ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Tion

Atenție la mesajul-capcană: „Tu ești în acest videoclip". Nu dați click!

4 February 2023 at 13:00
image foto: Facebook/Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) transmite că în mediul online se propagă o nouă campanie malițioasă, prin intermediul mesajelor pe social media, în special pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj care conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!

Reprezentanții DNSC transmit să nu accesați link-ul din astfel de mesaje, chiar dacă expeditorul este un prieten sau o cunoștință. Cel mai probabil, cel care deține contul respectiv a căzut la rândul său în capcană și a accesat link-ul malițios. Astfel, mesajul s-a transmis automat către toate contactele din agendă.

Dacă ați dat click pe acel link sau vedeți că din contul vostru s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:

 • Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)
 • Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.
 • Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
 • Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
 • Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor derulează un proiect național de conștientizare. Astfel, pentru a detecta și evita principalele amenințări din online, vă puteți antrena AICI.

articolul original.

Cod galben de vreme rea și vânt puternic în mai multe regiuni din țară, inclusiv în Banat

4 February 2023 at 11:30
image foto: arhiva
Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării, inclusiv pentru Banat.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie transmit că au emis o avertizare de tip cod galben de vreme rea și intensificări ale vântului. Aceasta este în vigoare până duminică, 5 februarie, la ora 6, în Banat, Crişana şi jumătatea de vest a Transilvaniei.

„În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar în vestul şi sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului. Notă: Temporar va ninge şi vor fi intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai mică”, spun cei de la ANM.

foto: ANM

O altă avertizare, de tip cod portocaliu, de viscol puternic, a fost emisă pentru Carpaţii Meridionali la peste 1800 m altitudine și în zona litoralului.

Cerul va avea înnorări temporare şi vor fi precipitaţii slabe, predominant ploaie pe parcursul zilei de sâmbătă şi sub formă de ninsoare în restul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare începând din seara zilei de sâmbătă, când vor fi viteze în general de 40…45 km/h. Temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 5…6 grade – sâmbătă, până în jurul valorii de 1 grad – duminică, iar cea minimă va fi de -2…0 grade, potrivit celor de la ANM.

articolul original.

Bărbat reținut pentru că a încălcat ordinul de protecție, la Timișoara

4 February 2023 at 11:30
image foto: arhivă
Dosar penal pe numele unui bărbat de 36 de ani, la Timișoara. El este cercetat penal după ce s-a apropiat de soție la mai puțin de 200 de metri. A fost reținut pentru 24 de ore.

Bărbatul de 36 de ani a fost prins de polițiști vineri, la Timișoara. Oamenii legii spun că nu avea voie să se apropie de soția lui la mai puțin de 200 de metri, însă bărbatul a revenit la locuința comună.

„În data de 03.02.2023, în jurul orei 18:30, bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a încălcat ordinul de protecție provizoriu emis de polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara, prin care i se interzicea să se apropie la mai puțin de 200 de metri de soția lui, în vârsta de 35 de ani, revenind la locuința comună, din municipiul Timișoara, județul Timiș”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore pentru încălcarea ordinului de protecție, iar acum a fost introdus în arestul IPJ Timiș.

articolul original.

A apărut o fisură în Pasajul Michelangelo, de unde țâșnește apă

4 February 2023 at 10:12
image Foto: Tion
Sunt, din nou, probleme la Pasajul Michelangelo. Printr-o fisură formată în peretele drept al pasajului subteran se scurge apă. Viceprimarul Ruben Lațcău susține că nu există niciun pericol pentru traficul rutier.

Șoferii care trec, sâmbătă, prin pasajul subteran Michelangelo, pot observa cum apa se scurge printr-o fisură. Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat pentru Tion că nu este prima problemă de acest fel de când a fost finalizat pasajul. Potrivit edilului, și anul trecut a existat o problemă similară.

„Există un bazin de retenție mare și un sistem de drenaj care are ca scop să prevină aceste infiltrații, dar inevitabil, având în vedere cât de mare este pânza freatică în zonă astfel de situații au mai apărut. Colegii mei din primărie vor merge astăzi să vadă dacă există probleme la sistemul de drenaj care pot fi rezolvate în weekend sau, în cazul în care problema este mai amplă vom face o expertiză ca să vedem exact care este sursa problemei și cum se poate ea rezolva”, a spus Ruben Lațcău.

Viceprimarul a mai afirmat că pasajul, construit în perioada 2012-2015, încă nu este ieșit din garanție.

„Garanția de bună execuție nu va fi eliberată până nu vom avea o concluzie asupra acestei probleme, iar în cazul în care vor mai fi nevoie de lucrări mai consistente de refacere a hidroizolației sau a sistemului de drenaj sau de colectare atunci cu siguranță acea garanție va putea să fie folosită pentru aceste lucrări de corecție. În acest moment nu există niciun pericol pentru traficul rutier, dar vom face o analiză mai amănunțită până luni”, a mai spus viceprimarul Ruben Lațcău.

Pasajul Michelangelo a fost inaugurat cu mare fast în data de 28 mai 2015, chiar de ziua de naștere a primarului Nicolae Robu. Pasajul are o lungime de 452 de metri, din care 112 sunt acoperiți.

articolul original.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată inclusiv în România

4 February 2023 at 10:01
image foto: pexels.com
În fiecare an, în 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, un eveniment important pentru a atrage atenția asupra problemei globale a afecțiunilor oncologice și pentru a sprijini eforturile pentru prevenirea și tratarea acestei boli. În cel mult zece ani, numărul pacienților oncologici va crește cu 24% și va depăși mortalitatea cauzată acum de bolile cardiovasculare.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată anual în data de 4 februarie, ca o oportunitate pentru organizații, guverne și oameni de a-și uni forțele în lupta împotriva acestei boli răspândite la nivel global. Scopul este de a sensibiliza publicul asupra importanței prevenirii și controlului cancerului și de a aduna fonduri pentru a sprijini cercetarea și tratamentul acestei maladii.

Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli din lume, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Anual, la nivel mondial, sunt diagnosticate aproximativ 18 milioane de cazuri noi. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, cancerul continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, care necesită atenție și acțiune continuă. Motivele sunt multiple: îmbătrânirea populației, alimentația precară, fumatul, dar și poluarea accentuată.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului oferă o oportunitate pentru ca oamenii să afle mai multe despre prevenirea cancerului prin intermediul unui stilul de viață sănătos, dar și despre importanța diagnosticării timpurii.

În ceea ce privește România, an de an sunt depistate în jur de 100.000 de noi cazuri de cancer și peste 50.000 de pacienți se sting din cauza acestei afecțiuni. Nu avem, însă, o statistică clară a numărului de bolnavi pentru că nu există un registru al pacienților oncologici.

„Atunci când vorbim de cancer, vorbim de o proliferare necontrolată a propriilor celule. Ai o problemă cu propriile tale celule, care prezintă o foarte mică eroare genetică în ele și, de aceea, se aseamănă foarte mult cu celulele sănătoase. Sistemul imun le recunoaște foarte greu, mult mai greu decât o face cu o bacterie sau cu un virus, care sunt complet diferite față de celulele noastre. Aproape jumătate dintre cancere pot fi, însă, evitate. Pentru aceasta, ar trebui să avem programe de screening. Iar aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României, cu un impact major în diagnosticarea târzie a maladiei și, implicit, demararea tratamentului. Consecința directă este un grad de mortalitate mai mare decât în alte țări din Europa“, spune prof. dr. Șerban Negru, președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Timișul se află printre județele fruntașe în ceea ce privește numărul de cazuri de cancer. Cele mai multe afecțiuni oncologice sunt reprezentate de neoplaziile de sân și de cancerul pulmonar.

„Cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată și chiar cel pulmonar pot fi depistate prin programe naționale de screening. Din păcate, acestea sunt rar utilizate. Nu există o cultură a prevenției cancerului în țara noastră. De cele mai multe ori, bolnavii ajung la medic atunci când cancerul a depășit faza incipientă. Un alt factor ce face ca România să se afle printre țările în care rata de supraviețuire la 5 ani, în cazul anumitor afecțiuni oncologice, să fie mai mică decât media din țările din vestul Europei este lipsa unui circuit clar al bolnavului oncologic”, spune prof. dr Șerban Negru.

Tot în această lună, în 15 februarie, va fi marcată Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Pe tot parcursul lunii, cei de la Asociația Little People vor întreprinde acțiuni atât în secțiile de oncopediatrie, cât și în comunitățile locale cu scopul de a promova mesajul supraviețuirii, solidarității și susținerii de care au nevoie cei atinși de această boală. Mai multe detalii, AICI.

Vă reamintim, în România, la finalul lunii octombrie 2022, Parlamentul a aprobat Planul Național de Combatere a Cancerului. Planul, care va fi implementat din acest an, prevede suplimentarea fondurilor pentru lupta împotriva afecțiunilor oncologice. Se vor aloca mai mulți bani pentru tratamente inovatoare și pentru îngrijirea paliativă. Se vor încheia parteneriate cu psihologi și nutriționiști care îi vor ghida pe bolnavii de cancer, va fi elaborat un plan de educație și prevenție și se va investi în cercetare. În plus, se vor pune bazele unei rețele interconectate la nivel național și european care să faciliteze îngrijirea pacienților.

Ca de obicei, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) se alătură efortului global de combatere a cancerului, militând pentru solidaritate cu toți semenii diagnosticați cu cancer și familiile acestora pentru a elimina inegalitățile de acces la servicii de sănătate de egală calitate și siguranță.

Potrivit INSP, prin adoptarea celor 12 măsuri ale Codului European de Luptă Contra Cancerului, fiecare dintre cetățeni își poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional peste 40% din cancere pot fi evitate.

articolul original.

Razie a polițiștilor, la Făget. Au dat peste 100 de amenzi în câteva ore

4 February 2023 at 08:58
image
Acțiune de amploare a polițiștilor, la Făget. Oamenii legii au aplicat peste 100 de amenzi în valoare de peste 36 de mii de lei. Totul în numai câteva ore.

Oamenii legii au acționat vineri, între orele 9 – 13, atât în oraș cât și în localitățile limitrofe. La controale au participat polițiștii Orașului Faget și cei ai Secției 10 Rurală Făget, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier Timiș și cei ai Biroului Rutier Lugoj. Aceștia i-au avut în vedere pe șoferii care conduc băuți sau drogați.

Au fost legitimate 205 persoane și controlate 145 de autovehicule, fiind efectuate 28 de testări cu aparatul etilotest.

Polițiștii au aplicat 109 amenzi în valoare totală de 36.540 de lei, pentru nerespectarea normelor rutiere, conform OUG 195/2002R.

De asemenea, a fost retras un certificat de înmatriculare și suspendate 4 permise de conducere, unul pentru efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire, 2 pentru viteză și un altul pentru alte abateri.

Oamenii legii spun că vor continua să desfășoare activități de acest fel pentru prevenirea evenimentelor negative.

foto: IPJ Timiș

articolul original.

Ce facem astăzi, 4 februarie 2023, în Timișoara?

3 February 2023 at 22:00
By: Tion
image Foto: Facebook/Scoala de modeling Cleopatra Popescu
Sâmbătă, 4 februarie, la Iulius Mall are loc evenimentul Timisoara Kids & Teens Fashion Show, unde vor fi prezentate colecții vestimentare neconvenționale. Seara, puteți merge la film, concerte sau petreceri în oraș.

Cupa Joy Pub – Darts Club Timișoara – în JOY Pub, de la ora 10.

 • Competiția este mixtă: MASCULIIN | FEMININ | JUNIORI. De asemenea, se pot înscrie și jucătorii nelegitimați FRD.
 • Înscrierile au loc în aceeași zi a competiției (4 februarie) de la orele 10:30.
 • Concursul va începe la orele 12:00.
 • Taxa de participare: 40 de lei / persoană.
 • Directorul concursului: Adrian Mihuț (0722 132 867)
 • Eveniment organizat cu sprijinul Federației Române de Darts și a Ministerului Sportului.

Timisoara Kids & Teens Fashion Show! – la Iulius Town, de la ora 17.

 • Colecții vestimentare precum House, Lee Cooper, Grid, TimeOut, Adidas, Next, Kenvelo, DeFacto, Terranova, Hervis, Coccodrillo, C&A, Designeri autohtoni precum: Atelier Claudia Grecu, Boutique de Re.Creatie, Stada Boutique, Brinelli România.
 • O colecție vestimentara (neconvențională) realizată de studenții Facultății de Arte și Design / Universitatea de Vest din Timișoara (programul de studii Modă-Design Vestimentar).

Filme la Cinema Victoria. Bilete și detalii AICI sau la casierie:

 • 15:30 – NĂSTRUȘNICUL MOTAN MAURICE care, în mod bizar, se împrietenește cu o bandă de șobolani vorbitori, într-un oraș medieval imaginar.
 • 17:30 – PHOENIX. HAR/JAR, noul documentar care trasează istoria celei mai mari trupe de rock românești, așa cum o rememorează numeroșii ei membri.
 • 20:00 – SPIRITELE DIN INISHERIN, nominalizat la nu mai puțin de nouă premii Oscar. Personajul jucat de Colin Farrell este capabil de orice pentru a reintra în grațiile celui mai vechi prieten, care refuză brusc și inexplicabil să îi mai vorbească.

Concert Alina Mihocas și Ion Dorobanțu – la Mercure, de la ora 19. Rezervări la 0372 617 879.

Concert Deaf Radio (Gr) – la Manufactura, de la 19:30. Suport artiști: 30 de lei.

Concert Adrian Ilie – la JOY Pub, de la ora 20. Suport artist: 30 de lei.

Dance Party – în Berărescu, de la ora 20. Locurile sunt limitate. Rezervările se fac AICI.

Girl`s night out – în Like Pub, de la ora 22. Intrarea costă 10 lei.

A Night In The D`arc – în D’arc, de la ora 22. Intrarea este 20 de lei.

Saturday is Josefin Karaoke Day! with Kj Edi Niculescu – în Josefin Pub, de la ora 21. Intrarea este liberă.

YES, we’re going out on Saturdays! – în Fratelli, de la ora 22. Intrare gratuită între orele 22 și 23.

Saturday Night Party by DJ Marius Morosanu – în The Blend Inn, de la ora 22. Intrarea este gratuită.

Nostalgia Request Party – în ATU Club, de la ora 22. Rezervări la 0748 223 223.

MEMORIES – AIRPLANES – în DROP, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.

Destinations at D’arc – în D’arc, de la ora 22. Intrarea liberă până la ora 00.

Muzeul Național al Banatului

 • Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
 • Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);
 • Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • „MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;
 • Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;
 • Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
 • Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;
 • Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.
articolul original.
Ieri — 3 February 2023Tion

Concurs de postere pentru liceeni cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor, lansat de Muzeul Literaturii Române

3 February 2023 at 18:04
image foto: Muzeul Național al Literaturii Române
Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) anunţă lansarea unui concurs de postere dedicat elevilor cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor. Premiul cel mare este în valoare de 2.500 de lei. Termenul pentru trimiterea materialelor este 20 februarie.

Muzeul Naţional al Literaturii Române invită liceenii să dea frâu liber emoţiilor şi creativităţii pentru a sărbători luna iubirii. Astfel, pornind de la alegerea liberă a unui poem dintr-o listă propusă de organizatori, elevii vor realiza un poster sugestiv care să includă mesajul artistic, fiind explorat ulterior prin intermediul artelor vizuale.

Produsul final este destinat atât publicului şcolar, cât şi publicului care frecventează muzeul.

Posterul va fi realizat în una dintre următoarele tehnici: desen, pictură, colaj sau tehnici computerizate (Photoshop, Corel etc) şi va fi trimis în format digital (PDF sau PNG/JPEG), cu orientare landscape.

Posterul şi ideea ilustrată trebuie să fie autentice şi create în totalitate de elevii participanţi. Orice încălcare a drepturilor de autor şi de copyright nu sunt asumate de către organizator.

În urma jurizării, se vor acorda trei premii și trei mențiuni. Premiile vor consta, după cum urmează, în:

 • Premiul I: 2.500 de lei
 • Premiul al II-lea: 1.500 de lei
 • Premiul al III-lea: 1.000 de lei
 • Mențiuni – cărți

Selecţia de poeme, documentele necesare pentru înscrierea în concurs şi informaţii legate de completarea lor se pot descărca de AICI.

Materialele pot fi trimise la adresa programe@mnlr.ro până luni, 20 februarie.

Rezultatele vor fi anunțate de instituție în 22 februarie, printr-o postare publică.

articolul original.

La Timișoara vor apărea insule pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Sistemul, gata în 2024

3 February 2023 at 17:47
image foto: Facebook/Dominic Fritz
Până la finalul anului 2024, în Timișoara ar urma să fie implementat un sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor. Municipalitatea a câștigat în acest sens o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Primarul Dominic Fritz anunță că instituția pe care o conduce a câștigat o finanțare europeană pentru instalarea primelor 100 de insule de colectare selectivă a deșeurilor în Timișoara. Fiecare insulă are o capacitate de colectare de 1,1 m³, suficientă pentru 200 de apartamente.

Astfel, 20.000 de familii vor avea la dispoziție un sistem modern unde vor putea depune selectiv gunoiul. Fracțiile de colectare sunt următoarele: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton.

Costul unei insule se ridică la cca. 10.000 de euro, iar sistemul ar urma să fie implementat până la finalul anului 2024.

Fiecare insulă de colectare va fi digitalizată și se va putea accesa cu cartelă. Astfel, minimum 200 de cartele vor fi date locatarilor arondați unei insule și va aduna date despre nivelul de colectare a deșeurilor.

„E primul pas pe care îl facem în modernizarea și diversificarea serviciilor de colectare a deșeurilor de la populație. Mai avem în evaluare încă o cerere de finanțare pentru înființarea a patru centre de colectare de la populație a deșeurilor periculoase menajere, a celor voluminoase, a celor din construcții și demolări sau deșeuri verzi”, spune primarul Timișoarei.

Vă reamintim, în septembrie 2022, consilierii locali au aprobat proiectul prin care municipalitatea a solicitat fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul Deșeurilor, pentru implementarea unui sistem modern de colectare a deșeurilor, pentru blocuri și cvartale de blocuri. Valoarea cererii a fost de 4.919.500 lei (fără TVA).

articolul original.

A murit creatorul de modă Paco Rabanne

3 February 2023 at 17:30
image foto: Facebook/Revista CLASS
Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne a murit vineri, la vârsta de 88 de ani, în Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, informează agenţiile de presă internaţionale. Era cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice, unele dintre cele mai bine vândute parfumuri din lume şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960.

Moartea celebrului creator de modă, al cărui nume real era Francisco Rabaneda y Cuervo, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează casa de modă Paco Rabanne.

„Cu profundă tristeţe anunţ decesul lui Paco Rabanne. Personalitate majoră a modei, viziunea sa era îndrăzneaţă, revoluţionară şi provocatoare, promovată printr-o estetică unică. Va rămâne o importantă sursă de inspiraţie pentru echipele de modă şi de parfumerie ale grupului nostru, care colaborează permanent pentru a pune în aplicare codurile radical de moderne ale lui Paco Rabanne”, a declarat Marc Puig, CEO-ul grupului spaniol Puig, citat de cotidianul regional Le Telegrame.

Rabanne a fost distins cu National Fashion Design Award în 2010 pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”. Este fiul unui general andaluz loial Republicii pe nume Francisco Rabaneda Postigo, care a fost împuşcat în Santoña (Cantabria) în 1937. Mama sa era bască a fost şi ea militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE).

S-a mutat cu familia în Franţa când avea doar cinci ani. După ce s-a stabilit la Paris, a studiat Arhitectura la Şcoala Naţională Superioară de Arte Plastice. A intrat rapid în lumea modei pentru că mama lui lucrase în atelierul de modă Balenciaga din San Sebastián.

La început, a conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior. În 1963 şi-a prezentat prima colecţie de costume, în care a amestecat materiale precum plasticul, hârtia sau aluminiul. De atunci, a creat un imperiu în lumea modei – de la haute couture, îmbrăcăminte şi parfumuri până la elemente decorative. Marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig în 1986.

În 1999 anunța că renunţă la creaţiile haute couture, fiind cunoscut şi pentru activităţile sale artistice şi pentru latura sa filozofică.

articolul original.

Accident cu un rănit pe Calea Urseni din Timișoara

3 February 2023 at 16:51
image foto: arhivă
Accident de circulație, vineri seară, pe Calea Urseni din Timișoara. O persoană ajuns la spital după ce un șofer nu a păstrat distanța regulamentară în trafic. Polițiștii au deschis un dosar penal.

Accidentul s-a produs vineri seară, pe Calea Urseni din Timișoara. Polițiștii spun că un tânăr în vârstă de 20 de ani circula dinspre strada Gavril Musicescu, iar la un moment dat a lovit din spate un autoturism care circula în fața sa.

În urma impactului, o persoană a fost rănită.

„Un bărbat, în vârstă de 20 de ani, a condus un autoturism pe Calea Urseni din municipiul Timișoara, dinspre strada Gavril Musicescu spre localitatea Urseni, iar la un moment dat a intrat în coliziune față-spate cu autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 67 de ani.

În urma impactului a rezultat rănirea unui bărbat, în vârstă de 35 de ani, pasager în autoturismul condus de bărbatul, în vârstă de 20 de ani.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Polițiștii de la rutieră s-au deplasat la fața locului și au deschis acum, conform procedurilor, un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Băiat de 17 ani la spital, după ce a făcut accident cu o motocicletă neînmatriculată, în Timiș

3 February 2023 at 15:31
image foto: arhivă
Accident de circulație, vineri, în Obad, județul Timiș. Un minor în vârstă de 17 ani a ajuns la spital după ce a intrat într-un copac cu motocicleta. Băiatul nu are permis de conducere, iar vehiculul nu este înmatriculat.

Accidentul s-a petrecut într-o intersecție din Obad, județul Timiș, vineri după-masă. Un tânăr de 17 ani circula pe o stradă secundară, iar într-o intersecție a luat greșit virajul la stânga și a pierdut direcția. Motocicleta scăpată de sub control s-a izbit de un pom de pe marginea drumului, iar minorul a fost rănit.

„Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a condus o motocicletă în localitatea Obad din județul Timiș, dinspre o stradă secundară, iar la intersecția cu o altă stradă secundară a efectuat virajul la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un copac de pe marginea părții carosabile, rezultând rănirea acestuia.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, a reieșit că motocicleta nu este înmatriculată, iar tânărul nu deține permis de conducere”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Adolescentul s-a ales acum cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

articolul original.

FOTO. Mașină avariată serios după ce o șoferiță a pierdut controlul volanului, în zona centrală a Timișoarei

3 February 2023 at 14:50
image
Accident de circulație, vineri după-masă, pe bulevardul Revoluției din 1989. O șoferiță a pierdut controlul volanului și a lovit un indicator rutier, iar apoi un pom.

Accidentul s-a produs vineri după-masă, pe bulevardul Revoluției din 1989 din Timișoara, pe sensul de mers spre Podul Decebal. O femeie în vârstă de 47 de ani a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe drum și a lovit un indicator rutier și un pom.

În urma impactului, șoferița nu a pățit nimic însă mașina a fost avariată serios, iar una dintre roți s-a rupt.

Polițiștii trimiși la fața locului au stabilit că femeia nu a consumat alcool sau droguri, iar incidentul a fost catalogat ca tamponare.

articolul original.

Klaus Iohannis, președintele României, așteptat la deschiderea TM2023. Mai multe străzi se vor închide

3 February 2023 at 12:37
image
Pregătirile pentru ca Piața Unirii să devină „Piața Întâlnirii” în 17 februarie, odată cu deschiderea Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, au intrat în linie dreaptă. La eveniment a fost invitat inclusiv președintele României Klaus Iohannis.

Peste exact două săptămâni, în 17 februarie, Piața Unirii devine kilometrul 0 al Capitalei Europene a Culturii. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, șapte străzi din cartierul Cetate, conexe Pieței Unirii, vor fi închise vineri, 17 februarie, între orele 17 – 5. Traficul va fi restricționat atât pentru intrarea, cât și pentru ieșirea autovehiculelor. Astfel, riveranii sunt rugați să aibă acest lucru în vedere în cazul în care doresc să circule cu mașina pe străzile respective.

În plus, pentru montarea scenei și a echipamentelor tehnice, dar și pentru a face față fluxului crescut de vizitatori, terasele din Piața Unirii vor fi ridicate temporar, în perioada 14 februarie – 18 februarie (până la ora 10). Din 15 februarie, de la ora 17, până în 18 februarie, la ora 19, vor fi ridicate și terasele din zona extinsă și de pe străzile adiacente.

O parte dintre proprietarii restaurantelor și localurilor din zonă au deja în plan să furnizeze meniuri speciale de tip takeaway pentru evenimentul de deschidere.

Străzile pe care va fi închis traficul rutier sunt:

 • Bulevardul Regele Mihai 1 (Piața Mărăști – stația de taxi)
 • Str. Oituz
 • Str. Regimul Vânători 5
 • Str. Matei Corvin
 • Str. Paul Chinezul
 • Str. George Coșbuc
 • Str. Palanca

Evenimentul festiv „Sărbătorim Deschiderea!” va avea loc vineri, 17 februarie, de la ora 19, în Piața Unirii din Timișoara. Programul complet poate fi consultat AICI.

Pe scena din Piața Unirii vor urca Doctorul Sinteză și K-lu, Implant pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și Alyona Alyona (UA), Duchamp Pilot / Muaré Experience (ES), Taraf de Caliu și oaspeții lor. Va încheia seara DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner.

La deschidere a fost invitat inclusiv președintele Klaus Iohannis și alți oficiali din Guvernul României. Vă reamintim că, recent, acesta a acordat Înaltul Patronaj programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

articolul original.

Autocar cu români răsturnat în Slovenia. Trei persoane au murit

3 February 2023 at 12:15
image Foto: Sobotainfo.com
Un autocar cu 32 de români la bord s-a răsturnat în Slovenia, în timp ce mergea spre Italia. Trei persoane au murit și alte patru sunt rănite, iar restul primesc ajutor.

Din primele informații transmise de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Ljubljana a fost notificată de către autoritățile locale cu privire la producerea unui accident rutier la data 3 februarie 2023, pe autostrada A1, între localitățile Garčiani-Murska Sobota, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România. Acesta transporta 32 de cetățeni români spre Italia.

„Potrivit datelor preliminare disponibile, în urma accidentului, trei cetățeni români au decedat, iar alți patru au fost transportați de urgență la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri de specialitate. De asemenea, ceilalți 25 de pasageri se află într-o locație a Agenției Drumurilor din Murska Sobota, unde le-au fost puse la dispoziție băuturi calde și alimente, urmând să fie preluați de un autocar al companiei de transport pentru continuarea călătoriei”, informează MAE.

O anchetă este în desfășurare.

articolul original.

Vand coltar, culoare gri, rabatabil, in stare foarte buna, pret 1000 lei, negociabil, Timisoara. Telefon 0722268184

3 February 2023 at 12:04
By: t

Vand coltar, culoare gri, rabatabil, in stare foarte buna, pret 1000 lei, negociabil, Timisoara. Telefon 0722268184

articolul original.

Grădina Zoologică din Timișoara nu se redeschide în 2023

3 February 2023 at 08:23
image foto: arhivă
Închisă încă de la finalul anului 2020, Grădina Zoologică de la Pădurea Verde nu se va redeschide nici anul acesta. Planul este că în momentul în care se va redeschide, aici nu se vor mai regăsi animale chinuite, închise în cuști.

Potrivit primarului Dominic Fritz, Grădina Zoologică nu se va redeschide în 2023, ci doar în contextul mai larg de transformare a Pădurii Verzi în parc.

„Grădina Zoologică nu se va deschide anul acesta. Asta ar fi imposibil. Dar se va deschide în contextul mai larg al proiectului de la Pădurea Verde. Cum am spus și până acum, nu se va redeschide ca o grădină cu lei și alte animale exotice închise în cuști, ci ca un parc în care se regăsesc animale autohtone și în care copiii și tinerii pot învăța ceva despre natura României și despre animalele din țara noastră”, a declarat Dominic Fritz joi, la ședința Consiliului Local Timișoara.

Vă reamintim, Grădina Zoologică din Timișoara a fost închisă în noiembrie 2020, după un anunț al edilului care spunea că în spațiul de la Pădurea Verde nu s-au mai făcut investiții de ani buni și că îngrijirea animalelor nu se ridică la standarde europene.

De altfel, lacătul a fost pus pe Zoo Timișoara după moartea unui cerb bolnav. Anterior, în septembrie 2020, toți cangurii au murit după ce au fost mușcați de câini maidanezi. În 2013, la grădina zoologică a murit și o zebră, care s-a înecat în heleșteul aflat nu departe de habitat.

Animalele care au mai rămas au fost transferate. Unele dintre ele au mers la grădini zoologice din țară, altele la una privată, iar urșii au plecat la Adăpostul de Urși din Veresegyhaz, Ungaria.

După aceste incidente, în primăvara anului trecut, Dominic Fritz a transmis că în momentul în care Grădina Zoologică se va redeschide, țarcurile și cuștile vor fi ocupate doar de „animale autohtone, care vor trăi în condiții similare mediului lor”.

articolul original.

Arhitectul Cosmin Dumitrașcu: „Rămâne după noi ceva concret și palpabil”

3 February 2023 at 08:00
image
Un desen tehnic, o viziune și mult timp de consultare și documentare dau naștere edificiilor pe care le vedem zi de zi în jurul nostru și care, de cele mai multe ori, reprezintă noțiunea de „ACASĂ”. Arhitectul Cosmin Dumitrașcu vorbește despre meseria de arhitect, de pe băncile școlii și până la proiectul palpabil.

Cosmin Dumitrașcu spune despre meseria de arhitect că rezultatul final și întreg procesul de viziune, de la idee până la rezultatul construit cu potențialii clienți, este o mulțumire continuă pe care o are din practicarea acestei meserii. Despre fascinația meseriei, dar și despre pregătire și admirarea lucrării finale, arhitectul ne vorbește în rândurile de mai jos.

Cum ați ales să vă îndreptați spre această meserie?

A fost un lucru haios la mijloc. Eu provin dintr-o familie de profesori de matematică. Am terminat un liceu de profil tehnic, deci nu am avut nicio legătură cu arhitectura sau artele, dar prin clasa a XI-a nu știam exact ce carieră să urmez, voiam să mă fac electrician sau electronist, dar sora mea mai mare mi-a zis dat ideea de a mă face arhitect, pentru că a observat că-mi place să construiesc, să meșteresc, să pun lucrurile unul lângă altul… Și am zis, hmm, sună bine, de ce nu? Și de atunci m-am apucat să mă documentez să văd ce înseamnă meseria, mi-a plăcut, am încercat să fac niște desene alături de mama și așa am ajuns să fac pregătire și să dau la Arhitectură. Am terminat facultatea în Timișoara și profesez ca arhitect de mai bine de 15 ani. În principal îmi place să proiectez, alături de echipa mea, clădiri rezidențiale, am contact direct cu clienții finali, beneficiarii direcți. Satisfacția este foarte rapidă, adică să faci un proiect și apoi să-l vezi realizat este o satisfacție enormă pentru mine.

Ce abilități trebuie să aibă cei care doresc să devină arhitecți?

Pot să spun că noțiuni de desen tehnic aveam de dinainte, primele desene pe care le-am dus la profesorul meu nu știu dacă aș mai avea curajul să le caut, erau absolut copilărești, să zic așa, dar cei care vor să urmeze meseria ar trebui să le placă să fie artiști, să își dea frâu liber imaginației, și să nu le fie frică să inventeze.

La facultate, sugestia mea este să fie atenți la toate cursurile pentru că de-a lungul carierei te vei lovi de orice, facultatea nu este una ușoară în mare parte și te antrenează bine pentru profesie.

Să fie atenți la toate cursurile și să asculte profesorii pentru că avem profesori buni. Foarte important, după ce termină facultatea, să stea într-un birou de arhitectură și să facă stagiul de doi ani. În această perioadă înveți unele chestii pe care nu le-ai prins la școală și înveți și managementul biroului, organizarea, etc…

Spre ce tendințe merg oamenii în prezent în arhitectură?

Sunt clienți care vin cu propriile lor idei și viziuni, trebuie ascultați, luat seama de dorințele lor, dar rolul nostru este să și „educăm” puțin. În niciun caz nu pot pleca de la noi din birou cu un proiect care nu este corect. Pe urmă, stilurile și designul și aspectul construcției e bine să fie în temă cu zona în care se construiește și cu materialele care se folosesc în zona în care se propune construcția. Este o analiză detaliată și, din păcate, trebuie să ne luptăm cu multe avize și hârtii care, de cele mai multe ori, sunt inutile și există riscul să reducem procesul de proiectare ca să ne ocupăm de maculatură.

Mie cred că mai mult îmi place să proiectez o casă care are o anumită căldură și îmi place să spun că proiectez împreună cu beneficiarul, adică atunci când vine cineva la mine în birou suntem străini practic deși majoritatea vin din recomandări. Nu poate pleca un proiect care nu mi-a trezit o emoție atunci când l-am proiectat. Cea mai mare placere îmi face sa proiectez clădiri rezidențiale, case, pentru că ești mai aproape de om, de beneficiarul final, cu care de multe ori ajung să mă împrietenesc.

O casă care are șarpantă și pod, de exemplu, mi se pare potrivită din mai multe puncte de vedere: al transferului termic, al depozitării și chiar al căldurii ei, a senzației de „cămin”.

Care ar fi un cartier sau o clădire din Timișoara care vă impresionează arhitectural și unul unde ați interveni și are potențial?

Centrul vechi trebuie promovat mai bine pentru că sunt clădiri care ne învață multe lucruri prin arhitectura lor. Sigur că îmi plac și clădirile moderne ca ISHO sau mall-ul, dar e bine să ne uităm spre trecut și să învățăm de acolo. Am mulți colegi cărora le place să proiecteze în stilul minimalist, modern.

Cred că Mehala este un cartier cu case noi, unele frumoase, doar că infrastructura este destul de deficitară, mai ales acum când se fac lucrări, de altfel benefice.

Care ar fi un moment/momentele din carieră care v-au adus satisfacții și v-au făcut mândru că practicați această meserie?

Chiar anul trecut în iarnă m-a sunat un client și mi-a spus că a mers printr-un cartier din Moșnița și a văzut o casă care i-a plăcut foarte mult. N-a mai stat să caute arhitect, a sunat la ușă și a întrebat proprietarii cine a făcut arhitectura. A venit și mi-a spus lucrul acesta. Aprecierea, asta este o satisfacție enormă pentru noi.

Rămâne în urma noastră ceva concret și palpabil. Este frumos să te plimbi prin oraș și să spui că această construcție am proiectat-o eu. Am încercat, la noi in birou, să facem o comparație între proiect și construcție și de multe ori sunt 1 la 1, dovadă că proiectul a fost respectat în totalitate. Apreciem că viziunea noastră este transpusă în realitate.

Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.

articolul original.

Ajutor pentru Victor, un băiețel cu o boală genetică rară. Tratamentul costă aproape 2 milioane de euro

3 February 2023 at 07:55
image
La 11 luni, Victor a fost diagnosticat cu o boală genetică rară, care atacă celulele nervoase responsabile de mișcările voluntare. Pentru a duce o viață normală, el are nevoie de un tratament de aproape 2 milioane de euro.

Victor Dinescu, un băiețel născut în Sibiu, a fost diagnosticat cu amiotrofie musculară spinală și are nevoie urgentă de tratament. Acesta se poate face doar până la vârsta de 2 ani, astfel că părinții lui sunt constrânși de timp să strângă suma de bani. Practic, dacă 80.000 de oameni ar dona 20 de euro, obiectivul ar fi atins.

Diagnosticul a fost pus în luna aprilie a anului 2022, când Victor avea 11 luni.

Tratamentul pentru această afecțiune este unul dintre cele mai scumpe din lume și costă aproape 2 milioane de euro. Este vorba despre tratamentul Zolgensma.

Pe lângă tratament, Victor va avea nevoie de terapii zilnice, scaune speciale pentru poziționare, orteze și alte vizite medicale în străinătate. În prezent, părinții mai au nevoie de aproximativ 1,5 mil. de euro.

Puteți dona astfel, în conturile deschise pe numele părinților săi:

 • Cont LEI: Titular: ADELINA DINESCU, IBAN: RO80RZBR0000060021411897, Raiffeisen Bank, Cod Swift banca: RZBRROBU
 • Cont EURO: Titular: ADELINA DINESCU, IBAN: RO46RZBR0000060023376759, Raiffeisen Bank, Cod Swift banca: RZBRROBU
 • Cont LEI: Titular: IOAN DINESCU, IBAN: RO82RZBR0000060017856132, Raiffeisen Bank, Cod Swift banca: RZBRROBU
 • Revolut: 0746169534 – Dinescu Adelina, 0752364020 – Dinescu Valentin
 • https://www.paypal.me/togetherforvictor
articolul original.
❌