ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Suceava News

Televiziunea Națională Franceză a transmis în direct slujba religioasă de la Biserica Romano-Catolică din Siret

1 December 2022 at 09:25

Peste 700.000 de telespectatori au urmărit la Televiziunea Națională Franceză, pe 27 noimebrie, slujba din prima săptămână de Advent de la Biserica Romano Catolică din Siret, a anunțat primarul Adrian Popoiu.

”Felicitări părintelui Carmil, enoriașilor dar și preoților catolici, călugări dominicani, pentru slujba frumoasă și organizarea perfectă”, a transmis edilul.

articolul original.

Ziua Națională a României sărbătorită cu un spectacol deosebit la Putna. Coroamă: ”Am aprins și luminițele în bradul de Crăciun intrând astfel în atmosfera magică a sărbătorilor” (FOTO)

1 December 2022 at 09:18

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu un spectacol deosebit în comuna Putna care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17.00 pe scena Casei de Cultură ”Ștefan cel Mare” organizatori fiind Primăria și Consiliul Local. Mai întâi au urcat pe scenă elevii clasei a II-a conduși de învățătoarea Zubaș Daniela, fiind urmați de corul reunit al școlilor din Putna și Gura Putnei condus de profesoara Maloș Mariana, artista bucovineancă cunoscută și sub denumirea de „Fata cu ulciorul”. Elevii și-au făcut mândri părinții din sală cu recitalurile oferite.  Invitații speciali ai acestui eveniment au fost renumitul Ilie Caraș și artista putneancă Alexandra Dan, aceasta din urmă îndeplinind și rolul de prezentator. ”A fost o adevărată lecție de patriotism pe scena Casei de Cultură „Ștefan cel Mare” din Putna.  Interpreții au ridicat publicul în picioare prin prestațiile lor. Spectacolul a fost unul deosebit, apreciat la superlativ de toți cei prezenți. Seara s-a încheiat cu ceremonia aprinderii luminițelor de Crăciun și degustarea de delicioase bucate tradiționale intrând astfel în atmosfera magică a sărbătorilor. Felicitări tuturor participanților și celor care au pus umărul la succesul unei seri memorabile. La mulți ani, putneni! La mulți ani, români! La mulți ani, România”, a declarat primarul George Coroamă.

articolul original.

Hirotesie întru arhimandrit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

1 December 2022 at 08:56
image

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cătrinari, comuna Panaci, s-a bucurat în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 30 noiembrie 2022, de un eveniment cu totul deosebit. La ceas de vecernie, protosinghelul Haralambie Țanef, duhovnicul mănăstirii, a fost hirotesit întru arhimandrit de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

La eveniment au luat parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, arhim. Mihail Balan, exarh de zonă, arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, precum și stareți ai mănăstirilor eparhiei, slujitori ai sfintelor altare de la parohiile din împrejurimi și din țară.

Slujba de hirotesie a avut loc în biserica mare a mănăstirii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în prezența a numeroși credincioși, fii duhovnicești ai părintelui, și a unor maici starețe de la mănăstirile bucovinene. Între cei prezenți s-au numărat și reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” stavroforei Lavrentia Stupinean, stareța așezământului monahal, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Arhim. Haralambie a rostit un cuvânt de mulțumire, transmițând gânduri de recunoștință tuturor celor care l-au înconjurat cu dragoste în toată perioada de când și-a încredințat viața Mântuitorului Iisus Hristos și Maicii Domnului.

În continuare, pr. Aurel Goraș a vorbit despre importanța evenimentului din această zi și despre darul prezenței Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic în mijlocul tuturor celor prezenți la Mănăstirea Cătrinari.

A urmat un scurt recital de cântări specifice perioadei Postului Bucuriei, a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic le-a vorbit celor prezenți despre vrednicia părintelui Haralambie, despre bogata sa activitate pastoral-misionară, precum și despre sprijinul pe cere l-a oferit mai multor mănăstiri și parohii din eparhie. Totodată, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Drept mulțumire pentru vizita arhierească, obștea Mănăstirii Cătrinari i-a oferit Înaltpreasfinției Sale un set dichero-tricher, precum și un omofor cu un epitrahil, realizat în atelierul așezământului monahal.

Permanența Consiliului Eparhial, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, a hotărât la data de 15 decembrie 2021 înaintarea propunerii pentru acordarea rangului de arhimandrit protosinghelului Haralambie Țanef, pentru activitatea deosebită din ultimii ani, iar la data de data de 29 septembrie 2022, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a aprobat acest demers. Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a semnat actul Sinodal în data de 29 octombrie 2022.

Arhim. Haralambie Țanef, de metanie de la Mănăstirea Petru Vodă, a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Dorna Arini, din județul Suceava, la data de 27 decembrie 2005. Slujitor al  Mănăstirii Cătrinari începând cu anul 2007, părintele s-a implicat activ, alături de obștea așezământului monahal, în pregătirea pentru sfințire a peste treizeci de locașuri de cult.

Irina Ursachi

articolul original.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează concertul caritabil de colinde și folclor ”Un Crăciun pentru fiecare”

1 December 2022 at 08:44

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează la Casa de Cultură din Suceava, în data de 8 decembrie începând cu ora 18.00  concertul caritabil de colinde și folclor ”Un Crăciun pentru fiecare”, aflat la a treia ediție. Vor evolua Cleopatra Stratan, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Constantin Bahrin, Fetele din Botoșani, Grigore Gherman, Emilia Ghinescu, Corala Diaconițelor a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Edward Sandu, Valenti Sanfira, Coduța Filip, Ilie Caraș, Alexandra Dan, Mariana Maloș, Petrică Remus Fandarac, Grupul Psaltic ”Dimitrie Suceveanu”. Prezintă preot Andrei Mocanu. Intrarea este liberă.

articolul original.

Sistem informatic integrat de tip Smart City implementat cu bani europeni la Primăria Câmpulung Moldovenesc. Negură: ”Scopul final al investiției l-a reprezentat creșterea satisfacției cetățenilor prin digitalizarea serviciilor publice”

1 December 2022 at 08:36

Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc a finalizat implementarea proiectului ,,Planificare strategică și simplificarea procedurilor administrative la nivelul Municipiului Câmpulung Moldovenesc”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, în baza contractului de finanțare nr.502 din 22.05.2020, a anunțat primarul Mihăiță Negură. Proiectul a fost derulat pe o perioadă de 30 de luni valoarea totală fiind de 3.910.503,22 lei.

”Scopul proiectului l-a reprezentat consolidarea capăcităţii instituţionale a Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc prin simplificarea procedurilor administrative interne, reducerea birocrației, îmbunătățirea organizării instituționale, oferirea de servicii publice electronice cetățenilor deserviți și facilitarea interacțiunii dintre administrația publică locală și cetățeni”, a explicat Negură.

Rezultatele obținute la finalizarea proiectului au fost:

Portal online pentru cetățeni (pagina de Internet a primăriei www.campulungmoldovenesc.ro , secțiunea SERVICII ELECTRONICE) cu acces la servicii publice electronice: plata taxelor și impozitelor online, depunerea de documente online, semnalarea de probleme din comunitate, verificarea statusului documentelor depuse, programări online, bugetare participativă. Prin utilizarea acestor servicii electronice, beneficiarii acestora vor avea posibilitatea de a interacționa cu Primăria într-un mediu electronic securizat și cu o disponibilitate de 24 ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Aplicația Mobilă pentru Cetățeni CAMPULUNG MOLDOVENESC 24H care se poate descărca gratuit din AppStore (pentru iPhone) și Google/Magazine Play (pentru Android)

Aplicația Mobilă pentru Poliția Locală

Aplicația mobila pentru Funcționari

Livrare de echipamente hardware

Terminal self-service (Infokiosk) amplasat în holul primăriei, pentru plată taxe și impozite cu cardul , solicitare documente.

Parteneri implicați în proiect au fost Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice-Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă, UAT Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc-Beneficiarul investiției, SC Trandcadis Corp SRL în colaborare cu Mindsoft IT Solutions SRL –Furnizor.

Scopul final al investiției l-a reprezentat creșterea satisfacției cetățenilor prin digitalizarea serviciilor publice, comunicarea bidirecțională dintre cetățeni și funcționarii publici din cadrul primăriei și oferirea de servicii publice electronice de la distanță.

articolul original.

Ziua Națională a României

1 December 2022 at 04:05
image

În contextul deosebit de complex al vieții politice internaționale, al mutațiilor calitative radicale petrecute pe scena politicii europene și mondiale în primele decenii ale secolului XX, Unirea românilor de la 1918 nu a fost un fenomen politic izolat.

După „Unirea Mică” de la 1859, națiunea română și-a înzecit eforturile pentru înfăptuirea „Unirii celei Mari” (Dimitrie Gusti). 1 Decembrie 1918 a reprezentat un moment de răscruce, „o necesitate istorică ce încununa luptele pentru viață, civilizație și progres ale tuturor generațiilor trecute” (Dimitrie Onciul).

Către sfârșitul anului 1918, când forțele militare ale Antantei (Franța, Marea Britanie, Rusia) repurtau victorii în bătăliile cu cele ale Puterilor Centrale, în contextul dezagregării monarhiei dualiste austro-ungare, mișcarea de emancipare politică a națiunii române din Transilvania și din părțile ungurene crește în intensitate. În octombrie 1918 se constituie, la Budapesta, Consiliul Național Român Central, ca organ unic de organizare și conducere a mișcării de eliberare națională românești, ce unea personalități proeminente ale acestei mișcări, precum Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Ștefan Cicio-Pop, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad (membri ai Partidului Național Român) și Tiron Albani, Ioan Flueraș, Enea Grapini, Iosif Jumanca ș.a. (social-democrați). La 12 octombrie, în casa dr. Aurel Lazăr din Oradea, are loc consfătuirea politică națională în care s-a hotărât soarta românilor din Ungaria.

Având ca bază juridică și politică principiul autodeterminării naționale, participanții (V. Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Al.Vaida-Voevod și ceilalți lideri ai mișcării de eliberare) au elaborat textul politic intitulat „Declarația de autodeterminare națională”, document care urma să fie prezentat de Al. Vaida-Voevod, deputat, Parlamentului de la Budapesta. La sfârșitul lunii octombrie au loc la Arad, la inițiativa părții maghiare, tratative între Consiliul Național Român Central și cel ungar și guvernul premierului Károly, privind situația și viitorul Transilvaniei.

Partea maghiară propune, pentru Transilvania, o largă autonomie, de tip cantonal elvețian, în granițele Ungariei Mari, propunere respinsă de români, care cereau suveranitate deplină asupra întregului teritoriu locuit de ei. La 7/20 noiembrie, Ștefan Cicio-Pop, președintele Consiliului Român Central, și Gh. Crișan, secretar, lansează Convocarea pentru Marea Adunare Națională a românilor transilvăneni și din părțile ungurene, ce se va ține la 18 noiembrie/1 Decembrie la Alba Iulia.

„Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizațiunii a scos neamul românesc din întunericul robiei la lumina conștiinței de sine” – se arată în documentul convocator. „Ne-am trezit din somnul de moarte și vrem să trăim alături de celelalte națiuni ale lumii, liberi și independenți. În numele dreptății eterne și al principiului liberei dispozițiuni a națiunilor, principiu consacrat acum prin evoluțiunea istoriei, națiunea română din Ungaria și Transilvania vrea să-și spună cuvântul său hotărâtor asupra sorții sale și acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă”, încheie Convocarea.

Conform programului stabilit de organizatori, în ziua de 18 noiembrie/1 Decembrie, la ora 7, s-a oficiat în cele două Biserici românești (ortodoxă și greco-catolică) din Transilvania un Te Deum solemn. La ora 10, în Sala de festivități a Cazinoului din cetate, s-au întâlnit oficial personalități politice, religioase, culturale și militare.

Președintele Consiliului Național Român Central, Al. Vaida-Voevod, deschide Adunarea. Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, bătrânul memorandist George Pop de Băsești, adresându-se asistenței, amintește că „națiunea română, la toate evenimentele mari istorice din trecut, și astfel și astăzi, s-a adunat pentru a decide asupra sorții sale… Astfel, onorată adunare, în locul acesta sfințit de sângele morților noștri martiri, v-ați adunat și dumneavoastră, ca să sfărâmați și cătușele robiei noastre spirituale, ale robiei noastre seculare și să decidem ca un popor liber asupra sorții noastre”.

După discursurile inaugurale, cei 1 228 de delegați (deputați) își prezintă documentele cu care au fost învestiți (credenționalele) de populația românească a Transilvaniei să susțină la Marea Adunare unirea cu România. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă în care arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

După săvârșirea solemnului act al Unirii, cei peste 100 000 de participanți la Marea Adunare Națională adunați pe câmpul lui Horea aclamă cu urale unirea necondiționată și pentru totdeauna a Transilvaniei cu România. La 11/24 decembrie, regele Ferdinand emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie.

La 27 iulie 1990, Parlamentul român hotărăște ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a României.

Tot la 1 decembrie:

1135: Henric I al Angliei moare din cauza îmbuibării cu mreană.

1455: Moare Lorenzo Ghiberti, sculptorul care a creat Porțile Paradisului, ușile de bronz ale Baptisteriului catedralei din Florența.

1521: Moare papa Leon al X-lea, din familia Medici.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Suceava News

Trei victime după ciocnirea a două mașini la Vicovu de Sus (FOTO)

30 November 2022 at 18:35

Două autoturisme s-au ciocnit în această seară pe raza orașului Vicovu de Sus, transmite ISU Suceava.  În urma evenimentului au rezultat trei victime care sunt monitorizate la fața locului de către ambulanțe.

Intervin pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus cu modulul SMURD (autospecială pentru descarcerare și ambulanța SMURD B2) cu sprijinul unui echipaj SAJ.

articolul original.

Cea mai longevivă femeie din Berchișești a împlinit 100 de ani. Primarul Violeta Țăran i-a făcut o surpriză

30 November 2022 at 18:32

Cea mai longevivă femeie din Berchișești, Aspazia Popescu, a împlinit astăzi 100 de ani. Centenara a primit vizita unei delegații a Primăriei Berchișești condusă de primarul Violeta Țăran care a sărbătorit-o oferindu-i un buchet de flori și un un frumos tort personalizat. ”Mă simt onorată că am participat astăzi la aniversarea celor o 100 de ani a doamnei Popescu Aspazia , cea mai longevivă femeie din comuna noastră, alături de familie și o delegație a Primăriei comunei Berchisesti.

Am ascultat povesti de viață, am primit sfaturi și ne-am bucurat împreună. Urez doamnei Aspazia, la aniversarea unui secol de viață un călduros ,,La mulți ani cu sănătate!”, a transmis primărița de Berchișești.

articolul original.

Evenimente consistente de Ziua Națională în mai multe localități ale județului Suceava

30 November 2022 at 16:02
image

De Ziua Națională, în județul Suceava au loc mai multe evenimente la care pot participa sucevenii și numeroșii turiști aflați în Bucovina pentru minivacanța 30 noiembrie – 4 decembrie, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Astfel, la Suceava, ora 12:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Eroilor – Bucovina Înaripată are loc ceremonialul militar organizat cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.  Imediat după ceremonial, în jurul orei 13:00, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, în Târgul de Crăciun, va începe un program artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural Bucovina și invitați. Târgul de Crăciun este deschis și în această minivacanță.

Dintre evenimentele organizate în județ:

Câmpulung Moldovenesc, ora 17:00, retragere omagială cu torțe;

Rădăuți, ora 18:00, Casa de Cultură debutează Festivalul „Klavier Art Duo Festival”, singurul festival de pian la 4 mâini din România, care se desfășoară în perioada 1-4 decembrie;

Vatra Dornei, parti pe patine, ora 16-21;

Gura Humorului, Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, un festival competițional care se desfășoară la Casa de Cultură în perioada 1-3 decembrie și la care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, este partener al Primăriei Gura Humorului;

Siret, ora 13:00, spectacol la Centrul Cultural Mihai Teliman;

Putna, ora 17:00, Casa de Cultură „Ștefan cel Mare”, aprinderea luminilor în bradul de Crăciun.

articolul original.

Manifestări cultural-artistice, sportive şi comemorative organizate de Primăria Fălticeni în luna decembrie

30 November 2022 at 15:49
image

Primăria municipiului Fălticeni organizează în perioada 1-31 decembrie o gamă largă de manifestări pornind de la manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, comemorării eroilor Revoluţiei din 1989 până la activităţi dedicate Crăciunului şi Anului Nou dar și competiţii sportive. Pentru toate acestea au fost alocate 238.200 de lei.

„Agenda manifestărilor pentru luna decembrie 2022 cuprinde evenimente devenite deja tradiţie în localitatea noastră dar şi competiţii sportive. Ziua Naţională a României şi comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 sunt evenimente cu semnificaţii deosebite pentru poporul român, care trebuie marcate şi în municipiul Fălticeni și pe care le sărbătorim la grupul statuar <Altarul Eroilor>. În ultimii ani au devenit tradiţionale două concursuri sportive, unul de tenis de masă, dedicat tinerilor şi adulţilor, înscris în calendarul Circuitului Naţional Amatur şi un concurs de tenis de câmp dedicat copiilor. Anul acesta organizăm ediţia a X-a a concursului de dans <Christmas Dance>, pentru copiii din municipiul Fălticeni şi de la şcolile din zonă. Pentru a păstra tradiţia, la ediţia a V –a a Galei de Excelenţă vor fi premiați sportivii care practică volei, nataţie, canotaj, atletism, tenis de câmp, box, sportivi care anul acesta au avut performanţe deosebite, completând palmaresul cluburilor de la care provin cu noi medalii. Ne dorim ca în cadrul galei să invităm şi Cetăţeni de Onoare ai municipiului Fălticeni, care pot fi un exemplu pentru tânăra generaţie. Primirea colindătorilor şi urătorilor la Primărie este o tradiţie de peste 30 de ani pe care o reluăm după doi ani în care a fost suspendată din cauza restricțiilor impuse de pandemie”, a declarat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Fălticeni organizează în luna decembrie următoarele manifestări:

– 1 Decembrie 2022, ora 12,00, Altarul Eroilor, str. Republicii, nr.13 (lângă Primărie) manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, ceremonial religios, depuneri de coroane de flori;

– 15 decembrie 2022, ora 15,00, Gala Premiilor de Excelenţă, ediţia a V-a;

– 16 Decembrie 2022, ora 16,00, Aleea pietonală, zona Primăriei, Inaugurarea Orăşelului Copiilor;

– 16 Decembrie 2022 – 16 ianuarie 2023, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, „Armonie şi culoare”- Expoziţie de pictură (ulei, acrilic, acuarelă) Marieana Lungu.

– 17 decembrie 2022, ora 11,00, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, a X-a ediţie a Concursului Christmas Dance;

– 17 decembrie 2022, ora 10,00, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, Sala de sport a Colegiului „Mihai Băcescu”, a XIV -a ediţia a „Cupei Iernii” la tenis de masa, concurs organizat de AC.S. „Şomuz” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Suceava;

– 18 decembrie 2022, Sala de sport  „Gabriel Udişteanu”, ediţia a IX-a a „Cupei Moş Crăciun” la tenis de câmp pentru copiii, concurs organizat de A.C.S. „Nada Florilor” Fălticeni, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni;

– 19 – 22 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Noi umblăm să colindăm”. Participă preşcolari şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din Fălticeni şi din zonă;

– 22 decembrie 2022, ora 12,00, comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989. Depuneri de coroane la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”, la mormântul eroului Ioan Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi şi la mormântul eroului Ionel Pascal din Cimitirul Oprişeni;

–  24 decembrie 2022, ora 15,00,  Aleea pietonală, zona Primăriei, Moş Crăciun vine cu daruri pentru copiii din Fălticeni;

– 27 decembrie 2022, intersecţia străzii Republicii cu Bulevardul Revoluţiei, se va desfăşura Festivalul concurs de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun „Sfântă-i brazda plugului”;

– 31 decembrie 2022, Primăria Municipiului Fălticeni, între orele 9,00 – 15,00, „Urători la Primărie”;

– 31 decembrie 2022, Piaţa „Nada Florilor”, ora 0,00, foc de artificii.

articolul original.

Salvamontiștii suceveni vor duce Tricolorul de Ziua Națională a României pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard

30 November 2022 at 15:45
image

Salvamontistii dorneni vor serba și în acest an Ziua Nationala a României pe crestele munților din Țara Dornelor, arborând drapelul national pe vârfurile Giumalău, Pietrosul Călimani, Bistritei și Omu – Suhard. Salvamontiștii dorneni recomandă turistilor abordarea spre vârful Giumalău – 1857 m, cu plecare din satul Rusca, traseu marcat cu triunghi rosu.

articolul original.

Cuțitarul care a înjughiat un tânăr în parcarea Hotelului Bucovina arestat pentru 30 de zile

30 November 2022 at 15:11
image

Botoșăneanul în vârstă de 23 de ani care a înjunghiat cu cuțitul un client al Hotelului Bucovina în parcarea hotelului a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Hotărârea a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Suceava. El a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și ”portul fără drept de obiecte periculoase”.

articolul original.

Un preot a murit în curtea bisericii din Sadova în care slujea

30 November 2022 at 15:09
image

Un preot în vârstă de 56 de ani a fost găsit mort în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Sadova în care slujea. Sesizarea a fost făcută de marți la prînz de un bărbat din Sadova care a sunat la 112. Cei de la Ambulanță sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic din păcate. Din primele cercetări preotul Benedict Cuciureanu a murit luni seară cel mai probabil din cauza unui infarct. Bărbatul se dusese să aducă un braț de lemne pentru a face focul în sobă. Poliția a deschis un dosar penal.

articolul original.

Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din Irlanda

30 November 2022 at 07:58

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a produs și regizat filmul de scurtmetraj ”Peace off!”, selecționat în cadrul Cork International Film Festival, cel mai mare și mai cunoscut festival de film din Irlanda, aflat la a 67-a ediție.

Scurtmetrajul ”Peace off!” are la bază o poveste reală și este o ironie la adresa meditației spirituale greșit înțelese. Filmul are o durată de 15 minute și a fost selectat în categoria International Shorts Online Selection, fiind singurul film românesc prezent în festival.

Filmările au avut loc în lunile aprilie și mai la Suceava, în satul Sfântu Ilie și la București.

”Am aflat entuziasmat că din 4000 de filme înscrise la Festivalul de Film de la Cork, doar câteva au fost selectate pentru competiția din acest an, printre care și filmul nostru. Pentru noi, echipa, este o mare realizare această selecție. Ideea filmului mi-a venit în urma unor exerciții de meditație pe care mi le-a dat unul dintre mentorii mei. Îmi făceam în pripă temele zilei, întrucât eram întruna pe fugă. Într-o zi, i-am propus să ecranizăm acea stare de fapt, acea atmosferă. Cinematografia este pasiunea mea cea mare. Vizionez cât de multe filme de artă pot, pentru că mă inspiră”, a relatat regizorul filmului.

Avocat definitiv în Baroul Suceava de peste 12 ani, Ștefan Mandachi a terminat cursurile școlii de film ”New York Film Academy”, promoția 2016, secțiunea Film de ficțiune. El precizează că ia în calcul să își canalizeze atenția cu precădere către industria online și de cinema.

”Intenționez să-mi schimb întreaga direcție de business. De aproape 3 ani realizez materiale video foarte apreciate despre educație financiară și psihologie pe canalul meu Youtube, care a atins 115.000 urmăritori. Impactul muncii mele în preajma camerei de filmat mi-a adus satisfacții mai mari decât toate afacerile mele clasice la un loc. De aceea, iau în serios să mă distanțez de industrii  de business impredictibile, așa cum e HoReCa, sau chiar să cesionez operaționalul și managementul. Mai devreme sau mai târziu, cu toții ar trebui să dăm prioritate pasiunilor noastre pentru că oricât de bogat ar fi un pescar, tot pe baltă se simte cel mai fericit. Anul acesta am produs un scurtmetraj și un film documentar. Toate producțiile video sunt independente, apolitice și finanțate din surse proprii” precizează Mandachi.

Antreprenorul deține o casă de producție de film, prin intermediul căreia produce toate materialele care apar în festivaluri sau pe Youtube. În anul 2020 a realizat filmul documentar manifest, ”30 de ani și 15 minute”, în care a intervievat șapte premieri ai României. Filmul a avut premiera la TIFF, apoi a fost preluat de Netflix, unde rulează și acum. Filmul a ajuns în noiembrie 2021 în trend pe Netflix.

Pentru scurtmetrajul selecționat în festivalul de la Cork, bugetul a fost de 31.000 euro. Imaginea a fost semnată de Andrei Pantea, montajul a fost realizat de către Roxana Maraloiu, care a avut un aport important atât la producție cât și la scenariu, coloana sonoră aparține lui Codrin Lazăr, producător executiv Radu Tancău, sunet Sebastian Zsemlye și Alex Dragomir

Filmul de scurtmetraj regizat de Ștefan Mandachi a fost selecționat la cel mai mare festival de film din Irlanda, 6.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Ultimele vorbe de spirit ale lui Oscar Wilde

30 November 2022 at 04:05
image

În Paris, pe rue des Beaux Arts, pe malul stâng al Senei, se află unul dintre cele mai rafinate hoteluri din Europa, purtând, cu oarecare modestie, numele simplu de „L’Hôtel”.

Fiecare cameră este diferită, impecabil decorată.

La începutul secolului XX, însă, hotelul care ocupa același loc era un loc mult mai umil; în acel hotel era găzduit un Oscar Wilde sărac și demoralizat. Cu aproape douăzeci de ani în urmă, Wilde fusese considerat cel mai bun dramaturg englez, producând, de-a lungul timpului, capodopere ca „Evantaiul doamnei Windermere” și „Ce înseamnă să fii onest”.

Era totodată și un călător împătimit, ocazie cu care a rostit celebrele vorbe de duh: „Nu plec la drum fără jurnalul meu. Trebuie să ai mereu ceva senzațional de citit în tren.”

S-a însurat la treizeci de ani și a avut doi copii.

Însă Wilde avea înclinații homosexuale, și, într-unul dintre cele mai mari scandaluri ale vremii, când avea patruzeci și unu de ani, a fost condamnat pentru sodomie și a petrecut doi ani după gratii, cariera și reputația fiindu-i complet distruse. Așa că Wilde a fugit la Paris, slăbit și îmbătrânit prematur.

Fără îndoială că se gândea la faimoasa sa declarație care spunea că și-a folosit numai talentul în opere, iar geniul, în viață.

Instalat pe rue des Beaux Arts, Wilde urma să moară în această zi de 30 noiembrie a anului 1900 și el știa asta. Dar și-a păstrat spiritul viu până în ultima clipă.

Ultimele sale cuvinte au fost: „Tapetul ăsta mă omoară. Ori dispare el, ori dispar eu”.

Tot la 30 noiembrie:

1508: Se naște la Padova arhitectul italian Andrea Palladio.

1667: Se naște la Dublin scriitorul Jonathan Swift.

1835: Se naște scriitorul american Samuel Clemens (Mark Twain).

1874: Se naște la Blenheim Palace, Winston Churchill.

Geo Alupoae, critic de teatru 

articolul original.
Before yesterdaySuceava News

Tamponare între două mașini în centrul Sucevei. Doi bărbați ajuns la spital

29 November 2022 at 18:54

Două mașini s-au ciocnit în această seară în zona centrală a municipiului Suceava, a anunțat ISU Suceava. Din  accident au rezultat două victime, conștiente și cooperante care au fost transportate la spital. Au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

articolul original.

Te Deum în bisericile ortodoxe de Ziua Naţională a României

29 November 2022 at 18:30
image

De Ziua Naţională a României, joi, 1 decembrie 2022, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.

Reamintim că pentru a cinsti memoria eroilor români a fost edificată şi Catedrala Națională din București cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua eroilor şi Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.

La Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum va fi săvârșită începând cu ora 12.00.

articolul original.

Diplomă de Excelență de la Consiliul Județean pentru 14 elevi de etnie poloneză din Solonețu Nou și Poiana Micului

29 November 2022 at 18:23

Luni, 28 noiembrie a.c., 14 elevi de etnie poloneză de la clasele VII-VIII de la Școala Gimnazială „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou și de la Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului care au fost pregătiți de Maria Ostrovschi-Chahula, Edviga Molner și Teresa Biała, precum și 10 liceeni de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului și de la câteva licee din Suceava care s-au pregătit sub îndrumarea Hannei Gałęcka și a Teresei Biała care au participat la Olimpiada națională de limba polonă maternă din acest an au fost premiați cu Diplomă de Excelență de către președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava.

Premianții cu care Uniunea Polonezilor din România se mândrește și îi felicită sunt:

1. Karolina Janina Longher– Suceava
2. Gabriela Maria Stroca– Solonețu Nou
3. Bianca Carmen Polacec – Poiana Micului
4. Darius Curuț– Pleșa
5. Caterina Beleș – Solonețu Nou
6. David Revai – Solonețu Nou
7. David Balac – Solonețu Nou
8. Edi Ionuț Gavliuc – Solonețu Nou
9. David Coman – Solonețu Nou
10. Karolina Gabriela Coman– Solonețu Nou
11. Letisia Rujițchi– Pleșa
12. Tereza Gabriela Hofman – Poiana Micului
13. Maria Monica Hofman– Poiana Micului
14. Eliza Maria Iedenac– Solonețu Nou

Diplomă de Excelență au primit și profesorii îndrumători Maria Ostrovschi-Chahula, Edviga Molner, Teresa Biała și Hannei Gałęcka. Felicitări!

articolul original.

Persoanele singure sau cu dificultăți financiare primesc o masă caldă prin programul ”Masa pe roți” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

29 November 2022 at 18:21

Începând cu luna ianuarie a acestui an, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților oferă prin Fundația Anastasie Crimca o masă caldă persoanelor singure sau cu dificultăți financiare. Personalul fundației, concomitent cu oferirea Seviciului de Îngrijiri la Domiciliu, duce la domiciliul celor aflați în nevoie o masă caldă, de luni până vineri. Mai precis achiziționăm „meniul zilei” de la un restaurant din oraș, apoi îl livrăm la casa beneficiarilor.

Acest gest este foarte apreciat și așteptat, bucuria de pe chipurile celor care primesc mâncarea caldă și proaspătă fiind motiv de a continua acest program social. De la începutul anului și până în prezent suma cheltuită este de aproximativ 50.000 de lei, bani care au fost oferiți de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, dar și de oameni de bine care au dorit să facă o faptă bună.

Ne dorim să ajungem la un număr mai mare de oameni, deoarece solicitările sunt numeroase. Din păcate, mulți semeni care trăiesc lângă noi, au ramas singuri, cu posibilități la limita subzistenței. Oameni care nu vorbesc niciodată despre greutățile cu care se confruntă, ci își duc cu demnitate zilele date de Dumnezeu.

Dacă doriți să susțineți activitățile noastre, o puteți face oferind o masă caldă. Acest gest poate fi un semn de dragoste și recunoștință pentru toată facerea de bine pe care ați primit-o de la Dumnezeu sau întru pomenirea celor dragi care au trecut la cele veșnice.

Pr. Tiberiu Bardan

Fundația Anastasie Crimca

FUNDAȚIA ANASTASIE CRIMCA

RO60 RNCB 0234 1704 5677 0001

RNCBROBU

articolul original.
❌