Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriDarabaneni

Pentru Darabani, „ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste”

23 April 2023 at 12:51
Pentru Darabani ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste
Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea Timofte, ocupanta locului II, i-a permis acesteia să participe și la faza națională, astfel că județul Botoșani a avut două reprezentate la clasa a VIII-a.
Olimpiada Națională de Istorie a avut loc în perioada 10-14 aprilie, la Râmnicu Vâlcea. Prezența Darabaniului a fost din nou la înălțime, delegația revenind acasă cu o mențiune, obținută de Adriana Teioșanu. Fostul elev al Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă”, Rareș Mandache, a obținut din nou locul I, la clasa a IX-a. Dat fiind contextul Sărbătorilor Pascale, performanțele acestor copii au fost, pe nedrept, ignorate. Dincolo de premii și de clasamente, participarea în doi ani consecutivi la faza națională a unei olimpiade este o performanță, mai ales pentru o școală dintr-un oraș mic. Acest lucru arată că tinerii au potențial, sunt talentați și dornici să muncească, este nevoie doar de oameni care să știe să lucreze cu această dorință de cunoaștere, iar din acest punct de vedere, profesorul Lucian Florea, care a coordonat toți acești copiii în ultimii ani, merită întreaga recunoștință.
Nu trebuie uitate nici performanțele la celelalte discipline, obținute și de elevi de la alte școli din oraș, dar ceea ce s-a întâmplat cu istoria în ultimii ani este cu adevărat remarcabil. Am fi tentați să spunem că performanța acestor copii este cu atât mai remarcabilă cu cât este vorba despre o școală de la marginea țării. În opinia mea, tocmai această geografie, privită de unii ca un handicap, poate fi unul din factorii care au influențat pozitiv aceste realizări. Nordul județului Botoșani este o zonă cu un trecut istoric bogat, chiar dacă unul violent și dramatic. Toți am crescut cu poveștile bunicilor și părinților despre război, foamete, colectivizare. Cu toții ne-am întrebat de ce nu putem trece Prutul liber, de ce dincolo este o altă țară, cum se explică faptul că unii vecini aveau rude partea cealaltă, în Ucraina sau Basarabia, de ce satele de peste graniță au nume românești?
Toate aceste lucruri contribuie la o anumită stare de spirit în zonă, care te obligă să cauți răspunsuri în Istorie. Este un „ceva” în acest colț de țară care îi face pe oameni să fie pasionați de trecut, iar ceea ce au realizat acești copii în ultimii ani ne arată că la Darabani „ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste” și interesul pentru cunoașterea veacurilor de demult se transmite de la o generație la alta. (Alexandru D. AIOANEI, sursă foto: Facebook Lucian Florea)
2:51 pm , 23 Aprilie, 2023

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Șanse duble pentru Darabani la Olimpiada națională de Istorie

3 April 2023 at 09:52
Șanse duble pentru Darabani la Olimpiada națională de Istorie
După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională.
În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la faza județeană locul al doilea, cu un punctaj de 92 de puncte, acest fapt îi permite să reprezinte Darabaniul alături de Adriana Teioșanu.
La nivel județean, s-au mai calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie: Rareș Mandache, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, la clasa a IX-a; Octavian Marciuc, Colegiul Național „A T. Laurian”, la clasa a X-a; Biță Gabriel, Liceul „Regina Maria” Dorohoi, la clasa a XI-a; Ungureanu Alexandru Ionuț, Colegiul National „Grigore Ghica” Dorohoi, la clasa a XII-a.
Adriana Teioșanu și Andreea Timofte sunt coordonate de profesorul Lucian Florea și în perioada 10-14 aprilie, la Râmnicu Vâlcea, au de apărat locul I, adus anul trecut la Darabani de Rareș Mandache.(A.D.A.)
11:52 am Luni, 03 Aprilie, 2023

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Elevii dărăbăneni au făcut ISTORIE. Primele trei locuri adjudecate la olimpiada județeană

20 March 2023 at 21:14
Elevii dărăbăneni au făcut ISTORIE Primele trei locuri adjudecate la olimpiada județeană
Pentru al treilea an consecutiv, elevii dărăbăneni reușesc să-și adjudece locul I la olimpiada de istorie, faza județeană, la clasa a VIII-a. Anul acesta, elevii Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” au ocupat toate locurile de pe podium, plus o mențiune.
Pe 18 martie, a avut loc la Colegiul Național „August Treboniu Laurian” din Botoșani, etapa județeană a olimpiadei la disciplina Istorie. La clasa a VIII-a, din partea Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani au participat cinci eleve: Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț, Adelina Agavriloaie și Denisa Bojoga. Trei dintre acestea au ocupat toate locurile de pe podium, astfel: locul I, cu 97 de puncte Adriana Teioșanu, locul II, cu 92 de puncte Andreea Timofte, locul III, cu 87 de puncte Denisa Cliveț. Adelina Agavriloaie, cu 81 de puncte a obținut o mențiune, în timp ce Denisa Bojoga a fost, la rândul ei, foarte aproape de un premiu. Ca urmare a acestor rezultate, Adriana Teioșanu va reprezenta județul Botoșani la etapa națională, găzduită de municipiul Râmnicu-Vâlcea, în perioada 10-14 aprilie.
Toate cele cinci eleve sunt membre ale centrului de excelență la disciplina Istorie, care funcționează în cadrul Școlii „Leon Dănăilă” din Darabani și sunt coordonate de profesorul Lucian Florea. Deși remarcabilă, performanța de anul acesta nu este surprinzătoare, dacă luăm în considerare faptul că și în 2020 și în 2022, elevi ai Școlii „Leon Dănăilă” au avut rezultate similare, iar anul trecut elevul Rareș Mandache a obținut locul I la etapa națională.
Despre eleva Adriana Teioșanu, profesorul Lucian Florea a declarat că aceasta „a participat în gimnaziu la câteva concursuri de Istorie, organizate de Facultatea de Istorie a Universității București, unde a obținut mai multe  premii și la o serie de concursuri la limba română, pe teme de gramatică, literatură și oratorie, unde s-a făcut, de asemenea, remarcată”(A.D.A.)
11:14 pm Luni, 20 Martie, 2023

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌