil, un an care a pus la grea încercare fermierii români, un an care s-a soldat cu un rezultat ce onorează munca fermierilor, întrucât am putut aduce în hambarele ţării cantităţile de produse atât de necesare consumului uman. Deşi spuneam că în condiţii foarte grele, pentru că seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară, am putut recolta şi înmagazina prin munca fermierilor peste 9 milioane tone de grâu. Aceasta înseamnă că ne asigurăm necesarul pentru consumul intern şi disponibilităţi pentru export, de altfel se poate constata că există cantităţi care au fost scoase în afara ţării şi care s-au dus pe culoarele tradiţionale de comerţ, ştiindu-se că multe ţări din lume se şi se aprovizionează cu grâu foarte bun din România", a adăugat Daea.

În opinia sa, grâul a fost mai puţin afectat decât culturile însămânţate în primăvară, iar în perimetrele irigabile şi în zonele unde au căzut precipitaţii culturile au fost salvate şi s-au obţinut "producţiile pe care le sperau fermierii".

"Am pierdut producţii însemnate la cultura porumbului, florii-soarelui şi la soia, ştiindu-se că noi însămânţăm aproape 6 milioane de hectare în primăvară. În întreaga ţară a fost de secetă, iar salvarea culturilor a fost doar în perimetrele irigabile şi în zonele unde precipitaţiile au căzut şi unde plantele şi-au putut continua vegetaţia, în mod deosebit în interiorul arcului carpatic. Acolo culturile de primăvară au fost mai puţin afectate, unele chiar deloc, iar în perimetrele irigabile am putut obţine producţiile pe care le sperau fermierii şi pentru care au lucrat. Aici producţiile au fost susţinute de posibilitatea de a iriga, iar statul a avut un rol important prin asigurarea apei la irigat cu titlu gratuit şi a consumului de energie cu un cost de 50% susţinut din partea statului", a explicat şeful MADR.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone faţă de 2020. Producţia media obţinută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

În ceea ce priveşte grâul, datele INS arată că România a ocupat în 2021 locul patru în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate, dar şi al producţiei, cu 2,175 milioane hectare, respectiv 10.433.751 tone. Producţia totală a fost mai mare cu 4.041.382 tone faţă de 2020, iar cea medie cu 1.831 kg/ha, totalizând 4.797 kg/ha. Consumul intern de grâu este estimat la 2,5 - 3 milioane de tone.

La producţia de floarea-soarelui, România ocupă constant, din anul 2015, primul loc în Uniunea Europeană, dar şi la suprafaţa cultivată, iar potenţialul de export de seminţe este unul semnificativ, ţinând cont că necesarul intern de consum totalizează doar 750.000 de tone.

Astfel, în 2021, a fost consemnată o producţie totală de 2.843.531 tone, în creştere cu 720.666 tone faţă de 2020 şi un randament de 2.530 kg/ha (+672 kg/ha faţă de anul precedent).

articolul original.

Cea mai mare rafinărie din Italia nu va fi naţionalizată, spune ministrul Industriei

4 December 2022 at 12:40
Italia, Adolfo Urso, ministrul Industriei / FOTO: youtube.com

Joi, Guvernul de la Roma a luat decizia de a plasa rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, sub administrarea provizorie a statului pentru a evita închiderea acesteia în condiţiile în care rafinăria riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.

Întrebat dacă rafinăria ISAB urmează să fie naţionalizată, ministrul Industriei, Adolfo Urso a declarat sâmbătă pentru cotidianul Corriere della Sera: "cu siguranţă nu".

Guvernul a preluat administrarea temporară a rafinărei, cu opţiunea de a încredinţa managementul rafinăriei unei companii controlată de stat care operează în acelaşi sector, "pentru a garanta continuitatea producţiei şi deci a aprovizionării cu energie a ţării, şi de asemenea pentru a proteja locurile de muncă", a subliniat Adolfo Urso.

Între timp, pot continua discuţiile cu privire la vânzarea rafinăriei către alte firme interesate, a adăugat Adolfo Urso.

Una din aceste firme posibil interesate ar fi grupul petrolier italian Eni Spa, "şi asta va conferi garanţia de continuare a producţiei", le-a mai spus sâmbătă jurnaliştilor Adolfo Urso. Acesta a dezvăluit că a primit asigurări din partea autorităţilor americane că băncile care vor finanţa operaţiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancţiunile americane.

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar, în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori. Băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

sursa Agerpres

articolul original.

Peste 500 de localități din Ucraina încă nu au energie electrică

4 December 2022 at 12:27
Razboi in Ucraina. Infrastructura energetica afectata

''Inamicul continuă să atace infrastructurile esenţiale ale ţării. În prezent, 507 localităţi din 8 regiuni ale ţării noastre sunt tăiate de la alimentarea electrică'', a declarat Evgheni Ienin, adjunct al ministrului ucrainean de Interne.

''Regiunea Harkov este cea mai afectată, unde 112 sate sunt izolate", a adăugat oficialul.

În regiunile Doneţk şi Herson, peste 90 de localități nu au curent electric, în regiunea Nikolaev, 82.

În regiunea Zaporijjia sunt 76 de așezări fără lumină, iar în regiunea Lugansk 43.

Sursa: Agerpres

articolul original.

Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcționarea serviciilor publice

4 December 2022 at 12:00
Proteste în Marea Britanie

Regatul Unit se confruntă deja cu acţiuni de protest față de creşterea costurilor la facturile pentru energie.

Sâmbătă, militanţi din mai multe organizaţii neguvernamentale au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Londra, Manchester, Liverpool şi din alte oraşe britanice.

Guvernul de la Londra le-a cerut în mod repetat lucrătorilor să renunţe la acţiunile de protest, explicând că nu îşi poate permite să majoreze salariile pentru a putea acoperi creşterea inflaţiei şi că, în orice caz, eventualele majorări ale remuneraţiilor ar antrena o sporire a preţului carburanţilor şi, ulterior, a preţului final, în dauna consumatorilor.

''Mesajul nostru către sindicate este să spunem 'nu este momentul pentru grevă, este momentul pentru a încerca să negociem'. Dar în absenţa acestui lucru, pentru guvern este important să aibă planuri de rezervă'', a explicat Nadhim Zahawi, într-o declaraţie pentru Sky News.

Publicaţia "The Sunday Times" a relatat că guvernul condus de premierul Rishi Sunak, care se confruntă cu numeroase probleme economice, ar putea revitaliza planurile ce prevăd limitarea protestelor în rândul angajaţilor din sectorul public, inclusiv al personalului NHS, în rândul profesorilor şi al pompierilor.

Sursa: Agerpres

articolul original.

Carambol cu 17 mașini, printre care și o ambulanță, în apropiere de Brașov. Atenție la polei! Vizibilitate redusă din cauza ceții

4 December 2022 at 08:45
image

Coliziunea în lanț a avut loc pe sensul de mers către București.

În carambol au fost implicate 17 autovehicule, între care și o ambulanță fără pacient.

"În urma evenimentului, două persoane au fost evacuate din autoturism, fiind rămase blocate. Alte două persoane au fost evaluate medical la fața locului. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. La fața locului s-au deplasat un echipaj de descarcerare, un echipaj cu apă și spumă și două echipaje SMURD", a declarat maiorul Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov.

Şoferii acuză că pe drum nu există material antiderapant.

articolul original.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în vizită la Minsk, ședință cu omologul din Belarus. Ținut la presiune de Moscova pentru mai multe angajamente militare, Lukașenko declară că se teme de "luptători din exil"

4 December 2022 at 08:27
Serghei Șoigu și omologul din Belarus, Victor Khrenin / FOTO: twitter.com/nexta_tv

Imediat după aterizarea pe aeroportul Machulishchy din Minsk, Șoigu s-a întâlnit cu omologul său din Belarus, Victor Khrenin.

Cei doi au semnat amendamente la Acordul privind furnizarea comună de securitate regională în sfera militară.

"Observăm noi evenimente în desfășurare în Belarus, care ar putea avea repercusiuni majore pentru Belarus și Ucraina", notează un analist independent din Polonia, Konrad Muzyka.

Belarus We're seeing new developments in Belarus, which could have major repercussions for Belarus and Ukraine. Today, Sergei Shoigu arrived in Belarus. The visit was reportedly unannounced. Straight after landing at Machulishchy Air Base, he met his Belarusian counterpart... pic.twitter.com/CNhsifJK1k

— Konrad Muzyka - Rochan Consulting (@konrad_muzyka)
December 3, 2022

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, vizita surpriză a lui Șoigu ar trebui să pună presiune pe dictatorul din Belarus să sprijine ofensiva din Ucraina. De altfel, Șoigu s-a întâlnit și cu Lukașenko ieri.

Totuși, specialiștii think tank-ului american sunt de părere că probabilitatea ca Belarus să meargă la război este minimă.

Joi, președintele Aleksandar Lukașenko a avut o ședință cu șefii serviciilor de securitate, la câteva zile după moartea subită a celui care a ocupat ani la rând funcția de ministru de Externe. Vladimir Makei a murit pe 26 noiembrie, la vârsta de 64 de ani, după ce cu o zi înainte a fost văzut în perfectă stare de sănătate.

Lukașenko a avertizat la întâlnirea de joi în privința riscurilor unor atacuri din partea inamicilor externi: NATO, Ucraina și chiar a câtorva bieloruși exilați care luptă în Ucraina împotriva Rusiei, notează The Washington Post.

Lukașenko a declarat că luptătorii din exil ar putea încerca să preia puterea prin forță.

Ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a avertizat la ședința cu comandantul suprem că regimentele anti-Lukașenko care s-au alăturat Kievului au experiență de luptă consistentă și ar putea fi folosite pentru a prelua puterea de la Minsk.

"Sunt tot mai multe chemări ale opoziției fugare, ale bandiților noștri, de a prelua puterea prin forță și de a se deda la acte teroriste pe teritoriul Belarusului", a declarat joi Lukașenko. "Acești teroriști, nu doar simpli trădători (...) nu ezită să îndemne la lovirea unor ținte de pe teritoriul țării noastre", a declarat Lukașenko.

EXCLUSIV | Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, la TVR: Noi nu vrem ca ai noștri copii să fie sclavi, cum noi am fost sclavi în acest regim

Paranoia lui ar putea avea o cauză validă, dar nu pentru motivele pe care el le invocă, notează jurnaliștii The Washington Post.

Dependent de sprijinul Moscovei pentru a rămâne la putere, Lukașenko se teme după protestele care aproape că au răsturnat regimul acum 2 ani. Aproape 1.500 de membri ai opoziției au fost întemnițați atunci.

Opțiunile lui Lukașenko sunt tot mai puține, pe măsură ce războiul se prelungește. Este ținut sub presiune de Rusia pentru noi angajamente militare, în timp se află și sub sancțiunile Vestului pentru rolul său în înlesnirea invadării Ucrainei de către ruși.

Moartea ministrului Makei înseamnă că Lukașenko are cu o voce rațională mai puțin în anturaj, care să pledeze pentru independență maximă față de Moscova fără să riște o invadare rusească după modelul Ucrainei, notează The Washington Post.

Lukașenko i-a permis lui Putin să folosească teritoriul său drept bază pentru lansarea atacurilor rusești pe direcția Kiev, pentru îngrijirea soldaților ruși răniți și, mai recent, pentru antrenarea a mii de tineri proaspăt mobilizați.

CITEȘTE și Lukașenko vorbește despre pace și prietenie, amenințând din nou: Ucraina trebuie să se oprească, pentru că altfel asta va fi distrugerea totală a Ucrainei

articolul original.

Alertă în Marea Britanie. Șase copii au murit din cauza infecției cu streptococul A, care provoacă scarlatina

4 December 2022 at 08:09
image

Streptococul A provoacă scarlatină. De regulă, boala e relativ uşoară şi se tratează cu antibiotic.

Autorităţile îi îndeamnă pe părinți să fie vigilenți și să meargă cu copilul la medic de la primele simptome. Acestea sunt, într-o primă fază, dureri mari de gât și febră.

articolul original.

Rozătoarele au pus stăpânire pe New York. Primăria vrea să angajeze un super erou: dur și nemilos cu șobolanii. Salariul, peste 15 mii de dolari pe lună

4 December 2022 at 08:04
image

Până acum, niciun plan de stârpire a șobolanilor nu a funcționat. Primăria new-yorkeză a anunțat că vrea să angajeze un super erou: dur, nemilos cu șobolanii și cu o strategie ca la război.

Salariul va fi pe măsura rolului de super erou - între 12 mii și 15 mii de dolari pe lună. Ai calitățile necesare pentru a face imposibilul ? - așa sună un fragment din anunțul primăriei din New York. Problema șobolanilor pare irezolvabilă. Dacă în privința infracționalității și a crimei organizate, New York-ul a făcut destule progrese, la capitolul șobolani situația e tot mai gravă.

Potrivit presei americane, care citează diverși specialiști, cheia problemei ar fi schimbarea modalității de depozitare a gunoaielor. Ei spun că lupta cu șobolanii e pierdută, atâta vreme cât seară de seară pe străzile metropolei sunt scoase sute de tone de gunoi - în cea mai mare parte pungi de hârtie și plastic.

articolul original.

Captură record la Suceava: 8 tone şi jumătate de artificii şi petarde, confiscate

4 December 2022 at 08:03
image

Aceştia se ocupau cu deţinerea şi comercializarea ilegală a acestor articole pirotehnice. Petardele şi artificiile, depozitate în mai multe locaţii din Suceava, urmau să fie vândute de sărbători. O parte din marfă, aproape trei tone, a fost găsită într-un container, restul de cinci tone  în mai multe depozite ilegale.

Două persoane, soț și soție, au fost reținute, iar acum sunt sub control judiciar pentru 60 de zile.

Este cea mai mare captură de articole pirotehnice, făcută de polițiştii din Suceava, în ultimii ani.

articolul original.
Before yesterdayTVR

TINEREȚE LA PENSIE | Ion Cristea îngrijește de 45 de ani orologiul din turnul Palatului Culturii din Iași. "Pentru mine, acest ceas reprezintă un prieten"

3 December 2022 at 18:56
image

De 45 de ani, orologiul din turnul Palatului Culturii din Iași bate ora exactă datorita lui. Ion Cristea. Licențiat în drept și istorie, el și-a descoperit pasiunea pentru ceasuri în copilărie și a ajuns să le dedice cea mai mare parte a vieții.

"Avea tata niște ceasuri și eu mă uitam pe la ele, le-am mai desfăcut fără să le stric și pe urmă am lucrat în liceu și în facultate."

Până să se pensioneze, Ion Cristea a fost expert restaurator la Complexul Muzeal Moldova. Ceasul din turn nu mai funcționa din 1977, când a meșterit pentru prima dată mecanismul, învățându-l să numere din nou secundele.

Ieșirea la pensie nu a însemnat despărțirea de faimosul orologiu, mai ales că nu a găsit pe nimeni dispus să-i ia locul și să învețe de la el meșteșugul.

"Trebuie să înțelegem un lucru: el este un mecanism, este exact ca o Dacie, ca orice mașină care merge continuu 24 de ore din 24 de ore și atunci unele piese se rod, de uzează, pleznesc și atunci ele trebuie înlocuite."

Deși ceasul nu mai are nevoie să fie reglat manual, domnul Cristea vine zilnic să-și salute "prietenul" și să admire orașul de la înălțime, prin cadranele colorate ale orologiului.

"Pentru mine, acest ceas reprezintă un prieten. Eu dintotdeauna am avut grijă de el, mi-a plăcut. Reprezintă pasiune și sunt foarte mulțumit că de la această pasiune am putut să fac ca ceasul ăsta să fie întreținut, reparat, restaurat de mai multe ori."

Ion Cristea a restaurat și alte orologii de turn din țară, dar cel de la Palatul Culturii din Iași îi este cel mai drag. Nimic nu-l bucură mai mult decât să audă mecanismul cântând din oră în oră Hora Unirii .

articolul original.

Variantă de lucru pentru bugetul pe anul viitor. Apărarea primește 2,5% din PIB, va crește și bugetul Ministerului Muncii

3 December 2022 at 18:22
image

Sume alocate, potrivit calculului actual:

- Apărare: 38 miliarde

- Educaţie: 32 miliarde

- Transporturi: 23 miliarde

- Agricultură: 22 miliarde

- Sănătate: 19 miliarde.

Cum arată acum varianta de lucru a bugetului, explică pe larg Vlad Ungar.

articolul original.
❌