ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayTion

Timișorean amendat pentru că a depozit materiale de construcții pe stradă

5 August 2022 at 15:26

Lipsa de respect și încălcarea legii au fost sancționate de Poliția Locală Timișoara. Mormane de nisip, pietriș și alte materiale de construcții blochează trecerea pe trotuar, pe strada Brașov. A fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 de lei.

Scris de Diana Lupulescu - Lipsa de respect și încălcarea legii au fost sancționate de Poliția Locală Timișoara. Mormane de nisip, pietriș și alte materiale de construcții blochează trecerea pe trotuar, pe strada Brașov. A fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 de lei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Viceprimarul Lațcău: „Nu este normal ca, în anul 2022, romii să șantajeze primăria cu acces pe propriul său teren”

5 August 2022 at 14:33

În urmă cu câteva luni, Primăria Timișoara a cheltuit 300.000 de lei pentru a renova demisolul Clinicii ORL.

Acum lucrările sunt oprite, dar va continua reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii Ambulatoriului ORL

Sunt prevăzute reabilitarea parterului imobilului situat pe Bd. Revoluției din 1989 nr. 6 și extinderea sa pe verticală, rezultând o clădire cu parter și patru etaje, cu o suprafață construită desfășurată de 865 mp. Construcția va fi prevăzută cu ascensor pentru transport persoane, scări care să deservească noul obiectiv și scări metalice exterioare, cu rol de evacuare. Vor fi refăcute toate instalațiile, vor fi introduse altele noi în completare și vor fi realizate amenajări exterioare.

Valoarea contractului era estimată la 7,51 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,55 milioane de euro înainte de începerea execuției.

„Suntem pe radierul pe care l-am turnat în acest an, practic aici a fost un corp de clădire vechi, care a fost demolat. Toate deșeurile din demolare au fost eliberate în această curte și am început să săpăm. Practic s-au scos sute de camioane de pământ de aici și s-au turnat zeci de camioane de beton până la acest moment. Corpul va fi unul de P+3 etaje.

Problema pe care am întâmpinat-o este cea legată de acces. Precum puteți să vedeți, există un singur acces din stradă, unul pietonal. Nu există acces rutier.

Primăria Timișoara deține în spatele acestei clădiri un teren care este domeniul public al primăriei, un teren care face practic parte dintr-o poveste veche, dar tristă a Timișoarei în care case de patrimoniu din zona Loga au fost luate de către clanurile de romi”, a explicat, vineri, viceprimarul Ruben Lațcău pe șantierul de la ORL.

Primăria, șantajată de clanuri de romi

Edilii au aflat, zilele trecute, că au câștigat procesul prin care solicitau acces prin curtea clădirii de pe strada Beethoven nr. 1, care aparține clanului Cârpaci.

„Această casă, care este în spatele nostru, a fost preluată prin metode pe care nu mai vreau să le readuc în discuție. Important este că noi, ca primărie, am inițiat un demers pe care până acum primăria nu l-a mai făcut niciodată. Am mers în instanță și am cerut acces prin ordonanță președențială și am câștigat acest acces. Astăzi am primit și motivarea sentinței. În mod normal, aceste ordonanțe sunt executorii. Ni s-a comunicat soluția luni sau vineri. Am așteptat publicarea motivării, care ar fi trebuit publicată marți, dar a întârziat. Ea a venit doar astăzi.

Există, ceea ce sperăm noi să fie, doar o eroare în cadrul acestei motivări prin care practic intrăm prin curtea pe care au luat-o cu japca clanurile de romi, în sensul în care instanța a omis să pună în această motivare faptul că decizia de ordonanță de acces este una executorie precum spune și legea.

Am făcut astăzi o interpelare prin care am cerut o completare către judecători prin care să introducă în motivare și această prevedere expres legală că decizia este executorie ca săptămâna viitoare să venim cu un executor judecătoresc și să putem să intrăm în curte, să avem acces”, a declarat, vineri, viceprimarul Ruben Lațcău.

Lațcău a mai precizat că acest corp de clădire trebuie finalizat până în decembrie 2023. Este vorba despre fonduri europene pe care Primăria Timișoara trebuie să le acceseze, fonduri care sunt importante ca Spitalul Municipal să poată să aibă corpuri noi.

„Trebuie să avem condiții în care pacienții să se simtă în siguranță și nu putem să ne lăsăm șantajați de clanurile de romi care au acaparat parte din patrimoniul Timișoarei. Și spun șantajat într-un mod destul de clar, pentru că deși primăria nu a ieșit public cu aceste lucruri, de-a lungul timpului au existat mai multe contacte cu reprezentanți sau chiar cu romii care au preluat clădirea din spate și în momentul în care noi am turnat radierul și am săpat fundația, respectivii cereau 200.000 de euro primăriei, constructorului, pentru a avea acces la șantier.

Trebuie să vă imaginați că acel teren este un teren din domeniul public pe care dânșii îl ocupă în mod evident abuziv. De asta am mers în instanță ca să putem obține în mod legal acest acces pentru că nu este normal ca în Timișoara, în anul 2022, clanuri de romi din familia Cârpaci să șantajeze instituția primăriei cu acces pe propriul său teren”, a mai spus Ruben Lațcău.

Intervenție cu executor judecătoresc în clădire

Viceprimarul a mai afirmat că speră să aibă săptămâna viitoare această completare în motivare ca să poată interveni cu un executor judecătoresc și să intre în curte, dacă nu la buna înțelegere atunci cu forța, dacă este nevoie.

„De asemenea, au fost de-a lungul timpului mai multe tentative din partea acestor clanuri de a convinge constructorul pe care primăria l-a angajat să facă anumite negocieri prin care constructorul să le garanteze că din banii pe care îi va încasa o cotă parte va merge către ei. În acest sens au făcut și un fel de contract între constructor și dânșii.

Primăria Timișoara, direcțiile pe care eu le coordonez și cele pe care le coordonează primarul Dominic Fritz, nu au fost niciodată de acord cu aceste acțiuni. Nu suntem de acord ca primăria să se lase șantajată de aceste clanuri de romi. Nu putem să restricționăm accesul pe teren public al primăriei pentru o lucrare de utilitate publică pentru că undeva în trecutul Timișoarei s-au întâmplat tot felul de episoade pe care nici astăzi nu le putem explica.

Ca atare, noi am mers în instanță, nu ne vom lăsa șantajați de niciun clar, că e el de romi sau de orice alt fel, și vom spera că decizia definitivă a instanței, pentru că dânșii vor avea dreptul la recurs, să fie una care să dea câștig de cauză Timișoarei și să putem să avem acces neîngrădit pe domeniul public. Nu e doar normal, ci și legal ca primăria să aibă acces la respectivul teren mai ales că vorbim de o lucrare de interes public pe fonduri europene”, a afirmat edilul.

Ruben Lațcău a mai declarat, vineri, că trebuie să ne desprindem de istoria cenușie și gri pe care o avem din anii 1990 și 2000.

„Lucrările sunt sistate tocmai din cauza faptului că respectivii au oprit accesul prin curte, pe terenul pe care primăria îl avea. Casa a fost într-adevăr dobândită de dânșii mai mult sau mai puțin discutabile pe care nu le pun acum în discuție. În mod evident această situație nu este una care să ne convină, noi am încercat prin intermediul constructorului să cerem acces în mod normal și natural, am făcut și o înștiințare pe care am prezentat-o proprietarilor clădirii, membrii clanului Cârpaci, au refuzat acest acces.

De-a lungul timpului s-a intrat pe respectiva intrare, dar în momentul în care au ajuns la acest punct dânșii profită de situație ca să șantajeze primăria să obțină de la constructor o sumă mare de bani.

Eu sper că întregul aparat de stat, inclusiv justiția locală, să înțeleagă că Timișoara trebuie să facă un pas mare în 2022 să ne desprindem de istoria cenușie și gri pe care o avem din anii 90 și 2000 și să putem să apărăm domeniul public, să nu permitem ca diverse structuri mai mult sau mai puțin interlope să pună mâna pe astfel de terenuri care aparțin municipiului.

Sperăm ca săptămâna viitoare această motivare să fie completată. Noi credem că este o eroare. Intenția noastră este să obținem în mod legal accesul pe teren și ulterior să putem dispune de el pe întreaga perioadă de execuție a lucrărilor, urmând ca pe viitor, terenul să ne poată servi ca acces secundar la clinică.

Motivul pentru care nu am făcut acest lucru a fost ca să nu vulnerabilizăm șansele primăriei în instanță. Nu am vrut să creăm sub nicio condiție, să existe anumite chichițe juridice prin care cineva să blocheze construcția acestui spital nou”, a mai punctat viceprimarul USR.

Clinica ORL a ieșit în octombrie 2019 din alt șantier. Primăria a reușit să reabiliteze imobilul în care funcționează clinica, cu bani de la bugetul local: aproape două milioane de lei. Atunci a fost reabilitată fațada clădirii istorice, dar și învelitoarea acesteia, adică au fost refăcute tencuiala și ornamentele.

S-au făcut și tratamente contra umidității, prin înlocuirea tâmplăriei și a grilajelor ornamentale, iar clinica ORL are în sfârșit un lift, pentru ca pacienții să nu mai fie urcați cu targa pe scări spre sălile de operație de la primul etaj. S-au făcut și dotări: paturile au fost înlocuite și dotate cu butoane de alarmă. Lucrarea a fost executată de firma Alex-Dia Construct.

Foto: Primăria Timișoara

Adblock test (Why?)

articolul original.

Se închide circulația pe strada Ștefan cel Mare

5 August 2022 at 14:00
Foto: arhivă

Reactualizat la:

Scris de Lorena Păcurar

Trimite articolul

X

Adblock test (Why?)

articolul original.

Șofer beat prins la un filtru pentru depistarea migranților, în Timiș. Nu a oprit la semnalele polițiștilor

5 August 2022 at 07:53
Foto: IPJ Timiș

Dosar penal pe numele unui tânăr de 34 de ani, în Timiș. El este cercetat penal după ce a fost prins că a urcat la volan deși consumase alcool. Tânărul a fost prins la un filtru pentru depistarea migranților, iar în momentul în care polițiștii i-au făcut semne să se oprească a încercat să scape.

Scris de Raoul Jurchela - Dosar penal pe numele unui tânăr de 34 de ani, în Timiș. El este cercetat penal după ce a fost prins că a urcat la volan deși consumase alcool. Tânărul a fost prins la un filtru pentru depistarea migranților, iar în momentul în care polițiștii i-au făcut semne să se oprească a încercat să scape.

Adblock test (Why?)

articolul original.

GymOne! Angajăm personal curățenie cu experiență

5 August 2022 at 07:49
By: T. EX

Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

Pentru detalii apasati aici

Adblock test (Why?)

articolul original.

INS: Populația României a scăzut. Primele date după Recensământ

5 August 2022 at 07:44

Potrivit lui Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS), din primele date, populația României a scăzut, apropiindu-se de 19 milioane de locuitori. Comparativ, în anul 2020, populația depășea 22 de milioane.

„Problema nu este că scădem, ci a dezechilibrelor între cele trei grupe de vârstă: sub 15 ani, între 15 și 65 de ani și peste 65 de ani. Nu există o armonie între acestea”, a spus președintele INS.

Acesta se arată îngrijorat de evoluția demografică și de dezechilibrele pe care aceasta le va genera.

„Sunt puțin pesimist pe partea de evoluție demografică. Dacă pe economie se poate corecta, din păcate în demografie nu se întâmplă așa. Pe ultimele cifre pe 2020-2021 vom avea agregat, la 143 de bunici, 100 de copii sub 15 ani. În urmă cu 20-30 de ani era invers. Înseamnă dezechilibre majore pe piața forței de muncă, pe pensii”, a spus Tudorel Andrei, citat de HotNews.ro.

Situația în Timiș

Vă reamintim, județul Timiș se numără printre codașele în ceea ce privește procentul de persoane recenzate – doar 83,5% din populația județului s-a autorecenzat și recenzat.

La polul opus se află județe precum Vrancea (109%), Bistrița-Năsăud (106,8%), Botoșani (105,9%), Călărași (102,2%) sau Teleorman (101,4%).

În Timișoara, cifrele arată sub 200.000 de locuitori acum, comparativ cu 320.000 de locuitori la recensământul din 2021.

Directorul executiv al Direcției Regionale de Statistică Timiș Sorin Belea a declarat pentru Tion că, după încheierea recensământului, în județ sunt doar aproximativ 590.000 de locuitori.

Pe aceeași temă:

Județul Timiș, codaș la recensământ

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

4 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Vineri, 5 august, revine Festivalul Rod la Timișoara, cu filme, teatru și fotografie în fața publicului larg. Va avea loc și prima ediție a Festivalul Armenesc din Timișoara, în Parcul Rozelor. Mai puteți vizita și expoziții în oraș, iar seara, se dă startul Turei Licuricilor, din Piața Traian.

Scris de Tion - Vineri, 5 august, revine Festivalul Rod la Timișoara, cu filme, teatru și fotografie în fața publicului larg. Va avea loc și prima ediție a Festivalul Armenesc din Timișoara, în Parcul Rozelor. Mai puteți vizita și expoziții în oraș, iar seara, se dă startul Turei Licuricilor, din Piața Traian.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Peste 1.000 de genți și accesorii în tendințele verii, la Bag Expo, în Iulius Town

4 August 2022 at 18:00

Reactualizat la:

Din garderoba unei femei nu pot lipsi gențile care trebuie asortate în funcție de stilul adoptat, personalitate și momentul zilei. Spre încântarea pasionatelor de poșete, în Iulius Town are loc târgul Bag Expo, unde sunt expuse genți pentru orice ocazie, preferințe și tendințe. Și pentru domni sunt propuneri atractive de genți business și accesorii.

Scris de Vlad Popa - Din garderoba unei femei nu pot lipsi gențile care trebuie asortate în funcție de stilul adoptat, personalitate și momentul zilei. Spre încântarea pasionatelor de poșete, în Iulius Town are loc târgul Bag Expo, unde sunt expuse genți pentru orice ocazie, preferințe și tendințe. Și pentru domni sunt propuneri atractive de genți business și accesorii.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Festivalul Rod: două zile de artă și teatru la Timișoara

4 August 2022 at 17:30
Foto: ROD Festival

Reactualizat la:

A treia ediție a Festivalului Rod are loc la finalul acestei săptămâni și aduce filmul, teatrul independent, fotografia de artă în fața publicului larg, în cartierele orașului, dar și în comunitățile mai puțin favorizate, în fața persoanelor cu dizabilități și a persoanelor private de libertate.

Scris de Oana Bocănici - A treia ediție a Festivalului Rod are loc la finalul acestei săptămâni și aduce filmul, teatrul independent, fotografia de artă în fața publicului larg, în cartierele orașului, dar și în comunitățile mai puțin favorizate, în fața persoanelor cu dizabilități și a persoanelor private de libertate.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Țigări de contrabandă, parfumuri și haine contrafăcute, găsite în urma unor percheziții în Timiș

4 August 2022 at 13:47

Reactualizat la:

Percheziții ale polițiștilor de la economic în 11 locații din județul Timiș. Oamenii legii au descins în locuințele unor femei bănuite că dețineau țigări de contrabandă, dar și haine și parfumuri contrafăcute. În urma controalelor au găsit țigări, haine și parfumuri, dar și 4.700 de euro și 4.900 de lei.

Scris de Raoul Jurchela - Percheziții ale polițiștilor de la economic în 11 locații din județul Timiș. Oamenii legii au descins în locuințele unor femei bănuite că dețineau țigări de contrabandă, dar și haine și parfumuri contrafăcute. În urma controalelor au găsit țigări, haine și parfumuri, dar și 4.700 de euro și 4.900 de lei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Inspectorii OPC au găsit grave probleme la un supermarket din Timiș

4 August 2022 at 12:55

Reactualizat la:

În urma unui control făcut, joi, la un supermarket din comuna Peciu Nou, reprezentanții OPC Timiș au transmis că situația găsită acolo este inacceptabilă. Supermarketul s-a ales cu două amenzi în valoare totală de 40.000 de lei.

Scris de Vlad Popa - În urma unui control făcut, joi, la un supermarket din comuna Peciu Nou, reprezentanții OPC Timiș au transmis că situația găsită acolo este inacceptabilă. Supermarketul s-a ales cu două amenzi în valoare totală de 40.000 de lei.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Troleibuzul 16 încă nu ajunge în zona Soarelui. Primăria arată cu degetul spre firma care a făcut lucrările

4 August 2022 at 11:39

Cititorii Tion ne-au semnalat că, deși lucrările de modernizare a Bd. Sudului și a fostei străzi Lidia între Calea Martirilor și sensul de la AEM au fost finalizate de aproximativ două luni, nici acum circulația troleibuzului 16 și a autobuzului E2 nu a fost readusă pe vechiul traseu.

„Cartierul Soarelui nu este deservit, motivul invocat de cei de la STPT fiind acela că Primăria Timișoara nu a recepționat lucrările. În momentul de față pentru a avea acces la mijloacele de transport, locuitorii cartierului Soarelui trebuie să se deplaseze până la Bd. Liviu Rebreanu, unde sunt nevoiți să aștepte într-o stație improvizată în ploaie ori soare. Am adresat o petiție în sfârșitul lunii Iunie Primăriei Timișoara cu întrebarea ce îi reține pe cei din primărie să recepționeze lucrările pentru a readuce mijloacele de transport mai sus amintite pe traseul normal. Nu am primit niciun răspuns”, ne-a transmis unul dintre cititorii Tion.

În replică, reprezentanții Primăriei Timișoara ne-au declarat că lucrarea de pe strada Mareșal Constantin Prezan, fostă Lidia, într-adevăr nu a fost recepționată și, la rândul lor, așteaptă un răspuns din partea constructorului.

„Am cerut constructorului să ne lase să introducem linia de troleibuz, așteptăm un răspuns. Pe strada Mareșal Constantin Prezan deocamdată nu putem face recepția, sunt zeci de neconformități și am cerut constructorului remedierea lor”, ne-au declarat reprezentanții municipalității.

Vă reamintim, lucrările în zonă au demarat încă din iulie 2020, lună în care Primăria Timișoara a predat amplasamentul constructorului. S-a lucrat cât s-a lucrat, a venit iarna, iar lucrările au fost reluate la jumătatea lunii martie 2021. A fost și pauză pe șantier, pentru că fosta administrație ar fi vrut să schimbe și o magistrală Colterm, dar noua conducere a Primăriei Timișoara a considerat că acest lucru nu este necesar.

Pe strada Mareșal Constantin Prezan, pe tronsonul Calea Martirilor – AEM, au fost promise patru benzi de circulație, câte două pe sens, trotuare și piste de biciclete. Proiectul mai include și două sensuri giratorii noi, la intersecția cu bd. Sudului și la cea cu str. Venus și Calea Urseni, amenajarea trotuarelor, a pistelor de biciclete, a locurilor de parcare și a spațiilor verzi.

Pe aceeași temă:

E2 și linia 16 nu mai ajung pe Bd. Sudului din cauza șantierului. Noile trasee

Trafic închis o săptămână pe str. Mareșal Prezan. Pe un tronson redeschis recent circulației

Str. Mareșal Prezan va fi deschisă complet până la sfârșitul anului. Lațcău „promite” două straturi de asfalt

Adblock test (Why?)

articolul original.

DGASPC Timiș caută să formeze noi asistenți maternali

4 August 2022 at 10:30

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş organizează un nou curs de formare a asistenţilor maternali profesionişti. Persoanele interesate sunt așteptate să depună o cerere de evaluare la registratura DGASPC Timiș pe tot parcursul lunii august 2022.

De asemenea, acestea pot fi transmise prin poștă, cu confirmare de primire (DGASPC Timiș, Piața Regina Maria nr. 3, Timișoara, jud. Timiș) sau scanate și transmise prin e-mail la adresele dgaspctm@dgaspctm.ro sau dgaspctm@gmail.com.

Cererea de evaluare în vederea participării la cursul de formare ca asistent maternal profesionist și cererea pentru eliberarea unei adeverințe conform prevederilor art. 23 din Legea nr. 188/2019 pot fi descărcate de pe site-ul DGASPC Timiș, de la secțiunea Formulare). La cererea de evaluare trebuie să anexați:

 • un curriculum vitae
 • copie după actul de identitate (cu domiciliul stabil pe raza județului Timiș)
 • copie după diploma de studii a ultimei școli absolvite.
 • cazier judiciar
 • o adeverință conform prevederilor art 23 din Legea 118/2019 (certificat de integritate comportamentală)
 • adeverință medicală din care să rezulte că nu suferă de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.

În urma depunerii cererii, angajații din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș vor efectua o evaluare socială a persoanei solicitante, care constă în vizite la domiciliul acesteia, discuții cu membrii familiei sale, vecini, prieteni, precum și o evaluare psihologică. Ulterior evaluării, persoanele acceptate vor urma cursuri de formare profesională în vederea obținerii atestatului de asistent maternal profesionist și să profeseze ulterior.

Cursurile de formare profesională vor fi organizate, cu respectarea tuturor normelor de prevenție și siguranță, la sediul DGASPC Timiș și au o durată de minim 60 de ore. Cursul este gratuit, iar persoanele care doresc să îl urmeze trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
 • să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament;
 • să aibă în folosinţă legală o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament;
 • să aibă minim studii medii absolvite – cu diplomă.

Conform legii, NU vor putea deveni asistenţi maternali profesioniști persoanele care:

 • au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni;
 • au fost decăzuţi din drepturile părintești, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
 • suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Mai multe informaţii privind organizarea acestui curs pot fi obţinute la Biroul Comunicare, Registratură, Relații cu Publicul din cadrul DGASPC – telefon: 0256-490.281 sau 494.030.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Cât costă închirierea vaporașelor STPT și ce rute sunt disponibile

4 August 2022 at 10:29
Foto: STPT

Toți cei interesați pot închiria de la Societatea de Transport Public Timișoara ambarcațiuni. Pentru plimbări de agrement pe Canalul Bega, STPT are disponibile șapte vaporașe.

Scris de Diana Lupulescu - Toți cei interesați pot închiria de la Societatea de Transport Public Timișoara ambarcațiuni. Pentru plimbări de agrement pe Canalul Bega, STPT are disponibile șapte vaporașe.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Ce facem astăzi în Timișoara?

3 August 2022 at 21:00
By: Tion

Reactualizat la:

Joi, 4 august, vă așteaptă cu diverse evenimente, printre care spectacole de muzică și poezie, expoziții, puțină yoga sau degustări de vinuri.

Scris de Tion - Joi, 4 august, vă așteaptă cu diverse evenimente, printre care spectacole de muzică și poezie, expoziții, puțină yoga sau degustări de vinuri.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Erupţie vulcanică în Islanda, produsă într-o fisură de la nivelul scoarţei terestre

3 August 2022 at 16:24
foto: arhivă

O erupţie vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarţei terestre, a început să se manifeste miercuri după-amiază, în Islanda, în apropiere de capitala Reykjavik, potrivit Institutului de Meteorologie din Islanda (IMO).

Scris de Vlad Popa - O erupţie vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarţei terestre, a început să se manifeste miercuri după-amiază, în Islanda, în apropiere de capitala Reykjavik, potrivit Institutului de Meteorologie din Islanda (IMO).

Adblock test (Why?)

articolul original.

CCIA Timiș lanseaza un curs pentru beneficiarii programelor Start Up Nation 2022 și Femeia Antreprenor 2022

3 August 2022 at 14:41
foto: arhivă

Reactualizat la:

Camera de Comert, Industrie și Agricultură Timiș prin Directia Instruire, Formare și Perfecționare Profesională lansează cursul Competențe antreprenoriale a cărui absolvire contribuie la obținerea punctajului maxim pentru accesarea programelor Start Up Nation 2022 și Femeia Antreprenor 2022. Perioada de desfășurare este 5 -16 septembrie 2022.

Scris de Vlad Popa - Camera de Comert, Industrie și Agricultură Timiș prin Directia Instruire, Formare și Perfecționare Profesională lansează cursul Competențe antreprenoriale a cărui absolvire contribuie la obținerea punctajului maxim pentru accesarea programelor Start Up Nation 2022 și Femeia Antreprenor 2022. Perioada de desfășurare este 5 -16 septembrie 2022.

Adblock test (Why?)

articolul original.

Sârb reținut pentru că a încercat să mituiască un polițist de frontieră, la Foeni, în județul Timiș

3 August 2022 at 14:06
foto: arhivă

Dosar penal pentru dare de mită pentru un sârb în vârstă de 57 de ani. Bărbatul este cercetat penal după ce a încercat să mituiască un polițist de frontieră pentru a-l lăsa să intre în țară. Sârbul conducea un camion cu remorcă ce depășea limita legală de greutate.

Scris de Raoul Jurchela - Dosar penal pentru dare de mită pentru un sârb în vârstă de 57 de ani. Bărbatul este cercetat penal după ce a încercat să mituiască un polițist de frontieră pentru a-l lăsa să intre în țară. Sârbul conducea un camion cu remorcă ce depășea limita legală de greutate.

Adblock test (Why?)

articolul original.

FOTO. Ședință festivă de Ziua Timișoarei. Cerere inedită a Mitropolitului Banatului pentru primarul Fritz

3 August 2022 at 13:21

Plenul a avut loc la Filarmonica Banatul și a început cu Imnul României cântat de un cvartet, urmat de Oda bucuriei, Imnul Uniunii Europene. Apoi, piesa „Timișoara” a formației Pro Musica a răsunat la difuzoare.

A luat cuvântul, în calitate de președinte al ședinței, consilierul local Roxana Iliescu (Pro România), care a vorbit despre momentul istoric din 3 august 1919.

În discursul său, primarul Dominic Fritz le-a vorbit celor prezenți despre istoria evenimentului, despre a defini ce înseamnă să fii timișorean și a omagiat cele șase personalități care au primit titlul de Cetățean de Onoare.

I-a urmat, la tribună, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, care a avut o rugăminte pentru primar.

„Domnule primar, știu că pentru domnul Popas s-a găsit o palmă de pământ aici, în Timișoara, pentru un muzeu în memoria și activitatea sa și vă rog să băgați mâna printr-un buzunar și să găsiți un spațiu cât de mic și pentru opera maestrului Oravitzan, care a trecut de mult frontariile țării noastre. Am impresia că este mai cunoscut în străinătate decât aici la noi, la Timișoara”, a afirmat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

După alte discursuri, ale vicepreședintelui Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, și subprefectului județului Timiș Sorin Ionescu, primarul a înmânat șase titluri de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

Teodor Stanca a fost un lider al revoltelor studențești îndreptate împotriva invaziei sovietice din Ungaria. Din 1989, acesta a fost membru în Parlamentul României și lider marcant al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Petru Mirciov s-a numărat printre cele 44.000 de persoane deportate în Bărăgan de către autoritățile comuniste. După 1989, el s-a afirmat în viața publică a orașului ca președinte al Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan Timișoara.

Cornelia Fiat a fost, de asemenea, deportată în Bărăgan și, după 1990, s-a afirmat în viața civică a Timișoarei, ca vicepreședinte al Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan Timișoara.

Silviu Oravitzan, începând cu anul 1968, a avut expoziții de anvergură, ce i-au purtat lucrările, din România, înspre zeci de galerii prestigioase din marile orașe ale lumii: Paris, München, Geneva, Viena, New York, Manchester, Lisabona, Budapesta, Marsilia și multe altele. Este de menționat expoziția de la Muzeul de Artă Catolică din New York alături de Salvador Dali.

Iosif Rotariu a avut merite sportive excepționale, prin care a contribuit la promovarea municipiului Timișoara în lume. El rămâne în amintirea iubitorilor de fotbal, fiind parte, din „Naționala de aur” la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, în 1990. Atunci, a fost cel care a reușit să-l blocheze pe Diego Armando Maradona.

Ignaț Iosif Fischer este una dintre cele mai importante personalități ale Forumului Democrat al Germanilor din Banat. În decursul celor 96 de ani de viață s-a implicat activ în viața comunității din dorința de a face bine semenilor săi.

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌