ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022Suceava News

Se apropie weekendul și crește traficul de refugiați ucraineni în vama Siret

7 October 2022 at 06:21
image

În data de  6.10.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

▪ 3.516 persoane din care 2.529 au fost cetățeni ucraineni in creștere cu 9% fata de ziua precedenta.

▪ 1.350 mijloace de transport.

articolul original.

Cea mai de anvergură investiție din comuna Moara, pista de biciclete și modernizarea DC71, aproape de finalizare (foto)

7 October 2022 at 04:52

Mai multe investiții importante pentru comuna Moara încep să prindă contur sau se apropie de finalizare după munca depusă în această vară. Este cazul celei mai de anvergură lucrări, pista de biciclete și modernizarea DC71, unde se fnalizează ultimii 700 metri din cei 5,5 kilometri ai proiectului, după cum informează primarul Eduard Dziminschi. ”Așa cum frumoasa toamnă își culege bogatele roade, la fel și Primăria Moara își culege rezultatele muncii de peste vară, astfel prezentând un mic bilanț al lucrărilor: la Sala de Sport, amplasată în spatele Grădiniței cu program prelungit din Moara Nică s-a realizat întreaga structură a fundației, în aceste zile urmând să fie turnată placa radier; la lucrarea de cea mai mare anvergură – Pista de biciclete și modernizarea DC71, se fnalizează ultimii 700 m din cei 5,5 km ai proiectului; Și pentru că lucrările au fost efectuate conform graficului de lucrări, cu ajutorul bunului Dumnezeu am reușit să reamenajăm și parcarea din fața Bisericii Sf.Petru și Pavel din centrul comunei Moara”, a declarat primarul comunei Moara.

Cea mai de anvergură investiție din comuna Moara, pista de biciclete și modernizarea DC71, aproape de finalizare (foto), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Europa creștină îi înfrânge pe turci la Lepanto (1571)

7 October 2022 at 04:13
image

În acea duminică din 1571, ziua Domnului, forțele creștine ale Spaniei, Veneției și ale papalității s-au unit pentru a distruge flota turcă, în bătălia de la Lepanto, care a îndepărtat pentru totdeauna pericolul cuceririi islamice a Europei.

Cele două flote s-au întâlnit în zori, în largul coastei de vest a Greciei. Imensa armada europeană, cu 316 nave, depășea flota turcilor, care aveau doar 245 de nave. Dar, în secolul al XVI-lea, bătăliile navale erau câștigate, în primul rând, prin folosirea unor galere cu mulți vâslași, transportând soldați care trăgeau împotriva navelor inamice și apoi le abordau, iar turcii aveau un avantaj important prin numărul de galere.

La comanda flotilei creștine era Don Juan de Austria, chipeșul fiu nelegitim al lui Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Roman, care renunțase la tron; Don Juan de Austria era, așadar, fratele vitreg al regelui Filip al II-lea al Spaniei. Deși avea numai 24 de ani, luptase deja cu succes împotriva piraților berberi. Când flotele s-au apropiat una de alta, el a comandat atacul. Căpitanii au îndemnat la prudență, Don Juan răspunzându-le: „Domnilor, nu mai e vreme pentru consiliere, ci pentru luptă”.

Bătălia a durat patru ore și nu a fost decisă de galere și de soldați, ci de navele creștinilor – galioane, fregate și goelete puternic înarmate cu tunuri. Puterea de foc superioară a europenilor s-a dovedit a fi decisivă, nimicind trupele inamice și scufundându-le galerele, înainte ca acestea să-și poată folosi soldații.

Când nava i-a fost cucerită, comandantul turc a căzut în genunchi, oferind o recompensă uriașă în schimbul vieții sale. Cu dispreț, un soldat spaniol i-a tăiat capul când era îngenuncheat, apoi l-a înfipt în vârful suliței sale. Aceasta a fost prima dată în istoria navală când corăbiile cu velatură au înlocuit galerele ca armă principală.

Când bătălia s-a încheiat, peste 8.000 de creștini pieriseră, dar aproape 30 000 de turci fuseseră măcelăriți sau înecați. În plus, aproximativ 15.000 de creștini, sclavi pe galerele turcești, au fost eliberați. Bătălia de la Lepanto a marcat sfârșitul dominației navale turcești și a distrus mitul invincibilității otomane, care fusese creat la începutul secolului, în timpul domniei lui Soliman Magnificul.

A fost, de asemenea, o experiență decisivă pentru un soldat spaniol de 24 de ani, rănit la mâna stângă de un glonț turc.

Acesta a abandonat cariera militară, poate crezând că un condei în mâna dreaptă s-ar putea dovedi mai puternic decât sabia.

Numele lui era Miguel de Cervantes.

Tot la 7 octombrie:

1769: Căpitanul Cook descoperă Noua Zeelandă.

1777: Revoluționarii americani îi înfrâng pe britanici în a doua bătălie de la Saratoga.

1849: Scriitorul american Edgar Allan Poe moare din cauza băuturii.

1900: Se naște Heinrich Himmler, șef al SS-ului nazist, cel care a organizat lagărele de exterminare hitleriste.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Europa creștină îi înfrânge pe turci la Lepanto (1571), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
Ieri — 6 October 2022Suceava News

Fundația Te Aud România sprijină prin integrare socială în comunitate 200 de copii refugiați ucrainieni de pe teritoriul județului Suceava cu ajutorul United Way România

6 October 2022 at 17:42

Fundația Te Aud România desfășoară în perioada septembrie – noiembrie 2022 proiectul Integrare Fără Frontiere – menit să sprijine integrarea socială în comunitate a aproximativ 200 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din categoria copiilor refugiați ucrainieni pe teritoriul județului Suceava. Intervenția este sprijintă de Fundația United Way România, în cadrul granturilor de susținere a persoanelor ce se adăpostesc de război.

„Integrarea socială, educația și sănătatea sunt cele trei mari domenii in care United Way România intervine pentru a asigura tuturor o comunitate prosperă. În colaborare cu Fundația Te Aud România, reușim să ajutăm atât la integrarea socială a refugiațior ucraineni din Suceava, cât și la educația, prin activități non-formale, a copiilor care au fugit din calea războilui. Suportul emotional primit de părinți si copii si activitățile la care participă îi ajută să-și regăsească echilibrul și să se simtă bineveniți în comunitatea noastră”, declară Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.

Organizația humoreană s-a implicat încă din martie 2022 în a oferi sprijin refugiaților ucrainieni de pe teritoriul României și nu numai, având mai multe proiecte care au însemnat intervenții punctuale sau sprijin pe perioada de tranzit prin România a acestora.

Pentru a realiza componenta de integrare socială și a preveni segregarea grupului țintă, proiectul Integrare Fără Frontiere va implica și 45 de copii și tineri din comunitățile locale ale județului Suceava. Activitățile directe cu beneficiarii au în vedere derularea de ateliere de educație non formală, sesiuni de consiliere de grup cu părinți și copii, dar și desfășurarea a trei tabere de zi pe tematici ca Integrare prin sport, Sport și Artă și învățarea limbii engleze prin joc.

„Activitățile non formale și dezvoltarea socială prin sport sunt direcții importante ale organizației noastre, fapt datorită căruia ne-a fost ușor să integrăm acest grup vulnerabil în programele și campaniile fundației. Mă bucur mult că, o dată cu derularea acestor intervenții, vom putea dovedi încă o dată rolul sportului de a  rezolva numeroase probleme sociale, dacă acestea sunt organizate țintit și cu obiective clare în minte. Țin să mulțumesc pe această cale Fundației United Way care sprijină acest proiect”, transmite Gabriela Popescu – președintele Te Aud România.

articolul original.

Clubul online de educație financiară – a IV a ediție

6 October 2022 at 17:38
image

Banca Națională a României, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor și Asociația Română a Băncilor, organizează cea de a patra ediție a programului de educație financiară – FinClub – destinat elevilor de liceu din clasele a X-a – a XII-a, an școlar 2022-2023, pasionați de piața financiară.

Programul presupune crearea unui club de educație financiară a cărui activitate se va desfășura sub forma unor întâlniri online bilunare, în perioada 20 octombrie 2022 – 11 mai 2023. Tematica întâlnirilor acoperă subiecte care țin de cunoașterea și aprofundarea noțiunilor și conceptelor financiare. Ediția a IV-a oferă ca element de noutate faptul că profesorii îndrumători sunt alături de elevii lor pe parcursul desfășurării întâlnirilor clubului.

Înscrierile în cadrul FinClub se pot efectua online, în intervalul 5 octombrie 2022 – 17 octombrie 2022. Formularul de înscriere și Regulamentul clubului sunt disponibile la  adresa https://edutime.ro/finclub/ , precum și pe pagina de Facebook a Autorității de Supraveghere Financiară.

Programul online de educație financiară FinClub a fost lansat în septembrie 2020 și se derulează în baza Protocolului de colaborare privind Educația Financiară încheiat (în anul 2018) între Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor, Asociația Română a Băncilor și Ministerul Educației ce vizează realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară (SNEF).

articolul original.

Premieră. Timișorenii, primii sportivi români calificați la International Cup of Padel Clubs 2022

6 October 2022 at 17:33

Moment istoric pentru cel mai nou sport recunoscut oficial în România, padelul. La  mai puțin de trei luni de la recunoașterea oficială de către Ministerul Tineretului și Sportului, jucătorii de padel din Timișoara participă la cea mai importantă competiție continentală dedicată acestui sport de rachetă.

Două echipe masculine formate din sportivii timișoreni Silviu Popescu și Bruno Perescu, respectiv Lucian Perescu și Armand Baboian,  vor reprezenta România la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022. De asemenea, la feminin, clubul  nostru va fi reprezentat de două jucătoare profesioniste, Estefania Saez Perier și Pamela Torres Mesa.

„Am primit în februarie invitația de a participa la The International Cup of Padel Clubs, în Malaga, unde mergem cu cele mai bune echipe din România. Participarea la această competiție reprezintă o primă recunoaștere internațională a calității sportivilor timișoreni care practică acest sport, și, prin extensie, a jucătorilor români de padel”, a declarat Lucian Perescu, căpitanul echipei timișorene care participă la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022.

Padel Center Timișoara este singurul club din România care participă la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022, un turneu care pune în terenuri 23 de cluburi din Europa, Africa, Asia și America de Sud. Turneul va avea loc în Malaga (Spania), în perioada 6 – 9 octombrie.

Sportivii Padel Center Timișoara și-au aflat adversarii, ei fiind repartizați, în urma tragerilor la sorți, în Grupa 2, alături de La Palmeraie Sporting Club (Senegal) și CAFC – Cercle Amical Français de Casablanca (Maroc).

Cine sunt sportivii Padel Center Timișoara care reprezintă România la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022

Silviu Popescu este inginer software. El a jucat tenis de performanță până la vârsta de 14 ani. În urmă cu cinci ani a descoperit padelul iar de atunci e nelipsit din competiții. Anul trecut, Silviu a fost puternic implicat în proiectul Padel Center Timișoara de atragere a tinerilor liceeni din orașul de pe Bega în practicarea acestui sport, fiindu-le, luni la rând, antrenor.

În vârstă de 18 ani, Bruno Perescu este unul dintre cei mai tineri și de perspectivă sportivi ai clubului timișorean, cu rezultate deosebite în competițiile naționale în care a participat. Licean încă, Bruno practică padelul cu pasiune, de câțiva ani și e motivat să obțină noi performanțe.

Antreprenorul Lucian Perescu este cel care a pus bazele primului club de padel din partea de vest a României, în urmă cu nouă ani. De numele lui se leagă și diligențele depuse pentru recunoașterea oficială a acestui sport în România, de către Ministerul Tineretului și Sportului.

Armand Baboian a făcut tenis de performanță timp de 15 ani, apoi s-a îndrăgostit iremediabil de padel. El este, în acest moment, unul dintre cei mai buni jucători de padel din România.

Padelul, drum deschis către Olimpiadă

Padelul este un sport de rachetă, aflat la intersecția dintre tenis și squash, care se joacă la dublu, pe terenuri înconjurate de pereți de sticlă. Creat în Mexic, în anul 1969, este sportul cu cea mai mare dinamică la nivel mondial, cu milioane de adepți. De exemplu, în Spania, numărul jucătorilor de padel a depășit numărul jucătorilor de tenis. Această țară este, de altfel, cea care organizează cele mai importante și numeroase turnee din cadrul World Padel Tour, competiția majoră dedicată acestui sport la nivel mondial.

Amintim și faptul că EOC – Comitetele Olimpice Europene au inclus padelul în programul celei de-a treia ediții a Jocurilor Europene, programată să aibă loc în Polonia în 2023.

Mai multe detalii despre competiție sunt disponibile aici: http://europadelcup.com/language/en/

Foto: Constantin Duma

articolul original.

Centrul RaaS-IS al UAIC, infrastructură și asistență gratuită pentru parteneriate de cercetare

6 October 2022 at 17:29
image

Începând cu data de 21.04.2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) implementează proiectul cu titlul „Research As A Service – Iaşi (RaaS-IS)”, co-finanțat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară: Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Operațiunea: Dezvoltarea unor reţele de centre CD, coordonate la nivel naţional şi racordate la reţele europene şi internaţionale de profil şi asigurarea accesului cercetătorilor la publicaţii ştiinţifice şi baze de date europene și internaţionale.

O componentă importantă a proiectului a fost reprezentată de înființarea Centrului RaaS-IS, cu scopul de a furniza, în regim de cloud privat, o arie largă de servicii de stocare, prelucrare, modelare și analiză a datelor de mari dimensiuni.

Așadar, Centrul de cloud privat RaaS-IS pune la dispoziția cercetătorilor din mediul public și privat infrastructură și/sau expertiză pentru prelucrarea și analiza datelor de mari dimensiuni (Big Data, Machine Learning). Până în prezent, printre beneficiarii platformei se numără 120 de cercetători, cadre didactice, studenți doctoranzi și masteranzi, 10 companii private și patru instituții de cercetare.

Pe lângă teze de doctorat și lucrări de disertație, au fost realizate prin intermediul serviciilor oferite de centrul RaaS-IS, 14 publicații în parteneriate public-privat și peste 30 de lucrări prezentate la conferințe științifice.

Lista echipamentelor și resurselor disponibile în regim gratuit poate fi consultată pe site-ul proiectului (http://raas-is.uaic.ro). Centrul dispune de doi asistenți de cercetare și o echipă formată din specialiști ai Departamentului de Comunicații Digitale al UAIC, cadre didactice, cercetători și doctoranzi din cadrul Facultății de Informatică și Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (colectivul de Informatică economică). Aceștia oferă asistență în accesarea și configurarea resurselor, dar se pot angaja și în proiecte de colaborare pentru culegerea, prelucrarea și analiza datelor.

Centrul RaaS-IS este deschis colaborărilor cu instituții și companii publice și private, cu facultăți și departamente din cadrul UAIC, dar este accesibil și studenților UAIC, doctoranzi și masteranzi, pentru realizarea proiectelor de cercetare ce presupun procesări și analize de date.

articolul original.

Sesiuni de formare în domeniul drogurilor desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava

6 October 2022 at 17:24

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Suceava din cadrul Agenției Naționale Antidrog organizează în această perioadă ample sesiuni de formare și informare în domeniul drogurilor, având ca beneficiari reprezentanții instituțiilor publice partenere de pe raza județului Suceava.

Activitățile de formare și diseminare de informații în domeniul drogurilor au debutat în perioada 26 – 27 septembrie a.c., pentru polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava – Biroul Siguranță Școlară și Biroul Poliției pentru Centrul Universitar – Poliția Municipiului Suceava și au continuat în perioada 5 – 6 octombrie a.c., având ca beneficiar întreg efectivul Poliției Locale din cadrul Primăriei Municipiului Suceava, cu atribuții pe linia menținerii ordinii și liniștii publice, pază și patrulare, control activități comerciale, dispecerat, evidență persoane și sector administrativ.

Totodată, în contextul începerii noului an universitar, în scopul prevenirii cazurilor de consum și trafic de droguri, au fost desfășurate ședințe de instruire adecvate cu personalul administrativ al Universității “Ștefan cel Mare” Suceava.

Tematica abordată în cadrul acestor sesiuni de formare și informare a vizat modalităţile de prevenire şi asistenţă a consumului de droguri, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, factorii de risc şi de protecţie în domeniul reducerii cererii de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri etc.

Astfel de demersuri vor continua, urmând a fi pregătiţi şi alţi specialişti care activează în cadrul acelorași instituții, dar și în alte structuri partenere.

articolul original.
Before yesterdaySuceava News

Comuna Ipotești a atras aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea de drumuri

5 October 2022 at 14:02
image

Comuna suceveană Ipotești a atras în ultima vreme aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor. Aproape un milion  de euro sunt bani de la bugetul de stat alocați prin Compania Națională de Investiții. Cu acești bani vor fi modernizați aproape 4 kilometri de drum. Așa cum a declarat primarul Dumitru Gulei este vorba de străzile Lucian Costin și Crângului din satul Lisaura, de strada Dumbrăvii din satul Tișăuți și de strada Ciprian Porumbescu de la drumul județean până la iaz din satul Ipotești. ”Lucrările de asfaltare au demarat în toamna asta și se desfășoară într-un ritm bun”, a precizat primarul. Celelalte două milioane de euro sunt atrase prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. ”Banii au intrat deja în contul Primăriei. Vom moderniza străzile Luceafărului, Libertății, Salcâmilor, Pinilor și Stejarului, toate din cartierul nou Tătărași în lungime totală de 3,058 kilometri”, a explicat Dumitru Gulei. În infrastructura de drumuri din Ipotești se investesc și bani de la bugetul local. ”Avem asfaltate strada Petru Rareș și strada Ciprian Porumbescu. Am cheltuit 450.000 de lei de la bugetul local. Tot din bugetul local facem și trotuare”, a mai spus primarul de Ipotești.

Comuna Ipotești a atras aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea de drumuri, 1.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Podul de la Milișăuți spre Rădăuți de pe DN2H va fi închis circulației din 20 octombrie. Traficul va fi deviat pe un pod provizoriu (foto)

5 October 2022 at 13:56

Prefectul Alexandru Moldovan a convocat astăzi o întâlnire de lucru ce a avut loc pe amplasamentul podului din localitatea Milișăuți, pe DN2H, km 4+776, în cadrul căreia au fost analizate stadiul lucrărilor realizate la acest obiectiv de investiție deosebit de importantă pentru locuitorii zonei Milișăuți – Rădăuți – localitățile limitrofe.
Au fost convocați reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei orașului Milișăuți și ai constructorului, SC Test Prima SRL, fiind abordate următoarele subiecte:

1. Închiderea circulației peste pod a fost stabilită, conform contractului încheiat între beneficiar și constructor, pentru data de 20 octombrie a.c., după care constructorul va demara operațiuni de demolare, cofrare și construire. În data de 6 decembrie a.c. a fost stabilită aducerea pe amplasament a primului lot de grinzi, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat pe amplasament funcție de graficul de execuție al lucrărilor.

2. În vederea construirii unei variante provizorii de circulație care va fi amplasată în limita stabilită prin protocolul încheiat între SGA și ABA Siret, DRDP Iași va depune o documentație pentru aviz modificator la cel obținut anterior de la SGA Suceava în cursul lunii iunie a.c.. Documentația va cuprinde coordonatele podului provizoriu, precum și mențiunea că după finalizarea lucrărilor podul provizoriu va fi dezafectat iar terenul va fi adus la starea inițială. A fost stabilită data de 17 octombrie ca termen limită pentru obținerea acestui aviz ( reprezentantul IPJ Suceava a dat asigurări că instituția va elibera propriul aviz în maxim 5 zile lucrătoare), urmând ca până la data de 20 octombrie să fie realizat și pus în circulație podul provizoriu.

3. În ceea ce privește sursa de finanțare pentru realizarea podului provizoriu, Instituția Prefectului va solicita în regim de urgență către instituțiile abilitate (Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, CNAIR, DRDP Iași) alocarea fondurilor financiare necesare.

4. În data de 21 octombrie a.c., în cadrul unei noi întâlniri la fața locului, reprezentanții instituțiilor prezente astăzi la ședința tehnică vor verifica respectarea calendarului convenit. În tot acest timp, DRDP Iași se obligă să informeze Instituția Prefectului cu privire la stadiul lucrărilor, la un interval de 2 săptămâni sau ori de câte ori apare o situație neprevăzută în șantier, astfel încât mass-media, populația orașului Milișăuți și localităților limitrofe să poată fi anunțate din timp cu privire la eventuale restricții sau interdicții de circulație.

Podul de la Milișăuți spre Rădăuți de pe DN2H va fi închis circulației din 20 octombrie. Traficul va fi deviat pe un pod provizoriu (foto), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Constatări îngrijorătoare ale unui specialist sucevean în recuperare medicală

5 October 2022 at 13:11
image

Statul pe scaun timp îndelungat duce la probleme reale de sănătate, iar afectați sunt și copiii. Doctorul sucevean Andrei Costea, specialist în recuperare medicală, a declarat, la Radio Top, că la cabinetul său vin, în general, elevi, IT-iști, funcționari și oameni care lucrează în construcții. El a afirmat: „Din păcate, petrecem prea mult timp pe scaun. Un studiu realizat în Statele Unite arată că media este de 8,5 ore pe zi. Îngrijorător este faptul că și segmentul de vârstă între 8 și 12 ani stă la fel de mult. În cabinet am început să am o patologie pe cale vertebrală la o vârstă neașteptat de tânără, opt ani, nouă ani, 11 ani. În primă fază toată lumea spune că sunt dureri de creștere. Nu există dureri de creștere. Astea sunt mituri balneare, de recuperare, pediatrice. În primul rând se observă o tulburare de postură, adică acel copil stă strâmb, stă aplecat asupra biroului, stă aplecat cu capul deasupra telefonului. Stai pe scaun la școală, stai pe calculator”.

Doctorul Costea a mai afirmat: „Presiunea de pe zona lombară e de 25% când stai întins în pat cu fața în sus, de 75% când dormi pe o parte și de 100% când stai în poziție verticală, cu mâinile pe lingă corp. Dacă ne aplecăm în față, presiunea crește la 150%, iar dacă avem un obiect de 10 kilograme în timp ce stăm aplecați în față deja e 220%. Apoi, dacă stai pe scaun cu spatele lipit de spătar, la 90 de grade, presiunea e de 140%. Dacă te lași la 120 de grade spre spate, presiunea este 105%. E mai bine, fiindcă se păstrează curbura lombară. Cel mai rău este când stai și pe scaun și aplecat, deoarece sunt forțe foarte mari pe coloana lombară. Dacă stăm opt ore în aceeași poziție, acolo se produce o inflamație și când ne ridicăm, primele semne sunt acea durere, acea jenă, iar pe parcursul vieții toate astea se agravează. Ideal ar fi ca la 20-30 de minute să te ridici de pe scaun și să te miști. Tot ideal ar fi ca biroul să fie făcut la comandă. Părinții ar trebui să aibă foarte mare grijă la cum stau copiii la birou și la ce fel de birou. Copiii din ziua de azi sunt mult mai înalți decât cei din generațiile anterioare”.

În intervenția sa la Radio Top, specialistul în recuperare medicală a mai arătat că problemele la coloană pot fi depistate în urma explorărilor imagistice și se pot rezolva prin gimnastică. Întrebat dacă a avut pacienți copii care au necesitat intervenții chirurgicale, Andrei Costea a răspuns: „Nu am avut neșansa să trimit un copil la neurochirurg. Din fericire”. În schimb, el a menționat că situația a stat rău în ceea ce privește adulții. Doctorul Costea a spus: „Nu am avut în 14 ani o adresabilitate mai mare ca după carantina din 2020, din pandemie. Problemele s-au agravat pentru că oamenii au stat peste opt ore jos, s-au uitat la diverse canale de filme, și nu au mai făcut mișcare”.

articolul original.

Constantin-Daniel Cadariu: „Din cele 13 scheme de ajutor de stat, 8 se află în stadii avansate”

5 October 2022 at 11:05
image

Guvernul României a aprobat miercuri, 05 octombrie a.c., Memorandumul cu tema „Încadrarea schemei de ajutor de minimis – Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, Programul pentru susținerea IMM-urilor – în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român”, inițiat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

„Promovăm produsele românești prin acțiuni concrete! Producătorii și antreprenorii români au nevoie de o mai mare vizibilitate, precum și de căi care să-i dezvolte și să-i integreze mai bine în piața noastră. La nivelul instituției, ne dorim să susținem această componentă și, drept urmare, vom lansa două programe, care vor facilita organizarea și participarea expozanților la două târguri tematice.

Țin să precizez, totodată, că până la acest moment, împreună cu echipa din minister, am reușit să lansăm deja trei programe de finanțare, iar acum ne aflăm în curs de implementare a acestora: IMM AGRI-FOOD – granturi pentru capital de lucru, Start-Up Nation – cu subcomponenta Diaspora și Femeia Antreprenor.

Cele două noi programe se alătură proiectelor pentru care avem toate demersurile normative gata și se află în curs de lansare. Concret, este vorba despre HoReCa 2, Microindustrializarea – „Fabricat în România” și granturile pentru comerț/servicii. Din cele 13 scheme de ajutor de stat, 8 se află în stadii avansate”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Cele două programe au fost lansate în consultare publică vineri, 16 septembrie a.c. În cele ce urmează, va fi comunicată și platforma prin intermediul căreia vor putea fi realizate înscrierile. Amintim că programele menționate constau în organizarea „Târgului naţional pentru artizanat şi meşteşuguri 2022” și a „Târgului brandurilor naționale (TIMM 2022)”, pe o durată cuprinsă între minimum 3 zile și maximum 5 zile.

Perioada de desfăşurare, precum şi locaţia vor fi afişate pe site-ul instituţiei cu cel puţin 5 zile înainte de desfăşurarea celor două evenimente. Participarea expozanților va fi gratuită; aceștia vor putea prezenta produsele proprii şi vor putea desfăşura activităţi economice în condiţiile legislaţiei în vigoare.

articolul original.

Dosar penal pentru un bărbat de 41 de ani prins conducând fără permis la Pătrăuți

5 October 2022 at 10:56
image

Marți după amiază  o patrulă din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești a oprit pentru control pe DJ 208 V, pe raza comunei Pătrăuți, autoturismul condus de un bărbat de 41 de ani. În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date, s-a constatat faptul că, bărbatul de 41 de ani nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto.        În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea pe drumurile  publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere ”, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Accident provocat de un șofer beat la Bonsaci aflat de Poliție după ce un pasager s-a pezentat la spital

5 October 2022 at 10:54
image

Marți la ora 23.55, în timp ce conducea autoturismul pe DJ. 208 A, din direcţia localităţii Bosanci, către localitatea Ipoteşti, un bărbat de 21 de ani din comuna Ipotești a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. Ulterior, la o unitate spitalicească s-a prezentat o persoană de sex masculin, pasager în autoturismul condus de bărbatul de 21 de ani, pentru primirea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.74 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de  „vătămare corporală din culpă” și „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Un motociclist fără permis a intrat într-o mașină la Berchișești

5 October 2022 at 10:48
image

Marți în jurul orelor 14.04, în timp ce conducea motociclul pe raza localității Berchișești, un localnic de 51 de ani a intrat în coliziune față-spate cu autoturismul condus regulamentar în fața sa de un localnic de 54 de ani. Din evenimentul rutier a rezultat rănirea bărbatului de 51 de ani, care a fost transportat cu ambulanța la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital atât bărbatului de 51 de ani cât și celui de 54 de ani li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma verificărilor efectuate de polițiști în bazele de date, s-a stabilit faptul că, bărbatul de 51 de ani nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

articolul original.

Doi bătrâni s-au ciocnit la Milișăuți. Unul conducea o mașină altul un moped. Bătrânul mopedist a ajuns la spital

5 October 2022 at 10:46
image

La data de 4 octombrie  ora 12.10, în timp ce conducea autoturismul pe raza orașului Milișăuți, la intersecția cu DN2H, un bărbat de 70 de ani a intrat în coliziune cu mopedul condus regulamentar pe drumul cu prioritate de un bărbat de 66 de ani. Din accident  a rezultat rănirea bărbatului de 66 de ani, care a fost transportat cu ambulanța la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorii auto au fost testați de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care, la spital li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal, ce av fi soluționat procedural.

articolul original.

Sucevenii pot plăti de astăzi prin sms taxa pentru eliberarea cărților de indentitate

5 October 2022 at 09:49
image

Începând de astăzi sucevenii pot plăti prin sms taxele pentru eliberarea cărților de indentitate, a cărților de identitate provizorii și pentru furnizarea de date cu caracter personal. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu. Până acum sucevenii trebuiau să se deplaseze de la Iulius Mall unde funcționează serviciul de evidență a populației la Primăria Suceava unde trebuiau să achite taxele respective. ”Se trimite un sms  la 7530 cu textul ”suceava7” și 1,5 euro plus TVA pentru eliberarea cărților de identitate, cu textul ”SV1” și 0.20 euro plus TVA pentru eliberarea cărților de identitate provizorii și cu textul ”SVD1” și 0,20 euro plus TVA penru furnizarea de date cu caracter personal”,a  explicat Lungu.

articolul original.

Napoleon împrăștie gloata cu tunurile (1795)

5 October 2022 at 03:05
image

Era în ziua de 13 Vendémiaire, anul IV, conform calendarului republican francez. Ludovic al XVI-lea și Robespierre fuseseră ghilotinați, dar monarhiștii duri și revoluționarii fanatici încă umblau pe străzile din Paris.

Agitatorii regaliști, în mod bizar susținuți de către dușmanii lor anteriori de extremă stângă mărșăluiau în fruntea unei mulțimi de 30 000 de protestatari surescitați și înarmați. Scopul lor: Tuileries, acolo unde se întrunea Convenția. Guvernul trebuia să cadă, indiferent cine avea să plătească oalele sparte.

Responsabil de securitate era vicontele Paul Barras, un nobil provincial solid, care contribuise la execuțiile lui Ludovic al XVI-lea și Robespierre. În calitate de comandant al Armatei de Interior și al Poliției, era unul dintre cei mai puternici oameni din țară. Începuse recent o nouă poveste de dragoste, cu o ispititoare văduvă de 32 de ani din Martinica, Joséphine de Beauharnais.

Conștient de faptul că doar forța ar putea potoli mulțimea, Barras l-a ales pe un tânăr general de brigadă fără slujbă, numindu-l responsabil cu apărarea Convenției. Tânărul se numea Napoleon Bonaparte. Bonaparte a înțeles imediat că are nevoie de artilerie și i-a ordonat maiorului Joachim Murat, pe care îl întâlnea pentru prima dată, să rechiziționeze 40 de tunuri și să le plaseze în punctele-cheie din jurul Tuileries.

Pe la mijlocul după-amiezii, gloata agitată se apropia. Bonaparte nu a tras până când mulțimea a ajuns în bătaia focului, apoi a spus cu dispreț: „O să le dăm o rafală de mitralii”. Tunul a scuipat mitralii ucigașe, omorând instantaneu 200 de oameni și rănind de două ori mai mulți. Mulțimea a fugit, cuprinsă de panică, iar guvernul s-a salvat.

În mod straniu, destinele multora dintre principalii actori de la 13 Vendémiaire aveau să se întretaie în anii următori. Un an mai târziu, Bonaparte se căsătorea cu Joséphine de Beauharnais, pe care o întâlnise în casa lui Barras. Barras a ajuns într-o poziție și mai puternică în guvern, dar, ulterior, a fost îndepărtat rapid din funcție și, mai apoi, exilat din Franța de către Bonaparte, cel pe care-l făcuse general.

Murat a devenit unul dintre cei mai de succes mareșali ai lui Bonaparte și, în cele din urmă, rege în Napoli. Și, desigur, în lovitura de stat din noiembrie 1799, Bonaparte a înlăturat, de asemenea, guvernul republican pe care îl protejase atât de bine.

Tot la 5 octombrie:

1791: Moare ofițerul rus Grigori Potemkin, om de stat și iubit al Ecaterinei cea Mare.

1889: Se deschide, la Paris, Moulin Rouge.

1910: Portugalia e proclamată republică, iar regele Manuel al II-lea este obligat să părăsească țara.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Napoleon împrăștie gloata cu tunurile (1795), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Peste 35 000 de conturi create pe FRF TV în doar 4 luni. Fotbal live, interviuri exclusive și conținut original oriunde în lume cu un cont creat gratuit în platformă

4 October 2022 at 21:36
image

După lansarea de la finalul lunii mai, peste 35 000 de utilizatori și-au creat conturi pe www.frf.tv! Serviciul este disponibil pe web, dar și în browserul telefonului sau în aplicațiile mobile din App Store și Google Play. FRF.tv se află în faza finală de testare înaintea lansării aplicației TV.

În cele 4 luni de când a devenit activ, portalul a găzduit aproape 100 de transmisiuni live de la meciuri din Cupa României Betano, Liga a 2-a Casa Pariurilor, Liga 3, Liga de Tineret, Liga Elitelor U17, Liga 1 Feminin, Liga 1 futsal, precum și jocuri ale naționalelor de tineret și juniori ale României. De asemenea, pe FRF.tv suporterii au putut urmări materiale în exclusivitate din cantonamentele naționalelor României, interviuri și produse de conținut originale.

Mai mult detalii aici: https://bit.ly/3CxvvLa.

articolul original.
❌