ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Suceava News

Numărul turiștilor în 2022 a crescut cu 21,80% față de 2021. Cadariu: ”Am luat cea mai bună decizie privind reintroducerea voucherelor de vacanță pentru bugetari, împreună cu prim-ministrul liberal Nicolae Ionel Ciucă”

3 February 2023 at 15:24
image

Anul 2022 confirmă că România este o destinație turistică rezilientă și că am luat cea mai bună decizie privind reintroducerea voucherelor de vacanță pentru cei din sectorul bugetar, împreună cu prim-ministrul liberal Nicolae Ionel Ciucă, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Constantin Cadariu.

”Încă de la început am avut ca obiectiv, încurajarea românilor să își (re)descopere țara. Cred cu tărie că fiecare român poate fi ambasadorul țării noastre și fiecare dintre noi își poate convinge confrații că avem cu ce ne mândri. Din acest motiv, consider că cifra cea mai bună este cea care ne spune că fluxul turiștilor români din unitățile de cazare din decembrie 2022 a fost aproape la același nivel cu cea din decembrie 2019, chiar dacă nu a fost zăpadă, diferența fiind de mai puțin de 1%. Înseamnă că avem și mai mult unde să creștem. Iar cel mai bine vedem și pe zona turiștilor străini, unde, deși am depășit pragul de 1,5 milioane, prag pe care l-am stabilit la început de an, mai avem de recuperat un decalaj de 40% față de 2019. Schema de incoming pe care am lansat-o de la 1 ianuarie pentru a veni cu soluții concrete, fără vorbă multă, și care este disponibilă tot anul, timp de 5 ani sperăm să rezolve parțial această necesitate. Față de 2021, cifrele din 2022 ne arată că numărul turiștilor a crescut cu 21,80%. Am încredere în români, în antreprenorii de pe teritoriul țării noastre că vor continua dezvoltarea acestui segment economic și că vom fi și mai uniți pentru a ne proteja imaginea țării și o vom promova așa cum merită”, a declarat Cadariu.

https://insse.ro/…/files/com_presa/com_pdf/turism12r22.pdf

articolul original.

Keanu Reeves a obținut un ordin de restrictie impotriva unui bărbat care «îl hărțuiește de luni de zile»

3 February 2023 at 14:49
By: Click!
image

Keanu Reeves (58 de ani) a obținut un ordin de restricție temporar împotriva lui Bryan Dixon (38 de ani), un individ care l-a urmărit pe actor și care a intrat pe proprietatea sa de mai multe ori. Se pare că bărbatul este convins că e înrudit cu starul de la Hollywood și vrea să demonstreze cu orice preț acest lucru, potrivit click.ro.

Dixon este acuzat că a făcut cel puțin șase vizite nedorite la casa în valoare de 5,6 milioane de dolari a actorului, în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023. În timpul unei vizite, și-a lăsat în urmă un rucsac cu un kit de testare ADN, „aparent destinat să-l folosească într-o încercare delirantă de a dovedi că sunt legați de sânge” – o afirmație pe care actorul o neagă, conform DailyMail.

Citește mai multe pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/keanu-reeves-a-obtinut-un-ordin-de-restrictie-2239318.html

articolul original.

Arde un depozit de furaje din Vicovu de Sus. Pompierii intervin cu patru autospeciale

3 February 2023 at 14:46
image

Un putermic incendiu a izbucnit la un depozit de furaje din orașul Vicovu de Sus, informează ISU Suceava.

Incendiul se manifestă generalizat la depozitul de furaje cu pericol de propagare la locuința proprietarului, dar și la construcțiile învecinate.

La fața locului intervin pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus, împreună cu lucrători ai SVSU cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD B2.

Se lucrează pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Arde un depozit de furaje din Vicovu de Sus. Pompierii intervin cu patru autospeciale, 6.4 out of 10 based on 7 ratings
articolul original.

Iată care a fost adevăratul motiv pentru care Vanilla Ice s-a despărțit de Madonna

3 February 2023 at 14:31
By: Click!
image

Vanilla Ice (55 de ani), pe numele său real Robert Matthew Van Winkle, a dezvăluit motivul pentru care a încheiat relația cu Madonna (64 de ani). Cântărețul susține că diva l-ar fi cerut în căsătorie când erau împreună, în 1992, dar că a decis să spună nu, deoarece era „prea tânăr”. În timp ce Madonna nu a vorbit încă public dacă l-a cerut sau nu pe rapper, Vanilla și-a dublat afirmația într-un nou interviu: „Lucrurile erau prea nebunești și totul se defășura prea repede. Când m-a întrebat dacă vreau să mă însor cu ea, i-am zis: «Ce?». Credeam că bărbatul ar trebui sa facă acest pas”, a declarat el, conform publicației britanice The Independent, notează click.ro.

Cu toate acestea, abia după ce Madonna și-a publicat cartea intitluată „Sex”, cântărețul, care are o avere de 12 milioane de dolari, a pus căpat relației: „Ne-am despărţit după ce a publicat cartea, care mi s-a părut dezgustătoare şi ieftină.”

Citește mai multe pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/iata-care-a-fost-adevaratul-motiv-pentru-care-2239314.html

articolul original.

BNR lansează în circuitul numismatic moneda din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

3 February 2023 at 14:23

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 6 februarie 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Aur
Valoare nominală 500 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 35 mm
Greutate 31,103 g
Cant neted
Calitate proof

Aversul monedei prezintă palatul Adunării Deputaților din București în perioada interbelică, inscripția „ROMANIA”, în arc de cerc, anul de emisiune „2023”, stema României și valoarea nominală „500 LEI”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Iuliu Maniu și anii între care a trăit acesta ,,1873” și „1953”.

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.

articolul original.

La LPS Suceava copiii sînt încurajați de către director să-și spună păsurile, pentru a nu se ajunge la probleme grave

3 February 2023 at 11:28
image

La Liceul cu Program Sportiv din Suceava, copiii sunt încurajați de către director să-și spună păsurile, pentru a nu se ajunge la probleme de genul celei de la Bacău, unde un elev de 15 ani şi-a bătut doi colegi încadraţi în categoria celor cu cerinţe educaţionale speciale, iar pe unul dintre ei l-a băgat cu capul în vasul toaletei. Aseară, agresorul a fost arestat preventiv, pentru 20 de zile. Într-o emisiune la Radio Top directorul LPS, profesorul Ciprian Anton, a declarat: „Totul pleacă de la cadrele didactice, de la modul cum interacționăm cu elevii. Încerc să fiu cât mai apropiat de elevii noștri, fie că sunt de gimnaziu, fie că sunt de liceu. Ascultăm problemele lor, fiindcă sunt probleme. Este o relație deschisă. Vin copiii la mine și nu este ceva rău”.

Directorul și-a amintit că la un moment dat, copiii s-au plâns de meniu și a precizat: „Este foarte, foarte important pentru noi să știm ce se întîmplă, să fim aproape de elevi și să schimbăm când putem. Copiii doreau o diversificare mai amplă a meniului. Copiii poate nu mănâncă foarte multă mazăre, foarte multă varză, sau alte alimente care nu le priesc. Cert este că la noi, fiind vorba de un liceu cu program sportiv, meniul este mai diferit, nu mergem pe prăjeli. Așadar, îi ascultăm pe copii și acolo unde putem interveni, intervenim, pentru a nu fi necazuri. La LPS prânzul costă aproximativ 13 lei: felul I, felul II și desert. Ascultându-i pe elevi, ne punem în gardă, să nu se ivească probleme”. Profesorul Anton a continuat spunând: „Încurajăm copiii să vină să ne spună dacă sunt probleme, pentru a nu se ajunge la lucruri regretabile, ca la Bacău. Vremurile s-au schimbat, copiii au altfel de personalități, încearcă să-și expună punctul de vedere și noi trebuie să-i înțelegem mult mai bine”.

articolul original.

Muzeul de Istorie Suceava organizează un concurs de desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu

3 February 2023 at 10:57
image

Muzeul Național al Bucovinei marchează Anul Ciprian Porumbescu printr-o serie de programe culturale dedicate marelui compozitor, aducând mai aproape de publicul nostru viața și opera acestuia.

Proiectul educațional-concurs „Pe urmele Domnișorului Țîprian. CIPRIAN PORUMBESCU – 170 de ani de la naștere”, care se va derula în perioada  februarie –aprilie 2023,  îndeamnă publicul la crearea unor desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu, inspirate fie din postările de pe pagina Muzeului de Istorie Suceava, sau a Muzeului Memorial „Ciprian Porumbescu”, fie din expozițiile permanente ale Muzeului Memorial și Casei Memoriale „Ciprian Porumbescu”, pe care publicul le-a vizitat sau vizualizat on-line.

Participanții sunt încurajați să redea prin desen, momente inspirate de opera și din viața personală a compozitorului (locul copilăriei, familia, casa părintească, școala, destinul romantic), cât și lucrări inspirate de Ciprian Porumbescu – patriotul, președintele Arboroasei, compozitorul și artistul care la Serbarea de la Putna a cântat Daciei întregi.

Pe parcursul celor trei luni de derulare, participanții la proiectul educațional-concurs vor putea accesa, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-Suceava-History-Museum, informații despre viața compozitorului și se vor familiariza cu obiectele din expozițiile celor două muzee memoriale dedicate inegalabilului Ciprian Porumbescu, vor cunoaște viața, opera și personalitatea marelui compozitor și, mai apoi, inspirați de ceea ce le place, vor reda în desen frânturi din viața și opera lui Ciprian Porumbescu.

TERMEN LIMITĂ DE PREDARE/TRANSMITERE A LUCRĂRILOR – 30 aprilie 2023

Desenele/lucrările realizate vor fi aduse la Muzeul de Istorie Suceava, Biroul Educație, Marketing și Comunicare, sau, pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la noi, pot fi trimise, scanate cu rezoluție foarte bună, pe adresa marketing@muzeulbucovinei.ro Acestea vor fi postate pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie.

IMPORTANT:

Lucrările vor conține numele autorului, vârsta, clasa și școala! De asemenea, pe verso, vor fi înscrise, pentru participanții minori, numele părintelui și numărul de telefon, pentru a transmite contravaloarea premiilor în cazul în care lucrarea este selectată și anunțată ca fiind premiată.

CELE MAI BUNE LUCRĂRI, jurizate de specialiști ai MNB, VOR FI PREMIATE.

Premiile (premiul 1, 2, 3) se vor acorda pe trei categorii de vârstă:

7 – 11 ani

12 – 17 ani

18 ani și peste

Se va acorda și un PREMIU SPECIAL AL JURIULUI, pentru cea mai apreciată lucrare.

Valoarea premiilor:

Premiul I – Diploma și premiul în valoare de 200 lei

Premiul II – Diploma și premiul în valoare de 150 lei

Premiul III – Diploma și premiul în valoare de 100 lei

PREMIUL SPECIAL –  Diploma de Excelență și premiul în valoare de 300 lei

Proiectul educațional-concurs este lansat online, pentru a da  posibilitatea tuturor celor doritori să participe, cât și din dorința de a promova cele două muzee memoriale, Casa și Muzeul „Ciprian porumbescu”, din administrarea Muzeului Național al Bucovinei, oferind publicului informații despre viața și personalitatea marelui compozitor.

articolul original.

Spitalul Județean Suceava a prezentat imagini cu mâncarea primită de pacienți. „Cantitatea și necesarul de nutrienți sunt stabilite de către un medic dietetician după anumite norme” (FOTO)

3 February 2023 at 10:39

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicul Dan Teodorovici, a transmis fotografii cu mâncarea oferită bolnavilor, după ce în mediul online au apărut imagini care ar demonstra că mâncarea nu ar fi de calitate. Doctorul a afirmat: „Oamenii trebuie să înțeleagă că mâncarea din spital respectiv cantitatea, necesarul de nutrienți, sunt stabilite de către un medic dietetician după anumite norme. Trebuie respectate anumite principii alimentare de dietetică și nutriție, funcție de patologiile pacienților internați”. Domnul Teodorovici a subliniat că nu există meniuri preferențiale și că același lucru mănâncă și personalul medical.

articolul original.

Autobuzul TPL spre Aeroportul Suceava are plecări din Gara Burdujeni din oră în oră

3 February 2023 at 10:23

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava este reamintit, astăzi, programul Liniei 8 a TPL, care asigură transportul spre și dinspre aeroport. Astfel, plecările din Gara Burdujeni către aeroport sunt programate din oră în oră începând cu ora 06.00 și până la ora 21.00. Traseul este următorul: Gara Burdujeni – Orizont – Piața Burdujeni – Torino – Aeroportul „Ștefan cel Mare” și retur. Înapoi se pleacă tot din oră în oră începând cu ora 06.30. Ultima cursă va porni de la aeroport la ora 21.30. De la ora 22.00 și până la ora 05.00, tot din oră în oră, traseul Liniei 8 este prelungit până în stația Obcini Flori via spital. În postarea aeroportului se menționează: „Dacă aveți planificate călătorii cu avionul de la Suceava, asigurați-vă că verificați orarul de circulație al Liniei 8 și pe pagina de internet a TPL Suceava”. Zilele trecute, primarul Ion Lungu a spus: „Cursa de la aeroport este goală și ziua și noaptea. În general, circulă două sau trei persoane. Din păcate, oamenii merg cu mașinile lor la aeroport. S-a insistat pe această cursă, dar este total ineficientă. Nu circulă lumea cu ea”. Autobuzul alocat Liniei 8 ar urma să fie înlocuit cu un microbuz.

Autobuzul TPL spre Aeroportul Suceava are plecări din Gara Burdujeni din oră în oră, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Teatrul Matei Vișniec va găzdui expoziția de artă fotografică „Suceava – Oraș Cetate” a artistului Dimitrie Balint

3 February 2023 at 10:18
image

În Anul „Ciprian Porumbescu 2023” Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Organizația Institutul Bucovina, Academia PIM și Galeria Zamca va organiza vineri, 10 februarie 2023, de la ora 12:00, în spațiul expozițional situat la etajul al 3-lea al teatrului evenimentul SUCEAVA – ORAȘ CETATE, expoziție de artă fotografică a artistului Dimitrie Balint. Evenimentul este prilejuit de celebrarea a 635 ani de atestare documentară a orașului Suceava.

Cetatea Sucevei este menționată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388, scris în slava veche, în timpul domniei voievodului moldovean Petru al II-lea Mușat (1375-1391), și adresat regelui Poloniei.

Documentul se încheie cu textul „… Și s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul nașterii Domnului 1388”. Cetatea este menționată și în alte documente moldovenești din 1393 și 1395.

În cadrul evenimentului SUCEAVA – ORAȘ CETATE va avea loc vernisajul expoziției de artă fotografică a artistului Dimitrie Balint, precum și lansarea albumului de fotografii „Suceava-foto Balint” al acestuia.

Cu această ocazie vor susține alocuțiuni maestrul Mihai Pânzaru PIM, cunoscutul grafician și caricaturist sucevean, și criticul de artă drd. Delia Ioana Leizeriuc, consilier la DJC SUCEAVA.

Dimitrie Balint, născut în 16 septembrie 1930, în comuna suceveană Șcheia este un prețios „cronicar în imagini al urbei”. În anii ’70 se număra printre primii fotografi profesioniști care au realizat imagini color la Suceava datorită participării sale la cursuri de specializare pentru foto color în Germania de Est.

Dimitrie Balint a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, lucrările sale fiind expuse la Budapesta, Praga, Varșovia și Berlin unde a primit premii importante, în Ungaria și Germania obținând premiul I.

Expozitiile de artă fotografică ale artistului fotograf Dimitrie Balint sunt foarte apreciate de publicul sucevean, exponatele sale reprezentând „o zestre” inestimabilă pentru generațiile următoare.

Evenimentul beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Expoziția va fi putea fi vizitată în perioada 10-28 februarie 2023.

articolul original.
Before yesterdaySuceava News

O femeie de 28 de ani din Fălticeni prinsă cu 120 de pachete de țigări de contrabandă în rucsac în timp ce mergea la piață să le vândă

2 February 2023 at 17:33

Astăzi, în jurul orei 11.00, un echipaj de jandarmi, aflat în timpul serviciului de patrulare pe raza municipiului Fălticeni, a depistat o femeie, în vârstă de 28 de ani, care avea asupra sa un rucsac voluminos ce conținea țigări de proveniență extracomunitară.

120 de pachete de țigări urmau să fie comercializate de către soțul acesteia în Piața Agroalimentară Fălticeni. Datorită colegilor noștri, care au intervenit cu tact și în timp util, activitatea ilicită a fost stopată.

Existând suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea faptei contravenționale prevăzute de articolul 449, alin. 2, lit. K din Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal, jandarmii au dispus ridicarea celor peste 2000 de țigarete în vederea confiscării.

O femeie de 28 de ani din Fălticeni prinsă cu 120 de pachete de țigări de contrabandă în rucsac în timp ce mergea la piață să le vândă, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

A fost votat bugetul Rădăuțiului pe 2023: 56% pentru dezvoltare și 44% pentru funcționare. Loghin: ”Este cel mai mare buget dedicat dezvoltării din istoria municipiului Rădăuți”

2 February 2023 at 17:27
image

Bugetul municipiului Rădăuți pe anul 2023 a fost votat în ședința Consiliului Local din data de 31 ianuarie. Primarul Bogdan Loghin a arătat că 56% din buget este direcționat pentru dezvoltare și doar 44% pentru funcționarea administrativă. ”De la 67% buget de funcționare l-am redus la 44%. De la 33% buget de dezvoltare l-am crescut la 56%. Este pentru prima dată în istoria municipiului Rădăuți când, datorită absorbției de fonduri europene, s-a reușit modificarea raportului dintre funcționare și DEZVOLTARE, dezvoltarea depășind mai mult de jumătate din valoarea totală a bugetului local. Reușita este cu atât mai mare pentru întreaga comunitate cu cât necesitatea dezvoltării municipiului nostru a reprezentat una din prioritățile mandatului meu, iar azi aceasta este pusă în aplicare”, a precizat Loghin.

El a enumerat cele mai importante obiective și bugetul aferent dezvoltării fiecărui obiectiv, pentru anul 2023, cu precizarea că cele mai multe proiecte sunt multianuale și se întind pe o perioadă mai lungă de 1 an:

1. Muzeu – 100.000 Lei DEZVOLTARE ( 20.000 Euro ), plus bugetul de funcționare
– Reabilitare exterioară și interioară Muzeu – Sala Albă și depozit.

2. Direcția de Asistență Publică – 120.000 Lei DEZVOLTARE ( 24.000 Euro ), plus bugetul de funcționare
– Achiziții centrale termice la unitățile subordonate DAS.
– Acoperiș terasă la Căminul de persoane vârstnice din Rădăuți.

3. Iluminat Public – 131.000 Lei DEZVOLTARE ( 26.200 Euro )
– Modernizare iluminat public prin montare stâlpi iluminat în dreptul trecerilor de pietoni.
– Montare stâlpi de iluminat public (6 buc.) pe o lungime de 150 m în zona Cimitirului Municipal din Rădăuți.

4. Locuințe, Servicii și Dezvoltare Publică – 9.078.000 Lei DEZVOLTARE ( 1.815.600 Euro )
– Reabilitare corp clădire – Ștefan cel Mare n.53.
– Achiziție teren extindere cimitir.
– Elaborare SIDU – Strategia integrată de Dezvoltare Urbană.
– Parcometre stradale.
– Controlul integrat al poluării cu nutrienți – Platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd în Municipiul Rădăuți – cofinanțare.
– Reparații fațadă – patrulater latura sud și acoperiș terasă curte interioară din strada Piața Unirii. 67.
– Demolare și construire grupuri sanitare noi în Parc II din strada Piața Unirii.
– Amenajare teren în vederea înființării unor noi locuri de parcare la Piața Obor, partea dreaptă, str. 1 Mai.
– Amenajarea Zonei Centrale a Municipiului Rădăuți.
– Amenajare spațiu de joacă pe strada Recoltei.
– Sistem supraveghere video, Piața Obor.

5. Colectare, tratare și distrugere deșeuri – 495.000 Lei DEZVOLTARE ( 99.000 Euro )
– Înlocuire rețea apă și extindere rețea de canalizare din zona centrală – Piața Unirii.

6. Străzi – 4.510.000 Lei DEZVOLTARE ( 902.000 Euro ) plus PROIECTE EUROPENE și GUVERNAMENTALE
– Reabilitare străzi: Str. Dimitrie Dan, Str. Horia, Str. Volovățului (tronson Ștefan cel mare până în strada Călărași) – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane ISC – proiect multianual.
– Reabilitare străzi: Str. Câmpului, Str. C. Brâncoveanu (din Ștefan cel Mare până la nivel trecere calea ferată), str. Grânelor din str. Mihai Viteazul în str. Merilor, str. Ciocârliei, din str. Mihai Viteazul în str. Merilor – fonduri europene GAL.
– Reabilitare străzi: str. Al. Odobescu, str. Zorilor, str. Îmbinată, str. Podurilor, str. Pandurilor, str. Plevnei, str. Gheorghe Doja, str. Cucului, str. George Coșbuc, str. Vasile Conta, str. Ion Grămadă, str. Mică – aprox. 4,8 KM. – fonduri guvernamentale nerambursabile Anghel Saligny.
– Reabilitare cu asfalt alte străzi din Municipiul Rădăuți – str. Mihai Kogălniceanu, Str. Simion Bărnuțiu capăt – Gheorghe Lazăr – Mihai Viteazul, str, Volovățului – capăt, intersecției Mihai Viteazul.
– Proiectare și execuție – Amenajare alee pietonală str. Calea Bucovinei n. 3C, zona cuprinsă de la intersecția cu str. E. Hurmuzachi până la CNEH – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane.
– Proiectare și execuție trotuar str. I. Zadik (intersecție cale ferată – intrare OLINT, partea stângă) – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane.
– Proiectare și execuție trotuar str. I. Zadik (bl. 25-28 – intrare OLINT, partea dreaptă) – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane.
– Amenajare treceri de pietoni.

7. Apă – Canal – proiect guvernamental Anghel Saligny – 4,1 milioane euro
– Străzile care vor beneficia de acest proiect sunt următoarele: str. Bogdan Vodă, str. Calea Bucovinei (p. stângă plus p. dreaptă ), str. Eugen Botezat, str. Dragoș Vicol, str. Plopilor, str. Sucevei, str. Tolocii (nou creată), str. Forestierilor, str. Grânelor plus prelungire, str. Ciocârliei plus prelungire, str. Pepenăriei, str. Luncii, str. Aleea Hipodrom, str. Andronic Motrescu – aprox. 5,4 KM.

8. Lista obiectivelor de investiții din donații și sponsorizări – 2023 – 430.400,27 Lei (86.000 Euro)
– Unitate modulară spitalicească (demolare construcție C9 – magazie – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, avize, cote ISC – SPONSORIZARE – 100.683,27 lei, BUGET LOCAL – 0 Lei.
– Amplasare ascensor transport pacienți – exterior clădire – SPONSORIZARE – 179.717 lei – BUGET LOCAL – 0 Lei.
– Demolare și construire grupuri sanitare noi în Parc II din str. Piața Unirii – SPONSORIZARE – 150.000 lei, BUGET LOCAL – 236.500 lei.

”Față de această listă de investiții aferentă anului 2023, din bugetul local, Primăria Municipiului Rădăuți lucrează la un număr de 19 proiecte din fonduri externe nerambursabile (europene și guvernamentale), o parte din ele regăsindu-se și în expunerea de mai sus, din care 15 proiecte sunt în faza de implementare, cu o valoare de 58.533.074,83 lei ( 11.706.615 EURO ) și 4 proiecte cu o valoare de 24.401.742,14 lei ( 4.880.348 EURO ), în faza de evaluare. În total, valoarea fondurilor externe accesate și în curs de accesare de către Primăria Municipiului Rădăuți se ridică la suma de 82.934.816,97 lei, adică 16.586.963,38 EURO. Venim cu promisiunea că ne vom dedica dezvoltării municipiului Rădăuți, iar absorbția de fonduri europene, în acest sens, reprezintă factorul principal al procesului de dezvoltare al comunității noastre!
Felicitări departamentului „Proiecte programe” și celorlalți colegi din cadrul instituției noastre, cât și partenerilor externi”, a mai spus Bogdan Loghin.

articolul original.

Scena Digitală într-o nouă formulă! Toate spectacolele sunt incluse în orice abonament

2 February 2023 at 15:58

Scena Digitală, platforma online a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), s-a lansat în luna februarie într-o nouă formulă, care permite abonaților să vizioneze toate spectacolele disponibile, producții de excepție ale TNRS și ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei,  și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la prețul de 30 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde și de oricâte ori.  Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site-ul www.scena-digitala.ro.

Premierele lunii februarie

Luna februarie aduce, ca de obicei, două premiere pe Scena Digitală. Spectacolul „Sărbători fericite”, după textele lui Neil LaBute, regia Cristian Juncu, cu Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan și Marius Turdeanu, are la bază trei scenarii scurte, dar mărețe din punct de vedere tematic, ce fac apel la emoțiile pe care clasicii greci le-au adus în scenă, și care problematizează, fiecare în felul lui, conceptul de fidelitate.
„Cameristele”, de Jean Genet, regia Hunor Horvath, cu Yannick Becker, Benedikt Haefner, Daniel Bucher și Ana Tiepac, explorează limitele dintre dragoste și ură într-o lume nedreaptă din punct de vedere structural. Spectacolul se joacă în limba germană și dispune de subtitrare în limba română.

Toate spectacolele Scenei Digitale oferă și subtitrare în limba engleză.

articolul original.

„Telefonul Bunicilor Singuri”, un nou serviciu FSC Bacău adresat persoanelor vârstnice!

2 February 2023 at 15:55

Copilăria noastră nu ar fi fost atât de fascinantă fără bunici și pentru aceasta le suntem recunoscători! Ei ne-au ajutat să descoperim lumea poveștilor și farmecul zilelor de vară când razele soarelui se jucau pe chipul lor blând și brăzdat de timp.

Din nefericire, în România, singurătatea este o problemă reală în rândul vârstnicilor, mulți dintre aceștia fiind abandonați, neajutorați, izolați din punct de vedere social, vulnerabili, dornici să fie ascultați și să primească un gând bun, toate acestea având consecințe nedorite asupra calității vieții și sănătății lor.

Tocmai de aceea, Fundația de Sprijin Comunitar a demarat începând cu luna Octombrie 2022 proiectul „Telefonul Bunicilor Singuri”, menit să aline singurătatea acestora, să le fie sprijin în rezolvarea problemelor specifice vârstei și să le readucă zâmbetul și motivația de odinioară.

La linia de telefon confidențială și gratuită, 0759 842 837, orice vârstnic din județul Bacău poate apela și cere ajutorul, iar un psiholog avizat le va oferi consiliere psihologică, suport emoțional, sfaturi, informații și un sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă în aceste vremuri dificile.

”Serviciul este adresat oricarui vârstnic care se confruntă cu singurătatea și vulnerabilitatea. Acum aceștia au posibiltatea să acceseze serviciile echipei FSC și să ne contacteze gratuit, iar noi îi vom asculta, consilia, informa și ajuta pentru găsirea celor mai bune soluții la problemele lor! Ne adresăm și celor care cunosc persoane vârstnice singure sau vulnerabile, să se alăture eforturilor noastre și să popularizeze acest nou serviciu al FSC către cei care au nevoie de el!” (Gabriela Achihăi, președinte FSC Bacău)

articolul original.

În luna iubirii, Diva te răsfață cu romantism și peisaje de vis, în weekend, de la 16:00

2 February 2023 at 15:41

În februarie, zilele de sâmbătă și duminică sunt dedicate iubirii, la DIVA. Timp de trei săptămâni, în fiecare weekend, de la ora 16:00, amatorii de povești de dragoste și finaluri întotdeauna fericite sunt invitați la câte o porție de iubire și peisaje care te trimit cu gândul la vacanță.

Duminică, 5 februarie, este difuzat filmul romantic „Regăsirea” („The Story of Us”, 2019), care este perfect pentru pasionații de cărți și de orășele de poveste, din provincie. Intriga scenariului? Librăria lui Jamie Vaughn (Maggie Lawson), din orășelul Waterford (Oregon), este amenințată de un proiect imobiliar de proporții. Arhitectul trimis la fața locului, pentru a convinge localnicii să-și vândă afacerile, este Sawyer O’Dell (Sam Page). Jamie și Sawyer s-au iubit în liceu, iar acum ajung de părți opuse ale baricadei, ea fiind decisă să salveze afacerile locale. Oare îi va ajuta trecutul să găsească un front comun?

Filmările peliculei au avut loc în Victoria (British Columbia), iar în poveste apar librăria locală Luna Collective, popularul parc Gorge Waterway și restaurantul Café Brio (care este celebru pentru rețetele proprii de rizoto, tartă caramelizată cu lămâie și trufe de ciocolată).

Sâmbătă, 11 februarie, ne aflăm „În prezența dragostei” („Presence of Love”, 2022), un film romantic care încearcă ceva diferit de tropii clasici ai acestui gen cinematografic (o fată de la oraș se mută într-un sătuc feeric, unde încearcă să salveze ceva local, iar – până la final – se desparte de actualul iubit, pentru că se îndrăgostește imediat de un localnic). Linia narativă este centrată pe Joss (Eloise Mumford), o timidă profesoară de literatură romantică, care și-a pierdut recent mama. Când pleacă 10 zile într-o vacanță la ferma unde a crescut mama ei, îi cunoaște pe actualii proprietari: doamna Merryn (Samantha Bond) și fiul ei, Daniel (Julian Morris), un tată singur. Pelicula are personaje bine dezvoltate, o poveste complexă în spate și vine la pachet cu o serie de peisaje extraordinare: filmările au avut loc în mirificul Cornwall (Marea Britanie).

A treia peliculă romantică din februarie, de pe DIVA, este programată sâmbătă (18.02), când vom asista la o „Încurcătură mediteraneeană” („Mix Up in the Mediterranean”, 2021). În film, Julian (Jeremy Jordan), un chef celebru din New York, are un accident, așa că își roagă fratele geamăn – Josh (același Jeremy Jordan) – să participe la un concurs culinar în locul lui. Nimeni n-o să-și dea seama, nu? Josh este bucătar în Alaska, în localul părintesc, deci știe cum să mânuiască un cuțit ca un expert. Evident, la fața locului, acesta se îndrăgostește de Meg (Jessica Lowndes), care jurizează evenimentul. Și care crede că e însurat… cu alt bărbat. Pelicula a fost filmată în Malta, unde are loc concursul culinar din poveste.

În luna februarie visează la vacanță cu DIVA și filmele romantice din weekend!

articolul original.

Grammy 2023. Unde poți vedea live ceremonia de decernare a premiilor

2 February 2023 at 15:11
By: Click!
image

Gala Premiilor Grammy poate fi urmărită live pe grammy.com. Așadar, cea mai așteptată seară din industria muzicală se apropie! National Academy of Recording Arts and Sciences va înmâna, și în acest an, prestigioasele trofee pentru realizările remarcabile din domeniul muzical, în cadrul celei de-a 65-a gală a Premiilor Grammy.

Evenimentul va fi transmis live luni, pe data de 6 februarie 2023, de la ora 2:00, din Crypto.com Arena, Los Angeles. Românii vor putea urmări ceremonia live pe VOYO, dar și pe site-ul oficial Premiilor Grammy, potrivit click.ro.

Citește mai multe pe: https://click.ro/primetime/grammy-2023-unde-poti-vedea-live-ceremonia-de-2239132.html

articolul original.

Publicare proiecte de ordin ale presedintelui ANAF, conform Legii 52/2003

2 February 2023 at 15:08
image

Vă informăm că pe pagina de internet a Agenției Nationale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, la rubrica Transparență decizională, au fost publicate proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/20003, privind  transparenţa decizională în administraţia publică.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, în scris, la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice și Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

• Prin scrisori, la adresa poștală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucureşti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media.
• Electronic, la adresa de mail: presa@anaf.ro
• Prin fax, la numarul: 021-319.98.57.

Transparenta decizionala

articolul original.

Nestlé a fost recunoscută în Indicele Bloomberg pentru egalitatea de gen pentru al cincilea an consecutiv

2 February 2023 at 13:33
image

Pentru al cincilea an consecutiv, Nestlé a fost nominalizată în Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), ediția 2023, cu un scor de 78,5%, peste scorul mediu al indicelui de 73%.

GEI măsoară egalitatea de gen în peste 70 de metrici pe cinci piloni, precum resurse de leadership și de talent, egalitatea în remunerare și paritate de gen, cultură incluzivă, politici împotriva hărțuirii sexuale, sau modul în care compania sprijină egalitatea de gen în afara companiei.

„Suntem încântați că eforturile noastre de a promova egalitatea de gen în forța de muncă și de a le da putere femeilor de-a lungul lanțului nostru valoric au fost recunoscute încă o dată. Credem cu tărie că luarea de măsuri pentru a asigura participarea egală a femeilor în societate nu este doar lucrul corect, ci și sprijină o mai bună luare a deciziilor, bazată pe o cultură mai incluzivă care îmbunătățește inovația și crește satisfacția profesională în rândul angajaților. Egalitatea de gen este o călătorie continuă. Vom continua să-i acordăm prioritate în cadrul afacerii noastre, pe calea către egalitatea de gen”, a spus Béatrice Guillaume- Grabisch, Head of Group Human Resources and Global Business Services.

Nestlé accelerează eforturile de a promova echilibrul de gen în companie și continuă să pună în aplicare politici, inițiative și proiecte pentru a construi o forță de muncă și o cultură mai diverse, echitabile și incluzive. În prezent, 45% din funcțiile sale de conducere sunt ocupate de femei, iar compania continuă să lucreze pentru paritatea de gen la toate nivelurile de conducere. Nestlé s-a angajat, de asemenea, să crească până la sfârșitul anului 2022 numărul de femei în cele mai bune 200 de posturi de conducere superioară la 30%. Compania va raporta progresul în ceea ce privește acest obiectiv în Creating Shared Value and Sustainability Report, ediția 2022.

De asemenea, compania promovează echitatea de gen în cadrul lanțului său de aprovizionare, în special în comunitățile agricole din care provine.

„Această recunoaștere la nivel internațional ne onorează și certifică faptul că Nestlé este un loc în care femeile au cu adevărat șanse egale. În cadrul organizației noastre, femeile reprezintă 59% din forța de muncă, iar la nivelul conducerii companiei, 66% din poziții sunt ocupate de femei” , spune Silvia Sticlea, Country Manager, Nestlé Romania.

Despre Nestlé

Grupul Nestlé este prezent în România din 1996, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, NESQUIK, Chocapic, KitKat®, Lion, JOE®, After Eight, MAGGI®, Purina, NAN®, GERBER®, Nespresso, Optifibre etc. În România, Nestlé s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani compania a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de zero emisii nete de carbon până în 2050.

Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu. Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evaluează cei mai mari 25 de producători de alimente din lume, concentrându-se pe politicile, practicile și performanțele lor legate de nutriție. Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.

Nestlé for Healthier Kids  

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiat de Fundația PRAIS.

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.

articolul original.

Sezonul de ski se deschide pe pârtia Veverița din Vatra Dornei sâmbătă, 4 februarie. Vezi programul și prețurile

2 February 2023 at 13:27

Pârtia Veverița din municipiul Vatra Dornei se va deschide oficial sâmbătă, 4 februarie. Iubitorii de ski sunt așteptați pe pârtie începând cu ora 10.00. Programul de funcționare și prețurile le regăsiți în tabelul de mai jos:

articolul original.
❌