ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Tion

Ce facem astăzi, 27 noiembrie 2022, în Timișoara?

26 November 2022 at 22:00
By: Tion

Deschiderea Târgului de Crăciun – Piața Victoriei, de la 17:30. Vor concerta cei de la TM Groove & Friends.

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

  • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
  • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
  • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, de la ora 12.

  • Iulius Town a pregătit o experienţă ca în basmele copilăriei şi vă aşteaptă, în aer liber, într-un spaţiu unde emoţia sărbătorilor poate fi împărtăşită cu întreaga familie.
  • Târgul „𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝗬 𝗧𝗢𝗪𝗡” va avea loc în perioada 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝟴 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, în 𝗣𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗕𝗖𝟬, şi va reuni căsuţe cu bunătăţi de sezon şi idei adorabile de cadouri, food trucks cu preparate delicioase, un parc de distracţie pentru toate vârstele, multe decoraţiuni şi cornere tematice ideale pentru fotografii pe Instagram.
  • Vreţi să admiraţi oraşul şi luminiţele de Crăciun altfel decât până acum? 𝗥𝗼𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮 va fi din nou vedeta târgului din Iulius Town şi locul perfect pentru momente unice şi imagini „la cel mai înalt nivel”. Roata are o înălţime de 30 de metri, 18 gondole a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute. În parcul de distracţie, va fi mult zumzet şi veselie inclusiv printre cei mici. Aici, copiii se pot aventura într-o cursă cu maşinuţele din 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗱𝗿𝗼𝗺 sau în 𝗰𝗮𝗿𝘂𝘀𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗰𝘂 𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶.
  • 𝟮𝟳 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮
    17:00 – 19:00 DJ Victor Stan
    19:00 – 20:00 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗧𝗛𝗘𝗢 𝗥𝗢𝗦𝗘
    20:00 – 22:00 DJ Allia b2b Dj Mocco

Teatru de păpuși – la Iulius Town, de la ora 11, cei mici sunt așteptați la teatru de păpuși. „Călătoria” începe din piațeta Splend’or și toți cei prezenți vor putea participa la acțiune. Sunteți gata de aventură? Participarea este gratuită.

Politehnica Timișoara vs CSM Alexandria – pe Stadionul Știința, de la ora 11.

Duminica poveștilor la Bufnițe – de la ora 12, la Librăria Independentă La Două Bufnițe. Accesul este gratuit.

Ripensia UVT – Oțelul Galați – pe Stadionul Electrica, de la ora 14. Meci din etapa a 15-a a Ligii 2 Casa Pariurilor.

Schimbul de Gardă – de la ora 16, în Piața Unirii are loc Schimbul de Gardă.

Călin-Andrei Mihăilescu despre Deunamor – la Librăria Independentă La Două Bufnițe, de la ora 18. Invitați, alături de autor: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Alex Condrache.

Un alt fel de ghid pentru Fabric – Ultima zi a Flórei – la FABER, de la ora 18. Seria 𝐂𝐢𝐭𝐲𝐓𝐚𝐥𝐤-urilor CiviCultura abordează noi 𝐃𝐈𝐋𝐄𝐌𝐄 𝐔𝐑𝐁𝐀𝐍𝐄.

  • „Vă propunem o discuție exploratorie despre Fabric, în care să privim cartierul istoric din perspective diverse, inclusiv prin lentila Ultimei zi a Flórei, personajul misterios al piesei 𝐎𝐫𝐚ș𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐥𝐞𝐥: 𝐅𝐚𝐛𝐫𝐢𝐜. Vom discuta despre Flóra, prezentă în povești vizuale din spațiile definitorii ale cartierului, cu parte din echipa care a lucrat în aceste povești: Olga Török, Andreea Duță, Molnos András Csaba, Radu Racz. Îl avem alături și pe Ludovic Satmari prin intermediul căruia vom căuta să răspundem întrebării „poate fi Flóra un alt fel de ghid pentru Fabric?”, spun organizatorii.

PARTY AND KARAOKE – în Like Pub, de la 21:30. Intrarea este gratuită.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Tion

Se deschide Târgul de Crăciun din Iulius Town. Parc de distracţie, concerte live şi atmosferă magică

26 November 2022 at 13:54

De sâmbătă, ora 12:00, în parcarea clădirii de birouri United Business Center 0, vizitatorii ansamblului mixt Iulius Town vor fi întâmpinaţi cu miros de scorţişoară şi turtă dulce, dar şi cu muzică şi multă voie bună, pentru că se deschide cel mai vesel târg de iarnă „Winter in MY TOWN”. La ora 18:00, Moş Crăciun va aprinde luminiţele şi va da startul distracţiei, fanfara TM Harmony şi spiriduşii vor cânta şi vor dansa alături de Crăiasa Zăpezii, Omul de Zăpadă şi Crăciuniţa, iar Mihai Trăistariu va concerta de la ora 19.00.

Duminică, cei mici sunt aşteptaţi în Iulius Mall (demisol, zona Splend’or), la ora 11:00, la o sesiune de teatru de păpuşi. De la ora 17:00, muzica mixată de DJ şi vibe-ul electrizant vor răsuna la târg, de pe scenă, acolo unde, două ore mai târziu, va cânta Theo Rose. Surprizele muzicale, spectacole de colinde şi tradiţii de iarnă vor continua în fiecare final de săptămână.

La târgul „Winter in MY TOWN” vei trăi cele mai autentice emoţii în aşteptarea magicelor sărbători de iarnă. Am pregătit căsuţe cu bunătăţi de sezon, food trucks cu preparate delicioase, dar şi un parc de distracţie cu top roll, autodrom, carusel cu lanţuri şi o Roată Panoramică. Aceasta are 18 gondole, a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute. Pregătiţi telefoanele pentru fotografii „la înălţime”!

După orele la birou sau în weekend, poţi veni la un pahar de vin fiert, aromat cu scorţişoară şi să stai la poveşti cu prietenii. Dă o raită pe la căsuţele rustice, decorate cu luminiţe ce amintesc de tărâmul înzăpezit al lui Moş Crăciun, care au pregătit bunătăţi de savurat, pe loc sau la masa de sărbători: mâncare la ceaun, prăjituri şi dulciuri de casă, Kurtoş Kolacs, ciocolată, turtă dulce, cârnaţi şi alte produse tradiţionale. Nu lipsesc băuturile fierbinţi, cum ar fi ceaiuri aromate, cafea, limonadă caldă şi, desigur, preferatul tuturor – vinul fiert.

Târgul „Winter in MY TOWN” va fi deschis zilnic până pe 8 ianuarie 2023, de luni până vineri, între orele 16.00 – 22.00 și sâmbătă – duminică, între orele 12.00 – 22.00.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Accident cu cinci răniți, printre care și un copil, în Calea Aradului din Timișoara

26 November 2022 at 13:40
Foto: INFOTRAFIC jud. TIMIȘ

Reactualizat la:

Șoferul unui microbuz care nu a acordat prioritate unui autoturism în Calea Aradului a provocat un accident cu cinci victime. Printre răniți se află și o fetiță de opt ani.

Scris de Vlad Popa - Șoferul unui microbuz care nu a acordat prioritate unui autoturism în Calea Aradului a provocat un accident cu cinci victime. Printre răniți se află și o fetiță de opt ani.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Bulgar prins de polițiștii de frontieră în timp ce transporta țigări netimbrate, în valoare de 1,5 mil. de euro, în Mehedinți

26 November 2022 at 13:21
Foto: Poliția de frontieră

Reactualizat la:

Dosar penal și ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui cetățean bulgar de 47 de ani, în Mehedinți. El este cercetat penal după ce a fost prins că transporta cartușe cu țigări netimbrate, în valoare de 1,5 milioane de euro Bărbatul a fost oprit în trafic de polițiștii de la frontieră.

Scris de Lorena Păcurar - Dosar penal și ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui cetățean bulgar de 47 de ani, în Mehedinți. El este cercetat penal după ce a fost prins că transporta cartușe cu țigări netimbrate, în valoare de 1,5 milioane de euro Bărbatul a fost oprit în trafic de polițiștii de la frontieră.

Adblock test (Why?)

articolul original.

A murit scriitorul Daniel Vighi, Cetățean de Onoare al Timișoarei

26 November 2022 at 08:50
foto: Facebook/Daniel Vighi

Reactualizat la:

Veste foarte tristă pentru timișoreni. A murit scriitorul şi profesorul universitar Daniel Vighi, fondator al Societăţii Timişoara şi al Alianţei Civice, sâmbătă dimineața, la Spitalul Județean din Timișoara. Joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara, însă de la care a lipsit, i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

Scris de Diana Lupulescu - Veste foarte tristă pentru timișoreni. A murit scriitorul şi profesorul universitar Daniel Vighi, fondator al Societăţii Timişoara şi al Alianţei Civice, sâmbătă dimineața, la Spitalul Județean din Timișoara. Joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara, însă de la care a lipsit, i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Criză de forță de muncă în Timiș. Cei mai mulți angajați, „importați” din Nepal

26 November 2022 at 08:15

Roxana Kasai, directorul AJOFM Timiș a declarat pentru Tion că 162 de angajatori caută, și prin intermediul instituției, să angajeze 2.066 de persoane în clipa de față.

„Aceasta nu este cifra totală a locurilor de muncă disponibile în Timiș întrucât alți angajatori se adresează firmelor de recrutare sau au departament de resurse umane”, a spus Roxana Kasai, directorul AJOFM Timiș.

Potrivit acesteia, în data de 31 octombrie, în județ aveam o rată a șomajului de 0,87%.

Pavel Kasai, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiș, a declarat că după pandemie, la instituție au fost înregistrate 2.000 de noi contracte de muncă.

„Avem 302.000 contracte de muncă în Timiș, cele mai multe după ITM București”, a spus pentru Tion Pavel Kasai, directorul ITM Timiș.

Potrivit acestuia, pentru a face față crizei forței de muncă întâmpinate de mulți angajatori din județ, multe firme din Timiș „importă” angajați din străinătate.

„Ducem o lipsă foarte mare de forță de muncă în județ, mai ales în domeniul construcțiilor și serviciilor. După începerea conflictului din Ucraina, avem înregistrați 355 de angajați din această țară. Însă contrar părerilor, Ucraina nu este țara din care provin cei mai mulți lucrători, ci Nepal, de unde avem 753 de angajați. După Nepal, urmează Serbia cu 700 de angajați și Republica Moldova cu 576”, a adăugat Kasai.

De asemenea, în Timiș mai muncesc 422 de persoane din Vietnam, 396 din Sri Lanka, 192 din India, 155 din Turcia, 119 din Bangladesh și 106 din Pakistan.

Alte firme au angajat muncitori din China – 60, Albania – 25, Mexic – 13 și Thailanda – 11.

Din Senegal, Canada și Uganda provin câte patru angajați.

Există angajați în Timiș, câte unul, din următoarele țări: Etiopia, Namibia și Panama.

Lista cu posturile disponibile o găsiți AICI.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 26 noiembrie 2022, în Timișoara?

25 November 2022 at 22:00
By: Tion

Povestea Unirii – cu pornire de la Casa Adam Muller Guttenbrunn (Str. Gh. Lazăr 10-12), de la ora 7. Preț: 190 de lei/pers. Povestea Unirii e mai mult decât o poveste, așa cum Unirea a fost mai mult decât o unire.

  • „• Câlnic – vom vizita impresionanta biserică-cetate care a rezistat până în vremurile noastre, când ni se prezintă cu onorantul titlu de monument UNESCO.
    • Vințu de Jos – ne dezvăluie ruinele castelului Martinuzzi. Aici vom descoperie povestea cardinalului Martinuzzi, ale cărui omenești slăbiciuni i-au adus chiar în acest loc un groaznic sfârșit, în 1551, cu un an înainte ca Timișoara să cadă sub otomani.
    • Galtiu – locul de unde se trage singurul fotograf cunoscut al Unirii, Samoilă Mârza, cel care a lăsat posterității cele șase instantanee ale evenimentului.
    • Alba Iulia– orașul-inimă, cu comorile sale care se dezvăluie turiștilor însetați de frumos: cetatea Vauban, impecabil păstrată, model de urmat în ce privește turismul cultural și istoric; Catedrala Încoronării, străjer al porții principale de intrare; castrul roman, din care mai putem vedea și astăzi frânturi; Catedrala romano-catolică – pleiadă de stiluri arhitectonice, care ne poartă de la romanicul micului portal sudic la splendida capelă renascentistă Lazo! Și multe altele, pe care le vom vedea și despre care vom povesti pe îndelete…

  • Aici vom lua masa, la Târgul de Crăciun, apoi ne vom îndrepta spre Timișoara.

  • Vom sosi înapoi în jurul orei 20″, spun organizatorii.

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

  • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
  • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
  • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

Spectacol de teatru „ROKOKO și RIKIKI – FABULIȘTI PENTRU COPII” – la Teatrul Merlin, de la orele 11 și 12:30.

Concert lecție – la Bastionul Theresia (sala de pedagogie muzeală a MNaB, Str. Martin Luther, nr. 4), de la ora 11.

  • Devenite tradiție în practica Departamentului de Pedagogie Muzeală, concertele se adresează elevilor cu vârste între 5 și 10 ani.

  • Muzica e omniprezentă în viața unui om – de la cea mai fragedă vârstă, când adoarme însoțit de note muzicale dulci și gingașe, până la o vârstă înaintată. Odată trecut printr-o complexitate de stiluri, ritmuri, contexte și experiențe muzicale, orice om va şti ce muzică îi place.

  • În acest sens, copiii vor intra, preț de o oră, într-o atmosferă de poveste, alături de Incanto Quartetto (Ovidiu Rusu – vioara l, Nada Petrov – vioara ll, Veaceslav Mânzat – viola, Marius Bernecker – violoncel).

  • Concertul – lecție de sâmbătă este despre piese din fime muzicale și desene animate. Va fi, deci, o lecție despre sunetul muzicii și despre viețile compozitorilor, pe înțelesul celor mici. Vor fi explicate și noțiuni muzicale legate de formațiuni camerale.

  • Coordonator: Corina Cranciova, muzeograf

  • Evenimentul face parte din proiectul „Istoria muzicii bănățene în context european” și este susținut de Consiliul Județean Timiș.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, de la ora 12.

  • Iulius Town a pregătit o experienţă ca în basmele copilăriei şi vă aşteaptă, în aer liber, într-un spaţiu unde emoţia sărbătorilor poate fi împărtăşită cu întreaga familie.
  • Târgul „𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝗬 𝗧𝗢𝗪𝗡” va avea loc în perioada 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – 𝟴 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, în 𝗣𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗨𝗕𝗖𝟬, şi va reuni căsuţe cu bunătăţi de sezon şi idei adorabile de cadouri, food trucks cu preparate delicioase, un parc de distracţie pentru toate vârstele, multe decoraţiuni şi cornere tematice ideale pentru fotografii pe Instagram.
  • Vreţi să admiraţi oraşul şi luminiţele de Crăciun altfel decât până acum? 𝗥𝗼𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗶𝗰𝗮 va fi din nou vedeta târgului din Iulius Town şi locul perfect pentru momente unice şi imagini „la cel mai înalt nivel”. Roata are o înălţime de 30 de metri, 18 gondole a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute. În parcul de distracţie, va fi mult zumzet şi veselie inclusiv printre cei mici. Aici, copiii se pot aventura într-o cursă cu maşinuţele din 𝗔𝘂𝘁𝗼𝗱𝗿𝗼𝗺 sau în 𝗰𝗮𝗿𝘂𝘀𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗿𝗼𝘁𝗮𝘁𝗶𝘃 𝗰𝘂 𝗹𝗮𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶.
  • 𝟮𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮 – Inaugurare Targ 𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗶𝗻 𝗠𝘆 𝗧𝗼𝘄𝗻
    17:00 – 20:00 Parada personajelor din poveștile de iarnă
    18:00 Aprinderea luminițelor de Crăciun
    18:00 – 20:00 Întâlnire cu Moș Crăciun
    18:15 – 19:00 Concert Fanfara TM Harmony
    19:00 – 20:00 Concert Mihai Trăistariu
    20:00 – 22:00 DJ by ESD

Spectacol de teatru senzorial „Refugiul” – la Casa Tineretului (str. Arieș, nr. 19), de la ora 12.

  • „Refugiul” este un spectacol de Teatru Senzorial Labirint dezvoltat în cadrul proiectului Open Minds II de către Asociația Teatrul Experimental Senzorial, în regia lui Sebastian Dobrescu conceput împreună cu o echipă de 60 de voluntari.
  • Invită spectatorii într-o experiență senzorială și terapeutică, o meditație activă asupra societății pe care am construit-o în jurul nostru.

Lansare de carte: „Dar motan greșește” & Atelier de poveste, alături de Cristina Andone – la Librăria independentă La Două Bufnițe, de la ora 12. Intrarea este liberă.

  • Cărțile din seria DAR MOTAN ne aduc în prim-plan un motan simpatic, negru, norocos și sofisticat: Dar e un motan de librărie, iar alături de prietenul și stăpânul său, Toto, dar și de alte pisicuțe, se aventurează să cunoască tot ce are lumea să îi ofere.

  • În „Dar Motan greșește” intrăm în spiritul Crăciunului, iar cei mici învață despre greșeli, dar și despre prietenie, familie și despre cum poți repara lucrurile, dacă îți dorești asta cu adevărat. Mitanța, mâța din Franța și o bună sfătuitoare a lui Dar, îi oferă acestuia o baghetă specială care să îl ajute să își repare greșelile: „Vei ști să preschimbi în ceva prețios ceva ce părea greșit și deloc frumos.“ Motanul va descoperi că magia este în fiecare dintre noi și că, în viață, „Cine nu greșește nu crește.“

Teatru de păpuși – la Shopping City Timișoara, de la ora 13. Accesul este liber.

  • Maeștrii în arta teatrului de păpuși vor susține reprezentații care îi vor fermeca pe copii și le vor stimula imaginația și creativitatea.

Tur ghidat — Expoziția „Simetric, niciodată identic” – la sediul fundației Art Encounters (Bd. Take Ionescu 46C), de la ora 17. Intrarea este liberă.

  • Expoziția Simetric, niciodată identic face parte dintr-un demers curatorial și strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între generații diferite de artiști, ale căror opere pot fi astfel contextualizate din punct de vedere conceptual, nu doar cronologic.

Poeta Svetlana Cârstean și actrița Katia Pascariu: lectură comună la Timișoara din volumul Sînt alta – la Librăria independentă La Două Bufnițe, de la ora 19.

  • Evenimentul face parte din programul Rezidența Literară La Două Bufnițe, ediția a3-a, noiembrie 2022.

    Sînt alta este primul audiobook de poezie lansat de editura Nemira pe platforma Audiotribe, în lectura actriței Katia Pascariu și a poetei Svetlana Cârstean. AudioTribe este prima platformă din România care adună laolaltă peste 16.000 de audiobooks premium, în română și engleză.

  • Svetlana Cârstean s-a născut la Botoșani, în 1969. Pentru volumul său de debut individual, Floarea de menghină (2008), a primit Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. Cu Floarea de menghină a început și aventura suedeză a poeziei Svetlanei Cârstean.
  • Katia Pascariu e actriță, lucrătoare și activistă culturală, performeră, parte din colective inter/pluri/trans-disciplinare care activează în zona artei politice, teatrului social și educațional, în spațiul independent local la Replika/ București sau cu echipele Vârsta4, Stagiunea de teatru politic/Macaz Coop., DramAcum, parte din colectivul artistic TES, uneori făcând film, alteori parte din proiecte internaționale, joacă și susține ateliere de teatru în română, engleză și franceză.

Concert om la lună | Electro-Acustic – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 19. Prețul unui bilet este 70 de lei.

  • Bilete găsiți AICI.
  • Copiii sub 12 ani au acces gratuit atât timp cât sunt însoțiți de un adult plătitor de bilet.
  • „Te invităm la o serie de concerte electro-acustice, o nouă experiență om la lună, în care piesele cunoscute capătă noi valențe, păstrând emoția și vulnerabilitatea, dar aducând sunete noi și o nouă abordare, cu violoncel și sintetizatoare, chitară acustică și drum machine. Muzica aduce mereu oamenii aproape”, spun organizatorii.

Performance Munca, emoțiile și energia intră într-un bar | FEMME EXPÉRIMENTALE – la Teatrul Basca, de la ora 19. Un spectacol ce aduce în discuție tema epuizării și a burnout-ului prin prisma experiențelor de lucru, explorând modul în care investim sau primim energie din activitățile pe care le facem și cum percepem emoțiile în corp.

  • Proiectul de dans contemporan 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 vine cu performance-uri și ateliere gratuite pentru artistele și publicul feminin pasionat de dans din Timișoara.
  • Spectacolul este rezultatul unei cercetări artistice din cadrul unui proiect mai larg pe tema epuizării, desfășurate la Unfold Motion (Timișoara), în luna martie 2022 și face parte din proiectul 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞, dezvoltat de 𝐖𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐃𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨𝐩𝐢𝐧𝐠 𝐀𝐫𝐭, inițiat de 𝐌𝐚𝐝𝐢𝐫𝐚, în parteneriat cu 𝐈 𝐃𝐚𝐧𝐜𝐞 𝐘𝐨𝐮, implementat cu sprijinul local 𝐔𝐧𝐟𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧 și 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐢𝐜 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭𝐬, co-finanțat de 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 prin 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞.

  • 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐞́𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 își propune creșterea capacității de dezvoltare a artelor contemporane din oraș, oferind o alternativă de educație prin experiment pentru profesionistele timișorene și o alternativă de a dezbate aspecte sociale ale femeilor și adolescentelor locale prin unelte psiho-somatice și de explorare prin dans contemporan și mișcare.

  • Proiectul face parte din 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐦𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞. 𝐅𝐞𝐦𝐦𝐞 𝐯𝐞́𝐠𝐞́𝐭𝐚𝐥𝐞, un proiect derulat în Brașov în perioada septembrie – noiembrie 2022 ce a constat în cinci ateliere gratuite de cercetare experiențială în vederea autocunoașterii și dezvoltării personale, destinate adolescentelor și femeilor din oraș, și trei performance-uri stradale adresate publicului larg, în care artistele din proiect au generat noi abordări și reprezentări ale femininului.

Spectacol de teatru „MATA HARI” – în Studio “UTU Strugari” al Teatrului Național Timișoara, de la ora 19.

ATUMania saturday party – la ATU Club, de la ora 22. Rezervări la: 0748 223 223.

THE FUNHOUSE – la Fratelli, de la ora 22. Intrarea gratuită între orele 22 și 23.

A Night In The D`arc – în D’arc, de la ora 22. 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐈𝐜𝐥𝐞𝐚𝐧𝐮 & 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐨 te așteaptă cu cele mai bune momente exprimate prin muzică și dans. Intrarea este 20 de lei.

  • 𝗥𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮𝗿𝗶 la: 07𝟒𝟎 𝟕𝟐𝟐 𝟖𝟗𝟏 𝟎𝟖𝟓.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayTion

CJT oferă vouchere de inovare pentru antreprenori. Sunt vizați și studenții

25 November 2022 at 15:02

Consiliul Județean Timiș (CJT), în parteneriat cu Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest, Cowork Timișoara S.R.L. și Helixconnect Europe S.R.L., a lansat un program destinat antreprenorilor din Timiș.

Aceștia sunt așteptați să se înscrie în primul program de vouchere de inovare lansat de Academia ACSELL, ce se adresează startup-urilor, IMM-urilor, spin-off-urilor și studenților care doresc să dezvolte un produs, serviciu sau model de afaceri inovator în sectorul sănătății și calității vieții.

„Academia ACSELL își propune pregătirea beneficiarilor în cadrul unui program gratuit de accelerare modern și dinamic, cu un design de învățare inovator și un parcurs itinerant personalizat, alături de mentori și experți regionali.

Sesiunile de training, mentorat antreprenorial și suport în accesare de fonduri se vor desfășura la începutul anului 2023, vor fi adaptate la nevoile participanților și vor permite interacțiunea one-to-one cu mentori cu o vastă experiență. Mai multe informații privind serviciile oferite prin voucher-ul de inovare se regăsesc în Acordul de Parteneriat, disponibil AICI”, au precizat reprezentanții CJ Timiș.

Cei interesați sunt invitați să aplice pentru voucher, completând următorul chestionar până în 11 decembrie 2022. Selecția participanților se va face până în 15 decembrie 2022.

Inițiativa face parte din planul de acțiune elaborat în cadrul proiectului ACSELL, finanțat din fonduri europene prin programul Interreg Europe și implementat de Consiliul Județean Timiș alături de alți șapte parteneri din Europa.

Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți politicile locale pentru stimularea inovării și a competitivității și de a accelera capacitatea inovativă în rândul IMM-urilor, prin facilitarea schimbului de bune practici, a transferului de cunoștințe și informarea asupra beneficiilor utilizării abordării de tip Living Lab în procesul de creare și dezvoltare de produse și servicii.

„Voucherul nu este oferit în bani, ci constă în ore (aprox 50) de training și mentorat oferite de experții din cadrul parteneriatului. Este un program pilot, primul de acest gen din România, care oferă know-how personalizat în funcție de nevoile aplicantului, care vor fi evaluate după acceptarea inrolarii aplicantului în programul „Academiei”. Sesiunile vor fi stabilite la începutul anului viitor și parcurgerea sesiunilor „Academiei” se va face pe o perioadă de aproximativ 2-3 luni. Detalierea tipurilor de servicii oferite de fiecare partener se regăsește AICI”, ne-a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Timiș.

Adblock test (Why?)

articolul original.

SC BLUESYS SRL anunţă intenţia de obţinere a autorizaţiei de mediu

25 November 2022 at 14:26
By: T. Ex.

Reactualizat la:

Scris de T. Ex.

Trimite articolul

X

Adblock test (Why?)

articolul original.

VIDEO. Hărțuirea online, în creștere. Metode de prevenție pentru părinții copiilor din Timiș

25 November 2022 at 12:58
foto: freepik.com

Reactualizat la:

În urma amplificării fenomenului de cyberbullying după perioada pandemiei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistență Educațională Timiş CJRAE Timiș a realizat un videoclip care conține informații de prevenție pentru părinți.

Scris de Oana Bocănici - În urma amplificării fenomenului de cyberbullying după perioada pandemiei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistență Educațională Timiş CJRAE Timiș a realizat un videoclip care conține informații de prevenție pentru părinți.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Angajam sef echipa si operator warehouse

25 November 2022 at 11:52
By: T. Ex.

Reactualizat la:

Scris de T. Ex.

Trimite articolul

X

Adblock test (Why?)

articolul original.

CAMPO D’ORO SRL ANGAJEAZA

25 November 2022 at 11:41
By: T. Ex.
foto: freepik.com

Reactualizat la:

Scris de T. Ex.

Trimite articolul

X

Adblock test (Why?)

articolul original.

Prefectul a decis că nu se vor mai depune coroane la Monumentul Ostaşului Român, în 1 Decembrie

25 November 2022 at 11:17

Prefectul Mihai Ritivoiu a anunțat, vineri, că a decis să schimbe locul ceremoniei militare cu depuneri de coroane din 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Acesta și-a explicat decizia în contextul războiului.

„Actualul Parc Scudier s-a numit Parcul Stalin în primii ani de după război. Monumentul Soldatului Sovietic, ridicat în acei ani, a fost redenumit Monumentul Ostaşului Român după Revoluţie. Chiar şi uniformele reproduse pe statuie sunt ale Armatei Roşii.

În contextul agresiunii Rusiei din Ucraina, consider că e mai bine ca ceremonia de depunere de coroane să se facă la Monumentul Eroilor Revoluţiei din cadrul Cimitirului Eroilor. Aşa cum nu poţi scoate comunismul din Casa Scânteii, e bine să mai treacă timp peste monumentul din Parcul Scudier. Timpul le vindecă pe toate”, a transmis, vineri, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mihai Ritivoiu a mai precizat că restul ceremoniei militare şi religioase, cu defilarea detaşamentelor şi a tehnicii, precum şi oficierea servicului religios, vor avea loc la locul anunțat iniţial, Catedrala Mitropolitană.

PROGRAM 1 DECEMBRIE

ora 8:30 – 9:00 – Ceremonial depunere coroane

  • În Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori

ora 9:30 – 10:55 – Slujba De Te Deum

  • la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă are loc oficierea serviciului religios

ora 11:00 – 12:30 – Ceremonie militară și religioasă dedicată aniversării Zilei Naționale a României

  • În fața Catedralei Mitropolitane, de la ora 11 are loc întâmpinarea oficialităților:
    • prezentarea onorului;
    • salutarea Drapelului de Luptă;
    • ocuparea locului în dispozitiv;
    • intonarea Imnului Național al ROMÂNIEI.
  • Urmează rugăciunea de binecuvântare a poporului român, alocuțiuni, realizarea dispozitivului de defilare, un moment artistic susținut de Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”.
  • De la 11:50 începe defilarea detașamentelor și a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu

ora 17:30 – 19:00 – Retragerea cu torțe

  • de la ora 17:30 începe o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piaţa Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății

1 Decembrie, Ziua Națională a României

Imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, a fost stabilită Ziua Națională a României pe data de 1 Decembrie. Tot de atunci, fiind vorba de o sărbătoare oficială, pentru angajații din România aceasta este o zi liberă.

Deși legea, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu, nu precizează de ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie drept zi națională a României, aceasta face referire la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – prin Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

„Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 decembrie 1918.

I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre”, se arată în Rezoluția adoptată de Marea Adunare Națională.

Cu toate acestea, este important de menționat că la data de 1 decembrie doar Transilvania s-a unit cu România. Bucovina și Basarabia, celelalte provincii istorice, au fost unite la date diferite.

Foto: Mihai Ritivoiu

Adblock test (Why?)

articolul original.

Un nou proces inițiat de Primăria Timișoara pentru o clădire monument din cartierul Elisabetin

25 November 2022 at 08:55
Foto: Primăria Timișoara

Primăria Timișoara merge din nou în instanță pentru clădirile de importanță istorică din Timișoara, care sunt transformate ilegal.

Scris de Oana Bocănici - Primăria Timișoara merge din nou în instanță pentru clădirile de importanță istorică din Timișoara, care sunt transformate ilegal.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ziua pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Zeci de victime își retrag plângerile, în Timiș

25 November 2022 at 08:17

Această zi este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.

Reprezentanți de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș au solicitat Consiliului Județean Timiș (CJT) suplimentarea locurilor în case protejate pentru femeile care sunt bătute de soți ori concubini și nu au unde să meargă, unde să se poată adăposti.

Joi, consilierii județeni au votat „Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 136/27.08.2020 privind aprobarea înființării pe lângă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a echipei intersectoriale în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, cu rol consultativ”.

„Deși avem o lege funcțională din anul 2003, România la ora actuală nu are o strategie în această privință. Suntem un județ care ne-am preocupat de acest aspect. Am fost recent într-un astfel de centru (n.r. – pentru victime) și am rămas marcat. Acolo sunt, pe lângă traumele fizice, pe care le suportă semenii noștri, traume psihice, care sunt greu vindecabile sau deloc. De aceea eu mă bucur că acordăm atenție acestui domeniu și orice facem în acest domeniu e un plus”, a spus în plen consilierul județean Petre Mihăieș (USR).

Președintele instituției Alin Nica spune că CJT încearcă să se implice cât este cu putință, „în limita atribuțiilor legale”, în acest domeniu.

„Faptul că încercăm să facem cât putem în limita atribuțiilor legale în acest domeniu e un efort care e răsplătit de zâmbetele celor care scapă de povara acestor traume și nimic nu este mai presus de rezolvarea unui caz de violență domestică ce dă o nouă șansă și o speranță acelor membri ai familiilor care sunt supuși actelor de violență”, a declarat, joi, în cadrul ședinței CJT, Alin Nica, președintele instituției.

Consilierul județean Sorina Alexandra Ciurlea (PNL) a propus ca în bugetul de anul viitor CJT să prevadă o sumă de bani pentru diverse proiecte de conștientizare și de informare în ceea ce privește violența împotriva femeilor.

Cristian Moș, vicepreședintele administrației județene, a precizat că numărul de cazuri sesizate este mult mai mic decât cele existente.

„Avem 49 de sesizări anul acesta, 19 confirmate. Motivul este că multe victime își retrag plângerile. Avem servicii care oferă protecție acestor femei împreună cu copiii. Avem șase locuri în locuința protejată Venus și mai vrem să facem 12 cu ajutorul Consiliului Județean Timiș. Toate cele șase locuri sunt ocupate. Victimele primesc consiliere psihologică.

E o problemă mai mult de mentalitate pentru că de aceea își retrag plângerile. Cumva, s-au obișnuit să treacă prin lucrurile astea și orice le-am spune noi și oricât ajutor le-am oferi, ele dacă așa au văzut acasă și așa mai departe… din păcate nu putem să schimbăm mentalități. Ele nu pot înțelege că nimeni n-ar trebui să aibă o asemenea putere asupra lor”, a spus Elena Carmen Apostol, director general al DGASPC Timiș.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șoferiță beată prinsă de polițiștii locali după ce a lovit o mașină și a fugit, la Timișoara

25 November 2022 at 08:05
Foto: Direcția Poliției Locale Timișoara

Dosar penal pe numele unei femei de 35 de ani, la Timișoara. Ea este cercetată penal după ce a fost prinsă că a urcat la volan deși consumase alcool. Șoferița, care avea o alcoolemie de peste unu la mie, a fost prinsă de polițiștii locali după ce a lovit o mașină parcată și nu a oprit.

Scris de Raoul Jurchela - Dosar penal pe numele unei femei de 35 de ani, la Timișoara. Ea este cercetată penal după ce a fost prinsă că a urcat la volan deși consumase alcool. Șoferița, care avea o alcoolemie de peste unu la mie, a fost prinsă de polițiștii locali după ce a lovit o mașină parcată și nu a oprit.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 25 noiembrie 2022, în Timișoara?

24 November 2022 at 22:00
By: Tion

CreativeMornings Timisoara | Raluca Simiuc on TRUTH – la AMBASADA, de la 7:30. Rezervări AICI.

Spectacol de teatru „ROKOKO și RIKIKI – FABULIȘTI PENTRU COPII” – la Teatrul Merlin, de la orele 10 și 12.

Salonul Industriei Ușoare – la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș (Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22), între orele 10 și 20. Intrarea este liberă.

  • Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în perioada 𝟐𝟑 – 𝟐𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 o nouă ediție a 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐔𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞.
  • Participă peste 50 de companii din țară, atât producători cât și comercianți, care oferă spre vânzare o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie și accesorii, produse cosmetice, bijuterii și gablonțuri, altele.
  • Tradiționalul târg din exterior va întâmpina vizitatorii cu produse de sezon: dulcețuri, murături, zacuscă, miere de albină dar și dulciuri de casă, produse de carmangerie, produse naturiste, unități de alimentație publică.

SCM Politehnica Timișoara – CSM Bacău – la Sala Sporturilor „Constantin Jude”, de la ora 16.

Curs de introducere în arta contemporană I: Simetric, niciodată identic – la sediul Fundației Art Encounters, de la ora 18. Accesul este liber.

  • Fundația Art Encounters vă invită la un nou curs din seria „Introducere în arta contemporană” susținut de Maria Orosan-Telea, în cadrul expoziției „Simetric, niciodată identic”, care va aborda tendințele artistice neo-expresioniste de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 și va urmări variile concepte pe care acestea le subsumează: Neue Wilde, Figuration Libre, Transavanguardia.
  • Maria Orosan-Telea este lector în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. S-a format în domeniul istoriei și teoriei artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este preocupată de arta contemporană încă din perioada studiilor doctorale, când a desfășurat o cercetare asupra artei românești din perioada postcomunistă.
  • Curs dedicat celor cu vârsta de peste 15 ani.

Spectacol de dans contemporan: C’est pas grave – la Casa Tineretului Timișoara, de la ora 19. Bilete găsiți AICI.

  • 𝐂’𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐚𝐬 𝐠𝐫𝐚𝐯𝐞 (din franceză, „nu este atât de grav”) este un duet de dans contemporan și teatru fizic, care explorează diferitele semnificații ale noțiunii de gravitație în raport cu noțiunea de timp: din câmpurile gravitaționale ale fizicii, care duc la proiectarea performance-ului în spațiu cu un centru spre care tind toate forțele, până la condiția psihologică umană a gravitației, cu accent pe umor și tonuri „luminoase”.
  • Spectacolul a fost conceput ca un sistem interactiv în care publicul este invitat să construiască avioane de hârtie și apoi să le arunce pe scenă pentru a ateriza în spațiul „gravitațional” al interpreților, rupând în mod legitim, astfel, spațiul intim al vederii. Acțiunile spectatorilor sunt ireversibile, la fel ca direcția timpului care unește trecutul și viitorul într-un prezent instant. Alea iacta est!

Vernisajul expoziției „Portretul colectiv al orașului Timișoara” – în spațiul MV Sci-Art, de la ora 19. Rezultat al workshopului coordonat de artista de la Zpațiu Chișinău, Anna Bantiuc.

  • În urma activităților care au durat 3 zile, studenții participanți de la facultățile de arte și arhitectură au avut ocazia de a explora orașul prin trasee în diverse zone prin care au descoperit spațiul public dintr-o perspectivă diferită, cea a unui portret-profil care reunește viziuni diverse și personale.

Vernisaj: 𝐈 𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐝 𝐥𝐨𝐧𝐞𝐥𝐲 𝐚𝐬 𝐚 𝐜𝐥𝐨𝐮𝐝 | 𝐠𝐫𝐨𝐮𝐩 𝐬𝐡𝐨𝐰 – la Galeria META Spațiu (bd. Mihai Viteazu nr. 1), de la ora 19. Intrarea este liberă.

  • Artiști: 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐀𝐧𝐝𝐚𝐜𝐬, 𝐌𝐚𝐭𝐡𝐢𝐚𝐬 𝐁𝐚𝐫, 𝐉𝐨𝐬𝐞𝐩𝐡𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞𝐭, 𝐓𝐚𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐫𝐛𝐮𝐭, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐂𝐫𝐢̂𝐧𝐠𝐚𝐬̦𝐮, 𝐍𝐨𝐫𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐅𝐢𝐥𝐞𝐩, 𝐀𝐝𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐚𝐧
  • Titlul expoziției sugerează această stare de echilibru, respingând stigmatul asociat în mod normal cu a fi singur și într-o stare copleșitoare. În singurătate, există posibilitatea contemplării, a rememorării, a visului.
  • Privitorul se confruntă nu cu o singurătate auto-impusă, în parcursul expozițional, ci cu o densitate interioară temporală și spațială a intimității emoționale, în diferite dispuneri și stratificări estetice. Inspirat de o poezie scrisă de poetul romantic William Wordsworth, “I wandered loney as a cloud” (trad. „Odă narciselor”) este o invitație deschisă la o atitudine meditativă și introspectivă asupra relației noastre cu lumea interioară, dar și cu mediul exterior.

Concert simfonic | 𝐒𝐄𝐑𝐆𝐄𝐘 𝐒𝐈𝐌𝐀𝐊𝐎𝐕 – dirijor, 𝐁𝐑𝐘𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐄𝐍𝐆 – violoncel – la Liceul de artă „Ion Vidu” Timișoara, de la ora 19. Biletele se găsesc 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 pe site-ul 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒊𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, la casieria instituției și AICI.

  • 𝐒𝐄𝐑𝐆𝐄𝐘 𝐒𝐈𝐌𝐀𝐊𝐎𝐕 (Elveția/Rusia), considerat unul dintre cei mai apreciați dirijori ruși ai generației sale, a dirijat 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑆𝑡𝑢𝑡𝑡𝑔𝑎𝑟𝑡, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑛𝑑𝑒𝑖, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑁𝑜𝑟𝑑𝑢𝑙 𝑂𝑙𝑎𝑛𝑑𝑒𝑖, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑆𝑡𝑟𝑎𝑠𝑏𝑜𝑢𝑟𝑔, 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑁𝑜𝑟𝑑𝑤𝑒𝑠𝑡𝑑𝑒𝑢𝑡𝑠𝑐ℎ𝑒, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑀𝑜𝑠𝑐𝑜𝑣𝑎, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑑𝑒 𝑆𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑘𝑓𝑢𝑟𝑡, 𝑂𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑐𝑖𝑖 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒 𝐸𝑛𝑒𝑠𝑐𝑢 ș.a, va conduce și Orchestra simfonică a 𝑭𝒊𝒍𝒂𝒓𝒎𝒐𝒏𝒄𝒊𝒊 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒕𝒖𝒍 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, vineri, 25 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul concertului simfonic susținut în Sala “Mihai Perian” a Liceului de Artă “Ion Vidu” Timișoara.

  • Solist invitat este violoncelistul canadian 𝐁𝐑𝐘𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐄𝐍𝐆, câștigător al unor premii importante la concursuri de prestigiu internațional.

  • 𝕀̂𝕟 𝕡𝕣𝕠𝕘𝕣𝕒𝕞:
    𝐂. 𝐃𝐄𝐁𝐔𝐒𝐒𝐘 – 𝑀𝑖𝑐𝑎 𝑠𝑢𝑖𝑡𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆
    𝐄. 𝐖. 𝐊𝐎𝐑𝐍𝐆𝐎𝐋𝐃 – 𝐶𝑜𝑛𝑐𝑒𝑟𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑜𝑛𝑐𝑒𝑙 𝑠̦𝑖 𝑜𝑟𝑐ℎ𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎̆ (𝑝.𝑎.)
    𝐋. 𝐕𝐀𝐍 𝐁𝐄𝐄𝐓𝐇𝐎𝐕𝐄𝐍 – 𝑆𝑖𝑚𝑓𝑜𝑛𝑖𝑎 𝑛𝑟. 4 𝑖̂𝑛 𝑠𝑖 𝑏𝑒𝑚𝑜𝑙 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟, 𝑜𝑝. 60

Tête-à-tête | Life is a party, enjoy it – la Mercure, de la ora 19.

Inside Out Camping – la Casa Tineretului, strada Arieș nr. 19, sala 03-04 (parter), de la ora 19. Intrarea este liberă.

Concert Calin Barcean – la Porto Arte, de la ora 20. Intrarea este liberă.

DJ Move – la Berărescu, de la ora 20. Rezervările se fac AICI.

Concert Adrian Ilie & friends – la anturaj, de la ora 20. Rezervări la: 0799 300 800. Intrarea este liberă.

Friday we sing and dance! Karaoke Party cu Dj Edi Niculescu – la Josefin Pub, de la ora 21. Intrarea este liberă.

Karaoke Night – la Charlie’s Pub, de la ora 21. Rezervări la: 0755 087 360.

Shotest Party – în Like Pub, de la 21:30. Intrarea este 10 lei.

A kiss on the lips – la Fratelli Timișoara, de la ora 22. Intrarea este gratuită între orele 22 și 23.

The Passport presents MARK HOFFEN – la D’arc Timișoara, de la ora 22. Bilete găsiți AICI.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Consilierii locali spun momentan „pas” cumpărării fostului Liceu de Arte de lângă Primăria Timișoara

24 November 2022 at 18:29

Joi, 24 noiembrie, pe masa consilierilor locali a ajuns proiectul de hotărâre privind „neexercitarea dreptului de preemțiune din partea Consiliului Local al Municipiului Timișoara, la intenția de înstrăinare a imobilului situat în Timișoara, B-dul Diaconovici Loga nr.3, B-dul Mihai Eminescu nr.2, la prețul de vânzare de 9.400.000 euro + T.V.A”.

Proiectul face referire la clădirile în care au funcționat Liceul de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar Timiș, chiar lângă sediul Primăriei Timișoara, respectiv la terenurile pe care se află acestea, pe care Consiliul Local Timișoara le-ar fi putut achiziționa pentru cca. 11 milioane de euro (9.400.000 de euro + TVA).

Primarul Dominic Fritz i-a sfătuit pe consilierii locali să nu își exercite de această dată dreptul de preemțiune, considerând că oferta este supraevaluată.

„Eu cred că acest teren este unul dintre cele mai importante ale centrului Timișoarei și cred că, dacă avem șansa să îl obținem pentru municipalitate, trebuie să facem acest lucru. Însă spun NU la acest preț. Prețul este cu mult supraevaluat și, de aceea, nu v-aș recomanda acum să vă exercitați dreptul de preemțiune.

Dar, ulterior, dacă proprietarul vrea să vândă și va coborî prețul – pentru că probabil nu va găsi cumpărător la acest preț, mai ales că nici nu mai are PUZ – cred că trebuie să ne pregătim și să cumpărăm acest teren.

Chiar dacă rămâne în proprietate privată, va trebui să lucrăm împreună cu dezvoltatorul pentru ca ceea ce se va construi pe acest teren să se integreze în peisajul din centru și de lângă primărie”, a spus Dominic Fritz la ședința de joi.

Consilierul local Simion Moșiu (PNL) a explicat că această șansă este una „istorică” pentru municipalitate.

„Este a doua șansă a primăriei de a cumpăra printre ultimele clădiri și terenuri aflate în proximitatea clădirii și centrului, la această suprafață. Poziția acestui teren este extrem de importantă. Acest teren a fost cumpărat cu 5 milioane de euro. Acum, dacă noi nu ne exercităm dreptul de preemțiune, este foarte puțin probabil să mai avem vreodată această șansă. Prețul este discutabil. Nu este important atât prețul, cât poziția. Este ultima ocazie pentru ca primăria să mai poată avea un asemenea teren. Cred că este un miracol că s-a întâmplat asta”, a declarat Simion Moșiu.

A doua șansă se referă la faptul că în octombrie 2016, Consiliul Local Timișoara (printre ai cărui membri se număra inclusiv Simion Moșiu) a mai avut o dată această ocazie, de a cumpăra terenul și clădirile, însă și atunci a decis să nu își exercite dreptul de preemțiune asupra imobilelor, pentru care Fundația Caritatea cerea 5 milioane de euro.

Fostul primar Nicolae Robu a spus în cadrul ședinței respective că municipalitatea nu are acești bani „Cred că nu s-a înțeles. E vorba de 5 milioane de euro. Noi nu avem
5 milioane de euro ca să cumpărăm asta”, lucru cu care consilierii locali au fost de-acord, date fiind rezultatele votului.

Revenind în prezent, consilierul Radu Țoancă (PSD) s-a întrebat dacă nu cumva proprietarul are intenția de a vinde aceste clădiri și terenuri, caz în care primăriei i-ar scăpa oportunitatea printre degete. Primarul Dominic Fritz i-a răspuns însă că proprietarul se află în legătură cu primăria și că, din informațiile deținute în prezent, acesta nu are intenția de a vinde, ci mai degrabă „dorința de a dezvolta acolo o nouă idee împreună cu dvs. și arhitectul-șef”.

În plus, legea îl obligă pe proprietar ca pentru orice modificare de preț să vină din nou în Consiliul Local pentru exercitarea dreptului de preempțiune, astfel că aceasta se poate să nu fi fost „ultima șansă” a CLT de a cumpăra terenurile și clădirile din apropierea primăriei.

Pe aceeași temă:

Primele explicații ale firmei care transformă Liceul de arte de lângă primărie

Hai la discuții pentru PUZ care transformă Liceul de Arte de lângă primărie! Primăria face a treia dezbatere publică

Un nou sediu pentru Liceul de Arte Plastice din Timisoara

Adblock test (Why?)

articolul original.

Primăria Timișoara va vinde lemn la licitație

24 November 2022 at 16:15
foto: pixabay.com

Primăria Timișoara va vinde la licitație două tipuri de lemn, ale căror prețuri de pornire pleacă de la 280, respectiv 350 de lei/mc. Lemnul provine din fondul forestier deținut de Primăria Timișoara la Sacu.

Scris de Vlad Popa - Primăria Timișoara va vinde la licitație două tipuri de lemn, ale căror prețuri de pornire pleacă de la 280, respectiv 350 de lei/mc. Lemnul provine din fondul forestier deținut de Primăria Timișoara la Sacu.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌