ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Suceava News

9.700 bucăți țigarete confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni

28 November 2022 at 18:47

În data de 24 noiembrie 2022, ora 22:00, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni – Direcția Regională Vamală Iași,  în urma unui control vamal amănunțit efectuat asupra unui autoturism înmatriculat în Republica Moldova, au descoperit ascunse  în rezervorul de combustibil un număr de 9.700 bucăți țigarete marca King Red, în vederea sustragerii acestora de la vămuire.

S-au luat măsuri cu privire la sancționarea contravențională a conducătorului auto, confiscarea țigaretelor și reținerea autoturismului până la plata amenzii.

9.700 bucăți țigarete confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Edenred România și Raiffeisen Bank lansează un parteneriat pentru a facilita accesul clienților IMM la beneficiile extrasalariale oferite de Edenred

28 November 2022 at 18:39
image
 • Bank au încheiat un parteneriat pentru a facilita accesul companiilor la produsele oferite de Edenred.
 • Clienții Raiffeisen Bank vor beneficia de 3 luni gratuite la produsele oferite de Edenred – carduri de masă, carduri cadou, carduri de vacanță, carduri culturale și platforma de beneficii flexibile Benefit.

Edenred, liderul pieței de beneficii extrasalariale din România, și Raiffeisen Bank au semnat un parteneriat care are rolul de a facilita accesul clienților IMM la produsele oferite de Edenred – carduri de masă, carduri cadou, carduri de vacanță și carduri culturale – cu scopul de a oferi beneficii angajaților și de a eficientiza costurile aferente pachetelor salariale.

Începând de anul acesta, clienții IMM ai Raiffeisen Bank vor regăsi în sucursalele băncii toate informațiile necesare pentru produsele oferite de Edenred: Card Ticket Restaurant, Card Cadou, Card Cultural, Card Vacanță și platforma Benefit. Fiecare produs are o descriere completă a beneficiilor pe care le pot avea potențialii clienți. Printre acestea se numără scutirea de la plata taxelor sociale și deduceri la plata impozitului pe profit, beneficii existente pentru toate tipurile de carduri. Cei care doresc mai multe informații vor fi contactați de un consultant pentru a le prezenta un plan personalizat și vor beneficia de 3 luni gratuite la serviciile Edenred.

„În prezent, 100% dintre soluțiile oferite de Edenred sunt digitale. Lucrăm să îmbunătățim constant experiența de utilizare digitală și să extindem portofoliul cu servicii care vin în întâmpinarea nevoilor clienților noștri. Alături de Raiffeisen Bank, am dezvoltat un parteneriat dedicat clienților IMM ai băncii, facilitându-le accesul la serviciile oferite de Edenred. Venim, astfel, în sprijinul IMM-urilor cu un serviciu care le permite să își gestioneze, integral digital, activitatea financiară și pachetul de beneficii oferit angajaților”, a spus Ștefan Toderiță, Strategy & Development Director, Edenred România.

„Ne bucurăm să anunțăm parteneriatul cu Edenred, unul dintre cei mai importanți jucători în piața de beneficii extrasalariale pentru angajați. Completăm, astfel, oferta Raiffeisen pentru clienții IMM, pe partea de convenții salariale, cu un pachet suplimentar de beneficii oferit angajaților. Parteneriatul face parte din seria serviciilor non-bancare pe care le oferim clienților noștri, menite să-i sprijine eficient, prin lărgirea gamei de servicii de care echipele lor pot beneficia”, a declarat Raluca Nicolescu, Director Executiv IMM la Raiffeisen Bank.

În această perioadă marcată de creșterea inflației și creșterea prețurilor energiei și gazelor naturale, clienții IMM descoperă și folosesc din ce în ce mai mult beneficiile extrasalariale, care le permit să aibă o fiscalitate redusă, pentru a asigura angajaților o putere de cumpărare mai mare.

Pentru companii, în calitate de angajator, produsele Edenred sunt o modalitate de a crește satisfacția, motivația și retenția angajaților și beneficiază, totodată, de avantaje fiscale. 79% dintre companii spun că acordarea de tichete reprezintă un avantaj în negocierea pachetelor salariale, în timp ce 86% dintre acestea apreciază avantajele fiscale ale tichetelor de valoare, conform unui Studiu de percepție asupra sistemului tichetelor de valoare, realizat de Exact Business Solutions la cererea Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete (APET), în decembrie 2021.

articolul original.

Articol ştiinţific al unui cercetător al UAIC, publicat în prestigioasa revistă Nature Communications

28 November 2022 at 18:08
image

Dr. Dumitru-Claudiu SERGENTU, Asistent de Cercetare Științifică al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în cadrul Laboratorului de investigare a proceselor fizico-chimice din fază gazoasă cu implicaţii în formarea aerosolilor organici secundari, RA-03 RECENT-AIR, a realizat un studiu, în colaborare cu o echipă pluridisciplinară de cercetători din Statele Unite ale Americii și China, privind sinteza și caracterizarea unor noi compuși ce stabilizează legături chimice multiple între un atom de uraniu și unul de azot, care a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Communications, în data de 23 noiembrie 2022.

„Relevanța acestui studiu este susținută la un nivel mai general de problematica procesării deșeurilor nucleare la nivel global, ce atrage după sine nevoia de a cunoaște cât  mai precis comportamentul fizico-chimic al actinidelor.

Actinidele sunt elemente metalice radioactive cu aplicații, în principal, în industria nucleară, acestea fiind extrem de nocive vieții odată intrate în contact necontrolat cu mediul înconjurător (sol, apă sau atmosferă).

Astfel, dintr-o perspectivă științifică, cercetătorii din cele mai mari laboratoare ale lumii îşi unesc eforturile pentru a se ajunge la un consens cu privire la capacitatea actinidelor de a forma legături chimice cu alte molecule și de a le caracteriza pe acestea. Articolul, intitulat “A charged diatomic triple-bonded U≡N species trapped in C82 fullerene cages”, descrie legătura covalentă triplă dintre un atom de uraniu și unul de azot ce se formează în interiorul unor fulerene. Astfel de compuși chimici sunt foarte rari în literatura de specialitate”, a declarat ACS. Dr. Dumitru-Claudiu SERGENTU.

Mai multe informații sunt publicate aici: https://www.nature.com/articles/s41467-022-34651-5

Dr. Dumitru-Claudiu SERGENTU a absolvit Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 2011, a absolvit un master European în Chimie teoretică și modelare computațională în cadrul Universității din Groningen (Țările de Jos) și a obținut titlul de doctor în Chimie la Universitatea din Nantes, Franța. Până la sfârșitul anului 2021, Dr. Sergentu a efectuat studii de la Universitatea din Buffalo, New York (SUA), sub îndrumarea Profesorului Jochen Autschbach. De asemenea, este autor a 31 de articole științifice publicate în reviste de prestigiu la nivel mondial, precum Nature, Nature Communications sau Journal of The American Chemical Society.

Revista Nature Communications este o revistă științifică cu acces deschis, care publică cercetări de înaltă calitate din toate domeniile științelor naturale și are un factor de impact de 17,69.

articolul original.

Jumătate dintre copii se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani

28 November 2022 at 18:02

Organizația Salvați Copiii România deschide, la București, Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor. Jumătate dintre copii se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani (Studiu internațional)

 • La 11 ani, Katerina s-a confruntat deja cu situații grele, chiar și pentru un adult. Împreună cu fratele ei de doar 5 ani, bunica și mama ei, Katerina a fugit din calea războiului, cu un picior bolnav și cu mintea bulversată de trauma de a-și lăsa în spate tatăl, nevoit să lupte în război. Salvați Copiii România a reușit să o înscrie la un medic de familie și apoi a asistat-o să poată fi tratată la clinica de ortopedie a Spitalului clinic de copii „Grigore Alexandrescu” din București. Totodată, pentru că trauma fetiței este profundă, ea a fost inclusă în activitățile de consiliere și suport emoțional desfășurate în cadrul Centrului de Consiliere și Servicii Integrate Salvați Copiii din București.
 • Cercetările Save the Children arată că 50% dintre copiii ucraineni cu vârsta sub 16 ani se confruntă cu anxietatea, iar această cifră crește la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani.
 • 57% dintre copii se simt nefericiți de când au părăsit Ucraina.
 • De la debutul crizei umanitare, echipele Salvați Copiii România, aflate pe teren, au acordat asistență socio-emoțională complexă pentru 682de persoane, dintre care 117.695 de copii și 97.987 de adulți.

 Copiii refugiați din Ucraina care frecventează școala au un risc mai mic de a se simți singuri, însă ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza războiului din Ucraina rămân îngrijorător de scăzute în Europa, arată datele recente ale unui raport internațional Save the Children (”Aceasta este viața mea și nu vreau să irosesc niciun an din ea: Experiențele și bunăstarea copiilor care fug din Ucraina[1]„). În cadrul programului dedicat asistării umanitare a copiilor ucraineni, unde o componentă de bază este incluziunea școlară a acestora, Organizația Salvați Copiii România a inaugurat la București Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor. La nivel național, au fost depuse până acum 3.036 de cereri de înscriere a copiilor refugiați din Ucraina în sistemul de învățământ românesc, dintre care 972 sunt solicitări pentru înscriere preșcolari, iar 2.064 pentru elevi, arată datele Ministerului Educației.

Mai mult de jumătate dintre copiii intervievați au considerat că situația lor s-ar îmbunătăți dacă ar avea prieteni din comunitatea gazdă (57%), dacă ar avea posibilitatea de a face sport sau de  a-și practica     hobby-urile (56%) și dacă ar învăța limba locală (54%). Băieții declară, într-o proporție semnificativ mai mare decât fetele, că își doresc să aibă prieteni în comunitatea gazdă (64% față de 52%, respectiv). Jumătate dintre copii au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani.

Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune educațională pentru acești copii: astfel, 528 de copii sunt deja sprijiniți prin programe de tip after-school în 13 școli, unde studiază, cu pedagogi ucraineni, potrivit programei din țara lor și învață limba română.

Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii România, a declarat: „Copiii care fug din calea războiului sunt copii traumatizați, care trebuie să înțeleagă foarte repede că își abandonează casele și, în cele mai multe dintre cazuri, și tații, pentru a-și salva viața. Este un bagaj emoțional imens, de aceea redarea unui sentiment de normalitate, prin includerea în școli, în programe de terapie și consiliere socială, este crucială. La fel de important, însă, este ca mamele lor, cu care cel mai adesea ajung în România, să primească informații clare despre pârghiile pe care le au pentru a se putea integra în România.”.

„În acest context în care sistemul public românesc a fost întins la niște limite ale sale, eforturile pe care organizațiile ca Salvați Copiii, Organizația Internațională pentru Migrație și alte organizații care au venit și au construit servicii sociale sau de sprijin în locurile în care noi nu am mai putut, au făcut ca răspunsul României să fie mai mult decât decent, să fie un model și mă bucur că am reușit să ne mobilizăm atât de bine, noi ca țară, noi ca oameni și să mă bucură extrem de mult că cel puțin în această criză a refugiaților, noi românii am funcționat ca o echipă și s-a văzut.”, a adăugat Maria Mădălina Turza, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului României, prezentă la eveniment.

De la debutul crizei umanitare din Ucraina, 2.914.304 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României și până în prezent au fost depuse 4.391 de cereri de azil și au fost emise 90.287 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare. 15.591.979 de persoane au părăsit teritoriul Ucrainei prin granițele cu România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Moldova, dintre care aproximativ 45% sunt copii. Mulți copii au fost martori la evenimente dureroase, fiind nevoiți să își părăsească locuințele și să îi lase în urmă pe cei dragi. Guvernele țărilor gazdă au un rol esențial în sprijinirea copiilor, astfel încât probleme precum anxietatea și nefericirea să nu se transforme în probleme de sănătate mintală pe termen lung.

În Centrul de consiliere și servicii integrate București a fost acordată asistență socio-umanitară pentru 7.136 de beneficiari, dintre care 3.581 de copii, constând în: consiliere socială, facilitarea accesului la servicii medicale, educaționale, sociale, suport material și financiar, consiliere psihologică, activități de coeziune socială și activități educative – cursuri de limba română, activități de petrecere a timpului liber.

Înființarea și funcționarea Centrului de Consiliere și Servicii Integrate din București sunt susținute cu sprijin financiar din partea Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe.

Totodată, separat de activitățile Centrului de Consiliere și Servicii Integrate, Organizația Salvați Copiii a acordat asistență umanitară unui număr de 8.936 de copii și 5.548 de adulți în Gara de Nord, 1.857 de copii și 740 de adulți în Centrul de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil, precum și 11.413 copii și 616 adulți în centrul Romexpo.

În total, 36.446 de persoane au beneficiat de servicii în București, dintre care 25.987 de copii și 10.459 de adulți.

Context

Organizația Salvați Copiii România evaluează constant nevoile refugiaților ucraineni ajunși din Ucraina pe teritoriul țării noastre și oferă asistență umanitară şi suport pentru acces la servicii de educaţie şi sănătate, după caz, la puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în taberele de refugiați și puncte de staționare, precum şi în comunităţi rurale şi urbane în care copiii ucraineni şi părinţii lor locuiesc. De la declanșarea acestui război până în prezent, Salvați Copiii a sprijinit 215.682 de persoane, dintre care 117.695 de copii și 97.987 de adulți, cu materiale de strictă necesitate, suport emoțional, consiliere și sprijin financiar.

Totodată, organizația și-a extins intervenția în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina aflați pe teritoriul Republicii Moldova unde a organizat două transporturi umanitare cu 505.200 de produse de primă necesitate, igienico-sanitare, pentru 42.000 de bebeluși, copii de vârstă mică și mame, a susținut integrarea școlară pentru 1600 de copii și a donat două ambulanțe pentru oferirea de servicii socio-medicale mobile femeilor, gravidelor și copiilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova.

România și Republica Moldova rămân  țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

[1] This is my life and I don’t want to waste a year of it. The Experiences and wellbeing of children fleeing Ukraine, November 2022, Save the Children

articolul original.

De 1 Decembrie, Digi World aduce, în premieră, Episodul 2 din „Zona de Risc. Biocod”

28 November 2022 at 17:53
image

Digi World invită pasionații de știință revoluționară să urmărească vineri, 1 Decembrie, de la ora 21:00, cel de-al doilea episod din „Zona de Risc. Biocod” – singura serie de documentare de popularizare a medicinei din România. În noul episod, dr. Bogdan Ivănescu duce biotehnologia la nivelul următor și, alături de colaboratorii săi, ghidează publicul mai aproape de ultima frontieră a medicinei.

De Ziua Națională a României, dr. Bogdan Ivănescu, personajul principal al noii serii „Zona de Risc. Biocod”, povestește publicului despre noile rezultate revoluționare ale medicinei regenerative, obținute împreună cu echipa sa de colaboratori. Astfel, în episodul 2 din această serie unică, echipa DIGI Docs discută cu medici vizionari, aparținând echipei conduse de renumitul specialist Irinel Popescu, și prezintă activitatea Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională, care abordează faimoasa tehnică de editare genetică denumită CRISPR.

 „Un documentar de știință joacă într-o altă ligă. Dacă în primul episod al seriei mai mult provocam apetitul publicului pentru știință, în aceste două episoade intrăm cu adevărat în secretele celulelor stem, clonării ori a tehnologiei CRISPR și vedem aplicațiile acestora. Mai avem multe de făcut împreună și despre care de abia aștept să vă povestesc, având credința că toate proiectele începute vor reuși, poveste pe care o voi putea spune grație Zonei de Risc”, a declarat Bogdan Ivănescu, protagonistul noilor episoade Zona de Risc. Biocod.

„Zona de Risc. Biocod” în avangarda medicinei regenerative

În cadrul celui de-al doilea episod, din primul documentar românesc despre celulele stem, respectiv tehnicile de editare genică, telespectatorii vor descoperi procesul lanțului de recoltare şi de manipulare a probelor de laborator, conștientizând, totodată, importanța prelucrării datelor. Noul episod, difuzat pe 1 decembrie, de la ora 21:00, va oferi, în exclusivitate,  informații despre biopsia lichidă și modul de realizare a acesteia, dar și răspunsuri la întrebări precum „Poate să ofere genomica un pancreas sănătos diabeticilor?” sau „Poate ajuta aceasta la vindecarea cancerului?”.

„Mi-a făcut plăcere să fiu alături de dr. Bogdan Ivănescu, cu care am colaborat și în ocazii anterioare (separarea celulelor hepatice prin metode mecanice, după tehnica introdusă de firma Rigenera). În proiectul Zona de Risc. Biocod m-am străduit să prezint preocupările centrului nostru de cercetare, în domeniul genomicii, preocupări care pleacă, în primul rând, de la ideea de a progresa în diagnosticul și tratamentul cancerelor digestive pe baza cercetărilor genomice. Colaborarea a fost, ca de obicei, plăcută și eficientă, un bun prilej de sinteză a rezultatelor noastre”, a declarat medicul Irinel Popescu, membru în cadrul CEMT: Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională din România.

„Am aflat de acest proiect de la Prof. Irinel Popescu și de la Dr. Bogdan Ivănescu, cu care aveam colaborări de cercetare mai vechi. Am simțit că se acordă importanță activității de cercetare pe care o desfășor în cadrul IC Fundeni și că am posibilitatea de a o promova. Cea mai mare provocare a fost să comunic informații științifice într-un limbaj cât mai accesibil publicului larg”, completează dr. Răzvan Iacob.

„Zona de Risc. Biocod” nu ar fi fost posibilă fără dedicarea echipei DIGI Docs, reprezentată de Mihaela Popescu, în calitate de producător executiv și regizor, Anca Grădinariu, în calitate de redactor și scenarist, și Bogdan Giurca, în calitate de editor montaj.

„Anul viitor sărbătoresc 20 de ani de când lucrez în televiziune. Cu Zona de Risc. Biocod am atins cel mai înalt nivel de a transmite un mesaj, de a rafina calitatea imaginilor și de a stimula interesul publicului pentru un domeniu atât de căutat, dar și atât de controversat: biotehnologia. Am reușit, alături de echipa mea, să vorbim în imagini sugestive, să captăm interesul publicului comun, nu doar al publicului avizat. Rezultatul îl puteți vedea urmărind episoadele noastre, în premieră, la Digi World”, a completat Mihaela Popescu, producător al seriei Zona de Risc. Biocod.

Mai multe detalii legate de noile episoade se regăsesc pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook.

articolul original.

Bogdan Loghin: ”Indiferent cât de tulburi sunt vremurile pe care le trăim, să nu uităm că adevărul, cinstea și omenia fac parte din zestrea noastră strămoșească” (FOTO)

28 November 2022 at 15:06

Ziua Bucovinei a fost marcat de administrația locală rădăuțeană printr-un moment de evocare și depuneri de coroane de flori la ansamblul statuar Flondor. Primarul Bogdan Loghin nu a putut participa la eveniment având o problemă de sănătate dar a transmis un mesaj.
”Deși astăzi problemele de sănătate m-au împiedicat să fiu prezent la manifestările prilejuite de serbarea Zilei Bucovinei, acasă în Rădăuți, gândul și sufletul meu a fost alături de voi toți, lângă scumpa noastră Bucovină!

Nu vreau să dezbat prea mult subiectul celor care au încercat să umbrească această zi, manifestând cu cetățeni adunați de prin alte localități, pentru că aceștia au primit o lecție despre ce înseamnă cu adevărat Bucovina, un tărâm binecuvântat unde ura și grobianismul nu își au locul… Istoria prezentului și-a dat mâna cu cea a trecutului pentru a scoate în evidență oamenii care au sărbătorit cu sufletul Bucovina!  Respect pentru toți cei care au participat cu : copii, profesori, reprezentanții tuturor instituțiilor, oameni de cultură, preoții noștri dedicați, politicieni sau simpli cetățeni, ei cinstesc cu adevărat ziua de azi!

Vă mulțumesc din suflet și vă rog un singur lucru, indiferent cât de tulburi sunt vremurile pe care le trăim, să nu uităm că adevărul, cinstea și omenia fac parte din zestrea noastră strămoșească, virtuți care stau la baza vredniciei bucovinene!

Așa să ne ajute Dumnezeu! La mulți ani Bucovină, la mulți ani Rădăuți!”, a transmis Loghin.

;

articolul original.

Publicare proiect de ordin

28 November 2022 at 15:04
image

Vă informăm că pe pagina de internet a Agenției Nationale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, la rubrica Transparență decizională, au fost publicate  proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/20003, privind  transparenţa decizională în administraţia publică.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, în scris, la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice și Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

• Prin scrisori, la adresa poștală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucureşti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice
şi Mass-Media.
• Electronic, la adresa de mail: presa@anaf.ro
• Prin fax, la numarul: 021-319.98.57.

Transparenta decizionala

articolul original.

În România, transparența fiscală devine prioritară: raportarea publică CbCR, impusă grupurilor multinaționale începând cu 2023

28 November 2022 at 14:45
 • Publicul va avea acces la rapoartele anuale CbCR ale grupurilor multinaționale atât cu sediul central din UE, cât și din afara UE, cu cifra de afaceri anuală consolidată mai mare de 750 milioane de euro în ultimele două exerciții financiare consecutive.
 • Raportul anual va fi publicat în termen de cel mult 12 luni de la data închiderii bilanțului.

 Începând cu 1 septembrie 2022, prin Ordinul nr. 2048, România este printre primele țări din Uniunea Europeană (UE) care a transpus în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2021/2101 privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (“raportarea publică CbCR”).

Elementul de noutate adus de raportarea publică CbCR, în contrast cu raportarea CbCR aplicabilă în prezent, constă în faptul că informațiile incluse în raportare nu vor mai fi depuse către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), ci vor fi publice și accesibile publicului.

„Directiva (UE) 2021/2101 a intrat în vigoare în data de 21 decembrie 2021, statele membre având obligația să transpună directiva în legislația națională până la data de 22 iunie 2023. Astfel, având în vedere faptul că România a realizat acest lucru în septembrie 2022, primul an ce va face obiectul raportării publice CbCR este 2023. Acest fapt înseamnă că, în majoritatea cazurilor, pentru un exercițiu financiar care se încheie la 31 decembrie, termenul limită pentru raportarea publică CbCR va fi 31 decembrie 2024.”, a menționat Liviu Gheorghiu, Tax Director, Mazars România.

Pentru a reduce evaziunea fiscală și pentru a spori transparența fiscală, raportarea publică CbCR obligă atât grupurile multinaționale cu sediul central din UE, cât și din afara UE, cu cifra de afaceri anuală consolidată mai mare de 750 milioane de euro[1] în ultimele două exerciții financiare consecutive, să raporteze public informațiile privind impozitul pe profit.

Scopul raportării este de a aduce în atenția opiniei publice informații transparente și accesibile despre nivelul de impozit plătit, locul în care profitul este obținut și locul în care impozitul este plătit.

Obligațiile de raportare sunt aplicabile pentru:

 • 1. Societăți-mamă finale: societățile-mamă ale grupurilor multinaționale care îndeplinesc condițiile de raportare, sunt obligate să publice raportul CbCR.
 • 2. Filiale mijlocii și mari[2] din România controlate de societăți-mamă finale ce nu sunt guvernate de legislația din România și care îndeplinesc condițiile de raportare.
 • 3. Sucursalele din România, în situația în care entitatea care a înființat sucursala face parte dintr-un grup care îndeplinește condițiile de raportare și a cărui societate-mamă finală nu intră sub incidența legislației unui stat membru UE.

Atât filialele mijlocii și mari, cât și sucursalele din România, nu vor avea obligația publicării raportului, în situația în care societatea-mamă finală ce nu intră sub incidența legislației unui stat membru UE publică și pune la dispoziție raportul public CbCR conform prevederilor legislației din România.

Cerința de raportare nu se aplică societăților-mamă finale, filialelor și sucursalelor dacă acestea sunt stabilite, îşi au sediul comercial fix sau au o activitate economică permanentă pe teritoriul unui singur stat membru şi în nicio altă jurisdicţie fiscală.

Conținutul raportului public CbCR:

 • denumirea societății-mamă finală, exercițiul financiar în cauză, moneda utilizată pentru prezentarea raportului, lista filialelor consolidate în situațiile financiare stabilite în UE sau în jurisdicțiile fiscale necooperante în scopuri fiscale conform listei UE;
 • scurtă descriere a activităților;
 • număr de salariați în echivalent normă întreagă;
 • veniturile, care reprezintă suma cifrei de afaceri nete, a altor venituri din exploatare, a veniturilor din interese de participare, cu excepţia dividendelor primite de la entităţile afiliate, a veniturilor din alte investiţii şi împrumuturi care fac parte din activele imobilizate, a altor dobânzi de încasat şi a altor venituri similare;
 • cuantumul profitului sau pierderii brut (e);
 • cuantumul impozitului pe profit acumulat în cursul exerciţiului financiar în cauză, care reprezintă cheltuielile curente cu impozitele recunoscute în ceea ce priveşte profiturile sau pierderile impozabile din exerciţiul financiar în cauză de către entităţi şi sucursale, în jurisdicţia fiscală relevantă;
 • cuantumul impozitului pe profit plătit în numerar, care reprezintă cuantumul impozitului pe profit plătit în cursul exerciţiului financiar în cauză de către entităţi şi sucursale în jurisdicţia fiscală relevantă;
 • cuantumul câştigurilor acumulate la sfârşitul exerciţiului financiar în cauză.

Structura de prezentare a informațiilor din raportul public CbCR

Informațiile enumerate mai sus vor fi prezentate în baza instrucțiunilor de raportare din Directiva 2011/16/UE a Consiliului (DAC4), în secțiunea III din părțile B și C din anexa III, și anume formatul deja existent și utilizat pentru pregătirea raportului pentru fiecare țară în parte.

Informațiile din raportul public CbCR vor fi prezentate în baza unui format de raportare electronică, acestea fiind afișate separat pentru fiecare:

 • stat membru UE;
 • jurisdicție fiscală care la data de 1 martie a exerciţiului financiar pentru care urmează să se întocmească raportul, se află pe lista din anexa I la Concluziile Consiliului privind lista UE revizuită a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale;
 • jurisdicție fiscală care la data de 1 martie a exerciţiului financiar pentru care urmează să se întocmească raportul și la data de 1 martie a exercițiului financiar precedent, a fost menționată în anexa II la Concluziile Consiliului privind lista UE revizuită a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale.

Informațiile incluse în raportul public CbCR vor fi prezentate în mod agregat pentru alte jurisdicții fiscale.

Posibilitatea de a omite temporar publicarea anumitor informații

„În baza legislației din România, una sau mai multe tipuri de informații din raport pot fi omise temporar pe o perioadă de maximum 5 ani, în situația în care publicarea acestora ar aduce prejudicii grave poziției comerciale a grupului, cu excepția informațiilor privind jurisdicţiile necooperante în scopuri fiscale conform listei UE. Omisiunile vor fi indicate în raport împreună cu argumentarea aferentă. În termen de maximum 5 ani de la data omisiunii inițiale, toate informațiile omise vor fi publicate în raport.”, a menționat Adrian Mutea, Tax Manager, Mazars România.

Publicarea raportului

Raportul anual va fi publicat în termen de cel mult 12 luni de la data închiderii bilanțului, pentru a fi accesat gratuit:

 • pe website-ul entității care face obiectul obligației de raportare. Raportul trebuie să fie accesibil pe website pentru o perioadă de 5 ani consecutivi;
 • pe website-ul Registrului Comerțului din România. În acest caz, website-ul entității care are obligația de raportare va face referință la website-ul Registrului Comerțului.

Cerințe de audit statutar

Raportul de audit statutar al unei entități trebuie să precizeze dacă pentru exercițiul financiar care precede exercițiul financiar auditat, entitatea a fost obligată să publice raportul privind informațiile referitoare la impozitul pe profit și dacă raportarea a fost efectuată în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 2048 din 1 septembrie 2022.

Amenzi

Ordinul nr. 2048 din 1 septembrie 2022 nu prevede amenzi specifice în caz de neconformare.

[1] 3.700.000.000 de lei echivalentul a 747.474.740 de euro conform Ordinului nr. 2048 din 1 septembrie 2022.

[2] Conform Directivei 2013/34/UE, întreprinderile mijlocii sunt întreprinderile care la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

 • totalul bilanțului: 20.000.000 de euro;
 • cifra de afaceri netă: 40.000.000 de euro;
 • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 250.

Întreprinderile mari sunt întreprinderi care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre cele trei criterii menționate anterior.

articolul original.

Bunuri în valoare de 216.830 lei confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

28 November 2022 at 14:41

La data de 25.11.2022, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, acționând în baza atribuțiilor de serviciu, au descoperit în cadrul efectuării controlului fizic 1.320 buc. mașinuțe cu radiocomandă inscripționate sub marca figurativă „JEEP”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală a mărcii susmenționate.

Mărfurile au fost descoperite într-un container sosit din China aparținand unei societați comerciale cu sediul in Ucraina.

Bunurile in discutțe au fost reținute de către inspectorii vamali iar valoarea acestora, in situația în care ar fi fost comercializate pe piața la preț de vanzare cu amanuntul al unui produs original, este de aproximativ 216.830 lei.

articolul original.

2023 va fi anul circuitelor și al destinațiilor inedite

28 November 2022 at 14:37

► Peru și Iran, vedetele circuitelor în 2022. Printre destinațiile inedite ale anului 2023 se numără: Polinezia Franceză, Arabia Saudită, Angola, Gabon, Algeria, Trinidad și Tobago sau… Cercul Arctic

►Românii preferă din ce în ce mai mult „marile circuite”

►Daniela Nedelcu: „Dorim să avem în portofoliu toate țările lumii care prezintă un grad de siguranță și pot fi vizitate”

Alături de destinațiile turistice clasice, din ce în ce mai mulți români optează pentru destinații inedite, mai puțin vizitate până în prezent, precum și pentru destinații îndepărtate, exotice, circuite și croaziere oceanice și maritime.

DAL Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România cu produse turistice tip premium și de circuit, înființat în anul 2000 și membru al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a lansat deja programele pentru anul viitor, iar dinamica rezervărilor, față de aceeași perioadă a anului trecut, este foarte ridicată.

Există acea categorie de turiști, care doresc să aprofundeze cât mai mult o destinație, să cunoască tradițiile, obiceiurile, cultura sau gastronomia locului. Aceștia vor regăsi în portofoliul DAL Travel „marile circuite”. În funcție de cerere, topul țărilor incluse de către noi, în „marile circuite”, pentru 2023, este condus de: Argentina, Columbia, Cuba, Israel, Thailanda, Vietnam, Tunisia, Iran, Irlanda și Portugalia.

De asemenea, DAL Travel a pregătit pentru anul viitor peste 40 de circuite noi, dintre care se evidențiază: Canada & Yellowknife – Aurora Boreală (plecare pe 24 februarie 2023), Uganda-Ruanda (plecare pe 2 martie), Marele Circuit al Pakistanului (plecare pe 24 martie), Australia și Uluru – Noua Zeelandă (plecare pe 25 aprilie), Guyana, Surinam, Trinidad și Tobago (plecare pe 26 aprilie), Polinezia Franceză (programată pentru iunie 2023), Angola și Gabon (plecare pe 26 iunie), „Acasă la Heidi – Elveția văzută din tren” (plecare pe 28 iunie), Algeria și Tunisia (plecare pe 3 octombrie).

„Dorim să avem în portofoliu toate țările lumii care prezintă un grad de siguranță și pot fi vizitate. Lista țărilor promovate de noi se extinde de la an la an. Firește, sunt câteva țări din lume care nu pot fi vizitate la ora aceasta, din motive obiective, dar visul nostru ar fi ca absolut toate destinațiile să poată fi vizitate, pentru că turism înseamnă pace, armonie, comunicare.

Anul trecut, de exemplu, vedetele circuitelor noastre au fost Peru și Iran, două țări la care nimeni nu s-ar fi gândit acum 10-15 ani, cu excepția exploratorilor și călătorilor temerari”, subliniază Daniela Nedelcu, director general DAL Travel.

Specialiștii DAL Travel remarcă o creștere a cererii pentru croazierele oceanice, maritime dar și fluviale, pentru anul viitor. La acestea, rezervările au crescut cu aproximativ 40%, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Topul celor mai solicitate croaziere este condus de cea la Cercul Arctic (plecare pe 16 iunie), urmată de o croazieră fluvială trans europeană Strasbourg – Budapesta, pe fluviile Rin și Dunăre (plecare pe 18 aprilie), croazieră mediteraneeană în Cipru, Israel și Egipt (plecare pe 4 iunie), croazieră Islanda – Scoția – Irlanda (plecare pe 8 august), croazieră pe Marea Roșie – Egipt, Iordania, Arabia Saudită (plecare pe 24 martie) și croazieră în Golful Persic (plecare pe 16 februarie).

Deja există și câteva circuite sold out pentru anul viitor (Chile – Argentina – Brazilia, din perioada vestitului carnaval de la Rio de Janeiro și Nepal – Bhutan).
Cel mai popular circuit de lux este Deluxe Egipt, care include și o croazieră pe Nil, fiind urmat în top, de circuitele de lux ale Iordaniei și cel al Portugaliei.

DAL Travel a alcătuit și un top al cererii privind tipul de produs turistic, pentru 2023:

1. Circuite combinate între mai multe țări
2. Mari circuite dedicate unei singure țări
3. Croaziere
4. Sejururi în destinații calde

Despre DAL Travel

Cu peste 20 de ani de experiență pe piața turismului din România, agenția de turism DAL Travel s-a făcut remarcată și apreciată atât datorită circuitelor de grup organizate fără cusur în destinații de pe toate continentele, dar și prin prisma organizării de vacanțe individuale sau de afaceri complet personalizate după dorințele și/sau nevoile clienților.

Fiind încă de la înființare o agenție de turism tour operatoare membră ANAT și IATA, am putut să le oferim partenerilor noștri B2B siguranța că toate serviciile noastre sunt de calitate înaltă și că împreună le putem dărui turiștilor experiențe de top în orice colț al lumii, chiar și în această perioadă post-pandemică dificilă prin care traversăm. Am reușit să supraviețuim pe piața turismului în perioada de pandemie prin forțe proprii, deoarece nu am dorit să renunțăm nici la activitatea noastră, nici la oamenii din agenție. Pasiunea pentru călătorie este una dintre credințele noastre, iar datorită ei am riscat totul chiar și atunci când situația generată de pandemie nu ne dădea speranțe. În acest moment, pot spune că toate eforturile noastre nu au fost zadarnice, motivându-ne să mergem mai departe si mai încrezători.

DAL Travel oferă următoarele tipuri de produse turistice:

1. Circuite turistice de grup
2. Vacanțe personalizate
3. Private tours
4. Sejururi charter
5. Croaziere
6. City breaks
7. Organizare evenimente
8. Bilete de avion
9. Cazări în întreaga lume
10. Vacanțe în România

articolul original.

Elena Merișoreanu: „Doi ani cu cruce neagră pentru folclor! S-au dus pe capete”

28 November 2022 at 13:40
By: Click!
image

Îndrăgita solistă de muzică populară Elena Merișoreanu a catalogat ultimii doi ani ca fiind ani cu cruce neagră pentru folclorul românesc. A pierdut mulți colegi dragi, care s-au dus mult prea devreme! Solista nu contenește să-i plângă și să le aducă un omagiu la cimitir, ori de câte ori are ocazia, notează click.ro.

„Cred că ultimii doi ani au fost cei mai negrii, au fost ani cu cruce neagră pentru interpreții, colegii noștri din folclor. S-au dus foarte mulți săracii și e păcat pentru că mai aveau multe de spus în muzică. E trist! Nu știi pe care să-i mai plângi! Eu mă gândesc tot timpul la ei! Dar, uite că asta e viața! Dumnezeu să le facă drum acolo în corul îngerilor. Și ei ne privesc de acolo de sus, eu sunt convinsă. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru vârsta asta pe care o am. Pe mine, una, m-a iubit Dumnezeu și publicul. Atâta timp cât publicul care ne-a creat e cu noi și voi nu ne uitați, înseamnă că existăm!” a declarat Elena Merișoreanu, cu lacrimi în ochi, pentru Click!.

Citește articolul complet EXCLUSIV pe: https://click.ro/interviurile-click/elena-merisoreanu-doi-ani-cu-cruce-neagra-pentru-2223169.html

articolul original.

Ce a făcut Niculae Bădălău, „socrul” Biancăi Drăgușanu, cu o zi înainte să fie reținut de DNA

28 November 2022 at 13:39
By: Click!
image

În weekend a fost mare petrecere în familia Bădălău! Gabi Bădălău și Claudia Pătrășcanu au organizat o petrecere pe cinste pentru fiul lor, Gabriel, cu ocazia zilei de naștere a acestuia. De la party nu au lipsit nici Niculae Bădălău, bunicul sărbătoritului și nici Sabina, mătușa acestuia, notează click.ro.

Pe rețelele de socializare, Gabi Bădălău a postat mai multe fotografii de la petrecerea fiului său. Pe toată durata zilei, Gabriel a fost în centrul atenției și s-a bucurat de un decor de poveste, cu baloane albastre și gri, iar tematica a fost GTA, celebrul joc iubit atât de copii, cât și de adolescenți.

Nu prea se aplică zicala „de la bal la spital”, dar se aplică următoarea: de la petrecere, la reținere! Duminică, Niculae Bădălău a fost reținut într-un dosar de corupție, la numai o zi de la participarea la aniversarea nepoțelului său, Gabriel, potrivit sursei citate. Astfel, după ce s-au bucurat în familie de o zi memorabilă, tatăl lui Gabi Bădălău a dat piept cu legea.

Citește articolul complet pe: https://click.ro/vedete/vedete-romanesti/ce-a-facut-niculae-badalau-socrul-biancai-2223458.html

articolul original.

Lupte Greco-romane – Campionatul Național seniori. Școala suceveană de lupte continua să fie în prim plan

28 November 2022 at 13:36
image

La finele săptămânii trecute la Reșița s-a desfășurat finala Campionatului Național individual de Seniori la lupte Greco-romane. Școala suceveană a demonstrat din nou că are valoare, doi dintre sportivii de la CSM reușind să urce pe podiumul de premiere. Este vorba despre Agache Adrian, locul III la categoria 77 de kilograme și Ștefanachi Codruț, locul III la aceeași categorie.

„Mă bucur pentru această medalie, ținând cont că am suferit o accidentare gravă anul trecut și am venit după o recuperare mai lungă. Pentru această competiție m-am pregătit din timp, am avut de slăbit 15 kg, plus că aveam și serviciul zi de zi, unde lucrez și mi-a fost foarte greu.

Dar acum sunt mulțumit, puteam să fiu în finala mare, însă mai mult nu s-a putut. Doresc să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, pentru că se știe că ai nevoie de o echipa în spate, cu o mențiune special pentru antrenorul care m-a descoperit Valerica Gherasim. Mulțumiri familiei mele care m-a ajutat tot timpul și primarului orașului Salcea, Ezekiel Belțic pentru susținerea acordată” a declarant Adrian Agache.

„Venind după o perioada foarte grea și aglomerată, am reușit să îmi ating obiectivul și anume să mă clasez în primii 3 la cea mai puternica competiție internă de seniori.

Vreau să mulțumesc pe aceasta cale domnului director Gherasim Valerica de la CSM Suceava pentru tot sprijinul acordat, dar și familiei mele care a fost în permanență alături de mine!

Închei acest an cu rezultate foarte bune ceea ce ma face mai încrezător pe viitor!” a spus Codruț Ștefanachi.

„Pentru noi, a fost ultima competiție din an, dar și cea mai puternică. Am reușit două medalii și sunt mulțumit. Nu trebuie să uităm că aceste performanțe nu se pot realiza fara sprijin financiar și logistic și doresc să mulțumesc Primăriei și Consiliul Local Suceava, CSM Suceava, firmei Trutzi, restaurantului Melody, domnului Caba Sebi și domnilor Buliga Dan, George Andronic, Vali Stănuț, Ghiță Ignat și foștilor sportivi luptători care mereu sunt alături de noi” a declarant antrenorul Daniel Ciubotariu.

articolul original.

Fotbal – Liga a IV-a. Viitorul Liteni, noul lider în campionat

28 November 2022 at 13:33
image

Noul lider al Ligii a IV-a este Viitorul Liteni, echipă care s-a impus, în cadrul etapei a XIV-a, pe terenul Forestei II. Juniorul Suceava a pierdut primul loc după remiza înregistrată la Vatra Moldoviței. În fotoliul de lider a urcat Viitorul Liteni, care s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul Forestei II. Viitorul Liteni e talonată în fruntea clasamentului de Șomuzul Preutești, care are același număr de puncte, 33, dar golaveraj mai slab.

Rezultate înregistrate în etapa a XIV-a:
Siretul Dolhasca – Bucovina Dărmănești 2-1
ASA Rarău Câmpulung Moldovenesc – Progresul Frătăuții Vechi 3-0
Foresta II Suceava – Viitorul Liteni 1-2
Dorna Vatra Dornei – Recolta Fântânele 4-2
Victoria Vatra Moldoviței – Juniorul Suceava 2-2
Șomuzul Preutești – Moldova Drăgușeni 3-0
Concordia Grămești – Sporting Poieni Solca 0-3
Academica Gălănești a stat în această rundă.

Clasament
Viitorul Liteni 13 11 0 2 47-14 33p
2. Șomuzul Preutești 13 10 3 0 41-13 33p
3. Juniorul Suceava 14 9 4 1 56-17 31p
4. Progresul Frătăuții Vechi 13 6 4 3 33-28 22p
5. Academica Gălănești 13 6 2 5 36-27 20p
6. Moldova Drăgușeni 13 6 2 5 28-25 20p
7. Rarău Câmpulung 13 6 1 6 29-21 19p
8. Bucovina Dărmănești 13 5 3 5 31-30 18p
9. Dorna Vatra Dornei 13 5 3 5 27-28 18p
10. Recolta Fântânele 13 4 4 5 32-33 16p
11. Victoria Vatra Moldoviței 13 3 6 4 16-24 15p
12. Siretul Dolhasca 13 4 1 8 18-31 13p
13. Foresta II Suceava 13 2 4 7 23-34 10p
14. Sporting Poieni Solca 13 1 3 9 25-72 6p
15. Concordia Grămești 13 0 0 13 0-39 0p

articolul original.

Momente emoționante la inaugurarea Turnului Unirii de la Biserica“Nașterea Maicii Domnului” din Suceava. Lungu: ”Primăria a fost principalul finanțator. Acum dăm bani pentru pictarea bisericii”

28 November 2022 at 13:32

Parohia “Nașterea Maicii Domnului” Suceava, Prefectura Suceava, Primăria municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava și Asociația Cultul Eroilor Suceava au organizat astăzi manifestările prilejuite de inaugurarea Turnului Unirii, monument dedicat cinstirii memoriei eroilor români care s-au jertfit în războiul de întregire națională. Activitățile au avut loc în arealul ansamblului arhitectonic “In memoriam” al Bisericii “Nașterea Maicii Domnului”, situat lângă Palatul de Justiție, din Suceava în prezența unui public numeros din care nu au lipsit președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan, ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Cadariu, subsecretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Doina Iacoban, deputații Ioan Bălan, Angelica Fădor și Bogdan Gheorghiu, managerul Teatrului ”Matei Vișniec”, Angela Zarojanu, consilieri locali și județeni. Manifestarea a debutat cu un ceremonial religios desfășurat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin oficierea slujbei de Te Deum pentru eroii neamului românesc, ceremonial care l-a avut în prim plan pe PS Damaschin Dorneanul. Au urmat alocuțiuni dedicate Zilei Bucovinei și eroilor români care au luptat pentru libertatea și demnitatea poporului român din partea reprezentanților organizatorilor, autorităților publice locale și județene și a invitaților.

Medalii și diplome pentru 17 personalități sucevene și naționale

S-au depus apoi coroane tricolore la Turnul Unirii și s-au acordat de diplome și medalii omagiale unui număr de 17 personalități care au avut contribuții esențiale atât la obținerea terenului pe care s-a construit monumentul cât și la finanțarea acestuia. Medaliile au fost înmânate de preotul paroh al Bisericii “Nașterea Maicii Domnului”, Viorel Vârlan, următorilor: PS Damaschin, Ioan Aurel Pop-președintele Academiei Române (nr.medalie ridicată de profesorul Onișoru), Gabriela Platon-stareța Mănăstirii Voroneț, Radu Bercea- președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, general (r) Ioan Burlui, colonel (r) Niculai Niga, colonel (r) Constantin Savu și maistru militar (r) Dumitru Davidel toți de la Asociația Cultul Eroilor, Ioan Ciutac-secretarul Primăriei Suceava, Dumitru Popescu-director SUCT, Sorin Iacob-director Loial Impex, Viorica Croitor, Octavian Cotruță, Vasile Mocanu, Gheorghe Codrean-judecător, președintele Tribunalului Suceava la momentul când s-a obținut terenul pentru construirea monumentului, Doru Muha, Vasile Mandici-procuror care după cum a afirmat părintele Vârlan a avut un rol hotărâtor în realizarea Turnului Unirii și grupul vocal ”Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului tehnologic “Ion Nistor” Vicovu de Sus, care a asigurat programul artistic al evenimentului alături de fanfara municipiului Suceava. Preotul Viorel Vârlan a ținut să le mulțumească tuturor pentru implicare și dăruire.

Primarul Ion Lungu a arătat în discursul său că municipalitatea este principalul finanțator al Turnului Unirii și că acum finanțează realizarea picturii la Biserica “Nașterea Maicii Domnului”. ”Mulțumim domnului arhitect Olaș care a realizat proiectul și Înaltpreasfințitului părinte Calinic care atunci când am fost cu părintele Vârlan la el ne-a dat binecuvântarea pentru acest proiect . Primăria a fost de acord să intrăm în acest proiect devenind principalul finanțator. Acest turn face parte din complexul arhitectonic de la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” alături de Muzeu și dne grupul statuar al Brâncovenilor. Primăria Suceava a finanțat toate aceste obiective iar acum alocă bani pentru pictarea bisericii. Complexul arhitectonic va fi inclus în strategia de turism a municipiului Suceava. Trebuie să ne cinstim înaintașii așa cum se cuvine și să instruim generațiile care vin să respecte valorile și eroii”, a declarat Lungu.

articolul original.

Scădere cu aproape 12% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

28 November 2022 at 06:59
image

În data de  27.11.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

3.371 persoane din care 2.364 au fost cetățeni ucraineni in scădere cu aproape 12% fata de ziua precedenta 

1.304 mijloace de transport.

articolul original.

Mesajul premierului de Ziua Bucovinei: ”Astăzi este sărbătoarea mândrei și dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ținut istoric cu celelalte țări românești, un moment de suflet al tuturor românilor bucovineni”

28 November 2022 at 06:08
image

„Astăzi este sărbătoarea mândrei și dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ținut istoric cu celelalte țări românești, la 28 noiembrie 1918, un moment de suflet al tuturor românilor bucovineni și o etapă importantă care a contribuit la desăvârșirea visului de unitate al tuturor românilor, odată cu Marea Unire.  Indiferent de schimbările pe care istoria le-a mai adus destinului său, Bucovina se evidențiază ca un tărâm al tradițiilor, al valorilor culturale, al credinței și al frumuseții naturii, toate acestea împletite cu istoria, buna conviețuire și ospitalitatea deosebită a oamenilor.  Obiectivele culturale și istorice, satele tradiționale bucovinene care sunt adevărate muzee în aer liber și frumusețea naturii fac din Bucovina una dintre cele mai apreciate destinații turistice, atât pentru români, cât și pentru turiștii din alte țări. Am avut ocazia de multe ori să vizitez și să admir aceste locuri și am apreciat de fiecare dată frumusețea lor, dar și cât de primitori și gospodari sunt oamenii și spiritul de solidaritate de care au dat dovadă anul acesta în acțiunile de sprijin pentru refugiații din Ucraina, printre care s-au numărat și mulți etnici români din teritoriul bucovinean de peste graniță nevoiți să fugă din calea agresiunii militare ruse.

Ceea ce îmi doresc, ca român și în calitate de prim-ministru, este ca tot acest patrimoniu material, cultural, istoric și uman să rămână intact, dar să ne asigurăm că oferim perspective și pentru prezent și viitor, prin sprijin pentru accesarea fondurilor europene cu care pot fi implementate proiecte de interes local, dar și prin măsurile pe care le finanțăm prin programul guvernamental <Sprijin pentru România>.

La Mulți Ani, frumoasă Bucovină!

La mulți ani, tuturor românilor bucovineni!”

Mesajul premierului de Ziua Bucovinei: ”Astăzi este sărbătoarea mândrei și dulcei Bucovine, care marchează 104 ani de la unirea acestui ținut istoric cu celelalte țări românești, un moment de suflet al tuturor românilor bucovineni”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Moartea Eleonorei de Castilia și Povestea Crucilor (1290)

28 November 2022 at 04:09

De-a lungul a 36 de ani de căsnicie fericită, regele Eduard I i-a fost devotat soției sale, Eleonora, și, în acea perioadă, aceasta i-a dăruit nu mai puțin de șaptesprezece (17) copii.

Când regina a murit în această zi de 28 noiembrie, din cauza unei febre, regele a fost extrem de îndurerat. Deși originară din Spania (tatăl ei era regele Castiliei), Eleonora putea la fel de bine să fi fost britanică.

S-a măritat cu Eduard (pe atunci încă prinț) în Spania, când avea numai opt ani, și l-a însoțit pe acesta imediat pe proprietățile din Gasconia și apoi a venit în Anglia, la numai zece ani.

Când Eleonora avea douăzeci și șase de ani (era deja căsătorită de la 18), a devenit regina Angliei, odată cu urcarea pe tron a soțului său. În același an, l-a însoțit în cruciadă. Când cuplul regal se afla la Accra, un asasin aproape l-a ucis pe rege, atacându-l cu un cuțit otrăvit.

Tradiția spune că Eleonora i-a salvat viața sugând otrava din rană. Oricare ar fi adevărul despre această tentativă, când s-au întors în Anglia, Eduard era mai devotat ca oricând soției, care avea o influență moderată asupra comportamentului uneori arogant și chiar brutal al acestuia.

În anul 1290, când cuplul vizita orașul Harby, din comitatul Nottinghamshire, regina s-a îmbolnăvit și a murit.

Eduard a pus să-i fie adus corpul la Londra pentru înmormântare și, ca o demonstrație a dragostei sale, a ordonat să fie construită câte o cruce din piatră în fiecare loc de pe traseu unde cortegiul rămânea peste noapte.

În total au fost construite 11 „Cruci ale Eleonorei”, puține dintre ele rămânând în picioare. Ultimul loc a fost o așezare de lângă Londra, numită Charing.

Cătunul nu mai există și nici crucea, dar locul unde se aflau acestea se numește în continuare Charing Cross.

Tot la 28 noiembrie:

1680: Moare la Roma sculptorul și arhitectul italian Giovanni Bernini.

1757: Se naște poetul și pictorul britanic, William Blake.

1820: Se naște la Barmen filosoful comunist german, Friedrich Engels.

Geo Alupoae, critic de teatru și impresar la Teatrul „Matei Vișniec” Suceava

Moartea Eleonorei de Castilia și Povestea Crucilor (1290), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
Before yesterdaySuceava News

Ciocnire între două mașini pe strada Traian Vuia din Suceava. Două persoane rănite (FOTO)

27 November 2022 at 19:02

Două mașini s-au ciocnit în această seară pe strada Traian Vuia din municipiul Suceava, informează ISU Suceava. În eveniment sunt implicate două persoane care sunt monitorizate de către ambulanțele trimise la fața locului.

S-au deplasat la fața locului pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu modulul SMURD (autospecială pentru descarcerare și ambulanța SMURD B2) cu sprijinul unui echipaj SAJ.

articolul original.
❌