ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Special Arad

Centrul de Transfuzie Arad, alături de alte 5 centre din țară care vin în sprijinul victimelor din Turcia

8 February 2023 at 06:25
image

Centrul de Transfuzie Sanguină din Arad se află printre cele 6 centre din România care și-au prelungit programul de recoltare cu câteva ore, pentru a ajuta cu donare de sânge victimele din Turcia.

Centrele din această campanie sunt următoarele: Arad, Timișoara, Oradea, Cluj, Ploiești și București. În aceste centre, săptămâna aceasta orarul de funcționare a fost modificat pentru a fi deschis între orele 07:30 – 17:00. De regulă, donarea se efectua între 07:30 și 13:30.

Bilanțul cutremurului care a lovit Turcia și Siria în urmă cu două zile încă mai adună victime. Potrivit datelor oficiale, sunt aproape 8.000 de morți și 40.000 de răniți, dar cifrele se actualizează de la o oră la alta. În Turcia, România a trimis echipă de sprijin formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari.

Dacă doriți să ajutați răniții în cutremurul din Turcia, puteți merge să donați sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiul Arad, de pe strada Andrenyi Karoly 2-4. Mai multe detalii puteți obține la numărul de telefon 0357 809 112.

articolul original.

Criză de vaccin ROR. Medicii spun că Ministerul Sănătății nu a achiziționat serul antirujeolic la timp

8 February 2023 at 06:05
By: -
image

Este criză de vaccin împotriva rujeolei. Așa-numitul vaccin ROR nu se găsește, în aceste zile, la Direcțiile de Sănătate Publică pentru că – spun medicii – Ministerul Sănătății nu a achiziționat serul la timp. Promisiunea Ministerului e că stocurile vor fi refăcute la jumătatea lunii februarie, informează Europa FM.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, dozele de vaccin existente acum în stocuri nu sunt suficiente pentru a asigura necesarul din întreaga țară.

În multe județe, medicii se plâng că nu pot imuniza copiii, în condițiile în care rujeola, de exemplu, este o boală care poate să se complice și să aibă o evoluție gravă.

Aprovizionarea se va face – spune pentru Europa FM Oana Grigore – la jumătatea acestei luni, când vor fi achizionate 100.000 de doze de vaccin ROR, adică rujeolic-ruebolic-oreion.

Medicii au mai explicat că se pot vaccina copiii și după ce au împlinit vârsta de un an, termenul fiind de câteva luni, fără să ridice probleme.

Sursa: Europa FM

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Special Arad

Special New Music | Piese noi de la Toulouse Lautrec, Yeah Yeah Yeahs, Julie Ellinor, Gorillaz feat. Adeleye Omotayo, Alfa Mist etc.

7 February 2023 at 21:26
By: Tomck@t
image

Săptămână de săptămână, marți seara, Special Arad prezintă ultimele apariții muzicale, de fiecare dată o selecție cu adevărat specială, cu piese ce nu prea auzi la radio sau la TV, piese mai puțin mainstream, dar care ar merita atenția tuturor. MUZICĂ, NU HIT-URI – cu alte cuvinte.

În această săptămână avem noutăți de la Toulouse Lautrec, Yeah Yeah Yeahs, Julie Ellinor, Gorillaz feat. Adeleye Omotayo, Anoushka Shankar, Alfa Mist, The Tallest Man On Earth, Sandrayati feat. Ólafur Arnalds, Big|Brave și Amon Tobin.

Ascultă-le separat în lista de mai jos, ori în Playlist-ul YouTube, AICI.

Toulouse Lautrec – A fost sau n-a fost

Yeah Yeah Yeahs – Blacktop

Julie Ellinor – Dreamer

Gorillaz feat. Adeleye Omotayo – Silent Running

Anoushka Shankar – In Her Name

Alfa Mist – BC

The Tallest Man On Earth – Every Little Heart

Sandrayati feat. Ólafur Arnalds – Vast

Big|Brave – the fable of subjugation

Amon Tobin – hole in the ground

articolul original.

Răzvan Anghel: „Consilierii județeni au USR s-au abținut astăzi de la votul bugetului județului Arad pentru 2023 datorită adoptării acestuia cu încălcarea evidentă a legii”

7 February 2023 at 19:13
By: -
image

Bugetul județului Arad a fost adoptat astăzi în plenul Consiliului Județean Arad fără votul USR Arad. Consilierii noștri județeni s-au abținut de la vot, astfel că bugetul a trecut cu votul celor de la celelalte partide.

Răzvan Anghel, consilier județean USR, a explicat inclusiv în plen poziția nostră: „Există obligații legale clare privind adoptarea bugetului județului, cum este cea a adoptării lui în maxim 45 de zile de la data adoptării bugetului de stat. Astăzi, 07 februarie, era ultima zi în care această obligație legală putea fi îndeplinită de administrația județeană condusă de Iustin Cionca. Ca să facă acest lucru, a preferat să sacrifice o altă obligație legală, cea a informării corecte a arădenilor asupra cheltuirii banilor publici, adică publicarea pe site și în presă a bugetului cu 15 zile înainte de adoptarea lui. Nici măcar consilierii județeni nu au fost informați din timp asupra finalizării bugetului.

La baza exercitării oricărei funcții publice stau, printre alte principii, și cele ale legalității, transparenței, responsabilității, eficienței, și orientării către cetățean. Absolut toate, de la primul la ultimul, au fost încălcate astăzi de decizia de a nu amâna votul pe bugetul județului. Lucrurile se puteau rezolva cu respectarea termenului de transparență de 15 zile, ceea ce ar fi însemnat adoptarea în 15 februarie.

USR a considerat că adoptarea, azi și nu după 15 februarie, reprezintă o vulnerabilitate legală majoră pe care administrația PNL și-o asumă, întrucât actul de adoptare a bugetului s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii.

Toți consilierii județeni, ca orice alți consilieri locali, răspund atât solidar, cât și individual, pentru votul lor. De aceea consilierii USR au preferat să nu ia parte la nerăbdare ilegală a PNL și a lui Iustin Cionca de a adopta un buget de altfel supraîncărcat cu investiții care au șanse minime de realizare în 2023. Dar asupra acestui aspect vom reveni cu o analiză mai detaliată.

În concluzie, grupul USR s-a abținut de la votul pentru bugetul județului Arad pe 2023.”

Un scurt calendar al procesului de transparență este lămuritor.

19 decembrie 2022 – este publicat în Monitorul Oficial bugetul de stat pentru 2023. Încep să curgă cele 45 de zile de adoptate a bugetelor locale, inclusiv județele, din care minim 15 zile de transparență pe site, în presă sau afișat la sediul instituției.

09 ianuarie 2023 – Consiliul Județean se întrunește în ședință. Bugetul județului pentru anul 2023 nu este nici măcar pomenit de aparatul administrativ.

25 ianuarie 2023 – consilierii județeni primesc convocarea unei ședințe pentru 31 ianuarie, printre materiale regăsindu-se și proiectul de buget pentru 2023. Proiect care, de altfel, este de negăsit pe site-ul CJ sau în presă.

30 ianuarie 2023 – grupul USR interpelează public CJ cerând să i se comunice modul în care s-au respectat prevederile legale privind transparența. Spre stupoarea noastră, ni se comunică să bugetul de află afișat în sediul CJ, în dosar cu șină începând cu data de 03 ianuarie 2023. Proiectul de buget apare pe site-ul Consiliului Județean cu aceeași dată, 30 ianuarie 2023.

31 ianuarie 2023 – PNL retrage de la vot proiectul de buget sub pretextul organizării unor dezbateri publice care nu fuseseră niciodată cerute de nimeni, cu atât mai puțin de USR. Este convocată o a doua ședință de vot a bugetului pentru 7 februarie, ultima zi din termenul de 45 de zile în care bugetul trebuie adoptat, conform legii.

07 februarie 2023 – PNL are de ales între încălcarea unuia dintre cele două termene. Încălcarea celui de 45 de zile de adoptare a bugetului conduce la întârzierea unor plăți, care vor putea fi reluate începând cu 15 februarie, dată după care toate obligațiile de transparență vor fi îndeplinite. Încălcarea celui de 15 zile de transparență expune hotărârea de adoptare a bugetului riscului de anulare.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Vay a testat prima mașină teleghidată pe un drum public european

7 February 2023 at 16:43
By: -
image

Startup-ul german Vay a introdus conceptul de vehicule electrice controlate prin telecomandă, numit „teledriving”, scrie Biziday.ro, citând Bloomberg. Acest concept este similar cu modul în care funcționează companii precum Uber sau Bolt. Concret, mașinile electrice controlate de la distanță sunt livrate către adresa aleasă de client, care apoi conduce autovehiculul către destinația dorită, iar procesul se repetă pentru fiecare client în parte.

Compania germană a transmis marți că a început să pună în aplicare noul proiect pe anumite străzi din Hamburg, după obținerea autorizației din parte administrației orașului port. Deși Vay a testat tehnologia timp de mai bine de trei ani, a fost nevoie de prezența unui șofer în interiorul vehiculelor electrice Kia, modificate, în caz de urgență.

Potrivit declarațiilor făcute pentru Bloomberg de directorul general al Vay, compania va lucra pentru a extinde proiectul și în afara Germaniei în următoarele luni.

articolul original.

Arta de a găsi sloturi online cu RTP mare

7 February 2023 at 16:16
By: -
image

Oricine poate caută un casino online și să înceapă să joace la primul slot pe care îl găsește. Însă este nevoie de puțină cercetare pentru a găsi sloturile perfecte pentru tine. Pentru mulți neinițiați în ceea ce înseamnă jocurile de noroc, nu prea contează atât de mult care sloturi le folosesc. Însă pentru cei care au o oarecare experiență cu astfel de jocuri, alegerea sloturilor potrivite presupune ceva munca. Și asta pentru că, dincolo de aspecte precum grafica, povestea din spatele jocului sau firma care l-a scos pe piață, pentru aceștia contează foarte mult RTP-ul pe care slotul îl are. Mulți fani ai jocurilor de noroc se ghidează după acest RTP atunci când aleg jocurile preferate. RTP-ul este un procent care reprezintă într-un fel șansele jucătorului de a câștiga la un anumit joc. Astfel, cu cât RTP-ul este mai mare, cu atât șansele de câștig ale jucătorilor sunt mai mari. Desigur, există mulți alți factori care pot influența rata de câștig al unui joc. Numai pentru că un anumit slot are un RTP mare nu înseamnă că orice jucător care joacă respectivul joc vă fi și câștigător.

Fie că este vorba de un casino online sau pur și simplu de o sală de jocuri fizică, toate sloturile au acest RTP care poate fi verificat online. Asta și fac foarte mulți jucători înainte de a se apuca de o sesiune de pariere. Aceștia consultă review-urile pe care un anumit joc le are și compara RTP-ul mai multor jocuri între ele. Există destul de multe resurse în acest sens pe internet, existând foarte multe bloguri și site-uri care permit postarea de păreri despre sloturi. Pe astfel de site-uri este cel mai simplu de găsit această informație. Acest mod de a alege sloturile potrivite nu este ceva ce doar jucătorii experimentați o fac. Și cei mai noi caută astfel de statistici astfel încât să poată lua decizia potrivită pentru știi ce sloturi sunt potrivite pentru ei. În plus, în acest fel, jucătorii mai noi își pot forma un anumit bagaj de cunoștințe pe care îl pot folosi mai apoi în luarea de decizii mult mai bune în ceea ce privește jocurile preferate.

Calcularea RTP-ului la mai toate sloturile găsite fie într-un casino online fie într-o sală de jocuri fizică este un proces destul de complicat. Și asta pentru că este nevoie de calcularea ratei de câștig în cazul a sute sau poate chiar mii de rotiri. Astfel că, deși unii jucători încearcă să calculeze RTP-ul unui slot bazându-se numai pe mâinile jucate de ei, rezultatele sunt irelevante. Tocmai de aceea RTP-ul de obicei se calculează de către producătorii jocului și este anunță chiar de la lansarea pe piață. Astfel oricine dorește poate să știe chiar înainte de a se apuca de jocul respective care sunt șansele sale de câștig. Desigur, nici un joc de noroc nu este lipsit de riscuri. Astfel, dacă un anumit slot are un RTP mare nu înseamnă că orice jucător se va așeză în fața lui va câștiga automat. Există riscul unor pierderi înseamnă, însă și șansă unor câștiguri pe măsură. Dacă în trecut acest procent nu era neapărat atât de important nici pentru jucători și nici pentru operator, astăzi el este unul din cele mai importante aspecte verificate de către aproape toți jucătorii care ştiu ce sunt sloturile sau care doresc să înțeleagă mai bine cum funcționează aceasta parte a industriei jocurilor de noroc.

Mai există însă încă un aspect în ceea ce privește RTP-ul sloturilor găsite în orice casino online și cel al sloturilor din sălile de jocuri fizice. RTP-ul este un procent care poate fi, evident, influențat și stabilit de către producătorii jocului. Acest lucru este cel mai evident în faptul că jocurile din sălile fizice au un RTP mai mare decât cel al jocurilor de pe diferite platforme online. Explicația cea mai simplă pentru acest lucru este că în cazul platformelor online costurile de operare și mentenanță sunt mult mai mici decât în cel al sălilor de jocuri fizice. Astfel, „casa” are nevoie de mai puțini bani pentru a se întreține și de aici și posibilitate a unui RTP mai mare. Din acest motiv se poate observa și un interes crescut din partea jucătorilor față de platformele online de jocuri de noroc.

articolul original.

Cutremur: UE mobilizează peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă

7 February 2023 at 16:13
image

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a zdruncinat Turcia și Siria ieri dimineață, a ucis deja mii de oameni, iar multe persoane sunt încă blocate sub moloz.

După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, 19 state membre ale UE (România, Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania), împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE și cu autoritățile turce.

25 de echipe de căutare și salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenți de intervenție de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE pentru a le oferi asistență medicală de urgență persoanelor afectate. În total, țările europene au oferit 1.185 de salvatori și 79 de câini de căutare. Aceste cifre ar putea continua să crească.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE a constituit, de asemenea, o echipă de protecție civilă a UE formată din experți din 11 state membre, care au fost trimiși imediat în Turcia pentru a sprijini operațiunile.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la fața locului și finanțează organizații umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă și instalații sanitare și distribuind pături și articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceștia evaluează nivelul daunelor și al nevoilor din Siria în urma cutremurului de ieri pentru a-și adapta răspunsul.

UE ia în considerare toate opțiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populațiilor afectate

articolul original.

Mihai Fifor: „Este deplorabil că «dreapta» apără supraprofiturile gigantice făcute de marile companii, pe seama și în detrimentul oamenilor, al salariaților și al pensionarilor”

7 February 2023 at 13:26
By: -
image

Startup-ul german Vay a introdus conceptul de vehicule electrice controlate prin telecomandă, numit „teledriving”, scrie Biziday.ro, citând Bloomberg. Acest concept este similar cu modul în care funcționează companii precum Uber sau Bolt. Concret, mașinile electrice controlate de la distanță sunt livrate către adresa aleasă de client, care apoi conduce autovehiculul către destinația dorită, iar procesul se repetă pentru fiecare client în parte.

Compania germană a transmis marți că a început să pună în aplicare noul proiect pe anumite străzi din Hamburg, după obținerea autorizației din parte administrației orașului port. Deși Vay a testat tehnologia timp de mai bine de trei ani, a fost nevoie de prezența unui șofer în interiorul vehiculelor electrice Kia, modificate, în caz de urgență.

Potrivit declarațiilor făcute pentru Bloomberg de directorul general al Vay, compania va lucra pentru a extinde proiectul și în afara Germaniei în următoarele luni.

articolul original.

O mașină s-a lovit de un TIR, în Cartierul Verde, la ieșirea din Arad

7 February 2023 at 13:12
image

Startup-ul german Vay a introdus conceptul de vehicule electrice controlate prin telecomandă, numit „teledriving”, scrie Biziday.ro, citând Bloomberg. Acest concept este similar cu modul în care funcționează companii precum Uber sau Bolt. Concret, mașinile electrice controlate de la distanță sunt livrate către adresa aleasă de client, care apoi conduce autovehiculul către destinația dorită, iar procesul se repetă pentru fiecare client în parte.

Compania germană a transmis marți că a început să pună în aplicare noul proiect pe anumite străzi din Hamburg, după obținerea autorizației din parte administrației orașului port. Deși Vay a testat tehnologia timp de mai bine de trei ani, a fost nevoie de prezența unui șofer în interiorul vehiculelor electrice Kia, modificate, în caz de urgență.

Potrivit declarațiilor făcute pentru Bloomberg de directorul general al Vay, compania va lucra pentru a extinde proiectul și în afara Germaniei în următoarele luni.

articolul original.

Trei copii mici și mama lor, salvați dintr-o casă în flăcări

7 February 2023 at 12:47
image

Comunicat. În noaptea de 6 spre 7 februarie, în jurul orei 01:30, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Jebel, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Liebling, din județul Timiș, au observat că la o casă din localitate a izbucnit un incendiu.

Polițiștii au solicitat de urgență intervenția structurilor specializate, în vederea stingerii incendiului și, observând că din imobil nu iese nicio persoană, au intrat în casa cuprinsă de flăcări unde au găsit o mamă cu 3 copilași, în vârstă de 3 luni, 2 ani și 6 ani, care dormeau, fără a fi conștienți de pericolul în care se aflau.

Fără a sta pe gânduri, au procedat la evacuarea mamei și a copiilor din imobilul cuprins de flăcări, salvând astfel viața micuților și a mamei lor.

Având în vedere temperatura scăzută, polițiștii au adăpostit familia la căldură în autospeciala de serviciu până la sosirea echipajelor medicale.

„Suntem mândri de colegii noștri, care prin faptele lor fac cinste instituției și uniformei de Poliție”, transmite IPJ Timiș.

articolul original.

Spitalul Municipal Arad, „în cărți” pentru reabilitare

7 February 2023 at 12:44
image

Sistemul sanitar arădean, cel puțin o parte a lui, va avea și el parte de „atenția” câtorva milioane de euro. Construirea Complexului Matern Pediatrie este un proiect finanțat prin PNRR cu o valoare de 100 de milioane de euro în timp ce modernizarea blocului operator este finanțat prin Inter Reg România Ungaria cu o investiție de 10 milioane de euro. Investiția în modernizarea pavilionul central al Spitalului Municipal este mai mică, de doar 15 milioane de lei,

Întrucât intervențiile necesită sume mult mai mari, clădirile aflate în patrimoniul CJA fiind vechi de peste 200 de ani, se lucrează la un DALI pentru reabilitarea celor două corpuri, iar pentru aceasta se intenționează o negociere cu Primăria pentru reabilitarea termică, dar și amenajarea acestora, astfel încât pe viitor să se obțină toate acreditările și avizele ISU.

O altă componentă importantă este sistemul sanitar, unde se vor finaliza cele două spitale noi: Oncologia și Psihiatria, de la Căpâlnaș, se va finaliza extinderea Unității de Primire Urgențe și se vor demara două proiecte foarte importante: Complexul pediatric (peste 93 de milioane de euro, valoarea investiției), modernizarea secției de Cardiologie (aproximativ 10 milioane de euro) și modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal, finanțat prin PNRR, în valoare de 15 milioane de lei.

Alte date care conturează Bugetul pe acest an:

– este un buget cu  aproape 50% mai mare decât bugetul inițial pe anul 2022 și în care se observă creșteri substanțiale a veniturilor proprii (23 de milioane de lei) și a cotelor defalcate din impozitul pe venit (12 milioane de lei). De asemenea, există o creștere de 12 milioane de lei a sumelor din TVA și de 20 de milioane de lei a subvențiilor de la alte administrații în baza contractelor de parteneriat.

– în ce privește fondurile europene nerambursabile, acestea reprezintă 33% din buget și față de bugetul inițial al anului 2022 ele sunt în creștere cu 122 milioane lei.

–  principala cheltuială, considerată investiție, cuprinsă în buget o reprezintă cofinanțarea proiectelor europene. Cheltuielile cu personalul reprezintă doar 12% din buget.

– direcțiile în care se împarte bugetul sunt drumuri județene (53% din fonduri), asistență socială (13%), sănătate publică (4%), cultură (7%), învățământ (3%), cu precizarea că fondurile pentru sănătate vor fi completate cu proiecte europene.

Valoare totală a veniturilor  bugetului este de 607.102,80 mii lei.

articolul original.

Două drumuri județene, redate comunelor, iar altul se pregătește de modernizare

7 February 2023 at 12:16
image

Este vorba de drumul județean DJ 709K de la km 0+000km 8+825 , a terenului aferent amplasamentului și DJ 709K de la km 8+825km 16+054 km. Acestea vor intra în domeniul public  a comunei Zerind, respectiv Pilu, ele fiind în fapt drumuri comunale, nicidecum județene:

„Declasificăm două tronsoane al aceluiași drum, Vărșand -Zerind, astfel încât din drumuri județene le transformăm în drumuri comunale, așa cum ele au fost inițial. Considerăm că este mai oportun ca aceste drumuri să fie considerate comunale, ceea ce și sunt în fapt, iar cele două comunități pot acesa fonduri mai ușor prin instrumente structurale aferente comunelor”.

Drumul Tauț Luguzău (DJ 708D km 0+600+6+400 – DJ 792 C) va intra și el într-un proces de modernizare, consilierii votând aprobarea indicatorilor tehnico economici din faza de documentație a lucrărilor de intervenție (D.A.L.I.). Drumul are o lungime de șaăte km, iar proiectul include realizare unui pod nou. Valoarea estimativă a lucrărilor este de 51 de milioane, la care se adaugă TVA, iar durata executării lucrărilor este de un an și opt luni.

articolul original.

Bugetul CJA, subiectul cel mai fierbinte de la ședința de azi, după Dora Ciunta

7 February 2023 at 11:45
image

Ședința ordinară de azi din cadrul Consiliului Județean Arad a început cu o „precizare” din partea lui Iustin Cionca, vizavi de subiectul care ține prima pagină a ziarelor arădene, precizare care apare AICI, împreună cu poziția oficială a Primăriei Arad, în care se delimitează de fosta angajată a Primăriei și că CJA-ul nu are legătură cu cele de care este acuzată Teodora Ciunta.

Punctul fierbinte de pe ordinea de zi a fost votarea bugetului, acesta, conform celor menționate de Răzvan Anghel, nu a avut parte de transparența necesară, în termeni legali: „Grupul USR consideră că procedurile de transparență nu au fost respectate în mod corect. Prima afișare la transparență s-a făcut în 29 (ianuarie 2023 n.red). S-a afișat la sediu fără să ne anunțe nimeni. Nici măcar noi consilierii nu am știut, nu ați anunțat nici în ședința din 9. Considerăm că votarea bugetului astăzi, expune personalul Consiliului Județean cât și bigetul județului în sine unor riscuri. Din punctul nostru de vedere acest lucru este inacceptabil, iar noi ne vom abține”.

Răspunsul președintelui CJA a venit, considerând oarecum drastică decizia grupului USR: „Noi am avut o discuție înainte, v-am spus punctul nostru de vedere, al juridicului. Dumneavoastră vă raportați la o lege, noi la o altă lege. Am încercat să dăm un buget cât mai repede.(…) Există un termen imperativ, pe care noi trebuie să-l respectăm, altfel riscăm o amendă. Noi am respectat termenul acesta, am considerat că procedura pe care am mers esteîn condițiile cerute de lege, înțeleg punctul dumneavoastră de vedere, aveți dreptul să vă abțineți, însă aș vrea să se consemneze și punctul nostru de vedere”, a încheiat Iustin Cionca.

Cu toate acestea, bugetul CJ-ului a trecut, însemnând o sumă de 607 milioane lei, din care o treime reprezintă fonduri europene. Din acest buget, cel mai mare procent, 60%, l-au „înghițit” investițiile în județul Arad: „Suntem la începutul unor exerciții financiare de șapte ani în care vor intra bani și din fonduri europene și din fonduri guvernamentale. Vor crește bugetul de anul acesta și partea bună e că vor merge tot spre investiții”, a conchis președintele CJA.

articolul original.

Oscar Special: „Babylon” sau cum e să nu vezi de copaci pădurea

7 February 2023 at 10:28
By: E. Nola

Nominalizat la trei Oscaruri, am zice colaterale: costume, coloană sonoră și design, filmul despre care vom discuta în cele ce urmează are o calitate deosebită pentru orice producție artistică: împarte lumea în pro și contra. Dacă nu ar fi nimic altceva și tot am deveni atenți, în fond, ce poate fi mai interesant decât ceva care împarte lumea în ei și în noi? Asta ca să nu spunem, după Eminescu, în smintiți și în mișei.

Autorul filmului – scenografie și regie – este Damien Chazelle, un american francez, care prin „La La Land” a devenit cel mai tânăr regizor laureat cu Oscar, obținând premiul la nici 32 de ani. Desigur, a fost așa o lălăială cu filmul acela, musical, Ryan Gosling și filingul american, deci mai că nu se pune. Cu atât mai mult, cu cât Chazelle nu are încă 40 și este abia la cel de al patrulea film de al său, nemaivorbind că celelalte două nepomenite, „Whiplash” și „First Man”, sunt mult peste lalala.

Cert este că lumea s-a împărțit în două, indiferent că sunt critici profesioniști ori ba, unii extaziați de explozia de imagini și sunete de peste trei ore, alții care tocmai asta îi reproșează: lungimea și subțirimea mesajului și a realizării, în fond să nu se zică nouă că așa era la Hollywood prin anii douăzeci-treizeci ai secolului trecut: numa’ orgii, beții, droguri și sex, că e prea de tot. O fi fost, nu zicem, dar totuși, totul are o limită. Nemaivorbind că filmul este un „flop” la public, nereușind până acum să adune nici jumătate din bugetul cheltuit.

Ei, în această situație criticul, chiar dacă mai amator așa, trebuie să se decidă de care parte este. I-a plăcut, ori ba, îl consideră un film demn de atenție sau dimpotrivă, ceva la care să nu te duci, decât în cazul în care ai pe acolo, prin întuneric, trei ore, și alte treburi.

Așadar, cel care vă scrie vă spune că lui i-a plăcut filmul. Lungimea chiar nu a prea contat – mai nou toți au început să facă filme lungi, probabil simțind că se termină și cu filmul în scurt timp – desfășurarea poveștii, da, previzibile, cum să fie tocmai la Hollywood?, punerea în scenă, jocul actorilor fiind de cel mai înalt nivel, chiar dacă, ei da, hai să zicem, într-un stil al noului cinema crescut pe videoclipuri.

De fapt, crede cel care vă scrie, asta este și problema ambelor părți: cei entuziaști se regăsesc în film în tinerețea și copilăria lor urmărind videoclipuri muzicale la MTV sau aiurea, cei contra tocmai asta îi reproșează lui Chazelle: că a coborât marea artă a filmului la nivelul videoclipurilor muzicale. Mie acest reproș mi se pare nițel cam snobistic, de parcă instrumentele filmului n-ar veni din diferite direcții, unele chiar de joasă speță, în fond, musicalul s-a născut din opereta noastră monarhică și dualistă, nemaivorbind de circ, element central pentru toate filmele comice ale perioadei mute.

De altfel, tocmai despre aste e vorba în „Babylon”, trecerea de la mut la sonor, criza și tragediile personale declanșate de această schimbare fundamentală în cea de a șaptea artă. Suntem în plină criză, atât economică, cât și a cinematografului, e, parcă, o atmosferă de sfârșit de lume care ne este prezentată însă nu documentaristic, ilustrativ, ci prin floarea ei otrăvită dintotdeauna de la inventarea filmului: industria cinematografică.

Chazelle nu ilustrează didactic, ci exprimă și insinuează, toate acestea prin recreerea babiloniei hollywoodiene înaintea apariției primului cod de corectitudine politică din lumea noastră mult încercată. Da, se pare că toți trec, indiferent că sunt contra ori tocmai invers, peste vestitul cod al producătorilor americani de filme din 1934, cod care urma să reglementeze cel puțin patruzeci de ani modul în care s-a făcut filmul american: fără erotisme deșănțate, fără realități deranjante, fără acel realism crud și de multe ori contondent care era caracteristic filmelor de dinaintea codului „bunelor maniere” din ’34.

Astfel, referințe la sex se reduceau la minim, un sărut pe ecran nu avea voie să țină mai mult de trei secunde, tot ce era legat de religie și națiune trebuia să fie decent și aprobativ, nuditatea era efectiv exclusă, fără să mai vorbim de alte cele, foarte reale și umane de altfel, cum ar fi violența sau alte perversiuni. Codul a fost în vigoare din 1934 până în 1968, marcând „epoca de aur” a Hollywoodului, fiind aruncat în aer de revolta tinerilor din occident în jurul anului crucial 1968.

Dar cu totul nu a trecut niciodată, mai nou fiind înlocuit cu acea vestită corectitudine politică, o preconcepție ipocrită care limitează la fel modul în care artiștii își pot exprima ideile, sentimentele și convingerile.

Revenind la „Babylon”, eu am vaga impresie că va funcționa ca vinul cel bun: va deveni din ce în ce mai consumat și apreciat odată cu trecerea timpului, atunci când prejudecățile și sensibilitățile de moment dispar și devin ceea ce au fost de la început: simple ipocrizii.

Atunci vom vedea că, jigniți în mândria lor profesională de cineaști responsabili și serioși, cei de acum din marele juriu nu au considerat că interpretările celor trei personaje de prim plan erau toate de Oscar. Brad Pitt este el și Clark Gable în același timp, realizând o prestație care excelează tocmai prin lipsă de mijloace, Margot Robbie atrage privirile în fiecare scenă în care este prezentă, iar revelația, din nou fără trucuri și artificii, Diego Calva, poate fi noul Brad Pitt sau John Gilbert, eventual Clark Gable, vedetele la care ne duce personajul interpretat de Pitt. Contează de fapt mai puțin, se presupune că personajul interpretat de Margot Robbie aduce cu Clara Bow, însă toate acestea sunt amănunte neimportante dacă te lași dus de val și nu te sperii de explozia de inedit și bizar din filmul lui Chazelle.

Desigur, nu este un film perfect, nu există filme perfecte, normal, putem identifica și elemente care puteau fi rezolvate mai bine sau mai adecvat, dar, dincolo de polemica care îl înconjoară, filmul lui Chazelle este un film de autor care se bazează din plin pe capacitatea peste medie a celor cu care lucrează, iar prin asta se apropie oarecum de tradiția europeană a filmului de artă.

Nu degeaba, unii, iconoclaști pro și contra, au pomenit în treacăt de Fellini și de Satyriconul său…

Nota autorului:

Nota Oscar Special 6 stele

articolul original.
Before yesterdaySpecial Arad

UAV Arad, implicată într-un proiect pentru reciclarea deșeurilor textile

6 February 2023 at 15:36
image

Comunicat. Elevi și profesori din Serbia, Turcia, Portugalia și Italia au fost prezenți la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, partener în cadrul proiectului „Sustainable Waste of Textile SWOT”, un proiect Erasmus plus, coordonat de Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” din Arad. Proiectul a fost demarat în 1 septembrie 2022 și se va finaliza în 30 septembrie 2024.

La evenimentul de deschidere au participat rectorul UAV, Ramona Lile, directorul Liceului Tehnologic „Francisc Neuman” Doina Stoica, inspector de specialitate din cadru IȘJ Arad, Adina Avacovici, coordonatorul proiectului, Anca Lupei, profesori din mediul universitar și preuniversitar, tinerii și cadrele didactice din țările partenere.

Tinerii implicați în proiect vor participa la activități organizate în cadrul celor două instituții de învățământ din Arad, vor vizita orașul și vor încerca să găsească soluții pentru reciclarea deșeurilor textile.

„Mă bucur să vă pot saluta astăzi aici, la Universitatea „Aurel Vlaicu” și să vă urez bun venit în România, în Arad. Sper să vă bucure vizita în orașul nostru, și să rămâneți cu amintiri frumoase. Lăsați creativitatea să vă inspire, bucurați-vă de diversitatea oferită de culturile din care proveniți, legați prietenii și faceți ca acest proiect Erasmus să fie un început pentru colaborările viitoare”, le-a transmis rectorul UAV, Ramona Lile, celor prezenți la deschidere.

articolul original.

Samsung Galaxy S22 Ultra – 4 motive pentru a-l cumpăra

6 February 2023 at 15:17
image

Samsung Galaxy S22 Ultra pare a fi unul dintre cele mai bune telefoane de până acum. Da, cel mai recent telefon emblematic al Samsung este un dispozitiv scump, dar cu siguranță nu se zgârcește la caracteristici.

De la un afișaj cu reîmprospătare rapidă și un S Pen încorporat la un chipset puternic și o mulțime de îmbunătățiri aduse camerei foto, Samsung Galaxy S22 Ultra conține toate caracteristicile la care te-ai aștepta de la un telefon de top, plus câteva elemente suplimentare specifice acestui model.

Iată o privire mai atentă asupra motivelor pentru care ai putea dori să faci din Samsung Galaxy S22 Ultra următorul tău telefon.

Ecranul mai luminos al Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung trebuie să se fi săturat ca iPhone să câștige toate laudele pentru afișajele sale (mai ales că se pare că Samsung este principalul furnizor al Apple pentru această parte). Întreaga gamă Galaxy S22 se mândrește cu câteva îmbunătățiri serioase ale afișajului, evidențiate de încercarea de a realiza cele mai luminoase ecrane de pe orice smartphone.

În cazul Samsung Galaxy S22 Ultra, acest lucru înseamnă un ecran care promite o luminozitate maximă de 1.7500 nits și o luminozitate tipică de 1.200. Asta înseamnă că nu te vei chinui niciodată să deslușești ceea ce se află pe ecranul Samsung Galaxy S22 Ultra în lumina puternică a soarelui.

S Pen este acum inclus cu Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra a fost primul telefon din afara seriei Galaxy Note care a oferit suport pentru S Pen de la Samsung. Acesta a fost un pas binevenit, chiar dacă incomplet. Pentru că S Pen a fost un accesoriu opțional pentru S21 Ultra, nu s-a simțit niciodată ca o parte integrată a telefonului.

Aceasta nu este o problemă cu Samsung Galaxy S22 Ultra, care include un slot pentru S Pen. Asta înseamnă că nu trebuie să vânezi o husă pentru a transporta stylus-ul. În schimb, pur și simplu îl scoți din telefon și te apuci să notezi direct pe ecranul Galaxy S22 Ultra.

S Pen-ul inclus în Galaxy S22 Ultra se întâmplă, de asemenea, să fie mai rapid decât înainte, cu o îmbunătățire a vitezei cu 70% și mai puțină latență.

O rată de reîmprospătare îmbunătățită pentru Samsung Galaxy S22 Ultra

Ratele de reîmprospătare dinamice sunt o caracteristică tot mai frecventă pe smartphone-urile de top, dispozitivele crescând rata de reîmprospătare atunci când activitatea pe ecran devine frenetică și reducând-o atunci când lucrurile sunt mai statice. Este o modalitate de a-ți oferi atât o experiență captivantă atunci când te joci sau parcurgi site-uri web cât și un consum mai mic de baterie atunci când nu ai nevoie de creșterea ratei de reîmprospătare.

Galaxy S21 Ultra de anul trecut putea să varieze între 10Hz și 120Hz, dar Samsung Galaxy S22 Ultra duce această ajustare și mai departe. Noul telefon poate atinge în continuare 120Hz atunci când este nevoie, dar când în alte momente, rata de reîmprospătare poate scădea până la 1Hz.

Sperăm ca acest lucru să se traducă printr-o durată de viață îmbunătățită a bateriei pentru Samsung Galaxy S22 Ultra. Nu uitati nici de noul Samsung S23 Ultra cu o baterie de pana la 5000 mah.

Încărcare mai rapidă pe Galaxy S22 Ultra

După ce a oferit o încărcare de 45W în 2020 cu Galaxy S20 Ultra, Samsung a revenit la o încărcare de 25W în modelul din anul următor. Samsung Galaxy S22 Ultra inversează această decizie, iar viteza de încărcare de 45W este din nou restabilită pe telefonul premium de la Samsung.

La această viteză, ar trebui să poți să încarci un Samsung Galaxy S22 Ultra golit de energie până la 50% după doar 20 de minute. Acest lucru este cu 10 minute mai rapid decât a durat ca S21 Ultra să atingă această valoare și este, de asemenea, de două ori mai rapid decât viteza maximă de încărcare a iPhone 13 Pro Max.

Va trebui totuși să îți cumperi propriul încărcător – Samsung nu include unul dintre acestea în cutia Samsung Galaxy S22 Ultra. Dar plafonul mai ridicat al vitezelor de încărcare prin cablu este totuși binevenit.

articolul original.

Din autostrada Sebeș-Turda, aflată încă în garanție, a „dispărut” o bucată. Drumul e închis (Video)

6 February 2023 at 14:21
image

O bucată din banda de circulaţie numărul unu a autostrăzii Sebeş-Turda s-a rupt, în urma unei alunecări de teren masive, deplasând parapetul metalic şi gardul de protecţie de pe marginea drumului. Alunecarea de teren produsă la autostrada aflată încă în garanţie a avut loc în apropiere de Alba Iulia, iar circulaţia este închisă pentru 30 de zile începând de la 1 februarie, notează news.ro.

Imaginile filmate la faţa locului, vineri, arată că o bucată de asfalt de mari dimensiuni s-a rupt din autostradă şi a plecat la vale, odată cu terenul de sub şosea, antrenând parapetul metalic şi gardul de protecţie.

Autostrada este închisă, începând de miercuri dimineaţă, timp de 30 de zile, pe sensul de deplasare Sebeş – Turda, de pe autostrada A10, pe sectorul cuprins între km 15+760 – 16+800.

Traficul rutier a fost deviat astfel: ieşirea de pe autostradă se va realiza prin nodul rutier Alba Iulia Nord, prin breteaua 3, către sensul giratoriu de pe DN 1, km 386+140, din care se va realiza şi revenirea pe autostrada A10, prin utilizarea bretelei de acces 4.

CNAIR a transmis că „lucrările necesare vor fi efectuate de constructor din fonduri propii, acestea fiind în perioada de garanţie”.

articolul original.

Polițiștii au prins mai mulți șoferi care au condus băuți la volan

6 February 2023 at 14:04
image

Comunicat. În seara zilei de 4 februarie, polițiștii Biroului Rutier au depistat un arădean de 33 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe Bulevardul Revoluției din municipiu. În urma testării cu aparatul alcooltest, a rezultat o îmbibație alcoolică de 0,83 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

În Sâmbăteni, a mai fost depistat, de polițiștii Serviciului Rutier, un bărbat de 52 de ani, din Ghioroc, în timp ce conducea un autoturism, având o alcoolemie de 0,75 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Cu o valoare de 0.70 mg./l. alcool pur în aerul expirat și cu dreptul de a conduce suspendat, a mai fost depistat, de polițiștii orașului Lipova, un tânăr de 25 de ani, din județul Botoșani, în timp ce conducea un autoturism în localitate.

În toate cazurile a fost dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, bărbații fiind cercetați penal pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

articolul original.

Polițiștii au prins un hoț de motorină din Șimand

6 February 2023 at 13:56
image

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează că ieri a fost prins un hoț care furase motorină în urmă cu 4 luni dintr-o localitate din județul Arad.

„În urma investigațiilor efectuate de polițiștii orașului Chișineu-Criș, a fost identificat un bărbat de 29 de ani, din Șimand, care, în noaptea de 26/27 septembrie 2022, ar fi sustras 400 de litri de motorină, dintr-un utilaj agricol.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate într-un dosar penal întocmit pentru furt calificat”, transmite IPJ Arad.

articolul original.
❌