ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Special Arad

Se încălzește, dar nu scăpăm de cerul mohorât. Când se anunță cele mai ridicate temperaturi

5 October 2022 at 07:46
image

Vremea se încălzește ușor, însă de nori nu scăpăm. După frigul neobișnuit, meterologii anunță joi, 6 octombrie, maxime de 25 grade Celsius în sud-estul țării. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a precizat că vremea se va apropia de normalul perioadei.

Miercuri, 5 octombrie, în țară, crul va fi variabil, trecător cu înnorări după-amiaza, dar cu o probabilitate de ploaie redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 13 gradeb Celsius, mai scãzute în depresiunile intramontane spre -1 grad Celsius, unde vor fi condiţii de brumă. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri se va semnala ceaţă îndeosebi în regiunile intracarpatice.

La Arad, după ziua de miercuri, când cerul e senin, dar maxima atinge doar 18 grade, vremea se va încălzi treptat, însă cerul va fi predominant noros. Totuși, dacă în restul țării se anunță în continuare ploi, singura aversă anunțată pentru municipiu este peste exact o săptămână, anume miercuri, 12 octombrie.

Zilele următoare, la Arad sunt anunțate temperaturi în medie de 22 grade C, iar noaptea în medie de 8 grade C, cea mai caldă zi anunțată fiind marți, 11 octombrie, când maxima va atinge 24 de grade, iar minima 14 grade.

Surse: ANM, accurweather.com.

articolul original.

Nu e destul că facturile la gaz și curent explodează… Guvernul a stabilit ca persoanele care stau la bloc să fie obligate să-și schimbe repartitoarele

5 October 2022 at 07:26
By: -
image

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, prevede că „în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în document.

Concret, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Citește mai mult pe adevarul.ro.

articolul original.

Părintele Cornel Aldescu, de la Micălaca Veche I, a trecut la cele veșnice

5 October 2022 at 07:01
image

Arhiepiscopia Aradului aduce o veste tristă în această zi de miercuri, 5 octombrie. Preotul pensionar Cornel Aldescu a trecut la viața cea veșnică, astăzi, la vârsta de 73 de ani.

Date biografice:
Părintele Cornel Aldescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1949 în judeţul Caraş Severin.
A absolvit Institutul Teologic din Sibiu în anul 1973.
A slujit timp de 40 de ani și 3 luni în Parohia Cărbunari, județul Caraş-Severin.
S-a pensionat în anul 2014, după care și-a urmat cele două fete venind în Arad pentru a fi alături de ele.
Din momentul pensionării până la sfârșitul vieții a fost îmbisericit și a slujit în biserica Parohiei Arad- Micalaca Veche I, din Municipiul Arad.

Trupul neînsuflețit al Părintelui Cornel Aldescu va fi depus în biserica Parohiei Arad-Micalaca Veche I, unde se vor săvârși slujbe de pomenire și prohodire.

„Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în Împărăţia Sa cea cerească împreună cu aleşii Săi! Veşnica lui pomenire din neam în neam!”, scrie Arhiepiscopia Aradului pe site-ul oficial.

articolul original.

Lucrările la varianta de ocolire a Timișoarei afectează circulația spre Remetea Mare și Lugoj

5 October 2022 at 05:54
image

DRDP Timișoara anunță că, deoarece s-au îmbunătățit condițiile meteo pentru executarea lucrărilor, începând de această dimineață, 5 octombrie, se închide circulația pe breteaua de urcare de pe DN 6 pe șoseaua de centură existentă, respectiv pe breteaua de coborâre de pe centură spre Remetea Mare/Lugoj. Măsura este luată pentru continuarea lucrărilor la joncțiunea variantei de ocolire Timișoara Sud cu varianta de ocolire Timișoara Nord.

Circulația pe relația Timișoara – centură și centură – Lugoj se va face prin sensul giratoriu de la Remetea Mare / Holver sau prin sensul giratoriu de pe DN 6 / Ghiroda. Pe relația Lugoj/Remetea Mare – centură Timișoara, traficul se va desfășura normal.

Măsurile vor fi valabile până în 30.11.2022.

Lucrările la dezafectarea bretelelor se vor desfășura numai în timpul zilei, iar sectoarele de lucrări vor fi semnalizate atât ziua, cât și pe parcursul nopții.

articolul original.

Operațiune DIICOT antidrog de amploare, inclusiv în vestul țării. Sunt audiate peste 150 persoane

5 October 2022 at 05:32
By: -
image

O amplă operațiune contra traficanților de droguri se desfășoară miercuri în România. În 12 județe au loc peste 80 percheziții domiciliare, iar la final cel puțin 150 oameni vor fi duși la audieri.

Potrivit anchetatorilor, procurorii DIICOT și polițiști din 12 județe efectuează 82 percheziții domiciliare. Peste 150 persoane vor fi conduse la audieri.

Dosarele instrumentate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciile Teritoriale Alba, Cluj și Galați și Biroul Teritorial Sibiu vizează comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu BCCO și efective din cadrul Jandarmeriei Române.

Sursa: stiripesurse.ro.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Special Arad

Special New Music | Piese noi de la Ren, Dirt Miller, Polyphia feat. Steve Vai, Pixies, All Them Witches, Arctic Monkeys, The War On Drugs, Red Hot Chili Peppers, Billy Idol, Broken Bells și mulți alții!

4 October 2022 at 19:13
By: Tomck@t
image

În această ediție Special New Music avem piese noi de la SNAYX, Ren, Dirt Miller, Ploho, Polyphia feat. Steve Vai, Shadow Fragments, L.S. Dunes, Star Chamber, The Others Are Dead, Steve (trupa se numește „The Others Are Dead, Steve”, nu e separat), Pixies, All Them Witches, Arctic Monkeys, The War On Drugs, Red Hot Chili Peppers, Billy Idol, High Vis, Kutiman feat. Dekel, Loyle Carner, Broken Bells, The Smashing Pumpkins, Mazey Haze, Miss Grit, Blue Mena, Puma Blue, Rareș Romanov, Kikuya, Vitez, Ferdinanth & Sorinashcu și sigoss ℳ.

Ascultă-le separat în lista de mai jos, ori în Playlist-ul YouTube, AICI.

SNAYX – Work

Ren – The Hunger

Dirt Miller – Troubled by Silence

Ploho – Не будем прощаться

Polyphia feat. Steve Vai – Ego Death

Shadow Fragments – Earth

L.S. Dunes – 2022

Star Chamber – No One Cares

The Others Are Dead, Steve – Gen Z

Pixies – Nomatterday

All Them Witches – Tour Death Song

Arctic Monkeys – Body Paint

The War On Drugs – Oceans of Darkness

Red Hot Chili Peppers – Eddie

Billy Idol – Running From The Ghost

High Vis – Shame

Kutiman feat. Dekel – Always Be Alone

Loyle Carner – Nobody Knows (Ladas Road)

Broken Bells – Love On The Run

The Smashing Pumpkins – Beguiled

Mazey Haze – The Weight of the Weekend

Miss Grit – Like You

Blue Mena – Knocked Out

Puma Blue – Hounds

Rareș Romanov – Consoon

Kikuya – Silent Speaker

Vitez – CxxG5xT

Ferdinanth & Sorinashcu – 01101111 01101110 01100101 00110001

sigoss ℳ – tsuki

articolul original.

Muzeu 2.0, pe timp de MAFA. „Operațiunea Parazitarea” condusă de kinema ikon continuă… | FOTO

4 October 2022 at 16:44
By: Tomck@t

Ce este un muzeu, de fapt? Un loc instituțional pentru obiecte arheologice și de artă, un spațiu expozițional pentru obiecte de o anumită valoare, obiecte rare, la urma urmei. Curiozități. Și apropo de curiozități… câți dintre voi v-ați pus întrebarea „Când au început să existe muzeele?”, „Care e istoria muzeelor?”, iar de pe Wikipedia (desigur) aflăm că unul dintre cele mai vechi muzee cunoscute este muzeul lui Ennigaldi-Nanna, construit de prințesa Ennigaldi, în Irakul modern, la sfârșitul Imperiului Neobabilonian, cca. 530 Î.e.n. Grecii și romanii antici au avut, de asemenea, muzee și inclusiv despre faimoasa Bibliotecă dispărută, din Alexandria, se spune că avea o secție de muzeu, în acele vremuri nefiind o diferență prea mare între termenii „Muzeu” și „Bibliotecă”. În acest context se pune întrebarea, de altfel, care e diferența și care e similitudinea dintre muzeele de atunci și de acum. Muzeele zilelor noastre au mai multe în comun, de fapt, cu ceea ce erau numite, în germană, „Wunderkammer”, „cabinetul de curiozități”, conținând colecții private ale unor persoane bogate, familii sau instituții de artă și obiecte, artefacte naturale rare. Asta în Evul Mediu, cea mai veche înregistrare picturală a unui astfel de cabinet de curiozități fiind gravura din Dell’Historia Naturale a lui Ferrante Imperato (Napoli, 1599). Cu mult timp în urmă, așadar se pune, din nou, întrebarea: Ce înseamnă un muzeu în ziua de azi? Exact ceea ce a fost la începuturi? Sau vremurile actuale – digitale, în primul rând – impun deja un UPGRADE?

Conferința „International Council of Museums” de la Praga din acest an s-a concentrat exact pe aceste întrebări, iar pentru că Aradul are deosebita onoare de a avea un grup de artă alternativă cunoscut pe scena artistică globală, cu o istorie semnificativă (peste 50 de ani) – e vorba de kinema ikon – întrebarea demnă de Alexa și Siri, „Was ist ein museum?”, a fost ridicată la fileu și în orașul nostru, respectiv ridicată deasupra capetelor sub forma unei semi-broaște țestoase pufoase și sub forma unui festival aflat la cea de-a noua ediție: Media Art Festival Aradpe scurt: MAFA, deschis la Complexul Muzeal Arad din 1 octombrie.

În ceea ce privește „contemporanizarea” muzeului prin artă experimentală și artă digitală, în cazul kinema ikon… nu e nimic nou sub soare. Ca parte a Complexului Muzeal Arad (cu sediul chiar în Palatul Cultural), kinema ikon face acest lucru de decenii întregi, explorează noile tehnologii și noile forme ale artei, fuzionează tehnologiile cu obiectele de artă și oriunde expune, transformă spațiul într-un veritabil „Wunderkammer” contemporan. Termenul de „Wunderkammer”, de altfel, este puțin mai vechi la kinema ikon, merge înapoi în timp până în 2012 – 2016, când au fost expoziții sub acest generic în sala kinema ikon din Muzeul de Artă.

Această pendulare între proiectele vechi și noi este o – am putea spune – practică recurentă la kinema ikon. Lucrările video și instalațiile media din festivalul MAFA de acum vin în continuarea unui proiect început de kinema ikon anul trecut, la ediția 8 – „MAFA: in:between” și, pe de altă parte, festivalul este o extensie a proiectului „Kimæra”, un proiect artistic complex cu o durată de cca. doi ani, trecând în revistă și anul în care orașul vecin, Timișoara, va fi Capitală Culturală Europeană, „Kimæra” fiind, de fapt, un proiect finanțat în întregime tocmai de către Primăria Timișoara, ca parte din programul Timișoara 2023.

Întâmplarea a făcut ca secția de istorie a Complexului Muzeal Arad (din incinta Palatului Cultural) să fie tocmai în această perioadă închisă, urmând să fie renovată complet. Temporar, deci aprox. doi ani, o parte din săli au fost însă date în folosință grupului kinema ikon. Cu alte cuvinte, i s-a dat liber la „PARAZITARE” experimental-artistică.

Autorii ediției a IX-a a MAFA sunt artiștii Thea Lazăr, Floriama Candea, Irina Bako, Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova, Diana Serghiuța, Josepha Blanchet, Suzana Dan, Nita Mocanu, Adrian Ganea, Laurian Popa, Marian Codrea, Mihai Zgondoiu, Radu Pandele, 13m10j, Monotremu, Mihai Pacurar, DARV collective, Dragoș Dogioiu, Dan Chiș, Ana Conțu, Justin Barbu, Georgiana Cojocaru, Alexandra Drăgulinescu, Ema Motea, Selina Yilmaz, Emanuel Ștefan, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Alexandra Irimia, Jasmine Pop, iar curatorii evenimentului sunt Călin Man și Ileana Selejan.

MAFA IX s-a bucurat și de prezența directoarei prestigiosului festival Ars Electronica (Linz, Austria), Christl Baur, precum și a invitaților speciali la evenimentele organizate de Asociația Doar Mâine (vezi aici) și anume Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria), Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București), Jon Dean (muzician, sociolog și video artist), Raluca Paraschiv (lector la Universitatea Națională de Arte din București) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București).

În plus, la sediul kinema ikon (tot în incinta Palatului Cultural, dar în partea cealaltă a clădirii) a fost proiectat și spectacolul de teatru-video „Actrițe. Adică, scuze că te ating” (de Michał Telega, traducere de Marina Palii – actrița Teatrului Clasic „Ioan Slavici” și sound design de Vlaicu Golcea), în regia artistului arădean Mihai Păcurar – colaborator kinema ikon – și cu actrițele Mădălina Mușat, Paula Dunker, Oana Hodade, Oana Pușcatu, Carmen Ghuirco și Kinga Ötvös. Tema filmului este hărțuirea sexuală și obiectificarea femeii. Este un spectacol de „teatru-video” în sensul că actrițele și-au oferit pentru film vocile, dar și expresiile fețelor, renderizate 3D și transformate în avataruri digitale.

Tot la sediul kinema ikon au fost proiectate după aceea animațiile premiate anul trecut în secțiunea „Electronic Theatre” a Festivalului de artă media Ars Electronica.

articolul original.

Trei persoane reținute de polițiști și infracțiuni rutiere

4 October 2022 at 13:23
image

Comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Arad în data de 4 octombrie 2022:

Trei persoane reținute, în ultimele 24 de ore

Polițiștii orașului Ineu au reținut un bărbat din județul Hunedoara, de 54 de ani, care, în timp ce se afla în Ineu, prin metoda „împrietenire”, ar fi sustras un telefon mobil din buzunarul unui bărbat. Cel în cauză este cercetat pentru alte fapte, pe numele său fiind dispusă măsura controlului judiciar, având obligația de a nu părăsi județul Hunedoara. Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar penal pentru furt.

În baza probatoriului administrat de polițiștii orașului Curtici, au fost reținuți doi bărbați din Macea, de 54 și 24 de ani, care, în perioada 1-3 octombrie, pe fondul unor neînțelegeri, ar fi distrus mai multe bunuri din imobilul unde locuiesc, aflat în proprietatea altei persoane.

Totodată, în timpul unui scandal, tânărul de 24 de ani ar fi incendiat mai multe bunuri din locuință, și la sosirea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Macea, solicitat pentru a stinge focul, s-ar fi opus intervenției, amenințând pompierii voluntari. Cercetările continuă pentru stabilirea participației celor în cauză, într-un dosar penal întocmit pentru distrugere și amenințare.

Toți cei în cauză urmează a fi prezentați magistraților cu propunerea luării de măsuri preventive.

Infracțiuni rutiere, în prima zi a săptămânii

În după-amiaza zilei de 3 octombrie a.c., un bărbat de 48 de ani, din Ghioroc, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism pe D.J. 708/B, în localitatea Cuvin, fiind sub influența alcoolului. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 1,07 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Cu o valoare de 0,76 mg./l. alcool pur în aerul expirat a fost depistat, în municipiu, un bărbat de 41 de ani, din Arad, în timp ce conducea un autoturism pe strada Mihai Eminescu.

Conform procedurii, în ambele cauze a fost dispusă recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind întocmite dosare de cercetare penală pentru conducere sub influența alcoolului.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum și pentru conștientizarea de către conducătorii auto a pericolelor la care se expun, prin nerespectarea regulilor de circulație.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate peste 130 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 54.000 de lei. Totodată, au fost reținute 18 permise de conducere și retrase 6 certificate de înmatriculare. Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulație și să adopte un comportament preventiv în deplasări.

articolul original.

Adrian Țolea: „Arădenii nu judecă intenții, ci fapte”

4 October 2022 at 13:17
By: -
image

„Suntem oarecum măguliți că Iustin Cionca este de acord cu noi că mii de familii din județ așteaptă cu sufletul la gură infrastructura de apă și canalizare, mai ales că există finanțare prin POIM pentru aceste investiții sau prin viitorul PODD.

Nu sunt deloc puțini bani, discutăm de peste 400 de milioane de euro, bani care zac nefolosiți din cauza ezitărilor în execuție a conducerii C.J.A.

Ce uită mereu Cionca și aghiotanții săi să precizeze este că au trecut mai mult de 6 ani de când Consiliul Județean, prin Compania de Apă și A.D.I. Apă Canal au semnat un contract de consultanță pentru întocmirea unui studiu de fundamentare și a documentației pentru accesarea fondurilor europene în vederea realizării infrastructurii de apă și canalizare. Este exact perioada de când echipa Cionca a preluat conducerea C.J. Arad.

6 ani! După care, surpriză, în martie 2022, tot ei reziliază acel contract, care, evident, se soldează fără rezultatul scontat. Între timp, arădenii sunt alimentați din plin cu vorbe goale, ca să nu uităm că Cionca și PNL există.

Pe noi nu ne doare gura să le reamintim că fondurile europene care pot rezolva problemele elementare ale sistemului de apă și canalizare stau prin conturi neutilizate din motive imposibil de înțeles.

Am depășit ceasul al doisprezecelea, iar alte județe ne-au luat-o înainte pentru că au tratat cu seriozitate această problemă și, implicit, nevoile oamenilor. De exemplu, la Prahova, presedintele C.J. de acolo a semnat zilele trecute un contract de 580 de milioane de euro pentru a rezolva toate problemele de apă și canalizare din județul lor: link.

Deci, la alții se poate! 

Precizez că nu-mi doresc o polemică cu Președintele C.J. Arad sau subalternii săi, cu răspunsuri interminabile din care cetățenii nu au nimic de câștigat, ci doar atragerea fondurilor europene pe care le avem de atâția ani la dispoziție pentru construirea infrastructurii de apă și canalizare în localități din județ, atât de necesare pentru un minim confort și pentru protejarea mediului.

Câte invitații la treabă mai dorești, Iustin Cionca?   

Iată ce ne declara Cionca în iunie 2021:

«După ani de zile de muncă, un proiect de 536 de milioane de euro prinde tot mai mult contur în județul Arad. Astăzi am participat la o ședință tehnică cu primarii din județ, despre extinderea rețelei de apă și canalizare în județul nostru. Compania de Apă și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal vor lucra la implementarea proiectului de 536 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei, în următorii ani, inclusiv creșterea calității apei potabile. Din această sumă, 202 milioane de euro urmează să fie investite în municipiu! După ani de zile de pregătiri, în această perioadă, suntem în contact cu experții europeni și cu echipa de implementare pentru a porni investițiile! Ce va însemna acest proiect? Modernizarea stației de epurare din Arad, peste 780 km rețea de apă modernizate sau, după caz, construite de la zero, aprox. 530 km de canalizare modernizate sau construite de la zero, stații noi de tratare sau de pompare a apei, echipamente și dotări noi», a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. (link)

În decembrie 2021 suma a mai scăzut… (link) 

Sau promisiunile din campania electorală PNL – Cionca… (link)

Remember:

În 2010, Compania de Apa Arad SA a accesat fonduri europene nerambursabile de peste 115 milioane de euro, pentru realizarea unui proiect de investiții care a fost împărțit în două faze de implementare, astfel:

Faza I : 2010-2016 finanțată prin programul P.O.S. MEDIU; (finalizată!)

Faza II: 2016- 2022 finanțată prin programul P.O.I.M.

Pentru faza II, Compania de Apă Arad S.A. are în pregătire un nou proiect regional care vizează dezvoltare infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad, în perioada 2014-2020.

Valoarea investiţiilor propuse în etapa 2014-2020: 456 milioane de euro, din care 80% din fonduri UE, 12,2% din bugetul de stat, iar diferența din cofinanțări locale și bugetul local. Din această sumă, aprox. 200 de milioane de euro se investesc în creșterea calității apei și a canalizării în municipiul Arad.

Proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, ar urma să vizeze aproximativ 53 de unităţi administrativ-teritoriale, care au în componenţa lor un număr de aproximativ 111 de localităţi”.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

Peste 67 tone de deșeuri din îmbrăcăminte, textile și aluminiu, oprite de polițiștii de frontieră la Nădlac II și la Satu Mare

4 October 2022 at 13:10
image

Poliţiştii de frontieră din vestul țării, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, nu au permis să intre în ţară trei mijloace de transport încărcate cu peste 67 de tone de deșeuri din îmbrăcăminte, textile și aluminiu.

În data de 03.10.2022, la diferite intervale de timp, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a două automarfare, conduse de doi cetăţeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri din îmbrăcăminte și textile, pe ruta Germania-România.

Tot ieri, în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetățean maghiar în vârstă de 50 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în străinătate, care transporta 35.800 kg deșeuri din aluminiu, de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din județul Satu Mare.

În toate cele trei situații au existat suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor respective, iar colegii noștri au solicitat sprijin autorizat Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatele Județene Arad și Satu Mare.

În urma verificărilor documentelor, s-a constatat că încărcăturile supuse controlului nu îndeplinesc condițiile legale de intrare pe teritoriul țării, șoferii neavând documentația necesară prevăzută de lege pentru transferul de deşeuri. În total, în autovehicule erau transportate 67.840 de kilograme de deşeuri.

În cauză, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mijloacelor de transport în cauză și a mărfurilor transportate.

articolul original.

Aproximativ 500 de străini depistați în situații ilegale în septembrie, în cadrul unor acțiuni organizate de polițiștii de imigrări

4 October 2022 at 13:03
image

Comunicat. În luna septembrie, prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a cetățenilor străini, precum și combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate. Au fost desfășurate peste 3.000 de activități specifice de control, fiind depistați aproximativ 500 de cetățeni străini în situații ilegale.

În perioada 1 – 30 septembrie, poliţiştii de imigrări au organizat, la nivel naţional, 3.042 activități specifice de control, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, precum şi cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 1.280 de sancţiuni contravenţionale, cetăţenilor străini şi angajatorilor, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

De asemenea, în cadrul activităţilor desfăşurate au fost depistaţi 481 de cetăţeni străini cu şedere ilegală.

Totodată, în perioada de referință, pentru 445 de persoane au fost emise decizii de returnare, cu termen de plecare voluntară de pe teritoriul României, iar 102 persoane au fost îndepărtate sub escortă.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân activitățile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

De asemenea, în perioada de referință, polițiștii de imigrări au eliberat 12.437 de avize de angajare în muncă, pentru diferite categorii de lucrători.

Dintre acestea, 12.199 au fost eliberate pentru lucrătorii permanenți, 63 pentru lucrătorii înalt calificați, 157 pentru cei detaşați, 17 pentru lucrătorii ICT (persoană transferată în cadrul aceleiaşi companii) și un aviz pentru un lucrător sezonier.

Dacă aveți cetățenia unui stat din afara Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene și doriți să munciți în România trebuie să găsiți un angajator, iar dacă acesta decide să vă angajeze, va întreprinde demersurile necesare pentru obținerea unui aviz de angajare.

În România puteți fi angajat la un singur angajator, persoană fizică sau juridică, care a obținut un aviz de angajare, în condițiile legii.

Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detașare se depune de către angajator/beneficiarul prestării de servicii, la oricare dintre formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pentru eficientizarea procesului de preluare a cererilor Inspectoratul General pentru Imigrări oferă celor interesați posibilitatea transmiterii online a cererii și a documentelor necesare.

Informații suplimentare găsiți aici.

Exemple:

La data de 8 septembrie a.c., polițiștii de imigrări din Galați au depistat cu şedere ilegală patru cetăţeni străini din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani, în urma unei acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii şederii şi muncii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza de competenţă.

În urma verificărilor s-a constatat faptul că persoanele în cauză au intrat legal în țara noastră însă, la expirarea dreptului de şedere nu au părăsit teritoriul României şi nici nu au întreprins demersurile legale pentru prelungirea acestui drept.

Având în vedere cele constatate, polițiștii de imigrări au sancționat contravențional cei patru cetățeni străini cu amendă în valoare totală de 2.100 lei.

De asemenea, pe numele lor au fost emise decizii de returnare, prin care sunt obligați să părăsească voluntar teritoriul României în cel mult 15 zile, în conformitate cu prevederile OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

***

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Hunedoara au desfășurat, în perioada 19 – 22 septembrie a.c., mai multe acţiuni şi controale în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în cadrul acţiunilor întreprinse au fost depistaţi opt cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 23 și 56 de ani, toți bărbați, din Nepal și Sri-Lanka, care desfășurau activități lucrative, fără forme legale. Dintre aceștia, patru se aflau cu ședere ilegală pe teritoriul României, iar în cazul celorlalți patru cetățeni străini a fost luată măsura revocării dreptului de ședere.

Ca urmare a celor constatate, poliţiştii de imigrări au emis pe numele cetățenilor străini decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 30 de zile de pe teritoriul țării noastre.

De asemenea, reprezentanţii societăţii comerciale au fost invitați să se prezinte la sediul biroului pentru imigrări, în vederea finalizării controlului și luarea măsurilor legale care se impun.

***

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare au efectuat la data de 27 septembrie a.c., o acţiune în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a cetățenilor străini, pe raza de competență.

În cadrul acțiunii au fost depistați zece cetățeni din Bangladesh, cu vârste cuprinse între 24 și 28 de ani, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale la o societate comercială din județul Satu Mare.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cetățenii din Bangladesh au intrat legal în România, în baza vizelor, în scop de muncă, însă nu și-au reglementat dreptul de ședere până la expirarea vizei.

Ca urmare a celor constatate, polițistii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare  au emis pe numele acestora decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile, în conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul juridic al străinilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 100.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

articolul original.

Termen pentru depunerea dosarului și documentele necesare pentru solicitanții de locuințe sociale

4 October 2022 at 12:52
image

Primăria Municipiului Arad, prin Serviciul Fond Locativ, atrage atenția solicitanților de locuințe sociale care au depus dosarul începând cu data de 1 ianuarie 2020 că până la data de 20 octombrie 2022  vor trebui să se prezinte la Serviciul Relații cu Publicul (Palatul Cenad, camera 5) cu un set de documente.

Este vorba despre adeverințe cu venitul NET lunar, inclusiv cu venitul net permanent pe ultimele 12 luni, defalcat pe luni, sau cupon de pensie ori declarație notarială că nu beneficiază de niciun venit-ambii soți și membrii familiei de gradul I.

Solicitanții de locuințe sociale care nu depun actele menționate până joi, 20 octombrie 2022, vor fi considerați neeligibili în vederea repartizării unei locuințe.

articolul original.

Probleme în „paradisul” politic din Lipova: Mircea Jichici și-a dat demisia din funcția de city manager

4 October 2022 at 09:51
image

De numele lui Mircea Jichici se leagă nu doar incompatibilitatea declarată de ANI în 2016, ci și două mandate de primar la Lipova. Nu au fost trei deoarece la ultimele alegeri din 2020, Tribunalul Arad i-a retras dreptul de a candida din cauza problemelor juridice pe care le-a descoperit ANI (legea prevede că o persoană găsită în incompatibilitate de ANI nu mai poate ocupa o funcție publică trei ani de zile, în cazul fostului primar fiind vorba de „anul de grație 2023”).

De altfel, Jichici a fost cel care l-a ales și l-a girat pe actualul primar Florin Pera, cel care, „de mânuță” cu edilul incompatibil, a câștigat alegerile din localitate. Normal, după ce a fost ales, Pera l-a desemnat pe Jichici city manager  al Lipovei, o funcție care nu este vizată de legile incompatibilității. Nu e ceva nou, s-au mai văzut și alte cazuri.

Dar, surpriză mare! Pare că dragostea dintre cei doi, Pera și Jichici, a murit. De ce? În urmă cu 15 zile, Mircea Jichici și-a dat demisia din funcția de city manager. Despre actul lui Jichici, primarul a comentat pentru Special Arad: „Știam că își va da demisia. Din ce am înțeles a fost la recomandarea medicului său. A acuzat niște probleme de sănătate și astfel… Însă avem deja un nou city manager, Adrian Antoche. E din interior, adică din aparatul de specialitate. Nu am dorit să încărcăm bugetul cu o nouă angajare”, ne-a declarat edilul.

Ei bine, Antoche este probabil mărul discordiei în toată această poveste, nefiind deloc exclusă ipoteza ca relațiile acestuia cu anumiți membri ai conducerii organizației județene a PSD Arad, implicit susținerea de care se bucură, să-l fi împins pe Jichici să demisioneze. Antoche chiar a fost în cărți să fie desemnat candidat al PSD la Primăria Lipova, în 2020, doar că atunci s-a opus… Mircea Jichici.

Pentru Special Arad, fostul primar și city manager a comentat: „Da, mi-am dat demisia. ȘI din motive de sănătate. Nu m-a nemulțumit nimic, atât că am și eu o vârstă și mi-a ajuns. Deocamdată nu mă gândesc să candidez din nou la primărie. E mult, e prea mult. Mai sunt doi ani, ați văzut cum e în ziua de astăzi, nu știi ce îți rezervă viitorul. Cu sănătatea cum sunt… nu cred că e cazul să ne gândim așa departe. Domnului Adrian Antoche îi doresc mult succes, și cum i-am spus și domnului primar, le stau la dispoziție oricând. Dacă e ceva pentru Lipova, cu tot dragul”. 

Pentru noi, acel „Și” rostit de fostul city manager spune multe. Și poate că în viitorul nu foarte îndepărtat o să aflăm adevărul despre ce s-a întâmplat. Pe de altă parte, aflăm că liberalii își freacă mânile de fericire că omul cotat cel mai bine în sondajele din Lipova, Mircea Jichici, pleacă de lângă primar. Și nu credem că ar fi exclusă o încercare a PNL de a-l înregimenta pe Jichici.

articolul original.

Cum se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece noiembrie 2022 – martie 2023

4 October 2022 at 09:20

Primăria Municipiului Aradv a publicat modul de desfășurare și explicațiile referitoare la care sunt pașii în vederea primirii ajutorului la încălzirea locuinței în sezonul rece noiembrie 2022 – martie 2023 și a suplimentului pentru energie.

I. Preluarea cererilor de la populație se va face în 5 locații denumite “centre pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece noiembrie 2022 – martie 2023 și a suplimentului pentru energie“. Adresele celor 5 centre sunt următoarele:4

1) Centrul pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 1
Locație: Arad, Piața Plevnei nr. 1.
Cartiere arondate: Centru (B-dul Revoluției, de la P-ţa Romană până la Gară și străzile adiacente), Aradul Nou, Sânicolaul Mic, Subcetate, Mureșel, Grădiște, Cartierul Funcționarilor.

2) Centrul pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 2
Locație: Arad, Calea Radnei nr. 250
Cartiere arondate: Micalaca (inclusiv zona III).
La această locație se vor depune cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie electrică și a suplimentului pentru energie aferent de către toți solicitanții de pe raza municipiului Arad.

3) Centrul pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 3
Locație: Arad, Calea Radnei bl. 108/b, parter
Cartiere arondate:
A) Pentru încălzirea locuințelor cu energie termică și gaze naturale: Şega, Gai, Bujac, Poltura, 6 Vânători.
B) Pentru încălzirea locuințelor cu combustibili solizi și/sau petrolieri: Gai, Bujac, Poltura, 6 Vânători.

4) Centrul pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 4
Locație: Arad, str. Rodnei nr. 3-5 bl. 5 (zona Confecții)
Cartiere arondate:
A) Pentru încălzirea locuințelor cu energie termică și gaze naturale: Pârneava, zona Confecții, Faleza Sud, Drăgășani, Cadaş.
B) Pentru încălzirea locuințelor cu combustibili solizi și/sau petrolieri: Pârneava, zona Confecții, Faleza Sud, Drăgășani, Cadaş, Şega.

5) Centrul pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 5
Locație: Arad, Calea Radnei, nr. 250, sediul Direcției de Asistență Socială Arad
La această locație se vor depune cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței de către beneficiarii de ajutor social conform Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare și de către beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Activitatea de preluare a cererilor în vederea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023 și a suplimentului pentru energie, se va desfășura în Municipiul Arad începând cu data de 17.10.2022.

Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie se va face începând cu luna noiembrie 2022, pentru solicitanții care au depus cererile și documentele doveditoare în perioada 17.10.2022 – 20.11.2022, în ordinea străzilor și a zilelor specificate în anexa nr. 2 a prezentei și care face parte integrantă din dispoziție. După acest termen, cererile vor fi aprobate conform prevederilor Legii nr. 226/2021, și anume:

-începând cu luna depunerii cererii, pentru solicitanții care au depus cererile și documentele doveditoare până în data de 20 a lunii respective;
-începând cu luna următoare, pentru solicitanții care au depus cererile și documentele doveditoare după data de 20 a lunii;
-începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie electrică se vor prelua exclusiv la sediul Centrului pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 2, situat în Arad, Calea Radnei nr. 250, de la toți solicitanții de pe raza municipiului Arad.

Beneficiarii de ajutor social conform Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare și beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare, vor depune cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie la sediul Centrului pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie nr. 5, situat în Arad, Calea Radnei, nr. 250 (la sediul Direcției de Asistență Socială Arad), indiferent de tipul de încălzire folosit.

II. Formularele de cerere pot fi ridicate de către solicitanți astfel:
-de la casieriile CET – HIDROCARBURI de către persoanele a căror locuință se încălzește cu energie termică ;
-de la Centrele de preluare a cererilor de către persoanele a căror locuință se încălzește cu energie electrică, gaze naturale sau combustibili solizi și/sau petrolieri.

Pentru sezonul rece noiembrie 2022 – martie 2023, formularul de cerere și declarație pe propria răspundere este unic pentru toate tipurile de încălzire (energie termică, energie electrică, gaze naturale, combustibili solizi și/sau petrolieri).

Tipul de încălzire se evidențiază pe cerere, prin bifarea căsuței aferente tipului de încălzire. Titularii au obligația înscrierii corecte și ușor lizibile a codurilor de client și CLC în rubricile din cerere.

Tipurile de supliment pentru energie solicitate se evidențiază pe cerere, prin bifarea căsuțelor aferente tipurilor de energie utilizate.
III. La depunerea cererilor, în cazul asociațiilor de proprietari/locatari, cererea va cuprinde pe pagina 16, o adeverință cu următorul format:


Adeverința va fi completată și semnată de către președintele / administratorul asociației, având obligatoriu ștampila asociației. Președintele / administratorul poartă răspunderea veridicității datelor înscrise în adeverință, conform prevederilor legale în vigoare și a actelor normative care reglementează materia.

În cazul în care nu este constituită asociație de proprietari / locatari în imobil, titularul solicitării va completa și semna următoarea declarație, care se regăsește pe pagina 15 a formularului de cerere-declarație pe propria răspundere:

Potivit legii, trebuie să se solicite acte doveditoare atât privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, precum și privind locuința sau bunurile deținute de aceștia, cererea și declarația pe propria răspundere în formatul stabilit de actele normative în vigoare vor fi însoțite de următoarele acte:

1) Acte de identitate pentru toți membrii familiei:
a) Buletin de identitate, carte de identitate sau carte de identitate provizorie pentru persoanele peste 14 ani;
b) Certificat de naștere pentru minorii sub 14 ani;
c) Certificat de naștere pentru minorii peste 14 ani care nu au stabilită filiația față de tată
d) Permis de ședere temporară, permis de ședere pe termen lung, carte de rezidență și carte de rezidență permanentă, pentru cetățenii străini sau apatrizi.

2) Acte doveditoare de venituri (luna anterioara depunerii cererii): 
a) adeverință salar net (orice fel de salar), în care vor fi incluse toate sporurile și primele, cu specificarea dacă se acordă sau nu tichete de masă, valoarea acestora, și dacă beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinței în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice;
b) venituri obținute din străinătate;
c) cupon de pensie (orice fel de pensie);
d) cupon indemnizație șomaj sau venit lunar de completare;
e) cupon / adeverință indemnizație pentru persoana cu handicap;
f) adeverință bursă elevi și studenți (se specifică felul bursei și cuantumul) ;
g) adeverință indemnizații și stimulente pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani;
h) talon de plată indemnizații cu caracter permanent;
i) cupon alocații de stat pentru copii, de întreținere pentru minorii dați în plasament familial sau încredințați;
j) act legal de încredințare a minorilor (când aceștia nu locuiesc împreună cu părinții, sau dacă părinții sunt despărțiți legal sau în fapt);
k) hotărârea de încredințare în cazul minorilor care sunt în plasament familial sau încredințați spre adopție ;
l) orice alt document care să dovedească veniturile lunare menționate în declarația de venituri cod 01 – 80 ;

3) Acte doveditoare privind gradul de dizabilitate – certificat de încadrare în grad de handicap (în copie).

4) Acte doveditoare privind locuința (pentru titularul cererii):
a) contract de vânzare – cumpărare;
b) extras CF recent (care să nu fie ieșit din perioada de valabilitate);
c) contract de închiriere;
d) contractul de comodat, însoțit de documentul care atestă dreptul comodantului de a da în folosință imobilul
e) orice act care să ateste dreptul locativ sau de folosință în condițiile legii.

5) Acte doveditoare privind bunurile mobile:
a) certificatul de înmatriculare al autovehiculului / vehiculului (în copie);

6) Acte doveditoare privind sistemul de încălzire și sursele de energie folosite:
a) factură E-ON  (în copie);
b) factură CET, pentru consumatorii individuali (în copie);
c) factură Enel  (în copie);
d) contract valabil pentru furnizarea energiei electrice și dovada debranșării de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale pentru solicitanții de ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică (în copie).
Pe copiile facturilor anexate solicitării este obligatoriu să fie clar lizibile codul titularului de contract / codul de client și codul locului de consum (CLC).

7) Persoana care a înstrăinat locuința în baza unui contract cu clauză de întreținere [art. 3 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 226/2021], va anexa la cerere, în mod obligatoriu, în copie, contractul de întreținere

8) Încheiere executorie definitivă privind recunoașterea de către instanța de tutelă a capacității depline de exercițiu în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă intre 16 și 18 ani care locuiesc și se gospodăresc singure și au capacitate de exercițiu anticipată.

9) Împuternicire din partea proprietarului locuinței sau din partea titularului contractului de închiriere, comodat sau concesiune al acesteia, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 226/2021, în cazul în care titularul este un alt membru de familie, nu titularul dreptului locativ.

10) Declarație pe propria răspundere privind adresa la care locuiesc în fapt în cazul persoanelor care locuiesc în zonele nesistematizate, Sânicolau Mic (str. Tarafului, str. Brândușei, str. Căpșunilor), Alfa (str. Mărului, str. Sabinelor), Șega (str. Mușețel, str. Șezătoarei, str. Aprodul Purice, str. Socului, str. Baba Novac, str. Giordano Bruno, str. Hașdeu, str. Cosânzeana). Conform prezentei dispoziții, locuințele persoanelor care locuiesc în fapt în zonele nesistematizate se asimilează la categoria „locuințe situate în așezări informale” prevăzute de Legea nr. 226/2021.

11) Declarație pe propria răspundere privind adresa la care locuiesc în fapt în cazul persoanelor care au adresa „Municipiul Arad” în actul de identitate provizoriu.

12) Beneficiarii de ajutor social și beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei vor anexa cererii doar actele de identitate (în copie), actele doveditoare de venit și, după caz, certificatul de înmatriculare al autovehiculului / vehiculului (în copie).

13) Extras de cont pentru solicitanții de ajutor pentru încălzire, respectiv supliment pentru energie pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri, în cazul în care se optează pentru virarea ajutoarelor în cont.

Nu se solicită:
-adeverință de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă; acest act precum și altele dacă e cazul vor fi solicitate în cazul efectuării unor verificări prin sondaj sau a unor verificări impuse din orice alte motive
-acte doveditoare privind bunurile imobile, întrucât software-ul de gestionare a prestațiilor sociale utilizat de către Direcția de Asistență Socială Arad, este conectat la cel de evidență a bunurilor mobile și imobile utilizat de Direcția Venituri a Primăriei Municipiului Arad, cu excepția cazurilor în care interogarea bazei de date a instituțiilor partenere nu clarifică situația
-acte doveditoare privind statutul de beneficiar de prestații sociale (ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei, acest aspect urmând a fi verificat în bazele de date ale Direcției de Asistență Socială Arad
-comunicarea dispoziției privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, pentru sezonul rece anterior, acest aspect urmând a fi verificat în bazele de date ale Direcției de Asistență Socială Arad.

II. Se va solicita de către Direcția de Asistență Socială Arad, Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad, eliberarea de adeverințe privind veniturile impozabile realizate de solicitanții de ajutor pentru încălzirea locuinței și de supliment pentru energie. Adeverințele de la Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Arad, vor fi solicitate pentru toți membrii de familie, cuprinși în cerere, pe bază de tabel de către angajații Direcției de Asistență Socială Arad.

III. Se va solicita de către Direcția de Asistență Socială Arad, Casei Județene de Pensii Arad, emiterea de dovezi privind acordarea / neacordarea unei forme de sprijin pentru încălzirea locuinței pentru diverse categorii de pensionari.

IV. Pentru verificarea veridicității datelor înscrise în declarațiile pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia, se vor efectua anchete sociale. Anchetele sociale se efectuează la interval de 6 luni sau ori de câte ori este nevoie, în conformitate cu prevederile art. 33 alin. (7) din Legea nr. 226/2021. Anchetele sociale pentru cererile de acordare a ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie se efectuează astfel:
a) în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în cazul ajutorului pentru energie electrică, cu excepția beneficiarilor de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei pentru care au fost deja efectuate anchetele sociale;
b) până cel târziu în data de 28.02.2023 pentru solicitanții de ajutor pentru energie termică, gaze naturale, respectiv combustibili solizi și/sau petrolieri și supliment pentru energie, în cazul cererilor înregistrate în perioada 17.10.2022 – 20.11.2022;
c) în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii pentru solicitanții de ajutor pentru energie termică, gaze naturale, respectiv combustibili solizi și/sau petrolieri și supliment pentru energie, în cazul cererilor înregistrate începând cu data de 21.11.2022.

V. Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie se realizează prin dispoziții colective distincte emise de primarul municipiului Arad, pe fiecare tip de încălzire în parte, respectiv pentru suplimentul pentru energie; dispozițiile se emit o singură dată pentru toată perioada acordării beneficiilor. În mod similar, modificarea dreptului, încetarea dreptului și respingerea solicitării se realizează prin dispoziții colective emise de primarul municipiului Arad, pe fiecare tip de încălzire în parte, respectiv pentru stimulentul pentru energie.

VI. Vor fi emise comunicări individuale privind rezoluția de aprobare / respingere / modificare / încetare a ajutorului pentru încălzire respectiv pentru stimulentul pentru energie, pentru fiecare solicitant.

VII. În cazul ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie termică, în care rezoluția cererii nu se schimbă în lunile următoare depunerii acesteia, modificându-se doar valoarea ajutorului maxim lunar pentru încălzirea locuinței cu energie termică, din rațiuni economice, comunicările individuale vor cuprinde valoarea ajutorului maxim pentru fiecare lună în parte.

articolul original.

Circulația s-a închis temporar pe Transalpina, din cauza viscolului

4 October 2022 at 09:08
image

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) informează că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (zăpadă, viscol și ceață) și pentru siguranța participanților la trafic, CNAIR și Poliția Rutieră, au luat astăzi, 4 octombrie, decizia închiderii circulației rutiere pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34+800 – km 59+800).

Măsura închiderii temporare a circulației rutiere pe acest sector de drum a fost luată pentru siguranța participanților la trafic, având în vedere fenomenele meteorologice imprevizibile ce pot apărea în orice moment în această zonă.

Circulația rutieră pe acest sector de drum va fi reluată când condițiile meteorologice vor permite desfășurarea traficului rutier în siguranță.

articolul original.

Planuri pentru reabilitarea exterioară și interioară a Teatrului de Marionete

4 October 2022 at 08:45
image

Printre cererile pe care le depune Primăria Arad în această perioadă în vederea obținerii unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul „Valul Renovării”, se află și un imobil care a fost trecut mulți ani cu vederea, deși e de o valoare incontestabilă, și care are nevoie mare de intervenție. Vorbim de Teatrul de Marionete, care o perioadă lungă de timp a fost singurul Teatru de Marionete din țară și unul dintre cele 5 din Europa.

Acum, Primăria a pregătit documentele pentru a depune proiectul „Reabilitare termică clădire Teatrul de Marionete Arad”, în care ca parte eligibilă este renovarea exteriorului (inclusiv anveloparea termică, după standardele pe care le impune tipul de clădire) și schimbarea acoperișului. Pentru aceste lucrări, suma solicitată este de 4,6 milioane lei (fără TVA). Pe lângă acestea, se dorește și consolidarea pe partea de interior, pe care municipalitatea va fi nevoită să le facă din bugetul local, aici fiind inclus și peretele scenei si partea de interior a scenei, pentru care există întocmită o expertiză în acest sens.

Deși în majoritatea timpului de la înființare, Teatrul de Marionete a funcționat ca instituție de sine stătătoare, în urmă cu câțiva ani aceasta a fost contopită cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, fiind la ora actuală în subordinea conducerii acestuia.

Contactat de Special Arad, directorul teatrului, Bogdan Costea, a spus că ultimele renovări interioare ale sălii Teatrului de Marionete au fost efectuate în perioada 1998-1999 și că ulterior a mai purtat discuții cu municipalitatea, pentru a solicita reabilitarea, în urmă 5 – 6 ani, pe atunci cu directorul tehnic din Primărie, dar că au rămas doar la stadiul de discuții „de principiu”. L-am întrebat și dacă există vreun „plan B” în cazul în care nu se va acorda această finanțare prin PNRR, iar Costea ne-a spus că în acel caz o să înainteze pe anul viitor o solicitare pentru o posibilă renovare, întrucât este o dorință evidentă de a reabilita imobilul, iar acest lucru nu e posibil să fie făcut direct de administrația teatrului, fiind o lucrare complexă, așa cum a fost și în cazul reabilitării Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

„Lucrări de o asemenea anvergură țin de departamente de specialitate din Primărie. Noi putem, de exemplu, să ne asumăm renovarea unui hol, dar nu restaurarea sălii”, ne-a explicat Bogdan Costea.

Spectacole de peste 70 de ani

Teatrul de Marionete a început să funcționeze cu trei ani mai devreme de data stabilită oficial. Primul regizor și primul director al teatrului, Cristian Frangopol, a adunat în jurul său încă din 1948 tineri entuziaști cu care a hotărât să facă un teatru de marionete. Împreună cu aceștia au fost create și păpușile, sforile, costumele etc. Apoi, în 1951, a avut loc prima premieră, „Galoșul Fermecat”, marcând înființarea Teatrului de Marionete din Arad.

Citește și: 

 Elena Gherghinescu Ziegler și-a lansat cartea despre istoria și amintirile dintr-una dintre cele mai valoroase, dar trecute cu vederea instituții din oraș: Teatrul de Marionete – Special Arad · ultimele știri din Arad

• Maestrul păpușar Carmen Mărginean împlinește 40 de ani de Teatru de Marionete! Bucuria copiilor, anii de actorie și ignoranța administrației – Special Arad · ultimele știri din Arad

• Festivalul Internațional de Teatru Clasic și Euromarionete revin cu ediții noi, după o pauză de doi ani – Special Arad · ultimele știri din Arad

articolul original.

Cât de „post-” suntem și care e rolul tehnologiei în societate? Rezumat post-„Post-Educația” și post-Ars Electronica la Arad

4 October 2022 at 07:56
By: Tomck@t
image

Ultima zi din septembrie și prima din octombrie au fost două zile deosebit de importante și interesante pentru lumea artistică arădeană. Pe de o parte, s-au îngrămădit și s-au suprapus mai multe evenimente artistice (Media Art Festival, Noaptea Bibliotecii, Noaptea Albă a Galeriilor, Turneul Violoncellissimo la Filarmonică etc.), iar pe de altă parte, la evenimentele organizate de Asociația Doar Mâine, integrate în Noaptea Bibliotecii și corelate oarecum și cu Media Art Festival, au fost atinse și problematici din domeniul pedagogiei teoretice, cu implicații în dezvoltarea societății și cu un accent expres pe relația umanitate – tehnologie.

Au fost prezenți la Arad invitați de seamă din lumea artelor contemporane și din sfera educațională: Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria), Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București), Jon Dean (muzician, sociolog și video artist), Raluca Paraschiv (lector la Universitatea Națională de Arte din București) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București) și, nu în ultimul rând, Christl Baur (directoarea prestigiosului festival Ars Electronica).

Despre Ars Electronica trebuie spus că este un institut cultural, educațional și științific fondat în anul 1979 în orașul Linz, Austria, activ în domeniul artei new media, cu sediul la Centrul Ars Electronica, care găzduiește Muzeul Viitorului, iar festivalul anual Ars Electronica, tot din 1979, gestionează o unitate multidisciplinară de cercetare și dezvoltare în domeniul artelor media, cunoscută sub numele de Futurelab. Actuala directoare a festivalului, Christl Baur, a participat alături de Horea Avram, Irina Botea Bucan, Mihaela Kavdanska, Alexandru Berceanu, Raluca Nestor Oancea, Raluca Paraschiv și Jon Dean la masa rotundă „Post-Educația”, pe 30 septembrie, la Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol”, iar a doua zi, 1 octombrie, în sala mică a Filarmonicii, a urmat Prezentarea Ars Electronica.

În rândurile de mai jos veți găsi spicuiri din cele discutate la masa rotundă „Post-Educația”, iar după partea pur teoretică, la final veți găsi concluzia mult mai punctuală și practică despre rolul tehnologiei și rolul educației, „servită” de Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica

Masa rotundă „Post-Educația”, moderată de Marius Stoica (directorul interimar al bibliotecii arădene) și Raluca Nestor Oancea (lector UNArte), s-a concentrat pe rolul tehnologiei în viața de zi cu zi, în educație și în artă. De asemenea, participanții au încercat să găsească un răspuns la întrebarea „Ce înseamnă, ce presupune post-educația și post-internet”, dar dezbaterea s-a lovit din start și aproape până la final de problematica prefixului „post-”, profesorul Horea Avram fiind cel care a pus punctul pe i, spunând că:

•  „Sintagma asta a persistat și e aplicată la orice, mai puțin la cuvântul post- însuși. Ar fi foarte binevenit un post-post, poate ne-ar mai liniști un pic. Deci suntem post-tot, post-orice… și cumva e problematică chestia asta. Lucrurile sunt mult mai nuanțate, fără îndoială, nu vreau să fac aici prea multe precizări, dar cred că are loc într-o sintagmă care la rândul ei este extrem de complicată și neașezată terminologic și conceptual, mă refer la post-umanism. Aș face o importantă diferențiere: nu „post-uman”, care mi se pare că nu are niciun sens… nu am fost niciodată pre-umani, early humans, late humans, iar acum post-umani și ne îndreptăm spre starea supremă de broască țestoasă. Post-umanism însă ar avea (n. red. – sens) și cred că încolo trebuie să ne ducem, să îl definim. Post-umanismul își are rostul în zona filosofică, în care nu mai vorbim de acel subiect unic fabricat în gândirea modernă și în Iluminism, acel om cartezian, om în două dimensiuni corporale, în al doilea nivel în zona antropologică, asta însemnând faptul că noi începem să gândim și despre alte reguli, filosofia animală, apoi gândirea ecologică în toate formele ei, o răsturnare și o reașezare a ideii de uman și în al treilea rând, foarte importantă în discuția de față este cea tehnologică, în care vorbim despre un om care folosește tehnologia mai mult decât ca o unealtă. (…) I-aș spune omul-nor, omul care trăiește în cloud, în Web3. (…) Ce vreau să spun e că aș pune sub semnul întrebării acest post-internet, pentru că acest om nou de care vorbesc este un utilizator de tehnologie și de internet mai mult decât a făcut-o până acum, deci nu suntem în post-internet, suntem foarte-internet”

•  Alexandru Berceanu: „Când eram elev de liceu, ne-a povestit Mircea Cărtărescu, acest poet post-modern, și eu am fost foarte impresionat în acel moment, despre metafora post-istorică a lui Fukuyama. Nu suntem acolo, deloc. Dimpotrivă, acum simțim diferențele, cred, mai acut și dacă privim la internet, noi, în România, ne gândim că avem acces egal, dar global nu există un acces egal. Sunt foarte multe etaje în acest post-internet”

•  Irina Botea Bucan a ridicat problema cum folosim tehnologia sau cât ne folosește ea pe noi, dacă „reușim până la urmă să folosim tehnologia internetului la un maxim potențial, fiind ceva consumatoare de timp. Deci ne pierdem doar timpul? Sau le transformăm în ceva care ne duce undeva?”

•  Raluca Nestor Oancea a direcționat discuția spre estetică dând exemplu cunoscuta carte a lui Christiane Paul, „Digital Art”: „În estetica anilor 2000 exista diferența asta de a folosi tehnologia ca unealtă și a folosi tehnologia ca mediu. Pentru foarte mult timp, s-a considerat că adevăratele proiecte new-media sunt proiectele care folosesc tehnologia ca «medium», adică proiecții, tot felul de lucruri complicate și mai puțin print-uri. Am putea spune că s-a depășit acea epocă a internetului și a digitalului, tocmai pentru că astăzi au devenit dintr-odată interesante și toate aceste reverberații în lumea fizică ale internetului și ale tehnologiei, adică am început să lucrăm cu print-uri, cu sculpturi pixelate, deci lucrurile au început să se amestece și a fost depășită această condiție inițială, când vorbeam de proiecte digital-art, net-art ș.a.m.d.”

•  Horea Avram a adus în discuție fenomenul NFT, „un mod nou de a vinde artă” și arta inteligenței artificiale, „care marchează aceeași întoarcere la imaginea bidimensională, la cadru (…) Ne aflăm în aceeași paradigmă. Nu e o depășire, dimpotrivă, e un pas înapoi sau un pas lateral, pentru că arta media a renunțat, din cauza acestor instanțe, la transmedialitate, la imersivitate, la interactivitate”

•  Raluca Paraschiv a vorbit despre „ce se întâmplă cu social media și felul în care schimbă raportarea noastră la imagine (…), aici mi se pare că e schimbarea fundamentală în ideea de post-, care se și vede la nivel general, social, antropologic, acel «social-dilemma»”

•  Alexandru Berceanu, după ce Mihaela Kavdanska și Marius Stoica au condus discuția spre conceptul de „post-educație”, unde ei consideră că prefixul post- are, totuși, sens, cel din urmă exemplificând că este o diferență sesizabilă între adulți și copiii nativ-digitali, care s-au născut într-o eră digitală: „pentru ei, într-adevăr, este o lume reală, tot ceea ce noi numim virtual. Cum spuneați mai devreme, este o schimbare de subiectivitate. Eu mă întreb însă dacă e o schimbare de subiectivitate sau de fapt se produc niște sinapse sau continuități cu niște medii în care e aceeași subiectivitate, doar că e determinată cumva de alte texturi?”

•  Irina Botea Bucan a adus în discuție cartea lui Jorge Luis Borges, „Grădina potecilor ce se bifurcă” (The Garden of Forking Paths), „care prevede internetul. Mă gândeam că întotdeauna lucrurile se întâmplă în paralel, tehnologia nu este atât de departe de noi niciodată. Pentru că noi, de fapt, o creem, dar când accelerarea este atât de puternică, se distanțează de noi, devine greu de înțeles și când se întoarce spre noi, ne transformă, de fapt. (…) E adevărat că s-a întâmplat această rapidă internetizare, accelerarea educației prin internet, dar în același timp s-a întâmplat și această întoarcere la grădină, nevoia de a pune mâna pe o roșie și de a mirosi-o puternic”.

•  Horea Avram, după intervenția organizatoarei mesei rotunde, Nita Mocanu, care spunea că această eră „post-internet” ne împiedică într-un fel să vedem lumea, suntem într-o distragere de atenție constantă și acest lucru se resimte și în educație: „Nu cred că suntem distrași, tehnologia este o poartă, un instrument al acestei lumi. Eu, cel puțin, nu împărtășesc îngrijorarea și impresia generală că se duce lumea naibii, deoarece copiii și mai ales tinerii sunt cu tehnologia în mână. Asta are, evident, și efecte negative, referitoare la un soi de alienare, ce am văzut mai ales în pandemie (…). Eu cred că oferă un acces și de fapt un instrument nu numai la cunoașterea lumii, ci și la modelarea acestei lumi. Fiul meu de 10 ani a învățat singur să modeleze în 3D în programul Blender, făcând research pe YouTube. Evident că l-am lăsat, i-am redus orele de stat la ecran, că ar fi stat 12 ore dacă ar fost după el, dar mi s-a părut o chestie extrem de fructuoasă, omul ăsta învață ceva, mult mai multe decât știam eu la vârsta lui. Iar apropo de acel «attention span» (n. red. – durata de atenție), care este extrem de redus, așa este… și așa o să fie o grămadă de lucruri frumoase în lumea asta, în sensul cel mai poetic al cuvântului. Dar în același timp se câștigă o grămadă! Eu văd și partea bună în asta. Vezi multe și cred că pentru fiecare dintre noi, care stăm pe laptop, dar avem și telefonul deschis, dacă avem televizor, merge și televizorul și dacă se poate mai ascultăm și muzică pe fundal… e firesc, cumva ne-am «caracatițizat», avem mai multe brațe cu care interacționăm în diverse părți. Eu cred că asta e subiectivitatea despre care vorbim, noul «noi». Nu suntem post-, ci suntem noi. Niște «noi-noi»”

•  Raluca Nestor Oancea a mai subliniat, dând ca exemplu studenții săi, separarea accelerată dintre generații: „Ne-am obișnuit ca o generație să dureze 30 de ani. Mi s-a întâmplat să vorbesc cu studenți de 20 de ani, care -mi spuneau că nu au nimic în comun cu copiii de liceu, de 18 ani, că unii folosesc Instagram, alții TikTok, alții intră pe canale tehnologice diferite. Cred că asta ar putea fi o implicație negativă a tehnologiei, faptul că e adevărat că ne creem niște comunități, dar comunitățile astea sunt parcă din ce în ce mai separate. Iar o altă idee: ca profesor de filosofie, e din ce în ce mai greu să tentezi studenții să citească. Eu m-am chinuit, am încercat să le fac rezumate, am încercat să extrag mesaje semnificative. Cred că aici ar trebui profesorii de teorie să găsească niște soluții care să se potrivească cu adevărat acestor generații. Una dintre soluțiile pe care le-am încercat eu cu studenții noștri artiști a fost să le dăm de citit niște bucățele destul de mici, să le explic ce cred eu despre conceptele respective și apoi să le invit să le deseneze. Și am observat că în momentul în care s-a dus accentul exact pe practica lor, practica la care țin cu adevărat și anume desenatul, și conceptul teoretic sau filosofic a devenit important. I-am păcălit și au citit cu adevărat”

•  Alexandru Berceanu, dimpotrivă, e de părere că sunt cazuri și cazuri: „Îmi imaginez că lucrurile sunt de fapt extrem de diverse. Am ocazia să am doi copii și pe unul nu-l pot opri să citească, iar pe celălalt nu pot să-l determin. În aceeași casă, în același mediu”

•  Jon Dean și Irina Botea Bucan au vorbit despre procesul de educație în care atât studentul, cât și profesorul devin participanți. „Procesul de învățământ e o colaborare. Care este gradul de participare pe care noi îl introducem în învățământ, în relația profesor-student?”, s-a întrebat retoric Irina Botea Bucan, iar Jon Dean a plusat: „Participarea activă este democrație activă (…) În contextul artistic sau educațional putem fi foarte simbolici în ceea ce privește arta și participarea deplină, dar, de fapt, cineva o proiectează, cineva este prescriptiv, cineva determină rezultatul și îl îmbunătățește și cu cât grupul sau indivizii din cadrul grupului sunt lăsați să determine mai mult rezultatele, cu atât participarea devine mai mare pentru că fac parte din proces. Deci când e vorba de viitor, oamenii își creează propriul viitor în termenii unui proiect”

•  Mihaela Kavdanska: „Mă întreb dacă nu e important ca educația sau post-educația să fie cumva ghidată și de întrebarea «Care e rolul artistului în societate și în cultură în zilele noastre?”. Pregătim artiștii să se laude cu egoul lor, cu realizările lor uluitoare în artă sau pregătim artiștii să creeze comunități care să aibă un rol foarte activ în societate?”. Ea a dat ca exemplu inclusiv festivalul Ars Electronica, unde de multe ori câștigă proiectele artistice care marșează, respectiv protestează într-un mod artistic, pe o temă socială sau ecologică.

Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica a intervenit doar la finalul dezbaterii, răspunzând la toate întrebările și dilemele discutate în prealabil la masa rotundă: „Pot să spun că pentru mine nu există «post-internet». Conexiunea noastră în viața obișnuită cu ceea ce numim internet este deja atât de puternică încât nu poate fi desprinsă. Nu e vorba doar de faptul că-l folosim zilnic literalmente în orice domeniu, dar e vorba și de faptul că în multe locuri deja rețeaua de semafoare funcționează folosind internetul și exemplele pot continua. Dar toate astea nu sunt aspecte negative, suntem obișnuiți să folosim aceste unelte zilnic. Vorbind însă de responsabilitatea în educație, cred că ceea ce contează cu adevărat nu este cum învățăm noua generație, ci pe noi înșine, despre cum folosim aceste unelte pe care le-am creat. Pentru că noi le-am creat. Și trebuie să învățăm cum putem folosi aceste unelte într-un mod înțelept, ca să devină unelte adevărate, care ne servesc pe noi și nu să fim noi folosiți de aceste unelte sau de către o entitate corporatistă, o mega-industrie. După părerea mea, rolul educației nu e să spună studenților să nu mai folosească telefoanele, pentru că… ce viață mai e și aia? Îmi pare rău, dar ăsta-i adevărul! De ce am face asta? E o unealtă extrem de folositoare și ne poate servi cu o grămadă de aplicații. Important e să o folosim înțelept. Întrebarea e cum o folosești și pentru ce o folosești. Iar pe de altă parte, despre întrebarea că cine ce câștigă din asta, este industria IT, desigur, dar nu vom reuși să schimbăm acest lucru individual, însă ceea ce putem face e să conștientizăm lumea. Cel puțin, așa văd eu rolul festivalului Ars Electronica, în sensul că deschidem poarta spre milioane de artiști existenți ca aceștia să susțină atât tânăra generație, cât și generațiile mai în vârstă, pentru că există cunoștințe extrem de vaste despre ceea ce înseamnă tehnologie și despre cum poate tehnologia să ne stăpânească ori chiar să ne facă rău. În opinia mea, asta nu ține de post-educație, ci tocmai de rolul educației în sine. Responsabilizarea, abordarea educativă despre cum ar trebui să folosim tehnologiile existente, ca să ajungem la un punct umanist, ca să aflăm cum putem crea un umanism digital care să fie în serviciul nostru. «Humanising Technology» este deja termenul folosit pe larg în acest context. Iar pe de altă parte, ar trebui să luptăm împotriva modului de folosire a anumitor tehnologii, pentru că nu tot timpul trebuie să le folosim așa cum le folosim, iar aici este vorba în mare parte de rețelele sociale. Sunt beneficii imense în rețelele sociale, dar problema e cât de mult ne acaparează atenția, asta e ceea ce ar trebui să combatem. Referitor la partea ecologică a educației, câți dintre voi învățați studenții voștri ce aptitudini ar trebui să dobândească pentru următoarele două decade, când vom fi – și suntem deja – în mijlocul unei crize climatice? Cum schimbă acest aspect educația studenților și perspectivele voastre? Cum îi învățați să folosească tehnologia ca să lucreze colaborativ și să își extindă setul de abilități? Dincolo de partea teoretică despre ce este internetul sau post-internetul, sau ce e educația, ceea ce contează e cum se aplică în viața de zi cu zi, în activitățile lor și în modul lor de a crea lucrări de artă. De exemplu, la o expoziție unde sunt 20 de proiectoare diferite, 20 de ecrane diferite, ar trebui să ne gândim cum să NU folosim tehnologia, ar trebui să ne gândim cum am putea folosi tehnologia într-un mod mult mai sustenabil. Cel puțin din punctul de vedere al festivalului Ars Electronica, acestea sunt întrebările și cerințele puse artiștilor. Dacă vine, de exemplu, un artist care spune că vrea să creeze un spațiu mult mai imersiv, îi răspundem «Foarte frumos! Dar de ce? Care e scopul din spatele proiectului? De ce ai nevoie de patru proiectoare, de ce e mai bine cu patru proiectoare în loc de un singur proiector? Există un motiv real sau este doar de dragul de a folosi tehnologia?»”

În mare parte, pe aceleași idei și-a schițat Christl Baur și prezentarea ei din a doua zi, în sala mică a Filarmonicii, despre Ars Electronica. Puteți urmări mai jos prezentarea integrală (în engleză), nu înainte însă de un scurt video, proiectat și de către Christl Baur celor prezenți, un filmuleț care reușește să ilustreze într-un mod extrem de simplu și creativ misiunea festivalului Ars Electronica la ediția următoare (6 – 10 septembrie 2023), care va avea sloganul „Welcome to Planet B”.

articolul original.
Before yesterdaySpecial Arad

Papa a primit o centură neagră din partea românului Marius Vizer! Președintele Federației Internaționale de Judo a participat la un seminar desfășurat la Vatican

3 October 2022 at 19:14
image

Papa Francisc i-a primit pe Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo (IJF), și Siteni Najko, vicepreședintele IJF și președintele Uniunii Africane de Judo, în cadrul unui seminar de două zile intitulat „Sport pentru toți”, desfășurat la Vatican. Capul spiritual al Bisericii Catolice a primit o centură neagră simbolică din partea românului născut la Oradea.

„Această întâlnire este foarte importantă pentru noi pentru că ne propunem să ajungem la cât mai mulți tineri prin sport și credință. Pe lângă concurenții profesioniști, noi am vizat întotdeauna pe toți bărbații și femeile care se bucură de judo, care practică acest sport pentru sănătate și din plăcere”, a spus Vizer.

„A fost o mare plăcere pentru mine să-l cunosc pe Papa. Este un om grozav. Am fost impresionat de mesajul lui de pace prin sport. Este un mare lider. Simt că prin judo am reușit deja să transmitem aceste mesaje și vom continua să facem acest lucru”, a adăugat președintele FIJ.

La eveniment au participat 180 de reprezentanți ai organizațiilor sportive internaționale din 40 de țări, iar totul s-a încheiat cu semnarea unei declarații comune, prezentată chiar de Papa Francisc, în fața unei audiențe de lideri internaționali, printre care și președintele CIO, Thomas Bach. Pentru că era vorba de a fi concret și practic, au fost și 106 idei și propuneri care au fost prezentate în cadrul sesiunilor de lucru în grup, propuneri care vor face obiectul unor discuții viitoare.

„Cele două zile de la Vatican au fost utile și fructuoase. Familia noastră, a judoului, s-a simțit parte dintr-o familie mondială a sportului, care acționează în fiecare zi și lucrează pentru a oferi șanse mai bune generațiilor viitoare. Concluziile au fost foarte pozitive, prezentând o viziune optimistă asupra viitorului umanității. Sportul poate și trebuie să joace un rol central în dăruirea de speranță celor care au cea mai mare nevoie de ea, iar judo-ul va continua, fără îndoială, să fie activ la toate nivelurile pentru a promova valorile și idealurile lui Jigoro Kano”, a transmis Federația Internațională de Judo.

articolul original.

Ligia Deca este noul ministru al Educației

3 October 2022 at 17:44
By: -
image

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie propusă ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea ei în funcție, informează Digi24.ro.

Ligia Deca (40 de ani) a depus astăzi jurământul şi este de acum noul ministru al Educației. Până acum a fosr consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare. Ea este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

articolul original.
❌