ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Tion

Ce facem astăzi, 5 decembrie 2022, în Timișoara?

4 December 2022 at 22:00
By: Tion
foto: pixabay.com

Reactualizat la:

Luni, 5 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Voluntariatului, așa că la FITT vă așteaptă trei ateliere speciale. La UVT puteți urmări documentarul „Swamp city”, care prezintă cum arăta scena muzicală din Timișoara după căderea regimului comunist.

Scris de Tion - Luni, 5 decembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Voluntariatului, așa că la FITT vă așteaptă trei ateliere speciale. La UVT puteți urmări documentarul „Swamp city”, care prezintă cum arăta scena muzicală din Timișoara după căderea regimului comunist.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Trei incendii în același timp, în apropiere de Lugoj. Un bărbat transportat cu arsuri la spital

4 December 2022 at 18:46
Sursa Foto: ISU Banat

Reactualizat la:

Intervenții la foc automat, duminică seară, pentru pompierii din Lugoj. Salvatorii au fost chemați să intervină după ce trei incendii au izbucnit aproape în același timp în Bodo, Lugoj și Jdioara. În unul dintre cazuri un bărbat a ajuns la spital cu arsuri pe picioare.

Scris de Raoul Jurchela - Intervenții la foc automat, duminică seară, pentru pompierii din Lugoj. Salvatorii au fost chemați să intervină după ce trei incendii au izbucnit aproape în același timp în Bodo, Lugoj și Jdioara. În unul dintre cazuri un bărbat a ajuns la spital cu arsuri pe picioare.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Întreruperile de curent din Timișoara și județ, în săptămâna 5 - 11 decembrie

4 December 2022 at 18:12
By: Tion

E-Distribuție Banat transmite că a redus pe cât posibil numărul întreruperilor programate pentru buna administrare și funcționare a rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru a minimiza disconfortul clienților.

Lucrările au fost reduse la cele care sunt necesare pentru a asigura capacitatea rețelei de a funcționa și a alimenta clienții cu energie electrică în bune condiții. În perioada 5 – 11 decembrie, curentul va fi întrerupt astfel:

Luni, 5 decembrie

Brestea, Rovinita 09:00 – 16:00

Timisoara, str. Amzei (p), Calea Bogdanestilor (p), str. Stefan Nadasan (p), str. Semicerc (p), str. Bachus (p) 09:00 – 17:00

Marţi, 6 decembrie

Timisoara, Calea Torontalului 09:00 – 17:00

Ghiroda 09:00 – 17:00

Giarmata VII, str. Aleea Macilor, Sanzienelor, Zmeuris, Catinei, Fragilor, Merisor, Afinelor, Murelor, Coacazelor, Daliei, Cozia, Ardeal,Tismana, Naturii, Viticultorilor 09:00 – 17:00

Dumbravita, (langa Giarmata Vii): str.Macilor, Narciselor, Bujorilor, Bv. Ghioceilor (p), Zorelelor, Berzei, Cormoranului, Iris 09:00 – 17:00

Checea 10:00 – 14:00

LEXAN EFRATA, TIM SUIN, TOP SUIN GROUP AGROSPES 10:00 – 14:00

Carpinis, statie epurare 10:00 – 14:00

Miercuri, 7 decembrie

Denta, Padureni 09:00 – 16:00

Chisoda, fost CAP, str. Nicolae Firu (p), str. Pacii (p), Poligonului, str. Retezat (p) 09:00 – 17:00

Romanesti, Tomesti Sat 09:00 – 17:00

Jimbolia, str. Republicii bl.1C, 2A si 2B 09:00 – 17:00

Timisoara, str. Paul Morand nr 186 (R – COATING S.R.L.), str. Paul

Morand nr 5 (CONARG AG SRL), str. Rudolf Otto (p), Calea Stan Vidrighin nr 1A, nr 3, nr 4, nr 10 09:00 – 17:00

Tomesti Colonie, Statie Epurare Tomesti Colonie, Valea Lui Liman 09:00 – 17:00

Timisoara, Str.Paul Morand nr.69 (CELULOZA si OTEL SRL) 10:00 – 18:00

Joi, 8 decembrie

Timisoara, str. Soroca (p), str. Matei Basarab (p), Bd. Cetatii (p), Ion Inculet, Labirint (p), Timis (p) 09:00 – 17:00

Mosnita Veche, str. Ion Ilovici (p), Bisericii (p), Vicentiu Babes,Constructorilor 09:00 – 17:00

Tes, Brestovat, Hodos (Brestovat), SP Otelec (mal Stang) 09:00 – 17:00

Dumbravita, str. Florenta (p), str. Venetia (p), str. Paltinului (p) 09:00 – 17:00

Timisoara, Str.Labirint nr.4 11:00 – 19:00

Vineri, 9 decembrie

Parta (fost CAP), Valea lui Liman 09:00 – 17:00

Tomesti Colonie 09:00 – 17:00

Sannicolau Mare, SINAGRO 09:00 – 17:00

Jebel, Zona garii 09:00 – 17:00

Timisoara, Str.Simion Barnutiu nr.54 11:00 – 19:00

Adblock test (Why?)

articolul original.

Program de activități la Casa Tineretului, de Ziua internațională a voluntarilor

4 December 2022 at 17:00
foto: pixabay.com

Reactualizat la:

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) celebrează anul acesta Ziua internațională a voluntarilor, pe 5 decembrie, cu un program de activități care aduc laolaltă voluntari, doritori de a face voluntariat, organizații și toate persoanele interesate.

Scris de Oana Bocănici - Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) celebrează anul acesta Ziua internațională a voluntarilor, pe 5 decembrie, cu un program de activități care aduc laolaltă voluntari, doritori de a face voluntariat, organizații și toate persoanele interesate.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Program festiv și concerte de sărbători la Filarmonica Banatul Timișoara

4 December 2022 at 15:00

Primul dintre evenimentele speciale ale lunii decembrie este tradiționalul Concert Extraordinar de Colinde susținut de Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara. Evenimentul are loc joi, 22 decembrie, de la ora 19, în Sala Capitol. Colindele interpretate de corul dirijat de maestrul Iosif Todea sunt unele dintre cele mai apreciate din repertoriul românesc și internațional.

În program vor fi lucrări de: Gh. Danga, A. Stoia, V. Teodorian, Gh. Cucu, T. Popovici, N. Moldoveanu, Al. Paşcanu, I. Miclea, I. D. Chirescu, Fr. Hubic, N. Lungu, R. Georgescu, St. Olariu, M. Bîrcă, M. Wilberg, A. Adam, P. A. Yon, St. Adams.

Al doilea eveniment special al lunii decembrie îl are ca invitat pe maestrul David Crescenzi (Italia), fost colaborator al Teatrului Operei din Cairo, Egip, fost Maestru de Cor la Teatrul Carlo Felice din Genova, colaborator al Operei din Düsseldorf, al Operei Naţionale Române Timişoara, Director Artistic la Opera Națională Română din Cluj și Dirijor colaborator permanent la Opera Națională Română din Iași.

Maestrul va dirija Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, în cadrul concertului simfonic de vineri, 23 decembrie, ce va avea loc de la ora 19, în Sala Capitol. Vor fi interpretate lucrări celebre precum Suita Spărgătorul de nuci, op. 71 de P. I. Ceaikovski, Balet din opera Faust de C. Gounod, Balet din opera Macbeth de G. Verdi și Dansul orelor de A. Ponchielli.

În prag de Anul Nou, Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de soliștii Narcisa Brumar – soprană, Cristian Bălășescu – tenor, v-au pregătit un program excepțional, în armonie cu atmosfera finalului de an.

În cadrul Concertului Extraordinar de Anul Nou vor fi interpretate lucrări ale compozitorilor C. M. von Weber, J. Strasuss, E. Waldteufel, B. Smetana, A. Hopkins, F. Lehar, C. Orff, G. Verdi. Dirijorul concertului va fi Radu Popa, iar dirijorul corului va fi Iosif Todea.

Biletele pot fi achiziționate online pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara AICI, de la casieria instituției sau de pe myticket.ro.

De asemenea, biletele pot fi cumpărate accesând link-urile cu trimitere directă către fiecare dintre cele trei evenimente:

Adblock test (Why?)

articolul original.

La mulți ani, Poli Timișoara! 101 ani de la înființarea celui mai iubit club de fotbal din Banat

4 December 2022 at 09:30

În 4 decembrie 1921, deci în urmă cu 101 ani, se organiza Adunarea Generală a Societății Sportive Politehnica Timișoara, aceasta fiind data oficială de naștere a celui mai iubit club de fotbal din Banat, chiar dacă bazele unui club sportiv al studenților timișoreni au fost puse încă din 1920, la îndemnul matematicianului Traian Lalescu, explică cei de la Muzeul Național al Banatului.

„Greutatea clubului studențesc nu s-a măsurat în cupe, medalii și diplome. În schimb, POLI a avut, în întreaga ei existență, acel ceva, care a făcut-o specială în peisajul general al fotbalului românesc: PASIUNEA”, mai spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

Până în 2012, Poli a câștigat două Cupe ale României și a fost vicecampioana României de două ori.

După dispariția vechiului club, în vara anului 2012 a luat startul povestea clubului ASU Politehnica Timișoara. Actualul club este rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Suporterilor Timișoreni „Druckeria” alături de Peluza Sud Timișoara.

Încă de la înființare, ASU Politehnica Timișoara a beneficiat de susținere nu numai din partea fanilor, ci și a sponsorilor, ceea ce i-a permis să își continue activitatea.

„Politehnica Timișoara este, fără îndoială, cel mai titrat club sportiv al Timișoarei și Banatului. A obținut zeci de titluri și sute de clasări fruntașe în campionate naționale și internaționale, la sporturi pe echipă și individuale.

A avut suișuri memorabile, dar și coborâșuri dramatice. Au fost momente de bucurii și împliniri, dar și de cumpănă și dezamăgire, în primul rând datorită/din cauza fotbalului. Au fost ani în care Timișoara și Banatul trăiau și respirau sub culorile alb-violet, dar și vremuri de decepții și deziluzii.

Poli a continuat să existe și va continua să dăinuie și să performeze, în pofida tuturor greutăților inerente, a adversităților de tot felul, păstrându-și apartenența la spiritul și valorile Școlii care i-a dat identitatea și faima”, este mesajul transmis de Politehnica Timișoara.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Bal caritabil pentru copiii devaforizați din Timișoara

4 December 2022 at 08:58

Evenimentul caritabil este organizat de Asociația „Inima Îți Vorbește” în colaborare cu studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara – Specializarea Comunicare și Relații Publice și va avea loc în data de 15 decembrie, începând cu ora 18:00, la Anette Resort Covaci (la numai 6 km de Timișoara, dinspre Calea Aradului).

Balul va avea un program festiv de Crăciun: concert de colinde susținut de copiii din asociație, intrarea spectaculoasă a moșului cu sacul plin de cadouri, tombolă cu premii, invitați speciali care vor susține un program artistic cu surprize pentru copii, iar la final se va face o petrecere cu muzică, dans și voie bună, de la inimă la inimă. Intrarea se va face pe bază de invitații, care vor putea fi achiziționate atât în avans, cât și în seara evenimentului, în cuantum de 100 ron.

Cei care doresc să susțină cauza o pot face prin donație, în contul asociației: Asociația „Inima Îți Vorbește”: Cont LEI – Banca Transilvania RO49BTRLRONCRT0609339001.

„Vrem să le livrăm copiilor bucurie. Pe lângă cadourile pe care le primesc de la Moșul și de la adulții responsabili, îi învățăm pe copii ce înseamnă spiritul Crăciunului, ce înseamnă magia sărbătorilor și le creăm un mediu cald și festiv unde să se bucure de revedere, pentru că, în final, ei sunt o familie unii pentru alții, iar împreună formăm familia „Inima Îți Vorbește”. De asemenea, prin acest eveniment, ne dorim să creăm o comunitate activă în care implicăm cât mai mulți adulți responsabili și sponsori dedicați actelor caritabile.

Vă așteptăm cu mare drag și bucurie, să petreceți alături de noi și să dăruim mai departe, din inimă, copiilor încercați de viață, o seară minunată de Crăciun”, transmite Angela Drăghia, inițiator proiecte pentru copiii defavorizați și președinte Asociația „Inima Îți Vorbește”.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Au apărut bețele de Moș Nicolae în Timișoara. De unde pot fi cumpărate

4 December 2022 at 08:52

Au mai rămas doar două zile până când vom sărbători Sfântul Nicolae, iar ghetuțele copiilor sunt pregătite să fie umplute cu cadouri. Încet, încet orașul a fost împânzit de tarabe de unde pot fi cumpărate tradiționalele nuielușe. Prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Scris de Amalia Kui - Au mai rămas doar două zile până când vom sărbători Sfântul Nicolae, iar ghetuțele copiilor sunt pregătite să fie umplute cu cadouri. Încet, încet orașul a fost împânzit de tarabe de unde pot fi cumpărate tradiționalele nuielușe. Prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi, 4 decembrie 2022, în Timișoara?

3 December 2022 at 22:00

Târgul de Crăciun – în Piața Victoriei și Piața Libertății. Vizitatorii se pot bucura de târg până în 2 ianuarie 2023. Programul îl găsiți AICI. Accesul este gratuit.

 • la Târgul de Crăciun aveți parte de roată panoramică, patinoar, concerte, ateliere de creativitate și nelipsitele căsuțe cu decorațiuni și preparate tradiționale.

Târgul Winter in MY TOWN – la Iulius Town, în aer liber, în Parcarea UBC0. Sunt căsuțe cu bunătăți și decorațiuni, locuri tematice pentru fotografii și roată panoramică. Copiii se pot aventura într-o cursă cu mașinuțele din Autodrom sau în caruselul rotativ cu lanțuri. „Winter in my TOWN” este deschis zilnic până pe 8 ianuarie 2023, de luni până vineri, între orele 16.00 – 22.00 și sâmbătă – duminică, între orele 12.00 – 22.00.

Duminică, de la ora 11:00, este timpul pentru teatru de păpuşi. Prichindeii sunt aşteptaţi la demisol, în zona Splend’or, la piesa „Miuriel, micuţa vrăjitoare”. Spre seară, copiii care doresc să îi spună lui Moş Nicolae ce visează să primească în ghetuţe au ocazia să îl întâlnească în Atrium, în intervalul orar 16:00 – 19:00. Idei variate de cadouri pentru prima dintre cele mai aşteptate sărbători, Sf. Nicolae, pot fi găsite şi la târgul tematic organizat în zona Iulius Expo până pe 6 decembrie.

Duminică, de la ora 16:00, pe scena de la târg vor urca cei mai talentaţi prichindei de la Studioul de Balet Alexandra Coca. Alte momente muzicale şi colinde au pregătit şi Ramona Oroşanu şi elevii de la Incubatorul de Arte. Sărbătorile de iarnă înseamnă cântece şi dansuri tradiţionale, care vor fi aduse pe scena „Winter in my TOWN” de Ansamblul Akademika Banat „Tinerii de Foc”, Akademika Banat Chorus Universitatea Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara, Mircea Cârţişorean, Theea Ploscariu şi de Grupul de Colindători din Făget. De la ora 19:00, Ingrid va încheia seara cu cele mai frumoase cover-uri şi cântece de iarnă interpretate în stil de jazz.

Harababura Vintage Fair – la Centrul de Proiecte Timișoara, până în 4 decembrie, între orele 14 și 20. Intrare liberă.

Tango-Terapie-Pentru Neuroni Sănătoși – la Casa Tineretului, până în 4 decembrie, orele 15:30-17, se vor desfășura 4 ateliere de tango-terapie pentru câțiva pacienți cu boli neurodegenerative (cu precădere Parkinson) și partenerii lor. Acces gratuit, cu înscriere online.

 • Facilitatorii vor fi Paolo Profeti şi Loredana Larionescu, care dansează tango împreună de peste 10 ani și au colaborat anterior ca facilitatori de tango-terapie pentru cupluri în situații vulnerabile (proaspeți părinți și bebelușii lor, în proiectul (m)others).

Cinema Victoria

 • 15: Crăciunul ursulețului Teddy
 • 17: Ennid
 • 20: The road and the happiness: Annapurna

Muzeul Național al Banatului

 • Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii decembrie: Cască de tip armet cu vizieră mobilă pentru armură de cavaler (sec. XV), (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);
 • Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);
 • Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;
 • Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

 • Spectacolul „Ghetuțele vesele”, orele 11:00 și 12:30.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayTion

Spectacol folcloric de Crăciun alături de Ansamblul Profesionist Banatul, la Buziaș

3 December 2022 at 17:00

Reactualizat la:

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează spectacolul Sărbătoarea Crăciunului la Buziaș, în memoria prezentatoarei Mărioara Murărescu.

Scris de Oana Bocănici - Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează spectacolul Sărbătoarea Crăciunului la Buziaș, în memoria prezentatoarei Mărioara Murărescu.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Concert de colinde tradiționale vechi în Aula Magna a UVT

3 December 2022 at 15:00
Foto: Crosswalk

Reactualizat la:

Liga Studenților Timișoara organizează un concert de colinde tradiționale vechi, pentru a aduce puțin din magia Crăciunului de altădată.

Scris de Oana Bocănici - Liga Studenților Timișoara organizează un concert de colinde tradiționale vechi, pentru a aduce puțin din magia Crăciunului de altădată.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Mașină distrusă de flăcări într-un service auto, la Timișoara

3 December 2022 at 12:07
Sursa Foto: ISU Banat

Intervenție a pompierilor pe strada Dunărea din Timișoara. Salvatorii au fost chemați după ce o mașină a fost cuprinsă de flăcări în interiorul unui service auto. Autoturismul a fost distrus complet.

Scris de Raoul Jurchela - Intervenție a pompierilor pe strada Dunărea din Timișoara. Salvatorii au fost chemați după ce o mașină a fost cuprinsă de flăcări în interiorul unui service auto. Autoturismul a fost distrus complet.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Dar din dar se face rai: donează și tu pentru familiile nevoiașe din Banat

3 December 2022 at 10:31
foto: Asociația Acasă în Banat

În prag de sărbători puteți aduce un mic ajutor familiilor nevoiașe sau vârstnicilor cu nevoie. „Dar din Dar” este campania de colectare de fonduri și alimente a Asociației Acasă în Banat care de trei ani vine în sprijinul celor aflați în situații dificile. Se organizează și în acest an. Contribuiți și voi!

Scris de Oana Bocănici - În prag de sărbători puteți aduce un mic ajutor familiilor nevoiașe sau vârstnicilor cu nevoie. „Dar din Dar” este campania de colectare de fonduri și alimente a Asociației Acasă în Banat care de trei ani vine în sprijinul celor aflați în situații dificile. Se organizează și în acest an. Contribuiți și voi!

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Târg(uri) de Crăciun la Viena! Bun gust, puține luminițe pe străzi, brazi „goi” și roată panoramică cu 3 euro pe tură

3 December 2022 at 10:14

Târgul de Crăciun de la Viena se numără printre cele mai cunoscute târguri din lume, și unul dintre cele mai vechi din Europa. Este și cel mai colorat și luminat? Nu chiar… Este realizat cu bun gust? Da!

Atunci când intri în deja celebrul târg de Crăciun vienez te întâmpină o poartă luminoasă, pe sub care treci bucuros că ai ajuns în Rathausplatz, după o tură cu tramvaiul care bănuiai că te duce unde trebuie, deoarece cuvântul de pe „firmament” era prea lung, plin de consoane, și nu știai dacă ai luat mijlocul de transport în comun care trebuie. Dar ai ajuns, transportul în comun în Austria e de nota 10 plus. Târgul?

Globuri de sticlă cu 12 sau 25 de euro și vin fiert cu 5 euro

Nu rămâne repetent, e realizat cu bun gust și… fără „bling bling”. Are decorațiuni luminoase ca cele din România, un brad frumos și înalt, căsuțe în care poți cumpăra globuri de sticlă cu 12 sau 25 de euro și vin fiert cu 5 euro. O roată panoramică care seamănă cu cea din Timișoara (da, aia dintre fântâna cu pești „roz-fondantă” și catedrală), parcă e sora roții din Mica Vienă, și unde dai trei euro să te dai o tură (care cuprinde trei rotiri complete) și să vezi printre gratiile roții ramurile copacului unde sunt atârnate inimi roșii – aici efectul e unul într-adevăr superb. Un copac mare plin de inimi, se pot face și donații pentru inimi sănătoase.

foto: Adrian Panduru/Tion

Sunt și reni din luminițe la acest târg, arată bine pe pajiștea de iarbă, nu sunt înghesuiți unii în alții și au loc să zburde. O ramă mare, cu „neoane” pe spate îți oferă cadrul perfect pentru o poză și lumina de care ai nevoie pentru a te vedea cum trebuie. Nu sunt mulți oameni la coadă și nici nu e pe bani. Scena nașterii Domnului e acolo, pomi cu luminițe, trei globuri roșii pe iarbă, carusel și căsuțe cu diverse lucruri de care, evident, te poți lipsi. A doua limbă vorbită la târg e româna, la concurență cu italiana, chineza și sârba. Un balon cu heliu începe de la 12 euro și se duce spre… cer… ca un unicorn în galop…

De la 21.30… închiderea!

Nu e nimic spectaculos, îi poate concura aproape orice târg din România, dar e făcut cu bun gust și fără a „împopoțona” prea mult – uneori, la noi există această tendință, la ei, la austrieci, nu. Sunt brazi pe la colțurile străzilor, „goi”, fără luminițe sau globuri. Sunt mici târguri de Crăciun în diferite zone ale Vienei, de la Schonbrunn la Muzeul de Științe Naturale și alte zone din Viena – unde sunt câteva căsuțe care vând „nuștiuce-uri”.

Luminițe pe străzi, „îngerași” care să-ți cânte din flori la colțul semaforului? Nu! Din loc în loc câte o decorațiune luminoasă, câte o panglică pe o clădire, discret, roșu pe alb. La noi, unele târguri de Crăciun sunt ca și… Praterul – dau uneori în kitsch (unii ar spune că prin definiție sunt așa). Ei bine, la Viena ai impresia că vor să combată kitschul și, vorba americanului, „to keep it simple” (să facă lucrurile simple, să nu le complice – traducere și adaptare aproximativă).

foto: Adrian Panduru/Tion

E bine că sunt mai multe târguri, iar populația și turiștii nu sunt concentrați într-o singură zonă și nu se „încalecă” claie peste grămadă la singurul târg din oraș. A, și la ora 21.30 precupeții de la căsuțe au început să-și închidă tarabele și… „cius”, băieții „de la roată” au pus gardul, mirosul de vin și scorțișoară pleacă spre turnul primăriei din Viena, iar aleile parcului unde are loc unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun încep să se golească. A rămas curățenie în urma târgului și regretul unui român care a cumpărat mai multe produse decât americanca de lângă, și nu a primit o plasă de hârtie „tradițională” cu Frohe Weihnachten (Crăciun fericit), ci o plasă de plastic…

E Viena, e un articol subiectiv, în urma unei experiențe trăite înainte de exodul românilor de Ziua Națională spre… capitala muzicii…

foto: Adrian Panduru/Tion

Adblock test (Why?)

articolul original.

„Winter in MY TOWN”: weekend în spiritul Crăciunului, cu atmosferă de poveste şi muzică live

3 December 2022 at 08:40

Luna cadourilor a debutat cu voie bună şi motive de distracţie şi aşa va continua la Iulius Town. Dacă vrei să intri în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, vino în acest final de săptămână la târgul „Winter in my TOWN”, din parcarea clădirii de birouri United Business Center 0. Roata Panoramică, food trucks cu preparate delicioase, căsuţe cu bunătăţi de sezon, autodrom şi carusel rotativ cu lanţuri sunt doar o parte dintre atracţiile de aici. În plus, în pauzele de la distracţie, poţi să dai fuga până la scenă, să te bucuri de muzică live.

Sâmbătă, ritmurile pline de energie vor răsuna din boxe de la ora 18:00, pe muzica mixată de DJ BELU. Muzică tradiţională şi cântece de iarnă reintrepretate vor cânta şi Roxana Chiriţă, Sebastian Subţire, Mona Lisa, Radu Şufan şi Camelia Florea.

Duminică, de la ora 11:00, este timpul pentru teatru de păpuşi. Prichindeii sunt aşteptaţi la demisol, în zona Splend’or, la piesa „Miuriel, micuţa vrăjitoare”. Spre seară, copiii care doresc să îi spună lui Moş Nicolae ce visează să primească în ghetuţe au ocazia să îl întâlnească în Atrium, în intervalul orar 16:00 – 19:00. Idei variate de cadouri pentru prima dintre cele mai aşteptate sărbători, Sf. Nicolae, pot fi găsite şi la târgul tematic organizat în zona Iulius Expo până pe 6 decembrie.

Duminică, de la ora 16:00, pe scena de la târg vor urca cei mai talentaţi prichindei de la Studioul de Balet Alexandra Coca. Alte momente muzicale şi colinde au pregătit şi Ramona Oroşanu şi elevii de la Incubatorul de Arte. Sărbătorile de iarnă înseamnă cântece şi dansuri tradiţionale, care vor fi aduse pe scena „Winter in my TOWN” de Ansamblul Akademika Banat „Tinerii de Foc”, Akademika Banat Chorus Universitatea Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara, Mircea Cârţişorean, Theea Ploscariu şi de Grupul de Colindători din Făget. De la ora 19:00, Ingrid va încheia seara cu cele mai frumoase cover-uri şi cântece de iarnă interpretate în stil de jazz.

Campania „‘Tis the season to be ECO” continuă până pe 11 decembrie, iar din acest final de săptămână înfrumuseţăm hârtia pe care tu o donezi pentru a fi reciclată. Sunteți așteptați cu orice tip de hârtie uzată la centrul de colectare amplasat în parcarea portocalie, sub hipermarketul Auchan, iar pentru gestul tău vei fi premiat.

În următoarele trei weekend-uri, cei mici sunt invitaţi să dea o nouă viaţă hârtiei, la atelierele de creaţie din zona Intersport. Sâmbătă şi duminică, de la ora 15:00 la 18:00, copiii vor realiza decorațiuni speciale pentru bradul de Crăciun.

„Winter in my TOWN” este deschis zilnic până pe 8 ianuarie 2023, de luni până vineri, între orele 16.00 – 22.00 și sâmbătă – duminică, între orele 12.00 – 22.00.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Directoarea unei școli, demisă după ce a marginalizat elevii maghiari la festivitățile de Ziua Națională

2 December 2022 at 18:44
Foto: arhivă

Directoarea unei școli dintr-o comună din Bacău a fost demisă după ce a refuzat să includă elevii maghiari la festivitățile de Ziua Națională a României.

Scris de Oana Bocănici - Directoarea unei școli dintr-o comună din Bacău a fost demisă după ce a refuzat să includă elevii maghiari la festivitățile de Ziua Națională a României.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Examenul trichineloscopic, necesar pentru porcii sacrificați în gospodării

2 December 2022 at 12:23

Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar-veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii. Pot apărea complicații, care pot duce la deces, spun medicii.

„Sezonul de tăiere a porcilor a început în zonele unde nu sunt restricții sanitar-veterinare din cauza pestei porcine africane. Colegii medici veterinari de liberă practică, în cabinetele lor sunt dotați cu trichineloscop în vederea efectuării acestui examen. Începând din 7-8 decembrie, cetățenii din Timișoara și din jurul orașului se vor putea prezenta și în cele două centre (n.r. – de testare a cărnii de porc) pe care le vom deschide în Piața Doina și în Piața Iosefin”, ne-a declarat dr. Alin Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

Prețul testării urmează să fie comunicat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Anul trecut, examenul trichineloscopic a costat 23 de lei.

Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un vierme cilindric care ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci sau mistreți.

În cazul în care carnea ce conține acest parazit este consumată de om, paraziții ajung în intestinul său, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, apoi ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea lor. Paraziții pot ajunge și în alte organe: inimă, plămâni sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza decesul. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât boala este mai severă.

Trei faze ale bolii

Conform medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, boala prezintă trei faze după care oamenii se pot ghida în funcție de simptome:

 1. Faza intestinală, care se manifestă ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile până la o săptămână de la consumul cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica.
 2. Faza migrării parazitului prin sânge în mușchi. Apar simptome ca febră, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează 2-4 săptămâni, după care nu mai există simptome. În aceasta etapă medicația antiparazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul.
 3. Dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică, producând tulburări de funcționare a acestora. În această fază, singurul lucru ce rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chisturilor. În cazurile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardită, insuficiență cardiacă, aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonie, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Circulația tramvaielor de pe trei linii, oprită din cauza unei probleme tehnice

2 December 2022 at 11:15

Reactualizat la:

Tramvaiele de pe liniile 1, 8 și 9 au întârzieri vineri, în jurul orei 13. Echipa de intervenție a STPT lucrează pentru remedierea problemei. UPDATE. Circulația a fost reluată

Scris de Vlad Popa - Tramvaiele de pe liniile 1, 8 și 9 au întârzieri vineri, în jurul orei 13. Echipa de intervenție a STPT lucrează pentru remedierea problemei. UPDATE. Circulația a fost reluată

Adblock test (Why?)

articolul original.

Viva Magenta, aleasă culoarea anului 2023 de Institutul Pantone

2 December 2022 at 11:05
foto: Pantone

Institutul Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Este vorba despre Viva Magenta, un „roșu purpuriu animat, care pulsează cu mișcare", „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria", transmite MEDIAFAX.

Scris de Vlad Popa - Institutul Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Este vorba despre Viva Magenta, un „roșu purpuriu animat, care pulsează cu mișcare", „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria", transmite MEDIAFAX.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌