Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriDescopera
 • Franklin Delano Roosevelt, președintele ales de patru ori la cârma Statelor Unite
 •  

Franklin Delano Roosevelt, președintele ales de patru ori la cârma Statelor Unite

Franklin Delano Roosevelt a fost timp de 12 ani cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Roosevelt a fost ales de patru ori începând cu 1932 și a fost la cârma țării în timpul celor mai grave crize ale secolului XX: Marea criză economică și Al Doilea Război Mondial.

Franklin Delano Roosevelt s-a născut la 30 ianuarie 1882 în Hyde Park, New York. Roosevelt a fost singurul copil al unor părinți înstăriți, James și Sara Delano Roosevelt. În 1900, Roosevelt s-a înscris la Universitatea Harvard. Acolo a întâlnit-o pe Eleanor Roosevelt, o verișoară și nepoata fostului președinte Theodore Roosevelt. Cei doi s-au căsătorit în 1905 și au avut șase copii. După absolvire, Franklin a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din California. Apoi, Franklin a lucrat ca grefier pentru o firmă de avocatură din New York.

În 1910, ales ca democrat la Senatul statului New York. În 1912, președintele Woodrow Wilson l-a numit pe Roosevelt în funcția de secretar adjunct al Marinei. În timpul Primului Război Mondial, Roosevelt a ajutat la victoria Marinei împotriva forțelor navale germane. În 1920, Roosevelt a candidat pentru vicepreședinție, însă democrații au pierdut alegerile.

Franklin D. Roosevelt a contractat poliomielită și a paralizat de la brâu în jos

În 1921, Franklin Delano Roosevelt , o boală care l-a paralizat de la brâu în jos. În anii următori, Roosevelt a putut merge cu ajutorul unui baston, însă de cele mai multe ori folosea un scaun cu rotile.

În 1928 și din nou în 1930, Franklin Delano Roosevelt a fost ales în funcția de guvernator al statului New York. La începutul crizei economice, Roosevelt a introdus mai multe programe pentru ajutorarea oamenilor fără locuri de muncă.

Partidul Democratic l-a ales pe Franklin Delano Roosevelt pentru a candida la președinție în 1932. În timp ce criza se adâncea, Roosevelt a promis noi ajutoare pentru milioane de oameni săraci. Roosevelt a câștigat, depășindu-l cu ușurință pe opozantul său, președintele Herbert Hoover.

Franklin Delano Roosevelt președintele ales de patru ori la cârma Statelor Unite
Franklin Delano Roosevelt și Winston Churchill în Quebec, Canada. Sursa foto: Profimedia

Până la momentul investirii în funcția de președinte în martie 1933, în jur de 13 milioane de oameni își pierduseră locul de muncă în Statele Unite. Franklin Delano Roosevelt s-a asigurat că băncile nu vor intra în faliment, iar în același timp a creat locuri de muncă pentru șomeri. În 1935, Roosevelt a cerut Congresului să aprope Legea Securității Sociale, prin care persoanele șomere, cu dizabilități sau vârstnice primeau ajutor financiar.

Franklin Delano Roosevelt a colaborat cu Winston Churchill și Iosif Stalin

Franklin Delano Roosevelt a câștigat ușor un nou mandat în 1936. Până la începerea celui de-al doilea mandat în 1937, economia Statelor Unite își revenise, scrie Britannica.

În 1939, cel de-Al Doilea Război Mondial a început în Europa. Într-o ședință specială cerută de Roosevelt, Congresul SUA a fost de acord cu trimiterea de arme în Marea Britanie și Franța. În 1940, Roosevelt a devenit primul președinte american care candidează și câștigă un al treilea mandat.

La data de 7 decembrie 1941, Japonia a bombardat , Hawaii. Atacul surpriză a dus la intrarea Statelor Unite în conflictul mondial. Astfel, SUA s-a alăturat Marii Britanii împotriva Japoniei, Germaniei și Italiei.

Franklin Delano Roosevelt a colaborat cu Winston Churchill pentru a plănui eforturile de război. Mai târziu, liderul sovietic Iosif Stalin li s-a alăturat. Roosevelt și alți lideri mondiali au început să pună bazele Națiunilor Unite, o nouă organizație internațională care să mențină pacea mondială. În ciuda stării de sănătate tot mai precare, Roosevelt a câștigat un al patrulea mandat în 1944. La data de 12 aprilie 1945, Roosevelt a murit la vila sa din Warm Springs, Georgia. Vicepreședintele Harry S. Truman a devenit președinte, iar cinci luni mai târziu cel de-Al Doilea Război Mondial se sfârșise.

Franklin Delano Roosevelt președintele ales de patru ori la cârma Statelor Unite

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • O rață care înjura precum oamenii, primul caz de acest fel înregistrat la păsări de apă
 •  

O rață care înjura precum oamenii, primul caz de acest fel înregistrat la păsări de apă

Oamenii de știință au raportat un caz ciudat despre o rață de mosc australiană care înjura, spunând „prostul naibii”. Cel mai probabil, pasărea a preluat propoziția de tânără, de la un fost îngrijitor.

Publicată într-un număr special al revistei Philosophical Transactions of the Royal Society of London B, cercetarea demonstrează capacitatea de învățare vocală avansată în rândul speciilor endemice de rață moscă din Australia, la un nivel comparabil cu cel al păsărilor cântătoare și al papagalilor.

Potrivit oamenilor de știință, printre care și Carel ten Cate de la Universitatea Leiden din Olanda, apariția acestei trăsături, în mod independent, la rațele moscate poate oferi oportunități pentru analiza comparativă a mecanismului și funcției la diferitele specii de păsări, oferind mai multe detalii despre evoluția acestei capacități printre oameni.

„Dobândirea vocalizărilor, învățându-le de la alte persoane, este cunoscută doar la un număr limitat de grupuri de animale. Acum avem dovezi ale învățării vocale la un membru al filogeniei aviare: rața de mosc australiană”, au scris oamenii de știință în studiul citat de Independent.

Cum înjura rața

Rața analizată a ieșit dintr-un „ou proaspăt” și a fost crescută în captivitate, începând din 1983, la Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, capitala Australiei.

Denumită Ripper („spintecătorul”), învățase să imite sunetul unei uși care se trântește, precum și să vocalizeze o propoziție precum „Prostu’ naibii”.

Înregistrările cu pasărea au fost făcute pe casetă, în 19 și 26 iulie 1987, când Ripper avea aproximativ patru ani.

În aceste înregistrări, realizate de omul de știință australian Peter J. Fullager, în prezent retras din activitate, rața a putut fi auzită vocalizând de zeci de ori în câteva minute, la intervale de patru până la cinci secunde.

O rață care înjura precum oamenii primul caz de acest fel înregistrat la păsări de apă
Credit foto: Shutterstock

Deși oamenii de știință nu pot stabili cu exactitate de unde a învățat rața să înjure, ei speculează că „de vină” ar fi putut fi îngrijitorul ei.

„Din păcate, toate documentele de la Tidbinbilla s-au pierdut în incendiul care a cuprins rezervația în ianuarie 2003, ceea ce a făcut dificilă stabilirea tuturor detaliilor exacte”, au menționat autorii studiul.

Din fericire, Carel ten Cate a dat peste o referință obscură la o rață vorbitoare într-o carte despre Ulterior a și făcut rost de înregistrările cu Ripper, realizate de Peter J. Fullager în urmă cu câteva decenii.

O altă rață imita tusea îngrijitorului

Oamenii de știință au raportat și cazul unei alte rațe moscate, care avea vârsta de doi ani și creștea în captivitate la Slimbridge Wildfowl Trust (Marea Britanie), care a fost observată imitând tusea îngrijitorului ei.

Deoarece nu există înregistrări cu acest ultim caz, oamenii de știință afirmă că observațiile nu pot fi confirmate independent.

„Aceste sunete au fost descrise înainte, dar nu au fost niciodată analizate și au trecut, mult timp, neobservate de cercetătorii în limbaj”, au precizat autorii studiului.

Oamenii de știință afirmă că regiunea din creierul păsărilor cunoscută sub numele de telencefal, implicată în învățarea vocală la , este mult mai mare la păsările de apă comparativ cu alte grupuri aviare.

Ei speculează că trăsătura de învățare și redare a sunetelor ar fi putut evolua la un moment dat la strămoșul comun al acestor păsări și, ulterior, s-a pierdut în unele linii genealogice.

Vă recomandăm să citiți și:

O rață care înjura precum oamenii primul caz de acest fel înregistrat la păsări de apă

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte
 •  

Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte

Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte

Trebuia să zboară doar de cinci ori. Totuși, elicopterul trimis de NASA pe Marte, Ingenuity, a finalizat deja 12 zboruri și nu este pregătit să se retragă.

Având în vederea succesul uimitor și neașteptat, elicopterului Ingenuity pentru o perioadă nedeterminată. Micul elicopter a devenit un partener de călătorie obișnuit al roverului Perseverance, al cărui misiune principală este să caute urme ale vieții antice pe Planeta Roșie.

„Totul decurge atât de bine. Ne descurcăm mai bine pe suprafață decât ne așteptam”, a explicat Josh Ravich, directorul echipei de inginerie mecanică a lui Ingenuity.

Sute de oameni au contribuit la proiectul elicopterului Ingenuity

Sute de oameni au contribuit la acest proiect, deși doar câțiva dețin momentan roluri zilnice. Ravich s-a alăturat echipei în urmă cu cinci ani.

„Atunci când s-a ivit oportunitatea de a lucra în cadrul proiectului, cred că am avut aceeași reacție ca oricine altcineva: este asta măcar posibil?”, a spus Ravich.

Ezitarea inițială a lui Ravich erau de înțeles. are o densitate echivalentă cu doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Prin comparație, zborul unui elicopter pe Planeta Roșie ar fi precum zborul în aerul subțire de la 30 kilometri deasupra suprafaței planetei noastre.

Primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă

De asemenea, călătoria spre Marte nu a fost deloc ușoară. Ingenuity a trebuit să facă față șocului inițial al decolării de pe Terra, iar apoi, la data de 18 februarie, a ajuns pe Marte după un voiaj de șapte luni prin spațiu, atașat de roverul Perseverance, scrie Science Alert.

Odată ajuns în acest loc fascinant, micul elicopter (cântărește doar 1,8 kilograme) a trebuit să supraviețuiască frigului glacial al nopților marțiene, bazându-se pe căldura acumulată de panourile solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei. Totodată, zborurile sale sunt ghidate printr-o rețea de senzori, având în vedere că un decalaj de 15 minute în comunicarea între Pământ și Marte face ca ghidarea în timp real să fie imposibilă.

În ciuda tuturor provocărilor, la data de 19 aprilie, elicopterul a scris istorie. , astfel intrând în istorie drept primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă. Și, depășind așteptările tuturor, Ingenuity a efectuat alte 11 zboruri de atunci.

Elicopterul Ingenuity se descurcă atât de bine încât NASA a anunțat o nouă decizie în privința misiunii pe Marte

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ratele de vaccinare din România şi Bulgaria, sabotate de scepticism şi fraudă
 •  

Ratele de vaccinare din România şi Bulgaria, sabotate de scepticism şi fraudă

Ratele de vaccinare din România şi Bulgaria sabotate de scepticism şi fraudă

Scepticismul cu privire la vaccinare a dus ratele de inoculare din România la Bulgaria la cele mai joase niveluri din UE, fapt ce le expune la riscuri tot mai mari în timpul celui de al patrulea val al pandemiei, alimentat de contagioasa variantă Delta, scrie Financial Times.

În prezent, la neîncrederea în autorităţi, existând exemple de doctori care le emit oamenilor certificate de imunizare pentru a le uşura viaţa la locul de muncă şi în concedii, persoanele respective nedorind să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Le înţelegem neliniştea şi este dreptul lor să caute informaţii despre vaccinuri şi să ia o decizie informată, însă deja a sosit timpul să ia acea decizie, întrucât riscul de a fi infectat va continua să crească”, a declarat ministrul demisionar al sănătăţii, Ioana Mihăilă, pentru FT.

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-Covid-19, spune că, din 2 milioane de certificate de vaccinare, circa 400 au fost false.

, toate celelalte ţări ale Uniunii Europene şi-au vaccinat cel puţin jumătate din populaţie. În România, doar un sfert din cetăţenii eligibili au primit a doua doză a vaccinurilor, în timp ce Bulgaria înregistrează în acest sens o rată de doar 17%.

Pe cine dau vina oficialii din România pentru rata mică de vaccinare?

Oficialii din România şi Bulgaria pun ratele mici de inoculare în spatele populaţiei rurale şi celei mai puţin educate, situaţia fiind alimentată de o neîncredere generală în sistemul sanitar şi de un val neîncetat de ştiri false.

La începutul lunii septembrie, cele două naţiuni înregistrează în fiecare zi circa 1.500 de cazuri, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii mai încoace. România şi Bulgaria au suferit grav de-a lungul celui de-al treilea val din primăvară, când statele din centrul şi sud-estul Europei au fost printre cele mai afectate la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de decese raportat la totalul populaţiei.

Numărul de cazuri de Covid-19 continuă să crească în rândurile copiilor din SUA, unde şcolile sunt deschise deja de câteva săptămâni, potrivit Mediafax.

Conform datelor agregate de Bloomberg, Uniunea Europeană a vaccinat complet 60,5% din totalul cetăţenilor. În cazul României şi Bulgariei, rata ajunge la 26,6% şi, respectiv, 17,3%. În Franţa şi Spania, rata de inoculare cu a doua doză sau cu serul Johnson & Johnson atinge aproximativ 70%.

Ratele de vaccinare din România şi Bulgaria sabotate de scepticism şi fraudă

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu
 •  

Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu

Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu
La data de 8 septembrie 1866 s-a născut George Coşbuc, poet, membru al Academiei Române (d. 9 mai 1918, Bucureşti).

George Coşbuc s-a născut în Hordou, comitatul Bistriţa-Năsăud, azi Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi a fost un poet, critic literar, publicist (revista „Semănătorul”, „Viaţa Literară”), ocazional şi traducător român din Transilvania („Odiseea”, „Eneida”, „Divina Comedie”), membru titular al Academiei Române din anul 1916. Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se numără: „Nunta Zamfirei”, „Noi vrem pământ!”, ” Trei, Doamne, şi toţi trei”, „Paşa Hassan” sau „Iarna pe uliţă”.

Poezia sa aparţine patrimoniului cultural naţional şi, deşi este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările şcolare sau populare, creaţia sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrşit şi un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele şcolare nici în ziua de azi.

A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a ţăranilor, e un precursor al mişcării poporaniste şi un tehnician desăvîrşit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice şi de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima.

A dat o versiune completă a poeziei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină şi a adaptat prin localizare la sufletul şi mediul ţărănesc Eneida şi Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) şi a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calităţi îl recomandă pentru poziţia pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simţul echilibrului şi faptul că a scos în evidenţă partea solară, idilică, a sufletului ţăranului român.

După moartea unicului său fiu, Alexandru Coşbuc, în vara anului 1915, în apropiere de municipiul Târgu Jiu, într-un accident de circulaţie, poetul a intrat în depresie şi nu a mai putut scrie. Locul în care a avut loc teribilul accident de circulaţie din urmă cu 100 de ani este cunoscut de toţi gorjenii ca „Fântâna lui Coşbuc“. Cu doar câteva luni înainte de a muri (9 mai 1918), George Coşbuc a mai scris o singură poezie: „Vulturul”.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 8 septembrie:

1157 – S-a născut Richard I Inimă de Leu, rege al Angliei în perioada 1189-1199, participant la cea de-a treia cruciadă (1189-1192); (m. 6 aprilie 1199)

1474 – S-a născut poetul renascentist Ludovico Ariosto; capodopera sa, poemul epic “Orlando furioso”, a fost una dintre sursele de inspiraţie pentru Ion Budai-Deleanu, autorul “Ţiganiadei” (m. 6 iulie 1533)

1830 – S-a născut poetul francez de limbă provensală Frédéric Mistral, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1904 (împreună cu dramaturgul spaniol José Echegaray); în anul 1854 a fondat, în Provence, o grupare literară, numită a „felibrilor”, ce avea ca scop dezvoltarea limbii, literaturii şi tradiţiilor provensale. A fost prieten cu Vasile Alecsandri (m. 25 martie 1914)

1844 – S-a născut Ioan C. Drăgoescu, medic, poet şi prozator (m. 21 aprilie 1915)1841 – S-a născut Antonin Dvořák, compozitor; împreună cu Bedrich Smetana, a pus bazele şcolii muzicale naţionale cehe (m. 1 mai 1904).

1873 – S-a născut Alfred Jarry, dramaturg şi prozator, precursor al suprarealismului („Ubu rege”, 1896) (m. 1 noiembrie 1907)

1884 – S-a născut scriitorul Grigore Ulieru (m. 1943)

1894 – A încetat din viaţă Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog; a formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul (n. 31 august 1821)

1907 – A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”. (n. martie 1814)

1909 – S-a născut, la Botoşani, Max Blecher. Poet, prozator de factură expresionistă, a fost numit de Eugen Ionescu ”un Kafka român”; romane: „Întâmplări din irealitatea imediată”, „Inimi cicatrizate”. (m. 31 mai 1938)

1924 – S-a născut compozitorul Gheorghe Carp (m. 15 martie 1988)

1926 – S-a născut Gabriel Ştrempel, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române, directorul Bibliotecii Academiei Române1926 – A încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice; împreună cu Sextil Puşcariu a pus bazele Muzeului Limbii Române; membru corespondent al Academiei Române (n. 6 octombrie 1881)

1929 – S-a născut Ştefan Bănulescu, prozator, eseist, jurnalist; a fost distins cu Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor, în anul 1997 („Iarna bărbaţilor”, „Cartea de la Metropolis”) (m. 25 mai 1998)

1930 – S-a născut dramaturgul, publicistul şi scenaristul Tudor Popescu („Satana cel Bun şi drept”, „O dragoste nebună, nebună, nebună”) (m. 22 august 1999)

1930 – S-a născut Petre Sălcudeanu, scriitor, scenarist şi om politic (ministru al Culturii 28 august-5 noiembrie 1993), membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România (romanul „Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române) (d. 6 noiembrie 2005)1949 – A încetat din viaţă Richard Strauss, compozitor şi dirijor, reprezentant al post-romantismului („Aşa grăit-a Zarathustra”, „Don Juan”; „Salomeea”, „Electra”) (n. 11 iunie 1864)

1965 – A încetat din viaţă chimistul Hermann Staudinger, considerat întemeietorul chimiei macromoleculare; a descoperit şi a explicat fenomenul polimerizării (Premiul Nobel, 1953) (n. 23 martie 1881)

1981 – A încetat din viaţă fizicianul Hideki Yucawa (Premiul Nobel pentru Fizică, 1949); s-a ocupat de fizica nucleară şi de razele cosmice, emiţând ipoteza existenţei mezonului, particulă descoperită, ulterior, în razele cosmice (n. 23 ianuarie 1907)1990 – A avut loc, la Braşov, din iniţiativa „Mişcării 15 noiembrie 1987”, prima întrunire a Rezistenţei Române. Au participat Societatea Timişoara, GDS, AFDP, CADA, Asociaţia „21 Decembrie”.

2004 – A încetat din viaţă cîntăreţul Dan Spătaru, în urma unui stop cardiac. Piese: „Trecea fanfara militară”, „Mi-ai furat inima”, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Măicuţă, îţi mulţumesc”. (n. 2 octombrie 1939).

Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Arestat pentru că a infectat 8 persoane cu virusul SARS-CoV-2. Unde s-a întâmplat
 •  

Arestat pentru că a infectat 8 persoane cu virusul SARS-CoV-2. Unde s-a întâmplat

Arestat pentru că a infectat 8 persoane cu virusul SARSCoV2 Unde sa întâmplat

Un bărbat a fost arestat pentru că a infectat 8 persoane cu virusul SARS-CoV-2. Bărbatul din Vietnam a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru „răspândirea bolilor infecţioase periculoase” după ce a încălcat regulile de carantină.

Vietnamul a gestionat bine pandemia, prin testarea în masă a populaţiei, urmărirea contactelor, prin restricţii stricte la frontieră şi carantină. Dar, în ultima perioadă, infectările au dus la luarea unor măsuri stricte, potrivit The Guardian.

Un bărbat, Le Van Tri, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat pentru „răspândirea bolilor infecţioase periculoase” după procesul de luni, din provincia Ca Mau din Vietnam.

„Tung a călătorit înapoi la Ca Mau din oraşul Ho Chi Minh… şi a încălcat regula de carantină de 21 de zile”, a arătat agenţia de ştiri din Vietnam: „, dintre care una a murit din cauza virusului după o lună de tratament”.

Un focar COVID-19 care se înrăutăţeşte,

Le Van Tri a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru „răspândirea bolilor infecţioase periculoase” după procesul de luni, din provincia Ca Mau din Vietnam.

Ca Mau, cea mai sudică provincie din Vietnam, a raportat doar 191 de cazuri şi două decese, mult mai puţine decât cele aproape 260.000 de cazuri şi 10.685 de decese din oraşul Ho Chi Minh.

Vietnamul luptă împotriva unui focar COVID-19 care se înrăutăţeşte, care a îmbolnăvit peste 536.000 de oameni şi a ucis 13.385, marea majoritate în ultimele luni, potrivit Mediafax.

Ţara a condamnat alte două persoane la închisoare de 18 luni şi doi ani, dar cu suspendare, pentru aceleaşi acuzaţii.

Arestat pentru că a infectat 8 persoane cu virusul SARSCoV2 Unde sa întâmplat

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Vaccinurile anti-COVID au crescut rapid procentul de americani care au anticorpi
 •  

Vaccinurile anti-COVID au crescut rapid procentul de americani care au anticorpi

Vaccinurile antiCOVID au crescut rapid procentul de americani care au anticorpi

Vaccinurile anti-COVID au crescut rapid procentul de americani care au anticorpi, arată o analiză făcută de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Site-au guvernamental RO Vaccinare a preluat informația și a arătat că noile date ale CDC demonstrează că din ianuarie până în mai 2021, procentul americanilor cu anticorpi COVID-19 a crescut de la 20,5% la 83,3%.

Informațiile au fost obținute din statisticile privind donarea de sânge în SUA.

Vaccinarea este cel mai bun mod de protecție, este concluzia RO Vaccinare!

Vă recomandăm să citiți și:

Vaccinurile antiCOVID au crescut rapid procentul de americani care au anticorpi

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. La ce temperaturi să ne așteptăm
 •  

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. La ce temperaturi să ne așteptăm

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni La ce temperaturi să ne așteptăm

După o săptămână cu temperaturi scăzute, sub mediile normale, urmează două săptămâni cu vreme normală.

va aduce temperaturi ușor sub cele normale în România.

6 – 13 septembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

13 – 20 septembrie

se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în sud-vest. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, dar cu o tendință ușor deficitară, local, în jumătatea estică a țării.

20 – 27 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor excedent local, potrivit Mediafax.

27 septembrie – 4 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele normale pentru această săptămână, în jumătatea nord-estică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă, vor fi local deficitare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni La ce temperaturi să ne așteptăm

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un film cu ultimul tigru tasmanian, dispărut acum 85 de ani, a fost refăcut color
 •  

Un film cu ultimul tigru tasmanian, dispărut acum 85 de ani, a fost refăcut color

Un film cu ultimul tigru tasmanian dispărut acum 85 de ani a fost refăcut color

O înregistrare veche cu ultimul lup marsupial, cunoscut și sub numele de tigru tasmanian, în captivitate a fost refăcută color.

Înregistrat inițial în alb și negru, filmul care îl arată pe Benjamin, ultimul membru confirmat al , care a murit la 7 septembrie 1936, a fost colorat și lansat cu prilejul comemorării a 85 de ani de la eveniment, precum și de Ziua Națională a Speciilor Amenințate, organizată în fiecare an pe 7 septembrie,  în Australia, ca un omagiu pentru Benjamin.

Deși au mai fost raportate observații ale lupului marsupial după 1936 și chiar au apărut unele imagini neclare cu animalul, se consideră că, în general, tigrul tasmanian a dispărut odată cu moartea lui Benjamin sau la scurt timp după aceea. Ceea ce a mai rămas din specie sunt 10 clipuri filmate alb-negru, unele redări artistice și exponate de muzeu.

Samuel François-Steininger, care conduce studioul de producție Composite Films și a colorat mai multe filme păstrate la Arhivele Naționale de Film și Sunet din Australia, și-a îndreptat atenția asupra clipurilor cu lupul marsupial.

Filmul cu tigrul tasmanian, colorat după 88 de ani

Pentru refacerea color, François-Steininger a ales filmările cu Benjamin realizate în 1933, mai degrabă decât cele faimoase din 1935, dar la o calitate scăzută.

„A fost foarte dificil să le colorăm, deoarece, în afară de animal, erau puține elemente în cadru”, a explicat François-Steininger citat de IFL Science.

Din cauza rezoluției și calității imaginii, au existat o mulțime de detalii – blana era densă și o mulțime de păr trebuia evidențiat și animat. În ceea ce privește opțiunile de colorare, am putut găsi multe piei diferite în muzee care au fost bine conservate în întuneric și și-au păstrat nuanțele”, a explicat el.

În lipsa fotografiilor color și știind că inclusiv cele mai bine conservate piei își pot estompa cu timpul din nuanța inițială, François-Steininger s-a folosit și de schițe, picturi și descrieri scrise pe vremea când animalul era încă în viață.

Emblematicul lup marsupial

„Din punct de vedere tehnologic, am făcut totul digital – combinând restaurarea digitală, rotoscopia și animația 2D, iluminarea, algoritmii AI pentru mișcare și zgomot, compoziție și clasificare digitală”, a mai spus François-Steininger.

Pentru a se obține un video color cu tigrul tasmanian au fost necesare peste 200 de ore de muncă .

cel mai mare marsupial carnivor înainte de extincție, iar pierderea sa a perturbat ecosistemul Tasmaniei. Deși Australia a înregistrat dispariția mai multor mamifere în ultimii 200 de ani decât oriunde altundeva pe Pământ, nicio altă specie dispărută nu a stârnit un interes atât de mare precum această specie.

Vă recomandăm să citiți și:

Un film cu ultimul tigru tasmanian dispărut acum 85 de ani a fost refăcut color

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi
 •  

Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi

Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi

În urmă cu aproximativ un secol, oamenii de știință au început să înțeleagă că unele radiații detectate în atmosfera Pământului nu sunt de origine locală.

Realizarea a dus în cele din urmă la descoperirea razelor cosmice, protonilor și nucleelor atomice care au rămas fără electronii lor și au fost accelerate la viteze relativiste (aproape de viteza luminii). Cu toate acestea, mai există câteva mistere pe care savanții încă nu le-au deslușit în privința acestui fenomen ciudat și posibil letal.

Asta include și întrebările despre originile și modul în care (protonii) este accelerate la o velocitate atât de ridicată.

Mulțumită noilor cercetări coordonate de Universitatea din Nagoya, Japonia, oamenii de știință au cuantificat razele cosmice produse într-o rămășiță de supernova pentru prima oară. Aceste cercetări au ajutat la rezolvarea unui mister de 100 de ani și reprezintă un pas major înspre stabilirea cu precizie a originilor razelor cosmice.

Razele cosmice joacă un rol în evoluția mediului interstelar

Deși oamenii de știință teoretizează că razele cosmice provin din mai multe surse (Soarele nostru, supernove, explozii de raze gamma și nuclee galactice active), originea exactă a rămas un mister încă de la descoperirea razelor în 1912.

În mod similar, astronomii au teoretizat că rămășițele de supernove sunt responsabile pentru accelerarea acestora până la aproape de viteza luminii.

Pe măsură ce se deplasează , razele cosmice joacă un rol în evoluția chimică a mediului interstelar. Astfel, înțelegerea originilor acestora este crucială pentru a înțelege cum evoluează galaxiile.

În anii recenți, observațiile îmbunătățite au ajutat cercetătorii să speculeze că rămășițele de supernove duc la apariția razelor cosmice pentru că protonii accelerați de acestea interacționează cu protonii din mediul interstelar pentru a crea raze gamma cu foarte multă energie (VHE).

Totuși, razele gamma sunt produse și de electronii care interacționează cu fotonii din mediul interstelar, fapt ce poate avea loc sub forma de fotoni sau radiații infraroșii din radiația cosmică de fond (CMB). Așadar, determinarea sursei este esențială pentru stabilirea originii razelor cosmice, scrie Science Alert.

Prima oară când posibilele origini ale razelor cosmice au fost cuantificate

Echipa de astronomi a observat rămășițele supernovei RX J1713.7?3946 (RX J1713). Cheia cercetărilor a fost o abordare nouă dezvoltată pentru a cuantifica sursa razelor gamma . De asemenea, oamenii de știință s-a bazat pe date obținute de High Energy Stereoscopic System (HESS), un observator situat în Namibia și administrat de Institutul Max Planck pentru Fizică Nucleară.

Apoi, astronomii au combinat aceste date cu raze X obținute de observatorul Multi-Mirror Mission al Agenției Spațiale Europene (ESA) și detalii despre distribuția gazelor în mediul interstelar. Apoi, informațiile au dezvăluit că protonii reprezintă un procent de 67 ± 8 din razele cosmice, în timp ce electronii reprezintă un procent de 33 ± 8, ceea ce înseamnă o cotă de 70/30.

Aceste descoperiri sunt revoluționare pentru că este prima oară când posibilele origini ale razelor cosmice au fost cuantificate. Mai mult, studiul reprezintă cea mai categorică dovadă de până acum a faptului că rămășițele de supernove sunt sursa razelor cosmice. Asta susține ce mulți cercetători au suspectat, anume faptul că două mecanisme colaborează pentru a influența evoluția mediului interstelar.

Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un oficial chinez anunță că racheta pentru trimiterea astronauților pe Lună este deja construită
 •  

Un oficial chinez anunță că racheta pentru trimiterea astronauților pe Lună este deja construită

Un oficial chinez anunță că racheta pentru trimiterea astronauților pe Lună este deja construită

Un personaj influent în lumea politicii spațiale chineze a anunțat că țara va folosi rachete deja existente pentru misiunile cu echipaj programate pentru a fi trimise pe Lună.

În loc să dezvolte o nouă rachetă pentru misiunile lunare cu echipaj, China va actualiza cel mai probabil într-o rachetă „Long March 5-DY”. Asta spune Long Lehao, designerul șef al rachetelor Long March, care a făcut anunțul neoficial că țara are de gând să folosească rachetele existente și deja testate pentru a finaliza aselenizarea în mai puțin de un deceniu.

Dacă așa va fi, China ar putea avea un avantaj față de NASA în cursa spațială spre Lună neoficială, având în vedere că agenția spațială americană încă testează racheta Space Launch System și nava spațială Orion, ambele fiind deja afectate de întârzieri de-a lungul anilor.

China vrea să-și accelereze planurile ambițioase de explorare spațială

Decizia de a modifica o rachetă existentă în loc de dezvoltarea uneia noi sugerează faptul că țara dorește să-și accelereze planurile ambițioase de explorare spațială, poate chiar înainte de misiunile Artemis ale NASA.

Inginerii chinezi lucrează momentan la o rachetă de lansare super-heavy numită Long March 9. Deși racheta ar putea duce la bun sfârșit misiunea, probabil aceasta nu va fi gata pentru teste până în 2030, moment în care NASA ar putea să fi trimis deja astronauți pe suprafața lunară.

China pare hotărâtă să folosească două rachete Long March 5

Așadar, în loc să se bazeze pe o nouă rachetă, folosească două rachete Long March 5. O rachetă ar duce o sondă de aterizare pe orbita lunară, iar apoi a doua rachetă ar transporta astronauții, care vor trebui apoi să fie transferați pe sonda de aterizare înainte să coboare și să petreacă șase ore pe suprafața Lunii, scrie Futurism.

După aceea, sonda de aterizare lunară va transporta astronauții înapoi pe una dintre rachete pentru călătoria înapoi pe Pământ. Pentru moment, anunțul lui Lehao nu a fost confirmat de politica spațială oficială, însă confirmarea ar putea avea loc luna următoare la expoziția aviatică Zhuhai.

Un oficial chinez anunță că racheta pentru trimiterea astronauților pe Lună este deja construită

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Experţii englezi nu recomandă vaccinarea copiilor între 12 şi 15 împotriva COVID
 •  

Experţii englezi nu recomandă vaccinarea copiilor între 12 şi 15 împotriva COVID

Experţii englezi nu recomandă vaccinarea copiilor între 12 şi 15 împotriva COVID

Vaccinarea copiilor. Specialiştii din Marea Britanie spun că nu există suficiente dovezi care să susţină beneficiile vaccinării pentru această grupă de vârstă. Totuşi, nu au luat o decizie politică definitivă, fiind aşteptate alte avize ştiinţifice pe această temă.

Experţii comitetului medical-ştiinţific britanic independent (Joint Committee on Vaccination and Immunization-JCVI), care asistă guvernul lui Boris Johnson în , după discuţii îndelungate, nu au recomandat introducerea vaccinurilor tuturor copiilor între 12 şi 15 ani.

Dar, specialiştii au lăsat deschisă posibilitatea ca guvernul să solicite alte avize ştiinţifice pe această temă, subliniind că nu este competenţa comitetului ştiinţific să examineze beneficiile sociale mai mari care ar fi obţinute prin extinderea vaccinării.

Decizia nu este definitivă şi politicienii vor avea ultimul cuvânt. Mai mult, recomandările s-ar putea schimba şi pe baza modului în care se mişcă pandemia.

Precauție în vaccinarea copiilor în Regatul Unit

Regatul Unit pare să fi adoptat politica de „a lăsa virusul să curgă” cel puţin acolo unde nu dăunează (cu atât mai mult în rândul copiilor, afectaţi marginal de simptome severe).

Tehnicienii adoptă o abordare de precauţie: „Pentru copiii altfel sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, riscul este scăzut şi, prin urmare, beneficiul potenţial al vaccinării este, de asemenea, scăzut. Beneficiile vaccinării pentru sănătate sunt marginal mai mari decât potenţialele daune”.

Administrarea vaccinurilor va fi în schimb garantată sub vârsta de 16 ani şi peste vârsta de 12 pentru aproximativ 200.000 de tineri rezidenţi în Regat clasificaţi ca vulnerabili, potrivit Mediafax.

Varianta Delta nu produce cazuri grave în rândul copiilor și adolescenților

Varianta Delta a coronavirusului nu produce cazuri grave în rândul copiilor și adolescenților. Acesta este rezultatul unui studiu CDC.

Specialiștii americani spun că varianta Delta a coronavirusului nu produce cazuri grave în rândul copiilor și adolescenților prin comparație cu alte variante ale virusului.

Centrul pentru controlul bolilor din Statele Unite a studiat datele pacienților spitalizați cu diagnosticul COVID-19 din 99 de comitate din 14 state americane, acoperind aproximativ 10% din populația Statelor Unite.

Din cei 3.116 copii şi adolescenţi spitalizaţi în cele trei luni şi jumătate dinainte , aproximativ 26% au fost internaţi la terapie intensivă, 6% au fost plasaţi pe ventilator şi mai puţin de 1% au decedat.

După răspândirea variantei Delta, dintre cele 164 de spitalizări analizate în intervalul de o lună şi jumătate, aproximativ 23% au avut nevoie de terapie intensivă, 10% au avut nevoie de ventilator şi mai puţin de 2% au decedat.

Experţii englezi nu recomandă vaccinarea copiilor între 12 şi 15 împotriva COVID

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Predicțiile făcute de Arthur C. Clarke, în urmă cu zeci de ani, care s-au dovedit a fi adevărate
 •  

Predicțiile făcute de Arthur C. Clarke, în urmă cu zeci de ani, care s-au dovedit a fi adevărate

Predicțiile făcute de Arthur C Clarke în urmă cu zeci de ani care sau dovedit a fi adevărate

Sir Arthur C. Clarke, celebrul autor al romanului științifico-fantastic „2001: Odiseea spațială”, a avut o mulțime de idei despre cum ar arăta viitorul tehnologiei.

În ciuda faptului că a trăit într-o perioadă în care computerele reprezentau o tehnologie ciudată, tehnologia epocii spațiale și dischetele abia erau la început, scriitorul revoluționar era încrezător într-o multitudine de aspecte ale vieții noastre de astăzi, precum rețelele de socializare, mesageria instant sau cumpărăturile online.

Într-un interviu din 1976, în cadrul conferinței AT&T și MIT despre tehnologie și futurism, la care au participat oameni de știință și teoreticieni de marcă deschis despre viitorul comunicațiilor.

Lucrurile normale din prezent, prezise de Arthur C. Clarke

El a descris multe lucruri pe care acum le considerăm ca fiind ceva obișnuit:

 • tehnologia de mesagerie text;
 • cărțile Amazon;
 • cumpărăturile online de produse alimentare;
 • călătoriile în jurul lumii pentru plăcere, spre deosebire de cele de nevoie sau pentru muncă;
 • sateliți de comunicații;
 • declinul lent al ziarelor, acestea fiind înlocuite de „hârtia digitală” (tableta) de pe care oamenii citesc articolele și știrile online.

Tot el a venit și cu idee (planuri transpuse în realitate recent de miliardarii Richard Branson și Jeff Bezos, de la companiile Virgin Galactic, respectiv Blue Origin).

Totodată, încă de când a scris Odiseea spațială, în 1968, a atras atenția asupra faptului că de sub control. În contextul folosirii din ce în ce mai mult a inteligenței aertificiale în prezent, numeroși oameni de știință lansează aceleași avertismente.

Desigur, au existat și lucruri pe care le-a estimat greșit sau cel puțin nu au fost încă dezvoltate. Clarke credea că întreaga planetă va fi pe un singur fus orar, potrivit IFL Science.

În ciuda faptului că a fost un autor de renume mondial, el a fost, de asemenea, și un inventator strălucit. În 1945, Clarke a fost primul care a avut ideea unui satelit de comunicații, cu zeci de ani înainte ca acesta să devină realitate. Totodată, Arthur C. Clarke a fost un împătimit explorator subacvatic, fiind creditat cu descoperirea ruinelor subacvatice ale Templului Koneswaram în timp ce făcea scufundări.

Vă recomandăm să citiți și:

Predicțiile făcute de Arthur C Clarke în urmă cu zeci de ani care sau dovedit a fi adevărate

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • A treia doză de vaccin. Administrarea va începe în octombrie, în România
 •  

A treia doză de vaccin. Administrarea va începe în octombrie, în România

A treia doză de vaccin Administrarea va începe în octombrie în România

Cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 va începe să fie administrată în România în octombrie, a anunțat  coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a explicat cele două situații în care se administrează doza a treia de vaccin.

Persoanele imunodeprimate, respectiv cele aflate după un transplant, au afecțiuni oncologice, HIV netratat sau în stadiu avansat, etc. vor primi o doză suplimentară de vaccin. Practic, acești bolnavi au ca în prima schemă de vaccinare, în loc de 2 doze.

Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente.

Doză de rapel după a treia doză de vaccin în prima schemă

Apoi, este vorba despre doza de rapel, care se face la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care, de asemenea, se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile. Ulterior se vor putea imuniza și celelalte categorii de persoane, care au primit schema inițială.

După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordare. Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru – și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin – și rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane, la care se include, evident, și restul populației. Pentru luna octombrie – începutul lunii octombrie – ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment poate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, citat de mediafax.

A treia doză de vaccin Administrarea va începe în octombrie în România

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Populația din Israel se pregătește pentru a patra doză de vaccin împotriva COVID-19
 •  

Populația din Israel se pregătește pentru a patra doză de vaccin împotriva COVID-19

Populația din Israel se pregătește pentru a patra doză de vaccin împotriva COVID19

Cu peste 2,5 milioane de israelieni deja imunizaţi cu trei doze de vaccin anti-COVID-19, coordonatorul luptei cu pandemia din Israel, Salman Zarka, a spus că trebuie să înceapă pregătirile pentru a oferi populaţiei şi a patra doză de vaccin, din cauza noilor variante contagioase.

O altă etapă de vaccinare cu a patra doză de vaccin va fi necesară pentru cei vaccinaţi, pentru a ţine pasul cu variantele noi de coronavirus, a spus Zarka, şeful grupului special creat pentru a coordona lupta Israelului împotriva pandemiei de COVID-19.

Chiar dacă este deja vaccinată cu două doze, oficialii din domeniul sănătăţii se aşteaptă ca varianta Delta, mai contagioasă, să ducă în continuare la o creştere a numărului de cazuri şi a spitalizărilor, în lunile de toamnă.

„Aşa va fi viaţa noastră de acum înainte, în valuri”

„Aşa va fi viaţa noastră de acum înainte, în valuri”, a adăugat Zarka. El crede că dozele de rapel speciale pentru noile variante ale coronavirusului ar putea fi gata până la sfârşitul anului 2021 sau începutul anului 2022.

Oficialul din sănătate a declarat anterior că dozele de rapel ale vaccinului anti-COVID-19 ar trebui să fie oferite populaţiei „o dată pe an sau la cinci-şase luni”, potrivit Mediafax.

Israelul a fost printre primele ţări care au oferit populaţiei. Paşaportul verde COVID-19, eliberat cetăţenilor vaccinaţi, care oferă acces în locuri precum restaurante şi baruri, expiră la şase luni după ce unei persoane i se administrează a doua sau a treia doză, ceea ce a dus la speculaţii că ar putea exista mai multe doze viitoare.

Populația din Israel se pregătește pentru a patra doză de vaccin împotriva COVID19

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Case din lemn în blocuri de 13 etaje, construite la Stockholm
 •  

Case din lemn în blocuri de 13 etaje, construite la Stockholm

Case din lemn în blocuri de 13 etaje construite la Stockholm

Un cartier de case din lemn, cu clădiri de 13 etaje, se construiește la Stockholm în Suedia. Casele Cedar sunt construite rapid şi cartierul ar trebui să fie gata în mai puţin de 5 ani. Primele locuințe din lemn vor fi livrate în prima jumătate a anului 2022.

Suedia este o țară care respectă mediul și aproximativ 20% din clădirile noi cu mai multe etaje sunt construite din lemn. Impulsul pentru vine din sustenabilitate: emisiile de CO2 sunt astfel reduse cu 50%.

Mai multă atenţie faţă de mediu şi, mai presus de toate, tehnologii de neimaginat sunt cele două elemente aflate la originea noilor „zgârie-nori din lemn”.

De câţiva ani, provocarea deschisă în rândul arhitecţilor din întreaga lume a fost să creeze cele mai frumoase şi mai îndrăzneţe clădiri eco-durabile.

Noul cartier se numeşte Cederhusen (case de cedru) și se ridică în zona Hagastaden, în partea de nord a Stockholmului, între autostrăzi, campusul Institutului Karolinska şi marele parc Haga. Şi nu este un caz izolat, scrie New York Times, citat de mediafax.

Dristrictul caselor din lemn

Grupurile imobiliare mari, cum ar fi Folkhem, dezvoltatorul care a creat Cederhusen, optează să se concentreze pe construcţia cu ajutorul lemnului. Folkhem face acest lucru din 2012 şi are în prezent o duzină de alte planuri în dezvoltare.

Cederhusen face parte din proiectul „Vision Plan 2030” al oraşului Stockholm, care prevede crearea unui centru eco-durabil foarte modern, care să fie dezvoltat pe 96 de hectare, cu cazare (234 de apartamente în clădiri cu 10-13 etaje), birouri şi spaţii publice concepute cu respect pentru mediu.

Districtul Caselor din buşteni va ocupa două blocuri. Aici, doar fundaţiile vor fi . Drumurile şi căile ferate vor circula pe sub pământ. Va fi „unul dintre cele mai mari complexe de apartamente construite din lemn din lume”.

Case din lemn în blocuri de 13 etaje construite la Stockholm

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • O deversare masivă de petrol, descoperită întâmplător după uraganul Ida
 •  

O deversare masivă de petrol, descoperită întâmplător după uraganul Ida

O deversare masivă de petrol a fost descoperită recent în apropiere de coasta statului american Louisiana.

Deversarea a fost identificată cu ajutorul imaginilor prin satelit de la companiile de tehnologie spațială Planet Labs și Maxar Technologies. Imaginile surprinse de sateliți arată cantități enorme de petrol care acoperă o suprafață de aproximativ 16 kilometri în Golful Mexic.

Oficialii de la Garda de Coastă a Statelor Unite au declarat că deversarea a provenit cel mai probabil de la o conductă a companiei Talos Energy, o companie de gaz și petrol cu sediul în statul american Texas. Experții suspectează că acea conductă ar fi fost deteriorată. Totuși, reprezentanții Talos Energy au transmis între timp că acea conductă nu aparține companiei. Momentan, cantitatea exactă de petrol care s-a deversat în ocean nu este cunoscută.

Cum a fost descoperită deversarea de petrol?

Originea deversării de petrol a fost identificată inițial de John Scott-Railton, cercetător senior la centrul de cercetare The Citizen Lab. Scott-Railton folosea imagini prin satelit pentru a investiga pagubele produse de uraganul Ida.

„Faptul că a fost descoperită se datorează imaginilor făcute publice de Administrația Națională Atmosferică și Oceanică (NOAA). Dacă NOAA nu făcea imaginile publice, problema ecologică ar fi fost mult mai dificil de descoperit”, a precizat Scott-Railton.

O deversare masivă de petrol descoperită întâmplător după uraganul Ida
Sursa foto: Profimedia

Momentan, operațiunile pentru controlarea deversării sunt în plină desfășurare, ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă aflându-se la fața locului. Cu toate acestea, petrolul continuă să se scurgă din conductă, scrie Futurism.

O consecință a schimbărilor climatice cauzate de omenire

Acesta este încă un exemplu nefericit care evidențiază modul în care o consecință a , în acest caz uraganul Ida, poate cauza chiar și mai multă distrugere asupra mediului, adică deversarea de petrol. De asemenea, incidentul scoate în evidență vulnerabilitățile masive ale infrastructurii energetice, mai ales atunci când acea infrastructură depinde de resurse dăunătoare mediului, precum petrolul.

Uraganul Ida a lovit statul american Louisiana săptămâna trecută, 1 milion de oameni rămânând fără curent electric. Președintele american Joe Biden a declarat „dezastru major” și a trimis fonduri pentru eforturile de salvare și recuperare. Uraganul s-a deplasat apoi spre nord-est, cauzând moartea a zeci de persoane și devastare în mai multe state americane.

O deversare masivă de petrol descoperită întâmplător după uraganul Ida

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Sala mare a Teatrului Național se va numi Sala Ion Caramitru
 •  

Sala mare a Teatrului Național se va numi Sala Ion Caramitru

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a anunțat luni că a inițiat demersurile pentru ca Sala mare a Teatrului Național din București să poarte numele actorului Ion Caramitru.

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu susține că Ion Caramitru a fost un vizionar și un motor pentru cultură.

„Îmi doresc ca moștenirea lui să fie păstrată vie în memoria spectatorilor și a tuturor artiștilor din România, motiv pentru care am inițiat demersuri prin care Sala Mare a Teatrului Național București se va numi de acum înainte Sala Ion Caramitru”, a scris Bogdan Gheorghiu pe Facebook.

Conform ministrului, acesta este un demers al recunoașterii:

„Pino Caramitru își merită locul printre marii artiști ai teatrului românesc, care astăzi sunt alături de noi prin creațiile și amintirile lăsate:

 • Sala )
 • Sala Toma Caragiu (Teatrul Bulandra)
 • Sala Liviu Ciulei (Teatrul Bulandra)
 • Sala Horia Lovinescu (Teatrul Nottara)”.

Publicul poate semna, la TNB, în cartea de condoleanțe deschisă după moartea lui Ion Caramitru

Trupul lui Ion Caramitru, care a decedat duminică, nu va fi depus în foaierul Teatrului Național din București, iar publicul va putea semna doar în Cartea de Condoleanțe.

a anunțat că, începând de astăzi, de la ora 11.00, publicul va avea acces în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național doar pentru a semna în Cartea de condoleanțe.

Sala mare a Teatrului Național se va numi Sala Ion Caramitru
Credit foto: Hepta

„Respectând dorința familiei actorului Ion Caramitru, sicriul cu trupul neînsuflețit nu va fi depus în foaierul TNB”, au transmis reprezentanții instituției.

Aceștia au anunțat că informații despre ceremonia de înmormântare vor fi aduse la cunoștiință de îndată ce le vor fi comunicate.

Ion Caramitru a murit, duminică, la Spitalul Elias, din Capitală, unde era internat de mai bine de trei săptămâni. A fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București. A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.

Sala mare a Teatrului Național se va numi Sala Ion Caramitru

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ministerul Culturii anunță persoanele care au primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu în 2021
 •  

Ministerul Culturii anunță persoanele care au primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu în 2021

Ministerul Culturii anunță persoanele care au primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu în 2021

Ministerul Culturii a anunțat luni finalizarea programului Tezaure Umane Vii, sesiunea 2021, în cadrul căruia 12 persoane au primit această distincție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, este vorba de persoane purtătoare, păstrătoare și creatoare de

Cele 12 persoane care au primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu:

 1. Ion Albu, jud. Neamț, (spiritualitate măști populare)
 2. Maria Antoaneta Ciucă, jud. Sibiu, (port popular / brodat)
 3. Sorin Ion Giubega, jud. Vâlcea, (prelucrarea lutului/olărit)
 4. Petru Hașaș, jud. Bihor, (prelucrarea lutului /olărit)
 5. Ioan Moldovan, jud. Bistrița Năsăud, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)
 6. Cornel Salvator Palladi, jud. Bihor, (prelucrarea fibrelor și firelor textile)
 7. Lăcrămioara Pop, jud. Harghita, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)
 8. Cosana Vinca, jud. Hunedoara, (spiritualitate cântăreț neprofesionist)
 9. Maria Bucin, jud. Mureș (spiritualitate)
 10. Ștefan Lupu, jud. Brașov (prelucrare lemn)
 11. Dumitru Tincu Pop, jud. Maramureș (spiritualitate cruci și epitafuri)
 12. Viorica Tripon, jud. Cluj (prelucrarea fibrelor și firelor textile – țesături).

Programul Tezaure Umane Vii, implementat de Ministerul Culturii, urmărește salvarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, potrivit Mediafax.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Ministerul Culturii anunță persoanele care au primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu în 2021

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌