ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022RoVestea

CRIZĂ LA ROȘIA MONTANA : nivelul apei în lacul Tăul Mare a scăzut cu 294 de centimetri

6 October 2022 at 23:06
image

Nivelul apei în lacul Tăul Mare – Roşia Montană a scăzut cu 294 de centimetri în urma operaţiunilor desfăşurate de pompieri cu mai multe motopompe.

Cele 5 persoane cazate la internatul şcolar al Liceului din Abrud s-au întors acasă.

Pe parcursul nopţii s-a refulat apa din lacul de acumulare cu 4 motopompe de mare capacitate, 1 motopompă va interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană (zona locuită) iar 1 motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă, informează ISU Alba.

De asemenea, au fost puse în funcţiune două conducte (DN 20P şi 110) ce refuleaza apă prin sifonare şi se lucrează pentru punerea în funcţiune a celei dea 3-a conducte.

Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 294 cm conform măsurătorilor de joi dimineaţă.

Cele 5 persoane cazate la internatul şcolar al Liceului din Abrud s-au întors la locuinţe.

În ultimele 24 h la staţia meteorologică Roşia Montană nu s-au înregistrat precipitaţii.

Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, judeţul Alba, a fost făcută în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor şi are o valabilitate de 5 ani, până în anul 2024.

Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement.

Luni, ISU Alba informa că în locuinţele din zona în pericol de inundaţii locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost evacuate în internatul şcolar de la liceul din Abrud.

Primarul comunei Roşia Montană a semnalat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Ca urmare, autorităţile au emis mai multe mesaje RO-Alert.

articolul original.
Ieri — 6 October 2022RoVestea

Handbal, Divizia A: Prima victorie în campionat pentru Gloria 2018, în deplasare la CNE Râmnicu Vâlcea

6 October 2022 at 15:01
image

de Mihai Sărmășan

Handbalistele Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud care activează în campionatul Divizie A-seria C, s-au impus astăzi la Râmnicu Vâlcea în fața echipei Centrului Național de Excelență cu scorul de 32-25 (14-13).

Au înscris pentru Gloria 2018: Noemi Mezei – 8 goluri, Vanessa Predecu – 6, Krisztina Munteanu Korodi – 5, Noemi Balint – 4, Luciana Bercea – 3, Oana Căprar – 3, Bianca Gaga, Cristina Lung și Andreea Muclea câte 1 gol fiecare.

Cu acest succes, elevele Mihaelei Evi și ale lui Claudiu Evi acumulează 4 puncte în clasament și părăsesc ultimul loc al seriei C.

articolul original.

ÎN DECEMBRIE SE VOTEAZĂ intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen

6 October 2022 at 10:20
image

În luna decembrie, guvernele statelor UE vor vota dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după peste 10 ani de amânări, informează Euractiv.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, însă aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez.

Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi. „Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat miercuri ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri în Parlamentul European. „Astfel, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuție privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România.

În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, președinția a facilitat vizitele unor experți în Bulgaria și România pentru săptămâna viitoare, așa cum a efectuat Comisia”, a declarat ministrul. O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la granițele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă, cu Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, definind România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și subliniind nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări. „Avem două țări membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă să primească undă verde din partea Consiliului încă din 2011. 11 ani fără niciun progres. Este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber. „Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el. De asemenea, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” drept „discriminatorie”.

„Vorbim mult despre solidaritate, însă trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea. Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere. „Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, împotriva refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left. „Bulgaria și România fac foarte greu să scapi de impresia că UE cere ca aceste țări să demonstreze că nu se vor opri de la nimic pentru a ține migranții afară ca preț pentru libera circulație. UE pare că a dezvoltat obiceiul de a recompensa un comportament îngrozitor cu libera circulație”, a adăugat Daly.

În luna decembrie, miniștrii de interne și de justiție din Uniunea Europeană se vor reuni în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI), pentru a lua decizia în legătură cu integrarea României și Bulgariei în Acordul Schengen. Cel puțin la acest moment, Olanda e singura țară ce încă mai are reticențe în privința primirii celor două țări în Schengen. Dacă președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au exprimat sprijinul pentru primirea României și Bulgariei, de la oficialii olandezi nu a venit niciun semnal. Bucureștiul a avut discuții în ultima perioadă cu Haga pe acest subiect.

sursa : digi 24 / foto Getty Images

articolul original.

COD GALBEN DE CEAŢĂ și vizibilitate redusă în 9 judeţe

6 October 2022 at 09:31
image

Meteorologii au emis joi dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi vizibilitate redusă în zone din 9 judeţe.

Astfel, până la ora 9.30 se va semnala, local, ceaţă care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri în localităţile:

Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Boroşneu Mare, Valea Mare – Covasna;

Braşov, Făgăraş, Codlea, Prejmer, Tărlungeni, Ghimbav, Dumbrăviţa, Hărman, Şinca, Mândra, Voila, Şercaia, Viştea, Ucea, Părău, Beclean, Rupea, Hoghiz, Homorod, Buneşti, Ungra – Braşov;

Târgu Mureş, Sighişoara, Luduş, Iernut, Ungheni, Pănet, Cristeşti, Albeşti, Bălăuşeri, Brâncoveneşti, Acăţari, Crăciuneşti, Deda, Reghin, Batoş, Sânpaul, Vânători, Aluniş, Lunca, Cheţani, Solovăstru, Lunca Bradului, Vătava, Răstoliţa, Ogra, Ruşii-Munţi, Suseni, Nadeş, Cuci, Saschiz, Ideciu de Jos, Bogata, Corunca, Coroisânmărtin, Stânceni – Mureş;

Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Ocna Mureş, Teiuş, Unirea, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Mihalţ, Stremţ, Şpring, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Câlnic, Rădeşti, Cut – Alba;
zona depresionară – Harghita;

Avrig, Sălişte, Miercurea Sibiului, Porumbacu de Jos, Arpaşu de Jos, Cârţa – Sibiu.

Până la ora 10.30, ceaţa va persista şi în:

Gherla, Căşeiu, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Câţcău, Vad – Cluj;
Gâlgău – Sălaj;

Petru Rareş, Uriu, Ciceu – Mihăieşti – Bistriţa-Năsăud.

articolul original.

La Mulți Ani, Cleopatra Stratan!

6 October 2022 at 07:52
image

Cleopatra Stratan s-a născut în 6 octombrie 2002, la Chișinău, în perioada în care tatăl ei, artistul basarabean Pavel Stratan, avea deja două albume pe piaţa românească.

În 2005, când Pavel Stratan se pregătea să lanseze al treilea album, a luat-o pe Cleopatra la studioul de înregistrări. Fetiţa avea doi ani şi jumătate. Când Pavel a început să înregistreze melodia „Mama”, Cleopatra a spus „Eu ştiu această piesă, se poate s-o cânt eu?”. Şi pe al treilea album al tatălui ei, a fost înregistrată şi vocea fetiţei.

Pavel Stratan a luat-o pe Cleopatra şi la lansarea albumului, unde publicul a aplaudat-o minute în şir. Atunci a luat hotărârea să-i scoată fetiţei un album. În acel an a fost filmat şi lansat videoclipul melodiei „Ghiţă”, care a avut mare succes. O lună mai târziu, în august 2005, apare albumul „La vârsta de trei ani”, primul album al Cleopatrei.

Albumul intră pe primul loc în toate topurile româneşti, iar în Top 100 România, se menţine 20 de săptămâni, dintre care 6 săptămâni ocupă primul loc. La două săptămâni după lansare, primeşte dublu disc de platină, iar după alte trei luni, triplu disc de diamant. În primăvara anului următor, Cleopatra este nominalizată la premiile MTV România la trei categorii: cel mai tânăr artist debutant, cel mai bun album („La vârsta de trei ani”) şi cea mai bună piesă („Ghiţă”).

Recordul Cleopatrei este omologat de celebra Guinness World Book of Records, pentru şase categorii: Cel mai tânăr artist care a lansat un album de succes; Cel mai tânăr artist care a susţinut un concert live de 2 ore în faţa unui public numeros; Cel mai bine plătit artist care a primit 10.000 de euro pentru o singură piesă; Cel mai tânăr interpret care a primit trei premii MTV; Cel mai tânăr interpret care a avut un hit No.1 într-o ţară la nivel naţional și Cel mai tânăr cântăreţ de succes.

În 2007, albumul este lansat în Japonia, Taiwan, Coreea, Spania şi Mexic, iar în Italia fetiţa e numită „copilul minune”. Pe parcursul a doi ani, Cleopatra lansează şase videoclipuri, iar în vara anului 2008 lansează cu succes propria sa păpuşă, care îi poartă numele şi seamănă cu imaginea ei din videoclipul „Ghiţă”. Tot atunci apare al doilea album al Cleopatrei, numit „La vârsta de cinci ani”.

Apar, apoi, albumele „Crăciun Magic” (2009) şi „Melodii pentru copii” (2012), dar și videoclipuri cu milioane de vizualizări pentru „Te las cu inima”, „Pupă-mă”, „Cozonac”, „Adio”, „Chocolata” și „Dragoste, vă rog!”.

Cleopatra Stratan formează din luna februarie a anului 2020, un cuplu cu solistul Edward Sanda, cu care s-a căsătorit în 14 august 2021. Cei doi împărtășesc și pasiunea pentru muzică, au și câteva piese împreună, cum ar fi: „Te văd aici, dar nu ești lângă mine”.

sursa: Radio România

articolul original.
Before yesterdayRoVestea

GUVERNUL PLAFONEAZĂ PREȚURILE la lemnele de foc

5 October 2022 at 13:48
image

Guvernul adoptă miercuri decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. „Vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cuv, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2000 de lei la peleţi”, anunţă premierul Nicolae Ciucă.

O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cuv, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2000 de lei la peleţi”, anunţă la începăutul şedinţei de guvern Nicolae Ciucă.
El precizează că preţurile includ TVA.

„E o măsură discutată. O aprobăm azi, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, încheie premierul.

articolul original.

EXAMENUL PENTRU PERMISUL DE CONDUCERE cu examinatori autorizaţi, nu doar cu ofiţeri și agenți de poliţie

5 October 2022 at 09:38
image

Examenul de obţinere a permisului auto ar putea fi dat şi cu examinatori autorizaţi, nu doar cu ofiţeri şi agenţi de poliţie

Proba practică a examenului auto ar putea fi susţinută şi cu examinatori autorizaţi, nu doar cu ofiţeri şi agenţi de poliţie, prevede un proiect de lege iniţiat de UDMR. DRPCIV nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, afirmă deputatul Benedek Zakariás.

Proiectul de lege depus miercuri de UDMR defineşte, în principal, profesia de examinator autorizat, aceasta putând fi exercitată, pe lângă ofiţeri şi agenţi de poliţie, de către orice persoană care obţine o autorizaţie în domeniul respectiv.

Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidaţii trebuie să aştepte luni de zile pentru a obţine o programare la proba practică, necesară pentru obţinerea permisului de conducere. Iniţiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare şi facilitarea procedurilor administrative pentru obţinerea permisului de conducere”, afirmă iniţiatorul proiectului, Benedek Zakariás, vicelider al grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor.

Conform proiectului de lege, Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaţilor.

Pentru a obţine o autorizaţie de examinator, persoana respectivă trebuie să deţină permis de conducere pentru categoria B de cel puţin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani. O altă condiţie este să nu desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto şi trebuie să urmeze cursul de formare iniţială.

„Pentru a obţine autorizaţie de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condiţiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puţin 5 ani experienţă în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică şi practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliţie, după trei ani de experienţă în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, aşa cum este în prezent”, adaugă Benedek Zakariás.

Viceliderul UDMR a precizat că Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor va rămâne, în continuare, autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică, de emitere a permiselor de conducere şi de evidenţă a acestora, în timp ce Autoritatea Rutieră Română va fi desemnată doar pentru desfăşurarea probei practice şi autorizarea examinatorilor.

Propunerea legislativă elaborată de grupul UDMR conţine, de asemenea, o serie de prevederi benefice în ceea ce priveşte procedurile administrative pentru obţinerea permisului de conducere: nu ar fi obligatorie efectuarea ambelor probe în aceeaşi localitate, în sensul în care candidaţii, în funcţie de reşedinţa lor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, îşi vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susţinerea probei.

Totodată, la proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfăşurarea examenului.

Dacă iniţiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

articolul original.

NOUL MINISTRU AL EDUCAŢIEI PROMITE că iarna nu va afecta școlile.

4 October 2022 at 18:08
image

Ligia Deca promite că iarna nu va afecta şcolile. Priorităţile noului ministru al Educaţiei

Ligia Deca a preluat portofoliul de ministru al Educaţiei.
Un obiectiv esenţial al mandatului său este asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie cum se desfăşoară procesul de învăţământ.

Ceremonia de predare-primire a avut loc, marţi la Ministerul Educaţiei, iar Ligia Deca a preluat portofoliul de ministru al Educaţiei de la Sebastian Burduja, care fusese numit interimar

”Un obiectiv esenţial al mandatului meu este asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ”, a transmis noul ministru pe pagina sa de socializare.

Astăzi, la sediul Ministerului Educaţiei, a avut loc procesul de predare-primire a mandatului de ministru al Educaţiei. Mulţumesc domnului Sebastian Burduja pentru asigurarea continuităţii instituţionale. O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei”, a transmis, marţi, Ligia Deca.

Noul ministru al Educaţiei a precizat că, pe baza observaţiilor primite în procesul de dezbatere publică, se va consulta cu vocile relevante din domeniul educaţiei şi va armoniza actele normative cu recomandările care susţin calitatea, echitatea, integritatea şi predictibilitatea în sistemul românesc de educaţie.

Totodată, în colaborare cu membrii Guvernului României şi cu autorităţile publice locale, ca ministru al Educaţiei, voi face toate demersurile necesare, astfel încât unităţile de învăţământ să nu aibă de suferit în contextul dificil generat de situaţia economică şi energetică existentă la nivel global şi să trecem iarna cu bine împreună”, a mai transmis Deca.

Aceasta a precizat că ştie că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educaţie este predictibilitatea.  ”Un obiectiv esenţial al mandatului meu este tocmai asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ. Promit să acţionez cu transparenţă, integritate şi curaj”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

articolul original.

CIUCĂ : 31 DE MILIARDE, fonduri pentru România

4 October 2022 at 11:10
image

Ciucă: Mâine semnăm acordul de parteneriat pentru perioada 2021-2027. România beneficiază de fonduri de 31 miliarde euro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că miercuri va fi semnat acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, prin care România va benefecia de fonduri europene de 31 de miliarde de euro. Banii vor fi investiți „în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat”, a arătat premierul.

Faptul că am reuşit, în ultimele luni, să deschidem linii de finanţare din PNRR în mai multe domenii – eficienţă energetică, infrastructură de transport şi educativă, modernizarea instituţiilor publice – este dovada faptului că lucrurile merg în direcţia bună. Finanţările europene şi naţionale şi dinamica atragerii lor oferă obiectivelor noastre sociale şi guvernamentale perspective certe de realizare.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, principalul plan de reformă şi investiţii al României pentru următorii patru ani, este corelat cu noile strategii sectoriale, cu obiectivele de dezvoltare durabilă. Valorificăm oportunităţile oferite de resursele europene atât prin exerciţiul bugetar precedent, cât şi prin noul cadru multianual. Mâine vom face un pas decisiv prin semnarea acordului de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027. Cele 31 de miliarde de euro fonduri europene de care vom beneficia prin politica de coeziune vor însemna un salt uriaş pentru dezvoltarea României. Acesta va fi transpus în sprijin pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri, investiţii în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat”, a declarat Nicolae Ciucă marți, la Palatul Victoria.

El a arătat că, în vremuri de criză, este importantă investiţia în proiecte pentru viitor, iar Guvernul României are voinţa politică şi capacitatea instituţională să susţină concretizarea acestor proiecte. Premierul a participat la ceremonia de semnare a contractelor pentru finanţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat în cadrul componentei turism şi cultură din PNRR.

articolul original.

MESAJUL PREȘEDINTELUI pentru noul ministru al educației

4 October 2022 at 10:55
image

Îi doresc mult succes noului ministru al Educației, Ligia Deca, și sunt încredințat că proiectul România Educată va merge mai departe cu noi energii și, sper, cu noi susțineri atât din mediul politic, cât și din zona învățământului și din spațiul public la modul general. România Educată este realmente un proiect de țară de care avem foarte multă nevoie.

O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi. Guvernul și-a asumat sarcina de a prezenta Parlamentului un pachet legislativ coerent, modern, închegat, care pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România.

articolul original.

ANA MARIA ȘI ENZO, prieteni nedespărțiți!

4 October 2022 at 10:50
image

Ei sunt Ana Maria și Enzo și, deși formează o echipă de mai puțin de un an, au legat o strânsă prietenie.

În urmă cu un an, imediat după absolvirea Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi din Drăgășani, Ana a fost repartizată în București, unde a primit, spunem noi, cel mai frumos cadou, pe Enzo.

I s-a spus de atunci că vor face cea mai bună echipă și nu au greșit.

Enzo are un an și două luni, este loial, curajos, protector și zilnic se antrenează alături de Ana, pentru a deveni un adevărat partener de nădejde în misiunile de patrulare-intervenție.

Unii ar spune că este doar un câine simpatic, însă noi îl considerăm un adevărat camarad, care și-a câștigat deja locul în echipa noastră!

Astăzi, de Ziua Internațională a Animalelor, să le urăm un sincer “La mulți ani!” tuturor sufletelor care ne fac viața mai frumoasă.

sursa MAI

articolul original.

DACIA PLANT ACHIZIȚIONATĂ de Ceres Pharma

4 October 2022 at 10:10
image

Compania românească Dacia Plant fost achiziţionată de CERES Pharma, o companie belgiană aflată în plină expansiune.

CERES Pharma este o companie înfiinţată în 2017 de către Mario Debel şi Alychlo, este activă în dezvoltarea şi distribuţia de medicamente, dispozitive medicale, biocide, produse cosmetice şi pune accent în special pe produsele naturale. Strategia de creştere a companiei belgiene se axează în anii următori pe extinderea propriului portofoliu de produse prin dezvoltarea de suplimente alimentare calitative şi preparate farmaceutice în Benelux şi în Europa Centrală şi de Est.

În 2021 CERES Pharma a fost achiziţionată de fondul de investiţii Nexicap Partners, una dintre cele mai importante firme de private equity din Franţa.

Detaliile preluării pachetului majoritar de acţiuni a companiei Dacia Plant de către CERES Pharma rămân confidenţiale.

UniCredit Bank Romania, prin echipa de Investment Banking şi Advisory a fost consultantul financiar exclusiv al acţionarilor Dacia Plant în procesul de vânzare, iar echipa de Corporate M&A a Wolf Theiss a oferit asistenţă juridică în toate etapele tranzacţiei.

Dacia Plant este compania romaneasca cu produse naturale inspirate din retetele traditionale. În fabrica de la Bod-Brasov, Dacia Plant produce peste 250 de tipuri de comprimate, tincturi, pulberi si siropuri bazate pe plante, precum si produse alimentare naturale.

articolul original.

INFO METEO

4 October 2022 at 09:28

INFO METEO - RoVestea

INFO METEO

Vremea rea închide temporar Transalpina între Rânca şi Obârşia Lotrului

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (zăpadă, viscol şi ceaţă), CNAIR şi Poliţia Rutieră, au luat marţi decizia închiderii circulaţiei rutiere pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului (km 34+800 – km 59+800).

CNAIR precizează că măsura închiderii temporare a circulaţiei rutiere pe acest sector de drum a fost luată pentru siguranţa participanţilor la trafic, având în vedere fenomenele meteorologice imprevizibile ce pot apărea în orice moment în această zonă.

Circulaţia rutieră pe acest sector de drum va fi reluată când condiţiile meteorologice vor permite desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.

Niciun Rezultat

Vezi toate rezultatele

Acest website folosește cookie-uri. Continuând utilizarea acestui website sunteți de acord cu folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe detalii, puteți vizita Politica de Confidențialitate.

rovestea.ro

articolul original.

RĂZVAN, UN SUFLET SPECIAL. Felicitări, Omule!

3 October 2022 at 13:08
image

S-a născut într-o familie cu 9 frați, cu posibilități materiale reduse


A stat prea puțin împreună cu părinții și frații, fiind dat în grija unui asistent maternal.
Asistentul maternal a devenit MAMA, iar fratele acesteia, unchiul.

Așa a crescut până la vârsta de 8 ani, când a ajuns la un centru de plasament, dar a ținut în permanență legătura cu familia adoptivă, căreia îi poartă un respect deosebit.

  • Ei mi-au dat cea mai importantă parte a educației, cei 7 ani de acasă!

Model în viață i-a fost unchiul, care este polițist și care îi povestea mereu despre munca lui, despre intervențiile limită și despre situațiile în care chiar a salvat vieți omenești.


Răzvan era fascinat de toate aceste povestiri și, în timp, în suflet i s-a înfiripat dorința de a urma această meserie în care se regăsea pe deplin.

La 14 ani, când era în vizită la aceștia, i-a întrebat ce ar trebui să facă pentru a deveni polițist.

  • În primul rând, trebuie să înveți bine! După ce termini liceul, poți să dai examen la una dintre școlile de agenți de poliție.

Răzvan nu a învățat bine, a învățat foarte bine!

Profesorii din liceu chiar l-au încurajat și i-au spus că trebuie neapărat să dea examen la Academia de Poliție.

  • Nu la școala de agenți, Răzvan, tu ai toate șansele să intri la Academie!

Așa a și fost. Răzvan a luat examenul și de astăzi este student al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.

A fost primul din Buzău și al patrulea admis la Academie.
Nu a avut o viață ușoară, dar și-a dorit foarte mult să reușească și… A REUȘIT!

Astăzi zâmbește, deși ne-a recunoscut că se gândește la toți cei care nu au luat examenul și care sigur erau copii buni și se pregătiseră.

  • Oare chiar merit așa ceva eu? Poate și ei meritau!

Răzvan, noi îți spunem din tot sufletul că meriți din plin ceea ce ai reușit. Să fii admis cu a patra medie nu este un noroc, este rezultatul muncii tale.

Te felicităm și îți dorim un an universitar de excepție, atât ție cât și colegilor tăi!

sursa MAI

articolul original.

Papa Francisc îl roagă pe Putin să oprească spirală de violență și moarte din Ucraina

2 October 2022 at 12:32
image

Papa Francisc a făcut duminică un apel la președintelui rus Vladimir Putin să oprească „această spirală de violență și moarte” în Ucraina, spunând că criza de acolo riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile, scrie Reuters.

Papa spune că este „absurd” că lumea se confruntă cu o amenințare nucleară și cere o încetare a focului „în numele lui Dumnezeu”, el făcând apel la președinții rus și ucrainean să găsească o cale de ieșire din criză. Într-o mesaj dedicat Ucrainei, Papa a făcut, de asemenea, apel la președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis oricărei „propuneri serioase de pace”.

Luna trecută, aflat într-o vizită în Kazahstan, Papa a denunțat războiul „nebun și tragic” din Ucraina. „Vin în momentul războiului nebun şi tragic provocat de invadarea Ucrainei, în vreme ce alte confruntări ameninţă epoca noastră. Vin să amplific strigătul atâtor persoane care imploră pacea”, a declarat Papa în discursul său în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic în capitala kazahă.

sursa: digi24.ro

articolul original.

COD GALBEN DE VÂNT PUTERNIC, între 55 și 100 de kilometri /oră

2 October 2022 at 10:53
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de vânt puternic, valabilă în zone din 17 judeţe, pe parcursul zilei de duminică.

Conform prognozei de specialitate, până la ora 20:00, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia şi în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55 – 75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăşi 80 – 100 km/h.

Judeţele vizate de noua atenţionare Cod galben sunt: Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. În acelaşi timp, în Bucureşti, cerul va fi variabil, iar vântul va creşte treptat în intensitate şi va atinge în după-amiaza zilei de duminică 45 – 50 km/h.

Temperatura minimă va oscila între 15 şi 16 grade, iar cea maximă nu va depăşi 27 de grade. Meteorologii precizează că intensificări ale vântului vor fi pentru intervale scurte de timp local şi în est, sud-est şi centru.

articolul original.

România a învins Spania și a câștigat „Trofeul Carpați” disputat la Bistrița. FOTO

1 October 2022 at 19:20

Echipa națională de handbal feminin a României a câștigat Trofeul Carpați după ce s-a impus în meciul cu Spania, 25-23.

Reprezentativa noastră este în vârf de formă înainte de startul Campionatului European din 2022. „Tricolorele” antrenate de Florentin Pera au reușit să își adjudece Trofeul Carpați după ce s-au impus la două goluri în fața echipei naționale a Spaniei, 25-23.

Anterior, formația noastră a remizat cu Austria, 32-32, apoi s-a impus în fața Serbiei, 26-20. Cu o lună înainte de startul Campionatului European din 2022, echipa națională de handbal feminin a României a învins Spania și a câștigat, astfel, Trofeul Carpați.

După prima repriză, jucătoarele noastre au avut avantaj de un gol, 11-10, după ce portarul Iulia Dumanska le-a exasperat pe adversare cu intervențiile sale. În a doua repriză, Cristina Neagu a luat loc pe banca de rezerve, după ce nu a strălucit în prima jumătate a partidei.

Rapidista Sorina Grozav a fost eroina formației noastre pe final de meci, când a marcat cinci goluri în cinci minute și a contribuit decisiv la succesul obținut în fața ibericelor.

Echipa națională a României va participa, în perioada 4-20 noiembrie, la Campionatul European din Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, unde va întâlni în prima fază a grupelor Franța, Olanda și Macedonia de Nord.

sursa: prosport.ro

foto credit: Facebook CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

articolul original.

PUTEȚI INVESTI ÎN TITLURILE DE STAT TEZAUR cu dobânzi de până la 8,10 pe an

1 October 2022 at 12:36
image

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi de până la 8,10% pe an

Românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de până la 8,10% pe an, anunţă Ministerul de Finanţe. Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Începând de luni, 3 octombrie a.c., românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 7,75%, respectiv 8,10%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată”, anunţă Ministerul de Finanţe.

Titlurile de stat pot fi cumpărate între 03 – 25 octombrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi Ghid Tezaur online şi Tezaur online, între 03 – 26 octombrie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului, între 03 – 25 octombrie 2022 în mediul urban şi 03 – 24 octombrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Dobânda este anuală şi se plăteşte la datele stabilite în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice”, se menţionează în finalul comunicatului.

articolul original.

AVERTIZARE METEO : Cod galben de ploi în Vestul și Nord-Vestul țării

1 October 2022 at 12:29
image

Cod galben de ploi în Vestul şi Nord-Vestul ţării, apoi vânt în Banat, Oltenia şi Muntenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 15 judeţe din ţară.

O altă avertizare, de vânt, intră în vigoare duminică.
ANM anunţă Cod galben de instabilitate atmosferică, ce intră în vigoare la ora 17:00.

În Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania şi la munte vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Avertizarea este valabilă până duminică dimineaţa la ora 06:00.

Începând din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică, apare vântul puternic. Va fi cod galben de ploi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia şi în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăşi 80…100 km/h.

Această avertizare intră în vigoare duminică, la ora 06:00 şi este valabilă până la ora 20:00.

articolul original.
❌