ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Suceava News

Polițiștii suceveni s-au mobilizat exemplar pentru a recupera un telefon furat unui cetățean în Gara Burdujeni

2 December 2022 at 17:22
image

La data de 30 noiembrie orele 20.20, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată de către personalul din cadrul Poliției Transporturi Feroviare Suceava, cu privire la faptul că la Postul de Poliție TF Burdujeni s-a prezentat un bărbat de 53 ani care a reclamat faptul că o persoană necunoscută i-a sustras telefonul mobil.

În regim de urgență au fost informate toate subunitățile de poliție din cadrul IPJ Suceava, fiind dispuse măsuri specifice de căutare.

În urma activităților informative și investigative, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Gura Humorului au obținut date și informații care au dus la identificarea persoanei bănuite de comiterea faptei, respectiv un bărbat  de 34 ani, din sat Mironu, comuna Valea Moldovei, cu care victima relaționase anterior pe peronul gării din Suceava.

Polițiștii l-au reperat ulterior pe bărbatul bănuit de comiterea faptei pe raza Orașului Gura Humorului și au reușit și recuperarea telefonului sustras, în valoare de cca. 1000 lei, acesta fiind restituit persoanei vătămate.

Cauza a fost preluată ulterior, conform competențeie de către polițiștii Postului de Poliție Transporturi Feroviare – Burdujeni, urmând a fi soluționată procedural, existând indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt, prev. de art. 228 alin. 1 din Codul Penal.

articolul original.

Retragerea cu făclii la Câmpulung Moldovenesc de Ziua Națională (foto)

2 December 2022 at 17:17

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un mod aparte la Câmpulung Moldovenesc. Pe lângă ceremonialul militar –religios și depunerile de coroane de flori care au avut loc la Cimitirul Eroilor s-a desfășurat și acțiunea ”retragerea omagială cu torțe”. Garda de Onoare formată din elevi ai Colegiului Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au parcurs cu făcliile aprinse  intonând cântece patriotice traseul Platoul Central-str. I.Hălăcuceanu, str.Pictor Grigorescu-Calea Bucovinei-str. Dimitrie Cantemir-rondoul de la monumentul deținuților politici și retur.

articolul original.

În județul Suceava se va construi o nouă mănăstire. IPS Calinic și PS Damaschin au sfințit în sunet de buciume locul în care se va ridica Mănăstirea Vadu Negrilesei

2 December 2022 at 17:10

Vineri, 2 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit slujba de sfințire a locului în care se va construi Mănăstirea din satul Vadu Negrilesei, comuna Stulpicani, loc situat în apropierea chiliei unde s-a nevoit părintele Cleopa. Anul acesta, 2022, se împlinesc 125 de ani de la nașterea părintelui Paisie Olaru și 110 ani de la nașterea părintelui Cleopa. Din dorința de a marca aceste zile memorabile pentru spiritualitatea poporului român, dar, mai ales, pentru a pregăti cum se cuvine momentul mult așteptat al canonizării acestor cuvioși, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a început demersurile pentru întemeierea unei mănăstiri în apropierea chiliei unde s-a nevoit părintele Cleopa și nu departe de satul Vadu Negrilesei. În acest sens, în 18.02.2022, în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial, s-a hotărât înființarea mănăstirii, stareț fiind numit Arhim. Ștefan Gușă.

Între slujitorii minunați ai lui Dumnezeu pe care i-a odrăslit pământul țării noastre în vremurile din urmă ne apar luminate de evlavia poporului chipurile părinților Paisie Olaru (20.06.1897 – 18.10.1990) și Cleopa Ilie (10.04. 1912 – 02.12.1998). Primul, un pustnic fără de pustie, un duhovnic inegalabil, care îți enumera păcatele în ordinea în care le gândeai, fără să le fi mărturisit, iar cel din urmă, un nevoitor aspru, un duhovnic iscusit și un neobosit misionar.

Ținutul Bucovinei s-a învrednicit de binecuvântările cuvioșilor Paisie și Cleopa, în mod deosebit, în perioada viețuirii lor la Mănăstirea Slatina, ctitoria domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Aici, alături de alți mari duhovnici: Arhim Petroniu Tănase, Arhim. Dosoftei Morariu, Arhim. Arsenie Papacioc ș.a. au zidit duhovnicește mulțimi de credincioși suceveni.

Văzând evlavia clerului, monahilor și a poporului față de acești cuvioși, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 25 februarie 2021, a decis pregătirea procesului de canonizare a părinților Paisie și Cleopa.

articolul original.

Persoanele care aleg vacanțele la munte se întorc mai sănătoase. Află motivele

2 December 2022 at 15:06
image

Stiai cat de multe beneficii pentru sanatatea ta iti ofera o vacanta la munte? Lasand la o parte facilitatile de relaxare dintr-o cazare in Poiana Brasov si activitatile de recreere la care poti apela in orice anotimp, motivele pentru care ne simtim cu adevarat mai bine dupa un concediu in inima muntilor sunt diverse si cu siguranta te vor surprinde.

Desigur, atmosfera, localnicii, peisajele superbe si timpul petrecut impreuna cu cei dragi joaca un rol important in schimbarea starii noastre de spirit. Totusi iata de ce ne simtim fizic mult mai bine dupa un concediu mult asteptat la munte:

Mediul incojurator te incurajeaza sa faci miscare 

Exista mai multi factori care influenteaza nevoia corpului de a face mai multa miscare decat de obicei atunci cand am ajuns in mult asteptata vacanta, chiar daca nici nu realizam. In primul rand, grupul si persoanele din jurul nostru pot avea acest efect asupra nevoii de a face miscare.

Plimbarile cu persoanele dragi, vizitele impreuna cu cei mici la muzeu sau alte obiective turistice, sporturile mult iubite de iarna, toate acestea ne ofera oportunitatea si dorinta de a face miscare fara sa ne dam seama. Cu siguranta acasa nu esti atat de predispus spre a face plimbari ore intregi, a alerga sau a vizita orasul tau din cauza oboselii si a energiei scazute a celor din jur. 

Al doilea factor care ne incurajeaza spre a fi mai activi la munte este pozitionarea hotelului, a obiectivelor turistice si ale alor atractii. De cele mai multe ori nu vom parcurge un drum simplu si drept pana ajungem in locatia dorita, iar drumurile cu masina nu sunt intotdeauna permise, astfel ca locul in sine ne obliga sa depunem putin efort pe care il vom accepta cu placere, mai ales ales daca destinatia este un restaurant cu preparate delicioase romanesti, sanatoase si naturale. 

Mancarurile sunt mai sanatoase

Mancarurile de la munte iti pot oferi siguranta unui preparat din carne naturala, fata de cele pe care le achizitionam zi de zi din supermarketurile din oras. Motivul este simplu, cele mai multe restaurante si terase apeleaza la crescatorii de incredere, care hranesc animalele cu gustari sanatoase. 

Aerul de munte are beneficii incredibile pentru sanatatea noastra 

Cu siguranta ai auzit acest lucru in repetate randuri, insa, atunci cand ne bucuram de timpul petrecut cu cei dragi, credem ca momentele de relaxare sunt adevaratul motiv pentru care ne simtim fizic mai bine. Desi nu suntem departe de adevar, aerul de munte are mult mai multe beneficii decat ne-am fi asteptat. 

In primul rand, este mult mai curat decat cel din oras, avand semnificativ mai putine toxine si fiind mai intepator si usor de inspirat. Acest lucru inseamna ca si persoanele care sufera de dificultati de respiratie se pot bucura de o stare fizica mai buna. Totusi, daca plamanii au probleme semnificative, este recomandat ca persoana in cauza sa ramana la o altitudine cat mai mica. 

In al doilea rand, aerul de munte are capacitatea de a le oferi oamenilor, in special turistilor care schimba brusc aerul de oras cu cel curat, energie si senzatia adrenalinei datorita proprietatilor sale. Rezultatul fiind aparitia nevoii de a te bucura de tot ce se regaseste in jurul tau, de a accepta mai usor traseele dificile si lungi si de a face cat mai multa miscare pe care nu ai fi facut-o in viata de zi cu zi. 

articolul original.

La DIGI ninge cu oferte la portarea în „Rețeaua Națională”

2 December 2022 at 15:00
image
  • În perioada 02 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, DIGI desfășoară campania Rețeaua Națională” care aduce o reducere de 50% din valoarea abonamentului lunar, timp de 6 luni, clienților care își portează numărul de telefon în rețeaua mobilă;
  • Oferta este disponibilă online, pe site-ul ro, în toate magazinele, prin apel la serviciul Relații Clienți și prin intermediul reprezentanților de vânzări;
  • Pe parcursul anului 2022, DIGI a reprezentat principala opțiune de portare a clienților, cu peste 3.8 milioane de numere portate.

Clienții vor achita lunar, pentru serviciile mobile, 2,5 Euro, 1,5 Euro, respectiv 1 Euro, bucurându-se, timp de jumătate de an, de cea mai accesibilă ofertă de pe piață. Promoția se aplică doar la încheierea contractelor de telefonie mobilă pe o perioadă de 24 de luni, iar abonații pot opta fie pentru reducerea de 50% din valoarea abonamentului, timp de 6 luni, fie pentru achiziționarea unui telefon în 24 de rate* DIGI, fără dobândă și cu avans 0, această facilitate fiind disponibilă doar pentru clienții care dețin minimum un serviciu fix DIGI.

Utilizatorii care aleg abonamentul Nelimitat se bucură de multiple beneficii, precum: acces internet și minute nelimitate în orice rețea națională fixă și mobilă, SMS-uri nelimitate în rețeaua DIGI și 3.000 de minute internaționale incluse în principalele rețele mobile din SUA, Canada, UE și China.

Clienții care doresc să achiziționeze unul sau mai multe abonamente de telefonie mobilă Nelimitat, pot accesa site-ul DIGI.ro, campania fiind disponibilă în pagina principală, se pot adresa reprezentaților de vânzări din punctele de prezență DIGI sau pot apela serviciul Relații Clienți (031.400.4600).

DIGI își menține prima poziție în topul operatorilor de telecomunicații, atingând pragul de 3.8 milioane de numere portate de telefonie mobilă și fixă, în cei aproape 15 ani de existență a serviciului de portabilitate. Compania investește continuu în infrastructură pentru a crește permanent calitatea serviciilor, iar, în prezent, rețeaua mobilă are acoperire outdoor de peste 99,5% din populația României.

Mai multe informații despre serviciile companiei sunt disponibile pe DIGI.ro.

*Reducerea nu se aplică echipamentelor, extraopțiunilor, upgrade-urilor sau portărilor și nu se cumulează cu alte oferte.

articolul original.

Ministerul Finanțelor lansează luni, 5 decembrie, a zecea ofertă de vânzare de titluri de stat FIDELIS la BVB, în lei și euro și cu maturități între 1 și 3 ani

2 December 2022 at 15:00
image
  • Titlurile de stat denominate în lei au maturități de 1 an și 3 ani și dobândă de 7,65% p.a. și, respectiv, de 8% p.a., iar cele în euro au maturități de 1 și, respectiv, 2 ani și dobânzi de 2,7% p.a. și, respectiv, 3,7% p.a.
  • Oferta inițială primară (IPO) se va derula în perioada 5 – 19 decembrie, iar data estimată a listării titlurilor Fidelis la BVB este 23 decembrie.
  • Prin precedentele nouă IPO pentru titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – septembrie 2022, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Ministerul Finanțelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație FIDELIS și lansează la Bursa de Valori București (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 5 – 19 decembrie. Aceasta este a zecea ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieței de capital de Ministerul Finanțelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor nouă oferte, Ministerul Finanțelor a atras de la populație, cumulat, peste 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

„În ultimii doi ani, Ministerul Finanțelor a oferit în mod constant persoanelor fizice instrumente alternative pentru diversificarea investițiilor, contribuind astfel la atragerea de noi investitori în piața de capital si diversificarea ofertei de instrumente tranzacționate pe piața administratã de Bursa de Valori București. De la începutul programului lansat in anul 2020, Ministerul Finanțelor a oferit 9 emisiuni denominate în lei și euro prin intermediul Sindicatului de intermediere și a atras în total 7,84 mld. lei și 1,15 mld. euro (echivalent a 13.5 mld. lei), cu maturități cuprinse între 1 și 5 ani. Ne bucură foarte mult interesul constant al investitorilor pentru emisiunile FIDELIS în cadrul celor 3 emisiuni denominate în lei și euro prin care Ministerul Finantelor a atras în acest an 4,4 miliarde lei echivalent. Ministerul Finanțelor a fost unul din cei mai importanți parteneri ai pieței de capital din Romania, contribuind la creșterea tranzacțiilor realizate pe piața de capital, chiar și pe fondul multiplelor turbulențe din mediul economic, politic și social întâmpinate în ultimii ani. Vom ramâne parteneri de încredere în continuare, atât pentru mediul investițional, cât și pentru Bursa de Valori București în diversificarea ofertei de instrumente financiare atractive”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

„Continuarea acestei tradiții a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovadă în plus că bursa continuă să susțină finanțarea economiei și, totodată, românii sunt dispuși să disloce sume importante de bani atunci când identifică o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic. Ultimii trei ani au fost marcați de incertitudini provocate de pandemie, de războiul din Ucraina, de perturbări ale lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, dar în ciuda acestor incertitudini, piața de capital din România a evoluat constant, fiind derulate peste 120 de runde de finanțare, cu o valoare cumulată de peste 4,7 miliarde euro. Concomitent, numărul de investitori a urcat continuu, de la 53.000, în decembrie 2019, la peste 128.000, în septembrie 2022. Această sinamică se datorează atât celor care investesc direct în acțiuni, dar și celor care își plasează banii în titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Cu toți ne dorim să ajungem într-un punct în care cât mai mulți români să fie investitori la Bursa de Valori București și, totodată, cât mai multe companii românești se listează la bursă. Pentru aceasta, trebuie să continuăm să colaborăm toți cei implicați în piața de capital, pentru implementarea soluțiilor corecte pentru a materializa potențialul de dezvoltare al pieței de capital și al economiei. Ministerul Finanțelor este unul dintre cei mai importanți parteneri ai pieței de capital din România și suntem mândri să dovedim că bursa este un pilon pentru accesarea finanțării nu doar de companii, ci și de Statul român, și, astfel, capitalul este pus în mișcare și aduce și randamente celor care-l dețin. În ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piața secundară peste 39.000 de tranzacții cu titluri Fidelis, în valoare cumulată de aproape 1,8 miliarde lei, adică aproximativ 13% din valoarea atrasă prin cele nouă oferte. Aceste cifre confirmă avantajele listării la bursă, investitorii având la îndemână un mecanism foarte rapid pentru lichidizarea investiției lor și o administrare activă a portofoliilor”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul următor:

Criteriu Emisiune în lei scadentă în decembrie 2023 Emisiune în lei scadentă în decembrie 2025 Emisiune în euro scadentă în decembrie 2023 Emisiune în euro scadentă în decembrie 2024
ISIN ROL2A38SL248 RORE7V23P540 RODUZSQCHEH9 RONSFB9KLS92
Simbol R2312B R2512A R2312AE R2412AE
Maturitate 22 decembrie 2023 22 decembrie 2025 22 decembrie 2023 22 decembrie 2024
Dobândă anuală 7,65% p.a. 8,00% p.a. 2,70% p.a. 3,70% p.a.
Perioadă derulare 5 – 19 decembrie 5 – 19 decembrie 5 – 19 decembrie 5 – 19 decembrie
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minimă subscrisă 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (19 decembrie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimată de intrare la tranzacționare este 23 decembrie 2022.

Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua și prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România.

Mai multe detalii pot fi consultate pe website-ul BVB.

articolul original.

Open call pentru artistele independente din Timișoara, pe platforma https://timisoara.femmedigitale.ro/

2 December 2022 at 14:51

Până pe 12 decembrie, artistele independente din Timișoara își pot înscrie portofoliile pe platforma multimedia digitală https://timisoara.femmedigitale.ro/, ce își propune să creeze un nucleu de susținere a artistelor independente, să ofere o bună oportunitate pentru a face cunoscute întregii comunități munca acestora și să funcționeze ca o platformă de promovare a evenimentelor culturale.

Pentru înscriere, sunt necesare următoarele informații: o scurtă biografie a fiecărei artiste, alături de o poză personală de profil, 5 – 10 imagini personale, de portofoliu sau în lucru (max 4 MB fiecare) și link-uri către portofoliul online, paginile de social media și, eventual, un portofoliu video. Aplicațiile pot fi trimise la adresa contact@femmedigitale.ro.

Platforma multimedia www.femmedigitale.ro a fost realizată în cadrul Femme monumentale. Femme végétale, derulat în Brașov în perioada septembrie – noiembrie 2022 de Asociația Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You. Demersul și-a propus să fie o inițiativă de susținere, exprimare și angrenare socială creat și implementat exclusiv de artiste și să deschidă o discuție despre contextul cultural, social și profesional actual și schimbările pe care acesta le determină în viața femeilor.

Proiectul a adus în Timișoara 5 ateliere-laborator trans-disciplinare intensive pentru profesioniste locale, 6 ateliere de dans contemporan, poezie vie, pictură în mișcare deschise publicului larg feminin, cu artistele Negru Virginia, Anamaria Guguian, Irina Marinescu, Oana Băluță, Ana Drăgan și Alexandra Gîrbea și un performance despre burnout.

Iar, la încheierea demersului, artistele independente din Timișoara sunt invitate să se alăture inițiativei de mapare și de promovare de pe platforma https://timisoara.femmedigitale.ro/.

Femme expérimentale este un proiect derulat de Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte

Parteneri: Unfold Motion, Concentric Projects.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Timișoara, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, Spotmedia, LIFE.ro, Observator Cultural, Liternet, curatorial.ro, Modernism, Revista Golan, Happ.ro, TION, Știri de Timișoara, Agenda.

Developing Art este o asociație culturală dedicată facilitării proceselor artistice către public și îmbunătățirii relației dintre artiști și public. DA a dezvoltat și coordonat un număr de proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educație și cercetare și arte vizuale. Co-fondatoarele și membrii asociației sunt activi pe scena de artă contemporană, bucurându-se de colaborări atât naționale cât și internaționale.

Madira – casa mamelor care și-au asumat rolul de creatoare și în afara spațiului domestic – este un cadru sigur de susținere, mișcare și de incubare profesională a mamelor (singure) artiste independente prin rezidențe de luat s p a ț i u în Schei, Brașov.

I Dance You este un proiect de comunitate inițiat în Brașov în 2017 de către artista independentă Anamaria Guguian. I Dance You promovează dansul ca pe o practică terapeutică dar și ca pe o formă de artă menită să exprime, să problematizeze și să fascineze. Proiectul propune ateliere de dans pentru adulți și copii, performance-uri, intervenții  în spațiul public sau evenimente de comunitate.

Unfold Motion este cel mai important reper local în materie de dans contemporan din Timișoara și zona de vest a țării. Asociația este implicată activ pe scena culturală timișoreană, contribuind prin proiectele inițiate la consolidarea rețelei cultural-artistice a orașului și căutând să ofere experiențe culturale cât mai vaste publicului aflat într-o continuă formare.

Concentric Projects Timișoara are scopul principal de a susține creația coregrafică românească și de a sprijini colaborările artistice interdisciplinare precum și dezvoltarea de noi audiențe. În egală măsură, Alexandra Gîrbea, inițiatoarea Concentric Projects, își propune să sprijine eforturile de diversificare a ofertei culturale locale timișorene. Împreună cu AREAL și IndieBox au derulat în 2022 DANS TM- o platformă colectivă pentru dans în premisa deschiderii în viitor a unui nou spațiu de dans contemporan la Timișoara.

articolul original.

Marea Unirea de la 1918, vis împlinit pentru posteritate. Activități cu și pentru tineri la Colegiul Tehnic CF “Unirea” din Pașcani

2 December 2022 at 14:48

Colegiul Tehnic CF “Unirea” a sărbătorit Ziua Națională a României, pe parcursul a două zile, cu ateliere, expoziții, călătorii în realitate virtuală, teatru istoric, recitări de poezie istorică, dezbatere tematică și spectacol artistic.

Programul activităților a debutat luni, 28 noiembrie 2022, cu o expoziție intitulată sugestiv “Povești de pe Ozana” adusă în fața elevilor și dascălilor colegiului de invitata noastră, doamna Ionela Lungu, meșter popular din Humulești, Neamț. Expoziția a surprins imaginea satului românesc autentic de odinioară atât prin obiectele cât și prin poveștile prezentate.

După expoziție, a urmat un atelier de modelaj intitulat “Povești cu personaje din lut”. Activitatea ne-a amintit că pământul trebuie înțeles, respectat, lucrat cu răbdare, umilință și înțelepciune.

Participanții au încercat acest meșteșug cu dragoste și prietenie, experimentând momente de liniște, de conjugare a trecutului identității noastre la un prezent când tinerii vor să-și clădească istoria cu propriile mâini.

În sala de evenimente a școlii, participanții au putut urmări sceneta istorică „S-a întâmplat în Ardeal”, interpretată de elevi din clasa a XI-a C cu text scris de domnul profesor de istorie Gabriel Bugioeanu.

In aceeași locație, după momentul de teatru istoric, s-a desfășurat atelierul gastronomic cu mâncăruri arhaice din ruralitatea românească de după Unire, în perioada interbelică.

Activitățile zilei de 29 noiembrie au debutat în pauza mare cu expoziția de fotografie veche autentică “Oameni și sate din România Unită”. Poveștile transmise prin aceste imagini au înseamnat vieți trăite, momente surprinse într-un alb-negru prăfuit de vreme, aduse parcă, din nou, la lumină și culoare. Toate fotografiile expuse aparțin elevilor și dascălilor școlii noastre.

In paralel cu expoziția de fotografie am vizitat Palatul Culturii – muzeul de istorie și Muzeul Etnografic al Moldovei. Pentru că tehnologia ne-a permis, ne-am dorit o contopire a trecutului înaintașilor noștri cu prezentul mereu în mișcare alertă al contemporaneității. Activitatea a fost așadar inclusă în programul pe care Colegiul Unirea și l-a propus pentru a le oferi tinerilor cât mai multe „imagini autentice” ale României Unite de la 1918.

Ochelarii VR le-au permis vizitatorilor să pătrundă în muzee, să dobândească nenumărate informații pe parcursul incursiunii lor, să se bucure de o experiență unică transpusă, din sala de clasă, în locuri pe care nu le-ar fi putut vizita atât de ușor fizic, sub îndrumarea domnului prof. informatician Bădăluță Dragoș.

Ulterior, în aula colegiului, s-a desfășurat activitatea „1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”, în  cadrul proiectului transdisciplianar “Unitatea națională – un vis implinit”.

Programul a cuprins informații despre semnificația evenimentelor petrecute acum 104 ani în cadrul prezentării făcute de elevi pasionați ai școlii „Trepte spre Marea Unire”, sub îndrumarea domnului prof. de istorie Bugioeanu Gabriel.

Spectacolul artistic ce a urmat a cuprins un recital de poezie patriotică și cântece patriotice oferite de soliști vocali și instrumentali (recital la vioară), toți elevi ai colegiului și de corul școlii, sub coordonarea domnului profesor Mugurel Spataru.

Activitățile dedicate sărbătorii naționale au culminat cu o dezbatere structurată, moderată de doamna director, prof.  Orășanu Daniela, care a antrenat toți participanții din sală, în cadrul căreia am încercat să răspundem sincer și asumat la întrebarea “Ce aș face eu pentru o Românie mai bună?”

Elevi, părinți și profesori am discutat aproape terapeutic despre cum să iubim România și să ne facem acest spațiu un “acasă” care să ne facă fericiți și să nu mai dorim să punem distanță – în gând și fizic – între noi și România, despre cum să ieșim din paradigma pasivă a lui “să ne dea” sau despre cum ne convingem pe noi mai întâi și apoi pe cei din fibra socială, că România suntem fiecare dintre noi.

De buna organizare a activităților desfășurate în cele două zile, de program și de managementul logisticii s-au ocupat doamna director, prof. Orașanu Daniela și doamna prof. consilier educativ Gordin Iuliana.

articolul original.

Primăria Horodnic de Sus are aprobate proiecte în valoare de 20 de milioane de euro. Valentin Luță: „Perspectivele sunt bune în ceea ce privește investițiile”

2 December 2022 at 11:02
image

Primăria comunei Horodnic de Sus are aprobate proiecte în valoare de 20 de milioane de euro, atât cu fonduri guvernamentale, cât și europene. Primarul Valentin Luță a precizat că cel mai mare proiect pentru care există apropare este cel pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din comună. Valentin Luță a precizat că proiectul a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar valoarea acestuia este de 7 milioane de euro. El a arătat că după realizarea acestui proiect, procentul de acoperire cu rețele de apă și canalizare în comună va ajunge la 80%. În același timp, Valentin Luță a spus că un alt proiect mare este cel pentru construcția rețelei de gaz metan, care va fi realizat împreună cu Marginea, valoarea acestuia fiind de 15 milioane de euro, din care 5 milioane pentru comuna Horodnic de Sus. Luță a spus că alte proiecte pentru care există aprobare sunt cele pentru construcția a trei kilometri de piste de biciclete, depus prin PNRR, reabilitarea a 7,8 kilometri de drumuri, proiect depus pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny, precum și programul pentru realizarea Planului Urbanistic General și amenajarea a două stații pentru încărcarea mașinilor electrice, precum și construcția unei platforme de deșeuri prin aport voluntar, acesta din urmă având o valoare de 780.000 de euro.

Primarul din Horodnic de Sus a mai adăugat că la Administrația Fondului de Mediu au fost aprobate proiectele pentru reabilitarea școlii vechi din comună, cu o valoare de 2,2 milioane de lei, reabilitarea termică a grădiniței nr. 2, precum și reabilitarea sistemului de iluminat public – 2 milioane de lei. „În ultimii 2- 3 ani am depus proiecte și de acum urmează investițiile. Perspectivele sunt bune în ceea ce privește investițiile în comune, proiectele sunt aprobate și așteptăm să semnăm contractele de finanțare”, a declarat Valentin Luță.

articolul original.

Incendiu de proporții la o gospodărie din Stulpicani. Flăcările au izbucnit de la un scurtcircuit (FOTO)

2 December 2022 at 10:10

Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului și cei ai Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrători ai SVSU Stulpicani au intervenit joi seara cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD B2, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Stulpicani. La sosirea echipajelor ardea generalizat casa de locuit cu pericol de propagare la o anexă și la locuința învecinată.

În incendiu au ars acoperișul și mansarda casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, elemente textile, elemente de mobilier și aparatură electrocasnică. S-au degradat parterul locuinței pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați și alte bunuri din interior. Potrivit ISU Suceava, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurcircuit. Din fericire, nu s-au înregistrat victime iar pompierii au salvat anexa și locuința învecinată.

Având în vedere faptul că incendiile provocate de instalaţiile electrice au o pondere în totalul incendiilor cu pierderi materiale importante şi, în unele cazuri, şi cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite.

NU IMPROVIZAŢI!

– Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

– Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

– Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

La locuinţele particulare, cele mai afectate de incendii au fost podurile şi dormitoarele.

– Majoritatea acestora ca sursă de aprindere de natură electrică s-au produs ca urmare a defectelor apărute în exploatarea cablurilor, montării necorespunzătoare pe materiale combustibile sau a suprasarcinilor. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

– Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

– Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.).

Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

– Deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

articolul original.

Creștere cu aproape 10% a traficului de refugiați ucraineni in vama Sitet

2 December 2022 at 09:59
image

În data de  1.12.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic:

▪ 3.020 persoane din care 2.031 au fost cetățeni ucraineni in creștere cu aproape 10% fata de ziua precedenta;

▪ 1.115 mijloace de transport.

articolul original.

Executarea aboliționistului John Brown a ajutat la grăbirea războiului civil american

2 December 2022 at 07:52
image

Se spune că fanaticii joacă bine rolul de martir, iar John Brown, care a fost spânzurat în această zi de 2 decembrie, acum 161 de ani, este exemplul perfect.

Cu nasul cârn, privire necruțătoare și barbă, înfățișarea sa era pe măsura rolului pe care l-a avut. Născut în Connecticut, în 1800, a încercat fără succes mai multemeserii: tăbăcar, speculator  imobiliar, cioban și comis-voiajor. Mutându-și marea familie dintr-un loc în altul, a devenit un aboliționist fanatic, demonstrându-și ardoarea convingerilor prin traiul într-o comunitate de negri liberi, în statul New York. Ulterior, s-a mutat în Kansas și a condus un raid nocturn de gherilă împotriva unei comunități prosclavagiste, atac în care cinci oameni au fost târâți afară din casele lor și omorâți în bătaie cubâtele.

În octombrie 1859, Brown a condus un grup mixt de șaisprezece albi și cinci negri într-un raid asupra orașului Harper’s Ferry, Virginia (astăzi Virginia de Vest). După un schimb de focuri în care au fost uciși doi trecători, acesta și-a stabilit cartierul general în armurăria federală, pe care o capturaseră oamenii săi.

Două zile și două nopți a stat acolo, cu 60 de ostatici, așteptând ca sclavii din zonă să se revolte și să-și ceară libertatea. Miliția statului înconjurase armurăria și, în dimineața zilei de 18 octombrie, o companie de soldați ai Marinei SUA aflată sub comanda colonelului Robert E. Lee, a declanșat atacul. Un locotenent de marină l-a doborât pe Brown cu sabia. Zece oameni de-ai lui Brown au fost uciși în luptă, inclusiv doi fii de-ai săi.

Brown a fost mutat rapid la Charleston (acum în Virginia de Vest), judecat și condamnat la moarte prin spânzurare pentru crimă, trădare și instigarea sclavilor la revoltă. Pe la ora 11 dimineața a fost adus la locul execuției, unde o gloată de 1 000 de oameni aștepta momentul, alături de 1 500 de soldați.

A fost adus într-o căruță, în propriul său coșciug, cu coatele legate la spate. Deținutul zdrențăros era calm și politicos. S-a urcat pe eșafod fără să opună rezistență și și-a îndreptat gâtul spre ștreang. Capul i-a fost acoperit cu o glugă albă. Șeriful l-a întrebat dacă vrea să decidă momentul execuției prin fluturarea unei batiste albe, dar bătrânul obosit i-a răspuns: „Nu, nu-mi pasă. Nu vreau să mă faceți să aștept mai mult decât este necesar”.

Acestea au fost ultimele sale cuvinte, rostite pe un ton calm și fără emoții. Calmul s-a așternut peste audiență, apoi șeriful a tăiat frânghia cu o lovitură precisă de toporișcă.

18 luni mai târziu, cauza lui Brown era răzbunată; începea războiul civil, iar „Leșul lui John Brown” a devenit cântecul favorit de marș al nordiștilor.

Tot la 2 decembrie:

1547: Moare la Sevilla conchistadorul spaniol Hernán Cortés.

1697: Catedrala St. Paul din Londra, reconstruită, își deschide porțile.

1804: Napoleon se autoproclamă împărat.

1805: Napoleon îi învinge pe austrieci la Austerlitz.

1814: Moare marchizul de Sade.

1851: Ludovic Napoleon înscenează o lovitură de stat pentru a deveni dictatorul Franței.

1852: Senatul francez adoptă o rezoluție prin care îl înscăunează pe Napoleon al III-lea împărat.

Geo Alupoae, critic de teatru 

articolul original.

Gala Voluntarilor ASCOR Suceava 2022

1 December 2022 at 17:12

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, luni, 28 noiembrie, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava, a organizat Gala Voluntarilor ASCOR, ediția 2022. Mult așteptatul eveniment a fost structurat pe două momente principale, anume slujba de binecuvântare a membrilor asociației și festivitatea de premiere a celor mai implicați voluntari, demonstrând faptul că activitatea pe care tinerii suceveni o întreprind cu atâta drag se fundamentează pe două mari deziderate: credința în Dumnezeu și dorința de a fi OM între oameni.

Așadar, seara a debutat cu slujba de Tedeum oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, locul de suflet al tinerilor ascoreni. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin a transmis urările de binecuvântare și prețuire din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic și le-a adresat tinerilor câteva sfaturi părintești referitoare la viața de student și mai cu seamă de membru în cadrul unei asociații care promovează valorile creștine autentice. Evidențiind pericopa evanghelică rânduită pentru rugăciunea de mulțumire, Preasfințitul Părinte Damaschin a amintit de virtuțile pe care un tânăr trebuie să și le însușească, pentru a împlini menirea pentru care a fost ales: credința, sinceritatea, bunătatea și respectul.

Despre cea de-a doua parte a evenimentului, domnișoara Denisa-Nicoleta Cristinaru, coordonator la Departamentul Relații Publice, a menționat:

După slujba de Te Deum, oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcor-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de Preacucernicul părinte Marius Ungureanu și de Preacucernicul părinte Mihai Ciornovalic, îndrumătorul tinerilor din ASCOR, a urmat o prezentare a departamentelor asociației.

Astfel, fiecărui voluntar care a fost prezent activ în activitățile asociației în anul universitar 2021-2022, i-a fost înmânată o diplomă în semn de recunoștință și mulțumire, de către Preacucernicul părinte îndrumător al ASCOR Suceava, Mihai Ciornovalic, după care gala s-a încheiat cum se cuvine, cântând rugăciunea Cuvine-se cu adevărat, iar la final, câteva fotografii de grup și puțină socializare.

De asemenea, domnișoara Diana-Maria Biciușcă, coordonator al Departamentului Credință și Cultură în cadrul ASCOR Suceava, ne-a relatat următoarele gânduri, în legătură cu desfășurarea evenimentului:

Gala propriu-zisă, a avut loc în Aula Magna a Universității Ștefan cel Mare și a fost împărțită în mai multe momente, punctând următoarele finalități: prezentarea Comitetului de Conducere și a Consiliului de Coordonare, prezentarea activităților din cadrul departamentelor, integrarea noilor membrii și premierea voluntarilor activi în anul universitar 2021-2022. Printre altele, după difuzarea filmului de promovare ASCOR Suceava, domnul Octavian Vlăduț Simionescu, președintele asociației, i-a invitat pe membrii coordonatori de departamente să le împărtășească tinerilor câteva gânduri referitor la profilul de voluntar ASCOR.

Se cuvine să mulțumim în primul rând Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Domnului Rector Valentin Popa și reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, responsabili pe Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, în special domnului consilier eparhial Cristi-Gabriel Hurjui. De asemenea, alese mulțumiri se îndreaptă către părintele îndrumător Mihai Ciornovalic și către dragii noștri profesori, îndrumători și colaboratori.

Nu în ultimul rând, le mulțumim voluntarilor vechi și noi! Fără spirijinul dumneavoastră, al tuturor, scopul ASCOR-ului nu ar fi putut fi atins niciodată, întrucât jertfa oamenilor adunați împreună, Îl poate aduce pe Hristos în mijlocul nostru, binecuvântând tot gândul bun!

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a Sfinților Ștefan cel Mare și Ioan cel Nou, ocrotitorii noștri spirituali, nădăjduim să realizăm ceea ce ne-am propus în continuare, să ne trăim tinerețea în Hristos și să oferim un sens duhovnicesc studenției noastre prin activități cu roadă prinsă de Cer!

Cu acest prilej, îi invităm pe toți tinerii studenți din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava, să se alăture acestor oameni frumoși din ASCOR, care promovează cu mult devotament, valorile neamului nostru românesc și ale credinței ortodoxe strămoșești.

Gabriel Ilișoi,

referent la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

articolul original.

Retrospectiva duhovnicească pe luna noiembrie a Liceului Special Tehnologic Special Bivolărie

1 December 2022 at 17:08

În decursul lunii noiembrie, la Capela „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cadrul Liceului Tehnologic Special Bivolărie s-a desfășurat un buchet de activități duhovnicești, spre bucuria sufletească a copiilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar ce activează aici și a tuturor prietenilor acestei comunități.

În data de 8 noiembrie 2022, școala și-a cinstit sfinții ocrotitori, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cu acest prilej, în ajunul sărbătorii a fost săvârșită slujba Vecerniei, unită cu Litia, iar ziua de prăznuire a sfinților a fost celebrată prin Sfânta Liturghie,  săvârșită în capela școlii de către un sobor de preoți și diaconi, de la mănăstirile Putna și Sihăstria Putnei, dar și de la parohiile Vicovu de Jos și Solca.

Printre slujitori s-au numărat părintele arhidiacon Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, sub a cărui protie s-a săvârșit Sfânta Liturghie și care a adresat un cuvânt de  cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre modelul pe care îl reprezintă sfinții îngeri pentru noi, oamenii: „Soborul arhanghelilor și al tuturor puterilor cerești reprezintă un model de unitate spre care omul mereu a tins, iar vrând să arate cum va fi în Împărăția cerurilor, Mântuitorul a mărturisit că acolo «sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer» (Matei 22, 30). Ideea că îngerii aduc în lume prezența lui Dumnezeu, că sunt cinstitori și slujitori ai lui Dumnezeu și faptul că îngerii sunt slujitori ai oamenilor, pentru a-i ajuta ca să se apropie de Dumnezeu, a străbătut timpul până astăzi.

Omul credincios se apropie de starea îngerilor, care trăiesc într-o armonie deplină, nestăpânindu-se unii pe alții, decât într-un sens dumnezeiesc și nu într-un sens căzut, de exploatare și de revoltă. În acest sens, îngerii reprezintă pentru omul căzut un ideal de a fi, deși, pentru omul duhovnicesc, îngerul este cel care caută să se împărtășească de harul său. Pentru omul duhovnicesc, îngerii reprezintă și o sursă de putere duhovnicească, de luminare și de apropiere de Dumnezeu, dar totodată, pentru noi toți, îngerii reprezintă o putere pe care Dumnezeu o trimite prin ei, pentru a lucra în diferite  momente din viața noastră. Ceea ce este remarcabil la îngeri este această armonie, iar ierarhia în rândul îngerilor nu este deloc prilej de exploatare sau înălțare, ei împărtășindu-se de această stare unică a Sfintei Treimi, în care Persoanele sunt distincte și au rosturi distincte. Cu toate aceste, Ele sunt întru totul egale în demnitate, deoființă și într-o deplină comuniune”.

La finalul Sfintei Liturghii, domnul director Gheorghe-Dionisie Palievici a acordat părintelui Cristian-Ștefan Irina o Diplomă de Excelență „în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural-religios de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie”.

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, pe 13 noiembrie 2022, Preasfințitul Damaschin Dorneanul a poposit la Capela Liceului Special Bivolărie pentru a ne binecuvânta și pentru a sfinți icoana troiței amplasate în fața capelei din cadrul școlii, moment la care au luat parte domnul primar al orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, o parte din cadrele didactice ale școlii, elevi ai școlii, ostenitori care au sprijinit demersul de restaurare și înfrumusețare al acestui loc, dar și prieteni credincioși, apropiați ai capelei, ai școlii și ai copiilor de aici. Momentul liturgic a fost înfrumusețat și de un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat PC părinte protopop Ionel-Constantin Maloș.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Damaschin a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți: „Acest semn care stă aici și străjuiește a fost realizat spre cinstirea lui Dumnezeu, pentru că, a-L cinsti pe Dumnezeu niciodată nu-i destul și nici prea mult. În icoana mozaic așezată aici, îi avem reprezentați pe Maica Domnului și pe sfinții Stelian și Nectarie, ocrotitori ai copiilor și ocrotitori ai oamenilor bolnavi. Fiind această Școală Specială, a fost nevoie și de sfinți speciali. Când veți trece pe aici, să vă aduceți aminte că ați fost și la binecuvântarea acestei icoane. Când îi cinstim pe ei, așa cum am citit și în rugăciunea de binecuvântare, să ne fie gândul că Îl cinstim pe Dumnezeu. El este unul Unul Sfânt, El este izvorul sfințeniei. Oamenii devin sfinți pentru că sunt în legătură cu cel Unul Sfânt. Sfințenia nu o dobândește omul de la el. Ea vine din părtășia cu Cel Unul Sfânt. Când o cinstim pe Maica Domnului, de fapt, Îl cinstim pe Dumnezeu care a cinstit-o pe Maica Sa. Când cinstim pe un sfânt, înseamnă că cinstim pe un om, nu care Îi ia locul lui Dumnezeu, ci pe un om care a împlinit ceea ce Dumnezeu i-a cerut. Dumnezeu ne spune tuturor: «Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este» (Matei 5, 48). Chemarea aceasta, la a ne depăși condiția aceasta umană, lumească, obișnuită, este adresată tuturor.”

Pe 19 noiembrie, în prima sâmbătă din postul Nașterii Domnului, mare parte din elevii școlii au participat la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a primi cu bucurie această sărbătoare și spre folos sufletesc și trupesc.

Duminică, 20 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie misionară a fost săvârșită de către PC Părinte Ilie Molea și de Părintele Arhidiacon George Mironescu, părinți misionari ai Protopopiatului Rădăuți. La final, în semn de prețuire, aceștia l-au premiat pe elevul Ștefan-Ionuț Schipor din Gura Putnei, întrucât comunitatea virtuală  de pe pagina de Facebook a capelei s-a mărit considerabil, unde a fost depășit pragul de 1000 de aprecieri (like-uri). Ne-am gândit astfel să materializăm recunoștința noastră, oferind un mic dar persoanei cu numărul 1000 care s-a alăturat acestei comunități.

La inițiativa Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu purtarea de grijă a PC Părinte Vasile Cruț, director social în cadrul sectorului, în ziua de 26 noiembrie, zi de prăznuire a Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, la Biserica „Sfânta Vineri” din Municipiul Suceava a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Limba Semnelor Române (Limbajul Mimico-Gestual), eveniment la care au participat o parte din membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Suceava. Acest moment de bucurie duhovnicească a fost intensificat de prezența PC Părinte Mirel Ilie, preot slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, iar printre preoții slujitori s-a numărat și părintele Laurențiu-Ștefan Grădinariu, preot slujitor al capelei școlii noastre. La finalul evenimentului, un grup de elevi ai Liceului Tehnologic Special Bivolărie, care au luat parte și la Sfânta Liturghie, i-au colindat pe toți cei prezenți în limbaj mimico-gestual (mai multe detalii despre eveniment găsiți în următorul articol: https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/rugaciune-si-colind-in-limbaj-mimico-gestual/).

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă pe care o are față de copiii speciali ai școlii noastre și mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentelor amintite, rugând pe Domnul să răsplătească dragostea fiecăruia!

Pr. Cristian-Ștefan Irina

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Suceava News

Loghin: ”Îmi exprim recunoștința față de înaintașii noștri care au trecut prin boală, frig, foamete, foc și sabie, pentru ca noi astăzi să fim locuitorii unui stat suveran” (FOTO)

1 December 2022 at 16:50

Rădăuțenii au sărbătorit Ziua Națională a României la Monumentul Eroilor de pe bulevardul Bogdan Vodă din municipiu aflat în vecinătatea Mănăstirii Bogdana. Aici un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori. Despre însemnătatea momentului au rostit alocuțiuni primarul municipiului, Bogdan Andrei Loghin, generalul de poliție (r) dr. Vasile Moțoc și profesorul de istorie Ionel Mitrofan.

”Preasfinția voastră, părinte stareț al Sfintei mănăstiri Bogdana, preacucernici părinți, onorați reprezentanți ai tuturor instituțiilor fundamentale ale statului român, stimați rădăuțeni, dragi români de pretutindeni:

Am tot cugetat la cum mă voi prezenta astăzi în fața dumneavoastră, aflat în mijlocul atâtor provocări pe care le parcurgem împreună și am hotărât să vin cu un discurs adaptat acestor vremuri tulburi, un discurs sincer, scris cu sufletul, la o oră târzie din noapte. Astfel, nu pot începe decât prin a mulțumi tuturor românilor indiferent unde s-ar afla, pentru sacrificiul și implicarea lor pe toate planurile, contribuind astfel la dezvoltarea României, ca un adevărat stat european!

Aș continua prin a-mi exprima recunoștința față de înaintașii noștri care au trecut prin boală, frig, foamete, foc și sabie, pentru ca noi astăzi să fim locuitorii unui stat suveran cu protecție în fața oricărei amenințări armate, acest lucru fiind astăzi parcă mai important ca niciodată!

Cu siguranță, mulți din cei ce ascultă acest discurs, se gândesc la faptul că există după atâta timp și neajunsuri, care parcă ne năpădesc din toate părțile și recunosc că sunt îndreptățiți să gândească astfel, dar în același timp, trebuie să fim cu toții conștienți că traversăm una din cele mai grele perioade din istorie!

Am trăit o perioadă a morții datorată perfidului Covid, trăim parcă într-un coșmar: cu război la graniță, simțind greutatea efectelor acestor plăgi contemporane, aducătoare de scumpiri apăsătoare asupra noastră și mai grav, trăim într-o societate schimbată în care adevăratele valori sunt parcă obligate să facă un pas în spate pentru a face loc celor care promovează superficialitatea, ura și dezbinarea!

Uităm prea ușor, că pentru a putea face față tuturor provocărilor, eroii despre care vorbim cu toții și îi omagiem cu atâta Fast, au înfrânt întocmai aceste blesteme, primând pentru ei unitatea, dragostea nemărginită față de țară și cel mai important față de oameni!

Să nu uităm, că omul doar prin om se desăvârșește!

Uităm, dragii mei frați, extrem de ușor despre cum au clădit înaintașii noștri acest tărâm binecuvântat, uităm că aceștia au zidit totul doar cu credință în Dumnezeu!

Apoteotic, îmi vine să repet cum am făcut-o de atâtea ori în discursuri: „doar uniți în cuget și simțiri putem trece peste toate aceste încercări, dar este oare îndeajuns?”

România, patria noastră mamă, nu așteaptă doar urări de ziua ei, ea plânge și se roagă pentru ca noi, să înțelegem aceste valori, să ni le însușim și să le transmitem generațiilor viitoare!

Aflându-mă astăzi în fața Sfintei mănăstiri Bogdana, cea mai veche mănăstire de zid din Moldova, necropolă a Mușatinilor, cu credință în fața lui Dumnezeu, mă înclin în fața dumneavoastră, mulțumindu-vă pentru maturitatea și înțelegerea de a ne fi alături tuturor celor ce suntem vremelnic în funcții de decizie, pentru a putea depăși ÎMPREUNĂ aceste momente complicate!

La mulți ani, țară minunată!

La mulți ani, România!

Cu recunoștință, al tău fiu, Bogdan Andrei Loghin, primarul Municipiului Rădăuți.

articolul original.

Simona Ruscu a lansat: M-am născut în România

1 December 2022 at 15:19
image

Vă invităm să ascultați cea mai nouă melodie marca Simona Ruscu, o melodie plină de emoție pentru românii de peste tot și pentru țara noastră frumoasă… o melodie pe care artista nu putea să nu o lanseze în pragul sărbătorii noastre naționale, dorindu-și să ureze tuturor românilor ”La mulți ani! 🇷🇴 🎉” ”Muzica este viața mea și forța creativă care mă inspiră în toate. Povestea mea este puțin în diferită, în sensul în care am început să cânt la 16 ani și am avut noroc să am lângă mine oameni care mi-au recunoscut talentul. Mi-am început cariera în muzică la 20 de ani și la 22 de ani am lansat primul album de muzică populară din Banat („Mi-o plăcut să cânt la nuntă”)”, spune frumoasa cântăreață. ”Mereu m-a urmărit o pasiune puternică pentru evenimente (precum nunțile), pentru folclor și pentru tradiții, astfel încât am ales direcția muzicii populare și de petrecere”, adaugă Simona. ”Iubesc să promovez România și românii ei de valoare. Sunt fascinată de business-urile românești de calitate și de inițiativele care aduc impact și cu drag împărtășesc poveștile lor către comunitatea mea de oameni frumoși!”, declară artista.

Link YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ndjQYf4gj8I

Muzica si Versuri | Simona Mihaela Ruscu Vioara | Flavius Stanciu Studio & Mix & Master | Adi Flondor (ADF Studio Timisoara)

Videoclip: TFS by Ovidiu Roteliuc Produs de Norvis Music

© & Ⓟ Norvis Music / Timisul Records.

articolul original.

Polițiștii din Gura Humorului puși la treabă de un șofer beat care a încercat să scape abadonând mașina și fugind în pădure

1 December 2022 at 15:11
image

La data de 1 decembrie  ora 00:10, politiștii Sectiei 10 Politie Rurală Gura Humorului se aflau în exercitarea atributiilor de serviciu pe raza comunei Cacica, pe DJ 178 A,IH localitatea Pârteștii de Sus și au efectuat semnalul regulamentar de oprire unei autoutilitare. Dupa efectuarea semnalului de oprire, conducatorul auto nu s-a conformat, continuându-și deplasarea pe DJ 178A, directia Pârteștii de Sus spre Pârteștii de Jos, mărind totodata viteza de deplasare.

Echipajele de poliție au procedat la urmărirea autovehiculului , pană în  zona gării Cacica, reușindu-se blocarea vehiculului. Conducătorul autoutilitarei a abandonat mașina pe peronul gării, fugind spre o zona împadurită . S-a continuat urmărirea acestuia, pedestru, pe o distanța de 150 metri, reușindu-se prinderea și imobilizarea celui  în cauză.

Dupa imobilizare și încatușare, s-a procedat la legitimarea conducatorului auto, în persoana unui barbat de 30 ani domiciliat în Pârteștii de Sus.

Întrucat acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,87 mg/l alcool pur în aerul respirat, ulterior fiind condus la Spitalul Gura Humorului unde i-au fost  recoltate două probe biologice de sânge, la interval de o oră, în  vederea stabilirii alcoolemiei.

În  cauză  a  fost întocmit  dosar  penal  sub  aspectul  comiterii  infracțiunii  de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, urmând a fi solutionată procedural sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Gura Humorului.

articolul original.

Peste 80 de polițiști suceveni prezenți în trafic cu 30 de aparate etilotest și 5 aparate Druger DrugTest 5000

1 December 2022 at 15:02
image

Peste 80 de politiști rutieri și de ordine publica avizati  sa desfașoare activitati de politie rutiera actioneaza pe drumurile  publice,  atat  pentru fluidizarea traficului rutier cat și pentru prevenirea evenimentelor  rutiere  și  identificarea celor care conduc vehicule sub influenta alcoolului sau a substantelor  interzise.

În cadrul actiunilor sunt utilizate 30 de aparate etilotestletilometru și 5 aparate Druger DrugTest 5000 intrate recent în dotarea politiștilor, fiind efectuate testări pentru identificarea șoferilor care consuma substanțe interzise.

Și în cursul zilei de ieri, dar și în aceasta dimineața politiștii au identificat șoferi băuți în trafic, fiind din nou necesară urmărirea acestora și utilizarea mijloacelor tehnice din dotare.

articolul original.

Razie la Vicovu de Sus și în comunele limitrofe. Polițiștii au verificat șapte firme, peste 80 de vehicule și au legitimat  peste  120 persoane

1 December 2022 at 14:59
image

Avand în vedere evoluția  situației operative la nivelul zonei de competență a Politiei Orașului Vicovu de Sus și a comunelor arondate, pentru prevenirea și descurajarea faptelor de natură penală și contraventională, pentru menținerea ordinii și liniștii publice în  segmentul stradal în incinta  sălilor  de jocuri  de  noroc  și  pub-uri și pentru prevenirea și combaterea nerespectării regimului legal de viteza și a depașirilor neregulamentare de către participanții la traficul rutier, precum și a conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe în data de 30 noiembrie în  intervalul orar 20:00 – 24:00, pe raza orașului Vicovu de Sus și a comunelor arondate, a fost organizată o acțiune preventiv – reactivă la care au participat și politiști din cadrul l.P.J.Suceava -S.l.C.E. și S.A.S. precum și lucrători din cadrul IJJ Suceava.

S-a actionat în filtre fixe cu efective marite cat și prin oprirea din mișcare  a autovehiculelor care circulau din sens opus pe principalele artere de circulație cu risc accidentogen ridicat cât și pe străzile secundare din zonele menționate anterior, efectuându-se și controale in incinta sălilor de jocuri de noroc și unităților economice de pe raza de competență.

În cadrul raziei, politiștii au verificat 7 unitati economice, peste 80 de vehicule și au legitimat  peste  120 persoane.

Au fost aplicate 6 sanctiuni contraventionale la regimul rutier, dar și 2 sanctiuni unor agenti economici în  valoare de 12.000 lei, la Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. De asemenea , a fost dispusa confiscarea sumei de 1.000 lei în numerar.

Totodata, au fost confiscate 2080 tigarete de contrabanda .

articolul original.
❌