ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Sănătatea Buzoiană

Conducerea Colegiului Medicilor din România vine la Buzău pentru a identifica soluții de atragere a medicilor în județ

27 November 2022 at 10:19

În contextul în care județul Buzău se confruntă cu o criză acută de medici de familie, iar spitalele au dificultăți în asigurarea serviciilor medicale în anumite specialități, conducerea CMR se va întâlni cu reprezentanții medicilor, cu cei ai autorităților locale, dar și cu presa locală. 

Colegiul Medicilor din România (CMR) continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autoritățile și comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluții și oportunități de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanță cu nevoile populației și ale  pacienților de la nivelul fiecărui județ.

Luni, 28 noiembrie, reprezentanții Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din Buzău, vor discuta pe baza problematicii resursei umane, transmite Biroul de presă al CMR.

Acțiunile vor debuta la ora 10:30, la Sala Mare a Consiliului Județean, unde reprezentanții CMR se vor întâlni cu membri ai comunității medicale din județul Buzău și vor continua cu o întâlnire cu autorități de la nivel județean și local, la ora 12.00, la Sala Filipescu, după care, de la ora 13:30 se va organiza o întâlnire cu reprezentanții mass-media.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Numărul resursei umane din sănătate la nivel local este o problemă generală a sistemului medical în România! Numeroase județe din țară se confruntă cu aceeași problemă: număr insuficient de medici pe anumite specialități. Adesea, personalul medical face alegerea de a-și desfășura activitatea cu precădere în marile orașe – de multe ori aceste localități sunt și importante centre universitare în medicină – sau să profeseze în sistemul privat ori chiar de a se muta în străinătate. Ca urmare, mai ales în teritoriu, apar scăderi ale resursei umane – medici –  în special în localitățile administrative de tipul satelor și comunelor, dar sunt situații când și la nivelul reședințelor de județ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialități medicale. Pacienții nu ar trebui să fie nevoiți să caute diverse alternative de unități medicale în care să se trateze și diagnosticheze pentru problemele de sănătate la distanțe foarte mari și în afara județelor din care provin. Tocmai de aceea, unul din obiectivele CMR este reprezentat de implicarea în creșterea numărului de medici proporțional la nivel național pentru a gestiona cât mai eficient populația”, subliniază președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR consideră că întâlnirile, precum cea de la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali posibilitățile aflate la îndemână pentru a asigura existența unui sistem sanitar calitativ și cât mai complet la nivel județean. De asemenea se va discuta și despre situația centrelor de permanență.


articolul original.

Transplantul și pacientul pre și post transplant, în prim-planul Conferinței Asociației Transplantaților din România

26 November 2022 at 08:37

Pacienți, medici, reprezentanți ai sistemului de Sănătate și ai celui de Protecție Socială s-au aflat pentru prima dată, față în față, după aproape trei ani de pandemie, pentru a reevalua nevoile și problemele pacienților în status pre și post transplant.

Asociația Transplantaților din România (ATR) a reluat conferințele anuale. Pentru prima dată după aproape trei ani de pandemie, medici, pacienți transplantați sau aflați pe listele de așteptare pentru transplant și reprezentanți ai autorităților din domeniul medical și al protecției sociale s-au întîlnit în format fizic, pentru a discuta despre transplant și despre pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia.

Am avut un eveniment care nu a ieșit așa cum l-am gândit, din motive independente și necontrolabile de noi. Totuși, pot să a afirm că a ieșit mult mai bine decât l-am gândit. Spun asta pentru că, colegii mei, cei pentru care a fost gândit evenimentul, au fost interactivi, s-au implicat, au venit cu propuneri și idei costructive. Asta îmi arată că merită să continui să acord timp și energie în această direcție, pentru că știu că ei înțeleg și suntem o echipă”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Prezent la eveniment, secetarul de stat în MS, Cătălin Vișean, a transmis că „Ministerul Sănătății acordă prioritate continuă în asigurarea alocării de bugete suficiente pentru toate tipurile de transplant realizate în România. (În România, activitatea de pretansplant și transplant este finanțată din bugetul Ministerului Sănătății, iar partea de monitorizare și tratament al stării posttransplamt sunt finanțate din bugetul CNAS – n. ATR). Procuparea permanentă a Ministerului Sănătății de a colabora cu ATR, ca singur reprezentant legal al segmentului de pacienți cu insuficiență funcțională de organ vital, faza terminală. Se are în atenție identificarea și rezolarea problemelor generale și punctuale cu care se confruntă pacienții pre și post transplant. (Nota ATR: Între ATR și Ministerul Sănătății există un Protocol de colaborare încă din 2013 și acesta a produs efecte pe toată perioada de la semnarea lui)”, a declarat acesta.

Larisa Mezinu, reprentattă a CNAS, a adus în atenția celor prezenți evoluția Programului National de Supleere a Funcției Renale la Bolnavii cu Insuficiență Renală Cronică, prin care pacienții beneficiază de dializă sau, dacă are noroc să se găsească un donator compatibil, transplantul îi asigură o nouă șansă la viață.

„Avem în prezent asigurată dializa pentru peste 14.000 de pacienți, in toate județele țării, dintre care peste 13.000 sunt în program de hemodializă continuă, puțin peste 800 de pacienți beneficiază de hemodiafiltrare intermitentă on-line și undeva mai mult de 400 de pacienți fac dializa peritoeală – continuă sau automată (în funcție de starea medicală și nevoile pacientului)”, a spus reprezentanta CNAS, care a subliniat colaborarea cu Registrul Renal Român (RRR), gestionat de Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Larisa Mezinu a amintit și faptul că din Bugetul CNAS sunt acoperit costurile acestui program, prin care se asigură atât cheltuielile cu dializa propriuzisă cât și cele cu medicamentele specifice și a dat asigurări că CNAS decontează la timp serviciile medicale și tratamentele pentru pacienții în status posttransplant, asa încât aceștia să fie în siguranță. De asemenea, a transmis celor prezenți, că pot semnala ATR orice probleme de competența CNAS, pentru a fi urmărite spre rezolvare.

Ministerul Muncii a fost reprezentat de Adela Craciun, vicepreşedinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu care s-a discutat despre accesul la obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap și procedurile de evaluare de către comisiile locale de evaluare; proceduri de contestare a rezultatului evaluării de către comisiile locale a gradului de handicap; modificări aduse Criteriilor de evaluare medico-psiho-socială a persoanelor adulte cu handicap (Ordinul 762/2007) – pentru evaluarea starii posttransplant.

Emoționantă a fost întâlniriea cu medicii specialiști din centrele de transplat. Online au intervenit dr. Adriana Muntean – nefrolog ICUTR – și dr. Dorina Tacu – nefrolog Centrul de transplant renal, Fundeni. Cei doi medici s-au referit atât la experiența perioadei de pandemie în centrele în care lucrează, dar au oferit și sfaturi pacienților, pentru a se proteja și a preveni situații generate de perioada rece care începe. Au revenit insistent asupra recomandărilor ca pacientul să mențină modul de administrare al medicației imunosupresoare la care se controlează nivelul seric, pentru o corectă acorectă imunorupresie și au insistat pe respectarea prezentării în centree de transplant, pentru monitorizare, conform planificărilor și nu aletoriu.

Spitalul Sf. Constantin din Brașov – primul spital privat din Romania care efectuează proceduri de trasplant renal de la donator viu, a fost reprezentat de medicul nefrolog Mihaela Verzan, și dr. Vlad Untaru, medic ATI, Director Medical. Aceștia au prezentat activitatea spitalului și modul în care pot fi accesate serviciile unității medicale și despre modul în care pacienții transplantați la Sf. Constantin pot avea acces la „Programul național de transplant de organe, țesuturi si celule de origine umană”, inclusiv subprogramul „Tratamentul stării posttransplant în ambulator”.

În acest context, medicii au făcut referire la demersurile instituționale întreprinse de reprezentanții acestui spital pentru a obține finanțare din Programul Național de Transplant, în același cuantum ca și centrele de transplant publice. Dr. Untaru a subliniat că mai este necesar ca Ministerul Sănătății să nominalizeze un medic nefrolog care sa faca prescrierea medicației imunosupresoare.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai „Dializa Mucaria” – care oferă servicii de dializă în Sicilia pacienților dependenți de hemodializă, care doresc să călătorească în această zonă și au prezentat modul în care, în 2023 pacienții dependenți de hemodializă pot să îi contacteze, serviciile pe care centrele de dializă le pot oferi și beneficiile la care au acces acești pacienți. în functie de timpul petrecut în Sicilia.

Surpriza zilei a fost prezență la eveniment a lui Nikyta și a mamei sale, ucrainieni refugiați în România la începutul lui octombrie. Au venit din Minsk, unde în septembrie Nikyta a prmit o nouă șansă la viață, în urma unui transplant hepatic. ATR s-a implicat în a-i sprijini cu accesul la servicii medicale și tratament: Nikyta a fost preluat în monitorizare la IC Fundeni și a fost înscris la medic de familie.

Este un băiat înalt, frumos și zâmbește cu toată puterea renăscută a celor 20 de ani de viață. Au ținut să fie prezenți la eveniment pentru a ne mulțumi nouă, Familiei ATR care i-am adoptat, pe ei și pe încă câteva zeci că ei care sunt din același segment de patologii ca și noi. Ne bucurăm că îi putem ajuta și mulțumim din suflet tuturor celor care ne sprijină în ai-i ajuta”, transmit reprezentanții ATR, care au mulțumit celor care au susținut organizarea evenimentului și Centrului Medical Neolife pentru găzduire și suport tehnic, dar și participanților care au contribuit la identificarea problemelor transplantului și a pacientului transplantat și au venit cu sugestii.


articolul original.

Sindicaliștii SANITAS cer Guvernului aplicarea integrală a Legii salarizării bugetare

25 November 2022 at 13:14

Liderii județeni ai federației sindicale au decis, în Consiliului Naţional, să ceară Guvernului să aplice „corect și în totalitate” prevederile Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială.

În timp ce Executivul caută soluții pentru majorarea pensiilor și acordarea de ajutoare familiilor nevoiașe, pentru a putea suporta costurile energiei electrice și a combustibilului în această iarm, liderii Federației Sanitas din întreaga țară, reuniți la ședința Consiliului Național (CN) din 25 noiembrie, au evidențiat că și o parte dintre angajații din Sănătate și Asistență socială, care nu au beneficiat de ceșterile salariale, sunt într-o situație disperată și au decis să ceară rezolvarea imediată a problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în mod repetat angajații din cele două sisteme.

În contextul în care rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie 2022, atingând cel mai mare nivel din ultimii 19 ani, iar costul vieții s-a dublat în 2022 față de anul trecut, din cauza prețurilor crescute la toate bunurile de consum și serviciile asociate traiului de zi cu zi, cele mai multe categorii de angajați din Sănătate și Asistență socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creșteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei și 300 de lei, se arată într-un comunicat remis de Sanitas, după ședința CN.

Reprezentanții Sanitas susțin că deși întreaga societate trebuie să facă față acestei crize a costurilor de trai, este „incorect și imoral ca principalele victime să fie angajații cu cele mai mici salarii din cele două sisteme. În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute; cea mai mare parte a angajaților o reprezintă cei poziționați sub salariul mediu pe economie sau aproape de nivelul acestuia: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA și auxiliar, asistenți  sociali, psihologi, chimiști, biochimiști, kinetoterapeuți, logopezi etc. iar aceștia reprezintă peste 60% dintre salariații din Sănătate și Asistență socială!” și, prin urmare, „prima obligație a Guvernului României” este să aplice corect și în totalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și din Asistență socială.

Sindicaliștii cer ca salariile de bază ale tuturor categoriilor de personal din cadrul autorităților și instituțiilor publice din sistemul sanitar și de asistență socială să crească la nivelul anului 2022, iar sporurile pentru condiții de muncă să le fie acordate procentual din salariul de bază aflat în plată; să li se acorde indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și pentru vacanță; să li se plătească orele suplimentare în funcție de salariul de bază, iar creşterea veniturilor să fie cel puţin egală cu rata anuală a inflaţiei.

Liderii Sanitas cer, de asemenea, să fie consultați în proiectarea noii legi a salarizării personalului bugetar, pe care „Guvernul și-a asumat, prin PNRR”, iarpână la apariția unui nou cadru legal, cerem aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din cele două sisteme. După ce guvernul își îndeplinește atribuțiile și respectă legea în vigoare, putem să ne gândim și la o lege nouă”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, care susține că actuala lege a fost „aplicată discriminator”, „cârpită ici-colo” cu HG-ui și ordonanțe și în final blocată pentru o parte din salariații celor două sisteme.


articolul original.

Ziua Mondială a Carenței de Fier, marcată printr-o campanie de informare și testare

25 November 2022 at 10:54

O treime din populația lumii este afectată de carența de fier, iar disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. 

Sursa foto: ASPIIR

Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), lansează campania „Sănătatea mea de fier”, cu scopul de a face cunoscute simptomele și riscurile pentru sănătate asociate carenței de fier.

În cadrul campaniei, în zilele de 25 și 26 noiembrie, ASPIIR și partenerii săi vor organiza o serie de acțiuni de informare și educare, printre care și prezența cu un stand informativ în centrul comercial Mega Mall din București, oferind posibilitatea vizitatorilor centrului comercial să își facă un test cu privire la simptomele asociate carenței de fier. Persoanele la risc vor primi și vouchere de testare, 200 de astfel de vouchere fiind distribuite în cele două zile.

Ne-am dorit să derulăm această campanie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor cu simptome de carență de fier cu informații și cu vouchere de testare. Totodată, prin intermediul acestei campanii dorim să atragem atenția întregii populației asupra nevoii de a monitoriza nivelul fierului, pentru o funcționare optimă a organismului nostru”, a declarat Isabella Grosu, Președinte ASPIIR.

O treime din populația lumii este afectată de carența de fier, iar acest fapt are un impact important asupra bunei funcționări a întregului organism, inclusiv la nivel cognitiv. În plus, deficitul de fier este frecvent asociat cu Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), aproximativ 36%-76% dintre pacienții cu BII dezvoltând anemie feriprivă.

Carența de fier poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane, de aceea este important să mergem la medic în cazul în care avem simptome precum oboseală, intoleranță la frig, anxietate, pierderea părului, paloare etc. De asemenea, este foarte important să ne testăm și să ținem sub control, cu ajutorul medicului, o eventuală carență de fier, a explicat dr. Mihaela Udrescu, medic de familie.

Ca medic gastroenterolog, mă confrunt frecvent cu cazuri de carență de fier. Bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei post- menopauză. În rândul pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă”, a subliniat dr. Cristian Țieranu, medic primar gastroenterolog.

Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate. În mod normal, există un echilibru sănătos între aportul de fier și cantitatea de care are nevoie corpul fiecărui om, dar disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celule roșii. Acest stadiu mai grav al carenței de fier este numit anemie feriprivă și afectează transportul oxigenului către celule.

Principalele cauze ale carenței de fier sunt lipsa fierului în alimentaţie (regimurile vegane şi vegetariene), pierderile de sânge (în timpul menstruaţiei abundente), malabsorbţia, necesarul crescut (perioada sarcinii), inflamaţia din organism (persoane cu BII). Carența de fier afectează și 37 până la 61% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică, iar la pacienții cu boală cronică de rinichi, incidența este între 24-85%.

Ficatul, carnea roșie, peștele – de la sardine la somon -, spanacul, pătrunjelul, fasolea, mazărea sunt alimente bogate în fier, dar organismul nu le absoarbe la fel. Specialiștii spun că fierul este de două feluri: hemic (de orgine animală, care se aboarbe în procent de 30%) și nonhemic (cel de origine vegetală, absorbit 3-6%).  Pentru a crește absorbția fierului și a-l face eficient este nevoie de mediu acid, de aceea salatele se consumă cu lămâie sau oțet, iar mâncărurile cu sos de roșii.

Lipsa de fier se poate compensa medicamentos (la recomandarea medicului), dar specialiștii atrag atenția că suplimentele cu fier, în special cele de sinteză, vin „la pachet” cu tulburari gastro-intestinale, de aceea recomandă consumarea frecventă a alimentelor care îmbunătățesc absorbția fierului și normalizează metabolismul acestuia: produse de origine animală cu conținut bogat de fier (ficat, carne roșie, pește, ouă), salate și sucuri de crudități (spanac, urzică, salată, leurdă, rucola, valeriană, lobodă, sfeclă roșie, pătrunjel), leguminoase (fasole, linte etc.) și apă alcalină (esențială pentru reacțiile chimice din organism). Mai trebuie știut că ceaiul negru și cafeaua blochează absorbția, de aceea nu este indicat să se consume imediat după masă.

ASPIIR derulează campania „Sănătatea mea de fier” cu sprijinul Vifor Pharma România, voucherele de testare a nivelului fierului din organism fiind oferite cu sprijinul acestui partener.


articolul original.
Before yesterdaySănătatea Buzoiană

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat

24 November 2022 at 12:40

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, spune că cele doar 321 de locuri scoase anul acesta la concurs pentru medicina de familie sunt insuficiente, având în vedere că, pe lângă deficitul actual, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

Conducerea CMR

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită, public, Ministerului Sănătății, suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat aferente specialității de medicină de familie și atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național.

Conducerea CMR subliniază că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât și a populației, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat, în special pentru medicina de familie.

Daniel Coriu

Pe lângă actualul deficit de aproximativ 400 de specialiști în medicina familiei, cărora li se adaugă alte câteva sute deja pensionați care își continuă activitatea și alte câteva mii afalți în prag de pensionare, conducere CMR atrage atenția că, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare și vor ieși din sistem.

Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.


articolul original.

Performanța, premiată de Consiliul Județean Buzău

24 November 2022 at 11:04

Dansatorii sportivi ai Clubului „Vibe Dance” Buzău și tenismanii CSS Colegiul Național Al. Vlahuță Râmnicu Sărat care au obținut anul acesta trofee și medalii la concursuri naționale și internaționale, împreună cu antrenorii lor, au fost felicitați, aplaudați și premiați în ședința CJ Buzău.

Moș Nicolae a venit anul acesta mai devreme pentru 9 campioni ai dansului sportiv și tenisului de masă buzoian. Trei perechi de dansatori ai Clubului „Vibe Dance” Studio Buzău, care au devenit anul acesta campioni naționali la categoria lor de vârstă sau au obținut un loc pe podium la o competiție internațională organizată în Germania, și trei copii legitimați la CSS Colegiul Național Al. Vlahuță Râmnicu Sărat la secțiunea tenis de masă care au obținut medalii la competiții naționale, împreună cu antrenorii lor, au fost, astăzi, invitați de onoare la ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău, pentru a fi premiați de autoritățile județului.

Avem aici niște copii deștepți, frumoși, cuminți și sănătoși, pentru că fac sport. Performanța merită recunoscută și răsplătită, mai ales acasă! Avem bucuria să avem alături de noi campioni și să-i premiem pentru rezultatele lor, fie că vorbim de dans sportiv – German Open Championship, Stuttgart, sau de tenis de masă – Campionat Național și Championships Trophy. Vă suntem alături și ne mândrim cu buzoieni ca voi! Felicitări și mult succes în continuare!”, le-a transmis președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Asociația de Dans Sportiv „Vibe Dance” Buzău împlinește 20 de ani de activitate, iar pentru dansatorii sportivi care de-a lungul timpului au obținut numeroase premii și trofeee la concursuri naționale și internaționale, dansul înseamnă un mod de viață, o stare de spirit prin care transmit bucurie, dăruire și frumos, prin care inspiră și oferă și altora încredere și optimism. Când urcă pe podium, ei uită că de antrenamentele zilnice, de efort, de renunțarea la orele de joacă, simt doar că efortul a meritat și că nu și-ar dori altceva.

Pentru rezultatele notabile obținute anul acesta, patru dnasatori sportivi care au devenit campioni naționali la categoria lor de vârstă, și alți doi care s-au clasat pe locul al III-lea la o German Open Championship, Stuttgart, au fost premiați de Consiliul Județean Buzău. Daria Clopoțel, Tudor Oprea, Alessia Cristea, Eduard Rusu, Isabela Popa și Darius Țîrlea, împreună cu antrenorii lor, Alexandra Draie și Alina Ion au fost felicitați, aplaudați și premiați cu diplome și câte 500 de lei.

Alături de tinerii dansatori, în sala de ședințe a Consiliului Județean au fost felicitați, aplaudați și premiați și trei copii legitimați la CSS C. N. „Al. Vlahuță” Râmnicu Sărat – Tenis de masă, care au obținut locul III la Campionatul Național pe echipe – juniori 3, repectiv, locul III la simplu și la dublu mixt, alături de antrenorii care au contribuit la obținerea acestor performanțe.

Rhiana Șerbănescu, Rhiana David și Ilinca Briceag, împreună cu antrenorii lor Rodica Dojan și Dorin Iordan au primit felicitări, aplauze și premii în bani după ce anul acesta s-au întors cu medalii de la mai multe competiții. Două dintre campioane fac deja parte din Lotul național al României la categoria lor de vârstă.

Fiecare sportiv și antrenor a primit câte un premiu în valoare de 500 de lei, bani ce provin din bugetul Consiliului Județean Buzău.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, le-a mulțumit tuturor și le-a promis că administrația județului le va fi în continuare alături, exprimându-și speranța că evoluția lor va continua. „Vă mulțumesc, copii, pentru eforturile pe care le faceți. Mulțumesc și celor care vă îndrumă și nu în ultimul rând părinților voștri, pentru că au grijă de voi. Vă rog să ne invitați când veți mai face performanță, pentru că sunt ferm convins că veți face performanță și mai mare! Ne mândrim cu voi, sunteți într-adevăr niște copii de la care putem învăța și cu siguranță o să fiți niște oameni care fac cinste societății, veți fi cei care mâine ne vor lua locul nouă, celor mai în vârstă. Știu că facem poate prea puțin pentru voi, pentru cadrele didactice și pentru părinții voștri, dar sper că vom avea ocazia să repetăm gestul acesta”, a mai spus Petre Emanoil Neagu, care i-a invitat să participe și la evenimentele care vor fi organizate de Consiliul Județean, în luna decembrie, la Centrul Muzeal Brătianu.

Eu vă urez să fiți sănătoși și să ne revedem măcar în aceste condiții!”, a încheiat Neagu.

În prag de Crăciun, „Vibe Dabce” Studio va oferi buzoienilor un spectactacol de sărbătoare, care va avea loc pe 22 decembrie, începând cu ora 18.00, la Sala Mare a Consiliului Județean. Având ca tematică „Poveștile Disney”, spectacolul va fi unul caritabil, iar banii strâmși din vânzarea biletelor și din sponsorizări și donații, vor ajunge la un centru de plasament, pentru ca și copiii cu probleme speciale de aici să se poată bucura sărbătorile Crăciunului și Anului Nou.

Spectatorii care participă la eveniment vor avea ocazia să sărbătorească împreună cu echipa „Vibe Dance” cei 20 de ani de muncă, de succese și de vise îndrăznețe care, în mare parte, s-au realizat.  Reprezentanții clubului de dans sportiv invită pe toți cei care vor să se bucure de Sărbători, să participe la cel mai frumos „Spectacol caritabil de Crăciun” organizat în cei 20 de ani de activitate și să simtă „forța puternică care ne conduce în a face lucruri bune, DANSUL”. „De la cei mai mici membri până la cei mai experimentați, vom sărbătorii evoluția tuturor, munca depusă și rezultatele extraordinare obținute de aceștia în cadrul familie Vibe Dance Sudio Buzău”, se menționează în invitația la eveniment, postată pe Facebook, unde se menționează și cum pot contribui cei care doresc să sprijine evenimentul.


articolul original.

Colegiul Medicilor: Polița de malpraxis medical ar trebui să fie similară cu asigurarea RCA

23 November 2022 at 13:17

În cadrul unei noi întâlniri cu medicii din teritoriu, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat că sistemul actual al polițelor de malpraxis nu le oferă medicilor o protecție reală și ar trebui schimbat, după modelul RCA. 

O nouă dezbatere a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), pe tema reducerii greșelilor medicale și a modului în care sistemul medical românesc se raportează la ele. Dezbatera a avut loc miercuri, 23 noiembrie, în amfiteatrul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a reunit experți din domeniul medical și juridic alături de asociații de pacienți din județele Sibiu, Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna și Târgu Mureș. Discuția a fost moderată de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

În contextul în care siguranța pacientului este o temă prioritară în întreaga lume, atât pentru profesioniștii din domeniul medical, cât și pentru beneficiarii serviciilor medicale, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș și gazda evenimentului, a subliniat importanța acestei teme care a ajuns în spațiul public la inițiativa CMR și este abordat atât din perspectiva medicală și din cea a pacientului, cât și din perspectivă socială, întrucât cu cât mai mulțumiți sunt pacienții și personalul medical, cu atât se vor reduce și costurile actului medical.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu

La fel ca și în cadrul întâlnirilor de la București și Timișoara, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a declarat, între altele, că „polițele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare și nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale. Medicii plătesc prime de asigurare mici, dar în caz de malpraxis, medicul nu este în mod real protejat de această poliță”, astfel că problema despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real și efectiv de asigurători în cadrul poliței de malpraxis.

Printre soluțiile luate în calcul de participanții la eveniment s-a numărat introducerea unor clauze obligatorii în polițele de malpraxis, astfel încât asigurătorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

În România, în caz de malpraxis, medicul se găsește de cele mai multe ori singur în fața instanței. De cele mai multe ori, spitalul este parte în dosar doar pentru că pacientul consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate și solicită să răspundă solidar cu medicul. Aceasta este din păcate în acest moment realitatea din România. Iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor”, a subliniat profesorul Coriu.

Prof. dr. Horatiu Suciu

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că faptul că factorii ce țin de sistemul de Sănătate – precum resursele umane limitate, dotarea insuficientă, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare sau absența unor protocoale clare de îngrijire medicală – sunt principalii factori responsabili de apariția erorilor medicale.

Dacă în alte țări, precum Franța, clinica, sistemul de asigurări și sistemul medical în ansamblu își asumă responsabilitatea și intervin, din păcate România asistăm la situația în care medicul este pe cont propriu”, a mai spus prof. Daniel Coriu.

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, medic primar de chirurgie cardiovasculară și șeful Clinicii de cardiologie cardiovasculară din Târgu Mureș a subliniat că în chirurgia inimii, care „este un organ vital, marja de eroare este zero, orice greșeală find plătită foarte scump, cu viața, pentru toate celelalte probleme existând soluții”.

Reprezentanții CMR consideră că polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis. O astfel de schimbare va duce cel mai probabil la creșterea primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, dar este de preferat ca medicii să achite mai mult pentru o poliță care să îi protejeze cu adevărat.

Colegiul Medicilor din România a demarat, pe data de 2 noiembrie o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România.

În cadrul primei dezbateri, desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis.

În plus, se impune întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie, la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile și care cunosc foarte bine practica medicală vor oferi expertiză instanțelor civile astfel încât acestea să poată fi lămurite dacă este vorba despre un caz de malpraxis sau nu.

Spre deosebire de alte domenii, unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului medical este realizată acum de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală, dar CMR a arătat că acest sistem nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

Dezbaterile vor continua în lunile ianuarie și februarie 2023, la Cluj, Iași și Craiova.


articolul original.

Rujeola, o nouă amenințare globală

24 November 2022 at 05:31

Răspândirea focarelor de rujeolă este considerată de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul de Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite o nouă amenințare globală iminentă.

După ce pandemia de Covid-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii, în prezent se prefigurează o nouă amenințare globală iminentă, prin răspâdirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, au avertizat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică din SUA – Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare, însă necesită o acoperire cu vaccin de 95% pentru a preveni focarele în rândul populațiilor, potrivit OMS.

Aproape 40 de milioane de copii nu au primit însă o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, din cauza obstacolelor create de pandemie, au declarat reprezentanții OMS și CDC, într-un raport comun.

Cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, dar tocmai de aceea, „acum este momentul să acționăm”, a declarat marți, pentru Reuters, Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă. „Suntem la o răscruce”, a afirmat el, subliniind că „va fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni în care să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a mai spus O’Connor, atrăgând atenția asupra naturii extrem de contagioase a bolii.

În 2021 au existat aproape 9 milioane de cazuri de infectare cu virusul rujeolic și 128.000 de decese la nivel global. în februarie, anul acesta, oficiali din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat că ratele de vaccinare au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

OMS a observat deja o creștere a focarelor de rujeolă, cu amenințare majoră, de la începutul anului 2022 și până în septembrie, de la 19 la aproape 30, a arătat O’Connor, adăugând că este deosebit de îngrijorat de anumite zone ale Africii subsahariane.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală extrem de contagioasă care apare ca o erupție cutanată și are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, un virus din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, precum infecții pulmonare joase, infecții ale creierului (encefalită) și infecții bacteriene secundare care afectează sistemul imunitar mai ales la copii.

Rujeola, a ucis în medie 2,6 milioane de oameni anual, înainte de a fi dezvoltat un vaccin, potrivit OMS. Nu există tratament antirujeolic, dar administrarea a două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) are o eficacitate de 97% în prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Mai mult de 95% dintre decese au loc în mai ales în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Vaccinarea pe scară largă a diminuat numărul deceselor, dar încă face victime.

La nivel european, strategiile cheie stabilite în vederea eradicării rubeolei, cuprind: 

1. Atingerea și susținerea unei înalte acoperiri vaccinale (≥95%) cu două doze de vaccin rujeolic și cel puțin o doză de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutină de înaltă calitate.

2. Oferirea unei a doua oportunități pentru imunizarea antirujeolică prin activități suplimentare de imunizare la populațiile susceptibile la rujeolă.

3. Oferirea oportunităților de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activități suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenților și femeilor la vârsta fertilă.

4. Întărirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasă a fiecarui caz și confirmarea de laborator a cazurilor suspecte.

5. Asigurarea informațiilor de înaltă calitate și valide atât pentru personalul sanitar, cât și pentru public, referitoare la beneficiile și riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică și antirubeolică.

Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital în România, adoptat de Ministerul Sănătății, are ca obiective eliminarea rujeolei endemice și a rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale (IRC) și a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se mențină o incidență de sub 1 caz la 100.000 de născuți vii.

Planul cuprinde și o instrucțiune privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, elaborată de experții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Se preconizează astfel că echipa de profesioniști din asistența medicală primară va asigura implementarea Planului Național de Vaccinare (PNV), cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95% – acoperirea vaccinală considerată de OMS eficientă pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

În România, vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei se efecuează cu vaccin combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) asigurând astfel protecția simultană pentru mai multe boli. Schema națională pentru vaccinarea cu ROR prevăzută în Programul Național de Vaccinare (PNV) constă în două doze: prima se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere și indiferent daca sunt sau nu pe lista unui medic de familie.

Pentru perioada 2021-2030, România și-a stailit ca obiective strategice: menținerea eliminării rubeolei endemice; eliminarea și mentinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infectiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital; creșterea si mentinerea acoperirii vaccinale la vaccin cu componente rubeolică șirujeolică peste 95%.

În mod excepţional, ca măsură de limitare a efectelor unei epidemii, Ministerul Sănătății poate decide efectuarea unei doze suplimentare sub vârsta de 12 luni, iar administrarea se poate efectua nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în spații special amenajate puse la dispoziție de autoritățile locale, în școli, grădinițe, caravane mobile etc.

Vaccinarea cu ROR a adultului nu este inclusă în PNV, dar este recomandată contacților din focar, în vederea limitării extinderii bolii; personalui medico-sanitar din secții medicale cu risc (pediatrie, boli infecțioase) dacă nu prezintă istoric de vaccinare cu ROR sau la care rezultatele testării de laborator nu evidențiază prezența anticorpilor specifici; persoanelor care călătoresc în zone/țări în care evoluează focare/epidemii; adultului tânăr care nu prezintă imunitate dovedită pentru rujeolă și/sau rubeolă și/sau oreion (rezultate ale unor testări recente ale anticorpilor specifici) și care intenționează să devină părinți.

În fiecare dintre aceste situații se recomandă completarea schemei cu 2 doze vaccin ROR, administrate la un interval de minim 28 de zile.


articolul original.

Înghițim antibiotice cu pumnul și riscăm să nu mai putem fi tratați atunci când avem nevoie

23 November 2022 at 10:02

România ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC). 

Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol, au salvat sute de milioane de vieți, au scurtat durata suferințelor prin infecții şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor. Devenite disponibile în anii 1940, antibioticele au ajutat la creșterea speranței de viață și oamenii au putut supraviețui unor infecții care odinioară erau mortale, dar supraprescrierea și consumul excesiv de antibiotice au dus la rezistența antimicrobiană, una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică globală.

În 2019, s-au înregistrat aproape 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistența la antibiotice (din care 1,3 milioane au fost atribuite direct acesteia), potrivit The Lancet. În același an, OMS a identificat 32 de antibiotice aflate în dezvoltare clinică ce se adresează listei OMS de agenți patogeni prioritari, însă doar 6 din cele 32 au fost clasificate ca inovatoare. Dezvoltarea unui nou antibiotic poate dura 10-15 ani și implică anumite costuri ce depășesc 1 miliard USD, iar în ultimii trei ani, niciun nou antibiotic nu a fost descoperit, în timp ce folosirea neadecvată a lor a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente. Lipsa accesului la antimicrobiene de calitate rămâne o problemă majoră de sănătate globală. OMS atrage atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an.

La nivel european, românii își administrează cele mai multe antibiotice „după ureche”, deși medicii atrag permanent atenția că afecțiunile virale nu se tratează cu antibiotice și pe lângă faptul că în astfel de cazuri, antibioticele nu oferă niciun beneficiu, crește rezistența bacteriilor față de antibioticele la care sunt expuse, făcând ca infecțiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice să fie mai greu de tratat.

Infecțiile căilor aeriene superioare (nas, sinusuri, faringe, laringe, ureche) sunt responsabile de o mare parte a consumului nejustificat de antibiotice. Cei mai mulți pacienți nu au nevoie de antibiotice, ci doar de medicație simptomatică (antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale, vitamina C, etc.) pentru a se recupera. În jur de 90% din durerile în gât au o etiologie virală și nu necesită antibiotice. Rata ridicată de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la creșterea rezistenței bacteriene”, arată prof. dr. Codruț Sarafoleanu, secretar general Societatea Română de Rinologie.

Dr. Dina Mergeani

În România este interzisă eliberarea antibioticelor fără rețetă, dar în ultimul an, țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după ce în ultimii 11 ani s-a aflat pe primele 5-6 locuri. Abuzul de antibiotice a determinat cele mai mari niveluri ale rezistenței la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital (Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae) şi din afara spitalelor  (Escherichia coli -principala cauză de infecții urinare, pneumococ -principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite și pentru enterococi). Pentru tratarea acestora este nevoie de antibiotice din ce în ce mai toxice şi mai costisitoare, iar în unele cazuri rămân foarte puține soluții de tratament, transmite Ministerul Sănătății.

Sezonul rece este în toi și vedem o explozie a cazurilor de viroze atât la adulți, cât și la copii. În România încă ne confruntăm deseori cu pacienți care vin în cabinete sau la farmacie pentru a cere antibiotice pentru a trata simple răceli sau dureri în gât. Este important să creștem gradul de educație, pentru a avea arme să tratăm infecții mai grave care chiar au nevoie de antimicrobiene”, a declarat dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Autoritățile medicale, medici, asociații profesionale, asociații de pacienți, mass-media și principalul producător de antibiotice din țara noastră și-au reunit eforturile în contextul „Zilei europene a informării despre antibiotice” (18 noiembrie) și a „Săptămânii mondiale a conștientizării antimicrobiene” (18-24 noiembrie).

Este important ca românii să înțeleagă cum putem trata corect o răceală comună sau o durere în gât, apelând de cele mai multe la tratamente simptomatice. Campania pe care o lansăm azi își propune să aducă în atenție obiceiurile de consum de antibiotice și să educe cu privire la rolul acestora și al altor medicamente în tratarea infecțiile căilor respiratorii superioare, a exlicat dr. Vlad Budu, președinte Executiv, Societatea Română de Rinologie.

Antibiotice Iași a desfășurat, la Iași și la București, campania „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă!”. „Este responsabilitatea noastră, a tuturor, și cu atât mai mult a companiei noastre, producător recunoscut în domeniu, să prevenim creșterea rezistenței antimicrobiene, astfel încât să păstrăm valoarea acestor medicamente de neînlocuit în terapeutică, pentru generațiile viitoare“, a declarat Andrada Cozac, manager medical Antibiotice Iași.

Studenții mediciniști ieșeni au organizat și un flash mob, pentru a atrage atenția asupra importanței utilizării responsabile și corecte a antibioticelor, salvatoare de vieți. Totodată, în cadrul unor workshop-uri, studenții și medicii rezidenți de diferite specialități, din Iași și București, au fost instruiți despre utilizarea corectă a antibioticelor în practica medicală. „Antibioticele reprezintă o descoperire științifică extrem de valoroasă, care a salvat zeci de milioane de vieți în ultimii 70 de ani și care reprezintă o zestre de mare preț a umanității. Cu toții trebuie să avem grijă să nu dăm ocazia bacteriilor să se modifice și să devină rezistente la antibiotice pentru că, în curând, nu vom avea resursele necesare tratării unor infecții pe care, acum, le considerăm banale. O misiune importantă pe care o avem este aceea de a păstra cât mai nealterată această achiziție, printr-o acțiune globală de utilizare rațională a antibioticelor atât la oameni, cât și la animale și în mediul înconjurător. Sunt extrem de încântată să contribui la acest demers al companiei Antibiotice care ne oferă posibilitatea să ne implicăm activ în acțiuni de susținere și conștientizare privind utilizarea responsabilă a antibioticelor”a subliniat prof. dr. Egidia Miftode, medic primar Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”.

De asemenea, la radio și în social media, medici reputați din diferite specialități au oferit sfaturi valoroase privind consumul și efectele administrării de antibiotice responsabile și au încercat să explice că între mitul „antibioticele tratează orice boală însoțită de febră” și cel potrivit căruia „antibioticele sunt dăunătoare și nu trebuie folosite”, administrarea responsabilă de antibiotice este cea mai bună și mai eficientă atitudine care poate fi abordată.

Cu toții au subliniat că gripa şi răceala sunt două exemple de infecții peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Cu toate acestea, un studiu realizat în mai 2022 arată că 49% dintre românii cu vârste între 25 și 34 de ani cred că antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât, 54% consideră că antibioticele sunt eficiente pentru răceli și gripă, 42% cred că antibioticele ar trebui să fie disponibile la cerere în farmacie, iar 35% că ar trebui să fie eloberate fără prescripție medicală.

,,În aproximativ 90% din infecțiile respiratorii, indiferent că vorbim de infecții acute ale căilor respiratorii, de faringite, rinite sau rinosinuzite, sunt cauzate de virusuri, iar administrarea antibioticului într-o patologie virală nu aduce absolut niciun beneficiu și chiar pot face mai mult rău decât bine”, au atras atenția medicii.

Dr Adrian Streinu-Cercel

Medicii infecționiști atrag atenția că antibioticele sunt o clasă specială de medicamente care, din cauză că lucrează împotriva unor agenți vii, împotriva unor bacterii care vor să supraviețuiască, spre deosebire de celelalte medicamente, își limitează efectul în timp și ,,chiar dacă le utilizăm corect, dar mai ales când le utilizăm incorect, contribuim la limitarea efectului antibioticelor utilizate împotriva unora sau altora dintre speciile bacteriene implicate în infecții”.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș București, a explicat că „antibioticele sunt medicamente de neînlocuit, un motiv în plus pentru a le administra corect și numai atunci când este necesar. Acționând în acest mod, cu siguranță vom putea reduce din actualele forme de rezistență bacteriană la antibioticele în uz și vom putea preveni și apariția altor germeni rezistenți. Însă la acest deziderat, în mod obligatoriu va trebui să adăugăm și o educație medicală corectă, pentru toți participanții, adică pacienți, oameni de rând, și nu în ultimul rând medici, asistenți medicali”. 

Dr. Mihai Craiu

Referitor la principiile de prescriere corectă a antibioticelor și modul în care trebuie acționat în cazul copiilor, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, a arătat că atunci când copilul răcește sau are febră, de multe ori, părinții se gândesc dacă trebuie sau nu să-l ducă în colectivitate și la administrarea de tratamente naturiste sau la tratamente cu antibiotice sau la cortizon. „Răspunsul scurt este că ar trebui să decidă medicul nostru, medicul de familie, medicul specialist al copilului. De ce? Pentru că un antibiotic folosit când nu este cazul, lasă în urma sa numai microbi rezistenți, iar următoarea infecție va fi mai greu de tratat. Iar bolile realmente bacteriene, tratate cu siropuri de plante, nu se vindecă niciodată”.

În completare, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical Institutul „Matei Balș” București a subliniat că „antibioticele se recomandă strict pacienților care au infecții bacteriene. Virozele nu se pot trata cu antibiotic. Antibioticul poate fi prescris doar de către medic, trebuie să fim atenți pentru ce luăm antibiotice, pentru ce interval de timp. Antibioticul potrivit pentru fiecare pacient ține de tipul de infecție și de istoricul medical al acestuia”.

Dr Valeria Herdea

Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Președinte AREPMF – Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, spune că „utilizarea judicioasă a antibioticelor ne ferește de a dezvolta rezistența microbiană dată de antibiotice” iar „păstrarea sănătății reprezintă o responsabilitate a tuturor, este o responsabilitate care privește în primul rând prezentul, apoi viitorul nostru”. 

Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie București, aa arătat, pe de altă parte, că „în ultimii 40 de ani, nu s-au descoperit molecule noi, de aceea trebuie să le folosim foarte eficient pe cele pe care le avem. Una dintre metode este să facem o pauză în utilizarea lor, astfel încât să treacă niste ani și microbii să se dezobișnuiască de antibioticul respectiv. În acest fel putem să combatem cu eficiență rezistența la antibiotic”.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), consideră că este necesar să fie găsite și soluții „pentru a scădea acest consum de antibiotice”, pentru că „orice creștere a consumului va crește rezistența și vom ajunge să nu mai putem să tratăm boli infecțioase”.

O veste bună privind reducerea răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice în spitale vine de la Universitatea din Queensland, Australia. Dr. Patrick Harris și dr. Brian Forde de la Centrul de Cercetare Clinică al UQ au ​​folosit secvențierea genomică integrală ca instrument de supraveghere pentru a identifica, urmări și destabiliza agenții patogeni care provoacă infecții asociate asistenței medicale (IAAM). Testarea genomică poate preveni sute de infecții, economisind milioane de dolari prin reducerea costurilor serviciilor de îngrijire”, iar în același timp „poate duce la reducerea suferinței și la scăderea numărului de decese, susține dr. Harris, care arată că mai mult de 9% dintre persoanele internate în spital vor dobândi o infecție asociată, iar costul tratamentului devine o povară uriașă pentru sistemul de sănătate”.

Studiul de patru ani a comparat bacteriile rezistente la antibiotice, colectate de la pacienți din spitalele din Queensland, pentru a identifica legăturile genomice și, la rândul lor, rata de transmitere de la pacient la pacient. Implementarea secvențierii în acest mod a însemnat că am putea identifica, urmări și întrerupe transmiterea acestor bacterii în timp real, a declarat dr. Forde, care consideră că deși costisitoare și dificil de implementat, strategiile de prevenire a infecțiilor, bazate pe aceste abordări genomice, vor deveni probabil noul standard de aur și vor duce la economii pentru sistemul de sănătate prin îmbunătățirea prevenției IAAM.


articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Premieră medicală: Implant auditiv de trunchi cerebral, realizat la spitalul „Marie Curie”

22 November 2022 at 15:25

Dedicarea și priceperea unor medici cu suflet de înger au făcut posibil ca un copil de patru ani să aibă şansa de a se bucura de acum încolo de glasul mamei și de a auzi sunetele pe care nu putea decât să și le imagineze. 

Minunile se întâmplă tot timpul lângă noi, trebuie doar să ne oprim o clipă din iureșul vieții cotidiene și să le observăm. Iar când vorbim despre viață, care este ea însăși o minune, vom înțelege că în jurul nostru există mulți medici binecuvântați cu știință și har care fac posibil să vedem aceste minuni, să le trăim, să ne bucurăm, să sperăm.

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti a fost realizată, marți, o astfel de minune. Medicul chirurg pediatru ORL conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, șef secție ORL, împreună cu dr. Sorin Târnoveanu, medic neurochirurg pediatru, șeful Secției de Neurochirurgie au realizat, în cursul zilei de marți, prima operaţie de implant auditiv de trunchi cerebral din România.

Un copil de patru ani a fost supus unei operaţii efectuate în premieră de medicii din România. Pacientul a primit un implant auditiv de trunchi cerebral care îi va da şansa de a se bucura de sunete”, va putea auzi glasul mamei, va înțelege lumea care până acum i-a fost străină și se va bucura de tot ce-l înconjoară.

Copilul „fusese diagnosticat cu aplazie cohleară bilaterală şi surditate neurosenzorială profundă bilaterală, fără posibilitate de reabilitare a funcţiei auditive prin implant cohlear. După operaţie, pentru pacient urmează perioada de recuperare, cu perspectiva unei vieţi din care sunetele vor face parte”, transmit specialiștii care au realizat această premieră medicală pentru România, printr-un comunicat citat de Agerpres.

La operaţie a asistat prof. dr. Wolf-Peter Sollmann, de la Staedtisches Klinikum Braunschweig GmbH, cel mai important specialist european din acest domeniu al neurochirurgiei, care a efectuat în 1992 primul implant auditiv multicanal de trunchi cerebral din Europa, iar între 1992 şi 2015 a realizat 129 de operaţii de implant auditiv de trunchi cerebral în 30 de centre medicale din Europa şi Asia.

Implantul auditiv de trunchi cerebral ocoleşte cohleea şi stimulează direct aria auditivă cerebrală. Operaţia de implant auditiv de trunchi cerebral se efectuează în cazul în care pacientul nu are nerv auditiv sau suferă de aplazie de cohlee, iar implantul cohlear cu inserţia unui electrod în cohlee nu poate fi utilizat. Implantul auditiv de trunchi cerebral stimulează direct aria cerebrală auditivă, transmiţând impulsurile electrice venite din procesorul de sunet”, explică medicii.


articolul original.

Sindicaliștii de la Ambulanță au protestat în stradă reclamând că riscă să intre în blocaj tehnic

22 November 2022 at 14:16

Anul acesta nu s-a făcut nicio achiziție de ambulanțe și ar fi nevoie de 4.000 de astfel de vehicule, iar de anul viitor, serviciile de ambulanță din țară riscă să intre în blocaj tehnic, atrag atenția sindicaliștii.

Angajaților din serviciile publice de Ambulanță le-a ajuns „cuțitul la os” și au ieșit în stradă să ceară debarcarea lui Raed Arafat, pe care-l acuză că „sabotează” Ambulanța în detrumentul SUMRD. Peste 1000 de angajați ai serviciilor de ambulanță din toată țara au protestat marți, în fața Departamentului pentru Situații de Urgență, a MAI și a Ministerului Sănătăți, în speranța că vor fi chemați la negocieri și că se vor găsi soluții la problemele pe care le întâmpină, iar din aceeași zi, toate ambulanţele operative din Serviciile Publice de Ambulanţă vor afişa vizibil mesajul „protest naţional”. Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România (FNSAR) care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă au precizat într-un comunicat că „participanții la protest sunt în timpul liber, iar prezenţa lor la Bucureşti nu afectează negativ capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă”.

Gheorghe Chis

Protestatarii susțin că deși ei intervin în peste 90% din cazurile medicale urgente de la nivelul țării, „parcul de ambulanțe este într-o stare deplorabilă. Asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanțe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-și duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege și asta dintr-un singur motiv: puterile discreționare ale domnului Raed Arafat, care, în ultimii ani, a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Avem o mare problemă cu dotarea de ambulanțe. Ne deranjează că în acest an nu a făcut nimic (Arafat – n.r.). Deși era un contract multianual cadru, pe patru ani de zile, a expirat acum în noiembrie și din păcate nu s-au făcut achiziții de ambulanțe, ținând cont și știind că serviciile de ambulanțe se confruntă cu o problemă destul de critică. Ar fi fost vorba de 4.000 de ambulanțe, ambulanță cu medic tip C, tip B cu asistent medical și tip A cu doi ambulanțieri doar pentru transport”, a subliniat și Gheorghe Chiș, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România.

Protestatarii au afișat bannere și au scandat lozinci împotriva lui Raed Arafat, pe care îl acuză că prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) sabotează serviciile de Ambulanţă în detrimentul SMURD. „Arafat nu uita, ambulanţa nu-i a ta!, au strigat sindicaliștii în fața DSU și a Ministerului de Interne.

Ei spun că,  potrivit statisticilor, doar 9,5 % dintre intervenţii au realizate de SMURD în 2021, iar peste 52% dintre maşinile lor au mai puţin de 5 ani. În schimb, la serviciile de Ambulanță, doar 25% dintre ambulanțe îndeplinesc cerințele legale, deși desfășoară cel mai mare volum de activitate și cele mai dificile misiuni de urgență, iar „restul sunt ambulanțe care au peste 10 ani, ambulanțe cu peste 1 milion de kilometri, care nu oferă pacientului condițiile cât de cât normale să zicem dacă nu optime pentru asistența medicală de urgență și bineînțeles cchiar nici echipajului medical pentru că siguranța echipajului medical este foarte importantă și a pacientului dacă are pacient. Anul viitor, serviciul de ambulanță, cel mai târziu din vară, va intra într-un blocaj tehnic pentru că nu mai avem posibilitatea să asigurăm asistența medicală de urgență cu acele ambulanțe care sunt depășite”, a mai spus Gheorghe Chiș, care a subliniat că DSU trebuia să se ocupe de achiziția acestor ambulanțe.

De asemenea, sindicaliştii au cerut respectarea în integralitate a Legii salarizării, cerând să fie actualizată salarizarea asistenților medicali de pe ambulanță și a ambulanțierilor. Totodată, serviciile de ambulanță se confruntă cu un deficit de personal uriaș, astfel că mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%).

În acest context, Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa din România solicită intervenţia premierului Nicolae Ciucă pentru a clarifica problemele din serviciile de ambulanţă în relaţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne, respectiv Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Dacă premierul României ne invită la discuţii – şi putem conveni nişte lucruri care sunt agreate de noi – vom opri orice formă de protest. Dacă nu, vom face pasul următor. Va fi un protest în toată România, în toate serviciile de ambulanţă în următoarea perioadă stabilită de noi – şi strângere de semnături şi alte proceduri care se impun prin organizare de acţiuni sindicale”, a mai precizat liderul Chiş.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat, într-o postare pe Facebook, că ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe nu au fost puse în aplicare din cauza crizei conductorilor. „Nu DSU a creat criza semi-conductorilor, nu DSU a creat problemele de aprovizionare pe plan mondial după criza din ultimii doi ani și sigur nu DSU a creat haosul cauzat de agresiunea împotriva Ucrainei, ducând la o destabilizare foarte gravă a pieţelor, crescând costurile şi crescând semnificativ perioadele de livrare”, a scris Arafat. El susține că inclusiv în ultimii trei ani au fost livrate ambulanţe, iar în perioada 2018-2022 au fost livrate serviciilor de ambulanţă 821 de autospeciale, iar alte 106 ambulanţe au fost achiziţionate de Primăria Capitalei pentru Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti.

Să spunem că au fost Serviciile de Ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceeaşi perioadă, SMURD-ul a primit 386 de ambulanţe”, a mai spus Arafat, subliniind că acești lideri sindicali sunt „oamenii lui Rafila”.

Protestatarii susțin însă că multe din ambulanțele noi „sunt roșii” și au ajuns la SMURD, în timp ce jumătate dintre autospecialele de la Ambuanță au și peste un milion de kilometri la bord, deși la 500.000 de km ar trebui să fie scoase din uz. Cu oarecare cinism, Arafat spune însă că dacă acestea circulă, înseamnă că au avuzul tehnic și, deci, sunt funcționale, în tomp ce protestatarii susțin că anul viitor, serviciul public de Ambulanță va intra în colaps, pentru că nu va mai putea asigura intervențiile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține însă că, în perioada 2018-2022, DSU ar fi trebuit să achiziţioneze, în baza contractului-cadru, cel puțin 2.100 de mașini pentru Serviciile de Ambulanţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, însă în cei patru ani de derulare a contractului, serviciile de specialitate au primit 600 de autospeciale și în ultimi trei ani nu au fost cumpărate ambulanţe noi, iar mai mult de jumătate din autospeciale sunt vechi de peste un deceniu și 300 dintre ele sunt nefuncționale.

Legat de afirmațiile lui Arafat, Rafila spune că el crede că „trebuie să fim serioşi, în primul rând, şi să lăsăm genul ăsta de speculaţii care câteodată pot să pară infantile şi să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea Ambulanţei, să încercăm să dialogăm şi să le rezolvăm, nu să facem tot felul de declaraţii care sugerează tot felul de comploturi care nu există”.


articolul original.

Obezitatea afectează tot mai mulți copii și la vârste tot mai mici

10 November 2022 at 10:02

Asociația KinetoBebe atrage atenția că din cauza obezității, copiii și adolescenții sunt expuși unor probleme de sănătate majore, iar sănătatea lor fizică, psihică și emoțională are de suferit.  

Ana Raluca Chisu

Numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani) a crescut, în întreaga lume, de zece ori în ultimele patru decenii, potrivit unui nou studiu condus de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetătorii subliniază inclusiv faptul că în prezent, noile cazuri apar cu o frecvență mai mare și la vârste mai mici, iar obezitatea în copilărie și adolescența timpurie poate fi legată de sănătatea mintală precară și este adesea precursor al bolilor cronice la vârsta adultă, inclusiv diabetul și bolile cardiovasculare, arată un alt studiu recent. „Alimentația și stilul de viață reprezintă un ecosistem, iar mecanismele psihologice guvernează relația copiilor cu mâncarea. Obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată”, spune Ana Raluca Chișu, fondator al Asociației KinetoBebe.

Tot mai multe studii arată că și în România, din ce în ce mai mulți copii și adolescenții sunt expuși unor probleme de sănătate majore mai devreme, iar sănătatea lor emoțională are de suferit. „Copiilor care au un surplus de greutate nu le este ușor. Sunt tachinați la școală, sunt lăsați pe banca de rezervă la ora de sport, sunt apostrofați în grupurile de prieteni și, odată cu venirea adolescenței, încep să își piardă din grupul de prieteni. Cel mai trist este faptul că ei sunt foarte predispuși și uneori chiar suferă de boli pe care, de altfel, doar adulții le au”, explică Ana Raluca Chișu.

Statisticile arată că, în România, prevalența supraponderalității, inclusiv obezitatea, crește odată cu vârsta copilului, fiind de 27,3% la copiii de 7-8 ani, de 31,4% la cei de 8-9 ani și de 34,6% la cei de 9-10 ani (European Childhood Obesity Surveillance Initiative – România, 2020). În plus, deși 34,6% din populația României este afectată de supraponderalitate, doar 1 din 4 români recunoaște și conștientizează riscurile asociate (OMS, 2022), doar 8% mănâncă sănătos și numai 11% fac sport (INS, 2021).  Reducerea sau chiar eliminarea programelor de educație fizică în unele școli este ferm criticat de medicii diabetologi și de alți specialiști care atrag atenția că dupraponderabilitatea și diabetul favorizează o serie de complicații care pot deveni extrem de periculoase.

În încercarea de a îndruma atât părinții, cât și copiii, în a face alegeri sănătoase în ceea ce privește alimentația și stilul de viață al familiei, Asociația KinetoBebe a lansat ghidul „Cum să creștem copii sănătoși”, care poate fi descărcat gratuit. Ghidul a fost elaborat de o echipă multidisciplinară de specialiști, care acoperă o varietate de domenii medicale și sociale, tocmai pentru a-i ajuta pe părinți să înțeleagă modul în care copiii devin supraponderali este un pas important către ruperea acestui ciclu.

Majoritatea cazurilor de obezitate infantilă sunt cauzate de mâncatul prea mult și de exercițiile fizice prea puține.

Copiii au nevoie de suficientă hrană pentru a susține o creștere și o dezvoltare sănătoasă, dar atunci când iau mult mai multe calorii decât ard pe parcursul zilei, asta poate duce la creșterea în greutate”, a adăugat Ana Raluca Chișu.

Copiii supraponderali și obezi pot dezvolta: astm, diabet de tip 2, colesterol ridicat, boli de inimă, tensiune arterială crescută, pietre biliare, boli ale ficatului gras sau boli de rinichi, artrită, probleme hormonale, precum menstruația neregulată, arsuri la stomac, reflux și alte probleme digestive, tulburări de somn, precum apneea în somn, dar obezitatea poate avea și consecințe psihologice: anxietate, depresie, stimă de sine scăzută, imagine corporală negativă,  probleme de integrare în grupuri sociale, bullying, izolare socială, probleme de comportament și de învățare.

Între cauzele care duc la probleme de greutate la copii, specialiștii atrag atenție în primul rând asupra mâncatului frecvent în oraș de către familiile ocupate, în detrimentul mâncatului acasă. Accesul facil la fast food ieftin și bogat în calorii și la junk food; porțiile mai mari de mâncare, atât în restaurante, cât și acasă; cantitățile uriașe de zahăr ascunse în băuturile îndulcite și într-o serie de alimente sau timpul prea scurt petrecut de copii la joacă, afară, care contrastează cu perioadele lungi petrecute în fața ecranelor sunt tot atâția factori de risc pentru obezitate.

Lipsa oportunităților ample de activitate fizică – ghidurile recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani să facă cel puțin o oră de exerciții fizice moderate în fiecare zi, în timp ce copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici ar trebui să fie activi fizic pe tot parcursul zilei. Lipsa prietenilor cu care copiii să se joace și să facă mișcare, problemele familiale, precum divorțul, abuzul sau violența, expunerea la marketing direcționat care promovează junk food și fast food, jocurile video și un stil de viață sedentar sunt, de asemenea, motive serioase la care trebuie să se gândească părinții în primul rând, dar și autoritățile din România.


articolul original.

S-a inaugurat primul Centru de Transplant Hepatic pediatric, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

10 November 2022 at 08:02

Odată cu deschiderea noului Centru, zece copii aflați pe lista de așteptare au șansa să primească organul salvator de la părinți sau rudele apropiate. Prelevarea se va realiza la Institutul Fundeni, iar transplantul, la Grigore Alexandrescu. 

Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Astăzi a fost inaugurat primul Centru de Transplant Hepatic pediatric din România, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Gigore Alexandrescu” din București unde, cu acest prilej a avut loc o conferință de presă.

Managerul unității medicale, conf dr. Alexandru Ulici, a anunțat fericitul eveniment, după care, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus că s-a marcat astfel „sfârşitul unei activităţi care a început în 2022, în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi, ca Minister al Sănătăţii, am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei, necesare pentru dotări, atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, cât și facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii, pentru un CT mobil, care va fi în curând instalat. Noi ajutăm din punct de vedere al investiției, dar lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a afirmat ministrul Sănătății, prezent la conferința de presă.

Alexandru Rafila

Rafila a menționat că la Grigore Alexandrescu există deja o echipă antrenată pentru transplantul hepatic pediatric, dar aceasta va colabora cu colegii mai experimentați în transplant de la Institutul Fundeni și „cu siguranţă va evolua, pe măsură ce va începe să lucreze şi să realizeze transplanturi”.

Ministrul Sănătății a mai spus că, din informaţiile pe care le are, la nivel național se efectuează într-un an aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii, dar în contextul în care există un centru dedicat, s-ar putea face mai multe. „Îl întrebam pe domnul profesor Irinel Popescu puţin înainte de începutul acestei conferinţe de presă, legat de nevoia de transplant la copii. Nu putem să ştim niciodată, nu putem să facem un estimat, dar am înţelesc că în general, cam zece transplaturi hepatice pe an au fost realizate la nivel naţional. Sunt câteodată cazuri dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplant. Din fericire, donatorii se găsesc mai uşor, sunt apropiaţii, părinţii acelui copil”, a arătat Alexandru Rafila care, deși a recunoscut că „în unele situaţii” este necesar ca transplantul să fie realizat în străinătate, și-a exprimat speranța ca în contextul în care „dezvoltăm capacităţi în ţara noastră, să putem să tratăm marea majoritate a celor care au probleme medicale complexe, cred că este un lucru bun”.

Irinel Popescu

Profesorul doctor Irinel Popescu, „părintele transplantului de ficat din România”, a rememorat primul transplant hepatic pedatric realizat în România. „Unii dintre dumneavoastră poate îşi mai amintesc primul transplat hepatic din România, Timea Balogh. Era un copil de un an la vremea respectivă. Anul ăsta, la 21 de ani, o să nască primul copil. Deci, e o poveste care de-a lungul timpului a arătat necesitatea acestui transplant pediatric pe care Spitalul Fundeni şi-a asumat-o la început, după care au apărut reglementările europene care chirurgilor de adulţi nu le mai dau, teoretic, competenţe în chirurgia pediatriacă. Uneori, patologia pediatriacă nu permite chirurgilor pediatrici să acumuleze suficientă experienţă. Nu numai indicaţiile de transplat care la zece pe an nu înseamnă foarte mult, nu îţi permit să acumulezi acea curbă de învăţare de care vorbeşte toată lumea”, a explicat medicul.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că „nu numai România trimite (copii pentru transplant – n.r.) în străinătate. La nivel european, Belgia şi-a făcut o preocupare specială din a transplanta copii şi chiar ţări precum Franţa sau Italia, nu mai vorbim de ţările din Est, încă trimit acolo o parte din copii”, a mai spus medicul.

Vlad Brasoveanu, Laura Balanescu

Subliniind că este „de bun augur inaugurarea acestui centru, mai ales că echipa de aici s-a străduit să acumuleze competenţe și că „doamna conferenţiar Laura Bălănescu o considerăm într-un fel eleva Spitalului Fundeni, de multă vreme a făcut stagii de pregătire acolo”, profesorul Irinel Popescu a menționat că „la primele operaţii, echipa de la Fundeni va fi prezentă (la Grigore Alexandrescu -n.r.), până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu”.

Prof. dr. Vlad Braşoveanu a spus că la Spitalul Grigore Alexandrescu se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu. „Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a explicat medicul.

Conferenţiar doctor Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic de la „Grigore Alexandrescu”, a afirmat că există deja pacienţi pe lista de transplant, iar unul dintre ei are o boală metabolică foarte rară.

Andrei Nica

Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Andrei Nica, a afirmat că, din informațiile pe care le deține, „pe lista de aşteptare sunt zece copii pentru transplant hepatic. Vor prelua colegii de la Grigore Alexandrescu această listă şi vor manageria ei. Este un ordin de ministru, 477, în care sunt persoane responsabile cu introducerea datelor în registrul naţional. Copiii sunt deja evaluaţi din moment ce sunt pe listă la Fundeni. Trebuie să preia spitalul Grigore Alexandrescu această listă”.

În completare, dr. Vlad Brașoveanu a precizat că prelevarea segmentului de ficat de la adultul donator va fi realizată la Spitalul Fundeni, iar transplatul se va face la centrul de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Dr. Nica a menționat că „mai trebuie ca fiecare centru de transplant să aibă o comisie de etică”, iar în același timp, ca medic ortoped, a spus că și-ar dori ca „în afară de acest centru de transplant de organ hepatic să mai apară şi Centrul de transplant tisular”, și și-a expriat speranța că se va realiza Banca multițesut de la Spitalul Colentina, un proiect demarat în urmă cu 15 ani, astfel încât să fie disponibile „atât ţesut musculo-scheletal, osteotendon, cartilaj, vom putea livra piele” și „vom fi alături de colegii de aici care au foarte multă experienţă în ceea ce înseamnă transplantul de piele”.


articolul original.

Dorica Dan: „Bolile rare, o prioritate pentru sănătatea publică”

10 November 2022 at 06:12

Corelarea planului național de boli rare cu planurile celorlalte țări europene” face parte dintr-o serie de șase webinarii care vor avea loc până la finalul anului, reunite sub conceptul „Share Experience 2022”.

 

Elaborarea, evaluarea și reînnoirea planurilor și strategiilor naţionale pentru bolile rare ar trebui să rămână o prioritate-cheie pentru toate ţările. Este foarte important ca publicul larg să înțeleagă complexitatea bolilor rare și necesitatea unei abordări integrate, au concluzionat participanții la noua ediție a webinarul „Share Experience organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare din România (ANBRaRo) și Asociația Română de Cancere Rare.

Specificitățile bolilor rare, respectiv un număr limitat de pacienți și lipsa cunoștințelor și expertizei relevante, combinate cu numărul mare de boli și diversitatea afectărilor sunt provocări pentru diagnosticarea corectă și la timp a acestor afecțiuni. Este nevoie de o dezvoltare pe termen lung a unui plan eficient pentru bolile rare, care să fie susținut de autorități, lideri de opinie și experți. „Este foarte important să avem un program național prin care să știm cu siguranță câți pacienți cu boli rare avem, ce nevoi au și ce costuri implică tratatarea acestora, așa cum a arătat dr. Ioana Streață, medic genetician la Centrul Regional de Genetică Medicală din Dolj.

În România nu există registre naționale de pacienți, dar se estimează că aproape 25.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancere rare în fiecare an și că există peste 1.000.000 de pacienți cu boli rare, 90% dintre acestea fiind nediagnosticate sau diagnosticate greșit.

Adoptarea unui plan național pentru bolile rare înseamnă accesul mai ușor la informațiile necesare și găsirea de soluții mai rapid și mai eficient.

Planurile naționale pentru boli rare au fost dezvoltate aproape în toate statele membre (25 de țări) din Uniunea Europeană cu scopul de a avea strategii de abordare integrată a pacienților cu boli rare. Evident că aceste planuri pentru boli rare nu pot să funcționeze singure și trebuie integrate în strategia națională de sănătate și să fie finanțate. Există un grup tehnic de lucru la Ministerul Sănătății, cu întâlniri săptămânale pe tematica bolilor genetice și a bolilor rare, dar acesta este doar un prim pas. Este absolut necesar să avem un plan național de boli rare integrat în Strategia Națională de Sănătate. Avem nevoie de program de testare genetică, de extinderea screeningului neonatal (din păcate, în prezent se face screening natal doar pentru 3 boli, față de alte țări unde se face pentru 7, 8, 21 sau 48 de boli”, a declarat Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare România și Asociației Române de Cancere.

Ea a reamintit că la fel de importantă este instruirea continuă a specialiștilor implicați în diagnosticarea și managementul bolilor rare și colaborarea multidisciplinară a medicilor, pentru asigurarea unui bun management al bolii pacienților și îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți.

În Europa, o boală este considerată rară când afectează mai puțin de 1 din 2000 de indivizi, iar în SUA o boală este considerată rară atunci când afectează mai puțin de 200.000 de indivizi într-un interval de timp.

,,În 2013 am elaborat un plan de național de sănătate în Croația, iar în 2015 a fost adoptat de către Guvern. Din păcate, nu au fost alocate fondurile necesare și multe dintre acțiunile gândite de noi nu s-au putut implementa. Planul s-a încheiat în 2020 și perioada pandemiei a împiedicat reluarea discuțiilor cu Ministerul Sănătății pentru a actualiza și îmbunătăți acest plan. Este o luptă continuă, în special pentru obținerea de fonduri, mai ales că, în prezent, nu beneficiem de finanțări publice, toate activitățile noastre sunt acoperite din donații”, a spus Vlasta Zmazek, președinte Alianța Națională pt Boli Rare Croația.

 

80% dintre bolile rare au cauză genetică, în timp ce altele sunt rezultatul infecțiilor (bacteriene sau virale), alergii și cauze de mediu sau sunt degenerative și proliferative. O boală rară poate fi diagnosticată în orice moment al vieții, dar 75% dintre aceste boli încep în perioada de sugar, copil.

„Dacă o țară nu are un plan național, înseamnă că acea țară nu prioritizează  bolile rare ca o problemă de sănătate publică și a dreptului omului. Fiecare pacient are dreptul la o îngrijire corespunzătoare și la un tratament adecvat. Este absolut necesar să avem un plan european, nicio țară nu poate reuși de una singură. Este nevoie ca grupurile de experți să se adune într-un spațiu comun și să facă schimb de bune practici. Comisia Europeana trebuie să transmită un mesaj în acest sens, cum a făcut-o și în anii trecuți, astfel încât țările să găsească sursele de finanțare necesare. Planurile trebuie să conțină soluții specifice, ușor de atins și de măsurat”, a declarat Victoria Hedley, Rare Disease Policy Manager la Newcastle University.

Alexandru Rafila -sursa foto: MS

La conferinţa „Bolile rare în strategiile şi programele naţionale de sănătate”, organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, în cadrul proiectului european pentru dezvoltarea planurilor naţionale pentru boli rare – EUROPLAN (European Project for Rare Diseases National Plans Development), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „bolile rare nu sunt rare deloc, pentru că afectează aproape un milion de oameni” și „reprezintă o problemă de patologie prioritară pentru sănătatea publică pentru că, în mod evident, chiar dacă sunt foarte diverse, sunt afectaţi foarte mulţi oameni şi viaţa lor este de foarte multe ori afectată şi resursele trebuie să le găsim nu numai pentru tratament, ci şi pentru susţinerea acestor pacienţi care de multe ori au nevoie şi de alte tipuri de susţinere – de recuperare, suport psihologic, au nevoie de servicii conexe care trebuie furnizate la un nivel care să fie cel puţin satisfăcător”.

Rafila a mai spus că Strategia Naţională de Sănătate, care se află în curs de revizuire la Ministerul Sănătății, va include şi „strategii sectoriale în acest domeniu, fie că ne referim la bolile rare, la Planul naţional de combatere a cancerului sau la Strategia în domeniul bolilor cardiovasculare. O să includem cu siguranţă cel puţin o sinteză a activităţilor legate de Strategia de boli rare” și printr-un proiect cu finanţare europeană se vor realiza și registre de pacienţi pentru principalele patologii din România, incusiv pentru boli rare.

În România se estimează că trăiesc 1,3 milioane de persoane cu boli rare, însă numărul lor nu este cunoscut cu exactitate, deoarece nu există un registru național al pacienților, potrivit Doricăi Dan care spune că deși s-au înregistrat multe progrese atât în testarea genetică, cât şi în domeniul îngrijirii integrate şi alte arii, există în continuare numeroase blocaje cu care se confruntă pacienții, începând de la existența unei evidențe exacte a bolnavilor, pe baza căreia să se poată dimensiona corect serviciile de sănătate, până la accesul la tratamentele necesare.

România are, la ora actuală, 32 de centre de expertiză pentru boli rare acreditate la nivel național, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt integrate în rețelele europene de referință.

Alexandru Rafila spune că la Ministerul Sănătăţii există un proiect cu finanţare europeană prin care se vor realiza 100 de registre de pacienți. „Realizarea acestui registru cred că are o complexitate mai mare pentru că presupune foarte multe afecţiuni. Eu nu cred că mai repede de un an de zile se pot realiza. Este un termen rezonabil”, a afirmat ministrul Sănătății.


articolul original.

Vulcanii Noroioși din Ținutul Buzăului, centrul atracției pentru experții UNESCO

9 November 2022 at 15:25

Impresionați de „fierbătorii” de la Pâclele Mari, cei 25 de reprezentați UNESCO din 17 țări aflați la Buzău s-au  întrecut să-și ia ca amintire instantanee inedite, iar despre GeoGate-ul de la Sătuc au spus că este un model de educație pe care l-ar putea prelua și alte geoparcuri.

Primul eveniment internațional dedicat Geoparcurilor UNESCO găzduit de România, la Buzău, s-a dovedit unul de succes. Cei 24 de participanți din 17 țări în care există situri UNESCO au participat, în prima zi, la ateliere de lucru în cadrul cărora au discutat, analizat și stabilit strategii pentru dezvoltarea turismului buzoian, iar în același timp au preluat unele din ideile deja puse în practică aici.

Importanța vizitei delegației UNESCO a fost subliniată încă de la primirea oaspeților de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care le-a mulțumit „tuturor celor prezenți, celor ce au crezut și cred în importanța și valoarea Geoparcului UNESCO «Ținutului Buzăului». UNESCO este o mare familie, mă bucur nespus să vă primim cu brațele și inima deschisă la noi acasă, în Buzău. Un workshop cu un schimb de informații, idei și experiențe foarte utile pentru toți participanții. Pentru Buzău, acest eveniment are o importanță aparte, vrem să învățăm cât mai mult și să arătăm tuturor ce înseamnă Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului”, a spus președintele CJ Buzău, care a menționat că pentru dezvoltarea Ținutului Buzăului și atragerea turiștilor în zonă are în vedere realizarea unor investiții importante în teritoriu.

În cursul celei de-a doua zi a evenimentului, cei 25 de oaspeți – geologi, geografi, specialiști din cadrul unor biosfere și geoparcuri UNESCO – au avut ocazia să admire și să se minuneze de frumusețile „Ținutului Buzăului”, să simtă aerul primitor al munților și inima caldă a oamenilor locurilor, să descopere unicitatea celui mai tânăr Geoparc UNESCO din România.

Însoțiți de reprezentanții Biroului de Turism din cadrul Consiliului Județean Buzău, oaspeții au vizitat pentru prima dată Vulcanii Noroioși și alte obiective turistice. Au ajuns mai întâi la Berca, unde se află una dintre poarțile de intrare în Ținutul Buzăului și unde este amenajat și un punct de vizitare în care prin realitaea augumentată poți să vezi, să auzi, să miroși și să simți Ținutul Buzăului. Aici au testat echipamentele de ultimă generație cu ajutorul cărora au aflat obiceiurile și tradițiile buzoiene și le-a plăcut atât de mult încât au concluzionat că GeoGate-ul de la Sătuc poate fi un exemplu de preluat și de alte Geoparcuri din Europa, fiind și un mod excelent prin care se poate face educație.

La Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, oaspeții au fost impresionați de peisajul „selenar” și de maniera inedită prin care este pus în valoare peisajul unic al zonei. La intrare în rezervația naturală au fost familiarizați cu „Ghidul supraviețuitorului”. Li s-a descris fenomenul natural pe care aveau să-l descopere și li s-au prezentat riscurile la care se pot expune dacă se aventurează să se apropie prea mult de „fierbători”.

Captivată de peisajul care i s-a înfățișat privirii, chinezoaica Zhi Ye, reprezentant UNESCO al Biroului din Veneția, a imortalizat bolboroselile spectaculoase ale noroiului agitat de gazele vulcanice, din toate unghiurile. Sunt impresionată. Este pentru prima dată când văd Vulcanii Noroioși. Am mai văzut și alți vulcani, dar aceștia de la Buzău sunt impresionanți, erup la interval de câteva minute. Este un fenomen natural impresionant. Îmi place combinația împrejurimilor cu fenomenul natural în sine, precum și descrierea acestui fenomen, te ajută să-l înțelegi mai bine. Sunt bucuroasă că am putut surprinde aceste momente spectaculoase”, a spus ea.

Italianca Maria Peroni și cipriota Konstantina Teofylaktou s-au lăsat „furate” de frumusețea unică a vulcanilor și s-au declarat uimite de fenomenul natural devenit emblemă a Ținutului Buzăului. Au mai văzut vulcani noroioși în Italia și Azerbaijan, dar spun că nu erau la fel de spectaculoși ca cei din Buzău.

Matteo Rosati, reprezentant Biroul Regional UNESCO pentru Europa, a spus că experții celor 17 state prezenți la Buzău au fost surprinși de spectacolul natural oferit de Vulcanii Noroioși și munții care-i înconjoară și sunt cu toții „extrem de interesați de acest loc pe care l-am văzut. Este cea mai spectaculoasă manifestare, dar mai mult decât atât, este o moștenire foarte bogată și așezată de valori naturale”.

Bulgarul Mina Megalla, administratorul Bisericii medievale Boyana, obiectiv turistic important de lângă Sofia, a alunecat și a făcut „cunoștință” la propriu cu noroiul vulcanic, dar a făcut „haz de necaz” și a afirmat că este puternic impresionat de Vulcanii Noroioși din Buzău, cei mai înalți din Europa și printre puținii de pe continent.

Cu toții s-au întrecut să-și ia ca amintire imagini spectaculoase, aventurându-se printre șuvoiele de noroi din apropierea „fierbătorilor”, chiar dacă nu erau echipați tocmai cum ar fi trebuit pentru o astfel de aventură.

Pentru Buzău, prezența delegației UNESCO este o premieră istorică și, așa cum a spus Cristina Partal, președinta  Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural –  ANTREC și consultant în turism din partea Consiliului Județean. Ea a subliniat că, după acreditarea UNESCO, cele 18 comune care fac parte din Ținutul Buzăului au atras turiștii ca un magnet. Aceasta consideră că „este un moment de cotitură în abordarea noilor strategii de dezvoltare a acestei zone. Chiar dacă au trecut doar câteva luni de la acredidatea «Ținutului Buzăului» ca Geoparc UNESCO, numărul turiștilor a crescut, cel puțin în perioada verii aproape că nu mai găseai loc de cazare, iar în perioadele vacanțelor școlare a fost imposibil să facem rezervări pe ultima sută de metri”.

Zona are însă nevoie de investiții substanțiale, pentru că nu există suficiente locuri de cazare și restaurante unde poate fi servită mâncarea cu specific local și sunt încă multe probleme de rezolvat în privința drumurilor de acces. „Pământul pe care stăm este într-o continuă mișcare. Practic, chiar dacă în fiecare an autoritățile publice reabilitează drumurile, în fiecare an vor fi zone în care acestea se vor deteriora și va fi o muncă continuă, a mai spus Cristina Partal.

Cât despre evenimentul organizat de UNESCO la Buzău, Răzvan Gabriel Popa, directorul Geoparcului Ținutul Buzăului, spune că „Este prima oară când se face într-un geoparc, genul acesta de eveniment. Geoparcul Ținutul Buzăului este nou pentru cei de la UNESCO și tocmai pentru că exista această structură au ales să facă workshop-ul aici, la Buzău.

Anul viitor va fi deschis publicului și centrul de informare de la intrarea în Ținutul Buzăului, pe care experții UNESCO au avut privilegiul să-l vadă și chiar au testat echipamentele de ultimă  generație cu ajutorul cărora au aflat obiceiurile și tradițiile buzoiene și cu ajutorul cărora turiștii care ajung în zonă vor putea afla ce merită vizitat. „Au fost foarte impresionați de punctul de informare, de GeoGate, care la anul va fi deschis vizitatorilor și le va oferi, ca să spunem așa, o «aromă» asupra teritoriului. Au zis că ei au simțit-o deja și le-a plăcut. Au pus o muțime de întrebări despre fiecare lucru de acolo, după ce au luat contact cu realitate augumentată. Li se arată ce pot vedea sau testa, dar pentru a primi răspunsurile la întrebări trebuie să meargă să vadă și să testeze totul acolo, la fața locului. Au fost foarte plăcut impresionați și chiar au zis că modelul, care este ceva foarte modern, foarte de top, în niște locuri extrem de arhaice și de rurale, ar putea fi preluat și valorificat în zona educației, a muzeelor”.

Așa cum a subliniat Alexandru Andrășanu, președintele Forumului Național al Geoparcurilor din România, expertiza specialiștilor UNESCO ajută Ținutul Buzăului să-și pună în valoare bogățiile și frumusețile, iar workshop-ul organizat de Consiliul Județean Buzău în colaborare cu partenerii UNESCO reprezintă o oportunitate „absolut remarcabilă pentru Buzău și pentru Geoparcul «Ținutul Buzăului». Reprezentanți din 17 țări ai desemnărilor UNESCO în cadrul programelor UNESCO se întâlnesc pentru prima dată în România, la Buzău. Vor fi două zile de vizite pe teren, de lucru intens, de prezentări și schimburi de idei, de cooperare, care ne vor ajuta să înțelegem cum putem utiliza acest simbol și brand internațional UNESCO, un brand pentru cercetare, cultură, educație și pentru pace. Expertizele partenerilor internaționali ne vor ajuta să obținem rezultate și să gândim o strategie coerentă prin care să valorificăm importanța patrimoniului desemnat de UNESCO, să deschidem parteneriate, dar mai ales să ajutăm oamenii, să dezvoltăm turismul și să facem cunoscut «Ținutul Buzăului» în România și la nivel internațional”, a spus în debutul evenimentului, profesorul Andrășanu.

Valeria Oana Zaharia, manager Institutul Național al Patrimoniului (INP) din România, spune că Ținutul Buzăului trebuie fi pus în valoare nu doar turistic, ci și educațional, prin cercetare. Aceasta a precizat că „Institutul Național al Patrimoniului susține acest eveniment și vom ajuta, prin experții pe care îi avem, autoritățile locale și toți actorii implicați să reușească să exploateze aceste minuni pe care le avem în România. Buzăul este un exemplu extraordinar, autoritatea publică a înțeles că patrimoniul trebuie exploatat și din punct de vedere educațional, pe partea de cercetare, și că tandemul patrimoniu-turism aduce plus valoare atât financiar cât și social”.

Jonathan Baker, Director Departamentul de Științe, Biroul Regional UNESCO Europa, a subliniat că un alt motiv pentru care work-shopul UNESCO a fost organizat în România este acela că „are un patrimoniu cultural natural foarte important – 8 situri, două rezervații ale biosferei și două Geoparcuri UNESCO”, amintind că evenimentul urmărește stabilirea rolului centrelor de vizitare din siturile desemnate UNESCO.

În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a devenit oficial cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Ţara Haţegului.

Alternanța și armonia dintre peisajul rural și peisajul sălbatic este una dintre principalele resurse ale zonei și încercăm să dezvoltăm infrastructura de vizitare, dar și să administrăm fluxul de călători astfel încât toate acestea să aibă un impact minim asupra mediului și asupra valorilor care fac ca acest loc să fie atractiv: natura, cultura, liniștea, sălbăticia”, a concluzionat Răzvan Gabriel Popa, directorul Geoparcului „Ținutul Buzăului.

Ținutul Buzăului” este un teritoriu rural din zona submontană a județului Buzău, cu elemente ipresionante de interes geologic. Înglobează 18 comune, cu peste 40.000 de locuitori și se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați. În această zonă sunt peste 60 de monumente arheologice, istorice și culturale, între care cele mai cunoscute sunt Vulcanii Noroioși, așezările rupestre, Focul Viu, muntele de sare și trovanții de la Ulmet.


articolul original.

Acces nediscriminatoriu la tratament pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

9 November 2022 at 11:31

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate cu cu TSA, cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, informează Ministerul Sănătății.

Proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătăţii) și a Legii nr. 151/2010 (privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate), pentru asigurarea accesului fără discriminare la servicii conexe actului medical a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA), cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, a fost aprobat de Guvern, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat.

Prin acest act normativ, se creează cadrul legal pentru asigurarea accesului imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist, cu sau fără tulburări psihice, precum si pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii și stabilirea răspunderii de maplraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe”, menționează MS.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că se extinde perioada pentru care studenții beneficiază de calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, iar Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) va putea autoriza, temporar, distribuția unui medicament necesar tratamentului pacienților cu autism.

Actul normativ introduce și o nouă categorie de furnizori de sănătate care pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate – furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor cu TSA, în cadrul programelor naționale de sănătate curative, pentru care s-au creat şi reglementări privind autorizarea şi evaluarea, astfel încât, aceștia să se poată încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate. Aceste servicii pot fi furnizate doar de psihologi cu drept de liberă practică atestați în psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educatională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială, care vor putea încheia contracte cu CNAS și vor putea accesa subprogramul pentru TSA, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS).


articolul original.

Program de depistare a tuberculozi, în 11 județe

4 November 2022 at 11:58

Ministerul Sănătății a anunțat că demarează acțiunea de depistare activă a tuberculozei în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui.

România se situează în continuare pe unul dintre locurile fruntațe în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, de aceea, Ministerul Sănătății (MS) va derula, în perioada următoare, acțiuni de depistare activă a tuberculozei, în 11 județe în care prevalența este mai mare, respectiv în Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui. În cadrul ProgramuluiAbordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România, Ministerul Sănătății urmărește identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB) în rândul populației și direcționarea persoanelor depistate pozitiv, cu prioritate, către Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT), pentru realizarea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene”, precizează MS.

Potrivit specialiștilor, depistarea precoce crește șansele de vindecare și reduce transmiterea TB în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar, prin tratarea persoanelor cu boală prevalentă și scurtarea duratei infecțiozității. De asemenea, depistarea activă vizează cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat și comunitățile cu o prevalență ridicată, și urmează principiile etice stabilite pentru screening-ul pentru boli infecțioase, inclusiv obținerea consimțământului informat.

În urma unui rezultat pozitiv al testului de depistare activă, diagnosticul de TB trebuie confirmat înainte de începerea tratamentului. „Astfel, persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat”, se menționează în comunicatul MS.

Acțiunea de depistare activă a TB este coordonată la nivel central de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de planificare și implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iar la nivel județean de direcțiile de sănătate publică (DSP).

În acțiunea de depistare activă a TB vor fi respectate principiile susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), printre care asigurarea asistenței medicale adecvate pentru persoanele care sunt pozitive, inclusiv tratament de înaltă calitate, pentru persoanele diagnosticate cu TB.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de Covid-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă, se subliniază în comunicat.

Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei este de 3,5 milioane de euro, este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.


articolul original.

O echipă a SCJU Târgu Mureș a realizat, în premieră, embolizarea unui anevrism gigant

4 November 2022 at 11:25

O echipă medicală de la SCJU Târgu Mureş a realizat, cu succes, o procedură de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, la un pacient care nu putea fi operat prin tehnici clasice de neurochirurgie.

Conferinta TRIC (sursa foto radio mures)

O echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a realizat cu succes, sub supravegherea medicului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitie Salpatriere (Paris), o premieră medicală.

Intervenția de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară s-a realizat prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, a anunțat conducerea SCJU Târgu Mureș, într-o conferință de presă organizată cu prilejul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş, transmite unitatea medicală.

Procedura a fost o premieră pentru Centrul țării, iar beneficiarul a fost un pacient în vârstă de 52 de ani, care nu putea fi operat clasic prin tehnici de neurochirurgie, acesta având un anevrism gigant, cu dimensiunea de 2,7 cm, media acestora fiind undeva la 5,5-7 mm. „Practic, nu se găsea nicio soluţie terapeutică, decât această tehnică de embolizare deosebită, realizată cu materiale deosebite. Aici am avut susţinerea spitalului care a investit din bugetul propriu o sumă considerabilă, care a salvat viaţa unui pacient tânăr, de 52 de ani”, a declarat dr. Lucian Mărginean, într-o conferinţă de presă la care au mai participat managerul spitalului, Mariana Cernat, și prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR).

Dr. Mărginean a mai spus că, deși astfel de intervenții se practicată la noi în țară de aproape 10 ani, în câteva centre medicale din București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, într-un mediu relativ restrâns, utilizarea dispozitivului de tip disruptor dă unicitatea procedurii.

S-a dezvoltat o bolfă în capul pacientului, care făcea compresie pe structurile din vecinătate şi care a necesitat implantarea unui dispozitiv, printr-o tehnică specială, care permite să ajungem la locul respectiv, undeva în mijlocul creierului, să implantăm acel dispozitiv astfel încât să întrerupem fluxul de sânge în acel anevrism gigant, care practic expune pacientul la un risc major de ruptură şi deces. În acelaşi timp, compresia genera probleme neurologice”.

Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat că astfel de intervenţii generează costuri mari în privinţa tratamentului, dar  „beneficiile şi costurile pe termen lung sunt infinit mai mici”.

Dr. Lucian Mărginean a ținut să sublinieze că intervenţia a fost realizată de o întreagă echipă de specialişti și a fost transmisă în direct în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş.

Chiar dacă astăzi s-a văzut doar radiologul, în spate e o echipă mult mai largă, începând cu prespitalul, medicul imagist, medicul neurolog, medicul neurochirug, medicul anestezist, medicul de recuperare, e vorba de o echipă coagulată care poate să lucreze la o eficiență maximă. Sunt convins și mă bucur ca am avut privilegiul, girul, susținerea SNRIR. În parte, m-am format în spitalul în care activa prof. Dr. Gheorghe Iana în perioada anilor 2004-2005. Întotdeauna ne-a susținut, dovadă că a investit în Târgu Mureș, a dat posibilitatea creării unor astfel de servicii, am avut susținerea și pe plan educațional chiar și pentru colegii mai tineri”, a menționat Dr. Lucian Mărginean.

Prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), a precizat că Simpozionul organizat la Târgu Mureș, este „primul de acest tip în România și are ca scop, pe de o parte sensibilizarea mediului medical de nevoia de personal pe care o avem, pe de altă parte, sensibilizarea autorităților privind nevoia de finanțare corectă a unor proceduri care pot să reducă simțitor suferința pe termen lung a pacienților și pot crește calitatea vieții pacienților, în special a celor cu accident vascular cerebral AVC. În momentul de față, pentru susținerea financiară a pacienților cu AVC post-accident, a celor sechelari, se cheltuiesc peste 75-80 de milioane de euro pe an, în timp ce pentru scopul terapeutic se cheltuiesc undeva la 15-18% din a această sumă, deși normal ar fi ca o parte din acești bani ar fi convertiți în terapie. La nivel național se fac în jur de 300 de trombectomii pe an, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 3000. Dacă am ajunge măcar la 1000 pe an, costurile sociale și calitatea vieții pacienților ar fi influențată pozitiv”, a atras atenția prof. dr. Gheorghe Iana – Preşedintele SNRIR.


articolul original.
❌