ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Special Arad

Directoarea prestigiosului festival „Ars Electronica”, invitată la Arad, la evenimentele conexe Post-Educația / MAFA

26 September 2022 at 13:30
By: Tomck@t

30 septembrie și 1 octombrie reprezintă momente de-a dreptul istorice pentru scena artistică din Arad, deoarece Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica din Linz, Austria, este invitată specială la două evenimente ale Asociației Doar Mâine. Prezentările și mesele rotunde „Post-Educația”, la care participă Christl Baur, se leagă – totodată – și de debutul ediției a IX-a a festivalului arădean MAFA (Media Art Festival Arad), organizat de grupul kinema ikon.

„Post-Educația” – coordonat de Asociația Doar Mâine și „Kimæra” – coordonat de kinema ikon sunt proiecte separate, dar care merg mână în mână și se intercalează des, ambele făcând parte din evenimentele pregătite în dosarul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, fiind finanțate, astfel, de Primăria orașului vecin. Mai multe detalii, aici: Kinema ikon și asociația Doar Mâine, pe cale de a sincroniza Aradul cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Toate acestea înseamnă un lung șir de evenimente conexe la Arad, începute încă din luna august a acestui an și care vor continua pe întreaga durată a anului 2023. Drept urmare, nu se putea ca festivalul arădean anual de artă media să lipsească din ecuație, cu atât mai mult, cu cât prestigiosul festival Ars Electronica este un eveniment artistic similar cu cel arădean (dar, evident, la un complet alt nivel).

La Arad, Christl Baur va participa la o masă rotundă „Post-Educația” pe data de 30 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la Biblioteca Județeană „Alexandru. D Xenopol” Arad, în Sala Astra. Invitați sunt și Horea Avram (profesor și teoretician al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Irina Botea Bucan (profesoară UNARTE București), Mihaela Kavdanska (artistă DARV/FURNA Art & Culture Linz, Austria) și Alexandru Berceanu (profesor CINETIc, Universitatea Națională de Teatru și Film București). Moderatorii mesei rotunde vor fi Marius Stoica (directorul interimar al bibliotecii arădene) și Raluca Nestor Oancea (lector la Universitatea Națională de Arte din București).

A doua zi, sâmbătă, 1 octombrie, ora 17:00, în sala mică a Filarmonicii Arad va avea loc o prezentare a Institutului cultural și a festivalului de artă electronică „Ars Electronica”. Christl Baur va fi prezentată publicului arădean de către Nita Mocanu (coordonatoarea proiectului „Post-Educația”) și Călin Man (curator „Kimaera”, liderul grupului kinema ikon). Prezentarea va avea loc în limba engleză, cu traducere în română.

1 octombrie este și data deschiderii festivalului MAFA (Media Art Festival Arad), tot în incinta Palatului Cultural, dar în fosta secție de istorie a muzeului (intrare dinspre Bulevardul General Dragalina), acolo unde șirul de expoziții marca kinema ikon au început încă din august, sub genericul „Kimaera”. Ediția Media Art Festival Arad din acest an continuă dezvoltarea ideii de „Kimaera”, dar cu tematica „Wunderkammer”, adică predecesorul a ceea ce numim astăzi „muzeu”, „un loc unde este expusă o colecție de curiozități și rarități”, un bun prilej – de altfel – de a aduce în discuție noua definiție a muzeului, statuată în luna august 2022 la Praga la conferința International Council of Museums. Christl Baur, directoarea festivalului Ars Electronica este, evident, invitată de onoare la MAFA IX.

Ca în fiecare an, arădenii curioși vor găsi la Media Art Festival Arad instalații media, video / audio și VR. Lucrările video și instalațiile media din festival vin în continuarea unui proiect complex început de kinema ikon anul trecut, la ediția 8 MAFA – in:between. Autorii MAFA IX Wunderkammer sunt artiștii Thea Lazăr, Floriama Candea, Irina Bako, Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova, Diana Sergiuța, Josepha Blanchet, Suzana Dan, Nita Mocanu, Adrian Ganea, Laurian Popa, Marian Codrea, Mihai Zgondoiu, Radu Pandele, 13m10j, Minitremu, Mihai Pacurar, DARV collective, Dan Chiș, Ana Conțu, Justin Barbu, Georgiana Cojocaru, Alexandra Drăgulinescu, Ema Motea, Selina Yilmaz, Emanuel Ștefan, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Toma Ștefănescu, Alexandra Irimia și Jasmine Pop, iar curatorii evenimentului sunt Călin Man și Ileana Selejan.

articolul original.

Tramvaiele nu vor circula o perioadă pe tronsonul Piața Romană – Căpitan Ignat

26 September 2022 at 11:52
image

Primăria Municipiului Arad, în colaborare cu Compania de Transport Public Arad, anunţă publicul călător că începând cu data de 03.10.2022, din cauza unor lucrări de reabilitare a rețelei de transport, se suspendă circulația tramvaielor pe tronsonul Piața Romană – Căpitan Ignat.

Urmare a acestui fapt, vor avea loc următoarele modificări:
– Vagoanele aferente Liniei 18 b vor circula pe relaţile :
• Făt Frumos – Piața UTA – Căpitan Ignat și retur
• Billa – Podgoria – Piața Romană și retur
– Pe tronsonul Piața Romană – Capitan Ignat și retur tramvaiele vor fi înlocuite de autobuze (Linia 18 a) care vor opri în vecinătatea stațiilor de tramvai.

“Vă mulțumim pentru înțelegere!”, transmite municipalitatea.

articolul original.

Accident de muncă, în zona industrială Curtici! Unui tânăr de 37 de ani i-a fost smuls brațul de un utilaj

26 September 2022 at 11:00
image

Elicopterul SMURD, un echipaj medical SMURD și un echipaj cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului de pompieri Arad au intervenit astăzi, 26 septembrie, în jurul orei 13:00, în cazul producerii unui accident de muncă la o societate comercială din zona industrială Curtici.

La sosirea echipajelor, victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 37 de ani, avea membrul superior prins într-o presă de rulare, smuls din corp de la nivelul umărului.

Echipajul SMURD Curtici i-a acordat victimei primul ajutor medical, oprindu-i hemoragia.

Pompierii arădeni au acționat pentru recuperarea brațului blocat în utilaj.

Bărbatul conștient și cooperant a fost transportat de către elicopterul SMURD la spital.

articolul original.

Eu nu am o problemă cu politicienii noștri! Nu m-au dezamăgit! Niciodată!

26 September 2022 at 10:59
image

Eu nu am o problemă cu politicienii noștri. Nu am o problemă cu miniștrii noștri care-și propun legi ca să-și acopere propriile mizerii, ultimul dintr-un șir interminabil fiind Sorin Cîmpeanu, cel care încearcă prin toate căile să-și ascundă rușinea plagierii prin propunerea unei amnistieri. E penibil, este un exemplu de corupere a valorilor morale și etice.

Dar nu am o problemă cu ei. Cu nici unul dintre ei. Cumva Caragiale ne-a pregătit de mult timp pentru ceea ce trăim noi acum. Fără să știe, el a descris clasa politică românească pentru generații înainte, iar aleșii noștri au crezut că în fapt, schițele lui sunt un manual. Un manual pe care ei îl respectă cu sfințenie și nu pot să spun că mă mai surprinde ceva. Mă așteptam la dosarele penale, mă așteptam să îi aud cum aranjează concursuri pentru ocuparea unor funcții publice, mă așteptam să îi văd cum deturnează fonduri publice pentru campanii electorale și/sau renovarea unei case, mă așteptam să propună legi de care beneficiau în mod direct, mă așteptam să-și voteze creșterea salariilor, mă așteptam la toate acestea, nu mă mai miră nimic.

Devin redundant și menționez înă o dată: nu am o problemă cu politicienii noștri, eram deja pregătit și nu sunt dezamăgit. Dar am o problemă cu pământul ăsta.

Cum îi mai poate ține pământul acesta?! După atâtea și atâtea exemple, condamnări, concursuri aranjate, dosare penale, grupuri infracționale care operează la cel mai înalt nivel, cum îi mai poate ține pământul ăsta? De unde reușește pământul acesta să găsească resursele necesare pentru a-i mai suporta? Cum găsește, zi după zi, lună de lună, an de an, bunăvoința de a-i suporta și de a le mai acorda o șansă de a face ceea ce este corect?

Câtă încredere mai poate avea pământul acesta în ei, ei care singuri se declară „animale politice”, fără a realiza că animalele politice nu au un crez, ci doar instinct de conservare?

Poate mă înșel și pământul nu îi mai suportă demult, iar eu nu am observat. Poate de aceea ne fuge pământul de sub picioare…

articolul original.

Unic în Arad! Zooland pregătește, la început de octombrie, mari surprize pentru copiii de toate vârstele

26 September 2022 at 10:19
image

Despre Zooland Arad am mai scris în urmă cu un an când i-am călcat pragul. Fără să știm foarte multe, ne-am așteptat să fie o simplă grădină zoologică, cu multe cuști și spații strâmte, îngrădite. Nu a fost defel așa, locul arătând mai mult a sanctuar pentru animale.

Impresia noastră că Gabi este un adevărat iubitor de animale ne-a fost confirmată ulterior, atunci când administratorul ne-a plimbat peste tot și ne-a arătat grija pe care o poartă animalelor de acolo. „Animalele au un spațiu generos și un lucru drăguț: ieduții, căprioarele și cerbii lopătari se apropie fără frică de vizitatori”.

„Animalul nu este o marfă de expus în magazine”, ne-a spus atunci și ne-a mai explicat că va ajunge să țină mai multe evenimente pe parcursul anilor.

Acel moment a venit acum. În 1 Octombrie, ferma Zooland Arad așteaptă doritorii mici sau mari cu ocazia organizării unui eveniment chiar pentru toate vârstele. Destinat iubitorilor de animale și natură, cu jocuri interactive, dresaj de cai Andaluzi , plimbări cu șareta trasă de ponei, parc interactiv cu animale, parc de joacă pentru copii, foc de tabără, muzica Folk live și nelipsitele ceaune delicioase (fasole cu ciolan la ceaun, gulaș), locul are toate ingredientele pentru a petrece o zi de sâmbătă deosebită.
Cei care doresc să mai „smulgă” o ultimă amintire verii (vremea promite să fie însorită, cu o temperatură de 23 de grade), pot veni și cu corturile, fiindu-le asigurat și un loc de campare, iar accesul este permis și pentru animale de companie (bineînțeles în lesă).

Programul evenimentului de sâmbătă, 01 octombrie (10:00-00:00):
12:00-18:00 – Jocuri interactive adulți-copii cu Masina Prieteniei/ Plimbare cu șareta trasa de ponei .

16:00-18:30 – Reprezentanții de dresaj cai Andaluzi cu Miroslav Jivoinov .

19:30 – 22:00 – Foc de tabăra și muzică Folk în compania prietenului nostru Piticu Piti .

Preț intrare eveniment 1 octombrie :
– 25 lei adult
– 15 lei copil de la 4 ani. ( nici o activitate din cele scrise mai sus nu se taxează suplimentar. )

#GUSTĂRIVRAJITEARAD

Chiar dacă nu ajungeți la evenimentul de sâmbătă, Gabi este la un telefon distanță:

„Excursie în familie sau o mini excursie cu clasa în săptămâna verde, vă așteptăm la ferma Zooland Arad. Parc interactiv cu animale. Vă așteptăm printre animalele noastre frumoase care abia așteaptă să se joace cu copiii și să fie hrănite cu morcovi și mere spălate, tăiate felii.

Poate doriți să vedeți Zimbrii, Alpaca,Lama sau Cerbii. Ne găsiți la 25 km de Arad în localitatea Sâmbăteni pe malul Mureșului ,GPS google maps ferma ZoolandArad. Peisajul s-a schimbat într-un verde crud, foarte frumos.

Picnic la fermă – teren volei pe nisip – teren de fotbal – tiroliană pentru copii  – ședințe foto între animale. – copiii pot hrăni animalele cu morcovi și mere spălate, tăiate felii -închiriere terase cu video proiector pentru team building, serbări și încheiere an școlar , evenimente private.

Program vizitare: Luni -Joi (programare telefonică pentru vizitare ferma ZoolandArad .)

Vineri 10- 20:00

Sâmbăta 10 – 20:00

Duminica 10- 20:00

Www.Zoolandarad.ro #gustărivrajitearad SHARE PLS. Informații la tel. 0740581464.

articolul original.

Ambulanță, implicată într-un accident rutier, pe Calea Victoriei

26 September 2022 at 09:44
image

În jurul orei 12:30, pe Calea Victoriei din municipiu a avut loc un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță de la Serviciul Județean de Ambulanță Arad și un autoturism Mercedes.

Ambulanța se deplasa spre Spitalul Județean Arad, având un pacient. Șoferul Ambulanței susține că avea semnalele luminoase aprinse și se deplasa cu viteză dinspre UTA spre unitatea spitalicească. În zona „Cocoșul de Aur” șoferul Ambulanței s-a văzut nevoit să depășească pe linia continuă, însă șoferul Mercedesului, care semnaliza stânga, nu a ținut cont de semnalele luminoase și a virat. Astfel a avut loc impactul, după care Ambulanța a intrat în stâlpul pe care-l vedeți în imagine. O asistentă, aflată în Ambulanță, este la spital. Ceilalți implicați în accident nu au probleme medicale.

Poliția este la fața locului pentru a face cercetări și pentru a fluidiza traficul.

Update

Inspectoratul de Poliție Județean Arad informează următoarele cu privire la accidentul de pe Victoriei:

„Astăzi, în jurul orei 11,50, în circumstanțe care urmează a fi stabilite din cercetări, a avut loc un eveniment rutier pe Calea Victoriei.

Un autoturism condus de un arădean de 33 de ani a intrat în coliziune cu o ambulanță condusă de un bărbat de 46 de ani, din Arad, care se deplasa cu semnalele luminoase în funcțiune.

În urma impactului, o asistentă a fost transportată la spital, în vederea evaluării stării sale.

Testarea cu aparatul alcooltest a indicat că niciunul dintre conducătorii auto nu consumase alcool.

În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor producerii accidentului”, transmite IPJ Arad.

articolul original.

Încetinitorul de particule – Căutând femeia în misterioasele demisii și lupte cusute cu ață galbenă din primărie

26 September 2022 at 04:59
By: E. Nola

Asta e, este luni, unii dintre noi am dat drumul la încălzire și ne uităm îngrijorați la ceasuri. Ceasuri de tot felul, plus contoare, fără să mai vorbim de facturile lăsate în cutia poștală. Alții mai dezvoltați și pricepuți la evidențele și conturile online. Este cât se poate de clar că vom avea o iarnă problematică dacă la nici o lună de la ultima caniculă trebuie să pornim încălzirea dacă nu vrem să ne moară pisicuțele și canarii de frigul din case.
Iar estimp la primărie sunt lupte. Nu, nu legate de găsirea unor metode și mijloace pentru ajutarea cetățeanului care se scociorește în pungă după ultima monedă de cincizeci de bani. Doar așa, să intre măcar la Kaufland sau la Lidl, că bani pentru cumpărături nu i-au mai rămas. Nu! La primărie sunt lupte politice care țin de marea și clasică întrebare: tu cu cine ții? Desigur continuarea nu e cu Mao sau cu Țao. E simplu, toată lumea știe: cu Bibi sau cu Ghiță Falcă.


Interesant e că mișcările de personal din primărie se fac la genul feminin: ultima atinsă fiind Elena Portaru, directoarea de la tehnic. Înaintea ei a demisionat Claudia Grozavu de la economic, dar a fost înlocuită tot cu o femeie în persoana Marilenei David, venită prin concurs de la Zona Liberă condusă de Cristina Bibarț. Locul Doamnei Portaru este preluat momentan de adjunctul ei, tot o femeie, desigur: Lucia Giurgiu. Și, înainte să intrăm în amănunte să nu o uităm pe cea care de treizeci de ani face și desface la primărie. Tot de o femeie vorbim desigur, de Doamna Lilioara. Cum care Lilioara, păi Stepănescu, firește. Cea care, și ea, a demisionat nu de mult, ca să se răzgândească în cele din urmă.
Și încă ceva, înainte de amănunte: deducem din toate astea că la primărie cei care lucrează pe bune, adică nu dau din gură, ci fac, scriu, semnează, ștampilează, sunt femei. Bărbații, în frunte cu cei aleși, sunt cu reprezentația, cu imaginea și tromboanele.
Cam pe invers, pe aici, pe la noi, nu-i așa?


Intrând în amănunte, lucrurile nu sunt foarte complicate, arădeanul informat și inteligent le știe de mult: Ghiță Falcă, cel care stăpânește pe aici de peste două decenii, nu vrea să renunțe, să scape frâiele din mână, nu vrea să mai vină și alții, eventual mai ortomani. Iar pentru asta face orice, înainte de toate se înconjoară cu yesmani lingușitori fără nicio calitate, fără personalitate și viitor. Numai că cu Bibi a greșit nițel. Nițel mai mult. Inventat și el ca Ioțcu, Cionca, Bîlcea, Geanina Pistru și ceilalți, adus din pădure și pus direct prefect, Călin Bibarț s-a dovedit un vânat mult prea jucăuș chiar și pentru neiertătorul Gheorghe Falcă.
Acum e mișuneala de pe lume în instituțiile politizate ale administrației arădene.
Falcă, realizând că Bibarț, prin relațiile sale mai mult sau mai puțin obscure, încearcă să preia primăria prin așezarea oamenilor săi în funcțiile cheie, face ce știe el mai bine: menținerea controlului prin oamenii săi, izolarea lui Bibarț, pregătirea unui om care i-ar putea lua locul la alegerile următoare.
Treaba însă nu este atât de simplă, Bibi, prin felul său jucăuș, nițel infantil, dar totuși simpatic, a reușit să câștige o anumită popularitate, iar oamenii puși în coasta lui, în frunte cu Lazăr Faur sau cei de la Consiliul Județean, în frunte cu Cionca și omul său din umbră, Andrei Ando, nu reușesc nicicum să îl anihileze. Nu e întâmplător că un sondaj în derulare încă îl arată pe locul doi în preferințe pentru Primărie, imediat după Adrian Wiener.


Așa că, acțiunea merge mai în profunzime, până la cei care efectiv lucrează în primărie, la directorii diferitelor departamente, în frunte cu economicul și tehnicul, două departamente decisive privind acțiunile administrative și mai ales gestionarea banului public. Adică la nivelul doamnelor de care am vorbit mai sus, supuse unor presiuni din toate părțile. Din partea lui Bibarț care le cere să uite de Falcă și, bine înțeles, din partea lui Falcă care le amintește mereu cine le-a pus acolo și cui datorează recunoștință.
Nu este întâmplător și de neînțeles că doamnele cedează nervos și vor acasă. Atunci sunt ”salvate” totuși prin mutarea lor în funcții mai puțin solicitante, așa cum Doamna Portaru a ajuns la Ape și Canal, un fel de sanatoriu-refugiu pentru oamenii lui Falcă.


Așadar, viitorul, cel puțin pentru noi, simplii cetățeni arădeni, nu arată prea bine.
În loc să își facă treaba, să se ocupe de investiții, întreținere și modernizări, administrația arădeană este măcinată, un fel de carne de tun, în luptele politice avându-l în centru pe Gheorghe Falcă. Nu e de mirare că proiectele arădene bat pasul pe loc, treburile se mișcă cu încetineală de melc, fiecare dintre părți aruncând vina pentru aceste nerealizări pe celălalt.
În ceea ce mă privește, le propun doamnelor prinse în acest joc penibil și grotesc să se revolte, așa cum fac toate femeile deștepte după ce realizează că bărbații lor au devenit periculos de infantili, să își pună bărbățeii care se cred șefi la punct și la colț și să treacă pe față la administrarea pe bune a Aradului.
Sunt mai mult decât convins că ne-am simți cu toții mult mai bine…

articolul original.

Debut plin de încredere pentru cele două echipe de futsal ale ACS Șoimii Șimand

26 September 2022 at 04:32

Profesorul Daniel Mărcuș a reușit să facă din Șimand un centru important în disciplina sportivă numită futsal, clubul din localitatea arădeană având înscrise echipe în Liga 2 seniori și CN Under 19, în fapt singurele reprezentante ale județului nostru în competițiile organizate de FRF.

În weekend a pornit la drum noul sezon, 2022-2023, iar „șoimii” au bifat două succese lejere.

Mai întâi, seniorii au trecut de Junior Corund (jud. Harghita), scor 10-1, F. Albu a reușit trei goluri, secondat de Onaca (2), A. Albu, Haloș, Ujoc, Pocioian și chiar de antrenorul Mărcuș.

Lotul Șoimii Șimand: Miclean – Mărcuș, Catană, Micula, Pocioian, Ujoc, F. Albu, A. Albu, Onaca, Malița, Cordoș, Tomuța, Năstase, Haloș.

Duminică, Șoimii a depășit pe Metropolitan Ișalnița (jud. Dolj), scor 9-6 (7-2), în Seria 4 a Campionatului Național Under 19, golurile gazdelor fiind reușite de: Cordoș (4), Ujoc (2), Hera, Neagu și Tomuța.

Lotul Șoimii Șimand: Năstase, Tomuța, Cordoș, Ujoc, Găleancu, Neagu, Andru, Trif, Hera, Cheta, Ille, Borod, Miclean. Antrenori: Daniel Mărcuș, Dumitru Buruiană.

În etapa secundă, Șimandul va juca la Tg. Mureș (seniorii), respectiv „acasă” cu CFR Timișoara (juniorii).

articolul original.
Before yesterdaySpecial Arad

Copil rămâne încă liderul tricolorilor! Arădeanul a dispus de noua vedetă, Nicholas Ionel, în calificările turneului ATP din Israel

25 September 2022 at 17:38
image

Marius Copil (31 de ani, numărul 351 ATP) l-a învins, duminică, la turneul indoor de la Tel Aviv pe Nicholas David Ionel (19 ani, numărul 283 ATP), scor 3-6, 6-1, 6-4, într-un adevărat duel al generațiilor care a durat două ore şi trei minute.

Cei doi au fost colegi în echipa de Cupa Davis a României în duelul de săptămâna trecută cu Slovacia, de la Bratislava, unde Ionel a adus României singurul punct.

Pătruns în ultima clipă în primul tur al calificările turneului de tenis ATP 250 de la Tel Aviv, „Tunarul din Carpați” a reușit nu mai puțin de 11 ași, în timp ce adversarul său a avut zero la acest capitol.

Pentru calificarea pe tabloul principal, arădeanul trebuie să mai treacă, luni, de canadianul V. Pospisil (142 ATP), favoritul doi al calificărilor.

articolul original.

Au fost extrase numerele norocoase 6/49. Care sunt acestea

25 September 2022 at 17:17
By: -
image

Duminică, 25 septembrie 2022, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 22 septembrie, Loteria Română a acordat peste 15.400 de câștiguri în valoare totală de peste 809.000 de lei.

Loto 6/49: 31, 20, 9, 25, 15, 2

Noroc: 5 8 2 8 5 0 8

Joker: 35, 3, 14, 7, 19 + 14

Noroc Plus: 7 0 7 9 5 4

Loto 5/40: 20, 18, 17, 1, 29, 2

Super Noroc: 6 7 7 0 6 7

Citește mai multe AICI

articolul original.

Îmbrăcată doar în chiloți și cizme, dar ruptă de beată! O tânără de 21 de ani a intrat cu mașina într-un cap de pod

25 September 2022 at 14:30
By: -
image

Doar în chiloți și cu cizme în picioare, dar ruptă de beată! Așa s-a urcat o tânără din Argeș la volanul mașinii sale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la 03:00 dimineața. Ce a urmat este lesne de intuit. Tânăra a făcut accident, după ce a lovit un cap de pod. Și-a distrus mașina, dar a scăpat teafără.

„În noaptea de 24 spre 25 septembrie a.c., în urma unui eveniment rutier petrecut în jurul orei 03:00, pe DN 67B, pe raza comunei Moșoaia, din care au rezultat doar pagube materiale, polițiștii Serviciului Rutier Argeș au stabilit că persoana care conducea autovehiculul implicat în eveniment se afla sub influența alcoolului.

Astfel, persoana în cauză, respectiv o tânără de 21 de ani, din Pitești, a fost testată cu aparatul etilotest, rezultând o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă cea în cauză a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de probe biologice, conform art. 337 din Codul Penal. De asemenea, a fost dispusă măsura administrativă de suspendare a dreptului de a conduce, fiind emisă dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.”, anunță IPJ Argeș.

”Paramedicii SMURD au monitorizat o persoană de sex feminin în vârstă de 21 de ani, care ulterior nu a avut nevoie de transport la spital.”, a transmis ISU Argeș.

sursa: stiripesurse

articolul original.

Echipajul feminin de opt plus unu al României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de canotaj

25 September 2022 at 14:25
By: -
image

Echipajul feminin de opt plus unu al României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice, în ultima probă desfăşurată duminică în competiţia din Cehia, potrivit Agerpres.

România (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş. Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu) a dominat de la început până la sfârşit proba regină a canotajului, fiind cronometrată cu timpul de 06 min 01 sec 14/100, la distanţă de Olanda (06:05.04) şi Canada (06:07.51).

România nu mai câştigase aurul în această probă la Mondiale din 2017, de la Sarasota (Florida).

România a obţinut patru medalii de aur la Mondialele din Cehia, vineri prin Ionela Cozmiuc, la simplu vâsle feminin, categorie uşoară, sâmbătă prin echipajul masculin de dublu rame, alcătuit din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, iar duminică la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş. Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu).

Delegaţia ţării noastre a participat cu 11 ambarcaţiuni şi 35 de sportivi la Mondialele de la Racice, reuşind să califice nouă în finalele pentru medalii. Bilanţul final a fost de patru medalii de aur, trei locuri patru şi două locuri şase.

În clasamentul pe medalii, Marea Britanie a ocupat primul loc, cu 7 de aur, 1 de argint şi 4 de bronz, urmată de Italia, 5-3-1, şi România, 4-0-0, etc.

Precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), iar România a cucerit două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş).

sursa: stiripesurse

articolul original.

13 ATV-uri făcute scrum la Zăbrani! Voluntarii SVSU Zăbrani au lichidat incendiul

25 September 2022 at 12:20
image

În această după-amiază (25.09.2022), în jurul orei 13:15, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un cort în care erau depozitate ATV-uri, în localitatea Zăbrani.

Pentru misiune au fost dislocate forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de pompieri Arad cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, încadrate cu 8 subofițeri și 4 soldați. În sprijinul forțelor a intervenit și SVSU Zăbrani cu două autospeciale de stingere.

La sosirea echipajelor, incendiul era lichidat de pompierii voluntari ai SVSU Zăbrani. Pompierii militari arădeni au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative ale incendiului. În urma flăcărilor a ars în totalitate corul confecționat din pânză, precum și 13 ATV-uri depozitate în interiorul acestuia.

De asemenea a fost afectat și un container modular aflat în proximitatea cortului. Nu s-au înregistrat victime. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind: “scurtcircuit electric”.

articolul original.

Drifturile în parcări îți garantează dreptul de a fi pieton pentru o lună de zile

25 September 2022 at 12:16
image

Comunicat. La data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 23.31, polițiștii Biroului Rutier au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 725 de lei, un tânăr de 18 ani, din Pecica, care ar fi adoptat un comportament agresiv în conducerea autovehiculului, prin faptul că ar fi întors autoturismul folosind frâna de ajutor și ar fi accelerat în gol, în parcarea unei societăți comerciale situată pe Calea Aurel Vlaicu, din municipiul Arad.

De asemenea, tânărului i-a fost reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, în baza O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

articolul original.

Disperarea mamei Amaliei, o gimnastă medaliată cu aur:„ Copilul meu m-a anunțat azi, printr-un sms, că, dacă nu vin s-o iau, se aruncă de la geam”

25 September 2022 at 08:50
By: -
image

Sportiva a cucerit în luna august o medalie de aur la sol și o medalie de bronz la bârnă la Campionatul European de la Munchen.

Amalia Puflea are 15 ani și se află la Deva, unde este antrenată de fosta campioană Gina Gogean și de Lucian Sandu, doi antrenori cu experiență.

Conform spuselor mamei sportivei, Amalia i-ar fi trimis acesteia un sms în care i-ar fi spus că dacă nu vine să o ia se aruncă de la geam.

”Problemele au început de când domnii antrenori au început să se poarte foarte urât cu majoritatea fetelor, nu știu dacă și ceilalți părinți au curajul să vorbească.

Cert e că eu am ajuns la limită… Nu se poate așa ceva! Copilul meu m-a anunțat azi, printr-un sms, că, dacă nu vin s-o iau, se aruncă de la geam… Au început să vorbească urât cu ea, s-a ajuns la bătăi… Am vorbit cu fata mea și a zis că ea nu se mai simte confortabil acolo și am cerut transferul la Dinamo. O presează din toate punctele de vedere.

Mai multe detalii AICI

articolul original.

Heineken România își închide una dintre fabrici: „Fabrica a funcționat mult sub capacitate de câțiva ani”

25 September 2022 at 08:28
By: -
image

Una din cele patru fabrici pe care le are Heineken în România va fi închisă. Anunțul a fost făcut chiar de compania din industria berii.

Heineken România informează, într-un comunicat de presă, că, din septembrie 2023, va închide fabrica din Constanța.

Compania afirmă că fabrica a funcționat mult sub capacitate de câțiva ani.

HEINEKEN România anunță intenția de a înceta activitatea în fabrica din Constanța, cu aproximație în septembrie 2023.

Suntem mândri de tradiția noastră în fabricarea berii, din Constanța, însă fabrica a funcționat mult sub capacitate de câțiva ani. Este necesar să avem cea mai eficientă amprentă de producție pentru a asigura creșterea și investiții suplimentare, pe termen lung.

HEINEKEN România va transfera, în timp, elemente ale capacităților de producție și ambalare ale fabricii din Constanța către celelalte fabrici, din Craiova, Miercurea Ciuc și Ungheni. Vom continua, de asemenea, să investim semnificativ în cele trei fabrici rămase, pentru a ne susține ambiția de creștere și dezvoltare durabilă, păstrând o prezență puternică pe piața românească și în comunitățile în care activăm.

Cunoaștem impactul pe care această decizie îl are asupra colegilor noștri din Constanța, ale căror muncă și dăruire le respectăm și le apreciem profund. În acest moment, ne concentrăm să îi sprijinim pe colegii noștri în mod corespunzător pe durata acestei tranziții”, informează Heineken România.

sursa: bugetul.ro

articolul original.

Polițiștii arădeni i-au acordat un „premiu pentru excelență” unui tănâr care conducea cu 128 de km/h prin centrul Aradului

25 September 2022 at 12:22
image

Comunicat. Polițiștii Biroului Rutier au depistat în noaptea de 23/24 septembrie a.c., în jurul orei 02.20, un arădean de 19 ani, care conducea un autoturism pe Bulevardul Revoluției, din municipiul Arad. Aparatul radar a înregistrat o viteză de 128 km./h., cu 78 mai mult decât limita maxima admisă pe acest tronson de drum. Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1305 lei, totodată fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru o perioadă de 120 de zile .

articolul original.

Totul va depinde de tehnologia românească într-un test de deviere a unui asteroid. Totul va putea fi urmărit online

25 September 2022 at 07:01
By: -
image

Omenirea va devia un asteroid, luni, 26 septembrie, în cadrul unei misiuni spațiale internaționale. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni, iar Agenția Spațială Română invită publicul să urmărească în direct, online, operațiunea.

Concret, o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei sale, pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja astfel de aceste mici corpuri cerești. Acest pas este parte a misiunii internaționale cu două componente, cea americană, DART, care va impacta satelitul ateroidului, luni, în condiții care nu prezintă nici un risc pentru Terra, și cea europeană, HERA, care va observa dacă devierea a fost sau nu reușită și cu ce modificări pe suprafața micii planete, precizează Agenția Spațială Română, într-un comunicat. Practic, tot ce va vedea satelitul și felul în care sunt interpretate datele pentru a se ghida spre destinație va depinde de tehnologia românească, scrie Rador.

Agenția Spațială Română (ROSA) invită atât publicul, cât și mass-media să asiste la impactul dintre DART și Dimorphos. Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie și este difuzat ONLINE conform programului de mai jos:

17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală a României) transmisie în direct de la sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a NASA
18:00 EDT (27 septembrie, 1:00, ora locală a României) începe reflectarea în direct pentru impactul NASA cu testul de redirecționare a asteroizilor dublu (DART) cu asteroidul Dimorphos
19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală a României) impact vizat
20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală a României) briefing de presă post-impact.

Pe 26 septembrie (începutul zilei de 27 septembrie în România), DART se va ciocni cu corpul mai mic al sistemului de asteroizi binari Didymos, lovind cu o viteză de aproximativ 6,6 km pe secundă. În timp ce sistemul de asteroizi Didymos își va menține neperturbat mișcarea în jurul Soarelui, coliziunea este de așteptat să schimbe orbita Dimorphosului cu diametrul de 160 de metri în jurul Didimosului cu diametrul de 780 de metri într-un mod mic, dar distinct – doar o fracțiune de unu. procent – suficient pentru a fi măsurat. Dar există încă mai multe necunoscute despre acest sistem de asteroizi – cum ar fi masa precisă a lui Dimorphos, alcătuirea și structura sa internă – precum și dimensiunea și forma craterului lăsat de DART.

sursa: stiripesurse.ro

articolul original.

O nouă filă a poveștilor cu monștrii din adâncuri, la Cupa AJF Arad la pescuit sportiv

24 September 2022 at 19:37
image

Balta Ady Beldea – Balta Șofronea & Asociația crescătorilor de animale a găzduit în weekend o nouă ediție a Cupei AJF Arad la pescuit sportiv.

Competiția a fost destinată arbitrilor, observatorilor din cadrul forului județean fotbalistic arădean, precum și reprezentanților presei arădene, dintre care Bogdan Cioara (editorialist Fotbal Vest) a avut, ca de obicei, și un rol de organizator al evenimentului.

Opt pescari s-au adunat vineri dis de dimineață la balta de la ieșirea din Sânpaul și după ce au savurat o cafea și un întăritor au purces la pescuit. Mânuitorii lansetelor au fost Leontin Buda, Bogdan Pește, Tibi Dumitrescu, Samir Istrate, Laurențiu Olariu, Ioan Hamza, Bogdan Cioara și Daniel Berar, alți câțiva competitori declarând forfait pe ultima sută de metri.

În prezența lui Răzvan Cadar, președintele AJF Arad, au fost premiați toți pescarii, podiumul fiind ocupat, în ordine, de Olariu, Istrate și Cioara, lupta pentru marile premii fiind dusă până în ultimul minut al întrecerii, în rândul căreia a domnit spiritul de fair-play.

Cei care au onorat cu premii această ediție a tradiționalei, deja, competiții au fost magazinele Fir Întins, Pescuit Arad și Arrow Internațional. Repriza a treia a fost condimentată cu un ceaun și cu licori magice care au dezlegat limbile participanților, poveștile despre monștri din adâncuri fiind, ca de obicei, de o savoare nebănuită.

articolul original.
❌