ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Tion

Până la reamenajare, Grădina Zoologică din Timișoara ar putea fi deschisă pentru plimbări

5 October 2022 at 08:54

În urmă cu jumătate de an, primarul Dominic Fritz declara că după reamenajare, la ZOO vom putea vedea doar animale autohtone, care vor trăi în condiții similare mediului lor.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România mai adaugă că primăria ar trebui să facă o minimă investiție pentru punerea în siguranță a amenajărilor existente deja în grădină, și să fie redeschisă sub forma unui parc.

„Deocamdată, pe poarta de intrare zace un lacăt. Până la apariția unui nou concept de dezvoltare și realizarea unor investiții majore, cred că ar fi oportun ca primăria să realizeze o minimă investiție pentru punerea în siguranță a amenajărilor existente aici. Odată realizate aceste lucrări, cred că am putea redeschide în primăvară această locație, nu ca și o Gradină Zoologică, ci măcar sub forma unui parc, unde noi toți am putea să ne plimbăm pe jos sau cu bicicleta, într-o adevărată oază de verdeață”, spune consilierul local.

Întrebat ce părere are despre redeschiderea Grădinii Zoologice ca parc, primarul a spus pentru Tion că nu exclude această posibilitate.

„Da, verificăm acum această posibilitate fără să riscăm nimic pe partea de siguranță, pentru că acolo sunt niște instalații, garduri și clădiri care poate nu sunt cele mai sigure, dar analizăm această variantă”, a declarat Dominic Fritz.

Edilul nu vrea să mai vadă animale chinuite la Zoo, astfel că nu se grăbește cu proiectul de reabilitare pentru care a cerut ajutorul unor experți.

„O grădină zoologică modernă, dacă nu avem milioane de euro în fiecare an de dat pentru a construi cele mai tari habitate, pentru mărimea pe care o avem la dispoziție în Timișoara, pentru resursele noastre financiare cred că este de bun simț și respectuos față de animale și față de oameni să avem o grădină zoologică sau un parc de animale autohtone, care trăiesc în această regiune, chiar și animale mai rare, dar unde este un accent pus pe educație, despre natură și animale.

Lucrăm acum cu mai mulți experți să elaborăm un concept, care pentru România este destul de nou. Avem discuții și cu mai multe orașe din Europa, care au deja astfel de parcuri, ca să definim foarte clar ceea ce vrem. În momentul în care avem acest concept, o să facem un proiect tehnic, dar aici nu mi-e jenă să spun că important este să facem lucrurile cum trebuie, nu să ne grăbim și apoi să ne trezim iarăși cu niște animale chinuite cum a fost situația în ultimii ani”, a mai adăugat primarul Dominic Fritz.

Vă reamintim că Grădina Zoologică a fost închisă în noiembrie 2020, după un anunț al lui Dominic Fritz, care spunea că în spațiul de la Pădurea Verde nu s-au mai făcut investiții de ani buni și că îngrijirea animalelor nu este la standarde europene.

S-a pus lacătul pe Zoo Timișoara după moartea unui cerb bolnav. Toate animalele au transferate. Unele dintre ele au mers la grădini zoologice din țară, altele la una privată, iar urșii au plecat recent la Adăpostul de Urși din Veresegyhaz, Ungaria.

La Zoo Timișoara au murit, în septembrie 2020, toți cangurii, după ce au fost mușcați de trei câini maidanezi. În 2013, la grădina zoologică a murit și o zebră, care s-a înecat în heleșteul aflat nu departe de habitat.

Pe aceeași temă:

Cândva, Grădina Zoologică din Timișoara se va redeschide fără lei, tigri și canguri. Doar cu „animale autohtone”

FOTO. Imagini triste la Zoo Timișoara. Un ponei așteaptă în poarta grădinii zoologice, închisă anul trecut

Adblock test (Why?)

articolul original.

Circulație închisă pe ambele sensuri ale pasajului care duce spre Aeroportul Internațional Timișoara

5 October 2022 at 07:27
Foto: DRDP Timișoara

Reactualizat la:

DRDP Timișoara informează că de miercuri, 5 octombrie, s-a închis circulația pe pasajul ce face legătură cu DN6. Se fac lucrări până în noiembrie și se recomandă rutele alternative.

Scris de Oana Bocanici - DRDP Timișoara informează că de miercuri, 5 octombrie, s-a închis circulația pe pasajul ce face legătură cu DN6. Se fac lucrări până în noiembrie și se recomandă rutele alternative.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Tânără prinsă la volan deși nu avea permis de conducere, la Timișoara

5 October 2022 at 07:11
foto: arhivă

Reactualizat la:

Controale ale polițiștilor timișoreni în trafic, în ultimele 24 de ore. Oamenii legii cercetează penal trei șoferi, printre care și o femeie prinsă la volan deși nu avea permis de conducere. Un alt conducător auto conducea o mașină neînmatriculată care avea montate numere false.

Scris de Raoul Jurchela - Controale ale polițiștilor timișoreni în trafic, în ultimele 24 de ore. Oamenii legii cercetează penal trei șoferi, printre care și o femeie prinsă la volan deși nu avea permis de conducere. Un alt conducător auto conducea o mașină neînmatriculată care avea montate numere false.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Tion

Ce facem astăzi în Timișoara?

4 October 2022 at 21:00
By: Tion

Spectacol de teatru „Cartierul Cetate, sub reflector!” – de la ora 20, la Muzeul Muzeul Tehnic UPT și Experimentarium TM. Participarea este gratuită. Bilete GRATUITE pentru reprezentații, aici.

 • „Cartierul Cetate, sub reflector!” este un spectacol de teatru care utilizează tehnologia digitală și elemente de realitate augmentată, în colaborare cu Teatrul Thespis
 • Două lumi distincte și complet opuse își dau întâlnire prin intermediul unei studente pasionate de vintage și o pasionată de tehnologie. O incursiune urbană de redescoperire a patrimoniului timișorean.” Ce a fost”, ” Ce este” și “Ce va fi” se împletesc prin viziune tehnologică și creativitate artistică, într-un Experimentarium de imaginație, menit să deschidă noi perspective în mentalul colectiv.

Lansare de carte „A râs și tata” – miercuri, de la ora 17, la Librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii 11). Participarea este gratuită.

 • Alături de Remus Boldea, autorul cărții, vor fi scriitorii Bogdan Munteanu și Robert Șerban. Evenimentul va fi transmis și live pe pagina de Facebook La Două Bufnițe și Editura Trei.
 • „A râs și tata” – debutul editorial semnat de Remus Boldea a înregistrat vânzări record, primul tiraj epuizându-se la mai puțin de o lună de la lansare. Cartea este o colecție de povestiri cu situațiile tipice.

Expoziția Kids in Pyramids – la Iulius Town, între orele 10 și 20, în Piațeta Intersport, până pe 17 octombrie. Un bilet este 10 lei și poate fi achiziționat de la Centrul Informațional. O vizită durează 45 de minute.

 • Prin tehnologia interactivă destinată celor mici expoziția „Kids in Pyramids”, găzduită de Iulius Town, își propune să le deschidă un univers în care pot experimenta aventuri palpitante și educative în același timp.
 • Copii cu vârste între 5 și 12 ani pot explora Egiptul Antic. Înconjurați de elemente arhitecturale emblematice și jocuri interactive, micii aventurieri vor intra în interiorul piramidelor, vor vizita camera sarcofagului, vor săpa în nisip căutând artefacte, vor găsi cheia camerei comorilor, vor afla despre hieroglife, vor construi mini piramide, vor urca pe Sfinx, dar vor avea parte și de multe alte surprize.
 • Pe parcursul fiecărei vizite, cei mici vor fi îmbrăcați în faraoni, vor beneficia de activități educative și distractive în același timp, iar la final vor primi o diplomă de participare, care va reprezenta o amintire dragă a unor momente frumoase petrecute alături de prieteni sau părinți.

Expoziție: Ambulanța pentru Monumente – la Faber, de la ora 18. Expoziția poate fi vizitată între 3 și 6 octombrie.

 • Expoziția prezintă participanților oamenii și detaliile din spatele complexului proces de punere în siguranță a obiectivelor de patrimoniu și invită publicul larg să vizioneze rezultatele intervențiilor din cadrul proiectului Ambulanța pentru Monumente ce s-au desfășurat în perioada 2021-2022.
 • Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de Asociația Monumentum, care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a obiectivelor de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare sau precolaps.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

 • Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin” – ediția a VII-a:
 • Spectacolul „Cenușăreasa” pus în scenă de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova, ora 10:00, în Sala Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”;
 • Spectacolul „Robin Hood” pus în scenă de Teatrul pentru Copii „Arlechino”, Brașov, ora 12:00, în Sala Teatrului „Merlin”;
 • Spectacolul „Bucle aurii” pus în scenă de Teatrul pentru Copii „Imaginario”, Ploiești, ora 18:00, în Sala Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”

LOST TAPES | LOST SESSIONS #6 JOE JAZZ JUNKTION – de la ora 19, la sediul Muzicon (Splaiul Peneș Curcanul, nr. 4-5).

 • Proiect timișorean apărut în anul 2014, 𝐉𝐎𝐄 𝐉𝐀𝐙𝐙 𝐉𝐔𝐍𝐊𝐓𝐈𝐎𝐍 are la bază trio-ul format din Ion Dorobantu – chitară, Victor Miclăuș – bass, Ferencz Szekeres – tobe.
 • Grupul propune abordarea unui repertoriu original, ce conține preponderent compoziții în manieră de jazz cameral ale chitaristului Ion Dorobanțu, într-un conglomerat eclectic de stiluri și sonorități moderne.
 • Cea de-a doua ediție LOST TAPES recuperează o parte din muzica născută în Timișoara, după anii 2000, neregăsită vreodată pe un suport discografic și o lansează în premieră într-un vinil de colecție. Proiectul este dezvoltat de Noi Re-Creăm, Viniloteca și Muzicon, finanțat de Centrul de Proiecte.

Centrul Multifuncțional Bastion – Expoziția „Timișul de altă dată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” – Expoziția „PAREIDOLIC DEUX: Ma vie en rose (comme une grande mascarade)”, Secția de Arte „Deliu Petroiu”. Expune Corina Balintoni, membru al Asociației Artiștilor Plastici „Romul Ladea” Timișoara.

Muzeul Național al Banatului

 • Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);
 • Exponatul lunii octombrie „Spadă sudaneză de tipul Kaskara” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Îndrăgostiți de amintiri” (Bastionul Maria Theresia, hol);
 • Expoziția temporară „Fenomenul Timișoara. 1965 – 1989” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).
 • Expoziția temporară „Descoperă Timișoara ascunsă”, (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);
 • Expoziția temporară „Mănăstirea Cisterciană de la IGRIȘ, 1179 – 1500, din perspectiva cercetărilor arheologice.” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1).

Muzeul Național de Artă Timișoara

 • „MNArT Open View: Interior de bloc” – a artistului Ion Grigorescu;
 • Expoziția temporară „Oskar Szuhanek. Întoarcerea prodigioasă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

 • Expoziția de afișe-colaj „Șvabii bănățeni” a pictorului Ștefan Jäger – Casa Națională;
 • Expoziția temporară „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara” – holul bibliotecii;
 • Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;
 • Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular” – Sala de expoziții a muzeului.

Lansarea proiectului „Lună plină în educație” – online, de la ora 16. Pentru înscrieri, accesați acest link.

 • Proiectul „Lună plină în educație” își propune să organizeze în decursul unei luni întregi evenimente care susțin dezvoltarea mediului educațional.
 • Vor fi: conferințe educaționale, cluburi de carte, ateliere educaționale, programe de formare pentru cadrele didactice, forum educațional.

Adblock test (Why?)

articolul original.

De ce contează cultura? Simpozion cu dezbateri organizat de UVT și Asociația Prin Banat, la Timișoara

4 October 2022 at 18:31
Foto: Prin Banat

Întrebarea „De ce contează cultura” va fi dezbătută la Timișoara, în perioada 6-8 octombrie, într-un simpozion internațional organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum.

Scris de Oana Bocănici - Întrebarea „De ce contează cultura” va fi dezbătută la Timișoara, în perioada 6-8 octombrie, într-un simpozion internațional organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Loretta Lynn, o legendă a muzicii country, a murit la 90 de ani

4 October 2022 at 17:59
foto: Twitter/Loretta Lynn

Loretta Lynn, cea mai premiată cântăreață de muzică country, a murit la vârsta de 90 de ani.

Scris de Vlad Popa - Loretta Lynn, cea mai premiată cântăreață de muzică country, a murit la vârsta de 90 de ani.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Peste 40 de companii, prezente în birourile premium ale Iulius Town Timișoara

4 October 2022 at 16:24

Cea de-a patra clădire de birouri din ansamblul Iulius Town Timișoara este operațională și consolidează polul regional de business din proiectul mixed-use de regenerare urbană la suprafața totală închiriabilă de 80.000 mp și o comunitate de peste 40 de companii multinaționale, de pe trei continente. United Business Center 0 are o suprafață închiriabilă de peste 30.000 mp, ocupați de birourile a 15 companii din domeniile IT & Outsourcing, automotive și servicii.

De curând, a fost inaugurată cea de-a patra clădire office din Iulius Town Timișoara, singurul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din vestul țării. Cu două niveluri de parcare subterană, demisol, parter, 15 etaje office și două etaje tehnice, United Business Center 0 (UBC 0) reunește, pe o suprafață totală închiriabilă de 30.000 mp, birourile a 15 companii, cu peste 4.000 de angajați. „Noua clădire reprezintă un proiect adaptat cerințelor pieței, ce răspunde unei nevoi reale pe segmentul office de spații de birouri premium, adaptate la realitatea actuală și la așteptările angajaților privind mediul de lucru. Dincolo de dotările tehnologice de ultimă generație, care creează condiții optime de lucru, și amenajări care favorizează schimbul de idei și socializarea, foarte importante sunt serviciile și facilitățile de care dispun angajații, aspecte care preocupă tot mai mult companiile. Așadar, UBC 0 este închiriată integral de companii cu planuri de expansiune sau cu prezență nouă în regiune, care se alătură comunității de business din Iulius Town Timișoara”, a spus Laurențiu Manea, Office Buildings Manager Iulius Town Timișoara.

Imobilul găzduiește, desfășurat pe două etaje, centrul de dezvoltare software Endava. Câte un etaj ocupă centrul de dezvoltare Porsche Engineering România, biroul de dezvoltare software al Cognizant Softvision și sediul Toluna România, companie specializată în cercetări și studii de piață. Totodată, comunitatea UBC 0 include biroul companiei de consultanță IT & management Infosys Consulting, centrul de dezvoltare software Haufe Group, centrul de servicii suport relații clienți Linde Global Services Romania, hub-ul tehnologic doctari group, centrul de tehnologie în traduceri Unbabel, biroul furnizorului de soluții IT în domeniul industrial IT Vizion, centrul de servicii al dezvoltatorului de tehnologii de frânare TMD Friction și biroul local al firmei de servicii profesionale PwC România.

Birouri cu grădină urbană

Noul imobil office premium beneficiază de integrarea în ansamblul mixed-use Iulius Town Timișoara, ceea ce conferă acces imediat la magazine și servicii, restaurante și cafenele tematice, food court, birouri ale instituțiilor publice, grădiniță și școală primară, cel mai mare centru de fitness din țară, cinema multiplex ce include conceptul VIP – cină și film all inclusive, servicii medicale și multiple oportunități de petrecere a timpului liber.

În plus, angajații prezenți în noul imobil și nu numai vor avea la dispoziție, la demisolul și parterul clădirii, noi restaurante tematice, dar și conceptul Shop Express, o destinaţie care include patru concept stores cu produse şi bunătăţi variate, sănătoase şi mereu fresh: La Bottega Timișoara, Meat Shop TGB, Prospero şi Bunătăţi Greceşti.

De asemenea, angajații vor beneficia de discounturi speciale prin programul de fidelizare Card Partener, la peste 100 de locații din ansamblul mixt. Birourile UBC prezintă avantajul unei grădini urbane integrate în același proiect, care permite îmbinarea activității la birou cu relaxarea în aer liber, inclusiv printr-o agendă de evenimente variată.

UBC 0 se află în proces de certificare drept clădire verde, conform strandardului internațional LEED al U.S. Green Building Council, fiind proiectată, construită și operată în conformitate cu principii internaționale de sustenabilitate, în ceea ce privește economisirea resurselor și diminuarea amprentei de carbon. Pentru confortul sporit al celor care lucrează în birourile din UBC 0, fațada este din sticlă continuă, termoizolantă, permițând expunerea la lumina naturală. Clădirea dispune de opt lifturi de mare viteză și este dotată cu sistem de gestiune tehnică și control Building Management System, cu beneficii în optimizarea mediului de lucru și eficientizarea consumului. UBC 0 are un consum de apă redus cu 40%, parametrii unei clădiri prietenoase cu mediul, iar apa pluvială este reutilizată pentru irigarea spațiilor verzi.

În consens cu strategia de sustenabilitate prin susținerea mobilității urbane cu mijloace alternative și eco-friendly, cea mai nouă clădire office din ansamblul mixed-use Iulius Town integrează dușuri și vestiare pentru cei care vin la birou cu bicicleta, precum și locuri de parcare dedicate angajaților care dețin mașini electrice, cu posibilitate de încărcare a mașinii.

Despre United Business Center

La nivel național, sub brandul UBC sunt operaționale 14 clădiri office clasa A, cu o suprafață totală închiriabilă de peste 182.000 mp, în principalele centre universitare din afara Capitalei – Iași (7 clădiri – 75.600 mp), Timișoara (4 clădiri – 80.000 mp) și Cluj-Napoca (3 clădiri -26.200 mp).

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șoferii din Timiș, îndemnați să își preschimbe permisele de conducere. Aproape 14.000 expiră în curând

4 October 2022 at 15:24
foto: arhivă

Ca să evite situația de la Pașapoarte, unde mulți oameni se trezesc că au actele expirate chiar înainte de a pleca în concediu, prefectul Mihai Ritivoiu i-a atenționat pe timișeni cu privire la preschimbarea permiselor de conducere.

Scris de Diana Lupulescu - Ca să evite situația de la Pașapoarte, unde mulți oameni se trezesc că au actele expirate chiar înainte de a pleca în concediu, prefectul Mihai Ritivoiu i-a atenționat pe timișeni cu privire la preschimbarea permiselor de conducere.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ministerul Sănătății, plan de acțiune pentru a lupta împotriva rujeolei și rubeolei

4 October 2022 at 14:52

Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și a complicațiilor a fost publicat într-un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, iar obiectivul este cert: de a menține acoperirea vaccinală împotriva rubeolei și rujeolei la peste 95%, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Rata de acoperire vaccinală împotriva rubeolei și rujeolei a atins pragul de acoperire de 95% în România până în 2009, conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică. Din acel an, rata a scăzut până la sub 80%.

Atât rubeola, cât și rujeola sunt boli infecțioase cauzate de viruși. Ele au un grad înalt de contagiozitate.

Impactul la scară largă a vaccinării ROR

Despre beneficiile vaccinării contra împotriva rubeolei și rujeolei a vorbit pentru Tion dr. Teodora Moisil de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, medic primar în boli infecțioase și vaccinologie. Beneficiile sunt multiple, de la reducerea mortalității în rândul copiilor, la protejarea gravidelor de complicații.

„Dispozițiile sunt clare de la Ministerul Sănătății, iar rujeola are mortalitate mare în special la copiii mici. Este și o boală care necesită specializare mare și lasă și sechele, inclusiv neurologice. Această boală poate apărea la femeia gravidă, iar în acest caz va fi o boală lungă și cu complicații. Rujeola, mai ales la persoanele gravide, lasă malformații când mama este neimunizată, lucru care se transmite inclusiv la copil pe partea ORL și chiar meningită”, a explicat dr. Teodora Moisil.

Rujeola sau pojarul, cum mai este cunoscut, este o boală a copilăriei cu rată de infectare mare. La copiii mici, pojarul poate duce la deces. Printre simptome se numără febră mare, tuse, rinoree sau conjunctivită. La 2-3 zile de la debutul simptomelor pot apărea pete mici albe în cavitatea bucală, iar după 3-5 zile apar erupțiile pe piele.

La rândul ei, la copii, rubeola are de obicei o formă ușoară, iar în cca. 50% din cazuri infecția este asimptomatică. Cu toate acestea, la femeile gravide în primul trimestru de sarcină, rubeola poate duce la avort sau poate genera malformații congenitale grave la făt.

Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea copiilor cu vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Pe urmele șvabilor de la Șandra. Turism Timiș lansează un program în premieră

4 October 2022 at 06:00

Cu bani de la Consiliul Județean Timiș prin intermediul programului TimCultura 2022, APDT lansează, în premieră, un nou produs turistic destinat în egală măsură locuitorilor orașului, cât și turiștilor români sau străini care vizitează destinația.

În 2020, Comitetul European al Regiunilor a susținut că trebuie luate măsuri în ceea ce privește îmbunătățirea modelelor actuale de turism și transport, urmărind sustenabilitatea deplină a acestora din punct de vedere social, economic și ecologic.

Astfel, acest produs al APDT folosește infrastructura de transport locală și răspunde așteptărilor pe care le au locuitorii orașului în ceea ce privește legăturile de transport spre obiective turistice din proximitatea metropolei.

Produsul, intitulat Vară în Metropolă, se adresează tuturor categoriilor de vârstă sau preocupări și are următoarele componente:

 • Harta liniilor metropolitane și prezentare obiectivelor turistice care pot fi accesate cu acestea
 • Harta pistei de biciclete Timișoara-Serbia și prezentarea serviciilor industriei ospitalității și a obiectivelor ce pot fi accesate de-a lungul acesteia

Primul Tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989, un material care își propune să treacă peste generații poveștile eroilor din Decembrie 1989 de la Timișoara

Pliantul a fost tipărit în limbile română și engleză, în tiraj total de 5.800 de exemplare, și urmează să fie distribuit prin intermediul infocentrelor turistice și al APDT Timiș.

Călătorii în Timiș pe liniile de transport metropolitan

Vrei să vizitezi Conacul de la Hodoni sau să admiri Turnul Pompierilor din Giarmata? Să mergi pe urmele șvabilor de la Șandra? În premieră, Turism Timiș lansează un produs care folosește infrastructura de transport locală pentru promovarea turismului cultural în județ.

Poți să călătorești pe baza unui bilet în valoare de patru lei sau cu abonament valabil pe toate liniile, cu familia sau prietenii. Poți folosi un bilet pe suport de hârtie sau poți plăti cu telefonul sau cardul, iar pensionarii, elevii, studenții pot călători gratuit sau cu abonamentul general.

Turism Timiș propune o serie de obiective ce pot fi vizitate folosind mijloace de transport în comun care pornesc din Timișoara, însă lista liniilor metropolitane completă poate fi găsită direct pe pagina STPT, alături de amănunte privind programul actualizat și costul exact al transportului și modalitățile de plată.

 • M36 – Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German
 • M46 – Șag
 • M41 – Sânandrei, Carani, Băile Calacea, Orțișoara, Seceani
 • M48 – Cornești
 • M45 – Dumbrăvița
 • M42 – Covaci
 • M22- Albina, Moșnița Nouă
 • M27 – Ianova
 • M47 – Satchinez
 • M35 – Giarmata Vii
 • M49 – Giarmata, Cerneteaz
 • M50 – Șandra
 • M51 – Pădureni
 • M52 – Variaș

Experiențe de-a lungul Pistei de biciclete România- Serbia

Realizarea celei mai lungi piste de bicicletă asfaltate din România, pista care leagă Timișoara de Serbia de-a lungul râului Bega, a contribuit în anii imediat următori la dezvoltarea serviciilor din industria ospitalității în aria riverană acestui râu și a activităților de ecoturism. Mai mult decât atât, satele aflate în imediata apropiere a pistei au activat o serie de elemente locale menite să atragă turiștii și să crească numărul de vizitatori de la ei din destinație.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a realizat o Hartă a obiectivelor care pot constitui o destinație pentru orice iubitor de experiențe noi în apropierea Metropolei.

Astfel, harta cuprinde date de identificare a locațiilor și experiențelor pe care acestea le oferă, modalități de accesare, dar și obiectivele turistice ce pot fi descoperite în satele riverane Begăi, de-a lungul pistei de biciclete România-Serbia.

Foto: APDT

Primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989: Eroii nu mor niciodată

APDT în parteneriat cu Asociația Memorialul Revoluției a realizat Primul tur virtual al evenimentelor Revoluției din 1989.

În era digitalizării și a diversificării experiențelor, APDT aduce poveștile eroilor și evenimentele din Decembrie 1989 în atenția generațiilor tinere, tot mai interesate de tehnologie, și oferă posibilitatea de a prezenta, prin intermediul ochelarilor VR, informații despre acest moment definitoriu în istoria noastră, ca o invitație de a descoperi spiritul liber al oamenilor.

„Scopul demersului este de a promova această parte a identității destinației noastre în rândul generațiilor tinere, al celor care nu au trăit direct momentele din 1989, pentru a păstra vie memoria eroilor și spiritul de libertate al Timișoarei. Astfel, în colaborare cu Asociația Memorialul Revoluției din 1989 a fost realizat un tur virtual al locațiilor unde a început și, mai apoi, s-au desfășurat evenimentele din 1989, dar și din interiorul muzeului, iar acest tur poate fi accesat prin intermediul ochelarilor VR aflați în custodia Asociației Memorialul Revoluției și al Asociației pentru Promovarea Turismului Timiș. Turul conține atât informații, cât și imagini inserate pentru a evoca starea de spirit a acelei perioade, definitorie pentru Timișoara de azi și poate fi vizualizat și aici: IN MEMORIAM TIMIŞOARA 1989 (turismtimis.ro)”, au transmis, luni, reprezentanții APDT.

Foto: APDT

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

3 October 2022 at 21:00
By: Tion
foto: pixabay.com

Reactualizat la:

Marți, 4 octombrie, puteți lua parte o dublă lansare de carte, la Bastion, sau la Timișoara Ideas Fest. Cei mici pot face o incursiune în Egiptul Antic, la Iulius Town.

Scris de Tion - Marți, 4 octombrie, puteți lua parte o dublă lansare de carte, la Bastion, sau la Timișoara Ideas Fest. Cei mici pot face o incursiune în Egiptul Antic, la Iulius Town.

Adblock test (Why?)

articolul original.
Before yesterdayTion

Minoră căutată de poliție după ce a plecat de la școală și a dispărut, la Timișoara

3 October 2022 at 17:27
Sursa Foto: IPJ Timiș

Anchetă a polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, la Timișoara. Oamenii legii fac cercetări după ce o fată de 17 ani din Timișoara a plecat de la școală și a dispărut. Părinții au fost cei care au anunțat poliția.

Scris de Raoul Jurchela - Anchetă a polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale, la Timișoara. Oamenii legii fac cercetări după ce o fată de 17 ani din Timișoara a plecat de la școală și a dispărut. Părinții au fost cei care au anunțat poliția.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. 11 cartiere din Timișoara, evidențiate prin Bienala Timișoreană de Arhitectură Beta 2022

3 October 2022 at 16:57

În 23 septembrie, odată cu vernisajul expoziției principale, „Another Breach in the Wall’, a avut loc deschiderea celei de-a patra ediții a Bienalei Timișorene de arhitectură – Beta 2022.

Până pe 23 octombrie, bienala aduce publicului diverse formate de evenimente, nu numai clasice, ci și experimentale: conferințe și dezbateri, workshop-uri, tururi ghidate, expoziții, seri de cinema și lansări de carte. Programul complet poate fi accesat AICI.

Tema principală din acest an a bienalei este discuția despre Oraș ca fiind un bun comun. Toate evenimentele din cadrul Beta 2022 investighează relația locuitorilor cu spațiul urban, încurajând publicul să fie un actor activ în spațiul urban și să își recâștige, în mod responsabil, dreptul la oraș.

s-a deschis pe 23 septembrie, cu

Expoziția principală, „Another Breach in the Wall’, este curatoriată de Daniel Tudor Munteanu și Davide Tommaso Ferrando. Aceasta este expusă în Palatul Ștefania (Piața Romanilor nr. 1), un spațiu abandonat în interiorul unei clădiri de patrimoniu din cartierul Fabric, recuperat de Beta 2022 ca spațiu expozițional.

„Another Breach in the Wall” reunește intervenții ce au ca scop să demonstreze cum spațiul urban (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, colaborăm, avem grijă unii de alții) poate fi produs de oricine căruia i se oferă instrumentele și agenda potrivite. Nu numai arhitecții și urbaniștii sunt responsabili de aceste intervenții, ci oricine are o abordare creativă și critică a orașului.

„Distribuită de-a lungul unui traseu urban de 22 km prin unsprezece cartiere din Timișoara, ‘Another Breach in the Wall’ prezintă peste 140 de lucrări din întreaga lume și lucrări de: Andrés Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger. Multe dintre lucrările din expoziție, în special cele din spațiul public, sunt replici care vor fi oferite orașului ca un cadou, permițând cetățenilor să și le însușească după bunul plac, extinzând în același timp moștenirea bienalei dincolo de perioada sa limitată de expunere”, transmit organizatorii.

Cum bienalele au scopul de a activa orașele care le găzduiesc, expoziția va stabili relații neașteptate cu cetățenii, care o vor întâlni în mediul lor cotidian, de-a lungul traseului urban intitulat „Un arhipelag de micronațiuni”. Traseul include 19 instalații de mari dimensiuni.

În cadrul expoziției-concurs Beta 2022, 25 de lucrări și 12 eseuri fotografice vor fi expuse în spațiul public din Timișoara, în perioada 29 septembrie – 18 octombrie.

Vor avea loc tururi ghidate, indoor și outdoor, secondate de momente artistice:

 • în cartierele Fabric și Cetate,
 • zona Gării de Nord
 • în clădirea Liceului de Arte Plastice (atelier al grupului de avangardă Sigma și fost Liceu Israelit),
 • la complexul Facultății de Mecanică,
 • la Universitatea de Vest și în clădirea Colegiului Național de artă Ion Vidu.

Printre invitați se numără: jurnalistul și criticul de arhitectură Philippe Tretiack, Liam Ross – cofondator ESALA Projects și Christopher Roth, producător de film, co-autor al proiectului Architecture after Politics, arh. Vlad Gaivoronschi, vicepreședinte OAR Timiș 2022-2026, Fundația Archaeus, inițiatorii platformei de educație concepută pentru clasele de liceu vocațional, arte și arhitectură din România Arhitect’tool și autorii proiectului Triplex Confinium, ce a luat naștere în cadrul primei ediții Beta unde s-au pus bazele colaborării euroregionale între școlile de arhitectură din DKMT (zonă ce cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia).

Pe durata evenimentului vor avea loc și proiecții de film documentar printre care „Legenda Casei H”, despre unul dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din România, „Fair Play Day”, ce prezintă atmosfera Campionatului de fotbal care a devenit tradiție în Fabric și o serie de filme în relație cu tema ediției curente Beta, prezentate în parteneriat cu festivalul de film UrbanEye – Arta în dialog.

În fiecare marți, până în 23 octombrie, publicul este invitat la o serie de evenimente de activare a bibliotecii Beta, în care vor fi abordate subiecte referitoare la tema bienalei și explorate în expoziția Another Breach in the Wall.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Trafic pe o singură bandă, timp de o săptămână, în zona trecerii de cale ferată Săcălaz

3 October 2022 at 15:08
Foto: DRDP Timișoara

DRDP Timișoara informează șoferii că, timp de o săptămână, circulația rutieră se va desfășura pe o bandă, pe DN 59A la Săcălaz, la nivelul căii ferate.

Scris de Oana Bocănici - DRDP Timișoara informează șoferii că, timp de o săptămână, circulația rutieră se va desfășura pe o bandă, pe DN 59A la Săcălaz, la nivelul căii ferate.

Adblock test (Why?)

articolul original.

VIDEO. Accident cu o mașină și o motocicletă, la Timișoara

2 October 2022 at 17:10

Reactualizat la:

Duminică, în jurul orei 18:30, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizați prin apel la numărul 112 cu privire la faptul că la intersecția străzilor Gheorghe Lazăr și Calea Circumvalațiunii s-a produs un accident de circulație soldat cu pagube materiale.

Scris de Vlad Popa - Duminică, în jurul orei 18:30, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizați prin apel la numărul 112 cu privire la faptul că la intersecția străzilor Gheorghe Lazăr și Calea Circumvalațiunii s-a produs un accident de circulație soldat cu pagube materiale.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Pasajul din Piața Victoriei va fi reabilitat

2 October 2022 at 14:25

Pasajul din Piața Victoriei are un istoric pe care timișorenii îl cunosc. Pe scurt, pasajul, cu o suprafață utilă de peste 700 de metri pătrați, a fost vândut în anul 2008 de administrația Ciuhandu unei firme pentru 195.000 de euro (la cursul valutar de atunci), plus TVA.

La finele anului 2012, fostul primar Nicolae Robu a răscumpărat acest pasaj, peste care între timp apăruse și faimosul acvariu, dând la schimb terenuri aflate în proprietatea publică a orașului în valoare de aproape 950.000 de euro, plus TVA.

Ulterior, timp de șapte ani, însă, fosta administrație nu a demarat nicio lucrare de întreținere a acestuia sau de modernizare.

Fostul edil își dorea ca pasajul existent în Piața Victoriei să devină un pasaj auto ca la Barcelona. Proiectul nu s-a concretizat în lipsa acordului Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu a județului Timiș deoarece ar fi afectat structura de rezistență a unui imobil emblematic pentru oraș, și anume Opera Națională Română.

În timp, Pasajul din Piața Victoriei s-a deteriorat tot mai mult ajungând în starea pe care o puteți vedea în fotografiile trimise de un cititor.

Foto: cititor Tion

Reprezentanții municipalității spun că situația va fi remediată.

„Încă de anul trecut, actuala administrație a lucrat pentru includerea reabilitării și transformării acestui pasaj în PNRR, în cadrul unui proiect mai amplu de punere în valoare a istoriei Timișoarei: „Traseul Revoluției”. Cu bucurie am aflat anul acesta că Traseul Revoluției este printre puținele proiecte ale României acceptate încă din start în Planul Național de Rezistență și Reziliență (PNRR). Cu sursa de finanțare asigurată, am demarat licitația pentru documentația cerută prin lege, iar la începutul lunii august a fost semnat contractul de proiectare. Cel mai probabil, lucrările la Traseul Revoluției vor începe anul viitor, iar prioritară va fi punerea în valoare a acestui pasaj, la zece ani de când a revenit în patrimoniul public.

Până atunci, chiar anul acesta vom efectua lucrări punctuale de reparații, așa cum am făcut de altfel peste vară în Piața Victoriei, lucrările continuând acum și pe strada Piatra Craiului. Am comandat deja materialele necesare și imediat ce acestea sosesc ne vom pune pe treabă. Ne dorim ca centrul Timișoarei să arate cât mai bine pentru 2023. Însă vă reamintim că împreună cu Ordinul Arhitecților din România, am demarat deja un concurs de proiecte pentru reabilitarea zonei zero a Timișoarei, împreună cu câteva străzi din vecinătate”, au declarat pentru Tion reprezentanții municipalității.

Vă reamintim că la începutul lunii august Primăria Timișoara a semnat contractul cu firma Q-GROUP PROIECT SRL din București pentru întocmirea documentației necesară obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”. Documentația va include și traseul Revoluției din 1989 în Timișoara.

Pe aceeași temă:

Locurile „fierbinți” din decembrie 1989, reabilitate și incluse în Traseul Revoluției

Proiecte nerealizate in Timisoara, sterse din contabilitate. Printre ele, pasajul subteran auto Piata Victoriei si fantana muzicala de pe Bega

Concluzia unei dezbateri de patru ore: vom avea Pasajul Victoriei. Robu: Nu vreau alte modele, vreau modelul Barcelona

Afacerea Acvariul nu s-a incheiat: Primaria Timisoara ofera despagubiri pentru pasaj!

Ce înseamnă „Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara”, inclus în PNRR cu 4,5 milioane de euro

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șofer oprit de polițiști înainte să provoace un accident. Gonea cu 142 de km/h pe un drum național din Timiș

2 October 2022 at 11:22
foto: arhivă

Inconștiența unui tânăr șofer ar fi putut avea urmări deloc de neglijat. El a rămas pieton pentru trei luni și are de achitat amenda maximă.

Scris de Vlad Popa - Inconștiența unui tânăr șofer ar fi putut avea urmări deloc de neglijat. El a rămas pieton pentru trei luni și are de achitat amenda maximă.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Timișenii sunt așteptați la Festivalul papricașului și vinului de la Buziaș

2 October 2022 at 11:00
foto: arhivă

Reactualizat la:

Anul acesta, evenimentul va avea loc va avea loc în 8 și 9 octombrie și are ca invitați interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice.

Scris de Diana Lupulescu - Anul acesta, evenimentul va avea loc va avea loc în 8 și 9 octombrie și are ca invitați interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Accident cu trei răniți, la Giroc

2 October 2022 at 10:10
foto: arhivă

Reactualizat la:

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, altul de 67 de ani și o femeie de 71 de ani au fost răniți, duminică, într-un accident rutier care a avut loc în apropiere de Timișoara.

Scris de Vlad Popa - Un bărbat în vârstă de 42 de ani, altul de 67 de ani și o femeie de 71 de ani au fost răniți, duminică, într-un accident rutier care a avut loc în apropiere de Timișoara.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌