ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Tion

FOTO. Mormane de gunoaie abandonate în pădurile din Timiș

28 September 2022 at 14:30
Foto: Romsilva

Reactualizat la:

Cu ocazia Zilei Naționale de Curățenie, angajații Direcției Silvice Timiș au desfășurat o acțiune de igienizare în păduri și în apropierea acestora. Într-o singură zi au strâns peste 300 de saci menajeri de gunoaie care dintre care mai diverse: saltele, canapele, anvelope, bidoane, chiar și instrumente muzicale.

Scris de Amalia Kui - Cu ocazia Zilei Naționale de Curățenie, angajații Direcției Silvice Timiș au desfășurat o acțiune de igienizare în păduri și în apropierea acestora. Într-o singură zi au strâns peste 300 de saci menajeri de gunoaie care dintre care mai diverse: saltele, canapele, anvelope, bidoane, chiar și instrumente muzicale.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Două școli și un spital, pe lista Primăriei Timișoara pentru a accesa bani europeni

28 September 2022 at 14:15

Ca o formalitate cerută de lege, în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Local Timișoara vor fi supuse votului trei proiecte de hotărâre prin care municipalitatea va solicita finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Toate proiectele vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice ale municipiului.

Proiectele sunt următoarele:

 • „Realizare șarpantă, reabilitarea termică și modificări interioare la corp școală Colegiul Național Ana Aslan Timișoara” – 5.380.422,49 lei (TVA inclus);
 • „Lucrări de reabilitare pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon prin creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile a complexului de clădiri Clinicile Noi din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara” – 19.002.772,81 lei (TVA inclus)
 • „Reabilitare Școala Gimnazială 1- Școala Verde Inteligentă” – 14.427.114,42 lei (TVA inclus)

„În ultimii doi ani am avut rezultate foarte bune în absorbția de fonduri europene: peste 220 de milioane de lei, investiți în proiecte de infrastructură, transport, educație sau sănătate. În aceeași perioadă am depus cereri de finanțare pentru proiecte în valoare de alte 220 de milioane de lei. Cea mai importantă diferență este însă unde merg banii. Dacă în trecut proiectele majore erau pe infrastructură rutieră, acum ne concentrăm pe proiecte care îmbunătățesc condițiile în școli și spitale”, transmite primarul Timișoarei Dominic Fritz.

Astfel, reabilitarea Colegiului „Ana Aslan” include izolarea termică a pereților exteriori, a planșeului superior și a celui inferior, înlocuirea tâmplăriei. Se va monta un sistem de panouri fotovoltaice pentru consumul de energie pentru iluminat, iar o cincime din necesarul clădirii va fi furnizat din surse regenerabile.

De asemenea, eficientizarea energetică de la Clinicile Noi vizează reabilitarea termică a clădirilor Spitalului Municipal de pe strada Gheorghe Dima, nr. 5. Sunt vizate mai multe intervenții precum anveloparea exterioară, reabilitarea rețelei de apă caldă de consum, modernizarea sistemului de climatizare și ventilare mecanică și realizarea unui sistem de management energetic integrat al clădirii. Se va monta un sistem de panouri fotovoltaice pentru încălzirea apei de consum și pentru iluminatul clădirii, 5% din necesarul clădirii va fi furnizat prin surse regenerabile.

Nu în ultimul rând, reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 1 vizează izolarea termică a clădirilor unității, înlocuirea tâmplăriei existente, a iluminatului cu un sistem LED, a instalației de încălzire și a conductelor de distribuție a apei calde.

Până acum, Primăria Timișoara a depus 16 proiecte de investiții pentru finanțare prin fonduri europene în valoare totală de 220 de milioane de lei.

Pe aceeași temă:

Primăria Timișoara caută firmă care să reabiliteze termic Liceul Calderon

Panouri voltaice și anveloparea, printre măsurile luate de CJT pentru a scăpa de facturile uriașe la o școală specială

FOTO. Școala Generală 30 va primi elevi în containere și după finalizarea lucrărilor de extindere

O singură firmă este interesată să reabiliteze acoperișul unui corp al Liceului Calderon

Adblock test (Why?)

articolul original.

Analize de apă oferite prin laboratorul de diagnostic și investigare al DSP Timiș

28 September 2022 at 14:00
Foto: arhivă

Reactualizat la:

Timișorenii care vor să testeze, printre altele, probe de apă sau alimente, o pot face la Direcția de Sănătate Publica Timiș, prin Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică, care efectuează mai multe analize de microbiologie sanitară, cu tarife conform Ordinului Ministerului Sănătății.

Scris de Oana Bocănici - Timișorenii care vor să testeze, printre altele, probe de apă sau alimente, o pot face la Direcția de Sănătate Publica Timiș, prin Laboratorul de diagnostic și investigare în sănătate publică, care efectuează mai multe analize de microbiologie sanitară, cu tarife conform Ordinului Ministerului Sănătății.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Începe Congresul ATI de la Timișoara. Dr. Dorel Săndesc: Anul acesta, congresul are loc sub expresia „Doza 20”

28 September 2022 at 06:47

Președintele manifestării va fi dr. Dorel Săndesc, iar directorul dr. Ovidiu Bedreag. Specialiștii care vor fi prezenți vin de pe trei continente: America de Nord, America de Sud și din Europa. Se estimează că vor fi peste 1.250 de persoane din multiple specialități: anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență, boli infecțioase, cardiologie, neurologie. Aceștia vor susține conferințe, iar bioingineri și psihologi din țară vor completa imaginea echipelor complexe de specialiști care funcționează în secțiile de terapie intensivă și medicină de urgență.

Printre invitații de prestigiu din străinătate se numără: Prof. Edoardo de Robertis, președintele Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă; trei foști președinți ai Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă – Prof. Daniela Filipescu, Prof. Stefan de Hert, Prof. Kai Zacharowski; Prof. Daniela Filipescu, care este azi secretarul general al World Federation of Societies of Anestesiologists; directori de departamente din Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă – Bazil Ațeleanu, Olegs Sabelnikovs, Prof. Șerban Bubenek, actualul președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Celor de mai sus li se adaugă actuali și foști președinți de societăți internaționale din domeniul anesteziei și terapiei intensive, medicinei de urgență și de boli infecțioase.

Printre cei care vor lua cuvântul la acest eveniment se regăsesc și medici tineri și profesori: Mihai Gabriel Ștefan (București), Mihai Botea (Oradea), Irina Aszalos (Cluj), Ștefan Frunză (Cluj), Raluca Fodor (Târgu Mureș), Alexandra Lazăr (Tărgu Mureș), Alexandru Rogobete (Timișoara), Claudiu Bârsac (Timișoara) și mulți alții.

Universitatea de Vest din Timișoara va organiza un simpozion cu titlul „Corpul uman între anatomie și artă”, sâmbătă, 1 octombrie, în sala Europa a CRAFT. Va conține expuneri cu titluri precum „Frumusețea corpului uman prin expresia clarobscurului în pictura lui Caravaggio”, „Corpul în arta contemporană” sau „Despre anatomia dorului”. În zilele de eveniment, artistul plastic Gheorghe Fikl expune reproduceri ale operelor personale.

„Congresul ATI din 2022 are loc sub expresia «Doza 20». Însă este potrivit ca opinia publică să știe că aici nu este vorba doar despre imaginea și prestigiul pe care le îmbunătățește acest eveniment în beneficiul urbei noastre, ci și despre un impact economic pozitiv asupra acesteia. Timp de câteva zile, vom avea parte de cea mai mare densitate de cadre medicale pe cap de timișorean. Asociația pentru ATI «Aurel Mogoșeanu» din Timișoara s-a impus de multă vreme în conștiința publică drept o entitate cu impact benefic și pe multe niveluri asupra societății românești. Sunt deja notorii caravanele pe care le desfășoară, în răstimpuri, pentru evaluarea și ameliorarea stării de sănătate a membrilor unor comunități din zone izolate, din cartiere mărginașe, din aziluri de noapte, din penitenciare etc”, transmite dr. Dorel Săndesc.

Congresul are loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și a Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Bunătăți de sezon la Festivalul culinar multietnic și Roadele toamnei în weekend, la Muzeul Satului

28 September 2022 at 06:30
Foto: arhivă

În acest weekend, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara veți găsi legume de sezon pentru a vă umple cămara și bucate alese ale etniilor din Banat.

Scris de Diana Lupulescu - În acest weekend, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara veți găsi legume de sezon pentru a vă umple cămara și bucate alese ale etniilor din Banat.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Timiș: au început anchetele de circulație Origine - Destinație. Punctele de oprire a șoferilor

28 September 2022 at 06:27
Foto: DRDP Timișoara

Timp de trei zile, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, au loc anchetele de circulație Origine - Destinație. Acestea au scopul de a realiza statistici referitoare la orientarea investițiilor în funcție de tipul transporturilor. Prima etapă a început miercuri, 28 septembrie, la ora 8.

Scris de Oana Bocănici - Timp de trei zile, pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, au loc anchetele de circulație Origine - Destinație. Acestea au scopul de a realiza statistici referitoare la orientarea investițiilor în funcție de tipul transporturilor. Prima etapă a început miercuri, 28 septembrie, la ora 8.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

27 September 2022 at 21:00
By: Tion
foto: Eurothalia.ro

Reactualizat la:

Miercuri, 28 septembrie, aveți la dispoziție o serie de evenimente dintre care să alegeți, film la Cinema Victoria, spectacol de teatru sau seară de stand-up comedy open mic.

Scris de Tion - Miercuri, 28 septembrie, aveți la dispoziție o serie de evenimente dintre care să alegeți, film la Cinema Victoria, spectacol de teatru sau seară de stand-up comedy open mic.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Tion

FOTO. Accident mortal pe autostrada Timișoara - Arad. Au intervenit și pompierii

27 September 2022 at 19:04

Accidentul s-a produs marți seară pe A1, în jurul orei 20:15, pe sensul de mers spre Arad, în zona localității Vinga. Șoferul, în vârstă de 45 de ani, care conducea un autoturism înmatriculat în județul Timiș, a acroșat partea din spate a unui tir, intrând ulterior în coliziune cu parapetul lateral. Victima a fost proiectată în afara autoturismului.

Au intervenit pompierii Detașamentului Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială cu modul pentru descarcerare, SMURD TIM Arad și SMURD Vinga.

„La sosirea echipajelor, victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 45 de ani, prezenta semne incompatibilie cu viața. Acesta a fost declarat decedat de către medicul echipajului SMURD TIM.Pompierii arădeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul evenimentului”, spun reprezentanții ISU Arad.

În urma impactului, bărbatul a murit. Era singur în mașină.

Șoferul tirului a fost pus să sufle în etilotest, rezultatul ieșind negativ.

„În seara zilei de 27 septembrie, în jurul orei 20:15, pe Autostrada A1, calea 1, la km. 531, a avut loc un accident rutier, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața. Un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din județul Timiș, a acroșat partea din spate a unui ansamblu rutier, intrând ulterior în coliziune cu parapetul lateral.

Victima a fost proiectată în afara autoturismului, personalul medical de la fața locului constatând decesul.

Conducătorul autotrenului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ”, spun reprezentanții IPJ Arad.

Oamenii legii au deschis acum, conform procedurilor, un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

DRDP Timișoara informează că traficul se desfășoară pe banda a II-a. Banda de urgență și banda I sunt închise estimativ până în jurul orei 23:00.

Foto: ISU Arad

Adblock test (Why?)

articolul original.

UPDATE. Cod Roșu de inundații în Timiș. Pompierii din Timișoara și Lugoj se deplasează spre estul județului

27 September 2022 at 18:18

Avertizarea de tip Cod Roșu privind creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol a intrat în vigoare marți, în jurul orei 19:30, și este valabilă până miercuri dimineață în jurul orei 3. Codul vizează bazinul hidrografic al râului Gladna, iar în jurul orei 20:30 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință.

Pentru un răspuns rapid, pompierii din Timișoara au plecat spre Fârdea, județul Timiș, cu patru motopompe remorcabile, două electropompe și un generator electric. De asemenea, pompierii din Lugoj au plecat spre aceeași destinație cu un autocamion, o motopompă și un încărcător de saci cu nisip.

„La ora 20:30 a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara se deplasează cu 4 motopompe remorcabile, 2 electropompe și 1 generator electric în comuna Fârdea. Din cadrul Detașamentului de Pompieri Lugoj se intervine cu 1 autocamion, 1 motopompă și 1 încărcător de saci cu nisip”, transmit reprezentanții ISU Banat.

Foto: ISU Banat

Avertizarea de tip Cod Roșu a fost precedată de două coduri, galben și portocaliu, care anunțau depășiri ale cotelor de inundație și atenție în bazinele hidrografice Bega și Timiș. De câteva ore, la nivelul detașamentelor de pompieri din Timișoara se verifică utilajele și accesoriile de intervenție la inundații sau fenomene meteo periculoase imediate.

De asemenea, cei de la ISU Banat au prealertat o tură de serviciu de la Stația de Pompieri Făget, au luat legătura cu administrațiile publice locale și verifică prin sondaj dacă au fost instituite serviciile de permanență. Mai mult, la nivelul Centrului Operațional Județean a fost activată grupa operativă, iar toate structurile cu atribuții în domeniul intervenției la inundații au fost alertate pentru pregătiri. Populația din zona vizată a fost deja alertată prin mesaje RoAlert.

UPDATE. Zeci de curți și case inundate în zona lacului Surduc

Intervenții ale pompierilor în Fârdea și Gladna Română, în zona lacului Surduc. Salvatorii au fost chemați să intervină după ce patru curți și o casă din Gladna Română au fost inundate.

De asemenea, 22 curți, trei case, subsolul primăriei, dar și subsolul unei pensiuni din Fârdea au fost inundate.

„În contextul fenomenelor hidrologice avertizate, 46 pompieri militari timișeni au fost solicitați și au intervenit cu 26 de mijloace tehnice (2 autocamioane cu containere de stingere, 2 autocamioane de transport materiale, 3 autospeciale de stingere, 1 autoutilitară, 1 autospecială de serviciu, 1 autospecială de primă intervenție și comandă, 6 motopompe remorcabile, 4 motopompe transportabile, 4 electropompe, 1 încărcător saci de nisip, 1 generator de curent) pentru: evacuarea apei din 4 curți și 1 casă în localitatea Gladna Română; evacuarea apei din 22 curți și 3 case în comuna Fârdea; evacuarea apei din subsolul Primăriei Fârdea; evacuarea apei din subsolul unei unități de cazare din comuna Fârdea.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunei Fârdea și orașului Făget au acționat pentru degajarea canalelor și podețelor colmatate în urma viiturii”. Transmit reprezentanții ISU Banat.

De asemenea, în Poieni, Fărășești, Românești, Crivina de Sus, Pietroasa, Curtea, Coșava și Homojdia au fost înregistrate deranjamente electrice.

Foto: ISU Banat

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Concept stores cu delicii culinare în Shop Express, cea mai nouă zonă de retail din Iulius Town

27 September 2022 at 16:51

O destinaţie care include produse şi bunătăţi variate, sănătoase şi mereu fresh, se va inaugura joi, 29 septembrie 2022, în ansamblul mixed-use Iulius Town Timişoara. Shop Express este situat la demisolul United Business Center 0 (UBC 0), cea mai modernă clădire de birouri din oraş, şi include patru concept stores ale unor antreprenori locali: La Bottega Timișoara, Meat Shop TGB, Prospero şi „Bunătăţi greceşti”.

Shop Express poate fi accesat pietonal, inclusiv de la nivelul demisol din parcarea Iulius Gardens. Clienţii Shop Express care vin la cumpărături cu maşina au la dispoziţie şi o zonă specială de parcare, cu 24 de locuri dedicate, pentru o staţionare de maximum 30 de minute.

Pe rafturile cu delicii se vor afla produse de cofetărie, brutărie, carmangerie, băcănie, spice & deli şi vinuri. În perioada 29 septembrie – 2 octombrie, zilnic, primii 100 de clienţi ai Shop Express vor primi câte un voucher pentru cumpărături viitoare la una dintre locaţii. Noua zonă de retail din Iulius Town îi aşteaptă pe timişoreni nu doar cu bunătăţi, ci şi cu distracţie.

Una dintre noutăți o reprezintă La Bottega Timișoara, locație care are la bază un concept ce combină elementele renumitelor brutării artizanale din Italia și Germania. La Bottega Timișoara aduce mai aproape de timișoreni arta panificației, îmbinată cu un concept de bucătărie gourmet. Clienții vor găsi o gamă extinsă de sortimente de pâine proaspătă și produse de patiserie, pregătite manual, după rețete autentice. Departe de a fi o brutărie clasică, locația propune și bunătăți culinare din Italia, Franța și Germania, precum și vinuri, sucuri naturale, specialități din ciocolată, ulei de măsline, paste din grâu dur sau în combinații de arome, salamuri și brânzeturi fine, majoritatea alese după principiul „mâncare făcută în casă”.

„Aducem Grecia la tine acasă!” este sloganul magazinului „Bunătăţi greceşti”, unde cei care apreciază gastronomia mediteraneană au la dispoziţie numeroase produse de pe plaiurile vechii Elade. Printre acestea se numără ulei de măsline, măsline umplute, pastă de măsline, suc de rodie, miere, brânză grecească, rahat, ceaiuri, cafea, toate 100% naturale, de la producători locali din Grecia.

O altă descoperire culinară aparte din Shop Express este şi carmangeria Meat Shop TGB, specializată în carne de vită. Cei care preferă în mod deosebit să prepare acest tip de carne vor avea posibilitatea să găsească aici celebra Ribeye Wagyu, provenită de la rasa japoneză cu acelaşi nume. Aceasta este apreciată pentru conţinutul scăzut în colesterol, gustul aromat şi frăgezime. Alte specialităţi de carne sunt: Ribeye America, tomahawk Irlanda, T-bone, Sirloin steak, Ribeye Angus, Burgeri Angus, Rump steak, coaste, Brisket, dar şi cârnaţi fresh. Nu lipsesc condimentele precum pudra cu trufă albă sau neagră, dar şi pesto, sare, ulei, paste, pesto sau brânză cu trufe.

Prospero este „brutarul tău de treabă”, unde „fiecare pâine spune o poveste”, fiind preparată din trei ingredinte simple, fără conservanți sau amelioratori: cereale, apă şi maia. Cel mai apreciat produs al noii locaţii Prospero din Shop Express este „pâinea bunicii”, însă apetisante sunt şi torturile sau prăjiturile preparate după reţete autentice, care amintesc de savorile din copilărie. Carrot cake, tort cu bezea şi nuci, Medovik, Joffre, prăjitură cu miere, cheesecake, macarons, trufe de caramel, fursecuri, biscuiţi şi cozonaci sunt delicii pe care cofetarii Prospero le pregătesc zilnic, din ingrediente 100% naturale.

Vino în zona Shop Express, din 29 septembrie, la demisolul UBC 0, să descoperi noutăți în arta culinară!

Adblock test (Why?)

articolul original.

Noaptea Cercetătorilor la Timișoara. Târg de știință și tehnologie, ateliere și dezbateri

27 September 2022 at 14:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea științei prin multe activități. Evenimentele au loc în 19 locații din țară, printre care și Timișoara.

Scris de Oana Bocănici - În perioada 30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea științei prin multe activități. Evenimentele au loc în 19 locații din țară, printre care și Timișoara.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Salarii mai mari pentru aleșii locali și funcționarii publici. Camera Deputaților a adoptat majorarea

27 September 2022 at 13:32

Proiectul de lege a fost votat marți, 27 septembrie. A trecut cu 168 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 abțineri. Proiectul de lege urmează acum să fie promulgat, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Proiectul de lege reglementează OUG 115/2022, prin care, din august 2022, se acordă o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021.

Amendamentul introdus de deputați prevede majorarea indemnizațiilor persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorității publice locale.

„Prin excepţie, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 […] se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021″, prevede textul adoptat.

USR a transmis că va contesta din nou această OUG la Curtea Constituțională. Și AUR s-a opus acestei majorări, însă PSD, PNL și UDMR au menținut prevederile pentru administrația publică locală.

Dezbaterile pe tema proiectului de lege au generat un adevărat scandal. În urmă cu o săptămână, Senatul a adoptat, la propunerea UDRM și cu votul PSD, PNL și AUR, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Astfel, vor crește indemnizațiile primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și cele ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.

Potrivit MEDIAFAX, liderul AUR, George Simion, şi deputatul PSD Gabriel Zetea au fost protagoniștii unei dispute în Comisiile de Muncă şi Buget, în timp ce se discuta despre eliminarea parlamentarilor de pe lista demnitarilor care primesc indemnizații majorate.

Gabriel Zetea a luat cuvântul în comisie, afirmând că, prin modificările aduse proiectului de lege, vor crește salariile a mii de români din administraţiile publice locale, însă George Simion l-a acuzat că vrea să majoreze salariile parlamentarilor şi a primarilor.

„Tu poţi să trăieşti cu 2.000 de lei? George, vrem să le creştem salariile oamenilor, George, cresc salariile oamenilor”, a ţipat deputatul Gabriel Zetea la liderul AUR.

În replică, tot pe un ton ridicat, George Simion a spus:

„Vă cresc salariile voastre, slugilor voastre de partid. […] Ăla de la ANRE are 12.000 de euro, vreţi să le măriţi tot lor, tot la ăştia, tot la demnitari”.

Discuția a continuat, cu acuzații de ambele părți, în timp ce George Simion transmitea totul live pe Facebook.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Expoziție de sculptură sudată la Dumbrăvița

27 September 2022 at 13:30

Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara, alături de Constructim S.A. și va avea loc joi, 29 septembrie, începând cu ora 18:00.

Despre cei trei artiști și creațiile lor va vorbi scriitorul și profesorul universitar Marcel Tolcea.

În perioada 16-30 septembrie are loc a doua ediție a Simpozionului de sculptură sudată de la Dumbrăvița, organizat de către Filiala din Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei Dumbrăvița și al partenerului Constructim S.A., la care participă sculptorii Darius Hulea, Sorin Purcaru și Bogdan Nueleanu.

„E necesar ca arta să facă parte din viața noastră, iar dacă nu am înțeles acest lucru încă, e suficient să ne uităm în istorie. Singuri ne construim viitorul și o facem în prezent, acum, de aceea e vital să fim conștienți și să acționăm. Sperăm că am putut ajuta și da continuitate unui proiect frumos”, a declarat antreprenorul Lucian Perescu, directorul Constructim S.A.

După succesul de anul trecut al simpozionului, când patrimoniul uneia din cele mai bogate comune timișene a sporit cu trei opere de artă create, în direct, pe una dintre laturile parcului central din Dumbrăvița (unde, de altfel, sunt și expuse), cei trei artiști consacrați s-au reunit ca să readucă sculptura sudată în atenția publicului.

„Ajunși la a doua ediție, putem vorbi deja de un parc de sculptură, cu șase lucrări monumentale care populează parcul localității. Credem că stă în puterea noastră să îi facem pe oameni mai buni și mai asumați, iar Simpozionul de sculptură sudată contribuie semnificativ la conturarea identității culturale a Dumbrăviței. Nu e vorba doar de valoarea în sine a lucrărilor, ci de demersul educativ pe care sculptura de for public o are”, a spus sculptorul Bogdan Nueleanu, inițiator al simpozionului și locuitor al Dumbrăviței.

George Sorin Purcaru este profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Doctor în arte plastice și decorative, cu participări în expoziții solo și de grup naționale și internaționale, artistul are în palmares premii importante, între care amintim: Premiul pentru sculptură, Salonul anual al filialei U.A.P. Artis, Iaşi (2008); Premiul Ministerului Culturii şi Turismului a Republicii Moldova (2007); Medalia Teiul de argint, Ipotești (2005), 2000; Premiul I pentru tineret, Salonului anual al filialei U.A.P. Artis, Iași (2000).

„Îmi place să observ realitatea obiectivă prin oglinda propriei subiectivități”, spune artistul.

Darius Hulea, este un artist plastic din Alba Iulia născut în anii ’80, din ale cărui mâini ies sculpturi de metal de o frumusețe renascentistă. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, iar în 2012 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 2013 a fost desemnat câștigătorul premiului „Grigore Bradea”, o distincție acordată celor mai talentați tineri sculptori români. Lucrările sale sunt create manual folosind metalul, oțelul și bronzul. Una dintre celebrele sale colecții de sculpturi prezintă chipurile și siluetele marilor personalități ale României, făcute din fire metalice sudate.

„Sper ca oamenii să înțeleagă că tot ce fac eu este să desenez în materialul durabil al trecutului. Așa pot explora și îmbina gândirea mistică, renascentistă și contemporană prin găsirea exemplelor tridimensionale care descriu cel mai bine trecutul nostru”, a spus artistul într-un interviu.

Bogdan Nueleanu, distins cu mai multe premii, printre care Premiul Pro Cultura Timisensis, acordat de Consiliul Județean Timiș în anul 2013 și o Diplomă de excelență pentru merite deosebite în promovarea Culturii, din partea Primăriei Municipiului Timișoara în anul 2017, este artistul care a inițiat Simpozionul de sculptură sudată de la Dumbrăvița, și este unul dintre cei mai prolifici absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara. A participat la zeci de expoziții personale și de grup, simpozioane și workshop-uri în țară și în străinătate, fiind membru în Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara din anul 2012.

Foto: Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara

Adblock test (Why?)

articolul original.

Individ care adună fier vechi, amendat pentru că deranja timișorenii cu portavocea

27 September 2022 at 09:53
Sursa Foto: DIrecția Poliția Locală Timișoara

Amendă de 1.000 de lei pentru un individ din Ialomița, la Timișoara. El a fost amendat de polițiștii locali pentru că se plimba prin oraș cu o portavoce. Bărbatul colecta fier vechi, iar aparatul era montat pe un microbuz.

Scris de Raoul Jurchela - Amendă de 1.000 de lei pentru un individ din Ialomița, la Timișoara. El a fost amendat de polițiștii locali pentru că se plimba prin oraș cu o portavoce. Bărbatul colecta fier vechi, iar aparatul era montat pe un microbuz.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Bătrână tâlhărită în fața casei, la Timișoara. Un bărbat i-a smuls cerceii din urechi

27 September 2022 at 08:57
foto: arhivă

Dosar penal pe numele unui tânăr de 31 de ani, la Timișoara. El este cercetat penal după ce a tâlhărit o bătrână chiar în fața casei în care aceasta locuia. Individul i-a smuls victimei cerceii din urechi și a fugit.

Scris de Raoul Jurchela - Dosar penal pe numele unui tânăr de 31 de ani, la Timișoara. El este cercetat penal după ce a tâlhărit o bătrână chiar în fața casei în care aceasta locuia. Individul i-a smuls victimei cerceii din urechi și a fugit.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Ceasul floral, simbolul Timișoarei și al neputinței autorităților

27 September 2022 at 08:43

Ceasul floral de la Bega, așa cum puteți vedea în imagini, a ajuns aproape o ruină. Un adevărat simbol al Timișoarei, și-a pierdut strălucirea de odinioară, fiind neglijat ani la rând de autoritățile locale. Acesta ar putea întâmpina turiștii în 2023, anul Capitalei Culturale Europene, într-o avansată stare de degradare.

Încă de anul trecut, aleșii au prevăzut în bugetul local 720.000 de lei pentru renovarea obiectivului. A fost obținută autorizația de construire, însă lucrările nu au demarat.

Astfel, la ședința Consiliului Local Timișoara care a avut loc săptămâna trecută, la votarea proiectului de rectificare bugetară, consilierul local Simion Moșiu a amintit că a fost bugetat Ceasul floral și a întrebat care este stadiul licitațiilor sau al lucrărilor pentru renovarea obiectivului simbol al Timișoarei.

Colegul său de partid, viceprimarul Cosmin Tabără a spus ironic: „Nu mai pot să răspund, că mi-ați luat Patrimoniul”.

Apoi a declarat că a prelungit autorizația de construire pentru că expira în primăvara acestui an. Edilul a discutat cu câțiva oameni de afaceri care s-au arătat interesați de refacerea Ceasului floral, însă convorbirile au încetat când primarul i-a retras din atribuții Direcția de Patrimoniu.

Primarul Dominic Fritz a intervenit și a spus: „Am dus eu mai departe discuțiile cu mai mulți oameni din oraș care vor să susțină reabilitarea Ceasului floral. Doi ani de zile vă fac atât de nerăbdători?”, i-a întrebat Fritz pe liberali, aluzie la faptul că obiectivul e de mulți ani deteriorat, de pe vremea fostei administrații.

Fritz le-a spus aleșilor locali că documentația trebuie refăcută întrucât a fost prost întocmită.

„E documentație făcută de Colterm, nu de specialiști în ceasuri florale. Vedem cum o putem repara. Cert este că trebuie să reabilităm acest ceas floral. Este un obiectiv de care avem nevoie în acest oraș”, a spus Fritz.

Ceasul floral, aflat la intrarea în Parcul Civic, a fost ridicat în anii ’70, pe locul fostei Cazarme Transilvania. Turiștii îl fotografiau și imaginea sa apărea pe majoritatea cărților poștale.

Spațiul verde este întreținut în continuare de Horticultura, însă construcția este foarte degradată. În spatele ceasului, unde intenția este să se amenajeze o cafenea sau cofetărie, s-au adunat numeroase deșeuri. Acolo este un adevărat focar de infecție pentru tinerii care se adună să practice skate.

foto: Tion

Pe aceeași temă:

Din nou despre Ceasul Floral. Primaria il repara anul acesta si deschide si cafenea

Reabilitarea Ceasului Floral: primăria cere acordul consiliului local pentru lucrările de 180.000 de euro

VIDEO. Reabilitarea Ceasului floral, unic în țară, tergiversată de Primăria Timișoara

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

26 September 2022 at 21:00
By: Tion

Impuls Festival – în Piața Traian, de la ora 14. Un festival complex de artă stradală, cu reprezentanții de circ contemporan, teatru, trasee prin oraș văzute prin ochii a trei personalități feminine marcante pentru istoria Timișoarei, ateliere de circ și dans contemporan, dar și un concert extraordinar al formației Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

 • Program 𝟐𝟕 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

  10:00-12:00 Tur urban prin ochii Sorinei Jecza
  (𝑝𝑙𝑒𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑃𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑇𝑟𝑎𝑖𝑎𝑛)

  12:00 Pop-up event
  (𝑃𝑎𝑟𝑐𝑢𝑙 & 𝐹𝑢𝑛𝑑𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝐽𝑒𝑐𝑧𝑎)

  17:30-19:30 Ateliere de circ la cortul Școlii de Circ
  (𝑆𝑡𝑟𝑎𝑑𝑎 𝐺𝑟𝑖𝑔𝑜𝑟𝑒 𝐴𝑙𝑒𝑥𝑎𝑛𝑑𝑟𝑒𝑠𝑐𝑢 𝑛𝑟. 204)

 • Intrarea este liberă la toate evenimentele. Participarea la tururile urbane se face pe bază de înscriere în prealabil, completând acest formular.

F-SIDES Cineclub • O introducere în feminism prin film • Crash Course • Zilnic, în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, la Cinema Victoria, rulează un program atent curatoriat cu filme regizate de femei din diverse colțuri ale lumii, din anii ’70 până azi.

 • „Prin F-SIDES Crash Course vă propunem o săptămână de proiecții de film și discuții structurată ca o incursiune în conceptele principale din feminism. Este o inițiativă de educație prin film dedicată publicului tânăr timișorean, care își pune mai multe întrebări, cere mai mult context și își cultivă perspective noi despre societate”, spun organizatorii.

 • Bilete găsiți AICI.
 • Program marți: Film: Orlando (1992), r. Sally Potter, 93 min; Discuție cu Identity.Education despre roluri de gen și posibilitatea unei lumi mai puțin binare

Conferință dialog „Atitudinea din spatele unui vis împlinit” cu Chris Simion-Mercurian – la AMBASADA, de la ora 18:30. Intrarea este liberă.

 • Rezervarea locului se face prin achiziționarea unui bilet unic de AICI, care este echivalentul consumației de la locație. În baza biletului pe telefon sau printat se oferă consumația de la bistro-ul Ambasada.

Meci Ripensia Timișoara-U Craiova 1948, pe Stadionul Electrica, de la ora 16.

Student Power Night – la Berărescu, de la ora 18, cu DJ Victor Diaz. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate. Poți rezerva o masă pentru tine și prietenii tăi la numărul de telefon: 0740 221 482.

Karaoke Party – la Like Pub, de la ora 22, Dj Eduard Niculescu. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate. Poți rezerva o masă pentru tine și prietenii tăi la numărul de telefon: 0770 157 710.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayTion

FOTO. Primarul Fritz, boicotat la întâlnirea din Piața Traian privind regenerarea urbană a zonei

26 September 2022 at 15:50

Proiectul de regenerare urbană include 12 străzi și patru piețe din cartierul Fabric. Primăria vrea să acceseze fonduri europene, dar nu este exclusă nici accesarea unui credit bancar.

Sunt vizate aproape șase hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Mikloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Foto: Primăria Timișoara

„Încercăm primele idei ale proiectanților care se ocupă cu regândirea pieței Traian și cartierului Fabric. Vă prezentăm cel mai ambițios proiect de transformare al unui cartier. Scopul nostru cu această transformare este să reinventăm acest cartier istoric și să-l facem din nou un cartier în care vrei să trăiești, lucrezi și să ai o mică afacere. De când am devenit primar am încercat să ridicăm cartierul Fabric prin tot felul de acțiuni.

Finanțăm în acest an proiecte de activare a acestui cartier în valoare de 700.000 de lei. Bineînțeles, avem proiectul MultipleXity care va transforma radical viața culturală a acestui cartier și acum acest proiect, poate cel mai ambițios pe care Timișoara l-a avut vreodată. Deja tema de proiectare cu care am căutat proiectanții a fost dezbătută în colaborare cu studenți de la Arhitectură Timișoara, care la rândul lor au strâns anumite păreri și astăzi începe o fază în care proiectanții prezintă ideile lor”, a precizat primarul în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc înainte de întâlnirea cu cetățenii la Palatul Ștefania din Piața Traian.

Dominic Fritz a mai precizat că timp de o lună, online sau fizic, la Biroul Reabilitare cartiere istorice din Palatul Ștefania, aflat în Piața Traian, se pot depune idei, propuneri, critici sau opinii.

„De astăzi sunt în piață și panouri ilustrative în care proiectele sunt prezentate. Împreună cu colegii de la Consultanță și management de cartiere încercăm să luăm dezvoltarea acestui proiect un exemplu de bună practică și să implicăm comunitatea locală în dezvoltarea unui astfel de proiect. Suntem în faza de DALI și pe baza lui, finalizată după luna de consultări, se va face proiect tehnic și cu el vom aplica pentru fonduri europene pentru execuție. Va fi un proiect destul de scump care încă nu are finanțare, nu știm exact suma, vom putea spune după consultarea publică.

Este evident că acest cartier este în tensiune între moștenirea istorică, frumusețea și amintirea locului de atunci, și pe de altă parte realitatea socială, este un cartier sărac cu probleme sociale. Între această tensiune venim cu o viziune puternică și ambițioasă pentru acest spațiu, de a face ceva ce nu a mai fost în Timișoara, de a reda spațiul dorit de timișoreni și din punct de vedere economic și cultural, aici trebuie să bubuie piața culturală, dar și social: un cartier unde este loc pentru vârstnici, tineri, antreprenori și pentru toată diversitatea”, a mai spus primarul Dominic Fritz.

Edilul a fost de părere că zona Fabric are potențialul de a deveni al doilea centru economic și cultural al Timișoarei.

Foto: Tion

Firma Planwerk are experiență în regenerări urbane în România. Din 2007 a lucrat în Sibiu, Oradea, Cluj, Brașov pe tematică de dezvoltare urbană pentru orașe, dar are și experiență în transformarea spațiilor publice.

Întâlnirea cu presa a fost urmată de o întâlnire cu cetățeni din Traian și nu numai. Primarul Dominic Fritz și ceilalți vorbitori au fost boicotați de unii participanți la discuții. Aceștia au vociferat, i-au întrerupt pe vorbitori și au spus că nu au fost informați despre întâlnire.

„Ar fi minunat să vină turiști aici. Să vadă ce? Clădirile cum pică? Efectiv nu au ce vedea aici”, a spus o participantă la întrunire.

Consultarea publică se încheie în 23 octombrie.

Cetățenii și asociațiile din zonă își vor putea exprima opiniile privind proiectul completând un formular disponibil la Biroul Reabilitare Clădiri Istorice, Piața Traian, str. Ștefan cel Mare nr 2, luni – joi, 9:00 – 16:00. În mediul online vor fi disponibile următoarele moduri de a transmite opinii și recomandări: sondaj de opinie și feedback direct prin comentarii.

Primele perspective ale cetățenilor vor fi discutate într-o dezbatere publică, care va avea loc în 10 octombrie la Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr 1, de la ora 17:30. A doua dezbatere va fi anunțată la finalul perioadei de consultare.

Proiectarea pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian” este co-finanțată de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020. Pentru realizarea execuției vor fi contractate fonduri prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șoferi drogați prinși de polițiști în trafic, la Timișoara. S-au ales cu dosare penale

26 September 2022 at 13:07
foto: arhivă

Dosare penale pe numele a trei tineri de 23, 31 și 34 de ani, la Timișoara. Ei sunt cercetați penal după ce au fost prinși la volan deși consumaseră droguri.

Scris de Raoul Jurchela - Dosare penale pe numele a trei tineri de 23, 31 și 34 de ani, la Timișoara. Ei sunt cercetați penal după ce au fost prinși la volan deși consumaseră droguri.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌