ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Suceava News

Accident grav în Bosanci. Un bărbat a murit după ce a lovit cu mașina un cap de pod iar apoi s-a răsturnat (FOTO)

4 December 2022 at 21:09

Un șofer a murit după ce a lovit cu mașina un cap de pod iar apoi s-a răsturnat. Accidentul a avut loc în această noapte în localitatea Bosanci. În autoturism se află doar un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, care a rămas încarcerat în stare de inconștiență. Bărbatul a fost extras din autoturism de către echipajul pentru descarcerare și predat personalului medical și paramedical de pe ambulanța SMURD TIM, care i-au aplicat manevre de resuscitare. În ciuda eforturilor personalului medical și paramedical, persoana aflată în stop cardio-respirator a fost declarată decedată la fața locului.
La locul accidentului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă).

articolul original.

Un pieton mort iar un altul rănit grav după ce au fost loviți în plin de o mașină la Drăgușeni. Șoferul nu a pățit nimic (foto)

4 December 2022 at 19:14

Unul dintre cei doi pietoni acroșați de o mașină la Drăgușeni a încetat din viață. Potrivit ISU Suceava, în ciuda eforturilor personalului medical și paramedical, o persoană aflată în stop cardio-respirator, un bărbat de 67 de ani, a fost declarată decedată la fața locului. Cealaltă persoană, un bărbat de 38 de ani) a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. De asemenea, conducătorul autoturismului a fost monitorizat la fața locului și ulterior a refuzat transportul la spital. Reamintim că în această seară, un autovehicul a lovit doi bărbați pe DN 2, la Dărgușeni. Traficul rutier a fost blocat pe ambele sensuri de mers.

articolul original.

Trei autoutilitare au luat foc la Șcheia. Incendiul s-a extins și la a patra (foto)

4 December 2022 at 17:51

Un incendiu a izbucnit la o autoutilitară în comuna Șcheia iar focul s-a extins și la alte trei autoutilitare parcate pe raza localității.

Intervin pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD B2.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este de natură electrică (scurtcircuit). În total, au fost afectate patru autoutilitare, în diferite proporții.

Trei autoutilitare au luat foc la Șcheia. Incendiul s-a extins și la a patra (foto), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Doi pietoni acroșați de o mașină la Drăgușeni. Unul se află în stop cardio-respirator iar medicii luptă să-l salveze. Trafic blocat pe ambele sensuri

4 December 2022 at 17:20
image

Un grav accident s-a petrecut în această seară pe DN2 pe raza localității Drăgușeni unde doi pietoni au fost acroșați de un autovehicul. Potrivit ISU Suceava, este vorba de doi bărbați. Unul este conștient, cu leziuni traumatice, iar cel de-al doilea se află în stop cardio-respirator și i se aplică manevre de resuscitare.

Intervin pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD (B2 și TIM) cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Traficul rutier este blocat pe ambele sensuri de mers.

Doi pietoni acroșați de o mașină la Drăgușeni. Unul se află în stop cardio-respirator iar medicii luptă să-l salveze. Trafic blocat pe ambele sensuri, 7.2 out of 10 based on 5 ratings
articolul original.

Peste 350 de cărţi şi reviste româneşti donate de USV pentru bibliotecile din regiunea Cernăuţi

4 December 2022 at 16:22
image

Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonată de profesor universitar doctor, Sanda-Maria Ardeleanu, a efectuat o donație de carte și revistă către Societatea Bibliotecarilor Bucovinei (preşedinte Vladimir Acatrini). Peste 350 de volume de carte și 50 de reviste de cultură și specialitate vor intra în Bibliotecile din regiunea Cernăuți.

Donația a constat în peste 350 de volume şi periodice româneşti şi străine din diverse domenii ale cunoaşterii: istorie, ştiinţele comunicării, sociologie, publicistică, ştiinţe politice, memorialistică, artă, filosofie, lingvistică, etnologie, antropologie culturală, electrotehnică, telecomunicaţii, industrie alimentară, economie, echipamente medicale, biochimie, microbiologie, silvicultură și informatică, se menţionează pe site-ul Societăţii Bibliotecarilor Români din regiunea Cernăuţi.

articolul original.

Prezență suceveană consistentă la Centenarul Mișcării Penticostale organizat la Palatul Parlamentului

4 December 2022 at 16:20

Județul Suceava a fost reprezentat consistent la Centenarul Mișcării Penticostale organizat sâmbătă, 3 decembrie, la Palatul Parlamentului din București. Printre cei prezenți s-au numărat omul de afaceri, fost deputat iar în prezent consul onorific al Republicii Coreea la Rădăuți, Dumitru Mihalescul și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț.

”Am fost onorat sa particip la Centenarul Miscării Penticostale organizat la Bucuresti, Palatul Parlamentului. Cultul creștin penticostal a adus o contribuție importantă la consolidarea democrației române prin valorile pe care le-a promovat de-a lungul timpului : integritate, responsabilitate individuala,libertate, iubirea față de Dumnezeu și de aproapele nostru.

Le mulțumesc in mod deosebit președintelui Cultului Penticostal, Nelu Filip, vicepresedintelui Liviu Axinte și nu în ultimul rând președintelui comunității de București, Costel Grămadă pentru invitație”, a transmis Dumitru Mihalescul.

Prezență suceveană consistentă la Centenarul Mișcării Penticostale organizat la Palatul Parlamentului, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Binecuvântare arhierească la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” în Duminica a XXVII-a după Rusalii

4 December 2022 at 15:09

A treia duminică a Postului Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost prilej de bucurie și rugăciune la Paraclisul  Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

În Duminica a XXVII-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este relatată întâmplarea minunată referitoare la tămăduirea femeii gârbove, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Dumitru Lucian Harasim a primit hirotonia întru diacon.

În cuvântul de învățătură intitulat „Gârbovirea – suferința unei lumi lipsite de Hristos”, publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezentat înțelesul duhovnicesc al vindecării, într-o zi de sâmbătă, a femeii care era gârbove de optsprezece ani, de Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos, minune relatată de Sfântul Evanghelist Luca. Înaltpreasfinția sa a subliniat că în ciuda faptului că era bolnavă femeia frecventa sinagoga, aspect pe care creștinii de astăzi înclină să îl neglijeze, mai ales atunci când se află în neputințe trupești. Ierarhul a adus în atenție fiecare etapă a întâlnirii Mântuitorului cu femeia aflată în suferință, prezentând totodată și atitudinea celor care nu s-au bucurat de această vindecare minunată.

„Mai-marele sinagogii se arată a fi un om lipsit de discernământ, cu atât mai mult cu cât, mâniindu-se, a protestat împotriva binelui făcut, defăimând minunea. Prin atitudinea sa, încerca de fapt să își acopere necinstea și nelegiuirile. Se pare că nu atât vindecarea femeii l-a iritat, vindecarea fiind doar pretextul, cât mai ales faptul că poporul adera la învățătura lui Iisus și, mai mult, chiar credea într-Însul. Iisus, cunoscându-i inima, nu i se adresează direct, ci răspunde tot așa cum procedase mai-marele sinagogii, oarecum impersonal și la plural: Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă oare sâmbăta boul său, sau asinul de la iesle, și nu-l duce să-l adape? (Luca 13, 15). (…) Nimeni nu ar fi putut lua o atitudine mai potrivită împotriva nedreptății, a nepăsării, față de durerea și nevoia altuia, a formalismului încrâncenat și cinic, a urii și fățărniciei învățătorilor de Lege, ca Iisus. Negreșit că protagonistul în discuție era unul dintre cei vizați de vaiurile expuse, ca unul care era cucernic numai la arătare. Nu întâmplător, Mântuitorul – în diferite circumstanțe – le recomandă Apostolilor: Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia. (Luca 12, 1). (…) Sabatul devenise o povară greu de purtat de către credincioși, exprimând dorința despotică a unor pseudo-lideri religioși de a respecta cu strictețe interdicțiile fixate de ei, ce frizau ridicolul. Din acest motiv, în învățătura Mântuitorului, porunca sabatului nu mai apare, în timp ce celelalte sunt recomandate. Viața unui om este mai presus sau dincolo de sabatul iudaic, peste care de altfel Se arată a fi stăpân Însuși Hristos. (…) Leacul împotriva mâniei este îndelunga răbdare și dragostea. Numai ele îl pot vindeca pe om de patima mâniei; acestea au fost de fapt și armele sfinților. În aceste virtuți se ascunde și mesajul Evangheliei de astăzi.”

Dat fiind faptul că în această zi, 4 decembrie 2022, este prăznuită și Sfânta Muceniță Varvara, considerată ocrotitoarea minerilor, Înaltpreasfinția Sa adus în atenție aspecte din viața și martiriul acesteia.

„Sfânta Muceniță Varvara, fiica nobilului păgân Dioscorus, o fată foarte frumoasă și inteligentă, a fost închisă de tatăl său într-un turn, pentru a o feri de ochii pețitorilor. Turnul s-a dovedit un loc potrivit și destul de propice convertirii sale la Creștinism, pentru că a avut timp destul să mediteze la opera lui Dumnezeu. Gesturile manifeste legate de credinţa sa au atras atenţia tatălui ei care, indignat de comportamentul fetei, a dus-o înaintea prefectului provinciei, Martinianus, pentru a fi supusă unui interogatoriu legat de crezul ei religios. Dincolo de ameninţările la care a fost supusă, Varvara a rămas statornică în credinţa sa în Hristos. În cele din urmă, prefectul a poruncit să i se taie capul, porunca urmând să fie dusă la îndeplinire de însuși tatăl ei. (…) Sfânta Varvara este ocrotitoare împotriva morţii năprasnice, provocate de fulgere sau de foc, dar și patroana artileriștilor și a minerilor, a arhitecţilor și a constructorilor. În popor se spune că dacă te rogi Sfintei Varvara nu vei fi aflat nepregătit în ceasul morţii.”

Irina Ursachi

Foto Credit: Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”

articolul original.

O femeie de 33 de ani din Suceava s-a înjunghiat după o ceartă cu soțul

4 December 2022 at 14:32
image

O femeie de 33 de ani din Suceava s-a înjunghiat după o ceartă cu soțul. Femeia a fost dusă la Urgențele Spitalului Județean iar acum se află internată la secția chirurgie urmând a fi operată. Ea a declarat medicilor că s-a înjunghiat din greșeală dorind doar să-l sperie pe soț. Poliția face cercetări pentru a afla adevărul.

articolul original.

169 de refugiați ucraineni în taberele de cazare din  județ. Grad de ocupare de aproape 20%

4 December 2022 at 14:28
image

În taberele de refugiați ucraineni din județul Suceava se află în prezent 169 de refugiați la o capacitate totală de 928 de locuri asta însemnând un grad de ocupare de aproape 20%. Toți refugiații se află cazați la căsuțele modulare din municipiul Rădăuți. În taberele din județ mai sunt disponibile 759 de locuri.

articolul original.

Dosar penal pentru un rădăuțean care a condus mașina beat și fără permis

4 December 2022 at 14:25
image

Echipajul de politie din cadrul Politiei Municipiului Radauti – Biroul de Ordine Publica, I.P.J. Suceava, deplasandu-se pe str. Piata Unirii, a oprit pentru control autoturismul care circula dinspre parcarea centrala a municipiului Radauti, cu directia de deplasare catre comuna Dornești,condus de un barbat de 44 ani, din com. Dorneaști, care nu poseda permis de conducere.

Ulterior, acesta a fost testat cu aparatul  etilometru rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice în vederea  stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit  dosar  penal  privind  infractiunile  de  ,,conducere  fara  permis”  și ,,conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante”.

articolul original.

Beat fiind un șofer mergea cu mașina pe marginea drumului ca să nu-l prindă Poliția

4 December 2022 at 14:22
image

Vineri seară politiștii din cadrul Sectiei 13 Politie Rurala Balcauti, în timp ce se aflau în exercitarea atributiunilor de serviciu, au fost sesizati despre faptul ca pe DN (E85) pe raza localitatii Balcauti, conducatorul unui autoturism a ieșit de pe carosabil, mașina fiind tractata pe marginea drumului.

A fost identificat conducatorul auto în persoana unui barbat de 52 ani, din Volovat, care emana halena alcoolica și manifesta un comportament specific persoanelor aflate sub influenta bauturilor alcoolice. S-a procedat la testarea conducatorului auto cu aparatul etilometru, în repetate randuri dar tara rezultat. Șoferul a fost condus la Spitalul Orașului Siret, unde i-au fost recoltate probe biologice de sange în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind infractiunea de ,,conducere sub influenta alcoolului”.

Beat fiind un șofer mergea cu mașina pe marginea drumului ca să nu-l prindă Poliția, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Fotbal – Liga a III-a Foresta Suceava a încheiat anul cu fruntea sus

4 December 2022 at 07:41
image

În ultima etapă din acest an, a XV-a a seriei I a Ligii a III-a de fotbal, Foresta Suceava a evoluat pe terenul celei de-a doua clasate, CSM Bacău. Formația pregătită de Dorin Goian și-a respectat blazonul și a terminat această primă parte a campionatului cu o foarte importantă remiză.

Sucevenii au deschis scorul în minutul 40 prin Daniel Muntean, în urma unei inspirate acțiuni personale, gazdele egalând imediat după pauză prin Jose Cozma. Scorul partied CSM Bacău – Foresta Suceava a fost așadar 1-1 și gruparea bucovineană a încheiat anul pe primul loc al clasamentului seriei I cu un avans de nouă puncte față de ocupanta locului secund.

Este momentul unei analize a parcursului echipei în acest sezon competițional și clipa în care trebuie hotărât obiectivul clar pentru acest campionat. Sinceri să fim, Foresta Suceava arată mai bine ca niciodată, are tonus, are pregătire fizică, are valoare și o ocazie, poate unică de a selupta pentru promovarea în Liga a II-a.
Într-un alt meci al etapei a XV-a, Bucovina Rădăuți s-a impus pe terenul celor de la Șomuz Fălticeni cu 3-1. În urma acestui rezultat, formația rădăuțeană a sărit pe locul II în clasament.

Rezultate înregistrate în etapa a XV-a:
CSM Bacău – Foresta Suceava 1-1
Șomuz Fălticeni – Bucovina Rădăuți 1-3
Viitorul Darabani – Rapid Brodoc 5-1
Dante Botolani – FC Miercurea Ciuc II 2-1
Ceahlăul Piatra Neamț – Știința Miroslava 2-1

Clasament
1. Foresta Suceava 15 12 2 1 32-6 38
2. Bucovina Rădăuți 15 9 2 4 31-15 29
3, CSM Bacău 15 8 5 2 26-15 29
4. Dante Botoșani 15 8 2 5 23-20 26
5. Ceahlăul P. Neamț 15 7 3 5 36-24 24
6. Știința Miroslava 15 7 1 7 19-18 22
7. Șomuz Fălticeni 15 5 3 7 19-18 18
8. Viitorul Darabani 15 4 0 11 14-37 12
9. Rapid Brodoc 15 3 1 11 17-38 10
10. Miercurea Ciuc II 15 1 3 11 4-29 6

articolul original.

Handbal masculin – Liga Zimbrilor. Farmecul bucovinean i-a zăpăcit din nou pe maramureșeni

4 December 2022 at 07:39
image

Zimbrilor, CSU din Suceava a avut ca adversară una din echipele de top ale handbalului masculin românesc, Minaur Baia Mare. Deși sucevenii au mai învins-o în debut de sezon competițional, formația maramureșeană era favorită având 10 victorii și doar trei înfrângeri, celalte două în fața campioanei Dinamo și a Stelei.
În pofida acesui fapt, gruparea pregătită de profesorul Petru Ghervan, ajutat de Bogdan Șoldănescu și Iulian Andrei, a făcut un meci mare și a câștigat din nou în fața băimărenilor.

Puternic încurajată de publicul sucevean aflat în tribunele sălii ”Dumitru Bernicu”, CSU a început bine partida contra grupării maramureșene și a condus cu 6-2 în minutul 11 și 12-7 în minutul 21, pentru ca la pauză tabela de marcaj să indice scorul de 14-12 în favoarea gazdelor. Portarul Makaria a apărat magistral în primele 30 de minute de joc și a dat mare încredere colegilor săi. CSU din Suceava a fost bine condusă în teren de veteranul Răzvan Gavriloaia, care a ratat totuși o aruncare de la 7 metri care a destabilizat puțin echipa suceveană.

Nici nu au deschis bine ochii în repriza a doua sucevenii, că oaspeții aveau deja avantaj de două goluri. La jumătatea părții secunde băimărenii conduceau cu 24-21 și se părea că nu mai este nimic de făcut pentru suceveni. Antrenorul Petru Ghervan a solicitat un time-out și împreună cu secundul său Bogdan Șoldănescu i-a calmat, orientat și apoi mobilizat pe elevii săi. Efectul a fost imediat, portarul Makaria a prins din nou curaj, apărarea suceveană a fost mai agresivă, iar în atac a apărut iar inspirația. Totuși, merită de menționat faptul că eroul ultimelor 10 minute de joc a fost georgianul Irakli Kbilashvili. Conducătorul de joc al echipei CSU din Suceava a avut motoraș la picioare, fler și un pic de noroc și ajutat bine de tânărul Stanciuc, revenit și el la viață și de tunarul Tîrzioru, și el trezit la realitate, a reușit ce doar suporterii adevărați mai credeau, adică întoarcerea rezultatului. Au fost ceva emoții pe final, tipic sucevene, dar scorul final al partidei CSU din Suceava – Minaur Baia Mare a fost 30-28, același ca și în primul meci din acest sezon competițional. Victorie mare pentru handbaliștii suceveni care pot avea o vacanță liniștită pentru că merită. Era momentul ca șansa să-și întoarcă fața și spre bucovineni care au pierdut în această primă parte a campionatului de trei ori la ultima fază de joc.

CSU din Suceava mai are încă un meci oficial în acest an, pe terenul celor de la Dinamo București. Va urma anul viitor un retur în care HC Vaslui, CSM Bacău și HC Buzău vor veni la Suceava în fața unui public deosebit.

CSU din Suceava: Makaria, Padovei – Tîrzioru (8), Kbilashvili (6), Gavriloaia (5), Stanciuc (4), Csog (3), Ștefan (2), Lupu (1), Bologa (1), Zarișchi, Bruj.
Minaur Baia Mare: Terekhov, Buzogany – Vujovic (8), Kotrc (6), Căbuț (3), Cip (3), Vujic (3), Mănescu (2), Nagy (1), Kozakevych (1), Da Silva (1), Pop, Bera.

Rezultate înregistrate în etapa a XIV-a:
Poli Timișoara – Potaissa Turda 28-30
CSU din Suceava – Minaur Baia Mare 30-28
CSM Odorhei – CSM Bacău 32-34
Steaua – CSM Vaslui 30-28
CSM Oradea – CSM București 24-32
Din această etapă au mai rămas de jucat meciurile Dinamo – HC Buzău și CSM Focșani – CSM Constanța.

Clasament
1. Dinamo 13 13 0 0 487-371 39
2. CSM Constanța 13 10 1 2 390-339 31
3. Minaur Baia Mare 14 10 0 4 408-372 30
4. CSM București 14 10 0 4 417-383 30
5. Steaua 14 9 1 4 417-394 28
6. CSM Focșani 13 7 2 3 362-364 23
7. Potaissa Turda 14 7 1 6 402-405 22
8. CSM Bacău 14 6 2 6 405-423 20
9. CSU din Suceava 14 5 2 7 424-421 17
10. Buzău 13 5 1 7 367-374 16
11. CSM Vaslui 14 4 1 9 389-423 13
12. Poli Timișoara 14 3 1 10 392-430 10
13. CSM Odorheiu Secuiesc 14 1 0 13 381-467 3
14. CSM Oradea 14 0 0 14 383-458 0

articolul original.

Volei masculin – Divizia A1. Înfrângere cam rapidă pentru CSM Suceava în fața echipei Știința București

4 December 2022 at 07:37
image

CSM Suceava a avut ocazia, în cadrul etapei a IX-a a Diviziei A1 de volei masculin, să-și măsoare forțele cu o echipă cam de același calibru, Știința București. Din păcate, formația suceveană pregătită de Tudor Orășanu și Vasile Moșuc a făcut un joc modest și a pierdut clar în 66 de minute. Se pare că plusul de experiență al gazdelor a fost decisiv în duelul cu mult mai tinerii jucători suceveni.

În etapa a X-a, CSM Suceava va evolua pe teren propriu, din nou împotriva unei formații cu care se poate compara oarecum, Tomis Constanța.

articolul original.

Creștere exploziva cu aproape 60% a traficului de refugiați ucraineni în vama Siret

4 December 2022 at 07:34
image
În data de  3.12.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:
▪ 3.727 persoane din care 2.810 au fost cetățeni ucraineni in creștere cu aproape 60% fata de ziua precedenta;
▪ 1.165 mijloace de transport.
articolul original.

380 de ani de la moartea marelui cardinal Richelieu (1642) 

4 December 2022 at 06:47
image

Cardinalul Richelieu, duce și prim-ministru al regelui Ludovic al XIII-lea, a condus practic Franța timp de 18 ani. Genial, calculat, pragmatic, a avut o viziune cât se poate de clară asupra măreției și gloriei pe care credea că le merita țara sa.

Era încă tânăr atunci când papa Paul al V-lea spunea despre el: „Se va dovedi că e un mare ticălos”. Cel puțin în ochii adversarilor lui Richelieu, acea profeție s-a dovedit a fi adevărată, puternicul cardinal strivindu-și dușmanii din țară și dejucându-le planurile celor de peste graniță, transformând Franța în cea mai mare putere a Europei.

Dar atotputernicul Richelieu avea o sănătate șubredă. Era afectat de migrene încă de la vârsta de douăzeci și cinci de ani și suferea și de simptomele clasice ale stresului, de ulcer și de hemoroizi. Mai mult, a avut o osteită tuberculară a brațului drept, dovadă fiind o rană care supura. Cu o constituție slabă, avea des accese de febră.

În anul 1642, Richelieu, în vârstă de cincizeci și șapte de ani, era bolnav și ostenit. În noiembrie fusese lovit de o pneumonie dublată de o pleurezie. După ce l-a convins pe regele Ludovic să-l numească pe cardinalul Mazarin ca succesor, marele cardinal s-a retras pentru a-și aștepta moartea în Palais Cardinal.

Pe 4 decembrie, la amiază, și-a chemat nepoata preferată pentru a-și lua rămas-bun. Ea i-a spus că auzise o profeție conform căreia nu va muri atunci. „Nepoata mea”, i-a răspuns cardinalul, care se ocupase cu treburi lumești toata viața sa, „nu există adevăruri în afară de cele din Sfânta Scriptură, și numai în ele trebuie să crezi”. A murit în acea după-amiază.

La auzul veștii despre moartea lui Richelieu, bătrânul papă Urban al VIII-lea comenta, sceptic: „Dacă există Dumnezeu, Richelieu va trebui să răspundă pentru multe. Dar dacă nu – ei bine, a avut o viață plină de realizări”.

Tot la 4 decembrie:

1154: Singurul englez care a ajuns papă, Nicholas Breakspear, este înscăunat ca pontif, cu numele de Adrian al IV-lea.

1795: Se naște scriitorul scoțian Thomas Carlyle.

1892: Se naște la El Ferrol ,dictatorul spaniol Francisco Franco.

Geo Alupoae, critic de teatru 

articolul original.
Before yesterdaySuceava News

Captură de lemn de foc în valoare de 498,24 de lei făcută de polițiștii din Marginea de la un bărbat din  Sucevița

3 December 2022 at 18:06
image

Vineri în  jurul orei 12.00, politiștii din cadrul Sectiei 3 Politie Rurala Marginea au identificat în trafic, pe DN 17A comuna Sucevita o autoutilitara care transporta materiale lemnoase.

Conducatorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui barbat de 43 ani, din  Sucevita,  iar în urma  controlului  efectuat  asupra  autoutilitarei  s-a  constatat  catransporta materiale lemnoase fara a detine documente specifice de transport .

S-a procedat la efectuarea de verificare în aplicatia SUMAL CONTROL, stabilindu­ se ca pentru autoutilitara în cauza nu exista emis document care sa ateste provenienta materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusa la punctul de descarcare ,,Canton silvic” , unde personalul silvic din cadrul OS Marginea a procedat la inventarierea încarcaturii  de  materiale  lemnoase.  Astfel  s-a  constatat  că în autoutilitara     se afla cantitatea de 2,88 m.c. lemn foc fag, conform carnetului de inventariere intocmit de catre reprezentantii din cadrul OS Marginea.

Șoferul a fost sanctionat contraventional iar cantitatea de 2,88 m.c. lemn foc fag, în valoare de 498,24 lei a fost confiscata și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Captură de lemn de foc în valoare de 498,24 de lei făcută de polițiștii din Marginea de la un bărbat din  Sucevița, 8.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Lemn  fără acte în valoare de 346 de lei confiscat de polițiști de la un tânăr de 19 ani din Sucevița

3 December 2022 at 18:02
image

Politiștii din cadrul Sectiei 3 Politie Rurala Marginea au oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DC neclasificat, pe raza comunei Marginea. S-a stabilit ca autoutilitara era condusa de un tanar de 19 ani, din comuna Sucevita, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat ca transporta materiale lemnoase fara a detine documente specifice de transport.

S-a procedat la efectuarea de verificari în aplicatia SUMAL CONTROL, stabilindu­ se ca pentru autoutilitara în cauza nu exista emis document care sa ateste provenienta materialelor lemnoase, ocazie cu care autoutilitara a fost condusa la punctul de descarcare ,,Canton silvic”, unde personalul silvic din cadrul OS Marginea a procedat la inventarierea încarcaturii  de  materiale  lemnoase.  Astfel  s-a  constatat că în  autoutilitara se afla cantitatea de 2,00 m.c.  lemn specia fag, conform carnetului de inventariere intocmit de catre reprezentantii din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Șoferul a fost sanctionat contraventional iar cantitatea de 2,00 m.c. lemn specia fag, în valoare de 346 lei a fost confiscata și predată în custodie OS Marginea.

articolul original.

Un maramureșean din Bocicoiu Mare prins cu un transport mic de cherestea ilegală la Fundu Moldovei

3 December 2022 at 17:58
image

Vineri ora 11.30, politiștii din cadrul Sectiei 11 Politie Rurala Pojorata, au procedat la oprirea unei autoutilitare pe D.J. 175, pe raza comunei Fundu Moldoivei, ce avea directia de deplasare Pojorata-Moldova Sulita și care transporta material lemnos, respectiv cherestrea tivita.

I s-au solicitat conducatorului auto documentele personale, cele ale autoutilitarei și documentele de însotire a materialului lemnos transportat, ocazie cu care s-a constatat ca acesta era un barbat de 38 ani, din Bocicoiu Mare, județul Maramureș, avand permisul de conducere și toate documentele autoutilitarei valide însă  pentru materialul lemnos transportat conducatorul auto a declarat ca nu detine niciun fel de document de însotire.

S-a procedat la interogarea aplicatiilor ,,Sumal, lnspectorul Padurii !iii ,,Sumal 2.0”, rezultand ca pentru mijlocul de transport  nu exista aviz de însotire a materialului lemnos.

Vehiculul a fost condus la Atelierul de Productie Sadova în vederea inventarierii materialului lemnos, solicitandu-se sprijin OS Pojorata.

Dupa inventarierea materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 1,75 mc material lemnos cherestea tivită în valoare de 1.552 lei.

S-a procedat la confiscarea materialului lemnos rezultat în urma inventarierii și la sanctionarea contraventionala a șoferului cu amenda de 2000 lei.

articolul original.
❌