ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Tion

Ce facem astăzi, 8 februarie 2023, în Timișoara?

7 February 2023 at 22:00
By: Tion
image
Miercuri, 8 februarie, sunteți așteptați la spectacole oferite de teatrele din oraș sau la proiecții la Cinema Victoria. „Nouă”, „Copiii nopții” și „GIANNI SCHICCHI/SCHÉHÉREZADE” vor fi interpretate pe scenele teatrelor din oraș. De asemenea, puteți participa la un curs de dans argentinian sau la un spectacol de stand-up comedy.

Spectacolul GIANNI SCHICCHI/SCHÉHÉREZADE, ora 19, Opera Națională Timișoara, detalii și bilete AICI sau la Agenția de bilete a Operei.

 • de G. Puccini/de R. Korsakov

Spectacolul Copiii nopții – ora 19, sala 2 a Teatrului Național, bilete și detalii AICI.

Spectacolul NOUĂ (KILENC), musical – ora 19:00, Sala Mare a Teatrului Maghiar, bilete și detalii AICI.

 • traducere prin supratitrare – RO, EN

Curs Chacarera si Practica TangoVivo – ora 19.30, Magnum Place, 40 de lei (curs și asistență)

 • pantofi comozi de schimb sunt necesari
 • durata 2 ore

Stand-Up Comedy – Open Mic – Seara Amatorilor – ora 19, în fiecare miercuri, la Manufactura, intrare liberă

 • dacă ești interesat să urci pe scenă, scrie-i MC-ului (openmic.timisoara@gmail.com) și vei putea urca la următoarea ediție
 • Rezervări la numărul de telefon: 0722892356

Filme la Cinema Victoria, bilete AICI sau la casierie:

 • Pheonix. Har/Jar, 18.30, documentar
 • Bastiile, 20.30, dramă

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
• Expoziția de design textil: ,,Între culoare și cuvânt”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”;
• Expoziție de sculptură ,Spiritul lemnului”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
• Expoziția de artă plastică „Miracolul sărbătorii”;
• Înscrieri la Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a V-a;
• Înscrieri la Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVI-a.

Muzeul Național al Banatului
• Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
• Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);
• Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);
• Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara
• „MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;
• Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;
• Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
• Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;
• Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;
• Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara
• Spectacolul „Crăiasa zăpezii”, ora 10:00.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Tion

Mașină lovită de tren, în apropiere de Timișoara. O persoană a fost rănită

7 February 2023 at 19:05
image foto: ISU Banat
Accident feroviar, marți seară, la trecerea la nivel cu calea ferată din zona Poligonului Diana, între Timișoara și Giarmata Vii. O persoană a fost rănită după ce un șofer nu s-a asigurat suficient, iar mașina a fost lovită de un tren.

Accidentul s-a produs marți seară în zona Poligonului Diana, între Timișoara și Giarmata Vii. Un șofer în vârstă de 42 de ani care circula spre Giarmata Vii nu s-a asigurat suficient la trecerea la nivel cu calea ferată, iar mașina lui a fost lovită de un tren.

„Un bărbat, în vârstă de 42 de ani, a condus un autoturism pe DC 64, dinspre Aleea Pădurea Verde spre localitatea Giarmata Vii, din județul Timiș, iar la trecerea la nivel cu calea ferată a intrat în coliziune cu un tren Regio, condus de un bărbat, în vârstă de 56 de ani.

În urma impactului a rezultat rănirea unei femei, în vârstă de 35 de ani, pasageră în autoturism. Conducătorul auto si mecanicul de tren, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au deschis acum, conform procedurilor, un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Discuții în plenul Consiliului Local despre salvarea Colterm. Energia verde, viitorul în Timișoara

7 February 2023 at 17:26
image foto: arhivă
La o zi după aprobarea bugetului Timișoarei, în care au fost prevăzuți 165 de milioane de lei pentru Colterm, consilierii locali s-au reunit într-o ședință extraordinară pentru a discuta soluții concrete privind viitorul societății de termoficare.

Consiliul Local Timișoara (CLT) s-a reunit marți, 7 februarie, într-o ședință extraordinară, pentru a discuta despre Colterm. Convocarea a fost făcută de Roxana Iliescu (PRO România).

Vă reamintim, bugetul Timișoarei a fost aprobat luni, 6 februarie. Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.

„Aș vrea să vă fac o prezentare mai exhaustivă despre cum văd eu situația și despre care este cadrul legal și financiar în care ne mișcăm. Impresia mea este că, de mult timp, discuțiile despre Colterm au devenit destul de sterile și politice și s-au îndepărtat de baza tehnică și legală, care până la urmă este reală. Problema este foarte complexă. Astăzi vreau să vă prezint cum funcționează sistemul certificatelor și cum a evoluat în ultimii ani. În al doilea rând, vreau să discutăm despre cum poate transfera Municipiul Timișoara bani către societatea Colterm. În al treilea rând, vom discuta despre soluțiile legale când nu avem cash la îndemână pentru a extinde o perioadă de rambursare pentru anumite datorii. În al patrulea rând, voi spune ce riscuri operaționale văd în fiecare dintre soluții.

Mi se pare că se pierde în tot zgomotul politic și mediatic. Nimeni aici nu are alte interese decât bunăstarea timișorenilor și vorbesc pentru mine și pentru colegii mei din executiv. Toate deciziile pe care le luăm sunt încercări de a face sens din dilemele legale și financiare cu care suntem prezentați. Zboară foarte multe informații, acuze, chestii de penal. Plec de la presupunerea că asta este adevărat pentru noi toți care suntem la masa Consiliului”, a declarat marți primarul Dominic Fritz, în deschiderea ședinței Consiliului Local Timișoara.

Sistemul certificatelor EUA

La nivelul Uniunii Europene, companiile care poluează aerul cu emisii de CO2 trebuie să plătească o compensare, UE instituind un sistem bazat pe piață, cu un număr limitat de certificate. Cu cât crește nivelul poluării, cu atât crește și prețul acestora.

„Un certificat costă la fel de mult în România pe cât costă și în alte țări. Este un semn de întrebare asupra acestui sistem pentru că puterea de cumpărare este diferită în România față de alte țări din Uniunea Europeană”, a spus edilul.

Potrivit datelor prezentate de acesta, în 2017, un certificat EUA costa 4,86 euro. În 2018, prețul a crescut la 15 euro. Un an mai târziu, în 2019, prețul a ajuns la 30 de euro. În 2020, se poate ca pe fondul pandemiei, prețul a scăzut ușor la 24 de euro. În 2021, costul unui certificat a ajuns la 47 de euro, apoi 84 de euro în 2022. În momentul de față, un certificat este 93 de euro, iar prețul crește zi de zi.

„În șase ani, prețul a crescut de 20 de ori. Pentru o companie ca a noastră, asta înseamnă în valori reale că în 2017 am plătit 700.0000 de euro, iar anul acesta ar trebui să plătim 20 de milioane de euro. Această creștere de douăzeci de ori nu poate fi susținută de nicio companie sănătoasă. De unde să vină acești bani? Această întrebare este una deschisă. Răspunsul nu este «de la primar». Noi ca primărie nu putem cumpăra certificatele în locul Colterm”, a explicat Dominic Fritz.

Viceprimarul Cosmin Tabără i-a răspuns primarului Fritz că aceste certificate trebuie cumpărate indiferent de ceea ce ne dorim.

„Indiferent de ceea ce ne dorim, aceste certificate trebuie cumpărate și trebuiau cumpărate și în trecut. Ați prezentat o situație a prețului certificatelor, dar nu știu dacă v-ați referit la prețul de vârf, la cel minim sau cel mediu. Anul acesta, un certificat CO2 era 75 de euro, iar astăzi ajunge la 90-100 de euro bucata. Dacă managementul ar funcționa la un alt nivel, certificatele ar putea fi cumpărate la un preț mai bun. Modalități de plată sunt. Vă dau exemplul Oradiei, care cumpără anual aceste certificate”, a transmis Cosmin Tabără.

Soluții pentru Colterm

Conform primarului, municipalitatea are două variante legale de a transfera bani către Colterm. Una dintre ele prin subvenții, cealaltă ar fi prin compensarea pierderilor tehnologice.

„Există și o problemă de legalitate dubioasă: avem un aviz de la Consiliul Concurenței prin care se impune un plafon de 75 de milioane de lei pe care îl putem da ca subvenție anuală. Noi am sărit de acest plafon și am notificat Comisia Europeană asupra acestui lucru, iar acum așteptăm răspunsul. Probabil, CE ne va spune că din moment ce nu am respectat regulile pieței libere, Colterm va trebui să ne dea banii înapoi. Anul acesta am bugetat 165 de milioane de lei, deci Colterm ar putea cumpăra aceste certificate. Problema e că obligația este până la finalul lui aprilie, și noi am bugetat acești bani până la finalul anului. Colterm va avea nevoie de bani pentru a încălzi spitalele, școlile, locuințele. Legat de cash-flow, avem două soluții. Prima variantă este cea a unui credit, care poate fi luat doar pentru investiții, fiind ilegal să fie luat pentru funcționare. A doua este printr-o cesiune de creanțe”, a spus Dominic Fritz.

Cât despre viitorul termoficării, una dintre soluții ar fi investirea într-o alternativă care nu se bazează pe cărbune.

„UE ne forțează să facem investiții. Că au făcut-o prea rapid pentru noi și că acest mecanism de certificate a luat-o razna este o altă problemă. Singura variantă reală să revenim la normal cu termoficarea în Timișoara este să scăpam de cărbune și să facem investiții.

Guvernul, anul acesta, și nu vreau să mă plâng, ne subvenționează termoficarea într-o mică măsură. 50% din prețul cărbunelui este suportat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării. Este o situație absurdă, în care Guvernul ne stimulează să mergem pe cărbune. Problema e că nu ne achită nici măcar jumătate din prețul certificatelor”, a adăugat Fritz.

Marius Cârceie, din partea administratorului judiciar, a întrebat dacă există cumva o a treia soluție pentru Colterm, și anume majorarea capitalului social. Dominic Fritz i-a răspuns că acest lucru nu este posibil deoarece Colterm se află în insolvență.

Consilierul local Roxana Iliescu (PRO România) a discutat despre faptul că ELCEN a ieșit din insolvență după ce primarul Capitalei a făcut un împrumut pentru a salva societatea, Guvernul oferind un cadru legal pentru această manevră.

„Parlamentul a luat decizia aceasta, nu Consiliul General al Municipiului București. Decizia nu s-a luat la nivel local, ci la nivel național. Vă mulțumesc pentru problema ridicată”, i-a spus Fritz.

Bogdan Alic, tot din partea administratorului judiciar, a insistat pe găsirea cât mai rapidă a unei soluții. Acesta a mai spus că nu este de-acord cu primarul în privința existenței a numai două soluții.

„Societatea Colterm a intrat în insolvență la cererea debitoarei, cu aprobarea CLT. Sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună să asigurăm aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Nu vreau să intru în chestii tehnice. Dacă nu se face majorare de capital, dacă nu se dau bani, faceți un împrumut. Trebuie să găsim o soluție”, a transmis marți Bogdan Alic.

Administratorul special al Colterm, cel care reprezintă interesele municipalității în procedura de insolvență, a atras atenția că în momentul de față, în Timișoara, sistemul centralizat de încălzire nu are o alternativă gata de-ndată.

„Lucrurile sunt foarte simple. Va fi o decizie cu suficient de multă încărcătură politică și cu finețe juridică și legislativă. Dacă nu se vor lua aceste certificate, Agenția Fondului de Mediu are dreptul, nu și obligația, de a solicita falimentul Colterm. Lucrurile se vor desfășura în curs de 4-5 luni. În momentul actual nu există o soluție care să înlocuiască Colterm până la începutul următorului sezon. Nicio soluție nu poate fi pusă în practică mai devreme de doi ani de zile”, a declarat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Consilierul local Radu Țoancă consideră că problema Colterm reprezintă „provocarea mandatului” actualului primar, îndemnându-l pe Dominic Fritz să rezolve situația.

„Eu cred că în ultimii doi ani ne-am mișcat. Ne-am asumat intrarea în insolvență, pentru că așa am putut face un stoc de cărbune. Cât despre faliment, cred că este destul de evident, nu îmi doresc falimentul Colterm, dimpotrivă. Toate deciziile le-am luat pentru a apăra sistemul centralizat de termoficare. Eu cred că acest sistem, cu investiții în tehnologie, este viitorul. Nu îmi doresc falimentul, nimeni nu pune niciun lacăt Coltermului. În Iași, societatea de termoficare a intrat în faliment în 2014, și continuă să livreze căldură. Îmi pasă de Colterm, căutăm soluții, dar falimentul imediat nu înseamnă terminarea furnizării de termie”, a explicat primarul Timișoarei.

articolul original.

INFP: Este puțin probabil ca activitatea seismică din România să fie influențată de cutremurele din sudul Turciei

7 February 2023 at 16:20
image Foto: arhivă
Institutul pentru Fizica Pământului din România (INFP) explică într-un comunicat că este puțin probabil ca activitatea seismică din țara noastră să fie influențată de cutremurele din sudul Turciei, acestea aflându-se pe o altă falie decât cea învecinată cu Zona Seismică Vrancea.

INFP arată că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. În Turcia acționează două falii (rupturi în scoarță) – cea nord-anatoliană, care este mai apropiată de România, și cea est-anatoliană, care se deplasează spre sud și care a produs cutremurele din ultimele 24 de ore din Turcia.

“Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră”, spun reprezentanții INFP.

Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0. Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Al doilea cutremur, cu magnitudine 7.5, a fost de tip alunecare pe direcție.

Vă reamintim, Turcia și Siria au fost lovite, cu o zi în urmă, de două cutremure consecutive care au cauzat mii de răniți, mulți fiind încă sub dărâmături. Numărul victimelor ar putea depăși 20.000.

articolul original.

FOTO. Cursuri de educație rutieră pentru elevii de la mai multe școli din Timiș

7 February 2023 at 15:30
image Sursa Foto: IPJ Timiș
Acțiuni educative ale polițiștilor de la rutieră, în Timiș. Oamenii legii au organizat vizite în mai multe școli pentru a discuta cu elevii despre regulile de circulație și conduita preventivă.

Marți, polițiștii din Jebel împreună cu cei de la Serviciul Rutier au participat la întâlniri cu elevii din Jebel și Tormac. La activități au participat 150 elevi și 25 cadre didactice care au discutat cu polițiștii despre normele rutiere.

Sursa Foto: IPJ Timiș

„În cadrul activității au fost abordate subiecte legate de modificările rutiere, statistica accidentelor rutiere, cauzele generatoare de accidente în preajma unităților de învățământ, importanța respectării regulilor de circulație și riscurile la care se expun când tratează unele aspecte cu superficialitate.

De asemenea, polițiștii au răspuns tuturor curiozităților elevilor, care au fost legate atât de aspectele cu care polițiștii se confruntă zilnic pe stradă până la pașii, pe care trebuie sa-i urmeze pentru a deveni polițist”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Sursa Foto: IPJ Timiș

Polițiștii spun că vor continua să organizeze astfel de întâlniri cu elevii pentru responsabilizarea acestora și familiarizarea cu regulile de circulație.

Sursa Foto: IPJ Timiș

articolul original.

Nu treceți nepăsători pe lângă persoanele fără adăpost! Riscă să înghețe de frig pe străzile Timișoarei

7 February 2023 at 15:00
image Foto: arhivă
În jur de 2.000 de persoane vin și pleacă anual în perioada decembrie-martie din Complexul de servicii Sf. Francisc, aflat în zona Fabric. În vreme ce municipalitatea face apel la noi să sunăm la 112 dacă vedem oameni ai străzii în ger, pe de altă parte reprezentanții Direcției de Asistență Socială „se luptă” cum pot să-i țină la căldură și să le ofere mese calde.

Reprezentanții municipalității îi roagă pe timișorenii care observă persoane aflate pe stradă sau în spații neîncălzite să apeleze serviciul de urgență 112. Apoi, persoanele fără adăpost vor fi redirecționate către cele două adăposturi ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) din cadrul Primăriei Timișoara.

Este vorba despre Centrul de Suport pentru Situații de Urgență și Criză de la Pădurea Verde, care poate găzdui 21 de persoane și despre Complexul de servicii Sf. Francisc de pe strada Telegrafului nr. 8, care poate deservi 54 de persoane.

În această perioadă, numărul de locuri este suplimentat pentru a acomoda toate persoanele aflate la risc.

Situația este cu atât mai gravă cu cât acum temperaturile sunt negative, iar riscul de hipotermie este deosebit de ridicat.

Potrivit Corinei Eva, purtătorul de cuvânt al DASMT, în clipa de față, la Sf. Francisc se află 80 de persoane fără adăpost, iar în containerele amenajate de la Pădurea Verde sunt 40 de persoane, dintre care șapte copii cu vârsta cuprinsă între șase luni și 16 ani.

Ambele centre sunt racordate la utilități și oferă, pe tot parcursul anului, servicii de igienizare, cazare, trei mese pe zi, consiliere psihologică și socială, ajutor cu întocmirea documentelor de identitate, încadrare în grad de handicap, servicii medicale primare, activități de reintegrare socială și profesională.

Potrivit reprezentanților Direcției de Asistență Socială, într-un sezon rece, adică în perioada decembrie-martie, peste 2.000 de intrări sunt înregistrate la Centrul Sf. Francisc. Însă noii locatari trebuie să respecte unele reguli de conviețuire, dar și să nu consume alcool, ceea ce le este destul de greu. Nu pot fi reținuți, de aceea aleg să plece, iar unii se întorc.

articolul original.

FOTO. Accident cu o victimă provocat de un șofer care a intrat pe contrasens, pe drumul Timișoara – Lugoj

7 February 2023 at 14:21
image Sursa Foto: DRDP TImișoara
Accident de circulație, marți, pe DN6, în Belinț, județul Timiș. O femeie a ajuns la spital după ce un șofer a intrat pe contrasens.

Accidentul s-a petrecut marți după-masă în Belinț, județul Timiș. Un tânăr de 22 de ani circula la volanul unei camionete, spre Timișoara, iar la un moment dat a pătruns pe contrasens și s-a ciocnit cu un autoturism condus de o femeie de 55 ani.

În urma impactului, o femeie de 46 ani, pasageră în autoturismul condus de șoferiță, a fost rănită și a fost transportată la spital pentru investigații medicale.

Sursa Foto: DRDP TImișoara

„Un bărbat, în vârstă de 22 de ani, a condus o camionetă pe DN6, în localitatea Belinț din județul Timiș, dinspre Caransebeș sper Lugoj, iar la kilometrul 510+400 de metri, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie, în vârstă de 55 de ani.

În urma impactului a rezultat rănirea unei femei, în vârstă de 46 de ani, pasageră în autoturismul condus de femeie.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.

Sursa Foto: DRDP Timișoara

Polițiștii de la rutieră au deschis acum, conform procedurilor, un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Sursa Foto: DRDP TImișoara

articolul original.

TELCO-PE SRL, profil PRODUCTIE ELECTRONICA, angajeaza

7 February 2023 at 10:00
By: T.Ex
image

OPERATORI ROBOTI SMT
Cerinte:

 • disponibilitate de a lucra 3 schimburi, 8 ore/zi (luni-vineri)
 • cunoaterea comp.electronice SMD si THT
 • experienta similara reprezinta un avantaj

OPERATORI VIZUAL
Cerinte:

 • disponibilitate de a lucra 2 schimburi, 8 ore/zi (luni-vineri)
 • experienta in electronica reprezinta un avantaj
 • atentie, indemanare, acuitate vizuala

Beneficii:

 • salariu competitiv
 • angajare direct pe firma de productie;
 • tichete de masa (630 lei lunar, 30 lei/zi lucratoare);
 • bonus de prezenta de 500 lei brut lunar;
 • spor de noapte de 35%, plata dubla a orelor suplimentare;
 • al 13-lea salariu, bonus de weekend;
 • prima anuala de vacanta;
 • asigurare medicala privata Allianz + pachet servicii medicale;
 • decontarea abonamentului pe mijoalcele de transport in comun, aproape de mijloacele de transport in comun;
 • conditii de munca foarte bune, formare profesionala la locul de munca.

  CV-urile se pot depune in Timisoara, str.Capitan Damsescu, nr.46+48 (Z.Dambovita)
  sau nmerlusca@tm.telco.ro. Tel.0356-443653.

articolul original.

Directorul de la Astra Sibiu, consultat pentru strategia Muzeului Satului Bănățean

7 February 2023 at 09:56
image Foto: Cristian Moș
Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș (CJT), a anunțat că a fost finalizată Strategia pe termen mediu și lung a Muzeului Satului Bănățean. În ceea ce privește construcția unui han tradițional, aceasta nu va fi demarată anul acesta.

Aflat în subordinea vicepreședintelui Cristian Moș, Muzeul Satului Bănățean Timișoara (MSBT) este una dintre instituțiile de cultură a cărei activitate va fi îmbunătățită.

Potrivit lui Moș, avem o „Strategie privind dezvoltarea pe termen mediu și lung a Muzeului Satului Bănățean Timișoara și un Studiu de Oportunitate”. Documentul nu a fost realizat la întâmplare, ci a fost consultat Ștefan Ciprian Anghel, manager cu rezultate remarcabile la Muzeul Astra din Sibiu.

„Când am preluat mandatul am cerut managerilor instituțiilor din subordinea mea să-mi transmită strategiile de dezvoltare pe baza cărora își desfășurau activitatea. Am fost mirat să aud că Muzeul Satului Bănățean nu avea o astfel de strategie. Recunosc că nu-mi place «să merg în orb», vreau să știu de unde plecăm și unde ne propunem să ajungem. Astăzi avem un astfel de document strategic și le sunt recunoscător celor care au făcut parte din echipa acestui proiect. Mi-am dorit ca pentru această strategie să lucrăm cu cei mai buni profesioniști din domeniu, astfel am ajuns să avem o colaborare foarte bună cu echipa coordonată de domnul Ștefan Ciprian Anghel, consultant de specialitate în organizare-dezvoltare muzee în aer liber și totodată un manager cu rezultate remarcabile la Muzeul Astra din Sibiu”, a precizat vicepreședintele CJ Timiș.

Există acum trei direcții strategice de dezvoltare clare cu obiectivele și măsurile prioritare aferente. Este vorba despre: Dezvoltarea capacității instituționale, Dezvoltarea infrastructurii MSBT și Dezvoltarea infrastructurii programelor MSBT.

„Sunt absolut convins că actuala echipă de la Muzeul Satului Bănățean o să reușească să implementeze cu succes această strategie, sub coordonarea domnului director prof. Micle Dorel.

Ne dorim ca în orizontul anului 2040, MSBT să devină un pol cultural euroregional de activități și dezvoltare pe diverse paliere, pentru a facilita explorarea, conștientizarea și dezvoltarea creativă a specificului tradițional bănățean, cinstind trecutul, marcând prezentul și influențând viitorul zonei. MSBT va oferi vizitatorilor de toate vârstele, atât localnici, cât și turiști în Timișoara și Timiș, experiențe diverse și profunde, dar și motive suficiente de asumare a acestora. Sper din tot sufletul că și voi, vizitatorii muzeului, o să resimțiți schimbările care au loc acum în această instituție de cultură”, a declarat Cristian Moș.

Vă reamintim că, anul trecut, administrația județeană a realizat online o consultare publică pe tema diversificării ofertei muzeului. Astfel, a ieșit la iveală faptul că cele mai dorite activități să se desfășoare în Muzeul Satului Bănățean sunt târgurile cu produse tradiționale și demonstrațiile meșteșugărești, urmate de eventuale cursuri de artă tradițională și evenimente prilejuite de diferite sărbători. De asemenea, în ceea ce privește ideea construirii unui Han Bănățean tradițional, 81,6% dintre subiecții sondajului au afirmat că este o inițiativă pozitivă.

Vicepreședintele administrației județene ne-a declarat că „anul acesta hanul nu a fost inclus în buget, nu începem o construcție în anul capitalei culturale”.

articolul original.

Arădeancă reținută după ce ar fi cerut aproape 100.000 euro pentru a „rezolva” angăjari și finanțări de proiecte

7 February 2023 at 09:46
image Foto: arhivă
Anchetă a procurorilor DNA Timișoara în cazul unei femei din Arad. Oamenii legii susțin că aceasta ar fi primit mită aproape 100.000 euro pentru a facilita angajarea mai multor persoane în cadrul unor spitale sau al Penitenciarului Arad. Mai mult, femeia ar fi primit bani și pentru facilitarea obținerii finanțării unor proiecte pe fonduri europene.

Femeia a fost reținută pentru 24 de ore, marți, de procurorii DNA Timișoara. Oamenii legii spun că ar fi cerut de la o persoană, martor în cauză, 94.500 euro, din care a primit 64.500.

L-ar fi lăsat pe martor să creadă că are intrare la persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din cea a unor spitale din Arad, dar și la un europarlamentar, iar în schimbul banilor s-a angajat să determine aceste persoane să angajeze mai multe persoane în cadrul unor spitale și al Penitenciarului Arad.

De asemenea, femeia i-ar fi promis martorului că îl va ajuta și să obțină două finanțări pe fonduri europene, pentru familia acestuia.

„În perioada 2019 – 2023, suspecta ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 94.500 euro din care ar fi primit 64.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze:

 • angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești,
 • angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale sau în cadrul Penitenciarului Arad,
 • obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului.

În contextul menționat mai sus, la data de 06 februarie 2023, suspecta ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 5.000 euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital”, transmit procurorii DNA Timișoara.

Femeia a fost reținută pentru 24 de ore și este cercetată penal acum pentru comiterea a opt infracțiuni de trafic de influență.

articolul original.

Graficele unui autobuz metropolitan, actualizate

7 February 2023 at 07:53
image foto: arhivă
Primăria comunei Ghiroda a anunțat că au fost actualizate graficele de circulație ale autobuzului metropolitan ce face legătura între satul aparținător Giarmata Vii și Timișoara.

Graficele de circulație pentru autobuzul M35 din Giarmata Vii au fost actualizate și se pot vizualiza la următorul link, urmând ca acestea să fie actualizate și în stații:

M35 Giarmata-Vii -> Timișoara: AICI

M35 Timișoara -> Giarmata-Vii: AICI

„Solicitarea din data de 31 ianuarie, transmisă de Primăria Ghiroda către S.T.P.T., prin care ne exprimăm dezacordul cu privire la modificările efectuate, a fost aprobată de către operatorul de transport. Astfel, graficele de circulație au revenit la orele stabilite înainte de modificări, unele curse au fost suplimentate, iar autobuzul M35 a preluat programul microbuzului”, au transmis reprezentanții Primăriei Ghiroda.

articolul original.

Investiții în educația viitorului, prin Fondul Științescu Timișoara. 40.000 de euro pentru proiecte STEAM

7 February 2023 at 06:30
image foto: Fundația Comunitară Timișoara
Fundația Comunitară Timișoara transmite că a lansat programul de finanțare Științescu 2023 pentru proiecte de educație STEAM. Prin acest program se dorește încurajarea pasiunii în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți elevi, prin intermediul unor procese de învățare care se bazează pe colaborare și practică.

Fundația Comunitară Timișoara dă startul programului de finanțare „Fondul Științescu Timișoara”. Ajuns la cea de-a șasea ediție, prin acest program sunt premiate cele mai creative propuneri pentru educația viitorului. Fondul Științescu, dedicat proiectelor educative din domeniile STEAM – știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică – își propune să cultive pasiunea pentru aceste arii în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani din Timiș.

În momentul de față, este estimat că Fondul Științescu Timișoara a ajuns la valoarea de 200.000 de lei. Pot depune proiecte pentru a beneficia de finanțare orice ONG-uri, școli și grupuri de inițiativă, inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de elevi și studenți, până în 6 martie 2023.

Aplicanții vor participa inclusiv la o ședință de mentorat cu echipa Fundației Comunitare Timișoara, prin care vor fi susținuți să își dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cu șanse cât mai mari de finanțare.

„Ştiinţescu Timișoara crede că este nevoie ca educația STEAM în școli, precum și în afara lor, în comunitate, să fie centrată pe stimularea curiozității, a creativității și a colaborării. Prin acest program de finanțare ne dorim ca oamenii din comunitățile noastre – profesori, studenți, elevi, muzeografi, bibliotecari, artiști, profesioniști din domenii STEAM, ori pur și simplu oameni pasionați de științe – să împărtășească ceea ce știu copiilor. De multe ori nu au nevoie decât de un impuls și de sume relativ mici de bani cu care să acopere costul unor proiecte pe care ei le creează de la zero și apoi tot ei le derulează”, spune Daniela Chesaru, director executiv Fundația Comunitară Timișoara

Proiectele câștigătoare vor fi alese de către un juriu, format din membri neutri și avizați, pasionați de științe și tehnologie, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare. Atenție! Prioritate au proiectele din mediul rural și din orașele mici.

Pe parcursul implementării vor putea primi finanțare și sprijin prin mentorat proiecte precum: crearea de hub-uri educaționale (mai ales în mediul rural), caravanele științifice, competiții, expoziții, tabere și vizite de studiu, proiecte de cercetare ale elevilor, activități din domeniul ecologiei și protecției mediului, proiecte educaționale bazate pe învățarea în echipă etc.

Mai multe detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate AICI sau pe pagina de Facebook.

În anul 2022, 11 proiecte din Timiș și Arad au fost finanțate prin Fondul Științescu. Cu această ocazie, au fost investiți 175.000 de lei pentru educația STEAM. O caravană de ştiinţe şi tehnologie, ateliere şi tabere de vară de programare şi printare 3D, experimente şi grădinărit urban au fost doar câteva dintre proiectele câștigătoare.

articolul original.

FOTO. Circulație blocată pe autostrada A1 în urma unui accident, în Timiș. Traficul, deviat

7 February 2023 at 06:27
image Foto: DRDP Timișoara
Accident de circulație, marți dimineață, pe A1, în zona Murani, județul Timiș. Traficul este blocat pe sensul de mers Arad – Timișoara în urma unui accident în care au fost implicate două tiruri și o autoutilitară. În urma impactului, un tir încărcat cu nisip s-a răsturnat.

Accidentul s-a petrecut marți dimineață pe A1, la kilometrul 510+100, pe sensul de mers spre Timișoara, în zona localității timișene Murani.

„În urma accidentului un autotren s-a răsturnat (transporta nisip), blocând circulația pe sensul către Timișoara. Se circulă deviat, ieșire de pe autostradă (km. 517) către DJ 693 – DN 69. În urma accidentului nu sunt victime”, transmit reprezentanții centrului INFOTRAFIC din cadrul inspectoratului General al Poliției Române.

Până la îndepărtarea autovehiculelor avariate traficul a fost deviat pe șoseaua de mare viteză.

Foto: DRDP Timișoara

Vom reveni cu detalii!

articolul original.

Ce facem astăzi, 7 februarie 2023, în Timișoara?

6 February 2023 at 22:00
By: Tion
image Foto: TNTm
Marți, 7 februarie, vă puteți bucura de spectacolul Zorba Grecul la Teatrul Național.

Spectacolul Zorba Grecul – ora 19, Sala Mare a Teatrului Național Timișoara, bilete și detalii AICI.

 • Distribuția: Ion Rizea (Zorba), Matei Chioariu (Niko), Alina Ilea (Surmeli), Ana Maria Cojocaru (Hortence), Cătălin Ursu (Mavrudi), Bogdan Spiridon (Mimito), Andrei Chifu (Pavlis), Andrei Zgăbaia (Manolis), Iuliana Crăescu (Lola / Nevastă / Bocitoare), Laura Avarvari (Nevastă / Bocitoare), Ana Maria Pandele Andone (Nevastă / Bocitoare), Paula Maria Frunzetti (Nevastă / Bocitoare), Cristina Konig (Nevastă / Bocitoare), Cristian Szekeres (Preotul), Darius Zet (Manolakas) și Marin Lupanciuc (Anagnosti), Raul Horn (Andruli)
articolul original.

VIDEO. Mai mulți studenți români au apelat la ambasadă pentru a se întoarce în țară după cutremurele din Turcia

6 February 2023 at 20:12
image foto: EPA
După cutremurele care au avut loc luni în Turcia, mai mulți cetățeni români au cerut ajutorul Ambasadei Române la Ankara, fie pentru a se întoarce în țară, fie pentru a afla în ce stare se află cei dragi. Cinci studenți Erasmus au solicitat asistență pentru a reveni în România.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ambasada României la Ankara a fost notificată cu privire la situația unui alt grup de studenți Erasmus, format din nouă români, aflat în Kayseri, zonă în care, potrivit informațiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative. Dintre aceștia, cinci au solicitat asistență în vederea revenirii în România. Reprezentanții misiunii diplomatice mențin dialogul cu aceștia.

Imediat după producerea primului cutremur, Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către alți studenți români Erasmus, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur. Grupul era format din nouă studenți și un profesor coordonator. Au cerut asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

De asemenea, MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Ankara a fost primită o solicitare de informații și asistență ce vizează un cetățean român aflat într-un penitenciar din Turcia. Reprezentanții Ambasadei au întreprins demersurile necesare pentru a afla în ce stare se află bărbatul.

Până în momentul de față, conform MAE, nu au fost înregistrate semnalări din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați în urma cutremurelor.

„Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și cu cetățenii români care au contactat misiunea diplomatică și acordă asistență consulară, conform competențelor legale. Cu acest prilej, MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce”, transmit reprezentanții Ministerului de Externe.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Potrivit BBC News, bilanțul a urcat la peste 2.300 de morți și cel puțin 10.000 de răniți.

Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române, au fost într-o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremure. Avioanele au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni luni și au aterizat la Adana.

articolul original.
Before yesterdayTion

Premiile Grammy 2023. Beyoncé a devenit cea mai premiată artistă din istoria galei

6 February 2023 at 18:03
image Foto: Profimedia Images
A 65-a gală a premiilor Grammy a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Los Angeles. Seara rămâne în istorie după ce Beyoncé a devenit cel mai premiat artist al galei.

La gala festivă din acest an, Beyonce a doborât recordul regretatului dirijor de muzică clasică Georg Solti, devenind cel mai premiat artist din istoria galei.

Harry Styles a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului, în timp ce Samara Joy a fost desemnată „cel mai bun artist debutant”.

Lista câştigătorilor:

Record of the Year: “About Damn Time”, Lizzo

Album Of The Year: “Harry’s House”, Harry Styles

Song of the Year: “Just Like That”, Bonnie Raitt

Best New Artist: Samara Joy

Best Pop Solo Performance: “Easy On Me”, Adele

Best Pop Duo/Group Performance: “Unholy”, Sam Smith & Kim Petras

Best Traditional Pop Vocal Album: “Higher”, Michael Bublé

Best Pop Vocal Album: “Harry’s House”, Harry Styles

Best Dance/Electronic Recording: “Break My Soul”, Beyoncé

Best Dance/Electronic Music Album: “Renaissance”, Beyoncé

Best Contemporary Instrumental Album: “Empire Central”, Snarky Puppy

Best Rock Performance: “Broken Horses”, Brandi Carlile

Best Metal Performance: “Degradation Rules”, Ozzy Osbourne Featuring Tony Iommi

Best Rock Album: “Patient Number 9”, Ozzy Osbourne

Best Rock Song: “Broken Horses”, Brandi Carlile, Phil Hanseroth & Tim Hanseroth, compozitori (Brandi Carlile)

Best Alternative Music Performance: “Chaise Longue”, Wet Leg

Best Alternative Music Album: “Wet Leg”, Wet Leg

Best R&B Performance: “Hrs & Hrs”, Muni Long

Best Traditional R&B Performance: “Plastic Off the Sofa”, Beyoncé

Best Progressive R&B Album: “Gemini Rights”, Steve Lacy

Best R&B Song: “Cuff It”, Beyoncé

Best R&B Album: “Black Radio III”, Robert Glasper

Best Rap Performance: “The Heart Part 5”, Kendrick Lamar

Best Melodic Rap Performance: “Wait for U”, Future Featuring Drake & Tems

Best Rap Album: “Mr. Morale & the Big Steppers”, Kendrick Lamar

Best Rap Song: “The Heart Part 5”, Jake Kosich, Johnny Kosich, Kendrick Lamar & Matt Schaeffer, compozitori (Kendrick Lamar)

Best Country Solo Performance: “Live Forever”, Willie Nelson

Best Country Album: “A Beautiful Time”, Willie Nelson

Best Country Song: “‘Til You Can’t”, Matt Rogers & Ben Stennis, compozitori (Cody Johnson)

Best Latin Jazz Album: “Fandango At The Wall In New York”

Best Gospel Album: “Kingdom Book One Deluxe”, Maverick City Music & Kirk Franklin

Best Roots Gospel Album: “The Urban Hymnal”, Tennessee State University Marching Band

Best Latin Pop Album: “Pasieros”, Rubén Blades & Boca Livre

Best Música Urbana Album: “Un Verano Sin Ti”, Bad Bunny

Best Latin Rock or Alternative Album: “Motomami”, Rosalía

Best Tropical Latin Album: “Pa’lla Voy”, Marc Anthony

Best Americana Performance: “Made Up Mind”, Bonnie Raitt

Best Americana Album: “In These Silent Days”, Brandi Carlile

Best American Roots Song: “Just Like That”, Bonnie Raitt

Best Traditional Blues Album: “Get On Board”, Taj Mahal & Ry Cooder

Best Contemporary Blues Album: “Brother Johnny”, Edgar Winter

Best Folk Album: “Revealer”, Madison Cunningham

Best Reggae Album: “The Kalling”, Kabaka Pyramid

Best Global Music Performance: “Bayethe”, Wouter Kellerman, Zakes Bantwini & Nomcebo Zikode

Best Global Music Album: “Sakura”, Masa Takumi

Best Children’s Music Album: “The Movement”, Alphabet Rockers

Best Audio Book, Narration, and Storytelling Recording: “Finding Me”, Viola Davis

Best Comedy Album: “The Closer”, Dave Chappelle

Best Musical Theater Album: “Into The Woods”(2022 Broadway Cast Recording)

Best Compilation Soundtrack for Visual Media: “Encanto”

Best Score Soundtrack for Visual Media (Includes Film and Television): “Encanto”, compozitor Germaine Franco

Best Song Written For Visual Media: “We Don’t Talk About Bruno” (pentru “Encanto”)

Best Instrumental Composition: “Refuge”, Geoffrey Keezer, composer (Geoffrey Keezer)

Best Album Notes: “Yankee Hotel Foxtrot” (20th Anniversary Super Deluxe Edition), Bob Mehr, album notes writer (Wilco)

Best Historical Album: “Yankee Hotel Foxtrot” (20th Anniversary Super Deluxe Edition)

Songwriter of the Year, Non-Classical: Tobias Jesso Jr.

Best Engineered Album, Non-Classical: “Harry’s House”

Producer Of The Year, Non-Classical: Jack Antonoff

Best Remixed Recording: “About Damn Time” (Purple Disco Machine Remix) – Purple Disco Machine, remixer (Lizzo)

Best Immersive Audio Album: “Divine Tides”

Best Engineered Album, Classical: Bates: Philharmonia Fantastique – The Making Of The Orchestra

Producer Of The Year, Classical: Judith Sherman

Best Orchestral Performance: Works By Florence Price, Jessie Montgomery, Valerie – Coleman

Best Opera Recording: “Blanchard: Fire Shut Up In My Bones”, dirijor Yannick Nézet-Séguin

Best Choral Performance: Donald Nally, dirijor (Dominic German, Maren Montalbano, Rebecca Myers & James Reese; The Crossing)

Best Chamber Music/Small Ensemble Performance: Shaw: Evergreen, Attacca Quartet

Best Classical Instrumental Solo: “Letters for the Future, Time For Three”; Xian Zhang, conductor (The Philadelphia Orchestra)

Best Classical Compendium: “An Adoption Story”, Starr Parodi & Kitt Wakeley; Jeff Fair, Starr Parodi & Kitt Wakeley, producers

Best Contemporary Classical Composition: Puts: Contact – Kevin Puts, compozitor (Xian Zhang, Time for Three & The Philadelphia Orchestra)

Best Music Video: “All Too Well: The Short Film” – Taylor Swift

Best Music Film: Jazz Fest: A New Orleans Story, (Various Artists), Frank Marshall & Ryan Suffern, video directors; Frank Marshall, Sean Stuart & Ryan Suffern, video producers

articolul original.

Primele carduri de energie au ajuns la românii vulnerabili. Din 20 februarie începe plata facturilor

6 February 2023 at 17:12
image foto: arhivă
Din acest an, români vulnerabili beneficiază de un ajutor pentru plata facturilor la energie. Acesta vine în două tranșe a câte 700 de lei fiecare. Cu voucherele primite se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Primele carduri au ajuns la beneficiari încă de la începutul acestei luni. Din 20 februarie poate începe plata facturilor curente și restante.

Vă reamintim, autoritățile statului au decis ca în 2023, românii considerați vulnerabili, precum cei cu pensii mici, copiii și adulții cu handicap, cei care provin din familii care au alocație de susținere etc., să primească 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și putea plăti facturile la energie. Ajutorul ava putea fi utilizat până în 31 decembrie 2023, fiind acordat în două tranșe, în februarie și septembrie.

Cardul de energie, distribuit de Poșta Română, este de fapt un voucher tipărit care conține un cod de bare. În baza cardului de energie, clienții vulnerabili vor putea deconta factura de energie indiferent de natura acesteia (energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire).

În România, de acest ajutor beneficiază aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile. Distribuirea cardurilor de energie a început în 1 februarie, iar din 20 februarie începe plata pentru facturile curente și restante.

Anumite documente trebuie prezentate obligatoriu, în original, pentru plata facturilor la energie:

 • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal, în original;
 • actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original;
 • documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante față de furnizorul de energie şi/sau, după caz, fața de asociaţia de proprietari/locatari.

În situația documentelor justificative, certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat în original, iar facturile la energie pot fi aduse în original sau pot fi prezentate, pe telefon, în format electronic.

În cazul reprezentantului legal/împuternicitului convențional se va prezenta și împuternicirea în original, actul de identitate al celui împuternicit în original, actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original, certificatul de naștere al minorului (în cazul în care beneficiarul este minor).

Dacă o persoană nu este considerată eligibilă, va fi notificată asupra acestui lucru. În acest caz, ea se poate adresa unui call-center, la numărul de telefon 0319966, și să ceară mai multe detalii. Poșta Română a mobilizat peste 50 de angajați care să le ofere solicitanților îndrumare. La call center se pot obține informații referitoare la:

 • Calitatea de beneficiar de sprijin;
 • Emiterea, distribuirea și valabilitatea cardului de energie;
 • Numărul și situația veniturilor pentru colocatarii cu care locuiește beneficiarul de sprijin;
 • Situația colocatarilor care se află la aceeași adresă de domiciliu cu beneficiarul ajutorului de sprijin;
 • Ce trebuie să facă beneficiarul în situația în care cardul este pierdut/deteriorat;
 • Modalitatea de plată a facturilor la energie și a decontării lemnelor pentru foc.

Facturile la energie/datoriile față de asociația de proprietari/locatari pot fi plătite prin servicii de mandat poștal dacă sunt emise începând cu luna ianuarie 2023. În cazul decontării contravalorii lemnelor pentru foc, documentele doveditoare pot fi emise începând cu luna august 2022. Deși cardul de energie este valabil până în 31 decembrie, plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27 decembrie.

Soldul rămas pe card se poate afla prin:

 • dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului;
 • accesarea site-ului C.N. POȘTA ROMÂNĂ pentru afișarea electronică a acestui sold.

Ghidul pentru folosirea cardului de energie poate fi consultat AICI.

articolul original.

Timișoara ar putea primi peste 40 de milioane de euro prin PNRR pentru o centrală de cogenerare

6 February 2023 at 15:21
image foto: pexels.com
Primăria Timișoara vrea să atragă fonduri de peste 200 de milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de la Ministerul Energiei, pentru o centrală de cogenerare cu zece turbine de înaltă eficiență. Acestea ar urma să fie amplasate la CET Sud, pe un teren aparținând municipalității.

Luni, 6 februarie, Consiliul Local Timișoara a fost convocat de îndată, pentru a doua oară pe ziua de azi, pentru a dezbate un proiect privind „aprobarea documentației tehnico-economice-faza SF aferent obiectivului de investiții «Instalare turbină sau motoare de înaltă eficiență pentru producție de energie termică în sistem de cogenerare»”.

Proiectul prin care Primăria Timișoara (PMT) vrea să atragă fonduri de la Ministerul Energiei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prevede cumpărarea a zece turbine de înaltă eficiență pentru producerea în cogenerare a energiei termice și electrice. Valoarea totală a proiectului se ridică la 250 de milioane de lei, echivalentul a 51 de milioane de euro (cu TVA inclus) – dintre care aproape 209 milioane ar urma să fie acoperiți cu bani europeni. Însă, înainte de toate, Ministerul Energiei a transmis către PMT o cerere de clarificări, solicitând printre altele și actualizarea studiului de fezabilitate (SF).

„Primăria a cerut o prelungire a perioadei de răspuns la clarificări și i s-au acordat încă 5 zile. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în urmă cu puțin timp. Pentru a putea depune la cererea de finanțare SF-ul actualizat este nevoie de aprobarea Consiliului Local Timișoara, de aceea primarul Dominic Fritz a decis convocarea de îndată a plenului, cu un singur punct pe ordinea de zi: aprobarea indicatorilor investiției și ai SF-ului actualizat. Termenul de depunere al clarificărilor solicitate de Ministerul Energiei este astăzi”, au transmis reprezentanții municipalității înainte ca proiectul să fie votat cu 20 de voturi pentru.

Consilierul local Roxana Iliescu (PRO România) a întrebat cine a întocmit SF-ul și cât a costat. Viceprimarul Ruben Lațcău i-a spus că studiul a fost făcut de Universitatea Politehnica Timișoara și nu a costat nimic.

Prin PNRR, măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacități de producție pe gaze flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică în termoficarea urbană, se urmărește atenuarea provocărilor cu care România se confruntă în tranziția de la sursele de energie pe bază de cărbune și lignit. Investiția va asigura furnizarea de energie termică consumatorilor, în contextul eliminării treptate a cărbunelui și lignitului din procesul de producție a energiei electrice și termice.

Acest lucru se poate face prin crearea unor unități sau centrale de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență, în sectorul încălzirii centralizate. Pentru a asigura o funcționare mai flexibilă a sistemului, precum și pentru a se reduce costul de producție al energiei termice, noua centrală de cogenerare cu zece turbine de înaltă eficiență ar urma să apară pe terenul de lângă CET Sud, situat în intravilanul Municipiului Timișoara, a cărui suprafață este de 4767 mp.

Soluția tehnică de principiu propusă constă în montarea a 10 motoare termice de cogenerare cu puterea de 4,5 MWe şi 4,4 MWt fiecare într-o hală metalică, cu suprafața de 1641 mp, regim înălțime parter, conectate la sistemul de utilități din cadrul CET SUD”, se arată în proiectul votat și aprobat de consilierii locali.

În momentul de față, prepararea apei calde se face din aburul produs în trei cazane de abur, utilizând o tehnologie ineficientă economic.

articolul original.

Ședință extraordinară a Consiliului Local Timișoara pe tema Colterm

6 February 2023 at 14:27
image foto: Adrian Panduru/Tion
După ce astăzi a fost aprobat bugetul Timișoarei, în care au fost prevăzuți 165 de milioane de lei pentru Colterm - mai mult cu 45 de milioane de lei decât în 2022 - consilierii locali se vor reuni marți într-o ședință extraordinară, convocată de Roxana Iliescu, pentru a discuta soluții concrete privind viitorul societății de termoficare.

Consiliul Local Timișoara (CLT) se va reuni într-o ședință extraordinară marți, 7 februarie, pentru a discuta despre Colterm. Convocarea a fost făcută de Roxana Iliescu (PRO România).

„Aș vrea să le reamintesc colegilor că, în data de 26 ianuarie, administratorul judiciar al Colterm a transmis o notificare de punere în întârziere prin care solicită găsirea unei soluții privind implicarea municipiului Timișoara în cumpărarea certificatelor de CO2, dat fiind faptul că obligațiile de plată ale municipiului față de această societate ar fi mult mai mari decât contravaloarea acestor certificate, care este estimată la 80 de milioane de lei. Acum cred că, dincolo de această notificare, am asistat cu toții în ultima perioadă la diverse discuții pe tema Colterm. În urma discuțiilor cu colegii de la PSD și PNL, ni s-a părut oportun și aș putea spune chiar imperios necesar să convocăm un plen extraordinar pentru data de 7 februarie”, a declarat Roxana Iliescu în cadrul ședinței CLT din 2 februarie.

Primarul Dominic Fritz a salutat inițiativa, și el fiind de părere că trebuie găsită o soluție pentru viitorul societății de termoficare a Timișoarei.

„Mă bucur că aveți această inițiativă, mă bucur că vreți să veniți cu soluții, și asta propun și eu pentru discuția aceasta. Eu pot să vă spun ce facem noi. Și noi, din partea executivului, credem că trebuie găsită o soluție pentru Colterm. Anul acest bugetul local cuprinde o sumă record de 165 de milioane de lei pentru Colterm. Orice alte soluții legale sunt bine-venite. Aștept să ne vedem marți cu propuneri concrete. Vom vorbi despre sume de bani. Din 165 de milioane de lei, teoretic, sper că și practic, Colterm își va putea achiziționa aceste certificate. Costurile trebuie asumate de toți cei care fac propuneri”, a fost mesajul primarului.

Astfel, aleșii locali vor dezbate și vota proiectul ordinii de zi: „Notificarea de punere în întârziere a Municipiului Timișoara/Consiliului Local al Municipiului Timișoara, Primarul Municipiului Timișoara, conform dispozițiilor art.1522 Cod Civil, de către administratorul judiciar al Companiei Locale de Termoficare Colterm SA-Consorțiul format din Alfa & Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL, înregistrată în data de 26.01.2023”.

Vă reamintim, bugetul Timișoarei a fost aprobat luni, 6 februarie. Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.

Până acum, Colterm a încasat două amenzi istorice de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru că nu a cumpărat certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA), pentru poluarea produsă, conform legislației. Una dintre amenzi, în valoare de 21,6 milioane de euro, a venit în 2021, pentru anul anterior, iar cea de-a doua − de peste 14 milioane de euro – a fost încasată în 2022, pentru 2021.

Ar putea urma o a treia amendă din partea AFM, în cazul în care Colterm nu va cumpăra certificatele EUA aferente anului 2022 până în 30 aprilie. Odată cu a treia amendă, AFM poate cere intrarea în faliment a Colterm, cu mențiunea că acest lucru nu s-ar traduce automat prin sistarea furnizării apei calde și a căldurii către populație.

articolul original.
❌