ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023Suceava News

O femeie de 28 de ani din Fălticeni prinsă cu 120 de pachete de țigări de contrabandă în rucsac în timp ce mergea la piață să le vândă

2 February 2023 at 17:33

Astăzi, în jurul orei 11.00, un echipaj de jandarmi, aflat în timpul serviciului de patrulare pe raza municipiului Fălticeni, a depistat o femeie, în vârstă de 28 de ani, care avea asupra sa un rucsac voluminos ce conținea țigări de proveniență extracomunitară.

120 de pachete de țigări urmau să fie comercializate de către soțul acesteia în Piața Agroalimentară Fălticeni. Datorită colegilor noștri, care au intervenit cu tact și în timp util, activitatea ilicită a fost stopată.

Existând suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea faptei contravenționale prevăzute de articolul 449, alin. 2, lit. K din Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal, jandarmii au dispus ridicarea celor peste 2000 de țigarete în vederea confiscării.

O femeie de 28 de ani din Fălticeni prinsă cu 120 de pachete de țigări de contrabandă în rucsac în timp ce mergea la piață să le vândă, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

A fost votat bugetul Rădăuțiului pe 2023: 56% pentru dezvoltare și 44% pentru funcționare. Loghin: ”Este cel mai mare buget dedicat dezvoltării din istoria municipiului Rădăuți”

2 February 2023 at 17:27
image

Bugetul municipiului Rădăuți pe anul 2023 a fost votat în ședința Consiliului Local din data de 31 ianuarie. Primarul Bogdan Loghin a arătat că 56% din buget este direcționat pentru dezvoltare și doar 44% pentru funcționarea administrativă. ”De la 67% buget de funcționare l-am redus la 44%. De la 33% buget de dezvoltare l-am crescut la 56%. Este pentru prima dată în istoria municipiului Rădăuți când, datorită absorbției de fonduri europene, s-a reușit modificarea raportului dintre funcționare și DEZVOLTARE, dezvoltarea depășind mai mult de jumătate din valoarea totală a bugetului local. Reușita este cu atât mai mare pentru întreaga comunitate cu cât necesitatea dezvoltării municipiului nostru a reprezentat una din prioritățile mandatului meu, iar azi aceasta este pusă în aplicare”, a precizat Loghin.

El a enumerat cele mai importante obiective și bugetul aferent dezvoltării fiecărui obiectiv, pentru anul 2023, cu precizarea că cele mai multe proiecte sunt multianuale și se întind pe o perioadă mai lungă de 1 an:

1. Muzeu – 100.000 Lei DEZVOLTARE ( 20.000 Euro ), plus bugetul de funcționare
– Reabilitare exterioară și interioară Muzeu – Sala Albă și depozit.

2. Direcția de Asistență Publică – 120.000 Lei DEZVOLTARE ( 24.000 Euro ), plus bugetul de funcționare
– Achiziții centrale termice la unitățile subordonate DAS.
– Acoperiș terasă la Căminul de persoane vârstnice din Rădăuți.

3. Iluminat Public – 131.000 Lei DEZVOLTARE ( 26.200 Euro )
– Modernizare iluminat public prin montare stâlpi iluminat în dreptul trecerilor de pietoni.
– Montare stâlpi de iluminat public (6 buc.) pe o lungime de 150 m în zona Cimitirului Municipal din Rădăuți.

4. Locuințe, Servicii și Dezvoltare Publică – 9.078.000 Lei DEZVOLTARE ( 1.815.600 Euro )
– Reabilitare corp clădire – Ștefan cel Mare n.53.
– Achiziție teren extindere cimitir.
– Elaborare SIDU – Strategia integrată de Dezvoltare Urbană.
– Parcometre stradale.
– Controlul integrat al poluării cu nutrienți – Platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd în Municipiul Rădăuți – cofinanțare.
– Reparații fațadă – patrulater latura sud și acoperiș terasă curte interioară din strada Piața Unirii. 67.
– Demolare și construire grupuri sanitare noi în Parc II din strada Piața Unirii.
– Amenajare teren în vederea înființării unor noi locuri de parcare la Piața Obor, partea dreaptă, str. 1 Mai.
– Amenajarea Zonei Centrale a Municipiului Rădăuți.
– Amenajare spațiu de joacă pe strada Recoltei.
– Sistem supraveghere video, Piața Obor.

5. Colectare, tratare și distrugere deșeuri – 495.000 Lei DEZVOLTARE ( 99.000 Euro )
– Înlocuire rețea apă și extindere rețea de canalizare din zona centrală – Piața Unirii.

6. Străzi – 4.510.000 Lei DEZVOLTARE ( 902.000 Euro ) plus PROIECTE EUROPENE și GUVERNAMENTALE
– Reabilitare străzi: Str. Dimitrie Dan, Str. Horia, Str. Volovățului (tronson Ștefan cel mare până în strada Călărași) – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane ISC – proiect multianual.
– Reabilitare străzi: Str. Câmpului, Str. C. Brâncoveanu (din Ștefan cel Mare până la nivel trecere calea ferată), str. Grânelor din str. Mihai Viteazul în str. Merilor, str. Ciocârliei, din str. Mihai Viteazul în str. Merilor – fonduri europene GAL.
– Reabilitare străzi: str. Al. Odobescu, str. Zorilor, str. Îmbinată, str. Podurilor, str. Pandurilor, str. Plevnei, str. Gheorghe Doja, str. Cucului, str. George Coșbuc, str. Vasile Conta, str. Ion Grămadă, str. Mică – aprox. 4,8 KM. – fonduri guvernamentale nerambursabile Anghel Saligny.
– Reabilitare cu asfalt alte străzi din Municipiul Rădăuți – str. Mihai Kogălniceanu, Str. Simion Bărnuțiu capăt – Gheorghe Lazăr – Mihai Viteazul, str, Volovățului – capăt, intersecției Mihai Viteazul.
– Proiectare și execuție – Amenajare alee pietonală str. Calea Bucovinei n. 3C, zona cuprinsă de la intersecția cu str. E. Hurmuzachi până la CNEH – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane.
– Proiectare și execuție trotuar str. I. Zadik (intersecție cale ferată – intrare OLINT, partea stângă) – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane.
– Proiectare și execuție trotuar str. I. Zadik (bl. 25-28 – intrare OLINT, partea dreaptă) – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, comisioane.
– Amenajare treceri de pietoni.

7. Apă – Canal – proiect guvernamental Anghel Saligny – 4,1 milioane euro
– Străzile care vor beneficia de acest proiect sunt următoarele: str. Bogdan Vodă, str. Calea Bucovinei (p. stângă plus p. dreaptă ), str. Eugen Botezat, str. Dragoș Vicol, str. Plopilor, str. Sucevei, str. Tolocii (nou creată), str. Forestierilor, str. Grânelor plus prelungire, str. Ciocârliei plus prelungire, str. Pepenăriei, str. Luncii, str. Aleea Hipodrom, str. Andronic Motrescu – aprox. 5,4 KM.

8. Lista obiectivelor de investiții din donații și sponsorizări – 2023 – 430.400,27 Lei (86.000 Euro)
– Unitate modulară spitalicească (demolare construcție C9 – magazie – proiectare, execuție lucrări, dirigenție, avize, cote ISC – SPONSORIZARE – 100.683,27 lei, BUGET LOCAL – 0 Lei.
– Amplasare ascensor transport pacienți – exterior clădire – SPONSORIZARE – 179.717 lei – BUGET LOCAL – 0 Lei.
– Demolare și construire grupuri sanitare noi în Parc II din str. Piața Unirii – SPONSORIZARE – 150.000 lei, BUGET LOCAL – 236.500 lei.

”Față de această listă de investiții aferentă anului 2023, din bugetul local, Primăria Municipiului Rădăuți lucrează la un număr de 19 proiecte din fonduri externe nerambursabile (europene și guvernamentale), o parte din ele regăsindu-se și în expunerea de mai sus, din care 15 proiecte sunt în faza de implementare, cu o valoare de 58.533.074,83 lei ( 11.706.615 EURO ) și 4 proiecte cu o valoare de 24.401.742,14 lei ( 4.880.348 EURO ), în faza de evaluare. În total, valoarea fondurilor externe accesate și în curs de accesare de către Primăria Municipiului Rădăuți se ridică la suma de 82.934.816,97 lei, adică 16.586.963,38 EURO. Venim cu promisiunea că ne vom dedica dezvoltării municipiului Rădăuți, iar absorbția de fonduri europene, în acest sens, reprezintă factorul principal al procesului de dezvoltare al comunității noastre!
Felicitări departamentului „Proiecte programe” și celorlalți colegi din cadrul instituției noastre, cât și partenerilor externi”, a mai spus Bogdan Loghin.

articolul original.

Scena Digitală într-o nouă formulă! Toate spectacolele sunt incluse în orice abonament

2 February 2023 at 15:58

Scena Digitală, platforma online a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), s-a lansat în luna februarie într-o nouă formulă, care permite abonaților să vizioneze toate spectacolele disponibile, producții de excepție ale TNRS și ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei,  și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la prețul de 30 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde și de oricâte ori.  Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site-ul www.scena-digitala.ro.

Premierele lunii februarie

Luna februarie aduce, ca de obicei, două premiere pe Scena Digitală. Spectacolul „Sărbători fericite”, după textele lui Neil LaBute, regia Cristian Juncu, cu Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan și Marius Turdeanu, are la bază trei scenarii scurte, dar mărețe din punct de vedere tematic, ce fac apel la emoțiile pe care clasicii greci le-au adus în scenă, și care problematizează, fiecare în felul lui, conceptul de fidelitate.
„Cameristele”, de Jean Genet, regia Hunor Horvath, cu Yannick Becker, Benedikt Haefner, Daniel Bucher și Ana Tiepac, explorează limitele dintre dragoste și ură într-o lume nedreaptă din punct de vedere structural. Spectacolul se joacă în limba germană și dispune de subtitrare în limba română.

Toate spectacolele Scenei Digitale oferă și subtitrare în limba engleză.

articolul original.

„Telefonul Bunicilor Singuri”, un nou serviciu FSC Bacău adresat persoanelor vârstnice!

2 February 2023 at 15:55

Copilăria noastră nu ar fi fost atât de fascinantă fără bunici și pentru aceasta le suntem recunoscători! Ei ne-au ajutat să descoperim lumea poveștilor și farmecul zilelor de vară când razele soarelui se jucau pe chipul lor blând și brăzdat de timp.

Din nefericire, în România, singurătatea este o problemă reală în rândul vârstnicilor, mulți dintre aceștia fiind abandonați, neajutorați, izolați din punct de vedere social, vulnerabili, dornici să fie ascultați și să primească un gând bun, toate acestea având consecințe nedorite asupra calității vieții și sănătății lor.

Tocmai de aceea, Fundația de Sprijin Comunitar a demarat începând cu luna Octombrie 2022 proiectul „Telefonul Bunicilor Singuri”, menit să aline singurătatea acestora, să le fie sprijin în rezolvarea problemelor specifice vârstei și să le readucă zâmbetul și motivația de odinioară.

La linia de telefon confidențială și gratuită, 0759 842 837, orice vârstnic din județul Bacău poate apela și cere ajutorul, iar un psiholog avizat le va oferi consiliere psihologică, suport emoțional, sfaturi, informații și un sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă în aceste vremuri dificile.

”Serviciul este adresat oricarui vârstnic care se confruntă cu singurătatea și vulnerabilitatea. Acum aceștia au posibiltatea să acceseze serviciile echipei FSC și să ne contacteze gratuit, iar noi îi vom asculta, consilia, informa și ajuta pentru găsirea celor mai bune soluții la problemele lor! Ne adresăm și celor care cunosc persoane vârstnice singure sau vulnerabile, să se alăture eforturilor noastre și să popularizeze acest nou serviciu al FSC către cei care au nevoie de el!” (Gabriela Achihăi, președinte FSC Bacău)

articolul original.

În luna iubirii, Diva te răsfață cu romantism și peisaje de vis, în weekend, de la 16:00

2 February 2023 at 15:41

În februarie, zilele de sâmbătă și duminică sunt dedicate iubirii, la DIVA. Timp de trei săptămâni, în fiecare weekend, de la ora 16:00, amatorii de povești de dragoste și finaluri întotdeauna fericite sunt invitați la câte o porție de iubire și peisaje care te trimit cu gândul la vacanță.

Duminică, 5 februarie, este difuzat filmul romantic „Regăsirea” („The Story of Us”, 2019), care este perfect pentru pasionații de cărți și de orășele de poveste, din provincie. Intriga scenariului? Librăria lui Jamie Vaughn (Maggie Lawson), din orășelul Waterford (Oregon), este amenințată de un proiect imobiliar de proporții. Arhitectul trimis la fața locului, pentru a convinge localnicii să-și vândă afacerile, este Sawyer O’Dell (Sam Page). Jamie și Sawyer s-au iubit în liceu, iar acum ajung de părți opuse ale baricadei, ea fiind decisă să salveze afacerile locale. Oare îi va ajuta trecutul să găsească un front comun?

Filmările peliculei au avut loc în Victoria (British Columbia), iar în poveste apar librăria locală Luna Collective, popularul parc Gorge Waterway și restaurantul Café Brio (care este celebru pentru rețetele proprii de rizoto, tartă caramelizată cu lămâie și trufe de ciocolată).

Sâmbătă, 11 februarie, ne aflăm „În prezența dragostei” („Presence of Love”, 2022), un film romantic care încearcă ceva diferit de tropii clasici ai acestui gen cinematografic (o fată de la oraș se mută într-un sătuc feeric, unde încearcă să salveze ceva local, iar – până la final – se desparte de actualul iubit, pentru că se îndrăgostește imediat de un localnic). Linia narativă este centrată pe Joss (Eloise Mumford), o timidă profesoară de literatură romantică, care și-a pierdut recent mama. Când pleacă 10 zile într-o vacanță la ferma unde a crescut mama ei, îi cunoaște pe actualii proprietari: doamna Merryn (Samantha Bond) și fiul ei, Daniel (Julian Morris), un tată singur. Pelicula are personaje bine dezvoltate, o poveste complexă în spate și vine la pachet cu o serie de peisaje extraordinare: filmările au avut loc în mirificul Cornwall (Marea Britanie).

A treia peliculă romantică din februarie, de pe DIVA, este programată sâmbătă (18.02), când vom asista la o „Încurcătură mediteraneeană” („Mix Up in the Mediterranean”, 2021). În film, Julian (Jeremy Jordan), un chef celebru din New York, are un accident, așa că își roagă fratele geamăn – Josh (același Jeremy Jordan) – să participe la un concurs culinar în locul lui. Nimeni n-o să-și dea seama, nu? Josh este bucătar în Alaska, în localul părintesc, deci știe cum să mânuiască un cuțit ca un expert. Evident, la fața locului, acesta se îndrăgostește de Meg (Jessica Lowndes), care jurizează evenimentul. Și care crede că e însurat… cu alt bărbat. Pelicula a fost filmată în Malta, unde are loc concursul culinar din poveste.

În luna februarie visează la vacanță cu DIVA și filmele romantice din weekend!

articolul original.

Grammy 2023. Unde poți vedea live ceremonia de decernare a premiilor

2 February 2023 at 15:11
By: Click!
image

Gala Premiilor Grammy poate fi urmărită live pe grammy.com. Așadar, cea mai așteptată seară din industria muzicală se apropie! National Academy of Recording Arts and Sciences va înmâna, și în acest an, prestigioasele trofee pentru realizările remarcabile din domeniul muzical, în cadrul celei de-a 65-a gală a Premiilor Grammy.

Evenimentul va fi transmis live luni, pe data de 6 februarie 2023, de la ora 2:00, din Crypto.com Arena, Los Angeles. Românii vor putea urmări ceremonia live pe VOYO, dar și pe site-ul oficial Premiilor Grammy, potrivit click.ro.

Citește mai multe pe: https://click.ro/primetime/grammy-2023-unde-poti-vedea-live-ceremonia-de-2239132.html

articolul original.

Publicare proiecte de ordin ale presedintelui ANAF, conform Legii 52/2003

2 February 2023 at 15:08
image

Vă informăm că pe pagina de internet a Agenției Nationale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, la rubrica Transparență decizională, au fost publicate proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/20003, privind  transparenţa decizională în administraţia publică.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, în scris, la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice și Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

• Prin scrisori, la adresa poștală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucureşti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media.
• Electronic, la adresa de mail: presa@anaf.ro
• Prin fax, la numarul: 021-319.98.57.

Transparenta decizionala

articolul original.

Nestlé a fost recunoscută în Indicele Bloomberg pentru egalitatea de gen pentru al cincilea an consecutiv

2 February 2023 at 13:33
image

Pentru al cincilea an consecutiv, Nestlé a fost nominalizată în Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), ediția 2023, cu un scor de 78,5%, peste scorul mediu al indicelui de 73%.

GEI măsoară egalitatea de gen în peste 70 de metrici pe cinci piloni, precum resurse de leadership și de talent, egalitatea în remunerare și paritate de gen, cultură incluzivă, politici împotriva hărțuirii sexuale, sau modul în care compania sprijină egalitatea de gen în afara companiei.

„Suntem încântați că eforturile noastre de a promova egalitatea de gen în forța de muncă și de a le da putere femeilor de-a lungul lanțului nostru valoric au fost recunoscute încă o dată. Credem cu tărie că luarea de măsuri pentru a asigura participarea egală a femeilor în societate nu este doar lucrul corect, ci și sprijină o mai bună luare a deciziilor, bazată pe o cultură mai incluzivă care îmbunătățește inovația și crește satisfacția profesională în rândul angajaților. Egalitatea de gen este o călătorie continuă. Vom continua să-i acordăm prioritate în cadrul afacerii noastre, pe calea către egalitatea de gen”, a spus Béatrice Guillaume- Grabisch, Head of Group Human Resources and Global Business Services.

Nestlé accelerează eforturile de a promova echilibrul de gen în companie și continuă să pună în aplicare politici, inițiative și proiecte pentru a construi o forță de muncă și o cultură mai diverse, echitabile și incluzive. În prezent, 45% din funcțiile sale de conducere sunt ocupate de femei, iar compania continuă să lucreze pentru paritatea de gen la toate nivelurile de conducere. Nestlé s-a angajat, de asemenea, să crească până la sfârșitul anului 2022 numărul de femei în cele mai bune 200 de posturi de conducere superioară la 30%. Compania va raporta progresul în ceea ce privește acest obiectiv în Creating Shared Value and Sustainability Report, ediția 2022.

De asemenea, compania promovează echitatea de gen în cadrul lanțului său de aprovizionare, în special în comunitățile agricole din care provine.

„Această recunoaștere la nivel internațional ne onorează și certifică faptul că Nestlé este un loc în care femeile au cu adevărat șanse egale. În cadrul organizației noastre, femeile reprezintă 59% din forța de muncă, iar la nivelul conducerii companiei, 66% din poziții sunt ocupate de femei” , spune Silvia Sticlea, Country Manager, Nestlé Romania.

Despre Nestlé

Grupul Nestlé este prezent în România din 1996, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, NESQUIK, Chocapic, KitKat®, Lion, JOE®, After Eight, MAGGI®, Purina, NAN®, GERBER®, Nespresso, Optifibre etc. În România, Nestlé s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani compania a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de zero emisii nete de carbon până în 2050.

Inițiativele globale Nestlé:

În 2017, Nestlé a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului în vederea atingerii obiectivelor pentru anul 2030, ca parte a acțiunilor de îmbunătățire a calității vieții și contribuției la un viitor mai bun. Printre acestea se numără consolidarea programului “Nestlé for Healthier Kids”, extinderea inițiativei “Nestlé needs YOUth” și dezvoltarea activităților de management sustenabil al performanței de mediu. Nestlé își menține poziția de lider global în industria de alimente și băuturi prin portofoliul de produse sănătoase accesibile consumatorilor. Indicele global The Access To Nutrition Initiative (ATNI) evaluează cei mai mari 25 de producători de alimente din lume, concentrându-se pe politicile, practicile și performanțele lor legate de nutriție. Poziția de top conferită Nestlé este recunoașterea angajamentului său permanent față de nutriție și sănătate, precum și angajamentul său de a ajuta la abordarea provocărilor globale ale obezității și subnutriției.

Nestlé for Healthier Kids  

Programul „Nestlé for Healthier Kids” a fost creat pentru a uni toate eforturile Nestlé care susțin părinții și tutorii să crească copii mai sănătoși, de la activități de cercetare și formulare a produselor până la servicii de educație și nutriție inovatoare pentru un stil de viață sănătos. în România, aceste eforturi se regăsesc sub umbrela programului „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiat de Fundația PRAIS.

Nestlé needs YOUth

Ambiția Nestlé în ceea ce privește inițiativa globală de tineret „Nestlé needs YOUth” este să ajute 10 milioane de tineri din întreaga lume să aibă acces la oportunități de carieră până în anul 2030. Această inițiativă globală combină și coordonează toate activitățile care susțin tinerii din întreaga lume, inclusiv eforturile Alliance for YOUth.

Nestlé for a Waste Free World

Nestlé dorește ca produsele sale să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci și mai bune pentru mediu. Ambiția Nestlé pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului, apa fiind una dintre ariile prioritare.

articolul original.

Sezonul de ski se deschide pe pârtia Veverița din Vatra Dornei sâmbătă, 4 februarie. Vezi programul și prețurile

2 February 2023 at 13:27

Pârtia Veverița din municipiul Vatra Dornei se va deschide oficial sâmbătă, 4 februarie. Iubitorii de ski sunt așteptați pe pârtie începând cu ora 10.00. Programul de funcționare și prețurile le regăsiți în tabelul de mai jos:

articolul original.

Handbal masculin – Liga Zimbrilor. CSU din Suceava începe sezonul oficial cu un meci de calibru, cu CSM București

2 February 2023 at 12:17
image

În primul meci oficial din acest an din cadrul Ligii Naționale de handbal masculin, CSU din Suceava va avea un adversar de marcă. Sâmbătă, 4 februarie de la ora 17.00, în sala ”Dumitru Bernicu” din Suceava va veni ocupanta locului IV în clasament, CSM București.

”Formația oaspete este favorită din punct de vedere pe hârtie, dar noi ne-am pregătit foarte bine și cred, că având sprijinul publicului sucevean vom putea scoate un rezultat bun. Au revenit jucători de bază în lotul echipei noastre după accidentări, Loic, Botond Balasz, Bologa sau Leonard Ștefan și ne vom bate pentru punctele puse în joc” a declarat antrenorul second al CSU din Suceava, Bogdan Șoldănescu.

De acord cu tehnicianul sucevean au fost și tinerii Daniel Stanciu și Cătălin Zarițchi, care au participat recent, la Viena, la o acțiune a FRH.

”Am aflat lucruri deosebit de utile legate de ce se petrece în viața de handbalist și cum trebuie gestionate anumite situații. Ne-am întâlnit cu foste glorii care ne-au povestit din experiența lor și a fost ceva deosebit. Suntem convinși că alături de suporterii suceveni putem înfrunta orice echipă din campionat și am demonstrat acest lucru. Avem o relație de joc foarte bună împreună cu colegii noștri și putem scoate punct sau puncte cu CSM București” au menționat cei mai valoroși tineri jucători ai Sucevei.

articolul original.

Rugby. Humoreanul Mihai Macovei, căpitan al naționalei României și în meciul cu Polonia

2 February 2023 at 12:14
image

Căpitanul echipei naţionale de rugby a României, humoreanul Mihai Macovei, a declarat că în partida cu Polonia, prima din Rugby Europe Championship 2023, el şi colegii lui vor să îi surprindă pe adversari prin viteza de joc.

„Nu cunoaştem prea multe despre Polonia. Ştim că e o echipă fizică. Eu am la echipa de club (n.r. – RC Bassin d’Arcachon din Franţa) un polonez şi am discutat cu el puţin despre rugby-ul polonez. Am înţeles că e o echipă fizică, o echipă care se bazează mult pe jocul de înaintare şi care nu se deplasează foarte mult. Noi încercăm să îi surprindem cu viteza de joc şi să ne impunem jocul. Întotdeauna primul meci, chiar dacă e acasă sau în deplasare, e cel mai important. E presiune, sunt multe schimbări… competiţia e importantă şi vrem să câştigăm. Noi ne dorim să profităm de aceste trei partide din februarie şi să vedem după ce am făcut bine şi ce nu”, a spus el.

„Naţionala are un nou staff tehnic, un nou sistem de joc, dar şi câţiva jucători noi pe care i-am întâlnit acum. Sunt jucători tineri care cred eu că pot face direct pasul în echipă, adică să intre în partida cu Polonia şi celelalte care urmează. Mă bucur că e un grup tânăr aici, un grup care mai are câteva luni de pregătire pentru Campionatul Mondial”, a adăugat căpitanul României.

Suceveanul Mihai Macovei nu este mulţumit de starea gazonului de pe Stadionul Arcul de Triumf.

„Terenul de pe stadion nu este OK deloc. Pentru mine nu e şi cred că de aceeaşi părere sunt şi alţi jucători din lot. E tare şi apar dureri… poate pentru fotbal sau altceva e bun, dar pentru noi, jucătorii de rugby, care avem un gabarit mai mare, cu kilograme în plus, nu e bine, ne deranjează. Nu pot să zic acum că e un dezavantaj, dar pe noi nu ne ajută aşa cum ar trebui. Eu sper din tot sufletul să avem stadionul plin. Din păcate meciul nu va fi transmis la televizor. Sperăm să nu fie o vreme urâtă şi să vină cât mai multă lume la stadion. Să vină copiii, să descopere acest sport şi în anii viitori să îi vedem pe terenul de rugby”, a explicat jucătorul.

Echipa naţională a României întâlneşte, sâmbătă, de la ora 14:00, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, selecţionata Poloniei, în primul meci din noua ediţie a Rugby Europe Championship. Tot în această lună, „stejarii” vor mai juca în deplasare cu Belgia (11 februarie) şi Portugalia (18 februarie).

România face parte din Grupa B, alături de Portugalia, Belgia şi Polonia, în timp ce în Grupa A se află Georgia, Ţările de Jos, Spania şi Germania.

articolul original.

Volei masculin – Divizia A1. CSM Suceava, aproape de câștigarea unui set la Dej

2 February 2023 at 12:07
image

CSM Suceava nu a reușit să-și treacă în cont niciun set nici în duelul din etapa a XV-a a Diviziei A1. Plecați de pe la ora 10.00 din Suceava, tinerii jucători pregătiți de Tudor Orășanu și Vasile Moșuc au avut de luptat cu stresul și oboseala drumului la meciul cu Unirea Dej.

Este posibil ca oricum rezultatul să fi fost același, dar pentru frumusețea jocului condițiile ar fi trebuit să fie egale. Oricum, în formulă incompletă și după o repriză de ”zgâlțâială” în microbuz, sucevenii au pierdut cu 0-3. În primele două seturi oaspeții nu au contat practic, dar ultimul set a fost pierdut la 23.

”A fost un meci dificil, dar suntem obișnuiți cu acest lucru. Pentru noi și pentru clujeni chiar, o surpriză a fost evoluția tânărului Ioan Verciuc, din clanul sucevean cu același nume care îi cuprinde fratele său mai mare, Ștefan, jucător de top la volei, sora sa Maria, campioană la natație și bunicul, campion la șah. Și mezinul se pare că va avea o carieră frumoasă” a declarat antrenorul sucevean Todur Orășanu.

Urmează etapa a XVI-a când la Suceava, sâmbătă 4 februarie  de la ora 12.00 va veni Rapid București, o formație cu o mulțime de stranieri.

articolul original.

Ioan Balan vrea să afle de la ministrul transporturilor care este stadiul pregătirilor pentru începerea autostrăzii Paşcani – Suceava – Siret

2 February 2023 at 06:34
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, vrea să afle de la ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, care este stadiul pregătirilor pentru începerea autostrăzii Paşcani – Suceava – Siret. Într-o întrebare adresată pe această temă ministrului transporturilor, Ioan Balan precizează că în anul 2022, Guvernul României a făcut progrese semnificative în ceea ce privește demararea lucrărilor de construire la cea mai așteptată autostradă din România, Autostrada A7, cea mai mare parte a loturilor până la Pașcani fiind atribuite constructorilor, iar, pe unele segmente, progresul lucrărilor este satisfăcător. „Cu toate acestea, pe tronsoanele de la Pașcani și până la Siret, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii mai are de derulat proceduri importante, astfel  încât, până la finalul anului 2023, să fie atribuite contractele și demarate lucrările și pe această secțiune”, a precizat deputatul liberal sucevean.

El a spus că apreciază declarațiile făcute de Sorin Grindeanu cu privire la accelerarea procedurilor pentru Autostrada Paşcani – Suceava – Siret, precum și angajamentul ca acestea să fie finalizate în anul 2023. „Dat fiind că lucrările de construire pentru Autostrada Paşcani – Suceava – Siret nu pot să fie finanțate din fondurile nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vă rog să precizați dacă acest obiectiv de investiții a fost inclus în finanțările disponibile prin Programul Operațional Transport 2021–2027 și care este cota de cofinanțare a statului român”, i-a transmis deputatul PNL de Suceava ministrului Sorin Grindeanu.

El a adăugat că deși Parlamentul a operat, în ultimii ani, mai mult modificări legislative pentru a eficientiza termenele de atribuire a contractelor de lucrări pentru marile proiecte de investiții, contestații nefondate care blocau proiectele, întârzieri generate de obținerea unor avize sau realizarea unor studii etc., vrea să afle de la ministrul transporturilor ce măsuri suplimentare are în vedere că implementeze astfel încât procedurile de atribuire a lucrărilor pentru Autostrada Paşcani – Suceava – Siret să fie finalizate în cursul anului 2023.

Ioan Balan vrea să afle de la ministrul transporturilor care este stadiul pregătirilor pentru începerea autostrăzii Paşcani - Suceava - Siret, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

A nins toată noaptea în zona Câmpulung Moldovenesc. Drumarii au împrăștiat 120 tone material antiderapant pe drumurile naționale din zonă. DN18 acoperit cu zăpadă frământată de 0-1cm

2 February 2023 at 05:47
image

Pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, în pofida precipitațiilor sub formă de ninsoare care s-au înregistrat pe tot parcursul nopții. Carosabilul este umed pe toate sectoarele de drum administrate, cu excepția DN18 unde este acoperit cu zăpadă frământată 0-1cm.

S-a acționat pe toate sectoarele de drum național din administrare cu 15 utilaje dotate cu lamă și răspânditor și s-au consumat circa 120 tone material antiderapant.

Situația este monitorizată permanent, se intervine în funcție de starea vremii și condițiile de trafic.

articolul original.

Destinul amantei regelui Carol al II-lea al Angliei

2 February 2023 at 04:05
image

În această zi de 2 februarie, în anul 1650, pe o străduță lăturalnică de lângă Drury Lane din Londra, s-a născut una dintre cele mai fermecătoare amante ale istoriei, Nell Gwyn, micuța și exuberanta brunetă care a fost timp de 17 ani țiitoarea regelui Carol al II-lea al Angliei.

Conform propriilor relatări, Nell s-a născut într-o casă de toleranță condusă de mama ei. Tatăl ei a murit în închisoarea datornicilor, încă din frageda pruncie a fetiței. Când a mai crescut puțin, mama ei a pus-o să ajute la „umplerea paharelor cu ape tari (să servească brandy) pentru clienții bordelului”, după care a vândut portocale în Drury Lane. La împlinirea vârstei de 15 ani, a trecut la o carieră pe scenă – și în paturile amanților ei.

Primul a fost un actor numit Charles Hart, unul dintre următorii numindu-se Charles Sackville, ceea ce a făcut-o mai târziu să se refere la Carol al II-lea ca „dragul meu Charles al III-lea”. Când Nell a împlinit nouăsprezece ani, a atras atenția regelui, care pe atunci avea 39 de ani, și a devenit curând amanta acestuia.

„Frumușica și isteața Nell”, după cum a numit-o Samuel Pepys, l-a fermecat pe Carol nu numai prin înfățișarea ei apetisantă și picioarele excepționale, ci și prin veselia și temperamentul ei jucăuș. Odată instalată ca favorită a regelui (sau cel puțin ca una dintre ele), ea nu s-a amestecat în chestiunile publice și nici nu a cerut bani, cu toate că suveranul o trata cu generozitate.

Spre deosebire de unele dintre amantele sale (și spre deosebire de Carol însuși), din momentul în care i-a fost alături, i-a rămas credincioasă. Celebră pentru agerimea spiritului, Nell a avut la un moment dat prilejul să se folosească de această calitate pentru a se salva de o gloată violentă. În acea perioadă, Anglia era fervent anticatolică, iar când Nell se plimba cu caleașca a fost confundată cu Louise de Kéroualle, o altă amantă de-a regelui, catolică. Când niște bădărani beți s-au apropiat de caleașcă, agitând amenințător drugi de fier, și-a scos capul pe fereastră și a strigat la ei: „Rogu-vă, oameni buni, fiți civilizați, căci eu sunt târfa protestantă”.

Nell i-a născut regelui doi fii și avea treizeci și cinci de ani la moartea acestuia, în 1685. Pe patul de moarte, el l-a implorat pe fratele lui, James: „Să n-o lași pe sărmana Nell să moară de foame”. Onorând rugămintea lui Carol, James i-a dat o pensie de 1.500 de lire pe an.

Doi ani mai târziu, la 14 noiembrie 1687, acea „târfuliță veselă și îndrăzneață” (Pepys, din nou) a murit la Londra în urma unui accident cardiovascular.

Tot la 2 februarie:

1525, 1594: Data nașterii, dar și a morții compozitorului italian Giovanni da Palestrina.

1626: Carol I este încoronat rege al Angliei.

1882: Se naște la Dublin scriitorul James Joyce.

Geo Alupoae, critic de teatru

Destinul amantei regelui Carol al II-lea al Angliei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
Before yesterdaySuceava News

Dj Lucian&Geo lanseaza impreuna cu Next Route piesa „You Miss Me”

1 February 2023 at 18:16
image

Dj Lucian (Lucian Mitrache) & Geo (Naita George) revin în forță si lansează împreună cu Next Route (Beznea Teodor Dorinel), o nouă piesă de calitate, care se numește „You Miss Me”. Lansată împreună cu labelul spaniol Planeta Dance Music, un label foarte popular în întreagă lume, „You Miss Me” este o piesa perfectă pentru Luna Iubirii,fiind plina de emoție și romantism,ducându-ne cu gândul la o iubire din trecut și reușind sa fie o adevărată hrană spirituala pentru suflet și minte. Nouă piesă va avea lansarea oficială la radio în țări precum Spania, Portugalia, Italia, Grecia,Bulgaria și Serbia, fiind cunoscut faptul,că cei doi artiști și producători români sunt foarte apreciați de dj-ii și producătorii din afară, unde piesele lor se bucura de un feedback pozitiv.Dupa ce au lansat remixul oficial al piesei Faydee&Costi-Luana, produs impreuna cu Sean Norvis(piesa a reusit sa depaseasca pe Youtube, pe canalul oficial Cat Music, peste 100 de mii de vizualizari, in doar 2 luni),Dj Lucian&Geo au facut show la cel mai tare party de Revelion, alaturi de celebrii Martin Garrix (locul 1 in top 100 Dj’s),legenda muzicii trance , Paul Van Dyk,Timmy Trumpet sau Robin Schulz. Dj Lucian&Geo pregatesc piese si remixuri noi, dar si colaborari de exceptie in premiera pentru Romania.

Next Route (Beznea Teodor Dorinel) este un tânăr încrezător și talentat din Sascut, județul Bacău, cu o experiență de 5 ani in muzica care e gata să cucerească piața muzicală din România, dar și cea internațională. Acesta a produs și a lansat multe piese care se bucură de aprecierea iubitorilor de muzică și este celebru deja pe rețelele de socializare, melodiile lui au generat peste 20.8 milioane de vizualizari in total pe YouTube,TikTok si din Reels pe Instagram si Facebook. Pentru viitor pregateste multe piese surpriza , dar si un album rap/trap.

Dj Lucian:”Dragi prieteni,această piesă este un cadou din partea noastră pentru toți iubitorii de muzică din întreagă lume.Muzica si dragostea sunt cele doua aripi ale sufletului.Viața e plină de obstacole, dar și de bucurii. Nu ezitați niciodată, nu renuntati la visele voastre, gândiți-vă că este cineva care va iubește,că nimic nu este imposibil și ca veti reusi pană la urma.Faceți din vise realitate!Umpleti-va sufletul cu frumusețe si muzica buna!Mulțumim frumos tuturor celor care ne susțin și ne apreciază muzică,dar și celor care ne pun bețe în roate pentru că ne motivează și mai mult.Fără voi dragilor, noi nu am există!”

Link Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=G7wAYaPFCkE

articolul original.

Proiectul „EduAll-Împreună învăţăm altfel!” lansat de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava

1 February 2023 at 17:43

Vineri 27 ianuarie 2023, la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Sala de Festivități, a fost lansat oficial proiectul „EduAll-Împreună învăţăm altfel!”, cod MySMIS 154198, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești, Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu şi Asociația Româna de Literație Iași.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții-10.i.Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. – Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparțînând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6.- Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli inclusive,  Apel –Educaţia nonformală în sistem outdoor.

Scopul proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin măsuri integrate de prevenție, respectiv participarea unui număr de 324 de elevi la programe de educație nonformală în sistem outdoor și îmbunătățirea competențelor a 36 de cadre didactice/personal de sprijin din cele 3 unități de învățământ din județul Suceava.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor a 36 de cadre didactice din cele 3 unităţi de învăţământ partenere prin participarea acestora la un program de perfecţionare profesională, cu 15 credite, în domeniul organizarii şi furnizării educaţiei nonformale în sistem outdoor, în vederea promovării unor servicii educationale de calitate, centrate pe nevoile elevilor şi a unei şcoli incluzive. Cele 36 de cadre didactice după finalizarea programului de formare vor deveni traineri care vor desfăşura activiţăţi de educaţie nonformală în sistem outdoor cu  324 de elevi din grupul ţintă.

De asemenea, în vederea creşterii ratei de participare a elevilor în învăţământul primar şi secundar, proiectul prevede  un set complex de măsuri integrate de prevenţie, prin organizarea de activitati educationale activ-participative, interactive, centrate pe nevoile elevilor din grupul ţintă.

GRUPUL ȚINTĂ

 • 36 cadre didactice /personal de sprijin din care :
 • 20 persoane -Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus
 • 8 persoane- Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești
 • 8 persoane – Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu
 • 324 de elevi din clasele 0-X (ISCED 1-3) din care
 • 164 elevi ( 64 din învățământul gimnazial, 100 elevi din învățământul secundar )- Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu

Cele mai importante rezultate propuse:

 • 18 Evenimente de informare – profesori -elevi
 • 1 curs de formare profesională -Educație prin activități outdoor pentru fiecare copil- pentru 36 Cadre didactice și personal de sprijin înscrise în grupul țintă;
 • 36 cadre didactice și personal de sprijin instruiți și certificați;
 • 3 Centre Interactive de Educație Outdoor (CIEO) create în școlile partenere;
 • 1 personaj Super Erou Creat și promovat în cadrul evenimentelor de informare;
 • 450 elevi informați despre activitățile proiectului și importanța sistemului educațional;
 • 324 elevi înscriși în grupul țintă-participanți la Programe de educație nonformală în sistem outdoor;
 • 1 Compendium activități outdoor;
 • 324 de elevi participanți la workshop-uri de educație pentru ecologie și dezvoltare durabilă;
 • 162 elevi participanți la workshop-uri de educație pentru sănătate, igienă şi nutriție;
 • 162 elevi participanți la cluburi de dezbateri Democrația suntem noi, implică-te și tu!
 • 162 elevi participanți la acțiuni de promovare a educației

Proiectul are o durată de 14 luni și se vă implementa în perioada 20 Octombrie 2022 – 19 Decembrie 2023. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1,729,434.53 lei.

Evenimentul a fost organizat în detaliu de doamna Lidia Acostoaie, inspector şcolar proiecte educaţionale europene şi managerul proiectului„EduAll-Împreună învăţăm altfel!”, moderat cu multă  măiestrie   şi  abordat ”altfel”,  adaptat în context de educaţie nonformală în sistem  outdoor de  doamna  Tatiana Vîntur- inspector școlar educație nonformală.

“Conferința a fost o experiență de învățare autentică pentru participanți: profesori, elevi și inspectori.  Multă creativitate, implicarea participanților și, poate cel mai important, ieșirea din tiparul clasic cu intervenții fără conținut, fără inspirație și fără învățare. Cuvintele cheie ale conferinței au fost: educație, învățare, împreună și bucurie. Le adun în următoarea expresie: Educația este despre a învăța împreună, cu bucurie! Așa a fost la acest eveniment”-conchide profesor Liliana Romaniuc, Președintele Asociației Române de Literație Iași, partener în proiect”.

articolul original.

Proiectul „EduJoy- Bucuria de a învăța altfel”, lansat de Inspectoratul Școlar Județean la Liceul Filadelfia

1 February 2023 at 17:16

Vineri 27 ianuarie 2023,  la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Sala de Festivități,  a fost lansat oficial proiectul EduJoy– Bucuria de a învăța altfel”, cod MySMIS 153434, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială Dornești, Școala Gimnazială “Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi și Asociația Centrul de Studii Sociale şi Educatie Civică Suceava.

Proiectul este  cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții-10.i.Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. – Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparțînând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6.- Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive, Apel –Educaţia nonformală în sistem outdoor.

Scopul proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin măsuri integrate de prevenție, respectiv participarea unui număr de 324 de elevi la programe de educație nonformală în sistem outdoor și îmbunătățirea competențelor a 36 de cadre didactice/personal de sprijin din cele 3 unități de învățământ din județul Suceava.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor a 36 de cadre didactice din cele 3 unităţi de învăţământ partenere prin participarea acestora la un program de perfecţionare profesională, cu 15 credite, în domeniul organizarii şi furnizării educaţiei nonformale în sistem outdoor, în vederea promovării unor servicii educationale de calitate, centrate pe nevoile elevilor şi a unei şcoli incluzive. Cele 36 de cadre didactice după finalizarea programului de formare vor deveni traineri care vor desfăşura activiţăţi de educaţie nonformală în sistem outdoor cu  324 de elevi din grupul ţintă.

De asemenea, în vederea creşterii ratei de participare a elevilor în învăţământul primar şi secundar, proiectul prevede  un set complex de măsuri integrate de prevenţie, prin

organizarea de activitati educationale activ-participative, interactive, centrate pe nevoile elevilor din grupul ţintă.

GRUPUL ȚINTĂ

 • 36 cadre didactice /personal de sprijin din care :
 • 20 persoane Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava
 • 8 persoane Școala Gimnazială Dornești,
 • 8 persoane  Școala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi
 • 324 de elevi din clasele 0-X (ISCED 1-3) din care
 • 164 elevi ( 64 din învățământul gimnazial, 100 elevi din învățământul secundar)- Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială Dornești,
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) -Școala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi

Cele mai importante rezultate propuse:

 • 18 Evenimente de informare – profesori -elevi
 • 1 curs de formare profesională -Educație prin activități outdoor pentru fiecare copil- pentru 36 Cadre didactice și personal de sprijin înscrise în grupul țintă;
 • 36 cadre didactice și personal de sprijin instruiți și certificați;
 • 3 Centre Interactive de Educație Outdoor (CIEO) create în școlile partenere;
 • 1 personaj Super Erou Creat și promovat în cadrul evenimentelor de informare;
 • 450 elevi informați despre activitățile proiectului și importanța sistemului educațional;
 • 324 elevi înscriși în grupul țintă-participanți la Programe de educație nonformală în sistem outdoor;
 • 1 Compendium activități outdoor;
 • 324 de elevi participanți la workshop-uri de educație pentru ecologie și dezvoltare durabilă;
 • 162 elevi participanți la workshop-uri de educație pentru sănătate, igienă şi nutriție;
 • 162 elevi participanți la cluburi de dezbateri Democrația suntem noi, implică-te și tu!
 • 162 elevi participanți la acțiuni de promovare a educației

Proiectul se va derula pe o perioada de 14 luni cu un Buget de 1,731,088.41lei

Evenimentul a fost organizat de doamna Lidia Acostoaie, inspector şcolar proiecte educaţionale europene,  moderat cu multă  măiestrie   şi  abordat ”altfel”,  adaptat în context de educaţie nonformală în sistem  outdoor de  doamna  Tatiana Vîntur- inspector școlar educație nonformală.

“Printr-un management de proiect bine planificat, organizat, gestionat și prin controlul sarcinilor și a  resurselor  ne dorim să   atingem  cu succes  obiectivele, rezultatele și indicatorii propuși” susține managerul de proiect.

articolul original.

„EduOut-Şcoala din afara clasei”, proiect cu fonduri europene implementat de Inspectoratul Școlar Județean

1 February 2023 at 16:58

Vineri 27 ianuarie 2023, la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Sala de Festivități, a fost lansat oficial proiectul„EduOut-Şcoala din afara clasei”, cod MySMIS 154196, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, Școala Gimnazială Păltinoasa şi Asociația Centrul de Studii Sociale şi Educație Civică Suceava.

Proiectul este  cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții-10.i.Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. – Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparțînând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6.- Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli inclusive,  Apel –Educaţia nonformală în sistem outdoor.

Scopul proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin măsuri integrate de prevenție, respectiv participarea unui număr de 324 de elevi la programe de educație nonformală în sistem outdoor și îmbunătățirea competențelor a 36 de cadre didactice/personal de sprijin din cele 3 unități de învățământ din județul Suceava.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor a 36 de cadre didactice din cele 3 unităţi de învăţământ partenere prin participarea acestora la un program de perfecţionare profesională, cu 15 credite, în domeniul organizarii şi furnizării educaţiei nonformale în sistem outdoor, în vederea promovării unor servicii educationale de calitate, centrate pe nevoile elevilor şi a unei şcoli incluzive. Cele 36 de cadre didactice după finalizarea programului de formare vor deveni traineri care vor desfăşura activiţăţi de educaţie nonformală în sistem outdoor cu  324 de elevi din grupul ţintă.

De asemenea, în vederea creşterii ratei de participare a elevilor în învăţământul primar şi secundar, proiectul prevede  un set complex de măsuri integrate de prevenţie, prin

organizarea de activitati educationale activ-participative, interactive, centrate pe nevoile elevilor din grupul ţintă.

GRUPUL ȚINTĂ

 • 36 cadre didactice /personal de sprijin din care :
 • 20 persoane -Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia
 • 8 persoane- Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava
 • 8 persoane – Școala Gimnazială Păltinoasa
 • 324 de elevi din clasele 0-X (ISCED 1-3) din care
 • 164 elevi (64 din învățământul primar,100 elevi din învățământul gimnazial)- Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) -Școala Gimnazială Păltinoasa

Cele mai importante rezultate propuse:

 • 18 Evenimente de informare – profesori -elevi
 • 1 curs de formare profesională -Educație prin activități outdoor pentru fiecare copil- pentru 36 Cadre didactice și personal de sprijin înscrise în grupul țintă;
 • 36 cadre didactice și personal de sprijin instruiți și certificați;
 • 3 Centre Interactive de Educație Outdoor (CIEO) create în școlile partenere;
 • 1 personaj Super Erou Creat și promovat în cadrul evenimentelor de informare;
 • 450 elevi informați despre activitățile proiectului și importanța sistemului educațional;
 • 324 elevi înscriși în grupul țintă-participanți la Programe de educație nonformală în sistem outdoor;
 • 1 Compendium activități outdoor;
 • 324 de elevi participanți la workshop-uri de educație pentru ecologie și dezvoltare durabilă;
 • 162 elevi participanți la workshop-uri de educație pentru sănătate, igienă şi nutriție;
 • 162 elevi participanți la cluburi de dezbateri Democrația suntem noi, implică-te și tu!
 • 162 elevi participanți la acțiuni de promovare a educației

Proiectul se va derula pe o perioada de 14 luni cu un Buget de 1,731,088.41lei

Evenimentul a fost organizat de doamna Lidia Acostoaie, inspector şcolar proiecte educaţionale europene,  moderat cu multă  măiestrie   şi  abordat ”altfel”,  adaptat în context de educaţie nonformală în sistem  outdoor de  doamna  Tatiana Vîntur- inspector școlar educație nonformală.

“Daca vom respecta firul roşu al proiectului ne vom bucura împreună de rezultatele lui”, spune managerul proiectului.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020

articolul original.
❌